Page 1

a o l i n ä E l ämmyksiä j a el ä

Löydä suosikkisi! PALVELUT JA MATKAILU 2017


TAMPERE 20 min

KESKELLÄ KASVUA Noin 17 000 asukkaan Akaa on puoli tuntia Tampereelta sijaitseva liikennekeskus, jossa kohtaavat valtatie 3 ja 9 sekä Helsingistä ja Turusta Tampereelle johtavat rautatiet. Moottoritie ja päärata takaavat sujuvan liikkumisen joka suuntaan. Vertaansa vailla oleva sijainti Helsinki-Hämeenlinna-Tampere -kasvukäytävällä tarjoaa Akaalle erinomaiset kehittymisen edellytykset myös tulevaisuudessa.

E12 3

E12 9 E63

3 HÄMEENLINNA 20 min

TURKU 1h 40 min HELSINKI 1h 20 min

Asuinalueet ovat rakentuneet kolmen taajaman, Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken ympärille. Luonnonläheisessä kaupungissa on tilaa asua ja elää. Etäisyydet kaupungin sisällä ovat lyhyitä, joten palvelut ovat helposti tavoitettavissa. Luontomaisemat ja lenkkipolut avautuvat lähes kotiovelta. Tervetuloa Akaaseen – kauas kiireestä mutta keskelle kaikkea!

KEHITTYVÄ KAUPUNKI

Akaa panostaa voimakkaasti kaupungin kehittämiseen. Uusi yritysalue Akaa Point rikastuttaa elinkeinoelämää ja tarjoaa lähivuosina lukuisia uusia työpaikkoja. Keskustan alueen vetovoimaisuutta pyritään jatkuvasti kehittämään muun muassa kaavoituksella.

2

Akaasta ovat lähtöisin mm.

Jarkko Ahola, Antti Favén, Eeles Landström, Juhani Merimaa, Arto Nyberg, Kimmo Pohjonen, Aki Sirkesalo, Satu Tuomisto ja Arvo Ylppö. Ylppö ja Sirkesalo ovat saaneet Toijalaan nimikkotiet: Ylpöntien ja Sirkesalontien.


Pikainfo • Asukkaita vuoden 2016 lopussa n. 17 000 • Akaan kaupunki syntyi vuonna 2007, kun Toijalan ja Viialan kunnat yhdistyivät • Kylmäkosken kunta liittyi Akaaseen vuonna 2011 • Akaa on vuonna 1483 perustetun ja edelleen toimivan seurakunnan nimi • Akaa on rautateiden risteyspaikka, sekä Toijalassa että Viialassa on rautatieasemat • Kaupunki toimii Etelä-Pirkanmaan liikennekeskuksena • Yrityksiä on noin 1100

Tiesitkö?

Akaa on Suomen Hunajapääkaupunki: kaupungin alueella on 40 kaupunkitarhaa, joiden mehiläiset tuottavat noin 20 tonnia hunajaa vuosittain. Mehiläiset ovat lauhkeaksi jalostettuja italialaisia rotuja, joten niistä ei ole vaaraa ihmisille. Makeassa kaupungissa juhlitaan kesän lopussa Hunajaviikkoja.

3


ASUMINEN JA PALVELUT

KURKISTA UUTEEN KOTIISI! Akaassa on tarjolla monipuolisesti omistus- ja vuokra-asuntoja rivi- ja kerrostaloista. Vaihtoehtoja löytyy niin maaseutumaisesta miljööstä kuin kaupunkimaisesta asumisesta pitäville. Asuntojen hinnat ovat vain murto-osan isompien kaupunkien hinnoista ja parhaimmillaan kodin ikkunasta siintävät upeat järvimaisemat. Oman kodin rakentajien tarpeisiin kaupunki kaavoittaa jatkuvasti uusia asuinalueita. Viimeisimpiä alueita ovat keskustan tuntumassa sijaitseva Uusikylä, hyvien liikenneyhteyksien Männikkö ja luonnonläheinen Hukari. Tipurin alue on oikea valinta maaseudun väljyyttä ja vesistöjä rakastavalle. Tontit ovat edelleen Akaassa verraten erittäin edullisia. Oma koti järven rantaan – meiltä tontit omalla rannalla tai järvinäköalalla www.akaa.fi/tontit 4

LUONTO LÄHELLÄ

Vesistöt, kuntoilureitit ja luontopolut kutsuvat virkistäytymään luonnon äärelle lähes kotiovelta. Hyvin hoidetut ja läheltä löytyvät liikuntapaikat palvelevat niin himourheilijoita kuin arkiliikkujia ympäri vuoden. Kesällä nautitaan uimarannoista, luontopoluista ja frisbeegolfista, kun taas talvella kannattaa suunnata laduille, luistelemaan tai vaikkapa pulahtamaan avannossa.

KETTERÄÄ ARKEA

Akaassa niin palvelut, työpaikat kuin harrastusmahdollisuudet löytyvät läheltä, joten siirtymät tai ruuhkat eivät lohkaise kallisarvoista aikaa. Perusturvan palveluihin panostetaan rakentamalla kaupunkiin uusi hyvinvointikeskus tulevien vuosien aikana. Lapsiperhepalveluita on Akaassa haluttu voimakkaasti kehittää. Perheitä pyritään tukemaan arjen haasteissa jo siinä vaiheessa, kun pulmat ovat vasta nousemassa esiin.


ASUMINEN JA PALVELUT

Varhaiskasvatusta tarjotaan kaikissa kolmessa taajamassa sekä päiväkodeissa että perhepäivähoidossa. Akaassa lapsia kannustetaan luovuuteen; esimerkiksi 25-vuotias Ylpönpihan päiväkoti on erikoistunut kuvalliseen ilmaisuun ja lapsia kannustetaan aktiiviseen osallistumiseen sekä luonnon tutkimiseen metsäpihan ympäristössä. Elokuussa 2017 Akaassa aloittaa toimintansa uusi yksityinen päiväkoti Onni.

TUKEA NUORILLE

KAIKKI LÄHELLÄ Työpaikat, palvelut ja harrastusmahdollisuudet löytyvät Akaassa läheltä, joten siirtymät tai ruuhkat eivät lohkaise arjesta kallisarvoista aikaa.

