Page 1

Carolina Miilus-Larsen

Diamanttjuvar pĂĽ Titanic


Carolina Miilus-Larsen


DIAMANTTJUVAR PÅ TITANIC Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Carolina Miilus-Larsen © Illustratör: Jonathan Björk Pozo | JBP-Artwork Grafisk form och sättning: Sandra Stridh, Idus förlag Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2018 ISBN: 978-91-7577-725-2


Till Thea och Valle, min eviga källa till glädje och inspiration.


Kapitel 1

– Men vad är det där? utbrister Mia. Hon har precis fått syn på ett märkligt klot under mormors altan. Hon sträcker sig efter klotet men rycker tillbaka handen då hon känner att det är ljummet, nästan på gränsen till varmt. Det ser ut som ett biljardklot fast i glas eller kanske i kristall. – Stella, kom till baksidan, fort! Kort därpå kommer hennes tvillingsyster galopperandes nerför stentrappan i tre stora hopp. Då hon landar nedanför sista trappste-

7


get har hon för mycket fart och ramlar framåt och tar emot sig med händer och knän. Mia suckar, skakar lite på huvudet och säger: – Seriöst Stella, när ska du lära dig gå? Stella stirrar vindögt tillbaka, vickar på huvudet och härmar sin syster. – Sluta klaga och visa mig istället varför det var så bråttom. – Det ligger ett klot under altanen. Det blänker och är varmt. Kolla själv. Mia pekar mot altanen. Stella lägger sig ner på magen i det torra gräset och kikar in under altanen. – Hm, jag ser det … men du … vänta … Det är ett öga i klotet som tittar på mig! Hon tittar på sin syster och sticker sakta in handen under altanen för att peta på klotet. Hon är ruskigt nyfiken. När hon nuddar klotet och känner hur varmt det är, rycker hon tillbaka sin hand – precis som Mia gjorde.

8


– Mia, vad är det här? Mia står på knä med huvudet ner mot gräset och rumpan upp i vädret. Stella reser sig och går och hämtar krattan som står lutad mot väggen. Hon ger krattan till sin syster. – Här, dra fram det, säger Stella och tar ett steg tillbaka. – Är du rädd eller? frågar Mia och kisar med ena ögat. – Kanske inte rädd precis men jag tycker att det är lite läskigt med ett öga som tittar på mig och jag tycker det är spooky att det är varmt. Det är ju som om det lever, svarar Stella. Mia tar krattan. De båda flickorna tittar på varandra och nickar. Mia placerar krattan bakom klotet och drar det mot sig. Klotet skiftar samtidigt färg och blir mörkare. När klotet väl har rullats fram släpper Mia krattan så den faller mot en av mormors pioner och de mörkröda blombladen rasar av allihopa.

9


Sittandes på huk mitt emot varandra petar de lätt på klotet med var sitt finger. Nu känns det svalt och inte varmt som förut. Stella lyfter upp klotet och snurrar det försiktigt åt olika håll. Det väger ungefär lika mycket som ett ägg, eller som en mindre sten, och är stort som en tennisboll ungefär. Ytan är blank som glas och färgen är mörkt brun, på gränsen till svart. – Vi såg båda två att klotet hade ett öga, eller hur? säger Stella och ger klotet till sin syster. – Ja, och att det var varmt, svarar Mia. Hon stryker fingrarna över den blanka ytan. – Magiskt, fortsätter hon. Det måste vara ett magiskt klot. – Maten är klar! ropar mormor från köksfönstret samtidigt som hon slår med en trumpinne på en kobjällra. Det bekanta ljudet får det att vattnas i munnen på tvillingarna. De älskar mormors mat. – Vi visar mormor va? säger Stella.

10


Mia nickar. – Ho ho! ropar mormor, lite högre denna gång. – Vi kommer mormor! ropar Mia tillbaka medan de går mot den lummiga bersån. Under sin uppväxt har de ätit där fler gånger än de kan räkna.

11


TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga? Tvillingarna Mia och Stella har nyss slutat femman. När föräldrarna är i Japan på turné med sitt band, bor de hos sin mormor. När de hittar klotet berättar mormor något för dem som ingen annan vet. Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg? DIAMANTTJUVAR PÅ TITANIC är den första fristående delen i äventyrstrilogin om två modiga barn som gör allt de kan för att förhindra en gigantisk katastrof.

www.idusforlag.se ISBN 978-91-7577-725-2

9 789175 777252

Profile for Smakprov Media AB

9789175777252  

9789175777252  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded