Page 1

elsa billgrens vintage

INNEHÅLL 6. FÖRORD Om Elsa med klänningarna 9. INTRODUKTION Om vintage och second hand 17. SHOPPA Om att fynda och sakers värde 49. VÅRDA Om att ta hand om gamla kläder 69. BRUDKLÄNNINGAR Om att samla och specialintressen 83. ACCESSOARER Om detaljer och pricken över i:et 99. UNDERKLÄDER Om det som inte syns 115. VINTAGEGARDEROBEN Om personal shopping och viktiga klänningar 139. EPILOG Om Jay-Z och jag 142. REGISTER Om hur du hittar i boken 5

0__P.indd 5

2012-12-21 07.51


16

2__shoppa.indd 16

2012-12-21 11.54


shoppa

S

P O PA H OM

AT T F Y N DA O C H S A K E R S

VÄ R D E Tänk dig ett stort rum fyllt med saker och plagg som berättar mer historia än ett bibliotek! Ett rum fullt av spänning, gömda berättelser och personlighet där du själv får bestämma vad som är vackert, vilka färger som är mest rätt och där du aldrig kommer hem med en tom plånbok. Jag har alltid älskat att köpa saker. För att komma runt känslan av överkonsumtion har mitt helgnöje blivit att fynda vackra klänningar vintage. Min bästa lördagssyssla är att promenera runt på stan i timmar, fönstershoppa, möta vänner för en kaffe, rota i loppislådor och sedan komma hem med klänningen som jag samma kväll kommer att dansa i och spilla champagne på. Men det inte alltid lätt att shoppa vintage, det krävs en del övning. Själv bor jag i ett område med lika många second hand-affärer som hemmafester och snälla farbröder med starköl i handen. Södermalm är mitt vintagemekka. Men vintage och second hand går att hitta överallt – vid lantstället, i storstaden, på resmålet eller runt hörnet.

17

2__shoppa.indd 17

2012-12-21 11.54


2.

1.

1.

2. I varje storstad finns det kluster som är mer vintagetäta än andra, till exempel Williamsburg i New York och Södermalm i Stockholm. Har du hittat hit har du hittat rätt! 1. Old Touch, Stockholm 2. Judiths Second Hand, Stockholm 3. Vice Versa, New York

18

3.

2__shoppa.indd 18

2012-12-21 11.54


shoppa

INFÖR SHOPPINGRUNDAN Det finns många saker att tänka på för att göra själva shoppingupplevelsen enklare, trevligare och mer effektiv. Det är nämligen en helt annan sak att kliva in i en second hand-butik fylld av färg, form och kaos än att besöka butiker som säljer nyproducerade kläder och där det tydligt klargörs vilka modeller och plagg som ska bäras för tillfället. De stora kedjorna berättar redan när du kliver in i butiken (ofta redan i skyltfönstret!) vilka trender som gäller. Det blir en form av fritt val i det snäva utrymmet, vilket hjälper till och gör det enklare att shoppa eftersom ett första urval redan är gjort. Dessutom samarbetar de stora kedjorna och visar ofta upp samma slags plagg och trender. Börjar en butik att sälja platåskor, ja, då gör resten det också. I en second hand-affär är det däremot ingen som berättar för dig vad som är trendigt just nu. De flesta second hand-butiker är fyllda av unika plagg, allt från mormors garderob till förra säsongens hippaste plagg, och du får själv välja och skilja agnarna från vetet. Det är detta som second hand-fantaster kallar för »jakten«. Vintageshopping kan liknas vid en sport. Det är en tävling mot butiken och alla andra där, och priset är det perfekta plagget. I gott skick och till bra pris, och du visste inte ens om att det fanns! Men innan du ger dig iväg på din shoppingrunda finns det några saker som du bör fundera på. vilket är ditt signaturplagg? Fundera över vad det är du letar efter. Kanske behöver du ingenting, vad brukar du då använda mest? För mig är svaret alltid klänningar, och då blir det mitt mål. Inte för att jag behöver några fler, men det underlättar om jag i förväg har bestämt mig för vad jag ska hålla ett extra skarpt öga på. Om du vill kan du dessutom snäva av ditt fokusområde ytterligare. Själv har jag snöat in på brudklänningar och festblåsor. Det blir som en underrubrik till min stora rubrik: klänningar! Kanske är du en tjocktröjetjej eller en handväsksperson? Då blir det din grej.

