Page 1

framsida_skyddsomslag.pdf

1

2012-04-16

15:48

“Ska jag berätta att jag har varit otrogen?” “Hur kysser man någon?” “Vilka sjukdomar kan man få av sex?” “Vad ska jag göra när jag har blivit kär i min lärare?” “Jag har en partner men har blivit intresserad av en jag chattar med. Vad gör jag?” Dessa frågor - och många fler - får du svar på i den här boken som skildrar nio aspekter av ung kärlek. Boken är baserad på de vanligaste relationsfrågorna som har kommit in till Ungdomar.se:s expertpanel, och vi kommer att behandla ämnen som förbjuden kärlek, hur man trivs som singel, icke-heterosexualitet, kyssar och sex.

Om Ungdomar.se C

Ungdomar.se började år 2000 som en internetbaserad version av ungdomsmottag-

M

ningen - öppen 24 timmar om dygnet. Nu är den Sveriges största informationssajt för

Y

hälsa och välmående med 100 000 unika besökare i veckan och 55 000 sökbara frågor

CM

i databasen.

MY

CY

CMY

K

Välkommen in för att få svar på allt du undrar över!

KAN MAN GÖRA SLUT PÅ FACEBOOK? OCH EN MASSA ANDRA FRÅGOR OM UNG KÄRLEK

“Hur vet jag när någon är intresserad av mig?”

Författare till boken är Mikaela Åkerman, tidigare skribent på Ungdomar.se och för närvarande journalist på Svenska Dagbladet.

Redaktör är Erik Nahlén. Han är verksamhetschef för Ungdomar.se och har mångårig erfarenhet av ungdomskommunikation.

MIKAELA ÅKERMAN & ERIK NAHLÉN


Ungdomar.se

Kan man göra slut på Facebook? Och en massa andra frågor om ung kärlek

Opal


Författare till boken är

Redaktör är Erik Nahlén.

Mikaela Åkerman, tidigare

Han är verksamhetschef för

skribent på Ungdomar.se

Ungdomar.se och har

och för närvarande

mångårig erfarenhet av

journalist på

ungdoms­kommunikation.

Svenska Dagbladet.

© Ungdomar.se, 2012 Text: Mikaela Åkerman Illustratör: Marielle Hagblad Redaktör: Erik Nahlén Design: Alexander Danling Ungdomar.se Stockholm, Sweden http://ungdomar.se Bokförlaget Opal AB, Bromma www.opal.se Tryckt av Proost, Belgien, 2012 ISBN 978-91-7299-555-0


10

Inledning Kapitel 1

14

ta kontakt Kapitel 2

32

FÖRBJUDEN KÄRLEK Kapitel 3

45

KYSSAS Kapitel 4

55

ICKE-heterosexualitet Kapitel 5

70

Ha sex Kapitel 6

87

vara singel Kapitel 7

97

Svartsjuka & otrohet Kapitel 8

110

Hålla kärleken vid liv Kapitel 9

125

Göra slut

137

AVSLUTNING

Innehållsförteckning

5


Kapitel 1 TA KONTAKT

Ta kontakt

14


Utgångsläget är kanske ungefär så här: du har insett att du definitivt har känslor för någon, och det är inte att du vill bli polare med personen. Du vill ha mer. Närhet, egentid, ensamrätt. Du vill kunna kalla personen din, eller åtminstone ta reda på om han eller hon skulle kunna vara rätt för dig. På ett eller annat sätt vill du komma närmare den här killen eller tjejen, och nej, det är inte alltid så lätt. En sak som talar för oss, är att det i dag finns ungefär en miljon sätt att ta kontakt med någon vi fattat intresse för. När det ändå känns lite, tänk bara på hur det var för dina far- eller morföräldrar. När de var unga och inte vågade eller kunde gå fram till personen var de, i princip, tvungna att skicka en häst och vagn med ett bud som levererade ett handskrivet brev och så tog det en månad innan de fick något svar. ”Ska hon säga ja eller nej, ja eller nej?” Ja okej, det var en rejäl överdrift. Men de hade med hundra procents säkerhet i alla fall inte mobil eller Facebook, och kunde därför inte ledigt och lätt komponera ihop ett sms på ett par ord och fråga: ”Vad gör du i kväll?” och räkna med att få ett svar inom fem minuter. På det sättet har vi en ordentlig fördel. Därmed inte sagt att det bästa sättet att ta kontakt med någon inte är att samla mod och gå fram till personen i fråga. Hur man än vrider och vänder på det känns det ju många gånger som det absolut ärligaste, rakaste och effektivaste sättet att ta kontakt med någon. Vinna eller försvinna, liksom. Däremot håller vi nog alla också med om att det kan suga rätt rejält att bli bränd där på plats – ingenstans att ta vägen och inget sätt att dölja förödmjukelsen. Flera gånger i den här boken kommer vi återvända till sociala mediers roll i kärlekens spel, och om det är någon gång det kan vara okej att plocka fram det kortet är det möjligtvis under de första stapplande

KAPITEL 1: Ta kontakt

15


stegen. Vi är osäkra, vi är nervösa, vi har allt att förlora – det är vår förbannande rätt att ta till alla knep och hjälpmedel.

