Page 1


20 STOR KANIN

. Innehall

24 LITEN KANIN

5

28

FÖRORD

KORT HUND

6

32

MATERIAL & VERKTYG

LÅNG HUND

10

36

BRODERA & MONTERA

STOR ROBOT


40

60

LITEN TURKOS ROBOT

LITEN GRODA

44

64

LITEN ROSA ROBOT

STOR KO

48

68

STOR APA

LITEN GRIS

52

72

LITEN APA

STOR MUS

56

76

STOR GRODA

LITEN MUS


4


Förord

Figurer att brodera och sy för hand I den här boken finns beskrivningar till 15 figurer som skapas med hjälp av nål och tråd, sax och tyg. De broderas och monteras för hand och boken innehåller utförliga beskrivningar som gör det enkelt att tillverka en unik figur. När figurerna är färdiga kan de bli leksaker, prydnadsföremål eller en stresskompis som är skön att krama. Att få tillverka något med sina händer är tillfredsställande och handarbete är för många som att meditera. När man syr stygn efter stygn kan tankarna flyga, hjärnan slappna av och både ny energi och nya tankar skapas. Broderi är ett perfekt handarbete att ta med på resan eller krypa upp i soffan med, det tar liten plats och kladdar inte. Vi lever i en tid med massproducerade saker, välj därför tyger och knappar med omsorg för att resultatet ska bli personligt och unikt. Tänk på att allt inte behöver vara nytt utan att älsklingsskjortan skulle kunna få ett nytt och långt liv i en liten figur. Ida Ahlström

5


Material &verktyg Tänk på att använda vackra material av hög kvalité och att allt inte behöver vara nytt. Det går bra att klippa i favoritskjortan eller ta knappar från mormors knappsamling. Lägg tid och energi på figurerna och de kommer att bli unika, personliga och älskade. Allt material som behövs finns i välsorterade sybehörs- och hobbybutiker men leta även på andra ställen för att hitta de perfekta materialen. Det finns guldkorn på reor i klädbutiker, i din eller någon annans garderob eller kanske på loppis.

Aidaväv Basen för figurerna är ett korsstygnsbroderi som broderas på aidaväv. Det är ett vävt tyg med hål i som bildar ett rutmönster och i dessa hål går det lätt att brodera korsstygn. Aidaväven finns i olika grovlek. Använd aidaväv med 4,4 rutor per cm för att mått och garnåtgång ska stämma.

Broderigarn I beskrivningarna används DMC broderigarn som säljs i dockor med åtta meter i varje. Använd broderigarn till alla moment, det vill säga både till broderi och till montering. Dela på garnet och sy med tre av garnets sex trådar. I varje mönster finns garnåtgång angiven. Garnåtgången är beräknad för korsstygn och efterstygn. Det går sedan åt ytterligare garn för att sy fast tyg, tillverka delar och montera figuren.

Tyg Det kan vara svårt att hitta tyger och knappar som ser ut som på bilderna, men tänk inte på det som ett problem utan som en möjlighet. Unika tyger skapar en figur med en helt egen personlighet. Tunt bomullstyg i glada färger passar bra och glöm inte att tvätta tygerna innan de används, för att de inte ska krympa.

Knappar Använd knappar för att förstärka den känsla som finns i figuren. Använd exempelvis söta knappar till en söt figur och den kommer att bli extra söt. Knapparna kan även lyfta fram och förstärka en färg eller skapa en 6


7


8


kontrast. Många knappar på bilderna i boken är blanka som en kontrast till tyget och broderiet som är matta. Klara röda knappar på grönt tyg gör att båda färgerna lyser starkare och pröva gärna olika kombinationer innan knapparna sys fast. Tänk på att inte använda några knappar om barn under tre år ska leka med den färdiga figuren.

Fyllnadsvadd Använd fyllning som går att tvätta och fyll figurerna ordentligt så att de inte tappar formen.

Nålar En trubbig nål är bra att brodera korsstygn med och en spetsig nål ­används för att sy fast tygerna på figuren och vid montering. Ett gäng knappnålar är bra att ha när bråkiga tygbitar behöver ligga still och inte glida iväg.

