Page 1

Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan


Kära läsare och användare av denna bok! Det var inte meningen att berättelsen om hur vi hittade ett nytt hem skulle bli en guidebok till Gamla Stan i Stockholm, men så blev det! Vi var tvungna att ta vårt pick och pack och dra från Slussen, en plats som varit vår familjs hem sedan 1935 och ännu längre än så.   Karta över hur vi gick hittar ni på pärmens insidor. Ni kanske inte kan gå hela sträckan på en gång, för oss tog det många dagar och nätter. Förslag på rastplatser finns längst bak i boken. Husen får man beundra från gatan. Många kan man gå in i medan andra är stängda (utom för oss råttor). I några hus är det öppet vissa dagar om året, ibland kan man boka tid för guidning.   Ta tid på er under turen, annars missar ni trånga trappor, trädgårdstäppor, prång och skyltar, målningar, hissbommar, slaskhål och mycket annat spännande, hemskt och romantiskt!   Detta är en bok för alla som älskar gamla hus och gränder, både människor och djur … Ni kan också, i hemmets lugna vrå (ack, finns det något finare?) läsa vår berättelse och ta del av våra äventyr innan ni ger er ut på egna. Mycket nöje! önskar Elina Ratzberger med familj


Gudrun Wessnert

Magda KorotynĚ ska


Vårt hem byter skepnad Den morgonen då vi skulle lämna vårt hem, vår kära sluss , var jag inte på mitt gladaste humör. Ni förstår, skakningarna och ristningarna i mark­ en hade blivit för riskabla. Kopparna skallrade mot våra tänder när vi drack vårt morgonte. Ost­ förrådet flyttade på sig som om det hade fått fötter.


Det allra värsta var tanken på att någon av mina ungar skulle slukas av en maskin, en grävskopa eller en borr … – ELINA RATZBERGER, sa jag till mig själv. Det här går inte. Upp med svansen och samla ihop din familj!

Trafikkarusellen Karl Johansslussen, som förbinder Södermalm och Gamla Stan, invigd 1935.


Underjordisk verksamhet – Mamma, sa Werner, ska vi verkligen bo här? Ser du typerna som ringlar runt vid trappan? – Du får se det kortsiktigt, sa jag. Bara för i natt. Jag ville inte visa någon tveksamhet. Råttor kan råttors vanor. – Gokväll madame! hälsade en av typerna. – Gokväll! hälsade jag tillbaka. Jag söker nattlogi.


Barnmorskor.

Stora Hoparegränd 6

Vindragarlagets härbärge

– Nattlogi, ha, ha …, skrattade den andre. Min sköna dam behagar skämta! – Men källaren då? För visst finns det en sådan? – FULL! sa den förste och hickade. Full sen Bellmans tid. Av vindragare, järndragare, ackuschörskor , fiskare, roddarmadammer, änglamakerskor, ett hårt liv i dessa krokar. Hick! – Jag undrar, sa jag, kan ni ändå inte släppa ner oss i källaren? – På egen risk! sa den andre typen. Skål på er! Den tredje fylleråttan hade en randig halsduk virad runt halsen. – Jag känner igen den där halsduken! pep Lillan och pekade. – Fick den av en schyst mamsell som slank förbi, sa råttan urskuldande. – Gammelfarmor! Det tror jag, sa Lillan. Hon följer efter oss. – Hörru du, ta den då! Han räckte henne halsduken och vi slank ner.

31


Fransk stil och en splittrad familj


Jag såg mig omkring, hade vi hamnat i paradiset? – Aaaaa! Iiihhhh! Inkräktare! Schas! En trädgårdsmästare hötte med en kratta.


Äventyr i kungliga rum or Så stod vi återigen utanför den pampiga byggnaden. ron re K T um use Det fanns flera ingångar och vakter i sina vakt­­­ll M i t ång ing kurer. Men de såg oss inte utan stirrade ed m n cke bara rakt framför sig. Murarna nba Lejo verkade ointagliga även för sådana som oss, så vi slank efter ett gäng turister. Slottet visade sig vara enormt stort.

Yttre b

orggå

Där innanför till höger, lite gömd och glömd, står Kristina Nilsdotter Gyllenstierna. Hon var rikets första dam år 1520 och försvarade Stockholm mot danskarna! 46

Kungliga slottet

rden


Logården - här fanns en gång lodjur, vargar, rävar och till och med lejon.   Namnet kan också komma från lodgården den plats där lod, alltså kanonkulor, förvarades.

Logården

Inre bo

rggård en n

are

m am stk

ru

Liv

Kära nån, så många trappor n och rum, så många ke ac b s tt fötter, turistfötter och Slo slottsvaktsfötter. Jag har aldrig haft något bra lokalsinne, nu kände jag mig totalt bort­ kommen. Även ungarna verkade förvirrade. Till råga på allt fastnade Werner i en tråd.


Inte en själ syntes till. Mitt hjärta klappade av upp­ hetsning och ungarna tryckte sig tätt intill mig. Var fanns de huvudlösa? Vi väntade en lång stund. – Kanske det inte är rätt tidpunkt, viskade jag. – Jo, sa Gullan och kramade min tass. – Mjaaouuuu … Blodet stelnade i mina ådror. Var det slottskatten som var på jakt? Vi blickade uppåt. Ett kattliknande väsen svävade i luften som en kylig dimma.

78

Stortorget


– I november, väste katten, den åttonde november på slaget tolv, då letar jag efter min husbonde. Han gav mig en strömming för varje mus jag satte klorna i. Och vet ni hur många huvuden jag bet av? Jag tyckte mig höra krasandet av ben. – Mjaaouuuu … Jamandet var outhärdligt. Jag såg framför mig hur blod forsade ner genom gränderna. Vi ville inte veta svaret utan rusade tillbaka till kyrkan. Där låg Lillan och snusade.

79


108

Riddarholmen, Birger jarls torg

Ur Erikskrönikan

Birge jerl, then wise man. Han loot Stokholms stad at byggia med dighirt with ok mykin hyggia. Eth fagert huss ok en godhan stadh ...

När vi hade gått över bron och ut på torg­ et sjönk vi ner på sockeln till en staty. – Det här är Birger jarl, Stockholms grundare, år 1252 , upplyste Sture oss. – Jaha, sa ungarna. Nu igen … Humöret var verkligen inte på topp. – Kanske lite kärlek kan muntra upp, fortsatte Sture. Jag råkar veta lite om den saken. Det kan jag gott tänka mig, tänkte jag. Du som har två exfruar på kryssning i Medel­havet. Högt sa jag emellertid: – Nu ska vi inte bli för närgångna. – Jag menar palatsen häromkring, sa Sture. Jag råkar veta en del om husen och vad som har hänt i dem. – Ja, de är förtjusande, suckade jag och betraktade de vackra fasaderna. Ungarna tisslade och tasslade.

Pampiga palats och avhuggna huvuden


Se upp …

… Birger jarl!

Det äldsta bevarade skriftliga omnämnandet av Stockholm. Statyn av Birger jarl är från år 1854.

… till …

– Jag håller på att skriva en roman om kärlek, berättade Sture stolt. Den ska heta Kärlek på de gamla öarna i Strömmen. – Här verkar folktomt! hojtade Werner. Inte mycket till kärleksliv … Gullan fnissade. – Det är sant, sa Sture. Numera bor inte en enda kotte på den här ön. – Så trist, sa jag, och jag som vill hitta en plats att bo på med romantik, historia och goda ostkanter. Ett ställe där det alltid händer något. Som på Slussen. – Och jag vill ha stoff till min roman. – En lång titel, sa jag. – Ja, sa Sture. Men det blir en lång bok. Femtusen sidor.


Jag ska också skriva en roman.

Åhh … , vad ska den heta?

Kärlek till de gamla husen på öarna i Strömmen: Folk och fä under 800 år. En lång titel! Det blir en lång bok!

Hmm … kanske PEPPES OSTLEXIKON: Från A till Ö … Få se nu, Appenzeller, Blå Gotland, C … Cheddar, Chèvre, eller ska den stå som Getost? D … Danbo Mager, en dansk, Edamer, Gammal Granbarksost, glömde F, tusan också … Koggost, är den uppgrävd …? Kaffeost … finsk. Finemang! Norrglimt … Prästost, Pultost, norsk, kan gå an, Stureost … tror jag inte, Ädelost! Ööö …

Jag har redan gjort en bok.

140


lärda Lillans Lilla Lexikon A

à la franska, ”på samma sätt som”, ”i stil med” eller som i À la carte på restauranger, betyder ”enligt matsedeln”. À la mode betyder ”efter modet”, ”på modet”, ”vad som är modernt”. abbedissa chef för ett kvinnligt kloster. Magnus Ladulås dotter Rikissa blev abbedissa i Klara kloster på Norrmalm. alspånsrökt som Gudruns alspånsrökta Stockholmare (original). Den korven är rökt på spån från alträd. apelkastad ljusgrå med runda fläckar som stammen på vissa äppelträd (apel = äppelträd). Staffan stalledräng i visan har en apelkastad fåle (häst). arkeolog sådana som gräver upp gamla saker, husruiner och ben.

au revoir adjö på franska. August Strindberg 1849–1912, författare och dramatiker. Superkänd! Har skrivit många böcker som utspelas i Stockholm, t.ex. ”Röda Rummet”. Axel Oxenstierna 1583–1654, en mäktig man, greve, riksråd och rikskansler. Förmyndare för drottning Kristina (han bestämde i hennes ställe).

B

barnhus detsamma som barnhem, där man tog emot

föräldralösa ungar eller ungar vars föräldrar var så fattiga att de inte kunde ta hand om alla sina barn. I Stockholm fanns Stora barnhuset som under lång tid låg vid Drottninggatan/Barnhusgatan. Bellman, Carl Michael 1740– 1795, vissångare, diktare, underhållare. Skrev ”Fredmans sånger” och ”Fredmans epistlar”. Mycket populära! Bellman har påverkat och inspirerat många senare tiders vissångare och diktare, t.ex. Evert Taube som står staty utanför Södra Bankohuset. belägenhet att vara i en viss situation eller tillstånd (som är lite knepig). Bengt Bengtsson Oxenstierna 1591–1643, svenskt riksråd och diplomat. Han gjorde många resor till fjärran länder och kallades för ”Resare-Bengt”. berlinare egentligen Berline Kutsche, en vagnstyp som kom från trakten av Berlin. Blanka Blanche av Namur, ca 1320–1363, drottning, gift med Magnus Eriksson. Född i Namur i nuvarande Belgien. blesserad sårad. Kommer av det franska ordet blesser, såra. Jämför blessyr, sår.

A

Ö

bonus man får eller gör sig förtjänt av något x-tra som bonusbarn, bonuslön, bonusknappar (Elinas). brink backe, sluttning, strandbrink. Kåkbrinken i Gamla Stan betyder ”backen som leder till Stortorget” (där kåken och skampålen fanns). bödel kallades även mästerman och senare skarprätta­re. En person som hade till uppgift att piska, hänga eller hugga huvudet av dem som hade dömts till döden.

C

Carl Gustaf Wrangel 1613– 1676, greve, militär (generalmajor), riksråd, fältmarskalk, generalguvernör i Polen samt riksmarsk (chef för hovet). Carl Gustaf var bara 14 år när han fick följa med sin far till kriget i Preussen.

cheesecake amerikansk osttårta som har gammalt ursprung. Hovkocken Taillevent tillagade sådana i Frankrike på 1300-talet!

D

deklamera läsa upp något, t.ex. en dikt eller ett citat. Lite högtidligt. delikata utsökta, som utsökt goda kakor. Descartes, René 1596–1650, franskt snille, matematiker, filosof, präst och jurist. Han dog i Stockholm och det sägs

att han ansåg att Sverige var ett land där både människor och tankar frös till is … Djävulsbibeln eller ”Codex Gigas” (den stora boken) har fått sitt namn efter en bild som föreställer en djävul. Djävulsbibeln skrevs av en munk i Böhmen i början av 1200-talet. Den är 600 sidor lång och väger 75 kilo! doriska kolonner den äldsta typen av kolonner. Kommer från Grekland och är typisk för klassisk grekisk arkitektur.

E

eldstad öppen spis, härd. Eldstäderna ersattes så småningom av kakelugnar. Erik Brahe 1722–1756, greve, lantmarskalk (adelsståndets talman) och militär. Dömdes till döden för att han deltagit i en statskupp som syftade till att utöka kungens makt. Erikskrönikan en svensk historisk krönika på vers som handlar om 1200-talet och lite om 1300-talet. Den slutar med Magnus Erikssons kungaval 1319. Krönikan tillhör riddardiktningen som var mycket populär under medeltiden. Författaren till ”Erikskrönikan” är okänd. Den äldsta versionen har 4 543 versrader. exalterad hänförd, hänryckt, upprymd, i gasen. Elina blir hänryckt över gamla tegel-

141


vuxna För alla nyfikna som vill veta mer:

Historiska Husfakta Öarna vid Mälarens utlopp: Gamla Stan 152

Petersenska huset Riddarhuset

Slussen/Karl Johansslussen

RIDDARHOLMEN Hessensteinska palatset 175 Stenbockska palatset 176 Wrangelska palatset 177 Birger jarls torn 178 Riddarholmskyrkan 178

156

STADSHOLMEN Södra Bankohuset 156 Den Gyldene Freden 157 Svartbrödraklostrets källare 157 Vindragarlagets härbärge 158 Finska kyrkan 159 Tessinska palatset 161 Obelisken 161 Skeppsbron 162 Scharpska huset, Sjöfartshuset 163 Kungliga slottet 164 Tyska kyrkan 165 Börshuset 166 Schantzska huset 167 Grillska huset 168 Storkyrkan 168 Axel Oxenstiernas palats 170 ”Röda huset” 170 Stampen 171 Kungliga posthuset 172

STADSHOLMEN Bondeska palatset Ledamotshuset och Riksdagens hus

172 174

och Werners Viktigaste Vetande

180 181

HELGEANDSHOLMEN Riksdagshuset 181 Norrbro, Strömparterren och Medeltidsmuseet 181 Fler sevärda hus och statyer Stadsmuseet 182 von der Lindeska huset 182 Jakob Sauers hus 183 Ryningska palatset 184

Innehål(l) 151


SNYGGT! Lillan meddelar att alla gatunummer i staden utgår från Kungliga slottet. Ju högre nummer på en gata desto längre bort från Slottet bor man! Och vice versa.

Nr 48: Räntmästarhuset

SKEPPSBRON En hamnstad ska man närma sig från vattnet. Utsikten från Saltsjön in mot Skeppsbron och de 24 husen, eller 19 kvarteren, är enastående. När den östra delen av ringmuren blivit omodern och spelat ut sin roll bestämde Gustav II Adolf på 1620-talet att stadens frontlinje mot Saltsjön skulle snyggas upp, ”staden till zirat och prydning”*. Skeppsbron började bebyggas och detta var början till den ståtliga skeppsbroraden. Förmögna köpmän och ämbets-

Nr 44: Här ligger Zum Franziskaner, en krog med gamla anor. Huset byggdes nytt i jugendstil i början av 1900-talet. I restaurangen behöll man den gamla inredningen och de venetianska fönstermålningarna från 1800-talet. Nr 38: Här har legat tullhus sedan 1600-talet. Det nu­varande är från 1788, ritat av Erik Palmstedt.

män lät uppföra hus med rikt dekorerade och skulpterade fasader och gavelrösten. Den förste som fick sitt lagfartsbevis var Robert Rind, den 6 november 1630, till Skeppsbron 24. Huset kallas Dångerska huset efter en kunglig sekreterare. Senare fylldes skeppsbroraden med handelshus tillhörande grossister som blev förmögna på export av bland annat metaller, tjära och tran samt import av spannmål, salt och kaffe. De kallades för ”skeppsbroadeln” och vissa av dem adlades. Skeppsbrons sista hus, med adress Slussplan 9 (Skeppsbron 48), är Räntmästarhuset som byggdes på 1660-talet, senare ombyggt. En räntmästare var förvaltare av en offentlig kassa.

Nr 28: Här finns en minnesplakett över de omkring 70 000 finländska barn som evakuerades till Sverige under andra världskriget. Nr 24: Dångerska huset

* När kronan, eller staten, sålde tomter heter det ofta i köpebreven att försäljningen skett för att köparen velat bygga hus till "stadens zirat (sirlighet) och prydning".


SCHARPSKA HUSET, SJÖFARTSHUSET Skeppsbron 10 Huset är uppfört på 1670-talet av myntmästare Isaac Kock, adlad Cronström. Beundra husets klassiska barockfasad med sina stiliga pilastrar och missa inte bysten av den antike kejsaren som pryder mittfrontonen, halvmånen som skjuter upp mot taket. En gång bodde riksamiral Lorentz Creutz i detta hus. Han anklagades för att ha orsakat regalskeppet Stora Kronans undergång i slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676. Men han kunde inte försvara sig eftersom han var en av de 800 som dog vid förlisningen. Namnet Scharpska huset kommer sig av att släkten Scharp ägde fastigheten under 1800-talet.

Huset har fint bevarade sengustavianska inredningar, från omkring år 1800, av Louis Masreliez som då var inredningsarkitekten på modet. Han var även verksam på Slottet och som hans genombrottsverk räknas Gustav III:s paviljong i Hagaparken. Det nuvarande namnet, Sjöfartshuset, härrör från 1958 då fyra sjöfartsorganisationer tog över huset som då var rejält nergånget. Vid restaureringen hittade man i källaren resterna av en gammal eka, från tiden då vattnet nådde fram till de nuvarande husen på Skeppsbron.

D

et finns många gamla gränder som vetter ner mot Mälaren och Saltsjön. De har ofta personnamn som Skeppar Karls Gränd och Sven Vintappares Gränd. Gränderna skapades genom utfyllnader i strandlinjen där det först hade funnits bryggor.

Nr 8: Har en fin gammal pardörr från 1700-talet med rosenbukettsmönster.

Nr 10: Scharpska huset eller Sjöfartshuset


SANKT ERIKS HUVUD! Högt uppe på Börshuset sitter bilden av Sankt Eriks huvud. Hans riktiga huvud höggs av i Uppsala på 1100-talet och han ligger begravd i Uppsala domkyrka.

Sankt Erik är Stockholms skyddshelgon och finns i dag avbildad på Stockholms stads vapen och logotyp.

Predikstolen är tillverkad av ebenholts och alabaster. Tyska kyrkans berömda klockspel spelas fyra gånger dagligen. Klockorna göts om 2008 och föregicks av klockor som skänktes av familjerna Kempe och von Hallwyl. Sankta Gertrud, som gett namn åt kyrkan, var en helig abbedissa som levde mellan 626 och 659. Under medeltiden anropades hon i dödsstunden och skyddade även människor som reste. Gertrud brukar avbildas med en kyrko­modell i famnen och är ibland omgiven av råttor. Man kan se henne avbildad i vapenhusets glasmålning. I vapenhuset finns även den gamla kyrktuppen som föll från tornet vid branden år 1878.

BÖRSHUSET Stortorget 2 Börshuset vid Stortorget byggdes för Stockholms börshandel mellan år 1773 och 1778 och är ritat av Erik Palmstedt. Stilen är gustaviansk eller fransk 1700-talsklassicism. Vattenpumpen, den stiliga brunnen på torget, är av samme arkitekt och anlades i sandsten och gjutjärn. Numera är den endast till prydnad. Namnet Börsen kommer från medeltidens Brügge i nuvarande Belgien, där tidens mest inflytelserika köpmän och bankirer samlades framför ett palats som tillhörde familjen Van der Bourse. Börsen blev sedan synonymt med aktie- och penninghandel. Börshuset invigdes år 1776 av Gustav III. Salarna användes även för nöjesliv, bland annat hölls baler

Börshuset

166

Stortorgsbrunnen


TORGSKRÄCK! Vid utgrävningar hittar man lager på lager av mänsklig aktivitet. Usch! Det är sådant vi råttor kan fastna i om vi kommer för långt ner. På Stortorget, som har varit stadens torg sedan första början, ligger de medeltida lämningarna bara omkring en halv meter under stenläggningen.

som kungen och hans drottning Sofia Magdalena deltog i. Svenska Akademien, som instiftades av Gustav III efter fransk förebild, använder övervåningen sedan 1914. Nobelmuseet huserar i Stora börssalen på bottenvåningen. Stockholmsbörsen flyttade till annan lokal år 1998. SCHANTZSKA HUSET Stortorget 20 Det här är ett fint exempel på gavelhus i tysk-nederländsk stil. Ankarslutarna är dekorativt utsmidda och den skulpterade kalkstensportalen föreställer liggande romerska krigare. Så här såg ett modernt borgarhus ut på mitten av 1600-talet, då

Stortorget var stadens centrum. Tegelfasaden är rödslammad –  rött var 1600-talets modefärg på hus – och är utsmyckad med sandstensornament. Dessa vita stenar har ingenting med de avhuggnas huvuden vid Stockholms blodbad år 1520 att göra. Men det är en känd och populär stockholmssägen. Schantzska huset har fått sitt namn efter den kunglige sekreteraren Johan Eberhard Schantz som var ägare på 1600-talet. Titta noga när du promenerar förbi det röda huset i Kåkbrinken. Där finns en stenfris till en öppen spis inmurad i fasaden med en la­tinsk inskrift som översatt lyder: ”Vi må följa ödet dit det leder oss.”

