__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SYSTRARNA EISENMANS

MINGELMAT 565 snittar, snacks & smårätter

Lisa Eisenman Fr isk & Monica Eisenman Foto Roland Persson

bonnier fakta


INNEHÅLL

 FÖROR D

A M U S E BOUC H E

OST B R IC K A

7

58

206

F E ST P L A N E R I NG

F I SK & SK A L DJ U R

B RÖD & RÖROR

10

66

bröd 218 röror 234

R Å D & R E DSK A P

NOR DE N

15

84

A F T E R NOON T E A & B RU NC H

MODE R NA K L A S SI K E R

TA PA S & M E Z E

a f t e r noon t e a 238 bru nch 250

ta pas 96 m e ze 110

SNA BBA SN I T TA R

16 PAJ E R & P L ÄT TA R

34 SOP P OR , SA L L A DE R & SP E T T

42

262 U S A & M E X ICO

usa 126 m e x ico 134

DR I N K A R & SNAC K S

dr i n k a r 272 snacks 282

A SI E N

148

DE S S E RT E R

292 I TA L I E N & F R A N K R I K E

ita li e n 170 pi zza 186 f r a n k r i k e 192

VA D SK A JAG B J U DA PÅ ?

306 TAC K

309 R E G I ST E R

310


F E ST P L A N E R I NG

 Planering är A och O för en lyckad fest. Ju mer du har tänkt igenom festen desto trevligare blir det för både dig och dina gäster – för det är de små detaljerna som gör helheten. När festen väl börjar kan du i lugn och ro umgås och ha trevligt med dina vänner. Här ger vi tips på hur du bäst ordnar en fantastisk fest. V I L K E N S O RT S F E S T Ä R D E T ? Vilken sorts tillställning är det du vill bjuda in till? Ska det vara avslappnat eller formellt, enkelt eller överdådigt? Ska det bara serveras tilltugg och förfriskningar eller blir det sittande middag efteråt? Det finns många trevliga sätt att bjuda till fest på – allt från en fin inbjudan på vackert papper till roliga inbjudningar på internet.Tänk på att vara tydlig så att gästen förstår vilken sorts tillställning det är fråga om. Det är alltid trevligt om det finns ett tema, en röd tråd, genom hela tillställningen. VA R S K A F E S T E N H Å L L A S ? Oavsett var festen ska hållas är det viktigt att känna till lokalens förutsättningar. Det får inte vara för trångt men samtidigt inte för stort så att det känns tomt. Finns det ett bra kök med uppvärmnings- och kylmöjligheter? Finns det WC till många gäster? Om det är svårt att hitta till lokalen är det bra att ge en tydlig vägbeskrivning i inbjudan. Är det svårt att ta sig dit? Kommer gästerna med bil eller åker de kommunalt? Måste de ha hjälp med transporten? Om ni ska vara utomhus bör hänsyn tas till vädret – som ju inte går att styra. Partytält kan skydda såväl mot gassande sol och vind som mot ihållande regn. Gasolvärmare finns att hyra för svala sommarkvällar, eller så kan man köpa billiga fleecefiltar som gästerna kan svepa in sig i om det blir kyligt.Tänk också på objudna gäster som mygg, flugor och getingar. Många uppskattar att få veta om trädgårdsfesten kommer att hållas på en gräsmatta eller på en träaltan, för då kan man välja skor efter underlaget och behöver inte förstöra de fina högklackade skorna. Förvarna grannarna och kom gärna överens om hur länge festen ska hålla på!

10

VA D S K A DU BJ U DA PÅ ? Något av det viktigaste för en lyckad fest är en väl genomtänkt och komponerad meny med en variation av smaker, dofter, konsistenser och färger.Variera ingredienserna och undvik att samma råvaror och smaker kommer igen i olika rätter. Det är en fördel att hitta en balans mellan milda och kryddstarka smaker se vad ska jag bjuda på? på sidan 306. Bjud på en blandning av rätter som kan tilltala alla gäster, det vill säga både kött, fisk och vegetariskt. En del gäster är kanske mer äventyrliga i sin kulinariska smak medan andra är mer konservativa. Försök också att ta hänsyn till eventuella matallergier bland gästerna. Att laga helt oprövade recept bör man helst inte ge sig in på inför en stor fest.Visst kan och bör man testa nya recept, men i så fall är det en god idé att kombinera dem med gamla godingar och säkra kort. Låt säsongen inspirera och vägleda i valet av mat. Råvaror i säsong smakar alltid bäst och är dessutom billigast och enklast att få tag på. Servera gärna både varma och kalla rätter. På vintern vill man helst ha mest varm mat och på sommaren mest kall.Vad finns det för kyl- och varmhållningsmöjligheter? Hur länge kommer maten att stå framme? Tänk på att ha några rätter som tål att stå framme länge och som inte behöver fyllas på. Bjud på något sött till avslutning, även om det är en mingelfest och inte en sittande middag – det uppskattas alltid.

 f estpla n er i ng 


H U R M YC K E T G Å R D E T ÅT ? Så länge det finns gott om mat och dryck kommer festen att bli lyckad. Det är alltid bättre att ha för mycket än för lite, och det händer tyvärr ofta att man som värd eller värdinna underskattar gästernas aptit! Men att bestämma hur mycket mat som går åt kan vara svårt. Det är flera saker att ta hänsyn till.

 VILKEN ÅRSTID ÄR DET ? Generellt äter vi mer på vintern än på sommaren.  VILKEN TID BÖRJAR FESTEN ? När åt gästerna senast? Kommer de direkt från jobbet eller har de rest länge? Är festen på kvällen vid middagstid?  HUR SER FESTLOKALEN UT ? Om det är trångt blir det svårt för serveringspersonalen att röra sig och svårt för gästerna att ta sig fram till serveringsborden – alltså äter man mindre.  VILKA ÄR GÄSTER NA ? Familj och vänner brukar inte ha några svårigheter att ta för sig och låta sig väl smaka. På en mer formell tillställning är man ofta lite mer reserverad och äter lite mindre. Män äter mer än kvinnor, och äldre mindre än yngre. De riktigt unga lägger ofta upp mycket på tallriken men äter sällan upp. Beräkna minst ett tilltugg av varje sort per gäst – och helst fler eftersom gästerna garanterat kommer att vilja smaka på varje sort – och sedan gärna tar om av varje tilltugg. Se till att ha snacks som rostade nötter och torkad frukt i reserv som går snabbt att ställa fram. Försök aldrig imponera på gästerna genom att bjuda på så många olika tilltugg som möjligt, då finns det en risk att man tar sig vatten över huvudet.Välj hellre färre sorter men i stor mängd.

U P P L ÄG G N I N G O C H S E RV E R I N G Tänk igenom hur färg, form och val av mat och dryck kan kombineras.Tänk på hur maten läggs upp och på dukningen – allt ser godare ut på fina fat, tallrikar och i vackra skålar. Och matcha gärna servetter, glas, porslin med mera. Se till att det finns porslin så det räcker – annars går det kanske att låna från vänner eller hyra. Lägg upp tilltuggen prydligt och dekorera gärna med färska örter och kryddor. Låt dukningen vara väl genomtänkt så att den hjälper till att skapa en festlig atmosfär. Duka och dekorera gärna efter säsong.Tänk på att belysning och ljus ska passa lokalen och årstiden. Lägg gärna en lapp vid varje rätt där det står vad den innehåller. Om det finns serveringspersonal är det viktigt att de känner till vad det är i maten så att de kan informera gäster som har till exempel allergi. Stora cateringföretag har ofta värme- och kylplattor för uthyrning. De är perfekta att använda när maten ska stå framme en längre tid. Tänk på att välja mat som passar lokalens och festens förutsättningar, det vill säga att anpassa mat och dryck efter hur den ska förtäras. Finns det möjlighet att sitta eller ska alla stå? Ska gästerna äta med fingrarna eller med bestick? Går det att ställa ner glaset eller tallriken någonstans? Glashållare, som sätts fast på tallriken, är ett måste om gästerna ska stå och det inte finns några bord. Man kan också placera ut småbord där man kan ställa ner sin tallrik. Om gästerna är många, tänk på att ha personal som kan hjälpa till att servera, fylla på faten och plocka undan. Det är alltid trevligast för gästerna om värden och värdinnan får tid att umgås istället för att springa ut och in i köket.

H U R M Å N G A T I L LT U G G G Å R D E T ÅT ?

Här följer en uppskattning av hur mycket mat som kan gå åt vid olika typer av tillställningar. lättare tilltugg före en middag

3–5 tilltugg/gäst, 3 olika sorter

mingel i 2–3 timmar

3–5 tilltugg/gäst och timme, 5–8 olika sorter

helkvällsmingel

10–15 tilltugg/gäst, cirka 8 olika sorter

 f estpla n er i ng 

11


TRATTKANTARELLSOPPA MED TRYFFELOLJA

MAJSSOPPA MED CHILI & KRABBA

RÖDBETSSOPPA MED ÄPPLE & SVARTA VINBÄR

CRÈME NINON MED RÄKA

MOROTSSOPPA MED CURRY, INGEFÄRA & SPISKUMMIN

AJO BLANCO – KALL VITLÖKS& MANDELSOPPA

KALL TOMATSOPPA MED RÖKT PAPRIKA

KALL AVOKADO- & GRAPEFRUKTSOPPA

KALL GURKSOPPA MED PILGRIMSMUSSLA

PUMPASOPPA MED CHILI & KOKOSMJÖLK

42 Recepten finns på sidorna 46–50


WALDORFSALLAD

SALLAD MED HUMMER, BLODGRAPE & AVOKADO CAESARSALLAD

SOPP OR , SA L L A DE R & SP E T T

ASIATISK POTATISSALLAD MED ROSTBIFF & SWEET CHILI

SALLAD MED BETOR, CHÈVRE & PINJENÖTTER

SALADE NIÇOISE

SALLAD MED APELSIN, FÄNKÅL & OLIVER

43 Recepten finns på sidorna 51–53


SOPP OR , SA L L A DE R & SPE T T

 Soppor, sallader och spett är perfekt mat på ett mingelparty i trädgården. Servera soppan och salladen i fina små glas, skålar eller muggar och lägg upp spetten på vackra fat – det blir garanterat gott. Ja, sedan är det bara att hoppas på sol och blå himmel!

K A L L G U R K S OP PA M E D P I L G R I M S M U S S L OR ca 20 små portioner ca 30 minuter + 1 timme i kylskåpet

C R È M E N I NON M E D R Ä KOR ca 20 små portioner ca 40 minuter

A NT A L

ANTAL

TID

TID

3 schalottenlökar, finhackade 2 msk olivolja ca 6 dl höns- eller grönsaksbuljong ½ dl torrt vitt vin 400 g frysta gröna ärter (ca 6 dl) salt och peppar 2 dl vispgrädde, lättvispad 20 skalade räkor

GURKSOPPA 1 kg

gurka, skalad och urkärnad 3 dl kall höns- eller grönsaksbuljong 2 msk vit balsamvinäger 2 vitlöksklyftor, pressade 3 msk finhackad persilja 2 msk finhackad gräslök 3 dl gräddfil salt och svartpeppar

champagne eller torrt mousserande vitt vin

10

pilgrimsmusslor, delade olivolja salt och peppar gräslök till garnering Skär gurkan i bitar. Mixa gurka, buljong, balsamvinäger, vitlök, persilja och gräslök till en slät puré i matberedare eller med stavmixer. Rör i gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 timme så att den är riktigt kall vid serveringen. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Pensla dem med olivolja.Värm en grill- eller stekpanna och stek musslorna i cirka 1 minut på varje sida.Trä upp en halv mussla på varje tandpetare. Fördela soppan i kylda små glas, muggar eller skålar och lägg tandpetaren med den halva pilgrimsmusslan över kanten. Garnera med några gräslöksstrån. Se bild sidan 42.

Fräs löken i olja i en kastrull i några minuter.Tillsätt buljong, vin och ärter och koka upp. Låt sjuda i cirka 3 minuter. Mixa soppan i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Håll varm. Trä upp räkorna på 20 tandpetare. Rör försiktigt ner grädden i soppan och fördela den i små glas, muggar eller skålar. Häll lite champagne eller mousserande vin i soppan strax före servering. Lägg en tandpetare med en räka över kanten och servera direkt. Se bild sidan 42. TIPS

Soppan kan också serveras kall.

Soppan utan grädde och champagne kan lagas några timmar i förväg, snabbt kylas ner i kallt vattenbad och förvaras i kylskåpet. Om den görs för tidigt kan den bli grågrön i färgen.Värm försiktigt och tillsätt grädde och champagne inför serveringen.

I FÖR VÄG

Soppan kan förvaras i kylskåpet i 1 dygn. Pilgrimsmusslorna grillas strax före servering.

I FÖR VÄG

46

 soppor, sa lla der

&

spett 


MORO T S SOP PA M E D C U R RY, I NG E FÄ R A & S P I S K U M M I N ca 20 små portioner ca 40 minuter

K A L L T OM AT S OP PA ca 20 små portioner ca 30 minuter + cirka 8 timmar för att rinna av

A NT A L

ANTAL

TID

TID

ca 2 kg plommontomater, skållade och urkärnade 2 schalottenlökar, finhackade 1 vitlöksklyfta, pressad 2 ½ dl kall höns- eller grönsaksbuljong salt och peppar ½–1 tsk paprikapulver eller Pimentón de la Vera

gul lök, skalad och hackad vitlöksklyfta, pressad 2 msk olivolja till stekning 600 g morötter, skalade och skurna i bitar 2 msk riven färsk ingefära 2 tsk curry ½ tsk spiskummin 1 liter höns- eller grönsaksbuljong salt och peppar 1 1

naturell yoghurt koriander till garnering Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i några minuter.Tillsätt morötter, ingefära, curry och spiskummin och rör om. Häll på buljong, koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i små glas, muggar eller skålar. Toppa med yoghurt och garnera med koriander. Servera direkt. Se bild sidan 42. TIPS

finhackad basilika till garnering Mixa tomat, schalottenlök och vitlök i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Låt tomatröran rinna av i ett finmaskigt durkslag eller i en silduk, helst under natten i kylskåpet. Blanda den avrunna tomatvätskan med den kalla buljongen och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Häll upp soppan i små kylda glas, muggar eller skålar och garnera med basilika. Se bild sidan 42. Soppan kan förvaras i kylskåpet i cirka 2 dagar eller i frysen i cirka 2 månader.

I FÖR VÄG

Soppan kan också serveras kall.

Soppan kan förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn eller i frysen i cirka 2 månader.

I FÖR VÄG

 soppor, sa lla der

PIMENTÓN DE LA VERA

Pimentón de la Vera är ett starkt rökt paprikapulver från Spanien med djup röd färg och rik arom. Pulvret används traditionellt i spanska charkuterivaror som chorizo, men även till att smaksätta rätter med fisk och skaldjur, kött, kyckling och grönsaker se patatas bravas sidan 103. I Sverige finns kryddan att köpa i delikatessbutiker och i välsorterade livsmedelsbutiker.

&

spett 

47


120 g bacon 20o g blandad sallad, hackad 125 g valnötter, grovhackade

Koka betorna var för sig – annars färgar de av sig på varandra – tills de är mjuka, det tar 20–40 minuter. Låt betorna svalna och gnugga eller skär bort skalet. Skär betorna i små klyftor. Blanda olivolja och honung. Varva betor, chèvre, pinjenötter och sallad i små glas eller skålar. Ringla över dressingen och strö över lite flingsalt. Se bild sidan 43.

D RES S I N G

I FÖR VÄG

WA L D OR F S A L L A D ca 20 små portioner ca 30 minuter

A NT A L TID

Koka betorna dagen före och skär dem i bitar. Förvara dem var för sig i kylskåpet.Vinägretten och de rostade pinjenötterna håller i flera dagar. Blanda salladen strax före serveringen.

äpple, tärnat 2 stjälkar blekselleri, skivade 3 msk gräddfil 3 msk M A J O N N Ä S , färdigköpt eller se recept sidan 74 2 msk färskpressad citronsaft salt och peppar 1

A S I AT I S K P O TAT I S S A L L A D M E D ROST BI F F & SW E E T CH I LI

Stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och svalna. Smula det sedan i små bitar. Rör ihop äpple, selleri, gräddfil, majonnäs och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Varva sallad och äppelröra i små glas eller skålar. Toppa med bacon och valnötter. Se bild sidan 43.

ca 20 små portioner ca 30 minuter

ANTAL TID

600 g potatis, kokt och avsvalnad 175 g rostbiff , strimlad 10 rädisor, skivade 150 g sallad, grovt hackad eller riven

Äpple och selleri kan skäras och blandas med gräddfil, majonnäs och citron och stå i några timmar. Blanda i valnötter och bacon när salladen vänds ihop strax före serveringen.

I FÖR VÄG

SWE E T C H I L I DRE S S I N G

½ dl sweet chilisås 1 msk färskpressad limesaft 1 tsk vatten 2 tsk sesamolja rostade sesamfrön till garnering

SA LLA D M E D BETOR , C H È V R E & P I N J E NÖ T T E R ca 20 små portioner ca 40 minuter

A NT A L TID

350 g röd-, polka- och gulbetor ca 300 g chèvre, smulad 4 msk pinjenötter, rostade 20o g blandad sallad, hackad HO NU NG S D RE S S IN G

Skala potatisen och skär den i små bitar. Rör ihop dressingen och blanda med potatis, rostbiff, rädisor och sallad. Fördela i små glas eller skålar och strö över sesamfrön. Se bild sidan 43. Potatisen kan kokas dagen före och skäras i bitar. Även rostbiffen kan strimlas och dressingen blandas dagen före. Förvara allt i kylskåpet. Blanda salladen strax före serveringen.

I FÖR VÄG

4 msk olivolja 3 msk flytande honung flingsalt

52

 soppor, sa lla der

&

spett 


SA LLA D M E D H UM M E R , BL OD G R A P E & AVOK A D O ca 20 små portioner ca 25 minuter

SA LLA D M E D A PE L SIN, FÄ N K Å L & OL I V E R ca 20 små portioner ca 25 minuter

A NT A L

ANTAL

TID

TID

1 blodgrape 300 g hummerkött, kräftstjärtar eller kungskrabba 1 avokado utan kärna och skal, i bitar ca 20o g blandad sallad, hackad ½ rödlök, skivad

2 apelsiner (ca 400 g) ca 150 g fänkål, fint strimlad 75 g urkärnade svarta oliver, skivade 200 g blandad sallad, hackad DRE S S I N G

4 msk olivolja 2 msk rödvinsvinäger salt och peppar

L I M EVI N Ä G RE T T

2 msk färskpressad limesaft 1 msk honung 4 msk olivolja salt och peppar Skär bort skalet från grapefrukten med en kniv. Filea grapefruktklyftorna genom att skära tätt intill de tunna hinnorna. Riv hummerköttet i små bitar. Vispa ihop limesaft, honung och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Varva ingredienserna till salladen i små glas eller skålar. Ringla över lite vinägrett. Se bild sidan 43.

Skär bort skalet från apelsinerna med en kniv. Filea apelsinklyftorna genom att skära tätt intill de tunna hinnorna. Rör ihop olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Blanda först allting i en stor skål. Fördela sedan i små glas eller skålar. Se bild sidan 43. Fänkålen kan strimlas och apelsinerna fileas dagen före. Förvara i kylskåpet.Vinägretten kan också blandas dagen före. Blanda ihop salladen strax före serveringen.

I FÖR VÄG

Dagen före kan hummerköttet plockas ur skalen, grapefrukten fileas och dressingen vispas ihop. Förvara allt i kylskåpet. Blanda salladen strax före servering.