Hur vågar jag ta första steget? Mod är ett nyckelord när det kommer till att ta kontakt med andra människor i största allmänhet, och kanske ett kärleksintresse i synnerhet. Nummer ett är alltså att samla på sig så mycket man bara kan av den varan, förslagsvis genom att fokusera på värdet av det du har att vinna – inte på vad du har att förlora. I slutändan vore det ju trist om alltihop skulle falla på att du är rädd för att göra bort dig eller för att misslyckas. Ordspråket ”man måste våga för att vinna” finns av en anledning. Men det betyder inte att det alltid är lätt att ta första steget. Att visa sig sårbar, vilket man faktiskt gör genom att utelämna sig på det sättet, innebär att du automatiskt hamnar i en beroendeställning till personen du gillar eller har blivit kär i. Även om det inte på något sätt är farligt, så kan det vara känslomässigt ansträngande när du funderar på hur du ska få kontakt och inte minst – om du ska få det svar som du hoppas på. Vad du ställs inför är alltså först att verkligen bestämma dig för ATT satsa. Nästa steg blir att komma på HUR det rent praktiskt ska gå till. Ofta händer det att man börjar från fel håll. Det vill säga man lägger all energi på att försöka komma på vilket som är det bästa sättet att komma i kontakt med killen eller tjejen man är intresserad av, innan man bestämt sig för att man vågar. Risken finns då att man kommer på tusen olika förslag, men inte ett enda som funkar eftersom det aldrig blir av att du verkligen fullföljer tanken. Visst vore det praktiskt om det fanns ett sätt där modet kom ”på köpet”, men sådan tur har vi tyvärr inte. Tricket är därför att försöka resonera med sig själv, hur konstigt det än

16

Kan man göra slut på Facebook?


kan låta. Bestäm dig för en gräns, där du genom skräckpropaganda föreställer dig att någon annan hinner före och vinner den här killen eller tjejens hjärta. Läskig tanke, eller hur? Ju mer du koncentrerar dig på den desto starkare kommer antagligen stressen att växa sig, och då blir nästa knep att utnyttja den känslan till någonting positivt. När du så småningom bestämt dig för ett sätt att ta kontakt peppar du dig själv med din inre skräckpropaganda för att använda stressen till att genomföra det hela. Och återigen, vad är det värsta som kan hända? Om hela situationen verkligen förvandlas till din värsta mardröm och ingenting tycks få dig att komma över ditt pinsamma fiasko, vem bryr sig i det långa loppet? Är det då inte bättre att skämmas en smula över ett misslyckande än att för alltid ångra att du inte tog chansen?

Hur tar jag kontakt på bästa sätt? Beroende på hur mycket mod du lyckats samla på dig finns det många olika sätt att ta kontakt på. För den allra tuffaste går det självklart att ta tjuren vid hornen och direkt gå fram till personen som man är intresserad av och börja prata. Om man gör det kan det dock vara bra att ha den här lilla checklistan till hands: •

Gör ett andedräktstest. Blås på en kompis, i handen över munnen, ta ett tuggummi – vad som helst så länge du inte kommer fram och osar hamburgare med lökringar (om du nu inte råkar veta att det är den här personens absoluta favoriträtt).

Ta en sväng förbi spegeln och avlägsna alla eventuella lasagne- eller spenatrester mellan tänderna.

KAPITEL 1: Ta kontakt

17


Ha minst ett par frågor förberedda, typ: – Tycker du också att Allsång på Skansen var bättre med Lasse Berghagen? – Brukar du ha i mjölken eller chokladpulvret först? – Vilken är den coolaste plats du har varit på? – Sett något kul på Youtube på sistone? – Vad skulle du göra om sultanen av Brunei gav dig en miljon?

Tänk ut en bra ursäkt att avlägsna dig om du inte kommer på något mer att säga, förslagsvis: – Nej, här kan man inte stå och uggla, vi ses (på nästa lektion, i morgon, på träningen). – Du får ha det så bra, nu måste jag gå hem och mocka hos hästarna. – Jag börjar bli hungrig, borde dra och trycka i mig en kebab innan grillen stänger. – Det var jättekul att prata med dig, ska träffa en kompis nu så vi får snacka mer senare.

För andra är det otänkbart att ta kontakt på det sättet, oavsett hur ”förberedd” man än är. Lyckligtvis finns det en hel del lite mindre svettiga alternativ att välja på:

Facebook Man kan: •

Skriva på personens vägg. Oavsett om du frågar vad personen ska göra i helgen eller försöker smöra in dig genom att berömma profilbilden, är dock detta ett riskabelt sätt att visa intresse på, i alla fall om du skriver en öppen fråga. En eventuell diss kommer kunna gå att skåda av samtliga vänner i era kontaktnät, och dessutom kommer den finnas kvar där, blottad, i en oändlighet om du inte tar bort den med svansen långt in mellan benen.

18

Kan man göra slut på Facebook?


Puffa. Helst inte. Ett ganska intetsägande, opersonligt och fantasilöst sätt att visa någon att du tycker om honom eller henne. Kan liknas med att nypa eller knuffa någon i sandlådan om ni fortfarande hade gått på dagis.

Meddelande. Betydligt bättre än de ovanstående två alternativen. Visserligen höjs allvaret något eftersom ett meddelande inte uppfattas lika spontant som en kommentar på personens vägg, men ändå en säkrare väg om du inte klarar av tanken på att utstå publik förödmjukelse. Dessutom är ett meddelande en tydligare signal om att du faktiskt har ett gediget intresse för personen, utöver att du kan vara rakare med hur du känner eftersom som ingen annan ser vad ni skriver.

Sms Funkar alltid. Alltid i den bemärkelsen att det är ovanligt att meddelandet inte kommer fram (även om vissa fortfarande kör med den värdelösa ursäkten när de inte orkat eller glömt att svara). De flesta har mobilen med sig, man slipper ögonkontakten, och man kan också gå tillbaka i efterhand och analysera eventuella felsteg, för att ta några exempel. Ett varningens finger ska dock höjas för övertolkning och missförstånd, som är en påtaglig risk med all skriftlig kommunikation där man inte kan läsa varandras ansiktsuttryck, kroppsspråk eller ställa naturliga följdfrågor på samma sätt som man kan om man ses.

KAPITEL 1: Ta kontakt

19


TIPS OM ATT TRÄFFAS Rädd för att det ska bli tyst på dejten? Här är fem säkra samtalsämnen: 1.

Film och tv-serier

2.

Musik och festivaler

3.

Resor

4.

Drömmar

5.

Ukrainska melodifestivalbidrag

Fem tecken på att en person gillar dig: 1.

Hon eller han skrattar åt dina skämt

2.

Hon eller han leker med sitt hår, glaset eller något annat hon har i handen

3.

Hon eller han rodnar när du ger henne en komplimang

4.

Hon eller han snubblar på orden

5.

Hon eller han plutar med läpparna eller lutar sig mot dig

Fem tecken på att en person inte gillar dig: 1.

Hon eller han undviker ögonkontakt

2.

Hon eller han fejkar sitt leende eller ler inte alls

3.

Hon eller han lutar sig ifrån dig

4.

Hon eller han svarar enstavigt på dina frågor

5.

Hon eller han kollar på klockan

Fyra vanliga missar på första dejten: 1.

Komma för sent

2.

Prata för mycket om dig själv

3.

Berätta för mycket om ditt ex

4.

Vara överengagerad

Kan man göra slut på Facebook?


framsida_skyddsomslag.pdf

1

2012-04-16

15:48

“Ska jag berätta att jag har varit otrogen?” “Hur kysser man någon?” “Vilka sjukdomar kan man få av sex?” “Vad ska jag göra när jag har blivit kär i min lärare?” “Jag har en partner men har blivit intresserad av en jag chattar med. Vad gör jag?” Dessa frågor - och många fler - får du svar på i den här boken som skildrar nio aspekter av ung kärlek. Boken är baserad på de vanligaste relationsfrågorna som har kommit in till Ungdomar.se:s expertpanel, och vi kommer att behandla ämnen som förbjuden kärlek, hur man trivs som singel, icke-heterosexualitet, kyssar och sex.

Om Ungdomar.se C

Ungdomar.se började år 2000 som en internetbaserad version av ungdomsmottag-

M

ningen - öppen 24 timmar om dygnet. Nu är den Sveriges största informationssajt för

Y

hälsa och välmående med 100 000 unika besökare i veckan och 55 000 sökbara frågor

CM

i databasen.

MY

CY

CMY

K

Välkommen in för att få svar på allt du undrar över!

KAN MAN GÖRA SLUT PÅ FACEBOOK? OCH EN MASSA ANDRA FRÅGOR OM UNG KÄRLEK

“Hur vet jag när någon är intresserad av mig?”

Författare till boken är Mikaela Åkerman, tidigare skribent på Ungdomar.se och för närvarande journalist på Svenska Dagbladet.

Redaktör är Erik Nahlén. Han är verksamhetschef för Ungdomar.se och har mångårig erfarenhet av ungdomskommunikation.

MIKAELA ÅKERMAN & ERIK NAHLÉN

9789172995550  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you