LAPSET

Kaupungissa on erittäin kattava kouluverkosto ja esikoulut toimivat koulujen yhteydessä. Akaan lukio menestyy hyvin Pirkanmaan kuntien välisessä lukiovertailussa. Toisen asteen koulutusta sekä korkeakoulutusta on monipuolisesti saatavilla lähikunnista. Kaupunki tarjoaa esikoululaisille sekä 1.-2.-luokkalaisille lapsille aamu- ja iltapäivätoimintaa. Alakouluikäisten lasten iltapäiväkerhoissa harrastetaan muun muassa teatteria ja kokkaillaan yhdessä. Yhdistysten harrastustoiminta täydentää laajaa lasten tarjontaa.

Nuorisopalveluiden toiminta on tarkoitettu kaikille nuorille viidesluokkalaisista 17-vuotiaisiin. Nuorisotyötä tehdään nuorisotiloilla, sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Yhteistyö on aktiivista koulujen ja järjestöjen kanssa. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja toimia tukena tilanteissa, joissa nuori miettii tulevaisuuden suunnitelmiaan. Etsivä nuorisotyön palvelut on tarkoitettu 15-28 –vuotiaille akaalaisille nuorille. Akaan Nuorten Ykspaja tukee osana kaupungin työllisyydenhoitoa alle 29-vuotiaiden työllisyys- ja koulutuspolkuja seinättömän työpajatoiminnan keinoin.

VIREYTTÄ VANHUUTEEN

Akaassa eletään aktiivista vanhuutta. Akaan kaupunki ja Urjalan kunta ovat mukana Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen hankkeessa 2017-2019. Hankkeen puitteissa kaupunkilaisille tullaan järjestämään liikuntaraateja ja muita tapahtumia. Vanhuspalveluiden keskeisenä tavoitteena on kannustaa ikäihmisiä huolehtimaan omasta terveydestä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Kotona asumista tuetaan omaishoidon, perhehoidon, senioriklubin, kuntosaliharjoittelun ja kotihoidon avulla. Yhdistyksillä on Akaassa runsaasti tarjontaa ikäihmisille. Esimerkiksi Toijalan ja Viialan Eläkkeensaajat, Akaan Seudun Ruskat, Akaan Seudun Sydänyhdistys ja monet muut yhdistykset järjestävät mukavaa, aktivoivaa toimintaa jäsenilleen.

5


ASUMINEN JA PALVELUT

Minun Akaani

Tuuli Talvitie 1. Toijalan kirkonseutu Kirkonmäki ja kappeli - varsinkin talvella kauniin lumisena ja valaistuna 2. Pätsiniemen asuinalue Rauhallisen kävelylenkin ihannemaasto 3. Torikahvit Toijalan torilla Kesäpäivän kiireetön tunnelma ja paljon tuttuja

Tuuli Talvitie ja Riku Liukko nauttivat Akaassa eniten kiireettömyydestä. Vipinää arkeen 6 tuovat tyttäret Sanni ja Elli.


ASUMINEN JA PALVELUT

KIIRE KAIKKOSI

Torkon alueella sijaitsevassa omakotitalossa nelihenkinen lapsiperhe valmistautuu iltapuuhiin. Perhe muutti Akaaseen Tampereelta syksyllä 2013, kun kohdalle sattui mieluisa koti hyvien yhteyksien varrelta. – Silloin minulle kirkastui, että Akaasta voisin kulkea junalla työpaikalleni Vantaalla. Uudesta kodista löytyy tilaa sekä sisältä että pihalta, mikä oli meille tärkeää, Tuuli Talvitie sanoo. Puoliso Riku Liukko autoilee arkisin moottoritietä pitkin töihin Tampereelle Hervantaan, jonne matka taittuu noin puolessa tunnissa. – Matka menee oikein mukavasti, kun valitsee ajankohdan oikein, Riku tuumaa.

TOIMIVAT PALVELUT

Perhe on päässyt hyvin sisälle Akaan vapaa-ajan tarjontaan ja sosiaaliseen elämään. Tutuksi ovat tulleet musiikkiopiston muskari sekä yhdistysten järjestämät vauvakerhot ja jumpat. Urheilumieheksi tunnustautuva Riku huhkii iltaisin mielellään lentopallo- ja salibandykentillä kavereiden kanssa. Kiireinen elämänrytmi on vaihtunut yhdessäoloon ja pihaleikkeihin. Pienen kaupungin palveluiden saatavuus yllätti heti kättelyssä. – Oli positiivinen yllätys, että kaupugin neuvolaan ja hammaslääkäriin pääsi nopealla varoitusajalla, Tuuli kehaisee. Entä kohta 4-vuotias Elli, onko hänestä mukava asua Akaassa? – Joo, kaikki on hyvin, vastaa Elli reippaasti.

7


ELINKEINOELÄMÄ JA YRITTÄMINEN

ETUA SIJAINNISTA

Akaan sijainti Suomen kasvukäytävällä on erinomainen: Helsinki – Tampere –moottoritie, valtatie 9 ja päärata varmistavat logistisen toimivuuden sekä työvoiman saatavuuden. Kaupunki on myös tunnettu monipuolisesta yrityskannasta sekä osaavasta ja koulutetusta henkilöstöstä. Akaa on yritys- ja yrittäjämyönteinen kaupunki, joka tarjoaa elinkeinoelämälle tukea monipuolisesti, nopeasti ja osaavasti. Kaupungin elinkeinopalvelut kehittää paikallisten yritysten toimintaedellytyksiä ja edesauttaa uusien yritysten sijoittumista kaupunkiin. Elinkeinotiimi auttaa sinua löytämään yrityksellesi parhaat ratkaisut, oli sitten kyseessä yrityksen kehittäminen, sijoittuminen, rahoitus, toimitilat, työvoiman saatavuus tai muut yritystoimintaan liittyvät asiat. Yritystontteja on tarjolla eri puolilla kaupunkia kilpailukykyiseen hintaan loistoyhteyksien varrella. Kaupunki on myös tapauskohtaisesti valmis rahoittamaan kasvavien ja työpaikkoja luovien yritysten toimitilojen rakentamista. Akaassa pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on mahdollisuus investointitukiin.

AKAA POINT LOCATION, LOCATION, LOCATION

Akaa Point tarjoaa 180 hehtaaria pelikenttää yrityksille Tampereen eteläisellä logistiikka-alueella valtateiden 3 ja 9 kainalossa. Joustava maankäyttö mahdollistaa räätälöidysti tilaa yrityksesi tarpeisiin. Alueella on vahva kaava, ja lupaamme palvella ketterästi yritystäsi. Peli on avattu, onko nyt sinun vuorosi? 8

MATKALLA HUIPULLE Akaalaisen paikannuslaitevalmistaja Yepzonin toimitusjohtaja Otto Linnalla on syytä hymyyn. Ovet kansainvälisille markkinoille on avattu, ja Amerikan myynniltä odotetaan suuria. Tavoitteena on tuplata liikevaihto vuosittain. Yepzonin laitteiden avulla käyttäjä voi taata ihmisen, omaisuuden tai lemmikin paikannuksen pienen, mukana kulkevan laitteen avulla. Teollisuus hyödyntää tekniikkaa muun muassa rahdin paikannuksessa. – Niin ikävää kuin se onkin, ihmisten yleinen turvattomuuden tunne on lisääntynyt, mikä lisää laitteiden kysyntää. Meidän laitteissamme yhdistyvät pieneen tilaan pakattu tekniikka ja akun kestävyys, Otto Linna kertoo. Uusin laite sisältää lisäksi hälytystoiminnon, ja sisäpaikannuksessa hyödynnetään alan johtavaa tekniikkaa. Ohjelmistokehityksestä vastaa Akaasta kotoisin olevan Mikko Kuitusen luotsaama Vincit Oy, kun taas laitesuunnitteluun on osallistunut useita eri alihankkijoita. Kuoret valmistaa niin ikään akaalainen Insima Oy. Akaan liikenneyhteydet ovat työssään ahkerasti matkustavan Linnan mielestä vertaansa vailla. – Täältä on helppo matkustaa Tampereelle ja Helsinkiin. Ulkomaille pääsee kätevästi, kun lentokenttäyhteydet ovat niin hyvät.


A E

ELINKEINOELÄMÄ JA YRITTÄMINEN

Täältä on helppo matkustaa Tampereelle ja Helsinkiin. Ulkomaille pääsee kätevästi, kun lentokenttäyhteydet ovat niin hyvät.

Paikannuslaitevalmistaja Yepzon on kiilannut Akaasta Amerikan markkinoille.

9


Pullokone kilkattaa, kun Helena Kangasluoma ja Kimmo Kyllönen lähettävät Suomen parasta olutta janoisten maisteltavaksi.

ELINKEINOELÄMÄ JA YRITTÄMINEN

LENTOON LÄHDÖSSÄ Moderni käsityöläispanimo Hopping Brewsters jakaa hyvän oluen ilosanomaa Akaasta käsin. Tuotteissa yhdistyvät amerikkalainen valmistusperinne sekä raikas brändi, joka ammentaa voimansa ilmailuhistoriasta ja pin up – maailmasta. Tuotantokapasiteetti kasvaa kohisten, ja pian tankeissa valmistuu huurteista juomaa jopa 30 000 litran kuukausivauhtia. Meneillään oleva olutbuumi ilahduttaa pääkeittäjä Kimmo Kyllöstä. - Ihmisten kiinnostus lähituotteisiin, ruokaan ja juomaan on ilahduttavasti nousussa. Makujen ja fiilisten metsästäminen on se juttu. Vähemmän on enemmän myös oluissa, Kyllönen miettii.

10

PARASTA MALTAISTA

Hopping Brewstersin Warthog IPA valittiin omassa sarjassaan Suomen parhaaksi olueksi 2016. Juomien kysyntä on tämän jälkeen kasvanut entisestään. Nykyään akaalaispanimon tuotteita saa Alkon ja vähittäismyymälöiden hyllyistä sekä monista olutravintoloista ympäri maan. Tuotantotilat sijaitsevat erinomaisten yhteyksien äärellä Akaanportin yritystalossa. - Moottoritien läheisyys mahdollistaa logistiikan toimivuuden. Odotamme kovasti lakimuutosta, joka sallii ulosmyynnin asiakkaille. Tarkoituksena on perustaa panimon yhteyteen myymälä, josta saa olutta ja paikallisia lähiherkkuja, Kimmo Kyllönen paljastaa.


LÄHIHERKUT TILOILTA

ELINKEINOELÄMÄ JA YRITTÄMINEN

Akaassa nautitaan monipuolisesti paikallisten lähiruokatilojen antimista. Herkut voi napata suoraan tiloilta suoramyyntipäivinä, lähiruokarenkaiden kautta tai noutaa paikallisten liikkeiden hyllyistä tarjonnan mukaan. Maaseutuelinkeino voi hyvin – yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Lihatiloilla kasvatetaan niin ylämaankarjaa, nauta- ja lypsykarjaa, kukkoa kuin lammastakin. Osa tiloista toimii luomun periaatteita noudattaen. Tuoretta lähikalaa on saatavissa paikallisesta kalamyymälästä. Lihan ja kalan kaveriksi sopivat paikallisen panimon oluet tai janon voi sammuttaa akaalaisen luomutilan maukkailla tuoremehuilla. Suomen Hunajapääkaupunki Akaassa tuotetaan hunajaa noin 20 tonnia vuosittain. Luonnon omaa makeuttajaa on saatavilla ympäri vuoden niin tuottajilta, tapahtumista kuin myymälöistäkin.

Ruokabloggaajia

Akaasta:

www.habanerokitchen.com www.miesjagrilli.fi

11


LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

12

SATA LASISSA

Autourheilu on vienyt akaalaisen Ville Mikkolan niin kotimaisille kuin kansainvälisille huippuradoille.


LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

Ville Mikkola aloitti moottoriurheilun isänsä jalanjäljissä 15-vuotiaana. Tuolloin renkaita kulutettiin jokamiesluokassa, joka vaihtui sittemmin rallicrossiin. Mikkola kaasuttelee Ford Fiestallaan rallicrossin SM-, ja Pohjois-Euroopan sarjoissa. Menopelistä löytyy hevosvoimia 550, ja auto kiihtyy nollasta sataan nopeammin kuin F1-autossa. Silti hurjapäätä ei huimaa. - Radalla olen enemmän harkitseva kuin impulsiivinen. Mieluummin ajan kisan maaliin kuin pyrin kärkeen hinnalla millä hyvänsä. Ikä ja kokemus ovat rauhoittaneet, 32-vuotias akaalainen tuumaa.

TUURIAKIN TARVITAAN

Kisamatkoilta on tarttunut mukaan monta sarjan nelossijaa ja yksittäisiä kisavoittoja. Toiveissa on, että ensi kaudella tekniikka kestäisi paremmin ja ripaus onneakin olisi matkassa. Kun kisamatka päättyy pettymykseen, se koskettaa koko tiimiä. - Rallicross on ehdottomasti joukkuelaji, jossa 90 prosenttia työstä tehdään ennen starttia. Matkoilla tarvitaan huoltohenkilöstöä, mihin kaverit käyttävät vapaa-aikansa. Sama kaveriporukka kokoontuu Toijalan verstaalle rassaamaan menopelejä ja vapaa-aikana järjestämään kisoja kotikentillä. Harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi kaverukset perustivat Akaan Moottorimiehet –yhdistyksen. Mikkolan mielestä Akaassa on hyvät edellytykset harrastamiselle. - Täällä on mikroautorata, voi ajaa motocrossia ja talvella jääradalla. Haluamme kannustaa nuoria lajien pariin, ja suunnitteilla on heille toimintaa, Ville Mikkola vihjaa.

INTOA JA SISUA

Aktiivisessa kaupungissa riittää liikkujalle harrastamisen vaihtoehtoja. Olit sitten kuntoilija, reippailija, tai himoliikkuja, hyvin hoidetuista liikuntapaikoista löytyy valinnan mahdollisuuksia jokaiseen makuun. Kuntosaleilla ja liikuntahalleilla ylläpidetään kuntoa ja urheillaan hikeä pintaan eri lajien parissa. Toijalan Monitoimihalli on hyvin varustettu sisäliikuntapaikka, jossa on mm. monipuolinen kuntosali, 50 m juoksusuora, pituushyppypaikka ja mahdollisuus kaikkiin sisäpallopeleihin. Monarilla voit seurata myös lentopallon ja futsalin huipputason pelejä. Huimapäiden paikka on Vauhtipuisto Karting, jossa voit testata ratakuskintaitojasi. Tänä vuonna Akaassa avaa ovensa myös uusi keilahalli. Paikallisten liikuntayhdistysten, yritysten sekä kansalaisopiston tarjonnasta löydät juuri sinulle mieluisan harrastuksen ratsastuksesta pallopeleihin ja voimistelusta tanssiin, yleisurheilua unohtamatta. Akaan kaupunki on panostanut ikäihmisten sekä erityisryhmien hyvinvointiin järjestämällä mieltä ja kehoa virkistäviä jumppia. 13


LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

Minun Akaani

Hessu Maxx Reckless Love -yhteen rumpali

1.Viialan jääkkiekkokaukalo Arvostan Akaassa hyviä ulkoilu- ja liikkumismahdollisuuksia. Talvisin Viialan jääkiekkokaukalo on kovassa käytössä. 2. Kylmäkosken Disc Golf -rata Kesällä käyn lähes päivittäin Kylmäkosken DiscGolfParkissa, joka on todella suosittu harrastajien kesken ympäri maan. 3. Uimarannat ja Beach Volley Myös uimarannat ja rantalentopallo ovat minun mieleeni. Toivottavasti kaikista liikuntaan liittyvistä paikoista pidetään jatkossa hyvää huolta Akaassa. Ne mahdollistavat terveyttä akaalaisille ja nuorille hyvän kasvuympäristön.

14


LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

VIRKISTY LUONNOSSA Akaata ympäröivät vesistöt ovat todellinen vapaa-ajan helmi vuodenajasta riippumatta. Omalla veneellä liikkuville Akaa tarjoaa loistoyhteydet Hämeenlinnaan saakka Vanajaveden kautta. Hopealinjojen sisävesilaiva risteilee kesäisin Vanajavedellä Tampereen ja Hämeenlinnan välillä, jolloin laivaan voi hypätä myös Toijalan Satamasta. Satamassa viivähtää mielellään pidempäänkin – siitä pitävät huolen uimaranta, sauna, kioski, beach volley –kenttä ja täysverinen kesäteatteri.

Fillarin fani?

Löydä sisäinen seikkailijasi ja lähde löytöretkelle Pyhäjärvireitille www.pyhajarvireitti.fi

Testaa myös reipasta melomista Tarpianjoen komeissa maisemissa tai kalastusta Haihunkosken kuohuvassa koskimiljöössä. Kylmäkoskella ihastuttaa Jalantijärvi upeine kansallismaisemineen. Arajärven alueen ainutlaatuisuuksia ovat poikkeuksellisen kirkas uimavesi ja luontoreitti, joka polveilee luonnonsuojelualueen läpi. Pohjoismaiden ensimmäinen 27-väyläinen frisbeegolfrata löytyy Savikoskelta, jonka monipuoliset maastot keräävät kiitosta niin ammattilaisilta kuin harrastajilta. Nahkialanvuoren kuntoreitti houkuttelee kesäisin lenkkeilijöitä ja talvella hiihtäjiä luonnon rauhaan. Kuntoreitti yhdistyy Terisjärven luontopolkuun, jonka varrella voit bongata harvinaisia lintuja ja paistella laavueväät.

15


LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

VERKOLLE KÄY! Lentopallolla on Akaassa pitkät perinteet, ja lajin pariin ovat tervetulleet kaikenikäiset iskijät. A-Volleyn pienimmät pallokoululaiset ovat alle kouluikäisiä, ja varttuneemmat urheilevat Patu-kerhon ja Akat-Volleyn paidoissa. Seura tunnetaan kannustavasta ja tavoitteellisesta nuorison valmennustyöstä. Laji vaikuttaa myönteisesti niin motorisiin kuin sosiaalisiin taitoihin. Edustusjoukkue Akaa-Volley pelaa menestyksekkäästi miesten ykkössarjassa. 16

Tiesitkö?

Kohta 40-vuotias Toijala-Lentis –turnaus tuo kesäkuussa kaupunkiin liki 1000 pelaajaa.


