9789176341001

Page 1


Fisen Fartdåre Utgiven av Idus förlag, 2021 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Helén Wigh © Illustration: Katarina Vintrafors Första upplagan Tryckt i Riga, 2021 ISBN: 978-91-7634-100-1

Printed matter 3041 0971

BEL

NOR DI

N SWA ECO LA

C


Fisen

Fartdåre Text: Helén Wigh Bild: Katarina Vintrafors


Fisen Fartdåre Fjärten

Stinkbomben Bajskorven


Brakarn

Prutten

Smygarn Lönnmördarn


Något högljutt, stinkande och blåsigt for förbi. Hattar, peruker och sjalar flög av.   ”Vad var det?” sa någon.   ”Åh, fy! Vilken brakare”, sa en annan.   En dam tittade argt på en farbror så man förstår att hon tänkte:   ”Det var DU   som fes!”


Det var alltid lika kul. Och tänk att de kallade honom för en brakare. Egentligen var han   ju bara en liten fis.

Nej, det där kom ut fel. Han var inte liten. Han var en stor fis. Den största och vackraste av dem alla! Han var ingen mindre än Fisen Fartdåre.


Fisen såg hur damen hytte med näven mot farbrorn. Hon gav honom skulden för Fisens vinddrag. Det gick inte för sig. Snabbt skyndade sig Fisen in genom näsan på damen och kom ut galant där bak.


Ljudet av ljuvlig musik ljöd upp. Ett pruttljud som fick människorna runtom att skratta och peka på damen. Rättvisa hade skipats! Fisen for snabbt vidare.

Just den här dagen skulle bli en annorlunda dag. Men den började som vanligt.   Fisen Fartdåre gled fram längs vägen. Vinden drog genom det vackra håret. Solen smekte …


Allt blev svart. Om Fisen inte visste bättre kunde han tro att natten hade bråttom att komma fram.


Vad är det här? tänkte Fisen Fartdåre. ”Herr Smygarn är hjärtligt välkommen på fest för att se showen Svansjön au de toilette idag klockan fyra. Ta gärna med en vän.”

En inbjudan. Till en fest!


Fisen Fartdåre såg sig om. Längre bort låg det en hög med brev. Någon måste ha tappat dem. Snabbt samlade Fisen ihop breven. De var adresserade till Fjärten, Brakarn, Prutten … Alla var bjudna. Till och med de mest stinkande av de alla: Stinkbomben och Lönnmördarn. Men ingen fis … När Fisen Fartdåre snubblar över ett gäng inbjudningskort bestämmer han sig för att svälja sin stolthet och återlämna inbjudningarna till sina rätta ägare – trots att han själv inte blivit bjuden till festen. Följ med Fisen under en fartfylld och rolig dag, där han visar hur viktigt det är att våga göra något snällt för andra. Underfundig text, färgstarka bilder och garanterad skrattfest för både barn och vuxna!

www.idusforlag.se