Page 1


Vad är naturlig skönhet? Du är unik och därför finns det troligen lika många svar på vad som är naturlig skönhet som det fi nns människor. Vi har alla olika behov och våra kroppar och själar påverkas av klimat, natur, samhälle, mat, dryck och sinnesstämningar. Som man brukar säga: ”Skönheten kommer inifrån.” Det tror jag stämmer, men du kan förstärka det du tycker om eller dölja det du inte trivs lika bra med. Naturlig skönhet är att må bra. Jag arbetar som makeup­artist och hårstylist inom mode, reklam, video, tv, fi lm och personporträtt, vilket kan tyckas vara raka motsatsen till naturlig skönhet. Men under mina 20 år i branschen har jag lärt mig vad naturlig skönhet är och hur man kan förstärka den. När jag jobbar är mitt mål att ta fram det bästa hos den jag sminkar och fi xar håret på. Det viktigaste för mig är att få den personen att må bra, känna sig bekväm och vacker. Jag har mött tusentals fantastiska människor med olika bakgrund och utseende i mitt arbete. Person­ ligheter, prinsessor, modeller, politiker och artister som jag har haft nöjet att få jobba med är: Robyn, Isabelle Huppert, Charlize Theron, Pierce Brosnan, Filippa Reinfeldt, Eva Röse, Cecilia Forss, Josephine

6

Bornebusch, Helena Bergström, Petter, Mia Törnblom, Izabella Scorupco, Emma Wiklund, Petra ”September” Marklund, Eric Saade och många många fler. Det roliga med mitt jobb förutom att resa och alla möten, är att jag fortfarande lär mig och får möjlighe­ ten att dela med mig av nya knep, tekniker och produk­ ter. Och att vi har en återgång mot det naturliga och ekologiska känns helt rätt för både hälsan och naturen. Min frisörlärare i London sa till mig: ”Den dagen du anser dig färdigutbildad, då kan du lika bra lägga av! För då har du ingenting mer att ge.” Så är det, för när nyfi kenheten och kreativiteten är borta finns det inget nytt att lära. För mig fi nns det ständigt nya utmaning­ ar och mål att nå. Jag tycker fortfarande efter 20 år att jag har världens roligaste jobb! Vägarna till naturlig skönhet är många och det gäller att hitta sin egen inre balans och harmoni. Vänd blad och låt dig inspireras att hitta din balans, må bra och bli vacker framförallt för din egen skull!


7


Harmoni skapas inifr책n


Harmoni skapas inifrån

Kärlek

Andning

Att känna kärlek och ge kärlek är för mig en av huvud­ ingredienserna i lycka och välmående. Det kan tyckas förmätet av mig att säga så och är kanske inte alltid den känslan man har inom sig. Men jag tycker det finns så mycket man kan känna kärlek till och det går lite hand i hand med en stark självkänsla. När du strävar efter att vara lycklig och harmonisk, så kommer ett rus av kärleks­ känslor till dig oavsett om du har en partner eller ej. Att älska sig själv skapar oftast en öppning och möten som kan leda till det man önskar sig.

Andas gör vi ju hela tiden, kanske du tänker. Men ibland håller man omedvetet andan vid spänning och koncen­ t­ration. Andningen är A och O för att få balans och en bra hälsa. Den är viktig inte bara för att leva, utan även för att syresätta hjärnan och få igång cirkulationen. En bra övning när man är stressad eller har huvudet fullt, är att andas in djupt genom näsan och räkna till tre och sedan sakta andas ut genom munnen och räkna till sex. Vid träning kan du tänka på att utandningen oftast ska ske vid ansträngningen, som till exempel när du höjer överkroppen vid en sit-up. Blås ut kraftfullt så magen dras in/ner mot ryggraden.

Rutiner Det är inte alltid så enkelt att hålla bra rutiner, men att hitta någon eller några rutiner hjälper dig att slippa stress och underlätta vardagen. Bra sömn, mat och tränings­rutiner ökar energin och minskar stressen. Därmed hittar du en bra balans. Med tanke på mitt oregelbundna liv har jag hittat några rutiner som passar mig. En bra frukost, powergå eller promenera, min rygg-/morgongympa, ta en ”powernap” och att sova minst 6 timmar. Det ger mig energi och kraft. Det behöver inte ta så mycket extra tid, och fram­ förallt: försök hitta det som är bra och njutbart för dig.

