Page 1

Vill du ha vacker grönska där hemma, men vet inte vilka krukväxter du ska välja? Har du redan en djungel inomhus, men är osäker på namn, växtsätt och skötsel? Här presenteras cirka 120 olika krukväxter – från nya och trendiga till klassiker från mormors tid – med bild och skötselråd. Du får dessutom tips kring grönare inredning, luftrenande växter, smart odling och förökning, samt ”felsökning” av olika slag. Så låt dig inspireras till ett vackrare och grönare hem! Författare och fotograf är blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt som sedan 2006 driver den populära bloggen Blomsterverkstad.

120 krukväxter

Gröna fingrar kan alla skaffa sig!

Minna Mercke Schmidt

Minna Mercke Schmidt Skötsel Odlingstips Inredning Inspiration

ISBN 978-91-552-6497-0

9 789155 264970

120_krukväxter_omslag_m_baksida_tb_ny_rygg.indd 1

2018-02-08 07:20


Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 4

2018-02-08 15:22


Minna Mercke Schmidt

SkĂśtsel, odlingstips, inredning, inspiration

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 5

2018-02-08 15:22


Jag vill dedikera boken till min älskade moster Leena Lindberg (1950­2018) Copyright Minna Mercke Schmidt och Bokförlaget Semic, Sundbyberg, www.semic.se Text: Minna Mercke Schmidt Foto: Minna Mercke Schmidt där inget annat anges blomsterverkstad.blogspot.se Redaktör: Matilda Berg | Formgivning: Monica Sundberg Repro: TB Produktion | Tryck: Balto print, Litauen 2018 ISBN 978-91-552-6497-0

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 6

2018-02-08 15:22


INNEHÅLL Inledning, 8 Grönskande växter, 11 Blommande växter, 66 Suckulenter och kaktusar, 92 Att sköta och föröka sina krukväxter, 110 När något går fel, 120 Register, 122

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 7

2018-02-08 15:22


8 I NL EDNI NG

Välkommen till ett skönare, grönare hem! Att föra in krukväxter i sitt liv och i sitt hem är att bejaka ett mycket grundläggande mänskligt behov. Behovet av grönska är så fundamentalt att våra ögon till och med lär ha större känslighet för att urskilja nyanser av just grönt än någon annan färg. (Kanske beror det på att de av oss som bäst kunde urskilja lurande rovdjur i grönskan också var bäst på att överleva …?) Att omge sig med växtlighet ger oss tillfälle att vårda den lilla naturen i vår närhet, se våra plantor växa och sätta blom och fascineras av form, doft och färg. Så småningom kanske du får lust att föröka dina växter och utvecklar riktigt gröna fingrar? Att inreda med krukväxter hjälper dessutom till att sudda ut gränsen mellan inomhus och utom­ hus, både i känslan och faktiskt också i klimatet, eftersom krukväxter hjälper till att rena luften och ökar luftfuktigheten i våra torra hem. I den här boken presenteras ett urval på över 120 krukväxter. Det är mitt urval, baserat på vad som går att få tag på i handeln, vad som är populärast, men också vilka jag själv tycker mest om. Jag har gjort en uppdelning mellan grönskande växter, blommande växter och suckulenter (bland vilka vi hittar kaktusarna). De flesta växter blommar ju, men vissa odlar vi för bladen i första hand, och det är de som du hittar i kapitlet om grönskande växter. Boken innehåller också rena inspirationssidor om hur du kan inreda med växter, om hur olika växter passar i specifika miljöer, samt tips på annorlunda sätt att inreda grönt. Du hittar också några tips kring förökning av växter samt ”felsökning” när något går fel eller du misstänker ohyra … och längst bak finns ett register för dig som vill leta upp en specifik favorit och hitta skötselråd. Så bläddra, inspireras och njut av ett skönt, grönt liv där hemma!

Minna Mercke Schmidt

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 8

2018-02-08 15:22


Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 9

2018-02-08 15:22


Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 10

2018-02-08 15:22


En djungel inomhus, det är vad vi alla behöver. Jo, faktiskt! De gröna bladen skänker ro och harmoni och hjälper till att rena och fukta inomhusluften. Det kan inte nog understrykas att det där med krukväxtodling verkligen är mer än en hobby, det är ­snarast en nödvändighet! Det kan förstås vara en utmaning är att försöka efterlikna våra krukväxters natur­ liga habitat. Jorden i krukan ska likna växtens naturliga jordmån; vattningen komma ungefär lika regelbundet som regnmolnen; och inte minst måste ljus- och skuggför­ hållandena vara rätt. De flesta växter mår bra av något slags vintervila också. Men många krukväxter är förlåtande och tål mer än du tror. Känn dig fri att experimentera! I detta kapitel om grönskande växter finns små marktäckare, palmer som i det vilda blir enorma träd, fantastiska klättrare och små skira buskar. Här finns växterna som du verkligen kan möblera med - som rumsavdelare eller som gardiner, exempelvis. Alla presenteras i bokstavsordning, men många är kära barn med flera namn, så du får kanske bläddra lite för att hitta rätt. Några sorter som tillhör samma växtgrupp presenteras tillsammans, se t ex bräkenväxterna (ormbunkar av olika slag), dracenor­ na och kalateorna.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 11

11 GRÖNSKANDE VÄXTER

Grönskande växter

2018-02-08 15:22


12 GRÖNSKANDE VÄXTER

adams revben

arabiskt kaffe

aralia

se monstera

(Coffea arabica)

(Fatsia japonica)

ampellilja

Denna kaffeplanta är en lättskött, frodig och grön liten buske och gamla plantor kan faktiskt ge kaffebönor. Den kan också stammas upp som ett litet träd.