LEIKI JA LIIKU

LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

Perheen pienemmille riittää harrastuksissa valinnanvaraa. Liikunnan hyödyt kantavat pitkälle, kun itselle mieluisan lajin löytää jo varhaisessa vaiheessa. Kaupungin sekä seurojen järjestämässä toiminnassa pääsee opettelemaan uusia taitoja ja purkamaan kertynyttä energiaa. Kaupungissa toimii kaksi balettikoulua, joiden tunneilla pyörähtelevät pienemmät ja isommat ballerinat. Tanssin taikaa tarjoillaan myös Toijalan Valppaan ja Viialan Pyryn järjestämillä tunneilla. Motoriikka ja kunto kohenevat yleisurheilulajien parissa, joita löytyy mm. Toijalan Vauhdin ja Viialan Valtin laajasta tarjonnasta. Joukkuelajeista sähly, jalkapallo ja lentopallo ovat monen lapsen suosikkeja. Tai entäs jotain muuta: suunnistus, ratsastus ja tennis ovat oivia harrastuksia raikkaassa ulkoilmassa viihtyville.

17


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

INNOSTU JA VOIMAANNU Nauti Akaan runsaasta kulttuuritarjonnasta ja nähtävyyksistä! Omaleimaiset kohteet ja tapahtumat kutsuvat sinua kokemaan jotain uutta.

Taidetta ja kulttuuria

Akaalaiset museot ammentavat paikallisesta historiasta ja perinteestä. Tarinoita rautateiltä esitellään Veturimuseossa, tapetinvalmistukseen syvennytään Pihlgren ja Ritolan Tapettimuseossa, ja menneiden aikojen elämäntapaa voi ihastella Kinnarin kotimuseon maalaistalomiljöössä. Kuvataiteen ystävien kannattaa tutustua Kulttuuritalo Laaksolan vaihtuvien taidenäyttelyiden tarjontaan. Kaukolan kotiateljee Sotkialla on elämyksellinen kohde taiteenystävälle. Myös Akaan kirjastot esittelevät paikallisten ja muualta tulevien taitelijoiden teoksia. Toijalan Näyttämö ja Viialan teatteri tarjoilevat draamaa ja komiikkaa katsojille ja esiintymisen iloa harrastajille. Parhaat uutuuselokuvat näet Toijalan Kinossa, joka on maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa oleva elokuvateatteri.

Kehity ja opi

18

Kansalaisopiston monipuolinen kurssikirjo kutsuu mukaan oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen iloa! Kehity kielissä, opi itseilmaisua ja harrasta kuvataidetta tai kädentaitoja. Sorminäppäryyttä voi harjoittaa lisäksi Suomen suurimman käsityökoulu Näpsän tunneilla. Valkeakosken musiikkiopisto toimii myös Akaassa järjestäen laadukasta musiikin opetusta vauvasta vaariin. Kaupungissa toimii lisäksi valtava joukko yhdistyksiä, joiden aktiivinen toiminta rikastuttaa akaalaisten arkea.


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

LUOVA NÄKYMÄ Kesällä 2017 ympäristötaidenäyttely Näkymä esittelee kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden visioita teemalla ”Luova osaaminen”. Näkymä on paitsi korkeatasoinen näyttely, myös laaja akaalainen tapahtumakokonaisuus, joka herättelee ja haastaa yleisönsä jo 15. kerran. Kuraattorina kesällä 2017 jatkaa tilataiteilija Pauli Ahopelto. Näkymä rakentuu tänäkin vuonna viehättävän Nahkialanjärven ympäristöön ja tarjoaa luovuuden uudella tavalla koettavaksi. Avajaiset 30.6. Näyttely avoinna joka päivä 1.7.–31.8.2017. Vapaa pääsy. www.nakyma.fi ja facebook.com/NakymaAkaa

Minun Akaani

Majka Nurminen alias Mimi laulaja ja lauluntekijä, Mimi ja Kuku -duo 1. Haihunkoski Uskomaton voima ja kauneus hurmaavat ympäri vuoden. Koskea ympäröivien metsien rikkaiden linnustojen laulu huumaa kesäisin paremmin kuin yhdetkään musafestarit! 2. Sydämelliset ihmiset Yhteisöllisyys ja turvallisuudentunne ovat läsnä kaikessa olemisessa. Akaassa saa leppoisaa, ystävällistä asiakaspalvelua. Paikalliset yrittäjät paitsi hallitsevat erinomaisesti työnsä, ovat myös ihmisiä isolla I:llä. 3. Hienot harrastusmahdollisuudet Urheiluseurojen ja kansalaisopiston tarjonta, lenkkipolut, uimarannat, satua täynnä olevat metsät ja tähtikirkkaat talvitaivaat.


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

TÄYTTÄ HÖYRYÄ

Akaan Toijalassa sijaitseva Veturimuseo tarjoaa kiehtovan katsauksen suomalaiseen rautatiehistoriaan menneiden aikakausien vetureiden avulla. Tule viettämään nostalgisia hetkiä Lättähatun, Jumbon, Kisko-Kallen, Ankan ja monien muiden upeasti entisöityjen diesel- ja höyryvetureiden kanssa! Museo ylpeilee useilla harvinaisuuksilla, kuten vanhimmalla säilyneellä suomalaisella moottoriveturilla. Osa vetureista on edelleen ajokuntoisia, ja niitä voidaan käyttää museojunaliikenteessä. Vuoden mittaan järjestettävät museojuna-ajelut houkuttelevat kyytiin sankoin joukoin sekä kokeneempia että uusia junaharrastajia. Vetureiden lisäksi monipuolinen kokoelma muita rautateiden historiaan liittyviä esineitä avaavat tarinaansa yleisölle. Museomiljöönä toimii 1870-luvulta peräisin oleva aito veturitalli. Kahvila-myymälässä voi nauttia kahvia ja virvokkeita sekä ostaa kotiin viemisiksi rautatieaiheisia matkamuistoja.

