Skolekatalog 2023-24 for Skogn folkehøgskole

Page 1

Magiskeopplevelser og VENNER for livet folkehøgskole 2023 | 2024 SKOGN

Velkommen til Skogn folkehøgskole!

Vi på Skogn folkehøgskole ønsker å skape magiske øyeblikk, minner og stunder sammen med deg.

Vårt fremste mål er at du som enkeltmenneske utvikler deg i samspill med skole og medelever.

Vi ønsker at du skal utvikle deg i en tolerant retning, at du skal se at du egentlig er en verdensborger – og at mennesker er mennesker selv om kulturene er forskjellige.

Vi vil i løpet av året sammen komme inn på mer universelle spørsmål, som betyr noe for alle mennesker – uansett kultur.

Denne kombinasjonen av det sosiale sammen med opplevelser som utfordrer deg som individ, er det vi hos oss kaller magiske opplevelser

På Skogn folkehøgskole har vi et ganske nytt internatbygg, og vi har nettopp pusset opp de andre internatavdelingene også. Skolen har badstue, gymsal, treningsrom, spinningsal og idrettshall 100 meter fra skolen. Trondheimsfjorden med badestrand, naust og båter ligger et par kilometer fra skolen.

Hos oss finner du også «verdens største tv-sofa», auditorium, bordtennis, dart, airhockey, biljardrom og VR-rom. Vi har utendørs og innendørs skytebane for luftgevær og bue. Det er også fotostudio, mørkerom og yogasal i tillegg til egne busser, turløyper, kanoer, kajakker, paddleboards, bruksbåter og helt sikkert flere ting som vi har glemt å nevne.

En folkehøgskole er ikke et reiseselskap, eller en plass hvor man bare chiller. Det er en plass hvor det er lov til å være seg selv, hvor man tenker seg om, sorterer ting og lar nye ideer ta plass i hodet, jager ut noen gamle ideer – og på den måten utvikler seg både i fag og som menneske, medmenneske og verdensborger.

Vi er empatiske, vi hører på deg og vi tror på deg –men vi er også i stand til å gi deg et rævspark hvis du trenger det. Vi kaller det EMR – Empati Med Rævspark. Du må gjerne gi oss EMR også, ved behov!

Velkommen til oss, midt i Trønderriket.

2 SKOGNFHS 2023-2024

Praktisk infoInnhold

Velkommen

Bue - jakt og fiske

Ellevill mat

Fiske og friluftsliv

Foto din stil

Håndball

Kickboxing og fitness

Kreativ design og redesign - din stil

Livslinja - kreativitet, helse, livsstil

USA film og friluftsliv

Bo - fritid og jobbmuligheter

Internat, kjøkken og fellesrom

Skolen ligger:

• 30 minutter fra Værnes lufthavn

• 50 minutter fra Trondheim

• 8 km fra Levanger

• 700 m fra Skogn togstasjon

I gangavstand:

• Idrettshall

• Kunstgressbane

• Sentrum med butikker/post

• Togstasjon

• Pizzarestaurant

• Trondheimsfjorden

Opptak:

Opptaket starter 1. februar og du kan søke allerede nå. Et godkjent år gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning. Skogn folkehøgskole er pensum- og eksamensfri. For å få godkjent vitnemål må du ha oppmøte på over 90% med mindre det foreligger medisinsk bekreftelse på fravær.

Skolen har faste priser som dekker alle utgifter og inkluderer studieturene. Prisene for neste skole år blir fastsatt før jul og legges ut på nettsidene våre. Du søker lån og stipend fra Lånekassen. Ønsker du å slutte før du er ferdig med skoleåret, betaler du for 6 uker etter avbrudd.

Søk her: www.folkehogskole.no/skogn

Send e-post: kontor@skognfhs.no

Ring oss: 74 08 57 20

Besøk nettsidene våre: www.skognfhs.no

Besøk oss på skolen: Lysaker 15, 7620 Skogn

SKOGNFHS 2023-2024 3
2
4
6
8
10
12
14
16
18
20
22
23
folkehogskole.no skognfhs.no

Dette er linja for deg som vil tilbringe mye tid utendørs. Vi konsentrerer oss om den gode jakta, etisk jaktutøvelse, våpen sikkerhet og godt kameratskap.

