Page 1

INSPIRATION FRÅN

VINTER 2013/14

Härliga dagar i fjällen

Tid tillsammans

Upptäck MySkiStar! STATISTIK UTMANINGAR ERBJUDANDEN RABATTER

SÄLEN

ÅRE

VEMDALEN

HEMSEDAL

TRYSIL

“GLADA BARN – NÖJDA FÖRÄLDRAR”

BERGET, BYN OCH BASGÅNGARNA

VYKORT FRÅN VEMDALEN

SKIDÅKNING UTANFÖR RAMARNA

ALPINA HOTELL AV HÖGSTA KLASS


MILJÖKL. EU5. AUDI LEASING 36 MÅN, 30% SÄRSKILD LEASINGAVG. 50% RESTV. RÖRLIG RÄNTA BASERAD PÅ STIBOR 90. FÖRMÅNSVÄRDE NETTO/MÅN VID 50% MARG.SKATT. LEASING EXKL. MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EV ÄNDRINGAR/AVVIKELSER. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. VARJE ÅTERFÖRSÄLJARE SVARAR SJÄLVSTÄNDIGT FÖR SIN EGEN PRISSÄTTNING.

Audi SQ5 TDI från ca 570.000 kr.

Leasing från 3.510 kr/mån. Förmånsvärde från 4.071 kr/mån.

Bränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO₂ 179 g/km.


Quick and dirty. 0–100 på 5,1 s och 313 hk. Nya Audi SQ5 TDI kombinerar kraften i S-modellerna med Q-modellernas överlägsna förmåga att ta sig fram på nya vägar.


Få ut mer av fjällen. Vi har byggt ut och om vårt nät, inte minst för 4G. Det betyder snabbare kommunikation, mindre risk för störningar och bättre täckning. Testa själva! Under din fjällsemester kan du boka en mobil WiFi-puck till din stuga eller lägenhet på skistar.com. Allt för att du ska få ut mer av fjällen.


Skidåkning – en hälsosam livsstil ÄLSKA SNÖ Magasinet Älska snö produceras av SkiStar inhouseavdelning.

ADRESS SkiStar AB, Sälfjällsgården, 780 67 Sälen

ANSVARIG UTGIVARE Linda Morell

ART DIRECTOR Mattias Johansson

REDAKTIONEN Ola Matsson Sofia Jemthans Nina Hallström Anna Murén Helena Engelbrecht Linda Wasell

ANNONSBOKNING Maria Andrén, Fjällmedia marias.andren@SkiStar.com

UPPLAGA Sverige: 205 000 Norge: 30 000 Danmark: 25 000

OMSLAGSFOTO Jonas Kullman

REPRO/TRYCK

”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen”. Låt oss damma av uttrycket som revyartisten Lennart Hagvall myntade i en låttext redan 1947. Vi har nämligen kollat upp det här. Och Hagvalls tes stämmer. HUI Reserach* har gjort en undersökning* om fenomenet skidsemester. Resultatet gjorde oss både stolta och glada. För de allra flesta åker på skidresa för att ha en aktiv och hälsosam semester. Frisk luft är den viktigaste hälsoaspekten, visar undersökningen, tätt följt av avkoppling och träningen för kroppen som skidåkning ger. Det som gör oss extra glada är det faktum att de flesta känner sig mer nöjda med sig själva när de kommer hem från en skidsemester. Vilken lycka att kunna vara med och bidra till det! Älska snö, det är något som jag och många med mig gör. Till exempel alla ni nästan tre miljoner skidåkare i Skandinavien där många varje vinter besöker våra destinationer Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil, Hemsedal och vår citybacke Hammarbybacken i Stockholm. Det gläder mig att så många tar chansen att uppleva en skidsemester och det visar att det finns något för alla smaker och plånböcker. För precis som HUI-undersökningen bekräftar så är en skidsemester så mycket mer än den fantastiska känslan i magen under ett bra åk i backen. Det handlar nämligen minst lika mycket om avkoppling, njutning, frisk luft, motion, tid tillsammans med nära och kära och gemensamma minnen av allt det här. Minnen som sitter i långt efter hemkomst. Det är en ynnest att få arbeta med fjällsemestrar och vi tar det uppdraget på största allvar. En viktig del av det är att hela tiden ligga i framkant. Förbättra. Utveckla. Inspirera. Det är tre viktiga ledord för oss. Ur det har bland annat vår unika gratistjänst MySkiStar skapats. Förra säsongen upptäckte över 115 000 skidåkare det roliga med MySkiStar, som tar skidåkningen till en ny nivå. Genom MySkiStar kan man bland annat starta utmaningar, samla pins och se var kompisarna eller familjen befinner sig i skidsystemet. Det är riktigt roligt, jag lovar. Inför årets vintersäsong satsar vi extra på alla barn som besöker våra destinationer: Valle, en härligt rund och glad snögubbe som åker skidor, leker och dansar flyttar nämligen in på alla destinationer och bjuder på en hel del nytt. Läs mer om Valle och satsningen på sidorna 36-41. Barnen är viktiga gäster för oss och förutom att se till att vi kan erbjuda riktigt barnvänlig skidåkning på våra destinationer så är vi med i flera projekt som syftar till att fler barn ska få uppleva snöglädjen. Vi tycker nämligen att det är lika självklart att barn ska få lära sig åka skidor som det är att de lär sig att cykla och simma. Låt dig inspireras av Älska snö, för vi har fyllt den med ett axplock av platser, personer och företeelser som har en sak gemensamt: kärleken till den härligt mjuka och vita snön.

Elanders Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar. För aktuell information: skistar.com

Vi ses i backen! Mats Årjes, VD SkiStar AB

*Statistiskt säkerställd attitydundersökning på Svenskar och Norrmän genomförd av HUI Research i början av 2013.


Härliga dagar i backen och stugmys om kvällarna. Det bästa sportlovet firas i fjällen med familjen.Veckorna 7-10 har vi fyllt med aktiviteter och event som passar alla åldrar. Pris från 4995 kr per boende, fyra bäddar. Läs mer och boka på skistar.com

*Gäller ej säsongspass. Prisexemplet avser 4 bäddars stuga/lgh sön-sön vecka 7 2014 med reservation för slutförsäljning. Boka på skistar.com


Resa

Intervjuer

16 UPPLEV VÅREN I SKIDBACKEN

40 DEN MAGISKA SNÖN

Skiddagarna på våren kan vara några av dom bästa på hela året.

20 SÄLEN

Barnfamiljernas mecka.

30 HEMSEDAL

Skidåkning utanför ramarna.

Valle gör en aldeldes hygglo vintervju med sig själv.

42 JAG ÄR EN RIKTIG SNÖPERSON

Petter Alexis berättar om hur det hela började.

50 MAXA FORMEN

45 HAMMARBYBACKEN Skidåkning and the City.

Populära TV-profilen och bokaktuella Kristin Kaspersen ger sina bästa tränsingstips inför vintern.

46 ÅRE

70 GULDHOPPET

8

Snö 14 880 000 LASTBILSLASS KANONSNÖ Allt du behöver veta om snö-produktion.

Henrik Harlaut berättar om Nose Butter Triple Cork 1620, om OS och kärleken till skidåkningen.

26 NATTENS HJÄLTAR

86 NYA UTMANINGAR FÖR SVERRE

34 ÄLSKA SNÖ

61 GRUPP & KONFERENS

Från extremskidåkare till rullbandet i barnbacken.

Instagram med hashtaggen #älskasnö

62 TRYSIL

18

68

Berget, byn och basgångarna.

56 VEMDALEN

Vykort från Vemdalen.

Manchestertillverkning på hösta nivå.

“Ingenting slår en konferensresa till fjällen”

Alpina hotell av högsta klass!

76 55+

Skidåkning för dig som är kräsen och erfaren.

80 SUCCÉN PAPPA & BARN

Anders Carléns skidhelg för pappor och deras barn har blivit en klassiker.

82 TID TILLSAMMANS

Fjällsemester över generationsgränser.

VI FRÅGAR DOM SOM JOBBAR PÅ VÅRA DESTINATIONER:

Vart åker du skidor när du har en ledig dag i backen? Fredrik Hallqvist, 31 Gälve Event, Åre Har det snöat tar jag brädan till Tege-skogen. Ska jag bränna pist så blir det Viksvängen.

Jonas Rengman, 23 Uddevalla Skiduthyran, Hemsedal Totteskogen. Brant och tight björkskog där det alltid bjuds på utmaningar.

Erik Hammarsten, 25 Falun Skidlärare, Vemdalen Parken på Björnrike. Där finns roliga hopp och rails att åka på, sköna människor att hänga med samt en bra grillplats.

Malin Thunholm, 20 Linköping Vaktmästare, Sälen

Markus Tjikkom, 33 Gällivare Activity Coordinator, Trysil

En ledig dag glider skidorna oftast bort till Norra i Tandådalen, det är definitivt en av favoritbackarna!

När jag är ledig blir det mycket häng i barnbackarna med vår tvååriga son. Annars vid backarna runt Skihytte.


115 000 skidåkare har redan upptäckt MySkiStar TEXT NINA HALLSTRÖM FOTO JONAS KULLMAN

Du tycker säkert som vi att skidåkning är något av det roligaste som finns och egentligen behövs inget mer än ett par skidor och en välpistad backe. Men ibland är det roligt att hitta nya utmaningar i skidåkningen. Av den enkla anledningen skapade vi MySkiStar. Så att du kan tävla mot dina vänner, samla färgglada och roliga pins eller tjäna ihop till bra erbjudanden och rabatter. Allt går ut på att åka skidor.


Utmana dig själv och dina vänner.

S

äsongen 2012/2013 hade mer än 115 000 skidåkare registrerat sina SkiPass på MySkiStar. Tillsammans har vi åkt över 105 000 000 000 fallhöjdsmeter och vår totala kaloriförbrukning motsvarar 160 529 pizzor.

Det finns flera hundra olika pins att samla på i MySkiStar. Utmana din familj och dina vänner.

SÅ HÄR FUNKAR DET När du åker genom någon av liftläsarna på våra anläggningar registreras det på ditt SkiPass. Genom att ansluta ditt SkiPassnummer (13 siffror) till MySkiStar kan du själv följa din åkning och statistik. Liftarnas höjdmeter, längd och mycket mer data finns inprogrammerat i systemet och beräknas automatiskt beroende på hur du åker. Ju mer information om dig själv du fyller i, desto mer detaljerad statistik kan du få fram.

9

MySkiStar är roligt för skidåkare i alla åldrar. En stor fördel är att man kan se var andra befinner sig i skidsystemet.

SOCIAL SKIDÅKNING När du kopplar ihop dig med dina vänner på MySkiStar kan du se var de befinner sig i backen baserat på vilken lift de åkte senast. Du kan också koppla ihop din MySkiStar-profil med Facebook och dela din skiddag. Dina vänner kan se vilka pins du har tagit, hur många fallhöjdsmeter du har åkt och mycket mer. MYSKISTAR FÖR FAMILJEN Nu behöver ni inte sätta GPS på barnen för att veta var de befinner sig. När ni registrerar familjens SkiPass på MySkiStar kan ni enkelt se vem som har åkt vilken lift vid vilken tid. Ni kan också starta utmaningar mot varandra, tävla om vem som har åkt mest under dagen och jaga pins tillsammans.


MYSKISTAR SOM TRÄNINGSKOMPIS Vill du hålla koll på kaloriförbrukningen, räkna fallhöjdsmeter eller få bra träningstips? Allt detta finns inbyggt i MySkiStar. Vill du ta träningen ett steg längre? Koppla ihop ditt MySkiStar-konto med träningssajten FunBeat och för träningsdagbok, ta del av andras träningsprogram, diskutera i forum och gå med i grupper. Du får också speciella pins och belöningar för genomförda träningsprogram! En annan fördel är att din skidåkning kan loggas direkt via MySkiStar som träning på ditt FunBeat-konto När du kopplar ihop MySkiStar och FunBeat får du också ta del av träningsprogram speciellt framtagna för att förbättra din skidåkning. Nytt för i år är MySkiStars hemmaträningsprogram speciellt framtaget av Kristin Kaspersen. På 15 minuter kan du ladda upp inför fjällsemestern. Läs mer på sidorna 50-53. KRYDDA SKIDÅKNINGEN MED PINS När du utför olika moment i backen får du virtuella pins som belöning. Dessa får du för att till exempel ha åkt ett visst antal åk, tagit ett antal liftar i rätt följd eller en åkt en speciell kombination av liftar och backar. Vissa pins tar du utan att behöva anstränga dig medan det krävs rejält med hårt arbete och planering för att ta de mest åtråvärda. TA DEL AV ROLIGA ERBJUDANDEN Om inte statistik eller coola pins är din grej så kanske du gillar att spara pengar. När du går med i MySkiStar kan du bli belönad med rabatter och erbjudanden när du till exempel har åkt ett visst antal fallhöjdsmeter eller har åkt skidor ett antal dagar i följd. Ett sms i din telefon talar om att du har tjänat in exempelvis en badentré, billigare lunch eller en gratis mössa. Dessutom får alla MySkiStar-registrerade som köper ett SkiPass som gäller 6 dagar eller längre, mängder av förmånliga rabatter. Vad sägs om

Förra året registrerades över 1,5 miljarder fallhöjdsmeter i MySkiStar. Det motsvarar två stycken resor tur/retur till månen.

Antal pizzor (räknat i tusental)

Vill du hålla koll på kaloriförbrukningen, räkna fallhöjdsmeter eller få bra träningstips? Allt detta finns inbyggt i MySkiStar.

Förra året brände vi tillsammans 160 528 965 kcal motsvarande 160 529 st pizzor.

20 procent på kläder och accessoarer hos UA – SkiStars eget klädmärke. Du får också 20 procent rabatt på en dags skidhyra så att du kan prova ny utrustning samt 20 procent rabatt på skidservice hos SkiStar Shop. KOM IGÅNG MED MYSKISTAR När du har loggat in på skistar.com fyller du i din personliga information och kopplar ditt SkiPassnummer till ditt konto. Sedan är det bara att köra igång. Hitta dina vänner, starta utmaningar eller kolla runt på topplistor och pins. Välkommen till roligare skidåkning!

10

GÅ MED NU! Det enda du behöver är ditt SkiPassnummer och en emailadress. Registrera dig på skistar.com/myskistar


SKIDÅKNING UTAN MYSKISTAR

SKIDÅKNING MED MYSKISTAR

En härlig dag i backen, precis som vanligt. Eller vill du testa något nytt, spännande och utvecklande? Då ska du registrera dig i MySkiStar. Du kan göra det när du vill på

Allt du behöver är ditt SkiPass. Registrera WTP-numret på baksidan av SkiPasset på: skistar.com/myskistar

skistar.com/myskistar

Du kan göra det direkt eller efter din första dag i backen. Utforska och låt det roliga börja!

...eller i MySkiStar-appen.

SAMLA PINS Det finns flera hundra olika pins att samla på.

TÄVLA

SE KALORIFÖRBRÄNNING

Delta i tävlingar och få chans att vinna fina priser.

Se hur många kalorier du har gjort av med under din skiddag.

SE STATISTIK HITTA ANDRA

Se hur mycket du har åkt och jämför med andra.

Se var familj och vänner befinner sig i skidsystemet.

UTMANA Utmana familj och vänner i egna eller andras utmaningar.

DELA Koppla ihop med Facebook och Twitter och dela din skiddag.

10

5

105

VINN 5

Bara genom att vara med får du fina erbjudanden som kan nyttjas direkt.

FÅ TRÄNINGSTIPS Ta del av gratis träningstips som stärker kroppen och gör skidåkningen ännu mer njutbar.

% SEK/NOK

GÅ MED NU!

FÅ ERBJUDANDEN Få erbjudanden direkt till din profil till exempel gratis kaffe eller rabatt på din nästa skidsemester.

Upptäck MySkiStar genom att registrera ditt SkiPass – www.skistar.com/myskistar

MySkiStar är gratis. Det enda du behöver är ditt SkiPass. Följ din åkning och dina vänner på

11

skistar.com/myskistar


B OMAN C OMMU NI C AT I ON

Det dova ljudet från bindningen som slår igen. Känslan av stavarnas remmar mot undersidan av handen när du skjuter ifrån. Det första skridskoskäret. Belagets glatta yta mot den sträva snön. Farten som ökar. Vindens vikt mot bröstet. Det första perfekta skäret. Snart är vi där.

HEAD FINNS ATT TESTA OCH KÖPA PÅ ALLA SKISTARS ANLÄGGNINGAR. Längd: 155/163/170/177 Dimensioner: 128/72/106 @ 170 Radie: 13.1 @ längd 170

interski.se


Magiska möten AV OCH MED SARA PETERSSON

FAKTA OM Sara Petersson, 23 år

SÄSONGSLIV Kommer göra min 5:e säsong som skidlärare i Sälen, säsong 2013/2014.

BÄSTA MED ATT JOBBA I FJÄLLEN Jag får träffa otroligt många olika människor i alla åldrar och att tillsammans med dem hitta passionen och glädjen i skidåkningen är det bästa jag vet!

HETASTE SKIDÅKNINGSTIPSET: Ha kul! Om det inte är det? Åk med någon som tycker det är kul och be om hjälp. Det viktigaste är alltid att ha kul, att skratta och åka skidor är det bästa som finns!

B

lyga treåringar som har svårt att släppa mamma och pappa, nyblivna mammor som åkte skidor under barndomen, entusiastiska gubbar som älskar långa blåa backar, tioåriga killar som redan är fullärda, män som blivit skickade till skidskola mot sin vilja av sina fruar, femåriga tjejer som älskar att åka i parken och nervösa tonåriga killar. Dessa och många fler möter jag i mitt jobb varje dag och det är just det som gör att jag älskar att arbeta som skidlärare. Min utmaning under hela vintern är att i varje gäst jag möter hitta nyfikenhet, glädje, utveckling och passion för skidåkningen. Ingen dag är den andra lik och varje gäst har olika historier, behov och önskemål. Efter fyra säsonger som skidlärare i Sälens skidskola finns nyfikenheten när jag träffar en ny gäst där mer än någonsin. Det personliga mötet där det gäller att hitta in i hjärtat och förstå dina tankar och funderingar. Därefter hitta lösningen till problemet och sedan visa den på bästa möjliga vis. Att få göra detta i strålande solsken, gnistrande nysnö, iskall vind eller glassig blötsnö är det bästa jag vet!

Sälens backar börjar sakta men säkert bli gröna och liftsystemet har nu stängt för säsongen. Jag minns tillbaka på en säsong full av minusgrader, solsken, snöfall, skrattanfall, höjdskräck, utvecklingskurvor, pulkaåkning och inte minst er, över 40 000 gäster som vi fick möta i Sälens skidskola under vintern. Jag längtar redan till nästa vinter och ser fram emot att träffa dig, ung som gammal, erfaren skidfantast som osäker nybörjare, det ska bli så kul att träffa dig! Vi ses när backarna är vita igen!

VILL DU OCKSÅ JOBBA I FJÄLLEN rekrytering.skistar.com

DÄRFÖR ÄR SKIDSKOLA SÅ BRA! • Viktigt med en bra start, vårt mål är att ge en bra grund för ett livslångt intresse. • Lär dig rätt. Med rätt hjälp blir det både roligare och lättare att lära sig. • Vi anpassar pedagogiken efter barnen. Pedagogiken bygger på lära genom lek på skidor. • Alla skidlärare har en professionell utbildning • Cirka 83 000 personer stora som små går i skidskola på SkiStars destinationer varje vinter • Skidskolan förbokar du enkelt på skistar.com 13


SÅ FUNGERAR EN SNÖKANON • Ett rörsystem förser kanonerna med högtrycksluft och vatten. Tryckluften finfördelar vattenpartiklarna så att de hinner frysa till snö innan de når marken. De största kanonerna pumpar ut nio liter vatten i sekunden. • Idealiska förhållanden för att köra snökanon är 10 minusgrader, torr luft och vindstilla. Vid 100 procents luftfuktighet måste det vara minst 2,7 minusgrader för att vattnet ska kunna frysa till snö. • Arbetstrycket är mellan 15 och 60 bar för vattnet och åtta kilo för luften. 60 bar motsvarar en 600 meter hög vattenpelare. • Dagens snösystem är datastyrda och startar och pausar automatiskt efter väderleken. • En blandning av kanonsnö och natursnö är den idealiska kombinationen för att skapa slitstarka underlag i skidbackar.

14


880 000 lastbilslass kanonsnö Den första snökanonen såg dagens ljus 1950. I dag skulle det vara otänkbart att driva en skidanläggning utan en modern snöproduktionsanläggning. TEXT OCH FOTO OLA MATSSON

Att producera snö är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är vatten och luft. Men att producera mycket snö på kort tid är desto mer krävande. Alla destinationer har i dag investerat i stora och effektiva snöproduktionsanläggningar. Under förra vintern producerade SkiStar totalt 8,8 miljoner kubikmeter snö på sina destinationer i Åre, Sälen, Vemdalen, Trysil och Hemsedal – en svindlande siffra som motsvarar omkring 880 000 lastbilslass. Amerikanerna Art Hunt, Dave Richley och Wayne Pierce uppfann snökanonen 1950. Två år senare blev det numera nedlagda Grossinger’s Catskill Resort Hotel, New York, historiskt genom att som första skidanläggning i världen erbjuda kanonsnö i sina backar. I Lindvallen i Sälen köptes de första snökanonerna in i mitten på 1970-talet. På den tiden

fungerade de dock inte särskilt bra, säger Bosse Halvardsson, teknisk direktör på SkiStar AB. – Det som kom ut ur den tidens kanoner var väl i stort sett is. Men som tur är har det hänt en hel del sedan dess, säger han. Utvecklingen har gått fort, inte minst när det gäller energiförbrukningen. Dagens snökanoner förbrukar bara en tiondel så mycket energi som kanonerna på 1980-talet – samtidigt som de producerar mer snö. Bosse poängterar vikten av att utnyttja försäsongernas köldperioder på bästa möjliga sätt. – I takt med att nya snökanoner utvecklas kommer vi att klara att pumpa ut mer snö på kortare tid. På så sätt kommer vi att kunna utnyttja köldperioderna på hösten bättre, så att vi kan erbjuda ännu bättre skidåkning, säger han.

15


Upplev våren i skidbacken Dagarna blir längre, solen värmer och snön börjar mjukna frampå dagen. Att åka skidor en vacker vårdag är ett ”måste”, säger Anna Helander. TEXT OCH FOTO OLA MATSSON

H

on sitter i stolliften på väg upp till toppen av Trysilfjället, lutar sig bekvämt tillbaka och ler. – Säsongen är snart slut, men det finns fortfarande mycket kvar att njuta av. Se dig omkring, backarna är fortfarande vita, solen skiner, underlaget är bra och det är nästan vindstilla. April är den perfekta månaden att åka till fjällen, säger Anna. Mjuksnö är bäst på våren. I april är nätterna kyliga, men det lider man inte av på hotellet eller i sovsäcken. På morgonen kan man glädja sig åt fast snö och nypistade backar, och efter lunch får man njuta av följsam mjuksnö. Anna Helander och hennes sambo Alexander Andersson beskriver hur en perfekt vårdag i backen kan se ut: – Vi är på plats redan när liftarna öppnar. Att glida ner på nypreparerade pister är alltid lika

härligt. Sedan äter vi en lång lunch tillsammans med polarna på någon av fjällets uterestauranger. I Trysil är Skipaviljongen ett bra tips. Resten av dagen njuter vi av skidåkningen i den härliga vårsnön. De här dagarna vill vi inte gå miste om för allt i världen. April-maj är även säsongsavslutningarnas tid och det betyder fest och roliga aktiviteter. Alla skidorter slår extra hårt på trumman när säsongen går mot sitt slut – oavsett om du befinner dig i Trysil, Hemsedal, Sälen, Åre eller Vemdalen. Det anordnas konserter, familjetävlingar och annan underhållning för såväl stora som små. – Men de sköna skiddagarna är det viktigaste för mig. Allt som händer runt omkring, vare sig det är afterski eller aktiviteter i barnbacken, är extra ”kryddor”. En skidsemester i april är bra för både kroppen och själen, avslutar Anna.

16

Sköna skiddagar i April TRYSIL Nostalgiweekend 3-6 april, paket fr.

1 695 NOK/pers inkl. SkiPass

SÄLEN Tandådalen SkiWeek 3-6 april, paket fr.

1 495 kr/pers inkl. SkiPass

Mer information om vårskidåkning hittar du på skistar.com


FINA DAGAR Anna Helander och Alexander Andersson på toppen av Trysilfjället en vacker skiddag i slutet av säsongen.

April är den perfekta månaden att åka till fjällen.

FINA PISTER Nypreparerade backar på morgonen och mjuksnö efter lunch.

FINA VYER Liftturerna upp till toppen är en upplevelse i sig när vårsolen skiner.

Så är en perfekt vårdag i backen, säger Anna Helander och Alexander Andersson.

17


Foto Kalle H채gglund 18


Vinter på SkiStars destinationer betyder massor av aktiviteter och events varje vecka. Här har vi samlat några av säsongens höjdpunkter i Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil och Hemsedal. Läs mer om alla events och håll dig uppdaterad på skistar.com

November 1-2

April

Lodge & Lya, mässa på

3-6

Nostalgihelg i Trysil.

Vemdalsskalet.

3-6

Tandådalen Ski Weekend.

7-9

7-13

Sälen Wintergames.

Vemdalsskalets Högfjällshotell

bjuder upp till dans.

Prisexempel: tor-sön 8 bäddar fr. SEK 4345 /boende

Prisexempel: tor-sön 4 bäddar fr. SEK 2245 /lgh

10-13

Quiksilver Camp i Trysil

11-12

JOI – Big Air och

Alpine Challenge I Åre.

v.46-50

Skidtestarhelger på alla våra destinationer. Läs mer på sid 69.

31-13

December 24-31

SkiStar Snowcamp på alla våra destinationer.

14-27

Påskfirande på alla våra destinationer.

Jul och Nyårsfirande på alla

Prisexempel: Påskvecka, 8 bäddar fr. SEK 1095/pers

destinationer. 28

Under the lights, Vemdalen

Januari

17-20

Big Jump Cup i Vemdalen.

17

Junkyard in the Valley i Hemsedal.

18

Junkyard Evening Session i

3-5 Vemdalsslalom.

Hemsedal.

23-26

20

RedBull Home Run i Hemsedal.

24-27

Trysilsmellen og Ski Out.

24-27

Vemdalsstörten.

24-27

Kalle Anka Winter Games i

Humorfestival med Norska eliten av stand up-artister i Trysil.

Weekendpaket: fr. NOK 1595 inkl. 3 dagars SkiPass

Februari

Hemsedal. 26

Skutskjutet i Åre.

Weekendpaket: fr. SEK 1495 /pers. inkl. 3 dagars SkiPass

6-9 Mix Megapol Fjällkalas i Sälen, Lindvallen.

25-27

Ski & Rock i Sälen.

Mixmegapolweekend fr. SEK 1995/pers inkl. 3 dagars SkiPass

19-20

Kalle Anka & Co i Hemsedal.

22

Hemsedal Junior Freeride.

Maj 1-4

Mars

2-4

Retrohelg i Åre med Freeride och Åre Springbeat. 1. Mai Festivalen 2014 i Hemsedal.

Paketpris: fr. NOK 1895/pers inkl 3 dagars SkiPass+Festivalpass

7-8

Alpin World cup Damer i Åre.

10-16

Rookievecka på alla destinationer.

15-16

Ski cross World Cup i Åre.

17-30

Valles vinterveckor på alla destinationer.

22-23

Kalle Anka & Co i Hemsedal.

Weekendpaket: fr. NOK 1695 /pers inkl. 3 dagars SkiPass

27-30

Trysil parkfestival.

Förklaringar:

Sälen

Åre

Vemdalen

Trysil

Hemsedal

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar i programmet. Håll dig uppdaterad på skistar.com


Barnfamiljernas skidmecka

Antal liftar: 100 Antal nedfarter: 118 Total längd preparerade pister: 82 km Maximal fallhÜjd: 303 m

20


Glada barn och nöjda föräldrar

Sälen, med resmålen Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället, är inte bara norra Europas största alpina skidområde. Det är även Nordens största skidmecka för barnfamiljer. Här sträcker sig barnvänligheten långt utanför skidområdena. Häng med på en resa i Sälenfjällens magiska värld. TEXT SOFIA JEMTHANS FOTO JONAS KULLMAN

Enkelt för hela familjen! TRETTONHELGSPAKET sön-tors (5-9 januari) fr.

1 595 kr/pers inkl. 4 dagars SkiPass

Mer information om Sälen hittar du på skistar.com

F

örväntan, den finns i fjälluften. Under morgonen i stugan, i liften på väg upp på fjället, vid samlingsplatsen för skidskolan och under dagen i backen. Förmodligen har den byggts upp långt tidigare. När resan bokades, planerades och under färden till fjälls. Det är något speciellt med barn som får leva ut sin förväntan. I Sälen är den påtaglig, den där förväntan som blir verklighet i form av glada barn på skidsemester. Under åren har Sälen kommit att bli hela Nordens skidmecka för barnfamiljer. Det är lätt att förstå varför. Skidområdena är gjorda för att familjer med barn i alla åldrar ska trivas. Det ska vara enkelt, lättillgängligt och kul.

21

BARNVÄNLIGHET UTÖVER DET VANLIGA Låt oss börja i Lindvallen. Förutom Nordens största knappliftsystem så bjuder Lindvallen på barnvänlighet utöver det vanliga. Här finns allt från generöst många rullband till långa, flacka backar där hela familjen kan uppleva skidglädjen tillsammans. Valletorget är en naturlig samlingsplats och här är SkiStars maskot, Snögubben Valle, naturligtvis i centrum. Valles Show går dagligen under högsäsong och det finns även mycket annat att upptäcka i Valles Värld. Ett stenkast därifrån ligger Experium med äventyrsbad, restauranger, bowling, shopping och annat som passar flera viljor och intressen.


I Lindvallen finns Experium med äventyrsbad, spa- och saunavärld, bowling, träningsanläggning, shopping och restauranger. Foto Stellan Herner

UNIKT I HUNDFJÄLLET Tandådalen är sammankopplat med skidområdet i Hundfjället. Precis som i Sälens övriga skidområden så inbjuder Hundfjället till skidåkning där alla i familjen kan hitta sitt favoritområde. Här finns allt från Sälens brantaste nedfart, Väggen, till omåttligt populära Trollskogen. Den sistnämna är ett unikt barnområde där skidåkningen kryddas med 450 troll som inbjuder till skratt. Trollen har också ett eget snölekland för de minsta. Här kan barn från tre år leka både med och utan skidor på fötterna. Föräldrar kan också lämna sina barn i tryggt omhändertagande om de vill ta några åk på egen hand.

NÄRHETEN LOCKAR PÅ HÖGFJÄLLET Även på Högfjället finns ett väl tilltaget knappliftssystem. Här lockar närheten till allt och det är tryggt att släppa barnen själva i skidområdet som bjuder på breda, sköna backar. De flesta backar är gröna eller blå och alla i familjen kan således njuta av skidåkningen tillsammans. I själva Högfjällshotellet finns flera restauranger, spa, bio och butiker. Strax bredvid finns flera andra vinteraktiviteter att uppleva tillsammans, som hundspann och skoteruthyrning. VARIERAT I TANDÅDALEN I Tandådalen finns den mer varierade skidåkningen. Barnvänligheten genomsyrar skidområdet med rullband, knappliftar och äventyr i Valles Värld. Samtidigt finns tuffare utmaningar för äldre barn och föräldrar som vill åka i brantare backar. Här finns även Junior Park och Super Park, som klassas som några av Sveriges bästa parker. Några som årligen upplever skidglädjen i Tandådalen är trebarnsfamiljen Holm från Saltsjöbaden utanför Stockholm. - Det vi fastande för i Sälen är tillgängligheten och barnvänligheten. När vi började åka låg vår yngsta dotter i vagn och hon har precis som sina bröder gått i skidskola och nu åker vi alla tillsammans. Jag gillar mixen som finns i Tandådalen, att det täcker in en bred åldergrupp som vill åka allt från Super Park till lätta backar, säger pappa Nick, som sedan 2005 besöker Tandådalen tillsammans med sambon Pernilla och barnen Anton, 16 år, Gustav, 14 år, och Emma, 9 år.

BEKVÄMLIGHET UTANFÖR GRÄNSERNA Gemensamt för alla Sälens fyra resmål är att det ska vara enkelt och bekvämt. Enkelt med och för barn, en devis som sträcker sig långt utanför skidområdena. Det handlar om mer än 13 parkoch äventyrsområden, 13 rullband och 48 knappliftar. Som barnvänliga stugor och lägenheter, lekrum och barnbuffér på restauranger, spännande uppträdanden och prisvärt pjäxfika. I Sälen finns förutsättningarna att uppleva den oslagbara kombinationen glada barn och nöjda föräldrar.

Mer av Sälen! • Trollskogen i Hundfjället – nu blir skogsäventyret ännu längre! • Populära restaurangen Lammet & Grisen öppnar egen deli • Vrickade Varitéér – middagsshow för hela familjen på Experium/ Lindvallen • Pjäxfika: kaffe, varmchoklad eller saft och fikabröd för 20kr. • Sälen*passet + bad – Åk skidor i alla våra skidområden och bada så mycket du vill på Experium • Skid&Badbussen Express, tar dig snabbt från backe till bad, gratis för alla med SkiPass. • Komplett skidhyrapaket för barn tom 7 år 195 kr och för ungdom 380 kr • Få skidutrustningen levererad till boendet (vid förbokning).

I Sälen sträcker sig barnvänligheten långt utanför skidområdena. Nordens skidmecka bjuder på boende, aktiviteter, restauranger och prisvärda erbjudanden som är anpassade efter barnfamiljer.

3 X BARNMÅSTEN I SKIDOMRÅDENA • Valletorget i Lindvallen med show och annat skoj. • Trollskogen. Barnens favorinedfart i Hundfjället med 450 unika troll. • Östra skidområdet i Tandådalen med Valles nya skidland.

22


Vi lär barnen åka skidor gratis*! Snöglädje och lyckan att själv susa nerför skidbacken är något vi vill att så många barn som möjligt får uppleva. Under Kidz Prize-veckorna är därför skidskola, skidhyra och SkiPass gratis för alla barn*. Begränsat antal platser - Först till kvarn! Läs mer och boka på skistar.com

SE

NO

0,GRATIS GRUPPSKIDSKOLA GRATIS SKIDHYRA GRATIS SKIPASS

GRATIS GRUPPESKISKOLE GRATIS SKIPASS GRATIS SKILEIE

ENG

0

SEK/ NOK

FREE GROUP SKIING SCHOOL FREE SKI RENTAL FREE SKIPASS

*Vistelser vecka 2-6 2014 (5/1-7/2) för barn t o m 7 år i Sälen, Åre, Vemdalen samt t o m 6 år i Trysil och Hemsedal. Rabatten gäller vid bokning av minst ett 5 dagar vuxen-SkiPass. Begränsat antal platser. Erbjudandet gäller t o m 31/10 2013


HELA UPPSLAGET ÄR EN ANNONS

RÄTT FÖRSÄKRAD PÅ FJÄLLSEMESTERN Alexandra Gahnström, försäkringsexpert, svarar på vanliga frågor om försäkringar. Vad ska försäkringarna ge ersättning för? -Dina försäkringar ska framför allt ge ersättning för allvarliga personskador som till exempel bestående funktionsnedsättning. Dessutom är det bra om du har ett skydd för kläder som måste klippas sönder, utrustning som går sönder eller logi som inte kan utnyttjas. Vilket minimiskydd bör jag ha? - Jag rekommenderar att du förutom din hemförsäkring kompletterar med en olycksfallsförsäkring. Många har ett bra skydd genom arbetsgivaren om en olycka sker på arbetstid, men oftast täcks inte fritiden in. Vad ersätter olycksfallsförsäkringen jämfört med hemförsäkringen? - Olycksfallsförsäkringen ersätter exempelvis vårdkostnader, läkemedel, krishantering och om du får en bestående funktionsnedsättning. Via hemförsäkringen kan du få ersättning för boende du inte utnyttjat och för utrustning som gått sönder.


HELA UPPSLAGET ÄR EN ANNONS

TRE MYTER OM FÖRSÄKRINGAR MYT 1: Många är överförsäkrade och kan inte tillgodoräkna sig alla försäkringar. FAKTA: Du kan ha flera olycksfallsförsäkringar och få ersättning från samtliga för exempelvis sjukhusvistelse och bestående funktionsnedsättning (engångskostnader som läkarbesök och mediciner betalas bara en gång). MYT 2: Det lönar sig inte att anmäla mindre olycksfall. FAKTA: Eftersom det inte är någon självrisk, lönar det sig att anmäla även små skador. Du gör det enkelt via telefon eller webb. MYT 3: Olyckor får ofta allvarligare konsekvenser än sjukdomar. FAKTA: Sjukdomar ger ofta allvarligare skador än olycksfall. Ändå har betydligt fler endast en olycksfallsförsäkring istället för en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Är du osäker på om du är rätt försäkrad? Kontakta TryggHansa för en kostnadsfri rådgivning. Ring oss på 075-243 06 66.

SÄKERHETSTEST I BACKEN Som officiell säkerhetspartner till Skistar arbetar TryggHansa för att öka säkerheten på hela berget. För sjunde året i rad finns vi på plats för att ställa in bindningar och prata säkerhet och utrustning i backen. Så många som 80 % åker med felinställda bindningar utan att veta om det. Med rätt inställda bindningar samt hjälm och ryggskydd kan du känna dig trygg i backen. Välkommen till Trygg-Hansas säkerhetstest!


Nattens hjältar

Tävla!

VINN EN PISTMASKINSTUR Drömmer du eller ditt barn eller kanske barnbarn om att åka pistmaskin? Tävla nu och vinn en exklusiv pistmaskinstur* på din skidsemester: FRÅGA 1: Vilken är rasvinkeln för snö? FRÅGA 2: Vad gjorde Valles snö magisk? (tips: läs mer om Valle). Motivera med tre meningar varför just du ska vinna en tur i pistmaskin med någon av våra pistmaskinsförare och till vilken destination din fjällresa går i vinter. Maila ditt tävlingsbidrag till: press@skistar.com Märk ditt bidrag med “Pistmaskinstur”. Tävlingen pågår t o m 30/10 2013 *vinsten är en tur i en pistmaskin, ej själva fjällsemestern.

ERFARENHET Wegard Matsson är SkiStars backchef i Trysil och har jobbat på skidanläggningar i 30 års tid.

26


Du har säkert sett dem: små ljuspunkter som rör sig upp och ner i backarna om nätterna. Pistmaskinerna. Förarna är nattens hjältar och de jobbar outtröttligt tills backarna ser ut som om de var gjorda av manchester. TEXT OCH FOTO OLA MATSSON

Att få till det perfekta underlaget är svårare än man kan tro. Inte för den som kan, förstås, men för oss andra. Det tar i genomsnitt tre år att utbilda en bra pistmaskinförare, säger Wegard Matsson, backchef på SkiStar Trysil. – Vårt mål på SkiStar är att ge gästerna fina skidupplevelser varje dag. Stålkanter sliter hårt på underlaget, vilket gör att snön rör på sig en hel del mellan varje pistning. Vårt jobb är att jämna till gropar och ojämnheter, fylla på med mer snö där det behövs och få till en fin räfflad yta. När gästerna kommer på morgonen ska backarna vara jämna som ett dansgolv och det ska krypa i benen på dem av iver att få sätta dit den första svängen, säger Wegard, som arbetat på Trysils skidanläggningar i 30 år. Ingen backe är den andra lik. Vissa är till för barn medan andra är kolsvarta. Det finns backar som är så branta att pistmaskinerna måste ta hjälp av en vinsch för att kunna köra upp och ned. Rasvinkeln för snö är 45 grader, vilket betyder att inte ens snön ligger kvar om det är brantare än så. Att sitta i en pistmaskin som hänger i en stålvajer i en backe med 44 graders lutning är ingen lek. Även erfarna förare kan ibland få en känsla av att ”nu välter den”, och då kittlar det rejält i magen.

27


SNÖ När det snöar gäller det att ta vara på snön på bästa sätt. Ingen snö, ingen skidåkning.

MASKINPARK (2012/13)

PISTMASKINSFAKTA Varje natt preparerar SkiStar backar och parker som motsvarar cirka 1 338 fotbollsplaner. Antal pistmaskiner: Antal maskintimmar per säsong:

51 68 600

Pisten Bully 600 (455 hk): 8 Pisten Bully 600 Polar vinsch (455 hk): 2 Pisten Bully 600 park (455 hk): 2 Pisten Bully 600 vinsch (455 hk): 4 Pisten Bully 400 park (370 hk): 8 Pisten Bully 300 Polar (330 hk): 1 Pisten Bully 300 (330 hk): 3 Pisten Bully 300 vinsch (330 hk): 1 Prinoth Everest (430 hk): 11 Prinoth Everest vinsch (430 hk): 4 Prinoth Husky (176 hk): 2 Prinoth Beast (530 hk): 1 Prinoth Leitwolf (435 hk): 1 Prinoth Bison X park (355 hk): 1 Prinoth Bison X (355 hk): 1

28

Sälen

Åre

Vemdalen

Hemsedal

Total längd preparerade pister

Totalt preparerad åkyta

348 km

11 407 892 km2

Trysil


NATTARBETE Backarna i SkiStars anläggningar prepareras varje natt. Och allt måste vara färdigt när liftarna öppnar.

MANCHESTERMORGON Manchestermorgon finns på alla våra destinatioer, njut av backen när den är som allra bäst, innan skidbackarna öppnar, tillsammans med våra SkiStar Experienceinstruktörer. Boka enkelt SkiStar Experience på skistar.com

– Att preparera backar är som allt annat här i livet: kunskapen kommer med erfarenheten. Det vi gör får man inte lära sig i vanliga skolan. Våra mest erfarna förare preppar de svåraste backarna och visar de nya förarna hur det ska göras. Många av våra förare har varit med länge; det finns de som preparerat pister i över 30 år och kan sitt fjäll och dess egenheter utan och innan, säger Wegard. Nästan ingen dag på fjället är den andra lik. Vissa dagar skiner solen, andra snöar det. Många tycker om att åka i lössnö, men inte alla. Att tillhandahålla nypreparerade backar när det snöat ymnigt hela natten är dock omöjligt. – När det snöat mycket över natten låter vi de svarta backarna ligga orörda av hänsyn till de som gillar att åka i lössnö. Det vet vi att många uppskattar, säger Wegard och lägger till att pistmaskinerna av säkerhetsskäl inte kan köras under dagtid. Det tar några dagar för nysnö att sätta sig. Därför måste backarna prepareras i två till tre dagar innan underlaget blir stabilt igen. – Snökristallerna ändrar karaktär under pistningen. Kristallernas ”armar” slits av eller jämnas ut,

vilket gör att snön får en fastare konsistens. När armarna är helt avslitna blir snön som strösocker, vilket man kan uppleva under våren, förklarar Wegard. Nattens hjältar jobbar när “vanligt folk” är lediga eller sover. Och de gör en fantastisk insats. Timme ut och timme in, backe upp och backe ned. Utan någon att prata med. I Trysil är det Ole Kristian Nerberg som har störst erfarenhet av pistning. Han har varit med ända sedan starten, hela 35 säsonger. – Vi turas om att jobba nattoch morgonskift. Efter så många år börjar kroppen säga ifrån, men jobbet känns fortfarande roligt. /Ole Vi preparerar inte bara backar, utan bygger även terrängparker och andra typer av banor och pister. Utvecklingen har gått i en rasande fart, både på maskinfronten och när det gäller vårt utbud av upplevelser. Att backarna är bra och välskötta är viktigast, men att ha banor för exempelvis cross-country, speed-ski och parallellslalom, som vi infört de senaste åren, bidrar också till att göra våra destinationer mer populära och gör dessutom arbetet för oss pistmaskinsförare än mer intressant, säger Ole.

“Vårt mål på SkiStar är att ge gästerna fina skidupplevelser varje dag”

29


Med sitt strategiska läge bara 25 mil från Oslo och 50 mil från Göteborg är Hemsedal ett perfekt resmål.

30


SKIDÅKNING UTANFÖR RAMARNA TEXT NINA HALLSTRÖM FOTO KRISTOFFER ANDERSSON

När puderalarmet går är köerna långa från Oslo upp mot nordväst. Alla jagar de samma sak, den mjuka fluffiga snön och de långa härliga åken. I Hemsedal vilar ingen så länge backarna är öppna. Här kopplar man av med skidorna på.

Pling pling, ett kort sms på telefonen – två ord – det dumpar! Inget mer behöver sägas, alla vet vad som gäller. Packa bilen på torsdag kväll, stämpla ut tidigt på fredag, på med dunjackan och ta sikte mot nordväst. Det är puderalarm och på fredag eftermiddag ringlar sig sakta en skidåkarkaravan ut från Oslo. När det snöar i Hemsedal kan man vara säker på två saker, Osloborna flyr staden och det kommer att vara kö till första liften på lördag morgon. Hemsedal är en skidort för skidåkare. Här står 5-åringen och 55-åringen sida vid sida och stampar för att komma upp i backen. Tar du sovmorgon, ja, då får du åka nypistat en annan dag för i Hemsedal vilar ingen när liftarna är öppna. Njuter och kopplar av, det gör man i backen med skidorna på. Hege Rødby Kristiansen är 41 år och bor i Drammen utanför Oslo. Hon åker de 27 milen till Hemsedal i snitt tre helger i månaden. - Både jag och min systers familj kör upp nästan varje helg hela vintern. Oftast får vi med oss ett par vänner också. Vädret spelar väl egentligen inte så stor roll, det blir alltid väder, men har det snöat mycket, ja, då kan jag lova att jag inte stannar i Drammen i alla fall.

31


LIKT ALPERNA MEN ÄNDÅ INTE Första gången i Hemsedal är det lätt att bli betagen av den karga naturen och de ändlösa bergsmassiven. Likheterna med Alperna är många men samtidigt är Hemsedal något helt annat. Det är skandinavisk vildmark när den är som vackrast med blek vintersol och fjälltopp efter fjälltopp som pekar mot himlen. Det är frusna vattenfall och lättillgängliga toppturer så natursköna att man tappar andan. Här är snön kall långt in i april och pisterna löper kilometer efter kilometer ner för tre olika bergstoppar. Du tar dig lätt runt hela skidsystemet på en dag och alla pister mynnar ut på samma ställe. Har du fortfarande ork kvar när det börjar skymma erbjuder Hemsedal kvällsåkning i nypistade backar ända fram till 20.30, fyra dagar i veckan. PUDER MITT I VECKAN Med sitt strategiska läge bara 25 mil från Oslo och 50 mil från Göteborg är Hemsedal ett perfekt weekendresmål. Men kan du besöka Hemsedal mitt i veckan, lyckost dig. Då ligger manchestern kvar en bra bit in på förmiddagen och det går att åka ospårat flera dagar efter senaste snöfall. Vill du försäkra dig om orörd snö, se till att vara morgonpigg. Redan klockan 07.30 öppnar liften för alla entusiaster och under en och en halv timme är det bara att köra till lårmusklerna ber om nåd. Med lite tur har vädergudarna bjudit på snöfall under natten och då finns det bara ett ord som beskriver skidåkningen – magi! TA SIKTE MOT SKOGEN Trots att det alltid är blå himmel och strålande sol på skidbilder är sanningen sådan att det ibland snöar och är gråväder. Vilken tur då att Hemsedal har skogsåkning där avståndet mellan träden är så perfekt att man kan tro att Kung Bore själv har placerat ut dem för att glädja alla skidfantaster. Mellan glesa fjällbjörkar ligger snön dessutom orörd och fluffig långt efter senaste snöfall. Det krävs att du håller tungan rätt i mun men skogen är gles nog för att du ska kunna slappna av och låta skidorna löpa. Håll bara det klassiska tipset

Ski Lodge Hemsedal by night.

i bakhuvudet – titta inte på träden, se luckorna mellan dem. ÅKNING UTANFÖR RAMARNA Vill du prova offpist som du bara har sett i skidmagasin tidigare? Boka in en guidad tur med SkiStar Experience och upplev skidåkning som får dig att le långt efter att du har landat hemma i verkligheten igen. Tillsammans med specialutbildade guider njuter du tryggt av Hemsedals välbevarade hemligheter - kilometerlånga puderåk som får dig att önska att dagen aldrig ska ta slut. NJUTNING PÅ HÖG NIVÅ På 1100 meters höjd ligger uteserveringen med Hemsedals bästa utsikt. Ta liften upp till Skarsnuten och vila benen med hela skidsystemet utbrett framför dina ögon. Ett annat måste är ankarliften upp till Hemsedals högsta punkt, Totten. Väl uppe på 1450 m.ö.h, ta av dig skidorna och gå den sista biten upp på krönet så att du kan se åt alla håll. När du har supit in den mäktiga utsikten är det bara att styra skidorna neråt och njuta av flera kilometer skidåkning innan du är tillbaka i dalen igen. NÄRMARE ÄN DU TROR Hemsedal känns onekligen långt hemifrån men det är närmare än du tror. Från Göteborg till Hemsedal är det dryga 50 mil, från Karlstad bara 45 mil och från Stockholm flyger du enkelt till Oslo och sen styr kosan de 25 milen upp till Hemsedal. Alperna i miniatyr, endast en halv dags resa hemifrån, det trodde du inte va?

Ta Hamarheisen upp till toppen och vänd skidorna mot botten av skidsystemet. Här kan du njuta av ett riktigt brännaråk i röd/blå lutning. Börja i pist nr 24 (Bergaløypa) och fortsätt ner mot pist nr 10(Hemsedalløypa). Efter ett par kilometers supercarving svider det rejält i lårmusklerna.

ÅKTIPS 2 – TINDENSKOGEN Ta Tindenliften upp till toppen. Åk ut i pist nr. 18 (Tindenløypa) och snart ser du björkskogen framför dig. Det är bara att svänga in mellan träden. Lutningen är röd, skogen är gles och det enda du behöver hålla koll på är några mindre klippor och stenar. 32

NYHETER Utökad morgon- och kvällsskidåkning, mer tid i backen! Mer snö tidigare med nytt snöläggningssystem blir säsongen längre. Flera boenden med ski-in/ ski-out läge.

HEMSEDAL Weekendpaket OFFPIST fr.

1 995 NOK/pers inkl. boende tors-sön, 3 dagar SkiPass och halvdag offpist guidning.

Mer information och boka på skistar.com

Foto Kristoffer Andersson

ÅKTIPS 1 – BENBRÄNNAREN

Antal liftar: 24 Antal nedfarter: 52 Total längd preparerade pister: 44 km Maximal fallhöjd: 810 m


Vill du prova offpist som du bara har sett i skidmagasin tidigare? Boka in en guidad tur med SkiStar Experience och upplev skidåkning som får dig att le långt efter att du har landat hemma i verkligheten igen. Foto Simen Berg, SkiStar Hemsedal

SKISTAR EXPERIENCE Läs mer om SkiStar Experience på sid. 66. Boka din utvalda upplevelse på skistar.com

33


Vi älskar snö Genom vårt koncept Älska snö kan alla hjälpas åt att sprida snöglädjen. Visa hur du njuter av den härligt, vita snön på Instagram med hashtaggen #älskasnö. Se hur hela Sverige och Norge älskar snö på www.skistar.com/alskasno

1 2 3

4

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1. @agholmgren 2. @angelicasundvall 3. @vilhelmgustavsson 4. @thomaslithen 5. @SkiStar_are 6. @peckjr 7. @andreaspark 8. @ninahalfwordson 9. @mattias_majo_se 10. @magcec 11. @lina_sjostrom 12. @olamatsson 13. @jesten_ 14. @heyalyhupa 15. @hannaovin 16. @carolinestromberg

34


Nya

Opel MOKKA

LEVE FRIÅKNING. För dig som vill sticka ut i mängden.

Nya Opel Mokka är en smidig SUV, med klassens högsta säkerhetsbetyg i Euro NCAP, som kan utrustas med passionerad ingenjörskonst i framkant. Vad sägs om en Opel Eye-kamera som bland annat håller koll på trafikskyltar och bilar i närheten? Eller adaptiva AFL-strålkastare som gör att du ser du upp till 90% bättre i mörker? Och med en backkamera har du alltid koll på vad som händer bakom bilen, utan att få nackspärr. Känn dig fri att åka vart du vill. Fyrhjulsdriften och den nya tekniken, är något utöver det vanliga. mokka.se Bränsleförbrukning blandad körning 4,3–7,4 l/100km. CO2 utsläpp blandad körning 114–174 g/km. Miljöklass Euro 5.


Valles Vinterveckor Snögubben Valle har flyttat in på alla destinationer och hans vinterveckor är ett måste för alla barn. Anmäl dina barn och låt dem uppleva Valles vinterspel, after ski och en massa annat kul. Dessutom ingår ett par egna specialdesignade Valleskidor till alla barn att ta med hem. Begränsat antal Valleskidor - Först till kvarn! Läs mer och boka Valles skidpaket v.12-13, 2014 på skistar.com

VALLES SKIDPAKET

495KR EGNA SKIDOR PÅ KÖPET*

*Gäller för ankomster under vecka 12-13 2014 för barn t.o.m 6 år i Norge och t.o.m 7 år i Sverige. I Valles skidpaket ingår Valleskidor inkl. bindningar av känt skidmärke framtagna av våra skiduthyrningar att ta med hem samt hyra av pjäxor, stavar och hjälm under vistelsen.


Foto Ola Matsson 37


Välkomen till: Valle och den magiska snön En morgon för länge sedan föll så den första snön. Stora snöflingor dalade mot marken. Love och Line torkade sömnen ur sina ögon och jublade. De två vännerna hade stora planer. De skulle bygga världens finaste snögubbe. För varje dag blev deras snögubbe större och större, rundare och rundare. De döpte honom till Valle och stickade honom en röd halsduk. Dagarna blev allt längre och så en dag kom den tillbaka... Vårsolen! Vintern var över... Valle började smälta. Barnen förstod att de skulle förlora Valle. De kramade och kramade sin älskade snögubbe.

-Frö ken, kan någo man t ma få sk n int -Nej äll f e gj VALL ör ort? E , -Jag varf ör f har r inte gjor ågar du ? t läx an!

Det var då undret skedde. Barnens kramar gjorde Valles snö magisk! Valle strök sina stora händer över barnens huvud. Love och Line såg rakt in snögubbens snälla ögon. Deras kärlek hade fått snögubbens hjärta att börja slå. Aldrig skulle han smälta igen.

r du? hete d LLE! a V X i VA an X. t t u e g E in –VALL r ju det ä et! d u –Men sa j g a j –Nä,

Sudoku Fyll i saknade siffror.

Gör en snöstjärna 1.

2.

3.

4.

5.

Vet du vad det är för likhet mellan dig och snöstjärna? Ni är båda helt unika. Det finns ingen snöstjärna som den är andra lik. Heller inget barn är ett annat barn helt lik.


Visste du att... - Det är Valle som gör all manchestersnö med sin magiska kratta. - En snöflinga är många snökristaller som vill vara tillsammans. - När en snöflinga faller från sitt moln ner på jorden, hinner du titta på tre avsnitt av julkalendern. - Du springer tre gånger snabbare än en snöflinga faller. - En snöflingas väg till jorden är lika lång som Sveriges högsta berg är högt. Över två kilometer!

Valles t io budo rd

1. Var Hy gglo! 2. Ät int e gul s nö. 3. Träng s lite i liftkön 4. Livet . är hopp f ullt - H och nju oppa t! 5. Kör s å det r yker. 6. Ner k ommer man allt 7. Om du id. tror at t du ka 8. Ta det n, då ka kallt. n du! 9. En för Valle, V alle fö 10. Om d r en. u tycke r att en brant, p b acke är rova at t blund a.

Spår i snön! Försök hitta vilket spår som passar till:

Katten Älgen Valle

Pistvakten Hunden

39


VINTERVJU MED MIG SJÄLV Hej Valle, hur mår du, eller hur mår jag menar jag?

Tack för pratstunden, Valle! Det var kul att lära känna mig.

Jo tack, jag mår alldeles superhygglo. Och hur mår jag själv?

Tack själv Valle. Vi ses snart igen vet ja. Nu ska jag och barnen fixa vintern. Ha det Hygglo till dess!

Jo, alldeles hygglo jag med. Är det sant att jag är gjord av magisk snö?

Jajamen! Jag smälter inte om våren. Inte om sommaren eller vintern heller för den delen. Jag är snögubbe året runt! Häftigt va? Ja, verkligen! Hur blev jag magisk då?

Det var en vår för superlänge sen när jag höll på att smälta bort. Mina kompisar, Line & Love hade lekt med mig hela vintern och var jätteledsna. Så dom kramade och kramade och kramade mig igen. Och en stjärnklar natt hände det bara! Plötsligt var jag magisk och hur levande som helst. Så det är därför jag älskar kramar?

Kramar är typ det bästa som finns! Man kan aldrig få en kram för mycket.

Jag när jag åker bergbana i Åre!

Vad gör en snögubbe om sommaren?

Varför frågar jag det? Det vet jag väl?

Ja, såklart, men barnen vet inte det.

Ahhh, så tokig jag är. Jo, jag chillar, cyklar mountainbike och surfar! Och käkar glass förstås! Och bygger nya saker. Vad gör jag just nu?

Längtar efter vintern! Och så grejar jag med att bli klar med alla saker till vintern som jag bygger. Vi har en massa hygglo nyheter till vintern. Det måste jag ju berätta mer om. Jag blir jättenyfiken!

Ja, jag förstår. Jo, vi bygger en massa Valle aktiviteter runtomkring Skistars alla anläggningar med skidroliga saker att göra. Vallebackar, Vallevärldar, Vallebarnpassning och skid- och lekland. Det är så mycket som händer så jag har inte ens koll själv. Jag brukar gå in på skistar.com/valle för att komma ihåg allt som händer. Gör det du med.

Glöm inte att komma upp på Valles Vinterveckor som är fyllda med coola aktiviteteroch äventyr - På alla destinationer! Du finner mer info på www.skistar.com

Ja det ska jag göra.

Och sen kommer vi ha Valles Vinterveckor. Superhygglo aktiviteter och skoj under vecka 12 och 13! Då får man även mina egna designade Valleskidor på köpet. Vad är det bästa med vintern?

Åka skidor. Snöbollskrig. Och käka glass förstås! I den ordningen. Så jag gillar skidåkning mest?

Jepp! Det är det bästa som finns! Mest av allt att hoppa! Yihaa! Just nu övar jag på ett hopp som jag själv kommit på. 72O Crash heter det. Man ska snurra två varv och sedan landa hur man vill. Då är det bra att ha hjälm. Har du något tips till alla barn som inte åkt skidor förut?

Gå i skidskola såklart och träffa kompisar! De är hur bra som helst! Jag går där och träffar alla skidskolekids varje vecka. När kommer snön?

Det är hemligt! Det är det bara jag och barnen som vet! Hihi! Men en sak kan vi lova; Det finns snö när alla kommer hit till vintern! 40

OBS! Glöm inte vallemansrätten! Barnens rätt till bästa skidsemester.


Wow, vilka hygglo prylar. Jag passar ju alldeles utmärkt som t-shirt.

Mjukis Tee-Shirt - Röd

Sittunderlag

Tee-Shirt - Blå

Porslinsfigurer

Kortlek

Armband

Du hittar dom i Skistar Shop på din destination. Vi ses i backen kompis!

41


PERSONPORTRÄTTET

.. .. ”jag ar en riktig snoperson” .. . PETTER OM PASSIONEN FOR SKIDAKNING

Han: en söderkis. Hon: en fjälltjej. När artisten och rapparen Petter träffade sin fru Michaela var han en rookie i skidbacken. Tio år senare är skidåkning han och familjens största intresse. – Skidåkning är meditativt för mig, man blir ett med det man gör liksom. AV SOFIA JEMTHANS FOTO FREDRIK SCHENHOLM

2

003 var artisten och mångsysslaren För att verkligen ta del av skidåkarvärlden flyttade Petter en väletablerad artist med Petter och Michaela till Åre och gjorde en säsong skivor som Mitt sjätte sinne och Badär. nanrepubliken i bagaget. Med eget – Det blev en rivstart. Som alltid när jag gör skivbolag och många järn i elden något jag gillar så blev jag passionerad – taggad. levde han sitt liv i Stockholm. Då träfDet var fruktansvärt kul och jag lärde känna fade han skidtjejen Michaela. många i skidvärlden. Vi började resa en hel del, till - Jag är ju uppväxt i stan, på söder, och där alperna och så, och jag har skrev en del artiklar fanns ju bara Hammarbybacken som nästan aldrig till tidningar om skidåkning. var öppen på den tiden. Ingen i min familj åkte Idag är Petter och Michaela gifta och har tre skidor men det blev nån skolresa till fjällen då och barn. Skidåkning är en stor del av deras liv. då. Och jag och mina kompisar gjorde nån skid– Man kan säga att vi går in i en ny fas i vinter. resa till Val d’Isère . Tidigare var vi i fas ett, när man har små barn och – Man kan säga att jag började åka skidor på det mest handlar om att turas om att åka. Nu går riktigt när jag träffade Michaela. Skidåkning var vi in i en ny fas när alla tre barnen kan åka själv en viktig del av hennes liv, och det har väl någonstans det betonade hon tidigt och varit målet, att vi ska kunna jag vill sätta mig in i den åka tillsammans allihopa. världen. Under våren 2013 släppte Sagt och gjort. 2004 Petter sin tionde platta, Börgjorde han comeback i jan på allt. Sommaren och backen. hösten ägnades åt turnéer– Det som hänt under ande och skidåkningen i de åren jag inte åkt var ju vinter blir extra värdefull. att skidorna utvecklats, det – Jag är en riktig snöpervar ju betydligt lättare att son och uppskattar verklilära sig än på 80-talet. Sen gen en riktigt bra vinter. fick jag åka med bra mänSkidåkning är meditativt niskor och då lär man sig för mig, man blir ett med det fort. Michaela rättade mig man gör liksom. Och jag gili allt hur från jag stod på lar hur det låter, eller hur det När Petter gjorde comeback i skidbacken för tio år sedan gjorde han det med besked. skidorna till hur jag skulle inte låter när det är knäpptyst Tillsammans med hustrun Michaela bodde bära dem. Det är mycket i skogen. Nu ser jag fram han en säsong i Åre och reste mycket till att lära sig. emot en riktig skidvinter. alperna. Idag är skidåkning en viktig del av familjens liv.

42

NAMN Petter Alexis Askergren

ÅLDER 39 år

SYSSELSÄTTNING Musiker och mångsysslare

BOR I Stockholm

FAMILJ Hustrun Michaela, som driver golfanläggning, tre barn: fem, sju och tio år gamla.

INTRESSEN Utöver musiken så är det skidåkning och träning.


Man kan säga att jag började åka skidor på riktigt när jag träffade Michaela. Skidåkning var en viktig del av hennes liv, det betonade hon tidigt och jag vill sätta mig in i den världen.

Det går bra nu!

43


Känner du någon eller är du Ski Rookie? Att lära sig något nytt är härligt oavsett ålder. Upplev tjusningen och den nya värld som öppnar sig genom skidåkningen.Välj den destination som passar dig bäst och häng med på vår Ski Rookie-vecka, själv eller tillsammans med familj eller vänner. Njut av fjällen, afterski, stugmys, god mat och nöje. Du kommer få minnen för livet, vi lovar. Paketpris vecka 11 från1495 kr/pers inkl. boende & SkiPass 25%* rabatt på skidhyra och Ski Rookie skidskola Läs våra Ski Rookie-tips och boka idag på skistar.com

E R BJ U DA N D E

25% RABATT V.11

PÅ SKIDHYRA & SKI ROOKIE SKIDSKOLA

Paketpris avser boende sön-tors för vuxen inkl. 4 dgrs SkiPass, Svenska destinationer, ankomst vecka 11. *Rabatten gäller för nybörjare/grön nivå på skidskola och endast alpint.


Foto Mattias Johansson

Skidåkning and the city TEXT SOFIA JEMTHANS

I Stockholm behöver man inte välja. Det går nämligen att fylla en dag med både stadspuls och skidåkning. I Hammarbybacken, SkiStars citybacke, kan du vässa formen inför skidsemestern och ta efterlängtade svängar när abstinensen efter fjällen blir för stor.

B

li inte förvånad om du ser pjäxklädda fötter på gröna tunnelbanelinjen i södergående riktning. Inte heller ska du höja på ögonbrynen när de byter vid Gullmarsplan till Tvärbanan för att sen stiga av vid Sickla kaj. Eller för den delen när de går de två kvarteren mot målet: Hammarbybacken. Vår citybacke kombinerar de bästa av två världar: huvudstadspuls och skidåkning. Det är lätt att ta sig till Hammarbybacken, både kollektivt och med bil. Väl på plats finns förutom skidåkningen även SkiStarshop, där du kan hyra utrustning, samt värmestuga och förtäring.

I Hammarbybacken åker du skidor med stadssiluetten av Stockholm som kuliss. Känn snön under skidorna och närheten till stadspulsen, den kombinationen ger en häftig känsla. Dessutom är det perfekta backar att vässa formen i, både för stora och små skidåkare. Hammarbybacken är också bra för nybörjare som vill börja sin skidkarriär på nära håll. Det finns rullband för de minsta, ett parkområde och nedfarter i olika svårighetsgrad.

__________

HAMMARBYBACKEN (MAX FALLHÖJD: 93 M) Har funnits sedan 1919, drivs sedan 2006 av SkiStar Ligger i Hammarby , söder om Stockholm. Här finns tre liftar.

Nedfarterna är – Åre (svart), Sälen (röd), Trysil (blå), Vemdalen (grön) samt Hemsedal (park). Det går att ta sig till Hammarbybacken med bil, buss, tunnelbana, tvärbana och/eller båt. På plats finns skiduthyrning i SkiStarShop, cafeteria, grillplatser och toaletter. Gratis skidåkning för skolungdommar i samband med friluftsdagar. Läs mer om Hammarbybacken på www.skistar.com/hammarbybacken Foto Rolf Christensen

45


Ska du ta med dina kompisar på er livs fjällsemester och är ute efter nöjen dag som natt då är Åre by stället för dig. Om pulsen redan skenat iväg allt för mycket under skiddagen så passa på att varva ner på någon av de många restaurangerna som finns i byn. Allt finns, oavsett om du vill dansa hela natten eller ladda batterierna för nästa skiddag med en middag i världsklass. För boende i Åre är skiddagen verkligen långt från slut när liftarna stänger. Foto Håkan Wike

46


Åre – berget, byn och basgångarna TEXT HELENA ENGELBRECHT

Skidåkning i världsklass, mat från mästerkockar och ett nöjesliv som sträcker sig långt bortom after skin. Åre är skidorten med det stora berget och de små begränsningarna. Här finns något för alla, vare sig du är ute efter adrenalinstinn off piståkning, sköna carvingsvängar eller busiga barnaktiviteter. Skidåkningen tar dig hela vägen ner till Åre torg som är den perfekta utgångspunkten för en helkväll på byns många restauranger, barer och nattklubbar.

Foto Niklas Edbjörk/Bygget

Foto Jonas Kullman

47


Kabinbanan tar dig snabbt från dalen hela vägen upp på Åreskutan. Foto Jonas Kullman

O

avsett hur du reser till Åre möts du alltid av samma oslagbara vy. Det storslagna berget invid den lilla byn och Åresjöns vita is inramat av omkulliggande fjälltoppar. Åre är naturnära med stadspuls. Exotiskt fjäll med två internationella flygplatser inom en dryg timmes reseavstånd. Tåget stannar mitt i byn och tar den icke bilburne gästen till händelsernas centrum på enklast möjliga vis. De som väljer nattåget kan somna på hemmaplan och vakna upp i fjällen och efter en frukost på något av Åres många fikaställen ge sig raka vägen ut i skidbacken. I Åre handlar allt om skidglädje och det speglar av sig på hela byns atmosfär. Bofasta och gäster njuter under dagen av skidåkningen på berget för att sedan mötas på något av Åres många uteställen på kvällen. Stämningen är alltid välkomnande, inkluderande och lättsam och sträcker sig från rockiga ölhak till lyxiga champagneviprum. Bygget är ett av Åres mest kända uteställen. Här ryms sex barer, tre dansgolv, restaurang och Åres största livescen. En scen som huserar både afterskiband och Sveriges absoluta artistelit. Bygget lyckas alltid få de hetaste artisterna. Bland annat var Bygget ett av två ställen som Melodifes-

tivalenvinnaren Loreen spelade på mellan finalen i Globen och Baku. - Min tanke med Bygget var att inte tänka Åre utan att man hade kunnat sätta stället var som helst i världen. Vi tar seriöst på utelivet och vår nattklubb ska kunna tävla med inte bara andra skidorter utan med Stockholm och Barcelona. Det finns också en gemensam grundtanke om kvalitet i hela byn, säger Tobbe Larsson på Bygget. Spelningarna blir ösiga och personliga då artisterna kommer väldigt nära publiken. Inte sällan fortsätter de sedan att mingla runt och festa vidare bland gästerna efter spelningen. Att artisterna känner sig väl bemötta och att de trivs i Åre är en stor anledning till att de gärna spelar här. Också skidåkningen är en viktig del: - Ebbot (sångaren i The Soundtrack of Our Lives) tyckte det var så viktigt att kunna säga på scen att han åkt skidor att han drog upp i liften i kaftan direkt efter ankomst och kom inte ner förrän efter liftarna stängt. Han hävdar själv att pistörerna fick mota ner honom, säger Tobbe. Åres skidområde sträcker sig från Björnen i öst till Duved i väst. Bo kan man göra på det lyxigaste av designhotell, i en igloo mitt i backen eller i någon av Åres många mysiga stuglägenheter eller

48

Antal liftar: 49 Antal nedfarter: 110 Total längd preparerade pister: 101 km Maximal fallhöjd: 890 m

Mer av Åre • Stor nöjessatsning i Åre, håll ögonen öppna efter fördelaktiga erbjudanden. • Förboka transfer från stationen till ditt boende. • Åre ansöker om att arrangera VM 2019.

Åres baksida Weekendpaket fr.

1 995 SEK/pers

inkl. boende, 3 dagar SkiPass och halvdag offpist guidning på “baksidan” i Åre. Mer information och boka på skistar.com


Foto Stellan Herner

3 nya liftar!

Tre nya stolliftar till i vinter! I en av de största investeringar på liftar som någonsin gjorts i Åre invigs till 2013/2014 inte mindre än tre nya moderna stolliftar. De nya liftarna ökar kapaciteten i systemet med drygt 5 000 personer och gör skidåkningen nedan trädgränsen ännu bättre. Invigning blir i december 2013. De nya liftarna – Tegeliften, Fjällgårdsexpressen och Sadelexpressen – ligger på strategiskt viktiga knutpunkter och kommer att göra stor skillnad i framkomlighet och effektivitet. Det blir tre moderna fyr- och sexstolsliftar vilket kommer att höja gästernas totalupplevelse i skidområdet. Mer information om dom nya liftarna hittar du på skistar.com

Foto Jonas Kullman

För dom som söker ett lite lugnare tempo finns skidområdet Duved/Tegefjäll. Hit åker ofta våra skidlärare och proffs på sin fritid för att slappna av.

fristående hus med både eget kök och egen bastu. Alternativen är många och passar alla plånböcker. I Björnen trivs barnfamiljerna i de många flacka backarna och Björnlandet. På väg från Björnen in mot centrala Åre passerar man Sadeln- och Högåsenområdet med breda böljande sluttningar som lockar även den mest inbitne alpinisten. Centrala Åre bjuder på skidåkning både under och över trädgränsen. Kabinbanan tar dig från dalen hela vägen upp på Åreskutan med fantastisk utsikt som bonus. Man kan också börja sin resa mot toppen med liften VM8:an som ligger vid Sveriges alpina Nationalarena där årliga alpina världscuper arrangeras och sedan fortsätta uppåt med den smidiga gondolliften. Eller varför inte njuta av härliga Rödkullens många nedfarter innan man i lugnt mak tar sig till topps via Ullådalen, Stendalen och Tväråvalvet. Åreskutan har skidåkning i tre vädersträck. Därför finns det alltid bra åkning att hitta, även

om vädret skulle spela er ett spratt under vistelsen. I Duved och Tegefjäll trivs carvingentusiasten sida vid sida med den lekfulle skogsåkaren. Många av Sveriges alpina klubbar kommer till Duved för att träna och tävla på grund av de härliga pisterna. I Tegefjäll är tempot lugnt. Skojiga Vildmarksstigen med talande och sjungande träfigurer går alltid hem hos små och stora barn. Fjällvallen bjuder på en fängslande vy över Åreskutan och intilliggande fjäll och dalar och i hela Tegefjälsområdet kan man hitta magisk skogsåkning bara några svängar utanför pisten. Här ligger snön ofta riktigt djup! Får du plats med något mer på skiddagen finns det ett oändligt stort utbud av aktiviteter, shopping och utflykter. Pimpla röding på Åresjön, susa igenom luften på en av Europas största zip-linebanor eller upptäck naturen från ett hundspann. Vi syns i Åre!

I Åre handlar allt om skidglädje och det speglar av sig på hela byns atmosfär

49


TRÄNING OCH HÄLSA

Maxa formen med Kristin Kaspersen Populära TV-profilen och bokaktuella Kristin Kaspersen har alltid älskat vintern. Med norsk pappa och svensk mamma har hon spenderat mycket tid i både svenska och norska fjällen och har skidåkningen nära hjärtat. TEXT HELENA ENGELBRECHT FOTO JONAS KULLMAN

"U

tförsåkning är en underhållande fritidssysselsättning Kul att göra själv och skitkul att göra med barnen eller med kompisgänget. Det är en social och härlig sport. Sen bränner det skönt i benen också.” Hon menar att det härliga med skidåkningen är att den kan göras på så många olika sätt. Ståendes i barnbacken medan man njuter av deras första skidupplevelse. Eller susandes ner för långa carvingbackar alldeles på egen hand i jakten på den perfekta svängen. Skidsemestern kan enligt Kristin vara så många olika saker. Härligt familjehäng, partyresa eller hälsoresa. – Party kan man gott kombinera med en hälsosammare och mer aktiv semester. På skidsemestern har man ju åtminstone gjort något bra på dagen i skidbacken. Dessutom är hela den sociala biten hälsosam. Om man då tar en hamburgare i back-

en eller dricker vin på after skin så är det strunt samma! Kristin trivs bäst i pisten då hon gillar carving. Men vid riktigt bra väderförhållanden ger hon sig gärna ut off-pist också. Den perfekta skiddagen börjar lugnt på morgonen med mysfrukost, hon är inte först ut i backen. Sedan blir det skidåkning för hela slanten och lunch i backen, helst utomhus i solen. Skidåkningen har också gett många härliga minnen. – Att bara stå på toppen av berget och titta ut över landskapet är helt magiskt. Och än idag när jag känner doften av apelsiner tänker jag på morfar Ragnar och hur vi brukade gräva solgropar i snön och äta apelsin. För att skidåkningen ska bli extra rolig är det viktigt att vara stark i kroppen. Året om. På nästa uppslag visar Kristin några bra övningar som du med enkelhet kan göra på hemmaplan.

50

VINN ETT SIGNERAT EXEMPLAR AV KRISTIN KAPERSENS BOK – STARK I KROPP OCH SJÄL Motivera med tre meningar varför just du behöver ladda upp extra inför din fjällsemester med Kristins bok och maila press@skistar.com I vinstpotten finns tio signerade exemplar av boken. Märk ditt bidrag med “Kristin”. Tävlingen pågår t o m 30/10 2013


Att bara stå på toppen av berget och titta ut över landskapet är helt magiskt. Och än idag när jag känner doften av apelsiner tänker jag på morfar Ragnar och hur vi brukade gräva solgropar i snön och äta apelsin.

51


TRÄNING OCH HÄLSA

Maxa Formen med Kristin. Här är några av Kristins bra övningar som du lätt kan göra på hemmaplan för att stärka musklerna inför skidsemestern.

SIDHOPP

Starta stående med vikten framför kroppen. Hoppa åt höger och landa på höger ben. Låt vänster ben vara kvar ovanför golvet. Hoppa åt vänster och landa på vänster ben. Hoppa från sida till sida. Håll överkroppen upprätt genom hela rörelsen. 20 hopp x 3

UPPHOPP

Starta stående med fötterna något bredare än höftbredd och håll vikten framför kroppen med böjda armar. Böj knäna så mycket du kan och hoppa rakt upp samtidigt som armarna sträcks ovanför huvudet. Böj inte knäna mer än att du kan ha hela foten i golvet och håll överkroppen upprätt genom hela rörelsen. 10-20 hopp x 3 DIPS

Starta i stödjande med raka armar på en stol eller bänk med armarna bakom kroppen och fötterna stabilt i golvet. Böj armarna, vänd rörelsen när överarmen är parallell med golvet och sträck armarna. Övningen kan göras lättare genom att böja benen. 10 stycken x 3

52


För att skidåkningen ska bli extra rolig är det viktigt att vara stark i kroppen. Året om.

ENBENSKNÄBÖJ

Starta stående på ett ben med det andra benet upplagt på en stol eller bänk. Ha kroppstyngden på det ben du står på och låt det andra vara ett stöd för balansen. Böj benet så mycket du kan och vänd sedan rörelsen uppåt och sträck på benet. Håll överkroppen upprätt genom hela rörelsen. Armarna kan hållas längs sidan eller ovanför huvudet, vilket är lite svårare. 10 knäböj på varje ben x 3 CIRKEL MED VIKT

Starta stående med fötterna något bredare än höftbredd och vikten framför kroppen med böjda armar. För vikten i en stor cirkel åt sidan, upp ovanför huvudet och ner på andra sidan och åter gå till startposition. Håll överkroppen upprätt och höften så still som möjligt genom hela rörelsen. Gör rörelsen växelvis åt vänster och höger. 10 varv x 3 PLANKAN

Starta stående på tårna och underarmarna med raka ben och god position i ryggen. Håll positionen utan att tappa i svank. Håll 30-60 sekunder x 3

53


Från hånad till trendig – renässans för furu De senaste åren har vi älskat att hata det. Furu, vårt mest nordiska träslag som det senaste årtiondet målats över med vitt, vitt, vitt! Men säg den trend som inte vänder. För numer är uttrycket ”det ser ut som en fjällstuga” inte längre något negativt. Tvärt om. Furu har blivit trendigt och nu vill vi ta med fjällen hem. AV SOFIA JEMTHANS

H

inkvis och åter hinkvis med färg har gått åt när furu försvunnit ur de nordiska hemmen de senaste årtiondena. Och sällan har väl ett träslag varit så utskällt och hopplöst ute. Nu är det dock andra tider. Den lokala trenden, med råvaror och produkter som finns där vi bor och verkar, återfinns nämligen också inom inredning och design. Och få material är ju så förknippade med Norden som just furu. Det var under mitten av 1900-talet som det började bli populärt att inreda med furu från golv till tak. Paneler, tak, kök, spaljeer, trappor och diverse möbler som matbord, stolar och bokhyllor – under kommande årtionden kom furu att ta över totalt. Signifikant för den typen av inredning är att den var lackad och mörknade med åren. När andra material och trender tog vid, som ek, valnöt och björk, var det många som ville utrota allt vad furu hette. De tappra som hållit fast vid sin furu är nu helt plötsligt helt rätt ute. Renässansen för furu är nämligen här. När höst- och vintertrenderna för 2013 och 2014 presenterades under våren var furu återigen ett material i fokus. Framförallt är det ljus furu, så kallat nytt furu, som är rykande het att inreda med. Begreppet ”det ser ut som en fjällstuga” är nu något som kan ses som trendigt. För i och med fururenässansen vill vi ta med fjällstugan hem. Och för alla som gjort sitt bästa för att bli av med furu i hemmet genom att måla över det – det är bara att börja slipa.

Fler fjälltrender att ta med hem SKINNFÄLLEN Renfäll från Åhlens

Fällar av Renskinn och fårskinn är inte bara mjuka och värmer gott – de är vackra också. De senaste årens fälltrend håller i sig. Ett renskinn på golvet, ett fårskinn i soffan eller en skön sittdyna till matsalsstolarna är fortfarande helt rätt.

VEDKORGEN Rund gummi eller stilren stål. Vedkorgar finns i flera olika material och former och är ett snyggt smycke bredvid öppna spisen eller kaminen. Dessutom går många av dem att använda sotm förvaring åt annat än ved, till exempel som snygg tidningskorg.

Vedkorg från Klong

ELDEN Oljelampa från Menu

Vackra oljelampor med effektfull låga skänker stämning och höjer mysfaktorn rejält. Ju större låga desto bättre. Välj mellan riktigt gamla eller mer moderna i material som glas, sten och stål.

DJURHUVUDET

Lysande älghuvud från Northern lightning.

Ett renhuvud i porslin, ett björnhuvud i form av mjukisdjur eller ett klassisk t älghorn på bräde. Olika typer av djurhuvuden fortsätter att smycka våra väggar. De kan vara allt från konstgjorda och i starka färger till helt naturliga.

ULLFILTEN Färgglad, mönstrad eller enfärgad. Ullfiltar kan se ut på många olika sätt och precis som många andra genuina material är ull supertrendigt. Dessutom är en ullfilt det bästa man kan värma sig under. Ullfilt från Klippan yllefabrik

54


hestragloves.se

En alpin kombination. Vi har klätt händer enligt lager på lager-principen i nästan 80 år. Händernas motsvarighet till långkalsonger kallas liners. De hjälper dig att hålla rätt temperatur genom att binda luft och transportera bort fukt. Och tack vare liners behöver du aldrig blotta bar hud när du ska fotografera eller hälla upp kaffe ur termosen. Nästa lager är grundhandsken. Den håller värmen vid normal kyla, men när det är riktigt kallt eller dåligt väder kan du lägga till en skalhandske ytterst. Kombinera de olika lagren efter väder, aktivitet, tycke och smak. Besök oss på hestragloves.se – där kan du läsa allt om handskar, skalhandskar, liners och foder.


Vyk rt Vemdalen från

Familjen Brinks reseupplevelse.

TEXT CARIN BRINK FOTO PER ERIKSSON

Ä

ventyret börjar redan med tågresan. I vanliga fall ser ingen i familjen fram emot själva resan till fjällen men den här gången är det annorlunda. Alve, vår femårige tågentusiast, hoppar upp och ner av förtjusning; i hans ryggsäck skramlar legogubbar, leksaksbilar och snacks runt. Tågresan går snabbt tack vare pyssel, spel och besök i restaurangvagnen. – Den som först ser en häst vinner, ropar Tuva och trycker näsan mot tågfönstret. – Den som först ser en zombie vinner, hojtar Alve medan våra medresenärer fnissar lite. Vemdalsskalet välkomnar oss med snöklädda fjälltoppar som gnistrar i den nedåtgående solen. Nybyggda Hovde Hotell, med inspiration från forna tiders fjällpensionat och alphotell, tronar som en maräng vid Skalets torg. Liftarna har precis stängt och glada skidåkare vandrar med skidorna på axeln på väg till after ski eller hem till bastun. Hela familjen längtar till nästa dag när vi också får ge oss ut i backarna.

56


sson

n och Malin Kristoffer

Foto Lindha Zackrisso

FAMILJEN BRINK Jesper och Carin med Tuva (8) och Alve (5) Bor: Stockholm Fritidsintressen: skidåkning, surfing, friluftsliv, resor.

DAGTÅG FRÅN STOCKHOLM Byte i Mora, transferbuss från Röjan. Restaurangvagn på tåget mellan Stockholm och Mora.

NATTÅG FRÅN MALMÖ/GÖTEBORG Sov hela resan, kom fram utvilad för en dag i backen. Skidlärare finns på tåget och informerar om boende och annat. Tillgång till boendet direkt vid ankomst, behåll boendet tills transferbussen tar er till tåget.

SNÖTÅGPAKET Prisex. paket vecka 7 fr.

3 995 kr/pers

inkl. boende, SkiPass, tåg och transfer. Boka på

skistar.com

Vemdalen bjuder på strålande morgonsol och välpreparerade backar. Efter ett besök i skiduthyrningen, där vi får vi snabb och proffsig hjälp, möter vi skidläraren Lena Everlid som ger Tuva och Alve en skidlektion. Hon strör guldstjärnor över barnen som förbättrar åkningen och får stärkt självförtroende. Tuva tar till sig råden så bra att hon håller skidlektioner med resten av familjen varje dag. Inte alltid uppskattat av lillebror. Även vuxna kan behöva gå i skidskola. Därför har vi bokat in ett carvingpass med energiknippet Maria Nordin. – Håll armarna framför dig som om du håller i dagstidningen. Tryck ner tån och hålfoten. Åkt mjukare in i svängen – tänk att du lyssnar på Buffalo Soldier med Bob Marley. Maria ropar ut råden och gör regelbundna stopp för att kolla att vi har förstått. I två timmar drillar hon oss i carvingteknik samtidigt som vi guidas runt i Vemdalsskalets system.

57

SKIDÅKNING, SLÄDTURER OCH SNÖBUS De närmaste dagarna blir en härlig upplevelse för familjen. Vemdalen visar sig bjuda på fantastisk skidåkning, underbara fjälläventyr och genuin omtanke från alla vi möter. Detta är första vintern som hela familjen kan åka tillsammans i backarna. Vi föräldrar blir alldeles varma om hjärtat av barnens entusiasm men får ibland hjärtat i halsgropen av den vilda framfarten. Skogsåkning och gupp är det roligaste som finns tycker barnen, trots att pisterna är välpreparerade och fina. Krafterna fylls på mellan varven med lite choklad eller jägarsnus. Men på eftermiddagarna brukar Alves små ben likna överkokt spaghetti. Då är det tur att det finns andra roliga aktiviteter att locka med. En favorit är slädturen med hästen Svarten och trevlige kusken Bosse. Lugnet sprider sig i kroppen när man glider fram mellan snöklädda granar, det enda som hörs är hästens dova hovslag mot snön.


Antal liftar: 34 Antal nedfarter: 55 Total längd preparerade pister: 49,5 km Maximal fallhöjd: 470 m

Nyheter i Vemdalen Ny värmestuga i Björnvallen, Björnrike, 250 kvm med 120 sittplatser.

Vemdalen bjuder på genuin, svensk fjällmiljö. Här kan du uppleva känslan av tradition och samtidigt åka i långa backar med ordentlig variation.

Stallet är beläget precis vid grillplatsen i barnområdet, så alla barn kan klappa den stora och snälla hästen. Hovdegubbens stuga är utgångspunkten för andra roliga aktiviteter för barn med trötta skidåkarmuskler. Det är här Tuva och Alve hänger medan Jesper och jag går carvingkurs. Chokladbollsbakning, lekar och bus står på programmet. Här finns en uppsjö av aktiviteter som exempelvis Snöbus med skoteråkning, flygande matta och skattjakt. TRE SKIDOMRÅDEN – ETT LIFTKORT Vemdalen består av tre skidområden: Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. Liftkortet gäller i alla tre skidområdena, vilket vi givetvis vill utnyttja. En dag tar vi Snöpendeln, den lokala skidbussen, till Björnrike för att se vad barnfamiljernas favorit har att erbjuda. Tuva blir genast kompis med busschauffören Christopher och de pratar hela resan.

Renar dyker upp längs vägen och Christopher bromsar in bussen. Han berättar att renarna snart kommer att söka sig upp på fjället för att få kalvar. Tuva ställer mängder av frågor och lär sig en hel del om renar och fjäll. Björnrike möter oss med breda, fina manchesterpister som lekfullt följer berget. Grizzly Express är Skandinaviens snabbaste och Sveriges längsta expresslift och tar oss upp till toppen på ett kick. Vi gillar hur hela familjen kan åka upp med samma lift, ta olika nedfarter och mötas längst ner igen. Men det är inte bara barnfamiljer som gillar Björnrike: damlandslaget och många klubbar tränar i de svarta backarna. – Wow, kolla hoppen! Barnen tjuter av förtjusning när de ser parkområdet med hopp, boxar och rails. Här åker de outtröttligt om och om igen. Alve hittar ett innovativt sätt att hantera boxen: han gränslar den och sätter sig ner när han åker. Smart!

58

Ny restaurang i Björnrike. Björnrikegården flyttar in i nybyggda lokaler på 470 kvm. Öppet för lunch och middag Skalets torg växer vidare. Hovde hotell öppet hela säsongen. I nya lokaler öppnar café, butiker, frisör, naprapat och gym. Vi satsar på parkerna och öppnar samtliga till jul. Parkeventet ”Under the Lights” går av stapeln 28 december. Opel Snowcenter på Vemdalsskalet bjuder på varm choklad och aktiviteter. Bilar finns på plats redo att provköras!


I Vemdalen finns tre skidområden; Björnrike, Vemdalsskalet & Klövsjö/Storhogna. Ditt SkiPass gäller i alla tre skidområdena oavsett vart du köpt det.

VESSELTUR TILL JAKTSTUGAN Skicrossbanan är en annan favorit där hela familjen tävlar. Jesper och jag låter barnen vinna, men inser att det nog inte dröjer många år förrän de slår oss på riktigt. En naturupplevelse utöver det vanliga är lugnet uppe på fjället, långt från skidliftar, restauranger och civilisation. Tuva, Jesper och jag tolkar efter vesslan som tar oss upp på fjället. Alve sitter inne i vesslan och tittar ut på oss medan färden går tre kilometer uppåt, först genom granskog och sedan förbi vindpinade fjällbjörkar. Målet är Jaktstugan som serverar traktens godaste frasvåfflor med hjortronsylt och grädde samt härligt kokkaffe. Här sitter vi en lång stund och njuter av utsikt över orörda fjäll medan det knastrar hemtrevligt i den öppna spisen. När barnen blir rastlösa tar vi oss ut och kikar runt lite. Här finns endast snöklädda vidder men nyfikna barn hittar mycket att undra över ändå:

59

”Varför är träden så krokiga?”, ”Finns snömannen?”, ”Titta, ett hål i snön! Tror du att en lämmel bor här?” PÅ ÅTERSEENDE – I dag ska vi åka hem, säger jag och möts av ett unisont ”Neeeeeej!!!”. Jag håller med, vistelsen känns för kort och trots ett späckat schema har vi inte på långa vägar hunnit testa allt som Vemdalen har att erbjuda. Vi har mängder av backar kvar att testa, fjällturer att göra, våfflor att äta. Dessutom måste vi se hur Skalets torg blir när de nya byggnaderna är klara. Inte minst måste vi utforska skidåkningen i Klövsjö/Storhogna och där finns ett spa som jag gärna vill besöka. Mammors skidåkarmuskler kan också bli trötta. Vemdalen, vi ses nästa vinter!


Aktuellt hos

FÖRÄLDRASKIPASS Nu finns föräldraSkiPass på alla våra destinationer och nytt är också att du enkelt kan förboka det på skistar.com

MULTIHYR Över 8, 5 miljoner besök har skistar.com årligen, toppveckorna så mycket som 400 000 besök i veckan. På skistar.com hittar du förutom en enkel och tryggbokning av över 45 000 boenden i många olika varianter från enkel stuga till hotell i världsklass, Skipass, skidhyra, skidskola även snöbloggar för varje destination, lift och pistinformation, väder och massor av inspiration.

Boka Multihyr när du hyr av oss! – Du får fritt byta utrustning under din hyrperiod. Kanske testa bräda någon dag?! Förboka på skistar.com

SKIDÅKARFÖRSÄKRING Vår skidåkarförsäkring hjälper dig om något oförutsett händer. I Skidåkarförsäkringen ingår bland annat:

Här hittar du marknadens bästa märken och modeller av skidkläder, leisuremode, accessoarer, skidglasögon, skidor och pjäxor. Shoppa året runt och dygnet runt online! Välkommen in på skistarshop.com

SKISTAR ALL För dig som åker ofta och på flera av våra destinationer – Det finns bara ett SkiPass: SkiStar All:

MYSKISTAR APP

5895sek/vuxen 4715sek/ungdom 8-15 år

I vår MySkiStar App som du enkelt och gratis laddar ner kan du snabbt få reda på öppna pister och liftar, väder och information om restuaranger, caféer och massor av annat nyttig information om den destination som du ska besöka.

Med det åker du hela säsongen på våra 5 destinationer i Sverige och Norge plus vår citybacke Hammarbybacken i Stockholm. Köp direkt på skistar.com

60

Skidförsäkringen som hjälper dig om du skulle bli av med dina skidor Trygg-Hansas Olycksfallsförsäkring speciellt anpassad för din aktiva semester. Gäller under hela din vistelse hos oss. Möjlighet till återbetalning om du skulle bli sjuk och inte kan utnyttja ditt SkiPass eller dina skidskolelektioner Boka på skistar.com eller köp på SkiStarshop på plats på våra destinationer!


“Vacker natur, frisk luft och spännande aktiviteter – ingenting slår en konferens i fjällen!” TEXT OLA MATTSON FOTO JONAS KULLMAN

O

rden ovan kommer från Joel Borg, som ansvarar enda kontaktperson som hjälper till med planeringen, för Skistars nya satsning på grupp- och konfergenomförande och följer upp allting. Det är närmare till ensmarknaden. fjällen än de flesta tror. Sälen och Trysil är till exempel bara Skistars anläggningar i Sälen, Trysil, Åre, ett par timmars bilresa från Oslos flygplats Gardermoen, Hemsedal och Vemdalen är några av säger Joel. Nordens mest populära resmål. Vad kan man uppleva och vad kan – Kombinationen av förstklassiga man ”krydda” konferensen med? Joels faciliteter och allt som våra destinalista är lång. Förutom skidåkning tioner har att erbjuda när det gäller nämner han till exempel snöskoterunderhållning och aktiviteter, är helt turer, hundspannturer, morgonoslagbar. Aktiva konferenser ger mer skidåkning, off-pist med guide, träning energi till alla konferensdeltagare, i olika former, special-afterski ute på anställda som chefer. Trysil har fjället och god mat serverad i stämnbland annat två nybyggda hotell där ingsfulla lappkåtor. allt är förberett för en lyckad konfer– Önskemålen varierar från grupp Prova på höstkonferens med halvdagsupplevelse ensvistelse, säger han. till grupp, men tillsammans med som t ex mountainbike, vandring eller rafting. Joel Borgs team skräddarsyr konkunden hittar vi alltid ett upplägg som ferenserna så att allt som kunderna önskar ingår och finns uppfyller målen med konferensen. Mindre grupper vill till tillhands när de är på plats. Det kan handla om allt från exempel ofta hålla sina konferenser och få sina måltider stora företagskonferenser och branschmöten till jubileer, uppdukade direkt i stugan som de bor i, så då ordnar vi mindre gruppmöten och kompisgäng som ska hålla möte. det. Andra har behov av en stor konferenslokal. Det fixar vi – Skistars destinationer erbjuder fantastiska möjligheter också. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på skistar.com. året om. Gästerna kan välja att bo i allt från små, lyxiga Eller så tar du kontakt med oss, säger Joel. stugor till stora konferenshotell och som kund får du en

Grundpaket skidkonferens • Boende i fjällstuga • Frukostbuffé • Fri skidåkning • Reserverat bord på afterski • Fondueafton på trevlig fjällkrog Prisexempel:

990 SEK per dygn/person

Grundpaket höstkonferens ÅRET RUNT !

• Boende i fjällstuga • Frukost i stugan • Halvdagsupplevelse på fjället • Tvårätters middag med tema fjäll och vilt Prisexempel:

795 SEK per dygn/person

SkiStar Grupp & Konferens hittar du på skistar.com/konferens


Alpina hotell

Bo mitt i backen med alla bekvämligheter på något av Trysils två fantastiska skid- och konferenshotell. TEXT OCH FOTO OLA MATSSON

N

orges största skidort har länge varit känd för sina rymliga, moderna stugor och lägenheter i direkt anslutning till backarna. För det är smidigt att spänna på sig skidorna utanför dörren och komma direkt ut i backen. Och tar du in på något av våra två hotell är det lika smidigt där. De är nämligen en del av skidanläggningen, med backarna och liftarna direkt utanför entrén. Radisson Blu Resort Trysil ligger på fjällets sydsida medan Park Inn Trysil Mountain Resort är beläget på nordsidan, båda på familjevänligt skidavstånd till Trysils 31 liftar och 66 skidbackar. – Våra hotell har lyft Trysil till elitserien bland alpina resmål. Nu har vi något för alla typer av gäster, även för de som vill bo lyxigt och modernt när de är på skidsemester, säger Helge Bonden, destinationschef på SkiStar Trysil.

Park Inn Trysil Mountain Resort öppnade i december 2011 och är det nyaste av Trysils två resorthotell. Läget är svårslaget; vid Trysil Høyfjellssenter har hotellgästerna en fantastisk utsikt över Trysilfjällets nordsida. De snöklädda träden och den betagande utsikten gör att man hela tiden har en stark känsla av närhet till naturen. Hotellchef Jonas Grape berättar: – Park Inn Trysil Mountain Resort är som klippt och skuret för en lyckad skidsemester. Här kan gästerna välja mellan att bo i hotellrum eller i någon av våra många lägenheter, där allt är förberett för självhushåll. Oavsett vilket av dessa boendealternativ du väljer har du full tillgång till hotellets övriga faciliteter, säger han.

62

HUMORFESTIVAL 23-26 januari Weekendpaket fr.

1 595 NOK/pers inkl. 3 dagars SkiPass

TRETTONHELGSSPAKET Park Inn Sön-tors (5-9 januari) fr.

1 795 NOK/pers inkl. 4 dagars SkiPass

Mer information och boka på skistar.com


av högsta klass

Antal liftar: 31 Antal nedfarter: 66 Total längd preparerade pister: 71 km Maximal fallhöjd: 1100 m

Nyheter! • Personlig tränare tar din skidåkning till nya höjder. • Nya butiker flyttar in i Trysil Sentrum.

För Park Inn Trysils gäster innebär ”övriga faciliteter” en fantastisk SPA-avdelning med bastu, pooler och jacuzzi både ute och inomhus, restauranger med familjevänlig buffémeny och á la carte, afterski-bar, en mysig lobbybar med öppen spis, lekrum för barn och ungdom samt förstklassiga konferensfaciliteter. – Utanför hotellet finns det en fin barnbacke, skiduthyrning, sportbutik och allt du behöver för en avkopplande och aktiv skidsemester. Att sitta i lobbybaren efter en intensiv skiddag och titta ut över fjället när kvällen faller är en magisk känsla, säger Jonas med ett leende. Och det är han inte ensam om att tycka. Park Inn Trysil Mountain Resort har fått ett mycket varmt mottagande av SkiStar Trysils gäster. – Vi kommer garanterat tillbaka, säger Morten Nedberg, som redan hunnit bo på Trysils nyaste resorthotell flera gånger tillsammans med sin familj. På fjällets andra sida, intill barnbacken ”Eventyr” vid Trysil Turistsenter, ligger det storslagna

63

Radisson Blu Resort Trysil. Hotellet öppnade december 2008 och är ett upplevelse- och konferenshotell som saknar motstycke bland Nordens skiddestinationer. Hotellet erbjuder bland annat en inomhussurfvåg (den första i sitt slag i Norden), upplevelsebad med klättervägg, SPA och relaxavdelning, bowlinghall med USA-inspirerad restaurang designad av Coca Cola, á la carte-restaurang, pizzeria, sportbar och en lobby med öppen spis där skidentusiaster från världens alla hörn samlas för att ta en drink och koppla av. Hotellchef Maria Belin berättar att gästerna även här kan välja mellan att bo på hotellrum eller i någon av hotellets fullt utrustade lägenheter. De största lägenheterna är över 170 kvadratmeter stora och inredningen är minst sagt exklusiv. Och även på detta hotell har alla gäster, även lägenhetsgästerna, full tillgång till alla faciliteter. – Radisson Blu är ett aktivitetshotell som passar lika bra för kurs- och konferensgäster som för familjer på skidsemester, säger Maria.


Radisson Blu Resort Trysil. Radisson Blu är känt för sitt framstående kök.

64


1 2

3

4 5

RADISSON BLU RESORT TRYSIL 1. AFTERSKI: Skiddagen avrundas runt den öppna spisen i lobbybaren. Från vänster Janette Hargin, Erik Martinsen, Caroline Jonasson, Maria Belin och Mats Åkesson. 2. FRAMÅT KVÄLLEN: På I:C Blu Bar kan du njuta av bra pianounderhållare. Här ser vi Stefan Gunnarsson. 3. SURF´S UP: Radisson Blu Resort Trysil kan som enda hotell i Norge erbjuda en inomhus-surfvåg. Surfaren heter William Matsson. 4. INTILL BACKEN: Radisson Blu Resort Trysil är idealiskt beläget intill barnområdet ”Eventyr” i Trysil Turistsenter. 5. SPEL: Bowling är roligt för hela familjen. I bowlinghallen finns en restaurang med retro-design formgiven av Coca Cola.

65


Park Inn Trysil Mountain Resort. Öppna spisen i lobbybaren på Park Inn Trysil Mountain Resort. I bakgrunden syns en designdetalj som symboliserar hotellets samarbete med Dale of Norway, kända för sina lusekoftor.

Park Inn Trysil Mountain Resort

66


1 3

2 4 5

PARK INN TRYSIL MOUNTAIN RESORT 1. FEST: Hotellen har resurser att ta emot stora kurs- och konferensgrupper. 2. DJUNGELORDSPRÅK: Så sant, så sant! 3. AVKOPPLING: Ett Jacuzzi-bad utomhus är ett perfekt sätt att avsluta skiddagen. 4. KOPPLA AV: Runda av en intensiv skiddag med SPA – både Radisson och Park Inn har egna SPA-avdelningar. 5. IDEALISKT LÄGE: På med skidorna direkt utanför Park Inn Trysil Mountain Resort.

67


SKISTAR EXPERIENCE MED FOKUS PÅ UPPLEVELSEN

Magisk manchesteråkning eller spännande offpist. Med SkiStar Experience kan du hänga med på äventyr bortom den vanliga skidåkningen. Exempel på aktiviteter: TEXT HELENA ENGELBRECHT FOTO JONAS KULLMAN

– När våra egna vänner är uppe visar vi dem det bästa med platsen och de älskar det alltid. Så varför inte göra det samma med våra gäster? säger Jonas Fagergren, ansvarig för skidskola och guideverksamhet i Åre, som var med och startade upp SkiStar Experience. Det var så idén kläcktes och nu finns SkiStar Experience på SkiStars alla destinationer. Aktivitetsutbudet passar alla kategorier: njutare, äventyrare, individualister och de som är ute efter gemenskap. Det finns off pist-turer på ställen dit det inte är så lätt att hitta själv, nypistad morgonskidåkning innan alla andra kommit ut i backen, parkåkning och njutbara upplevelser med skidåkning och spa i en perfekt mix. Aktiviteterna är framtagna unikt för varje destination med till exempel ett stort utbud av off pist-åkning i framför allt Åre och Hemsedal men även i Trysil. Samtidigt har Sälen och Vemdalen större fokus på upplevelser för barn.

Park Session – Sälen Åk i parken med erfarna instruktörer. För barn/ ungdom 10-15 år. 320 SEK

Priserna är en bråkdel av vad en privat guide skulle kosta och grupperna blir aldrig större än att varje deltagare får ordentligt med uppmärksamhet. Man får ta del i en grupp utan att nödvändigtvis behöva resa i grupp och lån av utrustning ingår. – Det fördelaktiga priset är för att alla ska kunna ta del av det och våga prova. Priset ska inte vara en fråga när man väljer aktivitet och om man ska vara med eller inte, säger Jonas. Enligt Jonas är skillnaden mellan SkiStar Experience och att gå i skidskola ungefär som skillnaden mellan att gå i körskola och att åka go cart. – När man går i körskola är man där för att lära sig köra bil, det kan man jämföra med skidskola. När man kör go cart med kompisgänget är det upplevelsen som står i fokus, det kan man jämföra med Skistar Experience. Men självklart vill man också bli bättre för att kunna spöa polarna på nästa runda, och det blir man ju på köpet.

68

Off Piste Skiing – Hemsedal 3 timmars guidad offpiståkning med lån av lavinutrustning. 430 NOK Photosession – Trysil En eftermiddag i backen med fotograf som förevigar din skidsemester. 550 NOK Ski Spa – Åre Guidad skidtur till lyxiga Copperhill Mountainlodge med lunch och spa. 750 SEK Manchestermorgon – Vemdalen Var först ut i backen och åk innan alla andra tidigt på morgonen. 100 SEK Läs om alla SkiStar Experienceaktiviteter på skistar.com


“En unik möjlighet att testa utrustning” Svenskt Sportforum uppmanar fler att besöka skidtestardagarna. Under destinationernas skidtestardagar finns ledande skidmärken på plats och hjälper alla som vill att prova skidor. – Vi vill att fler ska ta tillfället i akt och prova olika skidor med hjälp av experter. Målet är ju att höja upplevelsen i backen och den chansen borde alla ta, säger Claes Forsberg, vid Svenskt Sportforum. Skidtestardagar har varit ett återkommande event på SkiStars destinationer. Det är Svenskt Sportforum som samordnar skidtestardagarna som genomförs i samarbete med SkiStar och ledande skidmärken. Upplägget är detsamma på alla destinationer. Ett flertal leverantörer finns på plats med det senaste i skidväg som sedan får provas. – Gästerna får ställa frågor, titta och klämma. I samråd med experter får man sedan prova skidor och även jämföra flera olika. Det är viktigt att komma ihåg att ingen förväntas köpa något. Målet för oss är att skapa fler skidåkare och man kan testa herr,- dam- och barnskidor samt snowboard. Aktuella datum för skidtestarhelger säsongen 2013/2014:

SÄLEN

SÄLEN

Tandådalen Kickoff Weekend 29 november - 1 december Weekendpaket: fr. 995 SEK/pers inkl. 3 dagars SkiPass

Vinterpremiär i Lindvallen 6 - 8 december Weekendpaket: fr. SEK 995/pers inkl. 3 dagars SkiPass

ÅRE Snö, test och fest 13-15 december Weekendpaket: fr. 1495 SEK/pers inkl. 3 dagars SkiPass och nattclubsentré

TRYSIL

HEMSEDAL

Ski In 15-17 november Weekendpaket: fr. 1295 NOK/pers inkl. 3 dagars SkiPass

SkiStar Sportshop Skitesthelg 7-8 december Weekendpaket: fr. 1295 NOK/pers inkl. 3 dagars SkiPass

Fakta – Skidtestardagar, så går det till: Under skidtestardagar finns en uppsjö av ledande leverantörer på plats på destinationerna på ett visst område. I samråd med experter får man prova olika typer av skidor. Det man själv behöver är pjäxor och ett ID-kort eller liknande att lämna i pant vid själva testandet av skidorna. 69


70


Guldhoppet Henrik Harlaut TEXT HELENA ENGELBRECHT FOTO OSKAR BAKKE

Han är en av de absolut bästa i världen och ett svenskt guldhopp till OS i Sochi 2014. I princip uppvuxen på skidor och med en genuin kärlek till sporten har Årebon Henrik Harlaut dominerat senaste året i Big Air och Slopestyle. Störst var segern i X-Games Big Air där han utklassade startfältet med maxpoäng för sin Nose Butter Triple Cork 1620. Här träffar vi superstjärnan som delar med sig av sina tips till kidsen, skidglädje och skidslangens måsteord.

71


N

är många andra atleter går under han tänker så himla mycket på: jorden för att hårdträna till OS kör – Jag försöker se OS som en helt vanlig tävling freestyleåkaren Henrik Harlaut sin och började inte tänka på det över huvud taget föregen stil. Enligt honom är det bäsrän för två år sedan. Men jag kör ingen särskild ta att bara spendera mycket tid på träning. Kanske tar jag det lite lugnare med andra skidorna. Och mycket tid på skidortävlingar precis innan OS, och spar lite på tricken, na har det blivit. Under vintern har han tillsamblinkar han. mans med gänget i Inspired Media Henrik menar att själva sporten blir Concepts hunnit besöka 50 olika Det är ju så större tack vara OS men i och med att skidorter i USA på 66 dagar. Idén varje nation endast får skicka fyra åkavar att inspirera till sporten och att sjukt roligt att re var blir det en mycket lägre nivå på ”ge tillbaka till skidåkningen” gen- åka skidor och startfältet än till exempel på X-Games om att visa sig bland vanliga åkare där bland andra amerikanerna brukar att hoppa är på vitt skilda orter. ha med minst åtta åkare. – 30 av de besökta skidorterna som att flyga X-Games i januari 2013 var en stor hade aldrig haft ett proffs hos sig, /Henrik Harlaut succé. Med sitt trick Nose Butter Triple så det var en stor grej att vi kom, Cork 1620 kammade han hem full pott säger han. i big air och vann överlägset. Segern följde han seHenrik Harlaut är just nu ett av Sveriges största dan upp dagen efter med en silvermedalj i X-Games guldhopp inför OS i Sochi 2014. Men det är inget slopestyle.

72

FÖDELSEDAG 14 augusti 1991

HEMORT Åre, Sweden

HEMMABERG Åreskutan och Mammoth Mountain

SPONSORER Monster Energy, Armada Skis and Outerwear, Oakley Eyewear, Fulltilt Boots, D-Structure.com, BlueTomato.com, Empire Gloves

PARTNER Inspired Media Concepts

WEBBSIDA hharlaut.com


triple cork

Nose Butter Triple Cork 1620 Henriks vinnarhopp i X-Games.

Nose butter

180

360

360

360

360

= 1620

Bra ord att kunna i parken Henrik berättar att det finns ett särskilt skidspråk som alla använder. Många av uttrycken är på engelska. När man snurrar räknas det i grader, ett helt varv är till exempel 360 grader. Man kan alltså ”göra en tresexti” vilket betyder att man snurrat ett helt varv. Andra bra ord är:

NOSEBUTTER – en del i Henriks vinnarhopp i X-Games och betyder att man har tyngden på de främre skidspetsarna och snurrar runt ett varv på dessa innan man lämnar kicken.

KICK – Den del av ett hoppet som man hoppar ut ifrån. SHREDDA – ut och åka (skidor eller snowboard). FETT – Kraftuttryck eller bara ”bra”. GRAB – Att greppa tag i sina skidor eller sin snowboard när man hoppar eller railar.

RAIL – uppbyggda räcken som man kan åka på i en park. HAND DRAG – Ett trick som är lättare att göra utan stavar. Man lägger tyngden på handflatan medan man till exempel åker ut från en kick eller över en kulle.

Henrik började åka skidor som tvååring i den lokala skidbacken i Stockholm. Som nioåring flyttade han med familjen upp till Åre där skidåkningen tog fart på allvar. Det var också där han först kom i kontakt med parken och med uppbyggda hopp. – Jag blev hel frälst. Det är ju så sjukt roligt att åka skidor och att hoppa är som att flyga. Det är adrenalinet med att öva in nya trick och glädjen när man sätter det. Sen är det alltid olika, nytt väder, ny känsla och nytt folk man hänger med varje ny skiddag. Henriks bästa tips till alla barn och ungdomar som är nyfikna på att åka i parken och vill satsa på skidåkningen är att följa sin egen väg och att åka så mycket skidor man bara kan. Man kan också prova att hoppa studsmatta och åka skateboard för balansen och stilen. Att kolla på skidfilmer är också bra. – Är det roligt att åka skidor – fortsätt!

