__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Susanna Zacke & Sania Hedengren Foto Magnus Selander

virka

sticka • dekorera

Galen i garn

Från amigurumi till överkast


Hej! Nu har vi gjort en bok som handlar om garn. Eller rättare sagt vad man kan göra av garn. Vi är båda väldigt förtjusta i stickat och virkat i alla former, det är ett hantverk som verkligen ligger i tiden. Det finns så oändligt mycket man kan skapa med garn och det är en skön känsla att svepa in sig i en pläd man stickat själv. Att handarbeta är faktiskt mycket rogivande, nästan en form av meditation.

Vi är absolut inga proffs på det här med stickning och virkning men vi har gått loss med fantasi och kreativitet och skapat en massa grejer av garn. Vi gillar färg och det syns nog på garnvalet. En del skapelser är tänkta att man ska ha på sig och andra ska man ha hemma. Projekten är olika svåra men egentligen ganska enkla allihop. Du som redan kan sticka och virka hittar massor av inspiration bland våra idéer. För dig som aldrig har virkat finns enkla projekt att börja med, för att komma igång, som att virka skosnören till gympadojorna. Hur du virkar och stickar olika maskor ser du på sidan 92.

En virkad lampskärm, en stickad kudde eller en virkad matta är exempel på saker som verkligen kan ge ditt hem en charmigt personlig atmosfär. En virkad väska, en stickad sjal eller ett par virkade vantar är exempel på sådant som ger dig själv en personlig look.

8

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 8

2010-06-02 11.24


Många projekt handlar om hur du kan förnya eller förändra saker eller klädesplagg du redan har hemma med lite garn som till exempel applikationer på jeansfickorna, en virkad kant till klänningen eller en mormorsruta till Ikeakudden. Återanvändning ligger i tiden och ofta är det en rolig utmaning att skapa nytt av något gammalt. Om det dessutom inte kostar speciellt mycket blir det ännu roligare. Så har vi tänkt när det gäller många av bokens projekt.

Vi är medvetna om att virkningen tar större plats i boken än det stickade, av den enkla anledningen att vi tycker att det är roligast att virka just nu.

Att virka mormorsrutor var förr ett sätt att ta vara på restgarner, vi tycker att man ska fortsätta med det! Över huvud taget finns det massor av saker man kan göra av restgarner, men just mormorsrutan är nog vår favorit, det kanske märks i boken. På sidan 12 ser du hur du virkar mormorsrutan.

Lycka till och ha det kul!  Sania & Susanna 9

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 9

2010-06-02 11.24


Mormorspläd Mormorspläden är en riktig klassiker och finns förmodligen i många hem runt om i landet. Ibland kan man hitta dem i secondhandaffärer om man har tur. Men det allra roligaste är ju självfallet att virka en pläd själv. Låt dig inspireras av den vackra pläden som Sanias svärmor Stina Andersson har virkat. I det helvita rummet sticker den verkligen ut och ger så otroligt mycket till helhetsintrycket.

Virka mormorsrutor enligt beskrivningen på sidan 12. För att få pläden enhetlig virkar vi alltid sista varvet på rutorna i samma färg. Virka önskat antal rutor. Lägg ut rutorna och sy ihop dem med kaststygn. Den här pläden är virkad med garnet Vinga och består av 24 rutor som mäter 25 x 25 centimeter var.

Ovan: Stinas handskrivna beskrivning på ett hantverk som inte får glömmas bort.

18

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 18

2010-06-02 11.25


Det vita sovrummet f책r ett personligt f채rgglatt blickf책ng med den virkade pl채den och kudden av en enda ruta.

19

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 19

2010-06-02 11.25


36

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 36

2010-06-02 11.25


Amigurumi Här har vi ett gäng riktigt söta små kompisar av garn att bli förälskad i. Redan på 70-talet virkade faster Margareta små gosedjur åt Susanna och hennes systrar. Nu har Margareta varit med och hjälpt oss utveckla och förenkla dagens populära amigurumi, ett japanskt begrepp för virkade eller stickade och stoppade leksaker. En amigurumi föreställer ofta ett djur. Våra djur har alla samma typ av kropp men har sedan fått olika öron, nosar och ögon.

Våra djur är så söta att man blir kär i dem. De har alla likadana kroppar men blev olika djur med små förändringar. Vi använde garnet Vinga.

37

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 37

2010-06-02 11.25


Kantad klänning

Klänning utan rosa kant ...

Mera loppis. När vi såg den här virkade klänningen hänga där på en galge var första tanken som slog oss att den var perfekt för ett virkprojekt. Klänningen inhandlades, tvättades och försågs med söta virkade rosa kanter, en vid halsringningen och en längs nederkanten. Redan stickade eller virkade plagg är lätta att dekorera med kanter eller bårder eftersom det liksom bara är att ’’virka på’’ dem. Virka fasta maskor runt klänningens kant. Andra varvet virkar du 1 fast maska, 4 luftmaskor, hoppa över en fast maska och virka 1 fast maska i nästa fasta maska, 4 luftmaskor, hoppa över en fast maska och så vidare varvet runt. Fäst ihop med en smygmaska, klipp av och fäst garnet. Det ser faktiskt ut som om den dekorativa kanten alltid funnits där.

76

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 76

2010-06-02 11.28


... och kl채nning med rosa kant.

77

Galen i garn-inl 18 maj_tb.indd 77

2010-06-02 11.28

Profile for Smakprov Media AB

9789155256449  

virka sticka • dekorera Från amigurumi till överkast Susanna Zacke & Sania Hedengren Foto Magnus Selander E n virkad lampskärm, en stick...

9789155256449  

virka sticka • dekorera Från amigurumi till överkast Susanna Zacke & Sania Hedengren Foto Magnus Selander E n virkad lampskärm, en stick...

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded