__MAIN_TEXT__

Page 1


2


3


Tärnan som inte ville bli Lucia Utgiven av Visto förlag, Lerum, 2020 www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text: Sara Ström © Bild: Anastasiia Khmelevska Medskapare: Sofia Ström Redaktör: Amanda Backman Grafisk form och sättning: Alexandra Lundquist, Visto förlag Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2020 ISBN: 978-91-7885-293-2


Tärnan som inte ville bli Lucia

Sara Ström

Anastasiia Khmelevska


Ni kanske inte visste om det, men Lucias många

tärnor är även hennes döttrar. Länge har de varit en familj och fört traditionen vidare. Traditionen att skapa ljus i decembermörkret, för alla glada eller vilsna själar där ute. Vem vet vad som hade hänt utan dem?


Det är sent på kvällen och Lucia och hennes tärnor är på väg hem efter att ha sjungit i luciatåget. Mamma Lucia berättar att nästa

8


år ska hon inte bära luciakronan längre. Det är i stället den äldsta tärnans tur att ta över. Hon är redo för det nu!

9


Problemet är att den äldsta tärnan inte vill ärva Luciakronan. Hon vill inte vara Lucia. Hon vill att hennes syster ska vara det i stället, så att hon själv slipper.

10


11


”Måste vi följa traditionen?” frågar den äldsta tärnan försiktigt. ”Jag vill inte vara Lucia ...” ”Den här traditionen har gått i arv i generationer, min dotter, och så ska det förbli!” svarar mamma Lucia. Hon minns ju själv hur stolt hon var när det var hennes tur.

12


13


Profile for Smakprov Media AB

9789178852932  

9789178852932  

Profile for smakprov