9789155262716

Page 1

MINNA MERCKE SCHMIDT

Skapa underbara miljöer och ta bilder som berör!

STYLA

den här boken bjuder på vackra och originella blomsterarrangemang för alla årstider, högtider och sammankomster – med tydliga instruktioner och inspirerande bilder. Här finns allt från den enkla julgruppen att ge bort på adventskalaset till underbart lockande interiörer som stylats med inspiration från naturen. Även om man använder hållbarare material som nötter, kastanjer, mossor och frukter, så är de naturliga kransarna och arrangemangen ändå förgängliga. Därför får du i tipsform lära dig om hur du kan föreviga dina alster fotografiskt – kanske för att lägga ut på en blogg, i ditt sociala medier-flöde eller bara för att spara själv.

och dekorera

Författaren, blomsterkreatören och fotografen Minna Mercke Schmidt driver sedan 2006 den populära bloggen Blomsterverkstad men ger också välbesökta kurser i blomsterarrangemang och styling. Hon har tidigare givit ut böckerna Blomstrande idéer, Dekorera vackert samt Dekorera kreativt och personligt.

STYLA MED KRANSAR, BUKETTER & ARRANGEMANG

MINNA MERCKE SCHMIDT

ISBN 978-91-552-6271-6

Styla och dekorera_omslag_tb.indd 1

Med fototips!

2016-02-10 12.08


Copyright Minna Mercke Schmidt och Bokfรถrlaget Semic, Sundbyberg www.semic.se Text och foto: Minna Mercke Schmidt www.blomsterverkstad.blogspot.com Redaktรถr: Matilda Berg Formgivning: Moa Edlund Repro: Italgraf Media Tryck: Balto Print, Litauen, 2016 isbn 978-91-552-6271-6

4


Blomstervänner! visst älsk ar vi att låta händerna arbeta, sinnet sjunga och kreativiteten flöda. Visst är det meditation och balsam för själen att stänga ute allt annat och bara skapa. Visst älskar vi dofterna, känslan och betraktarglädjen med våra färdiga alster. Och känslan att ge bort egenhändigt gjorda dekorationer. Delad glädje är ju dubbel glädje! Men dessa kära alster, de lever inte för evigt. I takt med att färgerna försvinner och bären skrumpnar bleknar även minnena. De enastående skapelserna glöms bort en efter en. Eller så blev det för mig i alla fall. Jag kände ett behov av att föreviga den fina kransen, den spännande buketten och lådan fylld med blommor. För att minnas. Och för att glädja andra. Det var då jag fick ta hjälp av kameran, för att försöka få mina alster att leva längre och inspirera andra att skapa egna. Först med en digital kompaktkamera, sedan med en systemkamera, numera även med en mobilkamera. I den här fjärde boken vill jag därför dela med mig även av det som jag lärt mig om foto och styling under åren. Jag tipsar om hur man stylar miljöer eller arrangemang, om mitt sätt att ta bilder och hur man kan behandla och använda foton. Så att ni också förevigar era alster och delar blomsterglädjen med oss andra. Rent egoistiska skäl alltså! J Huvudvikten ligger dock på blommorna. Så klart. Och allt man kan göra med dem! Tack för att ni finns mina vänner. Jag önskar er många fina skaparstunder, både med blommor och bilder!

Tack � Jag är tacksam. Inte bara för att ha det roligaste jobbet och möjligheten att sprida blomsterglädje. Jag är också tacksam för alla de människor jag mött längs blomsterstigen. Några av dessa människors avtryck finns med i den här boken, i bilder där de varit delaktiga. Marie Samnegård, Linnea Fennhagen, Helena Carlstedt, Zandra Wallin, Jeanette Sander, Anna Jung – stort hjärtligt innerligt tack till er alla! Tack också, alla flickorna på förlaget: Matilda, Moa och Annelie för det bästa samarbetet. Utan er ingen bok.

Minna Mercke Schmidt

5


Mina favorithjälpmedel br a att ha när du binder kr ansar: Kransstommar – finns i många olika storlekar och material. Kraftig ståltråd på rulle och hönsnät av olika slag. Spoltråd, elefanttråd, silvertråd. Sax, avbitartång, tång.

ǕǕ ǕǕ ǕǕ ǕǕ

Mina viktigaste verktyg är spoltråd och en avbitartång. Kransstommar kan göras av allt möjligt böjbart material, och det avgör vilka ytterligare verktyg du behöver. En krans som binds på ståltrådsstomme görs av små buketter och då räcker spoltråden fint. Binds kransen på en kraftig halmstomme behöver du även elefanttråd eller limpistol för att fästa dekorationerna med.

