Vemdalsjournalen 2018-2019

Page 1

VEMDALS

skönare skidåkning Årets skidor är bättre än någonsin

barnens bästa åk Tre av knattarnas favoriter

villa björnrike Storslaget men ändå intimt


VEMDALS VEMDALS Omslagsbilden är tagen i Skalspasset på Vemdalsskalet av Per Eriksson. Åkare är Viktor Andersson.

redaktionen Ola Rådström

Ansvarig utgivare SkiStar Vemdalen

skönare skidåkning Årets skidor är bättre än någonsin

barnens bästa åk Tre av knattarnas favoriter

villa björnrike Storslaget men ändå intimt

John Nilsson

Kommunikatör SkiStar Vemdalen Anders LundQvist

Destinationschef SkiStar Vemdalen

Text

Niclas Sjögren, Håkan Wike, Henrika Lavonius Wike, Marie Fermbäck, Berne Holmqvist och SkiStar. Foto

Per Eriksson, Alexander Eklund, Karl Vertergård, Håkan Wike, Olof Söderbaum, Einar Montén/Jamtli Bildarkiv, Stig Göran Nilsson och Bosse Johansson/Aftonbladet. Grafisk Form

Marie Fermbäck

Vemdalen Guide

Text & grafisk form: SkiStar Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, Johan Huczkowsky och John Nilsson.

Guide

HITTA RÄTT BOKA SKIDSEMESTER RESAN HIT HOTELL & BOENDE SKIPASS SKIDÅKNING AKTIVITETSTIPS SKIDSKOLA KONFERENS KALENDER RESTAURANGER

Annonsförsäljning

SkiStar Vemdalen, Ola Rådström ola.radstrom@skistar.com Tel 0705-542 914 Tryck

Forssa Print, 130 000 ex

VINTERN

2018/19

Text, idé och produktion SkiStar. Med reservation för ändringar och ev. tryckfel. Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, Johan Huczkowsky & John Nilsson

Guide_2018.indd 1

2018-07-05 13:39:28


MED PASSION FÖR NATUREN

FISKE

Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by I Systembolagsombud Ekbergs Outdoor Store I Vemdalsskalet I Skalets torg Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu

&

FRITID

SINCE 1917


Ledare

Det blir vinter (i år också) När man pratar om att spå väder är det väldigt mycket ”å ena sidan men å andra sidan” och ”om det lågtrycket inte störs av det vädersystemet så kanske...” Kort sagt, att sia om väder, snö och vinterklimat är en komplicerad historia. För att bli meteorolog och ställa egna prognoser får du plugga åtminstone fem år på universitet eller högskola och sedan praktisera i ett år. Med detta sagt vill vi på redaktionen betona att vi absolut inte vågar förutse något som helst när det gäller vädret för kommande säsong. Men, nota bene, vi kan blicka bakåt och känna oss ganska trygga. Förra säsongen var bland den snörikaste och därmed bästa skidåkar-

säsongen i mannaminne. Snödjupet låg emellanåt på nästan 1,5 meter. Och det föll över tre meter snö från premiären tills liftarna stängde. Vi slog upp portarna den 17 november och hade inte en enda dag med tö förrän efter påsk. Det är inte helt vanligt.

Ändå kan vi lätt hitta andra ljuspunkter i Vemdalens vinterväder om

vi blickar tillbaka. 2010, 2012 och 2013 till exempel, rullade liftarna igång redan i slutet av oktober. Det är alltså inget ovanligt att Vemdalen, med sitt inlandsklimat, begåvas med ett stabilt snötäcke. Exakt när och exakt hur mycket det vet varken vi eller TV 4:s meteorolog Madeleine Westin, som vi intervjuar om bland annat fjällväder längre bak i tidningen.

och att det blir en kul skidåkarsäsong, eller i bästa fall en helt fantastisk vinter i Vemdalen snart, det vågar vi däremot lova.

Men att det blir snö,

Välkomna till Vemdalen Anders Lundqvist, Destinationschef SkiStar Vemdalen


M5 MANTRA & SECRET

BAVARIAN BESTSELLERS

#MYMAGICMANTRA

#EVERYWOMANHASHERSECRET

M5 MANTRA and SECRET. Your partners for long lasting and powerful freeride affairs. Any day, any where, any conditions. H I GH T ECH M A D E W H E R E W E LI V E A N D S K I: B AVA RIA , GE RM A N Y

VOEL KL .COM


Elsa Håkansson-Fermbäck, Passet, Vemdalsskalet

innehåll 8 Nyheter 20 Fokus 65 Hänget i Parken 72 Väder 80 Barnens bästa 83 Vemdalen Guide

16

Sociala smårätter TorgEtt slog upp portarna förra säsongen och blev snabbt ett tillhåll för den som gillar att mumsa smårätter.

36

Eliten kom till byn 1981 kom 18 000 till Klövsjö och såg världseliten göra upp i parallellslalom. Stenmark var givetvis dragplåstret.

40

Vemdalens Skidtest Vi har hårdtestat det mesta av det bästa inför kommande säsong och samlat ihop vinterns allra viktigaste vinnare.

58

Villa björnrike Storslaget men ändå intimt, mitt i pisten och samtidigt avskilt. En plats där du kan hitta en paus i tillvaron.


Bättre tillsammans


Nyheter

Björnrike växer vidare...

Active Sports Club

startade nytt gym i Björnrike Centrat förra vintern. Här är det öppet dygnet runt med utrustning för både kondition och styrka.

Edvin Kvarneland med Anita och Gun Lundkvist och vid Björnrikes linbana 1969.

För allt fler barnfamiljer går vinterns drömresa till Björnrike. Orsaken är förstås Björnvallen med ett barnskidområde som ständigt förbättras. Till den här säsongen blir Björnvallen ännu roligare för de allra minsta. Björnvallens Sportkök – den populära och hemtrevliga lunchrestaurangen – har länge levt trångt. Till vintern får alla mer utrymme när de bygger ut med ytterligare 30 sittplatser. Valle tycker också att Björnvallen ska bli ännu bättre och busigare för de små. Alldeles intill Sportköket bygger han sin egen Vallestuga. Där kan barnen leka och där finns också barnpassning. Men Valle nöjer sig inte med det. Han vill att alla ska få ännu mer skidskoj och öppnar Valles skogsbana – en böljande slinga vid Björnstigen med velodromer och spännande skidlek. Nere vid Björnrike torg avslutas första etappen till jul, när tolv rymliga åttabäddslägenheter står klara. I husets bottenplan finns SkiStar Concept Store med fullsortiment av mode, accessoarer, skidkläder och alpin utrustning. Här hämtar du nyckeln till ditt boende. Samtidigt kan du också köpa ditt SkiPass och plocka ut din skidutrustning eller ordna med de sista detaljerna för skidskolan. I nästa etapp av torget kommer nya boenden i stor stil växa fram och i planerna ingår också butiker och restauranger runt torget. Läkarmottagningen i Björnvallen öppnade sin verksamhet redan förra säsongen. På mottagningen kan du träffa läkare på drop-intider och övrig tid finns sjuksköterska på plats. På ÖVRE BJÖRNTERRASSEN stod Villa Björnrike, Bräjks Matbar och bostadsrättsföreningen Björnterrassen klart till förra vintern. Nu förtätas området med ytterligare ett bostadsrättshus.

50-årsjubileum Edvin Kvarneland, Björnrikes grundare, kom till Vemdalen 1952. Han var en längdåkare och skidorienterare som helst tränade i Blästervallen – ett då helt orört område. Edvin hade en vision om att här skapa en fjällanläggning med liftarna runt knuten och all service under samma tak. 1962 köpte han sitt första egna markområde. Det skulle sedan styckas i tomter och säljas för att finansiera den fortsatta satsningen. 1966 började Edvin bygga vägen upp på Gråhognafjället och Annandag pingst satt han på toppen och såg en björn i Blästerdalen. Edvin tänkte att det är ju deras land jag erövrar och i samma sekund föddes namnet Björnrike. 1968 började hotellbygget (numera Björnrike Centrat) och till julen samma år stod det klart med 100 bäddar och en restaurang. Någon lift fanns inte då. Den rasslade inte igång förrän i januari 1969 och var då en linbana som gick från Idet, över dammen och upp på Blästerfjällets topp. Då tog liftresan nästan 20 minuter…

8 – Bokning skistar.com


F A L K E · P.O.BOX 11 09 - D-57376 SCHMALLENBERG / GERMANY


Nyheter

Vemdalsskalet

skistar Fun ride Nu får äventyrslandet ytterligare en infart från Persbacken.

På Skalets torg invigdes förra året det nya huset Torglidret. Övervåning med lägenheter och en bottenvåning med mysiga restaurangen torgEtt. Och vägg i vägg huserar Destination Vemdalen, med en turistbyrå som har öppet varje dag. Granne blir det ytterligare ett hus i lärkträ med en helt annan karaktär och utformning. Huset med lägenheter i de övre planen och affärslokaler i bottenplan beräknas inflyttningsklart till julen 2019. Persbacken vid Skalspasset är många gästers första val av pist. Den tillhör en av de backar där flest åk görs under en säsong. För att skapa mer åkyta breddas nu pisten på några sträckor för att ge skidåkarna mer svängrum. Skistar RIDE i Skalspasset – lekplasten, för alla åldrar och färdighetsnivåer – blev en favorit förra vintern. Nu får äventyrsområdet ytterligare en infart från Persbacken och blir mer lättillgänglig. Värmestugan Röningen vid Skalets torg renoveras till vintern och stugan får nya toaletter. SkiStarshop i SkiLodge Skalspasset, bygger ut för att kunna erbjuda ett bredare sortiment och ge ännu bättre och snabbare service när du ska hyra skidor, checka in eller köpa SkiPass.

Oligarkhus på klockarfjället Klockargården på Vemdalsskalet har en spännande historia som letar sig hela vägen till Ryssland. Året var 2012 då en rysk oligark gjorde en beställning av en Datja. Han tog i ordentligt med ytor, höjder och extra stora stockar i sibirisk lärk. Handpenningen betalades och huset timrades upp. Men när Datjan stod klar var oligarken försvunnen. Mikael Nilsson på SibCon, säljer och bygger hus i ryskt lärkträ och är dessutom gift med en ryska. Därigenom fick han tips om huset och kontaktade entreprenören Gunnar Forss. De blev rörande överens om att huset skulle må bra av en flytt till Vemdalen. Lärkstockarna vägde sammanlagt över 400 ton, vilket krävde 16 fullvuxna långtradare för transporten.

10 – Bokning skistar.com

Datjan som är på 884 kvadratmeter var från början planerad helt utan respekt för kostnader. I oligarkens ”jaktstuga” gick det nämligen att klämma in nio lägenheter, trots att några av dem är på 145 kvadratmeter. Arkitekturen är unik med skeva vinklar, enorm takhöjd, rejäla synliga takbjälkar och vansinnigt mycket rent trä. Det finns också små loft som kan nås via stegar eller en bro som går genom ett rum. Huset som utsatts för väder och vind, har fått en naturlig patina som bräcker vilken ytbehandling som helst. Klockargårdens historia är visserligen kort, men med sina grånade timmerstockar och brokiga bakgrund sätter huset en alldeles speciell prägel på Klockarfjället.


T? MI LI R YO U AT ’S WH KORE 105 SKI / AAATTACK BINDING / KORE 1G BOOT

.COM


nyheter

på gång i Klövsjö/storhogna

Nygården Mitt i Klövsjö by har Karin Ryder öppnat en liten gårdsbutik som säljer närproducerad ost från Norderön, hemmagjorda marmelader och fårskinn. Karin har redan siktet inställt på att bygga ut.

Mer snö Till vintern byggs snökanonsystemet ut i Vemdalens brantaste och tuffaste pist – Svartåshanget.

Emma Britas Café Toppserveringen öppnade förra säsongen vid Sångbäcksvallen i Klövsjös skidområde. Det blev en uppskattad fikastuga med hembakat bröd och härliga våfflor med sylt. Känslan är som att komma hem till farmor.

Nu blir det enklare och bekvämare för alla barnfamiljer att starta sin skidåkning vid Storhogna M Sedan aktivitetshuset Storhogna M invigdes vintern 2015, har Storhogna vuxit med tusen nya bäddar. Behovet av större skiduthyrning, parkeringar och enklare anslutning till pisterna har ökat. Till vintern blir Storhogna M en mycket smidigare och bekvämare startplats för skidåkningen i Storhogna. Vid den rymliga och nybyggda parkeringen ovanför Storhogna M kan du klicka i pjäxorna i bindningarna och via pisten enkelt ta dig ända fram till SkiStarshop. Skiduthyrningen byggs nu ut och får till vintern fördubblad

kapacitet med utökat sortiment i butiken. Här köper du även SkiPass och hämtar nyckeln till ditt boende. Vid SkiStarhop får nu de allra minsta ett eget barnskidområde med ett bekvämt åkband och spännande lekland med skidskoj. Här blir det också en ny på- och avstigning till Tunnelliften, som tar dig vidare ut i hela Storhogna och Klövsjös skidsystem. Skidbussen Snöpendeln, som tar dig till och från Vemdalsskalet och Björnrike, har också en hållplats alldeles intill Storhogna M.

För konferenser & fest

Ny krog & café Benny Svelander driver sedan tidigare serveringen Katrinastugan. Han öppnar nu en mindre krog med café som ligger vägg i vägg med Klövsjö Sportshop och SkiStarshop.

12 – Bokning skistar.com

Storhogna Sport- & Eventhus vid högfjällshotellet stod klart till förra säsongen. Det är en mångsidig lokal för mässor och utställningar med möjlighet att möblera efter olika behov. Storhogna Högfjällshotell & Spa kan nu arrangera större event för företag och privata fester. Huset kan också användas som en unik träningsarena med fjällutsikt. Under samma tak ryms också skiduthyrning, skidskola, skidverkstad, sportshop och ett café.


KLÖVSJÖ SPORTSHOP

0 meter till backen Sportbutik med modekläder

Vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder. Våra varumärken: colmar, j. lindeberg, goldwin, marmot, da kine, boomerang, roxy, craft, kari traa, Quiksilver, oakley, scott, lange, alpina, skHoop, ivanhoe, Houdini, k2, rossignol, Fischer, salomon, Head, Völkl, recover, norröna, eiVY, pieces, icepeak, colour Wear, Hestra, combi, devold, giro, poc, nordica, kühl, keen, sorel, dalbello, exped.

Öppet Varje dag under säsong

i

tel 0682 – 211 80

i

klovsjosportshop.se

i info@klovsjosportshop.se


Nyheter

valles bästa

Barnvänliga Vemdalen blir ännu bättre när Valle tar mer plats kommande vinter. Valle bygger för alla barns skull en ny bana och mötesplats i Björnrike. Text Skistar

V Valles digitala värld Häng med världens coolaste snögubbe digitalt. I Valles app kan du lära dig åkregler, bygga skidbackar och skapa egna ljudslingor. Perfekt träning och underhållning när backen inte är öppen.

14 – Bokning skistar.com

emdalen är en fantastisk destination för alla småbarnsföräldrar med sina fina barnområden som erbjuder många roliga utmaningar för alla barn. Valle har förstås också en självklar plats i Vemdalen och till kommande säsong så har han flera roliga nyheter att dela med sig av. I Björnrike så bygger Valle en egen skogsbana som både små och stora kommer att kul i. Starten kommer ligga strax nedanför Björnvallsliftens avstigning, i pisten Björnstigen och slingra sig genom skogen ner mot Björnvallen. Vid Björnvallen i Björnrike så byggs även Valles stuga som beräknas vara inflyttningsklar till

Foto Skistar

sportlovet. Här kommer alla barn kunna leka och ha kul. Sedan tidigare har Valle en stuga i barnområdet på Skalet där det även erbjuds Valles Barnpassning. Under Valles vinterveckor vecka 3-5, kommer Restaurang Bräjks i Björnrike och Restaurang Passet på SkiLodge Skalspasset ha Valles middag en gång i veckan. Alla barn t.o.m. 6 år äter då utan extra kostnad tillsammans med en betalande vuxen och Valle kommer förstås på besök och dansar och kramas med barnen. Hinner man inte gå på middag så kan man titta på Valles Afterski med dans och musik som kommer pågå hela kommande säsong.

På gång i Vemdalen Skidbussen Snöpendeln kommer i vinter gå med tätare turer. Har du ett SkiPass med minst 6–8 dagar åker du fritt på bussen. Busshållplatsen i Skalspasset flyttas till SkiLodge Skalspasset för både säkrare och bekvämare på- och avstigning.

Morgonskidåkning ingår även i år i ditt SkiPass, utan extra kostnad. Så passa på att ta några riktigt sköna åk när det är alldeles nypistat. Om du är riktigt sugen på mer skidåkning när dagen är slut, så ingår även kvällsskidåkningen i ditt SkiPass.

Med VM-SkiPasset kan du vara med och heja fram våra alpina stjärnor under alpina VM i Åre. VM-SkiPasset, gäller både i Vemdalen och Åre den 5–17 februari 2019 och även som inträdesbiljett till tävlingarna. Det gör också säsongspasset SkiStar All.


VÄLKOMMEN TILL ETT RIKTIGT SKIDHOTELL I SKIDÅKARNAS SKIDORT - KLÖVSJÖ

SKI IN SKI OUT RESTAURANG, BAR OCH AFTERSKI HOTELLRUM,

LÄGENHETER & STUGOR

” – DET SKA KÄNNAS SOM ATT KOMMA HEM FAST MED DET DÄR LILLA EXTRA NÄR MAN ÄR PÅ SEMESTER. HOS OSS HAR DU BACKEN RUNT HÖRNET DIREKT FRÅN DÖRREN MEN ÄNDÅ ALLTID INOM ÄKTA ”STRUMPAVSTÅND” TILL VÅR RESTAURANG, PUB OCH RELAX” ANDERS BACKSKOG, VD KLÖVSJÖFJÄLL

INFO@KLOVSJOFJALL.SE

|

0682- 41 31 00

|

WWW.KLOVSJOFJALL.SEInredningen känns lite retro.

Lite gammalt trä, en smula rustikt, men ändå med en modern nutida atmosfär.

torgEtt Nytt koncept, ny krog och succé direkt. torgEtt slog upp portarna förra säsongen och blev snabbt ett populärt tillhåll för den som gillar att mumsa smårätter och att äta socialt. Vi har pratat mat med krögare Magnus LindQvist. Text Niclas sjögren foto Per eriksson

När Torgett mat & vinbar slog upp portarna vid Lucia i december 2017 var förväntningarna höga. Både från gäster och från Magnus ”Linkan” Lindqvist som är krögaren som tillsammans med kocken Filip Tirell fick uppdraget att driva restaurangen. Ambitionen var att hitta ett matkoncept som kändes nytt och fräscht, något som inte tidigare fanns i området. Något som till och med, lite förvånande kanske, gärna korresponderade med den konceptuella inredningen som känns lite retro, lite gammalt trä, en smula rustikt, men ändå med en modern nutida atmosfär. Det slog väldigt väl ut. Inte bara gästerna var nöjda, restaurangguiden White guide rekommenderade direkt torgEtt i sin guide. – Ja, vi lyckades nog till och med lite över förväntan faktiskt, säger Magnus "Linkan" Lindqvist nöjt. Hur tänkte ni när ni planerade krogen?

– Egentligen hade vi inte planerat så mycket. Vi fick konceptet beskrivet för oss, och sen en förfrågan om

att driva krogen. Filip och jag bollade mycket idéer om vilken inriktning vi skulle ha på maten. Vi tittade på vad som fanns i Vemdalen redan. Biff, burgare och en del annat. Filips idé var att vi skulle ha smårätter och en levande meny där vi kunde byta ut rätterna lite hela tiden. – Tapas och smårätter... det är ju ett jädra trevligt sätt att äta på istället för det gamla vanliga med förrätt, varmrätt och dessert. Man kan ta in en massa olika så att man får testa flera saker. Och blir man inte helt mätt kan man ta in mer. Det blir ett mer socialt sätt att äta. torgEtt har varit noga med servicen. Berätta.

– Ja, detta sätt att jobba med mat ställer nog lite annorlunda krav på servisen. Den måste vara med på lite mer och på ett annat sätt. Hela tiden kolla och plocka. Personalen måste kanske vara ännu mer lyhörd för om gästerna vill ha något mer till exempel.

Sötpotatis med parmesan och tryffel. Friterad

bläckfisk med mayo och persilja. Grillad flankstek med avocado, lime och chili. Det vattnas i munnen när man ser tillbaka på smårätterna på den populära menyn från förra säsongen. I skrivande stund är årets meny inte satt men ett par saker är i alla fall klara. – Vi ska fortsätta på samma linje och ha samma röda tråd som föregående säsong. Det funkade så bra så vi ändrar inte helt. En del rätter kommer ligga kvar och så tar vi med lite nytt. Kort sagt så utvecklar vi det som vi hade på menyn förra året. En sak som är säker är i alla fall att vi kommer att ha kvar råbiffen, den var mycket omtyckt.

Bokning skistar.com –

17


Sötpotatis med parmesan och tryffel. Friterad bläckfisk med mayo och persilja. Grillad flankstek med avocado, lime och chili är några av fjolårets smårätter.


Ett populärt tillhåll för den som gillar att äta socialt

torgEtt mat & vinbar Antal platser: 72 Paradrätt: Klassisk svensk råbiff med äggula, lök och kapris. Var? I huset Torglidret på Skalets torg.

Bokning skistar.com –

19


Fokus

Iskallt uppdrag En extremt utmanande vinter för tre år sedan fick SkiStars snöläggare att vända och vrida på tekniska lösningar och sitt eget arbete i pisterna. ’Underlag i toppklass’ är det långsiktiga målet. Text Håkan Wike

foto Per Eriksson, Karl Vertergård & Alexander Eklund

Isiga backar, ont om snö och hårt underlag på grund av blåst och töväder skapade svåra förutsättningar för snöläggarna för tre år sedan. Förutsättningar som i slutänden gav ett större missnöje bland Vemdalsskalets skidåkare det året. Det blev startskottet på ett arbete där alla inblandande i SkiStar Vemdalen satte sig ner och funderade på vad som varit problematiskt, hur man kunde jobba smartare med den snö som faller och den man själv lägger dit. Palle Andersson, sportchef på Vemdalsskalet, har lett arbetet: – Vi satte upp snöstaket som samlar ihop snön så vi kan schakta ut den i backen istället för att den blåser bort. Vi sprutar mer snö på ställen där det är mest utsatt. Vi har även tagit hjälp av gps-styrd snödjupsmätning och har bättre koll på snötäcket i backarna för att lägga mer förberedande resurser på just slitna ställen. Med en väder- och snömässigt tuff vinter ställs allt på sin spets. Utvecklingsarbete tar naturligt fart och även om vintrarna efter det svåra året 2015 vädermässigt varit bättre, har SkiStar successivt sett att förändringsarbetet gjort skillnad. Gemensam erfarenhet från områdets alla pistmaskinsförare och snöläggare samlades till en ovärderlig kunskapsbank för snöarbetet. – Det har blivit ett mycket bättre samarbete mellan alla som jobbar med snö inom Vemdalens skidområden och vi har blivit bättre på att hjälpas åt med att lösa problem. Vi har samlat på oss ännu mer i verktygslådan för nästa tuffa vinter. – Men både vi och våra gäster får ändå ha i åtanke att vi är ute, det är olika väder och vi är delvis på kalfjället, säger Palle Andersson. Det kan tyvärr inte alltid vara helt perfekt manchester – men vi gör alltid så gott vi kan.

GPS-mätning Med hjälp av gps-styrd snödjupsmätning blir det bättre koll på snötäcket i backarna och mer förberedande resurser kan läggas på just slitna ställen.

Fakta Snöläggningssystemen i Björn-

rike och på Vemdalsskalet består i huvudsak av torn, Klövsjö har däremot enbart fläktkanoner. Tornen är placerade i mitten av backarna och de får luft och vatten via nedgrävda ledningar. Den andra typen av kanoner, fläktarna som flyttas runt i backarna med hjälp av pistmaskin, har en inbyggd

20 – Bokning skistar.com

kompressor som gör att de bara behöver vatten och ström. Hela snöläggningsperioden sträcker sig över 25-30 dygn beroende på väderförutsättningarna och under den perioden läggs snö i alla tre skidområden. Totalt jobbar 50 personer, dygnet runt i skift, med snötillverkning under den mest intensiva perioden.

pistmaskinerna, tre i varje skidområde, snurrar upp till tio timmar varje kväll. Fram sitter ett schaktblad för att flytta snön och baktill sitter fräsen som gör ”manchestern” – ränderna som gör att snön snabbare fryser ihop än om det skulle pistas helt slätt. Totalt finns 15 pistmaskinsförare och nio pistmaskiner i Vemdalsområdet.Fokus

Viktor Andersson Född 1992 Klubb Vemdalens IF Bor I Åre, uppväxt i Vemdalen Favoritbanor Grasgehren (Tyskland) och banan i Björnrike. Meriter Har vunnit USM-kval i störtlopp 2006, trea på junior-SM i störtlopp 2008, har vunnit FIS-tävling i samband med Norska Juniormästerskapen. SM-guld skicross 2015 och 2016, 3:e plats världscupen i tyska Tegendsee 2015. Världscupvinst 2017 och en 2:a plats.

Motlut på OS

Viktor Andersson har inte haft det där riktiga flytet när det gäller olympiska spelen. En bruten fot grusade Sotji och en trasig rygg Pyeongchang. Men Vemdalens första OS-deltagare ser ljust på framtiden. – Jag blir bättre och bättre för varje säsong. Text Niclas sjögren Foto Olof Söderbaum

Viktor Andersson, som tävlar för Vemdalens alpina, missade OS i Sotji 2014 på grund av en bruten fot. Det är därför inte svårt att förstå peppen han kände inför deltagandet i OS i Sydkorea förra vintern. Faktiskt Vemdalens första OS-deltagande någonsin. Säsongen hade varit i det närmaste lysande. Formkurvan pekade brant uppåt. I december vann han en världscuptävling och var på pallen på en annan. Han var rankad topp tre i världen i början av 2018, innan OS, och medaljhoppet fullkomligt vibrerade av entusiasm. – Jag hade tagit stora kliv framåt under säsongen. Jag hade kunnat träna bra, även sommaren före så visst, jag var verkligen på gång. Men på den där tävlingen i Idre i januari dubblar jag ett hopp, landar på en österrikare och kraschar. Viktor går i backen ordentligt och får åka pulka. Axeln har gått sönder där nyckelbenet fäster i skuldran och i ryggen hittar man benmärgsödem, det vill säga blödningar i ett par kotor. Det var givetvis en ordentlig kalldusch. Men en liten gnista hopp tändes när Viktor kunde starta rehab direkt. – Jag kunde knappt gå i början. Men det var ju bara OS som gällde. Så jag körde på. Viktor åkte till Kina för att ladda upp och komma i form inför OS. Åkningen var smärtsam men motivationen hög. Men. Med dessa förutsättningar kan Viktor givetvis inte leverera på den nivå vi vant oss vid. Det blir en 29:e plats i kvalet. Viktor var av förståeliga skäl inte nöjd. Han hoppar lite för långt i ett hopp och ryggen låser sig. När adrenalinkicken väl lagt sig förstår Viktor att smärtan hindrat honom att åka på rätt nivå. Viljan hade varit starkare än vad kroppen egentligen klarade av. – Men idag är kroppen bra. Jag har kunnat dra igång med träningen. Jag har haft lång tid att återhämta mig. Sen såklart är det ändå lite tungt att komma tillbaka, men nu har jag kunnat börja köra 100 procent. Det är inget som hindrar mig nu. Vilket är ditt drömscenario inför vinter 2018/2019?

– Drömscenariot hade jag ju inför förra vintern (skratt). Nä, men jag låg ändå topp tre i världen efter december, innan kraschen. Så drömmen är att kunna vara i den formen jag var i december 2017. Och jag blir faktiskt lite bättre varje säsong.

22 – Bokning skistar.com


Ladda med inspiration

TA DET SOFFT Om du sitter skönt så orkar du mer – du som gillar fjäll, friluftsliv och skidåkning vet hur viktigt det är med återhämtning. Hos oss hittar du ett brett sortiment av snygga, sköna och riktigt soffta soffor för alla stilar och plånböcker. Kom in till någon av våra 73 butiker eller besök mio.se – där har vi alltid öppet. Välkommen!

NYHET!

SOFFA

SOFFBORD

2.295·

FRÅN

3.995·

NYHET! RYAMATTA

FRÅN

1.595·

2,5-sits soffa County i tyg Trento grey med svartbetsade ben, B 214, D 95, H 85 cm 4.495·. Pris fr. 3.995· Serie Woodenforge i antikbrunt klarlackerat återvunnet trä Soffbord med underrede i svartlackerad metall, Ø 80, H 50 cm 2.295· Matbord med underrede i svartlackerad metall, med 1 iläggsskiva à 40 cm, 140-180x90 cm 5.995· Stol med läderhandtag och metalldetaljer 1.495· Paketpris 10.995· (11.975·) bord + 4 stolar NYHET Ryamatta Madison, microfiber/polyester, grå, 250x350 cm 3.995·. Pris fr. 1.595· (140x200 cm) Lammskinn Lisa 999· NYHET Taklampa Edward, Ø 40, H 25 cm, E27, 599· Kuddfodral Samsö 149· Innerkudde fr. 39· Kudde Dag 299· Pläd Maddox 199·

www.mio.se


Fokus

"Det är krascherna som räknas och det brukar bli ganska spektakulärt."

Dammracet När? Den 27 april 2019 Var? Björnidet, Björnrike Hur? Priser delas ut för utklädning och bästa krasch. Folk har testat att åka på i princip allt:

Plask blev publikfavorit Att torrskodd ta sig över dammen vid Björnidet i Björnrike är ingen lätt match. Många stora skidåkare har fallit tungt i det kyliga vattnet och det pratas länge om de mest spektakulära krascherna. Vi har mött en av de ihärdigaste åkarna. Text Niclas Sjögren foto alexander Eklund

från längdskidor till snowracer. Barnen har ett eget lite snällare Dammrace.

Jens Olofsson, som jobbat 25 år i skidshopen på Björnrike, var med på det idag smått legendariska allra första Dammracet. Alltså den avslutningsfest för personalen som då lockade ett tiotal deltagare plus 30 i publiken och som nu blivit närmast en institution i slutet av säsongen med nästan 2000 åskådare och stor fest. Första tävlingen gick 2003. Eller var det möjligtvis 2002. Ingen minns helt exakt verkar det som. Och det kanske säger en del om nivån på partyt när det bara var några i personalen som ville skoja till det lite. Eller hur Jens?

Dammracet 2005

24 – Bokning skistar.com

– (skratt) Jo. Vi har diskuterat det där men ingen är helt säker på året. Det är ju ändå säsongsavslutning och bartömning liksom. Jens har kört alla år utom i den senaste upplagan. Över åren har åken för det mesta resulterat i olika grader av mag-

plask och förnedring. Förrförra säsongen lyckades Jens för första gången köra över hela dammen. Men han menar att det lika gärna kan gå åt skogen nästa gång för svårighetsgraden på insteget till vattenytan varierar år från år. Och nåt övningsåk får man inte. Första året kom ingen längre än halvvägs över dammen. Det har förbättrats något över åren. Men det förefaller inte vara det som är själva meningen med tävlingen. – Folk bryr sig väl inte så mycket om vem som tar sig över dammen. Okej, när Viktor Andersson för några år sen hoppade runt och körde baklänges över hela dammen så var det ju i det närmaste legendariskt. Men annars är det meningslöst att se den som tar sig över. Det är krascherna som räknas. Och det brukar bli ganska spektakulära krascher. Annars är det roligaste att se dom som aldrig åkt förut och när dom upptäcker att det är ordentligt kallt i vattnet. Dom får sån sjuk panik. Dammracet vänder sig enbart till personalen men det har hänt att någon gäst slunkit igenom på wild card. Enda begränsande regeln är att man inte får ha breda skidor. – Detta handlar enbart om prestige. Priserna kan man strunta i.Fokus

Whovalley Reindeer Olja på kanvas 80x100. ”Jag såg den här skönheten på Vemdalsskalet en sensommardag för några år sedan”.

Natur & djur i olja Skidåkare, renar, ledkryss och ripor. Gemensamma nämnare för konstnären Sofia Ohlsén är ofta fjällen och naturen. Vitt, svart och två olika tuber brun oljefärg får liv på uppspända kanvasdukar i ateljén på Storgatan i Östersund. Text & foto Håkan Wike

Timmer Olja på kanvas 100x70. Den första i en utställning om skogen. ”Jag tänker på farfar, på sågen, på doften av skog, hans stora händer och rutiga skjorta”.

26 – Bokning skistar.com

Trots det kalla blåvita vinterljuset hittar hon värmen även i skidbilder och vintermotiv av renar. – Med tiden har jag upptäckt att det är mina färger, säger Sofia om den varma dova känslan i tavlorna. Förlagorna är alltid ett fotografi men ofta hämtas detaljer och former från flera bilder, fotograferande vänner eller fotografer hon kommit i kontakt med via sociala medier. – Jag ser hela tiden på naturen på mitt eget sätt. När det är soligt ser jag ljuset – när det är mulet ser jag former. Uppvuxen de första sju åren i Uppsala men med rötter i Börtnan och Vigge har hon haft nära till Jämtland och Härjedalens fjäll. Vemdalen har hon alltid gillat och det var inte långt i ifrån att hela familjen flyttade hit från Östersund för några år sedan. Målandet har funnits med henne sedan hon gick ut konstskolan 1999, även då hon försörjt sig som grafisk formgivare. För fyra år sedan beslöt sig Sofia för att satsa på konstnärsyrket på heltid. – Måla är det absolut roligaste jag vet. Jag var lite försiktig och trodde att jag skulle få jobba parallellt med form och måleri – nu är det bara måleri.

Med renarna hittade hon också ett motiv som tilltalar många på ett sätt som överraskade lite. De väldigt fotorealistiska oljemålningarna finns i storstadshem, fritidshus och hemma hos renskötande samer. Med sina konsttryck i begränsade och numrerade upplagor av utvalda tavlor har försäljningen på nätet tagit fart och under mässan Lodge & Lya i Vemdalen visas konsttryck och original. – Ett original är alltid något speciellt. Känslan är förstås en helt annan med lystern i färgerna, kanvasduken och strukturen i oljefärgen. Ju större desto bättre. Sofia Ohlsén sneglar lite på en gigantisk myskoxe på väggen. Ett alster som hon nog får bygga ram till och spänna upp på plats där den ska hänga. Kontrasterna mellan oljefärgsdoftande tremeterstavlor, färg på näsan och digitala telefoninlägg på Instagram är en vardagsmix hon gillar. – Nätet är en viktig marknadsplats om du ska försörja dig på ditt konstnärskap. Men jag gillar att träffa folk både på utställningar, mässor och sociala medier. Att bara stå ensam i sin ateljé är inte så roligt i längden. Under hösten 2018 gräver hon sig tillbaka till barndomens minnen och hittar inspiration till nya motiv. – Fjället är viktigt för mig men skogen påminner mig mycket om min farfar – lukten av nysågad gran, stora händer och rutig skjorta. Vi kikar på en nästan färdig tavla. Runda stammar på hög och raka träd. Färgskalan fortsätter i dovt varmt brunt på vitt. – Jag kanske får smyga in en tub grönt också…


JUNIOR COLLECTION For the next generation of adventurers. The Junior Collection is designed to protect the things we care about the most – our children and the environment. With fluorocarbon free and high-performing materials, kids will be warm and dry no matter what adventure they take on, but without the cost of leaving chemicals in nature.

mag Vemdalen.indd 1

2018-06-20 09:20


fokus

Bageriet i Vemdalen drivs av Jacob Carlsson, pappa Rolf (bagare) och lillasyster Tilde (bagare). Missa inte pizzaklubben på måndagar som är riktad till säsongare men alla är välkomna. Det brukar vara fullt. Eller så sticker du till pizzerian direkt efter liften stängt och fikar och spelar schack.

Lokal touch på pizzan Jacob Carlsson utökade för fem år sedan Bageriet i Vemdalens verksamhet till att omfatta även pizza. Givetvis ville Jacob tillfredställa en efterfrågan plus att göra matutbudet bredare. Och så hade det en del att göra med skidåkningen. Text Niclas Sjögren

– Från början satsade jag på pizza för att jag ville åka mer skidor, berättar Jacob. Då passar det bra att jobba kvällar och sen kunna vara ledig på dagarna. På vintrarna är det helt perfekt. Jag lärde mig själv från början genom att testa att göra olika degar. Första vintern gjorde vi inte ens reklam utan det var mest kompisarna som kom och åt. Sen byggde vi ut och nu har jag väl lärt mig ganska bra. ”Ganska bra” är i det här fallet så bra att ryktet om pizzorna i Vemdalen börjar sprida sig. Idag hittar man

foto alexander Eklund

också flera unika specialiteter på menyn. Lokala varianter med ingredienser som inte är självklara på alla pizzerior är mycket populära. Snögubben (flatrökt skinka), Tuffa Uffe (Lagritos ganska starka sås Satan i gatan) och Hovde (Salami) är bara några exempel. – Men VP är den populäraste pizzan, berättar Jacob. VP är en förkortning för ett lokalt byggföretag, Vemdalspojkarna, som var med när vi byggde ut för pizzerian. Och ja, dom käkade en del pizzor där i början så vi upp-kallade en pizza efter dom. VP består av getost, honung och valnötter. Influenserna till de olika pizzorna kommer också från

resor både i New York och Napoli. Förra året var hela personalen nere i Italien på inspirationsresa. – Vi lärde väl oss mest en enda sak: italienarna är väldigt duktiga på att göra margerita. Och nånstans där tänkte jag väl att det ska dom få fortsätta och göra och så ska jag göra något annat. Vi provar att göra våran grej helt enkelt. Att tänka lite utanför pizzakartongen och att odla en egen stil. Vi har fått till bra pizzor, bröden är ju otroliga och så har vi härlig stämning.

28 – Bokning skistar.com


Raka spåret till Fjällen! Åk med oss till Vemdalen i vinter. Med våra nattåg reser du enkelt och bekvämt från bland annat Malmö eller Stockholm till Röjans station på Inlandsbanan och därifrån vidare med transferbussar till Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike. Läs mer och boka din resa på Snälltåget.se


fokus Sa lo m o n M i r ag e S Hjälm/visir kombo med ypperlig passform och lättutbytbart visir. Glöm gogglesglipa och kliv in i 2019. 1 999 kronor

Hjälm gAller För bara några decennier sedan kunde du komma undan med att inte ha hjälm i skidbacken. Idag är hjälmen ett självklart attribut för nästan alla utförsåkare.

G i r o Jac k s o m MI P S Ny produkt med låg profil, superb ventilation, MIPS och sanslöst bra passform.

Text Niclas sjögren

Giro kan hjälm. 1 699 kronor

Marker Vijo Smartast hittills – hjälm och goggles i ett. Juniorhjälm där det integrerade visiret, som ersätter goggles, skjuts in under skalet så att det är skyddat när den inte används. 799 kronor

Sw e e t Bl a st e r II W MN S Lättviktare med grym passform från Norska Sweet Protection. Här i damversion. 999 kronor

30 – Bokning skistar.com

Hjälmarna har blivit både snyggare och

säkrare. Det finns idag få, om ens några, anledningar att inte använda huvudskydd. Berne Holmqvist, inköpare och prylexpert för alpint förklarar. – Förut var det liksom lite töntigt att ha hjälm. Idag är det snarare töntigt att inte ha hjälm. Det finns ju knappt någon som inte har hjälm numera. Men visst, vill man frysa om huvudet och vara oskyddad så är ju mössa det självklara valet (skratt). Vad trendar i vinter?

– Visir kommer stort. Visst, det har funnits nere i Europa länge men denna säsong etable-

ras dessa i Sverige också. Inte bara för juniorer. Det är en både estetiskt och praktisk innovation. – Fördelen är att du aldrig får nån glipa i pannan mellan hjälm och goggles. Det blir också varmare i och med att det blir en egen sfär. En fördel inte minst när det är som kallast. Dessutom slipper barnen repa sina goggles om dom kan skjuta in visiret i hjälmen, under ytterskalet. – En annan bra uppfinning som börjat sätta sig är MIPS, alltså det system som blivit i princip standard för att hjälmen ska skydda huvudet även mot rotationsvåld, säger Berne.


Nyproduktion i Vemdalen

VÄLKOMMEN TILL HOVDEDALEN Här skapar vi 80 tomter som nu är till salu

Vi hjälper dig till en lyckad, smidig och trygg affär.

Parhus och lägenheter

Se hela vårt utbud på www.bjurfors.se/are 0647-66 39 00

med tillträde fr.o.m november 2019. Ski-in Ski-out i Vemdalsskalet

BJURFORS ÅRE | 0647-66 39 00 | bjurfors.se/are vemdalen.indd 1

2018-06-15 08:46FJÄLLENS BÄSTA SPORTBUTIKER


STREET


SPORT


Det gick ett rungande sus genom publiken när Ingemar Stenmark fÜll i finalen mot Phil Mahre. Pü podiet var det dock glada miner.


När eliten kom till byn Påskhelgen 1981 i Klövsjö har fortfarande ett svårslaget publikrekord. Uppskattningsvis 18 000 kom och såg världseliten göra upp i parallellslalom. Givetvis var Ingemar Stenmark det största dragplåstret. Givetvis klirrade det till i kassan. Vemdalsjournalen har pratat med några som var med. Text Niclas sjögren foto Einar Montén, Stig Göran Nilsson & Bosse Johansson

1981. För många känns det som forntid. Sverige

stannar fortfarande upp så snart vår kanske största idrottsman genom tiderna tävlar. Han har denna påsk 24 världscupsegrar framför sig innan han ska lägga skidorna på hyllan för gott som den mest vinstrika utförsåkaren genom tiderna. 86 världscupsvinster blir det ju till slut.

Den framgångsrika säsongen 1980-1981 skall nu avslutas med Blizzard cup: en jippobetonad parallellslalomtävling på påskdagen. Från de stora arenorna i Alperna: Kitzbühel, Val d'Isére, Madonna di Campiglio, Wengen, till den lilla byn Klövsjö i Bergs kommun i Jämtland. 291 invånare. Ganska långsökt egentligen. Men tack vare att Torgny Svensson, Klövsjös kände skidtränare och

expertkommentator, inte lät sig begränsas av att tänka logiskt fick Klövsjös tävlingsbacke sina välförtjänta 15 minutes of fame. – Idag undrar jag hur jag kunde ge mig på nåt sådant. Men man har ju inget omdöme när man är ung. Man gör sånt där för man förstår inte bättre, säger Torgny Svensson idag, 37 år klokare. I helikopter flyger arrangörerna in några av sportens allra största stjärnor. Phil Mahre, en av de allra största, var på väg att ta över stafettpinnen från Ingemar. Ur ett svenskt perspektiv kanske lite beroende på att FIS nya reglemente gynnade den som körde både teknik- och fartgrenar. Eller från svenskt perspektiv alltså missgynnade en

teknikspecialist som Ingemar Stenmark. Bojan Križaj, dåvarande Jugoslaviens bästa utförsåkare, fortfarande idag beryktad. Samt många fler. Självklart var det ingen enkel match att få ihop allt detta. Torgny Svensson hade givetvis kanonkon-

takter i den alpina elitklicken i och med uppdraget han haft som landslagstränare. Däremot var han inte lika slipad på att få ihop sponsorer och sätta arrangemanget i media. Han hade dock kontakt med en affärsman som skulle komma att låta tala om sig de kommande åren. Lars Skarke*, senare känd och rent av ökänd som Björn Borgs affärspartner, var entreprenören som åtog sig att fixa den omtalade tävlingen i Klövsjö. Bokning skistar.com –

37


Landslagstränaren Torgny Svensson lyfter på toppluvan och gratulerar Ingemar Stenmark som precis har säkrat totalsegern i Storslalomcupen 1978 i Stratton Mountain, USA.

Ingemar STenmarks 86 Världscupssegrar 1974/1975 - 5 st 1975/1976 - 6 st 1976/1977 - 10 st 1977/1978 - 7 st 1978/1979 - 13 st 1979/1980 - 11 st 1980/1981 - 10 st 1981/1982 - 5 st 1982/1983 - 5 st 1983/1984 - 7 st 1985/1986 - 4 st 1986/1987 - 2 st 1988/1989 - 1 st OS-Medaljer 1980

– Jag minns att Torgny Svensson skulle arrangera den där tävlingen på egen hand först. Men Torgny ringde mig, han behövde hjälp att ordna sponsorbiten. ”Jag får flytta från Klövsjö om jag inte får ihop det här” sa han. Jag hade ett företag som hette Projekthuset på den tiden och jag såg potentialen och sa att ”jag går in och garanterar alla pengar” det skulle ju kunnat gått åt helsike annars. Så jag stod för kostnaderna och tog min del av vinsten, berättar Lars Skarke. Men att få med de största internationella stjär-

norna krävde mer än ekonomiska garantier för själva arrangemanget. Lars Skarke och Torgny Svensson åkte till alperna med en tjock bunt tusenlappar i innerfickan. Pengar som skulle användas som kostnadsersättningar för de största stjärnorna, detta eftersom ingen ville riskera att bli proffsstämplad i denna era när det krävdes att man var amatör för att få tävla i exempelvis OS. Några kontrakt signerades aldrig utan det handlade om att komma överens med ett handslag. Torgny Svensson kände sig trygg med det medan Lars Skarke oroade sig mer för huruvida stjärnorna skulle dyka upp.

Slalomguld, Lake Placid Storslalomguld, Lake Placid 1976 Storslalombrons, Innsbruck

38 – Bokning skistar.com

Det ska också sägas att de svenska landslagsåkarna ställde upp utan ersättning. Resten är historia. Torgny behövde inte flytta från Klövsjö. Istället blev han så populär på

hemmaplan att han erbjöds att stå med på Folkpartiets lista i kommunalvalet i Bergs kommun året efter. Att Ingemar Stenmark föll i finalen mot Phil Mahre var knappast ens smolk i bägaren. Istället för beräknade 3 000 hade det kommit närmare 18 000. Bilköerna hade ringlat sig från Klövsjö halvvägs till Vemdalsskalet. Folkfesten var total. Att biljettförsäljningen överträffade alla förväntningar var givetvis en bonus.

Det blev en närmast episk tävling.

Lars Skarke gnuggade händerna. Klövsjö Alpinas representanter jublade. Och cashen fyllde flera väskor. Ingen vill minnas exakta omsättningen men en uppskattning är att det rörde sig om ungefär en miljon i dagens penningvärde. Lars Skarkes Projekthuset ersatte Klövsjö Alpina klubb och kunde räkna hem en nätt liten vinst. – Det var i alla fall en väldig massa stålar. Vi satt där efter tävlingen och räknade pengar. Tyvärr tog vi inget själva Torgny och jag, vi var lite för seriösa. Jag åkte hem med en sopsäck med pengar minns jag, säger Lars Skarke och skrattar. *Lars Skarke kom nyligen ut med boken Lars Skurke? – Sanningen om mina år med Björn Borg (Vulkan).


Torgny Svensson 1980. Nyss hemkommen från Världscupcirkusen och nybliven sportchef i Klövsjö. Torgny Svensson Från: Klövsjö Född: 1950 Roll i skidsverige: Mindre framgångsrik tävlingsåkare, mer framgångsrik tränare och expertkommentator. Tränade alpina herrlandslaget 1976 till 1980. Har kommenterat skidåkning för Sveriges radio sedan 1984. Världscupvinster: 0 ”Men jag är självutnämnd världmästare på teoretisk skidåkning” Vad tror du Ingemar Stenmark betytt för svensk utförsåkning Torgny? – Den enorma mediaexponering som Stenmarksfebern förde med sig kan nog inte överskattas. Tror man att marknadsföring fungerar så måste man inse att Stenmark påverkade intresset och kanske fortfarande har ett finger med i spelet att så många åker utför i Sverige idag. Visst påverkade även den tekniska utvecklingen av förbättrade snökanoner och pistmaskiner utvecklingen men det är givet att Stenmark var den viktigaste faktorn.

Ingemar Stenmark Från: Tärnaby Född: 1956 Roll i skidsverige: Sveriges kanske mest populäre idrottare genom tiderna. Ingen annan har fångat svenskarnas uppmärksamhet på samma sätt som Stenmark. Även i nutid har Ingemar fångat svenskarnas intresse i populära tv-program så som Let's dance (där han vann 2015) och Mästarnas mästare (där han vann 2018). Världscupvinster: 86 Vad tror du att du har betytt för svensk utförsåkning Ingemar? – Det hade nog inte varit så stor skillnad på ett sätt... Men visst, det byggdes väl några fler liftar i södra Sverige. Men dom står ju oanvända idag. Men annars? Ja, jag vet inte. Det är svårt för mig att säga.

Ingemar Stenmark slalomseger 1980 i Waterville Valley, USA

Världscupfinal 1977 i Sierra Nevada. Ingemar Stenmark firar segern med tränarna Torgny Svensson och Hermann Nogler.

Bokning skistar.com –

39


Skönare skidåkning

Alfred Olsson & Elsa Håkansson-Fermbäck Blästerfjället, Björnrike


Vad du än planerar för åkning. Vad du än siktar på för backar. Vilken typ av off pist du än väljer. Förmodligen behöver du nya skidor denna vinter. Vi har samlat ihop vinterns allra viktigaste vinnare. Vi har hårdtestat det mesta av det bästa. Och årets skidor är bättre än någonsin. Läs, njut – och köp sen. AV Berne Holmqvist foto per eriksson


Testpatrullen är 35 år och uppvuxen i Björnrikes backar och skogar med åkning nästan varje helg ända sen barnsben. Han har cirka 100 skiddagar per år där han mest letar puder. Favoritpist är Storslalombacken i Björnrike. Vinterns värsta vurpa– "En ordentlig närkontakt med en kraftig fjällbjörk gav både knäckt stav och lårkaka".

Johan Liljeqvist

är 28 år och har åkt skidor så länge hon kan minnas och tävlade tills hon var sexton. Favoriten är Storslalombacken i Klövsjö, där hon helst åker storslalomsvängar i lagom mjukt före. I år hann hon bara med 25 skiddagar, men åker gärna mer. Vinterns värsta vurpa – "Jag fegade för mycket i år, så jag klarade mig från det".

Sofia Persson

är 37 år och har älskat allt som har med utförsåkning att göra, ända sedan familjen åkte till fjällen på sportloven. Han flyttade till Vemdalen för åtta år sen och har cirka 35 skiddagar per år. Favoritbacke är Skals där han helst åker storslalomsvängar på fartstabila skidor. Vinterns värsta vurpa – "Vurpa? Nej, nej. Står alltid stadigt".

Kalle vertergård

Ronja Ståhlbrandt är 22 år och kallar sig själv en gammal avdankad tävlingsåkare. Med 30 skiddagar per år mysåker hon helst i Björnrike. Favoriten är Riket till nedre störtloppet och tillbaka in i Riket. Kvalitet går före kvantitet och fika är ett måste. Vinterns värsta vurpa – "När jag under två dagar försökte lära mig att åka snowboard". Johan Olsson är 42 år och har åkt alpint, snowboard och telemark i hela sitt liv. Han står på skidor fyra dagar i veckan, oktober till maj. Favoritpist på Vemdalsskalet är Toppliftsbranten ner i Turisten. Vinterns värsta vurpa – "När jag klotade på en träning med en käppbunt på axeln. Käpparna spreds i hela backen och ungarna gapskrattade".

är 12 år och tävlingsåkare. Hon började åka skidor vid två års ålder och förra vintern blev det 90 dagar på snö. Tilde åker helst slalom på hårt, nypistat underlag och favoritbacken vid friåkning är Pers på Vemdalsskalet. Vinterns värsta vurpa – "En parallellträning i Hovde. En förälder trodde jag hade slagit ihjäl mig".

Tilde Tjärnås

42 – Bokning skistar.com


Elsa Hükansson-Fermbäck Skals, Vemdalsskalet


"Årets bästa nyhet kommer från Völkl. Pistskidan Deacon 76 har lite bredare midjemått för allsidighetens skull, men utan att tappa grepp." //TEstpatrullen

Elsa Håkansson-Fermbäck Supersvängen, Klövsjö


pist 1. Völkl Deacon 76

Völkl har plockat det bästa från två världar. Tip tail rocker från megasuccén RTM 84 och full sandwichkonstruktion kopierad från Racetiger GS för maximalt isbett. Modernt lite bredare midjemått för allsidighetens skull, men utan att tappa grepp. Årets bästa nyhet. Testlängd 176 cm. 122-76-103 mm. R 18,3 m. Med bindning: 8 499 kronor 2. Rossignol Hero Elite LT Ti

En kick ass pistmissil som ändå är lättmanövrerad med klassisk Rossignolkänsla. Skidan finns också i hyrsortimentet. Testlängd 177 cm. 119-71-101 mm. R 17,5 m. Med bindning: 7 999 kronor 3. Völkl Racetiger GS UVO

När bäst i klassen inte räckte till så gjorde Völkl om supersuccén. Nytt är smalare midja, styvare tip och tail, men mjukare mittparti. Det gör skidorna lättåkta, men mer fartstabila och bättre bett på is jämfört med föregångaren. Testlängd 180 cm. 114-69-97 mm. R 19,4 m. Med bindning: 8 499 kronor 4. Atomic Redster X5

En klart överpresterande mellanprisskida som är ett jätteklipp prismässigt. Följsamma, fartstabila och med isgrepp deluxe. Testlängd 170 cm. 122-71,5-105,5 mm. R 14 m. Med bindning: 4 999 kronor

1

2

3

4

Bokning skistar.com –

45Erik Hammarsten hovdefjället, Vemdalsskalet


"Både lekfull och mångsidig. Völkl Mantra M5 blev en testvinnare hos oss." //TEstpatrullen

Alfred Olsson, Skalsfjället, Vemdalsskalet


freeride

1. Völkl Mantra M5

Mantra is back. Femte upplagan av Mantra ger dig ett smalare footprint och är nu tillbaka till ursprungets 96 mm. Borta är tankerkänslan från senaste upplagan och åter är mångsidigheten och lekfullheten. Testvinnare hos oss. Testlängd 177 cm. 134-96-117 mm. R 19,8 m. 6 999 kronor 2. Head Kore 99

Nytillskott i det lätta och bredare sortimentet. Skidan blandar lekfullhet med högprestanda och flyt med attityd. Testlängd 180 cm. 134-99-120 mm. R 17 m. 6 499 kronor 3. Völkl Secret

Mantra i damskepnad. Skidan är som en modernare typ av klassikern Kenja, men bättre på allt. Testlängd 163 cm. 130-92-113 mm. R 16 m. 6 999 kronor 4. Blizzard Rustler 9

Årets största nyhet på freeridehimlen. Rustler från Blizzard är lätta, lekfulla men ändå med prestanda långt över den moderata prislappen. Årets klipp? Testlängd 180 cm. 127,5-94-117 mm. R 17 m. 5 199 kronor

1

2

3

4

Bokning skistar.com –

49


junior 1. Völkl Mantra JR

Förstahandsval för juniorerna som vill åka park, skog, lössnö och pist. Full träkärna och full rocker ger skidan hög prestanda samtidigt som den blir lättmanövrerad överallt. Testlängd 138 cm. 118-86-111 mm. R 12,3 m. 2 199 kronor 2. Atomic Redster J4

Skidan för den lovande junioren som eventuellt är på väg in i racingsvängens ungdomsklasser. Funkar både till slalom och storslalom beroende på vilken längd du väljer. Extremt bra isgrepp och en lättjusterbar bindning om du behöver byta pjäxor eller använda som arvegods till småsyskon. Testlängd 130 cm. 103-65-87,5 mm. R 12,5 m. Med bindning: 2 799 kronor 3. Head Kore 87

Fantastisk skida för den vågade junioren eller för den mindre damen. Funkar utanför pisten för lek, men har ändå bra pistegenskaper. Lätta, lekfulla och fullpresterande kamrater i svart kanske? Testlängd 149 cm. 122-85-105 mm. R 11,9 m. 3 699 kronor 4. Völkl Jr Racetiger

Snäppet bättre än alla andra fabrikanters förstaskidor, men till samma peng. Helgjuten lättåkt konstruktion med bra isbett. Lätt justerbar bindning när du växer eller fått ärva skidan. Testlängd 120 cm. 100-68-82 mm. R 12,7 m. Med bindning: 1 799 kronor

1

50 – Bokning skistar.com

2

3

4


Elias Swedberg, hovde, Vemdalsskalet


"Blizzard Brahma är en superallround speedjunkie för alla fören. En absolut favorit." //TEstpatrullen

Elsa Håkansson-Fermbäck, Passet, Vemdalsskalet


Alfred Olsson, StorhÅgnafjället

Bokning skistar.com –

53


all mountain

1. Blizzard Black Pearl 88

Skidan som blev tjejfavorit även i år. Passar för alla förhållanden i pisten – från knallhårt till slask. Lugn och sansad och den gör heller inte gör bort sig utanför pist om andan skulle falla på. Testlängd 159 cm. 126-88-110 mm. R 14 m. Pris: 5 399 kr 2. Atomic Vantage WMN 80 CTI

Tycker man som tjej att 88 mm är lite för mycket att ha under sulan, rekommenderas den här eleganta och superstadiga missilen från Atomic. Den har extremt bra isgrepp och är stadig som få även när du lägger skidan på längre skär. Testlängd 159 cm. 122-80-103,5 mm. R 15,5 m. Pris inkl. bindning: 5 999 kr 3. Blizzard Brahma

Den bästa av racecarveskidor med bredare footprint och rocker. Det är en superallround speedjunkie för alla fören. En absolut favorit. Testlängd 180 cm. 127-88-111 mm. R 17 m. Pris: 5 799 kr 4. Völkl RTM 84

Presentation är helt överflödig. Den mest sålda modellen varje år under de sex senaste säsongerna. Skidan är uppdateras och förbättras varje säsong – alltid steget före konkurrenterna! Testlängd 177 cm. 131-84-112 mm. R 17,9 m. Pris inkl. bindning: 8 499 kr

1

54 – Bokning skistar.com

2

3

4


Elsa Hükansson-Fermbäck, toppbranten, Vemdalsskalet


Bo i KLöVsjö – joBBa i BERGs KoMMUN

Vi är en del av Destination Vemdalen

Berg söker lärare!

Livet när det är som bäst Klövsjö är den perfekta platsen att bo i för den aktiva barnfamiljen som värdesätter trygghet, enkelhet och genuin livskvalitet. I byn finns förskola och grundskola upp till årskurs sex. Högstadium och gymnasium finns i Svenstavik, 20-30 minuter från Klövsjö. Utöver närheten till naturen och alla aktiviteter som den erbjuder så finns här även tillgång till restauranger, caféer, livsmedelsbutik, bygghandel och den mesta service man kan tänka sig, tack vare turismen och ett stort antal drivna företagare.

Välkommen att jobba för Bergs kommun

Foto: Klövsjöfjäll

Upptäck möjligheterna! Hjälp oss att utveckla Sveriges mest genuina fjälldestination. Här finns möjligheter för dig och ditt företag. De senaste åren har mer än 300 miljoner investerats i Klövsjö-Storhogna och i Klövsjö finns fler planer på stora utbyggnader i anslutning till skidområdet. Expansionen och den ökande turismen leder till stor efterfrågan på hantverkare och service till besökare.

Vill du bli en del av laget Bergs kommun finns stora möjligheter till arbete. Våra största behov finns inom vård, omsorg och skola, t.ex. sjuksköterskor, undersköterskor, lärare och förskollärare. Hittar du inte det jobb du söker kan du göra en spontanansökan. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss via vår hemsida: www.berg.se/jobbahososs.

Träffa oss från Klövsjö och Bergs kommun på Lodge & Lya mässan på Vemdalsskalet 2-3/11. klovsjoby.se

56 – Bokning skistar.com

För dig som är lärare med ämneskombinationer eller förskollärare finns jobb hos oss i Berg. Vi erbjuder ett spännande och omväxlande arbete med bra ingångslön och löneutveckling. Hittar du inte det du söker kan du göra en spontanansökan. Välkommen till oss

www

.berg.se/jobbahososs

Våra grundskolor Hackås Klövsjö Ljungdalen Myrviken Rätan Svenstavik Åsarna

F-6 F-6 F-6 F-9 F-6 F-9 F-6

Förskolor

Samma orter som grundskolorna.

Gymnasieskola Svenstavik

e s . g r e b . w ww


15% rabatt vid beställning 1 vecka i förväg

Festbricka 160 kr/person (190 kr) • Viltbricka 210 kr/person (250kr)

Hyr en kock Jag kommer till er och gör er kväll oförglömlig

Gratis HemkorninG Vid minst 4 personer inom Vemdalsområdet

I HELA JÄMTLAND

Boka på info@vemdalencatering.se • vemdalencatering.se

Välkommen till Storhogna Högfjällshotell & Spa

Åk en mil – 19/4 vinn en bil

Upptäck Storhogna Njut i vårt prisbelönta Spa och bad Ät gott i vår prunkande Vinterträdgård Besök Samevistet, vår våffelstuga på fjället Hyr Fjällvistet med bastu och bubbelpool Hyr skidutrustning och köp SkiPass i Sport & Eventhuset Öppettider och information: storhogna.se

S T O R H O G N A H Ö G F J Ä L L S H O T E L L & S PA • T E L 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S T O R H O G N A . S E


Vilsamt Storslaget men ändå intimt, mitt i skidbacken och

samtidigt avskilt. I nyuppförda Villa Björnrike är det lätt att hitta en paus i tillvaron. Text Henrika Lavonius Wike

58 – Bokning skistar.com

foto Per ERiksson


Bokning skistar.com –

59


V FAKTA VILLA BJÖRNRIKE Byggnad: Ritad av arkitekt Sam Sandström och invigd vintern 2018. Interiör: Utformad av Annika Marklund, Allinwood. Boyta: Totalt 1000 kvadratmeter, varav 190 i flygelbyggnad med konferens Rum: 16 bäddar fördelade på åtta sovrum och tre lägenheter. Alla sovrum med eget badrum. Relax & bastu: En större bastu och relaxavdelning, samt egen bastu i varje lägenhet. Konferens: Standardmöblerad för 16 personer, men plats för upp till 50 personer i biosittning. Info & bokning: villabjornrike.com eller business@skistar.com

arför reser vi till fjälls egentligen? För att åka skidor, känna fartvind och andas frisk luft, kanske. Umgås med våra nära. Få tid att landa och koppla av från en ständigt pockande, teknikfylld vardag. Vara här och nu. På vissa ställen blir det lite enklare, och Villa Björnrike är kanske just en sådan plats. Åtminstone var det visionen för teamet som ligger bakom dess utformning. – Efter alla upplevelser och aktiviteter utomhus, ska du komma in här och möta ett lugn och en harmoni, säger Annika Marklund, som tagit fram inredningskonceptet för villan. ett familjeföretag i tredje generationen med rötterna fast rotade i västerbottniskt hantverkskunnande. Kärleken till trä är påtaglig och syns också i interiören i villan. Flertalet möbler kommer ur hennes egna kollektioner, som stolen Tuvan som fått sitt namn från en by i Västerbotten.

Annika driver AllinWood,

Annars präglas Villa Björnrike av en mer närliggande byggnadstradition – den härjedalska. Det är mycket naturmaterial med faluröd exteriör och obehandlad kärnfuru i snickeridetaljer. Skiffer från jämtländska Offerdal. Arkitekt Sam Sandström har ritat flera hus i Vemdalen, och en del av inspirationen till Villa Björnrike kommer från närliggande byn Remmet där hembygdsgården Remsgården har vackra 1700-talsmålningar på väggar och i tak. Ett eko av dessa målningar återfinns i storstugan i Villa Björnrike och bidrar till dess karaktär. – Konstnären David Sandström har gjort en

60 – Bokning skistar.com

tolkning av målningarna i Remsgården. Och väggmålningen är central, inte bara hur den är placerad – utan även för att den förklarar varför huset ser ut som det gör. Allt här bygger på tradition, men uttryckt på ett nytt sätt, säger Annika Marklund. Villa Björnrike sticker ut i flera avseenden. Läget mitt på fjällsluttningen i Björnrike, ja, faktiskt mitt i skidbacken gör att det är svårt att missa den om du riktar blicken uppåt fjället. Sen är den också ovanligt stor för att vara en villa – hela tusen kvadratmeter – och snart med en tillhörande egen helikopterplatta. Solceller på flygelbyggnadens tak. Allt tecken på att ägaren har särskilda önskemål kring logistik, komfort och tekniska lösningar.

Men det är inte för privat bruk villan är skapad, även om den naturligtvis används för ägaren och hans familj också. Tanken är att Villa Björnrike ska kunna fungera som en mötesplats för ledningsgrupper, konferenser och grupper som vill dra sig undan för syrerika möten nära naturen. Men också för familjer, kanske över generationer, som vill semestra tillsammans. I byggnaden finns sexton bäddar fördelade på åtta sovrum, alla med eget badrum. Villan hyrs oftast ut i sin helhet, till både svenska och internationella gäster. Tillbaka till storstugan. Det här är Villa Björnrikes sociala medelpunkt, pulsgivaren kring vilket livet i villan är tänkt att kretsa. Sex meter i tak, utsikt mot fjäll och skog med magnifika Sonfjället i fonden, nationalparken som härbärgerar ett stort antal av Härjedalens landskapsdjur brunbjörnen.


Relax Speglar: Ikea, Stockholm Hylla: Hubsch Pall & bänk: Sika Design Tofflor: Shephard Badrock: Villa Björnrike Handdukar: Himla storstuga/loft Slagbord: Bergslagen, 1700-collection, Allinwood Stol: Change, Allinwood Linnegardin: 1700-tals, Elisabeth N

Storstugan har loft, där gästerna kan dra sig undan för att läsa, en stunds arbete, eller för att umgås i mindre sällskap.

Sovrum i sviten Sänggavel: Gustavian, Allinwood Lampor: Normann Sängbord: Tuvan, Allinwood Fåtölj: Gripsholm, Allinwood Kudde: Ceannis Bord: Ledigt liv i ask, Allinwood Överkast: Himla Linnelakan: Himla Linnegardin: Elisabeth N

"Allt här bygger på tradition, men uttryckt på ett nytt sätt"

Bokning skistar.com –

61


Rubrik rub rubrik

Fåtöljer i ask: Ledigt liv Allinwood Soffa: Walter, Homeline Soffbord: Ledigt liv, Allinwood Kuddar: Himla & Ceannis Pläd: Himla Stolar loft: Laminette, Svedese

62 – Bokning skistar.com

En niokantig öppen spis i koppar tronar i storstugan


i mindre sällskap. Matsal och välutrustat kök ligger precis intill, och en våning upp ligger bastun med tillhörande relaxavdelning. Sovrummen ligger i lägenheter med sina egna kök och sällskapsytor, nära till gemenskapsytorna men samtidigt avskilt. Allt andas skandinavisk design, med spännande kontraster mellan gammalt och nytt, massivt och lätt, ljust och mörkt. Sten, trä, skinn och linne är basen i materialvalen och bidrar förstås till villans atmosfär.

RELAX Fåtölj: Stockholm, Ikea Bord: Ikea, Lisabo Taklampor: PR Home Bänk: Stockholm, Ikea Korg: Artwood

En alldeles egen atmosfär är det också i

villans flygelbyggnad med konferensrum. Helt täckt i trä från golv till tak. Material i klassisk fjällstugetradition – och ändå så långt ifrån traditionell bastupanelkänsla som man kan tänkas komma.

En niokantig öppen spis i blänkande koppar utgör ett självklart blickfång där den tronar mitt i rummet. Nästan som en lägereld. En naturlig samlingspunkt efter en lång dag i backen. Sköna fåtöljer att luta sig tillbaka i. Lika avkopplande i underställ som i elegantare klädkod. Helen Westfält är Villa Björnrikes värdinna, och hon intygar att det är just här, runt elden som villans gäster ofta samlas. – Egentligen är det lite svårt att uppfatta känslan i rummet om man inte varit inne. Men många som kommer hit blir tagna av att det är så rofyllt och tyst, säger Helen Westfält. Storstugan har även ett loft, där gästerna kan dra sig undan för att läsa, en stunds arbete, eller för att umgås

Det kanske är rymden, för även här är takhöjden väl tilltagen. Kanske utsikten mot fjällen. Eller det specialbyggda konferensbordet i masurbjörk, utformat av Annika Marklund och snickrat av Allinwoods skickliga hantverkare. Den nästan kyrkliga stämningen, som gör att man lätt kan föreställa sig ett bröllop i lokalen. Eller så är det den uppstoppade björnen i ena hörnet. Härjedalens landskapsdjur, en platsens urinnevånare som lugnt övervakar alltsammans från resta bakben. En naturligare närvaro är svår att tänka sig. Bokning skistar.com –

63


Sporthuset i Vemdalen By Restaurang

Skiduthyrning

Hyr skidor hos oss - spara hundralappar!