En naturlig luftrenare som faktiskt är en av de bästa växterna på att ta upp formaldehyd ur luften. Starkväxande och lättskött, så den passar även nybörjare.

storlek: Är ofta runt 30 cm i butik men kan bli stor. läge: Ljust och soligt, men skyddas mot sommarens varma sol. Hög luftfuktighet. blomning: Vita små blommor som doftar som jasmin. På äldre plantor kan blommorna bli till frukter, kaffebönor. vattning: Kalkfattigt vatten, håll jorden lätt fuktig hela tiden. Vattna uppifrån. gödning: En svag dos näring för gröna växter varannan vecka vår–höst, sedan 1 gång/månad. jord: Gillar sandblandad och något sur jord. förökning: Sticklingar eller sätt­bönor.

storlek: Liten buske som i kruka kan bli upp mot 1 meter. läge: Gärna ljust men den klarar ganska mörka ställen också. blomning: Aralian blommar endast om den står utomhus och i växthus. Vita blomklasar kommer då på hösten och förvintern. vattning: Håll jorden fuktig hela sommaren, något mindre på vintern. Låt den aldrig torka ut helt. gödning: Varannan vecka under vår–höst. Duscha gärna bladen regelbundet. jord: Vanlig blomjord. förökning: Frösådd på våren eller genom toppsticklingar.

(Chlorophytum comosum) En vacker och starkväxande grön växt som knappt går att ta död på och som dessutom hjälper till att rena och ­fukta luften i sin miljö. Den växer vilt i större delen av Afrika. Bladen är långa och smala med en ljusare mitt som följer hela bladet. Den har ett kraftigt rotsystem med knölar som kan lagra vatten och näring. Växten är perfekt för allergikern efter­som den sällan ger besvär. Den får med rätt skötsel långa utlöpare med små blommor och småplantor på och är därför både dekorativ och lätt att föröka. Som namnet antyder är den en perfekt ampelväxt.

storlek: Olika sorter kan växa till olika storlek, med bladlängd på 10–70 cm. läge: En ljus eller halvskuggig placering utan direkt sol. blomning: Oansenliga vita blommor längs med utlöparna. vattning: Håll jorden lätt fuktig hela tiden även om den tål att torka ut. gödning: Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår–höst. jord: Vanlig blomjord. förökning: Revsticklingar kan lätt plockas från utlöparna och planteras direkt i jord eller också först i vatten.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 12

arekapalm se guldpalm

2018-02-08 15:22


13 GRÖNSKANDE VÄXTER

arabiskt kaffe

ampellilja

aralia

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 13

2018-02-08 15:22


52 VEM TRI VS I M ÖR KER ? Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 52

2018-02-08 15:23


Vem trivs egentligen i mörker?

Ampellilja (sida 12) Aspidistra (sida 14) Blankbräken (sida 18) Dracaena (sida 24) Fredskalla (sida 34) Gullranka (sida 36) Kalatea (sida 40) Kentiapalm (sida 38) Lyktranka (sida 46) Monstera (sida 46) Moses stentavlor (sida 46) Murgröna (sida 46) Paradisträd (sida 98) Parasollpilea (sida 54) Peperomior (sida 102) Pilbräken (sida 56) Prickblad (sida 16) Silverkalla (sida 56) Svärmorstunga (sida 98) Venushår (sida 18) Zamiakalla (sida 104)

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 53

VEM TRI VS I M ÖR KER ?

Växter behöver ljus för att få energi, så alla växter som står i rum helt utan fönster kommer så småningom att må dåligt och visa det. Men det finns växter som klarar av att stå mörkare än andra. På samma sätt som vi människor mår bra av miljöombyte ibland kan det vara trevligt för krukväxter som står mörkt att då och då få en lite ljusare placering, så kör med rotation i hemmet!

53

2018-02-08 15:23


54

parasollpilea

GRÖNSKANDE VÄXTER

(Pilea peperomioides) Parasollpilean, eller elefantöra – en rolig växt med parasollformade blad som åter blivit en stor favorit. Denna lättskötta och dekorativa planta växer upprätt och kan toppas vid behov.

storlek: Låg, men kan bli mycket tät om man toppar den och den kan växa till uppåt en halvmeter. läge: Trivs i ett ljust eller halvskuggigt fönster, men kan även stå en bit in i rummet. Ju mörkare läge, desto större blad. blomning: Mycket ovanlig, men om den står fuktigt, ljust och svalt vintertid ökar chansen. Blommorna visar att den tillhör nässelsläktet. vattning: Vattna regelbundet men låt den torka lite mellan vattningarna. gödning: Under sommarhalvåret, men sällan. jord: Vanlig blomjord. förökning: Med rotskott.

pillerfikus (Ficus deltoidea) Har fått sitt namn från de små orangegula, dekorativa men oätliga frukter som kan växa fram om den trivs. De tre svarta punkterna på bladens undersida hör till växten.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 54

storlek: I det vilda blir den en förgrenad buske, upp till 2 meter hög. Som krukväxt oftast mer modest. läge: Ljust, men ej direkt sol. blomning: Små ballongformade frukter. vattning: Håll jorden lätt fuktig. Duscha bladen ofta om luften är torr. gödning: Svag dos näring för gröna växter vår–höst, 1 gång/månad under vintern. jord: Vanlig blomjord. förökning: Sätt frukterna som frö, annars stickling.

pilspetsranka

plättar i luften se slideranka  

rumsask (Radermachera sinica) Växer i vilt tillstånd till ståtliga träd med upp till 1 meter breda stammar och 3 meter i höjd. Det vetenskapliga namnet avslöjar växtens geografiska ursprung från Kina. Den kan vara lite känslig för tobaksrök och etylengas samt för en del typ av skadedjur som spinn eller bladlöss.

(Syngonium podophyllum) Pilspetsrankan, eller gåsfot och fingerranka som den också kallas, är en låg och buskig växt som sedan bildar långa rankor. Kan stå en bit in i rummet fast de ljusbrokiga sorterna behöver mer ljus än de enfärgat gröna för att mönstret ska träda fram.

storlek: 45–60 cm. läge: Halvskugga eller ljust, undvik direkt solljus.

blomning: Vita blommor på våren. vattning: Måttligt, håll jorden lätt fuktig. Tål lättare uttorkning. Duscha då och då, speciellt på vintern. gödning: Svag dos näring för gröna växter vår–höst, 1 gång/månad under vintern. jord: Vanlig blomjord. förökning: Delning eller sticklingar. Ta sticklingar med ett par blad och stick ner i fuktad såjord. Placeras i halvskugga och ganska varmt, håll jorden fuktig. Efter 2 veckor till 1 månad har det bildats nya rötter.

storlek: Mellan 30 cm och 3 meter. läge: Ljus eller halvskugga, ej direkt sol. Vintertid gärna söderläge, men utan värme underifrån. blomning: Sällan som krukväxt, men kan hända, då gula klockformade och ganska stora blommor. vattning: Håll jorden fuktig, men inte blöt. Skyddas från uttorkning. gödning: Svag dos näring för gröna växter vår–höst, 1 gång/månad under vintern. jord: Vanlig blomjord. förökning: Frösådd (dock svåra att få tag på då fröna måste vara ganska färska) eller sticklingar.

2018-02-08 15:23


pilspetsranka parasollpilea

pillerfikus

rumsask

rumsask

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 55

2018-02-08 15:23


66 B L OM M ANDE VÄXTER

Blommande växter Oavsett om du har en romantisk, grafisk eller retromässig stil i ditt hem så finns det blommor som passar. En gröns­ kande djungel kan verkligen lyfta ett hem, men vem mår inte bra av att ha färggranna blomster som inneboende? De flesta växter kan sätta blommor och många gör det; växterna som presente­ ras i det här kapitlet är sådana som odlats fram för sin blomprakt. Att låta en enstaka blommare dyka upp bland alla gröna blad skapar ett blickfång och sätter bokstavligen färg på ditt hem. Grupperar du flera blommande växter blir effekten en annan. Det är bara att testa dig fram och leka med färg och form, för variationen är närmast oändlig! Tillför gödning för att främja knopp­ bildning och förlänga blomningen. Plocka bort vissnande blommor konti­ nuerligt. Blommar inte din växt? Då kan det hända att du skämmer bort den för mycket. Man kan utsätta vissa sorter för lite torka och nästan glömma bort dem ett tag, så de får en känsla av att de kom­ mer att dö. Då sätter de knoppar för att senare kunna blomma och sätta frö. Ett naturligt sätt för att överleva och föröka sig. Andra växter behöver en sval vinter­ vila för att blomma. Här presenteras växterna i bokstavs­ ordning, men några har jag valt att pre­ sentera i grupp, såsom olika typer av begonior, orkidéer och köttätande växter.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 66

2018-02-08 15:23


67 B L OM M ANDE VÄXTER

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 67

2018-02-08 15:23


68 B L OM M ANDE VÄXTER

afrikansk viol

cyklamen

fakirblomma

se saintpaulia

(Cyclamen persicum)

(Crossandra infundibuliformis)

azalea

Lyser upp när dagarna blir kallare och mörkare med sina nickande färggranna blommor och sitt vackra bladverk. Liksom azalean har den rykte om sig att vara svårskött, men om den får stå ljust, svalt och vattnas underifrån så klarar den sig fint. Den kan till och med repa sig efter lätt frost. Cyklamen är vanlig i julgrupper och andra samplanteringar samt som gravblomma till allhelgonahelgen.

(Rhododendrom simsii) Har rykte om sig att vara särskilt svårskött, men den är samtidigt älskad eftersom den har så fantastisk blomning och är förknippad med julen. Den är dessutom en duktig luftfuktare. Det finns både höst- och vårblommande sorter, och vårazaleorna är oftast lite mer anspråkslösa.

storlek: Vanligtvis medelstor, men med rätt skötsel kan den också stammas upp och växa sig relativt stor. läge: Halvskugga till skugga efter att knopparna slagit ut. Dessförinnan ljust. Undvik gassande sol och ställ den inte i närheten av frukt som kan avge etylengas. blomning: Rik blomning i olika färger (vit, rosa, röd) i skir gestalt som kontrasterar fint mot det relativt grova lövverket. vattning: Regelbunden vattning i ytterkrukan eller på fatet. Den får inte stå blött utan bör torka ut lite mellan vattningarna. gödning: Ingen under blomnings­ tiden. jord: Till våren kan azalean planteras ut, gärna i närheten av en rhododendron. Men gräv upp och plantera i kruka innan det blir kallt om nätterna, och låt den successivt vänja sig vid innetillvaro. förökning: Vedartade sticklingar.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 68

storlek: Liten. läge: Ljust och svalt, inglasat uterum är perfekt. blomning: Vacker blomning i många olika nyanser från vitt till klarrött. vattning: Regelbunden, underifrån. Gärna regnvatten eller annat mjukt vatten. gödning: Svag dos 1 gång/vecka under hösten. jord: Vanlig blomjord. förökning: Frösådd eller delning av rotknölar.

