9789187027215

Page 1Janne Teller Om det var

KRIG i Norden

Illustrerad av Helle Vibeke Jensen Ă–versatt av Karin NymanT

änk om det blev krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?

Om nästan hela Sverige, nästan hela Stockholm låg i ruiner efter bombnedslag. Om huset som du och din familj bor i har fått hål i väggarna, alla fönsterrutor krossade och taket bortslitet. Vintern är på väg, värmen fungerar inte, det regnar in. Ni kan bara vara i källaren. Din mamma har luftrörskatarr och håller på att få lunginflammation. Din äldre bror har förlorat tre fingrar på vänster hand i en minsprängning och går med i milisen mot dina föräldrars vilja. Din lillasyster har blivit skadad i huvudet av granatsplitter och ligger på ett sjukhus utan utrustning. Din farmor och farfar dog när deras vårdhem träffades av en bomb.

7


Själv är du fortfarande oskadd, men rädd. Morgon, middag, kväll, natt. Du hoppar högt varje gång missilerna visslar iväg någonstans, varje gång du ser en ljusglimt vid horisonten och inte vet om den missilen är riktad just mot den punkt där du står. Du hoppar högt varje gång det hörs ett brak. Hur många av dina kamrater blev träffade nu? Vattenledningarna är sprängda för längesen. Varje dag måste du och din bror ta er ut på gatan och över Sergels torg med var sina två hinkar till den kommunala vattendistributionsbilen. Över Sergels torg måste man springa väldigt fort. Det finns krypskyttar i några av husen. Danskar och norrmän som har bott i Sverige så länge att de kan förväxlas med svenskar. Inte så länge att de känner sig som en del av oss, när kriget rasar och vän eller fiende definieras av nationalitet.

8


Värre än rädslan är hungern. Värst av allt är kölden. Du fryser hela tiden. Och ännu är det bara början av november. Du vet inte hur ni ska överleva vintern. Läkaren säger att din mamma inte kommer att klara en vinter till i källaren. Han kan inte hjälpa er till något bättre ställe där ni kan bo. Det finns för många andra som inte heller kan klara en vinter till i en källare.

9
Din bästa kompis är försvunnen. Hans pappa var riksdagsman. I den nya världen finns ingen plats för riksdagsmän. Demokratin ledde till den Europeiska unionen, och den Europeiska unionen har brutit samman. Säger de. I den nya världen får ingen vara demokrat.


Pappan lyckades ta sig ut ur landet i tid. Det var meningen att familjen skulle följa efter. Det gjorde den inte. Tre dagar efter att pappan hade gett sig iväg kom den nya Enhetspolisen och hämtade din vän och hans lillebror. Lillebrodern kom tillbaka åtta dagar senare med ena ögat borta och konstiga huvudryckningar. Han sitter i ett hörn och nickar hela tiden och säger, nej, jag vet inget, jag vet inget. Mamman går runt på gatorna och tigger mat och frågar efter sin äldste son, fast ryktet säger att han är död. Hon kan inte resa sin väg så länge den ena sonen saknas. Hon kan inte resa sin väg hur det än är. Det land som har tagit emot pappan tror inte på familjeanknytning. Hon är inte själv efterspanad, hon kan inte få asyl.

13


Du har slutat fråga din pappa vart. Vart ni ska ta vägen. Det finns inget svar på vart. Er familj har blivit en siffra. Fem! Det finns inget land som vill ha fem flyktingar till. Flyktingar, som inte kan språket, som inte vet hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle, hur man respekterar sin granne, sätter gästens välbefinnande framför sitt eget och värnar om en kvinnas dygd. Flyktingar som inte vet hur man lever i värmen. Nej, det finns inget land som vill ta emot de dekadenta människorna norrifrån. Gudsförnekare, som bara kommer att förstöra de rättrognas levnadsmönster.


Arbeta kan de inte heller. De kan inte arabiska, och de är inte vana att hugga i. Flyktingarna från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. Det behövs ingenstans. Så säger man i den arabiska världen. Den närmaste platsen på jorden med fred och möjligheter till en framtid. Så vart?


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.