19

2__shoppa.indd 19

2012-12-21 11.54


I BUTIKEN Att gå in i en second hand-butik är som att kliva in i någon annans garderob. Personalen är förmodligen mycket kär i sin butik och har koll på många av plaggen som hänger på galgarna. Jag vet nog namnet på de flesta butiksägarna i Stockholm och det är inte bara av artighetsskäl. När du kliver in i en second hand-butik är det en utmärkt idé att prata med personen bakom kassan, där finns nämligen insiderinformationen. Här är några frågor som du kan ställa: – Vilka dagar får ni in nya plagg? – Vilka tider brukar ni sätta ut nya plagg? – Hur länge har ni plaggen på golvet? – Köper ni in per kilo, provision eller är det skänkta produkter? – Vilket är det finaste plagget? – Vilket är det dyraste plagget? – Var hänger de nyaste plaggen? Det är smart att ha koll på hur butiken fungerar för då kommer du att lära dig hur du ska axla den. Många butiker tar fram nya plagg varje dag och de brukar ryka relativt fort. En bra strategi är att berätta för personen i kassan vad du gillar extra mycket och lämna namn, telefonnummer samt e-postadress och prompt kräva första notisen när det du älskar plockas fram. Det här har jag själv dragit så långt att när jag kliver in i en butik vet personen bakom kassan nästan alltid vad jag är ute efter och kommer framstudsande med en tyllklänning i högsta hugg och ropar: »Elsa, Elsa, jag har något underbart till dig!« För min mamma är det strumpbyxor som gäller och om en butik har fått in ett fint par kan till och med jag få upplysningar om det för att föra vidare informationen till henne. När jag själv jobbade i vintagebutik var ett av mina stora nöjen att hitta plagg som passade perfekt på vissa personer och sedan meddela dem personligen. Detta utvecklade jag senare till mitt roligaste jobb, nämligen vintage personal shopping – men det pratar vi mer om senare. 24

2__shoppa.indd 24

2012-12-21 11.54


shoppa

För att hitta de bästa fynden i butiken gäller fågel, fisk och mittemellan. De bästa fynden brukar hänga på galgar som ingen kan nå eller i byrålådor täckta av damm. Glöm inte heller att kolla skyltfönstret – där stoltserar butiken ofta med sina allra finaste plagg!

25

2__shoppa.indd 25

2012-12-21 11.55


accessoarer Tjusig design har länge lockat, men långt ifrån alla har haft råd. För störst chans till designerfynd, rota bland accessoarerna! Solglasögon, skärp, scarfs och väskor brukar det finnas gott om och pris­nivåerna är lite mer lockande i den här kategorin. Rotar du i en scarflåda kan det räcka med att granska scarfens kanter för att avgöra om det är ett designerfynd. Är kanterna handrullade och handsydda kan det vara värt att leta efter en designersignatur. Maskinsydda kanter går bort!

märkesväskor Står du med en väska i handen och undrar om den är ett äkta designerfynd? Tänk på sammanhanget! Är du på en loppis eller i en vintageboutique? Är du i det sistnämnda kan det vara värt att prata med butiksägaren. Är prislappen dyr är det troligtvis äkta vara, det är ofta så enkelt. Ett säkert kort är Louis Vuitton och Chanel – fransk klassisk design håller länge! Befinner du dig på en marknad eller en loppis är det krångligare, men å andra sidan är chansen att fynda större. Mitt bästa tips är att syna material, sömmar och märke noga. Är skinnet bra, sömmarna välsydda och alla metalldetaljer märkta kan det mycket väl vara äkta vara. Ett annat sätt att skilja äkta från fusk är att noga granska mönsterpassningen. Är det äkta vara ska allt vara mönsterpassat in i minsta detalj. Ibland är det värt att köpa hem och granska närmare. På nätet finns mängder av information om 42 hur olika märken ska se ut.

2__shoppa.indd 42

äkta vara? Det enklaste sättet att kontrollera om det är ett designerfynd du har stött på är genom att titta i nacken efter ett märke. Finns det ingenting där, eller någon annanstans i plagget, är det troligtvis hemmasytt eller gjort av en skräddare. Om det inte är en riktigt gammal och fin brudklänning betyder detta förmodligen att värdet är ganska lågt. Känner du igen märket i nacken kan det vara bra att försäkra dig om att det är äkta vara. Själv surfar jag gärna in på vintagefashionguild.org för att kontrollera märket. Där finns en lista på de flesta stora namnen som du kan råka på i en vintagebutik och bilder på modehusens signifikanta märken. Om du fyndat en Christian Dior-klänning kan du försäkra dig om att det är äkta vara och lista ut om den är från 50- eller 80-talet genom att granska märkes­lappen. Christian Dior kopieras ofta och i den här bildbanken ser du tydligt hur en äkta märkeslapp ska se ut. En gång hittade jag en djupblå polkadot-klänning från Yves Saint Laurent och ville dubbelkolla märket. Det såg nämligen ut som deras märken gjorde på 60-talet, men efter en stund insåg jag att klänningen var från 80-talet. Den rosa kuben gick precis in över S:et. Du lär dig mycket om kända och okända märken på den här sidan!

2012-12-21 11.55


shoppa

big e Andra kategorier av vintage som är värda att hålla ögonen öppna efter är denim och jeans. Ofta pratas det om Levi’s Big E; alltså Levi’s-jeans och -jackor som producerats innan 1971 då e:et i Levi’s gick från att vara versalt till gement. Hittar du ett par jeans med ett stort E, ett par Big E, har du dykt på en guldklimp och plaggen är utmärkta samlarobjekt! Men även här finns det så klart nyansskillnader. En välbevarad Big E från 30-talet är så klart mycket mer värd än en från sent 60-tal. När jag jobbade i vintagebutik hade vi ett par Big E från 40-talet med en prislapp på 8 000 kronor. Jag visade upp dem i programmet Antikdeckarna och en vecka senare var de sålda. Hoppas de har det bra där de är nu!

samlarkollektioner När det kommer till designerplagg gäller nästan alltid: ju äldre desto bättre! Men det finns vissa specifika kollektioner som är extra intressanta i samlarsammanhang. Den mest kända är Christian Diors »The new look« från 1947 som ändrade silhuetten från sparsmakad till glamourös med smal midja och vid kjol. Självklart finns det även vissa specifika plagg som är extra

eftertraktade. Yves Saint Laurents couture-Mondrian-klänning såldes nyligen för 27 000 pund, och en Louis Vuitton-koffert ägd av modeprofilen the Duchess of Windsor gick för en halv miljon kronor. Det är alltså värdiga investeringar vi pratar om, men inte så himla lätta att hitta så klart. Det krävs år av övning, ­bra kontakter och ett gott öga för ­ att stöta på prisvärda designerklassiker.

43

2__shoppa.indd 43

2012-12-21 11.55


En trasig dragkedja går ofta att fixa i ett nafs, speciellt eftersom de flesta vintagekläder har en dragkedja i metall och inte i plast som många nyprodu­ cerade kläder. Är hålet i tandraden långt ner är det lätt att sy ett nytt stopp för hand. Pilla försiktigt in draget över tandgluggen och sy sedan ett pyttelitet stopp över gluggen. Använd därefter dragkedjan som vanligt! Är en av de övre tänderna borta kan det vara svårare att åtgärda eftersom dragkedjan lätt går upp om du drar draget över den saknade tanden. Bäst är ju så klart att ta hand om sina gamla tänder; tvåla ofta så slipper du hål! FÖRVARING 3.

När du väl har koll på hur du ska vädra och tvätta plagget är det dags att tänka på förvaringen. Nu vill jag inte kasta sten i glashus eftersom jag själv har en vind som är full av lådor med vintagekläder, två stora byråer, två klädhästar samt högar med kläder på själfullt utvalda stolar hemma. Men det finns bättre och sämre sätt att förvara gamla kläder. Inga kläder gillar att vara där det är fuktigt, varmt eller soligt. Då kan plaggen mögla, ruttna, börja lukta illa eller missfärgas. Bäst hänger de i en torr och dammfri garderob. För att undvika mal kan du lägga en bit cederträ eller en påse med tor­ kad lavendel i garderoben och byrålådan. Själv har jag katt och skulle aldrig drömma om att släpa hem giftiga malkulor, som dessutom inte luktar lika mycket farmors hus som lavendel gör. Galgar är viktigt. Allra bäst är fodrade tyggalgar. Vill du vara extra duktig täcker du dem först med ett gammalt örngott eller en tygbit. På andra plats kommer trä- och plastgalgar, alltså de som är lite grövre och fördelar vikten på galgen. Sämst är de som jag har: kemtvättsgalgarna. De är bra eftersom de inte tar någon plats, men de sliter på plaggen och därför ska du aldrig hänga en ömtålig klänning eller blus på en tunn metallgalge. Mina allra finaste galgar fyndade jag för en hundralapp på en marknad i Paris. De är handsydda och handstoppade och på dem hänger jag klänningar som jag är extra rädd om, men som jag ändå vill ha hängade framme. Du kan även testa att göra galgar själv av ett fint gammalt tyg, lite stoppning och en krok. Riktigt tjusiga plagg, som broderade antika klänningar, ska inte hänga alls. De mår bäst av att vikas och placeras på bomullshanddukar i en luftig, torr låda eller garderob. 56

3__varda.indd 56

2012-12-21 11.59


vårda kläderna

3.

57

3__varda.indd 57

Ett tips för att få mer plats i garderoben är att rulla plaggen! Då slipper du fula veck som är svåra att få bort. Om du förvarar kläder i lådor på vinden kan du ställa rullarna på högkant så ser du bättre vad du har.

