__MAIN_TEXT__

Page 1

Illustratรถr: Valentin Schรถnbeck

ANNA HANSSON MYSTISKA MYTER

Faraos fรถrbannelse


Mystiska myter – Faraos förbannelse Utgiven av Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tfn 0340-355 05 Copyright © Anna Hansson, Valentin Schönbeck och Beta Pedagog AB, 2015 Författare: Anna Hansson Illustratör: Valentin Schönbeck Redaktör: Isac Carlsson Art. nr beta-3081 ISBN 978-91-88009-07-4 Första upplagan, första tryckningen InPrint, Lettland, 2015


Anna Hansson

MYSTISKA MYTER

Faraos fรถrbannelse Illustrationer: Valentin Schรถnbeck


Faraoner Faraoner var en sorts kungar i Egypten, för länge sedan. Det var för flera tusen år sedan. De bestämde över allting i landet. När de dog blev de begravda i stora gravar. En del gravar var i klippor. En del gravar var i pyramider.

4


5


I gravarna fanns det massor av skatter. Man trodde att faraon fick ta med sig allt i graven till sitt nästa liv. Därför fanns det mat, dryck och dyra saker där. Faraon själv fanns också där, i form av en mumie.

6


Mumier När en farao dog, gjorde man den till en mumie. Det gjorde man för att kroppen skulle vara kvar till nästa liv. Man tog bort lever, lungor, magsäck och tarmar. Dem la man i fyra olika lerkrukor. De följde också med in i graven. Hjärnan sparade man inte. Man tog bort den. Man drog ut den genom näsan med en lång krok.

7


Hjärtat fick vara kvar. När allt var klart skulle kroppen torka. Det var för att den inte skulle börja ruttna. När den hade torkat, lindade man den till en mumie. Mumien lades i en kista. Sedan var det bara att vänta på nästa liv. Ibland gjorde man mumier av djur och la i graven. Det kunde vara katter, hundar och hökar. Man trodde att de skulle kunna hålla faraons mumie sällskap.

8


9


Gravarna Med så många skatter i gravarna, fanns det många som ville ta sig in och stjäla dem. Man visste att det skulle bli så. Därför försökte man göra det svårt att lyckas.

10


För det första var det var svårt att ta sig in. Ingången låg högt över marken, eller gömd under den. Även om man tog sig in, var det inte säkert att man fann någon skatt.

11


Om du skulle råka hitta en gammal gravkammare, var försiktig! Kanske har faraon, som vilar där, lagt en förbannelse över sin grav. Då kan du råka riktigt illa ut. Om det nu inte bara är en myt, förstås.

Mystiska myter – Faraos förbannelse ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 9 och 12 år. Bokens läsbarhetsindex (LIX) är 17. I slutet av boken finns ett arbetsmaterial. Anna Hansson är lärare och författare till ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Hon skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Art. nr beta-3081

www.betapedagog.se

Profile for Smakprov Media AB

9789188009074  

9789188009074  

Profile for smakprov