Schantzska huset

VARNING FÖR KOPPARMATTE! Här på torget fanns för länge sedan kåken, ett häkte, och skampålen där brottslingar låstes fast och piskades offentligt. Under en tid stod Kopparmatte här, en hög staty som var en varningssymbol för den straffande rättvisan.


RYNINGSKA PALATSET Stora Nygatan 2 Detta ståtliga palats från 1640talet med huvudbyggnad och flyglar runt en gård uppfördes av Erik Ryning, friherre, riksråd och riksamiral. Amiralen fick lov att använda tegel från den medeltida försvarsmuren och Gråmunkeporten för att bygga huset till

Sevärda statyer Olaus Petri – utanför Storkyrkans högkor Kristina Nilsdotter Gyllenstierna – på Yttre borggården vid Slottet Järnpojke eller Pojke som tittar på månen – Bollhustäppan vid Finska kyrkan Sankt Göran, draken och prinsessan (kopia) – Köpmantorget Gustav III – Skeppsbron Evert Taube – Järntorget och på Evert Taubes terrass på Riddarholmen Karl XIV Johan – Slussplan/Karl Johans torg Bågspännaren – Kornhamnstorg Gustav Vasa – utanför Riddarhuset Axel Oxenstierna – Riddarhusets trädgård Birger jarl – Birger jarls torg Lars Johan Hierta – Riddarhustorget Morgon – Riksdagens hus Solsångaren – Strömparterren

184

”stadens prydnad och heder” som det hette. Här talar stormaktstidens formspråk som i den mäktiga barockportalen av sandsten mot Stora Nygatan, där man kan se Rynings och hans makas förenade familjevapen. Huset byggdes om på 1750talet med mindre lägenheter och här har bott och verkat många hantverkare, till exempel Johan Fredman, hovurmakare. Efter sin död blev Fredman känd genom Bellmans Fredmans epistlar. I huset har även funnits en populär vinkällare som Bellman besökte samt kaffehus. Vid renoveringar på 1900-talet fann man rikt dekorerade innertak.

Gustav III


Titta gärna in i min snabba stilskola! Kärleken till öar följs av kärleken till hus!

snabba Stures Stilskola HÖR UPP! Vi har alla ett förhållande till ANTIKEN som var en lång tidsperiod i Medelhavsområdet och man tänker främst på de grekiska och romerska kulturerna. Antiken räknas från omkring år 800 före Kristus till cirka 500 efter Kristus. Under antiken byggdes städer med praktfulla TEMPEL och PALATS. Långt senare, under RENÄSSANSEN (tidigt 1400-tal till 1600-talet), återupptäckte man antikens ideal, den var en pånyttfödelse. KOLONNER – för er som älskar kolonner, annars kan ni fortsätta med medeltiden – och annat klassiskt kommer från de gamla grekernas tempel. Kolonner är runda pelare med bärande funktion och med en utsmyckning, t.ex. dorisk, jonisk eller korintisk. Kolonnen har en fot (bas), ett skaft och en topp (ett kapitäl).

Den DORISKA är den äldsta och är typisk för klassisk grekisk arkitektur. Den är i allmänhet veckad, smalnar av upptill med en enkel fyrkantig topp och den saknar fot. (Fast i senare tradition kan fot ingå.) Den JONISKA har en mer utvecklad stil med fot och detaljerad topp. Det är vanligt med ”rundlingar” högst upp (voluter). Exempel på voluter kan ses på Tessinska palatset. Även den KORINTISKA kolonnen kommer ursprungligen från Grekland, men slog främst igenom i den romerska arkitekturen. En korintisk kolonn sticker ut! Dess kapitäl har ofta en utsmyckning i form av en slingrande växt, akantusväxten (akantuskapitäl). Vanligast i barock- och renässansarkitektur. Jämför med PILASTER som är en svagt utskjutande väggpelare och sådana kan man se på Börshuset.

185

Profile for Smakprov Media AB

9789163874765  

9789163874765  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded