Slagelse Magasinet juni20

Page 1

SLAGELSE

& KORSØR SKÆLSKØR

MAGASINET VemmelevBoeslundeRudeAgersøOmøDalmoseFlakkebjergSørbyStillingeBisserup

Nr. 4 • juni 2020

Side 48-51 Ferie i Danmark med Egons Rejser

Side 68-69 På besøg hos Hunsballe Grønt

Side 10

Street-art i Vestsjællandscentret

Side 14-15

Side 18-36

Spot på Vemmelev www.slagelse-magasinet.dk

Mød Solveig fra Galleri Surprize


MINIGOLF OG BØRNEBILLETTER Med masser af oplevelser for børnene i hele VestsjællandsCentret - hele sommeren

VESTSJÆLLANDSCENTRET

SOMMER SHOPPING MARKEDSDAGE I UGE 26 STØT LOKALT!

Kom ind og oplev VestsjællandsCentrets fantastiske markedsdage. Vore butikker har sat masser af gode tilbud og nedsatte varer ud til dig – under parasollen. Gør en god handel og støt op om dine lokale butikker. Markedsdage i VSCS skaber liv og hygge i vores by.

DOWNLOAD VORES APP Download vores APP og modtag bonuspoint og værdikuponer som du kan handle for. Husk, du kan hele tiden holde dig opdateret via vores hjemmeside eller på Facebook.

VI HANDLER SIKKERT SAMMEN

VSCS • VESTSJÆLLANDSCENTRET 10 • 4200 SLAGELSE • 900 GRATIS P-PLADSER • SE MERE PÅ: VSCS.DK

NYE OPLEVELSER VENTER


6-7 Street art i Vestsjællands Centret

Indhold

18-36 Kom tæt på Vemmelev, en by i provinsen

51-60 Korsør Siderne

20 Mød Adrian HoveKreutzfeldt. Ny præst i Vemmelev

Jordbær i lange baner hos Hunsballe Grønt.

26

22 Nyt fra Ydun Forsamlingshus

74-75 Sommersjov med FriRUM Lab Foto: Evan Hemmingsen

68

66-71 Skælskør Siderne

26 Autohuset Vemmelev er under opførelse

30 Aaskov Smedie gør klar til arbejde på Fehmarn forbindelsen 34 WOW-effekt på Stationsvej i Vemmelev 38 Lær at skrive en god festsang

Stort autoværksted i Vemmelev klar 1. august.

40 Møller i Mejeriet klar med ny kunst

6-7

46 De trykker på ALT hos Baran Beklædning i Flakkebjerg 48 Rundt i Danmark med Egons Rejser

54

16

De går en travl tid i møde på Restaurant Sommerlyst i Korsør Lystskov

Bornholmske Kjærstrup åbner ny mobil is- & chokoladebutik i Stillinge

Konkurrence Ostebørsen & Slagelse Magasinet maj20

I samarbejde med Ostebørsen i Vemmelev udlodder vi 2 x Luksus Tapas til 4 personer med oste, charcuteri, brød og lækkert tilbehør. Værdi kr. 550,Svar blot på spørgsmålet:

Er Ostebørsen 1., 2. eller 3. generations virksomhed ?

19

Psst... du kan sandsynligvis finde svaret på www.osteborsen.dk

46

SÅDAN DELTAGER DU: Svar på spørgsmålet og send dit svar på mail senest den 24. juni til katrine@slagelse-magasinet.dk. HUSK NAVN OG ADRESSE. Vinderen får direkte besked og offentliggøres den 25. juni på www.slagelse-magasinet.dk og på Facebook.com/slagelsemagasinet

Deltag i konkurrencen om lækker luksus tapas fra Ostebørsen.

John Dyrby og Corona krisen i Slagelse

Flakkebjerg har eget nøddeknækkermuseum

14

Åbent Hus i Galleri Surprize 5.-7. juni kl. 12-16


- LEDEREN -

8

Forrygende teatersæson på Slagelse Teater forude

Vi er på vej... Vi har to fantastisk dygtige kunstnere i Danmark, nemlig Finn Nørbygaard og hans gode ven Jacob Haugaard, som på fortræffelig vis, har oversat den gamle sang: ON THE ROAD AGAIN til dansk. Den hedder: VI ER PÅ VEJ IGEN, og det er netop det hele Danmark er igang med i disse dage, efter COVID-19. Slagelse Magasinet er også igang igen, dette er den 4. udgave af magasinet. I 2020 har vi 3 udgivelser tilbage, nemlig i ugerne 32, 39 og 48. På Slagelse Magasinet er vi stolte over den flotte modtagelse, som vi/jeg møder på min vej til kunder i by og på land. Næsten hele kommunens erhvervsliv har taget flot imod os, butikkerne er glade for muligheden for at annoncere i et 4-farvet magasin og vores mange læsere, roser magasinet til skyerne. Vores samarbejde med hele Slagelse kommune, Vestsjællands Centret og de mange forskellige erhverv, er fantastisk, og vi er glade for den positive opbakning. Vi besluttede tidligt i foråret, at Slagelse Magasinet nu skal dække HELE kommunen, men vi respekterer naturligvis, et nej tak til reklamer på postkasserne. Det vil fortsat være nemt at finde magasinet på udvalgte steder i kommunen, ligesom Vestsjællands Centret altid, har Slagelse Magasinet stående i centrets infostandere. Der sker meget i avis- og magasinbranchen for tiden. Nu er der kommet lidt ro på ugeaviserne, idet man har valgt at lukke Søndagsavisen samt de to lokale aviser på vores egn: Korsør Posten og Skælskør Avis. Nu er det Uge–Nyt, der satses på. Indtil videre. Borgere i kommunen har også haft magasinet "Slagelse Liv" på besøg og i efteråret lanceres endnu en profilavis med fokus på Slagelse Erhvervsliv. Så helt stille er der ikke... Katrine & jeg satser udelukkende på Slagelse Magasinet og den videre udvikling af magasinet. Vores samarbejde er stærkt og vi har mange ideer til, hvordan vi kan oplyse og engagere borgere og sætte fokus på erhvervslivet i Slagelse kommune. Vi er ikke en del af Korsør/Vemmelev magasinet længere, hvilket er en beslutning vi er glade for at have truffet - vi kan ikke se nogen fremtid for det medie. Alle vores annoncører vil gerne ud i 30.000 eksemplarer til hele kommunen, ligesom borgerne gerne vil vide mere om, hvad der rører sig overalt i deres kommune. I denne udgave har vi specielt fokus på Vemmelev, hvor du på siderne 18-36 kan læse om vores spændende by i provinsen, som absolut ikke kommer sovende til tingene. Her bygges og tænkes store ideer, og selvom Corona situationen også her har sat sit præg på bl.a. kulturlivet, så er Vemmelev en initiativrig by. Til slut vil vi ønske alle vores læsere og annoncører, en super - måske anderledes sommer, hvor vi fortsat må holde lidt afstand og passe på os selv og dem vi holder af. Vi ses, Jimmy Hansen Salgs- & annoncechef Katrine Hjort Holck Redaktør & Udgiver Slagelse Magasinet udkommer igen i ugerne 32, 39 & 48, 2020.

4 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

SLAGELSE MAGASINET Udgiver & redaktør Layout & tekst Katrine Hjort Holck katrine@slagelse-magasinet.dk Tlf. 2634 3834 Annoncechef Jimmy Hansen jimmy@slagelse-magasinet.dk Tlf. 2684 0083 Freelance skribent Kurt Bønnerup kurtboennerup@hotmail.com Tryk & oplag Mediagraphic, Slagelse. 30.000 eksemplarer Slagelse Magasinet udkommer 6 gange om året. I 2020 udkommer magasinet i januar, marts, juni, august, september og november. Distribution Omdeles med FK Distribution til husstande i 4200 Slagelse, 4220 Korsør, 4230 Skælskør, 4241 Vemmelev, 4242 Boeslunde, 4243 Rude, 4244 Agersø, 4245 Omø og 4261 Dalmose. Jvf. lovgivning omdeles ikke til Nej Tak og Nej Tak+ husstande. Slagelse Magasinet kan hentes i Vestsjællands Centrets infostandere, på Bykontorerne i Korsør og Skælskør, på Storebælt Camping & Feriecenter og distribueres desuden til diverse butikker, cafeer, restauranter, venteværelser, biblioteker mv. Kontakt FK Distribution på tlf. 70 10 40 00, hvis du ikke har modtaget dig magasin. Læs mere på www.slagelse-magasinet.dk facebook.com/slagelsemagasinet Redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl i opskrifter, anvisninger m.v. og heller ikke for materiale, der indsendes uopfordret. Erhvervsmæssig affotografering og anvendelse af magasinets annoncer og tekst er ikke tilladt.


Udlev dine sommerdrømme Investér i et sommerhus og skru op for familiehyggen med brætspil, brændeovn og masser af frisk luft. Få et uforpligtende finansieringstilbud på 72 25 01 70.


I slutningen af april bookede jeg et møde med John Dyrby med det formål at få en status vurdering af situationen i vores kommune, nu en ny og ukendt modspiller har infiltreret – ikke kun Slagelse - men også Danmark og resten af verden. Covid-19 altså. Som ganske almindelig borger er man jo lidt nødt til at følge med, men hvordan griber man situationen an som Borgmester, når alt er nyt og uprøvet og du har ansvaret for en hel kommunes borgere og erhverv? Den opgave ville jeg da personligt gerne springe over, men ikke desto mindre, er vores Borgmester gået engageret og åbent ind i arbejdet med at få kommunen bedst gennem krisen.

John Dyrby om Corona krisen i Slagelse Tekst: Katrine Holck

Foto: Evan Hemmingsen


”Slagelse har fra begyndelsen været hårdere ramt af Coronakrisen end store dele af resten af Danmark”, fortæller John Dyrby. ”Vi har hele tiden ligget højt i smitte, fordi vi har haft mange registrerede smittede fra begyndelsen af epidemien. Det kan have flere årsager, men den primære er, at vi i Slagelse tidligt har haft mulighed for at blive testet på Slagelse Sygehus, som var et af de første sygehuse, hvor visitationen af mulige Coronasmittede foregik i telte udenfor sygehuset. Samarbejdet med Slagelse Sygehus har i øvrigt været helt i top”, forklarer John Dyrby videre og roser Slagelse Sygehus for bl.a. en stor velvilje til at træffe de nødvendige beslutninger hurtigt og fornuftigt.

Ændret hverdag på Rådhuset Også i egne rækker på Rådhuset har situationen ændret hverdagen markant. Da jeg møder John Dyrby er gangene på Rådhuset tomme og mørke, medarbejderne mangler og det er John selv, der lukker mig ind. Receptionen er rømmet og der er helt stille på stort set alle etager. ”Ja, vi blev jo selv hurtigt tvunget til at arbejde på en helt ny måde her på kontoret, hvor det var nødvendigt at finde alternativer stort set med det samme. Tidligere havde vi omkring 5 virtuelle møder om dagen, nu har vi op imod 300 video-møder, som faktisk fungerer rigtig godt. Når vi mødes på denne måde, er det vigtigt, at vi ved nogenlunde, hvor vi skal havne, når mødet er slut. Der skal på en måde skrives referat før mødet, ellers kan agendaen godt stikke af”. Vores decentralisering af organisationen har også vist sig at virke, da vi kan se, at medarbejdernes vilje til at tage initiativ og selv følge opgaverne til dørs, har været en succes. Jeg sidder med en stor, uoverskuelig klump i maven og tænker, der må være en lille million, forskellige ting at skulle håndtere som Borgmester og kommune. Hvordan får man tænkt på det hele, tilgodeset alle og ikke glemt noget? Jeg er stadig glad for opgaven ikke er min, da John Dyrby fortsætter: ”Vi har givet rigtig meget ansvar videre til fx skoler og uddannelsesinstitutioner. Ansvaret for de enkelte områder, som åbning, afmærkning, klasseinddeling osv. har vi simpelthen været nødt til at

overlade til institutionerne selv ud fra tesen om at bruge sin sunde fornuft og sparre med hinanden. Vi kommer ikke og brokker os over, at man på kommunens institutioner selv har taget initiativer, tværtimod. Det er ude på de forskellige skoler, at man bedst ved, hvordan man skal indrette sig og få hverdagen til at fungere. Et par af de andre initiativer kommunen har sat i søen for at bringe kommunen styrket ud af krisen er bl.a. en donation på 1 mill. kr. til hver af de 3 erhvervsforeninger, til brug i en Køb Lokalt Kampagne. Samtidig får medlemmerne af erhvervsforeningerne, som jo oftest er lokale virksomheder, deres kontingent for 2020 refunderet. Erhvervslivet har fået en hjælpende hånd med fremrykning af forskellige lokale projekter og investeringer og alle kommunale virksomheder i kommunen har modtaget et beløb på 1.500,- kr. pr. medarbejder, som skal bruges lokalt, til fx kursusvirksomhed i lokalområdet.

Hjælp til kulturen Og så vil vi bare gerne hjælpe, hvor der er behov for det”, udtrykker John Dyrby. ”Vi er klar over, at rigtig mange, bl.a. kulturelle begivenheder, er aflyst under krisen, som fx Sørby Marked, Slagelse Festuge, Drengerøvsaften i Skælskør og Picnic-koncerterne i Korsør. Vi kigger på hver enkelt sag og gør, hvad vi kan for at styrke de enkelte arrangementer, så vi også næste år kan præsentere det store udbud af aktiviteter vi er kendt for i kommunen”. Koncerter, udstillinger, foredrag og en lang række andre aktiviteter på kulturområdet er blevet aflyst i Slagelse Kommune pga. restriktionerne for at begrænse smitte med COVID-19. Det er naturligvis ærgerligt for borgerne, men specielt for arrangørerne, hvor ændringerne har givet anledning til alvorlige bekymringer. I skrivende stund har et enigt Kultur- og Fritidsudvalg besluttet at støtte kulturlivet, således, at der nu gives mulighed for, at allerede tildelte tilskud kan beholdes, på trods af ændringer eller aflysninger.

Samtidig har Byrådet givet mulighed for at fremrykke kulturinstitutionernes driftstilskud for 3. kvartal for på den måde at øge kulturinstitutionernes likviditet frem mod en mulig – og forhåbentlig snarlig - genåbning. I april måned blev der etableret og skabt enighed i Økonomiudvalget om en lokal hjælpepakke på 50 mio. kr. ”Alle fagudvalg kom hurtigt med forslag, der kunne være med til at holde hånden under vores lokalområde. Det var en imponerende proces idet nogle udvalg havde mindre end et døgn til at komme med forslag. Men alle tog udfordringen op, og har budt ind med gode ideer, som Økonomiudvalget hurtigt har behandlet”, forklarer John Dyrby.

Stor opbakning fra borgere, der har doneret dykker- og beskyttelsesbriller til Slagelse Sygehus

Hvis en 2. Corona-bølge svinger ind over Danmark efter sommerferien... Hvad så, Hr. Borgmester?” Til det svarer John rimelig afklaret: ”Vi har helt sikkert lært af den nuværende situation og føler os godt rustede til en evt. øget smittespredning efter sommerferien. Vi har oplevet et stort engagement fra kommunens virksomheder og borgere, som fx da vi manglede visirer til sygehuset. Folk donerede simpelthen dykkerog fyrværkeribriller i et omfang vi ikke troede muligt. Jeg tror på, at vi er kommet styrkede ud af krisen, også qua vores tætte samarbejde med blandt andet sygehusvæsenet og ældreområdet og det gør, der er en stærk tro på, at vi er parate til at tackle en evt. stigning i smitten i efteråret”, slutter John Dyrby. SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 7


Forrygende teatersæson forude Vestsjællands Teaterkreds er klar til at præsentere den kommende sæsons forestillinger på Slagelse Teater. Og det bliver en forrygende en af slagsen, forsikrer teaterforeningen. Hele 29 professionelle forestillinger er på programmet. Sæsonen indledes den 15. september Første forestilling i den nye sæson er den vanvittige og meget lidt højpandede udgave af nationalklenodiet ’Elverhøj’ med Figaros og Den Ny Opera. En forestilling teaterforeningen desværre måtte aflyse i sidste sæson pga. corona-virus, men som nu heldigvis alligevel kan opleves på Slagelse Teater. Allerede dagen efter den 16. september indtager komedien ’Mødre’ med bl.a. Szhirley og Julie R. Ølgaard scenen. Et comedyshow om livet efter at være blevet mor – på godt og ondt.

Store opsætninger indtager scenen Flere rigtig store opsætninger indtager scenen på Slagelse Teater i den kommende sæson. Fx kan Vestsjællands Teaterkreds, som de eneste udenfor København, præsentere den store danseforestilling ’SIRENE’ fra Dansk Danseteater. Og så lægger ’A Jungle Story’ vejen forbi Slagelse – en helt nytænkt scenisk oplevelse med et yderst velspillende bigband, dansere og sangere. Publikum kan bl.a. også glæde sig til at opleve Susse Wold i en af hendes største succeser ’Snedronningen’, Henrik Ibsens klassiker ’Et dukkehjem’ med Det Kgl. Teater og den kendte og elskede ’Sommer i Tyrol’, der spiller hele to gange.

Tag børnene med i teatret Teaterforeningen har de senere år oplevet en større og større interesse for børne- og familieforestillinger. Der er i den kommende sæson derfor hele fem forskellige forestillinger på

programmet, som henvender sig til børn i alle aldre: ’Den Lille Prins’, ’Pippis fødselsdagsshow’, ’God jul Cirkeline’, ’Robin Hood’ og ’Sigurd fortæller om de græske guder’.

Noget at grine af Efter et langt forår med aflysninger, nedlukninger etc. i samfundet trænger vi vist alle til at more os og få rørt lattermusklerne. Og det bliver der rig mulighed for på teatret i den kommende sæson. Publikum kan bl.a. opleve ’Eks-mænd’ med Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard, Molières klassiske komedie ’Den Gerrige’ og årets julecabaret fra Café Liva ’Rotter på loftet’. Program og billetter Alle 29 forestillinger kan allerede nu ses på Vestsjællands Teaterkreds hjemmeside: teaterkreds.dk. Billetsalget starter mandag 8. juni kl. 10.00 på teaterkreds.dk.

Program sæson 2020/2021 2020 15. september: Elverhøj – men tonen er lav Operasatire med Figaros/Den Ny Opera 16. september: Mødre Komedie/comedyshow fra Louise Schouw Teater 24. september: Livet er en gåde Storm P.-cabaret/hyldest fra Figaros 26. september: Den lille prins Familieforestilling fra Teater Next 2. oktober: Carpenters, Close To You Musikforestilling fra Landsteatret 8. oktober: Snedronningen af H.C. Andersen Eventyrfortælling med Susse Wold 15. oktober: Pippis store fødselsdagsshow Katrine fra DR Ramasjang og band underholder 21. oktober: Emma ude af takt Historien om Emma Gad fra Folketeatret 28. oktober: SIRENE Danseforestilling fra Dansk Danseteater 29. oktober: O Sole Mio, Paolo Nani Musikkomisk tour de force med Rimbamband 7. november: Et dukkehjem Ægteskabsdrama fra Det Kgl. Teater 12. november: Den Gerrige Molière-komedie fra Folketeatret 24. november: Viva la Frida! Portræt af Frida Kahlo af Amira Jasmina Jensen 28. november: Rotter på loftet Satirisk julecabaret fra Café Liva 4. december: Julekoncert Julekoncert med Jesper Lundgaard 6. december: God jul, Cirkeline Børneforestilling fra Teater Next 8 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

2021 23. og 24. januar: Robin Hood Familieforestilling fra Folketeatret 28. januar: Stig Rossen & Vennerne Hyldest til Flemming ‘Bamse’ Jørgensen 5. februar: Blinkende lygter Ny dansk folkekomedie – baseret på filmen 7. februar: Hjerter i valsetakt Operette fra OperetteKompagniet 11. februar: Nothing ’bout Me Sting-cabaret fra Café Liva 27. februar: Eks-mænd Komedie/ny dansk dramatik fra Folketeatret 4. marts: De tre musketerer Satirisk operaparodi fra Figaros 7. marts: A Jungle Story Jazzepos med bigband, vokalgruppe og dansere 13. marts: Farinelli Operette/syngespil fra GuidOpera 18. marts: Punk – A REBEL NEVER DIES Danseforestilling fra Black Box 26. og 27. marts: Sommer i Tyrol Operette/musikalsk komedie fra Folketeatret 7. april: Et tysk liv Dokumentarteater fra Det Kgl. Teater 10. april: Sigurd fortæller om de græske guder Familieforestilling med Sigurd Barrett m.fl.Street art i Vestsjællandscentret Et samarbejde mellem Slagelses Forskønnelsesselskab og Vestsjællands Centret, resulterer nu i, at den berømte, tyske Street art kunstner, Marion Ruthardt, kommer på besøg i Vestjællands Centret fra den 15. til den 20. juni., hvor hun vil arbejde på et maleri på gulvet af Atriumtorvet. Jane Dahl fra Vestjællands Centret fortæller: "Jeg kunne godt tænke mig, at Slagelse fik en ”Street art festival” med deltagelse af mange forskellige kunstnere, som maler flere forskellige steder i byen. Derfor er det en stor glæde, at John Dyrby allerede i år har valgt at bakke op om projektet". I Slagelse kan vi altså se frem til flere forskellige street art malerier, når vi får besøg af den tyske kunstner, Gregor Wosik.