Kommer ursprungligen från Indien och har vackert ovala, glänsande blad samt orangegula eller laxfärgade blommor.

storlek: Liten till medel. läge: Ljust men ej direkt sol. blomning: Riklig och vid rätt skötsel oavbruten.

vattning: Håll jorden fuktig, men inte blöt.

gödning: Svag dos i vattnet under vår–höst. jord: Vanlig blomjord. förökning: Frösådd eller stickling.

flamingoblomma se rosenkalla

doftgeranium se pelargon

dr westerlunds hälsoblomma se pelargon

2018-02-08 15:23


69 B L OM M ANDE VÄXTER

azalea

cyklamen

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 69

fakirblomma

2018-02-08 15:23


92 S UC KUL ENTER OCH KAKTUSAR

Suckulenter och kaktusar Namnet suckulent kommer från latinets succus, som betyder saft eller vätska, och alla suckulenter är duktiga på att lagra vatten i sina ofta köttiga, kraftiga blad eller stjälkar. Detta är en mycket stor grupp växter, där bl a kaktusarna ingår (alla kaktusar är suckulenter, men alla suckulenter är alltså inte kaktusar). Här återfinns också en del pelargoner, porslinsblommor och andra växter, vars släktingar har presenterats i bok­ ens andra två kapitel. Det här med definitioner är ju inte helt lätt. Suckulenterna finns representerade i snart sagt alla världsdelar, men huvudsak­ ligen växer de i torra och varma klimat, och flest arter återfinns i södra Afrika. Därför är de tacksamma att placera i soliga fönster eller i andra lägen där känsligare växter skulle torka ut eller få brännskador på bladen. Suckulenterna är ju inte heller så känsliga för uttorkning, så är du ofta på resande fot – eller bara duktig på att glömma bort dina gröna vänner – är detta kapitlet för dig! Jag har gjort ett urval, som presenteras i bokstavsordning. Peperomior finns det många olika varianter av, dem har jag samlat på sidan 102.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 92

2018-02-08 15:23


Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 93

2018-02-08 15:23


agave

94 S UC KUL ENTER OCH KAKTUSAR

(Agave americana) Gör sig perfekt på en terrass om sommaren och skapar med sina ­grågöna kraftiga blad en känsla av mexikansk patio. Den är mycket tålig men tycker om att övervintras ljust och svalt.

storlek: Kan bli drygt 1 meter hög. läge: Ljust och soligt. blomning: Bara hos äldre plantor. vattning: Sällan, klarar av att torka ut.

gödning: Krukväxtnäring varannan vecka från vår–höst. jord: Suckulentjord. God dränering krävs. förökning: Med sidoskott som får torka några dagar innan de planteras i ny kruka.

aloe (Aloe vera) Har tjocka kaktusliknande blad där den lagrar vatten för att klara lång­ varig torka. Förutom att den är bra på att rena inomhusluften från koldioxid odlas den även för det gelliknande köttet som anses ha läkande effekt mot bl a insektsbett, skrubbsår och brännskador. Numera finns många varianter i handeln, däribland zebra aloe (Aloe variegata) med randiga blad och som kan skjuta upp en lång stängel med orangeröda, gula eller rosa klockor.

storlek: Kan bli drygt 1 meter hög. läge: Ljust och soligt. blomning: Man kan få aloe vera att

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 94

blomma på våren efter en torkperiod och en lite svalare vintervila. vattning: Sällan, klarar av att ­ torka ut. gödning: Krukväxtnäring varannan vecka vår–höst. jord: Suckulentjord. förökning: Den skjuter upp små plantor runt omkring moderplantan. Dra försiktigt loss dem från moderplantan när de växt till sig (ca 4–5 cm) och plantera i egna krukor.

bajonettlilja se svärmorstunga

cowboykaktus se trekantseuphorbia

doftkalanchoe (Kalanchoe thyrsiflora)

apsvans (Serum morganianum) Har köttiga blad som sitter tätt på långa stjälkar. Det blir vackert med långa svansar i en ampel i fönstret. Man ska vara försiktig vid hantering och flytt då bladen lätt trillar av.

storlek: Låg, med ett hängande växtsätt och placeras i ampel. läge: Ljust, tål full sol. blomning: Skira rosa till röda blommor, om den står svalt på vintern (ej under 5°C) ökar chansen för blomning. vattning: Sparsamt, låt torka upp mellan vattningarna. gödning: Sparsamt. Svag dos kaktusnäring varannan vecka vår–höst. jord: Kaktus- och suckulentjord. förökning: Sticklingar eller blad­ sticklingar. Snabbast är att ta en toppstickling, plocka bort de neder­ sta bladen och sticka ner stjälken i fuktad såjord. När de grott planteras ett par stycken i samma kruka. Man kan även lägga blad på såjord, se till att bladfästet kommer i kontakt med såjorden, hålla fuktigt och vänta på att rötter bildas.

Ser spektakulär ut med sina flerfärgade och stora blad. Ju ljusare placering, desto starkare röd färg på bladen. Undvik att stänka kallt vatten på bladen.

storlek: Liten. läge: Ljust, tål direkt solljus. blomning: Kan blomma med små, vita eller gulvita blommor. vattning: Sparsam, låt torka ut mellan vattningarna. gödning: Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår–höst. jord: Vanlig blomjord. förökning: Bladsticklingar.

2018-02-08 15:23


apsvans

95 S UC KUL ENTER OCH KAKTUSAR

aloe

doftkalanchoe

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 95

agave

2018-02-08 15:23


Plantera om dina växter ibland. Jo, men när? Det brukar ibland stå bland skötselråden att växten ska planteras om t ex ”vartannat år i februari”. Stämmer det och är det verkligen så noga när man planterar om? Generellt är det så att yngre växter behöver planteras om oftare än äldre – de växer ju fortfarande mest. Och det är faktiskt bäst att plantera om på tidig vår, när ljuset så sakteliga är på väg tillbaka. Man planterar ju om för att ge växten mer plats att utveckla sina rötter på och mer näring i och med den nya jorden – och den ljusa perioden är växtens tillväxtperiod, så det är inför den som ny jord och näring behövs (och ibland mer utrymme!). Dina krukväxter brukar faktiskt tala om när de behöver planteras om, t ex genom att rötterna nästan har sprängt krukan, eller vuxit ut genom bottenhålet. Den kan också visa tecken på näringsbrist (se avsnittet ”När något går fel” sida 120). Då är det verkligen dags för ny jord och kanske en större kruka. Om rötterna inte ”krockar” med krukan kan du bara ersätta jorden med ny näringsrik jord. Äldre plantor som redan står i stora krukor kan må bra av en ”fusk-omplantering”, dvs att du skrapar eller försiktigt gräver bort det översta jordlagret och ersätter med ny jord. Efter några veckor är näringen i den nya jorden förbrukad, och du behöver då börja tillsätta näring i vattnet under hela tillväxtperioden. Men glöm inte att de flesta plantor behöver en viloperiod när ljuset avtar på senhösten! Så här gör du när du planterar om en krukväxt: • Ta försiktigt bort krukan från växtens jordklump. Om rötterna ”håller fast” krukan kanske du blir tvungen att slå sönder den (lerkruka) eller klippa upp den (plastkruka). • Skaka eller borsta av lite av den gamla jorden. • Skär bort bruna, torra eller ruttna rötter, men var försiktig så att du inte skadar de friska rötterna. • Häll eventuellt lite ny blomjord i botten av den nya krukan. Vilken sorts kruka väljer du? Se sida 115. • Sätt i växten och fyll på med jord runt om och ovanpå. • Skaka krukan lätt så att jorden fyller ut mellan rötterna. • Tryck till ytan lite lätt. • Vattna. Låt gärna krukväxten stå ganska ljust i början så att tillväxten tar fart. Plantera helst inte om alldeles nyinköpta växter, utan låt dem acklimatisera sig till ditt hem några veckor i den befintliga krukan – även om den skulle kännas trång.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 114

2018-02-08 15:23


115 ATT SKÖTA OC H FÖR ÖKA SI N A KR UKVÄXTER

Vilken sorts kruka ska jag välja? En plastkruka håller jorden fuktig under längre tid och håller jämnare temperatur. Lerkrukan är ju porös, vilket innebär att jorden torkar fortare. Så växter som bör hållas jämnt fuktiga mår kanske bäst i en plastkruka, medan de som bör torka upp fort mår bättre i en lerkruka. Rent estetiskt gör sig lerkrukor fint som de är, medan plastkrukor gärna kan döljas i en vacker ytterkruka eller korg av något slag. När du planterar om ska du se till att skura gamla krukor rena, och skölja dem väl. Lägg nya lerkrukor i vatten minst en halvtimme så att de verkligen suger upp så mycket vatten som möjligt. Annars kommer krukan att suga upp vatten från jorden och det bildas ett mellanrum mellan krukväggen och jorden – och då blir det svårare för plantan att hushålla med vattnet.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 115

2018-02-08 15:23


116

Krukväxter som sköter sig själva

ATT SKÖTA OC H FÖR ÖKA SI N A KR UKVÄXTER

Om man ska resa bort och inte har någon som kan se till odlingarna hemma finns det en hel del man kan göra för att växterna ska klara att sköta sig själv. Här är några tips!

Till att börja med, flytta dem från soliga lägen! Ställ ner krukväxter från fönsterplats till längre in i rummet, det kan göra stor skillnad under soliga sommarveckor. Kanske dra ner persiennerna?

Fixa en bevattningsmatta Sådana finns att köpa, oftast i filt, men du kan också använda frottéhanddukar eller skumplast. Fukta hela mattan eller handduken, ställ den sedan på ett plant (och fuktokänsligt!) underlag. En kant av mattan ska ha kontakt med vatten i en balja eller ho varifrån den kontinuerligt suger upp vatten. Blommorna, som ställs på mattan (utan fat eller ytterkrukor) suger då upp vatten från mattan.

Låt en petflaska sköta jobbet! Superenkelt, och mest effektivt om man köper till en enkel liten droppkork, som släpper ifrån sig lite vatten i taget. Denna metod fungerar också på utomhusväxter. Fyll alltså en petflaska och vänd den utan kork – eller med droppkork – upp och ned i jorden på krukan som ska vattnas. Jorden tar upp så mycket vatten den behöver, så det kommer inte att bli översvämning.

Kapillärkraft! Det finns speciella bevattningstrådar att köpa, som består av bomullstrådar höljda i plast. Men du kan också lyckas med remsor av nylonstrumpor eller vanligt garn. Ena änden trycker du långt ner i jorden på krukväxten, andra änden stoppar du i en behållare med vatten, så suger jorden upp lagom mycket vatten.

Låt de törstigaste bada! Riktigt törstiga blommor kan få bo i badkaret eller i ett annat vattenbad – förutsatt att det är ljust nog där de står, förstås. Sätt en bottenskyla med vatten i karet, ställ ned krukan utan ytterkruka eller fat och låt den dricka!

Täck över jorden Du kan efter att du vattnat lägga lite plastfolie löst (OBS! löst, annars kan jorden mögla) över jorden så fukten stannar kvar längre.

Blanda i kristaller Det finns också kristaller man kan köpa och blanda i jorden, som håller fukten längre än vanlig jord (så kallad SwellGel).

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 116

2018-02-08 15:23


117 ATT SKÖTA OC H FÖR ÖKA SI N A KR UKVÄXTER

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 117

2018-02-08 15:23


122 REGI STER

Växtnamnsregister Adams revben, Monstera deliciosa____________________ 46 Afrikansk viol, Saint Paulia__________________________ 88 Agave, Agave americana_____________________________ 94 Aloe, Aloe vera ____________________________________ 94 Amazonsköld, Alocasia x amazonica ’Polly’____________ 58 Ampellilja, Chlorophytum comosum_____________________12 Apsvans, Serum morganianum________________________ 94 Arabiskt kaffe, Coffea arabica_________________________12 Aralia, Fatsia japonica________________________________12 Arekapalm, Dypsis lutescens_________________________ 34 Aspidistra, Aspidistra________________________________14 Azalea, Rhododendron simsii_________________________ 68

Doftruta, Murraya paniculata________________________ Dr Westerlunds hälsoblomma, Pelargonium graveolens__ Dracenor, Dracaena________________________________ Dracenapalm, Dracaena marginata___________________ Dvärgcissus, Cissus striata___________________________ Dvärgkowhai, Sophora prostrata______________________

26 82 24 24 26 26

Echeveria, Echeveria________________________________ Elefantfot, Beaucarnea recurvata______________________ Elefantöra, Pilea peperomioides_______________________ Engelsk pelargon, Pelargonium x domesticum__________ Eukalyptus, Eucalyptus_____________________________

96 30 54 82 28

Bajonettlilja, Sansevieria trifasciata ___________________ 98 Bajonettpeperomia, Peperomia Nevada_______________ 102 Bambufikus, Ficus binnendijkii________________________14 Banddracena, Draaena deremensis____________________ 24 Bandhaworthia, Haworthia fasciata___________________ 96 Begonior, Begoniaceae______________________________ 70 Benjaminfikus, Ficus benjamina_______________________14 Bergpalm, Chamaedorea elegans______________________ 16 Black Velvet, Alocasia ’Black Velvet’___________________ 58 Bladbegonia, Begonia Rex___________________________ 70 Blankbräken, Asplenium antiquum ’Leslie’______________ 18 Bloddracena, Cordyline fruticosa_____________________ 24 Blommande växter________________________________ 68 Brasilianskt prickblad, Dieffenbachia bowmannii________ 16 Bräkenväxter, Pteridophyta__________________________ 18 Brudorkidé, Phalaenopsis____________________________ 80 Burrageara, x Burrageara (Nelly Isler grex) ’Swiss Beauty’_80 Buskmosslummer, Selaginella martensii______________ 16 Bönträd, Castanospermum australe____________________ 22

Fågelbobräken, Asplenium nidus_____________________ 18 Fakirblomma, Crossandra infundibuliformis____________ 68 Fallskärmsranka, Ceropegia sandersoni________________ 28 Fikonträd, Ficus carica______________________________ 28 Fingerranka, Syngonium podophyllum_________________ 54 Finkalatea, Calathea ornata__________________________ 40 Fiolfikus, Ficus lyrata_______________________________ 30 Fjäderkalla, Philodendron bipinnatifidum______________ 30 Fjäderranka, Philodendron bipinnatifidum _____________ 30 Fjädersparris, Asparagus plumosus____________________ 30 Flamingoblomma, Anthurium scherzerianum___________ 86 Flasklilja, Beaucarnea recurvata_______________________ 30 Flaskpalm, Hyophorbe verschaffeltii___________________ 30 Flugtrumpet, Sarracenia spp.________________________ 90 Flyttfikus, Ficus elastica_____________________________ 34 Fläckbegonia, Begonia albopicta_____________________ 70 Forellbegonia ’Polka Dot’, Begonia maculata ’Polka Dot’_ 70 Fredsgrönska, Peperomia obtusifolia_________________ 102 Fredskalla, Spathiphyllum wallisii____________________ 34 Fönsterfikus, Ficus elastica__________________________ 34 Förmakspalm, Howea forsteriana_____________________ 38

Cambriaorkidé, ×Vuylstekeara Cambria grex____________ 80 Citronfikus, Ficus microcarpa ________________________ 22 Citronträd, Citrus limon_____________________________ 22 Cowboykaktus, Euphorbia trigona___________________ 104 Cyklamen, Cyclamen persicum_______________________ 68 Doftdracena, Dracaena fragrans______________________ 24 Doftgeranium, Pelargonium graveolens________________ 82 Doftkalanchoe, Kalanchoe thyrsiflora_________________ 94

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 122

Gallergräs, Pogonatherum paniceum___________________ 34 Garderobsblomma, Zamioculcas zamiifolia___________ 104 Glanssilverkalla, Aglaonema nitidum__________________ 56 Glasörtskaktus, Hatiora salicornioides_________________ 96 Gloxinia, Sinningia speciosa__________________________ 72 Grönskande växter__________________________________ 11 Guldpalm, Dypsis lutescens__________________________ 34

2018-02-08 15:23


36 96 34 54

Hartassbräken, Phlebodium aureum___________________ 18 Haworthia, Haworthia_______________________________ 96 Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii_____________________ 36 Hibiskus, Hibiscus rosa-sinensis_______________________ 72 High Chaparall, Euphorbia trigona___________________ 104 Hjärtan på tråd, Ceropegia woodii_____________________ 46 Hjärtbräken, Hemionitis arifolia______________________ 18 Hortensia, Hydrangea macrophylla____________________ 72 Hängsparris, Asparagus aethiopicus___________________ 36 Höstglöd, Kalanchoe x blossfeldiana___________________ 88 Inkakrona, Calathea crocata__________________________ 40 Ispigg, Peperomia caperata__________________________ 102 Japansk fetknopp, Sedum makinoi____________________ 98 Japansk kottepalm, Cycas revoluta___________________ 38 Julkaktus, Schlumbergera x buckleyi___________________ 78 Jungfruhår, Adiantum raddianum_____________________ 18 Juvelblomma, Vriesea______________________________ 88 Juvelorkidé, Ludisia discolor_________________________ 80 Jätteblad, Philodendron bipinnatifidum________________ 30 Kaféblomma, Aspidistra______________________________14 Kaffeplanta, Coffea arabica___________________________12 Kaktusar, Cactaceae_______________________________ 106 Kalatea, Calathea__________________________________ 40 Kannranka, Nepenthes_______________________________ 90 Kantdracena, Dracaena marginata____________________ 24 Kentiapalm, Howea forsteriana_ _ _____________________38 Kinesisk ros, Hibiscus rosa-sinensis____________________ 72 Klätterkalla, Philodendron hederaceum_________________ 38 Kokospalm, Cocos nucifera__________________________ 38 Kornettblomma, Streptocarpus_______________________ 74 Kroton, Codiaeum variegatum________________________ 42 Krysantemum, Chrysanthemum morifolium_____________ 74 Kuddmosslummer, Selaginella apoda_________________ 42 Kägelkaktus, Echinocereus engelmannii_______________ 106 Köttätande växter, Karnivora________________________ 90 Lager, Laurus nobilis________________________________ 42 Linspeperomia, Peperomia rotundifolia_______________ 102

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 123

Lyktranka, Ceropedia woodii__________________________ 46 Miniatyrbambu, Pogonatherum paniceum______________ 34 Monstera, Monstera deliciosa_________________________ 46 Moses stentavlor, Maranta leuconeura________________ 46 Murgröna, Hedera helix_____________________________ 46 Murklocka, Campanula portenschlagiana_______________ 78 Myrsine, Myrsine africana__________________________48 Myrtenträd, Myrtus communis________________________ 48 Mårbacka, Pelargonium x hortorum ’Mårbacka’_________ 82

123 REGI STER

Gullranka, Epipremnum aureum_______________________ Gummieuphorbia, Euphorbia tirucalli_________________ Gummifikus, Ficus elastica__________________________ Gåsfot, Syngonium podophyllum______________________

Narrfikus, Clusia rosea princess_______________________ 48 Novemberkaktus, Schlumbergera truncata_____________ 78 Olivträd, Olea europaea______________________________ 48 Odontioda, xOdontioda_____________________________ 81 Opuntia, Opuntia__________________________________ 106 Orkidéer, Orchidaceae_______________________________ 80 Ormbunke, Pteridophyta____________________________ 18 Palettblad, Plectranthus scutellarioides________________ 50 Palmlilja, Yucca elephantipes_________________________ 50 Papegojstjärt, Vriesea_______________________________ 88 Paradisträd, Crassula ovata__________________________ 98 Paraplyaralia, Schefflera arboricola____________________ 50 Parasollpilea, Pilea peperomioides____________________ 54 Pelargon, Pelargonium______________________________ 82 Peperomior, Peperomia____________________________ 102 Pilbräken, Hemionitis arifolia________________________ 18 Pillerfikus, Ficus deltoidea___________________________ 54 Pilspetsranka, Syngonium podophyllum________________ 54 Pinnträd, Euphorbia tirucalli_________________________ 96 Plättar i luften, Muehlenbeckia axillaris________________ 62 Porslinsblomma, Hoya carnosa_______________________ 86 Prickblad, Dieffenbachia bowmannii___________________ 16 Prickhaworthia, Haworthia attenuata__________________ 96 Prinsessblomma, Saint Paulia ionantha_______________ 88 Prydnadspaprika, Capsicum annuum _________________ 86 Påfågelsblad, Calathea makoyana____________________ 40 Radiatorört, Peperomia argyreia_____________________ 102 Revkopparblad, Episcia reptans______________________ 86 Rexbegonia, Begonia Rex___________________________ 70 Rosengeranium, Pelargonium graveolens______________ 82 Rosenkalla, Anthurium andraeanum___________________ 86 Rumsask, Radermachera sinica_______________________ 54

2018-02-08 15:23


124 REGI STER

Rumsgran, Araucaria heterophylla____________________ 56 Rundkalatea, Calathea orbifolia______________________ 40 Rör mig ej, Mimosa pudica___________________________ 56 Sagopalm, Cycas revoluta___________________________ 38 Saintpaulia, Saint Paulia____________________________ 88 Sensitiva, Mimosa pudica____________________________ 56 Sicksackbuske, Corokia cotoneaster___________________ 56 Silveråderblad, Fittonia albivenis_____________________ 58 Silverkalla, Aglaonema commutatum___________________ 56 Silverranka, Scindapsus pictus________________________ 58 Skelettsköld, Alocasia sanderiana_____________________ 58 Skvallerreva, Tradescantia fluminensis_________________ 58 Sköldpaddsrygg, Callisia repens_____________________ 62 Sköldpaddstuva, Callisia repens______________________ 62 Slideranka, Muehlenbeckia axillaris___________________ 62 Spindelpalm, Hyophorbe verschaffeltii_________________ 30 Spjutbräken, Nephrolepis exaltata_____________________ 18 Stor silverkalla, Aglaonema crispum___________________ 56 Strandkastanj, Pachira aquatica______________________ 64 Suckulenter och kaktusar___________________________ 92 Svärmors kudde, Echinocactus grusonii______________ 106 Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata________________ 98

Ullkaktus, Espostoa________________________________ 106 Ungkarlsblomma, Aspidistra__________________________14 Vandrande jude, Tradescantia fluminensis______________ 62 Venus flugfälla, Dionaea muscipula___________________ 90 Venushår, Adiantum raddianum______________________ 18 Vikingasköld, Alocasia sanderiana____________________ 58 Vriesea, Vriesea____________________________________ 88 Vågbladskalalatea, Calathea rufibarba________________ 40 Våreld, Kalanchoe blossfeldiana_______________________ 88 Väktaren i tornet, Tillandsia lindenii__________________ 88 Yuccapalm, Yucca elephantipes_______________________ 50 Zamiakalla, Zamioculcas zamiifolia__________________ 104 Zebra aloe, Aloe verigata ___________________________ 94 Zebrablad, Tradescantia zebrina______________________ 64 Älghornsbräken, Platycerium bifurcatum______________ 18 Änglavinge, Begonia albopicta_______________________ 70 Ärtor på en tråd, Senecio rowleyanus_________________ 104 Ödlesköld, Alocasia lowii____________________________ 58 Ören på snören, Peperomia rotundifolia______________ 102

Trekantseuforbia. Euphorbia trigona_________________ 104 Trädkrassula, Crassula arborescens___________________ 104

Begreppsregister Avläggare________________________________________ 111 Beskärning_______________________________________118 Bevattningsmatta__________________________________116 Bevattningstrådar_________________________________116 Delning___________________________________________ 111 Droppkork________________________________________116 Dränering_________________________________________118 Epifyt____________________________________________ 18 Felsökning_______________________________________ 120 Fröförökning______________________________________110 Gula, bleka, bruna, torra eller fläckiga blad___________ 120 Klättrare / ampelfavoriter___________________________ 32 Krukval___________________________________________115 Lecakulor_________________________________________118 Luftavläggare_____________________________________ 111 Luftrening________________________________________ 20

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 124

Mormorsfavoriter__________________________________ 76 Mörkertåliga______________________________________ 52 Ohyra____________________________________________ 121 Omplantering_____________________________________114 Omskolning_______________________________________110 Pollinering_____________________________________ 22, 48 Rotbefrämjande hormonpreparat____________________110 Rotskott__________________________________________ 111 Rumsavdelare_____________________________________ 44 Slokande eller ranglig växt__________________________ 121 Stickling__________________________________________110 SwellGel__________________________________________116 Utebliven blomning________________________________ 121 Vegetativ förökning________________________________110 Ympa____________________________________________ 22

2018-02-08 15:23


Stort tack till Louise Egelborg, Anette Mannerfors, Ellen Mercke​, Martina Qvennerberg och Zandra Wallin för att jag fick komma till era härliga hem och fotografera era växter. Tack även till Filippa Persson från Krukor och Kaffe (krukväxtfantasternas älsklingsställe), Blomster­ landet Malmö, Buketten Lund, KC Flowers i Lund och Flyinge plantskola. Största tacken förtjänar min fantastiska redaktör Matilda Berg och formgivare Monica Sundberg för att vi fick ihop en fungerande helhet.

Krukväxter_inlaga_9_jan_tb_k1.indd 125

2018-02-08 15:23


Vill du ha vacker grönska där hemma, men vet inte vilka krukväxter du ska välja? Har du redan en djungel inomhus, men är osäker på namn, växtsätt och skötsel? Här presenteras cirka 120 olika krukväxter – från nya och trendiga till klassiker från mormors tid – med bild och skötselråd. Du får dessutom tips kring grönare inredning, luftrenande växter, smart odling och förökning, samt ”felsökning” av olika slag. Så låt dig inspireras till ett vackrare och grönare hem! Författare och fotograf är blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt som sedan 2006 driver den populära bloggen Blomsterverkstad.

120 krukväxter

Gröna fingrar kan alla skaffa sig!

Minna Mercke Schmidt

Minna Mercke Schmidt Skötsel Odlingstips Inredning Inspiration

ISBN 978-91-552-6497-0

9 789155 264970

120_krukväxter_omslag_m_baksida_tb_ny_rygg.indd 1

2018-02-08 07:20

Profile for Smakprov Media AB

9789155264970  

9789155264970  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded