Page 1

Arkitektoniskt original

Norra Åsvägen 32, Österskär


© Sjöfartsverket


å

ret var 1966 då byggmästare Holger Adolfsson och hans hustru Gunhild som var arkitekt föll för läget och möjligheterna på den stora tomten på Norra Åsvägen. Marken köptes samma år och styckades upp till två villatomter varpå paret lät rita och uppföra två rymliga och funktionella villor med var sitt garage sammanbyggda vid tomtgränsen för bästa utnyttjande av arealen. Det kreativa

paret, som har ritat och uppfört flera villor i Österskär, insåg snabbt att det höga och soliga läget på hörntomten intill Sättravägen med närhet till bad- och båtliv, tilltalade dem extra mycket. Där och då började den kreativa process vars lyckade resultat stod färdigt för inflyttning två år senare. Den starka känslan - här vill jag leva, här vill jag bo - födde energin till projektet. Här i villan på Norra Åsvägen 32 bodde paret livet ut. Nu är denna orörda pärla med bevarad retrokänsla och tidstypiska detaljer och stildrag till salu.


Läget är fridfullt och området attraktivt. På kort gångavstånd nås badplatsen i Sätterfjärden, Roslagsbanan med snabbtåg till Stockholm Östra Station, Österskärs handel med riktigt bra charkdisk och service, Österskärsskolan på Tunavägen och båtbryggor i Sätter- och Tunafjärden. Att bo på Norra Åsvägen 32 är att bo sjönära vilket bekräftas då man skymtar Sätterfjärden från altanen utanför matrummet. Villan är placerad högst upp på tomten och planerad så altanerna, uteplatsen och fönstren optimalt fångar solens strålar från morgon till sen kväll. Tack vare husets T-form och stora fönsterpartier får man ett mycket ljust hem. Tomtgränsen är inhägnad med ett rejält vitmålat staket, perfekt för såväl familjer med små barn som hundägare. Vid uppfarten och entrén finns en bekväm carport och ett isolerat garage med vattenburen värme som leds från villan genom kulvert. Mellan huskropparna bildas en trivsam rumskänsla med stenlagd gång och stora rhododendronbuskar och i väster finns en uteplats under tak.

’’

Med ett attraktivt och fridfullt läge.


När villan uppfördes var det funktionella på modet vilket tydligt framgår i rymliga rum med stora ljusinsläpp och bra förvaring och förråd. Villans exteriör är tidstypisk med hållbara och underhållsfria material i tegel, målad puts, koppar och eternittak. Invändigt har man valt gedigen parkett i ek, väggpaneler, dörrar och karaktäristiska snickerier i ädelträ som idag anses alldeles för dyra och även då var exklusiva material som gjorde intryck. Våtrummen är kaklade i mönster och färgtoner från 60-talet. I köket sitter originalköket kvar, tidlöst och väl behållet med släta vitlackade luckor med infälld aluminiumlist vilket var lika exklusivt då som populärt idag. Här mixas det vita mot mörka snickerier i en tydlig och tilltalande kontrast, ett genomgående drag där vita väggar varvas med breda panelskivor i ädelträ. Planlösningen är riktigt bra. Här nås det ljusa köket med panoramafönster direkt vilket underlättar vardagen. Sällskapsytorna är generösa och vardagsrummet rymmer matsalsmöbel för många matgäster och två rejäla soffgrupper. Mitt i ståtar den öppna spisen med tidstypiska stildrag, en kreation designad av arkitekten själv. I sällskapsrummet på nedre våningen finns ytterligare en murad spis, lika karaktäristisk, som under senare år installerats med en kassett i gjutjärn för bästa värmekomfort. Ytorna kring bastu, dusch och tvättstuga kan utgöra grunden för den perfekta spa- och relaxmiljön. Villan var tidigare uppvärmd med olja men sedan några år ersatt med en rejält tilltagen bergvärmepump med två borrade och gradade hål strax utanför carporten. En investering som betalat sig rejält då elförbrukningen är mycket låg för husets storlek och volym.


Fastighetsbeteckning: tuna 7:97 Pris/bud: 5 385 000 kr Sjönära avstånd: 2 min Byggnadstyp: 1 plan med källare Byggår: 1968 Boyta: 155 m² + 155 m² Antal rum: 6 rum, varav 3-4 sovrum Tomtareal: 992 m² Grund: platta på mark Stomme: lättbetong och trä Bjälklag: trä Fasad: tegel, trä och koppar Takbeklädnad: eternit Fönster: 2-glasfönster Ventilation: självdrag Vatten: kommunalt Avlopp: kommunalt Uppvärmning: vattenburen värme från bergvärmepump (två borrade hål)

Med känsla för detaljer och ljus.

Typkod: 220, Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 2 958 000 kr (fastställt avs år 2012) planbest: byggnadsplan (1964-03-20) driftskostnad: 31 212 kr/år Pantbrev: 355 000 kr gemensamhetsanläggningar: Österåker Tuna GA:4 tv-anslutning: tv-antenn internetanslutning: adsl Säljare: gunhild adolfssons dödsbo Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


’’

Snickerier i ädelträ som idag anses alldeles för dyra och även då var exklusiva material som gjorde intryck.


’’

Arkitekten ritade villan åt sig själv.


Vid 1900-talets början skapades Österskär av de välbärgade stockholmarna.

Österskär bjuder på trevliga promenadstråk med populära strandpromenaden på udden mot havsbadet Solbrännan där restaurangen med samma namn ligger. Det var de välbärgade stockholmarnas längtan till skärgården som vid 1900-talets början skapade området Österskär. Roslagsbanan med Österskär som ändstation anlades redan 1906. Med snabbtåget via Täby Centrum nås Stockholm på drygt 30 minuter och det går lika snabbt med bil. Här erbjuds en sjönära livsstil med bad- och båtliv på bekvämt avstånd till både stan och Arlanda. Villan på Norra Åsvägen 32 erbjuder en härlig volym och möjligheter för ett långsiktigt och trivsamt sjönära boende för såväl familjen som företagaren med önskemål om rejäla ytor. Välkommen!


4.040.0 0

6.00 6.00

9.92.0 20

6.50 6.50


O

Om Sjönära Vi värdesätter den sjönära livsstilen. Vår passion och genuina känsla för skärgården har vi sedan barnsben och vi brinner för den sjönära livsstilen, troligtvis precis som du. Vi är idag nio mäklare specialiserade på sjölägen och sjönära boenden. I vårt team finns också fyra specialister som arbetar med marknadsföring, ekonomi och support. Den kompetens och erfarenhet vi har byggt upp sedan 90-talet är er och vår trygghet för en lyckad försäljning. Lägg där till vårt personliga engagemang i varje uppdrag, känsla för bilder och marknadsföring och en nära relation till våra kunder. Varje kundkontakt blir vår referens. SJÖNÄRAs marknadsplats sjonara.se är unik i branschen och erbjuder det mest intressanta utbudet av sjönära boenden. Här avgör läget och känslan mer än området eller kommunen, vilket ger fler spekulanter till varje uppdrag. Sjonara.se är den självklara mötesplatsen för säljare och köpare av sjönära fastigheter. Sjönära grundades 2006 och vi har två kontor, ett i Vaxholm och ett på Östermalm i Stockholm. Välkommen till en sjönära värld!


Det är vi som är Sjönära Ansvarig mäklare

tommy carlberg

08-522 348 03, 070-753 48 13 tommy@sjonara.se

Camilla Asplund

Johan Vogel

Tom Kallstenius

Elisabeth Eldh

Peter Svensson

Carina Hedin

Robert Nordstrand

Louise Franzén

Joachim Söderberg

Cecilia Arvidson

Mats Öhlin

Lina Berge


vi har alla en längtan till vattnet Hamngatan 20, vaxholm | banÊrgatan 9, stockholm | 08-522 348 00 | sjonara.se

N åsvägen tc  
N åsvägen tc