Page 1

ANTAL SPELARE: 2+ SPELTID: 20 MIN+


SPELA MERA: VIN Copyright © NICOTEXT 2019 Ebok, ISBN: 9789188755278 EAN, fysiskt spel: 7350070212067 Först utgiven år: 2018 All rights reserved. www.nicotext.com info@nicotext.com Detta spel är skyddat av svenska och internationella copyrightlagar. Inga delar av detta spel får kopieras eller på något sätt reproduceras, lagras eller sändas i någon form (elektroniskt, mekaniskt, som kopierad, inspelad eller liknande) utan skriftligt godkännande från förlaget. Undantaget är användandet av korta utdrag för recensioner. Förlaget eller författarna ansvarar ej juridiskt för användandet av informationen i detta spel.


REGLER Den yngsta spelaren får börja. Personen till höger om den som börjar tar upp ett spelkort och läser upp den första frågan. Varje rätt svar ger ett poäng. Om spelaren svarar rätt kan den antingen välja att ta det poäng som det rätta svaret gav och sedan låta turen gå vidare till nästa spelare, eller välja att svara på fler frågor. Svarar spelaren däremot fel blir det noll poäng och turen går direkt vidare till nästa spelare. Om spelaren svarar rätt och väljer att fortsätta spela riskerar den att förlora sitt poäng om den svarar fel på nästkommande fråga, men kan å andra sidan få ytterligare ett poäng om den svarar rätt även på den andra frågan.


Spelaren kan fortsätta svara på så många frågor den vill (och då ha möjlighet att få många poäng eller riskera att förlora alla poäng från pågående omgång) under förutsättning att den fortsätter svara rätt på frågorna. Anteckna poängen när spelaren låser sina poäng och låter turen gå vidare till nästa spelare. Ta alltid upp ett nytt spelkort efter varje uppläst fråga och lägg det redan använda spelkortet underst i korthögen. När alla de första frågorna på spelkorten är upplästa börjar ni läsa den andra frågan på varje spelkort och så vidare. Först till 15 poäng vinner.


FRÅGOR När under en måltid serveras vanligen en sauternes? Vid vilken högtid är det tradition att dricka mumma? Vad heter whiskydrinken som traditionellt dekoreras med en apelsinskiva och ett rött cocktailbär och som är karaktären Don Drapers favoritdrink i tv-serien Mad Men? Vilken smak är gin baserad på?


SVAR Till desserten. Vinet kommer från en vinkommun i Bordeaux med samma namn och är ett mycket sött vin, vanligtvis g jort på sémillondruvan. Jul. Det klassiska mummareceptet innehåller porter, öl, portvin och sockerdricka. Old fashioned. Drinken ska ha skapats av överste James E. Pepper, en bourbonbryggare i Kentucky, och bartendern David Embury vid Pendennis Club i Louisville på 1900-talet. Enbär. Det finns även gin som är smaksatt med exempelvis citron och apelsin.


FRÅGOR Med vilket ord beskriver du ett vin som känns tydligt alkoholrikt: eldigt, strävt eller fylligt? Vilken populär dryck blandar de två huvudpersonerna i slutscenen av Fucking Åmål från år 1998? Vilken är James Bonds favoritdrink? Vilket ölmärke använder frasen ”När du vill vara dig själv för en stund” i sina reklamfilmer?


SVAR Eldigt. Det upplevs som en varm känsla i gommen. O’boy. O’boy lanserades år 1960 och har sedan dess varit Nordens populäraste chokladdryck. Vodka martini. Den ska förstås vara ”shaken, not stirred”. Norrlands Guld. Märket ligger också bakom fraserna ”Guld till alla” och ”Officiell guldleverantör” som har använts i samband med större idrottsarrangemang.


Profile for Smakprov Media AB

7350070212067  

7350070212067  

Profile for smakprov