16

Hygien Det är viktigt att hålla en god hygien utan överdrift. De flesta tvättar sig alldeles för ofta och med alldeles för stora mängder av alltför starka produkter. Det torkar ut och stör kroppens naturliga balans. Att skölja sig ren dagligen över både hår och kropp räcker. Men tvätta de tre ”viktigaste” kroppsdelarna, under armarna, stjärten och fötterna där det oftast samlas bakterier och odör. Använd olivtvål eller aleppotvål som är både milda, naturliga och mjukgörande.


17


Harmoni skapas inifrån

Massage Att få massage är ett härligt sätt att få beröring. Det finns många olika syften med massage och flera olika varianter. Prova dig fram och se vad du har för behov och vad som känns bäst. Massage sätter igång många reak­ tioner i kroppen och själen. Blodcirkulationen förbättras, lymfan får hjälp att dränera bort gifter, det stimulerar kollagenet och man blir av med spänningar och stress. Musklerna mjukas upp och vår energinivå höjs, trots att vi är avslappnade. När du själv smörjer in dig är det bra att massera in olja eller kräm i riktning mot hjärtat för att få igång flödet. Aromamassage är bra för huden och stimulerar även våra sinnen.

Kvällsmassageolja • 1 dl ekologisk kallpressad olivolja • 1 näve lavendel eller 6 droppar lavendelolja • 1 nypa rosenblad eller 2 droppar rosenolja 1. Värm oljan över vattenbad så den blir ”lagom” varm, dvs behaglig att ha på huden. 2. Stöt lavendel och rosenblad i mortel och ha i oljan, rör om, sila och njut av aromerna. Det är snabbare och enklare att använda lavendel- och rosenolja och blanda i olivoljan innan den värms. Andra bra massageoljor är mandelolja och jojobaolja.

22


Mat, dryck och näring

Näringsrika och energigivande drycker Alla vet vi att färskpressade juicer är stärkande och ger vitaminer. Vanligast är att pressa apelsiner och andra citrusfrukter, som grapefrukt och citron. Alla citrus­ frukter är fulla av C-vitamin som stärker immunför­ svaret och huden. Men de har fler egenskaper än så, du kan använda dem på huden för att liva upp den och som rengöring. Ett användbart redskap för att göra näringsrika drycker är en råsaftcentrifug. I den kan du köra vilka frukter eller grönsaker du vill och få i dig hur mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som helst. Bered dig på en energikick.

Morots- och citrusjuice Kombinationen morot och citrus ger en fantastisk energidryck. Där har du alla vitaminer och mineraler som är bra för att stärka immunförsvaret och ge huden lyster och kraft. Använd en råsaftcentrifug och tänk på att alltid skölja av morötter och citrus innan för att undvika att få i dig bekämpningsmedel, även citrus­ skalet om de inte är ekologiska.

42

Välgörande te Färsk mynta i hett vatten som te är uppfriskande och helt naturligt. Det är gott och doftar ljuvligt. Ha i en liten sked honung som komplement eftersom det har en lindrande effekt. Mynta är bra för immunförsvaret och uppiggande. För mer helande verkan är torkade blad kraftfullare. Om man torkar örter bevaras deras närings­ ämnen, när man sedan häller på hett vatten frigörs dessa och ger mer kraft och näring.


Mat, dryck och näring

Min favoritsmoothie Blåbär och björnbär är rena vitaminbomber och en god smoothie på något av dessa eller andra goda bär är en energikick full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Andra frukter som innehåller extra mycket vitaminer och antioxidanter är mango, kiwi och papaya. • 1 dl färska eller frysta blåbär • 1 banan • 1 dl ekologisk turkisk yoghurt • ½–1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver • ½ dl färskpressad apelsin- eller blodapelsinjuice Kör allt i mixer eller använd stavmixer. Självklart kan du välja bär efter smak och tycke. Du kan även använda valfri yoghurt, tänk bara på att frukt­ yoghurt oftast innehåller mycket socker. Du kan också utesluta yoghurt helt och bara ha i färskpressad juice. För extra sötma kan du även ha i honung. För att få i dig lite extra B-vitamin och proteiner, kan du addera ett ägg.

