Page 1


Boken tillägnas min morfar Bo Stenberg som hade en tam ekorre som sov i en rockficka i garderoben. Tack till Lee, Ossian och Simon för sällskap i skogen! Tack till Birgitta Westin och Jonas Lundin.

Faktagranskning Lars-Åke Janzon Fyra uppslag, om årstiderna, har tidigare varit införda i antologin Smarta små upptäcker naturen, Rabén&Sjögren, 2011 Rabén & Sjögren Bokförlag Box 2052, 103 12 Stockholm rabensjogren.se Text och bild © Sarah Sheppard 2014 Formgivning Sarah Sheppard Redaktör Birgitta Westin Tryckt i Slovenien 2014 ISBN 978-91-29-69109-2 Rabén & Sjögren Bokförlag ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823


Skogsmus Skogsmusen är ett av skogens minsta djur och den måste ständigt vara på sin vakt så den inte blir uppäten! Under jorden har den många och långa tunnelsystem som den kan smita ner i om det kommer en hungrig räv eller uggla. Tunnlarna har massor av ingångar, men de kan vara svåra att upptäcka. Skogsmusen stänger nämligen ”dörren” efter sig, genom att täppa till hålet med ett löv! Under marken har skogsmusen matförråd där den samlar nötter, svamp, kottar, bär, insekter och mask. Här finns också sovrum och barnkammare. Skogsmusen kan få flera kullar med ungar varje år!

Wihoooo!!!

Varsågod, dörren är öppen!

Skogsmusen är en mästare på att hoppa längdhopp! Trots att den är så liten kan den hoppa över en meter långt. Den är också duktig på att klättra i träd!


Se upp i underjorden! Här kommer maten!

Mums, vilket fynd. Ett smaskig t älghorn!

Det finns två olika sorters skogsmus. Större skogsmus och mindre skogsmus.


Vrooom! Jag är skogens snabbaste djur!

Vi harar är ba , te in bara snab ra på eb tt vi är också jä dygn t et På att bajsa. än er m a js ba kan vi ! ar tt lu rp ha 0 40

Grattis, vilken bra talang…

Hare Haren är otroligt snabb! Om den har bråttom kan den springa så fort som 70 km i timmen. Och det är tur det, för den blir ofta jagad av till exempel räven! För att undvika att bli uppäten har haren en massa trix för sig när den springer. Mitt i en språngmarsch, kan den plötsligt göra ett långt hopp åt sidan, för att sedan fortsätta åt ett annat håll! Ibland backar den tillbaka i sitt eget spår eller springer runt i cirklar. Det gör det svårare för djur som spårar att hitta den, väldigt listigt! Haren själv är en fredlig växtätare som äter blad, gräs, kvistar och bark.

I Sverige finns det två slags harar. Skogsharen som bor i skogen och fältharen som man oftast ser i trädgårdar och parker. På en del ställen i landet finns det också vildkanin!


En annan hare, en hane, kommer hoppande!

Här sitter en harhona och äter lunch.

Ciao!

rlek Knockad av kä

Oj! Nu kommer en hane till. De börjar bråka om vem som är bäst! Men jag är snyggast , ser du väl! Jag är störst!

Åh, vad kommer h är? En brakmå ltid!

DET BLIR SLAGSMÅL!!! När harar slåss boxas de med frambenen!

Nu ska få du på nosen din gamla hårboll!

Aldrig i livet!

Hararna boxas så pälstussarna ryker! Då kan det hända att hanen får ytterligare en snyting! Honan, som brukar vara större än hanen, boxas nämligen också...

Ibland blir honan ändå inte särskilt imponerad… Får jag chans?

YES!

Nej tack .

Grattis!

Och vinnaren är... den starkaste haren.

Jag blev knockad av kärlek!

Godnatt!


Den härliga skogen är hem för miljoners miljoner djur. I träden, på marken och till och med långt ner i jorden finns spännande typer att upptäcka. Räven, älgen, fästingen, haren och ugglan är bara några av alla de fantastiska djur som lever sina liv bland träden. Här föds de, sover, leker, slåss och gömmer sig. När du läst den här boken har massor av spännande vetande fastnat i din skalle. Du vet till exempel vilket djur som kan äta 7000 mygg på bara en enda natt. Och vem som kan gräva 100 meter långa gångar till grytet. Vems skinn som är giftigt och vem som vaknar när de flesta andra djuren gått och lagt sig. Du får också koll på vad som står på lunchmenyn och hur djuren klarar livhanken på vintern när hela skogen är frusen.

Sarah Sheppard har uppmärksammats för sina roliga och unika böcker. Suveränt och säkert väver hon in fakta och fantasi i bild och text och skapar oemotståndliga möten mellan djuren – och oss. Djuren i skogen är första boken i en serie om djuren i våra fina skogar.

9789129691092  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you