__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.viljaforlag.se

ÅTERBERÄTTAD AV HAIthAm Al-KhAwAjA

R SE

T

Aladdin och den magiska lampan är en saga ur samlingen Tusen och en natt. Boken ingår i Viljas serie Tidlösa berättelser.

ALADDIN oCH DEN MAGISkA LAmPAn

A

Aladdin gifter sig med sultanens dotter och de flyttar in i ett palats. Men främlingen vill få tillbaka sin magiska lampa och gör upp onda planer…

BE

En dag möter han en främling som vill ha hjälp att hämta en lampa. I lampan bor en ande som uppfyller sin ägares alla önskningar. Aladdin lurar till sig lampan, och nu förändras allt.

ALADDIN oCh deN MAGISkA lAmPAn

Aladdin är en lat ung man som vägrar lära sig ett yrke.

R

ID L ÖS

ÄTTEL


Vilja förlag info@viljaforlag.se www.viljaforlag.se

L ÄT

E

X

.

.

I VÅ

Lättlästnivå: X-Large Lix: 26

N

Titel: Aladdin och den magiska lampan Återberättad av Haitham Al-Khawaja Originalutgåvan av boken har publicerats på engelska med titeln Aladdin and his magic lamp Copyright © Haitham Al-Khawaja och Real Reads Ltd. Illustrationer: Sura Ghazwan Översättning: Catharina Andersson, 2019 Bearbetning: A.M. Persson Omslag: Klara Hammerth Första upplagan 2019 Ä ST TL LARG

ISBN 978-91-7723-651-1 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är fritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.


ALADDIN oCH DEN MAGISkA LAmPAn ÅTERBERÄTTAD AV HAIthAm Al-KhAwAjA

Illustrationer: Sura Ghazwan Översättning: Catharina Andersson


Personer i boken

Aladdin Aladdin är en vacker ung man som har skämts bort av sin mor och far. Kommer han att inse att det lönar sig att försöka bli en bättre människa? Aladdins far Aladdins far älskar sin familj. Han arbetar hårt som skräddare och försöker uppfostra sin son till att bli en flitig person.

2

Aladdins mor Aladdins mor offrar allt för sin flitiga man och lata son. Men är Aladdin verkligen värd hennes ansträngningar?


Trollkarlen Trollkarlen säger att han är Aladdins farbror och lovar att göra livet lätt för Aladdin. Men uppdraget han ger Aladdin visar sig vara mycket farligt. Sultanen Sultanen är en rättvis härskare som lyssnar på sitt folk. Hans vackra dotter prinsessan Jasmin betyder allt för honom. Prinsessan Jasmin Prinsessan Jasmin är sultanens dotter. Hon hade tänkt gifta sig med en annan man, men så kommer den rika och stiliga Aladdin in i hennes liv. Anden i lampan Anden måste göra som han blir tillsagd av den som har den magiska lampan och vet hur man kallar på honom. 3


1 För mycket länge sedan fanns en skräddare som bodde med sin familj i en stor stad. Han älskade sin fru och sin son Aladdin, och gjorde allt för att de skulle vara trygga och lyckliga. När Aladdin föddes, blev hans far glad. Han ville ge Aladdin en så god uppväxt som möjligt och uppmuntrade honom att vara flitig så att han skulle få ett bra arbete.

5


Aladdins mor var snäll och kärleksfull. Hon ville bara att hennes familj skulle ha ett bra och lyckligt liv. Så Aladdin växte upp med föräldrar som försökte lära honom att arbeta hårt. De ville att han skulle få ett gott rykte och att det skulle gå bra för honom. 6


Aladdin var en vacker och glad ung man. Alla som träffade honom tyckte om honom. Tyvärr hade han ett fel, vilket gav hans föräldrar besvär. Han var femton år och borde redan tjäna sina egna pengar, men i stället var han lat och roade sig med sina vänner. Det var ju inte alls vad föräldrarna ville.

7


Hans far försökte lära honom att sy för att arbeta i skrädderiet, men Aladdin ville inte. Så fort han kunde, smet han i väg och var borta hela dagen. – Att vara skräddare är fint, min son, sa fadern. Jag lärde mig av min far som lärde sig av sin far. Om du lär dig allt en skräddare ska kunna slipper du vara fattig och bli beroende av andra. – Men jag vill inte bli skräddare, sa Aladdin. – Vad vill du bli då? Du måste tjäna pengar om du ska kunna försörja din familj och bli respekterad i staden. Aladdin skakade på huvudet. – Jag vill inte bli något alls, sa han. 8


Aladdins far blev mycket ledsen. Han började bli gammal och sjuk, och orkade inte arbeta så mycket. Hans fru såg hur han blev allt sämre. Hon såg hur ledsen han var, och var förtvivlad över att hon inte kunde göra något åt det. En dag försvann solen bakom tjocka åskmoln och himlen blev mörk. Aladdins far var allvarligt sjuk, och medan regnet öste ner flög hans själ upp till himlen. Han dog utan att ha kunnat lära upp sin son till att bli en bra skräddare.

10


Profile for Smakprov Media AB

9789177236511  

9789177236511  

Profile for smakprov