Restaurang Husky - Vemdalens bykrog

- Vi säljer nya och begagnade skidor - Vi utför service på dina skidor

- Á la carte - lunch och kväll - Stort sortiment av öl

Vuxenpaket fr. 495:-/vecka

Barnpaket fr. 295:-/vecka

Delta i nöjen Bowling & Biljard

Boka på nätet: www.sporthuset.nu

Njut av vår meny Lunch eller middag

Boka bord & Bowling: 0684 - 30002

CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY • 0684 - 30002 • SPORTHUSET.NU

VEMDALEN

Boka innan 30/11

20% på uthyrning & upplevelser

v e m da l e n s s tö r s ta s ko t e r u t h y r n i n g skotersafari

konferenser & grupper

Verkstad

N yh

et

barnskoterbana

15% v e m da l e n e x p e r i e n c e . s e

om du bokar service innan den 30/11

tel 0684-140 40


PARK-

LIV

Björnrike Snow Park har börjat tala om sig som en av de viktigaste attraktionerna i Vemdalen. Det är här det händer. Och det är här man hänger. Vi har träffat några som gör parken till en av Sveriges skönaste. Text Niclas sjögren

foto Alexander Eklund

Bokning skistar.com –

65lm

st

en

Fr

ed

ri

k

M

a

I begynnelsen var Björnrike Snow Park, om man ska vara ärlig, mest en pliktskyldig installation för att lugna cheferna på anläggningen. En park som det visserligen lades ner en del kärlek i men som kanske inte riktigt hade hittat sin själ.

Men med åren tog den form och för tre år sedan känns det som att det hände något väsentligt. Parken blev ännu tydligare en oas för fritt åkande utförsåkare i alla åldrar. Fredrik Malmsten parkansvarig Björnrike minns. – Vi satte upp högtalare och ordnade en grillplats. Tillsammans med att vi satsade ännu hårdare på bra rails och hopp så lyckades vi skapa en park som alla trivdes i. Det blev en park dit man kom och trivdes och hängde. Parken blev inte bara en åkattraktion, den blev en samlingsplats på riktigt. – Målet har varit att göra svåra grejer lätta på ett sätt så att man vågar sig på att prova.

Varför tror du parker är så populära?

– Det beror nog mycket på att man vill komma ifrån det där att bara smaska pist hela dagarna. Man vill ha mer utmaning än så. Kolla på skicrossbanor eller vilken bana som helst egentligen, det blir mycket trafik. De flesta vill göra något annat än att bara åka i en plan backe. Man vill hitta sin egen väg och ha roligt för sin egen nivå. Man behöver heller inte köra den svarta linjen första gången man är här. Man kan testa lite försiktigt utan att känna sig överkörd. Parkmentaliteten har nog också blivit lite annorlunda än den var för 15 år sedan när det bara var dom coola som hängde i parken och många inte vågade sig dit. Idag åker alla park. Björnrike snow park

Parken ligger i Gråhognabacken högst upp i skidområdet. Här hittar du en grön och en röd/svart linje. Här finns en läktare och grillplats. På boxen vid Björnrike Centrat kan du jibba ända fram till klockan nio varje kväll.

"Parken blev inte bara en åkattraktion, den blev en samlingsplats dit man kom, trivdes och hängde." Blå linjen har två blåa hopp för sig själv högst i upp i parken vid soldäcket. Sen kommer tre boxar i linjen på railplatån alldeles nedanför. På den röda linjen finns också en röd kick för den stora landningen. Sen kommer tre boxar/rails och två röda hopp som avslutar den linjen. Den svarta linjeN har ett svart hopp som följs av tre svårare rails. Men dessa rails är inte så höga så man faller inte så långt om man trillar av. Tekniskt svåra men inte speciellt farliga. Bokning skistar.com –

67


JIBBare Viktor Östrup

24 år. Bor i Stockholm. Jobbar på kafé och fotografiska muséet. Skidbakgrund: Familjen har stuga i Björnrike. Vad är bra med Björnrikeparken? Det är så åkarvänligt. Alltid välpreparerat och så finns det alltid olika alternativ för alla åkartyper. Man stegrar utmaningen. Bästa trick: Back flip, det är absolut inget svårt trick men... visst är 360 ett svårare trick men alla kan uppskatta en snygg back flip. Folk som hänger upp och ner i luften – det förstår alla. Bästa parkdagen förra säsongen: Big Jump Cup vid påsk. Många gamla och nya åkare, alla sorters åkare och allmänt festligt i parken. Det är ingen hets utan bara bra stämning. Alla peppar varandra. Typ av åkare: Kreativ åkare mer än tävlingsåkare. Tycker om att filma. Hugo Hammarlund

Hu

g o H a m m a r lu

nd

&

V

23 år. Bor i Stockholm, stuga i Björnrike. Skidbakgrund: Har gjort två senaste säsongerna i Vemdalen. Tävlade alpint, sen blev det roligare att hoppa och raila. Vad är bra med Björnrikeparken? Solläget och att det är bra gemenskap bland åkarna. Jag har lärt känna i princip alla som åker. Bästa skiddagen: Första dagen jag kom upp förra säsongen. Det var innan jul och jag hade inte hört

68 – Bokning skistar.com

i

o kt

r

Ös

tru

p

av mig till nån. Ganska kallt så där men lite sol. Parken är inte riktigt klar men alla åker ihärdigt på det som finns. Jag träffar en massa kompisar och alla är peppade inför säsongen liksom. Då blir jag verkligen sugen. Bästa trick: Lincoln, en blandning av en bakåtvolt och sidovolt. Typ av åkare: Testar gärna konstiga saker. Och så gillar jag att spöka ut mig lite. Elias Swedberg

23 år. Bor i Stockholm, stuga i Björnrike. Driver kafé i Hagaparken i Stockholm Skidbakgrund: Tävlade alpint i två år. Började med pipe och upptäckte snart att det var mycket friare. Vad är bra med Björnrikeparken? Det är solsida och när man kommer dit känns det som att komma hem. Mycket skönt häng. Visst, det finns bra features och hopp, men det finns det på andra ställen också. Så det är nog stämningen som gör parken speciell och att den skiljer sig från andra. Man kan vara sig själv mer. En bra dag i parken: Massor av folk, sol, alla är peppade och man lär sig nya saker. Och sen blir det grillning efter det. Bästa trick: Flatspin 540. Typ av åkare: Hetsig kanske? Det kanske är på bekostnad av lite stilpoäng ibland.


Patrik Norling, Bjรถrnrike snow park


Tillsammans Ett unikt fjällboende mitt i pisten för konferens eller umgänge i stora sällskap.

Privat villa med 16 bäddar I storstuga med matrum och restaurangkök 3 lägenheter med eget kök I 8 sovrum med eget badrum Konferensrum för upp till 50 personer

Tel 0684-21 200 • villabjornrike.comVädret i Vemdalen

Vi pratar


om den b채sta skid책karvintern p책 kanske 40 책r.


Pa ss e x p r e ss V emdalsskalet


Från säsongspremiären till påsk höll sig temperaturen under noll. Dessutom vräkte det ner snö. Kort sagt, vädret var på skidåkarnas sida. Text Niclas sjögren foto Per eriksson, Kalle Vertergård & Alexander Eklund

Ma de lei n e We sti n Född: 9 december 1965 Bor: Hästgård utanför Stockholm Familj: Sambo, fem barn varav tre egna. Katter och hästar. Madeleine och Vemdalen: ”Jag har varit en del i Vemdalen. Bland annat i och med att vi på TV4 haft personalarrangemang där.” Antal skiddagar per år: Så många som möjligt. Mina två bästa skidupplevelser: Magiska längdspår i Vemdalen och off pist i Chamonix. Antal skibumsäsonger: Två. Första säsongen gjorde vi två veckor per

Vi ringde upp Madeleine Westin, meteorolog och chef på väderredaktionen på TV4, och pratade om vädret.

ort hela säsongen för att testa så många orter som möjligt. Året därpå jobbade jag som reseledare och guide i Chamonix och Avoriaz.

Bokning skistar.com –

75


Den första december inträffade en så kallad halo i Vemdalen. Filmen som lades ut hade snart mer än 20 miljoner visningar över hela världen.

Även efter den sensationella halon fortsatte Vemdalens väder att befästa säsongen som något utöver det vanliga. Inte minst med tanke på de stora snömängderna. Stora delar av övriga fjällkedjan åtnjöt också stora mängder snö och kallgrader. Sälen, Åre och Funäsfjällen hade alla sanslöst med snö och många jämförde vädret med 60-talets kalla och snörika vintrar. Märkligt nog var snötillgången i till exempel Björkliden i norra Lappland istället mycket sparsam. Med tanke på senare års fokus på den globala uppvärmningen kan man fråga sig om detta extrema väder har något att göra med klimatförändringar.

– Nä, säger Madeleine bestämt. – Jag skulle säga att förra vinterns kyla och snö berodde på de naturliga variationerna som finns i vädret över tid. Placeringen av lågtryck och högtryck var väldigt fördelaktiga för att vi skulle få in nederbördsområden. Dessa rörde sig över landet på ett sätt som gav mycket nederbörd i till exempel Vemdalen. I och med allt större datorkraft kan allt fler parametrar räknas in när meteorologerna ska göra sina prognoser. Och även om väderspådomarna blivit allt bättre under senare år så är det ofta ingen exakt vetenskap att förutspå väder. Till exempel kunde ingen med någon större sannolikhet förutspå att det skulle bli en så snörik vinter förra säsongen. Förhållandet mellan säkerheten för långtidsprognoser och säkerheten för korta prognoser är att ju längre fram i tiden man ska spå väder, desto vanskligare blir prognosen. När kan man förutse hur vintern 2018/2019 blir?

P

å flera sätt var säsongen 2017/2018 i Vemdalen exceptionell. Inte nog med att snötillgången var fullkomligt överväldigande och plusgraderna höll sig långt borta mellan slutet på november och början på april, Vemdalen uppmärksammades även för ett annat väderfenomen. Den första december inträffade en så kallad halo, och det var en så speciellt extravagant finfin halo att filmen som SkiStars Håkan Hammar la ut snart hade 20 miljoner tittningar. Och när det gäller vad en halo egentligen är kanske det är bäst att vi låter meteorolog Madeleine Westin förklara. – Halo skapas av att ljuset bryts på ett speciellt sätt genom iskristaller på väldigt hög höjd. Det resulterar i att det blir en ring runt solen eller månen. Det är det första man ser när det är väderomslag på gång, när fronten kommer. Det var alltså en front på gång helt enkelt.

76 – Bokning skistar.com

– Ja du, det är en bra fråga. SMHI, men även utländska institut så som det brittiska, gör till exempel prognoser på tre månader. Inte så att man tittar på exakt temperatur i till exempel Vemdalen utan man tittar mer på högtrycks- och lågtrycksplacering. Då kan man se om det blir hög- eller lågtrycksbetonat väder. Och utifrån det gör man sen en bedömning. En bit in på hösten kommer det komma sådana prognoser som pekar åt vilket väder det kommer att bli. Annars kan man säga att dagens femdygnsprognoser är ungefär så bra som tvådygnsprognoserna var på 70-talet. Huruvida eskimåerna har 70 eller 700 enskilda ord för snö ska vi låta vara osagt men klart står i alla fall att gemene man i Sverige åtminstone kan rabbla ett tiotal snösorter utan att blinka. Frågar man de som jobbar i eller med snö ökar antalet säkert gånger fem. Blötsnö, kramsnö, drevsnö, skarsnö, hagel, kornsnö, sockersnö, pudersnö, lappvantar, modd, snöslask, snörök, spårsnö, yrsnö, firn och klabbföre är bara några av de vanligare beskrivningar av snö som många kan relatera till.


Aurora borealis: Partiklar som dansar på himlen.

Madeleine förklarar norrsken

– Det är inte något väderfenomen. Det är

Hovdefjället

Norrsken över Skalsfjället sett från

partikelstrålning från

toppen av Hovde

solen som kommer i

på Vemdalsskalet.

kontakt med jordens magnetfält och där ger ljus i form av norrsken. Men visst är det häftigt. Man ser det givetvis bäst när det är klart och mörkt, utan störande ljus från till exempel en storstad. Norrskenet håller till ungefär 10 till 40 mil upp i atmosfären.

Väst E x p r e ss

Norrsken över Anaris- och Lunndörrsfjällen från Väst Express på Vemdalsskalet.

Bokning skistar.com –

77


Vad är utmärkande för fjällvädret?

Huruvida eskimåerna har 70 eller 700 enskilda ord för snö ska vi låta vara osagt men i Sverige kan vi åtminstone rabbla ett tiotal snösorter utan att blinka.

– Det är ganska speciellt. Ofta är det snabba skiftningar. Ett väder på ena sidan fjället och ett annat på den andra sidan. Det har att göra med om du är på lä- eller lovart-sidan av berget. – Idag tittar väl alla på väderappar? Och då ska man också komma ihåg att den här väderappen kanske inte är helt representativ för det lokala vädret vid ditt berg som vetter åt alla väderstreck. Och så ska man också ta hänsyn till exakt var appen visar prognosen. Nere i Vemdalen by kan det vara ett helt annat väder än uppe på fjället, säger Madeleine som har förflutet som försvarsmeteorolog med flera fjällväderutbildningar i bagaget. Vad kan jag själv bedöma?

–Flera saker. Det kanske mest självklara är att titta uppåt. Om tunna, höga moln, så kallade cirrusmoln eller slöjmoln, börjar tätna, innebär det att det vanligtvis kommer nederbörd inom 12 till 24 timmar. Ett enkelt knep som ofta stämmer bra. Man kan också vara observant på vindvridningar, det innebär också ofta väderomslag. Sen är det stor skillnad om du är i skidbacken eller ute på fjället, där vädret har större betydelse för dig. Det är stor skillnad på att titta på det storskaliga vädret på radio eller tv och bedöma vädret lokalt. Vi får inte med alla detaljer utan ska presentera hela Europavädret på några minuter. Det blir storskaligt. Lägg till dina egna observationer genom appar och att titta på himlen. – Kolla också var apparnas informationen kommer ifrån. Det är stor skillnad om infon kommer från USA eller Sverige. Om man är i Sverige tycker jag att man, förutom TV4 då, kan kolla på SMHI, YR och Klart.se. Är dom väldigt spretiga och visar olika så är det en osäker prognos. Är dom samstämmiga är prognosen säkrare. Men hur svårt är det egentligen att spå väder?

– Fem år på universitet. Efter det ska du gå något år parallellt med en annan meteorolog innan du får göra egna prognoser. Så svårt är det väl ungefär.

N y t y p av s n ö fl i n g a

Apropå snö så hittades en ny sorts snöflinga utanför Luleå förra vintersäsongen. Det är en slags utdragen och ihålig flinga. Den beskrivs som att se

S o ll i f t e n klövsj ö/STorhogna

ut som en stjärna men med den egenheten att den är ihålig och SkiStars anläggningar har egna väderstationer på topp och dal vid vissa av expressliftarna. Stationerna läser av temperatur och luftfuktighet.

78 – Bokning skistar.com

En märklig sak här är att det meteorologiska

språkbruket däremot är ganska torftigt. – Vi beskriver snöfallet som lätt, måttligt eller kraftigt snöfall, helt enkelt. Vi tv-meteorologer har oftast så begränsad tid på oss. Vanligast är att vi bara berättar att det kommer snö, inte vilken typ, även om det hade varit roligt.

har en snabel, även den stjärnformad. Upptäckten gjordes av forskare på snöakademin på Luleå tekniska universitet i december 2017, meddelar sverigesradio.se. Det kanske säger en del om hur komplext ämnet fruset vatten är.Charlie Sjelin, Fun RIDE, Vemdalsskalet


Barnens bästa åk Allt större fokus läggs varje år på barnens utförsåkning. Med minparker, skogsbanor, fun Ride och mycket annat har utbudet förstärkts rejält. Vi går igenom ungarnas fräschaste favoriter denna säsong. Text Niclas sjögren

foto Per eriksson

01 02 03 Björnrike

VemdaLsskalet

klövsjö/storhogna

Valles Minipark

Fun RIDE

Valles skogsbrant

Förra året invigdes SkiStar Fun Ride i Skalspasset. Det är den typen av backe som förenar ski crossens böljande flytande åk med parkens möjligheter till kreativ utförsåkning. Terrängvågor, velodromer, hopp, tunnlar, figurer och rails. Att påstå att det blev succé direkt är knappast någon överdrift. Statistiken pratar om 80 000 åk förra säsongen och inget tyder på att det skulle bli färre denna säsong. Nytt för i år är förbättrade åkmöjligheter, fler features och ännu enklare tillgänglighet i och med den nya infarten från backen Pers. – Vår Fun Ride byggdes ju med tanke på barnen men det har visat sig att alla åldrar har haft kul här, konstaterar Palle Andersson på SkiStar.

Sedan urminnes tider har barn älskat att skapa egna nedfarter i skogen bredvid den välordnade pisten. Så för fyra år sedan var det dags för Valle att bygga en extra hygglo nedfart uppe på Klövsjötoppen. Det blev Valles skogsbrant, en maskingrävd bana. Man åker in genom den magiska Valleportalen och sen är det bara att go with the flow. Lite gömt, lite hemligt, lite spännande. Kurvorna är tydliga velodromer och skogen som hänger över skogsstigen gör att man inte hela tiden ser var nästa kurva tar vägen och hur den är doserad. – Det kan eventuellt vara en liten utmaning för föräldrarna att hänga med sina små smidiga barn här, säger Fredrik Kingstad, chef för alpina herrlandslaget.

