Page 1


Tema: BARN

Nytt liv Nu väntar våren. På många vis är det en fantastisk tid som snart kommer. Med våren kommer det nya livet. Dagarna blir längre. Ljus och värme gör att det börjar gro och växa. Vårens stora högtid är påsken. Påskens budskap handlar också om nytt liv. Jesus, som gav sitt liv och dog på korset, blev levande igen på den tredje dagen. Livet segrade. Jesus uppstod och lever. Vårnumret av kyrkobladet handlar om barn- och ungdomsverksamheten i Skillingaryds församling. Barn - det handlar verkligen om nytt liv. Det är svårt att tänka sig nytt liv i en mera bokstavlig form än så. Maria Åberg och jag som är präster i församlingen har den stora förmånen att få träffa många barn och deras familjer i samband med dop. Det är verkligen en stor glädje att få hälsa barnen välkomna i Guds stora familj. Genom dopet börjar ett nytt liv tillsammans med Gud. Som föräldrar så försöker vi göra det som vi tycker är bäst för våra barn. Vi vill ge dem god och nyttig mat, kläder som de tycker om, saker som de behöver och så vidare. Men vi vill också ge dem sådant som man inte kan ta på

- som kärlek, kunskap och goda värderingar. Dopet hör ihop med detta. Vi vill ge dem gemenskapen med Gud och med kyrkan. Som församling vill vi också göra det som är bäst för våra barn. Vi vill att barnen ska vara en viktig del av församlingens liv, att barnen ska få ta del av mycket och bra verksamhet. När vi ska fatta viktiga beslut i församlingen tänker vi efter vad barnen behöver. Vi gör en barnkonsekvensanalys. Det är ett vackert ord som betyder att vi kompenserar för att barnen inte får vara med och rösta. Då måste vi lyssna in deras behov på andra sätt. Martina Löwenham i kyrkorådet har särskilt ansvar för detta. Till nytt liv i församlingen hoppas, tror och ber vi att även våra nya medarbetare ska kunna bidra. Vi välkomnar Martina Österdahl som församlingspedagog. Rebecca Wendel började redan i december som kantor. Hon har mycket sång och musik med barn i sin tjänst. Tillsammans med Jan Bäckelie och övriga medarbetare i församlingen får de vara med och ge nytt liv i vår församling. Kom till Skillingaryds kyrka på palmsöndagen och hälsa Martina välkommen i samband med gudstjänsten. Klas Svensson

swisha valfritt belopp till 9001223

att resa sig starka När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att bli starkare tillsammans!

2

Eller swi svenskak


Tema: BARN Varför satsar Svenska kyrkan i Skillingaryd på barn & ungdomar? Enklast är att säga: ”Vi gör som Jesus sa!” Vad sa då Jesus när hans vänner ville mota bort barnen för att de tog upp hans dyrbara tid? ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte. Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig ditin.” Svenska kyrkan lokalt har ansvar för alla som vistas inom vårt område. Vi erbjuder så många grupper som vi har möjlighet till.

Småfolket För de minsta och deras familjer finns Småfolket. Vi har sångstund, fika, pyssel och lek för barn 0-5 år med vuxen. Småfolket är en öppen grupp, det är bara att komma när man har möjlighet och lust.

Barnkyrkan För de lite större barnen finns Barnkyrkan som är vår nya söndagsskola. I stort sett är den varannan vecka när gudstjänsten är kl 16 i Skillingaryds kyrka. Vi är med i början och slutet av gudstjänsten och har vår egen gudstjänst i mitten. Den innehåller bibelberättelse och samtal för att förstå hur Jesus kan ha menat för oss. Vi pysslar eller målar något som har med temat att göra – det kan variera.

Minigänget Minigänget är en grupp för 5-6-åringar. Där kombinerar vi sång och rytmer med aktivitet. En blandning av minikör och barntimmegrupp.

