Page 1

ÄLGEN LEIF OCH MUSEN LOLA i Trollskogen

Av Marcus Lind


Älgen Leif och Musen Lola i Trollskogen Utgiven av Visto förlag www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text: Marcus Lind © Illustration: Yvonne Karlsson Grafisk form och sättning: Mattias Norén, Visto förlag Första upplagan Tryckt i Riga, 2019 ISBN: 978-91-7885-121-8


ÄLGEN LEIF OCH MUSEN LOLA i Trollskogen

Av Marcus Lind, illustrerad av Yvonne Karlsson


Ä

lgen Leif och Musen Lola åkte ut från bryggan i Lysekil och styrde båten mot Stora Kornö. De åt picknick i båten, stora härliga mackor med ost, och gick i land på Stora Kornö. När de kom fram till ett par röda stugor på ön sa Älgen Leif: ”Jag kommer inte ihåg att det var några röda stugor på ön.” ”Inte jag heller”, sa Musen Lola bestämt. De gick fram till första huset och knackade på för att höra om de kommit rätt. Öppnade gjorde en apa. Och det var inte vilken apa som helst, utan en arg apa som började kasta kastruller på dem. Krukor, tomater och allt möjligt, och avslutade med varsitt ägg i huvudet på dem.

4


”Oj, oj, oj, det var en arg apa det”, sa Älgen Leif. ”Ja, verkligen”, sa Musen Lola. ”Vi kanske ska knacka på nästa röda stuga”, sa Älgen Leif. ”Men tänk om det är en lika arg apa där, eller ännu argare.” Älgen Leif skakade på huvudet. ”Men bara för att det är en röd stuga är det inte säkert att det är en arg apa där också”, sa han. När de knackade på kom världens snällaste apa ut, Snällapan. ”Ska ni komma in och ha lite fika, ni kanske vill ha lite glass och lite bullar och lite karameller och lite godsaker och lite dricka också?” ”Det låter väldigt trevligt”, sa Älgen Leif och Musen Lola på samma gång.” De gick in och pratade och apan berättade att där borta kan man åka rutschkana genom berget, och komma ut på andra sidan, som en kanonkula i en liten sjö. Man kan gå och plocka blommor. Det finns de mest speciella blommorna här. ”De kallas för lotusblommor, de är ganska häftiga”, sa apan och fortsatte: ”Det finns många andra saker man kan göra också.” ”Men vilken ö är det vi har kommit till egentligen?”, frågade Älgen Leif. ”Ja, det är Trollön detta”, svarade apan.

7


”Trollön!”, sa Musen Lola. ”Men det finns väl inga troll här?”, sa Älgen Leif. ”För det finns ju inte troll?” ”Troll jo, det finns det allt. Människorna säger att det inte finns några troll, men hur ska de kunna veta det? De har inte tittat under varje stubbe i hela världen, nere i marken, eller varje bergskula”, sa Apan. ”Nej, det är klart”, sa Musen Lola. ”Här finns det faktiskt troll”, sa Apan. ”I den skogen ni ser där borta, bortanför ån, Trollskogen, där finns det faktiskt troll. Men gå inte in där för därifrån har ingen kommit ut igen.” ”Det ska vi inte göra då”, sa Älgen Leif och Musen Lola, även om de undrade om det verkligen var sant.

8


De åkte genom berget, precis så som Apan hade berättat, och när Älgen Leif kom ut skrattade aporna så de nästan trillade ner från balkongen. De hade aldrig sett så stort plask i sjön. Ett ton, det vill säga 1000 kilo älg, kom ut ur berget. Det blev ett väldigt vågplask. Efter det kom Musen Lola, och det blev ett riktigt pytteplask. Sedan plockade de fina lotusblommor.

9


De tänkte bara gå en liten bit över spången där skogen var, men inte in i skogen. Men när de var på bron hände plötsligt något märkligt. Det kom en stor orkanvind, en så stark vind som de aldrig känt tidigare. Musen Lola blåste rakt ner i ån och Älgen Leif som var världens starkaste älg höll också på att blåsa rakt ner i vattnet. ”Simma till land och ta dig upp”, sa Älgen Leif till Musen Lola som var en god simmare, men hon bara blåstes utåt. Det verkade vara en väldig ström i ån. ”Hoppa i, rädda mig” ropade Musen Lola. Älgen Leif tog ett stort skutt ner i vattnet. Plums! Ett sådant där bamseplask blev det igen. Han simmade efter Musen Lola, men hon var redan mitt ute i havet och när Älgen Leif simmade efter kände han vilka enorma strömmar det var. Han hade aldrig känt något liknande.

10


Ute i havet gällde det att ta sig in till land, men det var knappt att Älgen Leif, trots att han var så stark, orkade simma tillbaka in. Musen Lola satt uppe på hans horn och till slut kom de i land på en strand. ”Det var nära ögat”, sa de båda två. Undra vad som hände egentligen? ”Det där måste varit något speciellt, ja, jag förstår faktiskt ingenting. Helt lugnt innan och så kom det en så enormt kraftig vind i luften och ström i vattnet.”

11


I

Trollskogen finns både snälla och småläskiga varelser. När Älgen Leif och Musen Lola hamnar vilse med båten är det tur att de håller ihop. Tillsammans är de både starka och påhittiga. Är du också redo för äventyr? Sagan om Älgen Leif och Musen Lola bygger på muntlig berättartradition och kan med fördel läsas högt.

MARCUS LIND

www.vistoforlag.se

ISBN 978-91-7885-121-8

9 789178 851218

Profile for Smakprov Media AB

9789178851218  

9789178851218  

Profile for smakprov