__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ARNE NORLIN

JONAS BURMAN


ARNE NORLIN JONAS BURMAN


Halvan leker med sin nya långtradare. Dörrarna längst bak på släpet går att öppna och där kan han lägga in last, till exempel en hög med legobitar.


Nu är han själv långtradarchaufför. Firman som Halvan jobbar för vill att alla deras förare ska vara likadant klädda: gula tröjor med företagets märke på bröstet och svarta byxor med reflexer. På sommaren har han shorts ibland.

När det är kallt har han en varm jacka med sig. Den har också reflexer.


Halvan lärde sig att köra lastbil på en trafikskola. Det svåraste var att lära sig att backa med släpet.

För att få sitt lastbilskörkort fick han ”köra upp” för en inspektör från Trafikverket.

Han har också ett förarkort, som alla yrkesförare måste ha. Och ett intyg om att han får köra farlig last, som bensin och annat som kan börja brinna.


Långtradaren som Halvan kör är 16,5 meter lång. Den består av en sex meter lång dragbil (själva lastbilen) och en trailer, alltså ett släp.

De båda delarna sitter ihop med en vändskiva. På så vis kan långtradaren klara snäva svängar och rondeller. Längst bak på släpet sitter en bakgavellyft.


Om en lastbil ska köra utanför Sverige, in i EU, får den inte vara längre än 16,5 meter. Bilar som bara kör i Sverige får vara 25,25 meter långa.

Lastbilar som kör mat, postpaket eller grus är sju–åtta meter långa och har vanligen två eller tre hjulaxlar, med två hjul baktill på respektive sida.


Älskade bilderböcker till alla barn!

Profile for Smakprov Media AB

9789129728873  

9789129728873  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded