9789188769084

Page 1

Den försvunna färgen
Den försvunna färgen Utgiven av Visto förlag www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Johan Edfeldt © Illustratör: Erik Egerup Första upplagan Tryckt i Tallinn, 2018 ISBN: 978-91-88769-08-4


Till Linn, mitt livs kärlek, till Mamma och Martin, mitt livs trygghet, och till Pappa, mitt livs saknad.KAPITEL 1 Ismjölk

”U

r vägen!” skrek mannen som kom springandes med den nyblivna mamman i famnen. ”Vänta!” ropade den lika nyblivne morfadern, som såg sin livlösa dotter bli buren ut ur sitt liv. ”Stanna!” hördes flera läkare och sjuksköterskor säga, men förgäves. Pappan lämnade sjukhuset med sin hustru för att aldrig mer återvända. Ut från salen kom nu i stället en andfådd sköterska med ett litet svept bylte i famnen. ”Det tillstötte komplikationer och …”, sa hon med gråten i halsen. ”Jag är ledsen, men vi kunde inte rädda båda.” ”Båda?” sa den gamle mannen. ”Så det betyder alltså att …” ”Han är oskadd”, sa sköterskan med ett svagt leende. ”Bara lite skakad.” I famnen höll hon en yrvaken nyfödd pojke med blont hår och blågröna ögon, som skulle växa upp utan sina föräldrar. I stället skulle han bo och leva hos sin

7


välvilliga morfar som med öppna armar välkomnade den lille till världen. Pojken sträckte ut sin hand och tog ett förvånansvärt fast grepp kring mannens pekfinger, som om han hälsade på honom med sitt bestämda godkännande. ”Nämen hej”, sa han med tårar av glädje och sorg rinnande nerför sina kinder. ”Jag är din morfar och är här för att ta hand om dig, min lille pojke.” Pojken växte upp tillsammans med sin morfar ute på landet, en bra bit från stan. En vacker allé ledde fram till ett nästintill magiskt skinande vitt hus, som låg intill en stor spegelblank sjö. Innanför den tvådelade trädörren i skimrande grönt slingrade sig två trappor, en på var sida av den rymliga hallen, som möttes i en symfoni på våning två. Där uppe, i det första rummet till höger, sov en ung pojke som nu hade hunnit bli tio år gammal. Han vaknade av att hunden kravlade upp i sängen och började trampa runt i täcket på jakt efter sin egen svans. Solen lyste svagt in genom fönstret och med ett skutt hoppade hunden fram och bet tag i handtaget till rullgardinen som med ett smattrande läte flög upp i sin hållare. Med ens blev rummet upplyst till fullo och pojken satte sig upp för att sträcka på kroppen. Han blåste ut luft från ena mungipan för att en av de gyllene lockarna skulle lämna hans ögon ifred, men den gled ner lika snabbt igen. ”Hej Rufus!” Hunden hoppade återigen upp i sängen för att bli klappad och omrufsad av sin husse. ”Imorgon ska vi ut på nya äventyr! Sista dagen och

8


sedan sommarlov! Tror du det blir bra? Men du kanske funderar mer på vad vi får för frukost?” Hunden svarade med ännu ett glädjeskutt och något som skulle kunna tolkas som en nickning. ”Har du sett vilken regnbåge, Rufus?” sa pojken när han klappade sin fyrfota vän. För där utanför fönstret sken den mest fantastiska himmelsbro han någonsin sett ifrån röd till violett. ”Det kan väl inte betyda något annat än tur?” Theresa, morfars omtänksamma brunhåriga hembiträde, hade prydligt ordnat med frukosten i matsalen en trappa ner. Hon hade ställt fram nybakta gyllenbruna bullar med apelsinmarmelad och hushållsost. I en glaskaraff stod apelsinjuice med fyra isbitar guppande på ytan. ”Nämen god morgon Timothy!” sa morfar med ett varmt leende som fick hans vita mustasch att vecka sig. ”Har du sovit gott?” fortsatte han och petade tillbaka sina runda glasögon som var på väg nerför näsan. ”God morgon morfar, ja, jag har sovit gott”, svarade Timothy samtidigt som han raskt började äta sin frukost. De två bullarna var snabbt uppätna, för vem kunde vänta en dag som denna? ”Tack för maten Theresa, den var god.” ”Varsågod, hoppas nu att du blev mätt. Snart sommarlov!” ”Mm, det ska bli kul!” ”Nu börjar det väl bli dags att gå?” sa morfar och reste sig samtidigt som han rättade till sitt silverhalsband med hänget, som som vanligt var dolt av skjortkragen.

9


”Okej, men du behöver inte följa med mig till bussen morfar”, sa Timothy. ”Fast du får om du vill.” Morfar tog sitt barnbarn i handen och tillsammans med Theresa gick de ut genom allén på den lilla grusvägen som ledde bort till busshållplatsen. Där ställde de sig och väntade några minuter till dess att en gul buss kom rullande. Timothy satte sig som vanligt på det ensamma tvåmannasätet längst fram, utan att säga något till någon annan. Han tittade ut genom fönstret där hans vinkande morfar och Theresa stod. Timothy viftade glatt tillbaka med handen medan bussen sakta tuffade iväg mot stan. Han hann inte mer än att sätta sig ner i skolbänken förrän han fick syn på något besynnerligt utanför fönstret. Där satt en ovanlig fågel som han aldrig tidigare sett. Den satt på några meters avstånd och tittade på honom, eller det såg i alla fall ut som om den tittade på honom. Så flög den nyfiket lite närmare fönstret, nu satt den på fönsterblecket. Han trodde inte sina ögon för där utanför fönstret satt en azurblå papegoja och pickade på rutan. Sekunden senare var den borta och det verkade bara ha varit Timothy som sett den. Det var svårt för Timothy att koncentrera sig på matematiken för det enda han kunde tänka på var den besynnerliga fågeln. Varför hade den tittat på honom och vart var den på väg? Här var ju inget vidare varmt och inte heller rikt på tropiska frukter direkt? Han var först ut på rasten och gick runt hela skolgården flera gånger på jakt efter papegojan, men han kunde inte se den. Vart hade den tagit vägen?

10


Timothy sprang tillbaka till klassrummet så fort klockan ringde. Hans lärarinna Mona tog med klassen till biblioteket där de skulle få välja ut en bok att läsa över sommaren. Biblioteket var ganska stort och hade säkert femton bokhyllor. I den första stod det flera barnböcker som de flesta av hans klasskamrater valde en bok från. Timothy hoppade över dessa och gick vidare, men han kunde inte se någon bok som han inte redan hade läst. Han gick förbi bok efter bok och kom allt närmare slutet av alfabetet. Ju längre han gick desto fler avskiljare och färre böcker såg han. Till slut hade han gått förbi dem allihop och det var då han såg den. Längst in i biblioteket stod en gammal bokhylla, den såg i alla fall sliten ut. Den verkade inte riktigt passa in där, den var smalare än de andra och syntes inte särskilt tydligt – om man inte gick allra längst in. Men det som skiljde denna från de andra var att den var alldeles tom. Vid närmare eftertanke såg det ut som att det inte funnits några böcker där på mycket länge. På en mässingsskylt stod det:

Fråga i receptionen efter böcker från denna hylla. Bakom disken satt en trött medelålders man och läste en bok. Klädd i noppig kofta, ett par dagars skäggstubb och brunt hår som började gråna vid tinningarna. ”Ursäkta. Var finns böckerna som ska stå i den gamla bokhyllan?”

11


Timothy Scott är en vanlig 10-årig pojke som går i skolan. Han bor på landet tillsammans med sin morfar och hunden Rufus. Sista dagen på terminen ser han en färgglad papegoja utanför fönstret som har något att berätta. På sommarlovets första dag lär han känna Anna Calor och hennes katt Siriella. Med karta och kompass letar de efter papegojan som har viktig flaskpost adresserad till dem. Omedvetna om vad som väntar dras de in i världen Innanför. Där går de ombord på det stora skeppet Annabelle och möter hennes egendomliga besättning fylld av gastar, Hjälpredor och talande statyer. Timothy och Anna får motta varsin kunskapskristall, köpa Flickflax i butiken Önskedröm, möta en Sierska och lära sig om färgmagi. Kaptenen David Diamant berättar om mörkrets furste Lourmâel och ger Timothy och Anna uppdraget att finna den Försvunna Färgen och rädda världen.

www.vistoforlag.se ISBN 978-91-88769-08-4

9 789188 769084


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.