2012-12-21 11.59


fick hänga på kanten av min loppisshoppade hallspegel och jag såg den varje gång jag lämnade lägenheten, och varje gång jag kom hem. När den förstör­ des i branden blev jag helt matt, övertygad om att jag aldrig någonsin skulle hitta en sådan skapelse igen. Den var mitt udda frimärke, min unika sten. Men sedan, när renoveringen var klar, när vi hade sagt jag älskar dig och vardagen kommit tillbaka var det dags för vintagemässa igen. Då hängde den där, grön och praktfull i Myrornas bås. En nästan identisk 30-talsklänning i skir kräp­ pad chiffong, med en prislapp som var som på låtsas. Jag köpte den, hängde upp den på min loppisshoppade hallspegel och kände att allt var möjligt. För sådant berättar klänningar för mig. En historia. Och hur väl man än tar hand om dem, kommer det alltid fler. Man måste bara ha en gnutta tur, ett vintage­ öga och en stor passion för sådant som varit fantastiskt. Och fortfarande är.

Du kan få kontakt med människor du inte känner som vill prata med dig för att du utstrålar personlighet.

Du ka n inte visa u socia pp din la sta tus lik med s a e nkelt tora lo ggor coola på märke n.

Du ser inte ut som alla andra. Sämst med vintage

And r fatt a kan ig o tro a c me d d h inte tt du ä et s har r ena ste! råd

ag er j

inte

m kom Nu t mer. o någ

64

3__varda.indd 64

2012-12-21 11.59


vårda kläderna

BÄST MED VINTAGE

Vintageshopping är världens bästa workout och sällskapssyssla! Ta med mamma, pappa, kompisen eller mormor på en tidsresa i ett par butiker.

Du behöver aldrig känna dig utan­för, i vintagehimlen finns en plats för alla! Modeller för alla storlekar, figurer, smaker och personligheter. Vill du inte se ut som en cowboy när alla andra gör det, shoppa vintage istället och strunta helt i den rådande trenden.

Du lär dig konsumera medvetet. Jag älskar att slippa bidra till slit och släng-samhället! Istället hjälper jag till att ge kläder en andra och tredje chans och visar på hur kul det kan vara att konsumera. Så länge man gör det med hjärnan och hjärtat istället för stressen och funktionen.

3__varda.indd 65

Du lär känna din kropp. Istället för att stirra dig blind på storlekar och märken får du prova dig fram och faktisk ha en åsikt. Vad gillar du? Vad passar du i? Själv har jag inte den blekaste om vilken storlek jag är. Det är ju olika i vartenda vintageplagg. Befriande! Dessutom kan du fokusera på viktigare saker som att hitta de bästa godbitarna!

Vintagekläder är en investering! Tänk vad en klänning från 20-talet ökar i värde för varje år. Undra om den där snedtvättade t-shirten från ett stort klädföretag gör det samma? Skulle inte tro det.

Vintage är snällt mot miljön och mot din plånbok.

65

2012-12-21 11.59


elsa billgrens vintage

104

6__underkläder.indd 104

2012-12-21 14.13


underkläder

SHOPPA och vårda VINTAGEUNDERKLÄDER Leta upp en second hand-­butik som säljer just underkläder. Det låter kanske självklart, men alla gör faktiskt inte det. Håll utkik efter butiker med mycket spetsar, tyger och gamla ting. Min favorit Old Touch ligger på Upplandsgatan i Stockholm och Birgitta och Marina som driver butiken fyller alltid upp den med vackra gamla underkläder. Investera i en mjuk bomullspåse för dina finaste underkläder så håller de längre. Underkläder gjorda efter 1972 är märkta med tvättråd och materialinformation. Står där ingenting har du förmodligen kommit över ett vintagefynd!

Titta efter eventuella fläckar och konstiga små hål. En behå är värdelös om resåren är slapp, samma sak gäller en strumpebandshållare utan knäppen.

Prova! Lita aldrig på storlekar eller ögonmått när det kommer till underkläder, du kommer alltid att förlora. En behå ska göra ett jobb, inte vara snygg på galgen.

Lyft blicken! Många vintage­underkläder är plagg du inte visste fanns. Vad sägs om ett par värmande mamelucker under kjolen på vintern, eller en gördel till fodralet?

Glöm inte att klippa och fila tånaglarna när du väl har köpt ditt första par gamla tjusiga nylonstrumpor. Jag har förstört mängder av fina par med oklippta naglar.

Har du ett gammalt underklädesset? Tänk på att tvätta delarna samtidigt så åldras de i samma takt. • Blek solkiga underkläder snällt med citron, salt och solljus! • Lyxtvätta dina sidenplagg med balsam i kallt vatten! • Vädra inte underkläder i solljus. Vita underkläder blir gula och gula underkläder blir vita!

105

6__underkläder.indd 105

2012-12-21 14.00

Profile for Smakprov Media AB

9789174242782  

9789174242782  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded