9789178852680

Page 1

Jakten pรฅ

den fรถrsvunna mamman

Anna Nilson

Ida Andersson


2


Texten och bilderna i den här boken är detaljrika och fantasifulla. De stimulerar därför barn att lära sig mer om världen, samt utvecklar barns språk, fantasi och uppmärksamhet. Stanna gärna upp i boken och samtala om innehållet.

3


Jakten på den försvunna mamman Utgiven av Visto förlag, Lerum, 2020 www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text: Anna Nilson © Bild: Ida Andersson Grafisk form och sättning: Alexandra Lundquist, Visto förlag Första upplagan Tryckt i Riga, 2020 ISBN: 978-91-7885-268-0

4


Jakten pรฅ den

fรถrsvunna mamman Anna Nilson Ida Andersson

5


6


Kapitel 1 Ella rullar ärtorna hit och dit på tallriken. Hit och dit och fram och tillbaka. ”Ska du inte äta mer av din mat, älskling?” frågar mamma och tittar försiktigt på Ella. ”Jag är inte hungrig”, svarar Ella och suckar. Mamma lägger sin varma hand på Ellas axel. Ella blundar. Hon känner sig ledsen och arg för mamma ska åka bort med sitt jobb och vara borta jättelänge. Ella är 7 år och bor med sin mamma, pappa och lillebror Filip i ett gult hus i en stad som heter Fagerbyn. Ellas föräldrar säger att hon alltid är glad och busig, och att det bara är hon som kan få lillebror att skratta när han är riktigt ledsen. Ella har ett gosedjur som heter Otto. Han är ett får och har varit vit en gång, men nu är han mer grå eftersom Ella har haft honom sedan hon var liten. Då ville hon ha med sig Otto överallt. Till och med när de lekte maskar och krälade i sanden bakom rutschkanan i lekparken. Otto följer inte med Ella överallt längre, men han sover i Ellas säng varje natt, och de är fortfarande bästa vänner.

7


Kvällen har kommit och det är dags att säga ”hejdå” till mamma. Ella och Filip får en lång, varm kram, och mamma lovar att hon snart är hemma igen. Sedan ger hon dem en slängpuss innan hon går ut och stänger dörren efter sig. Nu är mamma borta. Det känns tomt och ödsligt i huset, tycker Ella. Pappa säger att det har blivit läggdags. Han läser en bok. Det är mysigt och Ella glömmer för en stund att mamma inte är hemma. När pappa har pussat Ella och fåret Otto godnatt, gråter Otto så han blir alldeles blöt i sin lurviga päls. Han saknar mamma så mycket. Ella tröstar honom och viskar i hans öra: ”Vi ska hitta mamma … jag tror jag vet var hon är!” Ottos blanka ögon lyser upp. ”Vad då, ska vi leta efter henne?” Ella lyfter upp Otto och bär honom försiktigt ut genom sovrumsdörren och vidare in i garderoben i hallen. Bakom pappas svarta regnrock går de till höger. Där skymtar de ett svagt ljus från ett hål längst ner på garderobens baksida. De måste böja sig ner för att komma in genom det lilla hålet. Väl ute på andra sidan är det morgon, och de är inte kvar i familjens hus längre. Runt omkring sig ser de palmblad och stora växter i alla möjliga former. De ser rosa, gula och lila blommor, och buskar med blad större än Ella någonsin sett. 8
De får använda armarna för att böja undan den täta grönskan. När de kan resa sig upprätt igen, känner de hur varmt det har blivit. De hör insekter som surrar. Fåglar kvittrar och flaxar runt deras huvuden, och de förstår att de har hamnat i en djungel. När de tittar upp mot ett av de höga träden ser de mammas mössa på en av grenarna. ”Hon har varit här!” ropar Otto högt. Ella tar ner mössan från grenen och lägger den i ryggsäcken som hon har med sig. Mamma måste ha tagit av sig mössan eftersom det är så varmt i djungeln, och sedan har hon glömt den här. De fortsätter framåt. Om mössan finns här, måste mamma vara i närheten. När de har gått en bit anar de doften av mat och Ella känner att hon börjar bli hungrig. Med sniffande näsor följer de den slingrande stigen framåt. Till slut kommer de fram till några hyddor som är placerade runt en eldstad. Ovanpå brasan står en stor gryta fylld med puttrande het soppa. Det måste varit den som doftat så gott.

11


”Vilka är ni?” En kvinna står och hugger ved bredvid elden. Hon vänder sig om och tittar på Ella och Otto. ”Jag heter Ella och det här är min kompis Otto”, säger Ella och pekar på Otto. ”Var är mamma?” frågar Otto genast. ”Mamma?” svarar kvinnan frågande. ”Jag är ledsen, men jag vet tyvärr inte vem er mamma är”, säger hon och ler mot honom. ”Eller menar du kanske hon som letade efter sin mössa?” Ella nickar ivrigt. ”Ja, det måste ha varit hon. Vi hittade hennes mössa på en gren här i närheten.” Ella tar fram mössan ur ryggsäcken och visar den. Kvinnan pekar mot en av djungelhyddorna längre bort. ”Hon fick sova där i natt innan hon skulle vidare. Kanske hittar ni någon ledtråd där inne om vart hon är på väg.” Ella och Otto skyndar in i hyddan. De hoppas hitta något som kan ge svar på var de ska fortsätta sitt sökande. Det är ganska mörkt där inne, men små ljusstrimmor tar sig in genom springorna i väggarna. Det känns varmt och doftar lite sött. Ella känner modet växa av att mamma alldeles nyss har varit precis här. När de letat en stund och nästan gett upp hoppet, ropar Ella till Otto. ”Kolla här, det ser ut som en gammal karta!”


13


Aktivitet till kapitel 1: Bygg en djungelhydda Ella och Otto letade efter ledtrüdar i en djungelhydda. Kanske kan du bygga en djungelhydda hemma! Inomhus eller utomhus, med filtar eller grenar. Använd din fantasi och bygg en riktigt bra djungelhydda!


Kapitel 2 Ella och Otto tar med sig kartan ut från hyddan. På kartan syns djungel, stora öppna fält och glittrande sjöar. De ser ett område som borde vara den lilla byn de just befinner sig i, och lite längre bort syns ett stort bergsmassiv. Ett rött kryss finns utritat bland bergen. ”Det måste vara hit mamma har gått”, säger Otto och pekar på det röda krysset. ”Hur ska vi hitta dit?” Ella tittar sig omkring och får syn på ett stort träd. ”Om jag klättrar upp här, kanske jag kan se var bergen ligger någonstans”, säger hon till Otto. Hon börjar mödosamt klättra. Otto vågar inte titta för Ella är så högt upp. Han håller sina lurviga klövar framför ögonen medan han ropar till henne. ”Ser du några berg?” Ella spanar åt alla håll. På ena sidan ser hon den täta djungeln som breder ut sig. När hon tittar åt andra hållet ser hon flera berg som reser sig mot himlen. ”Där!” ropar hon och pekar. ”Var?” säger Otto som fortfarande har klövarna framför ögonen. Ella hasar ner från trädstammen och lyfter upp Otto. ”Skynda dig, vi måste hinna ifatt mamma”, säger hon och börjar springa med Otto i famnen.

15


Ella är 7 år och oftast väldigt glad, men inte idag. Idag är hon ledsen. Hennes mamma har åkt iväg för att jobba och ska vara borta jättelänge. Då bestämmer sig Ella för att leta reda på mamma. I ett spännande äventyr färdas hon genom djungel, grottor och hav för att till slut hamna i en stor stad. Men hur ska hon kunna hitta mamma bland alla dessa människor? Kanske är det eldslukerskan på tivolit som ger den avgörande ledtråden. Den här boken tar med barn, som stundtals saknar sin eller sina föräldrar, på ett spännande äventyr för att få tiden att gå fortare. Efter varje kapitel finns även tips på aktiviteter och lekar för att främja barnens kreativitet, läs- och leklust.

www.vistoforlag.se