I Björnrike heter det populära barnområdet Björnvallen. Här samlas även skidskolan och här finns också rullband, pulkabacke, Valles musikstudio, Valles skogsbana och Valles Minipark. I miniparken finns utmaningar som är lämpade för nygräddade skidåkare. Här finns hopp (grön svårighet), några rails och ett par velodromer. Parken är byggd för att nybörjare ska känna sig trygga och våga pröva på. Och vill man åka i ”vanliga” lätta gröna härliga backar finns det flera alldeles i närheten. – Här finns snälla liftar och snälla backar. Här kan dessutom pappa eller mormor titta på utan att ens behöva åka skidor, säger Glenn Westerlund, SkiStar Vemdalen.

Bokning skistar.com –

81


HOVDE

mat & vin

SPORTBAR & KÖK

Helglunch Vinbar À la carte Lunch 11.00-14.00 • Afterski 15.00-17.00 À la carte från 17.00

Vemdalsskalet 0684-590 800 Skalstorget.se

Viasat sportutbud

Vemdalsskalet tel 0684-151 30 • hovdesportbar.se


Guide

HITTA RÄTT BOKA SKIDSEMESTER RESAN HIT HOTELL & BOENDE SKIPASS SKIDÅKNING AKTIVITETSTIPS SKIDSKOLA KONFERENS KALENDER RESTAURANGER

VINTERN

2018/19

Text, idé och produktion SkiStar. Med reservation för ändringar och ev. tryckfel. Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, Johan Huczkowsky & John Nilsson


Guide

ALET

SK VEMDALS 2

2

Y LEN B

9

A VEMD

4

KE

I BJÖRNR

2

Björnrike

Vemdalsskalet

Hela familjens fjällsemester väntar alltid i Björnrike. Härliga dagar i långa och välpreparerade pister med fantastisk utsikt, här finns skidåkning som passar alla.

Den förstklassiga skidåkningen, det generösa nöjeslivet och de mysiga restaurangerna gör området populärt. Här finns närhet, trivsel och tradition.

BOKNING SKISTAR.COM

2


Guide

KLÖV

SJÖ

STORHOG

NA

3

3

RIKTIGA FJÄLL I SNÖSÄKRA VEMDALEN MED ÅKNING FÖR ALLA Snösäkra pister, moderna liftar och allsidig skidåkning gör att våra gäster återvänder hit. I Vemdalens tre skidområden finns utförsåkning med rejäla fallhöjder och varierande nedfarter. Hög höjd över havet i kombination med inlandsklimat och moderna snösystem gör Vemdalen snösäkert och vi kan ofta erbjuda en tidig säsongsstart, ofta redan i november. Allt tillsammans gör att var 10:e skidsväng i Sverige sker i Vemdalen – Sveriges tredje största skidort. Välkommen!

Storhogna Här åker du skidor i klassisk fjällmiljö. Du kan välja mellan att bo i nybyggda stugbyar med eget hushåll eller bekvämt med helpension på hotell med spa.

58 NEDFARTER, 35 LIFTAR OCH SKIDBUSS Vemdalens SkiPass ger dig skidåkning i alla tre skidområden; Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. För att få den bästa fjällupplevelsen ska du förstås passa på att utforska alla när du besöker Vemdalen. Enklast och smidigaste tar du dig runt i skidområdet med skidbussen Snöpendeln. Resa med bussen ingår i ditt SkiPass om du köpt ett som gäller för 6-8 dagar och uppåt. TIDSAVSTÅND Björnrike – Vemdalsskalet 20 min Björnrike – Vemdalen by 10 min Vemdalsskalet – Storhogna 10 min Vemdalsskalet – Klövsjö 20 min

FÖR MER PÅ PLATS INFORMATION LADDA NER SKISTAR APPEN!

Klövsjö Den lilla byn med den stora skidåkningen är också en av Sveriges vackraste fjällbyar. I Klövsjö finns bredden mellan Vemdalens vassaste och snällaste pister.

BOKNING SKISTAR.COM

3


Guide

Så här bokar du din fjällsemester På skistar.com finns allt för din fjällsemester. Boende, SkiPass, skidhyra, skidskola samt aktuella paket och erbjudanden. Du kan även handla dina skidprylar på skistarshop.com. På plats i Vemdalen så är SkiStar appen din bästa guide för uppdaterad information om väder, aktiviteter, öppna liftar/pister, restauranger mm.

Boende bokar du smidigt via webben. Med hjälp av filtren hittar du en stuga eller lägenhet som passar för just dina behov, till exempel antal bäddar eller avstånd till liften. SkiPass köper du enkelt och snabbt online på skistar.com, då kan du åka direkt till liften första dagen på skidresan. Köper du det innan den 15 november så får du dessutom 10 procent rabatt. Tips! Maximera skidveckan genom att boka ditt vecko-SkiPass från ankomstdagen, då gäller det i hela åtta dagar. Skidskolan är mycket populär bland våra gäster, boka gärna lektionstid i förväg på skistar.com. På sidan 14 kan du läsa mer om vår skidskola. Har du funderingar och frågor om skidskolan kan du även kontakta våra kundservice, chatt och telefon på 0771-840000.

Utrustningen väljer vi ut efter dina önskemål och åkstil. Att hyra utrustning är både bekvämt och enkelt. Du får moderna och nyservade skidor dessutom sparar värdefullt bagageutrymme i bilen. Du hämtar ut din utrustning i valfri SkiStarshop på plats Vemdalen. Concept Store är SkiStars välsorterade sportbutiker. I Vemdalen hittar du dem på Skalets torg och i Björnrike. I butikerna finns det mesta du behöver för en perfekt skidsemester. Du kan även handla dina sportprodukter online på skistarshop.com! Glöm inte att registrera dig på MySkiStar så får du erbjudanden via e-post och dessutom poäng på allt du handlar online! HÄR HITTAR DU CONCEPT STORE • Skalets torg • Björnrike torg

BOKNING SKISTAR.COM

4

HÄR HITTAR DU SKISTARSHOP I VEMDALEN • Björnrike torg • Björnrikecentrat • Skalspasset • Skalets torg • Storhogna M • Klövsjö skidområde


Guide

Resan till Vemdalen Du kan åka till Vemdalen på fler sätt än ett. Men vilket ska du välja? Det handlar kanske om vem och vilka du åker med? Hur länge du ska vara borta? Här följer några av resorna du kan göra till Vemdalen.

Umeå

Östersund

• •• • • • •• •

Vemdalen Sveg

Mora

Örebro

Snälltåget går från: Malmö Lund Hässleholm Alvesta Nässjö Linköping Norrköping Stockholm Uppsala. EXPRESSBUSS MED HÄRJEDALINGEN Åk expressbuss till fjällen! Kliv på Härjedalingens moderna och bekväma bussar på Cityterminalen i Stockholm eller hoppa på utmed vägen. Bussen tar dig både billigt och smidigt till Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö. Härjedalingen går från: Stockholm Uppsala Gävle

Gävle Uppsala Stockholm

Linköping/ Norrköping

Läs mer och boka resan på: skistar.com/vemdalen-resan

NATTÅG MED SNÄLLTÅGET Starta semestern med att umgås i en egen kupé och se Sveriges vinterlandskap. Dessutom bidrar du till miljön då tåg är det mest miljövänliga transportsättet. Vakna upp i fjällvärlden och kliv av på Vemdalens egen tågstation - Röjan, där transferbussen snabbt tar dig till Vemdalens olika resmål.

Sundsvall Hudiksvall

TÅG

Göteborg

FLYG BUSS

Köpenhamn

TVÅ FLYGPLASTER Snabbaste sättet att ta sig till Vemdalen är med flyg. Du kan välja mellan två flygplatser, Östersund och Sveg. Från båda flygplatserna tar du dig till boendet smidigt och enkelt med taxitransfer eller hyrbil. Till säsongen 2018/2019 förbättrar vi transfermöjligheterna, läs mer om det på skistar. com.

Malmö

ENKELT MED BILEN Vemdalen ligger nästan mitt i Sverige, lika långt norrut och som söderut. Från Stockholm och Östersjökusten går det snabbt och smidigt via E4:an för att sedan ta någon av vägarna som bär inåt landet. Kommer du från södra Sverige tar du E45:an. Det är relativt få svängar som GPS:en behöver memorera men akta våra vänner renarna som ofta finns efter vägen när du börjar närma dig.

Flyg till Östersund med ca 1,5 timmes transfer till Klövsjö: Stockholm - Arlanda och Bromma Göteborg - Landvetter Malmö – Sturup Köpenhamn – Kastrup London – Gatwick Bristol - Bristol airport Flyg till Sveg med ca 1 timmes transfer till Björnrike: Stockholm - Arlanda

BOKNING SKISTAR.COM

••

5

Avstånd i tid: Stockholm: 5 timmar och 20 minuter Sundsvall: 2 timmar och 50 minuter Uppsala: 5 timmar och 15 minuter Gävle: 4 timmar Karlstad: 5 timmar och 30 minuter Göteborg: 8 timmar och 30 minuter Ca. tider vid optimalt väglag och trafik.


Guide

Hotell eller stuga I Vemdalen ligger två tredjedelar av boendet i nära anslutning till pisten, men precis som med skidor och pister så gillar vi olika. Rätt stil, storlek och läge på boendet är sådant som underlättar semestern. Vem du åker med och vad ni gör spelar också roll, därför följer några boendetips efter resesällskap. BARNFAMILJ

MED VÄNNERNA

Du och din familj vill tillbringa tid ihop och ha roligt tillsammans i skidbackarna. Välj ett boende precis vid skidbacken, då är det bara att glida iväg med skidorna på morgonen och hem igen om ni vill äta lunch i stugan. Självklart finns vår snögubbe Valle på plats och ser till att alla har det extra bra på semestern, bland annat genom våra Valleinspirerade barnområden och barnpassning.

Vemdalen är den perfekta lekplatsen för kompisgänget och har något som passar alla. Skidåkning från morgon till kväll i branta pister, sedan hem, laga mat och basta tillsammans i stugan. Eller lugn skidåkning, långlunch med ett stopp på en afterski och sedan middag med vännerna på restaurang.

TIPS PÅ BOENDE • Vemdalsskalet Fallmoran och Sörgårdarna – Med närhet till Skalets torg och barnområdet passar detta boende perfekt. • Björnrike Nedre Nallehusen – Här har man närhet till rullbandet och inte allt för långt bort till Björnvallen med hjälp av liften Panda. Även närhet till Björnrike torg, med SkiStarshop och Concept store. • Klövsjö Solterrassen – Härifrån har du nära till skidskolan, skistarshop och restaurang • Stuga i Storhogna – Mys med familjen i en stuga med närhet till naturen.

TIPS PÅ BOENDE • Vemdalsskalet Sporthuset – Närhet till flertalet restauranger, afterski och shopping. Här finns även gym och skidbacke inpå husknuten. • SkiStarhuset, Björnrike torg – Toppenläge för att ge sig ut tidigt i backen, men även för att ha nära till många av restaurangerna i området. • Klövsjö Katrinagården – Bor du här är du nog ofta först ut i backen. • Storhogna Utsikten – Vackra vyer och goa middagar hemma i stugan, eller kanske gå ned till Storhogna M för lite bowling, biljard och middag?

BOKNING SKISTAR.COM

6


Guide

PAR Lämna vardagen hemma för att koppla av, spendera tid tillsammans och ladda batterierna i naturskön fjällmiljö. Njut av utförsåkning med långa fika- och lunchpauser i backen, lyxiga hotellupplevelser, avkopplande spaanläggningar och förstklassig mat på fina restauranger.

TIPS PÅ BOENDE: • Ski Lodge Skalspasset – Här bor man med allt på ett ställe. Närhet till backarna, god mat och ofta underhållning på kvällarna och gott fika.

• Storhogna Högfjällshotell & Spa – Mys på anrika Storhogna Högfjällshotell & Spa, här finns gott om saker att göra efter förmiddagens åkning.

• Hovde Hotell Vemdalsskalet – Mitt på skalets torg med närhet till allt.

• Björnrike Björnterrasen – Bra läge nära backar och restaurang och fantastiks utsikt.

SKISTAR BUSINESS En skidkonferens i fjällen är den optimala kombinationen av fysisk aktivitet och produktiva möten. I Vemdalen finns alla förutsättningar för en lyckad konferens. Hos oss finns något för alla - från små ledningsgrupper till hela företag med upp till 700 personer. SkiStar Business hjälper er att sätta ihop den konferens som passar just er. På sidan 17 kan du läsa mer om vårt erbjudande. TIPS PÅ BOENDE: • Ski Lodge Skalspasset stora stugor och lägenheter. • Bergsgården • Hotell Klövsjöfjäll • Hovde Hotell • Storhogna Högfjällshotell • Vemdalsskalets högfjällshotell

• Hotell Klövsjöfjäll – Nära till mycket, men framför allt Klövsjös vassa backar.

RESANDE UTAN BIL Det går utmärkt att bo i Vemdalen utan bil då flera boenden ligger centralt. Nära till skidåkning, affärer och restauranger. Dessutom finns skidbussen som tar dig mellan de olika skidområderna. TIPS PÅ BOENDE: • Boende i närheten av Skalets torg – Här har du närhet till bra servicemöjligheter, SkiStarshop, mataffär, restauranger och självklart shopping. Sörgårdnarna, Fallmoran, Skalsbyn, Hovde hotell, Sport- och Bagerihusen vid Skalets torg. • Boende i närheten av Snöpendelns olika hållplatser fungerar också men tänk då på att skidbussen bara går under dagtid.

MER TIPS OCH INSPIRATION OM VÅRA BOENDEN FINNER DU PÅ SKISTAR.COM

BOKNING SKISTAR.COM

7


Guide

Skidåkningen

Böljande gröna backar eller tokbranta svarta pister. Vi har nedfarter både för vingliga nybörjare och erfarna fartälskare. Vemdalens SkiPass gäller i samtliga 35 liftar och 58 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.

SÄSONGSKORT

Early Bird 15% rabatt på SkiStar All kortet innan den 15/10 NYHET! Entré till alpina VM i Åre ingår

KLÖVSJÖ/STORHOGNA Skidområdet sträcker sig över två fjäll och imponerar med sin bredd i skidmenyn. Det är framförallt tre pister som gett Klövsjö epitetet "Skidåkarnas skidort". De heter Svartåshanget, Storslalom och Supersvängen. Sällan är begreppet utmaningar en så exakt beskrivning som när det handlar om den trion. Allra längst ner, alldeles intill hotell och restaurang finns Klövsjös trygga barnområde med lätthanterliga liftar, snälla pister och värmestuga. Där finns också Valles miniland som de yngre åkarna kommer att älska. De snälla och familjevänliga backarna väntar högst uppe på fjället och Klövsjö Express tar dig bekvämt till ett knippe grönblå pister med carving i absolut toppklass. Där ligger också Valles skogsbrant med en skogsbana för hela familjen. Från toppen går också liften till grannbyn Storhogna. Där väntar böljande familjeskidåkning med pister i blått och rött på snösäkra höjder. Och redan i november brukar de preparerade spåren för längdåkning vara i toppskick. I Storhogna, uppe på fjället, finns de rösade turlederna och de vita gnistrande vidderna.

VECKOPASS MED MYSKISTAR Gäller i 6-8 dagar Gäller som biljett på Skidbussen – Snöpendeln 20% rabatt på skidvård hos SkiStarshop

VEMDALSSKALET Vemdalsskalets två fina fjäll heter Hovdefjället och Skalsfjället. Där Hovde är lite mer krävande medan Skalsfjället är fullt av rödblå carvingdrömmar. Hedersgästerna är barnen. Här har barnbacken liften Skalet Express, antagligen fjällens ”Hjälpsammaste expresslift” – med maximal säkerhet för hedersgästerna. I barnområdet finns också ett rullband, snälla knappliftar och SkiStars barnpassning som är perfekt när mamma och pappa vill åka fort på egen hand. Valle har så klart egen stuga med massor av kram, pyssel, lek och bus. Sammanfattningsvis: en av fjällens klassiska orter har smakfullt och med känsla förvandlats till en helt ny fjällby med unik härjedalsk profil. Samtidigt har SkiStar med satsningar på expressliftar och snösystem skapat ett av fjällens modernaste skidområden.