43


Vatten: livets elixir


Huden

Huden och de olika årstiderna Vintern

Sommaren

Utomhusluften är inte bara kallare utan också mycket torrare, och det gäller även luften inomhus. Skillnaden i temperatur ute och inne varierar extremt, vilket gör att huden kan bli torr och ömtålig under vinterhalvåret. Det är viktigt att smörja in sin hud ofta, både i ansiktet och på kroppen. När det är minusgrader ute är det bra att smörja sig ordentligt på kvällen för att ge näring och bibehålla hudens immunförsvar. På morgonen är det bra att smörja in sig minst en timme innan man går ut så att produkten hinner gå in ordentligt i huden. Vid riktigt kallt väder bör man undvika krämer som innehåller vatten.

Våra somrar är oftast torra, utom när det regnar förstås. De flesta av oss har längtat efter solen och värmen och spenderar så mycket tid som möjligt ute. I solljus bildas vitamin D, som vi behöver för att få energi och må bra.

Våren

Nu blir luften lite fuktigare men det blir även blåsigare. Sol­timmarna minskar och vi blir tröttare. Trots det fuk­ tiga vädret behöver vi återfukta huden efter sommarens solbränna och uttorkning. Smörj in dig med cirklande rörelser i riktning mot hjärtat, det stärker och får igång blodcirkulationen. När du smörjer in ansiktet, smörj i riktning uppåt-utåt för att lyfta och ge spänst.

Detta är en årstid med stora väderväxlingar. Regn och rusk, stark sol, vind och ibland till och med snö. Luften är fuktigare nu men på grund av de olika svängningarna i klimatet behövs likväl mycket fukt. När den starka vår­ solen tittar fram är det extra viktigt att skydda sig mot den. Hur mycket vi än har längtat och verkligen behöver ljuset, är det viktigt att använda stark solskyddsfaktor eller solhatt. Vinden och snön torkar också ut huden.

Tyvärr påverkas vår hud och åldras snabbare av solen. Därför är det viktigt att skydda sig, framförallt i ansik­ tet. Använd solskyddsfaktor, zinkoxid eller solhatt och solglasögon för bästa skydd.

Hösten

65


Huden

Hudens olika åldrar Tonåren Under tonåren är huden mycket elastisk och stark. Men på grund av hormonernas stora intåg kan man få problem med högre talgproduktion vilket resulterar i fet hud, orenheter och akne. Man kan också få torra partier runt näsa och haka. Därför är det bra att använda extra milda och skonsamma produkter som ger mycket fukt. Du bör undvika uttorkande produkter som gör att hudens talg­ produktion ökar ännu mer och akne förvärras. Då är det bättre att använda olja för att mätta huden.

20-årsåldern Huden är slät och klar, tonårsproblemen har oftast ebbat ut och huden är på topp. För att behålla den ungdom­ liga lystern så länge som möjligt är det därför viktigt att förebygga med C- och E–vitamin, fukt och solskydd.

30-årsåldern Tiden förändras, och det gör även din hud. Åldrande tillsammans med stress, karriärjakt, graviditet eller annat orsakar fina linjer runt ögonen och munnen. För att

68

förebygga det behövs mycket fukt och/eller olja. Det är bra med en peeling då och då för att få bort döda hud­ celler och få igång blodcirkulationen. Smörj huden med en vitaminrik olja, naturligt mild kräm eller ett fukt­ givande serum.

40-årsåldern Djupare rynkor och minskad fasthet är det som sker nu, och vissa får till och med pigmentförändringar. Nu behöver huden extra näring och det bästa är oliv-, arganeller mandelolja. Det kan behövas serum, nattkrämer med mycket fukt, då helst naturliga och fria från kemiska tillsatser.

50-årsåldern och därefter Huden blir tunnare och slappare. Många kvinnor får en skörare och torrare hud, med en del pigmentföränd­ ringar. Det bästa är att använda så lite produkter som möjligt, framförallt de som är parfymerade och har för högt pH-värde, dvs är för basiska. Använd oliv-, argan-, tistel- eller mandelolja som är mjukgörande och ger den bästa näringen åt huden.


Knep och hjälpmedel

Akneproblem Vid akne har man oftast en överproduktion av talg. När man då använder uttorkande produkter får talg­ körtlarna ”panik” och producerar ännu mer talg, vilket resulterar i fler finnar. De uttorkande medlen dämpar för stunden men tar inte hand om problemet. Det blir en ond cirkel. Rengöring är viktigt, men använd milda produkter och tillför fett för att få tillbaka balansen. Kosten påverkar också talgproduktionen och därför är det bra att undvika socker och dra ner på kolhydraterna, då de omvandlas till socker. Svartvinbärsfröolja sägs vara bra mot akne.

Avlägsna en finne Om du fått en finne ska du inte klämma ut den, det blir bara värre. Här är ett enkelt tips för att bli av med den: Se först till att den är mogen. Här gäller det att ha tålamod, men det är det värt eftersom det är det mest skonsamma och naturliga sättet att bli av med finnen. Gör så här: Koka upp vatten. Doppa en bomulls­ tuss eller hörnet på en ren frottéhandduk i det varma vattnet, håll tussen på finnen tills tussen svalnat. Gör om proceduren ända tills innehållet i finnen ”krupit” ut.

78


Knep och hjälpmedel

Det tar cirka 10 minuter och du behöver troligen värma vattnet igen. Använd så varmt vatten som möjligt utan att skålla dig. Ta på antiseptiskt medel/kräm efteråt för att undvika att smuts och bakterier kommer in istället.

Avokadoansiktsmask • 1 mogen (men ej brun) avokado • 1 msk ekologisk honung 1. Mosa avokadoköttet slätt med gaffel (går även bra att använda stavmixer). 2. Smält honungen i en skål över vattenbad tills den är flytande. 3. Blanda ihop till en smet och lägg på ansiktet (undvik området runt ögonen) och låt sitta i 5 minuter. 4. Ta en varm fuktig tvättlapp och ta bort masken, skölj sedan ansiktet med svalt vatten. Det går även bra att göra en mask av endast honung. Honung är väldigt återfuktande för huden.

79


90


Sminkoch hårtips Självklart mår huden bäst av at t vara så naturell som möjligt, men smink är kul och ibland vill man stråla lite extra. Då finns det många knep at t ta till. Så visst kan du använda smink för at t för­ st ärka din naturliga skönhet!


Sminktips

Läppar Borsta läpparna med tandborsten när du ändå håller på och borstar tänderna, det mjukar upp läpparna och stimulerar blodcirkulationen och blodkärlen. Om man upplever att läppkonturen är otydlig, kan man förstärka den med antingen en hudfärgad naturlig penna precis ovanför linjen eller med en läppfärgad penna så nära din egen färg som möjligt precis på linjen. Vid röda eller andra mörkare färger är en kontur bra för att läppstiftet inte ska flyta ut. Färgen på pennan ska vara så nära läppstiftsfärgen som möjligt. Det är oftast överläppen som är eller upplevs smalare än underläppen. Ljusa färger ger fylligare intryck, medan mörka färger förminskar. Om du vill ändra formen på läpparna, till exempel förstora överläppen, lägg då på lite foundation på läpparna. Det tar bort läppkonturen och gör att läppstiftet sitter bättre. Pudra lite och ”rita ” dit en ny kontur med läppenna strax ovanför din egen. Måla sedan på läppstiftet, helst med pensel för att und­ vika bakterier på läppstiftet och få bättre kontroll på hur mycket du lägger på. Då blir det lättare att följa kontur­ pennans linje. Ta bort överflöd genom att ta papper som du trycker försiktigt mot läppen. Pudra om du vill ha en matt effekt eller använd läppglans för att få blank och fyllig effekt.

102

Läppstift från naturen Att använda hemgjord läppfärg är ett roligt och gott sätt att få lite färg på läpparna. Det går självklart inte att jämföra med läppstift och ger inte så jättestark effekt, men är helt ekologiskt. Mosa bär, helst ekologiska och gnid saften på läpparna – ju mörkare desto mer färg och bättre hållbarhet. För att få lyster, lägg på ekologiskt läppbalsam eller olivolja.


9789186623173  

Vägarna till naturlig skönhet är många och det gäller att hitta sin egen inre balans och harmoni. Jag har mött tusentals fantastiska människ...

9789186623173  

Vägarna till naturlig skönhet är många och det gäller att hitta sin egen inre balans och harmoni. Jag har mött tusentals fantastiska människ...