Page 1


t k r a St r a v s r รถ f av Anna Jakobsson Lund Utanfรถr plan del 1


1 Det luktar gammal ost i gympasalen. Evelyn tycker att nån borde kunna fixa det. Hon har gått nästan två år på gymnasiet här, och det är alltid samma sak. ”Inte lika illa som i salongen”, säger Nour. Nour läser till frisör. Hon och Evelyn är bästa kompisar. Ibland känns det som om hon kan läsa Evelyns tankar. Förra året startade de basketlaget tillsammans med Rasmus, som de känt sedan mellanstadiet. De är tolv tjejer och killar som spelar efter skolan. Mest för att

9


det är kul. Ibland möter de något annat skol-lag. Då är det blodigt allvar. Ingen idé att spela match annars. Någon ropar till och Evelyn hör nätet frasa när bollen går i. Gympasalen luktar äckligt, men hon älskar ljuden i den. I kväll är det Rasmus som har visselpipan. Han blåser för att samla dem. På andra sidan hallen börjar Arvid dribbla bollen för en lay-up. Han är inte så lång, men spänstig. Det är inga problem för honom att få i bollen. Han snurrar runt, slår ut med armarna. ”Publikens jubel!” ”Vi andra tänkte börja”, ropar Rasmus. Arvid skrattar och kommer springande mot dem.

10


”Allt ska handla om honom, som vanligt”, säger Evelyn till Nour.

11


2 Rasmus kör i gång träningen. Han är en slav-drivare. Evelyn gillar det, att springa så fort att hon knappt kan tänka. I pausen kommer Arvid fram. ”Snygg fint förut”, säger han och flinar. Evelyn nickar kort. Hon ser på Rasmus och Nour som kör en-mot-en vid korgen. Som om de aldrig behöver vila. ”Vad tyckte du om mina moves, då?” säger Arvid. ”Va?” ”Jag såg nog att du spanade in mig.”

12


”Kan du ju drömma om”, säger Evelyn. Arvid spänner ena armen. Muskeln blir en hård bulle. Han blinkar åt henne. ”Du kan inte få nog av det här”, säger han och skrattar högt. Så jävla dryg. Det värsta är att han har rätt. Evelyn spanade nog in honom lite. Hon tycker om hur den mörkbruna huden glänser när han rör sig. Hans ögon är ljusbruna och stora. När han ler glittrar de. Hon suckar. Arvid är stört snygg. Eller, snygg och störig. Världens sämsta kombination.

13


3 Efter träningen står de en stund och pratar om matchen nästa vecka. Laget de ska möta är grymt bra, men förra gången blev det jämt. ”Vi tar vi dem nu”, säger Rasmus. Arvid ger honom en knuff med axeln. ”Ja, nu när vår stjärna är tillbaka.” Han skrattar. ”Och inte upptagen med nåt … mer intressant.” Förra matchen var Rasmus bortrest med sin tjej. De är inte tillsammans längre. Klart att Arvid ska dra upp det.

14


”Alla kan inte ha lika tråkiga kärleks-liv som du”, säger Rasmus och skrattar. Det ser ansträngt ut. Arvid sträcker på sig, spänner ut bröstet. ”Tråkigt?” Han slickar sig överdrivet om läpparna. ”Jag har nog roligt så det räcker.” ”Jaså?” Rasmus ser ner på honom. Han är nästan två meter lång, Arvid ett huvud kortare. ”Varför ser jag dig aldrig med nån, då?” Arvid stryker sig över bröstet, ner mot magen. Evelyn orkar inte med hur det alltid måste vara ett spel med honom. Alltid så överdrivet. Så mycket på låtsas. Tröjan åker upp och visar lite hud vid höften. Evelyn avskyr att hon inte kan låta bli att titta.

15


Så klart märker Arvid det. ”Det räcker med en natt.” Rösten är mörk och len. Han blinkar åt henne. ”Jag vill ju inte ge tjejerna för mycket Arvid.” Evelyn fnyser. ”Det är alltid för mycket Arvid”, muttrar hon.

16


Evelyn och hennes kompisar har startat ett mixlag i basket på sin skola. Arvid spelar också i laget men Evelyn tycker mest att han är störig. Varför måste han vara så kaxig och skryta hela tiden? När han är sjuk och hon kommer hem och lämnar hans skolböcker får hon se en helt annan sida av Arvid. En mjuk sida som väcker Evelyns intresse. Starkt försvar är första delen i den svettiga basket-serien Utanför plan där fokus ligger på spelarna och deras relationer snarare än på spelet.

Art nr 812486 I S B N 978-91-7881-248-6

9

789178 812486

www.hegas.se

Profile for Smakprov Media AB

9789178812486  

9789178812486  

Profile for smakprov