Sax Använd två saxar, en tygsax och en papperssax. En sax blir slö av att klippa i papper och är då svår att använda till tyg.

En trubbig lång pinne När olika delar ska vändas ut och in behövs det något att pilla ut formen med, ett smalt, långt och trubbigt föremål. Det kan vara en penna, en tjockare virknål eller något liknande men tänk på att den inte får vara för spetsig.

Penna och silkespapper Rita av mönster med hjälp av penna och silkespapper.

Strykjärn Stryk tygerna innan de sys fast för då blir det enklare att få ett bra resultat.

Tryckknappar Använd tryckknappar som sys fast. Det är bara i mönstret till aporna som tryckknappar används. 9


Stor kanin

Material: Aidaväv (4,4 rutor/cm)

Brodera och montera

1 st. 32 x 27 cm till kropp 2 st. 13 x 13 cm till ben

DMC broderigarn Färgnummer, färg och garnåtgång för korsstygn och efterstygn. ECRU 906 905 904 353 352 351 350 349

beige äppelgrön papegojgrön avokadogrön persikorosa laxrosa korall vermilionröd chiliröd

3,5 m 1m 0,5 m 0,5 m 2m 2m 4m 2,5 m 12,5 m

På nästa uppslag hittar du figurens mönster. Börja med att brodera kroppen på aidaväv och sy sedan efterstygn runt den och hålen för benen. Sy fast tygbitar i rutorna som är markerade med texten ”tyg” och klipp till sist ut broderiet och sy ihop kortsidorna. Brodera benen, sy efterstygn runt dem, klipp ut dem och sy sedan ihop dem. Sy fast benen på figuren och fyll dem innan du syr sista sömmen. Avsluta genom att fylla kroppen med fyllning och sy ihop den. Tillverka armarna och öronen. Fyll armarna med fyllning och sy förstygn 0,5 cm innanför kanten på öronen och sy sedan fast dem. Fäst knappar på ena örat och på magen. Din figur är nu färdig.

Använd chilirött (349) garn för att sy efterstygn samt för att sy ihop delar. Välj den färg som passar bäst för att sy fast tyget och tillverka armar.

Tyg 2 st. 14 x 10 cm till armar 2 st. 14 x 14 cm till öron 1 st. 12 x 11 cm till mage 1 st. 16 x 12 cm till rygg 2 st. 10 x 5 cm till sidor

Mönster öra

Knappar 5 st. till öra och mage

20

Mönster arm


21


22


Mönster kropp

Tyg

Tyg Tyg

Tyg

Ben

Ben Mönster ben

Symboler och färger ECRU 906 905 904

beige äppelgrön papegojgrön avokadogrön

353 352 351 350 349

persikorosa laxrosa korall vermilionröd chiliröd

23


Liten a p a

Material Aidaväv (4,4 rutor/cm)

Brodera och montera

1 st. 26 x 21 cm till kropp 3 st. 12 x 12 cm till ben och nos

DMC broderigarn Färgnummer, färg och garnåtgång för korsstygn och efterstygn. BLANC 598 597 3810 3809 3808 906 905 904

vit lagunturkos Islandsblå mörkturkos djupturkos petroleumblå äppelgrön papegojgrön avokadogrön

1m 5,5 m 2,5 m 1m 5,5 m 4,5 m 0,5 m 0,5 m 0,5 m

Använd lagunturkost (598) garn för att sy efterstygn runt benen, nosen och hålet där nosen ska sitta samt för att sy ihop dessa delar. Använd petroleumblått (3808) till resterande efterstygn och delar. Välj den färg som passar bäst för att sy fast tyg och tillverka öron och armar.

Tyg 2 st. 14 x 7 cm till öron 1 st. 15 x 5 cm till mage 1 st. 9 x 8 cm till rygg 1 st. 40 x 5 cm till armar

52

På nästa uppslag hittar du figurens mönster. Börja med att brodera kroppen på aidaväv och sy sedan efterstygn runt den och hålen för benen och nosen. Sy fast tygbitar i rutorna som är markerade med texten ”tyg” och klipp till sist ut broderiet och sy ihop kortsidorna. Brodera benen och nosen, sy efterstygn runt dem, klipp ut dem och sy sedan ihop dem. Sy fast benen och nosen på figuren och fyll dem innan du syr sista sömmen. Avsluta genom att fylla kroppen med fyllning och sy ihop den. Tillverka armarna och öronen. Sy förstygn 0,5 cm innanför kanten på öronen och sy sedan fast armarna och öronen. Sy till sist fast tryckknappar på apans händer. Din figur är nu färdig.

Mönster öra


53


St or groda

Material Aidaväv (4,4 rutor/cm)

Brodera och montera

1 st. 30 x 22 cm till kropp 2 st. 14 x 14 cm till ögon

DMC broderigarn Färgnummer, färg och garnåtgång för korsstygn och efterstygn. BLANC 472 907 906 905 970 946 310

vit knoppgrön Granny Smithgrön äppelgrön papegojgrön ljusorange eldorange svart

0,5 m 1m 13 m 1,5 m 1m 1m 2m 0,5 m

Använd Granny Smithgrönt (907) garn för att sy efterstygn och för att sy ihop delar. Välj den färg som passar bäst för att sy fast tyget.

Tyg 2 st. 12 x 6 cm till fötter 1 st. 13 x 7 cm till rygg och sida 1 st. 7 x 7 cm till sida 1 st. 9 x 7 cm till undersida

Knappar 6 st. små till fötter

56

På nästa uppslag hittar du figurens mönster. Börja med att brodera kroppen på aidaväv och sy sedan efterstygn runt den och hålen för ögonen. Sy fast tygbitar i rutorna som är markerade med texten ”tyg” och klipp till sist ut broderiet och sy ihop kortsidorna. Brodera ögonen, sy efterstygn runt dem och sy sedan ihop dem. Sy fast ögonen på figuren och fyll dem innan du syr sista sömmen. Avsluta genom att fylla kroppen med fyllning och sy sedan ihop den. Tillverka fötterna, fyll dem med fyllning och sy fast dem. Fäst knappar på fötterna och din figur är färdig.

Mönster fot


57


St or ko

Material Aidaväv (4,4 rutor/cm)

Brodera och montera

1 st. 32 x 27 cm till kropp 2 st. 12 x 12 cm till ben 1 st. 14 x 12 cm till nos

På nästa uppslag hittar du figurens mönster. Börja med att brodera kroppen på aidaväv och sy sedan efterstygn runt den och hålen för benen och nosen. Sy fast tygbitar i rutorna som är markerade med texten ”tyg” och klipp till sist ut broderiet och sy ihop kortsidorna.

DMC broderigarn Färgnummer, färg och garnåtgång för korsstygn och efterstygn. BLANC 772 702 3727 3726 902

vit sellerigrön friskt grön litchimauve mörkantikmauve granatröd

0,5 m 13 m 10 m 3m 0,5 m 1m

Brodera benen och nosen, sy efterstygn runt dem, klipp ut dem och sy sedan ihop dem. Sy fast benen och nosen på figuren och fyll dem innan du syr sista sömmen. Det ljusa benet blir vänsterben och det mörka högerben. Avsluta genom att fylla kroppen med fyllning och sy ihop den. Tillverka armarna och öronen. Fyll armarna med fyllning och sy förstygn 0,5 cm innanför kanten på öronen och sy sedan fast dem. Din figur är nu färdig.

Använd litchimauve (3727) garn för att sy efterstygn runt nosen och för att sy ihop den. Använd friskt grönt (702) garn för att sy efterstygn runt det friskt gröna benet, hålet där de ska sitta samt för att sy ihop det. Använd sellerigrönt (772) till resterande efterstygn och för att sy ihop dessa delar. Välj den färg som passar bäst för att fästa tyg och tillverka armar och öron.

Tyg 4 st. 7 x 10 cm till tvåfärgade armar 4 st. 10 x 9 cm till tvåfärgade öron 1 st. 12 x 12 cm till rygg och sida 1 st. 10 x 15 cm till huvud 1 st. 12 x 5 cm till sida 1 st. 10 x 7 cm till undersida 64

Mönster öra

Mönster arm


65


9789197843287  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you