9789176346549

Page 1

MATHS HEDBERG
SKULLE DU VILJA FÅ BOKEN UPPLÄST FÖR DIG ISTÄLLET? Ja, du kanske känner dig lite för trött eller har svårt för att läsa själv. Allt du behöver är ett konto där ljudböcker finns och leta reda på Var sover älgarna? så kan du luta dig tillbaka och bara njuta av bilderna – och nån gång ibland vända blad såklart.


Till Majken, Sickan och Tintin.


Var sover älgarna? Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2022 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text & illustrationer: Maths Hedberg Faktagranskning: Lina Jelk, Järvzoo Första upplagan Tryckt i Riga, 2022 ISBN: 978-91-7634-654-9

Printed matter 3041 0971

BEL

NOR DI

N SWA ECO LA

C


VAR SOVER ÄLGARNA? MATHS HEDBERG


VAR BOR DJUREN? Ja, som du kanske vet så bor inte djuren i någon tjusig lägenhet eller stor flådig villa som vi människor gör. Nej, dom allra flesta djuren har faktiskt inget hus, utan bor ute i skogen. Fast det är klart, det finns djur som bygger hus också.BJÖRNARNA, ÄLGARNA, LODJUREN OCH ORMARNA Ute i skogen bor det massor av djur. Älgar och lodjur till exempel, dom har inget bo utan bor under bar himmel mitt ute i naturen. Det spelar ingen roll om det är minus 30 grader eller om det spöregnar, dom bor där jämt helt enkelt. Sen finns det andra djur som bara bor utomhus på sommaren och bygger bo för att klara vintern. Ett av dom djuren är björnen, som gräver sig en stor grop – ett så kallat ide – där den kan krypa ner och sova över vintern. Ormar och ödlor gör ungefär likadant, fast dom gömmer sig ofta under stenar, eller kryper ner i små hål i marken när det blir riktigt kallt.

GRÄVLINGARNA Grävlingarna bor i något som kallas för gryt, det är som små gångar och rum under marken. Man kan säga att dom är lite som naturens egna små håriga tonåringar som bor nere i källaren. Till grytet finns flera vägar både in och ut. Strax utanför grytet har grävlingar ofta sin toalett och dom brukar också ha speciella platser där dom kan leka och sola. I ett enda grävlingsgryt bor det ofta flera grävlingsfamiljer.

6.

”Hej, vill du komma och leka med mig – eller du kanske hellre vill sola?”


FÅGLARNA Många fåglar bygger sig små korgar som dom använder som hem. Korgarna, eller bona, görs av gräs och gamla kvistar. Andra fåglar letar sig till gamla ihåliga träd eller något liknande som dom kan krypa in i för att skydda sig.

”Ååh, varför kollade vi inte upp om det fanns hiss innan vi bestämde oss för att flytta?” GETINGARNA Getingar bor i små hus som kallas för bylla – den bygger dom av gammalt tuggat trä som dom blandar med getingspott, eller saliv som det heter. Byllan kan hänga fritt från till exempel en gren, men den kan också vara gömd under marken eller sitta i gamla ihåliga trädstammar.

SPINDLARNA En annan duktig bobyggare är spindeln som gör stora klibbiga nät som den klättrar i. Spindlarna sitter ofta mitt i nätet och väntar på att en liten fluga eller något annat smaskigt ska fastna där.

7.


MYRORNA Myrorna bor i ett kungarike kan man säga. Dom lever i stora myrstackar med en drottning som bestämmer över dom andra myrorna. I en enda myrstack kan det bo upp emot en miljon myror. Drottningen kan inte själv bygga upp en myrstack utan måste ha hjälp av arbetsmyrorna.

”Här är det faktiskt jag som bestämmer!”

BÄVRARNA En av dom allra flitigaste bobyggarna är bävern. Bävrarna bygger stora hyddor av pinnar och grenar i vattnet. Bäverhyddan består alltid av minst två rum, en matsal och ett sovrum. Men inne i hyddan finns ingen toalett utan bävern får kissa och bajsa strax utanför hyddan i vattnet. Ingången till hyddan är alltid under vatten, så inga objudna gäster kan komma in.

8.


SNIGLARNA … eller snäckor som dom egentligen heter, har en liten spiralformad husvagn som dom alltid bär runt på ryggen. Där kan dom när som helst krypa in för att skydda sig eller ta en liten tupplur.

”Det ser ut att vara lite grå moln där borta … Äh, bäst jag stannar inne idag också.”

MUSSLORNA

”Kom igen Bosse, jag vet att du är hemma!”

Ett annat djur som alltid har med sig sitt hem är musslan. Musslorna bor i ett tvådelat skal som dom kan öppna och stänga om dom skulle vilja vara för sig själva en stund.

9.


Har du någonsin funderat på var älgarna sover? Eller vill du kanske veta vad björnarna äter hur ormarna sover och vad myrorna jobbar med?

Var sover älgarna? är en färgglad och lärorik bok om hur djuren lever sina liv. Kanske är du själv inte helt olik en räv eller ett bi?

www.idusforlag.se