Page 1


Text © Stefan Casta, 2007 www.stefancasta.com Bild © Staffan Gnosspelius, 2007 www.gnosspelius.com Bokförlaget Opal www.opal.se Satt i Big caslon 15 punkter ISBN: 978-91-7299-261-0 Printed in Italy, 2007


ust när skymningen föll kom Mister Räf på sin vanliga promenad. Han gick med stolta steg och hög svansföring, för han var en ganska allvarligt sinnad räv. Han tyckte mycket om sin kvällsrunda och kom alltid vid samma tid. Alla var så vana att se honom att de knappt märkte honom. Och själv var han upptagen av sina tankar.


en den här kvällen skulle inte bli som de andra. Luften var alldeles len och det doftade jord och gräs för det var i vårens början. Men det är osäkert om Mister Räf märkte det. När han stannade till för att skriva upp en tanke som han tänkt, råkade han tappa sin penna. Och när han böjde sig ner för att ta upp den, fick han syn på något smått blått.


Mister Räf blev först förvånad och undrade vad det lilla blå kunde vara. Han betraktade det från olika håll. Sniffade misstänksamt på det och kände en svag, sötaktig lukt. Han förstod då att det måste vara en blomma och blev förtjust. Han hade inte lagt märke till så mycket i skogen tidigare, särskilt inte blommor. “Liten stilig sak det där“, sa han för sig själv.


et var när Mister Räf stod vid den blå blomman som han fick för sig att hans egen färg måste vara rätt trist. Hade han inte en ganska oklar, gråaktig färg? Plötsligt kände han sig ful. Det gick upp för honom att han nog var en tråkig och obetydlig person. Det var förstås därför som de andra djuren knappt tittade åt honom.


ister Räf, som trots allt var en klok räv, kom på att han skulle fråga första bästa. Det råkade bli Mullvad som just dök upp. “Säg Mullvad, vad tycker du om min färg?“ undrade räven. Mullvaden kisade respektfullt mot räven. Han kunde bara urskilja något suddigt framför sig. Men det ville han inte låtsas om. “Öööh … kära Mister Räf, det är en elegant öööh … grå … färg ni har“, mumlade mullvaden och försvann i ett moln av sand.


Mullvadens ord gjorde Mister Räf bedrövad. Han satte sig vid sjön och speglade sig i dess mörka vatten. Han såg sig själv: En mager räv med lakritssvart nos och ganska lång svans med vit tipp. Men någon färg kunde han inte upptäcka, hur han än stirrade ner i det grumliga vattnet. Mullvaden har rätt, tänkte han. Jag är en färglös typ.


ister Räf, som var en handlingskraftig räv, bestämde sig för att byta färg. Därför dök han ner i första bästa kärr och rullade sig många varv i gyttjan. Det var blött och kallt men när han tänkte på vilken nytta det skulle göra kändes det bara härligt. Det var ett riktigt skönhetsbad. Han skulle bli en ny räv.


äg, Skata, vad tycker du om min nya färg?” ropade räven. Skatan hejdade sig och såg förvånat på rävens dyiga, drypande päls. ”Men kära nån, ni är ju alldeles grå. Gå och bada Mister Räf!” skrattade skatan. å ruskade han på sig ochBerättelsen gick för attom fråga första Det råkade Mister Räf,bästa. som känner sig bli Skata som just flög förbi. “Säg Skata, vad tycker du om min färg?“ misslyckad och vill förnya sig, är en annorlunda ropade räven. Skatan hejdadebilderbok, sig och såg förvånad rävens dyiga, drypande modern och på gammaldags på samma päls. “Men kära nån, ni är ju alldeles grå. Gå ochStaffan bada Mister Räf!“ skrattade gång. Debutanten Gnosspelius, som bor skatan. och verkar i England, har skapat underbara, sagoskimrande bilder till Stefan Castas doftande text.

ISBN: 978-91-7299-261-0

9789172992610  

Text © Stefan Casta, 2007 www.stefancasta.com Bild © Staffan Gnosspelius, 2007 www.gnosspelius.com Bokförlaget Opal www.opal.se Satt i Big c...