Junisarna och Free Team För skolbarnen har vi två grupper för åldrarna från förskoleklassen upp till och med sexan. Junisarna består av barn från Klevshults och Åkers skolor. De samlas i församlingshemmet i Åker efter skolan. I Tofteryd finns motsvarande grupp, Free Team, som samlas på Tallnäs, som är granne med Tofthagaskolan. Vi fikar, har några olika aktiviteter som barnen har önskat sig. En bibelberättelse eller bibeldrama ingår alltid. Nån gång per termin gör vi en längre utflykt och i början och slutet av läsåret försöker vi vara mycket utomhus. På det traditionella minior- och juniorlägret som Svenska kyrkans unga anordnar på Tallnäs brukar vi vara den största gruppen. Ibland medverkar grupperna i lokala gudstjänster och ibland har vi även Spagettigudstjänst i Åkers kyrka eller kapellet på Tallnäs.

Vandringar Vi erbjuder också tre olika vandringar för skolan: Julvandring för årskurs 1-2. Påskvandring för årskurs 4-5. Allhelgonavandring kring livet & döden för årskurs 8.

3


Tema: BARN Barnkören

Barnkören samlar sångsugna barn i de lägre skolåldrarna. Vi sjunger på olika gudstjänster med barninriktning, mest på spagettigudstjänsterna.

Soul Children Soul Children för 10-16 år är en körrörelse för tweens som sjunger gospel, rock, pop, soul & R`n B. Tweens är åldersgruppen ”in between” barn och tonår som idag talas om som den nya tonårsåldern. Soul Children-rörelsen finns för att möta dem genom musik som de känner igen sig i. Vi sjunger och dansar ibland. Soul Children har egna ”gatherings” där grupper från olika orter strålar samman för storkörläger.

Konfirmand

Konfirmand kan man bli inför det år man fyller 15 (eller senare om man har missat). I Skillingaryd heter gruppen Lägerkonfa och är ett samarbete mellan Skillingaryd (vi brukar vara ett tjugotal), Hillerstorp och Gnosjö. Vi träffas 4

med hela gruppen fyra söndagar under läsåret plus som hörs av namnet på tre läger och några utflyktsdagar. Vi har också några egna samlingar med vår egen grupp. Mellan dessa har vi träffar, andakter och gudstjänster som alla deltar i för att lära känna kyrkans olika delar. Vi erbjuder läger runt tio dygn under året för de som önskar. I slutet av sommaren seglar med båten Elida i Göteborgs norra skärgård. Sen har vi ett helgläger på hemmaplan och ett vårläger antingen på en lägergård i Sverige eller en resa till Berlin med besök på bl.a. arbetslägret Sachsenhausen och den svenska Victoriaförsamlingen.

Unga Ledare De som fortsätter efter konfirmationen blir Unga Ledare. I samarbete med Svenska kyrkan i Vaggeryd har vi ett tvåårigt utbildningskoncept som tränar ungdomarna genom kurser och praktiska uppgifter bland konfirmanderna.

Kyrkans unga Kyrkans unga finns från årskurs 7 och uppåt. Aktiviteterna växlar och ungdomarna har själva stort inflytande över innehållet. Vi deltar i Rastplats – en enkel vardagsandakt eller mässa, och har annars alltid en andakt där vi sjunger och lyssnar till någon intressant berättelse.


Tema: BARN Spagettigudstjänst Förutom dessa grupper som samlas regelbundet har vi som tidigare nämnts Spagettigudstjänsterna, som är en barngudstjänst vanligtvis på tisdagseftermiddagen med ramsor, enkla sånger, bibeldrama och ljuständning. Efter gudstjänsten, som brukar vara 30-35 minuter, äter vi spagetti och köttfärssås och det finns utrymme för samtal familjer emellan. Vi brukar ha tre spagettigudstjänster per termin i Skillingaryds kyrka oftast med 60-80 deltagare i alla åldrar.

Aktiviteter

I framtiden drömmer vi om att arrangera ett familjeläger på sommaren. Som du förstår är det ett mångfacetterat arbete. Vi är tre anställda (ingen av oss på heltid) som är huvudansvariga för barn och barnkörer och vi har idéella medarbetare, både unga och äldre som ställer upp på sin fritid. Vi önskar oss och ber om att få fler vuxna ledare i våra grupper, så har du lust och möjlighet finns en härlig plats för dig. Vi önskar dig och din familj Guds rika välsignelse!

Nån gång per år försöker vi göra en familjeutflykt en heldag. Mål har varit Borås djurpark, Astrid Lindgrens värld och Sävsjö fina bad. Vi startade i slutet på sommaren med en aktivitetsdag för alla på Tallnäs med ett antal spännande aktiviteter och gemenskap mellan olika åldrar. Vi räknar med att dagen återkommer i höst.

Rebecca

KYRKRÅTTORNA

Ritade och berättade av Johan Thelander

Janne

Martina

5


Tema: BARN Hej! Martina Österdahl här, ny församlingspedagog i Skillingaryds församling. I Skillingaryd har jag bott sedan 2005 med min dotter Beatrice. Tycker om att sjunga, laga mat, baka och att vara ute i naturen. Som många av er säkert vet jobbade jag tidigare inom Frälsningsarmén, men hade min barn- och ungdomstid i Svenska Kyrkan i Visby. Där tog min mamma med mig till Kyrkans barntimmar och då jag trivdes bra där fortsatte jag med att vara med i Kyrkans ungdom. Därifrån var inte steget långt till börja som hjälpledare i de olika juniorgrupper som fanns i kapellen runt om i Visby. Några somrar arbetade jag också med ”Sommarkyrka” för barn i Visby domkyrkoförsamlings församlingshem. I ”Frälsis” har jag under mina 21 år som officer (Pastor) även haft barngrupper, babysång, konfirmander, tonår och mycket mer. Jag arbetar gärna kreativt, med olika teman, färg och form. Att berättelse, sång, pyssel och ibland även fikat har en röd tråd så att man kan uppleva temat med olika sinnen. Nu ser jag fram emot att tillsammans med övrig personal arbeta för att människor både yngre och äldre ska känna sig hemma och sedda i kyrkan. Att varje möte som sker, i barn/tonårsgrupp, gudstjänst eller vid kaffebord ska ge något som man bär med sig, som ger ”eftervärme”. Det känns roligt att fortsätta det fina arbete som Madelén byggt upp under sina år. Men först gäller det att sätta sig in i befintliga verksamheter, lära känna barnen, tonåringarna, unga ledare och alla andra. Och sedan fortsätter vi att bygga vidare därifrån.

”Vem är det som kommer på vägen? Det lyser så grant om hans hår. Jo, det är ju Mästaren Jesus. Till honom, till honom vi går. Och barnen, de sprang från sitt hopprep, från fästning av lera och strå. och mammorna trängdes kring Jesus, på armen de bar sina små. Men då sade Jakob och Petrus: ”Gå bort ifrån Jesus, ni stör. Ni knuffas och skriker och bråkar, och han ska predika, så hör!” ”Nej, nu ska jag inte predika, nu vill jag ta mot mina små, ty sådana tillhör Guds rike, välsignelse måste de få”. Så tog han då barnen i famnen och log och välsignade dem. Hans ansikte lyste som solen, och glada gick mammorna hem”. Det jag önskar är att kyrkan ska få vara en plats där vi får upptäcka vem Jesus är och växa tillsammans. Barnen och ungdomarna ska få hitta sin plats tillsammans med övriga åldrar och att vi ska få gå gladare hem efter mötet med Jesus och varandra. Om vi tänker efter… hur många ord minns vi egentligen från olika samlingar? Utan det är väl mer vad orden fick oss att känna som vi bär med oss genom livet. Vi tar med oss bemötandet och atmosfären. Att vi blev sedda och välkomnade. Väl mött i Kyrkan!

En sång jag alltid tyckt om är Psalm 41 som jag citerar här: 6

Martina


Kyrkans idégrupp i Hagshult inbjuder till årsmöte fredag 2 mars kl. 15. Alla hjärtligt välkomna till församlingshemmet!

Sinnesro – nu med eftersits! Några gånger per termin firar vi Sinnesrogudstjänst tillsammans i Skillingaryds församling. Man kan säga att Sinnesro är en lite enklare Gudstjänst. Det är mycket musik, ljuständning och stillhet. Ofta har vi en inbjuden gäst som delar något från sitt liv. Ibland kan det handla om en person som hittat tillbaka till livet igen efter år av missbruk. Det kan också handla om en händelse som betytt mycket för någon, kanske om en mörk period i livet som blivit ljus igen. Det handlar om livet helt enkelt, i stort som smått. Har du kanske något du vill dela med dig av från ditt liv eller förslag på någon annan som skulle vilja komma och dela en livsberättelse. Hör gärna av dig! Jag tror vi mår bra av att dela livet med varandra i både stort och smått. Det senaste är att fika serveras efter Sinnesrogudstjänsten. Du är varmt välkommen! Här finns inga krav, inga förväntningar och ingen stress. Bara sinnesro, god gemenskap och gott fika! Nästa gång blir söndag 22 april kl. 16. Välkomna!

Tomasmässa

Annandag påsk firar vi Tomasmässa för första gången i Tofteryds kyrka. Varför heter det då Tomasmässa? Namnet syftar på aposteln Tomas, som tvivlade på Jesu uppståndelse. Då passar det ju speciellt bra att fira den för första gången just vid påsk. Det är en gudstjänst för den som söker, tvivlar och frågar. Tomasmässan utarbetades från början i Mikael Agricola kyrka i Helsingfors 1988 och har sedan firats regelbundet i Finland och sedan i övriga Norden och i Tyskland. Närmast härifrån sett har den firats i Kristine kyrka Jönköping. För dig som inte varit med om denna gudstjänstform tidigare kan vi berätta att det är en gudstjänst som präglas av stillhet och eftertanke. En meditativ gudstjänst med musik, tystnad, bön, rörelse och nattvard. I gudstjänsten sjunger vi stilla lovsång ackompanjerad av en mindre musikgrupp. Samtidigt är bönen är en viktig del av gudstjänsten, med möjlighet till förbön i olika former. Du kan skriva egna förböner, få personlig förbön eller helt enkelt be i stillhet. I Tomasmässan har vi också någon gäst som talar eller sjunger. Vid denna första Tomasmässa kommer Petra Sönnichsen Morris att tala. Petra kommer från Vaggeryd där hon är församlingspedagog i Svenska kyrkan samtidigt som hon studerar till präst. Välkommen till en annorlunda gudstjänst med stillhet och helighet. Maria Åberg

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Lovisa Rydberg

TacoSöndag – vi prövar nytt! Samma upplägg som Spagettigudstjänsterna men på en söndag eftermiddag och tacos istället för spagetti. Premiären är på Palmsöndagen 25 mars kl. 16 i Skillingaryds kyrka och församlingshem. Barnkör är med och sjunger. Anmäl för maten till Martina tel. eller sms 0725-44 33 53 eller martina.osterdahl@svenskakyrkan.se

Musikalen ”Frukterna” söndag 20 maj!

På pingstdagen den 20 maj kl. 16 i Skillingaryds kyrka gör barnkörerna en musikal om Andens frukter. Barnen kommer sjunga sånger om de nio frukterna: Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Barnen kommer också gestalta detta i ett drama som handlar om hur vi ska vara mot varandra. Välkomna!

7


Vi har kyrkskjuts! Vi ordnar skjuts till gudstjänster och konserter. Om du behöver kyrkskjuts kan du som tidigare ringa till församlingsexp. under kontorstid, tel 0370-733 50, 733 52 eller på övriga tider till Bernt Ola Hugosson, tel. 070-235 99 51 Lennart Fritz, tel. 070-341 23 39.

Tisdag 27 17.00 Spagettigudstjänst i Skillingaryds kyrka. Anm. mat Janne 070-660 79 71.

Sjung i Projektkören lördag 28 april på musikgudstjänst i Åkers kyrka. Clas Vårdstedt är en uppskattad artist, lovsångsledare, kompositör, producent och översättare och en veteran inom svensk kristen musik. Hans röst eller sånger hörs på närmare 45 cd-produktioner, varav 6 egna soloalbum och han har skrivit och översatt omkring 130 sånger som sjungs runt om i våra kyrkor. Vi sjunger med honom och själva. Vi har övningar torsdagarna 5/4, 12/4, 19/4, 26/4 kl. 19-20.30 i Skillingaryds kyrka samt på lördagen i Åker. Rebecca Wendel leder kören. I samarbete med Erikshjälpen. Välkommen!

MARS

FEBRUARI Lördag 24

Onsdag 28 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka.

Fredag 2 15.00 Årsmöte för Idégruppen i Hagshult. Alla välkomna! Fredag 2 – Världsböndagen 19.00 Ekumenisk samling i Pingstkyrkan Skillingaryd. Lördag 3 14.00 Mässa på Jupiter. 15.00 Mässa på Sörgården. Söndag 4 – ”Kampen mot ondskan” 11.00 Mässa i Skillingaryds kyrka. Onsdag 7 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. 18.30 Rastplats – enkel meditativ mässa. Skillingaryds kyrka

18.00 Fasteinsamlingscafé med andakt. Hagshultskören & Margareta Svensson. Bjud för att få höra dina önskesånger! Servering och lotteri med ätbara vinster. Vi samlar in gamla mynt och sedlar till välgörenhet under våren. Församlingshemmet i Hagshult. Söndag 25 - ”Den kämpande tron” 16.00 Dramamässa & Barnkyrka i Skillingaryds kyrka. Teatergruppen Covenant Players, Soul Children, konfirmanderna. 8

Lördag 10 14.00 Vårauktion i församlingshemmet i Hagshult. Lottförsäljning börjar kl. 13.30. Söndag 11 – ”Livets bröd” 11.00 Mässa i Hagshults kyrka. Kyrkkaffe. 16.00 Gudstjänst & Barnkyrka i Skillingaryds kyrka. Brödauktion, kyrkkaffe.


Onsdag 14 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka.

Långfredagen – ”Korset” 11.00 Gudstjänst i Skillingaryds kyrka. Sång.

Torsdag 15 15.00 Öppet Hus – ”Tofteryd i våra hjärtan”. Sune Toftgård och Evald Andersson. Servering. Församlingshemmet i Skillingaryd.

APRIL

Jungfru Marie Bebådelsedag Söndag 18 – ”Guds mäktiga verk” Aktivitetsdag på Grönelund. Tipspromenad 9.30-12.30. Gudstjänst 11.00. Lotterier, servering av våfflor. Allt överskott går till Svenska kyrkans internationella arbete. Arr: Syföreningen Ankaret. 16.00 Sinnesrogudstjänst i Åkers församlingshem. Onsdag 21 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. Palmsöndagen Söndag 25 – ”Vägen till korset” 11.00 Gudstjänst i Hagshults kyrka. Kyrkkaffe. 16.00 TacoSöndag med Barngudstjänst i Skillingaryds kyrka. Barnkören. Välkomnande av Martina Österdahl. Anm. mat Martina 0725-44 33 53. Se sid 7. Påsken Onsdag 12.00 Passionsandakt & fisksoppa. Församlingshemmet i Skillingaryd. Skärtorsdagen – ”Det nya förbundet” 14.00 Mässa på Jupiter. 15.00 Mässa på Sörgården. 19.00 Mässa i Skillingaryds kyrka. 19.00 Mässa i Hagshults kyrka. Hagshultskören.

15.00 Korsandakt med musik i Åkers kyrka.

Påskdagen – ”Kristus är uppstånden” 11.00 Uppståndelsegudstjänst & Barnkyrka i Skillingaryds kyrka. Kören, Soul Children. Kyrkkaffe med påsktårta. Annandag påsk – ”Möte med den uppståndne” 18.00 Tomasmässa i Tofteryds kyrka. Se artikel på sid. 7 Onsdag 4 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. 18.30 Rastplats – enkel meditativ mässa. Skillingaryds kyrka. Torsdag 5 19.00 Projektkören med Clas Vårdstedts musik startar i Skillingaryds kyrka. Lördag 7 14.00 Mässa på Jupiter. 15.00 Mässa på Sörgården. 18.00 Musikgudstjänst med Svenarums musikkår i Åkers kyrka. Söndag 8 – ”Påskens vittnen” 11.00 Mässa i Hagshults kyrka. 9


16.00 Taizégudstjänst i Skillingaryds kyrka. Efteråt information & film om kommuniteten i sydöstra Frankrike dit 100.000 ungdomar varje år söker sig för att tillbringa en vecka tillsammans med bröderna. Onsdag 11 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. Torsdag 12 15.00 Öppet Hus – ”Våra vänner i församlingen i Katare i Tanzania”. Cristina Virdung, May Billing och Kjell Danfors berättar och visar bilder från studieresan i Tanzania 2017. Servering och lotterier. Församlingshemmet i Skillingaryd. Söndag 15 – ”Den gode herden” 11.00 Mässa i Skillingaryds kyrka. Onsdag 18 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. 14.30 Eftermiddagskaffe för alla i Hagshults församlingshem. ”Musik & Lyrik i väntan på våren”. Lisbeth Dag och Anna-Karin Danielsson. 16.30 Spagettigudstjänst i Åkers kyrka. Anm. mat Martina 0725-44 33 53. Söndag 22 – ”Vägen till livet” 11.00 Mässa i Hagshults kyrka. Per-Erik Åbom. 16.00 Sinnesrogudstjänst & Barnkyrka i Skillingaryds kyrka. Nathalie Carlander från LP/Hela Människan i Värnamo delar sin livsberättelse. Eftersits med baguette. 10

Tisdag 24 17.00 Spagettigudstjänst i Skillingaryds kyrka. Anm. mat Martina 0725-44 33 53. Onsdag 25 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. Lördag 28 18.00 Musikgudstjänst i Åkers kyrka. Clas Vårdstedt & Projektkören. Söndag 29 – ”Att växa i tro” 11.00 Mässa i Skillingaryds kyrka. Soul Children.

MAJ Onsdag 2 12.00 Middagsbön & soppa i Skillingaryds kyrka. Lördag 5 14.00 Mässa på Jupiter. 15.00 Mässa på Sörgården. Söndag 6 – ”Bönen” 11.00 Gudstjänst i Hagshults kyrka. 16.00 Mässa & Barnkyrka i Skillingaryds kyrka. Gemenskapskören. Onsdag 9 12.00 Middagsandakt & soppa i Skillingaryds kyrka (sista för terminen). Kristi himmelsfärds dag Torsdag 10 – ”Herre över allting” 10.00 OBS tiden! Gudstjänst med musik i Skogskapellet. Blåsare från Frälsningsarmén. 18.00 Musikgudstjänst i Åkers kyrka


Söndag 13 – ”Hjälparen kommer” 18.00 Mässa i Tofteryds kyrka. Pingstdagen – ”Den heliga Anden” Söndag 20 11.00 Mässa i Hagshults kyrka. Den nya kyrkohandboken tas i bruk.

16.00 ”Frukterna” – Barnkörernas musikal i Skillingaryds kyrka.

Lördag 2 11.00 Konfirmationsmässa i Åkers kyrka. 14.00 Mässa på Jupiter. 15.00 Mässa på Sörgården. Söndag 3 – ”Vårt dop” 11.00 Mässa i Hagshults kyrka. Vägkyrkan sommaren 2018 Första veckan är i Hagshult 25 juni – 1 juli och andra veckan i Åker 2-8 juli. Programmet kommer i sommarens kyrkoblad, på vår hemsida och Facebooksida.