BOKNING SKISTAR.COM

8

Fri morgon -och kvällsskidåkning Gratis SkiPass för en dag på annan SkiStar skidort i Skandinavien Köp på skistar.com innan 15/11 så får du 10% boka tidigt-rabatt

BJÖRNRIKE I Björnrike kan alla utnyttja hela systemet oavsett åknivå. Från varje liftavstigning finns minst två nedfarter: en lite mer utmanande och en lite lättare. SkiStar Snowparks med linjer från grönt till svart och Skicrossbanan är ytterligare två skäl till att pistkartan över Björnrike är vinterns bästa frukostläsning. För allt fler barnfamiljer går vinterns drömresa till Björnrike. Orsaken är förstås, Björnvallen – barnområdet som hela tiden utvecklas. Här finns snälla liftar och lika snälla backar, Valles Minipark med buskul åkning för de allra minsta och nytt för säsongen 2018/2019 är Valles skosgsbana. Här finns också värmestuga, restauranger och nya Björnrike torg med SkiStarshop och Concept Store. SE HANS FAHLÉN TIPSA OM VEMDALEN OCH FLER RESMÅLSFILMER PÅ YOUTUBE.COM/ SKISTARCHANNEL


Guide

17

16 4

P

VALLES SKOGSBRANT

14

6 PARK

9

15

H

Antal pister Antal liftar Park Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

J 20

WC

I

M

KL

WC

WC

STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL

12

P WC

6

13

1

WC

E

5

WC

11

8

F

18

STORHOGNA M

P

7

Klövsjö/ Storhogna

19

10

RACE ARENA

Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Kvällsskidåkning: 1-2 ggr/ vecka, (v.52 t.o.m. v.10) Längdspår: Klassiskt/skating 3.0, 5.0, 8.0 km Förbindelsespår: Till Vemdalsskalet & Björnrike Elljusspår: 3 km (Klövsjö stugområde)

11

3

1

4

5

21

DC

SKIDLAND

A

WC

WC

B

3

WC

2

P

G

N

WC

P KLÖVSJÖFJÄLL 2

WC

21 14 1 3 2 7 9 2 1

Vemdalsskalet WC

17

WC

4

12

E

2

10

SKALSPASSET

14

6

I

16

F

L

H

6

C D

17 6

5

WC

A B

18

P WC

12

3 1

21

13

9

8

3

20

15

11

1

19

14

7 5

4

G 21

P

3

P

WC

HÖGFJÄLLSHOTELL

P

1

Antal pister Antal liftar Park/Fun Ride Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

21 10 2 5 8 4 4 1 3

Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Kvällsskidåkning: 2 ggr/vecka, (v. 52 t.o.m. v.10) Längdspår: Klassiskt/skating 2.5, 5, 7.5, 10 km Förbindelsespår: Till Björnrike & Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2.5 km

K J

VEMDALSSKALETS

SKALETS TORG

7

2

Björnrike 9 11

15

2 1

11

7 8 2

9

6

5

1

7

8

15 VALLES SKOGSBANA

B A

5

4

9

P

WC

12

D

4

1

C

E

BJÖRNIDET

P

WC

16

15

SAMELAND

2

10 13

F

P

BJÖRNVALLEN WC

3

M

H

I

14

G

Antal pister Antal liftar Park Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

16 11 2 2 6 4 4 1 3

10

3

BJÖRNRIKECENTRAT

16

15

BJÖRNRIKE TORG

JK

WC

N

BLÄSTERVALLEN 4

P WC

BOKNING SKISTAR.COM

9

L

Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m Kvällsskidåkning: 1-2 ggr/ vecka, (v. 52 t.o.m. v.10). Längdspår: Klassiskt/skating 2.0, 3.0, 4.5, 7,5 km. Förbindelsespår: till Vemdalsskalet och Klövsjö/ Storhogna. Elljusspår: 1.6 km (Blästervallen).


Guide

Buskul under Valles vinterveckor Det finns massor med aktiviteter att hinna täcka in på en vecka som för övrigt är full av skidåkning, familjetid, sömn och måltider. Därför har vi några förslag på vad man kan hitta på under sin fjällvistelse.

FÖR AKTUELLT VECKOPROGRAM - LADDA NED SKISTAR APPEN

När man är liten vill man gärna hitta på saker hela tiden. Men vad ska man hitta på? – Bara lugn det finns massor av spännande aktiviteter att utforska för de små. Under Valles vinterveckor finns dessutom ännu större möjligheter att träffa Valle. I Vinter så kommer Bräjks i Björnrike och SkiLodge Skalspasset erbjuda Valles middag, där Valle kommer på besök och dansar och kramas med barnen. BACKÄVENTYR MED VALLE Kom förbi vår fjolårssuccé SkiStar Fun Ride, perfekt för hela familjen. Vår Fun Ride ligger på Vemdalsskalet i nedfart 18. Mer roliga nedfarter för både barn och vuxna är Valles skogsbrant i Klövsjö efter avstigningen vid Tornliften och nybyggda Valles skogsbana i Björnrike som ligger strax efter avstigningen vid Björnvallsliften. Vid Björnvallen så ligger även Valles Miniland, här kan alla träna på sina trick eller kanske bara testa att våga hoppa i hopp för första gången. I Klövsjö så finns Valles skidland, där alla kan lära sig att få bättre balans på skidorna. När man är i skidbackarna finns det desutom massor av aktiviteter i backen att ta del av. Man kan testa Valles selftimer i Björnrike eller prova något av de skidrace som anordnas i backen. I SkiStars app kan du se när de är.

MER KUL I SKIDBACKEN Kexchokladjakten är en skidorientering över hela berget på Vemdalsskalet och i Björnrike som är spännande för hela familjen. Kexchokladutmaningen är en annan tävling där du utmanar resten av familjen i en bana ned mot mål. När man fortfarande står på skidorna så kan man passa på att ta sig förbi den samiska parken Lopme Laante i Björnvallen, där finns det mycket roligt att upptäcka.

EGENTID FÖR MAMMA OCH PAPPA Gillar dina barn att leka tillsammans med andra? Ibland vill kanske vi föräldrar ta några morgon- eller eftermiddagsåk tillsammans utan våra älskade barn,

BOKNING SKISTAR.COM

10

då finns Valles barnpassning. Alla barn mellan två och nio år är välkomna! På Vemdalsskalet finns möjlighet till barnpassning fem dagar i veckan.

EFTER SKIDÅKNINGEN När man väl har fått av sig skidorna finns det massor av andra saker att göra för de små. Missa inte Valles afterski där Valle bjuder på show. Under kvällarna kan man vara med på pysselkvällar, Valles disco och snöbus. Ladda hem Valles app för mer kul och Valles åkregler. Varför inte avsluta kvällen med att åka häst och släde runt Skalets torg i skenet av stjärnor och lyktor. Det blir det ett alldeles eget äventyr!


WELCOME TO THE WORLD OF SKISTAR.COM Valles vinterveckor

GRATIS* SKIDSKOLA • SKIDHYRA • SKIPASS V.3-5, 13-15 för barn t.o.m 6 år Begränsat antal platser Boka senast 15 oktober

BOKNING SKISTAR.COM

11


Guide

Vuxenlov i Vemdalen Bränna skidor i utmärkta backar, utmana kompisarna i skicrossbanan, njuta av god mat och dryck, gå på afterski, nattklubb eller bowla? Oavsett vad ni vill göra finns det gott om alternativ i Vemdalen!

FÖR AKTUELLT VECKOPROGRAM - LADDA NED SKISTAR APPEN

UTMANA KOMPISARNA När du kommer ut i backen så finns det massor av roliga utmaningar för gänget, förutom de varierande backarna att ta sig ned i. Om ni är i Björnrike så ska ni passa på att utmana varandra i skicrossbanan, här kan ni få känna på G-kraft i kurvorna och fjärilar i magen då skidorna lättar över krönen. Se till att få ned alla i ditt gäng bara. En riktigt rolig utmaning kan vara att köra en tävling i selftimerbanan tillsammans med dina vänner. Även speedskibanan är en utmärkt utmaning att ta sig an med dina vänner. Här gäller det att komma upp i så hög hastighet som möjligt när mållinjen korsas. Högst hastighet vinner. Vem åker fortast i gänget?

Utmana vännerna i MySkiStar, se vem som orkar flest åk eller tar mest pins!

ÄT GOTT OCH UPPLEV NATTLIVET Avsluta dagen med härliga middagar på Torgett på Skalets torg eller Bräjks i Björnrike. Ta er sedan ut i nattklubbsvimlet på Vemdalsskalets Högfjällshotell där såväl livemusik, DJ och pianobar bjuder på en fullspäckad afton. Vill man ha det lite lugnare så tar ni er till fjällbastun i Storhogna för att varva ner innan nästa skiddag.

AFTERSKI OCH BOWLING När ni har åkt klart för dagen är det kanske läge för en afterski eller bowling? Bra drag blir det ofta på Bräjks afterski i Björnrike, fram emot helgen med liveartister med bra musik. På Vemdalsskalets högfjällshotell bjuds det ofta på liveband som drar upp tempot på dansgolvet. Även Hotell Klövsjöfjäll bjuder upp till riktigt bra afterski med härligt drag. På SkiLodge Skalspasset är det ofta soft afterski men även här så höjer man temperaturen emellanåt med lite mer tempo. Känner ni er sugna på fler utmaningar efter en dag i backen ska ni tar er till Husky i Vemdalen by eller Storhogna M för att få bowla lite och på så sätt kanske jämna ut läget i kompisgänget efter backens utmaningar.

BOKNING SKISTAR.COM

12


Skidweekend i Vemdalen fr. 1665/pers inkl. 3 dagars SkiPass

Läs mer och boka på skistar.com/vemdalen-weekend

BOKNING SKISTAR.COM

13


Guide

Träningsresa till Vemdalen Det spelar inte så stor roll om du reser med familj, vänner, partner eller på egen hand – många vill aktivera sig på sin resa. Så vilka aktiviteter finns i Vemdalen under en kortare period och hur gör du för att varva ner mellan dem?

FÖR AKTUELLT VECKOPROGRAM - LADDA NED SKISTAR APPEN

MAN BLIR ALDRIG FÄRDIG Om du inte känner dig färdigbakad som alpin skidåkare bör du absolut boka en skidlektion, och ska vi vara helt ärliga så blir man väl aldrig färdig? Privatlektion eller clinic, beror på vad du föredrar i att få all uppmärksamhet själv eller om du vill dela den med ett fåtal andra. Boka en lektion i början av din vistelse så att du hinner träna ordentligt innan hemfärd.

UTNYTTJA ALLA SKIDDAGENS TIMMAR Missa heller inte morgon- och kvällsskidåkningen som ingår i ditt SkiPass. De där första åken mellan 8.00 och 9.00 är de absolut skönaste, då du får klyva manchesterränderna i ensamt majestät, nåväl hyfsat solo kan man få vara. Utnyttja kvällsskidåkningen om du tagit en långlunch och känner att du missat lite skidåkning. Det finns även nattliga utmaningar som Topptur by Night i Björnrike, som bjuder på mer

välförtjänta fallhöjdsmeter i månskenet. Helt klart ett minne för livet. Det mesta kretsar runt skidåkningen. Utmana din partner, vänner eller familj i att jaga fallhöjdsmeter och pins, vilket du följer i skistar appen. Vem åkte egentligen mest idag? Vem blir storskidåkare i slutet av veckan. Vill du testa på annan backterräng än den där du har ditt boende – passa på att ta skidbussen mellan Vemdalens alla områden. Åk Svartåshanget i Klövsjö, Vemdalens helt klart brantaste backe, kör Skicrossen i Björnrike och Skals på Skalet. På så vis samlar du in en pin i MySkistar Games som visar att du åkt över alla våra områden. Missa inte heller afterskin!

AVKOPPLING MED MAT OCH SPA Middag äter du gärna och länge, några givna favoriter kommer vara Bräjks i Björnrike, Torgett på Skalets torg, Hildings krog som inte ligger långt därifrån och Humleliret i Klövsjö. Glöm inte Storhogna Högfjällshotell och Spa, där du både äter middag i

BOKNING SKISTAR.COM

14

vinterträdgården och tar en välbehövlig spabehandling och kanske även en bastu med bad i badtunna vid Fjällbastun. Vissa kvällar blir det hemmamiddag med takeaway från någon av restaurangerna som finns i restaurangguiden på sista sidan i denna guide eller i SkiStars App. Ta även chansen att gå på bio nere i Vemdalen by där de visar de senaste filmerna på GT-gården. TRÄNA MER Minst ett gympass på Active Sportsclub på Skalets torg eller i Björnrike Centrat blir av. Där förbättrar du skidåkarstyrkan inför morgondagens åkning, kanske blir det några pass till under vistelsen. På Storhogna M finns det också gym, relax och mycket annat som kan locka mellan och efter åken i backen. Andra av er kanske tar er ut i längdspåret efter att backarna har stängt. Det finns över 70 kilometer preparerade spår för såväl klassiskt som skate i omgivningarna så det är bara att välja och vraka. Spårcentralerna finner du ett snöbollskast från Skalets torg, vid Storhognas Camping, Klövsjös topp vid fiket Emma-Britas och vid slutet av fjällvägen i Björnrike. Det finns självklart även fler spår i Klövsjö och Vemdalen by. Läs om vad som är preparerat och när på Lift, pist och väder i SkiStars app eller på skistar.com. Du kan även läsa mer om längd och turskidåkning på skistar.com/vemdalen-langdskidakning samt köpa turkartor på plats i Vemdalen.


Minisemester i mars Vemdalen fr. 1895/pers inkl. 4 dagars SkiPass Läs mer och boka pü skistar.com/vemdalen-kortvecka

BOKNING SKISTAR.COM

15


Guide UNGDOMSSKIDSKOLA 10 – 15 ÅR

Hitta din skidskola

I Valles skidskola är barnen välkomna redan från tre års ålder. För de allra yngsta är alltid glädjen och skrattet viktigare än perfekta svängar. För lite äldre barn och ungdomar lockar guidade upplevelser i park, pist och offpist. Även vuxna tar enkelt nästa steg i sin skidåkning hos duktiga skidlärare. Små tips gör stor skillnad! VALLES SKIDSKOLA I Valles skidskola lär sig barn mellan tre och nio år att bli trygga skidåkare tillsammans med skidlärare och snögubben Valle. Det är så mycket mer än att bara lära sig åka lift, bromsa och svänga. Här finns inga krav och prestationer utan vi lär tillsammans genom lek. Det handlar om att träffa nya skidkompisar och lära sig hur man åker säkert i backen, men samtidigt ha riktigt roligt på snö. Missa inte heller att ta hem Valles app där man lär sig Valles åkregler och mycket annat också förstås.

VALLES SKIDSKOLA 4 – 6 ÅR

VUXENSKIDSKOLA 16 – ÅR

Vuxenskidskolan har två nivåer LEVEL 1 och LEVEL 2, där den första är nybörjargruppen och den andra fortsättningsgruppen. Perfekt uppstart för dig som precis har börjat testa på vad skidåkningar har att erbjuda. SNOWBOARD 8 – 15 ÅR

Alla över åtta år är välkomna och väljer mellan två olika nivåer. LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. LEVEL 2 – BLÅ Du kan bromsa och svänga åt båda hållen i gröna och blå backar samt åka lift. LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. Ditt barn ska kunna vara borta från mamma och pappa hela lektionstiden.

VALLES SKIDSKOLA 3 ÅR

LEVEL 2 – BLÅ Ditt barn kan svänga och bromsa i gröna backar och åka knapplift själv. LEVEL 3 – RÖD Ditt barn kan på ett kontrollerat sätt svänga och bromsa i blå backar och åka knapplift själv. LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. Ditt barn ska kunna vara borta från mamma och pappa hela lektionstiden.

VALLES SKIDSKOLA 7 – 9 ÅR

Gruppskidskola för 10–15-åringar handlar om att lära och utvecklas genom att åka mycket skidor i varierad terräng, såväl i pisten, parken som i skogen. Gruppen jobbar med skidövningar som gör att ungdomarna utvecklar sin åkning väldigt snabbt. Även här finns fyra nivåer, från nybörjare till i form av LEVEL 1 grön till full expert i LEVEL 4 svart. När du klarar att svänga ner snyggt och säkert med din grupp kan du kliva upp en nivå. Här finns även FREERIDE – LEVEL 4 – SVART Som innehåller friåkning och hopp för dig som åker i alla backar och vill utveckla skidåkningen i och utanför pisten, samt testa parken. Gruppen får lära sig att hantera skidorna i all typ av terräng och peppar varandra.

LEVEL 4 – SVART Ditt barn kör kontrollerat och med bra fart i röda backar och kan åka alla typer av liftar.

LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. LEVEL 2 – BLÅ Ditt barn kan svänga och bromsa i gröna backar, är redo för åkning i blå backar och med ankarlift. LEVEL 3 – RÖD Ditt barn åker kontrollerat i blå backar, är redo för åkning i röda backar och med alla typer av liftar. LEVEL 4 – SVART Ditt barn åker kontrollerat i röda backar, är redo för åkning i svarta backar och i alla typer av liftar.

PRIVATLEKTION

Det mest effektiva sättet att slipa på tekniken är tillsammans med en skidlärare som har fullt fokus på dig och din åkteknik. Det finns kurslängder från en timme till en halvdag att välja på för alpint, snowboard och längd. Skidskolan erbjuder även fler alternativ och utmaningar så som clinics och gruppskidskolor med fokus på äventyr och utveckling. Testa att åka i parken med parkintro-gruppen, eller häng på pröva-på snowboardgruppen. Skidclinic, Topptur by night och offpiståk i massor, det finns mycket mer att läsa om på skistar.com

Vet du att alla barn till och med 6 år åker gratis* i Valles Skidskola under Valles vinterveckor vid bokning senast 15 oktober 2018? Läs mer på skistar.com BOKNING SKISTAR.COM

16


Guide

Konferens och grupp Byt storstadens brus mot äkta fjällmiljö och få genuint engagerade medarbetare. Kombinationen av arbete och fysisk aktivering skapar förutsättningar för en framgångsrik konferens med hög avkastning på investerad tid. KONFERERA I FJÄLLEN I Vemdalen finns boenden och konferensmöjligheter som passar både stora och små företag. Här kan ni bo på hotell med konferens- och mässanläggning eller ha en egen lodge där ni tar hand om er själva. SkiStar Business skräddarsyr konferenser som inkluderar skidåkning men också andra utomhusaktiviteter på fjället. Hör av dig till SkiStar Business för att få hjälp med offertförfrågningar och förslag på konferensupplägg som bäst överensstämmer med era syften och mål. Vi finns på plats för att säkerställa att vistelsen blir som ni förväntat er. Välkommen att kontakta business@skistar.com TRÄNINGSLÄGER I VEMDALEN Vemdalen passar alla typer av grupper och oavsett

om ni är en personalförening, skidklubb eller andra sällskap som vill njuta av härlig skidåkning i fjällmiljö. Vemdalens geografiska läge med höga höjder, inlandsklimat, långa perioder med minusgrader och väl utbyggt snöläggningssystem gör att backarna öppnar tidigt på säsongen. Ofta redan i början av november. Vemdalen har ett antal olika träningsarenor som även kan öppna tidigt på morgonen för träningsgrupper. Allt för att ni ska få de bästa möjliga förutsättningarna för er träning. I Vemdalen får ni möjlighet till träning i utvalda pister och personlig kontakt med sportcheferna. Kommer föreningen ofta till Vemdalen under försäsong finns möjlighet till långtidshyra av boende. Kontakta SkiStar Business på group@skistar.com så hjälper vi er med ett skräddarsytt upplägg.

BOKNING SKISTAR.COM

17


Guide

Kalendern

Här följer några av vinterns evenemang i Vemdalen, men självklart händer det mycket mer. Upptäck fler aktiviteter på skistar.com

V.3 - 5 & V.13 - V.15

VALLES VINTERVECKOR Under Valles vinterveckor erbjuder vi gratis skidskola, skidhyra och SkiPass för barn till och med 6 år. Det finns ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller! Extra aktiviteter under Valles vinterveckor i januari är: Valles Middag på SkiLodge Skalspasset och Bräjks matbar, Valles disco och Valles Afterski. Bokas senast 15 oktober 2018.

29 nov - 2 dec (30 nov - 1 dec skidtest)

SKI TEST WEEKEND Välkommen till Ski test weekend Vemdalen, den riktiga starten på vintersäsongen. De ledande skidleverantörerna kommer finnas på plats för stort produkttest med årets alla nyheter. Det blir självklart även afterski och aktionen Auction by skistarshop.com på Concept Store Skalets torg, samt filmfestival med bl.a. Banff mountain film festival. Läs mer och boka på skistar.com/vemdalen-skitest

BOKNING SKISTAR.COM

18


Guide

28-29 dec

UNDER THE LIGHTS PubIiksuccén Under the Lights är tillbaka för 7:e året! Plats: Björnvallen Björnrike

3-6 jan

VEMDALSSLALOM Vemdalsslalom/Klövsjösvängen är en av Sveriges största alpina ungdomstävling med över 700 tävlande.

20 - 24 jan

STUDENT SKIWEEK Under en fartfylld kortvecka samals studenter från hela Sverige i Vemdalen för att åka skidor och ha kul!

17 - 20 jan Night Snow Run

NIGHT SNOW RUN Förra årets succé Night Snow Run kommer detta år förutom att vara en löpartävling under lördagkvällen också att vara en skidtävling under fredagkvällen för dig som gillar utmaningar och äventyr. Löpartävlingen är som förra året ett duolopp där du och en kompis springer i skenet från pannlampan och månen. Välj om ni vill springa 10 km eller 6 km i utmanande terräng på snösäkra Vemdalsskalet. Alpindelen åker du tillsammans med din kompis. Samla fallhöjdsmeter i Skalet Express! Här väljer ni mellan att nå en eller två kilometer. Läs mer och boka på skistar.com/nightsnowrun.

24 - 27 jan

VEMDALEN ÖLMARKNAD Då är det dags igen för förra årets succé Vemdalen Ölmarknad på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

31 jan -3 feb & 7-10 feb

SKI & PARTY WEEKENDS Helgerna vecka 5 och 6 är Vemdalens traditionsenliga Skid & partyhelger på bl.a. Vemdalsskalets högfjällshotell med artister som: De Sotos och Rydell & Quick.

27 - 31 mars

LILLA VÄRLDCUPEN FINAL Lilla Världscupen är en tävling för Sveriges alla norrlandsklubbar, åldrar. 11–14 år.

11 - 14 april

VEMDALSSTÖRTEN En störtkul vårvinterhelg där alla - nybörjare, barn eller elitåkare - kan utmana sig själv och andra i en riktig störtloppstävling under lördagen!

11 - 14 april 4 - 7 april

VEMDALEN BUSINESS WINTER GAMES Vemdalen bjuder in stora som små företag att utmana varandra i en Alpin skidtävling i Vemdalen. Ett perfekt arrangemang för antingen arbetskompisar som vill ha en kul och aktiv helg ihop eller ett företag som i samband med en konferens också vill tävla med och mot varandra! Alla kan vara med då det även kommer att finnas en så kallad differensslalomklass! Läs mer och boka på skistar.com/businessgames

GIRLS DAY OUT Girls Day Out är en återkommande succé som arrangeras av Inspireus . Det är precis vad det låter som, en skön lördag på berget med tjejerna.

18 - 22 april

PÅSKFEST I VEMDALEN Påsken i Vemdalen har något för alla. påskmaskerader, tävlingar, afterski och påskmat. Höjdpunkten är förstås Big Jump Session som går av stapeln på påskafton i SkiStar Snow park i Björnrike!

LÄS MER PÅ SKISTAR.COM ELLER I SKISTAR APPEN.

25 - 28 april

VEMDALEN WINTER FINALE Vemdalen Winter Finale bjuder på härlig vårskidåkning, kul utomhusafterski och roliga tävlingar! Höjdpunkten är det spektakulära Dammracet där personalen bjuder på show! Alla barn är välkomna att delta i Juniordammracet och resten av familjen kan delta i Björnrike challenge! Läs mer och boka på skistar.com/vemdalen-finale

BOKNING SKISTAR.COM

19


Guide Restaurang Skalet Backnära lunchoch kvällsservering på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Sibylla Backnära dagservering. torgEtt Backnära kvällsservering med soft afterski på Skalets torg. Fått utmärkelser i White Guide. Toppen Backnära fika och lunchservering. Vargens Wärdshus Lunch- och kvällsservering. STORHOGNA Storhogna M Backnära fika, lunchoch kvälls- servering, bowling, dart och biljard. Storhogna Högfjällshotell & Spa Backnära vinterträdgård med lunchoch kvällsservering som fått utmärkelser i White Guide. Spa-anläggning med pool. Samevistet Fika, lunch, våffelstuga 3.5 km från Storhogna Högsfjällshotell. Vesselturer varje dag. Café 755 Backnära café med lunchservering. Ligger i nya aktivitetshuset i Storhogna.

Café, restaurang och nöjesliv

Hovdestugan Backnära Fika och lunchservering.

I Vemdalen finns det gott om caféer, pubar, afterski med liveunderhållning, restauranger och passionerade mathantverkare. White Guide rankar varje år Sveriges bästa restauranger och caféer.Vemdalen är stolta över att ett flertal av restaurangerna på denna lista även dyker upp i White Guide och deras lista. BJÖRNRIKE Björnrikegården Backnära fika, lunch och kvällsservering.

Nya Tonys Pizzeria Lunch- och kvällsservering.

Bräjks Backnära restaurang med fika, afterski, lunch- och kvällsservering.

Vemdalens Camping Lunch- och kvällsservering.

Grizzly Bar & Grill Backnära fika, afterski, lunch- och kvällsservering. Lopme Laante Backnära fika & lunchservering. Restaurang Vy Backnära fika, lunchoch kvällsservering. Sportköket Backnära fika och lunchservering. VEMDALEN BY Bageriet Vemdalen Café, bageri och vedugnsbakad pizza. Husky Lunch- och kvällsservering, bowling och bar.

Linger Café Backnära bageri och café med lunchservering. Jaktstugan Fika, våffelstuga 3,5 km från spårcentralen. Vesselturer varje dag. Pianobaren Backnära liveunderhållning vissa kvällar på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Pizzeria Kalas Backnära kvällsoch efter- middagsservering på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Restaurang Passet Backnära café, afterski, lunch- och kvällsservering som fått utmärkelser i White Guide.

VEMDALSSKALET Anorak Backnära fika, lunch- och kvällsservering.

Katrinastugan Backnära fika och lunchservering. Restaurang Klövsjöfjäll Backnära afterski, pub, lunch- och kvällsservering. Klövsjö Stenugnsbageri Café, bageri och lunchservering som fått utmärkelser i White Guide. Emma-britas Backnära café med mycket hembakat och självklart våfflor. Ligger på toppen i Klövsjö. Café i Skistarshop/Klövsjösportshop Backnära med lunch- och kvällsservering. Restaurang N kvällsservering.

LAD DA SKIS NER TAR A FÖR PPEN MER NÖJ OCH MAT E

Baggen Backnära Afterski och nattklubb på Vemdalsskalets Högfjällshotell. BKK Kitchen Backnära Thairestaurang med lunch- och kvällsservering. Hildings Krog relativt backnära lunchoch kvällsservering som fått utmärkelser i White Guide. Hovde Sportbar & Kök Backnära lunch- och kvällsservering i Hovde Hotell.

BOKNING SKISTAR.COM

KLÖVSJÖ Humleliret Restaurang med kvällsservering som fått utmärkelser i White Guide. Även eget bryggeri.

20


lunchafterski barhängàlacarte

Den smarta mäklartjänsten

emelie Jonsson Fastighetsmäklare

Anette CederwAll Fastighetsmäklarassistent

JuliA Fredin Fastighetsmäklare

Tel 0684-313 30 • Vemdalsskalet • hildingskrog.se

vemdalen

I

Tel 0684-410 50

I

maklarhuseT.se

Hindrar värken dig från att njuta av längdspåren och skidbackarna? Lugn – vi hjälper dig!

Vi har 25 års erfarenhet av

Rygg • Nacke • Leder Muskler • Massage Idrottsskador

Dina guider i Vemdalen Turkarta

ide Längdgu

9 familjeTurer

en.se

Din guid e till caféer och restauranger, butiker.

vemdalen.se

vemdal

vemdalen.

se

Skalets Torg, Vemdalsskalet Tel 0684-300 75 • www.ryggklinik.com

Våra guider i fickformat visar dig vägen till 18 mil rösade leder, 12 mil maskinpreparerade längdspår och det bästa av mat- & shopping i området. Beställ dessa och fler guider i vår webshop: vemdalen.se Läs mer på vemdalen.se


KANE O B -LI .com t ON alsskale d

m ve

sport & fritid

restaurang & logi

Besök vår stora OUTLETBUTIK Passa på att ta en bit mat eller fika i restaurangen. Dagens buffé med med kläder och skor mm, till ca halva priset! minst 2 rätter - hembakat bröd, stor salladsbuffé, a la carte samt pizz

Outletbutik 30-70% lägre pris

SKI-IN SKI-OUT 41 fullt utrustade 4-12 bädds-lägenheter med egen bastu 12 hotellrum

0687-302 30

info@asarnaskicenter.se

www.asarnaskicenter.se

Öppettider: 8.00-20.00

Restaurang och logi VEmdALENS mEST cENTrALA BOENdE Entré till våra nöjen, Sports Gym samt WiFi ingår. Vi skräddarsyr er konferens, kontakta oss redan idag! Tel 0684-151 00

Boka on-line: vemdalsskalet.com

Hotell • Konferens • Lunch • Á la carte • Pizzeria • Temakvällar • After Ski • Nattklubb • Pianobar

Det självklara valet!

dagligen expressBussar! Vemdalen

, skor r e d ä l k 1000 m sartiklar! och fritid 2

Tel 0687-302 30 • asarnaskicenter.se • Öppet 8.00-20.00

Välkommen till våra restauranger i Björnrike iDeT

g r i z z ly e x p r e s s

Täljstensafton

Fondueafton

sTockholm chartra egen buss

Original Mindre björn

till er konferens, skolresa eller personalaktivitet!

WiFi ombord!

Boka billigast på harjedalingen.se Tel 0651-10 000

Bara text

Original

Mindre björn

Tel 0684-320 20 bjornrikegarden.se

Tel 0684-153 80 grizzlybar.se Björn på sidan

Bara text


Stolta och glada. Men inte klara.

KAMPANJ! L

L

VI möbLerar HärJedaLen!

 :-

RABATT

( :-)

PAKETPRIS! S

 :-

Välkommen till Härjedalens största möbel- och inredningsbutik. Med lång erfarenhet av att skräddarsy del- och helhetslösningar hjälper vi dig från idé till verklighet. Hög kvalité, god design och ett brett sortiment för alla plånböcker ligger oss varmt om hjärtat och vi hjälper dig gärna med allt från enstaka möbler till kompletta möblemang! . . . 18/6-2017

-

+4

SKI:s undersökning 2017 visar att vi har Sveriges mest nöjda kunder. Men bra kan alltid bli bättre och vi siktar på ännu nöjdare kunder nästa år. Fram till dess – stort tack för förtroendet!

( :-)

nyhet!

C

nyhet!

PREMIÄRPRIS!

HoS oSS HIttar du bLand annat: Soffor Sängar Lampor

mattor matmöbLer InrednIng

.

 :-

svensktillverkad

!

D

Ö

VånIngSSängar

Välkommen till oss! Emma, Leif och My.

Särvsjövägen 1, Hede • Tel 0684-103 75 • info@mobelmastarnaharjedalen.se mobelmastarnaharjedalen.se • Öppet mån-fre 10-17, lör 10-14.

V

,

 :-

10 ÅRS** GARANTI

( :-)

Vemdalsskalet 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se

 :-/

.

*

Måndag-Lördag 08.00-21.00 | Söndag 10.00-21.00 www.ica.se/svenstavik

En konferens att minnas r e k c tä p p u Fler och fler – ett äventyr att upptäcka vår fantastiska delidisk!

YBAKAT VARJE DAG! LLSKÄNKSAVD ELNING! SPELAVDELNIN G! CEPTFRIA LÄKE MEDEL! Här finner du den perfekta sommarlunchen, Deller AG ÖPdig låtA ossRhjälpa PEmed T Tden ILstora L Kfesten. L. 21

Året runt!

.ica.se ww

Välkomna!

Önskar Kurt med personal

Måndag-Lördag 08.00-21.00 | Söndag 10.00-21.00 www.ica.se/svenstavik

.

Välkomna! Önskar Kurt med personal

Måndag-lördag 8-21, söndag 10-21, www.ica.se/svenstavik

STÄLLPLATS i centrala Svenstavik med fullservice!

Skoterturer • Hundspann • Middag i fjällstuga m.m.

Vi fixar även resan, mat och boende. Kontakta oss och luta er tillbaka så ger nätet! www.ica.se på tik bu r vå k sö Be vi er vad ni önskar. Välkomna!

mna! alBesök vår butik på nätet! www.ica.se o k l ä V TOALETT, VATTENPÅFYLLNI NG& LATRINTÖ rsoGn eMNIN P Svenstavik mna! m t Välko ersonal uRrELBILAR SAMTLADDPLATS KFÖ P Kurt m Måndag-Lördag 08.00-21.00 | Söndag 10.00-21.00

N 62°46'02.4"www.ica.se/svenstavik (62.767342) E 14°26'04.3" (14.434536)

070-675 16 94, 0682-41 36 00 • aventyrokonferens.se

ø45, sv

 

( :-)


Pia Alm Certifierad Inredare

INDOOR STYLING & DESIGN

0708-11 86 56 pia@indoorstylingdesign.se

Välkommen till vår nya vill du ha lp? butik! proffsh jästora Vi hjälper dig med färg, tapet, golv, kakel och inredning.

Välkommen! Hede Färg & Måleri HEDE: Storgatan 18, tel: 0684-104 90 www.hedefargmaleri.se

K a f è – tå r t o r – s u r d e g s b r ö d

MAT

AFTER SKI

FIKA

Pizzar fredaga

L u n c h • M a c k o r • Pa j e r kafé: Våfflor • Tårtor • chokladpraliner Bullar • Bröd fr. kl 8 på morgonen • Delikatesser: renkött Grillad lantkorv från nybogård • ostar • Marmelader

bräjks.se - info@brajks.se - 0684-800 770 BJÖRNRIKE TERRASSVÄGEN 40

klovsjostenugnsbageri.se • Tel 0682 - 214 00

STORA BJÖRN

Arkitektritat drömhus uthyres i Vemdalen

Tel 0684-301 49

Hyr ett fjällhus med unik design i direkt anslutning till Björnrikes härliga skidbackar! Stora Björn rymmer 14 personer, har egen badavdelning och erbjuder en fantastisk utsikt över Sonfjället. För mer information, bokningsläge/priser: www.storabjorn.se Kontakt 070-483 40 00, mats@storabjorn.se

Schaktningsarbeten • Vägbyggen Transporter • Vatten & avlopp • Kranbil Grusförsäljning • Sprängningar • Snöröjning Verkstad • Däckbyten w w w. a ke r i e t . s e

1

Tel 0684-305 82 Vemdalen by & VemdalsskaletReturadress: SkiStar Vemdalen Nya landsvägen 58, 840 92 Vemdalen

AVS: 21 Grams AB, Box 90166, 120 22 STOCKHOLM

OFFICIAL SUPPLIER OF THE ÅRE 2019 CHAMPIONSHIP

Equipement for Equal People

[ Launch this Winter ] FIND OUT MORE AT EQPE.SKI