9789178253517

Page 1

FAKTA OM ANNE FRANK Tomas Dömstedt

Anne Franks dagbok är en av världens mest lästa böcker. Här får du veta hur Annes liv såg ut. Boken berättar om barndomen och hennes tid som gömd för att komma undan nazisterna, och vad som hände efter att de upptäcktes och fängslades.

Fakta om Anne Frank ISBN: 978-91-7825-351-7

– en möjlighet för alla

TOMAS DÖMSTEDT

Nypon förlag


Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Fakta om Anne Frank Författare: Tomas Dömstedt © 2019 Tomas Dömstedt och Nypon förlag AB Första upplagan 2019 ISBN 978-91-7825-351-7 Bildkällor Omslag framsida: akg-images/TT Nyhetsbyrån, s. 5: DESK/TT Nyhetsbyrån, s. 7: Heritage/TT Nyhetsbyrån, s. 9: Heritage/TT Nyhetsbyrån, s. 11: The Granger Collection/TT Nyhetsbyrån, s. 13: Pfeiffer/Shutterstock, s. 15: Fine Art Images/TT Nyhetsbyrån, s. 17: EVA PLEVIER/TT Nyhetsbyrån, s. 19: AP/TT Nyhetsbyrån, s. 21: Heritage/TT Nyhetsbyrån, s. 23: akg-images/TT Nyhetsbyrån, s. 25: Mike Forster/ANL/REX/TT Nyhetsbyrån, s. 27: AFP/TT Nyhetsbyrån, s. 29: Ronald Wilfred Jansen/ Shutterstock, omslag baksida: Ronald Wilfred Jansen/Shutterstock På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inloggning.


Fakta om Anne Frank TOMAS Dร MSTEDT

Nypon fรถrlag


I serien Fakta om: Lätta fakta om bilar Lätta fakta om hunden Lätta fakta om klänningar Lätta fakta om Zlatan Fakta om agility Fakta om Anne Frank Fakta om Astrid Lindgren Fakta om cyklar Fakta om dansband Fakta om drönare Fakta om e-sport Fakta om fotbolls-VM Fakta om friidrott Fakta om hundar som jobbar Fakta om hästen Fakta om jordskalv Fakta om kaniner Fakta om klimatförändringar Fakta om Kronprinsessan Victoria Fakta om kungen och drottningen Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Manchester United Fakta om Marcus och Martinus Fakta om Marta Fakta om Martin Luther Fakta om Melodifestivalen Fakta om mens Fakta om Nelson Mandela Fakta om One Direction Fakta om parkour Fakta om planeterna Fakta om plast i havet Fakta om Real Madrid Fakta om robotar Fakta om Sarah Sjöström Fakta om skateboard Fakta om skor Fakta om svensk politik Fakta om tsunamier Fakta om USA Fakta om vargar Fakta om vikingar Fakta om Zara Larsson Fakta om älgar


Innehåll 4

En vanlig tonåring

6

Flydde från Tyskland

8

Anne och föräldrarna

10

Hur hon var

12

Judarna förföljs

14

Till gömstället

16

Personerna i gårdshuset

18

Livet som gömda

20

Anne och Peter

22

Författaren

24

Upptäckten

26

Till Auschwitz

28

Slutet

30

Den världsberömda dagboken

31

Register


En vanlig tonåring Anne Frank var en vanlig tonåring i Nederländerna på 1940-talet. När hon fyllde 13 år fick hon en dagbok. På första sidan skrev hon: Jag hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon. Anne och hennes familj var judar. Tyskland hade startat andra världskriget, och ett av målen var att förinta alla judar. Så när Tyskland invaderade Nederländerna var familjen tvungen att gömma sig. En ovanlig dagbok Anne fortsatte att skriva dagbok i gömstället. Hon skrev om sig själv och sina tankar, men också om kriget och hotet från nazisterna. Därför blev det en väldigt ovanlig dagbok, som gjorde henne världsberömd. Sorgligt nog fick hon själv aldrig uppleva det.

4


Invadera betyder h채r att tr채nga in i ett annat land med hj채lp av milit채r.


Flydde från Tyskland Anne Frank föddes 1929 i Frankfurt am Main i Tyskland. Hennes föräldrar hette Otto och Edith, och hon hade en tre år äldre syster som hette Margot. Förföljelsen av judar började långt före andra världskriget. År 1933 blev Adolf Hitler rikskansler och fick all makt. De som var emot nazisterna fängslades eller mördades. Judarna förlorade sina arbeten och andra rättigheter. Till ett nytt land Edith och Otto bestämde sig för att lämna Tyskland. De flyttade till staden Amsterdam i grannlandet Nederländerna, där Otto startade ett företag. De fick snart flera vänner och lärde sig snabbt det nya språket, holländska.

6


Otto Frank med barnen Margot och Anne i Frankfurt am Main 1931. 7


Anne och föräldrarna Anne tyckte mycket om sin pappa. Hon skrev i sin dagbok: Jag älskar pappa. Jag älskar ingen annan i hela världen. Anne kom inte lika bra överens med sin mamma. I dagboken skrev hon mycket om att mamman inte förstod henne, och att hon behandlade Anne som ett barn: Mor är emot mig, och jag är emot henne. Insåg att hon var jobbig Så här har Otto beskrivit Anne: Anne var alltid lika populär, både bland pojkar och flickor … En pigg och glad liten flicka som vi älskade men som vi också ofta blev arga på. Så fort Anne dök upp blev det oro. Anne insåg själv att hon ibland kunde vara jobbig genom att prata mycket och säga emot: Jag har alltid varit familjens clown och odåga.

8


Edith Frank med sina två döttrar i Tyskland 1933. Anne till vänster och Margot till höger. 9


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.