Annandagen – ”Andens vind” Måndag 21 11.00 Mässa i Skillingaryds kyrka. Söndag 27 – ”Fader, Son och Ande” 11.00 Gudstjänst i Tallnäs kapell. Kerstin Wredén m.fl. Möjlighet till Mors Dags-buffé kl. 13-15. Bokning: 720 50. Onsdag 30

18.00 ”Tjernobylbarnen i våra hjärtan”. Trivselkväll med Tjernobylbarnen som sjunger i Hagshults kyrka. Därefter korvgrillning.

JUNI Fredag 1 19.00 Konfirmandernas årspresentation i Skillingaryds kyrka.

Kom gärna på Språkcafé i Missionskyrkan, öppet varje torsdag 16.30-18.00. Här kan du prata med våra flyktingar och dricka en kopp kaffe eller te. Språkcaféet är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan och Missionskyrkan i Skillingaryd. Huvudansvariga är Mona Daka och Niklas Gideskog.

Eftersom kyrkobladet sträcker sig över en lång tid reserverar vi oss för eventuella ändringar. Se annonsen i Finnveden onsdagar. Du hittar vårt program på internet: www.svenskakyrkan.se/skillingaryd Facebook: Svenska kyrkan Skillingaryds församling

11


Hawa, 26 år

Flykting och skräddare Hawa är 26 år och har gått skräddarutbildningen som Svenska kyrkan stöder genom LWF. Hon bor i flyktinglägret Batil i en hydda bestående av lera och trä som familjen byggt själva. Hon har bott i Batil sedan några år tillbaka, då hon flydde ifrån Blue Nile i Sudan. När Sydsudan bildades 2011 var det flera gränsområden vars linjer inte fastställdes. I dessa områden, bland dem Blue Nile, uppstod strider som tvingade människor att fly. På grund av gerillaverksamheten tillåter Sudan inte heller humanitär hjälp till dessa områden. Hawa blev gift som 15-åring. Idag har hon sex barn att försörja, den yngsta bara fem månader gammal. Innan hon gick skräddarutbildningen var hon som de flesta andra i lägret, beroende av FN:s matransoner. Familjen är fortfarande beroende av dessa, men idag ger pengarna hon tjänar på att sy och sälja kläder ett välkommet tillskott. För de pengarna kan hon köpa det hon behöver som inte ingår i matransonerna. Familjen klarar sig bättre eftersom hon också slipper byta ransonerna mot annat vilket annars är vanligt. – Genom projektet har jag lärt mig läsa, räk-

12

na, sy och nu har jag en liten verksamhet som stärker familjens ekonomi, säger hon. Hawa hade tur som fick gå utbildningen. Den är hett eftertraktad i lägret. Ett byråd bestående av religiösa ledare och andra samhällsaktörer, bestämmer vilka som får gå utbildningen. Deras beslut är baserade på vilka som har störst behov. Nu bedriver Hawa en egen verksamhet där hon syr skoluniformer som hon säljer. Projektet tillhandahåller symaskinen, som hon delar med tre andra kvinnor, och förser också kvinnorna med allt material de behöver. Skoluniformerna säljer hon för 100 sudanesiska pund (cirka 8 kr) per plagg. Hon syr också kläder till sig själv, sin familj och släktingar. Symaskinen har hon ställt på ett bord utanför sitt hus, så att hon ska synas. – Då kan folk beställa av mig när de går förbi. Alla som går skräddarutbildningen får först gå en kurs där de lär sig att läsa och räkna så att de kan mäta upp tyg till exempel. Dessutom behöver de kunna läsa och skriva för att senare sköta en verksamhet. Viljan att lära sig att läsa är så stor bland de vuxna i lägret att denna kurs


Om skräddarutbildningen: • Hittills har 35 personer gått utbildningen. • Utbildningen pågår i 18 månader. • Hittills i år har projektet genererat 6195 skoluniformer. • Målet är att få yrkesutbildningarna cer tifierade så att de som gått kursen senare kan söka arbete som skräddare var som helst. I flyktinglägret Batil bor det cirka 43 200 flyktingar.

foto: magnus aronson/ikon

ofta har dubbelt så många deltagare än de som ska gå skräddarutbildningen. Stoltheten som kvinnorna känner när de kan skriva sitt namn istället för att sätta ett tumavtryck är enorm. – Många vuxna har helt enkelt aldrig fått tillgång till någon sorts utbildning över huvud taget. Därför är det här värt mycket. De får dessutom lära sig lite engelska på dessa kurser, vilket är väldigt populärt, säger Else Berglund, ansvarig för Svenska kyrkans flyktinginsatser i östra Afrika.

När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att bli starkare tillsammans! SMS:a LIV till 72 905 och ge 100 kr eller swisha till 9001223 svenskakyrkan.se/fastekampanjen

13


Detta har hänt!

Första advent avtackade vi Anna-Maria Toftgård och Madelén Johansson efter lång och trogen tjänst.

Under julspelet fick Maria änglabesök...

Hela ensemblen.

14


Årets mest bejublade luciatåg.

På församlingens grötfest framförde Linus Persson en monolog om vådorna av personalens besök på företagshälsovården.

Ungdomsgruppen kämpade i celle rna på Prison Island.

15


HÄR NÅR DU OSS...

Gåvor 123 395 80 71 Barn-ungdom-familj-soppa 123 459 57 24

Kyrkoherde Klas Svensson 733 51, 0730-60 90 40 klas.svensson@svenskakyrkan.se

Församlingspedagog Martina Österdahl 733 53, 0725- 44 33 53 martina.osterdahl@svenskakyrkan.se

Vaktmästare Peter Nilsson 37 57 81 peter.nilsson@svenskakyrkan.se

Präst Maria Åberg 733 56 maria.aberg@svenskakyrkan.se

Församlingspedagog Jan Bäckelie 733 57, 070-660 79 71 jan.backelie@svenskakyrkan.se

Vaktmästare Lars-Henrik Olsson 37 57 84 lars-henrik.olsson@svenskakyrkan.se

Förvaltningsassistent Inga-Britt Nordquist 733 52 inga-britt.nordquist@svenskakyrkan.se

Kyrkomusiker Anna-Karin Danielsson 733 54, 070-268 94 77 anna-karin.danielsson@svenskakyrkan.se

Vaktmästare Linda Ekros 37 57 83 linda.ekros@svenskakyrkan.se

Kamrer Sofie Rosell 073-818 01 59 sofie.rosell@svenskakyrkan.se

Kyrkomusiker Rebecca Wendel 733 59 rebecca.wendel@svenskakyrkan.se

Vaktmästare Elin Karlsson 37 57 82 elin.karlsson@svenskakyrkan.se

Diakoni Mona Daka 733 55, 0727-44 86 00 mona.daka@svenskakyrkan.se

Kyrkomusiker Ing-Marie Åkerhag 0706-76 69 85 ingainga@telia.com

Vaktmästare Robert Abrahamsson 37 57 85 roberth.abrahamsson@svenskakyrkan.se

Diakoni Lovisa Rydberg 733 58 lovisa.rydberg@svenskakyrkan.se

Vaktmästareförman Anna-Karin Görebrant 37 57 80 annakarin.gorebrant@svenskakyrkan.se

Redaktionsgruppen för kyrkobladet består av: Erik Sjöberg, Martina Löwenham, Gordon Stewart, Johan Thelander, Gunvi Olsson, Pia Jonsson, Jan Bäckelie och Klas Svensson. Hör gärna av dig till nån av oss med tips & idéer!

Skilltryck AB • www.skilltryck.se • Omslag: Pia Jonsson

Församlingsexpeditionen: Östra Vasagatan 19, 568 32 Skillingaryd Telefon: 0370-733 50 · Telefontid: mån-fre kl. 8-12, 13-16. e-post: skillingaryds.forsamling@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsexpeditionen: 767 05 Församlingshemmen: Åker 740 22 · Hagshult 69 30 17 · Skillingaryd 0737-14 39 06 www.svenskakyrkan.se/skillingaryd

Kyrkobladet nr 1 2018  
Kyrkobladet nr 1 2018  
Advertisement