Page 1

PRAIRIEPLANTen

Met medewerking van Lianne Pot, specialiste in siergrassen en prairietuinen. Lianne’s Siergrassen met kijktuin,prairietuin en verkoop van siergrassen en prairieplanten is geopend tot 1 november op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9-17 uur. Op 24 en 25 september is het Siergrassenweekend bij Lianne met vanaf 10 uur om het uur rondleidingen. Meer informatie vindt u op www.siergras.nl en www.prairietuin.nl

Asters combineren

Asters voor de prairietuin

Asters combineren goed met alle andere planten in de prairietuin. Zo passen de fijne bloemen goed bij Euphorbia, Tradescantia, Geranium en Liatris spicata, maar ook bij siergrassen als Molinia caerulea ’Heidebraut’, Panicum, Calamagrostis en Andropogon. Lianne: ,,Een combinatie van aster met Pycnanthemum pilosum of P. muticum vind ik erg geslaagd. Of probeer aster met de mooie Monarda fistulosa.”

■ Aster ciliolatus Zacht violetblauwe bloemen met een geel hartje. Deze kleinbloemige aster bloeit al vanaf augustus. Hoogte 75-100 cm. Bloei 8-9. ■ Aster cordifolius Een bossige aster met zeer fijn blad en kleine bloemen in grote pluimen. ’Photograph’ is wit tot heel zacht paars. Hoogte 75-100 cm. Bloei 9-10. ■ Aster ericoides (sluieraster) Een heel fijne aster met wolken van kleine bloemen en heideachtig blad. ’Blue Star’ is violetblauw, ’White Heather’ is wit. Hoogte 75-100 cm. Bloei 9-10. ■ Aster macrophyllus Een aster met heel kleine, zacht paarse bloemen in losse pluimen, oorspronkelijk uit NoordAmerika. De cultivar ’Albus’ bloeit wit. Kan woekeren. Hoogte 75-100 cm. Bloei 8-9. ■ Aster novi-belgii De bekende hoge herfstaster waaronder veel tuinvormen vallen. ’Little Carlow’ is helder violet (120-140 cm), ’Blaue Nachhut’ is licht violetblauw, ’Dauerblau’ heeft diep violette bloemen en ’Karminkuppel’ is fel roze. Hoogte 130-160 cm. Bloei 9-10. ■ Aster turbinellus Een losse groeiwijze, smal blad en luchtige pluimen van kleine, violette bloemen. Hoogte 100-125 cm. Bloei 9-10. ■ Aster umbellatus Een hoge, licht woekerende wilde aster met crèmewitte bloemen in platte schermen. Lijkt meer op Eupatorium. Stevige stelen. Hoogte 130-160 cm. Bloei 8-9. ■ Aster Universum Groep Kruisingen met verrassende kleuren en fijne bloemen. ’Coombe Fishacre’ is een bossige plant met licht roodpaarse bloemen met een donker hartje (hoogte 100-130 cm), ’Oktoberlicht’ is wit met een geel, naar bruin verkleurend hartje (90-100 cm) en ’Pink Star’ heeft zachtroze bloemen (90-100 cm). Bloei 9-11.

Boven: Aster ericoides ’Blue Star’ in combinatie met andere lila getinte late bloeiers.

Herfst

in de prairietuin

Links: Verschillende asters en geel verkleurde Molinia in de prairietuin.

De meeste planten in de prairietuin bloeien in juli en augustus, maar ook in oktober is er nog veel kleur. Herfsttinten van siergrassen, paarse en roze herfstasters en late bloeiers als vetkruid spelen in oktober de hoofdrol. Aster umbellatus Tekst en foto’s: Modeste Herwig

Late kleurbrengers

Vrijwilligers

Voor de meeste traditionele borders geldt dat oktober een maand is met weinig kleur. Omdat veel prairieplanten wat later op gang komen, is er in een prairietuin juist wel veel te beleven in de herfst. Siergrassen zijn dan op hun mooist en ook uitgebloeide planten blijven dankzij een fraai silhouet een belangrijke rol spelen. Ook asters geven in de herfst veel kleur en zijn in de prairietuin De prairietuin van Lianne is in oktober nog heel kleurrijk met violette asters en prima te combineren donkerroze vetkruid als Sedum ’Herbstfreude’ en ’Matrona’. met siergrassen. Het liefst worden kleinbloemige soorten met een natuurlijke uitstraling gekozen. Lianne: ,,Tijdens mijn reis naar Noord-Amerika heb ik de bloei van de asters net niet meegemaakt. Wel viel het me op dat deze plant vóór de bloei al goed herkenbaar is op de prairie. Je komt asters tegen in de hooggrasprairie op nattere gebieden, maar ook op erg droge prairie. Een typisch voorbeeld van een prairieplant die zich aanpast aan verschillende omstandigheden in de volle zon. In een prairietuin horen ze dan ook zeker thuis. Het best is ze middenin de beplanting te zetten, zodat ze mooi rechtop kunnen groeien. Een fraaie aster voor de prairietuin is Aster ’Little Carlow’.”

De prairietuin is 3500 m2 groot; hulp bij het planten is dus meer dan welkom. ,,Erg blij was ik met de hulp Vrijwilligsters Joke van een aantal (links) en Anita. vrijwilligers in 2009 tijdens de aanleg van de prairietuin”, vertelt Lianne. ,,Sommigen kwamen voor de gezelligheid een dag meehelpen, anderen wilden vooral leren. We hebben in totaal meer dan 12.000 planten ingeplant en in het najaar nog eens 4000 bollen! Joke is als vaste vrijwilligster gebleven en werkt nu twee dagen in de week bij ons op de kwekerij, in de kijktuin en in de prairietuin.” Joke: ,,Ik was nieuwsgierig naar de uitkomst van deze nieuwe toepassing van grassen en vaste planten. Als ontwerpster heb ik me kunnen ontwikkelen door hier door de seizoenen heen de groei van elk plantje te volgen. Ik heb de mogelijkheden van prairiebeplantingen kunnen ontdekken en voor mij is duidelijk geworden dat een prairietuin veel levendiger is dan een traditionele border.”

72 Bloemen & Planten

oktober 2011

�lanten die in de zon staan, verkleuren eerder en

spectaculairder dan soorten die in de schaduw staan.

Bollen in de prairietuin Omdat veel prairieplanten pas wat later in het seizoen op gang komen, werkt Lianne graag met bloembollen. Vanaf maart zorgen de bolgewassen voor kleur tussen de uitlopende vaste planten. Geschikt zijn vooral bollen die kunnen verwilderen. Vrijwilligster Joke komt in oktober meehelpen met het planten van de bollen. ,,Het beste plant je de bollen natuurlijk voordat de lava Vrijwilligster Joke plant tulpenbollen tussen de vaste planten in opgebracht is”, vertelt Lianne. ,,Maar de prairietuin. soms kan het niet anders en moet je door de lavakorrels heen. Haal dan voorzichtig wat lava weg met een schoon schepje en gebruik een bollenplanter om een gat in de aarde te maken. De bol kan er vervolgens in, met een beetje aarde er bovenop. Dan voorzichtig de lava weer terugbrengen. Lava en aarde mogen niet gemengd worden omdat dat een voedingsbodem wordt voor onkruid. Dit jaar vond ik de Camassia’s en de Alliums prachtig, maar ook Ornithogalum in groepen is een aanwinst voor een prairietuin.”

Aster novi-belgii ’Karminkuppel’

oktober 2011

Bloemen & Planten

73

Bloemen en Planten deel 8  

Bloemen en Planten deel 8