9789140688637

Page 1

S채kra spr책ket

6

Liselott Drejstam Emma Lehman

Ssp6_omslag.indd 1

2015-06-30 14:16


Innehåll

SS6_inlaga26juni.indd 2

NORDEN FÖRR Läsförståelse skönlitteratur Dubbelteckning Adjektiv, substantiv och verb Adverb Författarporträtt Sagor

4 6 8 11 12 14

Kan du?

15

NORDEN NU Läsförståelse skönlitteratur Faktatext Informationssökning Källkritik Pronomen Satslära

16 18 22 23 24 26

Kan du?

29

VÄRLDEN FÖRR Läsförståelse skönlitteratur Skiljetecken och avstavning Sammansatta ord Sj-ljudet Läsförståelse skönlitteratur Berättande text

30 32 33 34 36 38

Kan du?

43

VÄRLDEN NU Läsförståelse skönlitteratur Ordlista Ng-ljudet Prepositioner Konjunktioner Debatt Uppslagsverk Bokpresentation Författarporträtt

44 46 48 49 50 51 56 58 60

Kan du?

62

Min utvärdering

63

2015-06-30 15:52


Ɣ Läs om vännerna Hanna, Yasmin, Kevin och Axel som pratar om olika resmål och om mat de gillar. Vi ska resa till Norge och hälsa på Einars kompis som är pizzabagare. Han kan en massa om Norges historia.

Nej, han kommer från Libanon. Är det inte därifrån din pappa kommer Yasmin?

Det verkar vara en kille du kommer att gilla. Kommer han från Italien?

Jag hänger med till Spanien! Fast jag vill se på fotboll då!

Meze, är det såna där smårätter, ungefär som tapas? Jag måste åka till Spanien och äta tapas där!

Jo,undrar varför han inte specialiserat sig på meze då? Det är nästan lika gott som tacos!

Jag skulle vilja åka till Island och rida. Visst borde de äta mycket fisk på Island?

Du har ju rest mycket Yasmin. Vilket land har den finaste naturen tycker du?

Ja, fast kanske inte sushi som du gillar. Australien är häftigt och det finns en massa coola djur där. Det skulle du gilla Axel!

Ɣ Förbered dig på att berätta om ett reseminne eller matminne för en kompis. Gör en tankekarta eller skriv några stödord. Berätta i max en minut!

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 3

presentation

3

2015-06-30 15:52


Ɣ Läs texten. Pronomen står istället för namn och andra substantiv. Personliga pronomen finns i subjektsform (jag, han) och objektsform (mig, honom). Han äter mycket mat. Axel gillar henne. Possessiva pronomen är en ägandeform (min, hans, deras) Det är min favoritmat.

Personliga pronomen

Possessiva pronomen

jag/mig du/ dig hon/ henne han/ honom den/ den det /det vi/ oss ni/ er de/ dem

min/mitt/mina din/ditt/dina hennes/sin/sitt/sina hans/sin/sitt/sina dess/sin/sitt/sina dess/sin/sitt/sina vår/vårt/våra er/ert/era deras/sin/sina

Ɣ Byt ut substantiven mot ett personligt pronomen. I varje mening finns två substantiv att byta ut.

Hanna gillar Axel.

Kevin gav ett boktips till klasskompisarna.

Boken verkade spännande, tyckte klassen.

Fotbollskompisarna väntade på Yasmin.

24

pronomen

SS6_inlaga26juni.indd 24

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

2015-06-30 15:53


Här övar du din förmåga att urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

Ɣ Skriv rätt personligt pronomen i objektsform. Hon kommer hem till

efter skolan. (jag)

Då ska jag bjuda

på fika. (hon)

Hon liknar faktiskt

! (du)

Vi ska förbereda en fest för Så roligt för

. (de) ! (ni)

Ɣ Skriv rätt possessivt pronomen. Låt bli godispåsen, den är

! (jag)

ridstövlar var för små. (hon) Jag tog med

bok som jag lånat. (du) hund heter Nova. (Han)

Det är en bra stämning i

klass. (vi)

lärare heter John. (de) Jag har läst

arbete nu. (ni) innehåll är mycket intressant. (det)

Ɣ Stryk under personliga pronomen med röd penna och possessiva pronomen med blå. Yasmin är på fotbollsträning. Hennes tränare samlar laget. Han berättar att de ska spela i en annan serie. Deras spelförmåga har utvecklats, menar han och nu är de redo för lite utmaning. Yasmin känner hur hon blir pirrig i magen. ”Vårt lag ska gå vidare” tänker hon lyckligt. ”Min pappa kommer att bli stolt”. ”Nu är det er chans att visa vad ni går för” fortsätter tränaren. ”Er träningsnärvaro kommer därför att vara extra viktig i vår satsning”. Yasmin känner ingen oro för det. Hon har varit på alla träningar sedan hennes pappa tog med henne för första gången. Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 25

pronomen

25

2015-06-30 15:53


Här övar du din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Ɣ Läs texten. Klassens lärare John läser en bok som fängslar klassen väldigt mycket. Den heter Den osynliga flickan och är skriven av den kanadensiska författaren Deborah Ellis. Boken handlar om den 11-åriga flickan Parvana som bor i Kabul i Afghanistan med sin mamma, pappa, storasyster Nooria och småsyskonen Maryam och Ali. Till familjen hör också brodern Hossain, som blev dödad av en landmina när han var fjorton år. Boken börjar med att Parvana följer med sin pappa till marknaden där han arbetar, eftersom han har svårt att gå själv. Egentligen får inte flickor och kvinnor vistas utomhus och talibanerna har förbjudit alla flickor att gå i skolan. Parvanas mamma, som är journalist, har förlorat sitt jobb. Under ett år har de bott instängda i ett enda rum och de enda gångerna Parvana får komma ut är när hon följer sin pappa till marknaden. En kväll stormas deras lägenhet av en grupp talibaner. De vänder upp och ner på familjens alla tillhörigheter. Det är hemskt att se på men det är ändå inget mot det som händer sedan: de släpar ut pappan ur huset och tar med honom utan att säga var. Utan en man i huset är det svårt för familjen att klara sig. Mamman blir deprimerad och ligger nästan hela dagarna. En dag tar maten slut och Nooria skickar ut Parvana för att handla. Hon går till marknaden där hon har varit flera gånger med pappa. Tyvärr hinner hon bara köpa bröd innan hon blir upptäckt av en taliban. Han slår henne med en käpp och Parvana rusar därifrån. Då springer hon rakt in i en vän till familjen, fru Weera. Hon följer med Parvana hem. När fru Weera ser misären hemma hos familjen börjar hon med att skicka ut Parvana för att hämta vatten, så att de kan ta tag i högen med otvättade blöjor som bara växer. Fru Weera och mamma bestämmer att de ska göra om Parvana så att hon ser ut som en pojke. På det viset kan hon röra sig obehindrat ute. Hon får lov att klä sig i sin döda storebrors Hossains kläder. Nu är det inte längre några svårigheter för familjen att få mat, då Parvana kan gå till marknaden och uträtta ärenden. Småsyskonen får komma ut lite oftare. Parvana heter numera Kasim, och är en kusin som hälsar på familjen, ifall någon frågar.

44

läsförståelse skönlitteratur

SS6_inlaga26juni.indd 44

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

2015-06-30 15:53


På marknaden träffar Parvana en klasskamrat, Shauzia, som också klätt ut sig till pojke. Tillsammans försöker de komma på sätt att tjäna mer pengar. Shauzia blir ett sällskap för Parvana som gör att livet känns lite lättare. Hemma ser det ljusare ut också, trots saknaden av pappa. Mamma och Fru Weera har bestämt sig för att börja göra en tidning igen och de ska öppna en skola för barn i området, där Nooria får undervisa. En dag får Parvana en nyhet som kommer att förändra mycket. Nooria ska gifta sig. Hon ska flytta till norra Afghanistan, där talibanerna inte har tagit makten. Hon kan leva ett mycket friare liv där. Mamma vill att hela familjen ska följa med till bröllopet, men Parvana ber att få stanna hemma. En dag när hon är på väg från sitt arbete på marknaden träffar hon på en flicka som berättar att hon har flytt från just det område där mamma och syskonen befinner sig, och att talibanerna har intagit den delen av landet också. Parvana är säker på att hon har förlorat hela sin familj. En dag händer dock det oväntade. Pappa släpps ut ur fängelset. Tillsammans börjar de söka efter resten av familjen. Kanske kommer de någon gång att vara en hel familj igen.

Ɣ Svara på frågorna. Varför tror du att författaren har valt att kalla boken Den osynliga flickan?

Hur tror du Parvana kände sig när hon fick återförenas med sin pappa?

Hur påverkar Fru Weera familjen?

Ɣ Formulera egna frågor till texten av frågetyperna du lärt dig: Ɣ

Två frågor på raden, Två frågor mellan raderna, Två frågor bortom raderna. Diskutera fram svaren tillsammans med en kompis.

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 45

läsförståelse skönlitteratur

45

2015-06-30 15:53


Här övar du din förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa.

Ɣ Läs texten. Det är bra att använda ett uppslagsverk om man snabbt vill ta reda på någonting eller skaffa sig en överblick över ett ämne. Hanna blev väldigt intresserad av att läsa mer om Afghanistan efter att John läst ut Den osynliga flickan. Hon går därför till biblioteket och slår upp Afghanistan i ett uppslagsverk. Hon tittar på uppslagsverkens ryggar och tar ut del 1, som innehåller uppslagsord från A-Bä.

Ɣ Fundera på vad du vet om Afghanistan innan du läser utdraget ur uppslagsverket. Skriv det du vet.

Afghanistan ligger i Asien. Landet har cirka 31 miljoner invånare. Huvudstaden heter Kabul. Landet består mest av bergsområden och det högsta berget är 7 690 meter högt. Bara en tiondel av landets yta består av odlingsbar mark. Klimatet växlar mycket eftersom somrarna är mycket varma och vintrarna mycket kalla. Temperaturen mellan natt och dag har också stora variationer. Landet gränsar till sex andra länder men har ingen kust. Afghanistan är ett fattigt land. De största näringarna är jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och handel. Trots att landet har stora tillgångar när det gäller bl.a. järn, kol och olja, så utvinner man nästan ingenting av detta. Afghanistan har en stor mängd olika folkgrupper. Den största folkgruppen är pashtuner, men det finns också tadzjiker, hazarer och uzbeker. Den huvudsakliga religionen är islam. Man pratar en lokal form av persiska som kallas för pashto och dari. Många har varken ett arbete eller en skola att gå till. På grund av bristen på skolor är det få som kan läsa och skriva. En åsikt bland en del grupper av afghaner är att flickor inte ska gå i skolan och att kvinnor inte ska vistas utomhus. Rent vatten och avlopp är också ovanligt. Det händer ofta att kvinnor dör i samband med barnafödsel och en hel del barn dör också innan de hunnit bli fem år. Presidenten som styr landet väljs av folket. Parlamentets två avdelningar tar beslut om vilka lagar som ska gälla, men lagarna får inte strida mot islam. Det har varit oroligt i landet sedan 1970-talet på grund av strider mellan olika grupper som befinner sig i landet.

Ɣ Jämför med det du skrivit i din skrivbok. Det är bra att använda sin förförståelse för att kunna avgöra om det du läser är trovärdigt. Stämmer din förförståelse överens med det som stod i artikeln?

56

uppslagsverk

SS6_inlaga26juni.indd 56

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

2015-06-30 15:54


Ɣ Läs nu texten en gång till och stryk under nyckelord. Exempel på nyckelord i det första stycket är Afghanistan, 31 miljoner, Kabul och bergsområden.

Ɣ Fyll i tankekartan med dina nyckelord. Tänk på att samla de fakta som hör ihop. På så sätt är det lättare att återberätta texten i rätt ordning.

Ɣ Titta i ett annat uppslagsverk eller sök på Internet för att se vad som står om Afghanistan där. Jämför texten med din tankekarta. Stämmer fakta överens? Om inte, måste du jämföra med en tredje källa.

AFGHANISTAN

Ɣ När din tankekarta är klar ska du berätta för en kompis om vad du nu lärt dig om Afghanistan. Ɣ I uppslagsverk brukar det alltid finnas en faktaruta. Välj ett land och ta reda på följande genom att slå i ett uppslagsverk eller söka i ett uppslagsverk på Internet.

Land:

Yta:

Huvudstad:

Statsskick:

Folkmängd:

Valuta:

Officiellt språk:

Nationaldag:

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 57

uppslagsverk

57

2015-06-30 15:54


Här övar du din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften och att formulera dig och kommunicera i tal och skrift.

Ɣ Läs texten. Nu är det dags för klassen att arbeta med muntlig framställning och presentera en spännande bok som de läst. Axel har valt att presentera Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman. I framförandet ska följande ingå: Ɣ En inledning En av de bästa och mest spännande böckerna jag har läst heter Kyrkogårdsboken och är skriven av författaren Neil Gaiman.

Ɣ Fakta om författaren Här kan det vara intressant att veta när och var författaren är född, vilka typer av böcker hen skriver och om författaren har något annat yrke vid sidan av författandet. Neil Gaiman föddes 1960 i England och började som journalist och serietecknare. Han har fått många priser för sina böcker. Flera av hans böcker har filmatiserats. Numera bor han i USA med sin fru och sina tre barn.

Ɣ Bibliografi Här kan man räkna upp några titlar och kort beskriva handlingen i dessa. En av författarens mest kända böcker är Coraline, som handlar om en flicka vars föräldrar är mycket upptagna. En dag hittar Coraline en dörr som går till en lägenhet som ser precis ut som hennes egen. Där bor en annan mamma, som ser likadan ut som Coralines mamma, men hon har knappar till ögon.

En annan bok är Odd och frostjättarna som är inspirerad av den nordiska gudasagan. Odd rymmer från sin styvpappa ut i skogen där han lär känna en örn, en räv och en björn. De är egentligen asagudar, men har blivit förvandlade av frostjätten. Odd lyckas överlista frostjättarna och befriar djuren från sin förbannelse.

58

bokpresentation

SS6_inlaga26juni.indd 58

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

2015-06-30 15:54


Ɣ Presentation av boken Här beskriver man vilken sorts bok det är (deckare, fantasy, hästbok), vilken ålder boken passar för samt hur lång den är. Kyrkogårdsboken är en spännande bok med inslag av äventyr och skräck. Den passar för dig som är 12-15 år. Boken har 332 sidor.

Ɣ Handlingen Här behöver man ta ut det viktigaste i handlingen och presentera personer som är viktiga för handlingen. Så här börjar Axel sin sammanfattning av handlingen:

Kyrkogårdsboken är inspirerad av Rudyard Kiplings Djungelboken. Precis som i Djungelboken förlorar huvudpersonen sina föräldrar. Boken börjar med att en man vid namn Jack tar sig in i familjens hus och mördar alla utom bebisen. Bebisen lyckas ta sig ut ur huset och hamnar på kyrkogården, där han träffar de döda, bland annat paret Owens. De ger honom namnet Ingenman och uppfostrar honom. Han lever dock med ett ständigt hot: Jack slutar aldrig att leta efter honom för att slutföra sitt uppdrag.

Ɣ Betyg Ge boken ett betyg mellan 1 och 5, där 1 är lägst och 5 är högst.

Jag ger boken en femma därför att den är spännande och originell.

Ɣ Källförteckning Ange vilka källor du använt dig av när du sökt information om författaren. Ange källorna enligt följande mall: Bok: Webbsida:

Författare. Titel. Förlag, utgivningsår. Gaiman, Neil. Kyrkogårdsboken. Bonnier Carlsen, 2010. Titel. Författare. Företag/myndighet, url, datum Neil Gaiman. Bonnier Carlsen, http://www.bonniercarlsen.se/Forfattare/g/neil-gaiman, 2015-05-20.

Ɣ Nu ska du välja en bok och skriva en egen bokpresentation utifrån Axels mall. Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 59

bokpresentation

59

2015-06-30 15:54


Kan du? Ɣ Skriv rätt ord med ng-ljud.

1

traktamente-trave 2 4

3

traktörpanna en låg och vid kastrull traktörpanna traktörpannan traktörpannor 5

Ɣ Skriv vad för slags information du får. 1.

2.

4.

5.

3.

Ɣ Sätt in en passande preposition. Klockarskolan finns det många elever som får skjuts

och

varje klass

skolan varje dag. Bilarna stannar

skolan och orsakar trafikkaos. Jag hävdar att eleverna borde hoppa

sina cyklar och cykla

skolan.

Vilken är debattörens åsikt?

Ɣ Skriv den underordnade konjunktion som bäst binder ihop åsikten med argumentet. Använd olika ord.

Hanna anser att skolan borde ha mer tillgång till läxhjälp det ökade antalet läxor i sexan. Kevin menar att han hellre gör läxorna på kvällen han hunnit vila en stund.

62

Kan du?

SS6_inlaga26juni.indd 62

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

2015-06-30 15:54


Ɣ

Sätt kryss så att det stämmer med vad du tycker.

Säker

Ganska säker Osäker

Jag kan stava ord med dubbelteckning. Jag kan ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Jag kan ordklassen adverb. Jag kan skriva en faktatext. Jag kan besvara frågor på raderna, mellan raderna och bortom raderna. Jag kan göra bra sökningar på Internet. Jag är källkritisk när jag söker information. Jag kan ta ut predikat, subjekt och objekt ur en mening. Jag kan ta ut adverbial ur en mening. Jag vet skillnaden på en huvudsats och en bisats. Jag kan använda mig av pronomen. Jag vet när ord ska vara sammansatta. Jag kan stava ord med sj-ljud. Jag kan skriva en berättande text. Jag kan använda ordlista och uppslagsverk. Jag kan avstava ord. Jag kan använda sambandsord. Jag kan stava ord med ng-ljud. Jag kan använda mig av prepositioner. Jag kan använda mig av konjunktioner. Jag kan göra en muntlig bokpresentation. Jag kan förbättra min text utifrån den respons jag får.

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SS6_inlaga26juni.indd 63

min utvärdering

63

2015-06-30 15:54


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.