Vi er omgitt av et eldorado når det gjelder gåsejakt om høsten. Over skoletaket passerer det årlig opptil 80 000 gjess. Det er svært gode fiskemuligheter få kilometer fra skolen, både for ferskvanns fisk og sjøfisk.

Trondheimsfjorden er en av verdens mest artsrike fjorder, og ørretvannene ligger som perler på en snor fra Skogn til svenskegrensa.

I USA vil vi drive jakt med bue, hovedsaklig på hjort, men også på andre dyr. Etter studieturen er det mulighet for rådyr-, skogsfuglog harejakt.

Den som vil, kan ta noen turer på fjorden og forsyne skolen med fersk sjøfisk. Etter jul kan vi gjøre rekordforsøk på Håkjerring (ishai). Den gamle rekorden fra 2013 er på 1099 kg. Det blir mulighet for revejakt med bås og fra glugge, isfiske, rypejakt og seljakt.

Det du vil lære hos oss er buejakt på storvilt, jakt/fangst av rådyr, fugl, mink, mår, hare og sel.

BUE JAKT OG FISKE

Du lærer å bruke kano, kajakk og båt. Vi skal drive dypvannsfiske i Trondheimsfjorden. Vi har bueskytebane både inne og ute, miniatyrbane, utendørs 3D-løype og flere skyteanlegg.

Vi har mye fokus på å lage mat av viltet vi skyter og skolen har eget varm- og kaldrøykeri.

Hvis du er heldig og skyter en rådyrbukk har vi en dag med gevirbedømmelse.

I skolepengene er det inkludert blant annet Goretexjakke og oppsatt jaktbue.

SKOGNFHS 2023-2024 4

Studieturer

Studieturen for Bue - jakt og fiske er går til en liten by i delstaten Minnesota i USA. Der samarbeider vi med en meget kjent bueskytter.

• Jakt med bue, hovedsaklig på hjort, men også på andre dyr

• Vi jakter i noen av USAs tetteste bestander av hvithalehjort

• Vi besøker USAs største militærbase Camp Ripley

• Vi lager mat av all hjorten vi skyter

• Skytedag med revolver, pistoler og rifler i tyngre kaliber

• Vi drar innom Cabelas og Mall of America

• Varighet ca 2-3 uker

• Forbehold om endringer grunnet valutakurs

Linjelærer Åge Morten Veimo

Epost: jaktogfiske@skognfhs.no

Instagram: @Skognfhsjaktogfiske

Facebook: Skogn FHS Jakt og fiske Norge og USA Tiktok: skognfhsbuejaktogfiske

SØK HER!

SKOGNFHS 2023-2024 5

nyhet!

Med hele verden som inspirasjon lærer vi å lage enkel, sunn og smaksrik mat. Opplev gleden med mat og ikke minstkjenn på den gode atmosfæren og samtalen rundt matbordet.

Skolen ligger midt i hjertet av midtnorsk ”matkultur” hvor det bugner av fantastiske råvarer i naturen og alt som dyrkes fram av de dyktige produsentene vi har rundt oss. Vi besøker derfor mange av disse.

Sammen med jaktklassen og fiskeklassen drar vi på utflukter hvor vi får gode råvarer levert rett

i fanget. Noe av dette vil vi bruke ute i naturen mens noe blir tatt med tilbake på kjøkkenet for videre produksjon.

Vi tilbyr en linje der du har mulighet til å lære deg det grunnleggende og elementære i et sunt, næringsrikt kosthold. Vi tenker på bærekraft, samtidig som du lærer hvordan du kan spise variert ved å tenke økono misk.

Tradisjonskost og mat som er i vinden skal vi selvfølgelig lage. Du får også mulighet til å kunne lære deg å lage lekker gourmet

ELLEVILL MAT

mat med kulinarisk inspirasjon fra mange ulike kjøkken rundt om i verden.