I FÖR VÄG

SALLADSBLAD OCH SKOTT

Blanda gärna olika salladssorter och tänk på att variera smak, färg och textur. Förutom salladssorter i olika gröna nyanser finns även den vackert vinröda rosésalladen som liksom rucolasallad har en något bitter och skarp smak. Romansallad och isbergssallad är lite krispigare salladssorter medan machésallad och kruksallad har mjukare salladsblad. Även färsk babyspenat och olika skott som mangold-, solros- och ärtskott är vackert och gott att blanda i salladen. Salladsbladen blir krispiga om de sköljs i kallt vatten och torkas eller slungas i salladsslunga. Förvara färdigsköljd och slungad sallad luftigt i en plastpåse i kylskåpet.

 soppor, sa lla der

&

spett 

53


MARINERAD MOZZARELLA

MARINERAD FETAOST

MARINERAD HALLOUMI

210 Recepten finns på sidan 211


OST BR IC K A

 Det är dags att återuppliva ostbrickan. Och varför begränsa sig till camembert och Bonjour mjukost när det finns ett oerhört brett utbud av spännande och goda ostar? På vår ostbricka brukar vi ha krämig chèvre från Frankrike, vällagrad parmigiano reggiano från Italien och stinkande stilton från England. Men framför allt tycker vi om att göra annorlunda och spännande tillbehör både med och till ost.

M A R I N E R A D MOZ Z A R E L L A ca 300 g ca 15 minuter + 1 dygn i kylskåpet

Blanda alla ingredienser utom fetaosten. Lägg försiktigt ner osten i oljan så att den inte går sönder. Låt stå i minst 1 dygn i kylskåpet. Se bild sidan 210.

A NT A L TID

I FÖR VÄG

Se marinerad mozzarella.

300 g cocktailmozzarella ca 3 dl olivolja 1 tsk urkärnad hackad röd chili ½ dl strimlad färsk basilika 1 tsk rivet citronskal salt och peppar

M A R I N E R A D H A L L OU M I

TID

Häll bort lagen från mozzarellan. Blanda övriga ingredienser och lägg ner osten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i minst 1 dygn i kylskåpet. Se bild sidan 210.

200 g halloumi, skivad ca 3 dl olivolja 1 msk hackad färsk timjan 1 msk hackad färsk rosmarin 2 vitlöksklyftor, tunt skivade 1 citron, rivet skal 1 tsk hel svartpeppar 1 tsk hel rosépeppar

Den marinerade osten kan förvaras i cirka 3 dagar i kylskåpet. Om olivoljan har stelnat, ta fram burken i rumstemperatur 1 timme före servering.

I FÖR VÄG

M A R I N E R A D F E TAO S T ca 300 g ca 15 minuter + 1 dygn i kylskåpet

ca 200 g ca 20 minuter + 1 dygn i kylskåpet

ANTAL

Blanda alla ingredienser utom halloumin. Grilla osten på båda sidor i en het grillpanna tills den får grillränder. Låt svalna och lägg sedan ner osten i marinaden. Låt stå i minst 1 dygn i kylskåpet. Se bild sidan 210.

A NT A L TID

I FÖR VÄG

Se marinerad mozzarella.

300 g fetaost, tärnad ca 3 dl olivolja 1 citron, rivet skal + 1 msk färskpressad saft 2 msk rostade sesamfrön 1 msk fänkålsfrön 1 tsk grovmalen svartpeppar  ostbr ick a 

211


MAJSRÖRA

SPENAT- & FETARÖRA MED SOLTORKADE TOMATER

LAX- & ROMRÖRA

BACON- & CHEDDARRÖRA

GRÖN ÄRTRÖRA MED CASHEWNÖTTER

CHÈVRERÖRA MED FIKON & PEKANNÖTTER

POTATIS- & MANDELRÖRA

KALKON- & PÄRONRÖRA MED VALNÖTTER

234 Recepten finns på sidorna 235–237

SÖTPOTATISRÖRA MED INGEFÄRA & CHILI


RÖROR

 Det enklaste och snabbaste tilltugget är en god röra att doppa lite bröd eller grönsaker i. Självklart kan man också bre röran på till exempel ett kex eller en skiva rostad baguette. Här har vi samlat några av våra favoritröror, men det finns många fler »guckor« i boken, som mexikansk guacamole, fransk tapenade eller klassisk svensk gubbröra.

S Ö T P O TAT I S RÖR A M E D I NG E FÄ R A & C H I L I

P O TAT I S - & M A N DE L RÖR A 4–5 dl ca 45 minuter

4–5 dl ca 45 minuter

A NT A L

ANTAL

TID

TID

300 g mandelpotatis 1 dl mandelflagor 1 dl färska brödsmulor (1–2 skivor bröd) 3 vitlöksklyftor ½ dl vatten 3 tsk färskpressad citronsaft 1 tsk rivet citronskal ca 1 ½ dl olivolja salt och peppar

ca 800 g sötpotatis 3 msk olivolja ½ röd chili, urkärnad och finhackad 1 vitlöksklyfta 1 tsk riven färsk ingefära 1 lime, färskpressad saft salt och peppar Värm ugnen till 200 grader. Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och blanda den med olivolja. Ugnsrosta i 20–30 minuter. Rör om då och då.Ta ut och låt svalna. Mixa sötpotatisen med chili, vitlök, ingefära och limesaft till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Se bild sidan 234.

Koka potatisen med skal tills den är mjuk. Värm ugnen till 175 grader. Rosta mandel och brödsmulor var för sig på en plåt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Mixa vitlök, mandel och brödsmulor i matberedare eller med stavmixer.Tillsätt vatten, citronsaft och citronskal och kör till en puré. Skala potatisen och mosa den med en gaffel. Mixa potatisen med mandelpurén medan oljan sakta hälls ner under stötvis mixande. Smaka av med salt och peppar. Se bild sidan 234. I FÖR VÄG

I FÖR VÄG

Röran kan förvaras i kylskåpet i cirka

2 dygn.

Röran kan förvaras i kylskåpet i cirka

2 dygn.

 bröd

&

röror 

235


POTATIS& ROTFRUKTSCHIPS

282 Recepten finns på sidan 288


BARBEQUENÖTTER SÖTSALTA HETA NÖTTER

TRAILMIX

ROSTADE NÖTTER MED ROSMARIN

CHILI- & INGEFÄRSNÖTTER ROSTADE FRÖN MED GOJIBÄR

HONUNGSROSTADE PEKANNÖTTER

ROSTADE SOLROS& PUMPAKÄRNOR

MACADAMIANÖTTER MED KOKOS & EXOTISK FRUKT

ROSTADE SALTA MANDLAR

JORDNÖTTER, CHOKLADPUFFAR & TRANBÄR

FRITERADE LINSER, KIKÄRTER & NUDLAR

283 Recepten finns på sidorna 288–291


SMAKSATTA POPCORN BARBEQUE

SESAMFRÖN

SÖTSTARK SENAP

OLIVER, ÖRTER & CITRON

284 Recepten finns på sidan 287


TUNNBRÖDSSNACKS

PARMESANFLARN MED PINJENÖTTER

VÄSTERBOTTENSFLARN MED KUMMIN

PROSCIUTTOCHIPS

GRILLADE POTATISSKAL

MINIGRISSINI

Recepten finns på sidorna 286–287

285


SNACKS

 Det är nästan inte försvarbart att köpa färdiga snacks när det är så enkelt och går så snabbt att göra dem själv. För att inte tala om hur mycket godare de blir! Imponera på dina gäster med hemgjorda rotfruktschips eller annorlunda och spännande smaksatta nötter och popcorn. Smält osten i ugnen, i 3–5 minuter. Håll noggrann uppsikt. Låt svalna tills flarnen går att lyfta upp med en stekspade och försiktigt kan läggas över skaftet eller kaveln. Forma flarnen. Låt svalna och stelna. Se bild sidan 285.

P RO S C I U T T O C H I P S ca 40 stycken ca 10 minuter

A NT A L TID

VÄSTERBOTTENSFLAR N MED KUMMIN

ca 200 g prosciutto

ca 150 g västerbottensost, riven ca 2 tsk kummin

Värm ugnen till 225 grader. Lägg ut prosciutton på folie eller bakplåtspapper och grilla i ugnen i cirka 5 minuter, eller tills den börjar bli knaperstekt. Håll uppsikt så att den inte bränns. Låt svalna och bryt i bitar. Se bild sidan 285. TIPS

Följ receptet på parmesanflarn ovan. Se bild sidan 285. TIPS För att göra det lite enklare kan man strunta i att forma flarnen. Strö då ut all ost i ett jämnt lager på plåten och bryt sedan sönder i mindre bitar.

Byt ut prosciutton mot bresaola eller salami.

När flarnen har stelnat kan de förvaras i tättslutande burk i kylskåpet i flera dagar eller i frysen i cirka 1 månad.

I FÖR VÄG

Chipsen kan grillas några dagar före servering och förvaras luftigt.

I FÖR VÄG

PA R M E S A N F L A R N M E D P I N J E NÖ T T E R

T U N N B RÖD S S NAC K S

ca 24 stycken ca 15 minuter

A NT A L TID

Följ receptet på tunnbrödsstänger på sidan 226 men skär tunnbrödet i små rutor istället. Prova även att grilla tunnbröden hela och sedan bryta sönder dem i mindre bitar. Se bild sidan 285.

150 g parmesan, riven 30 g pinjenötter

Värm ugnen till 225 grader. Klä skaftet på en sopkvast, en kavel eller liknande med aluminiumfolie. Lägg ut den rivna parmesanosten i små högar på en plåt täckt med bakplåtspapper – gör inte för många åt gången för man måste hinna forma flarnen över kvastskaftet eller kaveln innan de stelnar. Strö pinjenötter över osten.

286

 dr i n k a r

M I N IG R I S S I N I Följ receptet på grissini på sidan 229 men skär degen i mindre bitar innan den gräddas. Se bild sidan 285.

&

s n ac k s 


G R I L L A DE P O TAT I S S K A L

S M A K S AT TA P OP C OR N

ca 24 stycken ca 1 ½ timme

ca 2 liter ca 15 minuter

A NT A L

ANTAL

TID

TID

2 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade) 25 g smör, smält valfri smaksättning se recept nedan

ca 700 g potatis 2 msk olivolja salt och peppar Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen. Stick hål i den med en gaffel och baka i ugnen i cirka 1 timme eller tills potatisen är mjuk. Låt svalna. Skär potatisen i klyftor. Gröp ur den utan att ha sönder skalet. Lämna cirka 5 mm potatis kvar i skalet. Pensla skalen runtom med olja och salta och peppra. Lägg ut skalen på ett ugnsgaller och grilla i ugnen i cirka 10 minuter.Vänd på skalen och grilla i ytterligare cirka 5 minuter eller tills de är knapriga och gyllenbruna. Servera direkt med dipp, till exempel pepparrotsdipp eller sweet chilidipp se recept sidan 270. Se bild sidan 285.

SÖTSTARK SENAP

ca 1 msk sötstark senap, t ex Johnny’s Senap salt Blanda smöret med senapen och rör ihop med de varma popcornen. Salta. Se bild sidan 284. TIPS

För ännu mer sting, tillsätt lite dijonsenap.

OLIVER , ÖR TER & CITRON

2 dl urkärnade svarta oliver, finhackade ca 1 tsk chiliflingor, smulade 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad färsk oregano 1 citron, rivet skal salt

Strö 1 msk finhackad färsk rosmarin över skalen innan de grillas.

MED ROSMAR IN

Blanda de varma popcornen med smör, oliver, chiliflingor, persilja, oregano och citron. Salta. Se bild sidan 284.

Strö 1–2 msk sesamfrön över skalen innan de grillas.

MED SESAMFRÖN

Strö cirka 1 tsk chilipeppar över skalen innan de grillas. MED CHILI

I FÖR VÄG

SESAMFRÖN

ca 2 msk sesamfrön 1–2 tsk sesamolja salt

Skalen är knaprigast om de serveras

nygjorda.

Blanda de varma popcornen med sesamfrön och sesamolja (uteslut smöret). Salta. Se bild sidan 284. BARBEQUE

se kryddmix till B A R B E Q U E N Ö T T E R sidan 289 Blanda de varma popcornen i en stor skål med det smälta smöret och kryddorna. Salta. Se bild sidan 284. I FÖR VÄG

 dr i n k a r

&

s n ac k s 

De kan göras några timmar före servering.

287

Profile for Smakprov Media AB

9789174240832  

9789174240832  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded