__MAIN_TEXT__

Page 1


Statistikjägaren

Att sätta mål i geocachingen

1


Karin Jirénius 2019 Förlag: BoD – Books on Demand, Stockholm, Sverige Tryck: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland ISBN: 978-91-7699-520-4 2


nnehåll Innehåll .............................................................................. 3 Förord ................................................................................ 5 Hur hitta inspiration? ....................................................... 7 Redskap ........................................................................... 10 Antal................................................................................. 21 Datummatriser................................................................ 33 D/T-matrisen .................................................................. 40 Kartor............................................................................... 43 Souvenirer ....................................................................... 50 BadgeGen......................................................................... 67 Förkortningar.................................................................. 69

3


4


Förord För mig är geocaching mitt sätt att få vardagsmotion. Jag sitter egentligen helst still och tar det lugnt. Men det är bara att inse att man faktiskt behöver röra på sig lite. Det svåra är då för sådana som jag att hitta motivationen att göra det! Det bästa med geocaching att var och en kan utföra det på sitt sätt och utifrån sina förutsättningar. Jag började med att ta burkar med låg D/T-kombination och vågade inte riktigt mig på så mycket avancerade saker till att börja med. Men ju mer biten jag blev av geocaching, desto mer ville jag testa.

5


Man kan väl lugnt säga att min ambitionsnivå har ökat en hel del! I den här boken vill jag dela med mig idéer om hur man kan hitta motivation att ge sig ut och leta cacher även då det kan kännas lite motigt. Alla fotografier är tagna av mig. Skärmklippen är hämtade från min profilsida antingen på geocaching.com eller Project-GC. Boken skrevs huvudsakligen under 2016-2017, men har uppdaterats med en del information under 2019 innan den publicerats.

6


Hur hitta inspiration? Hur hittar man inspirationen att ge sig ut att geocacha när det är 30 grader kallt? Eller när regnet står som spön i backen? För mig har det hjälpt att försöka hitta mål att sträva efter. Har man ett mål i sikte, så är det lättare att ta sig ut även när det tar emot. Du kan sätta ett långsiktigt mål eller ett som kan uppfyllas inom en kortare tidsrymd. Huvudsaken är att hitta det som sporrar dig.

7


Jag har tagit statistiken till hjälp att hitta mina utmaningar. Jag har oftast satt upp realistiska mål som jag kan uppnå utan större problem inom överskådlig framtid. Sedan har jag en del långsiktiga mål som jag arbetar lite på emellanåt, men har inte förväntningen att det ska bli klart förrän om ett eller ett par år.

Men hur kommer man fram till vad man ska sätta för mål? Och hur hittar man informationen som man behöver? Ett sätt är ju att höra vad andra har satsat på. Vid olika event träffar man ju olika geocachare, som gärna delar med sig av idéer och historier. 8


Det delas även erfarenheter i olika Facebookgrupper. Självklart har Geocaching Headquarter en sida på Facebook om geocaching. Men det finns en hel del andra sidor och grupper också. Det finns grupper för olika länder, som t.ex. Geocaching Sverige, men även olika lokala grupper.

Det finns grupper för mystlösning, för mystskapande, för geocaching med barn, för geocachande kvinnor och många fler grupper.

9


Redskap geocaching.com På din profilsida på www.geocaching.com finns en särskild sida för statistik. En del av statistiken på denna sida visas bara om du är premiummedlem. Statistiksidan består av tre flikar - Enkelt, Kartor och Delmål. Under Enkelt finns statistik över de geocacher du loggat. Det finns även en datummatris, D/T-matris, hur många cacher du loggat av olika cachetyper eller cachestorlekar - och en hel del till.

Under Kartor hittar du en översikt över vilka länder du loggat i världen och i Europa.

10


Profile for Smakprov Media AB

9789176995204  

9789176995204  

Profile for smakprov