Page 1

Jordskred

SKOGBRANN I ISRAEL Skogbrannen som har rast nord i Israel i fire dager er nå under kontroll ifølge det israelske brannvesen. Det var 41 mennesker som har mistet livet. Brannen er blant de verst som er

Det er 150 savnede mennesker som er meldt savnet i jordskredet i Colombia. Det er bare funnet 14 døde mennesker forløping. Kraftig uvær og nedbør har rammet Colombia de siste månedene. Både flom og jordskjelv har tatt livet av 170 mennesker og 225 er blitt skadde. Mer en halv million er rammet av jordskredet. Kostnadene det vil bygge opp skadene vil være over 1,8 milliarder kroner.

.

Av Henning MÅ KLE SEG UT SOM PANDA MENS DE ER PÅ JOB Forskere ved pandasenter må kle seg ut som pandaer fordi pandabarna ikke skal bli vant til mennesker. De kler seg ut på grunn av at de ikke skal bli menneske tamme. Etter det er det meningen at de skal bli satt ut i naturen.

.


Dødshaier i Sharm elSheikh En tysk kvinne ble søndag drept av hai mens hun var på svømmetur. Den tyske kvinnen var på ferie mens dette skjedde. Tidligere ble to haier fanget og drept, men dette var tydeligvis ikke nok. Søndag ble en 70 år gammel tysk kvinne av haier i det eksotiske feriestedet Sharm el Sheik. Det var når den tyske damen var på svømmetur at angrepet skjedde. Haien skal ha grepet tak i armen og slitt armen av. Kvinnen døde umiddelbart under angrepet. Tidligere denne uken var det innført badeforbud etter at tre russiske turrister og en ukrainer ble angrepet og stygt skadet av hai mens de snorklet tirsdag og onsdag.

– Vi hadde akkurat kommet på land etter å ha snorklet, og idet vi skule legge oss ned på solsenga begynte de å blåse i fløyter over hele stranda. Folk skrek og alle måtte komme seg opp av vannet så fort som mulig. (intervju med nasjonal avis)

Dansker Angrepet Egyptiske myndigheter drepte torsdag en makrellhai og en hvitfinnehai. De mente at de sto bak angrepene, men en gruppe danske og belgiske turrister ble angrepet. Gruppen på fire danske og en belgisk kvinne hadde dykkekurs med en lokal instruktør da en to meter lang hai befant seg i nærheten av dem. (dansk tv2) De danske turristene fortalte at den belgiske kvinnen ble forsøkt angrepet men jaget den vekk med slag og spark. Nedenfor den egyptiske dykkerguiden kom en kjempestor hai, guiden fikk panikk og kastet seg mot korallrevet. Flere norske turrister har vært i Sharm el-Sheikh denne tiden uten og ha blitt informert. Og turristene har spurt om det var hai men livvaktene lo bare.

Nordmenn skremt på Land Trine Røstelien og familien snorklet minutter før haien angrep.


Vann til verden Munnen min var tørr og salt. Mangelen på væske svekket kroppen min og gjorde at jeg bare fikk lyst til å gi opp. Jeg fikk bare lyst til å sette meg ned og gi opp jobben, familien og livet. Men plutselig så jeg håp. I den andre enden av savannen så jeg en dyreskikkelse traske i retning mot meg. På dyret hang det store bøtter fylt med væske og ved siden av dyret gikk to menneskeskikkelser med vær sin bøtte på hodet. Jeg kunne allerede da kjenne væsken som bare en halv time senere fylte halsen og nøytraliserte saltnivået i kroppen.

I år 2000 samlet FNs 192 medlemsland seg for å opprette mål. Mål som skulle være oppnådd innen 2015. Et delmål var at de skulle halvere antall mennesker i verden som ikke har tilgang til rent drikkevann og sanitære forhold. Det er nå fem år igjen og mye er forbedret, men det er fortsatt mye igjen. For en sjettedel av verdens befolkning har ikke tilgang til rent drikke vann. Rundt to tredjedeler av den sjettedelen er bosatt i Afrika.

Når man snakker om tørste og sult refererer mange til Afrika. Grunnen til det er at Afrika har et betydelig mindre ferskvannsnivå enn andre kontinenter. I midten av Afrika ligger Sahara som er en ørkenen større enn Australia i areal. Flere land, som Egypt, ligger i Sahara-ørkenen. På grunn av den lave vann forsyningen og livsbestanden er det vanskeligere å bo i Sahara enn i den sørlige delen av Afrika.

Somalia og Etiopia har de laveste prosent av befolkningen som har rent drikkevann i verden. I Somalia er det bare 30 prosent av befolkningen som har rent drikkevann av god kvalitet, det vil si at man kan drikke det uten å være utsatt for sykdom.

Vi i Norge er vant til å gå i springen å la vannet renne ut av tanken, og vi gjør det uten å i det hele tatt tenke over hvor det kommer fra. Vi vet at vannet er rent og at det er nok av det der det

kommer fra. I Afrika er det nesten en motsetning. Får å få vann må de ofte gå flere kilometer vær dag fordi de ikke kan ta med mer vann enn de kan bære. De har ofte med seg et dyr som, for eksempel et esel, som kan bære mer vann, så de får økt vanntilførselen.

Sykdommer som diaré er en alvorlig konsekvens av urent vann og sanitære forhold. Diaré har stor formeringshastighet som gjør at diaré har stor smittefare. Hvert minutt dør syv barn av diaré i verden

Men heldigvis går prosenten for mennesker med rent vann og gode sanitære forhold opp og det blir stadig bedre å bo i verden.

Av Sigurd S Langfeld


Hverdagen uten mobil, tv og radio Kan du tenke en verden uten telefon? Eller uten radio eller internett? Du har bare post, som kanskje tar et par dager å sende fra Oslo til Kristiansand. Hvor upraktisk hadde ikke det vært? Internett kom jo bare for 16 år siden. På skolen kunne du bare finne informasjon fra bøkene til skolebiblioteket, eller bare skrive med hånd i en bok som muligens er litt slitt. Dette kan gjøre at du mister selvtilliten. Men det er jo en liten fordel uten, man slipper å henge rundt på Facebook hele dagen eller spille for mye internett spill. Det er noe med det, det er bare hvis alle i hele verden har det, så må man nesten bare ha det selv. Internett, mobil og tv er som en magnet. I vår del av verden føles det som om alle har råd til mobiltelefon, tv, pc og radio.

mulighet for at de fleste hadde svart ja. Hvis man hadde spurt hvorfor, hadde kanskje en del sagt at det er lettere å holde seg informert med nyheter innlands og utlands. Hvis du hadde spurt om de hadde hatt pc, ville muligens tallet ha vært lavere. For det er mange eldre som kanskje ikke har noe pc. Så kunne man spurt de som har pc hva de bruker den til. Du kan sende e-post på et par sekunder. Eller holde deg opplyst om hva som skjer på skolen eller hva andre gjør. En annen viktig ting er at de aller fleste i dag betaler regningene sine over nettet er vel kanskje noen av de svarene du kunne fått. Men radio derimot er det vel kanskje litt flere som har. Radio ble oppfunnet tidlig 1900-tallet. Det viser hvor mye eldre radioen er en både tv men spesielt mobiltelefon og Pc. Og nå har det kommet noe nytt, det er musikk avspillere. Den lar deg høre på musikk fra en liten bærebar maskin. Og mange begynner å bruke I pod eller MP3 spillere til musikk.

Men trenger vi egentlig dette da? Trenger vi tv? Det må jo hver og en enkeltperson svare for seg selv. Hvis man hadde spurt 100 på gata, så hadde man mest sannsynlig fått høre at de trengte eller at de ikke trengte. Men hvis du hadde spurt om alle har tv ville det vært stor

Hvordan kunne man for 100 år siden kontakte hverandre og kommunisere? Det kan være mange i verden som har det spørsmålet. Teknologien har utviklet seg i rekordfart. Hvordan blir det da de neste 100 årene?


Noen sier at det kan bli for dyrt med varm Skolemat eller ikke?

skolemat. Det sier de fordi det kan være dyrt og kjøpe ferske og sunne råvarer. Det som kan være et problem er at man trenger arbeidskraft og noen som lager maten. Enkelte mennesker mener at du skal bytte ut den grå og kjedelige matpakken med et deilig rykende varmt måltid. Det er både bra for elevens konsentrasjon og de får med seg mer av det læreren sier. Måltidet skal være sunt og inneholde både frukt og

Skal man innføre varm skolemat i den norske skolen? Jeg skal drøfte hvorfor mange hevder at det bør innføres varm skolemat i Norge. Mange land i dag har varm skolemat som for eksempel Sverige, Frankrike og England. Mange mener at Norge som er et så rikt land bør skaffe gratis skolemat. Denne prosessen vil koste en del penger. Derfor hevder noen at staten skal betale maten så alle har tilgang til varm og gratis skolemat.

grønt. Etter og tatt for meg de positive og negative sider med varm mat mener jeg at det skal innføres varm mat på skolen. Det er både godt og sunt og hjelper deg og holde konsentrasjonen oppe en hel skoledag. Med varm mat gjør at du følger bedre med i timen og da får du bedre karakterer. Du kan også bli mer motivert til å jobbe med skolen fordi du blir mer opplagt.

Et stort flertall av Norges befolkning mener at man presterer bedre med varm mat i magen. Den kan være fordi du blir mer opplagt med varm mat og at du følger bedre med i timen. Jo bedre næring jo mer læring. Mange mener at det er dumt med varm skolemat fordi skoleelevene får usunn mat. Det er dumt fordi da kan de bli tykke og slappe på grunn av dårlig og usunn mat. Da virker skoledagen veldig lang og det kan være vanskelig og holde konsentrasjonen på topp.

Av Henning


Harry Potter og Dødstalismanene Eventyret om Harry Potter og vennene han i en 140 minutter lang film fullspekket med spesialeffekter

Harry Potter filmenes magi har endret seg fra første til siste film. I de første filmene lærer de morsomme magikunster som er spesielt morsomme for barn. Men i denne filmen spesielt blir det mer slenging med staven og lysbølger som kommer ut. Enten er det bare meg ellers så blir Harry Potter filmene bare mørkere og mørkere. Det blir mer tortur, svik og død som er mer underholdene for ungdom og oppover. Filmene har også fått et mer følelsesladet preg, noe som tyder på at filmen har blitt mer voksentillpasset. Men uansett har Harry Potter alltid hvert en barne film, derfor var det mange som møtte opp på premierer over hele landet.

Harry Potter og Dødstalisamanene er den siste boka i J.K. Rowling’s suksess fantasysaga om Harry Potter(Daniel Radcliffe) og vennene hans, Ronny(Rupert Grint) og Hermine(Emma Watson). Filmen starter som vanlig hos familien Dumlings hus der Harry venter på vennene sine. I motsetning til de andre filmene, blir det ikke mye krangel med Dumlingene. Filmen drar deg derimot rett inn i hovedhandlingen de første fem minuttene.

Skuespillersett har Daniel Radcliffe, Emma Watson og Ruper Grint fått et alldeles høyere skuespiller nivå. Man kan lett se at de får hjelp av de beste skuespillpedagogene i verden. De skiller tydelig mellom de forskjellige følelsene som sorg, kjærlighetog håp. De klarer også å få fram at de skal være sytten år, selv om skuespillerne selv er tjue og tjueen år i viktigheten.

Alt i alt var filmen en grei gjenfortelling av boka og får med seg nok av detaljer. Litt brå slutt, men heldigvis kommer del 2.

Kort oppsummert hadde filmen en brå

start og brå slutt men et greit mellomparti.

Terningkast 4

Filmen gir deg gjensyn med bekjente og introduserer deg for nye vesner

Av Sigurd S Langfeldt


SPORTSNYTT

mål. På tirstad starter EM alvoret og Norge starter første kamp mot frankrike.

5-0 Barcelona Real Madrid

Golf stjernen Tiger woods er tilbake i godt gammelt slag. Tiger Woods klarte en bogeyfri runde og økte ledelsen i golfturneringen World Challenge i California.

Det var klart for topp kamp i den spanske divisjonen Primera Divisjon. Det var Barcelona som fikk besøk av et stjernespekket Real Madrid lag. Camp nou var fullsatt med 95 000 mennesker

Den norske svømmeren Sara Nordenstam er frisk til NM. Den 28 år gamle Sara har lenge slitt en kneskade og mistet sist EM. Kortbane VM i svømming arrangeres fra 15- 19. Desember. Hennes viktigste øvelse i VM er 200 m bryst. Barcelona rundspilte et av verdens beste lag, Real Madrid. Xavi scorte det første målet for Barcelona etter pasning fra Inniesta. Pedro Rodriges satt inn det andre for dagen etter pasning fra David Villa. 0-3 målet ble scoret av David Villa.0-4 var det David Villa som satt inn. 0-5 målet ble scoret av Jeffren. Hopperen Johan Remen Evensen fornød med andreplass i Lillehammar. Nordmannen måtte se seg slått av den østerrikske hopperen Tomas Morgenstein. Den norske hopperen Tom Hilde følte opp med en tredje plass.

Norge vant generalprøven mot det nedelanske laget. Norge van 22-29 i generalprøven før EM på hjemmebane. Den norske treneren var sånn passe fornøyde presentasjonen mot Nederland. Det han likte aller best var at Kathrine Lunde sto veldig bra i

Paperboys avis  

Avisprosjekt

Advertisement