Den tyske kunstner, Marion Ruthardt, maler sin berømte street art kunst i Vestsjællands Centret fra den 15. juni.

Marion maler også andet end Street art.

Sådan kommer Vestsjællands Centret til at se ud, når Marion Ruthardt er færdig med sit kunstværk den 20. juni.

Kjerulff A/S har stor succes med privatleasing “Hos Kjerulff A/S oplever vi, at flere og flere kunder privatleaser deres nye bil, for så ved kunderne også deres faste månedlige biludgift de næste max. 3 år frem. Privatleasing er incl. fuld service af bilen, så kunderne skal kun udover det månedlige leasingbeløb betale den grønne ejerafgift og forsikringen”, udtaler Salgschef Søren Blumow og sælger Jonas Biil Eriksen fra Kjerulff A/S

Jonas Biil Eriksen og Søren Blumow med et par af de meget populære Kia biler.

10 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

”Det er nu muligt at privatlease en KIA Picanto, men der er modellerne KIA Ceed, XCeed, ProCeed, Sportage og Optima, som hitter hos kunderne, og andelen af privatleasing stiger støt og roligt”, fortsætter Søren Blumow og Jonas Biil Eriksen ”Idag kan vi nu også tilbyde at privatlease en KIA Sportage 1.6CRDI med 7-trins DCT automatgear med kr. 0,- i udbetaling, og til kun kr. 3995,- pr. md, og det har været en stor succes”, afslutter Søren Blumow og Jonas Biil Eriksen.


Super gode tilbud

Hent Slagelse Magasinet i butikken

fra dine 3 lokale Dagli´ Brugser

Kasper Dagli´ Brugsen, Vemmelev

20-pak sodavand Pepsi Max, Faxe kondi eller Nikoline

65,+ pant

Stella Dagli´ Brugsen, Boeslunde

HUSK!

Søren Dagli´ Brugsen, Dalmose Flere varianter Bl.a. Daim, mælkechokolade & schweizernöt.

VI HAR ÅBENT ALLE DAGE

Marabou chokoladeplade 145-200 gr.

22,Rosso Fuoco, Bianco Fuoco eller Rosato Fuoco

SPAR 268,70,-

6 flasker

Pris pr. flaske 69,95,-

199,-

Spier Moscato Pink Boksvin 2,25 L

89,-

Lays el. Bugles chips 125-175 gr.

Sødlig rosévin. Perfekt til at nyde på terrassen.

9,-

Pr. pose

Aqua d’or KLAR

RIS HALV P

1 liter

5,+ pant

Flere varianter, bl.a. sport, jordbær&hindbær, hindbær&brombær.

Tilbuddene gælder fra Mandag d. 1. Juni – Søndag d. 14. juni

SPAR 60,95,-


ANNONCE

Glow Soft and Shine on Top Body Som de første kan MUVIK præsentere en kropsserum og lotion i ét Body kit:

JR Body Serum Advanced Sealing & JR Body lotion 90 % Aloe Vera - with scent of rhubarb. JR Body serum indeholder Jania Rubens ekstrakt 2 % også kaldet `Actiporine 8G`kraftig antioxidant og kollagenbooster. 7% glycering og 1,1 % Hyaluronsyre samt 3% hvedestivelse. Giver maximal fugt, opstrammer og beroliger. JR Lotion er en 90% økologisk Aloe Vera lotion, som i kombination med de 3 unikke olier - Avocado, jojoba og argan samt nøddesmør, udgør en let grundlotion, som virker lindrende og beroligende på huden. JR har en mild forfriskende duft af renhed og velvære, `Rhubarb` og virker bl.a. beroligende på tør og skellet hud. JR forbedrer barriere-funktionen, beskytter mod udtørring og har en helende effekt. Produkterne er effektive mod fine overfladiske linier og holder i op til 12 timer uden at fedte. Prøv den lækre kropsserum på egen hud hos: Klinik Muvik, Hellig Anders Park 14. Slagelse. Tlf. 60 15 17 49

Lade-stationer pibler frem i Slagelse Sæson for alarmer Samtidig har EL:CON Slagelse her op til sommerferien naturligt nok ekstra travlt med sikrings-arbejde. ”Vi installerer rigtig mange tyverialarmer i Slagelse og omegn, både store professionelle erhvervsalarmer, men også private ønsker at sikre deres hjem, specielt op til ferierne.

Tekst: Katrine Holck

Hos os selv på Holbækvej 12, er også placeret en ladestander, så hvis man er ved at løbe tør for "brændstof", er man velkommen til at tanke op hos os”, fortæller Lars Rasmussen.

Opsætningen af 200 Clever ladestationer i Slagelse er en af de kerneopgaver EL:CON Slagelse netop nu er i gang med, og blot en enkelt af de mange og grønne opgaver hos elinstallatøren, der holder til i hjertet af Slagelse. ”Vi har netop taget hul på en stor opgave med at montere omkring 200 nye Clever ladestationer i og omkring Slagelse”, fortæller Lars Rasmussen, servicechef hos EL:CON Slagelse. De nye ladestationer er en vigtig brik i omstillingen til en mere energivenlig infrastruktur, hvor el- og hybridbiler er et almindeligt syn på vejene. 12 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Vi kan tilbyde vores kunder en alarmpakke helt uden abonnement og binding og med døgnservice, også i sommerferien”, slutter Lars inden telefonen igen ringer og han hurtigt er videre med næste opgave.

”Når man gerne vil have flere elbiler på vejene, så er man også nødt til at have en infrastruktur, hvor det kan lade sig gøre. Man kan jo heller ikke forlange, at folk skal køre i dieselbiler og så ikke gøre det muligt at tanke diesel. Vi er glade for at være med til at løfte den grønne omstilling og styrke incitamentet til at vælge el- og hybridbiler”, forklarer Lars Rasmussen. ”Vi er i fuld gang med installationerne, men det er klart, at 200 ladestationer er en større opgave, der alt andet lige tager tid, men vi Tryghed til dig og din familie med en trådløs forventer at være færdige i år. alarm med et utal af smarte funktioner.


Op til Op til

Op til Op til

pd ren el

som hybrid

50 km 50 km pd ren el

76 km/l 76 som km/l hybrid

kia.com

Den nye KIA Fra Den nye FraTænk påKIA KIA,

næste gang 59.999, du tænker privatleasing 59.999,Fra Fra

Kjer ulff A/S KO M TIL st iller i DAud N M AsRKSVestsjælland Centret PR E M I E RtsEDCT 19.-22. mar D1.6 E CRDI MHEV VISION

259.999, 259.999,1.0 T-GDI 120 HK VISION

Udbetaling

4.995 kr.

Månedlig ydelse

N 1. OG 2. FEB. Månedlig ydelse

2.895 kr.

Udbetaling

7.495 kr.

3.995 kr.

Kjer ulff A/S KO M TIL stiller i DAud N M AsRKSVestsjælland Centret PR E M I E RtsE 19.-22. mar DE N 1. OG 2. FEB.

1.0 T-GDI 120 HK VISION Udbetaling

4.995 kr.

Månedlig ydelse

2.895 kr.

SPORTAGE 1.6 CRDI MHEV VISION DCT DU FÅR BL.A.•DCT-GEARKASSE • TOUCH SKÆRM MED NAVIGATION OG BAKKAMERA • FARTPILOT CEED 1.0 T-GDI 120 HK VISION

DU FÅR BL.A.•BAKKAMERA • BLUETOOTH & APPLE CARPLAY • KLIMAANLÆG • 7” AUDIO DISPLAY

Kjerulff ⁄S Kjerulff A

A

⁄S

www.kjerulff.dk

Åbningstider: www.kjerulff.dk Hverdage kl. 9.00 - 17.30 Sverigesvej 12 · Slagelse · Tlf. 58 52 08 15 landet kwrsel 76,9 km/l. CO2: 29 g/km. Modellen er vist med ekstraudstyr. Åbningstider: Søndag Åbningstider: kl. 11.00 - 15.00 150.000. Priserne er ekskl. eventuelt farvetilleg. Der kan forekomme omkostninger til installation af ladelwsning. Hverdage kl. - 9.00 - 17.30 landet kwrsel 76,9 km/l. CO2: 29 g/km. Modellen er vist medSverigesvej ekstraudstyr. 12 · Slagelse · Tlf. 58 52 08 15 Hverdage kl. 9.00 17.30 Ceed Plug-in Hybrid forbrug ved blandet kwrsel 76,9 km/l. CO2: 29 g/km. Modellen er vist med ekstraudstyr. Åbningstider: Søndag kl. -11.00 - 15.00 150.000. Priserne er ekskl. eventuelt farvetilleg. DerPrisen kan forekomme omkostninger til og installation af ladelwsning. kstraudstyr. 7 års fabriksgaranti dog150.000. maks 150.000 km. er ekskl. levering (kr. evt. farvetillæg. Søndag kl. 11.00 15.00 7 drs fabriksgaranti dog maks. km Priserne er ekskl. eventuelt farvetilleg. Der kan3.880) forekomme omkostninger til installation af ladelwsning. Ceed Plug-in Hybrid forbrug ved blandet kwrsel 76,9 km/l. CO2: 29 g/km. Modellen er vist med ekstraudstyr. Modellerne er vist med ekstraudstyr. Forbrug ved blandet kørsel: (WLTP) Ceed 5d: 17,9 km/l - 127 g/km CO2. Ceed SW: 16,9 Km/l - 135 g/km CO2 . Forbrug ved blandet kørsel: (WLTP) Sportage: . Privatleasingpriser er baseret på fast rente, inkl. moms, service- og reparationsaftale. Positiv kreditgodkendelse kræves. Ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift 16,7 Km/l - 157 g/km CO2 (driftsomkostninger). Ceed: engangsydelse fra 4.995,- / Samlet pris for 36 måneder fra 109.215,-/15.000 km. Sportage: engangsydelse 7.495,- / Samlet pris for 36 måneder fra 151.315,-/15.000 km. Der tages forbehold for fejl og renteændringer.

7 drs fabriksgaranti maks. 150.000. Priserne er ekskl. eventuelt farvetilleg. DerPrisen kan forekomme omkostninger til og installation af ladelwsning. Modellen dog er vist medkm ekstraudstyr. 7 års fabriksgaranti dog maks 150.000 km. er ekskl. levering (kr. 3.880) evt. farvetillæg.

Hverdage Søndag

kl. 9.00 - 17.30 kl. 11.00 - 15.00


"Jeg vil gerne opnå, at folk kommer i godt humør, når de ser min kunst", smiler Solveig.

”Jeg maler, fordi jeg ik´ kan lade være” Enten eller. Måske og så alligevel ikke og stort set ALT derimellem.

Hvis jeg var et af de små dyr, som jeg spotter overalt i Solveig Schultz´ malerier, ville jeg lige så stille kravle ind bag Solveigs pandelap, og undersøge grundigt, hvad der foregår derinde. Det må være nytårsaften i den hjerne konstant, tænker jeg, da jeg en vintermorgen for et par år siden, ser den kendetegnende eksplosion af farver folde sig ud over et af de store lærreder, Solveig har malet. Dengang havde Solveig lokaler i Algade i Skælskør, men da jeg endelig får et møde i stand med kunstneren, er hun flyttet med sin mand til Stillinge, hvor Galleri Surprize, netop i kommende weekend, slår dørene op for første gang på den nye adresse, Stillingevej 73.

Solveig forklarer: ”Jeg har siden min barndom levet i en fantasiverden og bevæger mig stadig i et visuelt univers, hvor jeg konstant tænker i farver. Når jeg er nede og mærke min underbevidsthed, dér hvor jeg er allermest oprigtig overfor mig selv, får jeg en særlig følelse i kroppen og den omdanner jeg til farver. Jeg har altid en bund og et udgangspunkt for mine billeder, men nogle gange kan et maleri begynde på én måde og ende et andet sted, alt efter, hvilke følelser, der er i spil. Mine malerier gemmer på mange tilstande af lykke, lethed, melankoli og en masse andet”.

Og jeg blir´ så meget klogere efter et par gode timer i selskab med Solveig. For det er ikke nytårsaften altid i Solveigs univers. Det er både og.

Åh, jeg gad faktisk godt kunne det Solveig kan. Male mine følelser og samtidig få små finurlige ting, tanker og udtryk frem.

14 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Det er Solveig god til. Hendes oplevelse og gengivelse af farvekompositioner, intensitet, dybde og kulør er særligt fængslende og ualmindelig stærk. ”Du arbejder med billedkunst, som med alt muligt andet: Du har et mål. Undervejs vil der opstå frustration og usikkerhed, men det er en del af processen. Det er hårdt, men stimulerende arbejde og jeg kan simpelthen ikke lade være”, fortæller Solveig, mens vi bevæger os rundt i galleriet. Solveig maler med akrylmaling og bruger ofte mange lag, når hun maler, så på bordet ligger et par store malerier til tørre. Jeg dvæler lidt ved et færdigt maleri af en (synes jeg) lidt bedrøvet ko, og Solveig griner: ”Ja, det er næsten, som om den siger: Undskyld, jeg er her”, og det gir´ jeg hende ret i. Tekst: Katrine Holck


Åbent Hus i Galleri Surprize

Fredag - søndag den 5. - 7. juni kl. 12-16

Maleriet på bagvæggen: ”Velkommen” 120 cm. x 150 cm.

Solveig maler billeder, du aldrig bliver færdig med at fordybe dig i…

I Solveigs malerier kan du tit spotte små dyr og planter fra havet, tang og fine, små søheste. Jeg finder indimellem også fugle, guldsmede og sommerfugle og så synes jeg, jeg ser celler overalt. ”Jeg kan godt lide at male vand og dyr og planter fra havet. Og himlen og mennesker. Og celler, ja de er allevegne”, forklarer Solveig og fortsætter: ”Dem, der køber kunst vælger oftest med hjertet og ud fra, at fx maleriet, skal matche personen. Min kunst er en hyldest til livet, som jo bringer os godt og ondt. Jeg vil gerne opnå, at folk kommer i godt humør, når de ser min kunst”, slutter Solveig, med et smil og et glimt i øjet, der gør godt langt ind i sjælen. Akkurat som hendes kunst.

Book et møde med Solveig i Galleri Surprize, Stillingevej 73. 4200 Slagelse. Tlf. 27 12 67 09. Se mere på www.surprize.dk


Hannah in Colors Hvis du ikke vidste det, så kan friluftsliv bruges meget bevidst i søgen efter mange ting som os mennesker har brug for. Ikke kun de mest åbenlyse og kendte som ro, pulssænkning og sneglefart. Men også selvtillid, livsglæde og en overvældende følelse af at os mennesker bare er en lille plet på jorden. Selvom der er færre af os end dyr på jorden, så fylder vi alligevel mest. Selvom vi tror, at vi ved bedst, så er det tydeligt, når man står der i skoven, at det gør man ikke. Vi er en del af noget større. Man bliver ydmyg af storslåede naturoplevelser.

"Indimellem vasker jeg mit lange hår i havet med bio sæbe, når jeg er ude at vandre".

Når man er ude i naturen på egen hånd, så lærer man noget. Først og fremmest at passe på sig selv. Man lærer, at der er konsekvenser og de falder hurtigere end man kan stave til t-r-æ. Straffen er ofte hård. Ofte er det mere sig selv man er sur på. Naturen er jo bare naturen. Derude er vi alle lige. Man kan kun få en fordel, hvis man kan begå sig derude. Siden jeg startede mit friluftsliv er jeg i den grad vokset. Jeg er blevet stærkere. Jeg kan mere og jeg går ikke i panik, som jeg havde en tendens til før. Eller bliver så let frustreret. Alt det kun fordi jeg vandrer og dyrker mit friluftsliv her i landet. Kun her i Danmark. Selvom jeg ikke har stået overfor en grizzlybjørn eller blevet væk i en svensk skov, så har jeg alligevel opnået meget. Selvtilliden får du, når du har udstået noget, været presset, haft lyst til give op, men ikke gjorde det alligevel. Du har samlet noget erfaring, som du kan bruge i hvilke som helst situationer. Ikke bare i friluftslivet. Men også i din dagligdag. Selvtilliden kommer når du skal igennem noget hårdt, og rent faktisk kommer igennem det. Hvor den grænse ligger henne, hvornår man er presset, er meget forskelligt. Selvværd kommer også med i friluftslivpakken. Efter tilpas mange ture, prøvelser i naturen og oplevelser alene eller sammen med andre, finder du dit ståsted her i livet. Du ved godt hvad du er værd som menneske. Dine rødder er solidt plantet. Der skal meget til for at rykke dem op. Du er robust og ligeglad med, hvad andre tænker om dig. 16 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Noget helt andet, som jeg er vild med i friluftslivet, er muligheden for at fejle. Lære at fejle og komme videre. Sige pyt og blive den erfaring rigere. Jeg har selv stået i mørket i kulden om vinteren og vandret forkert. Taget fejl af placeringen af et shelter i en kulsort skov. Jeg har klapret tænderne af kulde i -3 i en tynd sovepose en vinter. Jeg har frosset af flere gange på mine vintervandringer. Indtil jeg lærte og klæde min krop ordentligt på.

Når jeg er ude stoler jeg på mig selv. Jeg stoler på, at lige meget hvad jeg støder på, så kommer jeg sikkert igennem det. Du lærer meget af at fejle. Man skal ikke være drevet af perfektionisme i naturen. Man skal bare være snu og kunne gennemskue konsekvenserne. Noget jeg synes vi mangler her i landet. At der er konsekvenser. Jeg har spurgt min mand Brian, om jeg har forandret mig siden jeg startede. Han nævner blandt andet, at jeg er mindre rastløs. Det vil jeg give ham ret i. Min energi er roligere.

Før tog min fitnesstræning den rastløshed. Nu tager mit friluftsliv det. Brian nævner også, at han som soldat, har lært at passe på sig selv. Både med kroppen, men også med at klæde sig ordentligt på. Og at lige meget hvor våd, sulten, træt, udkørt og sur man er, så er der altid lys for enden af tunnelen. Hvor er det godt sagt. Det er vigtigt, at bevare det positive sind. Forleden sad jeg i min bil og kiggede ud over en mark. En hare løb over. Den stoppede, kiggede på mig, mens den mimrede med næsen. Jeg tænkte på, om jeg kunne slå den ihjel? Hvis det nu gjaldt overlevelse. Hvorfor skulle jeg gøre det ? De tanker med haren handler selvfølgelig om den situation vi alle står i lige nu. Nemlig denne coronavirus. Den kan nemt give katastrofetanker. Jeg kan nemt mærke, at jeg har en robusthed i denne tid. Jeg er ikke ramt af katastrofetanker. Jeg ved, at jeg kunne bo ude i naturen, hvis nu civilisationen gik under. Jeg er heller ikke bange for at blive smittet. Alt er anderledes, men jeg formår stadig at fastholde mit ståsted her i livet. Jeg håber også, at du kan holde det. Jeg håber også, at du kan holde det ud. Husk, at det aldrig er for sent at blive friluftsmenneske. Der er så meget guld derude, hvilket mange er ved at få øje på i denne tid. Det glæder mig. Med robusthed samlet i naturen holder du ryggen rank. Forholder dig roligt og tager en dag af gangen. Grønt hjerte fra Hanne www.hannahincolors.dk


ANNONCE

Bornholmske Kjærstrup byder på is og flødeboller ved Stillinge Strand Den 26. juni kl. 12 er Solveig Schultz og Erik Sørensen klar i Kjærstrups mobile is- og chokoladebutik ved Stillinge Strand. Her vil de frem til 9. august byde på bl.a. flødebollesoftice og lækker is. Foodtrucken vil fra den 26. juni til og med den 9. august være opstillet på Stillingevej 73 ved Stillinge Strand hver dag fra kl. 12-20. Hver uge vil der blive sendt friske forsyninger fra Kjærstrups produktion på Bornholm.

Kjærstrup er især kendt for sin flødebollesoftice, der findes i flere varianter og består af en stor håndlavet flødebolle med softice og hjemmelavet topping. Nyheden i år er en RUBY flødebolle med hindbærskum, toppet med softice, hjemmelavet hindbærpuré og frysetørret hindbær. På åbningsdagen den 26. juni samt lørdag den 27. og søndag den 28. juni kan du prøve den bornholmske flødebollesoftice til særpris, 30 kr. Solveig og Erik vil også byde på andre sommerlækkerier i foodtrucken, nemlig vaffelis og softice med hjemmelavet topping, kolde chokoladedrikke med softice, flødeboller og friskbrygget kaffe.

Kjærstrup er en familieejet bornholmsk virksomhed med mere end 20 års erfaring i kvalitetschokolade og is. Bag virksomheden står ægteparret Birgitte Kjær og Peter Bræstrup. I produktionen i Snogebæk kredses der hver dag om detaljerne, så Kjærstrups kunder får den bedst mulige smagsoplevelse. Solveig og Erik glæder sig til at kunne byde kunderne velkommen ved Stillinge Strand. Kontakt: Erik Sørensen, tlf. 4010 1663, erik@kjaerstrup.dk

Foto: © Kjærstrup SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 17


Velkommen til Vemmelev

SPOT PÅ VEMMELEV

- en dejlig provinsby i Slagelse kommune Slagelse kommune har mange, hyggelige små byer. Nogle gemt lidt af vejen ved små, skønne gadekær, andre i rivende udvikling med masser af industri på vej. Vemmelev har lidt, nej faktisk meget af det hele og på de følgende sider, kan du få et indblik i de aktiviteter, borgere, virksomheder og tilbud du finder på egnen. God læsning.

Stop and go for Vemmelev

Slagelse Kommune forventer at færdiggøre cykelstien mellem Slagelse og Vemmelev i slutningen af juni 2020, men vil nok vente med en indvielse til efter sommerferien. Med en udgift på 21 mill.kr er det en af de største stiprojekter, vi har haft i mange år. Hovedideen er, at vi har ønsket at binde de tre provinsbyer sammen for cyklister. Danmark er et cykelland, og det vil vi også gerne bidrage til. Dark Horse i projektet er dog tilslutningerne ved broen og motorvejstilkørslen, hvor Vejdirektoratet har givet os nogle besværligheder. Mens det således bliver nemmere for de tohjulede at komme til Slagelse, så vil det være vanskeligere for de 4-hjulede, fordi Vårby Å broen, som er ved at skvatte sammen, skal renoveres, hvilket betyder, at der vil blive spærret for biltrafik fra midt juni til oktober.

Broen er en 235 år gammel buebro opført i granitblokke, - den er et kulturhistorisk byggeri og derfor fredet. Det betyder, at der skal graves en masse jord og asfalt væk omkring broen. Så skal der fjernes beton, som ligger ovenpå granitbuen, støbes nyt, som forankres ind i granitten. Herefter skal vejen bygges op igen startende med bærelag, broen fugtisoleres og der lægges asfalt i sammenhæng med vejen. Altså et stort ”kirurgisk” indgreb, som besværliggøres rigtig meget af terrænforholdene på stedet. Når vi har valgt at lukke for biler, er det fordi det vil gå langt hurtigere for byggeprojektet, som også vil være billigere, og tidsforlængelsen ved at tage motorvejen reelt ikke vil være større for de fleste, når det medregnes, at man må forvente (også) at skulle holde for rødt ved en midlertidig vejoverførsel. Cykler og gående kan altså passere, mens langsomt kørende trafik dirigeres af andre veje. Der skal nok komme en fyldig information.

Venlig hilsen Villum Christensen, Viceborgmester/formand for Erhvervs-og teknikudvalget

Din lokale maskinudlejer

www.llp.dk

Sandblæserudstyr 12 m knækarmslift Tvangsblander Pladevibrator Havefræser Flishugger Mosfjerner Minigraver Staldkat - og meget mere

ng udvider LLP Maskinudlejni iment, så hele tiden sit sort el selvom du kontakt os alligev du søger på ikke kan finde det åske har vi produktlisten - m t... lige netop fået de

LLP Maskinudlejning Industrikrogen 3 • 4241 Vemmelev 58 38 20 01 • 27 63 33 36 Man-fredag 7.00-15.00 • lørdag efter aftale

18 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

E45 Odense

LLP Maskinudlejning

Her bor vi...

Udlevering og afregning... Slagelse 8 km

Vemmelev By E45 København

Hemmeshøj 3 km Korsør 8 km

Alle maskiner udleveres i klargjort stand og er efterset siden sidste udlejning. Maskinerne skal afleveres i samme stand, med opfyldt tank og uden skader. Der udfærdiges en lejekontrakt ved udlevering af materiel, med lejers navn, adresse og telefonnummer. Der afregnes ved udlevering af materiel. Hver påbegyndt dag er en ny lejedag.


Tom kalender Her er så stille.

Verden har forandret sig. Det har aktivitetsniveauet i Lokalrådet for Vemmelev og Omegn også. Covid-19, Coronavirus, test, svar og frygt for at komme for tæt på en smittet person, præger i øjeblikket os alle. Vi ser frem til at spredningen af Coronavirus bliver bekæmpet og vi trygt kan komme tilbage til tilstandene før udbruddet. Lokalrådet for Vemmelev og Omegn er, som mange andre, også mærket af situationen. Årsmødet er udsat til ??, Hold Vemmelev Ren er flyttet fra 26. april til søndag den 19. september 2020, kl. 10.00 og i skrivende stund må vi konstatere, at Sommerfesten ved Sogneladen den 7. juni må udskydes til senere. Én glædelig begivenhed er ikke mærket af Covid-19. Om nogle måneder kan vi glæde os til cykelstien fra Landsgrav til Vemmelev Skole. En stor strækning er nu brugbar. Der mangler udskiftning af broen over Vårby Å – en opgave, som ikke umiddelbart var ventet. I den anden ende af Vemmelev, ved Vejsgårdstoften, er opførelsen af flere nye boliger i fuld sving, ligesom en mekaniker ser dagens lys inden for kort tid. Allerede nu kan interesserede sætte x i kalenderen tirsdag den 25. august. Her arrangerer Lokalrådet en ny gang Vandrefestival. Hold øje med pressen om tid og sted, når tiden sig nærmer. Mvh Poul B. Thomsen, mail: poulth@vemmelev.net eller mobil 40378020

Siden Covid-19 lagde sin klamme hånd på Danmark og satte alt, næsten, i stå, vendte nogle store begivenheder på hovedet. Erhvervslivet, undervisningen og især mange planlagte fester blev aflyst eller måske udskudt til senere. For forsamlingshusene bliver det nogle hårde tider at komme igennem, lyder det bl.a. fra Lillian Mazur Nielsen, formand for HUSET i Vemmelev. Konfirmationer, runde fødselsdage og bryllupper mv er udskudt til senere eller helt aflyst. Dette har betydet at HUSET har stået ubenyttet hen fra begyndelsen af marts måned. Det er trist at se på, men forsamlingsforbuddet, der for tiden hedder max. 10 personer samlet, giver ikke grobund for fest i forsamlingshuset. For så vidt angår konfirmationerne, er fastsat nye datoer til afholdelse af festen, men det er stadig usikkert hvor mange mennesker forsamlingsforbuddet begrænser sig til, nogle måneder frem i tiden. Covid-19 har også sat en stopper for afholdelse af HUSETs generalforsamling, der er udsat indtil videre. Vedtægterne bestemmer, at generalforsamlingen skal afholdes inden udgangen af marts måned. Det bliver spændende at se om dirigenten og de fremmødte kan finde en måde at klare dette på. Endvidere er Loppesæsonen ikke kommet i gang. Bestyrelse og frivillige hjælpere længes i den grad til at Loppeporten kan åbne igen. Det vi tjener i Loppehuset har også stor betydning for den daglige drift, slutter Lillian. Venlig hilsen HUSET i Vemmelev

Konkurrence Ostebørsen & Slagelse Magasinet maj20

I samarbejde med Ostebørsen i Vemmelev udlodder vi 2 x Luksus Tapas til 4 personer med oste, charcuteri, brød og lækkert tilbehør. Værdi kr. 550,Svar blot på spørgsmålet:

Er Ostebørsen 1., 2. eller 3. generations virksomhed ? Psst... du kan sandsynligvis finde svaret på www.osteborsen.dk

SÅDAN DELTAGER DU: Svar på spørgsmålet og send dit svar på mail senest den 24. juni til katrine@slagelse-magasinet.dk. HUSK NAVN OG ADRESSE. Vinderen får direkte besked og offentliggøres den 25. juni på www.slagelse-magasinet.dk og på Facebook.com/slagelsemagasinet

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 19


Sognepræst, cand.theol. Adrian Hove-Kreutzfeldt, blev indsat i Vemmelev-Hemmeshøj pastorat den 2. februar 2020

Mød den nye præst i Vemmelev præstegård En spændende aktiv ung mand med ideer og lyst til fornyelser. Tekst Kurt Bønnerup En fin overskyet fredag formiddag møder jeg et stort og venligt smil og så går snakken let og utvunget. ”Jeg søgte stillingen her i Vemmelev, for de efterspurgte én, der ville samarbejde om at kombinere tradition med fornyelse – og jeg ville gerne tilbage til min barndomsog ungdomsegn, da her er ideelt for mine børn med plads til leg og ophold i naturen!” Coronanedlukningen har betydet, at Adrian venter på at komme rigtig i gang med sit job. Gudstjenester er aflyste, og der er sat grænser for, hvor mange der må mødes i kirkerne til de tilladte arrangementer, som barnedåb og bryllup (8 personer) og bisættelse/ begravelse (max 36 i Vemmelev og 20 i Hemmeshøj). ”Vi præster – Ida Lund og jeg – har indtalt prædikener på facebook, så menigheden har en kontinuitet i gudstjenestelivet, trods aflysninger. Man kan følge med dér, via kirkeblad og hjemmeside”. Adrian har bragt Yogagudstjenester til sognene – de første ligger på YouTube, den næste er planlagt i Sogneladen ved præstegården, 24. maj. Præsterne byder på 5 års dåbsjubilæum med en masse sommerfestlige aktiviteter i præstegårdshaven med grill, leg og snobrød m.m. for hele familien. Arrangementet finder sted 7. juni kl. 10 - 13.30. Forårets program har budt på bl.a. Hjertero-gudstjeneste, Gospelgudstjeneste, Musikgudstjeneste og Babysalmesang.

20 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Og så er der forårskonfirmationerne, som er udskudt til 30. august i Hemmeshøj og til 23., 29. og 30. august i Vemmelev. ”Jeg nåede jo knap at møde de to hold, før corona-krisen afblæste alt fra påske til møder. Men jeg lægger vægt på dialogen med konfirmanderne. Vigtigt, at de forstår deres valg om at blive konfirmeret. Alt er jo ikke bare en stor fest med mange gaver! Vi diskuterer tro og andre ting, jeg prøver at engagere dem i en undervisning, der tager udgangspunkt i deres livsverden.” Den meget udadvendte præst taler med en begejstring i stemmen, der indfanger lytteren (mig), så man selv føler sig beriget i samtalen og dens interessante og vedkommende forløb.

Præsten fortæller historien om sin første præstekjole: ”En ny præstekjole koster ca 20.000 kr, men jeg tænkte, der må være en brugt at få et eller andet sted og fik kontakt med en kollega i Lystrup ved Aarhus. Jeg kørte mig en tur derover med en god flaske champagne - og hjembragte så min fine ”nye” præstekjole”. ”Det at tro er en spændende procesudvikling for mig fra barndomstiden og frem til i dag og videre ud i fremtiden. I troen ligger tryghed og tillid - og det at blive ved med at være nysgerrig i forhold til liv og eksistens - uden derfor at betvivle alting!” Inden vi bevæger os ud i en længere og dybere diskussion om disse vigtige emner, afslutter vi snakken ude i den smukke have bag den flotte 370 kvm. store bygning.

35-årige Adrian viser mig sine embedsdragter: Den sorte præstekjole (negra) og den hvide (alba) + de forskellige messehageler, der hænger side om side med stolaerne i forskellige farver. Disse bruges forskelligt afhængig af tidspunktet på kirkeåret.

SPOT PÅ VEMMELEV


UDLEJNING

I ugerne 22, 23 og 24, giver vi 20% rabat, på alt udlejning.

til private & erhverv Står du og skal renovere huset, lave en ny indkørsel, grave kabel eller faskine ned, eller måske bore huller til en ny hestefold. Så har vi, hvad du skal bruge.

PRISLISTE

Pr. dag

Weekend

Minigraver 1,6 tons, inkl. 1 skovl & trailer

1.000,-

1.500,-

3.000,-

Jordbor til minigraver ø200 mm

600,-

900,-

1.800,-

Betonhammer til minigraver 1,5-8 tons

450,-

750,-

1.500,-

Motorbør last 700 kg.

350,-

500,-

1.000,-

Pladevibrator 45 kg.

150,-

250,-

500,-

Pladevibrator 70 kg.

200,-

350,-

700,-

Pladevibrator 120kg.

200,-

350,-

700,-

Pladevibrator 380 kg.

300,-

500,-

1.000,-

Jordloppe 65 kg.

200,-

350,-

700,-

Sakselift 6 m (indendørs)

800,-

1.200,-

2.500,-

Generator 230V + 380 V

500,-

750,-

1.500,-

Betonblander 300 L. 380 V

450,-

700,-

1.400,-

Fliseskærer 350 mm klinge. Max 100 mm

500,-

750,-

1.500,-

Stangvibrator/beton vibrator

150,-

250,-

500,-

Maskine Trailer total 2000 kg.

300,-

500,-

1.000,-

Maskine Trailer total 2700 kg.

400,-

650,-

1.300,-

ALT i HILTI værktøj fra 50,- kr. pr. dag.

Uge

Eksempel på pakkeløsning til ny indkørsel:  10 jordspyd  2 ruller mursnor  Stålrør  Trækskinner  Pladevibrator 40+120 kg.  Gravemaskine  Motorbør LEJE EN HEL WEEKEND

2.395,-

Til større boreopgaver som hestefolde eller større hegnsopgaver, egner dette topprofessionelle hydrauliske jordbor (ikke at sammenligne med et benzinbor) sig rigtig godt. Hvis du ikke selv vil stå med besværet, kan vi også hyres til at udføre opgaven for dig.


Velkommen kære gæst Normalt er vi rigtig glade for gæster i Ydun forsamlingshus, men her i marts fik vi lige som alle andre besøg af en rigtig kedelig gæst, nemlig Corona virussen. Afmeldinger af konfirmationer og andre festlige lejligheder strømmede ind. Det er selvfølgelig først og fremmest mest trist for de mange, der havde planlagt en dag med venner og familie i festlige rammer med gode minder, for hvornår bliver situationen igen normal. Der er heldigvis mange, der har fundet en erstatningsdag hen over sommeren og efteråret, men igen er usikkerheden jo stor. I skrivende stund har vi ikke fået konkrete udmeldinger fra myndighederne, vi kan kun håbe på, at vi i samfundet får bugt med virussen.

Set ud fra vores forsamlingshus synspunkt, er det også rigtigt ærgerligt med de mange aflysninger. Med fyldte bookninger i foråret og langt hen på forsommeren rammer det hårdt på økonomien. Loppemarkedet, som alle havde forberedt og glædet sig til måtte også lide den tot og blive aflyst. Det er en indtægtskilde, der er nødvendig for at drive og forbedre forsamlingshuset. Bestyrelsen har nu valgt helt at aflyse i 2020, 22 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 dels for ikke at spærre dagen og

ugen for de mange der forventer at holde fest i efteråret, og ikke mindst tror vi, der bliver for mange andre arrangementer, så der bliver for få gæster. Udmeldingen er herfra, vi vender tilbage med et ekstra stort marked i 2021. Når alt forhåbentlig hen over sommeren bliver normaliseret, og større forsamlinger igen er tilladt, er vi igen klar til at byde velkommen i vores dejlige hus. Arrangementer, som Bestyrelsen har planlagt i efteråret før krisen, regner vi med bliver afholdt, følg

med i aktivitetskalenderen. Først på året var vi ude med medlemskort til Yduns venner. Har vi ikke været hos dig, er det fordi det har været på ”pause” - så vær tålmodig, vi kommer så snart der igen bliver åbnet op. Til slut vil vi her fra Bestyrelsen ønske alle en rigtig god sommer, og til jer der har planlagt en fest hos os - en rigtig god dag. Med venlig hilsen Henning Dalsø Larsen


Effekter til loppemarked Ydun Forsamlingshus samler effekter til loppemarkedet hele året rundt. Vi tømmer gerne dødsboer m.m. Ring til en af nedenstående, hvis du har noget vi kan bruge, så kommer vi og henter lopperne, når det passer dig. Henning Larsen tlf. 40 40 85 52 Jan tlf. 20 32 31 30 Leif Hansen tlf. 22 50 38 43

Hold festen i Ydun Forsamlingshus Fuldt moderne køkken og hyggeligt festlokale. Plads til 100 personer. Du står selv for festen. 1 dags leje, stor sal 1 dags ekstra leje Weekend (fredag-mandag) Møde aften Leje i forbindelse m. begravelse

2.250,- kr. + 1.250,- kr. 4.500,- kr. 800,- kr. 800,- kr.

Depositum 1.000,- kr., som betales tilbage, såfremt Ydun Forsamlingshus afleveres i overensstemmelse med reglerne. Reserver huset på tlf. 50 91 94 47. Mere information på www.ydunforsamlingshus.dk

YDUNS VENNERS LOTTERI Nr. 31, 46 & 63 Præmie 200,- kr. Nr. 04, 06, 25, 73, 81 & 100 Præmie 100,- kr. Nr. 12, 18, 28, 38, 56 & 77 Præmie 50,- kr.

AKTIVITETSKALENDER FOR YDUN FORSAMLINGSHUS 2020 22. september 27. september 25. oktober 29. november

kl. 18.00 kl. 14.00 kl. 14.00 kl. 14.00

Spiseaften Bankospil Bankospil Bankospil

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 23


SPOT PÅ VEMMELEV

AKTIVITETSKALENDER

for Hulby Gymnastikforening 2020 Petanque afdelingen er i skrivende stund (12/5) lukket p.g.a. forsamlingsforbudet. Vi forventer at kunne åbne tirsdag d. 9/6 hvis forbudet tillader det. Hold jer orienteret på vores hjemmeside: www.hulbygymnastikforening.dk - se under fanen information. Der spilles fortsat petanque hver torsdag fra kl. 14:00 til 16:00. Husk at petanque, tirsdag, spilles kl. 19:00 fra d. 28. april til d. 1 september. Grundet corona-situationen skal alt tages med et vist forbehold.

Den 24. maj Jubilæum Udsat Den 23. juni kl. 14:30 Sankt Hans Den 28. juni kl. 09:30 Hulby Stævne Aflyst Den 26. juli kl. 09:30 Korsør Stævne Aflyst Den 14. august kl. 14:30 Grill Petanque Den 18. september kl. 19:00 Nat Petanque Den 4. oktober kl. 12:00 Afslutning på sommersæson December måned Petanque med gløgg og æbleskiver M.v.h. Viggo Thorlacius, Hulby Gymnastikforening

24 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020Planen er at åbne det store nye værksted 1. august 2020.

Nyt stort autoværksted bygges for millioner

Stort byggeri med plads til 8 lifte.

Travlhed på Industrivænget 2 i Vemmelev.

Firmaets ledende mekaniker, Jesper Sørensen, glæder sig til fremtiden med et smil på læben. Autohuset Vemmelev bliver næsten nabo til Ostebørsen.

Fotos: Trine Helene Henrichsen

26 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020


SPOT PÅ VEMMELEV

ANNONCE

Autohuset Vemmelev - dit grønne værksted

”Vi bygger fremtidens autoværksted”, fortæller Carsten, som stolt fortæller om, hvad denne store mørke bygning skal bruges til. ”Visionen er at skabe et frit værksted for alle, uafhængig af bilmærker - og fremtiden indeholder grønne miljørigtige profiler!” Værkstedet er certificeret til servicering af hybrid- og elbiler og der bliver også opført en ladestander. ”Vores miljørigtige virksomhed skal bruge el fra tagets solpaneler. Gulvvarmen kommer fra varmepumper - og vi opsamler regnvand i en 10.000 liters vandtank til vask af arbejdstøj, til toiletskyl og bad - og til bilvask”, siger Carsten, ”og alt bliver med nyeste teknologi i de 8 lifte, der sættes op i den store hal, hvor denne nyeste teknologi også anvendes til test af bilernes elektronik”. Liftkapaciteten vil kunne klare store varebiler på 5½ tons - og et separat rum bliver dækhotel med plads til 200 sæt hjul. Ingen tvivl om, at der tænkes stort ”og vores veluddannede mekanikere har fået en specialuddannelse, således at de kan bruge det nyeste og rigtige værktøj også til hybrid- og elbiler”, siger Carsten.

”Jeg er firmaets administrative leder og min mekanikeruddannede 30-årige søn, Jesper, der har mere end 10 års praktisk erfaring, er firmaets ledende mekaniker”, oplyser Carsten, mens Jesper er travlt optaget med forskellige opgaver på den store byggeplads. ”Jeg skal have alle store og små ting på plads - og overblikket er et must!” For at firmaet kan køre, skal der bl.a. laves hjemmeside og Facebookprofil og der skal ansættes 3 dygtige mekanikere …jo, Carsten er en travl, erfaringsrig og fremsynet leder som bygherre - ingen tvivl om det. Der bliver p-plads til ca 20 biler foran den store bygning ”Vi lægger vægt på at være gearet til fremtidens køretøjer - og vi er medlem af Automester E+” afslutter Carsten med et forventningsfuldt smil. Tekst: Kurt Bønnerup

Et fantastisk spær-arbejde er igang.


SPOT PÅ VEMMELEV

Dyrk fitness

i Vemmelev Hallen

Halfesten i Vemmelevhallen den 3. oktober aflyses

Foreningen VSG&I har desværre måtte aflyse årets store temafest, som skulle have været afholdt den 3.oktober i år. Årsagen er den omfattende Corona-epidemi.

I Vemmelev Hallen er alle over 15 år velkomne til at dyrke fitness mellem kl. 05.00 og 22.00 hver dag. Indmelding skal ske ved at møde op i centret om onsdagen fra kl. 18.00-18.30. (Forbehold for ændringer, da det hele styres af frivillige kræfter). Du kan også melde dig til ved at kontakte os på Facebook: Vemmelev VSG&I fitness. Vi glæder os til at se dig. Mange hilsner fra Bestyrelsen: Jonas Blicher, Rune Hall, Helle Kristensen, Christoffer Haastrup, Simon Stryhn og Annika Nielsen.

Bestyrelsen tør ikke afholde denne, ellers populære halfest, som sidste år var en fantastisk fest med underholdning af populære Carl Hermans Trio. Lidt over fem hundrede danse-glade mennesker var mødt op til den årlige fest, hvor der blev serveret en spændende 3 retters menu. Men der er store udgifter forbundet med sådant et halbal, og derfor har man i Bestyrelsen besluttet, at flytte halfesten til oktober 2021. På den måde kan vi se frem til at afholde endnu en super fest uden at tænke på, at vi sådan en aften, skal holde afstand. Så gør danse-skoene klar til 2021, så lover Bestyrelsen endnu en super fest i Vemmelevhallen igen.Pas på jer selv, ha´ en god sommer. Vi glæder os til at se jer til fest i Vemmelevhallen til næste år. M.V.H. Bestyrelsen i VSG&I

Vores vinaftener i Huset, er desværre aflyst i år. Uddeler Kasper Bo Larsen og Bestyrelsen i Daglig Brugsen i Vemmelev, havde ellers lagt op til tre spændende Vinarrangementer i Huset den 18. maj og 17. juni. Den 25. november skulle have været alletiders gode portvinsaften, men siden disse tre dage blev tilrettelagt, har verden forandret sig fuldstændigt, og som et lyna fra en klar himmel, blev hele verden ramt af COVID-19, og selvfølgelig også vores lille hyggelig by Vemmelev. Derfor har vi besluttet, at vi grundet myndighedernes vejledning ikke vil afholde disse arrangementer og udsætte hinanden for eventuel smitte. Vi har derfor i Bestyrelsen besluttet - sammen med vores uddeler Kasper Bo Larsen - at vi finder et par lørdage hen over sommeren, hvor vi tænder grillen, laver lidt gode smagsprøver og hygger os på Brugsens P-Plads. Her vil Kasper finde nogle gode vin-tilbud frem, vi holder naturligvis afstand og passer på hinanden. Nærmere info og datoer på nettet og på SMS. Vi afholder årsmøde den 28. juli, i Brugsen kl. 18.00. Opslag og nærmere info følger. Mvh. Bestyrelsen i Daglig brugsen i Vemmelev. 28 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

"Vi gør klar til et par hyggelige arrangementer på Brugsens P. Plads til sommer", fortæller Kasper, uddeler i Brugsen, Vemmelev.


OK på Valbyvej Vestsjælland Kr. Stillinge Smedegade - ikke til Jernbanegade at komme Sørbymagle udenom Korsør Vemmelev Boeslunde Fuglebjerg

Skælskør

ANEN SK SV A V L CIA

K+ DIGVAS GRUN ask nv • Sæso fælgrens k ial • Spec skumforvas ial • Spec sspuling yk yk • Højtr sk med højtr • Hjulva

SPE

de! n tilby hedssk vi ka tilfreds dste va sk med gi´r vi en Den be dste va så freds, arks be Danm Er du ikke til æg) i. nl t af garant (tryk kaldea omfatte er ikke omvask ANEN ing vask SV dn Special I VASK or * FR vores

K NVAS

K+ DIGVAS GRUN ask nv • Sæso sspuling yk • Højtr

d

a go en ekstr al have avs n bil sk årstidens sn Når di passet vask, til

SK

DIGVA

en nger til

ekstra

n bil træ Når di vask g grundi

højtryk sk med • Hjulva sk lva • Pane tørring a • Ekstr

older r indeh oktobe ner ril til llenfjer Fra ap askene: med po sæsonv miblødsætning sku k • Ekstra fælgrens d højtry • Ekstra hjulvask me • Ekstra løsner • Insekt

alpris

Norm

skyl rvogns • Unde ask ev • Børst voks • Skum ng • Tørri

k forvas • Skum ns re • Fælg sk • Hjulva tryk øj • Sideh

VASK

al have bare sk l bi vlt og en ren har tra Når du skyller - og g en hurti LLER af SKEHA fleste E BILVA mark er de ÆRKED . e i Dan er SVANEM eneste kæd nemærkede bruger und sva Som den askehaller bilvaskehaller traditionelle bilv ærkede kevand, som vores svanem de e drik Vores uønske . det ren re af og fær jøet gør. en 1/3 ehaller å mindre olie t valg for mil ærkede bilvask god ogs nem r et sva d av. ede De udl og er derme anvender vi kemikaliekr r r metalle es vaskehalle op til skrappe r I alle vor r, der leve idle vaskem

k forvas • Skum sk • Hjulva tryk øj • Sideh

evask • Børst ng • Tørri

R VASKE NÅR DUt blive lun I BILEN, BLIV du trygt og du mens Nu kan e bag rattet, siddend n. er at bile gøre, vasker ste, du skal selv kan du kte fra ene Så . Det OK’s app betale dire og hente . bilvask t og hurtigt vælge et – nem forsæd

OK Fri Vask Vask bilen så meget du vil. Alle ugens dage kl. 18-22, i alle OK’s vaskehaller for 149,- kr. pr. måned. Bestil nu på ok.dk/frivask

89,-

109,-

sm dsæ • Ekstra elt skumiblø sskyl • Dobb undervogn • Ekstra

IG HURT

ok.dk

ris ag udagsp og onsd Tilb, tirsd

mandag

alpris

Norm

ril til ap g tober ksspulin Fra ok askene: d højtry sæsonv udsfjerner metning

K´ rigtig til det Brug O at vælge ecielt på lede sp årligt: sikker er udviker to gange lvaske ift OK’s bi klima og sk danske

GRUN

99,129,-

lvask • Pane lans rG • Supe g in • Poler tørring a • Ekstr

er indehold

KE NVASis du vil være. hv ng SÆSO nvask t - hver ga s sæso

ris ag udagsp og onsd Tilb, tirsd

mandag

alpris

Norm

LANS

K+ DIGVAS GRUN ask nv • Sæso sspuling yk yk • Højtr sk med højtr • Hjulva

lt store avs den he sn al have t årstidens sse n bil sk Når di sestur - tilpa forkælel

SÆSO

139,179,-

G

ER D SUP SK ME A V N SO

ris ag udagsp og onsd Tilb, tirsd

mandag

alpris

Norm

lvask • Pane SuperGlans a • Ekstr polering a • Ekstr rstærker sfo an Gl • ng a tørri • Ekstr

89,alpris

Norm

69,-

ris ag udagsp og onsd Tilb, tirsd

69,-

mandag

ris ag udagsp og onsd Tilb, tirsd

49,-

mandag

for kun vaske r VASK , om at VASK gælde FRI neden. undtaget OK kl. om må r, ramme dage mellem er 149 kr. ns keprog aller, der alle vas , på alle uge vaskeh SVANEN og i alle de k.dk 22 www.o 18 og FRI VASK. på SK t tilmeld dig til FRI VA Tilmeld

til dig * FRI ´s tilbud

1.3.1


Udgravning til hotelbyggeri i København

Færgeforbindelsen mellem Spodsbjerg og Tårs

Aaskov Smede- & Tekst: Kurt Bønnerup

Jeg møder Peter udenfor virksomheden og han viser vej til sit lille kontor på 1. sal: ”Vi er ved at bygge kontorområdet om”, siger han og tænder lys, så jeg kan finde trappetrinene. ”Jeg går ud fra, det ikke skal være for formelt”, siger han indledende, ”den slags er jeg nemlig ikke til!”

”Vi har netop afsluttet spunsarbejdet til Danske Banks nye hovedsæde i Carsten Niebuhrs Gade ved Tivoli - og vi har haft store opgaver i Helsingør Lystbådehavn og i færgehavnen. Vi har også været med på Aarhus Letbane og vi er i gang med letbanen i det vestlige Københavnsområde.”

Man fornemmer, at her er en mand, der kan mere end de fleste - og som ikke har behov for at vise det via formel påklædning og smarte kontormøbler. ”Jeg er smed af profession”, forklarer Peter. Denne praktiske baggrund har ført til et firma, der primært arbejder som underleverandører til de største entreprenørfirmaer i Danmark. ”Vores primære smedearbejde, er det der udføres i forbindelse med spunssætninger og spunsafstivninger og vi forventer da også at komme med i Fehmern-tunnel projektet, da vi er underleverandør til det verdensomspændende Per Aarsleff, som har vundet 3 ud af 4 tilbudsdele. Det drejer sig om tunnel øst og tunnel vest m.v. for 3,73 milliarder kr.”

Spunsarbejderne er det primære i firmaet - og så siger Peter: ”Jeg har to driftsvirksomheder mere” Det drejer sig om Aaskov Ejendomme Aps og Dansk Miljøkontrol .

30 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Peter forklarer: ”Det med ejendommene har eksisteret i 5 år. Vi opkøber og renoverer ejendomme i Vemmelev og Korsør, så de er klar til beboelse igen”. Herudover er Peter også bygmester: ”Vi opfører nye boliger i Vemmelev i luksusklassen med bl.a. spa, kvalitetshvidevarer og berøringsfri armaturer.” Dansk Miljøkontrol har baggrund i et tidligere nedrivningsfirma og ”man må ikke rive ned før, der er lavet et analysearbejde vedrørende miljøfarlige stoffer som asbest og tungmetaller,

så nu laver vi sådanne miljørapporter og sælger vejledninger omkring saneringer og nedrivninger og det har jeg 2 funktionærer til. Min regnskabsmand klarer alle tre virksomheders økonomi.” Så er der lige det med materiel udlejning: ”Ja, vi lejer forskellige praktiske håndværktøjer ud både det mere mekaniske, men da også en mukkert, hvis det skal være. Men ellers er gravemaskiner, vibratorer og trailere, der er mest efterspurgte.” Peter har flere ideer - han er en værksætter, der ikke kan få nok af at sætte ting i sving. Samtidig sponserer han også enkelte lokale sportsfolk. ”Mit virksomhedsliv er ret alsidigt - og fremtidens planer ligger nogenlunde klar. Jeg har jo en bolig i Spanien”, slutter han med et stort smil. Peter har 7 smede ansat og arbejder ud fra adressen på Borgergade 36 i Vemmelev. Se evt. mere på www.aaskov-dk.com

SPOT PÅ VEMMELEV


Havnearbejde på vandet

Montage af trykledninger

ANNONCE

Montage firma

- arbejder over hele landet

Pælefundering ved kraftværk i Kokkedal

Udvidelsen af Hotel Nimb i København

Cykeltunnel i Odense

Indehaver af Aaskov Smedie, Peter Aaskov på adressen i Vemmelev

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 31


Kr. 144.800,-

Kr. 379.800,-

Kr. 219.800,-

Audi A4 TDi 143 Avant Multitr.

Audi A5 TDi 245 Coupé quattro Mercedes-Benz ML320 CDi aut.

2012. Km. 241.000. Diesel. Aut. gear/tiptronic, alu., fuldaut. klima, bakkamera, fjernb. c.lås, startspærre, sædevarme, stofindtræk, tonede ruder, aftag. træk, diesel partikel filter, fartpilot, bluetooth, 4x el-ruder, el-spejle, 4 airbags mv.

2014. Km. 141.000. Elektrisk sædeindstilling til begge forsæder førersæde med memory, S line Sportpakke, S line-Exteriørpakke, Infotainmentpakke, Assistentpakke, Lyslængderegulering autom. /dynamisk med kurvelys mv.

Kr. 149.800,-

Kr. 114.800,-

2009. Km. 227.000. aut.gear/tiptronic, alu., fuldaut. klima, fjernb. c.lås, fartpilot, startspærre, udv. temp. måler, regnsensor, tågelygter, læderindtræk, kopholder, armlæn, bluetooth, navigation, multifunktionsrat, 6 airbags, abs, esp, servo, hvide blink og meget andet.

Kr. 229.800,-

Fiat 500 Black

Fiat 500 Pop

Ford Grand C-MAX SCTi 150

2019. Km. 1.000. Benzin. alu., airbag, abs, servo, stor skærm, startspærre, fjernb. c.lås, multifunktionsrat, stofindtræk, fuldaut. klima, ikke ryger, startspærre, fjernb. c.lås, el-ruder, multifunktionsrat, bluetooth, service ok, fuldaut. klima mv.

2018. Km. 38.000. Benzin. servo, hvide blink, indfarvede kofangere, fjernb. c.lås, 1 ejer, service ok, startspærre, el-spejle, el-ruder, læderrat, led forlygter, ikke ryger, udv. temp. måler, kopholder, automatisk start/ stop, ikke ryger mv.

2015. Km. 66.000. Benzin. Ford Active Park Assist, Power Keyfree startfunktion, Navigationsystem med farveskærm, Bagklap sensorstyret åbning, Keyfree system, 7. personers, aut.gear/tiptronic, 2 zone klima, fjernb. udv. temp. måler, 16” alufælge mv.

Kr. 44.800,-

Kr. 59.800,-

Kr. 299.800,-

Ford Ka Trend

Kia Picanto Sport Eco

Mercedes-Benz CLA220 CDi

2014. Km. 57.000. Benzin. 14” Stålfælge, Kortlommer bag på førerog passagersæde, Karrosserifarvede kofangere, Forsinket slukning af forlygter, Elektronisk servostyringssystem (EPAS), IPS-system med fører og passager airbag, sideairbags og gardinairbags, ABS-bremser med EBD mv.

2015. Km. 84.000. Benzin. alu., airc., fjernb. c.lås, startspærre, el-ruder, bluetooth, stofindtræk, læderrat, tågelygter, hvide blink, indfarvede kofangere, servo, abs, 6 airbags, USB, AUX, ikke ryger mv.

2013. Km. 142.000. aut.gear/tiptronic, alu., 18” alufælge, fjernb. c.lås, parkeringssensor, ratgearskifte, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, regnsensor, sædevarme, el indst. forsæder, højdejust. forsæde, glastag, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, dæktryksmåler, cd/radio, navigation, multifunktionsrat, håndfrit til mobil mv.


Kr. 49.800,-

Kr. 319.800,-

Kr. 169.800,-

Opel Corsa 12V Enjoy

Mercedes-Benz CLA220 d SB

Opel Astra CDTi 136 Sport ST

2013. Km. 99.000. Benzin. startspærre, fjernb. c.lås, sædevarme, multifunktionsrat, parkeringssensor, abs, servo, 4 airbags, indfarvede kofangere, hvide blink, AUX, esp, el-ruder, splitbagsæde, ikke ryger, el-spejle m/ varme mv.

2015 Km. 107.000. Diesel. aut. gear/tiptronic, alu., fuldaut. klima, startspærre, el indst. førersæde, sædevarme, multifunktionsrat, bluetooth, indfarvede kofangere, hvide blink, navigation, el-ruder, el-spejle, læderrat, xenonlys, service ok, ikke ryger mv.

2016. Km. 92.000. Diesel. Nnøglefri betjening, navigation, multifunktionsrat, bluetooth, bagagerumsdækken, fartpilot, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, regnsensor, tågelygter, armlæn, service ok, diesel partikel filter, 6 airbags, automatisk lys, el-spejle, 17” alufælge, 2 zone klima mv.

Kr. 89.800,-

Kr. 74.800,-

Kr. 119.800,-

Opel Insignia CDTi 130 Cosmo

Skoda Octavia TSi 122

VW Golf VII TSi 85 Trendline

2011. Km. 164.000. Diesel. Opvarmelige forsæder, strømudtag bag 230V, Belysningspakke, Regnsensor Plus, Opvarmelig forrude/Vinterpakke, Mørktonede ruder bag, HØJTRYKS FORLYGTEVASKERE, Elektronisk klimakontrol, Blændefrit bakspejl, indfarvede kofangere, hvide blink mv.

2010. Km. 163.000. Benzin. Centrallås med fjernbetjening, Ruder i siden og bagest i varmedæmpende glas, Nøgle til låsesystem med fjernbetjening, Sædevarme til forsæder kan reguleres separat, Servostyring hastighedsafhængig (servotronic), Dagskørelys mv.

2013. Km. 77.000. Benzin. Centrallås med fjernbetjening og indvendig betjening, Start-stop-system med rekuperation, Ryglænslås til forsæder med easy entry-funktion, Servostyring hastighedsafhængig (servotronic), Dagskørelys, 19” alufælge mv.

Kr. 149.800,-

Kr. 369.800

Kr. 539.800

Nissan Qashqai dCi 110 Tekna

Mercedes-Benz C220 BlueTEC0 Mercedes-Benz ML350 BlueTEC

2014. Km. 140.000. Diesel.6 gear, 18” alufælge, 2 zone klima, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, varme i forrude, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, el indst. forsæder, glastag, el-ruder, navigation mv.

2016. Km. 80.000. Diesel aut.gear/tiptronic, 18” alufælge, fuldaut. klima, fjernb. c.lås, læderrat, læderindtræk, 7 airbags, navigation, multifunktionsrat, el-spejle, el-ruder, el betjent bagklap, servo, esp, abs, indfarvede kofangere, METALLICLAK mv.

ÅBNINGSTIDER Mandag-fredag kl. 8-17.30 Lørdag & søndag kl. 10-16

HUSK Vi er også nummerplade operatør

2012. Km. 114.000. Diesel. aut.gear/ tiptronic, alu., fuldaut. klima, fjernb. c.lås, fartpilot, startspærre, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, el-ruder, el-spejle, nøglefri betjening, adaptiv fartpilot, automatisk start/stop, multifunktionsrat, navigation mv.

Stationsvej 18, 4241 Vemmelev. Tlf. 5838 3031 salg@vemmelev-auto. www.vemmelev-auto.dk


En sen oktober eftermiddag sætter gartner Bjarne Nielsen og bygningskonstruktør Niels Toftegaard samt landskabsarkitekter fra Cobe arkitekter, København sig til rette i et fly mod Sicilien og senere Holland. Formålet er at udvælge træer og planter til nogle større indendørs beplantningsprojekter i perioden 2020-2025. Bla. har en kunde et ønske om et meget stort træ til placering midt i et større byggeri. Vi fandt en korkeg på 14 mtr med en vægt på ca. 15 tons. En udfordring at få et sådant træ flyttet og transporteret. Træet forefindes. Om det så bliver en realitet er kundens endelige beslutning.

Savanne- og WOW-effekt midt i Vemmelev

34 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020


OXYGREEN Botanic Engineering ApS har netop fået ordre på levering af 3 indendørs træer på 7 mtr til Rådhuset i Uppsala, Sverige, ligesom der arbejdes med projektering af indendørs beplantning til det nye universitet i Oslo, Norge.

På Stationsvej i Vemmelev ligger OXYGREEN, som har specialiseret sig i større indendørs beplantningsprojekter i ind- og udland. Sammen med internationalt anerkendte arkitekter og bygningskon-struktører rejser gartner Bjarne Nielsen ud i verden for at udvælge planter og træer til unikke pro-jekter, som fx BLOXprojektet i København - Danmarks verden for arkitektur, design og nye ideer. Her blev beplantningen etableret i januar/februar 2018, hvor OXYGREEN leverede vandingssystemer og planter og nu også står for den fortsatte vedligeholdelse af beplantningerne. I vores område har OXYGREEN bl.a. etableret de smukke plantevægge hos Nilpeter A/S i Slagelse.

Hvordan kan det lade sig gøre? Ekspert-viden er vigtig, når større beplantningsprojekter skal lykkes. Derfor er det også normal procedure hos OXYGREEN, at alliere sig med flere eksterne eksperter, når udvælgelsen af de rigtige planter og træer skal foretages. Med på råd er altid landskabsarkitekter, arkitekter, indendørs arkitekter og designere, som står for design – en essentiel opgave ved valg af plantekrukker/kummer og træer/planter.

Træer og planter skal naturligvis passe ind i det indendørs ”rum”, så der opnås den ønskede wow-effekt Bygningskonstruktøren står for logistikken, som fx at få de større træer ind i bygningerne, så træernes habitus, højde, vægt mv. tilgodeses. Gartneren skal sikre, at den dyrkningsmæssige kvalitet er i orden, og at de træer og planter, der indkøbes, er sygdoms- og skadefri. På den måde får kunden optimal glæde af sine planter mange år frem i tiden. Samtidig er det vigtigt, at de træer og planter, der udvælges, får det nødvendige lys i de nye omgivelser og bidrager til et bedre indeklima. Alle eksperter er vigtige i projekteringsfasen for at opnå en smuk, præsentabel og dekorativ løsning, så den eftertragtede savanneeffekt opnås. Det er et grundigt stykke arbejde, der skal udføres og som er helt afgørende for et godt slutresultat. Det er samtidig vigtigt at tage højde for hele den tekniske del omkring dimensionering af vandings-anlæg, vandrensning, gødningssammensætning mv. – alt sammen en af OXYGREEN’s kernekompetencer.

Når beplantningen er etableret, sørger OXYGREEN for løbende planteservice, som sikring af vand og gødning i rette mænger, aftørring for støv (en meget væsentlig del af tidsforbru-get i forbindelse med planteservice), kontrol og biologisk bekæmpelse af evt. sygdomme og skade-dyr.

ANNONCE

INDEKLIMA – DEKORATION - BÆREDYGTIGHED – SAVANNEEFFEKT Træer og planter har en afgørende effekt på en række faktorer som indeklima, dekoration, bæredygtighed og savanne-effekt. I det væsentlige drejer det sig om at optimere de områder, der har afgørende indflydelse på såvel det fysiske som det psykiske indeklima. Træer og planter er vigtige iltproducenter, når CO2 fra luften sammen med vand omdannes til sukker og ilt gennem fotosynteseprocessen. Træer og planter æder faktisk CO2, som er et vigtigt plantenæringsstof. Men også skadelige stoffer som formaldehyd og benzen, er træer og planter i stand til at optage, omdanne og uskadeliggøre.

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 35

SPOT PÅ VEMMELEV


Tekst: Kurt Bønnerup

Mekaniker og autoforhandler Peter Larsen er kendt i vide kredse og har forstået at lade Vemmelev Auto følge med tiden. I 2017 fejrede han 25-årsjubilæum og sidste år kunne han fejre sin 50-års dag. Peter er en mand, der altid er i sin bedste alder og trives bedst, når der er travlt - så han trives godt hver dag. Han lever og ånder for sin velrenommerede virksomhed døgnet rundt. Peter, der var en frisk ung dreng fra Vemmelev stod i lære hos Citroën i Slagelse og fik sig hurtigt en kæreste, Tina - og snart begyndte eventyret i barndomsbyen, hvor parret har slået sig ned i villaen ved siden af forretningskomplekset på Stationsvej 18. Peter fortæller gerne historien om begyndelsen i den nedlagte fabriksbygning og købet og salget af første bil. Nu er bygningen omdannet til en moderne virksomhed med import af biler primært fra Tyskland og præsentation af dem i udstillingslokalerne og på den store plads bag komplekset. Køberne kommer fra store dele af Sjælland, og Peter sælger alt fra biler i mellemklassen til luksusklassen - og man kan altid få en kompetent sludder og professionel vejledning af Peter og hans 5 veluddannede medarbejdere. Man kan bestille klargøring, vask og polering - og firmaet er CAC-certificeret (Carl Christensen reservedele). Der er 3 års reservedelsgaranti - og den generelle service omfatter bl.a. også hjulskift, serviceeftersyn og synsklargøring - og i ”dækhotellet” kan man få opbevaret hhv sommer- og vinterdæk.

Vemmelevs Peter Larsen - mere end 25 år som bilmand

Vemmelev Auto er en alsidig virksomhed, der klarer alt fra knallerter til erhvervsdrivendes større køretøjer - og det siges, man får en rigtig god og fair behandling. Uanset om man kommer med små eller større ting, der skal repareres har chefen og medarbejderne har altid fokus på den bedste kundeservice.

Jens Rendegraver

Entreprenør & Kloakarbejde

Jens Rendegraver klarer store som små opgaver  Alt indenfor kloakarbejde - renovering eller nyetablering  Nedgravning af samletanke  Minirense- og nedsivningsanlæg  Tilslutning til offentlig kloak  Etablering af indkørsler, terrasser eller andet belægningsarbejde  Udgravning til grund  Mindre træfældningsopgaver og mange andre opgaver...

 Ring for uforpligtende tilbud

36 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Jens Rendegraver Gl. Forlev Aps Møllesøvej 1, Gl. Forlev. 4241 Vemmelev Tlf.: 21 70 69 63 / 24 98 01 86 jens_rasmussen@dlgmail.dk


KJÆRSTRUPS MOBILE IS- OG CHOKOLADEBUTIK HOLDER VED STILLINGE STRAND FRA 26. JUNI TIL 9. AUGUST

FLØDEBOLLE SOFTICE ÅBNINGSPRIS:

30.NORMALPRIS 50.-

GÆLDER 26., 27. OG 28. JUNI

Hos Kjærstrup finder du udover den bornholmske flødebollesoftice også softice og vaffelis med hjemmelavet topping, kolde chokoladedrikke, håndlavede flødeboller og friskbrygget kaffe. Vi har åbent alle dage kl. 12-20. KJÆRSTRUP CHOKOLADE STILLINGE STRAND SLAGELSE Stillingevej 73, 4200 Slagelse Tlf. +45 4010 1663 | erik@kjaerstrup.dk | www.kjaerstrup.dk


Festsange & lejlighedssange Tekst: Kurt Bønnerup, Sangværkstedet

En hyggelig dansk tradition ved familie-, kollega-, vej-, firma-, vennefester m.v. Nu nærmer vi os tiden med udsatte konfirmationer og forårsbryllupper - og så er venner og familier inviteret til disse festlige begivenheder for at give hoverpersonerne en god dag at tænke tilbage på. Heldigvis hører der levende sang og musik til, når en fest skal være munter og hyggelig - og i Danmark synger vi gerne, og mange er til sjove taler og muntre bemærkninger, der kan løfte en stemning. Og så har vi denne helt unikke danske tradition med at synge om hovedpersonerne… Fællessange skaber fællesskab - og de gemmes og tages frem, måske ti år efter begivenheden… eller senere, man kan næsten sige, at taler forgår, men sange består. Der er tusindvis af gode sangskrivere i dette land og de kan deres håndværk. Jo, det er et håndværk at skrive en sang på et korrekt og forståeligt nutidsdansk. Jeg tror, mange har været udsat for, at nogle gæster må krumme tæerne ekstra meget i skoene, når andre roser en sang med ”Nej, hvor var den god!” når alle andre kan se, tante Trine havde brugt gammeldags udtryk, slidte flosker og omvendte ordstillinger og dermed nærmest havde voldtaget det flotte danske sprog.

Et par eksempler:

1)”Hun lærte ej at ride” Jamen, hedder det det? I dagens Danmark siger vi altså IKKE.. Så kommer indvendingen: Jamen ej passer bedre her! Nej, nej og atter nej. Vil man skrive sådan, så brug en anden melodi. Ej bruges kun i meget, meget få tilfælde. 2) ”Hun henad vejen gik” Sådan er der vel ingen, der siger? I stedet for denne underlige omvendthed, så brug ligefrem og korrekt ordstilling ”Hun gik henad vejen” . og find så en melodi, der passer til det. Eller skriv noget andet. 3) Bruger man de forkerte tryk på melodien ”En lille nisse rejste”, skriver man ikke ”Peter holder fødselsdag” Tænk på, hvor trykket skal ligge - og ingen hedder vel Peter og ingen siger fødselsdag. I stedet kan man fx skrive: ”Tillykke, lille Peter”… så sværere er det jo ikke. Ideen med dette lille indlæg, er at gøre opmærksom på, at festdeltagere og måske især unge mennesker ikke skal lide under onkel Nikolajs velmente, men lidt pinlige ord og rim, der ødelægger sproget - og tænk her også på alle vores fremmede, der skal lære dansk. At der ryger en enkelt fejl ind i en sangtekst ødelægger ikke så meget, men når der er gennemgående fejl som dårlige rim, gammeldags ord, for mange floskler og forkerte ordstillinger, ja, så er der et problem. 38 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Faktisk bruger vi i dagens Danmark det naturlige talesprog i forbindelse med sangskrivningen - og altså ikke noget kunstigt, som ingen taler!!! Men alt dette forhindrer jo ikke en dygtig sangskriver i at sammensætte både navneord og udsagnsord på nye måder, det kan være vældigt berigende og nyskabende… og tilmed muntert. Men sprogligt og grammatisk skal man ikke gå på kompromis. Jeg afslutter lige med det, der kaldes neuruppinere: En særlig håbløs rimform, hvor to ord eller stavelser ser rimelige ud, men har forskellige tryk, således at rim ikke kan lade sig gøre. Jeg fandt dette eksempel, som man selv kan forsøge sig med: "Den vidtberømte arie blev sunget af fru Marie. Tenoren, som sang solo, var husets piccolo".

FÅ ET GODT TILBUD

på vinduespudsning i Slagelse & omegn

 KONTAKT os på tlf. 61787209

 Slut med dårlig samvittighed over beskidte ruder  Vi har mange års erfaring i ekstra rene vinduer  Få et uforpligtende tilbud på vinduespudsning

Kontakt os på tlf. 61 78 72 09 eller på mail kontakt@slagelsevinduespudser.dk


”Power 1”

120x150 cm. Kr. 15.500,-

Åbent Galleri fredag-søndag den 5.-7. juni kl. 12.00-16.00

Galleri Surprize

Stillingevej 73, 4200 Slagelse. Tlf. 27126709/40101663. Åbent efter aftale. solveig@surprize.dk. www.surprize.dk. facebook.com/galleri.surprize


Kunstner: Finn Møller

Kunstner: Leif Sylvester

Kunstner: Ann-Sofia Dvinge-Baun

Kunstner: Finn Møller

Kunstner: Søren Parmo

Sylvester, Parmo, Dvinge-Baun og Møller! Det kunne lyde som deltagere på et pressemøde, men det er blot et udpluk af de mere end 35 kunstnere som udstiller i MØLLER i mejeriet – kunstgalleri i Stillinge. Der ikke de store muligheder for at holde store ferniseringer med mange mennesker, men MØLLER har over 400 m2, så når vi bare husker at holde afstand, er der stadig plads til de mange, som gerne vil kigge på kunst. Lad os starte med Sylvester, vores folkekære multikunstner, som fyldte 80 midt i april. Vi har som de eneste på Sjælland en kæmpe salgsudstilling af Leif Sylvesters skønne Lito-

grafier, signerede og indrammede samt de fantastiske franske vævede puder med de flotte motiver.

Søren Parmo, en fantastisk arvtager efter de gamle danske kunstnere. Søren maler overdådige motiver – taget ud af et drømmende eventyrunivers. I hans værker finder vi en figur-rigdom skildret med kraftige farver tilsat humor og finurlige titler. Søren Parmo er også den kunstner som, hvis alt går som det skal med samfundet, skal male et over 25 m2 stort vægmaleri i Kirke Stillinge. Vi håber at værket kan udføres i slutningen af maj og det er en gave til vores område fra en række lokale virksomheder.

Ann-Sofia Dvinge-Baun arbejder med Raku-keramik. Ann-Sofias motivverden er fantastiske figurer, dyr, damer og klovne, med de skønne uforudsigelige farver som den specielle raku-brænding tilfører værkerne. Finn Møller viser sin Frimærkesamling, som er en række keramiske frimærker 19*21 cm, lavet under Corona-pausen. Finn M har fortolket motiverne frit, med et humoristisk og kommenterende tvist. Så der er som sædvanlig masser af kunst at se og købe hos MØLLER i mejeriet, som er et af Vestsjællands største kunstgallerier.

Fakta om kunstgalleriet

MØLLER i mejeriet er et lidt utraditionelt galleri indrettet i det gamle ostelager i Kirke Stillinge Gl mejeri, lidt vest for Slagelse. Galleriet som Jane og Finn Møller åbnede i oktober 2018, har siden åbningen været godt besøgt, mange har kommenteret den spændende indretning, hvor meget af den oprindelige stemning er bevaret, og lokalerne fremtræder meget rustikke og hyggelige. I de 5 lokaler som efter en udvidelse i efteråret 2019 tilsammen udgør over 400 m2, finder man et kæmpe udvalg af kunst og kunsthåndværk fra mange steder i Danmark, Udover Møller´s egne keramiske værker, finder du altid mindst 35 kunstnere og udvalget spænder over glas, keramik, skulpturer og naturligvis flotte malerier. Hos MØLLER i mejeriet findes mange gaveideer, som du ikke finder alle steder, vævede kunstpuder fra Poulin design og smykker fra ByGabay. Vi pakker gerne til gave og hvis man ikke kan beslutte hvilken gave der passer, udsteder vi naturligvis også gavekort. Vi gør meget ud af at udvælge de rette kunstnere så kvaliteten er høj og udvalget spænder bredt. I øjeblikket kan man møde værker af 35 kunstnere, så alle kan få fornøjelse af at gå en tur hos os. Entreen koster ingenting og vi byder altid på en gratis kop kaffe.

40 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020


WWW.HARBOES.DK


Din lokale el-installatør

PRIVATALAMER UDEN ABONNEMENT & 24 TIMERS DØGNVAGT

SIKRING Vi leverer komplette løsninger inden for tyverialarmer til private. Vi har stor ekspertise og erfaring helt fra de store professionelle alarmer til de mindre alarmer med mange “smarthome” funktioner, som i dag er med til at gøre dit alarmsystem til mere end “bare” en alarm. “De sidste 16 år i Espenheins Eftf. har jeg udført el, data og sikringsinstallationer til stor glæde for vores kunder – store og små. Ring til mig, hvis jeg også skal hjælpe dig. Tlf. 58 500 159”. Henrik Aagaard

EL Spar penge på el-regningen Er dit elforbrug løbet løbsk? Eller ønsker du blot at nedsætte dit energiforbrug? I dag bliver der brugt store mængder energi, og der er ofte store besparelser at hente ved at optimere sit energiforbrug både for virksomheden og i privaten. I over 25 år har vi hjulpet vores kunder til gigantiske energibesparelser både økonomisk og miljømæssigt. Vi laver et energitjek, så du kan se, hvor du kan spare penge. Ring til os på tlf. 58 500 159, hvis du vil spare penge på el-regningen.

EL:CON Slagelse

Holbækvej 10-12 - 4200 Slagelse. Tlf. 58 500 159. www.elcon.dk


- 15%

- 15%

RABAT PÅ ALT I ANNONCEN

RABAT PÅ ALT I ANNONCEN

 Ved køb af jakke,bukser og fodtøj

- 20%

på alle 3 dele

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 43


Stærkt virksomhedssamarbejde i Slagelse under Corona-krisen

- også til fremtiden

Stærke muligheder og et fælles ønske om at hjælpe borgere og virksomheder i Slagelse Kommune, har skabt et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne i Slagelse, herunder VUC ERHVERV Sjælland, Jobcenter Slagelse og Slagelse Erhvervscenter. Med et mål om at hjælpe bedst muligt – både gennem den nuværende krise – og samtidig til at stå stærkt i fremtiden. Erhvervslivet favner bredt, med både store og små, private og offentlige virksomheder, og inden for alle brancher i kommunen. Derfor er der brug for en bred vifte af tilbud indenfor efter- og videreuddannelse. Slagelse Kommune er et uddannelsescentrum med alle grene af efterog videreuddannelser repræsenteret. Slagelse har derfor kurser og uddannelser målrettet alle, både beskæftigede og ledige. Samtidig er der et velfungerende erhvervscenter, der rådgiver og hjælper virksomhederne med at få succes, samt et ambitiøst Virksomhedsservice i Jobcenter Slagelse, der arbejder hårdt på at koble virksomheders behov for kvalificeret arbejdskraft sammen med jobsøgende med de rette kompetencer.

Verdensmestre i vejledning Professionel hjælp og vejledning har været at finde altid, både fra skolerne, fra Jobcenteret og fra Slagelse Erhvervscenter. Vi er ”verdensmestre” på hvert vores område. Det er vigtigt, at vi samler kræfterne og holder fokus på en koordineret

44 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

vejledningsindsats til gavn for både borgere og virksomheder i hele kommunen. Der er meget ekstra hjælp at få under Corona-krisen - spørgsmålet for den enkelte har været: ”Hvad er den rigtige hjælp, hvor skal man søge den, og hvordan kommer man i gang?”

Hjælp til selvhjælp – online og i netværk Derfor har erhvervskonsulent Rune Rosenhegn fra Slagelse Erhvervscenter inviteret uddannelsesinstitutionerne til at stå for et samlet, fælles webinar i regi af erhvervscentret, omkring de muligheder virksomhederne har for at tilbyde deres medarbejdere kurser online, her mens samfundet har været sat delvist i stå under Corona-krisen.

Gense webinaret på Slagelse Erhvervscenters hjemmeside. https:// www.slagelseerhvervscenter.dk/ gensewebinarer-775321.html

Hjælp – til virksomhederne og borgere Flere borgere og virksomheder har brug for hjælp til at finde rundt i de mange hjælpepakker, herunder mulighederne med efter- og videreuddannelse. Som virksomheds- og jobkonsulent, om det er fra skolerne, Jobcenter Slagelse eller Slagelse Erhvervscenter, skal man mere end nogen sinde være vejviser og rådgiver. Et stærkt netværk i samarbejdet er vejen frem. Med et bedre overblik over hvilke personer og institutioner man kan tage fat på – er vejen til den nye stilling eller uddannelse blevet væsentligt kortere, når man bor i Slagelse.


”De mange forskellige muligheder for efteruddannelse og kurser, kan være uoverskuelige, og her har vi en stor ekspertise i at vise den bedste vej frem - for både personer og virksomheder. Vi har et ”parallelt uddannelsessystem”, dvs. uddannelse mens du er i job, i Danmark”, fortæller uddannelseskonsulent Tim Brandstrup fra VUC ERHVERV Sjælland, som opfordrer til at tage kontakt til én i netværket, uanset hvor man befinder sig i krisen. ”Vi skal nok hjælpe videre”, slutter han.

Jobspil udviklet i samarbejde Er man i tvivl om, hvor man skal starte, og vil man som medarbejder eller jobsøgende prøve at lege lidt med sine drømme, kan man starte spillet ”Job i Spil”, et spil til din mobiltelefon, der er blevet udviklet i samarbejde mellem jobcentre og VUC. Her får man vist sit mål og vejen frem, i sit eget tempo og på sin egen telefon. Yderligere information, VUC ERHVERV Sjælland Uddannelseskonsulent, Tim Brandstrup tib@vucklar.dk Tlf. 4030 5527.

Slagelse Erhvervscenter Vejleder virksomhederne i Slagelse kommune, fra opstarts- og vækstvirksomheder og videre til de veletablerede. Kontakt: Slagelse Erhvervscenters konsulenter. Virksomhedsservice Jobcenter Slagelse Matcher borgere og virksomheder og er sparringspartner ved efterspørgsel på arbejdskraft, i alle former. Hjælper virksomheder med uddannelse og opkvalificering af deres medarbejdere. Kontakt: Virksomhedsservice på telefon: 29114200 eller på mail: virksomhedsservice@ slagelse.dk. VUC ERHVERV Sjælland Ansvarlig for almen voksen- og efteruddannelse. Leverer online, fleksible og målrettede kursusforløb for borgere og virksomheder, ud fra individuelle behov. Har udviklet Job i Spil sammen med jobcentre og a-kasser i DK. Kontakt: Tim Brandstrup på telefon: 40305527 eller mail: tib@vucklar.dk. Zealand, Sjællands Erhvervsakademi Tilbyder erhvervsrettede kurser og efter- og videreuddannelse på akademi- og diplom niveau. Kontakt: Else Kähler og Vibeke Toft Müller. ZBC Udbyder fag-faglige kurser og uddannelse inden for flere brancher. Kontakt: Michael Bang Dyrehave Absalon Professionshøjskole med videreuddannelser inden for de pædagog-, social-, sundheds- og lærerfaglige områder. Kontakt: Studievejledningen. SDU Tilbyder efter- og videreuddannelse på diplom- og master niveau, samt kurser og moduler. Kontakt: Studieservice.

Hold din ferie på Storebælt Camping og Feriecenter Restaurant

Fri adgang til pool

All Incl. ophold

Fiskeri Stor

ALL INCL.

Prøv vores All Incl. tilbud ved ophold i min. 7 dage kr. 3.000,-. Læs mere på www.storebaeltferiecenter.dk

Aktiviteter legeplads for børn hver dag i højsæsonen

Storebæltsvej 85, 4220 Korsør. Tlf. 58 38 38 05. info@storebaeltferiecenter.dk. www.storebaeltferiecenter.dk SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 45


Tekst: Katrine Holck

”Det her er fame´ ligesom at komme ind i en af Mads Skjerns butikker” De, der indimellem kører gennem Flakkebjerg, har uden tvivl lagt mærke til den store forretning, der ligger i svinget. Den gule bygning med de store vinduer og BARAN BEKLÆDNING over døren. Udenfor står som oftest to små børne-mannequindukker, klædt i enten jagt- eller fritidstøj og i vinduerne udstilles et udvalg af både sko, støvler, jakker, bluser, bukser og stort set alt andet i beklædning. Indenfor bliver du budt velkommen af enten Finn, som ejer butikken eller Karin, som også er ansat på fuld tid. Jeg møder Finn en torsdag formiddag, hvor jeg forestiller mig, der må være forholdsvis stille i butikken, så jeg kan få forklaret, hvad Flakkebjerg og Korsbæk har tilfælles.

Vægt på SERVICE Ingen tvivl om, der hos Baran Beklædning, hersker en noget anden atmosfære end i mange andre butikker. Her er ingen høj musik, overflødigt blikfang, neonlys eller fancy designer interiør. Tøjet hænger på ganske almindelige stativer, fodtøjet er fint sat op i rækker og du møder enten Finn eller Karin, som står klar til at hjælpe dig, når du træder ind ad døren. 46 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Finn forklarer: ”Jamen, vi gør nok tingene anderledes hos os. Der er i princippet ikke den store forskel på at sælge sko, t-shirts eller patroner, så længe produktet er i orden og den service, du yder, er i top. Vi lægger vægt på de gammeldags dyder, og går rigtig langt for, at vores kunder er tilfredse. Vi er her for kunderne og behandler egentlig folk, som vi gerne selv vil behandles. Der er fx ingen grund til at sælge kunden en ny jakke, hvis det blot er lynlåsen, der driller. Vores syerske sætter gerne en ny lynlås i jakken, syr bukserne op, tager mål og tilpasser tøjet til fx store maver, lange ben, smalle skuldre eller andre fysiske udfordringer. Vi er til for kunderne – ikke omvendt”, fortæller Finn og fortsætter: ”Det pæneste en kunde nok har sagt til mig efter sit besøg er: ´Det her er fame ligesom at komme ind i en af Mads Skjerns butikker´. Det blev jeg rigtig glad for at høre”. Telefonen ringer, og jeg kigger mig om i butikken, hvor jeg stort set kan bruge det hele, synes jeg. I hvert fald de brune, korte støvler, windbreaker-jakken, et par gode flasker portvin, den gule dame-regnjakke

og helt bestemt nogle skosåler og vanter MED indbygget varme. Finn er tilbage.

… & tryk på ALT Men hvad nogle måske ikke ved om Baran Beklædning er, at Finn og Karin også administrerer et væld af tryk- og broderingsopgaver, primært på tøj, som fx sportstøj til foreninger og klubber. Men et kig på forretningens hjemmeside, viser, at der faktisk også kan trykkes på et væld af reklameartikler; som kopper, hatte, tasker, chokolade, sengetøj, bolcher, gaveæsker og MEGET mere. ” Vi har adskillige trykopgaver, både for private, erhverv og foreninger, og kan klare rigtig mange af dem her i huset, så ekspeditionstiden er meget kort. Nogle opgaver sender vi ud af huset, som fx brodering, og her har vi allieret os med nogle dygtige samarbejdspartnere, som altid leverer flotte produkter”, fortæller Finn inden telefonen igen ringer og der samtidig træder 2 kunder ind ad døren. Så meget for en stille torsdag formiddag i Baran Beklædning... Dejligt, det går godt og der er travlt i butikken, tænker jeg og overlader Finn til sine forventningsfulde kunder.


STIHL RM 448 TX: 3.095,-

STIHL HS 45: 2.495,-

GRATIS INSTALLATION!* Når du køber en STIHL IMow får du gratis installation med i købet

STIHL RMI 422 PC: 11.995,1.700m² - GPS – APP Connection

*Gælder installation på Vestsjælland, ved køb af robot og kabel til STIHL’s vejl. pris


Tåsinge

REJSETEMA: ”På opdagelse i dejlige Danmark” Lad det ganske danske land inspirere og forføre, når den næste ferie eller smuttur venter på dig.

Rejseliv Skarø

I samarbejde med vores lokale rejsebureau, Egons Rejser, kan du på de følgende sider finde inspiration til ture i Danmark


Drejø Drejø – En aktiv ø med kreative beboere En aktiv ø med kreative beboere. Her er helt sikkert også noget for dig – om du blot vil besøge vores dejlige ø eller om du tænker på at blive øbo. Midt i Det Sydfynske Øhav ligger Drejø med sine ca. 70 indbyggere. Øen ligger lige langt fra Ærø, Fyn og Tåsinge, og derfor opstod udtrykket, at Drejø ligger "midt i verden". Drejø By er en idyllisk landsby med flere smukke bindingsværkshuse- og gårde, der overlevede en omfattende brand i 1942. Det fortælles, at en uforsigtig tækker, der bankede sin pibe ud, var skyld i branden. På øen er der kro, købmand, teltplads, egnsmuseum, café og flere spændende gårdbutikker med lokalt producerede varer. Tur dato: Tirsdag den 4. august

Sprogø Sprogø – Øen midt i Danmark Har du kørt over Storebæltsbroen, kigget på den lille ø Sprogø med fyrtårnet og blevet nysgerrig på hvad den rummer? Sprogø er uden tvivl én af Danmarks bedst kendte små øer. Mange historier og myter knyttes til den lille ø, der i årtusinder har udgjort en mellemstation for sejlads imellem landsdelene, og som i dag udgør forbindelsespunkt til Storebæltsbroen. Øen har været anvendt til beboelse, jagt og fiskeri siden ca. 4000 f.kr. og i 1100-tallet valgte Valdemar den Store at opføre en borg på øen for at sikre de rejsende imod sørøvere. Kvindeanstalten på Sprogø var ikke et fængsel, men de indsatte var der på ubestemt tid. Det var ikke et hospital, men de indlagte blev opfattet som syge. Kvinderne blev betragtet som letfærdige og løsagtige, men havde selv en drøm om en borgerlig tilværelse. På denne tur kan du se det med dine egne øjne, og du kommer helt tæt på historien og får adgang til øen, der ellers er lukket land. Tur dato: Lørdag den 17. oktober

Fejø

Fejø – Frugt, idyl og ægte gæstfrihed Drømmer du om en fredelig ø-ferie, så er Fejø et rigtigt godt valg! På den lille perle, der ligger bare 15 minutters sejlads fra Kragenæs på Nordlolland er både stor natur, idylliske småbyer og en meget imødekommende befolkning. Øen er kendt for sin lækre frugt og perlende cider. På Kernegaarden kan du prøve begge dele! Fejø Mølle er en smuk nyrestaureret mølle, som i dag er fuldt funktionsdygtig, men kører kun ved særlig lejlighed. Når møllen er åben, huser den flere af øens specialiteter og lokale produkter, samt cafe og muligheden for at udforske bygningens indre nærmere. Besøg også Fejøs smukt beliggende strandkirke og tvillingeøen Skalø. Fejøs største attraktioner er gratis; naturen er rig her, klimaet er lunt, udendørslivet blomstrer og folk har tid til at hilse. Tur dato: Tirsdag den 8. september

Femø Femø – Hvor himlen kysser jorden Turen til Femø starter med færgen ”Femøsund” fra Kragenæs på Lolland. Undervejs kan du nyde en pragtfuld udsigt over Fejø, Askø og Lilleø og et rigt fugleliv. Hvis du er heldig, bliver færgen måske fulgt på vej af et par legesyge marsvin. Femø er et trygt og overskueligt samfund, som ligger midt i Smålandshavet. Her er fred og ro, ren luft, god plads, sandstrande og stjernehimmel. Her er et stærkt fællesskab og en aktiv befolkning, som tager imod gæster med åbne arme. Femø er med sit bakkede morænelandskab den mest kuperede af øerne i Smålandsfarvandet, og rundt omkring på øen er der spor efter øens gamle frugtplantager i form af hyggelige frugthaver. Tur dato: Tirsdag den 8. september

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 49


Skarø – Kampesten og blomster Den lille ø er især kendt for sin smukke natur med fugle og småvildt - men den kan også meget andet. Skarø er også kommet på landkortet med sin særdeles aktive lokalbefolkning, der er en flok ildsjæle, som formår at sætte ting i gang. hvert år i august har Skarø sin egen musikfestival. Øen har også en isproducent, der sælger is til hele verden, en sommercafé med eget røgeri, en apotekerhave m.m. Øen ligger ved udmundingen af Svendborgsund og betjenes af samme færgeforbindelse som Drejø. Takket være de hyppige færgeafgange er der mange der benytter sig af en endagstur til øen. På Skarø er naturen den største attraktion med strandenge, diger, sandrev og fine udsigter. Trampestier tværs over marker og langs kysterne gør det let at udforske øen. Skarø har omkring 30 beboere. Skarø by består af smukke bindingsværkshuse og gårdene ligger stadig to og to om byens gadekær. Skarø Kirke er beliggende på øens højeste punkt med fin udsigt over øhavet. Turdato: Torsdag den 20. august

Skarø

Oplevelser på Tåsinge & Langeland, busrejse 2 dage

Tåsinge

Naturen lige udenfor døren; Det at opleve den langelandske natur i et langsomt tempo, giver flere små ”aha” oplevelser. Oplevelsen af de små veje, hyggelige huse, øens hatbakker og årstidernes skift på mark, i hegn og skov samt muligheden for at følge det lokale dyreliv på nært hold, giver ro i sjælen og plads til at tanker kan flyve frit. Slotsparken ved Tranekær Slot er et fantastisk udflugtsmål hele året rundt. Parken og slottet tilhører familien Ahlefeldt-Laurvig, som i 1993 overdrog parkens udsmykning til TICKON –Tranekær Internationale Cen-

ter for Kunst Og Natur. Siden da har over 20 danske og internationale kunstnere af høj klasse skabt deres værker i selve parken. Det drejer sig om såkaldt Land Art – en kunstform, som indebærer, at de ofte gigantiske kunstværker bygges på stedet af organisk materiale, bl.a. træ, jord og sten. Dermed skabesværker, som på forunderlig vis indgår i naturen, men som samtidig er underlagt naturens nedbrydende kræfter for, på et tidspunkt, helt at forsvinde. Afrejse: den 16. august

Skagen – Ferie på toppen af Danmark, busrejse 4 dage

Skagen

Velkommen til Skagen; Her højt mod nord, hvor Danmark ender og de to have mødes, ligger Skagen. Her er der oplevelser for alle generationer hele året rundt. I Skagen finder du nogle af Danmarks skønneste strande med hvidt sand, et levende byliv, inspirerende museer og en helt unik natur. Besøg Skagen, med den unikke natur, de smukke gule bygninger, de mange museer hvor du kan se skagensmalernes ypperste værker, og 50 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

her hvor Danmark slutter skal du prøve at have en fod i to have på samme tid, nemlig Kattegat og Skagerrak. Skagen er en af Danmarks mest populære feriebyer. Det skyldes ikke mindst det helt specielle lys der falder over byen; et lys, som fascinerede de berømte Skagensmalere, som for godt 100 år siden flokkedes i byen. Afrejse: den 21. september


Korsør Slagelse Magasinet byder

Velkommen

Læs Korsør siderne 51-60 Foto: Mads Timmerman


2 af ejerne, Ivan og Kewin, foran butikken i Korsør.

Ivan Kollada har 25-års jubilæm i branchen den 1. juli.

WHITE PARTS har etableret sig med stor butik på havnen i Korsør

Tekst & foto: Kurt Bønnerup

4 engagerede venner står bag dette ”internationale” initiativ Kewin fortæller, at Ivan og han er uddannet hos Hvidevarecentret i Korsør og at det hele begyndte med Kewins idé om at sælge reservedele via en webshop. Han etablerede det første lager i sin kælder på 20 m2 i Tyreengen, derefter udvidede han med et 80 m2 stort lokale på Skovvejen og senere lejede han en tidligere grisefarm på 1200 m2 ved Espe Gods syd for Korsør.

Webshoppen åbnede 1. maj 2016 og den første White Parts-bil rullede ud i oktober 2016. Online-salget af reservedele er den bærende idé og ”vi har kunder både fra Grønland, Færøerne, Skandinavien og naturligvis fra hele Danmark Navnet White Parts skal kunne forstås af vores kunder uanset, hvor de kommer fra i verden”, siger Kewin med et smil og forklarer: ”Martin i Randers er vores webmaster, fotograf og grafiker og Kenni står for området med varmepumper, og så er det Ivan og mig, der kører ud som reparatører - og vi har faktisk en ret travl hverdag, også med pakning og forsendelse af varer, der bestilles via webshoppen”. White Parts har overtaget den butik, hvor ”Land & Fritid” holdt til for et par år siden og har således rådig-

52 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

hed over en rimelig stor P-plads ved butikken og det er en stor fordel, når der skal laves forskellige salgs- og andre events ved butikken. Ivan Kollada har 25-års jubilæm i branchen den 1. juli; ”men pga. af usikkerheden omkring coronasistuationen har vi valgt at markere dette specielle jubilæum den 5. september i stedet for”, fortæller Kewin; og den kommende jubilar supplerer: ”Sæt kryds i kalenderen allerede nu. Der vil helt sikkert komme til at foregå noget spændende hos os med særlige, meget fordelagtige tilbud og andre overraskelser”. Kewin oplyser, at der naturligvis afholdes en eller anden form for reception for Ivan

og foreslår, at man følger med på Facebook og i dagspressen, når tiden nærmere sig. Den meget beskedne Ivan er endnu ikke indstillet på at skulle være i fokus; men jubilæet skal fejres. ”Jeg blev ansat i Korsør Hvidevarecenter i 1995 med 2 års elevtid på baggrund af en HG fra Slagelse Handelsskole. Efter læretiden flyttede jeg fra Slagelse til Korsør”, husker Ivan. Begge siger samstemmende: ”Vi er kommet rigtig godt fra start, siden vi åbnede forretningen her i oktober sidste år - og alle har taget vældig godt imod os - så vi ser også meget frem til Ivans jubilæumsarrangement til september”.

Den store nyindrettede butik har alle slags hårde hvidevarer, og ”Vi laver også vores egen sæbe til opvaskemaskiner”, fortæller Kewin.


Grundstenen blev lagt i 1939, og vi er nu 3. generation i malerfirmaet. Vi beskæftiger os med alle typer af malerarbejde for boligselskaber, offentlige institutioner, private og erhvervskunder. Kontakt os for et uforpligtende tilbud Mail på: maler@nielsen-strate.dk

Henrik Nielsen 2612 0320

Mikki Christensen 6128 3026

Garanti for godt håndværk

Medlem af Danske Malermestre

Anvender miljømærket maling

Grøn smiley hos Arbejdstilsynet

Malerfirma Nielsen & Strate ApS • Møllevangen 30 4220 Korsør • nielsen-strate.dk


Naturrum: Korsør Lystskov

- frisklufts-aktiviteter en del af Korsørs DNA Restaurant Sommerlyst ligger smukt i Korsør Lystkov, og midt i, hvad der på sigt kan blive, et spændende naturrum.

Tekst & Fotos: Kurt Bønnerup

Jesper Jensen tænker stort og lufter nye ideer Han lader sig ikke skræmme af, at det ”plejer” vi ikke, og det kan ikke lade sig gøre. Han er restauratør Jesper Jensen i ”Sommerlyst” midt i den lyse bøgeskov. ”Lystskoven og naturen rummer uanede muligheder - vi skal bare ud og udforske og bruge de ”gratis” glæder, som er godt for helbred og psyke” siger den initiativrige Jesper. Jesper har det seneste halve års tid tænkt og skrevet og kontaktet flere relevante organisationer for at gøre opmærksom på de ekstra og uudnyttede ressourcer lystskoven gemmer til os. Han er allerede i gang med at søge om midler til etablering af en ny legeplads over for ”Sommerlyst” i stedet for den nuværende, som stort set ikke bruges. Han mener også, at skovstranden har masser af muligheder - og ”det er ikke bare morskab det hele - jeg forestiller mig en lærende legeplads og en lærende strandplads med plancher og naturlegeredskaber, som kan bruges af alle børn fra børnehaven til de store klasser”.

54 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Han fortæller om ideerne med shelters og en bålhytte - om oprensning af skovens mange søer og om en bro over den lille å.

Restauratør Jesper Jensen med et udpluk af planerne for Naturrum Korsør Lystskov.

En anden og vigtig ting er at etablere en fast scene til musik og anden underholdning ved plænen øst for ”Sommerlyst” og med publikum på den skrånende plæne. Der skal søges om lov til mange af disse ideers realiseringer. Sceneideen har Jesper fra ”Mariehaven” i Ansager (også landskendt via tv).

”Og hvorfor ikke også noget med små udsalgsboder med lokale produkter - fx økologiske fra Tøvestensgården?” tænker Jesper lidt højt og forklarer: ”Ja, hvem har ikke set og hørt om hestevognskørsel på Dyrehavsbakken og på Sejerø fx - så en rute fra Lystskov Camping ind i skoven vil jo være en oplagt attraktion som supplement til øvrige aktiviteter i naturrummet, hvor alle børn og voksne kan se, lære og opleve noget nyt hver dag - på naturlig vis”. Alt dette kræver økonomisk støtte og velvillighed fra fonde, fra kommunen og erhvervslivet og andre, der gerne vil hjælpe til. ”Jeg tænker på et større antal frivillige, der har evnerne, lysten, tiden og energien til at gøre en ekstra fornuftig indsats for vores område - og dermed sætte Korsør på det grønne landkort”. Der skal struktur på alle disse ideer for, at der kan arbejdes med dem og få dem realiseret. Jo, Jesper har tænkt, at en ny forening ”Naturrum: Korsør Lystskov” skal etableres som projektledelse for forskellige arbejdsgrupper, der fx kan står for


1) alt det juridiske med ansøgnin ger, lovkrav og kontakt til relevante myndigheder 2) Lege- og oplevelsespladser Hvad skal med og hvordan m.v. 3) Shelter og bålhytte. Hvordan og hvor? 4) Sceneopbygning og publikumsfaciliteter. 5) Uddannelse af skov- og aktivitetsguider i samarbejde med handicap -institutioner m.fl. Og der kan sagtens opstå nye behov for arbejdsgrupper på flere områder.

Tirsdag, den 7. juli kl. 10-14 vil ”Sommerlyst” være vært ved en brunch, hvor ideerne gennemgås. Dette arrangement er altså kun for voksne, der vil indgå i nogle af disse arbejder - og allerede nu må man gerne indtænke, hvilke områder man kunne forestille sig at arbejde med. Men det vigtigste og det første, der skal dannes er foreningen ”Naturrum: Korsør Lystskov” med ildsjæle, der kan levere et godt samarbejde og som kan styre og vejlede med indsigt og lysten til at gøre en forskel.

Det er vigtigst at komme i gang og derfor efterlyser Jesper nogle af byens måske helt nye praktiske ildsjæle, som kan handle og ikke bare snakke om ”plejer”. Folk med indsigt og erfaringer på de forskellige områder er efterspurgte; men Jesper ved også, at kun få kan lægge al deres fritid i sådanne opgaver, men lidt har også ret, når det kan styres og koordineres. Og FGU/Produktionshøjskolen bør bestemt også være med i arbejdet, mener Jesper.

Der kommer nærmere om tilmelding til denne særlige brunchdag via facebook og omtale i dagspressen m.v. Et par af forslagene til Naturrum Korsør Lystskov.

Jesper, med sin kone Yvonne, i den smukke Korsør Lystskov. Efter medvirken i Tv-programmet "Med kniven for struben", tyder alt på en lys fremtid for Restaurant Sommerlyst med mange positive tilkendegivelser.

Isproduktion i ”Sommerlyst”

"Her skal den nye iskiosk stå", fortæller Jesper Jensen fra Restaurant Sommerlyst , som snart producerer is i samarbejde med Tøvestensgården.

Restaurant ”Sommerlyst”restauratøren Jesper Jensen har inviteret på en veltillavet café latte og fortæller: ”Vi har investeret i en pasteuriseringsmaskine og en ismaskine og indgået et samarbejde med Tøvestensgård ved Vemmelev omkring levering af øko-produkter til vores nye isproduktion. Samtidig har vi købt et nyt ishus i Jylland til opstilling foran ”Sommerlyst”, så vi kan betjene vores kunder på bedste vis, når de trænger til lidt mundgodt på deres ture i skoven. Vores kok vil lave helt specielle is, der kan relateres til årstiderne. Det bliver mange forskellige slags - og bl.a. noget med rabarber, æbler og hibiscus - og vi vil også kunne lave en hurtig hotdog til de lækkersultne!” Jesper ser frem til igen at kunne betjene kunderne fra nær og fjern, når det bliver muligt … og ”vi har købt flere møbler til udendørs servering - hvor vi tilbyder frokost mellem 11.30 og 14.30. Vi har altid hjemmebagt rugbrød og flere forskellige retter, såsom en frokostplatte, stjerneskud, fiskefileter og pariserbøf!”

Det er en god idé at tjekke hjemmesiden www.sommerlystjagtkro.dk - og man kan bestille mad og bord på tlf. 52247073 Det har under hele coronakrisen været muligt at købe take away retter i ”Sommerlyst ”mellem kl. 17 og 19 - og det vil fortsætte, forklarer Jesper. ”Vi har haft sindssygt travlt på dette nye område, men emballagen koster ret meget, så der har ikke været den store fortjeneste ved det; men vi har holdt os i gang - og der er kommet kunder meget langsvejs fra også!” Forretningen har jo været tvunget til at køre på lavt blus i de mange corona-uger, men heldigvis har Fugleskydningsselskabet, som står for ”Sommerlyst” vist sig fra deres bedste side ved at yde forpagtningshenstand, så vi kan overleve”, afslutter Jesper, der sammen med hustruen, Yvonne, ser frem til en travl og mere normal sommer i en af Korsørs historiske og mest attraktive besøgssteder, som Den gamle Jagtkro jo også er. SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 55


Per Gudbrandsen med en af sine effektive fliserensere.

Prisen er 50,- kr + moms pr. kvm fliser (for alle 3 rensningstrin). For træterrasser er prisen 30,- kr + moms (træ kan ikke nanoimprægneres).

”Jeg lever reelt af at gøre folk glade” P.G. Algerens er et enkeltmandsfirma, så det er Per selv, der laver alt arbejdet med at rense hustage, facader og fliser. ”Det er vigtigt, at hustage holdes rene for alger og mos, for at bevare et flot tag som holder meget længere”, siger Per. Når det drejer sig om rensning af husfacader og fliser foregår behandlingen i tre faser: 1) Der vaskes grundigt rent 2) Algerensningen (og flisepestbekæmpelsen) foregår med produktet ”Iso-A” et desinficerende rensemiddel, og der afsluttes med 3) nano-imprægnering af facader og fliser, således at områderne bliver ekstra beskyttede. Også her kan der indgås serviceaftaler om forebyggende behandlinger. ”Jeg bruger kun miljørigtige svanemærkede midler til rensningerne”, forklarer Per, og oplyser, at planter langs fliser ikke tager skade i denne forbindelse. ”Og indgår man en serviceaftale er der garanti for det virker i 10 år. Men der skal jo altid snakkes, besigtiges og aftales, hvad der skal ske, så kunderne ved, hvad de køber”.

så rene for snavs som muligt. ”men selv om man bruger markedets fliserensemidler, så er og bliver det kun til overfladiske behandlinger, som kan holde et års tid. Og på et tidspunkt vil det være nødvendigt med professionel hjælp til opgaven med de rigtige værktøjer/maskiner. Mine erfaringer fortæller mig også, hvilket tryk, der skal sættes på fliserenseren i forhold til, hvilke fliser, det drejer sig om, og i hvilken tilstand, de er i”.

Der er travlt i firmaet. "Jeg kommer primært rundt i områderne Slagelse, Korsør, Skælskør og til sommerhusområderne ved Storebælt, bl.a. til Stillinge Strand; men jeg har kunder over det meste af Vestsjælland”, afslutter den 53-årige nu mere erfarne iværksætter.

Tekst & foto: Kurt Bønnerup

VOGNMANDS- & ENTREPRENØRKØRSEL Tipvogne: 10-37 tons lasteevne. Blokvogne: 12-40 tons lasteevne. Kranvogne. 8-150 t/m - Grab/spil/fly-Jib. Bådtransport & maskintransport. Levering af grus, sten og muld. Container - jernplader udlejes. Grave- og læssemaskiner udlejes. Gaffeltrucks, fejemaskiner.

Som kunde kan man også få en prøverensning på fx en lille kvm, så man kan se forskellen Og det er en god idé også at tjekke, om der gives håndværkerfradrag til disse forskønnelser og forbedringer. På spørgsmålet om, hvad man selv kan og bør gøre, forklarer Per, at det altid er en god idé at holde sine fliser 56 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

VALBYGÅRDSVEJ 75 - 4200 SLAGELSE info@skmail.dk - www.antonpetersen.dkHenrik og Mikki i kontorerne på Møllevangen 30 i Korsør.

Tekst: Kurt Bønnerup

Malerfirmaet Nielsen & Strate Aps gør klar til fremtiden 4. generation er ved at blive kørt i stilling hos Nielsen & Strate Aps.

Henrik og Mikki har forberedt en god snak over en kop kaffe - og som det første får jeg at vide, at Mikki er Henriks svigersøn og nu indgår i firmaets ledelse på det administrative plan. Henrik er 3. generation og har efterfulgt sin far, Jørgen Nielsen, der overtog efter sin far, Hugo Nielsen, firmaets grundlægger. Tanken er så, at Mikki fortsætter som 4. generation. Da Henrik er travlt optaget af kunder og telefonsamtaler m.v., er det primært Mikki, der fortæller: ”Vores mission er at videreføre firmaets historiske værdier og visionen er at udvikle disse omkring høj arbejdskvalitet, troværdigt samarbejde med kunderne (herunder overholdelse af aftaler og mødetider) - og en vigtig ting som godt arbejdsmiljø og personalepleje skal altid være i fokus. Den konstruktive kombination mellem arbejdsopgaverne og hjemmets udfordringer er basis for at kunne yde god kundeservice, hvor vi inddrager kundernes ønsker og muligheder, således at den gode interne stemning fra arbejdspladsen finder sin naturlige plads i arbejdet hos kunderne”.

58 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Og Mikki fortsætter: ” Vores malere arbejder selvstændigt under mottoet frihed under ansvar - og denne synergi skabes kun i et godt arbejdsmiljø”! Henrik kommer til og supplerer: ”Vores malerfirma er medlem af Danske Malermestre, hvilket borger for, at kunderne får udført et ordentligt stykke arbejde fra os - og samtidig er vi omfattet af en garantiordning, netop for at sikre kunderne”. Firmaet bruger primært svanemærkede og dermed miljørigtige malingsprodukter. Henrik fortæller: ”vi lægger vægt på, at vores ansatte er glade for at være her i firmaet og det er helt normalt, at de er her i mange år. Kunderne kender vores malere - også således, at flere ønsker at få samme maler igen og igen”. ”Geografisk dækker vi primært Slagelse Kommune - og vi har kontrakter med boligselskaber i Slagelse og Skælskør og har tidligere haft det i Korsør også. Men vi maler både for private, for erhvervsdrivende og for kommunale institutioner”, siger Mikki og oplyser, at hans egne arbejdsområder omfatter alt

fra kundebesøg, tilbudsgivning og fakturering og andre administrative funktioner. ”Mikki er prototypen på den moderne malermester”, siger Henrik og fortsætter: ”I gamle dage var det malermesteren selv, der deltog i det praktiske arbejde hos kunderne … i dag er det vores malere, der er eksperterne - og malermesteren er lederen, der fordeler arbejdet og har kontakt til kunderne omkring tilbud og arbejdsopgaver - så det er vigtigt, at vi forstår at sætte de helt rigtige medarbejdere til de rigtige opgaver”. Mikki: ”Ja, jeg går ind til nogle spændende udfordringer med at få de løbende udviklingsprocesser omsat til praktiske realiteter - og successen afhænger i høj grad af vores ansatte”. På spørgsmålet om, hvad der er oppe tiden, smiler Mikki: ”Vi sætter en del fotostater op i øjeblikket. Folk vil gerne have naturlandskaber, cityviews, skylines - og bogreoler! Alt sammen for at skabe ekstra liv og inspiration i de forskellige opholdsrum og arbejdslokaler”.


Hos Korsør Vulkanisering er vi eksperter i dæk og fælge til stort set alle køretøjer. Vi kan arbejde med næsten alle slags køretøjer, lige fra trillebøre og gaffeltrucks til personbiler, traktorer, lastbiler og varevogne.

D Æ K

&

A U T O S E R V I C E

DIN LOKALE DÆKSPECIALIST Korsør Vulkanisering er en kvalitetsbevidst virksomhed, som sælger dæk, fælge og autoservice til konkurrence-dygtige priser. Vi leverer de bedste varer, og sørger altid for rigtig rådgivning, hvis du som kunde skulle have spørgsmål.

First Stop – dit førstevalg af dækleverandør First Stop er et europæisk netværk af specialiserede dækforhandlere med mere end 16 års professionel erfaring. Vi råder aktuelt over 2.000 servicecentre i 25 lande over hele Europa.

Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dig. Skovvej 57, Korsør Tlf. 58 37 07 27

   

God service, altid lige i nærheden Konkurrencedygtige priser Veluddannet personale Professionel autoservice med garanti

Vi udfører også arbejde med servicevogn - I ringer, vi kommer!

Skovvej 57, Korsør, Tlf. 58 37 07 27


GreenGHOST

- fra plastaffald til træningstøj Iværksættervenner i Korsør med produktion i Portugal

Makkerparret Simone og Christian med deret helt unikke tøj, lavet af plastaffald.

Simone og Christian forklarer deres idé: ”Vi skal bruge de affaldsressourcer, folk har ”glemt ” ude i naturen - og her tænker vi også specielt på plastaffaldet i oceanerne. Faktisk er det uden tvivl en win-win-situation, da plastikaffaldet og de store fiskenet samles op fra havene og dermed beskytter vi fisk og andre havdyr, for herefter at lave sportstøj af det regenerede nylon!” Simone oplyser, at tøjet bliver produceret på en fabrik i Rio Tinto ved Porto og Christian uddyber: ”Plastaffaldet kommer til fabrikker i Italien og Slovenien, hvor det omdannes til klædestoffet Econyl, som i virkeligheden er regenereret nylon!”. Makkerparrets vision er, at deres træningstøj skal blive det mest foretrukne for folk, der træner i naturen og i træningscentre. Materialet har mange gode kvaliteter såsom to-vejs stræk, fremragende dækning, UV-beskyttelse og det er naturligt svedabsorberende, siger de. Markedsundersøgelser viser, at det primært er kvinder, der går ind for den slags bæredygtighed ”men vi er i fuld gang med at producere t-shirts til mænd. Vi anbefaler interesserede at se vores hjemmeside med produkter og priser og herfra bestiller man de varer, man vil have. Vi pakker selv i klimavenlige poser lavet af sukkerrør. ”

Hvordan går det så med salget? ”Jo, vi bliver mere og mere kendte og dermed følger en god stigning i salget, ikke bare til danske kunder, men også fx til svenske”. Christian: ”Vores mål er at komme til at kunne leve af denne forretning; men vi ved også, det tager tid og at der skal knokles med markedsføringen. Pt. bruger vi Facebook og Instagram - og vi har sideløbende stadig vores jobs som hhv. børnehaveklasseleder og politiassistent”. De to iværksættervenner, der i øvrigt begge er indfødte korsoranere, er ved at udvikle en idé om, at man skal kunne sende sit brugte GreenGHOSTtøj retur til dem. Målet er, når alle produkter, der indeholder Econyl, ikke længere er nyttige for kunderne, kan man gå tilbage til trin et i regereringssystemet for herved at kunne anvende det igen og lave det til nyt sportstøj. Christian oplyser, at de har indgået en lille sponsoraftale med ”Race for Ocean” - et affaldssamlerprojekt på den jyske vestkyst, hvor de samtidig deltager i strandrensningsprojektet der. Og ”så offentliggør vi også snart vores idé om at samle nogle frivillige strandrensere her i Korsør ved Alhøjstranden… men mere om det senere på de sociale medier”.

60 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Simone og Christian har også fået en aftale med Rema 1000 på Skovvejen om, at der i hver Green Ghost-forsendelse skal ligge en bambustandbørste, som en reminder om bæredygtighed fra supermarkedskæden. Afslutningsvis fortæller de, at folk i Korsør og omegn, naturligvis selv kan afhente deres bestilte varer direkte på adressen i Korsør Syd, men det skal naturligvis ske efter nærmere aftale. Så slipper kunderne for at betale forsendelsesomkostninger. Tekst & fotos: Kurt Bønnerup


Renault KVIK Skarpe priser og omgående levering

MEGANE Sport Tourer

KADJAR

CLIO Sport Tourer

Fra 135.900 kr.* Besøg renault.dk eller kontakt din lokale forhandler for mere info * Startpris på Clio Sport Tourer GO. Renault Clio Sport Tourer TCe 90 GO stc Renault Kadjar TCe 140 Limited EDC A

A+

Brændstoføkonomi 16,7 km/l, CO2 -udledning 135 g/km. Renault Megane Sport Tourer TCe 140 Limited stc A Brændstoføkonomi 16,4 km/l, CO2 -udledning 139 g/km. Brændstoføkonomi 15,4 km/l, CO2 -udledning 148 g/km. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Gælder indregistrering indtil 21.06.2020 eller så længe lager haves.

Renault anbefaler

DEALERINFO

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 61 Merkurvej 1 • 4200 Slagelse • 7311 7300 • hessel.dk


Så skete det endelig SVØM Korsør og Slagelse Svømmeklub er fusioneret til én stor klub med navnet Svøm Slagelse Korsør. Der er blevet arbejdet rigtig længe på denne fusion, da Corona krisen ramte klubberne og forhindrede Slagelse Svømmeklub i at afholde den ekstraordinære generalforsamling, som skulle gøre fusionen endelig og gældende. Den generalforsamling blev endelig gennemført d. 13. maj. Mødet foregik på det store græsareal ved Slagelse Svømmehal og deltager antallet passede lige til Corona foreskrifterne, da 10 personer mødte op. Seancen var hurtigt overstået da fusionen enstemmigt blev vedtaget ved håndsoprækning af de fremmødte. 8 ud af 10 bestyrelsesmedlemmer var til stede og derfor kunne konstitueringen klares med det samme. Den nye konstituerede bestyrelse med Jørn Birch (tidligere formand for SVØM Korsør) og Katarina Vestbjerg (tidligere formand for Slagelse Svømmeklub) i front som henholdsvis formand og næstformand vil, i tæt samarbejde med den øvrige bestyrelse, styre den nye klub med sikker hånd. Afslutningen på svømmesæsonen i begge de ”gamle” klubber er jo blevet en del anderledes pga. Corona krisen. ”Vi er rigtig ked af, at vi ikke har kunne tilbyde vores svømmere at komme i hallen – men det har jo desværre været ude af vores hænder”, udtaler den nye klubs formand Jørn Birch. Klubbens to fastansatte svømmerskoleledere tager nu arbejdshandskerne på for at få det praktiske omkring den nye klub på plads. ”Der ligger en del arbejde foran os i de kommende måneder”, udtaler Camilla Ørberg der i dag er svømmeskoleleder i Slagelse Svømmeklub og som sammen med Pernille Kjeldsholm Knudsen, der i dag er svømmeskoleleder i SVØM Korsør i fremtiden vil være teamet, der kommer til at stå for svømmeskolen i den nye klub. ”Vi er allerede i fuld gang

62 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

med at samle staben af instruktører og hjælpere til den nye sæson i den nye store klub” udtaler Pernille. Planen er, at de to haller (tre når Gerlev åbner igen) som klubben kommer til at have aktiviteter i, skal tilbyde den nye klubs omkring 2200 medlemmer en bred vifte af tilbud både i svømmeundervisning for børn, unge og voksne, konkurrencesvømning for de dygtigste svømmere samt vandpolo, som har kørt i Slagelse i mange år og som er i toppen af dansk polo. Når nu situationen er som den er og vi ikke kan komme i hallerne pønser vi på at lave nogle anderledes aktiviteter på stranden i løbet af sommeren. ”Det skal vi nok melde ud om - når det er på plads” siger de to svømmeskoleledere. Vi glæder os alle til at kunne byde jer velkommen i den nye klub og vi håber, at vi ses meget snart igen.

Formand Jørn Birch og Næstformand Katarina Vestbjerg i den nye fusionerede svømmeklub: Svøm Slagelse Korsør.


GT DØGNVA 0 15 02 62 0 62 • 2 7 2 5 8 5 . tlf

Kloakmesteren i Slagelse - Vi finder løsninger. ALT I KLOAKARBEJDE UDFØRES: • Højtryksspuling • Slamsugning • Olie- og kemikalietransport • TV-inspektion • Rodskæring • Forsikringssager • Rotteskader • Rengøring/fyldning af gl. olietank • Grus/sten/muldjord leveres • Kran/grab opgaver • Containerudlejning

DET KAN VI OGSÅ: • Få undersøgt og tjekket alle rør i huset/sommerhuset inden køb... Vi udarbejder efterfølgende en rapport, som kan spare dig for tusindvis af kroner • Undgå at få haven gravet op... Vi er eksperter i ”strømpeforing” til renovering af bl.a. defekte kloakrør • Bortkørsel af affald • Beskæring af træer med kranvognsmonteret sav.

Aut. Kloakmester Rødstensgården, Valbygårdsvej 75, Slagelse www.slagelsekloakservice.dk – info@skmail.dk


Torben Alstrøm foran nogle af sine 896 nøddeknækkere på museet i Flakkebjerg.

Gamle og meget smukt, udskårne nøddeknækkere pryder et par af de 8 montre i museet på Gimlingevej.

Tekst: Katrine Holck

”Jeg vil ik´ ha´ flere af de tyndbenede” Det begyndte egentlig med en frimærkesamling, men da Torben Alstrøm for godt 12 år siden, købte endnu en bunke frimærker, var der ved en fejl havnet en nøddeknækker i kassen. ”Den kunne jeg godt nok ikke stå for, så min frimærkesamling blev hurtigt sat på hold, mens jeg i stedet kastede min kærlighed på nøddeknækkerne. Jeg startede jo i det små med at gå på forskellige loppemarkeder, hvor man godt kan finde fine nøddeknækkere fra 2,- kr. stykket, så jeg fik hurtigt købt mig en fin samling. Nogle år senere havde jeg 8 store glasmontre i stuen og da min kone samtidig samler på ugler, var pladsen efterhånden ret trang i privaten”, fortæller Torben. Beslutningen om et egentligt museum blev truffet sidste forår og straks gik planerne i gang med at indrette et lokale på privatadressen med plads til de mange sjældne fund. Den 29. juni 2019 slog Torben Alstrøm dørene op til Flakkebjerg Nøddeknækker Museum på Gimlingevej 19A i Slagelse, som i dag indeholder 896 forskellige nøddeknækkere. ”Der findes kun 2 andre nøddeknækker-museer i verden, et i Tyskland og så et meget stort et i USA, hvor der vist nok skulle være mere end 7000 nøddeknækkere.

Jeg har planlagt et besøgt til museet i Tyskland denne sommer, og håber jeg engang i fremtiden også kan komme til USA og se de mange nøddeknækkere der”, smiler Torben. 7000 forskellige nøddeknækkere? Det er rigtig mange, tænker jeg, mens jeg langsomt bevæger mig rundt blandt Torbens 896 måder at knække nødder på. Her er alt fra dyr i træ til de gængse i stål. Der er et væld af kulørte nisser, designer nøddeknækkere, en virkelig sjov en af Hillary Clinton og rigtig mange, hvor jeg slet ikke kan lure, hvor nødden skal stoppes hen. Og så er der flere forskellige nøddeknækkere, der er udformet som smukke afrikanske kvinder, der knækker dem mellem benene. Nødderne. ”Ja, jeg vil altså ikke ha´ flere af de der tyndbenede, dem har jeg nok af”, griner Torben, som har fuldstændig styr på samtlige nøddeknækkere i museet og gerne hører fra interesserede som evt. vil bytte eller donere til museet. Får du lyst til at se Flakkebjerg Nøddeknækker Museum, så har museet åbent i weekenden fra kl. 10-14 og i skolernes ferier. Entreen er gratis og du kan booke et møde og en rundvisning hos Torben på tlf. 28 77 99 53.


SYLVESTER, PARMO, DVINGE-BAUN OG MØLLER!

LEIF SYLVESTER - LITOGRAFIER

SØREN PARMO - MALERIER

ANN-SOFIA DVINGE-BAUN - RAKU KERAMIK

MØLLER FRIMÆRKER - KERAMIK

MØLLER i mejeriet Støvlebækvej 1a. Kirke Stillinge. 4200 Slagelse. Tlf. 2943 9147 Åbningstider: Torsdag/fredag kl. 10.00-17.30. Lørdag/søndag kl. 10.00-16.00. Forårets helligdage kl. 10.00-16.00. Øvrige dage lukket. Følg med på facebook: møller i mejeriet


Læs Skælskør siderne 66-71

Slagelse Magasinet byder

Skælskør

Velkommen

Skal du have besøg af vores nye gasmontør?

GASSERVICE 850,- KR.

VVS-arbejde Blikarbejde Svejsearbejde Certifikat svejsning Gaskedler Gasservice Sol- og jordvarme Oliefyr Olieservice Badeværelse

DIN LOKALE VVS INSTALLATØR 58 19 60 68

66 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

www.opvvs.dk


Kig ind hos

HOLM RADIO I Skælskør

NYT TV? Vi leverer, tilslutter og viser, hvordan alt skal bruges.

Det kalder vi Service Class

Fra 999,-

Din pris er inkl. 5 års service. Vi rydder op og fjerner dit gamle TV. Når vi siger farvel er det begyndelsen til et nyt samarbejde os imellem, de næste 5 år. GRATIS FOR DIG. Vi leverer i alle størrelser på fod eller væghængt. (væghængt mod mindre tillæg for beslag og opsætning)

Vi køber og sælger brugte mobiltelefoner og fører et stort udvalg i nye telefoner.

solid service

Kom ind i butikken og se bl.a. alt i tilbehør til mobiltelefoner, PC’er, printere mm.

Får du sort skærm den 1. juni? SÅ RING TIL OS! Vi har løsningen! Vi kommer overalt!

2 DEJLIGE DAB RADIOER Model Scansonic

1.499,95

499,95 DAB Transister Radio

Algade 17, 4230 Skælskør

CD afspiller, stationær DAB og stereo

Telefon: 58 50 20 30 SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 67


Claus i et af de store jordbærhuse, hvor både honning- og humlebier sørger for den rette bestøvning

Bærrene blir´ modne i forskellige etaper.

Når det rigtig går løs hos Hunsballe Grønt lidt udenfor Skælskør, arbejdes der i marker, drivhuse og pakkerier, hvor de bl.a. sørger for, at virksomhedens friske bær og grøntsager rammer landets butikker.

”Med færre forskellige produkter, får vi mere fokus på de væsentligste ting” Bag roret står parret Henriette og Claus Hunsballe, som i mange år har drevet landbrug, primært med grøntsags- og bærproduktion fra gården ved Skælskør. Claus overtog i 2005 sine forældres gård ved Menstrup (mellem Næstved og Skælskør) og sammen driver de nu omkring 250 ha friland med bl.a. jordbær, knoldselleri, blåbær, squash og bundtløg og ca. 55.000 m2 dyrkes i væksthuse og tunneller. Men sådan har det ikke altid været.

Men travlheden har ikke lagt sig hjemme og Henriette arbejder nu udelukkende i landbruget, hvor hun bl.a. står for salg og regnskab. ”Vi supplerer hinanden godt, Claus og jeg. Jeg tager mig af budgetter, indkøb, økonomistyring og salg, mens Claus og vores driftsleder Allan, har overblik over afgrøder, dyrkning, maskiner, og planlægning og prioritering af arbejdsopgaver til vore medarbejdere. Opdelingen fungerer rigtig godt", forklarer Henriette.

Travlhed ude og hjemme Henriette var tidligere ledende fysioterapeut med en 40-timers arbejdsuge, bl.a på Sano i Skælskør. ”Når jeg indimellem kom hjem fra arbejde, var det som at lande midt på en hovedbanegård med travlhed og hektisk aktivitet”, fortæller Henriette og fortsætter. ”Det var en udfordring, når jeg selv havde haft en lang dag på job og var træt når jeg landede hjemme. I takt med den stigende travlhed i landbruget, blev det sværere og sværere at få enderne til at nå sammen, og i 2008 sagde jeg mit job op på Sano. Det gjorde beslutningen lidt lettere, at jeg kunne bibeholde en konsulentstilling med 2-3 ugentlige arbejdsdage på Sano, for jeg var jo glad for mit job som fysioterapeut”.

Og der er meget at se til hos Hunsballe Grønt. ”Der er sket en eksplosion indenfor jordbær området de seneste år”, fortæller Claus. ”I Danmark er der stadig mere end 300 jordbæravlere, hvor de fleste jordbær avlere producerer til deres egen gårdbutik, og dem er der plads til, fordi efterspørgslen især er stor i forår og sommer perioden.

68 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Vi dyrker 1,3 ha jordbær i tunnel og godt 25 ha på friland. Samtidig dyrker vi 3,2 ha jordbær i væksthus, hvilket svarer til ca. halvdelen af Danmarks jordbær-areal i væksthus. Butikkerne efterspørger naturligt nok friske varer, derfor plukker vi bærrene tidligt om morgenen, så de kan afhentes om eftermiddagen.

Det betyder, at bærrene er til salg allerede næste morgen i langt de fleste butikker. Men de lokale butikker og gårdbutikkerne her i nærheden, kan jo sælge bærrene allerede samme dag, de er plukket”. (Hvor er vi heldige her på egnen. Red.)

Produktionen er optimeret Henriette og Claus fortæller mig, at de tidligere har dyrket mange forskellige grøntsager; bl.a. rødkål, drueagurker, asier, majroer, kålrabi, rødbeder, grønne bønner og hokkaido græskar. ”Men det har ikke været optimalt af forskellige årsager, så derfor koncentrerer vi os nu primært om jordbær-dyrkning og produktion af godt 1½ million selleri og 1½ million squash årligt. Vi har desuden 1 ha til blåbær og har sideløbende en produktion på omtrent 350.000 bundtløg om året. Planlægningen med at så, plante, pleje, høste og pakke er et stort puslespil hvert år, og derfor er det dejligt, at vi nu har optimeret vores produktsortiment og samtidig har de rette mennesker ansat, så sæsonerne kan forløbe forholdsvis gnidningsfrit”, slutter Claus. Tekst: Katrine Holck


... også blåbærrene er godt på vej

Årets første jordbær blev plukket den 8. april.

Nyd et par af

Henriettes

Henriette med årets første høst.

Smagen af sol og sommer.

egne opskrifter med skønne, røde jordbær JORDBÆRTÆRTE MED MAZARIN BUND Ca. 8 personer

NØDDEBUND MED RÅCREME & FRISKE DANSKE JORDBÆR Ca. 8 personer

Smørdej: 140 gr. smør, 140 gr. mel, 25 gr. flormelis, ½ stang vanilje Mazarinmasse: 50 g. smør, 50 gr. revet marcipan, 50 gr. sukker, 2 æg. Kagecreme: 3 æggeblommer, 3 spsk. sukker, 1 ½ stang vanilje, 1/1 l. mælk, 1-2 spsk maizena. 50-75 gram mørk chokolade eller mørk pålægschokolade. Friske jordbær ca. 750 gram.

Nøddebund: 4 æggehvider, 2 dl. sukker, 100 gr, mandler, 100 gr. finthakkede hasselnødder og 40 gram smeltet smør. Råcreme: 2 æggeblommer, 3 spks. sukker, 2 tsk. vaniljesukker og 2½ dl. fløde

FREMGANGSMÅDE Smørdej: Ingredienserne blandes og stilles koldt, rulles herefter ud, så den passer til en stor tærteform ca. 25-30 cm i diameter. Læg dejen i formen. Herefter røres marcipanmassen sammen til jævn masse og fordeles ud over den ubagte smørdej. Bages i forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 minutter. Så snart tærtebund med marcipanmasse kommer ud af ovnen kan man fordele et lag mørk pålægschokolade ud over hele bunden af tærten. Alternativt smeltes chokoladen og fordeles ud over bunden, som herefter afkøles.

FREMGANGSMÅDE: Pisk æggehvider stive og tilsæt sukker til massen bliver tyk og skinnende. Vend mandler og afkølet smør forsigtigt i. Beklæd en springform (24 cm) med bagepapir og fyld nøddemassen i formen. Bages ved 180 grader i ca. 25 min.

Kagecreme: Omryst en lille del af mælken sammen med Maizena i en meljævner. Æggeblommer, sukker og vanilje røres sammen og kommes i en gryde sammen med mælken, som opvarmes og maizenablandingen tilsættes så konsistensen bliver passende. Lad cremen koge i et par min. Afkøl cremen og fordel den i et pænt lag ud over tærtebunden. Pynt med et tæt lag jordbær oven på cremen.

Anret nøddebunden på et fad med lidt af jordbærrene og server nøddebunden sammen med en skål halverede jordbær og råcreme.

Råcreme: Pisk grundigt 2 æggeblommer med ca. 3 spks. sukker samt 2 tsk. vaniljesukker. Herefter piskes ca. 2,5 dl. fløde til flødeskum - rimelig fast i konsistensen. Æggeblandingen vendes i og den anrettes i en skål.

Velbekomme

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 69


Sommer i Skælskør

På Bykontoret i Skælskør er vi i fuld gang med at forberede os på sommeren og håber at mange vil lægge vejen forbi Skælskør. Og måske flere end vanligt pga. covid-19, som angiveligt sætter rammerne for en anderledes sommer - både i forhold til rejsedestinationer og aktiviteter, som bliver meget mere lokale. Og i Skælskør har vi meget at byde ind med.

Skælskør er en by, hvor vandet kan opleves fra alle sider – Noret, Inderfjorden, Yderfjorden og Storebæltskysten. Langs kysterne er der flere gode vandre og cykelruter, og på Bykontoret har vi et flot udvalg af pjecer, som kan inspirere til dejlige ture i naturen. I omegnen er der desuden mulighed for at lægge vejen forbi både Borreby- og Holsteinborg Gods. Skælskør er foruden smuk natur beriget med flere keramikere, som har åbne værksteder. Og på Guldagergaard, Internationalt Keramisk Center, er der fine og finurlige skulpturer i parken. Agersø og Omø er også et besøg værd. Og tillige en smuk sejltur til øerne fra Stigsnæs Havn. I sommer er der særligt lave takster. Fra 1. juni til 31. august koster en dagsbillet til Omø 25 kr. og en dagsbillet til Agersø koster 15 kr.

70 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020

Begge priser er enhedspriser for både børn og voksne. Og besøget på en af øerne kan fint kombineres med en tur på Kystbatteriet ved Stigsnæs. På Bykontoret er vi ved at lægge sidste hånd på Skælskør Familiefestival, som er blevet en dejlig tradition, som vi er stolte af på Bykontoret i Skælskør. I år er det 6. gang, at Skælskør Bykontor samler aktiviteterne i Skælskør, omegn og øerne i et stort og flot program. Skælskør Familiefestivals formål er at sætte fokus på, hvad man som familie – herunder børn og unge – kan opleve i Skælskør, omegn og på øerne. De forrige år har programmet strakt sig over ugerne 28-30. Bykontoret oplevede imidlertid sidste sommer en stor forespørgsel efter et program for flere af sommerugerne. Det har vi lyttet til – og i år dækker programmet ugerne 27-32 – stort set hele skolesommerferien. Programmet er snart klar til at gå i trykken og ligger klar på Bykontoret og i byens forretninger lige inden Sct. Hans. Ligesom programmet vil være tilgængeligt på Bykontorets hjemmeside www.bykontoret.dk. Vi håber, at både lokale og besøgende vil få gavn og glæde af sommerens mange aktiviteter.

Skjelskør V er klar til at tage imod sommerens gæster med en smuk sejltur ud på Fjorden. Lige nu er det usikkert, hvornår den kommer ud at sejle – covid-19 præger planlægningen med mange forbehold. Men når sejlplanen er klar, kan man finde den på www.skjelskoer5.dk, hvor der også købes billetter on-line. Skjelskør V kan også chartres. Det er Bykontoret, man henvender sig til, hvis man vil chartre en fjordsejlads.

Som noget nyt kan Bykontoret i år tilbyde en Riddlehunt i Skælskør. Her skal der løses et mysterium på en forrygende både lærerig, sjov og eventyrlig jagt gennem Skælskørs gader, hvor familie, skoleklasser eller grupper sammen skal løse opgaver, koder, ledetråde og gåder for at løse mysteriet. Riddlehunt er til hele familien med børn op til 13 år. En Riddlehunt tager ca. 1½ time og billetter købes på Bykontoret, Algade 11.


SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 71


HUSQVARNA R213C: 21.999,SPAR: 6.000,-

HUSQVARNA BATTERISÆT: 2.999,SPAR: 1.300,-

GRATIS INSTALLATION!* Når du køber en Husqvarna Automower får du gratis installation med i købet

*Gælder installation på Vestsjælland, ved køb af robot og kabel til Husqvarna’s vejl. pris – gælder ikke modellerne 105 og 305


Vi tager forbehold for corona -aflysninger Udvalgte events fra

Byportalens kalender 10. JUNI Rundvisning i ruinerne af Antvorskov Kloster. Oplev en af middelalderens mest spektakulære klosterruiner 30. JUNI En skøn guidet kajaktur i Musholmbugten arrangeret af Dybkærgaard 30. JUNI Oplev fortid og nutid i et gammelt, moderne og meget aktivt regiment på Antvorskov Kaserne 1.JULI Miss Piggy og Partyskinkerne leverer underholdningen til denne picnickoncert i Slagelse Lystanlæg 2. JULI Agersø rundt. Byvandring på Agersø med historisk islæt 5. JULI Oplev den gamle åndssvageanstalt på en guidet rundtur på og omkring Dansk Forsorgshistorisk Museum 14. JULI I Jens Baggesens fodspor. Byvandring med fokus på Korsørs første europæer 1. AUGUST Basement Jazzband leverer god og swingende jazz til denne Lørdagsjazz på Solsikken i Skælskør 6. SEPTEMBER Vestsjællands Ungdomsklubs er igen klar med stort loppemarked fyldt med herligheder fra gemmerne. Tag familien med og gør fantastiske fund

Opslag på byportalen er sponseret af vores partnere. Send dit opslag til redaktion@dit-slagelse.dk. Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Følg Dit Slagelse på Facebook og Instagram.


Sommersjov

med FriRUM Lab SOMMERHATTEN Sommer og sol hænger sammen, men det kan være rart af få hovedet i skyggen, når solen bager.

Du skal bruge: En avis Tape fx malertape, washitape (papirstape) Klipsemaskine Pynt fx kunstige blomster, fjer, dyrfigurer eller noget I kreerer.

Sådan gør du: Læg 5-6 avissider på kryds over hinanden. Læg avissiderne over hovedet på den person, der skal have hatten og klem dem rundt. Tape rundt om avissiderne lige over ørerne. Fold/krøl kanterne sammen og hæft dem med klipsemaskinen. I bestemmer selv om det skal være med stor skygge eller bare en lille bøllehat, måske den store sommerhat eller en safarihat til den store Safari ude i sommerlandskabet.

Pynt med det I nu finder bedst - så på med hatten og ud i det blå...

Sommeren venter lige om hjørnet og måske er den ikke, som den plejer, men mon ikke den byder på både sol, vind og vand, som den plejer? Her er 3 sommer kreativiteter, som I kan bruge til at gøre jeres sommer lidt sjovere! Kh, Karen. @friRUMLab

Gør den svære tid lidt nemmere!

74 | SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 edemandHack.indd 2

18-05-2019 12:55:49


VINDMØLLEN

TØMMERFLÅDEN

Derude i det blå, kan det jo godt blæse lidt, men hvordan ved vi om det blæser? For blæsten kan man ikke få at se... Eller kan man? Med en vindmølle kan man se den snurre når det blæser...

Og når vi har fundet ud af det blæser, så skal vi lave noget som kan få vind i sejlene!!

Du skal bruge:  Et kraftigt stykke karton eller forsiden af et magasin  En knappenål  Et par palietter, perler, knapper eller lign.  En pind eller en sugerør Sådan gør du:  Klip kartonet ud i en kvadrat på ca. 20x20 cm.  Sæt et kryds fra hjørnerne og klip en slids på ca. 10 cm. fra hvert hjørne.  Tak knappenålen og stik den igennem en paliet  Saml hver anden slids fra hjørnerne på midten og stik knappenålen igennem, så det danner et hjul.  Sæt en perle på bagsiden af hjulet og sæt hjulet fast på pinden. Tá da en vindmølle!!!

Du skal bruge:  Ispinde, og der skal et par stykker til, så bare igang med at spise is eller få hjælp af familien!!  Papir  Hulmaskine  Papirsugerør  Limpistol og limstænger  Snor

Sådan gør du:  Læg 6 ispinde side om side.  Klip en ispind over på midten og sæt de to stykker på tværs af de 6 ispinde, så de danner en tømmerflåde.  Klip en trekant af papiret med 2 sider der er 10 cm til sejl. I kan også tegne på det.  Brug hulmaskinen og klip 2 huller i den ene side af trekanten.  Lim papirssugerøret fast som mast midt på tømmer flåden.  Sæt sejlet på og lim en snor fast i det ene hjørne og jeres tømmerflåde er klar til eventyr på bølgen blå! Måske den møder en flaskepost derude?

I FriRUM Lab glæder vi os til at se jer alle igen - indtil da, så følg vores Facebookside, hvor I kan lade jer inspirere af vores KREAtiviteter, følge med i vores kommende aktiviteter og støtte vores kreative laboratorie, så vi kan lave endnu flere KREAtiviteter sammen på den anden side af sommerferien.

God sommer - håber vi ses i sommerlandsskabet..

Til rådighed døgnet rundt Ring til os på 42 23 99 90 BEDEMAND HAACK 15BedemandHack.indd 3

SLAGELSE MAGASINET JUNI 2020 | 75 18-05-2019 12:55:


KONA Value Edition

Den helt store udstyrspakke, inkl. bil Lige nu med udstyr til en værdi af kr. 31.000* KONA Value Edition • 16” alufælge • Apple CarPlay™ • Bakkamera • Klimaanlæg • Og meget mere … fra

kr. 199.995

Spar 5.000 kr.

*Værdi af udstyr er udregnet ift. udstyret i standardmodellen, Life. Du betaler kr. 10.000 mere for Value Edition og får udstyr til en værdi af kr. 31.000

Privatleasing Pris kr. 2.695** i månedlig ydelse Udbetaling: kr. 7.495 Samlet betaling i perioden: kr. 105.115 Periode: 36 mdr., 15.000 km årligt.

KONA Value Edition er ægte SUV-glæde: Stort overblik og høj ind- og udstigning. Det nyskabende og gennemførte design giver bilen attitude og er garant for misundelige blikke. Men KONA kan mere end det … Sikkerheden er sikret med 5 stjerner i Euro NCAP, og så er der selvfølgelig smarte alufælge, klimaanlæg, Bluetooth, regnsensor, automatisk nødbremse og fartpilot for ikke at nævne den store touch skærm med Apple Carplay™ og bakkamera. Så bliver det en smal sag at klare parkeringen med fuldt overblik. Kig forbi din Hyundai-forhandler og tag en prøvetur i en KONA Value Edition eller en af vores andre Value Edition-modeller.

Hyundai Slagelse

A

Bin2Bil A/S Asienvej 3, 4200 Slagelse Tlf. 5855 1000, bin2bil.dk

Åbningstider Hverdage: 09.00 – 17.30 Søndag: 11.00 – 16.00

**Begrænset antal. Gældende så længe lager haves. Vist med ekstraudstyr. Udbydes i samarbejde med Hyundai Finans og kræver positiv kreditvurdering. Minimums leje er 12 mdr. + udbetaling. Prisen er inkl. alle fabriksanbefalede services samt leverings- og etableringsomkostninger. Prisen er ekskl. metallak, ekstra dæk, grøn ejerafgift og forsikring. Gebyr (kr. 600) som betales til FDM ved kontraktophør er indregnet i de samlede betalinger. Forbrug 15,9 km/l (WLTP), CO2 142 g/km. Vi tager forbehold for afgiftsændringer og evt. trykfejl.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.