Avbitartång, spoltråd, floristkniv, tång, sax, elefanttråd

för att fästa dekor ationerna:

ǕǕNåla – med metallpinnar, ståltråd eller märlor av elefanttråd. ǕǕLimma – ibland är limpistol smidigast. Allt material som är mjukt nog att sticka en ståltråd genom, t.ex. Hönsnät, kraftig ståltråd, lökar, bär, äppelkart och färska halmkransar kastanjer, kan du också nåla fast i en halmstomme. Personligen tycker jag bäst om det, när man limmar kan dekorationerna bli svårare att byta ut. När man nålar kottar, kvistar, fjädrar och andra mindre ting klipper man en cirka sju centimeter lång bit av elefanttråd, böjer den på mitten som en märla och sticker materialet i kransen eller arrangemanget så osynligt som möjligt. Kottar utan stjälk fästs genom att ståltråden snurras runt kottens nedre del. Limpistol använder jag till de material som är svåra att nåla fast, till exempel ägg, äggskal, nötter och små bitar av lav. arr angemang med oasis: Oasis är grönfärgad ”stickmassa”, anpassad för färska snittblommor. Den fungerar som en vattenreservoar, så att blommorna håller längre, samtidigt som den stöttar och ger stabilitet. Oasis säljs vanligtvis i block, men går även att få tag i som färdigskurna bollar och kransar. Skär en bit i den storlek du behöver, lägg sedan blocket i vattenbad och låt det suga i sig vatten. Håll inte biten under vatten, då finns det risk att den fylls med luftbubblor istället för vatten. När du sticker växtmaterial i oasis är det viktigt att stjälken sitter mot oasis.

Elefanttråd, tång, böjd elefanttråd

Oasis 6


Styla bilder med rekvisita ja. rekvisita då. Det kan man inte ha för mycket av. Mitt rekvisitalager är fyllt med vaser, krukor, lyktor, ljusstakar, tygbitar, korgar, stolar, bord, hyllor, brädor, tapetsnuttar, brickor, muggar, kannor, glas, porslin, tavlor, böcker, ägg, fjädrar, burkar, kottar, ljusslingor… ja en hel källare full med saker som jag inte kan klara mig utan. (Säger jag till barnen i alla fall, när de suckar över mängden prylar). Men jag ordnar loppisar med jämna mellanrum för att göra mig av med saker, och ersätta med ny rekvisita. Jag kan ju inte ha samma burk i alla bilder…

Mina fotografiska verktyg

Låda & friends

Från zinkhörnan

idag sker mycket av vår kommunikation med hjälp av bilder. Eller bara med bilder. Bloggandet har fått Facebook, Instagram och Pinterest som konkurrenter och kollegor. De flesta har smartphones och bilderna flödar. Mina första bilder, ja faktiskt hela första boken är fotograferad med systemkameran Canon 350d (för ambitiösa amatörer). En proffskamera är alltså inget krav för att få till en bok! När jag sa upp mig från min fasta anställning för att bli fotograf på heltid satsade jag på en lite mer avancerad kamera, Canon 5d. Med rekommendation från de som är mer tekniskt lagda. Jag tycker att det är viktigare att lägga pengarna på en bra lins Det säger bara klick! istället för ett avancerat kamerahus. Min absoluta favoritlins är en Canons 100mm /2.8f makrolins. Den är avsedd för att fotografera objektet nära. När jag tar inredningsbilder eller vill ha med större helheter använder jag helst Canon 24-70/4.0f . För porträttfoto har jag en lins som är extra bra för inomhusljus, Canon 50mm/1.2f. Hade jag haft alla pengar i världen hade jag köpt Canons zoomlins EF 24-70 mm 1:2,8 LII USM som kombinerar alla de tre linser jag har. Men som med allt annat så går tekniken framåt i rasande fart. Systemkameror är tunga och det finns nya varianter som är betydligt smidigare att bära med sig. Jag drömmer om att hitta en lätt kompaktsystemkamera som har zoomlins med makro. A och O är att ta hjälp av proffsen. Jag har tagit med mig bilder som jag gillat och gått till en fotoaffär för att få reda på vilken typ av lins jag behöver för att få fram Läs mer om liknande bilder. Att fråga är guld. Googla och läsa också, men jag pratar helst live. bildbehandling på sidan 24.

7


Vår

våren kommer lastad med lökar! De tåliga lökväxterna erbjuder en fantastisk möjlighet att leka med vårens blommor. Att löken innehåller det mesta av vattnet och näringen som blomman behöver gör att man kan tänka fritt utanför den vanliga jordfyllda krukan eller vattenfyllda vasen.


Saker i miniatyr gör bilden spännande när proportionerna blir svårtolkade. Alla föremål behöver inte synas på bild, ibland räcker det att man kan skymta något som ger en önskad färg eller formeffekt.

9


lök ar på galge

10

Med sin förmåga att överleva och blomstra trots brist på det mesta passar lökar utmärkt som dekoration på en galge. Om man nu har ett behov att dekorera en galge. Som jag. Spoltråd, mossa, lökar, taklök och eventuellt en tuff blomma som våreld. Det är vad som behövs, förutom en massa virande då. För allt viras fast med tråden, först mossan och sedan lökarna kring deras rötter, och sen lite mossa igen för att snygga till helheten. Duscha lite då och då om galgen står varmt och torrt.


narcisser som lever på luft Lökväxter har ett enormt näringsförråd innanför sitt skal. De behöver bara lite vatten och värme för att utvecklas från en liten lök till en ståtlig skönhet. Köp narcisslökar och placera på ett underlag där rötterna kan växa neråt och hämta vatten från det underliggande fatet. Snabbt kommer rötterna ut och slingrar sig fast i underlaget. Jag har ett grytunderlägg, men det går fint även med styvt hönsnät eller liknande. Stick i några kvistar med videkissar, inte som stöd men dekoration.

Utnyttja det naturliga ljuset från fönstret när du kan, för att ljussätta bilden.

11


lökdans Här har allehanda lökar samlats för en stunds samvaro. Det underbara med vårens lökväxter är att de alla passar ihop, oavsett färg eller form. Klipp ut oasis så den täcker fatet. Spetsa tandpetarhalvor i lökarna och stick ner dem i oasis. Det ger dem stöd för att stanna på plats och stå fint så länge de ser fräscha ut. Lökarna byts ut efterhand blommorna vissnar. Eller så klipper du bara bort de vissna blommorna och låter löken med bladen vara kvar.

12


För att addera en spännande detalj, och för att täcka över trist svart jord, är gräs och kålblad utmärkta alternativ. Speciellt savoykål får tummen upp av mig.

Kombinera med kål eller gräs

lök akvarium Lägg först en bit plast på botten för att skydda kärlet. Putsa sedan lökarnas rötter från överflödig, men inte all jord och lägg dem på mossbädden. Stoppa i några pärlhönsfjädrar och vaktelägg. Vattna ytterst sparsamt.

13


Grönsaksdeko

44

grönsaksdiskens betydelse för bordsdekorering går inte att poängtera för många gånger. Grönt är skönt, så är det bara, och dessutom ätbart! Kronärtskockan är vacker som en blomma, persiljan blir en enkel dekoration insvept i savoykål.


Sparris i juteväv, fint!

Öppna försiktigt brysselkålen så den ”blommar upp”

45


94


Julens lökar amaryllis, tazett och hyacint – underbara julblommor som bjuder på lång njutning när de sakta vaknar och sträcker sig upp från sina lökar. Samla dem i ett stämningsfullt stilleben, ju fler desto bättre! Det skira kompletteras fint av rostig metall eller rustikt trä. Placera dessa lökväxter så svalt som möjligt och vattna sparsamt; vattentillgången bestämmer hur lång stjälken blir. Rötterna kan kapas rätt kraftigt vid behov, och jorden borstas av från rotklumpen för att passa i arrangemangen. En och annan grankvist, en silvrig taklök eller den pigga gröna skimmian blir goda grannar i jularrangemangen.

95


Levande ljus, lyktor och ljusslingor ger julst채mning i bilden.

96


Medan man v채ntar p책 amaryllisens st책tliga blomning, ger en kvist av skimmia och ett dekorativt band runt stj채lken en festlig inramning.

97


MINNA MERCKE SCHMIDT

Skapa underbara miljöer och ta bilder som berör!

STYLA

den här boken bjuder på vackra och originella blomsterarrangemang för alla årstider, högtider och sammankomster – med tydliga instruktioner och inspirerande bilder. Här finns allt från den enkla julgruppen att ge bort på adventskalaset till underbart lockande interiörer som stylats med inspiration från naturen. Även om man använder hållbarare material som nötter, kastanjer, mossor och frukter, så är de naturliga kransarna och arrangemangen ändå förgängliga. Därför får du i tipsform lära dig om hur du kan föreviga dina alster fotografiskt – kanske för att lägga ut på en blogg, i ditt sociala medier-flöde eller bara för att spara själv.

och dekorera

Författaren, blomsterkreatören och fotografen Minna Mercke Schmidt driver sedan 2006 den populära bloggen Blomsterverkstad men ger också välbesökta kurser i blomsterarrangemang och styling. Hon har tidigare givit ut böckerna Blomstrande idéer, Dekorera vackert samt Dekorera kreativt och personligt.

STYLA MED KRANSAR, BUKETTER & ARRANGEMANG

MINNA MERCKE SCHMIDT

ISBN 978-91-552-6271-6

Styla och dekorera_omslag_tb.indd 1

Med fototips!

2016-02-10 12.08