9789163864230

Page 1

Pelle Svanslös åker båt Text: Gösta Knutsson Bild: Lisbeth Holmberg–Thor


Du har säkert hört talas om Pelle Svanslös. Han heter så för att han inte har någon svans. Den bet en råtta av när han var liten och bodde på landet. När Pelle sedan kom till stan, blev han väldigt retad av de andra katterna. Ha ha, Pelle har ingen svans, brukade de säga och dansa i ring omkring honom. Den elakaste katten hette Måns, och han försökte göra det besvärligt för Pelle och lura honom på alla möjliga sätt. Pelle är en mycket snäll katt, men han kan vara listig också. Och därför händer det ofta att det är Måns som råkar illa ut.


Det här är staden där Pelle Svanslös och alla de andra katterna bor.Det var en stekande het sommardag. Måns kom gående i Åsgränd med Bill och Bull i släptåg, när han plötsligt fick se att en främmande katt stack ut nosen ur hans egen källarglugg. Måns satte sig på trottoaren och blängde argt på den främmande katten. – Ska vi väsa? Viskade Bill till Bull. – Vi väntar tills Måns har väst, sa Bull. – Men känner du inte igen din gamla kusin Kalle? sa den främmande katten, och nu hoppade han ut ur gluggen. Det var en lång och smal katt med ett blått och gult band knutet i rosett runt halsen.


– Jo nu känner jag igen dig, sa Måns efter en stund. Välkommen hit, fast någon mat har jag inte att bjuda på. – Tack, jag fångade nyss en råtta i din källare, sa Kalle och slickade sig om nosen. – Det var min söndagsmiddag, sa Måns dystert. – Det är ingen fara, sa Kalle, för på söndag tänkte jag att du skulle vara på Göta kanal. Jag bor på en kanalbåt numera. Den går från Stockholm ända till Göteborg. Skulle du ha lust att göra en kanaltur?


– Jadå, sa Måns. Fast då måste jag förstås ha Bill och Bull med mig. – Vi har gott om plats ombord, sa Kalle. Då glimtade det till i Måns elaka ögon. – Och sen har jag en god vän här i stan, sa Måns. Han heter Pelle och har ingen svans och därför är det synd om honom. Det vore roligt för honom om han också fick följa med på den här resan. – Han måtte se dum ut, som inte har någon svans, sa Kalle. Men ta med honom du.