SURFACE SWITCH UP – När man åker på railen och gör en 180 utan att hoppa. Både snyggare och svårare än att göra det genom att hoppa, säger Henrik.

Parker SÄLEN

TRYSIL

Pink Park – Lindvallen Super Park – Tandådalen Junior Park – Tandådalen Big Air Arena – Tandådalen

Parken Trysil: Grön Linje Blå Linje Röd Linje Svart Linje

ÅRE Åre Snow Park – Åre/Bräcke Family Park – Duved Kids Park – Björnen

VEMDALEN Stora Parken – Vemdalsskalet Miniparken – Vemdalsskalet Björnriketparker Klövsjöparker

HEMSEDAL Hemsedalparken by Burn Jump Street Panoramaparken Samsung Cross Arena Play Park

HAMMARBYBACKEN Parkområde

Du hittar all information om parkerna på skistar.com 73


SkiStar SnowCamp, vårt eget sportlov Nu lanserar vi vårt eget sportlov vecka 14-15, SkiStar SnowCamp, för alla barn och ungdomar upp till 15 år. Du kan utveckla dina kunskaper inom park, off-pist och/eller ski-cross tillsammans med våra grymma coacher.Vi jibbar, railar, hoppar och har galet kul! SkiStar SnowCamp passar alla typer av åkare, duktiga som nybörjare. Under SnowCamp-veckorna är dessutom våra destinationer sprängdfyllda med spännande event som JOI-Jon Olsson Invitational i Åre, Tandådalen Ski Weekend, Sälen Wintergames. Läs mer om SkiStar SnowCamp, våra event och boka på skistar.com

E R BJ U DA N D E

25% UNGDOMSRABATT*

PÅ SKIPASS, SKIDHYRA, SKIDSKOLA OCH SNOWCAMPS

*Ungdomsrabatten 25 % gäller på de Svenska destinationerna 8-15 år, de Norska 7-15 år under v.14-15, 2014. Ange kampanjkod: CAMP2014. Gäller vid bokning minimum tre dagar och endast nybokningar.


Aktuellt hos

PANTA MERA!

BÄTTRE UPPKOPPLING PÅ FJÄLLSEMESTERN?

Runt om på våra destinationer Sälen och Åre finns tydligt uppmärkta Pantamera-kärl och Igloos så att du som gäst enkelt kan lämna dina burkar och flaskor till retur. Alla pantpengar skänks till projektet Alla på snö: ett projekt som syftar till att fler barn ska få uppleva snöglädjen.

Telenor har byggt ut och om nätet, inte minst för 4G. Det betyder snabbare kommunikation, mindre risk för störningar och bättre täckning. Testa själva! Under din fjällsemester i Åre och Sälen kan du boka en mobil Telenor WiFi-puck till din stuga eller lägenhet på skistar.com

ÅK SKIDOR SÅ PASSAR VI DITT SOVANDE BARN!

FÖRÄLDRAFRI KVÄLLSKIDÅKNING FÖR BARN!

Unikt hos oss: Barnvagnspassningen! Vår personal passar ditt sovande barn i vagnen medans du njuter av några åk i backen. Finns i Hundfjället, Sälen och i Hemsedal.

Låt barnen uppleva något speciellt – kvällsskidåkning ”Trollskogen By Night” i Hundfjället, Sälen, och ”I Jättars spår” i Åre. Mystik, ljus, snö och skidåkning i ett äventyr.

Resa med barn TIPS AV CARIN BRINK

Barn är inte gjorda för att sitta still. Så är det bara! Därför är det vuxnas uppgift att göra resan lättare för dem. Gör resan till en mysig tid tillsammans genom att förbereda dig väl. Låt barnet packa en egen väska med leksaker och pyssel. Glöm inte att ta med en stor portion tålamod. Lycka till!

FEM SKOJIGA APPAR • Pettsons Uppfinningar • Mumin: Hur gick det sen? • Toca Doctor (Toca Boca) • Radioapan • Rat on a skateboard

PYSSEL OCH SPEL PÅ TÅGET • Pysselböcker • Spel som memory eller yatzi. • Papper och kritor • Luffarschack

ROLIGA RESELEKAR

SAGOR OCH SÅNGER

• Tävla om vem som först ser en röd bil/en häst/ett gult hus… • Säg ett ord. Slutbokstaven i ordet ska vara begynnelsebokstav i det ord som nästa person ska säga. • Hitta på sagor med barnen i huvudrollerna. • Tänk på ett djur. Resten av familjen får bara ställa frågor som det går att svara ja eller nej på. • Berätta roliga historier. • Arga leken – den som skrattar först förlorar. • Sten, sax, påse. • Svara inte ja eller nej. En person ställer frågor till de andra. Svara på frågan utan att svara ja eller nej. • Tysta leken.

Det finns många bra CD-sagor för barn i olika åldrar. Köp eller låna på biblioteket. Musik är toppen i bilen. Sjung tillsammans för full hals! • För de minsta: Den silvriga barnkammarboken • För de större: Melodifestivalen CD-sagor. På tåg eller buss är allsång inte lika uppskattat. Ladda mobilen eller surfplattan med musik, ta med hörlurar.

Hitta fler roliga reselekar på www.lektips.se/reselekar.html

75

Hm, när man tänker efter finns det ju massor man kan göra i bilen!


“Aldrig för gammal för skidåkning” TEXT NINA HALLSTRÖM FOTO JONAS KULLMAN OCH PER ERIKSSON

– Jag brukar vara i backen vid nio och köra effektivt till elva. Vid den tiden är det inte så mycket folk och jag kan åka så fort jag vill och utnyttja hela backen. När Toni Koning, VD för Norsk SKI-Akademi, berättar om en typisk ledig dag i skidbacken är det svårt att tro att han fyllde 69 år för bara några dagar sedan.

förmåga. Att skratta tillsammans åt Orvar som pruttar i Trollskogen eller åt mamma som just åkt på stryk i slalomtävlingen. – Gemenskapen finns i skidglädjen och det är ett fantastiskt sätt att umgås på. Åktekniken har förändrats i takt med att

is 5 kid 0 å sk r ola n

D

et finns egentligen ingen åldersgräns för när det inte längre går att åka utför. Så länge du anpassar terräng och åkning efter din fysiska förmåga så är det bara att köra på. Det vet Toni Koning. Efter 50 år som aktiv i skidskolebranschen har han sett det mesta och lärt människor i alla åldrar att åka utför. – Jag har haft elever som är en bra bit över 70 år och som har bestämt sig för att lära sig att åka skidor. Helt plötsligt har det slagit dem att ’herregud, jag har ju två ben och klarar av att både promenera och gå i trappor, då borde jag väl för sjutton kunna svänga också.’ – Visst, man är inte lika stark, smidig och modig längre. Men finns motivationen så är det bara att köra. Vill man så kan man, säger han.

TONI KONING ÅLDER 69 år

BAKGRUND Född och uppväxt på Englands sydkust. Började åka skidor vid 17 års ålder.

YRKE Aktiv i skidskole-branschen i över 50 år. Numer VD för Norsk SKI-Akademi och privatinstruktör i skidskolan i Trysil. Arbetar även internationellt med vidareutbildning av skidlärare.

UMGÅS ÖVER GENERATIONSGRÄNSER Gav du upp utförsåkning för flera år sedan, eller har du aldrig stått på ett par skidor? Det är hög tid att upptäcka skidglädjen. Morfar och barnbarn som delar samma lycka över att susa ner för backen. Var och en i sitt eget tempo och efter sin

76


55+ 55+ PAKET fr.

4 695

kr/pers Exempelpaket innehåller: Boende, frukost, 4 dagars SkiPass, lunch och 3 halvdagars skidåkning med erfaren guide/instruktör. Mer information och boka på skistar.com

skidorna har utvecklats. Förr behövdes det mer kraft, medan dagens skidor är konstruerade för att svänga och det är så man kontrollerar farten. Tekniken är inte svår att få till men vet du inte vilken känsla du letar efter är det svårt att veta vad du behöver justera. Toni förklarar. – Det är precis som Tjorven säger till farbror Melker i Saltkråkan ’Du har inte den rätta knycken’. Det bästa tipset jag kan ge är att ta hjälp av en erfaren instruktör för att få till tekniken och

77

för att hitta en utrustning som passar. Då blir det både roligare, enklare och skaderisken minskar. – Ibland känns det som det är roligare nu. Jag har gjort många misstag och har lärt mig så mycket under alla år att jag är en bättre skidåkare idag än för trettio år sedan. Skidåkningen har gett och ger mig fortfarande ett fantastiskt liv. När jag inte får den där kicken längre eller har gnistan kvar, då slutar jag”, berättar Toni och ler.


1

5 morfarstips från Toni När man åker med barn är det viktigt att komma ihåg att det alltid måste vara på deras villkor. Vill de inte, pausa, fika och gör något annat.

2

Barn lever i nuet och ser inte konsekvenser. Välj rätt backar och ta hjälp av personalen som kan guida er till nedfarter och barnområden som passar just era barns nivå.

3

Sätt barnen i skidskola. Här lär de sig inte bara åkteknik utan även säkerhet i backen, var man bör stanna och hur man åker lift. Detta är en trygghet när du sedan själv åker med barnen.

4

Utnyttja de äventyrs- och lekområden som finns på anläggningarna. Här lär sig barnen svänga och bromsa utan att tänka på det.

5

Skogsbanor är en stor favorit för många barn och väldigt bra för att lära sig kontrollera balans och position på skidorna. Men det är inte alltid en god idé att följa med in mellan träden. Pucklar och kurvor som passar korta barnskidor kan vara fullständigt omöjliga att bemästra på ett par normallånga skidor. Bestäm istället att ni ses lite längre ner i backen.

FÖR DIG SOM ÄR LIVSNJUTARE! Tillsammans med erfarna skidinstruktörer arrangerar vi en kortvecka för dig som tycker om skidåkning och vill träffa andra skidintresserade. Våra privatinstruktörer har alla varit aktiva i skidbranschen i över 30 år. Nu har du möjlighet att få tips och råd kring din skidåkning under roliga och avslappnade former. Välj period som passar dig eller destination: v.3 Sälen v.5 Trysil v.6 Åre* v.13 Vemdalen v.14 Hemsedal Paket fr. 4695 kr inkl. boende, SkiPass, sänglinne, slutstäd och 3 skidlektioner i grupp med mycket erfaren skidguide.Vill du dela boende med någon annan så går det till en lägre kostnad. *I Åre har vi kryddat med Gourmet på TOTT därav lite högre pris, 6 895 kr/person Läs mer på

skistar.com

SKISTAR EXPERIENCE

Ibland känns det som det är roligare nu /Toni Koning, 69 år

TRÄNING PÅ SEMESTERN Ja, det är faktiskt så, även om det är lätt att glömma bort mitt i allt det roliga. Oftast gör sig träningen påmind när du äntligen sjunker ner i soffan efter en hel dag i backen. En märklig känsla av att vara trött och pigg på samma gång. – Genom att röra på sig smörjer man upp lederna och behåller rörligheten längre. Dessutom gör fjälluften gott för hela kroppen. Och sett till hans hälsosamma yttre är det bara att hålla med.

SEMESTER MED BARN OCH BARNBARN Att se sitt barn eller barnbarn susa ner för backen själv för första gången eller kikna av skratt när sittliften far iväg, det är lycka. Veckorna mellan skolloven är extra härliga i fjällen. Då är priserna lägre och det finns mer utrymme i backarna. På alla våra destinationer finns barnområden med rullband där barnen själva kan ta sig upp och ner. Efter ett par timmar i skidskolan åker de flesta barn både knapplift och ankarlift och tar sig med stor självsäkerhet ner för backen i mer kontrollerad fart än många vuxna.

En nyhet i vinter är SkiStar Experience Senior, en möjlighet för dig som är 55+ att knyta nya bekantskaper och åka skidor tillsammans med likasinnade. Skidinstruktörerna är själva alpinentusiaster sedan decennier tillbaka. Du får hjälp med allt ifrån åkteknik till hur du anpassar din åkning till dagens utrustning. Framför allt är det en möjlighet att dela skidglädjen med andra. Paketpris för seniorvecka: 1995 kr/pers. – 3 halvdagars skidguide inkl. 3 luncher måndag - onsdag Läs mer om SkiStar Experience Senior på skistar.com

78


Upplev fjällvärlden med det där lilla extra. Skidåkning tillsammans med erfaren skidguide och aktiviteter som passar just dig. Res bekvämt, själv eller tillsammans med andra livsnjutare till någon av våra destinationer. Unikt paket olika veckor med boende, SkiPass, skidlektioner med erfaren skidguide*, frukost och lunch. Läs mer om vårt ”livsnjutar-paket” och boka på skistar.com

I paketet ingår: delat boende, frukost, slutstäd, sänglinne, 4 dagars SkiPass, *3 st halvdagslektioner SkiStar Experience/erfaren skidguide samt lunch mån tom ons. Kostnad för singelrum tillkommer.


Anders Carléns tanke var att anordna en social skidhelg för pappor och deras barn. Fem bussar blev fullbokade på nolltid. TEXT OLA MATTSON FOTO ANDERS CARLÉN

A

llting började på Lidingö utanför Stockholm, där Anders Carlén bor. Han ville göra något roligt tillsammans med sina barn och anordnade en skidresa till Trysil, men med en liten ”twist”. – Den här helgen är det papporna som tar sina barn med ut på äventyr. Barnen är i åldrarna 6-12 år, och mamma får några barnfria dagar hemma. Gensvaret har varit enormt, säger han. 2012 var det 90 personer som åkte med, året efter 130. Och den här vintern hyrde han fem bussar med sammanlagt 250 platser. Platserna gick åt med rasande fart. – Jag kunde naturligtvis ha hyrt ännu fler bussar, men det här är något jag gör på min fritid. Fem bussar är mycket att hålla reda på, understryker Anders, som har en bakgrund som skidlärare och är en riktig skidentusiast. Bussarna avgår från Stockholm på en torsdag och återvänder från Trysil på en söndag. Bussresan är en viktig del i det hela, menar Anders Carlén. Det är 47 mil till Trysil och resan blir till en social happening med frågesport och roliga tävlingar. Väl framme i Trysil handlar det förstås främst om skidåkning. Men inte bara. Afterski, skidskola och social samvaro är också viktiga ingredienser. Pap-

porna lär känna andra pappor och barnen får nya kompisar. Nya band knyts och alla får positiva upplevelser. – Att vi reser till Trysil är ingen tillfällighet. Familjen har haft en stuga där sedan 1979, och jag tycker att det är en fantastisk skidort. Där finns något för alla typer av skidåkare, säger Anders, som inte har några som helst planer på att sluta med Pappa & Barn-resorna. – Ryktet har spridit sig och jag har fått många förslag på att anordna liknande resor för andra. Jag har till exempel blivit tillfrågad av flera mammor om det inte går att göra något liknande för dem, avslutar han.

Namn: Anders Carlén Ålder: 46 Familj: Ja Barn: Nils (10), Axel (7) och Fred (2) Bostadort: Lidingö, Sverige Yrke: Försäljning och affärsutvecklingschef på Vendator Tips till bussresan: Aktiviteter som engagerar, frågesporter, film och godis. Tips till skidresan: Fokus på skidor - åka skidor tillsammans och njuta av gemenskapen samtidigt som ni kan dela upp er i små grupper. Gemensamma aktiviteter som after ski och kanske en kvällsaktivitet.

80

BLIVANDE ARRANGÖR? Vill du bli arrangör av Pappa/Mamma-barn resa med bussar från din ort? Vi hjälper dig att skräddarsy din resa! Läs mer på våra Gruppoch konferens sidor på skistar.com


FAKTA Med SkiStar Vacation Club bor du och din familj centralt och bekvämt i rymliga topprenoverade och fullt utrustade lägenheter. •Bekymmersfritt ägande: underhåll, avresestäd och bäddade sängar ingår. • Rabatter på Skipass, Skidhyra, Skidskola, Bad, Spa och Restauranger mm. • Sistaminuten-pris på alla SkiStars destinationer. • Du kan byta mot över 5000 anläggningar via resebyrån RCI. SkiStar Vacation Club är måna om att ge en personlig bild av konceptet och därför finns det dagligen olika visningserbjudanden. Läs mer och boka våra visningserbjudanden på SkiStarVacationClub.com

Läs mer och boka våra visningserbjudanden på SkiStarVacationClub.com

Drömmen om ett eget boende i fjällen

SkiStar Vacation Club gör det möjligt Det är något speciellt med att ha ett eget boende i fjällen att återkomma till. SkiStar Vacation Club ger fler möjligheten att uppleva det. Förutom ett riktigt bra boende så finns det många andra fördelar, som generösa rabatter på SkiPass och tillgång till andra semesterparadis världen över. För många känns ett eget boende i fjällen långt borta, både ekonomiskt och praktiskt. SkiStar Vacation Club jobbar sedan många år med att göra drömmen om ett eget fjällboende möjlig för fler. En av de som upptäckt fördelarna är Daniel Söderström, som bor med sin sambo och två barn i Falun. – Jag har alltid gillat Sälen och återkommit år efter år. Via ett par kompisar hamnade vi på en visning av Vacation Club. Det lät lite för bra för att vara sant faktiskt och jag kollade upp allt både en och tio gånger innan vi kollade finansiering och bestämde oss för att gå med. Det känns tryggt att

81

det är ett så stort företag som SkiStar som står bakom. Sedan hösten 2011 äger de en andel av en lägenhet i Lindvallen, Sälen. - Vi har tillgång till den en vecka per år och det kan låta lite, men man köper ju in sig i ett koncept med många andra fördelar. Vi kan till exempel hyra boende på alla SkiStars destinationer till halva priset, och det nyttjade vi säkert åtta gånger förra säsongen. Det finns många möjligheter och generösa rabatter. Medlemmar i SkiStar Vacation Club är också med i ett poängsystem i resebyrån RCI där det går att byta sina poäng och på så sätt kunna nyttja andra semesterparadis världen över. Daniel tror att många har förutfattade meningar om andelsägande, att det enbart skulle vara ekonomiskt välbärgade förunnat. - Vi är inga miljonärer. Det här är ett sätt att få hög standard för en liten peng.


Fjällsemester över generationsgränserna TEXT SOFIA JEMTHANS FOTO JONAS KULLMAN

82


Tid tillsammans, dagar fyllda med skidåkning och samkväm i stugan kvällstid. Allt fler upptäcker det fantastiska med en generationsresa till fjällen där alla bor under samma tak. En av dem är Patrik Nilsson, som med sin familj besöker Hemsedal en vecka varje år tillsammans med föräldrar, syskon, morbror, moster och kusiner. – Det ser vi fram emot hela året, säger han.

F KARLSTAD

Ända sedan 1980, då Patrik var fyra år gammal, har han varje vinter rest på fjällsemester till Hemsedal med sina föräldrar och bröder.

ullmatade scheman, dagis och skola, geografiska avstånd och brist på tid. Det finns många anledningar till att man inte kan träffa sina nära och kära så ofta som man vill. Att resa till fjällen tillsammans i flera generationer har blivit ett allt mer populärt sätt att få den viktiga kvalitetstiden. Patrik Nilsson bor till vardags i Karlstad med sin fru och dotter på två år. Ända sedan 1980, då han var fyra år gammal, har han varje vinter rest på fjällsemester till Hemsedal med sina föräldrar och bröder. – Först var det jag, mamma, pappa, mina bröder, min moster, min morbror och mina kusiner så vi var ett stort gäng redan då. Nu har det tillkommit en till generation och det känns häftigt att vi fortsätter med den här traditionen. Den här veckan är en viktig del av året och något vi verkligen ser fram emot. Eftersom även Patriks kusiner och bröder har barn kan de vara så många som 20 personer i stugan under veckan. De senaste åren har de hittat sitt drömboende i området Veslestölen i Hemsedal, som ligger mitt i backen. – Det är det som är så roligt, att vi kan bo alla tillsammans. Det är inte så ofta vi träffas allihopa men under veckan i Hemsedal får vi tid att umgås och ha kul tillsammans. Det blir kvalitetstid i en hel vecka. Tillsammans delar de passionen för skidåkning. Dagarna spenderas således i backen olika konstellationer. – Tack vare skidåkningen blir det en väldigt aktiv semester. På kvällarna kollar vi väder och sen är några av oss uppe tidigt på morgonen för att kunna njuta av nypistade backar.

83

T bra ips på b för stor oenden hitta a fam r du iljer på skis ta r.co m

De senaste två åren har sällskapet upptäckt SkiStars gratistjänst MySkistar, vilket har gjort att de kan följa sin egen och de andras dag i backen. – Brorsan är väldigt noga med att alla har registrerat sina SkiPass. Sen tävlar vi så klart om vem som åker mest. Det är riktigt kul med MySkistar och man kan se en massa saker, därför använder vi det nästan allihopa. Den tredje generationen i familjen, barnen, har ärvt skidglädjen från föregående generationer. – Min dotter åkte första gången förra säsongen, då hon var ett och ett halvt år gammal. Det är roligt att även barnen upptäcker skidåkningen som vi haft så stor glädje av under åren. Med små barn i resesällskapet finns det även andra fördelar med att resa i flera generationer. – Den första generationen vill mer än gärna umgås med sina barnbarn. Det är riktigt lyxigt att kunna ha barnvakt ett par timmar och sticka iväg och åka tillsammans.

Patrik Nilsson har besökt Hemsedal sedan barnsben med sin familj. Nu när han själv fått dottern Emma fortsätter han den traditionen. Varje vinter samlas flera generationer i Hemsedal för att njuta av skidåkning och tid tillsammans. Foto: Privat


$marta $partips! S

TEXT SOFIA JEMTHAN

Tänk till och planera. Det är ledorden i jakten på en riktig prisvärd fjällsemester. Här är våra bästa tips som kan spara många tusenlappar. HITTA RÄTT TIDPUNKT Välj en vecka eller långhelg när det inte är högsäsong. När destinationerna precis öppnat för säsongen, efter jul- och nyår i januari och mitten av mars efter sportloven är prisvärda perioder att hålla utkik efter. HÅLL KOLL PÅ WEBBEN På SkiStar.com och i våra sociala media-kanaler, som Facebook, Instagram och Twitter, lägger vi ut de senaste erbjudandena på till exempel prisvärda sista minuten-fynd. Vi skickar också ut erbjudanden i våra kundmejl. Så håll utkik på webben och i inkorgen. BOKA TIDIGT OCH FÅRABATTER Vi har flera kampanjer under året som ger rabatt, som Kidz Prize och vår unika SkiStar Plus rabatt som ger 10% rabatt på SkiPass och 20% rabatt på skidhyra vid bokning online senast 30 november. Det finns också andra rabatter, som första minuten-pris, att hålla utkik efter. BO I YTTEROMRÅDENA Det går att hitta bra boende en bit ifrån våra skidområden och på så sätt komma ner i pris. Ofta är det inte mer en några minuters bilväg till skidbackarna eller ta bussen direkt till backen.

DELA BOENDE Att hyra en stor stuga eller lägenhet och dela med en annan familj gör att priset per person sjunker ordentligt. HYR UTRUSTNING Att köpa en ny skidutrustning kan bli en dyr historia. Att hyra skidor är prisvärt och dessutom en garanti för att de är nyslipade och redo för backen när du kommer fram. LÄR I GRUPPSKIDSKOLA Att låta barnen gå i gruppskidskola är prisvärt. Förutom att lära sig åka skidor av duktiga skidlärare så får de kompisar och härliga upplevelser att ta med hem. ÄT STUGLAGAT Laga mat i stugan eller lägenheten att ta med ut i backen. Soppa eller gryta i mattermos och mackor är perfekt. Koka en termos varm choklad och/eller kaffe och du har med dig ett prisvärt alternativ till lunch och fika i backen. Se våra matsäckstips på nästa sida. PRISVÄRT FIKA På våra destinationer, Sälen, Vemdalen, Åre, Hemsedal och Trysil finns varm choklad 10 kronor för barn tom 15 år på utvalda försäljningsställen.

84


Hitta en mysig slogbod, leta rätt på närmaste värmestuga eller gräv dig en grop i snön. Oavsett var du äter din medhavda matsäck så är det ett gott och prisvärt alternativ. Matsäcken anno 2013 är nämligen både nyttig, fräsch och spännande. Det gäller bara att tänka till. BRA SAKER ATT HA MED Sittunderlag och/eller filt Tallrikar, bestick och glas i återanvändbar plast Servetter, gärna både torra och våta Kniv till allt från att tälja grillpinne till att öppna förpackningar

BRA MATSÄCKSPRYLAR Mattermos Kylväska Teleskopisk grillpinne Muurikka (stekhäll) Mackjärn för öppen eld

NÄRINGSRIKTIG MATSÄCK Det är lätt att det mest blir socker och snabba kolhydrater i matsäcken. Men så behöver det inte vara. Fyll termosen med te, kaffe eller varm choklad gjord på mjölk och mörk choklad. Satsa på ett grövre bröd till smörgåsarna och fyll dem med godsaker som lax, avokado, rökt Budget! kött och grönsaker som mättar bra och innehåller både proteiner och bra fetter.

HITTA PLATSEN På våra destinationer finns det gott om grillstugor, slogbodar, värmestugor och andra ställen som är ypperliga att äta matsäck på. De flesta av dem finns också utsatta på pistkartorna. En alldeles egen grillplats skapar du genom att helt enkelt gräva en grop i snön på lämpligt, trevligt ställe. SATSA PÅ VARM MAT Varm mat är att föredra på vintersemestern och den värmer gott i hungriga skidåkarmagar. Soppor är en riktig höjdare att ha med i termos. Komplettera eventuellt med smörgås och du har en härlig lunch. Att grilla korv är en gammal klassiker som fortfarande är lika god. För att göra det mer spännande, sätt starka korvar på grillpinnen och satsa på en riktigt god senap till.

4-6 personer 2 gula lökar 3 klyftor vitlök 2 msk smör 5-6 stora rödbetor, ca 800 g 1-1,2 l vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 3 lagerblad 1 msk torkad rosmarin 1 msk torkad timjan 2 msk balsam- eller rödvinsvinäger Salt och peppar Getostkräm 150 g getost av chévretyp 2 dl créme fraiche

85

TÄNK TILL OCH FÖRBERED Som med mycket annat som rör mat så gäller det att tänka till och förbereda. Tänk igenom, gör inköpslista, handla och förbered i köket hemma i stugan. Soppor, grytor och dylikt förebereds med fördel dagen före, liksom mos till en mättande tunnbrödsrulle med korv. Smörgåsar däremot blir godast om de görs på morgonen innan man ger sig av.

GÖR SÅ HÄR Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp smöret i en gryta eller större kastrull och fräs några minuter på medelvärme utan att löken tar färg. Skala rödbetorna och riv dem grovt på rivjärn. Låt dem fräsa med ett par minuter och tillsätt därefter vatten så att det täcker rödbetsrivet. Smula i buljongtärningar och tillsätt lagerblad, rosmarin och timjan. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt den puttra i 25-35 minuter till rödbetorna. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och peppar. Getostkräm: Koka upp créme fraichen i en liten kastrull. Skär bort eventuella kanter från getosten och smula resten i kastrullen. Rör på svag värme till osten smält och krämen är slät. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i bunke och låt stelna i kyl. Häll den varma soppan i en mattermos och ta med getostkrämen i sin burk. Servera soppan med en klick av getostkrämen.


Nya utmaningar för Sverre Liliequist Det blir onekligen nya tider när barnen ska lära sig åka skidor. Friåkaren Sverre Liliequist är numer tvåbarnspappa och får finna sig i att häcka vid rullbandet. TEXT NINA HALLSTRÖM FOTO CHRISTOFFER SJÖSTRÖM

Sväng, sväng, bromsa, BROMSA SA JAG! Oj då, där rök snögubben all världens väg. Hej hopp så är det stopp på rullbandet och femton knattar ligger dubbelvikta över pjäxkanterna. Att ha småbarn i backen är onekligen en rejäl förändring för vilken skidfrälst förälder som helst. Friåkaren Sverre Liliequist har kuskat världen runt på ett par skidor. Han driver klädmärket KASK, tillsammans med vännen Kaj Zackrisson och har synts i otaliga skidfilmer och skidmagasin världen över. Numer titulerar han sig tvåbarnsfar och hänger delar av säsongen vid rullbandet precis som alla andra småbarnsföräldrar. Hur introducerar du skidåkningen för dina barn? – Det viktigaste är att ha roligt. Jag tycker inte att man ska ge för många tips, inte när barnen är små i alla fall. De måste få hitta sin egen stil och sin egen glädje i åkningen. Ingen blir ju gladare eller har roligare för att man åker si eller så. Första dagen min son Leonard var i backen vägrade han åka skidor efter ett tag och ville bara

testa bräda. Han hade väl sett någon skön lirare på snowboard och ville vara likadan själv, antar jag. När jag gick och bytte grejer åt honom blev det succé direkt. Han åkte själv typ 30 meter och sa inte ett knyst, utan var bara såå nöjd, det var häftigt att se. Samtidigt tror jag att det är lättare att få flyt i backen som familj om man kör skidor första åren tillsammans, men ja, det visar sig väl. Det är också viktigt att komma ihåg att man faktiskt är i backen för barnens skull och därför bryter medan de fortfarande tycker att det är roligt. Det får inte bli tjatigt och gnälligt för att någon fryser eller är hungrig. Då är det bättre att dra in och läsa en bok istället och ha pepp kvar till nästa dag i backen! Väl ute är det såklart bra om kidsen har vettiga kläder på sig, precis som vi vuxna. Jag lägger gärna en peng extra och satsar på praktiska, barnanpassade ytterplagg av bra kvalitet som är slittåliga och som andas. Merinoull närmast kroppen är en självklarhet, det kan definitivt göra dagen till succé istället för fiasko.

86


Fr책n det h채r...

...till det h채r

87


en klippa med en lavin bakom mig. Det fick ganska mycket uppmärksamhet i media. Min treåring Leonard satt och kollade på åket på datorn hemma. Han funderade och vände sig till sin mamma och sade med eftertryck ”pappa är lite tokig” och ja, i det här fallet hade han väl rätt. Man måste ju ändå fråga, hur känns det att stå vid rullbandet i strålande sol och med 30 cm puder?

Det finns ett par märken som gör grymma funktionskläder för barn, bland annat svenska ”Isbjörn” och sen KASK förstås, säger Sverre och ler. KARRIÄREN BÖRJADE PÅ SALTIS Sverre började sin egen skidkarriär som treåring på Saltis golfbana tillsammans med Friluftsfrämjandet. – Jag tyckte väl inte att det var så upphetsande, det här med att trampa solar och så. Jag kommer ihåg att min granne fick ett par slalomskidor och jag var så avundsjuk, men mamma tyckte att det verkade farligt och ville att jag skulle lära mig att åka ”riktiga” skidor först (längdskidor, red. anm.), säger Sverre med ett skratt och stönar högt.

– Nu har jag inte upplevt det än men jag misstänker att det kan bli lite jobbigt. Jag får fortfarande suget i magen och känslan att jag måste ut och åka när jag vaknar en morgon med gnistrande väder och fin nysnö. Ja, skidåkare i själen förblir man, småbarnsförälder eller inte. Frustrationen över att ploga nerför barnbacken för tvåhundrafemtionde gången när snön ligger djup i terrängen eller manchestern är orörd, den känner nog många av oss igen. Tur då att det finns både barnvagnspassning, fjälldagis och skidskola så att rastlösa småbarnsföräldrar kan ta ett par åk och stilla det värsta skidsuget innan det är dags att återvända till snögubbar och rullband.

Ser du annorlunda på din egen åkning och riskerna med skidåkning sedan du blev pappa? – Nej det tycker jag faktiskt inte. Däremot tar jag bättre tillvara på varje åk, varje sväng och varje timme på berget nu, eftersom jag inte har möjlighet att hänga runt på samma sätt som tidigare. Jag har också börjat tänka mer på hur andra människor kör och tycker att det är lite nojigt med större barn och vuxna nybörjare som inte har någon koll. Det vore sjukt jobbigt om någon skulle köra in i mina barn och göra dem illa, så ibland kommer jag på mig själv med att hålla mer koll på omgivningen än på mina ungar. När det gäller risker i min egen åkning tror jag att jag alltid har haft ganska bra koll på vad jag håller på med och inte gjort dumdristiga val. Jag får inte mina kickar av att göra livsfarliga saker, utan har en ganska kreativ syn på min skidåkning och förbereder mig väl. Men visst, ibland händer saker som inte går att förutse. I ett av mina åk i Skiers cup* i vintras gjorde jag en backflip ut för *Skiers Cup - friåkningens motsvarighet till golfens Ryder Cup med ett europeiskt och ett nordamerikanskt lag. Grundad av Sverre Liliequist och Kaj Zackrisson. Foto: www.swatchskierscup.com / D. Carlier 88


Rätt klädd i backen Numer behöver man inte välja mellan snyggt och funktionellt: dagens skidkläder är både och! Frossa i härliga material, modeller och färger enligt principen lagerpå-lager. Och glöm inte hjälmen, att åka utan är hopplöst ute.

AV SOFIA JEMTHANS

BÖRJA NÄRMAST KROPPEN Ett bra underställ närmast kroppen är viktigt. Det bör vara i ull eller i konstmaterial, vilket man väljer är en smaksak. Naturmaterialet ull är mer motståndskraftigt mot dålig lukt och behöver således inte tvättas lika ofta. Konstmaterial är billigare i inköp, är mer lättskött, men behöver tvättas oftare. Det är viktigt att hålla underställ rena, oavsett material. Annars tappar de sin funktion. FÖLJ UPP MED MELLANLAGER När det är kallt ute behövs ett lager mellan underställ och ytterkläder. Det är viktigt att välja ett bra material även här, som till exempel fleece. Lager-på-lager-principen bygger på att det är rätt material rakt igenom. Lager två kan även vara i form av byxor. DET YTTERSTA SKALET När det är dags att klä på sig sista lagret gäller det att välja vatten- och vindtätt. Andra viktiga funktioner på ytterplaggen är att de ska ha smarta fickor med plats för SkiPass, mobil, pengar och andra saker som kan vara bra att ha i backen.

PÅ HUVUDET Det finns en massa snygga mössor som piggar upp vilken skidoutfit som helst. Och de får gärna vara på – utanför backen. I skidbacken är det nämligen hjälm som gäller. De skyddar inte bara det viktigaste vi har utan håller även huvudet varmt. Dessutom är de numer lätta, sköna att bära och finns i en uppsjö modeller, färger och mönster. Dam – Everest ADV Gaper Jacket

Goggles – Oakley O2 XS

Herr – Bergans Hodlekve

Goggles – KASK Mask 4 Rodder

Kids – Warp G Dyce Jacket

Underställ – Everest ADV Wool

VARMA HÄNDER Frusna händer kan förstöra ett glatt skidhumör så det gäller att rusta sig bra. Glöm stickat, som blåser rakt igenom, och satsa på vatten- och vindtäta material. Tänk på att tumvantar värmer bättre än fingervantar. BRA MED BUFF En buff är ett oslagbart litet plagg. Ha det som halsduk, dra upp över ansiktet när det biter i kinderna eller ha dem som pannband.

89


TA MED EN DEL AV FJÄLLEN HEM KOLLEKTION 2013/2014 I BUTIK NU skistarshop.com

MÖSSOR Från 149:-

HOODIES Från 299:-


SEGER

TH13TEEN PERSONaLITIES BU LLE N H a N SSO N . L IF T S K Ö TAR E ÅR E

ED I TH P. M OD EL EJ ON B OR Å S

J U L I a Ka LT H O F F. Y X FA B RIK SD IR E KTÖ R

PE TRa L UN D IN . ÄV E N TY R LIG FRI S ÖR S THLM

SHaI DaHaN. GRAFFITARTIST BORÅS

J aCO B KaRLSSO N. DJ NEW YORK

aGNES FISHER. MODELL KAPSTADEN

JE N S BY G G M aRK. ALP IN LAN DS LAGS ÅKARE

FELIX O P P ENHEIM. FOTOGRAFLEG END

B ERTIL VaLLIEN. GLAS KONS TNÄR

DaNNE FO RSLU ND. FJÄLLGU I DE KI TTELFJÄLL

aNJ a P ÄRSO N. S KI DLEG END

P EDER KaRLSSO N. ÖVERVI NTRARE T Ä R NA BY

VÄLKOMMEN TILL SEGER 2013 Mössor är personliga – det vet vi. Vi har stickat personlig värme med stil sedan 1947. Vi har prytt huvudet på världsmästare, övervintrare, modelejon och liftskötare. Låt oss presentera kollektionen 2013 på 13 personligheter som vi gillar. Läs mer om dem på vår hemsida. Där hittar du även alla våra 227 olika mössor! (Psst, vi gör superfunktionella alpinstrumpor också, som även de finns på hemsidan).

AT T H E F O R E F R O N T O F K N I T T I N G S I N C E 1 9 4 7

www.seger.se

LIKE US ON FACEBOOK! www.facebook.com/segereurope


Returadress: SkiStar AB, SE-780 67 S채len

Avs: 21 Grams, Box 43, 121 25 Stockholm

B

! o l g g y h t e d a Vi ses i vinter! H mvh Valle

Sverige Porto betalt

Skistar Magasin 1314  

Inspirationsmagasin från SkiStar inför vintern 2013/2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you