Ønsker du å lære deg hvordan man lager en 3, 4 eller 7-retters gourmetmiddag? Hva med å lage en kulinarisk opplevelse for familie og venner?

I løpet av dette året vil du få masse inspirasjon og kunnskap om mat i ulike varianter fra flere verdensdeler. Du vil også oppleve selvutvikling og matglede gjennom denne reisen. Ikke minst det å kunne skape nye relasjoner over et godt måltid.

SKOGNFHS 2023-2024 6

Studieturer

Vi reiser på studietur til Vietnam, et utrolig spennende land med rikholdig matkultur og tilgang på utrolige råvarer og krydder som vil utfordre deg og gi deg masse inspirasjon.

Denne turen gir deg minner for livet, og du vil oppleve både matkurs, utflukter, unike opplevel ser og ferieliv i løpet av turen. Turen vil vare i 2-3 uker.

Linjelærer Jørn Strømsnes

Epost: joern.stroemsnes@skognfhs.no

SØK HER!

SKOGNFHS 2023-2024 7

FISKE OG FRILUFTSLIV

Heftig fiske, ville utras, studietur til Costa Rica med tropiske, unike friluftslivopplevelser. Høres dette spennende ut?

Ørret, kveite, sei og torsk. Telt, kano og trøndersk villmark. Det te er noen stikkord av hva du har i vente.

Fiske og friluftsliv er linja for deg som allerede er interessert i eller kunne tenkt deg å bli kjent med det fantastiske fiske- og friluftslivet. Hos oss får du muligheten til å utvikle deg som fisker og friluftsmenneske.

Skogn FHS ligger midt i smørøyet for et rikt friluftsliv uansett årstid, og vårt nærområde er et eldora do når det kommer til sportsfiske og friluftsliv.

Skolen ligger ved Trondheims fjordens bredder, en av verdens mest artsrike fjorder. Vi har et rikt utvalg av gode fiskevann, elver og fjellvann like i nærheten.

Dette er en praktisk linje hvor du lærer av det vi gjør. Linja passer for deg som er nybegynner og for den mer erfarne.

Du får mulighet til å lære fluefiske, fluebinding, haspel og kystmeite. Du får båtførerprøven og tilgang til båter i fritid og helg. Som elev får du egen privat fiskepakke, inkludert haspelstang og havstang med snelle og snøre.

Året byr blant mye annet på kveitefiske, fiske etter ørret og røye, sjøørretfiske og kultivering, garnfiske og isfiske.

Vi drar på studietur til Costa Rica for å fiske tropiske arter og leve et tropisk friluftsliv. I tillegg får du venner for livet og et år du aldri vil angre på.

SKOGNFHS 2023-2024 8

Studieturer

Vi drar på studietur til Costa Rica. Her fisker vi etter tropiske arter som bl.a. Roosterfish, Tarpoon, Mahi Mahi og Snook - og bor i paradis på jord. Vi fisker fra land, båt og kajakk og drar på hengekøyetur under palmene og spiser lokal, knallgod mat.

I tillegg drar vi på flere kortere studieturer i nærområdet. Til våren bestemmer vi om vi ønsker å dra på kveitetur, sjøørrettur eller isfisketur en hel uke - du som elev er med på å avgjøre dette.

HER!

Linjelærer Philip Musum Aas

Epost: fiske@skognfhs.no Instagram: @skognfhsfiske

Facebook: Skogn FHS fiske og friluftsliv Tiktok: SkognFHSFiske

SKOGNFHS 2023-2024 9 SØK

DIN STIL

Vi ønsker å videreutvikle din unike måte å se verden på og gi deg verktøyene til å uttrykke hvem du er! Bli kjent med fotografiet og deg selv gjennom et skoleår fullt med fotoopplevelser, nye vennskap og en fantastisk studietur.

Vi tilbyr de riktige omgivelsene for å utvikle ditt uttrykk og din bildeforståelse. Fotografering handler i størst grad om det å se, og det er kun du som ser verden på din måte. Med en lærer som jobber med foto og kunst er du garantert god veiledning.

I studio og mørkerom kan du eksperimentere og i biblioteket finner du en rekke fotobøker. Photoshop og Lightroom følger naturligvis med og alle rom er åpne kveldstid slik at du kan bruke utstyret når inspirasjonen slår til.

Gjennom utstillinger og design av egne fotobøker får vi delt bildene med et publikum. Eksperimente ring og leking er viktig for oss. Her kan dere teste ulike uttrykks former i trygge omgivelser. Har du noen gang bygget et Camera Obscura? Eller et pinholekamera?

I elevstyrt uke kan dere gjennom føre deres eget prosjekt. Kanskje lager dere bok fra en road-trip? Dere bestemmer, og vi veileder! Vårt mål er å utvikle den klart beste linja i landet for den fotointeresserte. Dette er stedet for nye ideer og utforsking av hvem man er og hvordan man kan uttrykke jeget.

Etter ett år sitter du igjen med en god portfolio om du skulle studere videre, mye ny kunnskap og magiske minner. Kom og opplev selv hvorfor tidligere elever beskriver skoleåret som et av de beste årene i deres liv.

FOTO
SKOGNFHS 2023-2024 10

Studieturer

Om våren drar vi på en utrolig studietur til USA. Her får vi mulighet til å praktisere det vi har lært gjennom året og bli kjent med den amerikanske storbyen. Ved å besøke begge kystene av landet får du oppleve noen av de mange kontrastene USA har å by på. Fra laidback stemning i San Francisco hvor hippiebevegelsen hadde sitt utspring, til travle New York som aldri sover. For en fotograf er det et fantastisk og fascinerende landskap å jobbe i.

Noe av det vi besøker i de to byene:

• Alcatraz

• The Golden Gate Bridge

• Times Square

• Rockefeller Center med fantastisk utsikt

• Central Park

• Fotomessen Paris Photo i New York

• 9/11 museum

• Wall Street

• Coney Island

• Museum of Modern Art i New York … og mye, mye mer!

Med en god dose fritid, en fin kombinasjon av fag og turisme, og omringet av potensielle motiver vil alle kunne finne noe av interesse. Bildene vi tar vil være betydningsfulle av flere grunner. Dette er virkelig en fantastisk reise og et minne for livet.

Linjelærer Dan Skjæveland Epost: foto@skognfhs.no Instagram: @skognfhsfoto Facebook: Skogn FHS Foto din stil
SKOGNFHS 2023-2024 11 SØK HER!

HÅNDBALL

Håndballinja er for deg som vil spille håndballkamper, få spektakulære opplevelser, oppleve brasiliansk kultur og samtidig få tid til et sosialt folkehøgskoleliv.

Her blir det mye variert trening sammen med vennene dine, der vilje og tæl, samhold og glede står i sentrum.

Du får engasjerte lærere med egen bakgrunn i blant annet eliteserien som både trenere og spillere, og de har evnen til å sette deg i fokus.

Vi har i gjennomsnitt 14 timer håndball i uka, omtrent 1/3 av dette er teori og resten er praktisk trening. Av disse timene har vi tre økter i hall hver uke i løpet av en normaluke.

Skolen har et nært samarbeid med Skogn IL’s herrelag. Dette gjør at guttene har mulighet til å trene og spille kamper sammen med dem i både 3. og 4. divisjon.

Det er muligheter for å få trene lag og å dømme kamper hvis noen ønsker det i løpet av skoleåret.

Jentene deltar med eget lag i 4. divisjon for damer i region Midt-Norge. Mye samspilltrening i tillegg til individuell oppfølging er fokuset for å være mest mulig rustet for seriespillet.

Skolen har egen gymsal og nytt, stort styrkerom. Idrettshall ligger 100 meter fra skolen. tillegg samarbeider vi med Levanger håndballklubb. Det gir muligheter for samtrening, hospitering og spill i 1. divisjon.

SKOGNFHS 2023-2024 12

Studieturer

Vi reiser på studietur til Brasil, der vi blant annet besøker og bor på barnehjemmet AbraC, som vi har et nært samarbeid med. Innsamling av klær, leker og penger jobber vi mye med i løpet av hele skole åreet. Vi utgjør en stor forskjell for noen, og det er en utrolig følelse.

Lokale skoler og klubber i Rio og Santos gir oss brasiliansk motstand på treningskamper og treninger. Vi trener selvfølgelig beachhåndball på verdenskjente Copacabana. Studieturen gir magiske opplevelser i et eksotisk land der både kulturen og håndballen er i stor kontrast til det vi er vant til. Et magisk år du aldri vil glemme!

Linjelærer Hege Hov Lomsdal

Epost: handball@skognfhs.no

Instagram: @Skognfhshandball

Facebook: Skogn FHS Håndballinja Brasil

SØK HER!

SKOGNFHS 2023-2024 13

KICKBOXING OG FITNESS

På denne linja vil kickboxing stå i fokus, men treningen vil være både fleksibel og variert med en rekke ulike og spennende treningsformer.

Kickboxing er en allsidig treningsform hvor du får trent både styrke, utholdenhet, koordinasjon, kroppsbeherskel se, bevegelighet og ikke minst mental trening.

Denne type trening kombinert med de andre treningsformene vi tilbyr, vil gjøre at du har mulighet til å komme i din livs form i løpet av skoleåret.

Linja passer både for de med kampsportbakgrunn og de som ønsker å lære seg kickboxing og komme i god fysisk form. Det er mest vekt på fysisk trening, men også teori. Du lærer deg å plan legge, gjennomføre og ikke minst forstå din egen treningshverdag. Du vil få individuell oppfølging gjennom skoleåret, slik at du kan utvikle deg til en dyktig kamp sportutøver.

Vi tilbyr også beltegradering i kickboxing i løpet av skoleåret for de som vil. Du vil også få mulighet til å prøve andre kampsporter i løpet av skoleåret, blant annet

MMA, krav maga, selvforsvar mot kniv, brazilian jiu jitsu og muay thai. Det blir innslag av mange varierte treningsformer av både crossfit, body fit, kettle bells, trening med dekk, bakkeløp, trappeløp, kickboxingtrening i basseng, core trening og mye mer. Denne linja har også en spesialavtale med treningssenteret Care. Det kan også bli besøk av store navn som for eksempel Thea Næss og Coach Whilloch. Hvis du søker etter et spennende skoleår med trening og kampsport er denne linja din beste mulighet for å oppnå drømmen!

SKOGNFHS 2023-2024 14

Studieturer

Studieturen vår går til Phuket i Thailand, et land med spennende kultur, historie og kampsporttradisjoner.

Du får trene i verdenskjente Tiger Muay Thai and MMA camp. Her får du spesialtilpasset trenings program hvor du kan trene ulike kampsporter eller fitnesstreninger. Tiger Muay Thai er kjent for sine profesjonelle instruktører som er alt fra UFCstjerner til kjendiser innen fitness. Hvert år er det en rekke kjente UFC fightere som er nettopp i Tiger Muay Thai på treningsleir.

Du vil på denne studieturen også få oppleve andre spennende og morsomme aktiviteter og utflukter.

Linjelærer Vidar Moe

Epost: kickboxing@skognfhs.no

Instagram: @Skofokickboxing

Facebook: Skogn FHS kickboxing og fitness

SKOGNFHS 2023-2024 15
SØK HER!

nyhet!

KREATIV DESIGN

Lær deg søm og redesign som håndverk og oppleve gleden av å skape klær og tilbehør som du har laget utfra egne ideer, stil, materialvalg og farger. Her får du muligheten til å leke deg med mulighetene i nye materialer og gi verdi og nye muligheter til brukte tekstilskatter. Skap din egen stil.

Dette er en linje for deg som ønsker å lære et håndverk som gjør deg i stand til å designe og skape klær selv. Du får massevis av inspira sjon og kunnskap som gjør at du er i stand til å kunne ta vurderinger i en prosess fra ide til ferdige antrekk.

Det er utrolig gøy å kunne realisere noen ideer om hvordan et antrekk skal bli.

Du får lære deg søm og sømtekniske ferdigheter så du kan ta egne valg og skape en stil som passer for deg og antrekk du kan være stolt av. Du kan bruke elementer fra motetren der eller egne ideer til en stil som passer for deg.

Du kan designe og skape noe fra egne ideer i nye materialer eller du kan kombinere nye materialer med brukte tekstilskatter. Det finnes utrolig mange spennende muligheter.

Et antrekk du har laget selv kan matches med sko du har reparert, lakkert og dekorert selv. Her får du lære hvordan du refixer sko med nye farger og dekor.

Du får også lære deg å jobbe med metaller og spesielt sølv. ”Kronen på verket” blir til når du kan designe og lage egne smykker og tilbehør.

Linja har fokus på gjenbruk, miljø og økonomi. Det å lage ting selv lønner seg. Når du lærer deg å se muligheter og verdien i materialer, brukte klær og sko sparer du både lommebok og miljøet og får i tillegg en garderobe som ingen har maken til

Vi henter inspirasjon fra utstillinger, mote- og designhistorie og elemen ter fra motebildet. Vi drar til brukt butikker og marked på jakt etter tekstilskatter og handler inn nye materialer lokalt.

OG REDESIGN - DIN STIL SKOGNFHS 2023-2024 16

Studieturer

Studieturen går til eksotiske Vietnam. En reise som starter i Hanoi i nord, videre sørover til Hoiann og reisen ender i Ho Chi Min by. Du får oppleve kultur, historie, tradisjonell mat, religion, levemåte og møte med folk fra en helt annen kultur. En reise i et land med sterke håndverkstradisjoner og et mekka for innkjøp av materialer.

HER!

Linjelærer Marit Nordholmen

Epost: marit.nordholmen@skognfhs.no

SKOGNFHS 2023-2024 17 SØK

LIVSLINJA KREATIVITET, HELSE, LIVSSTIL

Bli med på et aktivt skoleår med yoga, trening og friluftsliv. Krydre dagen med maling, redesign og tekstildesign. Lær, lag og nyt mat som er godt for kroppen.

Fokuset er på din helse og ditt velvære og hva du selv tar med deg inn i dagen din for å bli en livsnyter. Lær grunnleggende yoga som du kan ta inn som en naturlig del av hverdagen din. Fokus på pust, konsentrasjon, balanse, økt bevegelighet, styrke og velvære.

Finn motivasjon til å legge inn din trening som en naturlig del av dagen din. Variasjon i opplegg og aktivitet, din trening kan bli gladtrening.

Få god kunnskap i anatomi og fysiologi for å bli en god massør. Få opplæring i flere typer massasje. Bli kjent med alle de gode fordelene massasje har på kroppen, for velvære og som friskvern.

Lær, lag og nyt mat som er god for kroppen. Lag god, variert og næringsrik mat fra bunnen av med rene råvarer, spennende krydder og urter som kroppen din trenger. Nye matretter, tradisjonskost og internasjonal mat står på menyen.

Produser egne naturprodukter av baseoljer og rene råvarer uten skadelige tilsetningsstoffer. Lag dine egne hud - og hårprodukter som du til daglig bruker. Produser din egen sminke, såper og velværeprodukter.

Kos deg med kreative uttrykk innen maling, redesign og tekstildesign. Eksperimenter med ulike teknikker, materialer og farger. Bli inspirert og lag spennende produkter og klær i redesign. Stort fokus på kreativitet og gleden med å lære et håndverk og skape noe selv.

Bli med på mange fine turer ut i trøndersk natur. Vi har kort avstand til fjell, skog og sjø med mange fine turmuligheter. Ingen krevende turer, men turer ut i naturen der fokus er å få en positiv opplevelse av det å være ute. Prøv også kajakkpadling, rapellering i fjell, spennende grotte vandring og klatring ute og i kla trevegg inne der du får testet dine grenser og får allsidige opplevelser.

SKOGNFHS 2023-2024 18

Studieturer

Du får oppleve kultur, historie, tradisjonell mat, religion, levemåte og et møte med mennesker i en helt annen kultur. I Thailand har vi base nær verdens største fitnesscamp Tiger Muay Thai camp. Her får du prøve ut yoga med thailandske instruk tører og teste ut varierte treningsopplegg. Det blir også matkurs i Thaimat, sertifisering i egenvalgt massasjetype ved Traditional Massage School, malekurs og introduksjon i tradisjonelle håndverk.

Vi drar også på mange fine utflukter for å oppleve en del av alt det flotte Thailand har av severdig heter og naturperler.

Linjelærer Marit Nordholmen

Epost: livslinja@skognfhs.no

Instagram: @skognfhslivslinja

Facebook: Skogn FHS Livslinja Thailand

SKOGNFHS 2023-2024 19
SØK HER!

USA

FILM OG FRILUFTSLIV

USA har alltid hatt stor betyd ning for det som skjer i resten av verden på godt og vondt. Med et år på USA film og friluftsliv vil du få en bedre forståelse av hvorfor USA er slik det er, som land og reisemål fra by til ørken!

Du vil få sjansen til å fordype deg i flere ulike sider av dette spen nende landet; den amerikanske mentaliteten, kontrasten mellom fattige og rike, geografi, historie, shopping, film, bil, mat og mye annet. Vi tar for oss ulike sider av det amerikanske samfunnet, som politikk, historie, religion, matlaging, skole og helse, for

å nevne noe. Det legges opp til interessante, morsomme og varierte timer med både praktisk og teoretisk tilnærming. Her skal den enkelte kunne øke sitt kunn skapsnivå om USA og verdenskul tur ellers. Vi benytter blant annet film som læringsmetode. Vi kan diskutere forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden.

Vi legger også opp til at du skal få økt kompetanse for å kunne bedrive friluftsliv sommer som vinter, høyt og lavt. Vi er blant

annet innom aktiviteter som klatring, kajakk og kano, ski, matlaging og stisykling. Du lærer hvordan man pakker av sekk, bekledning og orientering med kart og det blir muligheter for toppturer og andre turer med overnatting.

Vi benytter oss av film i undervis ning som et grunnlag for videre diskusjon. I tillegg lærer man om film og hva som ligger bak av arbeid. Dette blir også brukt frem imot og på studietur slik at min nene og opplevelsene følge deg i mange år fremover.

SKOGNFHS 2023-2024 20

Studieturer

På våren får du bli med på en opplevelsesrik og variert roadtrip med vestkysten av USA som utgangspunkt.

Her får du blant annet se og oppleve storbyer som San Francisco, Los Angeles, Las Vegas og deler av Route 66. Du får oppleve den mangfoldige naturen, fra strandlivet på vestkysten til frodig skog med 100 meter høye trær, og kjenne ørken varmen i Grand Canyon tett på kroppen.

Dette er bare litt av det du kan oppleve mens vi er på tur.

SØK HER!

Linjelærer Jørgen Botero Mardal

Epost: usa@skognfhs.no Instagram: @Skognfhsusa Facebook: Skogn FHS USA film og friluftsliv

SKOGNFHS 2023-2024 21

FRITID OG JOBBMULIGHETER

Dette er linja hvor du deltar på en annen linje i de fleste hoved fagstimene– samtidig som vi prøver ut hvilke jobbmuligheter og fritidsaktiviteter du vil ha i framtiden.

Du vil være inkludert i skolen, i fellesskapet – samtidig som du ut fra din livssituasjon kan finne en din vei i framtiden.

Du velger et hovedfag blant alle linjene våre. Spesialfagene dine vil være arbeidstrening og botre ning. Kanskje trenger du spesiell trening i forhold til kroppslige

plager, kanskje trenger du litt hjelp med å tenke positivt? Målet vårt er at du skal bli selv stendig – og kunne se for deg hvilken vei du ønsker deg i livet.

Folkehøyskole er sosial trening –du treffer så utrolig mange ulike mennesker med ulik erfaring fra alle kanter av landet. Hele skole anlegget er lagt opp med tanke på å skape mange ulike sosiale arenaer, hvor du skal oppleve å mestre, treffe andre – og skape vennskap.

Vi har tro på empati – det er viktig for å skape tillit, og vise at vi ser hverandre. Vi har også tro på rævspark. Alle vi mennesker trenger et spark bak noen ganger, spesielt hvis vi graver oss ned i en dump i livet.

Arbeidsmetoden kaller vi EMR –empati med rævspark.

Opptak forutsetter økonomisk støtte fra hjemkommune eller NAV. Ta kontakt med oss for utfyllende info. Løpende opptak, søk gjerne i god tid!

BO
SKOGNFHS 2023-2024 22

Internatene våre Kjøkken og matsal

Vi har 7 ulike internatavdelinger. Dere som bor på samme avdeling deler kjøkken, stue og bad.

Dere vil bli godt kjent gjennom kortspill, prating, synging, diskusjoner, småkrangling, rydding og vasking.

De aller fleste av dere kommer til å dele rom med en helt ukjent ungdom. Det er alltid litt spenning og usikkerhet knyttet til hvem man skal dele rom med, men de fleste synes etter en liten stund at det er veldig trivelig.

Rommet ditt kan du gjøre personlig og kose lig om du har lyst. Det finnes hyller hvor du kan sette bilder, det er plass til en plante eller to, og et pledd kan være deilig å ha.

Skolen har en koselig matsal og peisestue ved kjøkkenet. Her serveres alle måltider: frokost, lunsj, middag og kveldsmat.

Vi setter stor pris på mat på skolen vår, og vi synes at enkel, ren, naturlig og ærlig mat er viktig. Utgangspunktet vårt er å bruke mest mulig av det som kan dyrkes og vokse der vi bor, og at vi skal klare å lage enkel og variert mat ut av det.

En god del av råvarene kjøper vi fra produsenter i nærheten av skolen. Vi ønsker at du skal smake på alt, selv om det ikke er det beste du vet. Det blir aldri enklere å øve på å like alt enn hos oss – fordi maten blir servert deg!

Eksempler på valgfag Fellesrommene Aktiviteter

NYHET!

Skolen planlegger to ulike studieturer i Nord-Eu ropa. Turene vil koste cirka kr 10 000,- og vil være frivillige. Man melder seg på en av disse i starten av skoleåret hvis man har lyst.

Med forbehold om nok påmeldte.

• Auditorium • Gymsal med scene • Spinningsykler • Treningsrom • Fotostudio • Lydstudio • Peisestue • TV/filmrom • Laser-X og discgolf • Biljardrom • Badstue • VR-rom • Bli-kjent-tur • Elevkvelder • Skofo-games • Gjørmedag • Juleuke • Brasilløp • Familiehelg • Isbading • Tur til Åre • Avslutningstur • 10 på topp • Ballspill • Båtførerprøven • Fluebinding • Foto • Gitar • Grunntrening • Handyman • Kickboxing • Klatring • Knivmaking • Kunstneren • Lego • Livsendring • Matlaging • Selvforsvar damer • Skyting • Spillklubben • Spinning • Stretching • Strikking • Tegning/maling • Ølbrygging
SKOGNFHS 2023-2024 23
Skogn folkehøgskole SkognFHS på sosiale medier: Variert linjetilbud på Skogn folkehøgskole: • Bue - jakt og fiske • Ellevill mat • Fiske og friluftsliv • Foto din stil • Håndball • Kickboxing og fitness • Kreativ design og redesign - din stil • Livslinja - kreativitet, helse, livsstil • USA film og friluftsliv • Bo - jobb og fritidsmuligheter
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.