VETURIMUSEO avoinna 1.6. - 31.8. päivittäin 10–16, toukokuussa sopimuksen mukaan os. Ryödintie 3 (Toijalan rautatieasemaa vastapäätä) Liput 6/3 €, opastukset 25 €/ryhmä Maksuton sisäänpääsy: alle 4-vuotiaat, sotaveteraanit, Akaan koululaiset ja päiväkodit

20

Muista myös nämä:

Kinnarin kotimuseo Pihlgren ja Ritola Oy:n Tapettitehdas ja –museo www.tapettitehdas.fi Viialan museo www.akaa.fi/museot


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

VUOSISATOJEN VAUNUT Pohjoismaiden ainoa lastenvaunumuseo Mukelo Akaan Viialassa esittelee lastenvaunuja kolmelta vuosisadalta, 1870-luvulta tälle vuosituhannelle asti. Museon miljöö on jo itsessään tunnelmallinen, sillä vaunut sijaitsevat Viialan vanhimmassa talossa, 230-vuotiaassa Toorikan kartanon päärakennuksessa. Yksityinen lastenvaunumuseo Mukelo on perustettu vuonna 2010. Museon esineistö koostuu noin 300 vaunun kokoelmasta, joten nähtävää riittää. Aitojen lastenvaunujen lisäksi myös muutamia vanhoja nukenvaunuja on esillä. Vaunuja voi ihastella niin aikakausittain kuin merkeittäin. Museon helmiä on monia, mutta erityisesti kiinnostusta ovat herättäneet Silver cross-vaunut, joita on esillä noin 40 erilaista. Niiden myynti Suomessa on loppunut jo 90-luvulla. Kyseinen englantilainen vaunumerkki on vielä nykypäivänäkin kuninkaallisten suosiossa. Lastenvaunumuseo Mukelo Riitiäläntie 202, 37830 Akaa puh. 040 771 2093 avoinna kesäisin ke ja su klo 13-18 tai sopimuksen mukaan 21


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

OMAN TIEN KULKIJA Maailmankuululla harmonikkataiteilijalla Kimmo Pohjosella on edessä työntäyteinen vuosi. Ultra Organ – sävellys urkuharmonikalle, uruille ja elektroniikalle näkee päivänvalon keväällä. Uutta musiikkia on luvassa useilta eri kokoonpanoilta, joissa muusikko vaikuttaa. Pohjosen ja harmonikan yhteistaival alkoi nuoruusvuosina Akaan Viialassa. Isä vei poikaa harmonikkakerhoon ja otti mukaan humppabändiin, josta tie jatkui Sibelius-lukioon. Nykyään miehen tavaramerkki on nykymusiikin ja kotimaisen kansanperinteen ennakkoluuloton yhdistäminen. Esiintymiset ovat vauhdikkaita performansseja. - Luovuus kumpuaa siitä, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita. Minulla on edelleen todella paljon musiikillisia haaveita. Jos ei olisi, pitäisi siirtyä eläkkeelle, Kimmo Pohjonen naurahtaa. Suhteet kotipaikkaan ovat vankalla pohjalla, sillä Pohjonen vierailee Akaassa tapaamassa vanhempiaan ja ystäviään. - Akaaseen on jatkuva yhteys. Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Akaan elävän musiikin yhdistys Almun kanssa. Siellä on aina mukava soittaa. Toivottavasti saamme pian sovittua seuraavan keikan kotikonnuille. Kimmo Pohjonen huomioitiin monialaisella taiteen palkinnolla vuonna 2016. 22

Kimmo Pohjonen kiertää tänä vuonna kotimaassa ja ulkomailla. Ultra Organ –teosta kuullaan konserttisalien lisäksi myös kirkoissa.


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

MAAN MAKEIN KAUPUNKI Suomen Hunajapääkaupunki Akaa juhlistaa Hunajaviikkoja aina elo-syyskuun vaihteessa sadonkorjuun aikaan. Jo viidennen kerran vietettävillä herkkuviikoilla pörrätään makeiden tapahtumien merkeissä, ilakoidaan uuden sadon antimista ja opitaan uutta huikeasta hunajasta sekä luonnolle elintärkeästä mehiläispölytyksestä.

Tapahtumia on järjestämässä niin kaupunki kuin suuri joukko akaalaisia yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita, joten tekemistä ja näkemistä riittää jokaiselle kuningattarelle ja kuhnurille! Hunajaviikkoja vietetään 21.8.–3.9.2017, ja yksi odotetuimmista tapahtumista on Hunajahulinat-markkinat 26.8. Lähde mukaan: www.akaa.fi/hunajaviikot

23


KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

TAPAHTUMAKALENTERI HELMIKUU 12.2. 12.2. 18.2. 26.2.

Lentopallon 1-sarjaa: Akaa-Volley-Riemu, Toijalan Monitoimihalli Kirkkokonsertti: Lauluja rakkaudesta ja ystävyydestä, esiintyjänä Mikko Mäkeläinen, Akaan kirkko Ystävänpäivätapahtuma: Maltti ja Valtti – Ystävyyttä liikenteessä, Toijalan yhteiskoulu Sata (100) hauskaa lapsille! –laskiaisrieha, os. Rientotie 3

MAALISKUU

3.3. Rock-iltamat: Jari Vilja Rock and Roll, Savikoski Caravan 5.3. Akaan elämää satavuotisessa Suomessa – tilaisuus, Akaan pääkirjasto 5.3. Konsertti: Elina Rantamäki & Mikko Haapaniemi, Viialan kirkko 24.3. - 6.5. ja 21.9.–28.10. Rakas Lotta –näytelmän esitykset Viialan teatterissa 8.3. NaisDay-seminaari 13.3. Talvisodan päättymisen muistopäivä 16.3. Helsingin poliisisoittokunnan konsertti Akaan kirkossa 20.1. - 25.3. Brittifarssi Tupla Kupla Toijalan Näyttämön esittämänä

HUHTIKUU 2.4. 20.4. 22.4. 23.4. 25.4. 27.4. 29.4.

Akaan pirot, Karllundin kivinavetta Punaisen maton huumaa – akaalaiset yritykset esittäytyvät Akaan ja Urjalan alueen senioreiden karaokemestaruuskilpailut Toijala Hölkkä, Nahkialan koulu ToVoLi ry:n kevätnäytös, Toijalan Monitoimihalli Kansallinen veteraanipäivä Akaassa Toijalan Seudun Koirakerho ry:n match show ja toiminnan esittelypäivä, ToiSK ry:n koulutuskenttä

TOUKOKUU

1.5. Vappujuhla Toijalan Torilla 7.5. Sommelo-kuoron kevätkonsertti, Toijalan yhteiskoulun juhlasali 10.5. Flooran päivän tapahtuma Arvo Ylpön koululla 20.5. Maailman mehiläispäivä Akaassa 21.5. Kaatuneitten muistopäivä 26.5. Manse-rock-ilta: Kova Maa, Savikoski Caravan 27.5. Viialan Markkinat, Viialan tori 29.5.-2.6. Pappilan koulun oppilaiden musikaali 28.5. Kävelykonsertti Ullanpuistossa 28.5. Kevätmusiikkikonsertti Viialan kirkossa

KESÄKUU

1.6.-31.7. Kylmäkosken pilvenpiirtäjien taidenäyttely, Kylmäkosken tiekirkko 3.6. Rock-iltamat: Jari Vilja Rock and Roll, Savikoski Caravan 4.6.-27.8. Suomi100-syntymäpäiväkahvit sunnuntaisin klo 13-20, 24


Kinnarin kotimuseo 8.6. Taistelevat tangot -konsertti: Tango del norte & Harri Kaitila, Seurantalo Sampola 9.-10.6. Toijalan Markkinat, Toijalan tori 10.–11.6. Toijala Lentis, Matinpuiston kenttä 10.6. Kesän kansalliset –yleisurheilukisat / Eeles Landströmin nimikkokisat, Toijalan urheilukenttä 17.6. ToVoLi ”Sata lasissa” –kesäreenitapahtuma, Toijalan Satama 21.6. Akaan ja Sääksmäen yhteiset sahtimestaruuskilpailut, Sääksmäen kotiseutumuseo 23.6. Juhannusaaton lipunnosto ja musiikkituokio Suomi100-teemalla, Galleriakirkko 23.6.-25.6. Juhannusfestarit, Savikoski Caravan 24.6. Veturimuseon juhannusjuhla Kesäteatterin Vaimoke-musikaalin ensi-ilta kesäkuussa

HEINÄKUU

1.7.-31.8. Näkymä-ympäristötaidenäyttely, Nahkialanjärven ympäristö, myös muita kohteita 25.7. Jaakonpäivätapahtuma, Sampolanranta

ELOKUU

1.-19.8. Suomi 100v –tilkkutaidenäyttely, Kulttuuritalo Laaksola 12.8. Vasenkätisten Vestivaali Viialassa, järj. Almu ry 21.8.-3.9. Hunajaviikot 25.8.-27.8. Suuret elonkorjuubileet , Savikoski Caravan 26.8. Hunajahulinat-sadonkorjuumarkkinat 26.8. Paljujen yö

SYYSKUU

9.9. Euroopan kulttuuriympäristöpäivä Akaassa 17.9. Akaan Mesihölkkä, Toijalan urheilukenttä 30.9.–29.10. Suomi 2117 - Akaan kuvataiteilijoiden näyttely, Kulttuuritalo Laaksola

LOKAKUU

7.10.-9.11. C-G Hagstömin Arvo Ylppö -valokuvien näyttely pääkirjastossa 10.10. Suomi 100 –pianokonsertti, Viialan yhtenäiskoulu/Keskustan koulu 27.10. Arvo Ylppö-seminaari ja lastentapahtuma, Toijalan yhteiskoulun auditorio ja juhlasali

MARRASKUU

9.11. Punaisen maton huumaa – akaalaiset yritykset esittäytyvät 4.-12.11. Kansanmusikaali AKAA100 25.11. Joulunavaus Toijalan torilla

JOULUKUU

3.12. Akaan kirkon 200-vuotisjuhlamessu, toimittaa Tampereen piispa Matti Repo 6.12. Akaan kaupungin Suomi100 -itsenäisyyspäivänjuhla sekä lasten oma itsenäisyyspäivänjuhla, Toijalan yhteiskoulu 12.12. OP Akaa 90v. joulukonsertti, Akaan kirkko 17.12. Kauneimmat joululaulut, Viialan kirkko

25


MEILLÄ PALVELLAAN

TÄRKEÄT PALVELUT Akaan kaupunki posti: PL 34, 37801 Akaa käynti: Myllytie 3, 37800 Akaa vaihde (03) 569 1120 • akaan.kaupunki@akaa.fi www.akaa.fi Ensiapu Toijalan terveysasema, Akaantie 2, 37800 Akaa Avoinna ma-pe klo 8-16 Viialan terveysasema, Koivistontie 3, 37830 Akaa Avoinna ma-to klo 8-16, pe klo 8-14 Kylmäkosken terveysasema, Koulutie 5, 37910 Akaa Avoinna ma-to klo 8-16, pe klo 8-14 Urjalan terveysasema, Sairaalantie 9, 31760 Urjala Avoinna ma-pe klo 8-16 Lääkäreiden keskitetty ajanvaraus puh. 040 335 2702 Ilta- yö- ja viikonloppupäivystys: Valkeakosken aluesairaala puh. 03 3116 7260 Joukkoliikenne Linja-autoasema Matkahuolto Toijala Pätsiniementie 4, 37800 Akaa VR Rautatieasema Toijala Pätsiniementie 4, 37800 Akaa VR Rautatieasema Viiala Rautatienkatu, 37830 Akaa Akaan sisäinen joukkoliikenne Akaan sisäinen palvelubussiliikenne on avointa kaikille joukkoliikenteen tarvitsijoille. Aikataulut: www.akaa.fi/joukkoliikenne

26

Taksi Akaan taksi, puh. 03 106 425 Taksiasema Kylmäkoski, puh. 03 545 1456 Taksiasema Toijala, puh. 03 542 4944 Taksiasema Viiala, puh. 03 543 5255 Kela-taksi, puh. 0100 844 88 Apteekit Akaan Apteekki, Valtatie 6, 37800 Akaa puh. 03 542 1622 Viialan Apteekki, Torikatu 4, 37830 Akaa puh. 03 543 5076 Kylmäkosken Apteekki, Yrittäjäntie 4, 37910 Akaa puh. 03 545 1030 Posti Akaan matkahuolto Pätsiniementie 4, 37800 Akaa Posti Valtatie 1, 37800 Akaa (S-marketin yhteydessä) Asemakatu 4, 37830 Akaa (Siwan yhteydessä) Postin pakettiautomaatti Valtatie 1, 37805 Akaa Keskuskatu 47, 37835 Akaa Yrittäjätie 4, 37915 Akaa Tankkauspisteet ABC-asemat Ruusutarhankatu 1, 37830 Akaa (Kylmäasema) Satamatie 43, 37800 Akaa Neste Oil Kurisjärventie 5, 37800 Akaa Tampereenväylä 1005, 37910 Akaa Hämeentie 57, 37800 Akaa (Kylmäasema) Shell Hämeentie 48 (Kylmäasema) Teboil Hämeentie 32 (Kylmäasema)


MAJOITUS

MAJOITU MUKAVASTI Akaasta löytyy viihtyisiä majoituspaikkoja sekä matkailijoiden että työmatkalaisten tarpeisiin. Etsit sitten majoitusta taajamien keskustoista tai luonnon rauhan keskeltä, hotellit, bed&breakfastit, ja maatilamatkailukohteet tarjoavat helppoa ja kohtuuhintaista majoitusta kauempaakin tuleville. Erinomaiset yhteydet takaavat sen, että matka taittuu kätevästi junalla, bussilla tai omalla autolla valtateitä pitkin. Akaasta on lyhyet etäisyydet sekä Tampere-Pirkkalan että Helsinki-Vantaan lentokentille.

Huoneet alkaen

39€/yö

Pätsiniementie 5, 37800 Akaa www.hotelackas.fi info@hotelackas.fi p. 045 185 2230 27


MEILLÄ PALVELLAAN

OLEMME LÄHELLÄ JA LÄSNÄ Raha on rahaa ja numerot ovat numeroita. Ne ovat olemassa yhtä asiaa varten. Nimittäin elämää. Tervetuloa meille.

www.omasp.fi

Oma Säästöpankki Valtatie 12 37800 Akaa

• Sisustus- ja lahjatuotteita • Vaatteita • Laukkuja & lompakoita

Ihanaa itselle, kivaa kotiin ja loistavaa lahjaksi! Keskuskatu 38-40 LH5, Viiala 045 116 5455 info@ihanaolkkari.fi

www.ihanaolkkari.fi

Valtatie 12, 37800 Akaa • 0400 545 054

Toikan ilmoitus Akaan Yleisesitteeseen 2017 (käyntikortti 94 x

www.youstyle.fi/vaateliikehuuska • vaateliikehuuska@youstyle.fi #vaateliikehuuska

Vaateliike Huuska Käsityölangat * Matonkuteet * Paperinaru * Poppana

TOIKA-MYYMÄLÄ Haittilantie 4 A, Toijala www.toika.com

ma-pe 8.30-16.30 puh. (03) 542 1095

Loimet * Kudonta * Kehruu * Villa * Tuftaus * Nypläys

28


MEILLÄ PALVELLAAN avoinna: ark 8.30-17.00 la 9.00-13.00

Asiantuntija erottuu aina!

www.toijalanrakennustarvike.fi

Rengashotelli

Pakoputken vaihto

Polttimoiden vaihdot

Iskunvaimennus

Akut

Öljyn vaihto

Pienkone- ja moottorihuollot

Välitämme kuorma-auton vanteita ja renkaita. Teemme myös mopo- ja mopoautohuoltoja.

puh. 020 7439191 Ryödintie 23, 37800 AKAA toijalanrakennustarvike@co.inet.fi

Renkaiden vaihdot

tykkää! Tutustu ja

MR-MYYNTI OY

Avoinna ma-pe 9-17 (sesonkiaikana la 9-13) Hallamäentie 3, 37800 Akaa - www.mr-myynti.fi

29


MEILLÄ PALVELLAAN Tolvilan Kartanon lammastilan tilamyymälä Paimenen Makasiinissa myynnissa tuoretta luomukaritsanlihaa, lammasmakkaroita, palveja, taljoja ja muita lammastuotteita. AJATUKSELLA JA ARVOSTUKSELLA

lammasta

LAHINIITYILTA JA LAITUMILTA

luomuna

Katso aukioloajat: www.tolvilankartano.fi Tolvilantie 1, Akaa Puh. 050 331 5733

PIDÄMME SINUT LIIKKEELLÄ! Akaan monipuolisimmat ryhmäliikuntatunnit lapsille ja aikuisille! ToVoLi.ry

ToVoLi

tovoli@gmail.com • tovoli.sporttisaitti.com

30


MEILLÄ PALVELLAAN

Koe monipuolisia elämyksiä laineilla

Näytökset 20.1.-25.3.2017 Toijalan Sampola, Sampolantie 3, Akaa

TuplaT uplabrittifarssi kupla kupla Käsikirjoitus "Key for two" John Chapman & Dave Freeman Suomennos Ilkka Korhonen Sovitus Jouko Keskinen Ohjaus Petri Liski Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma

Ensi-ilta kesäkuussa 2017 Uusi katettu katsomo

Kangassaarentie 2, Toijala

ia

k iik

us

M

Hu

Hilja Valtosen

um or

VAIMOKE

ia

Dramatisointi Jorma Kairimo Ohjaus Eija-Liisa Pokki

www.hopealinjat.fi

Varaukset ja lisätietoja: Kotisivut: www.toijalannayttamo.com email: info@toijalannayttamo.com puh. 040-744 3517

Romantiikkaa

Esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijaliitto

31


MEILLÄ PALVELLAAN

.

Akaassakin vesihuollostasi vastaa www.hsvesi.fi • hsvesi@hsvesi.fi Viemäri- ja vesijohtoviat, veden laatuhäiriöt (AKAA): 03 621 3330

32


AKAA KARTTOINA

33


16

4 13

4

19

22 10

8

18

7

15

14

5

14

6

7

12 17

1 20

2 11 23

3

10

9

9

21

1


2

12

© Akaan kaupunki 2012

9 © Akaan kaupunki 2012

5

14 10

1

11

13

5

13

2

8

6

7

11

12

8 41

3

6

n ske äko Kylm a 2km m e as

3


36

Valokuvaajat: Sini Kantola, Antti Kukila, Jukka Salminen, Markku Rintala, Markku Ruonala, Olli Riihitupa, Juuso Hyvärinen, Satu Uimi, Egidio Santos, Tarja Antola, Manu Alakarhu, Joonas Leppänen

Akaan kaupungin esite  

Palvelut ja matkailu 2017

Akaan kaupungin esite  

Palvelut ja matkailu 2017

Advertisement