Page 1

P24

La festa del llibre i la rosa Les editorials locals treuen al carrer una gran varietat de novetats

TARRAGONA

SANT JORDI

SALUT P20

La Unitat d’Oncologia de la Xarxa de Santa Tecla arriba als quatre anys de funcionament

P10

tarragona@inlingua.es

Nova edició del Tarragona DTapes El certamen gastronòmic s’allarga fins al dia 6 de maig

TARRAGONA

Idiomes

dre bé!

n Per apre

Rbla. Nova, 1 - TARRAGONA - 977234917

180412 número 122

SETMANARI GRATUÏT > TARRAGONÈS I BAIX PENEDÈS

WWW.NOTICIESTGN.CAT

EL LITORAL TARRAGONÍ, LA ZONA DE CATALUNYA QUE MÉS CREIX A L’ESTIU

Omplirem enguany? PÀGINES 4 I 5

Salou, Roda de Barà, Creixell i Calafell, poblacions catalanes que experimenten majors increments demogràfics a l’estiu

! ! ! U NO

Carrer Comte de Rius, 14 Tarragona · 977 22 58 45

Els municipis del nostre litoral donen servei a una població real molt superior a la que consta als censos oficials


2 | Sumari i editorial

18 d’abril de 2012 |

C L AUS D E L A SE TMANA

4

Increment poblacional a l’estiu

kjvjklcjv

7

Establiments centenaris a TGN i l’Arboç

18

Ucraïna es fixa en la Costa Daurada

20

Xarxa de Santa Tecla: 4 anys de la Unitat d’Oncologia

24

Recomanacions literàries per Sant Jordi

Protagonistes

EDITORIAL

La calculadora de les poblacions turístiques Segons l’anuari estadístic català digital Idescat, Salou se situa a les primeres posicions dels municipis catalans que registren més augment de la seva població durant l’època estival a causa, principalment,de l’arribada de turistes de diferents zones. En concret, les dades assenyalen que aquest municipi de la Costa Daurada va ser, l’any 2010, una de les deu poblacions catalanes –juntament amb Creixell, Roda de Barà i Calafell– que més va incrementar la població estacional entre els mesos de juliol i setembre. Més enllà de dades i xifres, l’estudi apunta a la necessitat dels ajuntaments d’aquests municipis d’atendre totes les demandes del conjunt de la ciutadania, tant dels ciutadans que hi resideixen tot l’any com dels nouvinguts. En una situació com l’actual, en què la política municipal ha de quadrar els comptes constantment per esquivar els números vermells, hi ha governs locals que han de fer front, a més a més, a les dificultats derivades de l’obligació de mantenir la qualitat dels serveis especialment durant l’època de màxima afluència. En una zona com la nostra, en què és clau potenciar el turisme i la tradicional força de les comarques com a destinació d’oci, caldrà que tots plegats pensem en solucions pràctiques, factibles i imaginatives que permetin la convivència de la ciutadania estable amb els visitants estacionals. En temps complicats, el repte de garantir la convivència entre veïnat i turistes és més actual, real i necessari que mai.

Parcs Químics de Seguretat Nord i Sud

Més seguretat. Aquesta és la premissa que segueixen els Parcs de Seguretat Nord i Sud de Tarragona, que han incorporat quatre nous vehicles amb l’objectiu primordial de vetllar per la integritat física del personal de les empreses vinculades al clúster químic. Es preveu que aquests vehicles actuïn conjuntament amb el Cos de Bombers quan es produeixin incidències.

NO

Joan Carles I, monarca espanyol A aquestes altures tothom ja coneix el motiu pel quan hem d’esgrimir una potent negativa al monarca de l’Estat espanyol. El seu desafortunat viatge per caçar elefants a Botswana no només ha desfermat les ires dels defensors dels drets dels animals sinó que ha obert un perillós debat públic sobre el malbaratament dels fons que es destinen a la Corona i el seu futur en temps de crisi. Als caps de premsa de la Casa Reial se’ls gira feina.

La frase de la setmana

Espurnes d’en Mossèn Aragonès La millor observació és la directa El vigilant nocturn va trobar Nasreddín a la matinada que intentava obrir la finestra de casa seva des de l’exterior. - Què fas? Li pregunta. És que potser t’has quedat tancat fora de casa teva? - No, és que m’han dit que somniant parlo i camino. Crec que la millor comprovació és la directa.

Bernabé

• “Cadascú és com Déu el va fer i freqüentment pitjor” (Cervantes). • “Coneix-te a tu mateix” (Inscripció del temple de Delfos) • “En la mesura que tenim més llum, veiem que som pitjors del que pensàvem” (Fenelon) • No et busquis fora de tu mateix. • Qui veu la pròpia obscuritat, veu molt • Si no sap superar-se a si mateix, que poca cosa és l’home! • Els homes envelleixen, però difícilment maduren. • «Fins el neci, si calla, passa per savi» ( Pr 17,28). • «Feliç l’home que arriba a tenir enteniment» ( Pr 3,13) • «L’home assenyat, abans de parlar, pensa» (Pr16,23)

“El de Guadalajara és un partit definitiu, un salt mortal sense xarxa” Jorge d’Alessandro

Entrenador del Gimnàstic de Tarragona S.A.D


Opinió

| 18 d’abril de 2012

|3

C L AUS D E L A SE TMANA Edita i distribueix: Notícies de les Comarques de Tarragona, S.L. C/ Joan Maragall, 1 43003 Tarragona

Director: Òliver Márquez omarquez@noticiestgn.cat

Redacció i fotografia: Èxit Comunicació, S.L. 977 25 99 11

Disseny i redacció: Agnès Llorens Carme López Anna Jané Anna Company Ana Gómez redaccio@noticiestgn.cat

Coordinació de continguts: Èxit Comunicació, S.L. redaccio@noticiestgn.cat

Disseny original: Èxit Comunicació Folc Lecha disseny@noticiestgn.cat

En solo cien días el gobierno del PP ha destruído derechos adquiridos por los trabajadores durante más de dos siglos. Derechos tales como la sanidad pública y gratuita para todos los españoles, una enseñanza pública y de calidad, los convenios colectivos ganados con sangre sudor y muchas lágrimas, de un plumazo este gobierno ha creado el despido libre, la anulación de lo pactado entre los trabajadores y la patronal firmado y protegido por ley dichos convenios. Nos hablan de “reformas” cuando en realidad lo que hacen es privatizar al estado, cumpliendo solo los mandatos de eso que se ha dado en llamar “los mercados” aunque yo diria “traficantes”, porque están traficando con nuestros derechos a la salud, a la enseñanza, a la vivienda, a un trabajo digno. Y encima son unos “cobardes” (políticamente hablando) porque esa desfachatez en el quehacer político ha provocado que los ciudadanos tomemos conciencia del “atraco” a nuestros derechos, y hayamos salido a la calle a demostrar que no estamos de acuerdo, que no hay pan para tanto “chorizo”, cuando millones de personas pacíficamente les decimos en la calle a estos políticos, que no nos representan, ya que engañan continuamente, al hacer todo lo contrario que decían en su programa electoral. Viendo estos que viven (y muy bien) de nuestros impuestos, que no somos “corderitos”, que somos ciudadanos con deberes, pero también con derechos, y los reclamamos en las calles de toda España, sacan a relucir el “dictador” que llevan dentro, y este gobierno nos amenaza con declararnos casi terroristas ya que dicen que aprobaran leyes para que no podamos convocar manifestaciones pacíficas a traves de Internet que se considerara atentado a la “autoridad” las manifestaciones pasivas. Viví gran parte de mi vida bajo la dictadura fascista y ya no estoy dispuesto a vivir bajo otra dictadura. Teníamos la dictadura bancaria, la económica, la laboral, la hipotecaria y ahora la dictadura política. ¿Nos dejaremos amedrentar por estos políticos (muchos corruptos)? No nos pueden apalear a todos. ¡No nos pueden encarcelar a todos! ¡No nos pueden matar a todos! ¡Todos a por ellos que son muchos menos y menos valientes que nosotros!!

Miguel Dueñas Muñoz Tarragona

Naufragis Aquest abril de 2012 es recorda la tragèdia del Titànic. Fa cent anys i encara els crits de les víctimes no han desaparegut. Els creuers amb dramàtic final continuen. La fatalitat no s’evita però, si us plau, no portem personal inepte. Ara recordo un naufragi dels anys 80. El transatlàntic Fafner patí la seva desgràcia i malgrat no hagin trobat les restes regna el misteri. Les breus annotacions del passatger tarragoní Guinard ens parlen de nombrosos fets. Escriuria un llibre però la seva mort al 1986 en deixà dubtes. Llegiu: Zalpem d’Hamburgo la nit de 19 d’agost… Des del mar els llums de la ciutat són estels com en la nit… En endinsem a l’Oceà Atlàntic… Foc a la sala de màquines! Es apagat però queden espatllades. La ràdio, també. Anem a la deriva amb 2000 persones. Tempesta en la nit. El transatlàntic s’enfonsa. Crits, desesperada gent, plors… Ens hem salvat en cinc bots. Amb escassa aigua i queviures esclaten violentes escenes entre passatgers… Fam fins arribar al canibalisme… Arribem a una illa… A la jungla els nadius ens tanquen a unes barraques… Fugim per la nit. Observem restes d’emmuralles ciutats i d’ensorrats palaus… Tornem a les platges i fugim amb els bots. Ens recull un iot nord-americà d’arqueòlegs. Va a Africa... Al Golf de Biafra deixen els supervivents (50 de 2.000). Vaig amb els expedicionaris. Anem més enllà de les Catarates Victoria i entrem a unes coves. Baixem per laberints de túnels… A la vora d’un riu construïm rais… El corrent és fort… Arribem a una enorme volta amb llum, platges, selves, mar... Una comitiva de gegants ens rep… Així acaba l’aventura del senyor Guinard. Amb aquesta història només vull recordar la negligència de certes persones, ja que les desgràcies s’iniciaren per l’incendi a la sala de màquines del Fafner i el capità no se’n preocupà.

Xavier Parera Gutiérrez Llicenciat en Geografia i Història Tarragona

Correcció: Carme López Imprimeix: Promicsa D.L.: T- 1062- 09

cartes al director lector@noticiestgn.cat classificats classificats@noticiestgn.cat serveis serveis@noticiestgn.cat publicitat publicitat@noticiestgn.cat

OPINIÓ

C A RT E S AL D IRE C TOR Ataque furibundo a la democracia

Departament comercial Cap comercial: Manel Novella mnovella@noticiestgn.cat Web: Ana Gómez

Servei de socorrisme a les platges Des de fa molts anys el servei de socorrisme a les platges de les nostres ciutats i pobles ha estat un referent de prevenció i salvaguarda. Tots i totes els que hem tingut algun problema, necessitat de socors o simplement hem vist la feina que fan els serveis de socorrisme a les platges o coneixem la feina que fan, no podem entendre ni concebre que un servei de primera necessitat se suprimeixi no tan sols perquè una vida no té preu, o perquè l’auxili i l’atenció immediata és prioritària i així ho entenem quan ho necessitem, sinó també perquè des de molts indrets, entitats i polítiques del àmbit turístic, estan venent per les fires turístiques les platges del nostre litoral. Com a ciutadà, després de llegir la notícia que un municipi costaner prescindeix del servei de socorrisme a la platja per no tenir pressupost i així reduir el deute municipal, no puc entendre per quin motiu sempre es redueixen els serveis bàsics, els serveis més necessaris, els que poden tenir repercussió en la salut i en la prevenció de la salvaguarda de vides humanes, quan segurament hi ha moltíssimes altres partides pressupostàries de les quals es podrien reduir costos, sense haver de repercutir sempre en els serveis que, com el dels socors i emergències a les platges, són tan i tan necessaris. És per això que des d’aquestes línies voldria conscienciar els responsables d’aquesta decisió que es repensin prescindir d’aquest important i necessari servei, doncs amb la salut, la seguretat dels usuaris de les platges i amb la prevenció de salvament de vides humanes, no s’hauria de retallar. Esperem, doncs, que no hàgim de lamentar aquest estiu la decisió de no tenir servei de socorristes a algunes platges.

Pedro Sánchez Tarragona

ENVIA LES TEVES CARTES AL DIRECTOR I ARTICLES D’OPINIÓ A LECTOR@NOTICIESTGN.CAT (*) Les cartes al director o articles d’opinió hauran d’anar signades i identificades amb el nom i cognoms de l’autor, tot afegint el seu número de DNI o de passaport. Els textos no hauran d’excedir els 3.000 caràcters. Notíciestgn no es responsabilitza de les opinions dels seus lectors publicades en el setmanari. Els articles es publicaran íntegres i amb fotografia de l’autor si aquesta és facilitada.

Jordi Salvat Periodista

La monarquia va de baixa Coincidirem tots que la monarquia espanyola passa per una situació complicada. M’atreviria a afirmar que estem en el pitjor moment del regnat de Joan Carles I. L’escandalós cas d’Iñaki Urdangarín va centrar l’atenció en la monarquia enmig d’una situació de crisi econòmica que afecta la major part de la població espanyola. El cas de l’accident del nét gran del rei fa un parell de setmanes ha accentuat la sensació que la família reial es creu per sobre del bé i del mal, saltant-se la llei que prohibeix als menors de 14 anys utilitzar armes de foc. Però l’escapada del monarca a un safari a Botswana per caçar elefants ha estat la gota que ha fet vessar el got i la taca s’escampa, sense saber fins on arribarà. La monarquia és una institució totalment anacrònica que només pot mantenir-se en democràcia si manté uns nivells d’exemplaritat i discreció molt elevats. L’exemple més clar són les monarquies del nord d’Europa. El Regne Unit és una altra història. Porten segles ininterromputs de monarquia i les diferències amb l’espanyola són molt importants. Allí es coneix fins el que gasta la reina Isabel II en paper higiènic. Aquí ens amaguen que el rei Joan Carles se’n va a caçar elefants, qui l’acompanya i quan ens ha costat el hobby reial. Si jo fos monàrquic estaria preocupat. El que està passant actualment era impensable a la dècada dels noranta. Recorden què li va passar a en Miquel Calçada Mikimoto quan va fer una petita sàtira de la monarquia? Li van acabar tancant la paradeta del Persones Humanes. Els casaments de les infantes i el conte de fades que van vendre de l’enllaç entre Felip i Letizia va provocar un “subidón” monàrquic. Però ens uns mesos la institució reial està perdent popularitat a passes paquidèrmiques. Cada cop més gent ha perdut el respecte al monarca i a la seva família i a les xarxes socials en trobem els exemples més clars. I això passa en el pitjor moment, quan s’acosta inexorablement l’hora del relleu en el tron. El futur rei Felip VI té un paper ben complicat. Diuen alguns entesos en la matèria que els ciutadans i ciutadanes espanyols no són monàrquics sinó juancarlistes. El problema és que els juancarlistes cada cop són menys i més en una època en què, enlloc de la fastuositat dels casaments de prínceps i princeses, ens trobem amb gendres reials anant a declarar al jutjat i el monarca caçant elefants a Botswana quan els seus súbdits pateixen la pitjor crisi del seu regnat. El crèdit del 23-F s’ha acabat. Insert coin! Però les monedes ja no són pessetes i, a més, hi surt la cara d’un caçador d’elefants.


4 | El Tema de la Setmana

18 d’abril de 2012 |

E L TE MA D E L A SE TMANA

Salou, Creixell, Roda de Barà i Calafell, els municipis amb més increment poblacional a l’estiu

INCREMENT POBLACIONAL A L’ESTIU Altafulla

+ 4.213

89,4%

Calafell

+ 33.909

138,8%

Cambrils

+ 27.720

85,4%

+ 7.006

211%

Cunit

+ 14.323

114,9%

Roda de Barà

+ 10.102

162%

Salou

+ 57.996

214,6%

Tarragona

+ 12.125

8,6%

Torredembarra

+ 13.489

87%

El Vendrell

+ 18.164

50,3%

Vila-seca

+ 10.706

50%

Creixell

L’activitat turística fa que cada any la densitat demogràfica de diverses poblacions de la Costa Daurada pugi per sobre del 100% entre els mesos de juliol i setembre

P

er primera vegada es disposa de dades oficials de l’impacte que l’activitat turística té en els municipis de la Costa Daurada. Si bé ja era una evidència que les comarques tarragonines són receptores de milers de visitants cada estiu, el darrer informe de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya) amb dades de 2010 de tots els municipis de més de 5.000 habitants certifica que les poblacions del litoral tarragoní assumeixen durant el tercer trimestre de l’any increments poblacionals espectaculars. Els grans exemples els trobem a Salou, Creixell, Roda de Barà i Calafell, quatre nuclis situats en el rànquing dels 10 municipis que més creixen a l’estiu a tot Catalunya. Els municipis turístics de la

Costa Daurada, amb censos relativament baixos, es veuen obligats a realitzar autèntics miracles per atendre la gran demanda de serveis que genera l’activitat turística i la població estacional. Segons l’Idescat, tot i que el gran increment demogràfic de la Costa Daurada es registra entre els mesos de juliol a setembre (veure gràfic), l’impacte del turisme i de les segones residències desvirtuen en gran mesura els padrons de molts municipis durant tot l’any. Així, d’acord amb l’estimació de població vinculada (població empadronada + població vinculada no resident) que fa l’Idescat, municipis de la mida de Salou, que té un cens de poc més de 27.000 habitants, manté algun tipus de vinculació amb 1.574.047 persones cada any. Un altre exemple és Calafell, que amb 24.423 persones censades el 2010, va re-

El turisme provoca que un municipi com Salou, amb 27.000 habitants censats, mantingui vinculacions amb 1,5 milions de persones cada any

gistrar una població vinculada no resident de més de 800.000 persones. L’estudi, que es pot consultar al portal www.idescat.cat, conclou que les comarques tarragonines són sobretot receptores durant tot l’any. Només els municipis d’Alcover, Reus i Riudoms presneten una població estacional negativa al llarg dels 12 mesos.


El Tema de la Setmana

| 18 d’abril de 2012

|5

E L TE MA D E L A SE TMANA

L’afluència de gent a la Costa Daurada els pròxims mesos tornarà a saturar carreteres de la demarcació en moments puntuals. A la imatge, aspecte de l’AP-7 uns quilòmetres abans de la ciutat de Tarragona l’estiu de l’any passat

S ER À NOTÍCIA

Setmana clau per als amants del futbol Aquesta setmana es decideix bona part de la temporada de futbol tant a Tarragona com a Espanya i Europa. En clau local, el Nàstic ha de guanyar al camp del Guadalajara si no vol perdre definitivament les seves aspiracions de salvar la categoria. En clau de la LFP, dissabte el clàssic Barça-Madrid marcarà la fi de la Lliga. Setmana també de Champions amb unes emocionants semifinals.

Bicicletada Popular a Tarragona Milers de famílies aniran sobre rodes aquest diumenge en una trobada clàssica de l’esport tarragoní.

POBLACIÓ VINCULADA

Pobles i ciutats amb censos que no es corresponen amb la realitat En el cas de la Costa Daurada, el cens oficial no és una eina fiable al 100% per als consistoris a l’hora de planificar equipaments i serveis per a la ciutadania. L’Idescat, amb dades de 2010, conclou que la gran majoria de grans municipis turístics de la Costa Daurada presenten una població força superior a la registrada en els padrons oficials. Així, Salou és, en realitat, una població de més de 50.000 habitants, quan en els papers ara fa dos anys constava un cens de poc més de 27.000 persones. El mateix passa amb poblacions com Calafell (que dóna servei a una població vinculada de més de 40.000 persones), Cambrils (45.900 persones), el Vendrell (46.631 habitants), Creixell (6.479 persones) i Vila-seca (28.101 habitants). Davant d’aquesta realitat, els consistoris de la Costa Daurada han de treballar força amb al-

POBLACIÓ RESIDENT

POBLACIÓ VINCULADA

Altafulla

4.711

6.955

Calafell

24.423

40.278

Cambrils

32.422

45.907

Creixell

3.319

6.479

12.464

19.631

6.232

10.776

27.016

54.234

140.184

162.380

Torredembarra

15.406

22.037

El Vendrell

36.068

46.631

Vila-seca

21.373

28.101

Cunit Roda de Barà Salou Tarragona

tres administracions i ser molt curosos en la planificació anual de serveis bàsics com ara la neteja, la seguretat, l’assistència sanitària, la mobilitat, l’energia

o el subministrament d’aigua, ja que la demanda en alguns casos es pot multiplicar per 10 en moments àlgids de la temporada turística.


6 | Opinió

18 d’abril de 2012 |

OP INIÓ

JOSEP MAR IA B ONET - GER ENT DE L’EMMC T

Un somriure no té preu La setmana passada vaig visitar un familiar que està ingressat en un sociosanitari de la ciutat. Tot i que en aquest centre hi ha persones de diverses edats, el conjunt és d’edat avançada i les patologies, en alguns casos, són de difícil recuperació. Els greus efectes de les retallades que, des del govern de la Generalitat, s’apliquen de manera indiscriminada a tots els àmbits de la sanitat aquí se suporten i pal·lien gràcies a la competència i altruisme dels professionals que hi treballen i el capteniment de malalts i familiars. A l’hora que hi vaig, cap al migdia, tant pels passadissos com per les zones comuns hi ha molta activitat. A la sala de televisió, visitants i residents xerren entre ells mentre algunes criatures corretegen i riuen com si estiguessin a qualsevol dels parcs de la ciutat, aliens a tot el que hi ha al seu entorn. Per un moment m’imagino, a mi mateix, en un futur, assegut en una d’aquelles cadires. A la por que a tots ens produeix l’edat avançada i la possibilitat d’afeccions diverses, en el meu cas s’afegeix l’esgarrifança de saber que, si no m’ho puc pagar de la meva butxaca, no podré gaudir del grau d’assistència i qualitat de vida que ara es considera un dret per a tothom. Com a la pel·lícula El Padrino, en què el protagonista s’adreçava a un competidor tot dient-li: “Et faré una proposta que no podràs rebutjar”, el Fons Monetari Internacional avisava, el passat dijous a tots els Estats, de l’amenaça que la longevitat representa per a l’economia mundial. La culpa, com sempre, la tenim els ciutadans i ciutadanes que, sense demanar permís i de manera “irresponsable i agosarada”, hem decidit viure tres anys més, de mitjana, del que ells havien previst. Però no passa res. A grans mals, grans remeis, i per això la solució que ens proposen és retallar les pensions i adaptar l’edat de jubilació a les noves expectatives de vida, no fos

cas que gaudíssim d’uns privilegis que, des del seu punt de vista, no ens hauríem guanyat. M’indigna constatar que pels dirigents dels estats i dels grans organismes econòmics, les persones que estic veient en aquella sala de televisió no són res més que una anomalia estadística que fa trontollar la borsa, la prima de risc, la confiança dels mercats o el deute extern i, per tant, són la causa d’un problema que s’ha de controlar. L’estat del benestar que ens estan desmantellant no és altra cosa que una versió molt evolucionada de les estratègies de supervivència que, fa cinquanta mil anys, els neandertals van desenvolupar per defensar-se dels perills que els amenaçaven. Des del moment que van començar a conviure en petits grups, van comprovar que la protecció dels integrants més febles estava millor garantida. Fins ara, el benestar col·lectiu es fonamentava en un criteri d’interdependència i solidaritat entre les persones que administrava l’estat i que assegurava la protecció d’aquelles que no podrien gaudir d’una vida prou digna. A partir d’ara, sembla que el benestar serà un bé de consum a l’abast, només, de qui se’l pugui pagar. Al sociosanitari arriba l’hora de dinar. Marxo. Mentre camino cap a l’ascensor tinc la sensació que l’actual sistema de protecció social té els dies comptats. I és que pels responsables dels governs, la realitat es redueix a un còctel fred de plusvàlues, ratios econòmiques i estats financers. Ja al carrer recordo algunes cares i mirades de les persones que he vist dins, però molt especialment la d’un home que al marxar m’ha acomiadat amb un ampli somriure mentre em deia “adéu xiquet!”. I jo em pregunto, quant val aquell somriure? Aquell somriure no té preu. Me’n vaig cap a casa orgullós que els meus impostos col·laborin a la dignitat i qualitat de vida de totes aquelles persones.


Territori

| 18 d’abril de 2012

|7

te rritori

COMERÇ

EMPRENEDORIA

Les Amèriques (l’Arboç) i Albert Ribot Qualitat en Alimentació (Tarragona), establiments centenaris

La Delegació del Govern a Tarragona edita un butlletí electrònic amb casos d’èxit empresarial

La Generalitat distingeix amb uns premis molt especials la llarga trajectòria professional d’ambdós comerços

E

ls establiments comercials de la província Les Amèriques (l’Arboç) i Albert Ribot Qualitat en Alimentació (Tarragona) han estat recentment distingides per la Generalitat de Catalunya com a establiments centenaris. La llarga trajectòria de les dues empreses familiars i la seva contribució al desenvolupament comercial a tots dos municipis els ha fet mereixedors del reconeixement d’aquests premis lliurats per la conselleria d’Empresa i Ocupació i presidits pel mateix president de la Generalitat, Artur Mas. Els Premis a la Iniciativa Comercial es van lliurar en un acte solemne al Palau de la Generalitat a un total de 15 empreses i entitats catalanes i es va distingir la trajectòria de 26 Establiments Comercials Centenaris de tot Catalunya, entre els quals es troben Les Amèriques de l’Arboç i l’empresa de productes i elaborats càrnics Albert Ribot Qualitat en Alimentació de Tarragona. A les imatges, a dalt, Albert Ribot amb el president Artur Mas i el delegat territorial de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin. A baix moment de l’entrega del premi a la família arbocenca Jané-Vinya, encerregats de la botiga Les Amèriques de l’Arboç.

A dalt, imatge del premiat Albert Ribot. A baix, la família premiada de Les Amèriques de l’Arboç. / Cedides

La Delegació del Govern a Tarragona ha editat el número 1 del butlletí electrònic “Èxit10”. El mitjà recollirà en cada número deu casos d’èxits d’empreses, d’emprenedors, de recerca i de reconeixement que es produeixen a les comarques de Tarragona. El delegat del Govern, Joaquim Nin, assenyala que “l’objectiu d’Èxit10 és donar a conèixer aquelles empreses que estan obtenint bons resultats, aquelles persones emprenedores que estan superant la crisi amb èxit, les investigacions que es fan des de la URV o aquelles persones que tenen un reconeixement personal o professional”. Nin considera que “en aquests moments de crisi tan accentuada en molts sectors, també és bo ressaltar aquelles persones, empreses i institucions que estan fent molt bé la feina i que estan aconseguint èxits en nous mercats, en investigació o en emprenedoria. El que fem és només donar valor i projecció a les bones pràctiques que hi ha al nostre territori”. El butlletí serà enviat per correu electrònic i serà un recull d’aquelles informacions que es vagin produint envers l’economia al territori. “No es tracta de seguir l’actualitat diària, sinó de fer un compendi i un recordatori d’aquelles accions que estan donant bons fruits i estan ajudant a mantenir i a fer créixer l’economia a les nostres comarques”- ha finalitzat el delegat.


8 | Territori

18 d’abril de 2012 |

te rritori

34a edició del Premi Dow

E

l passat divendres 13 d’abril es va fer el lliurament al poligon sud Dow Chemical de Tarragonal del 34è Premi Dow a l’estudiant d’Enginyeria Química Myriam-Araceli Suárez Benavent. L’acte va estar presidit per Francesc Xavier Mena, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Myriam-Araceli Suárez és la guanyadora del Premi Dow 2012 en la seva 34a edició. El premi consta de la realització del projecte proposat i el lliurament de 10.000€. La guanyadora va assegurar que destinarà aquests diners a la realització del Màster

en Gestió Integrada de la qualitat, la seguretat i el medi ambient al centre IL3 de la Universitat de Barcelona. Aquest màster, segons la premiada, “capacita els estudiants per la gestió transversal i òptima d’aquests tres pilars fonamentals en la política de qualsevol empresa”. A més, la jove guanyadora va mostrar el seu agraïment als professors de l’ETSEQ, a Dow, als companys finalistes als premis i, sobretot, als seus pares pel suport que li han proporcionat. A l’acte hi assistiren nombrosos representants de l’àmbit institucional, acadèmic i emresarial del nostre territori, a més de professors i estudiants de la URV, entre

La premiada, Myriam-Araceli Suárez, destinarà els 10.000€ del premi a realitzar un Màster en Gestió Integrada de la qualitat, la seguretat i el medi ambient d’altres. Durant els parlaments, Anton Valero, president i director general de Dow Chemical Ibérica,

va referir-se a la situació actual de la companyia dient que està immersa en “un moment de profunds canvis en la seva estratègia i organització a nivell global, propiciant la modificació de la nostra cartera de productes, reorientant-se cap a un model més dirigit al mercat i centrat en el client. L’objectiu és oferir solucions que donin resposta a les necessitats actuals i futures”. De la seva banda, Kepa Díaz de Mendibil, director de Dow Chemical a Tarragona, va destacar la important i fructífera col·laboració existent entre la URV i Dow. El Premi DOW Fruit de la col·laboració de Dow i

l’ETSEQ, el Premi Dow neix l’any 1978. Valora els mèrits acadèmics i humans així com els projectes professionals i d’investigació dels alumnes, dotant el guanyador amb 10.000€ perquè pugui desenvolupar el treball proposat a la seva candidatura. Poden optar al Premi tots els estudiants d’Enginyeria Química que acabin la carrera l’any de lliurament del Premi i demostrin la utilització de les competències crítiques comunes a Dow i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la URV, així com dels valors que ambdues entitats reconeixen importants pel futur personal i professional dels estudiants al llarg de la vida acadèmica.


Territori

| 18 d’abril de 2012

T E RRITORI

|9

OPINIÓ

La diada de Sant Jordi arriba a tots els racons

Joan Aragonès Mossén

Noces o funerals?

Els diferents municipis de les comarques tarragonines es preparen per celebrar la diada del dia del llibre i la rosa, la festivitat del patró de Catalunya, Sant Jordi, que cada any treu al carrer milers de persones deleroses de conèixer les darreres novetats que es presenten per aquesta data assenyalada en el calendari. Tarragona Així, a Tarragona capital com cada any aquest dies s’enceta la Primavera Literària, la designació sota la qual s’aglutinen els actes més representatius organitzats al voltant de Sant Jordi, el dia del llibre, i que enguany compta amb una novetat important, ja que per primera vegada inclou l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tradicionalment es feia a la tardor. Com és tradició, al llarg de tot el dia hi haurà instal·lades les parades de llibre i roses a la Rambla Nova. El Vendrell A la capital del Baix Penedès enguany se celebra el 40è aniversari del Concurs Literari Sant Jordi, en un acte que tindrà lloc el dissabte 21 d’abril, a les 19 hores a l’auditori gran de l’Escola Municipal de Música Pau Casals. Diumenge 22 d’abril, a les 11 hores, al pont de França, tindrà lloc un itinerari interactiu, i dilluns 23 d’abril, a les 17.30 hores, a la plaça Pep Jai, es lliuraran els premis del 40è Concurs Literari, entre altres activitats. Salou El mateix dia de Sant Jordi, a la capital de la Costa Daurada

s’instal·laran les parades de llibres i flors a la plaça de Sant Jordi, al costat del mercat municipal, on es traslladarà tota l’activitat lúdica i cultural al voltant d’aquest dia. La biblioteca es traslladarà també a la plaça per oferir un espectacle de titelles de guant per divulgar la llegenda del drac, la princesa i el príncep a partir de les deu del matí. A més, l’estand del Club Xic’s repartirà globus durant tot el dia i presentarà la seva nova revista dels club infantil. També duran a terme un taller de confecció de punts de llibre a partir de les 5 de la tarda i a partir de dos quarts de sis es podrà seguir l’espectacle Dracs, ballaruga i pessigolles de la Companyia Pep Puigdemont, a més d’altres activitats de l’Associació Salou Teatre Grup Okupa i l’actuació de la Mulassa, del ball de nans i del ball de bastons a càrrec de l’associació Sal-i-ou. L’endemà dimarts, a dos quarts de set de la tarda el Teatre Auditori de Salou s’omplirà d’alumnes de 4, 5 i 6 anys de l’Escola Municipal de Música (EMMS) per celebrar Sant Jordi i, posteriorment, els alumnes de l’EMMS oferiran un concert de música de Cambra a les 19.45h a la sala Xavier Turull. Per finalitzar una setmana dedicada als llibres i a la cultura en general, des de la Biblioteca Municipal de Salou s’ha previst dur a terme la festa dels contes i de la lectura 2012 amb jocs, tallers i espectacles que figura a l’agenda d’actes del dissabte 28 d’abril a partir de les 11 del matí. Roda de Barà Del 20 d’abril al 6 de maig se celebrarà la XXVII Setmana Cultural, organitzada per Les Monges associació cultural amb la

col·laboració de l’Ajuntament, motiu pel qual s’ha preparart un extens. El dia 23 es farà la 6a Parada d’Intercanvi i/o venda de llibres organitzada per la Biblioteca Municipal. De 10 a 13 hores i de 16.30 a 19.30 hores, a la plaça de la Sardana. A les 20.30 hores, al casal municipal Les Monges tindrà lloc el Concert de cant a càrrec de la soprano Julia Arnó, per commemorar el 50è aniversari de la mort del música vilanoví Eduard Toldrà. Sant Jaume dels Domenys Els petits municipis, com Sant Jaume dels Domenys, també de celebra la diada de Sant Jordi amb diferents activitats, organitzades per l’Associació La Linyola. Així a les 10,30 hores tindran lloc unes visites guiades a la rectoria, les tombes, l’església... A les 13,15 hores, després de la missa, es farà una cantada de caramelles a càrrec de la coral de la Gornal, la coral Rierol i la Coral de la Linyola. A més, durant tot el matí es vendrà el dolç de Sant Jordi.

La setmana passada celebràvem la festa de Pasqua. Però aquesta no és tota la veritat. Pasqua és la constant presència de Crist ressuscitat entre els homes, presència que es manifesta de moltes maneres i que els textos bíblics ens recorden, fent-ne un leit motiv que es repeteix en diferents tons i de diverses formes. L’evangeli de sant Joan ho diu amb el seu típic llenguatge allegòric: Crist està present on els germans viuen l’alegria, la pau i la unitat. I és una llàstima que les nostres reunions eucarístiques hagin perdut l’alegria per por de perdre una certa serietat ritual. Com si les coses series i importants haguessin de ser avorrides o tristes. Fa uns anys, estant al Caire, un grupet vam sortir al vespre a donar un petit vol. Els carrers estaven deserts però vàrem veure a poca distància un tendal il·luminat des d’on sortia música. Tot just arribats al lloc va parar la música i una dotzena d’homes es van posar drets en fila, mentre que la resta passava davant seu fent un gest amb el cap o dient unes breus paraules. Vam preguntar a un que se’ns va acostar si es tractava d’una cerimònia fúnebre, ja que tenia força semblança amb les nostres. Per sorpresa nostra, però, ens van dir que no, que era una cerimònia de compromís matrimonial (no de celebració del matrimoni). No massa convençuts l’endemà ho preguntarem al guia, qui ens va confirmar que, efectivament, es tractava d’un acte funerari. El cas és que han passat molts anys i encara no sé si vaig assistir a una boda o a un funeral. I he pensat més d’una vegada: si un desconeixedor dels nostres costums assistís a una Missa, pensaria que celebrem una resurrecció? No li semblaria més un funeral? Per desgràcia no manquen els qui pensen que les manifestacions d’alegria en una reunió litúrgica són una manca de respecte. Creuen que el plor és una bona manera de presentar-se davant Déu, però no la rialla. Caldria preguntar-nos què hem de fer per retornar a la comunitat cristiana el clima d’alegria, no sols fora del temple, sinó també dins d’ell, començant per afavorir un clima de major senzillesa i espontaneïtat. No manca qui –basant-se en el fet que les nostres relacions amb Déu han de ser personals, cosa sense dubte certa– les fa individuals i assisteix a Missa desconnectat dels altres. Diu l’Evangeli que els apòstols estaven temerosos, amb les portes de la casa tancades. Una vegada es fa present Jesús desapareix la por, no pas perquè hagués desaparegut el perill, sinó perquè havia canviat el seu estat d’ànim. Aquelles portes tancades eren a la vegada la causa i l’efecte de la seva por: el viure absorts en els seus problemes i tancats en ells mateixos era la causa del temor. Però a la vegada la por els feia tancar les portes. Si a nosaltres ens manca alegria i ens sobra por potser es deu al mateix: és perquè vivim massa tancats en nosaltres mateixos i perquè ens falta la vivència de Crist ressuscitat.


10 | Tarragona

18 d’abril de 2012 |

tarragona festes gastronomia

La cantant algueresa Franca Masu, pregonera de les festes de Santa Tecla 2012

Torna el Tarragona dTapes La quarta edició del certamen gastronòmic comença el dia 19 d’abril i clourà el proper 6 de maig

Tal com va anunciar la tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Carme Crespo, en el decurs de la roda de premsa convocada amb motiu de la celebració del 40è aniversari de l’Agermanament entre les ciutats de Tarragona i l’Alguer, la cantant algueresa Franca Masu farà el pregó de les festes de Santa Tecla d’enguany.

X

avier Pellicer, xef de Can Fabes (dues estrelles Michelin) apadrina aquesta nova edició d’aquest concurs i ruta de tapes que tant d’èxit ha assolit ja a les les comarques de Tarragona.

ciutadania

Mostra dels tallers de fotografia dels centres cívics

ciutat de Tarragona. Es recupera la figura del “tapejador”, que és aquella persona que, “Tapòdrom” en mà, pot acreditar que ha tastat totes i cadascuna de les creacions, per la qual cosa rebrà un regal directe. Així mateix se sortejarà un viatge entre totes aquelles persones que hagin penjat una foto, som-

rient, al mur del facebook de Tarragona dTapes tot fent la ruta. Val a dir que enguany s’ha editat una campanya de promoció i publicitat de Tarragona dTapes en diferents idiomes per tal de promocionar la iniciativa entre els visitants estrangers. L’acte d’inauguració va tenir lloc el passat dijous 12 d’abril amb

la presència de Xavier Pellicer, xef de Can Fabes (dues estrelles Michelin) que ha apadrinat la quarta edició de Tarragona dTapes, el primer concurs i ruta de tapes de les Comarques de Tarragona i la manifestació gastronòmica d’aquest nivell més important de Catalunya, distingida per la Generalitat.

le

Aquesta setmana s’ha presentat oficialment la quarta edició de Tarragona dTapes, organitzada per la Cambra de Tarragona i l’AEHT. Un esdeveniment que comença el 19 d’abril i clourà el 6 de maig. Durant 18 dies els 38 establiments participants, més quatre que elaboraran còctels, s’han marcat com a objectiu superar no només les xifres de la passada edició, en la qual es varen servir prop de 180.000 tapes, sinó millorar encara més en aspectes determinants de l’èxit de Tarragona dTapes com és la qualitat de les propostes presentades i el servei. Per això aquesta edició s’ha batejat com a Selection. Com a principals novetats per enguany cal destacar que Tarragona dTapes se centrarà únicament i exclusivament en la

El Centre Cívic de Bonavistaacull la II Exposició Fotogràfica dels Tallers de fotografia digital realitzats als centres cívics de la nostra ciutat, que es van impartir de l’octubre al desembre de l’any passat. L’exposició consta de 42 fotografies de Tarragona realitzades pel mateix nombre d’autors, que són els que van efectuar els cursos. L’exposició es podrà visitar fins al 28 d’abril. Després, farà un itinerari pels diversos centres cívics: del 5 al 17 de maig, Torreforta; del 21 de maig a l’1 de juny, Sant Salvador; del 6 al 15 de juny, la Part Alta, i del 18 al 30 de juny, Sant Pere i Sant Pau.

EMPRESES

Intecat iStore obre les portes a la Rambla Aquesta empresa és distribuïdora oficial de la marca Apple

E

l passat dijous 12 d’abril va tenir lloc la inauguració de la nova botiga Intecat iStore, que va generar una gran expectació entre les nombroses persones que no es van voler perdre l’aterratge d’un establiment oficial d’Apple a la ciutat. Més 300 persones van passar per les instal·lacions de la nova botiga Intecat iStore, distribuïdora oficial de la marca Apple, a Tarragona. L’expectació generada va ser molt alta, ja que des de les 16,30 hores ses van sortejar diferents regals: iPod nano, iPod Shuffle i iPod Touch, vals de descompte de 10% i 10 xecs de regal de 20 euros entre les persones que esperaven a la filera; a més a més, els deu primers es van emportar un Ipod Shuffle de regal i els 500 primers, una samarreta. L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va assistir a la inauguració,

L’obertura de l’establiment va atreure un nombrós públic, majoritàriament joves estudiants

juntament amb altres representants municipals, i va destacar la importància que una marca com

Apple hagi apostat també per Tarragona, concretament per un punt tan emblemàtic com

la Rambla Nova i en un immoble tan singular com Rambla 61, que és el primer habitatge do-

mòtic de la ciutat. Òscar Fàbregas, gerent de l’empresa Intecat iStore, va ressaltar que la seva implantació per Tarragona és molt important dins dels plans d’expansió de l’empresa i es va mostrat convençut de la bona acollida de part del públic en general. A les 19 hores es van obrir les portes al públic i tothom que ho va desitjar va poder veure tots els productes i novetats que es podran trobar a la nova botiga Apple de la ciutat.


Tarragona | 11

| 18 d’abril de 2012

TARRAGONA

equipaments culturals

habitatge

El Museu Bíblic Tarraconense acull noves obres artístiques i didàctiques

L’Ajuntament compra l’edifici de la Guàrdia Civil

El vendrellenc Lucas Bravo hi exposa la seva obra La sala d’exposicions temporals del Museu Bíblic Tarraconense acull una exposició de pintura de temàtica religiosa de l’artista vendrellenc Lucas Bravo. L’acte d’inauguració, organitzat pel Museu Bíblic Tarraconense i l’Associació Cultural Sant Fructuós, va ser presidit per l’arquebisbe el dijous dia 12 d’abril. En aquet acte es va presentar el nou diorama permanent, realitzat pels artistes Jordi Lluís Rovira i Magí Ferrer amb figures de l’artista Iraida Llucià, que recrea el martiri de sant Fructuós, sant Auguri i sant Eulogi, reproduint una part de l’amfiteatre romà i l’escena de la vivi crematio, pena a què van ser sotmesos els màrtirs tarragonins. Segons el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz, aquesta representació servirà per a donar a conèixer la Passio Fructuosi i veure com la literatura martirial va contribuir en gran mesura a propagar la Paraula de Déu a través de referències directes a les Sagrades Escriptures. Juntament amb aquest diorama també es va presentar la maqueta d’una embarcació enfonsada al llac de Galilea al segle I dC, realitzada pel ma-

El passat mes març el consell d’administració del Servei Municipal de l’Habitatge (Smhausa) va acordar, per unanimitat, la compra de l’edifici de comandància de la Guàrdia Civil, situat al carrer López Peláez, 1, per un import de 780.000€. A l’indret on hi ha l’antiga caserna, que ocupa 1.184 m2, es construiran entre 30 i 32 habitatges de protecció oficial amb les seves respectives places d’aparcament. “Així conclou un compromís adquirit per l’Ajuntament de Tarragona amb la Secretaria d’Estat de Seguretat, l’any

2003, per desenvolupar unes actuacions per tal de millorar i adequar les infraestructures dels Cossos de Seguretat de l’Estat al municipi de Tarragona. També s’alliberarà un terreny cèntric per fer-hi habitatges” segons el tinent d’alcalde de Projectes, Obres, Habitatge i president d’Smahusa, Xavier Tarrés. Per part de l’Ajuntament i Smahusa va signar la compra el mateix tinent d’alcalde, Xavier Tarrés, i per part de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministerio de Interior, Rafael Farreras, director general.

gent gran

Renovació de targetes de transport públic per a majors de 65 anys Acull un nou diorama permanent, realitzat per Jordi Lluís Rovira i Magí Ferrer amb figures d’Iraida Llucià, sobre el martiri de sant Fructuós, sant Auguri i sant Eulogi

quetista Emili Marcillas, similar a la que devien haver fet servir Crist i els seus apòstols. L’embarcació original, de vuit metres de llarg per uns dos d’ample amb la capacitat de transportar unes quinze persones, es va descobrir l’any 1986. La mostra de pintura D’Abraham a Fructuós es pot visitar fins al diumenge dia 29 d’abril al Museu Bíblic Tarraconense, de dilluns a divendres de 17 a 19 hores, i els caps de setmana de 10 a 13 hores.

Aquesta setmana s’ha encetat la renovació de targetes de transport públic per als majors de 65 anys que tindrà una validesa d’un any i un cost d’emissió de deu euros. La renovació de la targeta es fa per ordre alfabètic del primer cognom i s’ha de fer a les oficines de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC), a la Rambla Nova 59 (De 9 a 19 hores de dilluns a dijous, divendres de 9 a 14 hores i dissabte de 10 a 13 hores) al carrer Tortosa, 39 local 3 (de dilluns a divendres

de 9 a 14 hores), Torreforta; o a la Torre Sant Pau, de Sant Pere i Sant Pau (de dilluns a divendres de 9 a 14 hores). Així mateix, les persones que enguany facin els 65 anys (és a dir, els nous usuaris de la targeta) i aquells a qui no els funcioni la targeta o la perdin s’han d’adreçar al Departament de Serveis Socials (a la plaça de la Font, 1). Les persones pensionistes més joves de 65 anys han d’esperar que s’obri el període de renovació, fet que es produirà properament.

Solidaritat

I Fira Solidària en suport a la gent gran de Tarragona Tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 d’abril al Port Els dies 20, 21 i 22 d’abril, el refugi 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona acollirà la I Fira Solidària organitzada per la Fundació Catalana de Suport a la Gent Gran. Antonio Fernández, president de la Fundació, explica que “els visitants podran visitar l’estand de la Fira on es vendran i se subhastaran els diferents objectes que s’han anat recollint entre les famílies de l’entitat. Els beneficis que s’obtinguin aniran a parar a la gent gran més necessitada”. A banda de les parades hi haurà tallers, espectacles d’animació i activitats per a la canalla. A més, també hi ha servei de bar i restaurant. Les entrades per a la fira costen 2 euros per família i els menors de 14 anys poden entrar de manera gratuïta. Al llarg d’aquestes dar-

reres setmanes s’han distribuït per diferents botigues de Tarragona unes cistelles amb nassos de pallasso que es regalen amb la compra de l’entrada. “Les expectatives són molt bones”, comenta Antonio Fernández “ja que de moment s’han venut més de 2.000 nassos. Estem donant a conèixer la fira mitjançant el repartiment de 3.000 tríptics entre les habitatges del Serrallo i d’altre sllocs de la ciutat perquè volem que sigui massiu”, afegeix. El dia 20 d’abril a les 17 hores tindrà lloc la inauguració amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, així com del president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu. Dissabte i diumenge s’obrirà a les 10 de matí i s’allargarà fins a les 20 hores, ininterrompu-

dament. La Fundació Catalana de Suport a la Gent Gran es va fundar ara fa 2 anys amb la intenció d’ajudar persones grans que viuen soles o que tenen problemes econòmics a les quals ofereixen ajuda en les seves tasques quotidianes i els donen suport efectiu mitjançant els serveis socials de l’Ajuntament. Segons Antonio Fernández, la Fundació té com a principal finalitat “ajudar la gent gran que, per mancances de tipus familiar o econòmic, no puguin gaudir de totes les atencions personals o tècniques que necessitin per tenir una mínima qualitat de vida”. La Fundació gestiona la residència privada Nostrallar, que ofereix places de residència assistida, llar residència, centre de dia i places temporals als Pallaresos amb un total de 190 places.

Antonio Fernández, president de la Fundació, durant la presentació de la Fira. /Cedida


12 | Tarragona

18 d’abril de 2012 |

TARRAGONA

ENTITATS

La Societat Coral l’Àncora diposita el seu fons documental a l’arxiu històric de la ciutat Hi consta el primer llibre d’actes de 1883

Una de les fotografies de la Coral l’Àncora que formen part dels documents dipositats a l’Arxiu Històric de la Ciutat.

La tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, i el representant de la Societat Coral l’Àncora, Joan Bea Gabriel, han signat un conveni de dipòsit del fons documental de la Societat Coral l’Àncora (18831999) a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. A l’acte també hi va assistir el cap de servei de l’Arxiu i Documentació Municipal, Jordi Piqué. El fons documental té un abast cronològic entre 1883 i 1999 i es divideix en cinc apartats: Govern de l’entitat; Administració i gestió de l’entitat,; Activitats desenvolupades; Biblioteca i Hemeroteca i Fotografies. En aquest conjunt documental destaquen el primer llibre d’actes que s’inicia l’any 1893 i les partitures originals manuscrites i mecanografiades, que ocu-

L’entitat té la Medalla de Plata al Mèrit de la Diputació de Tarragona i el títol de Tarragoní fidel atorgat per l’Òmnium Cultural pen dues terceres pars de les 91 caixes d’arxiu que integren el fons. El ressò del moviment coral impulsat a Catalunya per Josep Anselm Clavé es reflectí a Tarragona l’any 1860 amb la fundació de la Societat Coral l’Àncora, amb l’objectiu d’estendre la cultura i l’afició al cant coral

entre les classes populars de la ciutat. Els primers membres provenien del gremi de boters als quals s’afegiren alguns pagesos. El assaigs s’iniciaren en un magatzem dedicat a la pesca salada situat a prop de la plaça dels Carros. Durant els darrers 152 anys, l’activitat de la Coral l’Àncora s’ha centrat principalment en el cant coral, en especial les caramelles i les serenates, durant els dilluns de Pasqua Florida i les festes de Santa Tecla i Sant Magí. Entre les moltes distincions rebudes cal fer esment la Medalla de Plata al Mèrit concedida per la Diputació de Tarragona el 1960, el títol de Tarragoní fidel del 1983 atorgat per l’Òmnium Cultural del Tarragonès i la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona el 1993.

CIUTAT

Xavier Ballester guanya l’edició dels premis Tinet 2011-2012 El jurat de l’edició d’enguany dels Premis Tinet de narrativa curta per Internet ha decidit atorgar el premi Tinet de narrativa breu en l’edició de 20112012 a l’obra Ous ferrats, presentada pel vallenc Xavi Ballester Fàbregues. L’edició d’enguany ha comptat amb 336 propostes, amb la qual cosa es registra la major participació de la història d’aquest premi. El premi està dotat amb 1.000 euros, aportats per la Diputació, i la publicació

de l’obra guanyadora, junt amb una selecció d’altres contes participants, per Cossetània edicions. El jurat ha destacat també l’especial interès que tenen, per la seva qualitat, les obres presentades amb els títols Germans, Poyekhali, La pescadora i La partida. El guanyador és Llicenciat en Filologia Hispànica i exerceix de Tècnic de Comunicació i assessor cultural a Molins de Rei.

Xavier Ballester. /Cedida

¡¡¡Electrodomésticos con pequeñas taras a precios increíbles!!! (Transporte gratuito) a Hast to d 50%


Tarragona | 13

| 18 d’abril de 2012

TARRAGONA

ENTITATS

L’APELLC bufa deu espelmes L ’APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes ) es va fundar el 28 de gener de l’any 2002. Actualment, compta amb més de 150 associats. És una entitat sense ànim de lucre que aplega i representa el col·lectiu de professionals de la llengua i la literatura catalanes que pertanyen al camp de l’ensenyament de diversos àmbits (secundària, universitat, administració), la correcció, la traducció i l’edició de textos, la gestió terminològica, la sociolingüística, la planificació i la dinamització lingüística, l’assessorament lingüístic, la crítica literària, la creació literària, la recerca, la gestió cultural, etc.

El Departament de Filologia Catalana de la URV va llençar la idea de crear l’associació per treballar en dues direccions. La primera era la de prestar un servei als antics alumnes de la Universitat a través de la borsa de treball, que actualment gestiona diverses ofertes, difoses amb immediatesa entre els seus associats. La segona, promoure la llengua i la literatura en l’àmbit geogràfic propi de la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta idea ben aviat es materialitzà. Es constituí la primera junta, presidida per Josep Maria Pujol, actual president de l’associació, i de seguida els estatus en deixaven definides les funcions: vetllar pels interessos dels seus associats; oferir serveis que ajudin a satisfer les necessitats dels socis, com borses de treball, el Premi Joves.lit, etc; afavorir formació continuada en llengua i la literatura catalanes als seus membres; editar publicacions

derivades d’aquestes jornades; organitzar activitats culturals i científiques que incideixin en el debat reflexiu de la llengua i la literatura catalanes. Actualment, componen la Junta de l’entitat els següents membres: Josep M. Pujol, president; Lurdes Malgrat, vicepresidenta; Jesús Figueres, tresorer; Joan Chavarria, secretari, i Anna Gispert, Fina Anglès i Emili Llamas, com a vocals.

Projectes actius Tirar endavant aquests objectius implica forçosament la cerca de suport econòmic. l’Apellc sustenta les seves activitats gràcies a tres fonts d’ingressos: la quota dels associats, les subvencions de les institucions i les aportacions provinents de mecenes. Malgrat aquest panorama, enguany, que l’Apellc celebra el seu desè aniversari, ha cregut que calia mantenir el seu buc insígnia: el premi APELLC Joves.lit. Aquest és el sisè any de la convocatòria. Adreçat a joves de 14 a 21 anys, vol incentivar l’interès dels joves de la demarcació de Tarragona per escriure obres de creació (narrativa i poesia), atès que no existeix cap premi literari d’aquestes característiques i destinat a aquestes franges d’edat. Els guanyadors, en aquesta edició, rebran un premi de 500 euros i una beca per a l’Escola de Lletres per a cada franja d’edat. Actualment l’Apellc treballa en el projecte d’incloure la tasca de l’escriptor Josep Pin i Soler, en els Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català. Des del passat 2 de març, quan en l’assemblea de socis d’Espais Escrits l’Apellc va ser acceptada com a entitat encarregada d’aquest projecte, l’associació centra bona part dels seus es-

Dues imarges que evidencien el recorregut històric de l’APELLC durant aquests darrers deu anys. A la imatge superior, la primera junta directiva de l’entitar. Sobre aquestes línies, una imatge recent de l’entrega dels premis Apellc Joves.lit

forços per atorgar a Pin i Soler el paper que li correspon en el Mapa Literari Català. Malgrat el context de crisi, L’Apellc obre de bat a bat la

27

porta de l’esperança. En temps compliocats, l’associació treballa per refermar la cura de la llengua i la literatura catalanes, persegueix noves vies en la cer-

ca de finançament en la societat civil catalana i diversifica la seva activitat treballant perquè el nostre patrimoni literari es projecti al món.


14 | Tarragona

18 d’abril de 2012 |

TARRAGONA

SUCCESSOS

Floria posa les retallades com a argument de l’esfondrament de la casa del Camí de l’Àngel La portaveu municipal eludeix la responsabilitat del consistori en la seguretat de l’edifici i atribueix el tràgic fet a les restriccions en ajuts socials de la Generalitat

L

es explicacions donades per la portaveu de l’equip de govern municipal de Tarragona, Begoña Floria (PSC), per tal d’argumentar davant de l’opinió pública el tràgic ensorrament de l’edifici del Camí de l’Àngel ha molestat molt la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona. I és que la regidora tarragonina, en una roda de premsa, va centrar-se a explicar la situació econòmica de la família afectada, agreujada, segons Floria, per les recents restriccions en les seves ajudes del PIRMI i per la negativa de la Generalitat a atorgar-li ajuts per al lloguer. En cap moment, però, la política va parlar de la part de responsabilitat que l’Ajuntament té en el succés, ja que l’administració local és la que té les competències de garantir la seguretat i la salubritat dels edificis habitats. Davant d’aquestes declaracions de la portaveu de l’Ajuntament de Tarragona, el delegat del Govern de la Generalitat, Joaquim Nin ha manifestat que “vincular

Imatge de la casa ensorrada, en la qual hi van perdre la vida una dona de 33 anys i una de les seves fiulles de només 2 anys d’edat.

l’ensorrament d’una casa amb les retallades em sembla que és pura demagògia i fins i tot irresponsable”. Segons Nin, que recorda que per llei la Generalitat de Catalunya no pot atorgar ajuts de lloguer a persones que no tenen contracte de lloguer en vigor, “nosaltres no derivarem

cap a una altra administració les responsabilitats que ens pertoquin per aquest tràgic succés. Per això investigarem el cas amb rigor i esbrinarem què ha passat fins al moment i llavors ja depurarem responsabilitats”. El delegat territorial assegura que “amb els recursos disponibles

Joaquim Nin (Generalitat): “L’Ajuntament vol crear una cortina de fum precisament per evadir la seva responsabilitat”

Un decret d’urgència del consistori obligarà el propietari a enderrocar o reformar l’edifici totalment

estem treballant conjuntament amb els ajuntaments per tal d’identificar les famílies i persones que es troben en una situació més delicada, i així continuarem”. Davant de la insistència de Begoña Floria de vincular l’esfondrament amb la manca de pressupost en les polítiques socials de la Generalitat, Joaquim Nin denuncia que “aquest intent de relacionar les retallades amb l’ensorrament del Camí de l’Àngel només pot respondre a la voluntat d’algú que vol crear una cortina de fum i evadir així la seva responsabilitat”. Pel que fa a la casa enfonsada, Begoña Floria ha explicat que l’Ajuntament ja ha redactat un

decret d’urgència per tal d’obligar el propietari de l’edifici a enderrocar-lo o a reformar-lo completament, “tot i que l’arquitecte municipal recomana que la casa sigui enderrocada directament”. El propietari de la casa –que havia recorregut a la Justícia per denunciar que la família havia ocupat il·legalment el seu habitatge– tindrà deu dies per presentar el projecte d’enderrocament. Respecte a la família que ha viscut la tragèdia, la portaveu municipal ha manifestat que “els serveis socials del consistori estan treballant en el cas, perquè la situació del pare és complexa”, ja que actualment es troba a la presó.

R IC AR D C HEC A - PER IODISTA

OPINIÓ

Alejandro Fernández no serà alcalde Alejandro Fernández està fent tot el possible per no ser alcalde de Tarragona. El líder i diputat provincial del PP ha cremat, a marxes forçades, l’empatia electoral que gaudia. També està minant la confiança amb els electors. Potser la seva ambició política exagerada i la seva poca predisposició a lidiar amb les crítiques li jugaran una mala passada i no li permetran governar el consistori. Em sap greu que Alejandro Fernández –persona per qui nodreixo estima personal– adopti, conscientment o no, la política de l’eucaliptus. O sigui, ell és protagonista i el seu entorn està condemnat a morir a l’ombra. El diputat popular reunia, fins fa poc, els ingredients necessaris per esdevenir el primer alcalde popular a Tarragona. És llest, té una bona oratòria i carisma, un discurs fluid, defensava com ningú el sentiment tarragoní i gaudia de la confiança de molts ciutadans. A més a més, és un “animal polític” que ha ofuscat, en part, la líder convergent. M’agrada que Alejandro sigui ambiciós, però discrepo que anihili els que l’envolten, sobretot els més crítics. La política necessita un líder fort i amb caràcter i personalitat, però dispensa els que ho centralitzen tot i veuen fantasmes allà on no n’hi ha. En política és important ... sumar. Alejandro Fernández ha estat a punt de governar Tarragona. Crec que no m’equivoco gaire si afirmo que el futur de Ballesteros al capdavant de l’ajuntament depèn del líder del PP. Ell té el poder suficient per fer caure l’actual govern municipal. Però la seva astúcia i estratègia polítiques fan que sàpiga gestionar, com ningú, els

“tempos”. És un polític brillant, però alguns companys de partit el critiquen per la seva incapacitat per cohesionar un grup de treball i confiar plenament en el seu equip. Les crítiques versen el seu exacerbat egocentrisme. No deixa de ser cert que les expectatives criades, abans d’haver estat elegit diputat provincial al Congrés, han resultat una decepció. Sembla ser que –demano disculpes si m’equivoco– no ha defensat, encara, el territori tarragoní. Els pressupostos de l’Estat han ignorat per complert Tarragona. I la seva obsessió amb el tercer fill li ha jugat una mala passada. Desconec la identitat dels seus assessors, però vist el desaire, arribo a pensar que ell s’assessora a ell mateix. Si no és així els assessors haurien de dimitir perquè fer-ho pitjor és gairebé impossible. L’actitud política del PP a Tarragona passarà factura. I l’electorat no perdona que li enganyin i, malauradament, aquesta és la sensació que Alejandro Fernández transmet. Si no recula i intenta unir forces i escoltar les veus més crítiques, estarà cavant la seva sepultura política. El líder popular necessita fer un “reset” i redreçar algunes situacions que no li aportaran beneficis; ni personals ni polítics. Ara és quan Tarragona exigeix algú que defensi, cabdalment, els seus interessos i no els del carrer Génova (a Madrid). Si opta per oblidar i/o ignorar les inquietuds de la província pensant que després l’electorat li donarà l’alcaldia s’estarà confonent, una equivocació que tindrà conseqüències nefastes. I aleshores Lady Gaga no el podrà socórrer.


Interior

| 18 d’abril de 2012

I N T E RIOR

| 15

OPINIÓ

JUDICIAL

Els jutjats de Valls, testimonis de l’absoluta desesperació d’un pare

Francisco Iborra, a les portes del jutjat de Valls, llegeix la carta escrita per les seves filles en què asseguren que no volen marxar a viure amb la seva mare. D’esquena en primer terme, una de les nenes afectades en el cas. / Ana Gómez.

E

ls jutjats de Valls han estat aquesta setmana testimonis de la més absoluta desesperació de Francisco Iborra, veí de la localitat que va recuperar les seves filles després que la seva mare se les emportés illegalment als Estats Units i que ara lluita desesperat per evitar que la justícia l’obligui a tornar-les a la seva excompanya sentimental. El mateix Iborra va convocar

els mitjans comunicació a les portes de les dependències judicials per tal d’explicar que la jutgessa instructora del cas ha decretat el retorn de les seves filles (de 12 i 14 anys respectivament) amb la seva mare, que resideix als Estats Units des que es va separar d’ell. Davant d’un munt de càmeres i micròfons, Iborra va llegir una carta signada per les nenes, en la qual asseguren que no volen tornar a viure amb la seva mare i en què la més pe-

tita adverteix que se suïcidarà si l’obliguen a anar a viure als Estats Units. La jornada de dimarts al jutjat va ser autènticament frenètica i emotiva, fins al punt que l’afectat va posar-se a plorar en reiterades ocasions davant dels mitjans. Una crisi d’ansietat va obligar també els serveis sanitaris a intervenir, així com la policia local. Amb tot això, el compliment de la sentència ha estat impossible de complir davant la negativa de les filles.

MÚSICA

L’Orquestra Camera Musicae presenta nova producció

A

quest cap de setmana l’Orquestra Camera Musicae realitzarà dues actuacions a les comarques de Tarragona. Dissabte 21 i diumenge 22 d’abril la nova producció d’Orquestra Camera Musicae arriba al Morell i a Creixell després de l’estrena, que tindrà lloc el proper divendres 20 d’abril al Foment Mataroní de Mataró. Seguint la seva filosofia d’oferir una àmplia visió de la música clàssica i d’acostar-la a tots els

públics, aquest mes d’abril l’Orquestra Camera Musicae estrena una nova producció que inclou la Serenata per a cordes, op. 6, de Josef Suk, el Concertino 1+13 de Xavier Montsalvatge, i Gemini, de Jordi Cervelló. En aquesta ocasió la formació convida dos destacats intèrprets del panorama musical com són Gerard Claret, violí, i Jordi Claret, violoncel, que intervindran en aquesta producció acompanyats d’un total de 20 músics sota la direcció del titular de l’orquestra, Tomàs Grau.

PROPERS CONCERTS 21 d’abril 18 hores Auditori del Morell 22 d’abril 19 hores Casal Municipal de Creixell

Menpo Artista

23 d’abril El 23 d’abril a més d’ésser la Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya oficialment des de l’any 1456, també és el dia Mundial del llibre, data escollida en el 1995 per la UNESCO. Aquest dos fets fusionats s’han consolidat en els Països Catalans com un dia d’amor, de cultura i de patriotisme, on els enamorats s’intercanvien una rosa i un llibre. El regal que rep l’estimada ha de ser una única rosa vermella amb una espiga de blat com a símbol d’una declaració, l’exclusivitat d’un amor on la passió és representada pel color vermell i la fecunditat per l’espiga de blat. Així doncs podem afirmar que Sant Jordi és el patró dels enamorats de Catalunya gràcies a la gesta d’aquell cavaller que va salvar a la princesa del drac. Dit això, i com artista obert a qualsevol manifestació que pugui aportar quelcom de nou culturalment, no crec que faci cap bé a la nostra tradició saltar-nos el color vermell de la rosa, per molt maques que siguin les roses d’altres colors que s’han posat de moda com el blau o fins i tot la barreja de colors en una mateixa rosa. Amb tota aquesta coloraina estem perdent una part molt emotiva de la llegenda on s’explica com de la sang del drac, “vermella”, va néixer un bellíssim roser, del qual Sant Jordi va tallar una rosa que va lliurar a la princesa. De la mateixa manera he de dir que si el dia del llibre és una manera de reconèixer el treball de grans escriptors com Shakespeare o Cervantes, també és una bona forma de llençar al mercat noves novel·les i, sobretot, per animar a la gent a llegir, que prou falta fa. Per això crec que les parades de venda de llibres ubicades al carrer haurien d’ésser més acurades amb l’oferta perquè trobar un bon llibre al costat d’un llibre de receptes de cuina, amb tot el meu respecte per la cuina, diu molt poc del que simbolitza aquest dia. Pel contrari el que sí que em sembla correcte és que l’intercanvi de rosa i llibre no sigui només entre enamorats i que es regalin a tota persona que s’estimi. De fet, el que realment em satisfà com a persona és viure des de fa temps el trencament de l’estereotip de la rosa per la dona i el llibre per l’home. Les dones llegeixen tant o més que els homes i als homes també ens agraden les flors. Crec que tots els catalans estaran d’acord que el 23 d’abril és una de les celebracions més esperades de l’any perquè els carrers principals de les ciutats s’omplen d’aire festiu, de frescor primaveral, de bellesa floral, de cultura, d’amistat i d’amor. Per això estic convençut que ni els llibres digitals, ni l’agosarada crisi podran apagar la llum d’una tradició com la nostra. Això sí, seria prudent per part del llibreters no confiar remuntar la facturació de l’any passat perquè els fruits d’un pròsper benestar social estan molt lluny de les darreres promeses polítiques. Només ens resta estar agraïts a l’escriptor i editor Vicent Clavel perquè el 1926 va proposar a la Cambra Oficial del llibre de Barcelona la celebració de la Festa del llibre i desitjar que la climatologia ens acompanyi en la nostra festa nacional no festiva. Per finalitzar dir que aquesta data i Sant Jordi tenen un significat molt especial per a mi perquè simbolitzen un dels meus importants reconeixements artístics, ja que vaig tenir el goig l’any 2001 de ser el primer artista a qui se li atorgà en el Palau de la Generalitat de Catalunya el Premi Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans.


16 | El Vendrell

18 d’abril de 2012 |

E L VE ND RE L L

esport i salut

La marxa de l’Àrea Bàsica del Vendrell reuneix un total de setanta participants L’acte es va organitzar per commemorar el Dia Mundial de l’Exercici Físic

E

stà comprovat que les persones físicament actives viuen més anys que les sendentàries i amb millor qualitat de vida. Amb l’exercici físic es redueix la possibilitat de patir afeccions com infarts de miocardi o cerebral, osteoporosi, diabetis de tipus 2, hipertensió arterial, augment de colesterol sanguini, excés de pes o càncer de còlon. Davant de tots aquests avantatges la Xarxa de Santa Tecla va organitzar una sèrie marxes a les diferents àrees bàsiques, una cita que al Vendrell va recollir més de setanta participants.

L’activitat va consistir en una marxa de cinc quilòmetres i va comptar amb la total implicació de tots els participants.

Un total de setanta participants van prendre part en la marxa que va organitzar la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla per commemorar el Dia Mundial de

l’Activitat Física, que es va celebrar el passat 11 d’abril. L’activitat es va centrar en diverses proves físiques i en la repercussió que tenen en la salut dels

La jornada es va desenvolupar amb total normalitat i els participants van gaudir d’una marca de cinc quilòmetres molt tranquil·la i sense desnivells.

pacients, així com els beneficis concrets que pot proporcionar l’esport en malalties concretes. L’activitat s’inscriu en les diverses proves físiques que les sis

Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Xarxa de Santa Tecla van organitzar i que es van estendre des durant la setmana del 9 al 13 d’abril.

11 d’abril: Dia Mundial de l’Exercici Físic Des de l’any 2002 l’Organització Mundial de Salut (OMS) insta els estats membres a celebrar anualment un dia ‘Move for Health’ (mou-te per la salut) per tal de promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar. Una jornada que se celebra arreu el dia 6 d’abril, però que enguany, en coincidir amb les celebracions de Setmana Santa, s’ha dut a terme durant la setmana compresa entre el 9 i el 13 d’abril. L’objectiu d’aquesta activitat és convèncer a la població dels beneficis de l’esport.

Música

MÚSICA

La Lira Vendrellenca recollirà la Creu de Sant Jordi el proper 20 d’abril

El Museu Deu acull el concert de Saün Grup

L

El Cicle Jazz a l’Auditori continua oferint concerts interessants que serveixen per promocionar i divulgar el jazz i, al mateix temps, per col·laborar en l’activitat de diferents centres culturals municipals. En aquesta ocasió, el divendres 20 d’abril, a les 20.30 hores, al Museu Deu, actuarà Saün Grup. Aquesta formació neix de la trobada entre el guitarrista Xavi Díaz i la cantant Sussi Castellet, que s’uneixen a la re-

a Lira Vendrellenca és una de les 25 personalitats i 15 entitats que enguany han estat reconegudes amb la Creu de Sant Jordi, un reconeixement que els vendrellencs recolliran el proper 20 d’abril a Barcelona.

La Lira Vendrellenca ha estat guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca en la defensa de la seva identitat i per la seva trajectòria en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament dels guardons es durà a terme tel proper 20 d’abril al Palau de la Generalitat, en un acte solemne que també distingirà la tasca d’autors reconeguts com Núria Albí, Jaume Plensa, Lluís Bassat, Paco Morán i les Fundacions Banc dels Aliments de Barcelona, Conservatori del Liceu i Festa Major de Gràcia, entre altres. La Lira Vendrellenca és una entitat fundada l’any 1889 amb els propòsits inicials d’educar en el cant i de difondre àmpliament la llengua i la cultura catalanes. Per la seva reeixida trajectòria, que avui s’expressa en l’activitat de vint-i-tres seccions que duen a terme diverses inicia-

BAIX PENEDÈS DENTAL, S.L. Dr. Carlos Vicente Bosqued COEC 1553

D’esquerra a dreta; Xavier López, tresorer de la Lira, i Xavier Mercadé, president de l’entitat. /Cedida

tives culturals, socials i esportives que dinamitzen, tant ara

com es feia abans, la capital del Baix Penedès.

Tel. 977 66 57 61 - 647 748 123 C/Cerdanya, 12, primera planta 43700 El Vendrell

cerca d’un so elegant amb una base solista de veu i guitarra, en la qual l’aportació del saxofonista Paco Xurado crea una atmosfera especial en formació de trio. Després d’un primer treball anomenat Jazz tast, ara ofereixen Latest, una recopilació de temes més actuals, amb arranjaments originals, que en algun moment han travessat aquella porta invisible que els converteixen en nous clàssics.


Calafell

| 18 d’abril de 2012

| 17

C AL AF E L L

SEGURETAT

José Antonio Lorenzo s’incorpora com a cap de la Guàrdia Urbana de Calafell El nou responsable de la seguretat local presenta el seu pla d’organització

J

osé Antonio Lorenzo González ja és el nou cap de la Policia Local de Segur de Calafell Lorenzo en substitució de Paco Longo, qui va demanar al mes d’octubre passat una comissió de serveis per anar a treballar com a cap de la Policia de Palamós, ha guanyat el procés de selecció fet en els últims mesos i en el qual inicialment es van presentar 14 persones. L’Ajuntament de Segur de Calafell compta des de dilluns amb un nou cap de la Guàrdia Urbana local, un càrrec que a partir d’ara assumirà José Antonio Lorenzo González. En el moment de la seva presentació, el nou responsable de la policia local ja va presentar el seu projecte d’organització de

la seguretat, una planificació que, segons Lorenzo, es basa en “la voluntat de modernització de l’organització policial, per tal d’oferir un servei de qualitat als ciutadans, orientat a la prevenció i resolució de problemes, i que s’ha de sustentar en una estructura organitzativa flexible, que s’adapti a les necessitats del municipi, i que sigui econòmicament sostenible”. Entre les noves línies d’actuació presentades pel nou cap de la Guàrdia Urbana destaquen projectes ambiciosos com són la millora de la coordinació amb els Mossos d’Esquadra i cossos policials de les localitats veïnes. L’establiment d’una nova metodologia de treball basada en programes específics, l’aposta per unitats especialitzades, l’augment de la

ESPAIS PÚBLICS

Campanya d’arranjament dels espais verds

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calafell ha seguit aquests dies amb els treballs de posada a punt dels espais enjardinats del municipi. En primer lloc, s’han adequat els parterres del Passeig Marítim de Calafell Platja; s’ha retirat la sorra i restes de gespa i s’han plantat 4.500 unitats d’Espart, un tipus de planta que no requereix hídric. Amb la plantació d’aquesta espècie en aquests parterres, on fins ara no hi havia plantes, s’ha volgut recuperar de manera ornamental part de la vegetació dels antics sistemes dunars de Calafell. A més, també s’han fet treballs de millora a la petita plaça del carrer Loira, coneguda com la “plaça dels pins”, ja que l’estat de deixadesa en què es trobava propiciava que fos utilitzada com a pipican.

presència policial al territori, assegurar una resposta ràpida i diligent i la configuracio de nous canals de comunicació amb la ciutadania. L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, recorda que la seguretat ciutadana és un dels “grans objectius prioritaris d’aquest equip de govern”, i es mostra convençut que el nou model d’organització policial “millorarà la Seguretat Ciutadana, la Convivència, i en definitiva, la qualitat de vida dels ciutadans del nostre municipi”. José Antonio Lorenzo José Antonio Lorenzo té 46 anys, és llicenciat en Dret i en Geografia i Història i fins al moment estava desenvolupant la tasca de Caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona. Entre d’altres, ha estat Instructor de

El nou cap de la Guàrdia Urbana amb altres membres de la corporació municipal.

l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, cap de la Sala de Comandament conjunta amb els Mossos d’Esquadra a Ba-

dalona, i bona part de la seva tasca també ha estat dedicada a la instrucció de diligències penals.


18 | Litoral

18 d’abril de 2012 |

L ITORAL

Turisme

Ucraïna s’interessa per la Costa Daurada

M

és d’un centenar d’agents de viatges ucraïnesos van participar del 10 al 14 d’abril al primer congrés anual de Natalie Tours Ucraïna amb l’objectiu de conèixer amb detall l’oferta turística del nostre territori. L’hotel Estival Park de la Pineda va ser la seu el passat dimarts 10 del congrés que combinà fins dissabte sessions de conferències i viatges de coneixement dels atractius de la Costa Daurada. En aquest primer congrés de Natalie Tours Ucraïna celebrat a la Costa Daurada, més d’un centenar d’agents de viatge han pogut conèixer el territori de la mà dels Patronats de Turisme de Vila-seca, de Cambrils, de Salou, de la Diputació de Tarragona i de l’Agència Catalana de Turisme. Els agents ucraïnesos, a més d’una visita a cada un dels municipis receptors també van visitanr PortAventura i Barcelona com a pols indiscutibles d’atracció. L’acte de benvinguda celebrat la nit del passat dimarts 10 d’abril, va comptar amb la presència de Natalia Vorobieva, directora general de la companyia i Vladimir Vorobiev, president del grup de companyies Natalie Tours; a més d’una representació de Turisme de Catalunya a través

del director de l’Agència Catalana de Turisme per als països de l’Est, Josep Ma Perramon. El Tour Operador Natalie Tours, líder en el sector turístic dins el mercat rus, mou el 41% dels turistes que arriben a Espanya procedents d’aquest mercat. Aquest 2012, segons Joan Pas-

cual, director general de NT Incoming s’espera incrementar aquesta xifra un 30%. Pel que fa al mercat ucraïnès, aquest tour operador mou el 70% d’aquest mercat que s’espera que augmenti un 100% les xifres d’arribada de contingents al nostre país arribant així a quasi 30.000

persones. El perfil del visitant d’Ucraïna té un marcat caràcter familiar (amb un 65%) i un 35% d’aquests comença a ser repetidor de la nostra destinació en les seves vacances. Pel que fa a la seva estada mitjana és d’11,5 dies i amb uns 1.700 euros de despesa en aquest període per

adult; per tant, unes xifres notablement superiors a les d’altres mercats. Aquest previsible augment, es deu en bona part, a la bona situació econòmica de les ciutats d’Ucraïna; l’articulació de més i millors connexions aèries i també a l’agilització dels visats.

ciutadania

Torredembarra perd la paciència per l’impagament de les multes del radar i la plataforma convoca una manifestació

L

a polèmica del radar continua perseguint al municipi de Torredembarra. Mentre la platafomra d’afectats per les multes denuncia que l’Ajuntament no compleix el compromís de retirar les sancions econòmiques pendents i anuncia una manifestació pel proper 5 de maig, el consistori municipal al·lega que manté el seu compromís i que la tramitació administrativa és la causa del retard de pagament. El conjunt dels afectats pel radar de Torredembarra que havien de percebre el retorn de l’import econòmic de les seves multes encara no han cobrat i denuncien que l’Ajuntament no compleix el compromís de retirar l’import de les sancions econòmiques, tal

com va prometre. Segons el portaveu d’aquesta associació que uneix tots els afectats pel radar, l’Ajuntament encara “no ha retirat cap multa i no ha complert els compromisos que va fer públics” i anuncia una propera manifestació pel 5 de maig a les 19 hores, un acte que finalitzarà amb un concert popular a càrrec dels músics locals. Altres actes programats per protestar són una assemblea al bar del Casal Municioal (19 d’abril a les 20 hores) i una caravana de vehicles pels principals carrers de la ciutat (21 d’abril a les 12 hores). Segons aquest col·lectiu, l’Ajuntament està orquestrant una “estratègia de confusió i desgast en el temps”, a l’espera que la ciutadania es desmobilitzi i s’oblidi del tema de les multes, una realitat que, segons la pla-

taforma, és enganyora, ja que les multes “continuen arribant als afectats i se’ls requereix pagar immediatament i s’estan retirant els punts”. Retard administratiu De la seva banda, l’Ajuntament de la localitat argumenta que la lentitud dels tràmits es deu a causes alienes i que en cap moment es desdiuen de les promeses fetes. En concret, l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, manifesta que el consistori municipal “manté el seu compromís” i que la tramitació administrativa de les multes es manté paralitzada dos mesos més a causa de diversos retards tècnics. Massagué també al·lega que el govern local no ha disposat fins a principis de setmana del decret de resolució que lliurarà

personalment en mà aquest dimecres a BASE de la Diputació de Tarragona. En aquest sentit, l’alcalde explica que “entén que els afectats estiguin enfa-

dats” i que ell mateix és “un esclau” dels tràmits. Masagué es declara “indignat” amb el fet que el procés segueixi un tràmit “tan llarg”.


Litoral | 19

| 18 d’abril de 2012

l itoral

torredembarra

El govern de la Generalitat prioritza la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra El conseller d’Interior Felip Puig assegura que l’equipament forma part dels plans d’inversions del 2013

L

a futura comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra serà una prioritat per al govern de la Generalitat el pròxim 2013. El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, va anunciar el passat divendres 13 d’abril en la Junta Local de Seguretat presidida per l’alcalde Daniel Masagué, que la nova comissaria de Mossos d’Escuadra a Torredembarra és una prioritat per l’actual govern. El conseller va assenyalar que la comissaria de Torredembarra forma part dels plans d’inversions de la Generalitat i que en la mesura que els futurs pressu-

postos ho permetin es prioritzarà l’any vinent. Pel que fa a d’altres qüestions tractades durant la Junta Local de Seguretat, l’alcalde de Tor-

redembarra, Daniel Masagué, va destacar els bons resultats obtinguts en matèria de seguretat. El delictes coneguts han dismi-

nuit d’un 20% mentre que la resolució ha augmentat d’un 10%. L’eficàcia policial també s’ha incrementat i així ho reflecteix l’increment d’un 14% en detencions. En relació a les faltes, han descendit d’un 13,5% el total de conegudes mentre que la resolució ha augmentat d’un 6% i també s’han incrementat d’un 20% les detencions. Tant l’alcalde com el conseller van ressaltar l’excel·lent col·laboració institucional entre l’Ajuntament i el Departament d’Interior que mostren un clar compromís de treball conjunt i cooperació entre la Policia Local de Torredembarra i els Mossos d’Esquadra. A la Junta Local de Seguretat

de Torredembarra també hi ha participat el director general d’Administració de Seguretat, Andreu J. Martínez; el regidor de Governació, Santiago Ardèvol; la subdirectora territorial del Departament d’Interior a Tarragona, Carme Mansilla; l’intendent cap de la Regió Policial Camp de Tarragona, Jaume Giné; l’inspector cap de la Policia Local de Torredembarra, Josep Gili; l’intendent cap de l’ABP Tarragonès, Jaume Morón; el comandant cap d’Operacions, Personal i Suport de la Comandància de la Guàrdia Civil, Antonio Fuentes; i el sergent sotscap de la Policia Local de Torredembarra.

torredembarra

torredembarra-segur de calafell

La Biblioteca Mestra Maria Antònia aporta nous recursos per trobar feina

Èxit de participació a les sortides organitzades per les ABS de Torredembarra i Segur de Calafell

L’objectiu és que aquest espai sigui un punt optimista de dinamització laboral per a les persones sense treball

L

a Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra estrena un nou servei: l’Espai Biblioteca Anticrisi, amb el principal objectiu d’ajudar els usuaris a superar els actuals moments difícils. En aquest nou espai, s’atendrà els usuaris que ho necessitin, d’una manera directa, amb qualsevol consulta que tinguin respecte el món laboral. Amb aquesta vocació es programaran dues sessions mensuals (en dilluns) en format taller o debat per tal d’aprofitar les xarxes socials amb l’objectiu de generar contactes professionals i una cerca de feina més eficaç. Altres activitats que es duran a terme en aquest àmbit són lectures per ajudar les persones aturades a trobar solucions positives a la crisi (estratègies de cerca de feina, empresa), tallers diversos impartits pel Servei de Dinamització Laboral Municipal (com redactar un CV d’èxit, cartes de presentació, l’entrevista de treball) i debats sobre els temes que proposin els usuaris. A banda, també s’ofe-

rirà un servei de suport en les petites dificultats dels tràmits a l’hora de cercar feina, així com informació complerta de cursos que es duguin a terme arreu de Catalunya. Tant l’alcalde de la localitat, Daniel Masagué, com la regidora de Cultura i Patrimoni, Rosa Maria Guasch, han manifestat l’ajuda que oferirà aquesta iniciativa, que concentrarà diversos serveis. Per

la seva banda, la directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Ana Merino, ha ressaltat que es tracta d’un projecte “centrat en la màxima necessitat de l’usuari, donant una resposta d’optimisme i creativitat enfront la crisi” i que estarà obert a tothom i on especialment les persones aturades poden trobar recer i contactar amb altres persones amb qui col·laborar.

La marxa organitzada per l’àrea Bàsiques de Salut (ABS) de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla a Torredembarra i Segur de Calafell, celebra-

da l’11 d’abril, amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física, es va dur a terme sense incidències i amb un bon nivell de participació.


20 | Salut

18 d’abril de 2012 |

X ARXA SAnità ria i s ocia l de santa tecl a

Unitat Oncològica de la Xarxa Sanitària: quatre anys millorant la qualitat de vida dels pacients

A

ra fa quatre anys va començar a funcionar la Unitat Oncològica Mèdica de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, amb l’impuls inestimable del desaparegut Dr. Amadeu Pelegrí. Ara, dos anys més tard de la seva mort, el cap de la Unitat, el Dr. Valentí, fa balanç del seu funcionament, que qualifica de “molt satisfactori”. La Unitat Oncològica de la Xarxa està integrada per quatre oncòlegs que treballen de manera coordinada amb la resta d’especialitats mèdiques que intervenen en el tractament del càncer. “Aquest treball conjunt s’articula mitjançant un pla funcional o full de ruta que estableix els circuits de connexió que es generen entre els diferents àmbits assistencials per assolir l’objectiu final que és proporcionar una atenció de qualitat als pacients”, afirma el doctor Valentí. “L’equip mèdic intervé en el procés de tractament des de la diagnosi fins al final”, explica el cap de la Unitat Oncològica. Quan una persona és diagnosticada de càncer la Unitat enceta un protocol d’intervenció en el qual s’estableixen les actuacions que es duran a terme en cada cas concret. “La primera visita és la més important”, comenta el doctor Valentí, “ja que aquí és on s’estableixen

de manera coordinada les línies bàsiques del tractament”. Es decideix si caldrà tractament de quimioteràpia o no, es valora la necessitat que hi intervingui la psicooncòloga (que treballa amb la unitat en base a un acord de col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer a Tarragona) i es realitza l’estudi per determinar si es pot tractar d’un cas de càncer hereditari. També es valora conjuntament amb els metges de capçalera, la indicació d’assistència pal·liativa amb intervenció del equip PADES (programa de assistència domiciliària). En el cas que el pacient requereixi tractament de quimioteràpia és derivat a les unitats que estan ubicades a l’Hospital Lleuger de Llevant i i a l’Hospital del Vendrell, on rep el tractament de mans de “l’equip d’infermeria especialitzat en el maneig i la detecció de qualsevol tipus de problema que pugui sorgir en l’administració del tractament”, explica el doctor Valentí. Els comitès dins de la Unitat Depenent del tipus de càncer, dins de la Unitat existeixen diferents comitès específics: de mama, de pulmó, ginecològic, digestiu, d’urologia, de cap i coll i patologia endocrina, integrats per equips interdisciplinaris d’especialistes que fan que el treball sigui més fàcil, ràpid

L’equip mèdic i els comitès específics que formen part de la Unitat intervenen en el procés de la malaltia des de la diagnosi i el tractament fins al final La Unitat va començar a posar-se en marxa ara fa quatre anys amb l’impuls de l’aleshores cap d’Oncologia, el Dr. Amadeu Pelegrí, la pèrdua del qual va ser un cop molt fort i fluid. A més, algunes patologies també s’emmarquen dins el Circuit de Diagnòstic Ràpid de la Generalitat de Catalunya, sense prejudici de les que no hi estan incloses. D’altra banda, a la Unitat treballen tres metges adjunts: la Dra. Cristina Pérez, responsable del càncer de mama i ginecològic; el Dr. Javier Ramos, responsable dels tumors digestius, i la Dra

Laura Esteller, responsable dels tumors urològics, pulmonars i ORL. Els orígens Tot aquest engranatge va començar a posar-se en marxa ara fa quatre anys, “amb l’impuls de l’aleshores cap d’Oncologia de la Xarxa Sanitària, el Dr. Amadeu Pelegrí”, explica el doctor Valentí, “la seva pèrdua va ser un cop molt fort per a tots, tant en l’àmbit personal com professional, per ara creiem que hem fet la feina tal com ell hauria volgut i que la unitat funciona segons el que ell havia planificat”, conclou l’actual cap de la Unitat. En l’àmbit assistencial, la unitat d’oncologia mèdica de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, que engloba els dos centres de referència, l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i el del Vendrell, acull cada any una mitjana de 800 primeres visites i realitza 3.000 tractaments de quimioteràpia, sobre una

població de 150.000 persones, que són les que s’integren dins l’àmbit de la Xarxa Sanitària. A la pregunta si aquestes són unes xifres alarmants el doctor Valentí respon que “entren dins dels paràmetres de referència i de la mitjana de Catalunya” i que, a diferència del que es creu popularment, “hi ha molts estudis que estableixen que la ubicació de la indústria petroquímica al territori no té una relació amb els casos de càncer que apareixen”. Vocació investigadora A banda de l’àmbit assistencial, la Unitat d’Oncologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla també realitza tasques d’investigació. En aquest cas actualment estan desenvolupant un estudi sobre la relació que hi ha entre els factors que intervenen en el creixement embrionari i el càncer. “Durant el període embrionàri hi ha una sèrie de gens que intervenen en el creixement


Salut

| 18 d’abril de 2012

| 21

X ARXA SANITÀRIA I SOC IAL D E SANTA TECLA

A banda de l’àmbit assistencial la Unitat Oncològica també realitza tasques d’investigació, en aquest cas un estudi sobre els factors que intervenen en el creixement embrionari i el càncer de còlon de l’embrió i que s’inactiven en l’època postnatal. Aquests gens pateixen unes mutacions que poden arribar a produir càncer. Nosaltres estem estudiant la relació d’aquests gens amb l’aparició del càncer de colon”, comenta el doctor Valentí. Els estudis preliminars d’aquest projecte d’investigació, realitzats conjuntament amb el Servei d’Anatomia Patològica i Cirurgia, s’han presentat en dos congressos d’àmbit català i espanyol i és previst que aquest any es publiquin de manera definitiva. El futur La quimioteràpia i la ràdioteràpia són els tipus de tractament contra el càncer més coneguts, tot i que en l’àmbit mèdic des de fa uns anys s’han implantat els tractaments biològics, medicaments antineoplàsics que s’administren per via oral o endovenosa i que no tenen uns efectes secundaris tan marcats com poden tenir la quimioteràpia o la radioteràpia. “Aquests

Les investigacions farmacèutiques actuals se centren en el desenvolupament de medicaments biològics per tractar el càncer que no són tan agressius tractaments”, afirma el doctor Valentí “estan substituint els tradicionals i, de fet, ja centren les investigacions farmacèutiques actuals en el desenvolupament de medicaments per tractar el càncer que no siguin tan agressius i millorin la qualitat de vida dels pacients. En un termini de cinc anys la majoria dels tractaments es basaran en aquest tipus de medicaments”, conclou el doctor Valentí. La societat en general afronta el càncer com una malaltia amb connotacions molt negatives.

SERVEI D’AUTONOMIA PERSONAL

El doctor Vicenç Valentí, cap de la Unitat Oncològica de la Xarxa de Santa Sanitària de Santa Tecla. /C.L.

Poc o molt, tothom té la sensació que la incidència del càncer ha augmentat en els darrers anys. “Això és perquè el càncer generalment va associat a l’envelliment i la societat occiden-

SERVEI D’ACOMPANYAMENT

tal cada cop està més envellida”, comenta el facultatiu. Es podrà curar mai el càncer? A aquesta pregunta el doctor Valentí respon que “en el càncer intervenen moltes mutacions,

SERVEI D’ASSESSORAMENT, INFORMACIÓ I ORIENTACIÓ

per la qual cosa és molt difícil curar-lo. El que sí es podrà fer és controlar i modificar les afectacions de la malaltia i aconseguir que tingui caràcter crònic. Igual que la sida.”

SERVEI DE LA LLAR


22 | La bona notícia

18 d’abril de 2012 |

L A BONA NOTÍC IA emprenedors/es

ja tenim

“En un negoci és molt important reinventar-se i reinvertir”

Ets un exemple de dona emprenedora... Sí. Amb 19 anys vaig obrir a la Selva el meu primer negoci: una botiga de 25 m2 de llibres i música, finançada econòmicament amb l’ajuda de la meva família. L’evolució del mercat va fer que em fos impossible guanyar-me la vida amb una botiga com aquella. Com que no tenia possibilitats de negoci, vaig obrir una altra botiga d’objectes de regal i decoració que vaig haver de tancar pocs anys després. L’any 2000 vaig obrir una sabateria que, amb el pas dels anys, vaig anar ampliant amb roba per a la canalla. I així fins al 2011 en què, una vegada més, per efectes externs al negoci -la crisi- vaig haver de venir a Tarragona, a un lloc molt més transitat, a obrir una nova botiga.

Montserrat Figueras responsable DE LA BOTIGA TUC TUC DE TARRAGOna

més reduïts la roba i les sabates de l’altra botiga que tenia a la Selva. Tuc Tuc és una franquícia. Amb aquest últim negoci vaig estudiar el risc que tenia en obrir un establiment de manera independent, i vaig veure que era molt alt, però si m’acollia a una franquícia el risc era menor, ja que anava compartit amb la marca. També ha estat molt important l’ajuda de la meva família. És més fàcil, doncs, obrir un negoci amb el paraigua d’una marca en aquests temps? Sí. Avui en dia els bancs no donen gaires facilitats. A mesura que adquireixes experiència, vas agafant credibilitat de cara als proveïdors i als fabricants i ells col·laboren i donen més facilitats.

Montserrat Figueras a la botiga Tuc Tuc de Tarragona, situada entre el carrer Rèding i Colom./L.R.

3 Què és Tuc Tuc? Tuc Tuc és una botiga de roba infantil. També tenim una botiga al costat, un outlet anomenat Estoc on venem a preus

Has accedit a alguna de les ajudes existents per a emprenedors? Sé que n’hi ha, però mai no he pogut accedir-hi. Aquest any no ho he intentat perquè directament m’he acoblat a la franquícia, però fins ara no me n’han donat mai cap.

Quins canvis has vist en la manera d’enfocar un negoci arran de la crisi? Abans de la crisi hi havia dos tipus de compres: la impulsiva, que quasi ha desaparegut, i la de necessitat. Abans de la

?

Què he de fer per sortir a la bona notícia

Targeta de visita

M

ontserrat Figueras va obrir la seva primera botiga amb 19 anys a la Selva. Des de llavors, per exigències del mercat, ha anat tancant i obrint nous negocis. Aquest any s’estrena a Tarragona amb la botiga de roba infantil Tuc Tuc situada a la cantonada entre els carrers Rèding i Colom.

idees d’emprenedors/es

Montserrat Figueras ) 977 21 22 57 @ abactarragona@hotmail.com C/ Cristòfor Colom 11 · Reding

crisi, la meva idea sempre havia estat la mateixa: reinventar-te i reinvertir. Molta gent amb negoci propi no accepta que en ocasions has de fer sacrificis i que si aspires a tenir alguna cosa, has d’estar, per exemple, disposat a sacrificar bona part del teu sou. Què tens pensat de cara al futur?

@ T 3

De moment ens hem centrat en el pis de baix, però aquesta botiga també té un pis a dalt que volem habilitar quan acabin les obres del Mercat. Ara som tres treballadores, tres Montses, però qui sap si ampliarem plantilla en el futur... La gent necessita bones notícies? Sí. Les bones notícies són molt

necessàries a primera hora del matí i en tots els àmbits. No només pel que fa a obrir nous negocis. La gent necessita bones notícies per començar el dia. Perquè aquesta gran quantitat de males notícies que ens arriben des de fa un temps només fan que treure’ns energia. Les bones notícies s’han de crear, i tots nosaltres, que som emprenedors, les estem creant.

Envia un correu explicant la teva experiència i donant les teves dades de contacte a labonanoticia@noticiestgn.cat L’equip de redacció de notíciestgn es posarà en contacte amb tu i et farà una entrevista i una fotografia Al cap d’uns dies, seràs protagonista de ‘La bona notícia’ a les pàgines de la versió impresa de notíciestgn


Empresa | 23

| 18 d’abril de 2012

e mp re sa

OBSERVATORI EMPRESARIAL DE CEPTA

Com fer arribar crèdit a les empreses?

D

esprés de quatre anys de crisi econòmica –un període negre per a les economies internacionals que va esclatar a partir de la destrucció de la companyia de serveis financers Lehman Brothers– els plans d’intervenció massiva dels governs han deixat conseqüències tan negatives com la restricció creditícia dels bancs a les empreses. El darrer Observatori Empresarial de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) assenyala algunes mesures per pal·liar aquesta situació que perjudica seriosament l’activitat privada de les empreses i que passen per dissenyar un sistema a mida de la realitat econòmica, impulsar l’entrada de nous actors i, sobretot, impulsar noves línies de finançament específiques que permetin les empreses respirar. A l’ull d’aquesta necessària reforma financera se situa la necessitat imperiosa de crear nous llocs de treball. La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona ha presentat un nou Observatori Empresarial que se centra en un dels problemes més punyents amb què es topa l’activitat privada al nostre país, la dificultat de les empreses d’accedir a línies de crèdit que els permetin mantenir la seva activitat professional en èpoques complicades. Segons l’estudi presentat per la confederació empresarial, la implantació de plans d’intervenció massiva que els governs internacionals van aplicar a l’inici del període de crisi van ajudar parcialment a frenar la desconfiança –en

països com els Estats Units o la Gran Bretanya ja fa temps que la crisi financera està superada– però en zones com l’Estat espanyol encara es respiren algunes de les conseqüències més desagradables d’aquesta política intervencionista. La restricció al crèdit és una de les cares més amargues del procés de nacionalizació de les estructures econòmiques de l’Estat espanyol, un sistema que ha permès mantenir en part la percepció del risc però que també ha comportat la desaparició de moltes entitats. Aquest factor, juntament amb l’enduriment de la normativa bancària i la implementació de requeriments molt més exigents, en matèria de capital mínim, han estat els ingredients bàsics d’aquesta situació que es basa en la difícil supervivència de l’activitat empresarial. La clau de volta d’aquesta situació resideix en el fet que el sistema financer espanyol no està en disposició d’obtenir més recursos, ja els mercats internacionals no estan disposats a prestar-los i, forçosament, ha de reduir la mida del seu actiu, tot disminuint de forma accelerada els crèdits concedits. I ara què? A partir d’ara, quins són els passos què cal fer per redreçar la situació i permetre les empreses accedir a línies de crèdit? L’observatori presentat per Cepta proposa diverses opcions, que passen principalment per articular una reforma del sistema financer com un vestit a mida de les necessitats reals dels empresaris i emprenedors. Una de les bases d’aquest sistema que propug-

na la confederació empresarial exigeix que els objectius que reclamin les entitats bancàries siguin reals i que s’adaptin als esdeveniments, contràriament al que succeeix fins ara. Altres passos imprescindibles de la reforma financera per accedir al crèdit que proposa Cepta passen per obrir realment el mercat a l’exterior, permetent l’entrada d’entitats forànies i impulsant l’acció de les agències patrocinades pels governs i la Unió Europea que proporcionarien finançament a branques específiques de

l’activitat econòmica. Per últim –i el més important dels punts que remarca la confederació empresarial– l’estudi assenyala la necessitat d’impulsar línies de finançament específiques o sectorials, liderades per l’ICO. L’objectiu d’aquesta mersura és plantejar un paper més efectiu de la banca oficial, la qual podria afavorir notablement l’economia real. L’objectiu últim d’aquestes mesures és, segons els membres del Gabinet d’Estudis de Cepta, assegurar la recuperació de llocs de treball, que és un dels

L’estudi assenyala la necessitat d’obrir el mercat financer a l’exterior i impulsar línies específiques per activar el paper de la banca símptomes més clars de la tan esperada recuperació econòmica.

PATRONAL

Els Pressupostos Generals, a examen

L

es patronals valoren els Pressupostos Generals presentants per l’Estat espanyol a les comarques de Tarragona amb una certa cautela. Tot i que des del sector empresarial hi ha la consciència que una planificació pressupostària en temps de crisi no deixa lloc a despesa supèrflua, els comunicats que han emès tan Cepta com Pimec al respecte deixen clar que vetllaran pels inte-

ressos del sector industrial en temes centrals com les infraestructures i xarxes de comunicació pendents. En total, s’han pressupostat 118 milions per la província, un 5% menys que en 2011. El sector empresarial de la província de Tarragona es manté cautelós a l’hora de valorar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) destinat a la província. Des de la Confederació

Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta), s’afirma que el territori “és conscient” que la situació econòmica actual obliga el govern central a fer “una restricció estricta” però assegura que la seva tasca és seguir defensant els interessos del territori. Així, des de Cepta es considera que el pressupost “no resol de manera definitiva cap de les actuacions que fa tan de temps que estan previstes a les nostres comarques”, una

consideració que inclou les infraestructures de comunicació amb els mercats europeus, l’impuls de la logística i altres sectors productius emergents. D’altra banda, Pimec considera que la proposta de pressupostos és “positiva” perquè, en un marc de crisi, apunta a una contenció de la despesa que pot fer silenciar els dubtes respecte a la capacitat del sector públic de gestionar-se. Tot i això, la patronal catalana que

defensa els drets de les pimes, valora que les retallades en els programes de despesa relacionats amb el sistema productiu resulten “excessives” i assenyala, entre altres, la reducció en els programes d’internacionalització (-17,1%), turisme (-29,7%) o R+D civil (-25,6%) que, segons Pimec, penalitzen “de manera massa severa” la regeneració del sistema empresarial, l’activitat exportadora i l’ocupació.


24 | Sant Jordi

18 d’abril de 2012 |

SANT JORD I

Dia de llibres i roses S

ant Jordi arriba un any més per omplir carrers i places dels colors de la Senyera i de tradició catalana. La celebració de la diada de la rosa i el llibre arriba enguany a les nostres comarques amb nombroses novetats literàries dels autors tarragonins i de les Terres de l’Ebre. Tot i els mals temps que corren sembla que el sector editorial és optimista quant a les previsions per aquesta nova edició del dia del llibre a casa nostra i espera mantenir la facturació d’anys anteriors. Des del Gremi de Llibreters de Catalunya s’espera que per aquest Sant Jordi les vendes arribin als 17 milions d’euros i d’aquesta manera mantenir les dades del passat 2011, quan, tot i això, el volum ja es va reduir en un 10%. El factor més destacat que pot ajudar a mantenir aquests nivells de venda és que la diada del llibre s’escau en dia feiner. Quant a les previsions pel que fa a títols més venuts, els més mediàtics, la narrativa i la literatura juvenil i infantil continuaran sent els gèneres literaris més demandats. Els llibreters instal·laran prop d’unes 400 parades a tot Catalunya. Les editorials tarragonines han presentat els dies previs a la Diada totes les novetats d’aquest any, amb la presència destacada d’escriptors de les comarques de Tarragona i les Terers de l’Ebre.

Cossetània

Arola

La senyora Avinyó

El gos suïcida

Francesca Aliern

Jordi Tiñena

La senyora Avinyó ens presenta el quadre d’una societat rural que comença a tindre opció a la cultura i el coneixement, tot reflectint-ne els canvis socials i morals a mesura que va deixant enrere la foscor de la ignorància i les supersticions que l’havien marcat, passant per la dictadura de Primo de Rivera, la República i la Guerra Civil. En aquest context, un notari destinat a una població de les Terres de l’Ebre veu com la seua vida canvia de tal manera que ja no pot controlar-la. La senyora

Planeta

de revolts per fer aflorar ambicions, conviccions, pors, indecisions. Qui és el vell i què vol? Qui és el mort? Matar i viure. I viure matant.

Proa

El presoner del cel

Crim de sang

Carlos Ruiz Zafón

Sebastià Alzamora

més gran de les seves vides. Just quan tot començava a somriure’ls, un inquietant personatge visita la llibreria de Sempere i amenaça de revelar un terrible secret que fa dècades que està enterrat en la fosca memòria de la ciutat. En conèixer la veritat, Daniel comprendrà que el seu destí l’arrossega inexorablement a encarar-se amb la més gran de les ombres: la que està creixent al seu interior. A El Presoner del Cel els fils de L’Ombra del Vent i El Joc de l’Àngel convergeixen i ens condueixen a l’enigma que s’oculta al cor del Cementiri dels Llibres Oblidats.

de set o vuit anys apareixen assassinats en circumstàncies estranyes. El comissari Gregori Muñoz obre una investigació per descobrir la identitat de l’assassí, de qui només sabem que és algú que afirma ser un vampir. Mentrestant, una comunitat de monges caputxines viu un estrany segrest dins el seu convent, en companyia del bisbe de Barcelona, que ha estat suposadament executat. La recerca policial farà coincidir el comissari amb les negociacions que mantenen l’orde marista i la CNT-FAI per alliberar 172 religiosos a canvi d’una important suma de diners.

Set milions de roses De la seva banda, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya preveu que aquest Sant Jordi es vendran a Catalunya set milions de roses i que les vermelles seran les que més es vendran, en un 80% dels casos, per davant de les d’altres colors. D’aquestes set milions de roses que es vendran, el 20% seran de producció local, un 30% arribarà de Sud-amèrica, un altre 30% del mercat holandès, un 10% del llevant i del sud espanyols, i l’últim 10% de l’Àfrica.

Avinyó és una novel·la en què la passió porta els seus protagonistes a l’arravatament i que de ben segur subjugarà els lectors.

Albert Morell, un professor de literatura encallat en la redacció d’una tesi i angoixat per la precarietat econòmica d’una feina mal pagada a París, accepta sense cap convenciment l’encàrrec d’escriure les memòries d’un prohom francès en un mas aïllat a Provença. Res no serà com espera per la presència d’un vell tan afable com inquietant, que amaga qui sap quin passat i quines intencions, d’un gos esquerp, silenciós i obstinat, d’un pintor estrafolari que crema els quadres i d’un estrany sociòleg d’activitats poc confessables. Un mà a mà sorprenent i ple

Barcelona, 1957. Daniel Sempere i el seu amic Fermín, els herois de L’Ombra del Vent, tornen de nou a l’aventura per plantar cara al desafiament

Barcelona, estiu de 1936. Als inicis de la guerra civil, en plena persecució i matança de religiosos per part de nuclis anarcosindicalistes, un sacerdot marista i un nen

Vols posar un anunci? 616728550 · 977259911 publicitat@noticiestgn.cat


Sant Jordi

| 18 d’abril de 2012

| 25

SANT JORD I

Un bar de contes

Arola

URV

El corazón matemático de la literatura Dolors Collellmir

A cura de Juan González Soto Aquest llibre posa en relleu les connexions entre art i ciència i mostra com la precisió matemàtica es troba al cor de les obres literàries estudiades. La sinergia creada per les abstraccions matemàtiques i pel simbolisme dels nombres, de les figures geomètriques i dels quatre elements aconsegueix un efecte multiplicador del valor estètic i del significat d’aquestes obres.

Una ciutat, Tarragona, vint-i-quatre bars, vint-i-quatre escriptors i un fotògraf. Això és tot. Això és tot? Un bar, en aquesta ciutat, o en qualsevol altra, és el temple on s’oficien no pocs dels importants actes de la vida. un conjunt de records i invencions entre barres i bars en forma de relats i de fotografies.

Destino

Quan érem feliços

La Campana

Rafel Nadal

L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra Jonas Jonasson

Una novel·la basada en les peripècies d’una família nombrosa de dotze germans a la Catalunya de postguerra, Una història real plena d’emocions, d’humor i de tensions en la qual l’autor evoca en primera persona els paisatges de la seva infantesa. Premi Josep Pla 2012

Palimpsest

Cossetània

L’Allan fa cent anys. A la residència on viu tots estan a punt de celebrarho, però ell ha decidit tocar els dos. Un viatge hilarant pels principals conflictes del segle XX de la mà d’un personatge excèntric i enigmàtic, el dinamiter Allan Karlsson.

Arola

Robert Benaiges Cervera El palimpsest, el còdex escrit dues vegades ens permet una lectura múltiple. A l’anvers, el text visible, la declaració d’amor, la complanta de l’amic a la terra, al paratge, a la gent que ens guarda, a les pedres quotidianes. Al revers, en el text ocult, l’assaig irresolut, el reconeixement íntim i la confessió del vençut. El Palimpsest és el subterfugi del poeta, la manera de fer per escriure. Un divertiment i, alhora, el seu jou.

Cossetània

Fogons de Tàrraco Coia Valls i Xulio Ricardo Trigo Una visió plena de curiositat, literària però també pràctica, seriosa i, a la vegada, lúdica, en l’intent de trobar l’actualitat d’aquells plats, la manera d’adaptar-los al temps actual. De la mà dels personatges d’El somni de Tàrraco, de X. R. Trigo, ens fan un recorregut per una cuina singular, de vegades molt lluny dels gustos actuals, d’altres sorprenentment propera.

Gimnàstic 125 anys fent història (1886-2011) Enric Pujol Cayuelas

Els fets més rellevants, les fites més remarcables, els resultats més destacables, les dates més memorables, els esportistes més emblemàtics, els presidents i directius més abnegats… En definitiva, tota la història dels 125 anys de vida del Club Gimnàstic la recull aquest llibre

Arola

La cola de las sirenas Gustavo Hernández Becerra

Un llibre de relats que transita per les cerques, els amors cansats, la vida i els homes, les penúltimes hores, els somnis de drac, les presències i els recomptes finals. En ells, el lector només hi trobarà els miralls de la realitat o de la fantasia que ell mateix recreï. Perquè qualsevol text no és sinó l’ànima del lector.


26 | Opinió

18 d’abril de 2012 |

opinió C AR LOS PÉR EZ DE R OZAS

Antoni Panadès Periodista i escriptor

Al Nàstic li fa falta un altre Mingo Balmanya

Foto cedida per l’arxiu Tot Parc.

Ara que el Nàstic és a punt de viure una de les més tristes vicissituds del seva vida centenària, quasi sempre gloriosa, potser seria el moment de realitzar un reciclatge total del club, i especialment de l’àrea futbol, que és per on participen més els aficionats, no solament de Tarragona, sinó de totes les nostres comarques. S’ha d’apostar per la gent de casa, com fa el Barça que, sempre que pot, posa gent de casa o que viuen a Catalunya i que saben què significa el FC Barcelona per al nostre país. El Club Gimnàstic havia tingut una època gloriosa amb aquest sistema quan a la segona meitat del segle passat van sortir dels seus equips infantils, juvenils o del filial Tarraco jugadors que triomfaren al primer equip. Per exemple, em vénen a la memòria els germans Llobet, Gómez de la Guerra, Miquel Gascón, Fortuny, Capitán, Fernando Gil, Quimet Freixas, Del Amo, Enric Aguilar, Trilla i altres que vingueren de fora i foren uns tarragonins més, com els germans Navarro, Panicot, Camilo Roig i, especialment, Valero Serer, que fou un símbol d’entrega al club del seus amors. I si ens remuntem encara més enllà, caldria fer record i homenatge a Babot, Sicart, Elias, Conesa, Andreu Català, Rossell, Peralta, Juanete, Panadès i a aquells bons jugadors que vingueren del Barça malgrat haver estat internacionals, com Corró, així com mitja davantera blaugrana amb Mariano Martin, Domingo Balmanya i Pepe Bravo. I els entrenadors, si pot ser, que també siguin del planter o hagin jugat sempre amb els colors del Nàstic, ja que d’Alexandros ja n’hi ha de sobres. I de presidents també... que no estava bé quan ho dirigia Josep Maria Andreu amb Pinilla o Vallverdú i altres? Cadascú al seu lloc. Tot això ho comento perquè el Gimnàstic de Tarragona havia viscut temporades i capítols semblants als d’ara, per això cal anar a buscar una persona com fou Domingo Balmanya que, en el seu temps, reunia experiència, saviesa, professionalitat i una gran amor al club dels nostres amors... de penes i alegries. Ja sé que en aquests moments de preocupacions és difícil recordar totes les persones que han deixat marca al Nàstic, però cal recórrer a elles ja que, com que porten sang del Nàstic per les seves venes, no dubtaran a col·laborar, com sempre ho feia l’inoblidable Mingo Balmanya.

La Setmana Barça Després de la Setmana Santa ve “la Setmana Barça”. Comença avui a Stamford Bridge i acaba dimarts que ve al Camp Nou. Ni més ni menys que unes semifinals de Champions contra el potent Chelsea del multimilionari rus Roman Abramóvitx. I enmig d’aquest exquisit “entrepà de futbol”, un clàssic amb el Reial Madrid presidit per un altre multimilionari, aquest cop espanyol, Florentino Pérez. Seran tres partits impressionants. Com en el joc de la ruleta, en set dies és un tot o res: vermell o negre. En aquest cas esperem que sigui blaugrana. Arribar per tercera vegada a la final de la Champions en les quatre temporades de Pep Guardiola al capdavant de l’equip és una proesa de dimensions universals. Derrotar de nou el Reial Madrid de José Mourinho i Cristiano Ronaldo és un plaer a l’abast de molt pocs. Aquesta temporada només ho han aconseguit Messi i companyia en ni més ni menys que tres ocasions (Supercopa d’Espanya, Copa del Rei i Lliga), i una altra també el brau Llevant! La dimensió estratosfèrica d’aquest Barça es reflecteix en una dada colossal. En els nombrosos partits que ha disputat contra els blancs d’Iker Casillas, el Barça de Guardiola mai no ha perdut a Madrid o Barcelona. Una proesa! L’única derrota va ser a València. En aquest temps, 13

títols de 16 disputats conquistats per a lluïment de la Masia. En queden tres. Somiar amb 16 de 19 està permès amb aquests jugadors i aquests tècnics. El Barça tindrà oportunitat aquest dissabte de posar la Lliga en un mocador. De tenir-la perduda –la nit que va saltar a la gespa del Vicente Calderón anava a 13 punts–, a deixar-la només a un. I amb el Reial Madrid pendent de visitar San Mamés, on s’haurà d’enfrontar a l’Athletic del geni de Marcelo Bielsa. I ja saben què està dient Guardiola darrerament: “Marcelo és el millor entrenador del món”. A aquesta situació s’ha arribat per l’esforç titànic dels blaugranes. Després de perdre a Pamplona, ​​en un camp gelat, han disputat 11 partits de Lliga. I els han guanyat tots! I... atenció!, en aquestes trobades, Messi ha aconseguit 18 gols. Gairebé una mitjana de dos gols cada 90 minuts. Tots sumen, però com també diu en Pep: “Leo marca la diferència”. Per acabar, el missatge d’un optimista. Crec que “la Setmana Barça” estarà plena d’èxits. Però si ensopeguem no em trobaran entre els que critiquin una, dues o tres derrotes. Ens han donat tantes alegries, juguen tan bé i amb tant de caràcter quan no poden fer-ho que seguiré creient en ells com a mínim durant quatre anys més.

RAFA g on zález

P il ota i c arn d’olla

Nàstic - Alcorcón No us puc consolar, nastikers. L’any vinent (si l’economia ho permet), de tornada a Segona B. Pels més joves serà una novetat descobrir què és això de la B al costat de la paraula Segona. El resum és bastant simple: 80 clubs lluitant per 4 llocs. És més fàcil pujar a Primera que a Segona A (com va demostrar el Nàstic en el seu moment). Ara cal aprofitar el temps i començar a aplicar el pla (el B, no l’Special K) i començar a quadrar l’equip del futur. Situació, sens dubte, complicada perquè hi ha integrants de la plantilla amb contracte en vigor pel curs vinent (seguirà Morán? I Peragón?). Els nervis ja s’han desfermat i l’exjugador del Girona va començar a “cantar” després

del 0 a 2 contra l’Alcorcón. Al capdavall només va respondre una pregunta i no s’ho va fer venir bé com en el seu moment Morán. Però és clar (i no el defenso pel que va dir), Peragón no té el cartell del seu company. Podem assistir a una llarga llista de retrets, el ventilador es posarà en marxa i els papers començaran a volar. L’equip no ha donat més de si. El Nàstic ha de tornar a ser de “virgilis i rubenes”. Dit d’una altra manera, deixem-nos de “galindadas i orbegozadas” i anem per feina. Com algú va cantar fa ja uns anys (ja ni me’n recordava) “el año que viene, Nàstic-Gramenet”. Ui, no! La Grama, a saber on està ara. Bevinguts al futbol invisible.


Opinió | 27

| 18 d’abril de 2012

E L C A F È N ATÀLI A RO D RÍG UEZ

OPINIÓ

Annus horribilis A

ixí describia la reina d’Anglaterra l’any 1992 després del divorci dels Prínceps de Gal·les i de l’incendi que havia consumit part del Castell de Windsor, residència de la monarquia britànica des dels temps dels Tudor. Un any horrible també és el que deu està passant pel cap del monarca espanyol mentre la seva pelvis reposa plàcidament. Hi ha una diferència, però, entre la monarquia britànica i la ibèrica: la professionalitat. La reina d’Anglaterra té molts problemes amb la seva família, però ningú no discuteix la seva professionalitat. Només els dies posteriors a l’accident de Diana de Gal·les va ser qüestionada públicament la seva figura. Les portades dels rotatius britànics llençaven un crit: “Senyora, on és vostè?” en clara referència a la solitud del cadàver exquisit de la princesa a Saint James Palace, mentre la família reial es tancava en ella mateixa a Balmoral. “El problema no és la reina sinó la família de la reina”, diuen els britànics. Aquí, en canvi, per si no en teníem prou, el problema és la família del rei, el rei i tota la parafernàlia que l’envolta. Tants anys protegint-lo, tants anys agraint-li els seus esforços durant la transició (caldrà esperar que es desclassifiquin tots els documents sobre aquells anys per saber la veritat, però ja podem avançar que Joan Carles I no se’n sortirà de rosetes) perquè –un cop trencat el miratge- adonar-nos que Joan Carles I és un altre Borbó més, un més de la colla d’ineptes que han passat per la història d’Espanya. Un altre inoperant que només pensa a viure la “vida loca”. Cal tenir molt poca sensibilitat per disparar-li un tret a un elefant (també hauria estat una burrada matar perdius). Cal ser un cínic per fer-ho acompanyat d’un dels Albertos (reconegut estafador que va escapar de la justícia). Cal ser un inconscient per anar a Botswana (país, per cert, amb què Espanya no manté relacions diplomàtiques) mentre el 50% dels joves de l’Estat espanyol és a l’atur. Cal tenir molta supèrbia per pensar que estàs per sobre del bé i del mal. Cal tenir molta barra per demanar que els altres facin esforços mentre agafes un vol privat per anar a fotre trets a l’Àfrica. Què

hauria passat si no arriba a caure? Qui controla el cap de l’Estat? Cal preocupar-se, i molt, del silenci còmplice de molts polítics. L’estabilitat política i la credibilitat com Estat madur no s’aconsegueixen a base d’amagar les vergonyes. Un cop més la germànica reina Sofia ha mostrat la seva classe. El rei sembla que anava acompanyat per la darrera de les seves amants, amb qui l’embolic és de dimensions bíbliques. Ara bé, què hi podem fer? La monarquia té alguns avantatges sobre altres fórmules de govern. Per exemple, la continuïtat que permet estar molts anys al capdavant d’un Estat i tenir relacions estratègiques pel país. En aquest cas, les relacions de Joan Carles amb la família reial marroquina, o amb el pare Bush, amb Vladimir Putin o amb les monarquies del Golf Pèrsic no han estat banals pels interessos de l’Estat espanyol. Però hi ha un atribut essencial que no es poden permetre el luxe de prescindir: l’exemplaritat. No poden tenir una taca en l’expedient. I això que és essencial és alhora impossible amb la pressió mediàtica dels temps que corren. Quan els palaus eren tancats i la família reial només apareixia al balcó un cop a l’any, encara es podia mantenir el misteri. Ara, però, quan el gran debat és sobre si el nas de la Letizia és de pega, no hi ha misteri ni màgia que aguanti un Sálvame, una tertúlia o un Telenotícies. Sense anar més lluny, avui he vist cinc persones furgant a les escombreries. Eren homes joves. Són només una mostra de la nostra realitat, que és molt dura. Amb quina legitimitat pot Joan Carles I demanar que li retem honors? Qui s’ha cregut que és? No és res més que un vell patètic que pretén fer creure que matant els mamífers terrestres més intel·ligents de la terra adquireix una virilitat que ja fa dies ha perdut. S’ha equivocat, el Borbó, ja fa dies que s’equivoca. Ara cal que no ens equivoquem nosaltres, no oblidem que ningú està legitimat per sobre del poble, que els autèntics reis som nosaltres i que els únics reis que ens interessen són els de Copes, Bastos, Espases o Ors. Llarga vida als elefants!


28 | Educació

18 d’abril de 2012 |

XARXA SANITÀRIA I SOC IAL D E S ANTA TECLA

EDUCACIÓ

La llar d’infants La Palmera de la Nou de Gaià prepara el curs 2012/13 Del 7 al 18 de maig es podran presentar les sol·licituds per fer la preinscripció i del 16 d’abril al 30 de juny les famílies que ho desitgin podran visitar el centre

L

a llar d’Infants La Palmera de la Nou de Gaià és un centre de titularitat municipal gestionada des del curs 2010/11 per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Des del dia 7 al 18 de maig estarà obert el període de preinscripció i les famílies que ho desitgin podran visitar les instal·lacions del centre i conèixer el seu projecte educatiu des del 16 d’abril al 30 de juny. La llar municipal La Palmera de la Nou de Gaià és un centre que ofereix als infants i les seves famílies nombrosos avantatges tant en l’aspecte funcional com educatiu, ja que presenta unes particularitats que contribueixen a crear un entorn òptim per al desenvolupament emocional, afectiu, físic, social i cognitiu dels infants. Una de les característiques principals del centre és que es tracta d’una escola oberta a les famílies, les quals disposen de gran accessibilitat i proximitat amb l’equip d’educadores del centre i amb les instal·lacions. D’altra banda, les instal·lacions de La Palmera estan ubicades en un entorn rural que permet desenvolupar moltes de les activitats a l’exterior, amb la riquesa que això comporta per als més petits. Aquest entorn contribueix també a consolidar un altre dels trets característics

voreixin el desenvolupament de l’autonomia, la iniciativa, el pensar i trobar explicacions, la comunicació, les descobertes i exploracions... i tot això sota la premissa que tot el temps és educatiu. La premissa principal és mantenir i millorar un bon nivell de relació, comunicació i collaboració amb les famílies, tot facilitant informació de seguiment i evolució periòdica (contacte diari, agendes, enregistraments diversos, reunions col·lectives i individuals, entrevistes, informe de final de curs…). de la llar com és l’alimentació, basada en producte naturals i de qualitat alguns dels quals es conreen en el petit hort que hi ha a les instal·lacions i que permet que els infants observin el creixement de les plantes i les hortalisses. També es fa ús dels productes que es poden trobar a les botigues del poble. I tot això a tan sols deu minuts de la ciutat de Tarragona, sense problemes d’aparcament i en un entorn tranquil i sa. Activitats Les activitats que es programen estan orientades principalment cap a la vida quotidiana (adaptació, acollida i comiat, alimentació, higiene, descans, joc i joc simbòlic, llenguatge oral, moviment, jardí, música i art,...); el respecte als ritmes

L’equip de la Llar d’Infants La Palmera està integrat per Montse Sánchez, auxiliar infantil; Ariadna Pocurull, directora de la Llar d’Infants, i Janina Budesca, educadora Infantil/ A.G

i necessitats dels infants; l’interès i el significat que tenen

pels infants; la riquesa de les agrupacions flexibles que afa-

De la Nou de Gaià a Europa El mètode educatiu que s’aplica a les llar d’infants gestionades per la Xarxa de Santa Tecla (Bonavista, Arrabassada i la Nou) tindrà presència en breu en una trobada que tindrà lloc a París, organitzada per l’Institut Europeu per al Desenvolupament de les Potencialitats dels infants (IEDPE), que aquest any se centra en les capacitats comunicatives dels infants de menys de quinze mesos. Una representació de l’equip tècnic de les tres llars d’infants presentaran una ponència en aquesta jornada europea on explicaran la seva experiència i reflexions davant de prestigiosos investigadors i estudiosos del desenvolupament infantil i la seva relació amb els adults.


El museu apel·les fenosa del vendrell celebra el seu desè aniversari

Guia d’oci i serveis

APUNTS

Un grup de científics ha creat una càmera capaç de veure objectes amagats rere una cantonada

Gastronomia

Ciència

Innovació Visió de rajos X

DEl 18 al 25 D’ABRIL

L’ús del foc

Els nostres avantpassats van descobrir el foc 300.000 anys abans del que pensàvem fins ara.

20a la Rambla

El restaurant tarragoní ha acollit el sopar d’abril de l’Associació dels Gourmets de Tarragona

Cultura

Fira d’Art a Tarragona D

issabte 21 d’abril la Rambla Nova de Tarragona es convertirà en una improvisada galeria on es podran trobar gran quantitat d’obres de diverses tècniques i estils. Enguany la segona edició de la Fira d’Art compta amb la participació de més d’una cinquantena d’artistes.

notíciestgn Cada setmana al Tarragonès i al Baix Penedès

I ara també a

www.noticiestgn.cat


30 |

| 18 d’abril de 2012

INNOVACIÓ Una càmera que permet veure què hi ha darrere una cantonada Dispara ràfegues de llum làser que es reflecteixen

C

ientífics de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han creat una càmera que permet veure objectes amagats després d’una cantonada sense necessitat de recórrer als poders de “visió de rajos X” de Superman o altres superherois del món del còmic. En un article que publica la revista Nature Communications, els investigadors suggereixen que el dispositiu podria aplicar-se aviat en els sistemes de navegació de vehicles per veure què hi ha en un creuament amb poca visibilitat o després d’una corba perillosa, així com en els rescats d’emergència en situacions perilloses, per exemple, per veure l’interior d’un edifici en flames. L’original invent es basa en el principi similar del periscopi d’un submarí, però en lloc d’usar miralls per redirigir la llum fa servir parets opaques, portes o terra, per reflectir una llum làser. En concret, el sistema empra un làser de femtosegons, que emet centelleigs de llum que es mesuren en quadrillonèsimes de segons. Per fer un cop d’ull a una habitació que està fora de la seva línia de visió, l’enginy dispara ràfegues de llum làser cap a aquesta direcció des de diferents angles. La llum es reflecteix a l’habitació, arriba a l’objecte, rebota i torna. Finalment, un ordinador processa tota la informació i construeix una imatge en 3D gairebé idèntica a l’objecte original, encara que lleugerament borrosa.

Software per a gerents del segle XXI Estratègia · Gestió per processos · Indicadors · Millora Gestió de les persones · Quadres de comandament www.boonsai.com · info@boonsai.com · 977 11 05 20


| 18 d’abril de 2012

| 31

CIÈNCIA Els nostres ancestres utilitzaven el foc 300.000 anys abans del que pensàvem Les traces de cendra de fusta van ser trobades a la Cova Wonderwerk

U

n equip de científics de la Universitat de Toronto i la Universitat Hebrea de Jerusalem ha identificat l’evidència més antiga coneguda de l’ús del foc. Les traces microscòpiques de cendra de fusta, juntament amb ossos d’animals i eines de pedra, van ser trobats en una capa de fa un milió d’anys, a la Cova Wonderwerk, a Sud-àfrica. Aquesta troballa, publicada al Proceedings of the National Academy of Sciences, determina que els avantpassats de l’ésser humà usaven el foc 300.000 anys abans del que es pensava. La Cova Wonderwerk, on es va produir la troballa, és molt gran i està situada prop del desert de Kalahari, on ja havia realitzat excavacions Peter Beaumont i havia descobert un extens registre d’ocupació humana. Ara, el projecte d’investigació ha estat fent una anàlisi detallada del material de l’excavació de Beaumont i l’anàlisi dels sediments ha revelat restes de plantes incinerades i fragments d’ossos cremats. Els investigadors també van trobar àmplies proves de decoloració de la superfície, la qual cosa és típic de la crema. L’antropòleg de la Universitat de Toronto, Michael Chazan, ha indicat que “el control del foc hauria estat un important punt d’inflexió en l’evolució humana”. A més, ha explicat que “l’impacte de la cocció d’aliments està ben documentat, i l’impacte del control del foc hauria tocat tots els elements de la societat humana”. “Socialitzar-se a l’entorn del foc podria ser un aspecte essencial d’allò que ens fa humans”, ha apuntat.


32 |

| 18 d’abril de 2012

CULTURA Més de 50 artistes participaran en la 2a Fira d’Art de Tarragona

E

l proper 21 d’abril la Rambla Nova de la capital tarragonina acollirà la segona edició de la Fira d’Art. Dissabte un total de 53 artistes exposaran les seves obres. Milers d’obres realitzades amb oli, acrílics, aquarel·la, dibuix, tintes, collage i tècniques mixtes ompliran la Rambla Nova de Tarragona. S’hi podran contemplar obres de temàtiques diverses que van des dels paisatges fins a l’impressionisme passant per l’art figuratiu o l’abstracció.

En aquesta segona edició hi participen més de 50 artistes, 18 dels quals són tarragonins, vinguts de Lleida, Vilafranca, Reus, Barcelona, Cambrils, Terrasssa, Jaca, Badalona, Tortosa, Olot o Vic entre d’altres. El cartell de la mostra, realitzat per Pep Serra i l’estudi Mènsula és un homenatge a l’artista Antoni Tàpies. Dissabte la Rambla Nova es convertirà en una improvisada galeria on es podran trobar gran quantitat d’obres de més diverses tècniques i estils a preus assequibles.

Pop-up Store d’Anduluplandu La jove dissenyadora i il·lustradora tarragonina Elisabet Díez Rodríguez és Anduluplandu. Diumenge 22 d’abril, aprofitant la proximitat de la diada de Sant Jordi, es farà una performance al bar MVSEVM: una botiga improvisada per un dia. Batejada com la Pop-up Store d’Anduluplandu, a partir de les 11 del matí es podran trobar petits minicuentoschinos i dibujealos (com ella els anomena) amb un aire juganer, a voltes entremaliat i d’altres més introspectiu, a més d’altres sorpreses que no deixaran indeferent a ningú. El bar MVSEVM (C/ Sant LLorenç 5, Tarragona) obre les seves portes a l’univers únic i divertit de Anduluplandu.

El Museu Apel·les Fenosa celebra el 10è aniversari amb una mostra del poeta Paul Éluard

El Museu Apel·les Fenosa que obrí les portes a la Casa del Portal del Pardo del Vendrell el 19 de juliol de 2002, commemora enguany el desè aniversari amb una mostra dedicada al poeta Paul Éluard. El proper dilluns 23 d’abril, el museu vendrellenc inaugurarà l’exposició dedicada a Paul Éluard que porta per títol Per a Fenosa, el seu pare, Paul Éluard. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, el museu farà una jornada de portes obertes en la qual els assistents seran obsequiats amb el llibre Fenosa, la sculpture et les lettres, del professor Serge Linares. El vincle entre Paul Éluard i Apel·les Fenosa es va crear gràcies a Picasso. A París, durant els anys de l’ocupació alemanya i fins a la mort del poeta van compartir vivències de les quals en són testimoni els retrats que l’escultor va fer de Paul i Nusch Eluard, i els poemes i els llibres dedicats que s’han conservat fidelment a la biblioteca de l’artista. L’exposició es refereix a la consideració paternal que tenia Paul Éluard sobre Fenosa, a qui considerava el seu fill. En 10 anys el museu ha acollit nombroses exposicions dedicades als amics més íntims de l’artista, des dels que compartiren vivències amb ell a París com Picasso, Vieira da Silva, Giacometti, Jean Cocteau, Jacques Dubourg, Coco Chanel o la seva esposa Nicole fins al seu cercle català on s’emmarquen les mostres dedicades a Josep Granyer, Manuel Humbert, Llorens Artigas, Joan Perucho, Jaume Mercadé, Salvador Espriu o Jean-Marie del Marel.

recomana...

Explora Tarragona... en família Hi ha propostes a la xarxa que s’avenen moltíssim amb l’esperit bàsic de Tecletes: aconseguir que la paternitat sigui una aventura apassionant. La gent d’Explora Tarragona, www.exploratgn.cat, tenen molt present aquesta premissa i, per posar-ho a tothom més fàcil, van crear una pàgina web, que també té un germà blog, on fan propostes per a fer en família. Se’ls pot seguir el rastre també al Facebook i al Twitter i, setmanalment, envien un e-zine amb sis recomanacions per fer amb els nens de fins a 12 anys. Tot plegat ho gestiona la Bàrbara Vastenvond que té una especial cura a trobar des de les activitats infantils del nostre territori, proposar les excursions fàcils que poden ferse amb petits exploradors o localitzar restaurants adaptats als exigents paladars de les criatures i amb trones i canviadors. El blog, a més, compta amb l’activa participació dels lectors, que poden fer-hi aportacions; amb un enllaç a la previsió meteorològica per saber si cal agafar paraigua o crema solar i un enllaç amb les farmàcies de guàrdia. Explora TGN participarà activament enguany al Minipop amb una supergimcana al Serrallo el dia 3 de juny amb el nom de “El cas del Serrallo”. Si encara no teniu les entrades del festival, sapigueu que podeu comprar-les a Tecletes, al punt d’informació turística de la Rambla, a Shiva Music, a To2Bebe i a www.tarracoplan.com.


| 33

| 18 d’abril de 2012

AGENDA

staquem:

De

illor ve serà m e u q y n L’a arragona T a 0 2 s re divend

ABRIL 2012

za Malacabe ona 1 a Tarrag 2 te b a s is d

1 2

Fet a mà ona 2 a Tarrag 2 e g n e m diu

3

4

5

6

7

8

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

DIVENDRES 20

30

ACTES PERMANENTS

Tarragona Presentació. Sicus, 20 anys amb sabor de rumba Presentació del llibre Sicus, 20 anys amb sabor de rumba, de Cinta S. Bellmunt. Coincidint amb els 20 anys del seu debut artístic, Sicus Carbonell, l’alma mater i veu de Sabor de Gràcia, pren com a fil conductor la seva vida per descobrir-nos els trets de la cultura gitana, així com el que comporta ser un autèntic “rumbero” català. Al final de l’acte, tres membres de Sabor de Gràcia interpretaran algunes cançons incloses en el CD que acompanya el llibre. Hora: 19.00 Lloc: El Corte Inglés

Tarragona Teatre. ‘L’any que ve serà millor’ Un collage d’històries amb molt d’humor i una pinzellada de mala baba, retalls de vida, cròniques i contracròniques, diàlegs creuats amb la realitat de la vida quotidiana diària com a centre i la dona com a protagonista en primera persona. Petites peces que formen una única obra escrita a quatre mans, interpretades per quatre dones, la complicitat de nous talents que pugen ambiciosament a l’escenari de la vida i del teatre. Hora: 21.30 Lloc: Teatre Metropol Preu: 16 €

DISSABTE 21

Tarragona Exposició. Experiències amb Dalí Aquesta exposició audiovisual és una mostra que recull imatges cinematogràfiques inèdites, fotografies i diferents objectes recuperats gràcies a la participació ciutadana, axí com del quadre mateix que Dalí va pintar en commemoració del bimil·lenari de l’estada d’August. Lloc: CX Sala d’exposicions Tarragona Fins al 29 d’abril Horari: de dilluns a diumenge de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores. Visites guiades: tots els dissabtes a les 19 hores. Tarragona Visita teatralitzada. Treballant al moll En aquesta visita teatralitzada, Baldomero Mallol, antic treballador del port, explicarà els moments més rellevants de l’activitat comercial del port tarragoní al llarg del segle XX, mentre ensenya el museu i altres espais portuaris. L’activitat finalitzarà amb una passejada en golondrina per les dàrsenes del port. Lloc: Museu del Port de Tarragona (Refugi 2, Moll de Costa) Hora: 12.00 Fins al 30 d’abril · Aforament limitat

Tarragona Música. Malacabeza. ‘Pirómanos’ Malacabeza presenta el seu segon treball discogràfic en format acústic al Teatre el Magatzem. La història de Malacabeza està vinculada a la de Joel Reyes, cantant i compositor amb una àmplia trajectòria i experiència a l’esquena. Les seves influències van més enllà d’estils i modes. La proposta navega entre el pop, el rock i el folk, i ens presenta finalment un resultat eclèctic i de qualitat. Hora: 22.30 Lloc: Teatre el Magatzem Preu: 8 € anticipada / 10 € taquilla Tarragona Poesia. Zona Zàlata “Seguim recomanant Estellés” Un dels autors fetitxe de Zona Zàlata des de sempre és el poeta de Bujassot. Recomana Estellés (1996) i Potser... demà (1998) són dos espectacles que tenen com a punt de partida la poesia de Vicent Andrés Estellés. De la síntesi dels textos i músiques d’aquells espectacles se’n fa una posada al dia en forma de recital poeticomusical, i s’estrena al Magatzem Hora: 21.30 Lloc: Teatre el Magatzem Preu: 5 €

DIUMENGE 22 Tarragona Infantil. Fet a mà Espectacle de mans en què les noves tecnologies serveixen per mostrar que només amb la utilització de les mans podem crear un món propi ple d’històries, on la imaginació i la creativitat són els únics requisits. Hora: 18.00 Lloc: Caixa Fòrum Preu: 4 €

Tarragona Exposició. Espai finestres al món La mostra apropa als visitants a la realitat de països en vies de desenvolupament a través d’una sèrie de curtmetrages protagonitzats per persones que viuen en circumstàcies adverses i que, no obstant, lluiten per tirar endavant. Lloc: CaixaForum Fins al 27 de maig


34 | El temps

18 d’abril de 2012 |

EL TEMPS

RUTA

Cel serè

Muralles salvatges

La nuvolositat anirà minvant i a partir de divendres el cel quedarà serè o poc ennuvolat. Les temperatures màximes es mantindran mentre que les mínimes seran lleugerament més baixes.

TEMPERATURES DE LA SETMANA

màx. 19º / min. 8º

L

Sol

Vent

Variable

Tapat

Tempesta elèctrica

Pluja

DIJOUS 19

DIVENDRES 20

DISSABTE 21

DIUMENGE 22

DILLUNS 23

DIMARTS 24

Neu

Boira

‘ excursió proposada consisteix en apropar-se a Santa Marina per la plana i tornar per les altures. Coincideix amb el traçat del GR 192 fins al santuari de Santa Marina. Se surt de Pratdip pel carrer de Santa Marina. El camí cimentat desemboca a la carretera una mica abans d’arribar al coll de Prevell, on s’agafa un sender que puja pel vessant esquerre i que permet connectar amb l’antic camí del coll de Fatxes. Es tracta d’un tram sorprenent. La seva amplada és superior ala dels camins de carro tradicionals, mostra un traat rectilini, un pendent molt regular i l’acurat mur de pedra que sosté el camí sobre el vessant adquireix unes dimensions excepcionals per creuar el barranc de l’Aguilar. El GR continua pel barranc, agafa un sender i puja cap a la carretera. Se segueix per l’asfalt fins a creuar un pont i es pren, a la dreta, el camí que desemboca davant dels xiprers de Santa Marina. El GR surt de Santa Marina per la part posterior, seguint una pista que travessa l’esplèndida forest del santuari. Se’n puja un bon tros fins a trobar una bifurcació. Es continua recte, seguint unes marques blaves i deixant el GR 192 a la dreta. La pista travessa la part alta de la urbanització de Santa Marina i continua pel llom de la muntanya. Des d’aquí, la vista és superba. Poc després d’haver superat na antena, la pista pricipal inicia una baixada per continuar pels cingles del puig de la Güena. Al cap de poc temps s’arriba pràcticament a la vertical de Pratdip, on una senyal indica el camí de ferradura de Vinya Joana, el nom de la qual evoca el desaparegut conreu de la vinya en aquests vessants. La baixada pel vell camí ens regala una esplèndida visió de Pratdip. A Peu. Arola Editors. DESNIVELL: 300 m TEMPS: 2 h 15 min (sense comptar aturades) DISTÀNCIA: 8 km RECOMANACIONS: La font de Santa Marina és famosa pel seu cabal generós i per la qualitat d’aigua que en raja. A causa d’això, van intentar posar-hi un balneari, però no va prosperar.

OCELLS DE TARRAGONA

Trencapinyes Comú (Loxia curvirostra) IDENTIFICACIÓ: 16 cm. Fringíl·lid gruixut, cua forcada i mandíbules creuades característiques del grup. Plomatge d’adult tirant a uniforme, el juvenil és ratllat amb franges alars esmorteïdes. El mascle adult és vermell / teula i el jove taronja. La femella és verd oliva. La silueta de vol és com el pardal, si bé el fort bec i la cua forcada es distingeixen. VEU: Cant, a cops suau, barreja de

refiletes curts i notes cruixents. HÀBITAT: Boscos de coníferes. Les pinyes caigudes i obertes per terra indiquen la seva presència OBSERVACIÓ.- Tot l’any. Foto obtinguda als boscos de Prades. Alemany: Fichtenkreuzschnabel Anglès: Crossbill Espanyol: Piquituerto común

Francès: Bec-croisé des sapins

L’ORNITÒLEG TARRAGONÍ JOSEP RICOMÀ ENS DÓNA A CONÈIXER CADA SETMANA EN AQUESTA SECCIÓ UNA DE LES AUS QUE PODEM TROBAR A LES NOSTRES COMARQUES


| 35

| 18 d’abril de 2012

GASTRONOMIA El restaurant 20 a la Rambla rep als Gourmets de Tarragona Fèlix Llovell, periodista gastronòmic

E

l sopar del mes d’abril de l’Associació dels Gourmets de Tarragona ha tingut lloc al Gastro-bar 20a la Rambla, situat en el cor de la capital, a la mateixa Rambla Nova, a dues passes del Balcó del Mediterrani i del passeig de les Palmeres. En aquesta ocasió l’entitat tarragonina ha volgut conèixer i valorar la tasca gastronòmica que darrerament desenvolupen en aquest acreditat establiment el prestigiós cuiner Juan Diego i el seu equip de cuina i sala, des que se’n van fer càrrec l’any 2009. Certament fa anys que els selectes paladars de les comarques tarragonines van descobrir el bon fer davant dels fogons d’aquest jove cuiner, Juan Diego, ple d’inquietuds i possibilitats, autor d’unes elaboracions de cuina creativa molt interessants. Els últims anys els va dedicar a l’acreditada cuina de l’Anap, a Tarragona i des de l’estiu del 2009 va iniciar un nou projecte de restauració, també a la capital, en el número 20 de la Rambla Nova. José Cordero, el nou propietari, li va confiar la cuina del nou establiment, una vegada rehabilitat i condicionat el local, que va escollir el nom de: “20 a la Rambla”, i que es defineix com a gastro-bar i espai gastronòmic. Amb una decoració moderna i molt agradable, el gastro-bar, amb una capacitat per a 60 comensals, ofereix una línia de cuina de tapes tradicionals d’alta qualitat i altres elaboracions clàssiques exquisides, que treballen amb productes de la zona. Així ho van poder valorar els Gourmets de Tarragona en aquest sopar en el qual Juan Diego i el seu equip es van esforçar al màxim, tant en l’elaboració del menú degustació ofert com en les explicacions de l’oferta culinària, així com també del maridatge de cada plat amb el seus vins, molt bens triats del celler del restaurant, que alberga unes 300 referències de vins i caves. L’invitat d’honor en aquest sopar dels Gourmets va ser Josep Andreu i Figueras, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, que va oferir als comensals una

interessant explicació del moment actual i futur del nostre port i de la seva importància en el context econòmic del nostre territori. A continuació es va iniciar el sopar, un menú degustació consistent en gamba marinada amb escalivada a la brasa i caviar d’aove amb Cervesa Rosita Picant. Després, iogurt de mató Fonteta, anxova de l’Escala i festuc caramel·litzat, amb Ombreta blanc DO Montsant. A continuació, burger de wagyu, foie i tòfona, amb Orto DO Montsant. Llom de barat, mostassa dolça i gintònic sòlid amb Molí dels Capellans DO Conca de Barberà; anyell a baixa temperatura amb pa amb tomàquet amb Tobía DOC Rioja; arròs de sobrassada de Mallorca, xips i rovell d’ou amb primers vins negres DO Catalunya. Finalment, record del bocata de xocolata ‘83 i Dràcula ‘93 amb Adernats rosat DO Cava. Acabat el sopar, l’invitat d’honor va lliurar el diploma de la visita del Gourmets al “20 a la Rambla”, moment que recull la fotografia de Chinchilla.

20 A LA RAMBLA

Rambla Nova, 20 43004 Tarragona Tel. 977 23 57 11 Horari: de 9.30 a 24h (gastro-bar) de 13 a 16 i de 21 a 23.30h (espai gastronòmic) No tanca juandi@20alarambla.cat www.20alarambla.cat

RESTAURANTS RECOMANATS BUFFET TIBERI C/ Martí d’Ardenya, 5 43001 · Tarragona 977 24 28 96 · www.eltiberi.com LIZARRAN · TAPES Comte de Rius, 14 43003 · Tarragona 977 22 58 45 RESTAURANT MASIA CRUSELLS Av. de Tarragona, km 1 43204 · Reus 977 75 40 60 · 977 77 24 12 masiacrusells@gmail.com www.masiacrusells.com

RESTAURANT MOLÍ DE CAL TOF Av. Santa Oliva, 2 43700 El Vendrell 977 66 26 51 reservas@elmolidecaltof.com www.elmolidecaltof.com RESTAURANT JOILA Av. Generalitat, 34 43880 Comarruga 977 68 08 27 977 68 00 18 jolia@joila.com www.jolia.com

RESTAURANT · PLATS CUINATS


36 |

18 d’abril de 2012 |

GENT REPSOL LLIURA ELS PREMIS DE SEGURETAT EMPRESARIAL

E

n el marc de la Reunió General de Coordinació d’Activitats Empresarials de Repsol es van lliurar els Premis de Seguretat Empresarial 2011. Aquest acte serveix per reconèixer les empreses que han destacat durant l’any 2011 en matèria de seguretat per la seva proactivitat, implicació i compromís en la realització d’activitats preventives en el complex industrial de Tarragona. Les empreses que han obtingut un guardó han estat Befesa i Siemsa, en la categoria d’Habituals. A la categoria de Grans Parades les guardonades van ser Imasa i Solarca. Durant la reunió es va reflexionar sobre els indicadors d’accidentalitat actuals i les mesures que s’estan prenent per evitar-los i continuar el procés de millora continuada, com el pla de reducció d’accidentalitat previst per al 2012.

CASAMENT NÚMERO 1.000 A CALAFELL

E

l passat dijous 5 d’abril, el Jutge de Pau de Calafell, Josep Garriga, va celebrar el casament número 1.000. El casament de la parella formada per Salvador Minguijón i Vanesa Español, tots dos de Calafell, va tenir lloc a les dependències judicials del municipi. L’enllaç mil·lenari va comptar amb la presència de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, que en nom del consistori va regalar un ram de flors a la núvia i un llibre del municipi al nuvi.

ISABEL VILALLONGA DESCRIU LA SEVA ESTADA A LE MÉRIDIEN RA BEACH HOTEL & SPA

E

l darrer llibre de la periodista i escriptora Isabel Vilallonga Diario de un viaje està escrit a partir de l’experiència que ha viscut la seva autora durant la seva estada a l’hotel del Vendrell. Les seves pàgines expliquen les diferències i trets característics i únics de l’hotel i fan una descripció del que passa al seu entorn, com és la festivitat de la diada de Sant Jordi. La presentació del llibre es va fer el passat dimecres 11 d’abril a Le Méridien Ra Beach Hotel & Spa.

CÓRRER 18 MARATONS EN UNA TEMPORADA

A

quest és el rècord que vol establir l’atleta tarragoní de 43 anys Joan Josep Sánchez Reverter de Runnersworld Tarragona i de Fondistes Penedès. En la temporada que va de l’1 de juny del 2011 al 31 de maig de 2012 ja ha corregut 14 maratons que l’han dut per ciutats com Lleó, Ourense, Saragossa, Badajoz, Sevilla o la Corunya, entre d’altres. Al mes d’abril té previst fer les maratons de Madrid i Empúries i al maig la de Vitòria i Aguilar de Campo (Palència).

SALOU HOMENATJA LA COFUNDADORA DE L’EMMS

E

l passat dimecres 11 d’abril l’Escola de Música de Salou (EMMS) va organitzar un concert homenatge a la pianista i cofundadora de l’EMMS, Chantal Decoppet, qui va traspassar el passat mes de gener. L’alcalde del municipi, Pere Granaos, va ser l’encarregat de lliurar una placa a la seva filla, Vanessa Punset, per agrair la tasca, la dedicació i la seva tenacitat en favor de la cultura del municipi. La filla de difunta cofundadora va agrair molt emocionada l’homenatge.


| 37

| 18 d’abril de 2012

Telèfons genèrics

CELEBRACIÓ DEL DIA D’ANDALUSIA A TORREDEMBARRA

E

l passat diumenge 15 d’abril, Torredembarra va celebrar el dia d’Andalusia. A les 12 del migdia va tenir lloc una missa rociera a l’església de Sant Juan (Baix Mar) cantada pel cor Junco y Romero. A partir del migdia el Casal Municipal del municipi va acollir el gran festival andalús amb diverses actuacions flamenques.

Emergències 112 Bombers de la Generalitat 085 Mossos d’Esquadra 088 Guàrdia Civil Tarragona 062 Policia Nacional 091

Protecció Civil 1006 Serveis funeraris 24h 900 50 67 12 Transport Sanitari 977 25 25 25 Sanitat Respon 902 11 14 44 Hospital de Santa Tecla 977 25 99 00

Hospital del Vendrell 977 25 7900 Hospital Joan XXIII 977 29 58 00 Consell Comarcal Baix Penedès 977 15 71 71 Consell Comarcal Tarragonès 977 24 45 00

Albinyana Ajuntament 977 68 78 18 Consultori Mèdic 977 68 70 75 Consultori Mèdic 977 68 76 98 Hospital del Vendrell 977 68 76 98 Altafulla Ajuntament 977 65 00 08 Consultori Mèdic 977 65 60 07 Cap Torredembarra 977 64 38 01 Arboç Ajuntament 977 67 00 83 CAP Arboç 977 67 15 88 Hospital del Vendrell 977 68 76 98 Banyeres del Penedès Ajuntament 977 67 13 50 Consultori mèdic 977 67 17 12 Urgències Cap Arboç 977 67 15 88 Bellvei Ajuntament 977 16 81 85 Consultori Mèdic 977 16 88 41 Hosp. Vendrell 977 25 79 00 Bisbal del Penedès Ajuntament 977 68 84 76, 977 68 84 38 Consultori Mèdic 977 68 87 24 Hosp. Vendrell 977 25 79 00 Bonastre Ajuntament 977 65 70 19 Consultori Mèdic 977 65 72 27 Cap Torredembarra 977 64 38 01 Calafell Ajuntament 977 69 90 09 Policia Local 977 69 90 07 CAP Calafell 977 69 14 18 Segur de Calafell Consultori Segur 977 16 44 08 Constantí Ajuntament 977 52 05 21 Policia Local 639 71 16 41, 977 52 40 01 Creixell Ajuntament 977 80 02 02 Consultori mèdic 977 80 03 36 CAP Torredembarra 977 64 48 01

Cunit Ajuntament 977 67 40 80 Policia Local 977 67 50 48 CAP Cunit 977 67 63 32 CAP Cubelles 902 111 444 El Catllar Ajuntament 977 65 31 01 Consultori Mèdic 977 65 36 75 Hosp. St Pau i Sta. Tecla 977 25 99 00 CAP de Torredembarra 977 64 38 01 CAP de Sta. Tecla Llevant 977 25 80 05 El Morell Ajuntament 977 84 06 17 Centre d’Atenció Primària 977 84 00 15 El Vendrell Ajuntament 977 16 64 00 CAP el Vendrell 977 66 77 03 Comarruga Ajuntament 977 16 64 00 Consultori mèdic 977 68 35 86 Els Pallaresos Ajuntament 977 61 06 00, 977 61 06 27 CAP St. Salvador 977 52 34 10, 977 52 39 19 La Canonja Ajuntament 977 54 34 89 CAP La Canonja 977 55 66 78 La Nou de Gaià Ajuntament 977 65 52 57 Consultori Mèdic 977 65 57 10 La Pobla de Mafumet Ajuntament 977 84 02 60, 977 84 00 52 CAP del Morell 977 84 00 15 La Pobla de Montornès Ajuntament 977 64 80 12 Consultori Mèdic 977 64 85 31 La Riera de Gaià Ajuntament 977 65 50 00 Consultori Mèdic 977 65 55 55 Llorenç del Penedès Ajuntament 977 67 71 06 Consultori Mèdic 977 67 75 14 Urgències Cap Arboç 977 67 15 88

Montmell Ajuntament 977 68 84 29 Consultori Mèdic 977 68 92 10 Cap Vila-Rodona 977 63 90 19 Perafort Ajuntament 977 62 50 06 Cap del Morell 977 84 00 15 Roda de Barà Ajuntament 977 65 70 09 Consultori Mèdic 977 65 75 14 Creu Roja 977217154 Salomó Ajuntament 977 62 90 30 Consultori Mèdic 977 62 90 11 Salou Ajuntament 977 30 92 00 CAP- Urgències 977 38 31 04 St. Jaume dels Domenys Ajuntament 977 67 71 13 Consultori Mèdic 977 67 88 16 Santa Oliva Ajuntament 977 67 96 63, 977 67 92 04 Consultori Mèdic 977 67 95 50 Tarragona Ajuntament 977 29 61 00 Hosp. St Pau i Sta. Tecla 977 25 99 00 Hosp. Joan XXIII 977 29 58 00 CAP de Sta. Tecla Llevant 977 25 80 05 Torredembarra Ajuntament 977 64 00 25 Cap Toredembarra 977 64 38 09 Vespella de Gaià Ajuntament 977 65 52 88 Consultori Mèdic 977 64 90 69 Vilallonga del Camp Ajuntament 977 84 01 01 Consultori Mèdic 977 84 23 28 Vila-seca Ajuntament 977 30 93 00 Consultori Mèdic La Pineda 977 37 05 25 Consultori Mèdic La Plana 977 39 04 36 CAP Vila-seca 977 39 40 27

ADOPTA, ELLS ET NECESSITEN!

XERRADA DEL PLASEQTA A LA CANONJA

Adopció urgent o acollida per al Ghandi. Trobat en molt mal estat i mort de gana. S’està recuperant poc a poc. És un gos boníssim, molt noble i afectuós que ha estat abandonat i intentava sobreviure com podia. És molt jove i té una mirada molt tendra amb la qual només demana ajuda. És com un pastor català. Quan es recuperi serà un gos preciós i juganer que no fallarà a qui decideixi donar-li una oportunitat. En aquest cas, més que mai, necessitem adopció o ajuda.

L

a delegació territorial de Protecció Civil es va dirigir el passat 12 d’abril a tots els veïns del poble de la Canonja en una xerrada informativa sobre el Plaseqta. La xerrada va anar a càrrec de Laia Guasch, representant de la delegació territorial de Protecció Civil a Tarragona, que va donar recomanacions i consells en cas que es produeixi un accident químic al nostre territori.

Sudoku Fàcil

apadrinaments@gmail.com

Com jugar: completeu el taulell de 81 caselles (9 fileres i 9 columnes), omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir cap número en una mateixa filera, ni en una mateixa columna, ni en cap dels 9 quadrats en què està dividit el taulell.

Difícil

Solucions setmana anterior

Emissores de Ràdio ALCOVER RÀDIO / ALCOVER / 107.1 ALTAFULLA RÀDIO / ALTAFULLA / 107.4 / BONAVISTA RÀDIO - TARRAGONA / 102.9 CADENA CIEN TARRAGONA / 89.7 CALAFELL RÀDIO / CALAFELL / 107.9 CONSTANTÍ RÀDIO / CONSTANTÍ / 97.9 COPE TARRAGONA / TARRAGONA / 93.5 / ESRADIO / TARRAGONA / 98.7 ÉXITO RADIO / TARRAGONA / 95.9 FLAIX FM / (2ª URL) / VALLS / 101.8 / EUROPA FM CATALUNYA / 102.7 EXITO RADIO / TARRAGONA / 94.8 LATINO ESTÉREO / TARRAGONA / 92.1 / LOS 40 PRINCIPALES REUS / 101.4 M 80 / 89.3 MANÁ RADIO / EL VENDRELL / 91.4 NOVA FM TARRAGONA 91.3 ONA FM / TARRAGONA / 97.1 + 104.4 ONA TORREDEMBARRA / 107.4 ONA RIUDOMS / RIUDOMS / 98.6 ONA VALLS FM / VALLS / 107.6 ONDA CERO RADIO / TARRAGONA / 95.3 ONDA RAMBLA TARRAGONA / 91.0 PUNT 6 CAMP / CASTELLVELL / 99.8

RAC 105 FM - RÀDIO VALLS / 103.3 RÀDIO BANYERES DEL PENEDÉS / 101.2 RÀDIO CAMBRILS / 90.0 / RÀDIO CREIXELL / 95.0 RÀDIO CUNIT / CUNIT / 107.0 RÀDIO EL VENDRELL / 107.1 RÀDIO FLAIXBAC - RÀDIO VALLS / 90.4 RÀDIO FM / LA POBLA DE M. /107.9 RADIO INTERECONOMÍA / TGN / 106.8 RÀDIO LA CANONJA / 102.3 RADIO MARIA / TARRAGONA / 99.5 RÀDIO MONTBLANC / MONTBLANC / 107 RÀDIO MORELL / EL MORELL / 98.3 RÀDIO MÚSICA / VALLS / 1002.6 RÀDIO SALOU - CADENA DIAL / 92.4 RÀDIO SANT PERE I SANT PAU / 101.0 RADIO TELE TAXI / 106.0 I 92.9 RADIOLÉ TARRAGONA / TARRAGONA / 96.1 RODA DE RODA DE BERÀ / 107.7 SER TARRAGONA / TARRAGONA / 97.7 TARRAGONA RÀDIO / TARRAGONA / 96.7 / TOTMÚSICA / TARRAGONA / 105.1


38 |

18 d’abril de 2012 |

IMMOBLES MOTOR TREBALL FORMACIÓ

HABITATGES Venda TARRAGONA. GENERAL CONTRERAS. Zona estación de tren Tarragona. Gran Oportunidad!. Piso de 3 habitaciones, 1 baño completo, cocina amueblada, salón-comedor y terraza, ascensor. También en alquiler. Tel. 977 24 38 84

TARRAGONA. PAÍSOS CATALANS. Se vende piso, 3 dormitorios y 2 baños con COCHERA DOBLE Y TRASTERO. Piscina y ampla zona comunitaria. Ideal parejas y familias, el mejor precio de la zona. Tel. 977214713 TARRAGONA. CENTRO. Se vende piso de ocasión en PL. CASTELLS (Av. Catalunya). 4 habitaciones y 2 baños. Piso cuidado, en buen estado. Oportunidad, precio por debajo de tasación, 20% DESCUENTO. Tel. 977214713 REUS. Pis de 90m, 4 habitacions (2 dobles, 2 individuals), 1 bany, cuina, menjador, ascensor, porta blindada, porter automàtic, vidres dobles, tancaments alumini, assolellat. 178.040€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 CASTELLVELL DEL CAMP. Casa de 4 habitaciones, 350m, 3 baños, esquinero, asfaltado, urbanizado, cocina, lavadero, comedor, terraza, jardín, garaje, armarios, calefacción. 477.000€ Tel. 977 322053 / 977 32 29 99

TARRAGONA. Edificio Pertinaz, venta de pisos de OBRA NUEVA, en Tarragona centro. 1 y 2 habitaciones con amplios patios y parkings disponibles. Excelentes acabados. En c/Hernández Sanahuja, paralela a la Av. Catalunya. Aproveche nuestras ofertas llame al 977 22 66 52

TARRAGONA. PONS D’ICART. Pis de 170m2, 4 habitacions, 2 banys, cuina independent amb galeria, aire condiconat fred i calent, balcó, edifici amb porteria, ascensor, exterior, assolellat, magnifiques vistes al mar. Possibilitat de pàrking. Informi’s. Tel. 977 25 16 16

REUS. Chalet adosado, 4 dormitorios, 130m2, 3 baños, cocina, comedor, terrraza, jardín, garaje. 476.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. VALL DE L’ARRABASSADA. 100mts2, 3dorm + 2baños, salón muy amplio, cocina-office, parking+trastero zona común con piscina. 259.000€. Tel. 675918159

TARRAGONA. SANT SALVADOR. Adossat, 3 habitacions, 2 banys. Per 140.000€ Tel: 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ REAL. Pis de 90 m2, 4 habitacions, bany, aseo, per: 135.000€ Tel: 977 25 20 52 TARRAGONA. JOAN XXIIII. 4 dorm. 120m., baño, aseo. Terrraza, armarios, calefacción, trastero y parking. 170.000€. Tel. 654 092 540

TARRAGONA. AV. ANDORRA. Apartamento 1 dormitorio, comedor-cocina, aire frío-caliente por conductos. 135.000€ Tel. 654092540

TARRAGONA. EL CATLLAR. Gran oportunidad. Piso semi nuevo en pueblo. 4 dormitorios, 2 baños, parking, trastero, zona comunitaria con piscina. Todo exterior. 190.000€. Tel. 676664298

TARRAGONA. RAMBLA NOVA. Pis de 129m2, 3 habitacions 2 tipus suite amb vestidor, tres banys, totalment reformat per a estrenar. Acabats de primera qualitat. Excel·lent ubicació. Vistes a la Rambla i al mar. 500.000€. Tel. 977 25 16 16

TARRAGONA. PERE MARTELL. 2dorm, 65mt, planta alta, solarium de 50mt, exterior, plaza de parking grande, finca seminueva. 170.000€. Tel. 675918159

TARRAGONA. PISO EXCLUSIVO. 170m, 5 dormitorios, 1suite con vestidor, 3 baños, parking y trastero, terraza de 190m. Interesados tlf: 654417259

TARRAGONA. PALLARESOS. Ático dúplex. 3dorm+2baños, 2 terrazas grandes, parking+trastero, zona común con piscina. 200.000€. Tel. 675918159

TARRAGONA. VIOLANT D’HONGRIA 39. Se vende piso casi nuevo. 3 habitaciones y 2 baños. Zona comunitaria y parking incluido. Consulta nuestros pisos de ocasión. Tel. 977226652

TARRAGONA. ZONA CORTE INGLÉS. Piso reformado de 3 dormitorios con un baño completo, a metros del Corte Inglés, muy luminoso, ascensor. Precio: 175.000€. Tel. 695450372

TARRAGONA. TORRES JORDI. Se vende piso de dos habitaciones. Todo nuevo. Amueblado. Tel. 660 133 933

CASTELLVELL DEL CAMP. Casa 5 dormitoris, 240m, 3 banys, enllumenat, asfaltat, urbanitzat, cuina, safareig, menjador, terrassa, terres gres porcel·lànic, calefacció, porta blindada. 481.390€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. CALLE IBIZA. Piso seminuvo. Muy buena situación, 3 habitaciones y gran terraza (100m), soleado. Precio: 198.000€ negociables. Tel. 977226652

i tardes a l’obra

PROMOCIONS IMMOBILIARIES

SALOU. Conjunt Aqquaria. (Primera rotonda des de Plaça Europa a Port Aventura). Habitatges de 2 dormitoris de 65m2 útils, més 2 amplies terrasses. Amb la millor zona comunitària de Salou, ideal per viure tot l’any o disfrutar de l’estiu. Només 18.000€ a les claus, iva inclós. Resta hipoteca BANKIA a 25 anys. Informació al mateix conjunt i al telèfon 977380388 REUS. Pis de 50m, 2 dormitoris (1 doble, 1 individual), 1 bany, cuina, menjador, terres gres, armaris, mobles, porter automàtic, aigua, llum, gas, tancaments de fusta, exterior, asolellat, balcó. 127.200€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. LES GUNYOLES. Cerca deestación Ave Camp de Tarragona. Casa adosada de 4 habitaciones dobles, cocina amueblada, 2 baños completos y 1 aseo, salón-comedor, terraza, jardín, parking privado y solarium. Posibilidad de alquiler con opción a compra. Tel. 607945958 REUS. Piso de 70m, 2 dormitorios (1 individual, 1 doble), 1 baño, cocina, comedor, calefación, cristales dobles, gastos de comunidad 36€/año. 149.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. RAMÓN I CAJAL. Pis 85m2, 3 habitacions, bany. 155.000€ Tel. 977 25 20 52 TORREDEMBARRA. 1ª LÍNEA DE MAR. Apartament de 3 dormitoris, amb pàrquing i traster. Zona comunitària amb piscina. Davant de la platja (al costat del Port Esportiu). Tel: 609 020 545 REUS. Casa de 3 habitacions, 1 bany, asfaltat, cuina, menjador, garatge, aire condicionat. 158.700€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

LES BORGES DEL CAMP. 6 habitaciones, 3 baños, cocina, terraza, jardín, garaje, calefacción. 1.144.500€. Tel. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. CALA ROMANA. Xalet individual de 505m2, parcel·la de 1.375m2, 5 dormitoris, 3 banys, 1 lavabo, aire condicionat fred i calent, biblioteca, celler, barbacoa, garatge per a 4 cotxes, piscina, excel·lents vistes al mar, a 5 minuts de la platja. Informi’s. Tel: 977251616

TARRAGONA. MASIES DE TARRAGONA. Casas de 4 y 5 dormitorios en Vilafortuny con piscina, jardines y zona de juegos comunitaria. Acabados de alta calidad. Tel: 977 23 60 29

TARRAGONA. MOZART. 110mts2, 4dorm+2baños. Alto y luminoso, parket, armarios empotrados, parking+trastero. Zona común con piscina. 310.000€. Tel. 675918159

REUS. Pis de 70m, 3 dormitoris, 1 bany, cuina (per reformar), menjador, terres terratzo, calefacció, aigua, llum, gas, tancaments de fusta, fusteria interior sapely, exterir tots, orientació munyanya, assolellat. 129.800€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. C/ MALLORCA. Pis de 3 habitacions, bany, per 175.000€ Tel: 977 25 20 52 TARRAGONA. VILAFORTUNY. OBRA NUEVA. Casas de 4 i 5 dormitorios en zona residencial de Vilafortuny. Acabados de primera calidad, zona común con piscina y jardines. Posibilidad de alquiler, venta o alquiler con opción a compra. Tel. 977 23 60 29 / 977 38 06 91 TARRAGONA. FINCA PRÓXIMA ESTACIÓN AVE. Terreno 7000m. Edificaciones vivienda unifamiliar. 74 metros. Piscina. Nave 230m. Bodega. Olivos, viña, pinos, frutales. Ocasión. 180.000€. Tel. 654 092 540 REUS. ZONA GOLF AIGÜES VERDS. Parcela de 2.900 m2 con edificación familar de 160 m2, garage piscina y pozo. Venda part. Tel. 609020545 TARRAGONA. PLAZA DE TOROS. Gran oportunidad. Piso de 4 dormitorios, muy luminoso, cocina independiente con office, balcon, terraza, climalit, gas natural, ascensor. Oportunidad!. 234.000€. Tel. 977224544

REUS. Pis de 4 habitacions, 2 banys, cuona, menjador, ascensor, porta blindada, poter automàtic, balcó. 180.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 MASPUJOLS. 4 dormitorios, 117m2, 1 baño, cocina, comedor, jardín, garaje, calefacción. 7000m2, una parte de bosque y otra ideal para conreos senzillos. 254.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 SALOU. 1ª línia de mar. Espectacular ático de 5 dormt. 125m2 útiles. Todo exterior. Más terraza perimetal y solarium de uso privado. Acabados de max. calidad (parquet, aire acon. calefacción etc. + 2pk y 2 traseros. Nuevo. Llaves en mano. Tel. 609 020 545 TARRAGONA. ELS PALLARESOS. Precioso piso duplex de 4 dormitorios, zona residencial, 2 amplias terrazas, detalles de calidad, vistas despejadas, semi nuevo, escalera de madera, suelos de parket natural, zona comunitaria y piscina. Parking y trastero incluido en el precio. Tel. 977224544

ALFORJA. Casa d’11 habitacions, 4 banys, cuina, menjador, terrassa, terrat i golfes. 634.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Pis de 2 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, exterior, assolellat. 146.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 2 habitaciones, cocina, comedor, baño. 49.000€ Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017

REUS. Chalet adosado. 4 dormitorios, 211m2, 3 baños, cocina, comedor, terraza, jardín. 380.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Duplex de 3 habitacions, 2 banys, cuina, menjador, traster, calefacció, porta blindada, porter automàtic. 201.305€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. MANUEL DE FALLA. Pis nou de 90m2, 3 hab., 2 banys, parquet, A.A, calef., parking i traster. 240.000€. Tel. 977 25 20 52 REUS. Chalet adosado de 4 dormitorios, 195m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza, garaje, puerta blindada. 382.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. SANT ANTONI MARIA CLARET. Pis de 50m2, 2 habitacions, 1 bany, cuina americana equipada, exterior. 90.000€. Tel. 977 25 16 16 REUS. Dúplex de 100m, 3 dormitoris, 2 banys, cuina, menjador independent, terrassa, terres terratzo, armaris, mobles, 12 anys desde construcció, aigua, llum, gas, tancaments d’alumini, fusta interior. 190.000€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Piso de 4 habitaciones, 115m2. Magnífico piso reformado, listo para entrar a a vivir. Ideal Familias. 190.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. VIA AGUSTA 69. Habitatge de 3 dormitoris de 98m2, útils. Tot exterior. Acabats de qualitat, en un edifici de tan sols 3 habitatges. TOT UN LUXE, NOU PREU 2012. Tel. 609 020 545 / 620 026 588 I tardes a l’obra TARRAGONA. ELS PALLARESOS. Casachalet unifamiliar, 180m2 construidos, 5 dormitorios, 3 baños y jardín privado. Aire acondicionado y bomba de calor. 250.000€. Tel. 646 894 447 REUS. Pis de 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, calefacció, tancaments d’alumini, aire condicionat. 190.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 REUS. Estudio de 35m2, 1 baño, cocina, comedor, garaje, balcón. Reformado para entrar a vivir. 110.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 REUS. Casa de 3 dormitoris, 1 bany, cuina, menjador, assolellat. 139.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 SALOU. Chalet muy bonito. Precio: 320.000€. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. ARRABASSADA. 3 habitacions, menjador, cuina i bany. Pàrquing. Per: 260.000€ Tel: 977 25 20 52

TARRAGONA. SAN PEDRO Y SAN PABLO. Piso duplex, 4 dormitorios, 3 baños, salon comedor con salida a jardin propio, cocina independiente equipada, parking doble en la misma finca. Todo exterior. Gran oportunidad. 250.000€. Tel. 977224544 REUS. Piso de 3 dormitorios, 65m2, 1 baño, cocina, comedor, exterior, soleado. 155.880€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ZONA JOAN XXIII. GRAN OPORTUNIDAD. Semi nuevo, 2 dormitorios con armarios, cocina americana equipada, salon comedor con salida a balcón amplio, vistas despejadas, zona comunitaria con piscina, parking amplio incluido en el precio. 210.000. Tel. 676664298 REUS. Pis de 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, armaris, calefacció, porta blindada, porter automàtic. 168.300€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 REUS. Casa de 6 habitaciones, 300m2, 4 baños, cocina, comedor, terraza, garaje, calefacción, puerta blindada. 478.300€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. AV. PRAT DE LA RIBA. 3 dorm., 75m., baño, terraza. Suministros. Bien orientado. 120.000€. Tel. 654092540 REUS. Pis de 3 dormitoris, 1 bany, cuina, menjador. Ben conservat. 139.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Casa de 3 dormitorios, 170m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza, jardín, garaje, calefacción, puerta blindada. 305.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. 90m2, 4 habitacions (3 dobles, 1 individual), 1 bany, cuina, safareig (gran), menjadr (19m2), terres gres, armaris, porta blindada, porter automàtic, vidres dobles (habitació de matrimoni), any construcció 30 anys, despeses comunitat. 168.222€ Tel. 977322053 / 977322999

CAMBRILS. Ref. 878. Piso de 90m2 en muy buen estado, 3 habitaciones, baño y aseo, gran salón, cocina office, con ascensor. 157.500€. Tel. 977 79 31 57

TARRAGONA. CALLE MALLORCA. Piso de 80m aprox. 1ª planta frente TARRACO ARENA. 130.000€. Tel. 646 293 980

REUS. 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, ascensor, porta blindada, porter automàtic. 177.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. ZONA MISERICORDIA / MAS ANGLÈS. Se vende casa chalet a un precio inmejorable. Casas unifamiliares en hilera. 160m2 construidos. 3 plantas. 5 habitaciones. 3 baños y 1 aseo. Cocina totalmente equipada. Acabados de 1ª calidad. Jardín privado. Aparcamiento para 2 coches. Tel. 977 29 09 49

BOTARELL. Casa de 106m2, amb 3 habitacions, 2 banys, menjador, terrassa, jardí, garatge, vidres dobles. 258.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Chalet adosado de 3 habitaciones, 140m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza. garaje, jardin. 349.800. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. ZONA MERCAT CENTRAL. Piso en pleno centro, cerca del mercado central de Tarragona. Todo reformado, pintado, semi amueblado, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño, balcón. 76.000€ Tel. 977218730 / 610500017

REUS. Pis de 3 habitacions, 2 banys, cuina, menjador, terrassa, ascensor, armaris, porter automàtic, despes de comunitat 120€/trimestre. 190.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Piso de 4 dormitorios, 105m2, 1 bañis, cocina, comedor, calefacción, puerta blindada, portero automático, cristales dobles. 172.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. REAL / PLAZA INFANTES. 90m2, 4 dormitorios, ascensor, calefacción, gas natural, ventanas doble cristal. 110.000€. Tel. 654 09 25 40 REUS. Pis de 3 habitacions, 2 banys, cuina, menjador, terrassa, traster, armaris, porta blindada, porter automàtic, despese de comunitat 15€/mes. 1.654.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. Unifamiliar a Tgna II. 200m2 reformats. 5hab dobles, 2 banys, 1 aseo. A/a calefacció, parquet, cotxera propia, traster, terrassa fusta. Ipe. Tel: 626994651 / 626994652 REUS. Estudi. 47m2, 1 habitació doble, 1 bany, cuina office, menjador, terres gres ascensor, calefacció, mobles, any construcció 2006, aigua, llum, tancaments alumini, fusteria interior sapely, aire condicionat, exterior, assolellat, balcó. Preu: 165.400€ Tel: 977322053/ 977322999 TARRAGONA. AVINGUDA ANDORRA. Apartament, 1 hab., menjador, cuina i bany. Per 79.000€ Tel: 977 25 20 52 REUS. Pis de 100m, 3 dormitoris, 2 banys, cuina, menjador, terrassa, terres terratzo, ascensor, armaris, porter automàtic, despeses comunitat 120€/trim., aigua, llum, gas. 190.800€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. SAN PEDRO Y SAN PABLO. Se vende piso seminuevo en buena zona. 3 habitaciones, 2 baños, galería, terraza, zona comunitaria. Muy soleado. Oportunidad 189.000€. Con parking incluido. Tel. 977226652 REUS. Xalet adossat de 205m, 3 dormitoris, 2 banys. 412.620€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ROVIRA I VIRGILI. Se vende piso. Seminuevo, 3 dormitorios (uno de ellos suite) y 2 baños. Cocina, salón y terraza amplios. Precio rebajado más de 50.000€. Urge venta. Llame al 628670993 TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 4 habitaciones, cocina, comedor, baño, balcón, en buenas condiciones. 84.000€ Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 REUS. Xalet de 3 habitacions, asfaltat, urbanitzat, cuina, menjador, jardí, garatge, calefacció. 502.400€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 4 habitaciones, listo para entrar a vivir en él. Precio: 90.000€. Tel. 610 500 017 REUS. CHALET ADOSADO. 3 dormitorios, 205m2, 2 baños. 412.000€ Tel. 977322053 / 977322999 TARRAGONA. CALLE REDING. Piso exterior, muy buenas vistas. Reformado. 300.000€. Tel. 650 445 663

TARRAGONA. JOAN XXIII. Por traslado vendemos piso. Esquinero. Seminuevo. Todo exterior. 9ª planta. 3 dormitorios. 2baños. Parking y trastero en la misma finca. Magnificas vistas despejadas. 259.000€. Tel. 695 450 372

REUS. Pis de 3 habitacions, bany, cuina, menjador, despes de comunitat 18€/mes, aire acondicionat, exterior. 150.254€. Tel. 977322053 / 977322999 TARRAGONA. Piso con ascensor, 3 habitaciones, 1 baño, exterior, cocina. 126.000€. Tel. 615044664/662678736

HABITATGES Lloguer TARRAGONA. C/UNIÓ. Àtic de 50m3, situat al centre de Tarragona,. 1 dormitori doble, 1 d’individual, bany, cuina independent, galeria de 2m2, calefacció de Gas Natural, armari encastat, traster, terrassa de 20m2. Preu: 550€/mes, Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. ZONA SERRALLO. Piso de 2 habitaciones, totalmente reformado, calefacción, amueblado. 460€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. C/EIVISSA. Amb mobles, reformat, 3 habitacions, menjador, cuina, i bany. 550€/mes Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. ZONA CENTRO. Piso de 2 habitaciones dobles, dos baños suite. Totalmente reformado, con cocina office con vitrocerámica. Ideal para compartir. 3º sin ascensor. Muebles. 550€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258


| 39

| 18 d’abril de 2012

CLASSIFICATS TARRAGONA. GOBERNADOR GONZÁLEZ. Piso de alquiler super céntrico de tres habitaciones, dos baños, sin muebles, parquet, calefacción por gas, aire acondicionado por conductos, todo exterior, diseño. 650€ Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. CALLE COMERCIO. Alquiler piso con muebles, 3 habitaciones, cocina, comedor, baño, ascensor, con vistas al mar. 460€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. C/ ROVIRA I VIRGILI. 1 habitación, totalmente equipado, como nuevo en el centro de la ciudad. 495€. Tel. 977 21 47 97 TARRAGONA. PLAÇA LA PEDRERA. Piso completamente reformado. 3 habitaciones (antes 4), i vestidor. 1 baño. Cocina y salón comedor grandes. Superluminoso. Tercera planta sin ascensor. El precio incluye agua y comunidad y tiene posibilidad de parking exterior. 550€. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. Piso amueblado, 3 habitaciones, baño, cocina, ascensor. 450€/ mes. Telf. 615044664 / 637128631 TARRAGONA. MARE DE DÉU DE LA MERCÈ / PAÏSOS CATALANS. Pisos de 60m2, 2 habitacions, sense mobles, 1 bany, balcó, exterior, assolellat. Des de 500€/mes. Tel. 977251616 TARRAGONA. PRAT DE LA RIBA. Alquiler piso cerca de Plaza Imperial Tarraco, con muebles, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño, ascensor, balcón a la calle. 525€ Tel. 977 218730 / 610 500 017 TARRAGONA CENTRE C/COMTE DE RIUS Pis amb mobles, tres habitacions, 70 m2, exterior, ascensor, reformat, aire condicionat, calefacció central, rentadora i rentavaixelles. 550€/mensuals. Tel. 620 174 948 TARRAGONA. CAPUCHINOS. 3 dormitorios, baño, amueblado, buen estado, reformado. 450€/mes. Se piden referencias. Tel. 654092540 TARRAGONA. ZONA CORTE INGLÉS. Piso de 3 habitaciones, totalmente reformado, con parking, dos habitaciones dobles, muebles modernos, calefacción muy soleado. 3º sin ascensor. 585€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. ROBERT D’AGUILÓ. Estupendo piso de 3 habitaciones. Cocina y baño nuevos. Amueblado. Balcón. En el precio están incluidos los gastos de comunidad y de agua. 550€. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso con muebles, 4 habitaciones, 2 baños, parking. 750€/mes. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso nuevo amueblado 2 habitaciones, baño, cocina americana, exterior, muy luminoso, aire acondicionado, con párquing. 550€/mes. Tel. 637128631 / 615044664 TARRAGONA. ZONA RENFE. 2 dormitorios, 60m2. Amueblado. Se piden referencias. 415€/mes Tel: 654 09 25 40 TARRAGONA. AV. CATALUNYA. Piso con muebles, 4 habitaciones, 2 baños. Precio. 750€/mes. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. PAU CLARIS. Piso con muebles, 3 habitaciones, 2 baños, piscina, parking. 750€. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. C/ CAPUTXINS. Amb mobles, semi-nou, 2 habitacions, menjador, cuina i bany. 500€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ STA TECLA. Loft amueblado, baño, cocina americana, exterior, muy luminoso. 360€. Tel. 615044664 / 662678736 TARRAGONA. AV. ANDORRA. Pis amb mobles, 3 habitacions., menjador, cuina i bany, terrassa. 600€. Tel. 977 25 20 52

TARRAGONA. C/ PERE MARTELL. Reformat, amb mobles, 4 habitacions, menjador, cuina, bany i aseo. 700€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. JOAN XXIII. Piso de 2 habitaciones. 1 baño. Salón comedor con cocina todo en un ambiente. Completamente amueblado. Parking incluido en el mismo edificio. Todo exterior y superluminoso. 560€/mes. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. ZONA REAL. Piso de 3 habitaciones dobles, con cocina independiente, 2 baños completos (uno de ellos tipo suite) comedor muy amplio, calefacción, construcción de menos de 10 años. 550€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. LA CANONJA. Estupendo piso de obra nueva de 2 habitaciones, cocina amueblada, comedor-salón, calefacción y aire acondicionado por conductos y solarium. 500€/mes. Tel. 607945958

TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso con muebles, 2 habitaciones todo nuevo. Precio 580€. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. PAISOS CATALANS. Alquiler dúplex con muebles, 4 habitaciones, 2 baños, cocina, comedor, balcón, ascensor, calefacción, AA, parking, trastero. 650€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. RAMBLA NOVA. Piso de alquiler, con muebles, 3 habitaciones, aseo, baño, cocina, comedor, galería, balcón, terraza. Edificio con ascensor. 615€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. GASÒMETRE / JAUME I. Estudis i pisos d’1 habitació, amb i sense mobles, 1 bany, cuina americana, balcó, exterior, assolellat, ascensor. Des de 300€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. CALLE SAN PEDRO. Alquiler piso todo reformado, con muebles, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño. 450€/ mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017

TARRAGONA. C/ ESTANISLAU FIGUERES. Piso de 1 habitación, como nuevo en el centro de la ciudad. 475€. Tel. 977 21 47 97

TARRAGONA. C/ NOU DE SANT OLEGUER. Estudi amb mobles, terra de parquet, sofà, llit de matrimoni. Preu: 350€. Tel. 977 25 20 52

TARRAGONA. L’ARGILA. Casa rústica sense mobles. 4 plantes, 3 dormitoris, 1 bany, cuina, menjador i bodega. Totalment reformada. Preu 500€/mes. Tel. 657 841 072

TARRAGONA. RAMON Y CAJAL. Piso con muebles, 4 habitaciones, 2 baños, parking. Precio 750€. Tel. 610 500 017

TARRAGONA. ZONA PLAZA DE TOROS. Piso de 4 habitaciones, dos dobles y dos individuales, baño y aseo, calefacción, cocina amplia. Ascensor. Amueblado. 650€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. C/ ALGER. Piso impecable de alquiler. 70m, 1 habitación, salón comedor muy grande, mucho sol, aire acondicionado y calefacción. 550€/mes Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. ERNEST LLUCH / VIA AUGUSTA. Vistas mar, 2-3-4 habitaciones, zona comunitaria con piscina, garaje privado para dos coches, terrazas 35m., bajos con jardín de 150m., solariums... Posibilidad de alquiler con opción a compra sin entrada desde 1.000€/mes. Información y visitas: C/Ernest Lluch y C/ Pare Palau, 14 · Tarragona. Tel. 977 23 97 01 / 660 112 211 / comercializa@ renting-house TARRAGONA. PRAT DE LA RIBA. 3 dormitorios, Subministros dados de alta. Electrodomésticos 450€. Se piden referencias. Tel. 654 09 25 40 TARRAGONA. AV. ANDORRA. Pis reformat per estrenar, cèntric, de 80m2, al costat de la Plaça Imperial Tárraco, 3 dormitoris, 2 banys, cuina, galeria, parquet, acabat de pintar, electrodomèstics. Molt bonic. Preu: 490€/mes. Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. BOSQUES DE TARRAGONA. Chalet independiente, 3 habitaciones, 2 baños, cocina grande con office, amueblado, impecable, garaje, vistas al mar. 1.000€/mes Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. Mª CRISTINA. 1 hab., baño, cocina, balcón, exterior, amueblado, ascensor. 450€/mes Tel. 637128631 / 615044664 TARRAGONA. AV. ANDORRA. 3 habitaciones, 1 baño, cocina nueva, amueblado, parquing. 500€/mes Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. ESTANISLAU FIGUERES/ PLAÇA SANT MIQUEL / ARMANYÀ / AUGUST / RAMBLA VELLA. Pisos de disseny d’1 i 2 habitacions, totalment moblats i decorats, 1 bany, cuina equipada amb rentavaixelles, rentadora-assecadora, nevera, microones amb grill, tv, aire condicionat fred i calent, parquet, exteriors, ascensor, despeses de comunitat incloses en el preu. Des de 500€/mes. Tel. 977251616

TARRAGONA. SAN ANTONI MARIA CLARET. Piso con muebles, 4 habitaciones, baños, cocina, comedor, balcón. 550€/ mes Tel. 977218730 / 610500017 VILALLONGA DEL CAMP. Dúplex nou a estrenar, sense mobles, 130m2, 4 habitacions, menjador, cuina, 2 banys, aseo, pàrquing. 500€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. CRISTÒFOL COLOM. Seminou, amb mobles, 1 habitació, menjador, cuina i bany. 500€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso nuevo amueblado, 1 habitación, ascensor, baño, cocina, exterior, aire acondicionado450€ Tel. 615044664 / 637128631 TARRAGONA. C/LLEIDA. Amb mobles, estudi semi-nou. 350€. Tel. 977 25 20 52 MASPUJOLS. Alquiler casa adosada esquinera, 4 habitaciones, 2 baños, garaje 32m2, gran jardín privado. 650€/mes. Tel. 977 79 31 57 TARRAGONA. C/ROVIRA I VIRGILI. Pis amoblat de 3 dormitoris, 2 banys, saló menjador, cuina equipada amb galeria, terrassa. Assolejat. Zona comunitaria amb piscina. Preu 700€/mes. Tel. 657 841 072

LOCALS Lloguer/Venda

REUS. TECNOPARK. Vendo nave frente a Palacio de Congresos. Casi 800 m2 en dos plantas. Tel. 627 987 401 TARRAGONA. C/ NARCÍS OLLER. LLOGUER. Parquing. 70€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ MENDÉZ NUÑEZ. LLOGUER. Local de 100m2. Sala diáfana. 800€. Tel. 977 211 760 TORREFORTA. C/PENEDÉS. Taller mecànic de 60m2 de local i 16m2d’altell. Totalment equipat. 80.000€ Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. ZONA PLAZA DE TOROS. VENTA. Plaza de parking doble. Cabe un coche delante de otro. Precio. 45.000€. Tel. 676664298 TARRAGONA. PIN Y SOLER. LLOGUER. Local de 100m2 más altillo 80m2. 2.300€. Tel. 977 211 760 EL CATLLAR. AV. CATALUNYA. Local lloguer, 58m2, bany. 325€/mes Tel. 977247124 / 630991528 TARRAGONA. ALQUILER. Parking. Tel. 977 21 87 30 / 610500017

TARRAGONA. ZONA MERCADO. Local de 135m, salida de humos. aseos. instalación eléctrica, suministros. 240.000€. Tel. 654 092 540 TARRAGONA. AV. VIDAL I BARRAQUER. 16-20. Venta. Plazas párquing. Tel. 977 217950 TARRAGONA. REPÚBLICA ARGENTINA. Local en alquiler con escaparate. 60m. Esquinero. 500€ Tel. 654092540 TARRAGONA. RAMBLA VELLA. LLOGUER. Local de 70m2. 800€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ UNIÓN. Local de 180m2. 6.000€ negociables. Tel. 977 211 760 REUS. Local comercial de 160m2. Cualquier negocio/oficinas. Equipado. A/A. Alquiler opción compra Tel. 977322053 / 977 32 29 99 TARRAGONA. Polígono Francolí. Nave con puente grúa. Suministro eléctrico 125kw. 680m2 (diáfano)+oficinas. Agua y teléfono. Lavabo y vestuarios. Tel. 977 21 79 50

TARRAGONA. EIVISSA. 59 m2, aseo. 400€/mes Tel. 977247124 / 630991528

TARRAGONA. RAMBLA NOVA. ALQUILER. Local de 625m2. 6.000€. Tel. 977 211 760

TARRAGONA. C/NARCÍS OLLER. Pàrquing. 70€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. AV. PAÏSOS CATALANS. Local de 134m2 en C/Joan Molas i Sabaté. Una sala diàfana. Cierre exterior con cristaleras. Conductos de distribución A/C. Tel: 977 21 79 50

TARRAGONA. VALL DE L’ARRABASSADA. VENTA. Plazas de parking. Tel. 977 29 09 49

TREBALL Professionals

CONSTANTÍ. Local alquiler 130m. Barrestaurante. Instalaciones. Sin traspaso. 500€ Tel. 654092540 TARRAGONA. VIA AUGUSTA Nº69. VENDA. Locals de 150 i 180m2 distribuits en planta baixa, soterrani i altell. Directe promotor. Tel. 609020545 / 620026588 TARRAGONA. RAMBLA VELLA. Local o despatx de 75m2. Cantoner. En perfecte estat. 1ª línea comercial. 1.500€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. AV. ROMA, 22. VENTA. Oficina de 70m2. 125.000€. Tel. 609 020 545 / 620 026 588

MOTOR Cotxes MERCEDES 300. Diesel-Clasic. Año 92. Blanco. Asientos de piel, enganche remolque. 190.000kms. Precio 10.500€. Particular. Tel. 616728550

TARRAGONA. C/ VIDAL Y BARRAQUER. 320m2. (cafetería). 5.000€. Tel. 977 211 760

CARRETERA REUS / MORELL. ALQUILER. Nave de 450m, oficina, aseos. 450€/mes Tel. 654092540

TARRAGONA. SANT PERE I SANT PAU. Local 65m2, bany. 500€/mes Tel. 977247124 / 630991528

GLASTRON LARAYA SSV-ULTRA 199 (5,90mt) + MERCRUISER D-FB 230HP por 6.500€ (Año 1992)Tel. 977 68 00 02

TARRAGONA. AV. ROMA, 22. VENDA. Oficina de 78m2 en planta baixa. Tel. 609 020 545

TARRAGONA. BARRI DEL PILAR. Local de 90m2 en venda, baixos més altell. Situat al barri de Torreforta. Comptadors d’alta. Preu: 85.000€ Tel. 977 24 80 80

TARRAGONA. Local de 388m2. Superficie distribuida en 2 niveles. Despacho de dirección y archivo. Todo exterior. Tel: 977 21 79 50

TARRAGONA. PLAÇA SEDASSOS. Local en lloguer de 80m2, preparat per a negoci de Restauració, situat a la part alta, en una volta romana, 2 aseos, comptadors d’alta. Preu: 1.200€. Tel. 977 24 80 80

TARRAGONA. RAMBLA VELLA. Local de 62m2. Cantoner. En perfecte estat. 1ª línea comercial. 2.800€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. COMTE RIUS. Traspàs de local. Preu a consultar. Tel. 696495203 TARRAGONA. RAMÓN Y CAJAL / EROSKI. VENTA de parking. Mediano. Fácil acceso. 15.000€. Tel.654092540 TARRAGONA. AV. ANDORRA. Local lloguer 80m2, 800€ Tel. 977247124 / 630991528

Se ofrece discjockey con discoteca movil para BODAS · BAUTIZOS · COMUNIONES. Experiencia y seriedad profesional. Tel. 615 21 52 40 Se ofrecen sesiones para empresas y particulares, tema asesoramiento y motivación comercial, trato con clientes, técnicas inovadoras de venta. Tel. 657 811 963 · samuel.salvado@celtibero.ch TRABAJAR DESDE CASA www.TrabajarYa.com/Tel. 93100 0110 TRABAJOS / INSTALACIONES de electricidad, fontaneria, aire acondicionado, calefacción... Prosupuestos sin compromiso. Seriedad y experiencia. Tel. 977 24 17 91 BUSCO COMERCIALES. Dejar CV C/Higini Anglés 4, Alt 8, Boulevard Bus. TARRAGONA.

FORMACIÓ Cursos Classes de pintura/dibuix. Estudi Tarragona (Part Alta). 686411008 Tito Figueras CURSOS DE NÁUTICA COMARRUGA. Curso 24 abril de Patrón de Recreo y Patrón N. Básica. Tel. 977 68 00 02

Vendo Volkswagen-Corrado Muy bien conservado. Todo original y siempre en garaje. Todas las revisiones i las ITV al dia. Nunca ningún accidente. Urge vender por enfermedad. Precio a convenir. Tel. 630 35 99 77

MERCEDES 230 E. Año 1992. Gasolina. Guardado siempre en garage. Pocos quilómetros. 140.000. Muy bien cuidado. Se vende por no usarlo. Total: 1.800€. Tel. 977 22 57 53 / 698 836 171

MOTOR Motos

VARIS Altres ofertes

Compro tebeos antiguos, comics de superheroes, albums de cromos, juguetes antiguos (scalextric, madelman, muñecas...) y otros objetos de coleccionismo Tel. 658 02 91 46 Compro oro. No importa estado, precios fijos sin competerencia. Oro 24K: 35€/ gramo. Oro 18K 25€/gramo. Mejoramos cualquier oferta. C/Franscisco Bastos, 7. Tarragona Tel. 977237203 TARRAGONA. Vendo relojes, 30% de dto. Primeras marcas: Viceroy, Dolce & Gabbana, Police, Guess, Neo... Avinguda Prat de la Riba, 8 Baixos. Tel. 977 23 03 41 Reformas integrales de baños y cocinas. Tel. 670 510 530

SUZUKI-550 GSX-EF. Se vende. En perfecto estado. Revisión al día. 60.000km. Un único dueño. Regalo: Porta cascos (2 cascos), candado pitón, funda depósito, maletas laterales Krauser. Precio a consultar. Tel. 630359977 / 977217132

MOTOR Nàutica

SEMI-RIGIDA BWA FIVE TEEN 5.08MT + YAMAHA 90 AETOL + Remolque por 11.800€ (Año 2004) Tel. 977 68 00 02 CURSOS DE NÁUTICA COMARRUGA. Curso 21 de abril de 2012 de Patrón de Recreo y Patrón N. Básica. Tel. 977 68 00 02 RIO CABINFISH 650 + MERCRUISER 140 HP D-FB por 9.500€ (Año 1996) Tel. 977 68 00 02

GOTERAS · HUMEDADES. Reparación azoteas, cubiertas y balsas. Transitables. Presupuesto sin compromiso. Garantía notarial 10 años. Tel. 675 484 598 / 977 77 19 08 LIQUIDACIÓN DE MUEBLES ANTIGUOS. Cómodas, mesas, sillas, armarios, escritorios, dormitorios, tresillos, vitrinas, etc. Liquido todo por jubilación. Tel. 628 675 584

ANUNCIS CLASSIFICATS classificats@ noticiestgn.cat 977259911 616728550


40 | Contraportada

18 d’abril de 2012 |

termòmetre de la setmana

“Oferim productes, però també serveis d’interès per a qualsevol client de la gamma Apple”

Oscar Fàbregas, gerent d’Intecat Store.

Biblioteca anticrisi

Esfondraments al segle XXI

Creu de Sant Jordi per la Lira

La biblioteca Mestra Antònia de Torredembarra combat la crisi amb una oferta de serveis per ajudar a trobar feina

L’esfondrament d’un habitatge aquest cap de setmana al Camí de l’Àngel de Tarragona deixa dues víctimies mortals

L’entitat cultural Vendrellenca recollirà el proper 20 d’abril la Creu de Sant Jordi al Palau de la Generalitat

L’entrevista

Òscar Fàbregas GERENT DE INTECAT ISTORE A CATALUNYA

L

’obertura del nou centre Intecat iStore a la Rambla Nova de Tarragona va causar una petita revolució de ciutadans que van voler conèixer de primera mà els productes oficials de la marca. Després de la voràgine de la inauguració, tothom que hi estigui interessat podrà gaudir dels productes i serveis del nou centre, que gaudeix de la consideració de Premium Reseller per part de la multinacional i compta amb la confiança personal de la marca.

Quins productes i serveis concrets trobaran els clients que s’acostin al nou centre? El client Apple i totes les persones que vulguin conèixer més la marca trobaran un espai exclusiu on podran consultar les principals novetats, adquirir tots els productes en catàleg i informar-se dels nostres serveis. Bàsicament, el que pretenem és que l’usuari de la marca, tant particulars com empreses, no se sentin sols i disposin d’un nou centre de referència amb personal expert on adreçar-se per resoldre els seus dubtes i informar-se.

Per Tarragona què significa que un centre d’aquestes característiques obri portes al centre de la ciutat? Amb l’obertura d’aquest nou centre, els usuaris d’Apple i tots els tarragonins que ho desitgin disposen d’un nou punt de venda i servei totalment personalitzat, que segueix la línia d’atenció al client de màxima qualitat i que equipara Tarragona amb altres capitals catalanes que ja tenen aquest servei exclusiu.

La qualitat del producte està assegurada... Exactament. El segell Apple ja assegura un gran nivell tecnològic per la qual cosa l’experiència del client dins de les botigues serà totalment diferent al que l’usuari està acostumat, ja que a banda del producte farem una forta incidència en el servei a l’usuari.

Hi ha moltes altres capitals catalanes que comptin amb un establiment d’aquestes característiques? Intecat iStore ja té 3 botigues Apple Premium Reseller i ara es troba en fase d’expansió pel territori català. El nou centre que s’ha obert a Tarragona s’afegeix a les més de 45 botigues que hi ha al conjunt de l’Estat espanyol.

dies 20, 21 i 22 d’abril

En quin sentit? Bàsicament, treballarem per oferir altres serveis que poden ser d’interès per tothom que tingui un aparell d’Apple i que té molt a veure amb l’experiència d’ús. Per exemple, s’han programat tres cursos gratuïts setmanals dirigits als consumidors però, a més a més, estem treballant en altres seminaris, destinats a conèixer el producte en profunditat, experimentar amb el programari i extreure tot el suc de cada aparell. Un cop funcionin aquests cursos,

“S’han programat tres cursos gratuïts setmanals i estem pensant en seminaris especialitzats” oferirem altres productes de formació més avançats. Vaja, serà tot un caramel per als fans d’Apple... Per l’experiència d’anteriors centres d’aquestes característiques, podem afirmar que els principals usuaris d’un Intecat iStore són els seguidors de la marca de tota la vida i també aquelles persones que s’estan pensant de fer el canvi del sistema de PC a Mac. A banda dels ordinadors, serà possible compromovar com funcionen els dispositius mòbils, no? Productes com iPod, iPhone o iPad han canviat la concepció d’ús de la tecnologia i han fet la marca coneguda arreu del món. Fins a l’aparició d’aquests dispositius, existia el mite que els productes Mac estaven dirigits a un públic especialitzat, però ara el segment de mercat s’ha obert moltíssim a nous clients que valoren tant la qualitat del producte com l’experiència d’ús a l’hora de fer servir el programari, metes que hem acomplert i que avui dia són els grans èxits de la marca.

NotíciesTGN núm. 122  
NotíciesTGN núm. 122  

noticiesTGN