9789176348345

Page 1

Vem ska mata igelkottarna?

Hanna IngvarssonTill pappa


Fler böcker av Hanna Ingvarsson på Idus förlag: När farfars finger försvann, 2021

Vem ska mata igelkottarna? Utgiven av Idus förlag, Lerum 2023 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text & illustrationer: Hanna Ingvarsson Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2023 ISBN: 978-91-7634-834-5


Vem ska mata igelkottarna?

Hanna Ingvarsson


Det är sommar och Otis har en morfar. Morfar har stor mage och bullrig röst och så har han hela trädgården full av igelkottar.


När Otis hälsar på får han mata igelkottarna ­genom fönstret på ­altanen. Igelkottarna kommer lufsande när morfar ­skakar på kattmats­kartongen. Kattmat är det bästa de vet!

Otis och morfar leker ofta med bilar. Då kryper de runt på golvet tillsammans och räddar legogubbar i nöd. Bäst är ambulansen. Morfar kan låta precis som en riktig ambulanssiren.På hösten har Otis ingen morfar mer. En dag slutar morfars hjärta slå och fastän den riktiga ambulansen kommer dit med sin hjärtstartare så kan de inte få hjärtat att må bra igen. Mamma berättar för Otis när han kommer hem från förskolan. Hon säger att morfar är borta och att de inte kan hälsa på mer. Mammas tårar rinner och Otis får ont i magen fast högre upp. Det gör ont att svälja.


Otis sparkar ambulansen han fått av morfar. Hårt. Han är arg på ambulansen som inte kom i tid och arg för att han inte kan hälsa på morfar mer. Och så är han ledsen för att mamma är ledsen. Det blir tyst i huset i flera dagar. Mamma och pappa k­ramas mycket, men skrattar nästan ingenting. Den enda som inte är tyst är lillebror. Han leker med legogubbarna som vanligt. För han är så liten att han inte förstår. Men Otis förstår faktiskt inte riktigt heller. Vart har m­orfar tagit vägen? Och vem ska mata igelkottarna m­edan m­orfar är borta?Det är sommar och Otis har en morfar. När Otis hälsar på får han mata igelkottarna från altanen och leka med bilar och morfar kan låta precis som en riktig ambulanssiren. På hösten har Otis ingen morfar mer. En dag slutar morfars hjärta slå och ambulansen hinner inte dit i tid. Mamma säger att morfar är borta, samtidigt är han överallt. Otis förstår inte. Hur kan morfar vara i jorden och i luften samtidigt, men inte i sitt hus? Och vem ska mata igelkottarna nu när morfar är borta?

www.idusforlag.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.