Page 1

101

TIPS VOOR HUMAN RESOURCES DIE JE NIET INT. D BOEKEN VIN

WE HEBBEN NOG NOOIT ZO’N NOOD GEHAD AAN HUMAN RESOURCES.


Verantwoordelijke uitgever - Edenred België, Hermann-Debrouxlaan, 54 b5 – 1160 Brussel. Tips en goede raad van klanten van Edenred België en Luxemburg en afkomstig uit verschillende Human Resources-bronnen. Concept en realisatie : Shake - www.shake.be


Te allen tijde en zeker in crisistijd, is het succes van een onderneming recht evenredig met de inzet van zijn werknemers. Voor de bedrijfsleider van nu is het van fundamenteel belang om ideeën te vinden om te motiveren, enthousiast te maken, te animeren en te engageren. Om de mannen en vrouwen mee te krijgen die problemen oplossen, uw succes delen en aan de lange termijn bouwen. Wij zijn dan ook blij dat we u hier enkele originele tips aan de hand kunnen doen, 101 om precies te zijn. Geen grote theorieën uit handboeken. Wel citaten, elementaire principes, observaties en gevleugelde uitspraken van befaamde persoonlijkheden of adviezen uit de ervaring van onze eigen klanten. Een praktisch en concreet werkje om te lezen en te herlezen, dat u wil begeleiden in uw dagelijkse beoefening van de delicate kunst van de human resources. We wensen u een zeer aangename lectuur en blijven natuurlijk tot uw beschikking om deze mooie ideeën samen in praktijk te brengen. Tot zeer binnenkort.

Jean-Bernard Trussart, Managing Director Edenred BeLux.

101 Tips


101 Tips


©Peoplespehere

TIP

# 01

  Don’t manage. Love.  Don’t work. Have fun.  Don’t think. Think green.  Don’t motivate. Trust.  Don’t complain. Innovate.  Laurence Vanhee, Chief Happiness Officer Happyformance – HR Manager of the Year 2012.

101 Tips


TIP

# 02

 en glimlach E is zoveel efficiënter dan een smiley.

  NEEM VOOR ELKE BESLISSING   DE TIJD OM UW GEDACHTEN   EVEN TE VERZETTEN. 

>>

TIP

# 03

Gun uzelf, voor het finaliseren van een weloverwogen beslissing, een moment van ontspanning. Zo kunt u nog enkele wijzigingen aanbrengen, indien nodig.

101 Tips


Het digitale tijdperk maakt communiceren elke dag complexer. De verleiding is immers groot om snel een berichtje te versturen in plaats van even te bellen of - beter nog - een gewoon gesprekje te hebben. Laat uw computerscherm geen scherm optrekken tussen u en uw medewerkers.

>>

Philippe Romain, Founder – Shake. DE REPUTATIE # 04 VAN UW BEDRIJF GAAT VOORTAAN OOK VIRTUEEL.  TIP

De sociale media zijn alomtegenwoordig: denk eraan om ze allemaal te volgen om te weten wat er over uw bedrijf gezegd wordt. Naast uw merkimago bij de consument kan uw reputatie ook van invloed zijn bij uw toekomstige aanwervingen.

101 Tips


TIP

# 05

 ALS JE DE MENSEN GOED WERKMATERIAAL GEEFT EN ZIJ HUN NATUURLIJKE CAPACITEITEN EN HUN NIEUWSGIERIGHEID GEBRUIKEN, ZULLEN ZE ZAKEN ONTWIKKELEN die UW STOUTSTE VERWACHTINGEN ZULLEN OVERTREFFEN. 

Bill Gates, ex-CEO Microsoft.

101 Tips


LEER   LEREN. 

TIP

# 06

Vorming is een middel om te motiveren, dat een werknemer in staat stelt om competenties te verwerven, te verdiepen en te ontwikkelen… en zo te evolueren binnen zijn professioneel milieu. Investeren in vorming is de krachten bundelen, nu en in de toekomst.

Nathalie Grandadam, Human Resources Capita Fiduciary S.A.

101 Tips


TIP

# 07

 WEES STRENG MAAR NIET ONBUIGZAAM.  Een Canadese studie wees uit dat 60% van de werknemers vindt dat de sfeer op het werk bepalend is voor hun betrokkenheid. Wees dus streng maar vergeet niet om af en toe wat water bij de wijn te doen.

101 Tips


STREVEN NAAR # 08 WELZIJN IS HET ALLERBELANGRIJKSTE.  TIP

Christine Chaltin, HR Director ISS Facility Services – HR Manager of the Year 2013.

101 Tips


TIP

# 09

UW ROL IS DIE VAN EEN LERAAR: AANMOEDIGEN OM BIJ TE LEREN EN VOORUITGANG TE BOEKEN.  

ONDUIDELIJKE DOELSTELLINGEN LEIDEN ONVERMIJDELIJK EN ONTEGENSPREKELIJK TOT VERWARRING.  TIP

# 10

101 Tips


TIP

# 11

  MOBILITEIT EN WERK: WEES INVENTIEF !    Tijd is kostbaar. Waarom dan zoveel tijd verliezen in onze auto, en dan nog meestal alleen? We moeten onze mobiliteit opnieuw uitvinden. Vandaag bestaan er al heel wat oplossingen zoals carpooling met collega’s, telewerken, elektrische fietsen en verbeterd openbaar vervoer. Het goede nieuws? De toekomst zal nog meer mogelijkheden brengen om onze tijd aan nuttigere dingen te besteden dan aan het staren naar de bumper van de auto voor ons.

Pascal Vermeulen, Managing Director – Climact.

101 Tips


TIP

# 12

 

101 Tips

  DE WERELD RAAST VOORUIT. ACHTERBLIJVEN OP HET PERRON IS GEEN OPTIE. 


TIP

# 13

 LEIDERS MOETEN ALLES HERLEIDEN TOT ééN PRINCIPE: WIE ONDER HUN LEIDING STAAT MOET

ZO GELUKKIG   MOGELIJK ZIJN.

Cicero, Romeinse schrijver

101 Tips


HET VERHAAL VAN de WORTEL EN… DE APPEL.  Een HR Manager moet vaak kiezen tussen de wortel en de stok. Elke week een verse fruitmand is een klein gebaar dat het welzijn binnen uw bedrijf merkbaar verhoogt. TIP

# 14

101 Tips


VERWAR

AANWEZIGHEID NIET MET PRODUCTIVITEIT.  TIP

# 15

TIP

# 16

  VERANDER NIET VAN PERSONEEL,

LEID HET OP. 

Vragen de evoluties op de markt om nieuwe competenties? Vermijd het dure zoeken naar medewerkers en geef de voorkeur aan een interne opleiding en bied uw personeel de kans om nieuwe competenties te ontwikkelen.

101 Tips


TIP

# 17

 DE BESTAANSREDEN VAN ELKE ORGANISATIE? GEWONE MENSEN DE KANS TE GEVEN OM BUITENGEWONE DINGEN TE DOEN.   Peter Drucker, Amerikaans marketingauteur, die bedrijfsleiders ertoe aanzet om de nadruk te leggen op de competenties van elke medewerker en deze te motiveren om zichzelf te overstijgen.

101 Tips


TIP

# 18

 EEN GOEDE SFEER,

WERPT VRUCHTEN AF.

Wees veeleisend met iedereen maar koester aandacht voor elkeen. Motiveer, maar met empathie. Wees ernstig zonder jezelf al te ernstig te nemen… HR staat constant in een spreidstand tussen het streven naar productiviteit van het bedrijf en de persoonlijke aspiraties van zijn werknemers. Beide zijn legitiem. En ze verzoenen is een delicate evenwichtsoefening.

Audrey-Ann Toogood, HR Director Benelux HeidelbergCement Benelux.

101 Tips


TIP

# 19

   EEN OPSLAG

BLIJFT ONTEGENSPREKELIJK EEN HEFBOOM VOOR MOTIVATIE.  

   HET WERK VAN EEN ANDER BEGRIJPEN ZAL JE EIGEN MANIER VAN WERKEN VERBETEREN.   TIP

# 20

101 Tips


DE

TIP

# 21

KWALITEIT

VAN EEN MENS KAN JE BEPALEN AAN DE MATE WAARIN HIJ

GEEN MAAT KENT. 

Jacques Brel, zanger, vond dat er op ambitie nagenoeg geen limieten staan.

101 Tips


TIP

# 22

SPEEL DE CULTUUR BINNEN UW ORGANISATIE UIT ALS EEN UNIEK VERKOOPSARGUMENT OP DE ARBEIDSMARKT!   Ingrid Michielsen, HR Director SSC USG People Belgium.

101 Tips


WACHT NIET OM   FOUTEN TE MAKEN.  LAAT U INSPIREREN DOOR DEZE VAN ANDEREN. 

TIP

# 23

U kunt heel wat leren uit uw vergissingen. Maar wat als u ook profiteert van de vergissingen van anderen om uw manier van werken te verbeteren?

 EEN TEKENING VERTELT   SOMS MEER DAN WOORDEN.  TIP

# 24

Heeft een moeilijke vergadering geen goede resultaten opgeleverd? Woorden kunnen soms verkeerd begrepen worden. Een kleine tekening of een schema kan ervoor zorgen dat uw medewerkers u beter begrijpen.

101 Tips


TIP

KIES VOOR ZACHTE MOBILITEITSOPLOSSINGEN. 

# 25

Leg uw oor te luisteren bij uw personeel en werk innoverende mobiliteitsoplossingen uit. De elektrische fiets geniet hoe langer hoe meer bijval als slim alternatief voor de auto.

Philippe de Cooman, HR Specialist – IBA

TIP

VERKIES EEN CIRKEL BOVEN EEN DRIEHOEK. 

# 26

Piramidestructuren zijn efficiënt maar smoren vaak elke vorm van dialoog. Kies cirkelvormige beslissingsstructuren, deze bevorderen de dialoog en zorgen ervoor dat alle betrokkenen de bedrijfsstrategie beter begrijpen.

101 Tips


GEEF UW MEDEWERKERS GOESTING OM OP HUN WERKPLAATS TE BLIJVEN.   Heeft u een hekel aan onophoudelijke sigarettenpauzes? Zorg ervoor dat de werkpost van uw medewerkers zo comfortabel mogelijk is. Ze zullen meer zin hebben om er te blijven. TIP

# 27

101 Tips


innovatie   is iets waarvoor   men kiest omdat   men een brandende passie heeft   voor iets. 

101 Tips


TIP

# 28

Steve Jobs, stichter van Apple, voor wie passie ook binnen het bedrijf een drijvende kracht vormt.

101 Tips


TIP

# 29

 WAT IS MIJN

MEERWAARDE? De vraag die men zichzelf zo vaak mogelijk moet stellen.

Sylvie Notarnicola – CFL Multimodal.

101 Tips


TIP

# 30

EENVOUDIGE DINGEN   ELKE DAG OPNIEUW UITZONDERLIJK GOED DOEN. Omdat werk in onze maatschappij een vitale nood is, een bron van erkenning door de anderen en van zelfrespect. En omdat individueel welzijn leidt tot de groei en de differentiatie van een bedrijf. Elk individu motiveren om eenvoudige dingen te doen – vaak het moeilijkste! – en om daarin uit te blinken, dat is wat onze aanpak als manager moet drijven.

Jeanne Renard, Executive Vice President Human Resources bij Edenred France.

101 Tips


TIP

# 31

GEEF   BELONINGEN   NIET ZOMAAR.  18% van de bedrijfsverantwoordelijken geeft toe de redenen voor sommige bonussen niet te kennen. Zo’n situatie kan echter ontgoochelend en demotiverend blijken voor medewerkers die opmerkelijke prestaties geleverd hebben.

101 Tips


TIP

# 32

EEN GOED IDEE STELT NIETS VOOR ALS HET GEEN VERBAND HEEFT MET DE GESCHIEDENIS VAN UW BEDRIJF.

DE BESTAANSREDEN VAN EEN BEDRIJF IS OM EEN KLANT TE werven EN TE BEHOUDEN. TIP

# 33

101 Tips


TIP

# 34

 IJ DIRIGEREN BESTAAT B DE KUNST ERIN OM VAN HET DIRIGEERSTOKJE TE KUNNEN BLIJVEN OM HET ORKEST NIET TE HINDEREN. 

Herbert von Karajan, de meest opgenomen dirigent van de 20ste eeuw. 101 Tips


TIP

# 35

 GA DOGMA’S NIET UIT DE WEG MAAR HOUD ER ALLEEN HET NOODZAKELIJKE VAN OVER. 

Er bestaan in het bedrijfsleven onwrikbare regels. Het lijken wel dogma’s. Als u er zich echter te veel door laat leiden, loopt u het risico uw creativiteit af te remmen of die zeldzame parel aan u voorbij te laten gaan.

101 Tips


TIP

# 36

SOEPELHEID HOEFT NIET IN DE WEG TE STAAN VAN RECHTLIJNIGHEID. 

Een al te stijf management botst al te vaak op onbegrip bij wie het ondergaat. Aarzel niet om, binnen een duidelijke context, blijk te geven van een zekere soepelheid. Dit zal de betrokkenheid van het personeel ten goede komen.

 TRANSPARANTIE IS GEEN TEKEN VAN ZWAKHEID MAAR EEN MANIER OM DE KRACHTEN # 37 TE BUNDELEN.   TIP

Beslissingen uitwisselen, het personeel informeren over de oplossingen voor de toekomst… Een goed idee om uw bedrijf transparanter te maken en uw medewerkers er makkelijker hun plaats in te laten vinden.

101 Tips


TIP

# 38

SPEEL NIET DE BAAS, WEES ECHT!  Authenticiteit loont. Op korte, middellange en lange termijn. Neem alleen beslissingen die bij uw aard passen en waarbij u zich goed voelt en goed zult blijven voelen.

TIP

# 39

KEN UW LIMIETEN  EN DELEGEER…   

Zich bewust zijn van wat men kan en de rest delegeren aan iemand die dat beter kan, getuigt van leadership.

101 Tips


TIP

# 40

OPEN DE DEUR NAAR

CREATIVITEIT.

GOED VOOR UW BEDRIJF. EN GOED VOOR DE

MOTIVATIE

VAN UW MEDEWERKERS. 

101 Tips


DE ECHTE FOUT

  IS DEZE DIE NIET VERBETERD WORDT.  TIP

# 41

Confucius, vertaald naar de bedrijfswereld, wijst erop dat men nooit moet wanhopen.

101 Tips


TIP

# 42

EEN MODERN EN PRODUCTIEF HR-BEHEER UITVOEREN IS ONMOGELIJK ZOLANG U ER NIET VOOR GEZORGD HEBT DAT SOMMIGE BASISTAKEN ZOALS DE BETALINGEN OP TIJD UITGEVOERD WORDEN.   Kürt Vanmarcke, Operationeel Directeur Delmulle Holding.

101 Tips


TIP

# 43

DE CRISIS IS EEN BRON VAN ONVERWACHTE CREATIVITEIT BINNEN DE HUMAN Resources. OP DEZE INTENSE MOMENTEN MOETEN WE WAAKZAAM BLIJVEN.

Koen Maes, stichter van A Priori.

101 Tips


TIP

# 44

GEBRUIK DE STOK ENKEL ALS HET ABSOLUUT NOODZAKELIJK IS.  Natuurlijk moet er een stukje politieagent in u schuilen. Maar als u uw medewerkers teveel controleert, ontneemt u al hun spontaneïteit. En, erger nog, de zin om vooruitgang te boeken en het bedrijf waar ze werken te doen vooruitgaan.

101 Tips


TIP

# 45

GOD SPEELT   NIET MET   DE DOBBELSTENEN.    Albert Einstein had begrepen dat men bij belangrijke beslissingen niets aan het lot mag overlaten.

101 Tips


MOEDIG   DE SIËSTA AAN.  Het is natuurlijk niet de bedoeling om een dutje te doen onder de bureaus. Maar het is wel een feit dat werknemers die na de lunch zich een halfuurtje kunnen ontspannen in een daartoe bestemd lokaal, productiever zijn dan hun lotgenoten die geen toegang hebben tot dat stukje welzijn. TIP

# 46

TIP

# 47

ONDERGA DE TOEKOMST NIET.

VERDIEN ZE.

Door uw bedrijf zo optimaal mogelijk te organiseren, biedt u het de kans om te groeien en om zijn toekomst zelf mee te bepalen.

101 Tips


TIP

GEEF UW BESLISSINGEN EEN BETEKENIS. 

# 48

Een beslissing valt moeilijk toe te passen indien daar geen goede reden bij gegeven wordt. Hoe delicaat een beslissing ook mag zijn, deze zal aanvaard worden indien ze goed uitgelegd wordt. Indien niet, is het niet meer dan een autoritaire daad.

GEEF UW STRATEGIE

EEN STEVIGE BASIS. 

TIP

# 49

Vandaag moeten de werknemers van een onderneming kunnen steunen op sterke, hoopgevende strategieën, onderbouwd door een onwrikbare basis.

101 Tips


 volharding IS BELANGRIJKER DAN IQ. 

TIP

# 50

Uit een studie in de Verenigde Staten naar de sleutels tot succes bleek volharding een goede factor om de capaciteit van personeelsleden te evalueren. Volharding impliceert namelijk passie en het onophoudelijk nastreven van doelstellingen op lange termijn. Het betekent, dag na dag, alles geven voor de toekomst. Kortom, alles inzetten op succes op lange termijn.

Angela Lee Duckworth, Afdeling Psychologie, Universiteit van Pennsylvania.

101 Tips


TIP

# 51

DE MANIER WAAROP DOELSTELLINGEN NAGESTREEFD WORDEN IS VééL BEPALENDER VOOR HET SUCCES VAN EEN BEDRIJF DAN HET RESULTAAT OP ZICH. Valérie Lahaut, Marketing Manager – BKCP Bank.

101 Tips


EEN BEWEGING VOLGEN IS GOED OM TE OVERLEVEN. ZE BEGINNEN IS GOED OM TE GROEIEN.  TIP

# 52

101 Tips


TIP

# 53

MIK ALTIJD

NAAR DE MAAN. WIE MISLUKT EINDIGT ALTIJD

TUSSEN DE STERREN.  Oscar Wilde, volgens wie tegenslag niet mag ontmoedigen. Zolang uw doelstellingen maar even hoog zijn als uw ambities.

101 Tips


TIP

# 54

H>R 

In deze tijden van crisis moet men oog hebben voor het menselijke aspect. Daar krijgt de rol van HR zijn volle betekenis. Vroeger lag het accent op de resources. Vandaag moeten we de zaken anders bekijken en het welzijn van elke medewerker beschouwen als een onmisbare voorwaarde voor de ontwikkeling van een bedrijf.

Sandrine Quetel, HR Officer – Fund Channel.

101 Tips


BUREAUCRATIE BETEKENT DE DOOD

TIP

# 55

VAN ELKE ACTIE.  Albert Einstein, pleit voor een open geest.

TIP

# 56

NEDERIGHEID KOMT ALTIJD BETER OVER DAN ARROGANTIE. 

101 Tips


KOESTER EEN TOTAALVISIE OVER UW HUMAN Resources. 

TIP

# 57

Zo vermijdt u om te focussen op individuele fouten en corrigeert u deze zoveel gemakkelijker.

DRUK UW

TIP

# 58

BEWONDERING UIT VOOR EEN (GOED) GENOMEN BESLISSING. 

Voor het welslagen van uw onderneming is het EQ van uw medewerkers net zo belangrijk als hun IQ. Wees u hiervan bewust en druk dit regelmatig uit.

101 Tips


TIP

# 59

EEN BEDRIJF BEHEREN IS ZOALS MET DE FIETS RIJDEN. Een bedrijf goed beheren lijkt op een fietsparcours: je moet vooruitgaan om je evenwicht niet te verliezen. En dat maakt het verschil uit voor een geslaagd engagement.

MENSEN VOEREN UIT WAT U HEN VRAAGT ALS ZE ER DE REDEN VOOR BEGRIJPEN. 

TIP

# 60

Nicholas Boothman, neurolinguïst en auteur van “How to Get Your Point Across in 90 Seconds or Less”.

101 Tips


TIP

# 61

IEMAND IS NIET PER SE INCOMPETENT. HIJ IS MISSCHIEN GEWOON NIET OP DE JUISTE PLAATS. 

TIP

# 62

NIEMAND IS ONVERVANGBAAR. ZELFS U NIET. 

101 Tips


TIP

# 63

MENSEN WERKEN NIET BIJ GOOGLE

OM GELD TE VERDIENEN. ZE WERKEN BIJ GOOGLE OMDAT ZE

DE WERELD WILLEN   VERANDEREN. 

Eric Schmidt, ex-CEO Google, weet dat alles een kwestie van motivatie is.

101 Tips


TIP

# 64

ZELFS DE MEEST PERFECTE ORGANISATIE MOET OM DE TIEN JAAR VERANDEREN. 

101 Tips


TIP

# 65

GEEF JONGEREN VANAF DE EERSTE DAG de bevoegdheid OM BESLISSINGEN TE NEMEN.

Jongeren willen werken om zin te geven aan hun bestaan. Ze kiezen ervoor om tijd te besteden aan wat ze graag doen en wat hen drijft. Ze willen zelf hun leven bepalen. Daarom moeten ze vanaf de eerste dag de bevoegdheid krijgen om beslissingen te nemen. Gebruik niet alleen hun creativiteit maar ook hun potentieel als “maker” of “producer”. Combineer de spirit van een “non-profit” met die van een “start-up”.

Martine Clerckx, Founder and societal strategist Wide Group.

101 Tips


ZE WISTEN NIET DAT HET ONMOGELIJK WAS DUS HEBBEN ZE HET GEWOON GEDAAN.  Mark Twain, Amerikaans auteur, vond de uitdaging altijd belangrijker dan het eindresultaat. TIP

# 66

101 Tips


EEN SOFTE MANAGER EN   EEN TE HARDE MANAGER ZIJN TWEE RAMPEN.  Carlos Ghosn, Algemeen Directeur van Renault – Nissan. TIP

# 67

101 Tips


GEEF BLIJK VAN ORGANISATIE EN MAXIMALISEER DE INDIVIDUELE BIJDRAGES VAN UW HUMAN Resources.  TIP

# 68

TIP

# 69

ONDERGA HET HEDEN NIET. GEBRUIK HET OM DE TOEKOMST TE VERBETEREN… 

101 Tips


DEEL UITMAKEN VAN EEN BEDRIJF IS ééN DING. BIJDRAGEN AAN HET SUCCES ERVAN IS NOG IETS HEEL ANDERS…  

TIP

# 70

Het gevoel er samen voor te gaan, biedt grotere resultaten dan de som van de individuele voldoeningen.

VERLIES DE ESSENTIE NOOIT UIT HET OOG... 

TIP

# 71

Hermann J. Bernrath, Algemeen Secretaris Kabelwerk Eupen AG.

101 Tips


TIP

# 72

DE KRACHTEN bundelen IS EEN BEGIN. SAMEN BLIJVEN IS VOORUITGANG. SAMENWERKEN IS SUCCES.  Dit citaat van Henry Ford vat de doelstellingen en de voldoening van een HR-manager goed samen: de competenties helpen evolueren, het vertrouwen in zichzelf en in teamwork doen groeien, het welzijn op de werkvloer en de motivatie van iedereen bevorderen. Zo creëert men een evenwicht waarbij iedereen positief kan blijven en kan omgaan met de weerslag van een crisis, van meningsverschillen…

Fabienne Pitsch, Chief Administrative Officer Property Partners.

101 Tips


TIP

# 73

DE BESTE MANAGER IS HIJ DIE TALENTEN WEET TE VINDEN OM DINGEN UIT TE VOEREN EN DIE ZICH KAN INHOUDEN OM ZICH ERMEE TE MOEIEN, TERWIJL ZIJ DAARMEE BEZIG ZIJN.  Theodore Roosevelt, Amerikaans president, was van mening dat het best is om ieders expertise te respecteren.

101 Tips


TIP

# 74

Behandel IEMAND ZOALS HIJ IS EN HIJ ZAL ZO BLIJVEN. Behandel HEM ZOALS HIJ KAN WORDEN EN HIJ ZAL ZO WORDEN.  Dit citaat van Goethe is van essentieel belang omdat het ons verplicht om ons te interesseren voor de mensen die we ontmoeten, hen beter te leren kennen en hen te aanvaarden zoals ze zijn. Nieuwsgierigheid en luciditeit, empathie en tolerantie lijken me daarom onontbeerlijk voor het creëren van een gunstige teamgeest om een project tot een goed einde te brengen.

Jérôme Geneste, Marketing Manager Rossel Advertising.

101 Tips


TIP

# 75

EEN VERGISSING SANCTIONEREN ZONDER UITLEG ZAL NOOIT VOORKOMEN DAT DEZE OPNIEUW GEMAAKT WORDT.

101 Tips


TIP

ZOEK NIET HOE U MEDEWERKERS KUNT VERVANGEN MAAR HOE U HUN COMPETENTIES BETER KUNT INZETTEN.

# 76

 OLGENS VOLTAIRE STAAT V GELUK SYNONIEM VOOR GEZONDHEID. DAT GELDT EVENGOED VOOR UW BEDRIJF. 

# 77

TIP

Werk aan de persoonlijke voldoening van uw medewerkers. Ze zullen graag voor u werken en zullen alles doen voor de gezondheid van uw bedrijf.

101 Tips


VRAAG UW PERSONEEL OM TE DOEN WAAR ZE GOED IN ZIJN. EN NIETS ANDERS. 

TIP

# 78

We werken allemaal binnen een competentiekader. Eens daarbuiten vertraagt de efficiëntie van de groep.

TIP

WILT U GEHOORD WORDEN? BEGIN DAN MET LUISTEREN. 

# 79

De capaciteit van een Human Resources Manager is meestal recht evenredig met zijn slaagkansen om zijn beslissingen te doen aanvaarden.

101 Tips


TIP

# 80

IK GEEF DE

ZWAARSTE OPDRACHTEN ALTIJD AAN DE meest luie MENSEN. ZIJ ZULLEN DE EENVOUDIGSTE EN SNELSTE MANIER VINDEN OM DEZE UIT TE VOEREN. 

Bill Gates, ex-CEO Microsoft.

101 Tips


ZIN MOTIVEERT.

TIP

# 81

Wat motiveert ons om te werken? Wat sommigen daarover ook mogen beweren, geld betekent lang niet alles. Maar ook niet werkvreugde. Het blijkt dat we gedreven worden door een constant nastreven van vooruitgang en van een doel, van zingeving. Onze houding en motivatie krijgen een boost door de nood aan een gevoel van nuttigheid in de productieketen. Hoe overtuigder een medewerker is dat zijn taak - hoe moeilijk en veeleisend ook - echt zin heeft, hoe gemotiveerder hij zal zijn.

Dan Ariely, professor gedragspsychologie en economie aan de Duke Universiteit en stichter van het «Center for Advanced Hindsight».

WEES EEN FACTOR VAN VERRASSINGEN.

Verras de mensen die voor en met u werken. Verrassing is een doeltreffende manier om te motiveren. Neem beslissingen die de platgetreden paden verlaten. Doén! TIP

# 82

101 Tips


46664

TIP

# 83

Een geheugensteuntje dat de essentie van ons Human Resourcesvak symbolisch samenvat? Dat zou het getal 46664 kunnen zijn: het nummer van de cel van Nelson Mandela op Robben Island. Een gek idee? Sommigen vinden werken al een straf op zich. En dan uitgerekend HR ook nog eens in verband brengen met de langste politieke gevangene uit de 20e eeuw… het zou regelrechte provocatie kunnen lijken. En toch is het dat niet, bij nader inzien.

Om te beginnen symboliseert dit getal waarden als niet-discriminatie en gelijke rechten: de valorisatie van elk individu, zonder onderscheid van geslacht, afkomst of ras, eventuele handicaps, enz. Het doet ons nadenken over de noties gelijke kansen en het recht van elke medewerker op begeleiding.

Vervolgens herinnert dit getal ons aan het belang van strijden, van er altijd voluit voor te gaan. Het toont aan hoe deze instelling tot succes kan leiden. “No pain, no gain”, zoals de Amerikanen zeggen! Misschien wat kort door de bocht, maar wel eerlijk. En dit idee van strijd, beloond door succes en voldoening, overstijgt het individu. Voor een team binnen een bedrijf geldt uiteindelijk net hetzelfde als voor een groep mensen die, zoals in het geval van Mandela, samen voor een goede zaak strijden: hun welslagen betekent een verbetering van de omstandigheden voor ieder van hen. Hier krijgt het getal zijn volle betekenis: teamgeest. Zich samen inzetten voor het succes van allen: het individu, de groep, het bedrijf.

101 Tips

•••


46664… Het getal verwijst ook nog naar andere eigenschappen. Zoals de uitgestoken hand naar anderen en het tonen van aandacht. Een goede HR manager zal erover waken om het vertrouwen van zijn medewerkers te verdienen, om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en adviseren. En als we het over het getal 46664 hebben, kunnen we niet om het begrip vrijheid heen. Om alle voorwaarden voor succes te vrijwaren zorgt de HR manager ervoor dat alle medewerkers zich vrijuit kunnen uitdrukken. En tot slot staat het getal voor leadership, dat erop neerkomt om alle teams samen achter gemeenschappelijke doelstellingen te scharen.

•••

Denk bij het getal 46664 niet langer aan het geluid van een zware gevangenisdeur die in het slot valt. Maar aan de passie van een man voor zijn land. Aan de passie van HR-teams voor hun bedrijf en zijn medewerkers. Allemaal. Zonder uitzondering.

Santiona Rambolaharison, Head of Human Resources – Amundi Luxembourg Asset Management.

101 Tips


TIP

# 84

ZET UW MEDEWERKERS ERTOE AAN OM DE WAPENS NEER TE LEGGEN.  Hiërarchische twisten of hoog oplopende strategische meningsverschillen zijn nefast voor de goede werking van een bedrijf. Overtuig uw medewerkers om te ontwapenen en om aan de toekomst te bouwen op basis van een echte dialoog.

INVLOEDRIJK ZIJN VOLSTAAT NIET LANGER…  TIP

# 85

Uw positie kan u doen geloven dat u veel invloed hebt binnen het bedrijf. Denk regelmatig na over de werkelijke invloed van uw ideeën en probeer een persoon te worden die beïnvloedt.

101 Tips


TIP

# 86

WERF ALLEEN SPELERS AAN DIE EEN ROL KUNNEN SPELEN BINNEN UW BEDRIJF.  Een zwaargewicht van een concurrerend bedrijf binnenhalen, kan positief zijn voor de groei van uw eigen onderneming. Maar deze persoon moet zich wel kunnen aanpassen in uw bedrijfsomgeving en er zijn plaats vinden om zijn expertise te ontwikkelen.

WEES DE UITLAATKLEP VAN UW BEDRIJF.  De werkdruk is hoog, de concurrentie hevig, de werknemers van uw bedrijf staan onder tijdsdruk… Zorg ervoor dat ze af en toe eens stoom kunnen aflaten om er dan weer nóg eens zo gemotiveerd in te vliegen.

TIP

# 87

101 Tips


TIP

# 88Drijfveer van de generatie Y: Wederzijds vertrouwen. Benjamin Bonvalot, Senior HR Officer – Atoz.

101 Tips


TIP

# 89

HEEFT U EEN VERGADERING? GA WANDELEN!

Als u weet dat we gemiddeld 8 uur per dag neerzitten en dat er een rechtstreeks verband is tussen dikke darm- en borstkanker en een gebrek aan lichaamsbeweging, dan volgt hier een ideetje dat een weldadige invloed kan hebben op uw gezondheid en deze van uw medewerkers. Elk moment in zitpositie is een opportuniteit om te denken: kan ik dit omzetten in een wandeling? Dus, de volgende keer dat u een vergadering plant met twee, maak er een wandeling van en laat de ideeĂŤn opborrelen terwijl u wandelt en praat.

Nilofer Merchant, auteur, bedrijfsleider en spreker Silicon Valley.

101 Tips


TIP

# 90

WE VERLIEZEN ZOVEEL TIJD MET STAREN NAAR

GESLOTEN DEUREN DAT WE NIET ZIEN WELKE ANDERE OPEN STAAN.  Alexander Graham Bell, uitvinder van de telefoon, was van mening dat zaken betreuren tot niets leidt.

101 Tips


TIP

# 91

DE EXPERTISE VAN UW MEDEWERKERS DIENT TOT NIETS ALS ZE DEZE NIET KUNNEN AANWENDEN.  In een wereld waarin alles snel gaat, is verbeeldingskracht vaak een doorslaggevende troef om een dynamiek in gang te zetten tussen de expertise van verschillende werknemers. Deze twee noties zijn eigenlijk onlosmakelijk verbonden.

101 Tips


LAAT EEN NIEUWE MEDEWERKER   NIET AAN   ZICHZELF OVER. 

TIP

# 92

De eerste stappen binnen een nieuw bedrijf zijn niet eenvoudig. Organiseer het onthaal van uw nieuwe medewerkers om hun integratie in het team vlotter te laten gebeuren.

101 Tips


TIP

# 93

 reëer een C werkomgeving die gunstig is voor

verandering. 

De jonge generatie heeft nood aan afwisseling. Veranderen van opdracht, context, inhoud, collega’s… In plaats van te vroeg medewerkers tot managers te benoemen, moet de onderneming deze drang naar dynamiek erkennen en tegemoetkomen.

Angela Leone, Afgevaardigd Bestuurder Sales Consult.

101 Tips


TIP

# 94 More than a job, people need to live creative and inspiring experiences. Inspired people are engaged. Inspired people collaborate better. Inspired people produce more value. How do you inspire people ? 

Alain Leduc, CrĂŠativores.

101 Tips


TIP

 TAL van WAT JE

# 95

MORGEN KAN DOEN

KAN JE OOK

VANDAAG DOEN.

Montaigne, voorspelde in zijn tijd al dat uitstelgedrag de eerste stap is naar het slecht functioneren van een bedrijf.

101 Tips


TIP

# 96

 nze MACHT EN RIJKDOM O houden niet op bij materiële zaken en prestaties. RIJKDOM KOMT VOORAL NEER OP GEZONDHEID, KENNIS EN ONZE RELATIES MET ANDEREN. 

Jacques Attali, Frans econoom en topfunctionaris.

101 Tips


TIP

# 97

BESCHOUW STRESS ALS EEN BONDGENOOT.

Stress doodt u niet, wel de overtuiging dat stress slecht is voor u. Deze verrassende vaststelling is het resultaat van een Amerikaanse studie met 30.000 proefpersonen. Alles zou een kwestie van interpretatie zijn‌ Als we vertrekken van het principe dat ons lichaam naar ons luistert en ons gelooft, dan is het aan ons om ons lichaam te zeggen hoe het stress moet interpreteren. Wat is eigenlijk de nuttige reactie van ons lichaam op stress? Onze hartslag versnelt, zo wil ons lichaam ons helpen om de uitdaging aan te gaan en bereidt het zich voor op actie. Zo krijgen de hersenen een grotere zuurstoftoevoer. Deze positieve benadering heeft niet enkel een effect op het gedrag van de persoon in kwestie, die minder angstig en meer vertrouwen heeft, en dus beter presteert. Maar ook op het lichaam zelf. De bloedvaten trekken immers niet samen, zoals men zou verwachten bij het bestrijden van stress. Integendeel, ze verkeren in dezelfde staat als op momenten van vreugde en moed. Verrassend, niet? Aarzel niet, pas deze nieuwe bevinding toe en laat de medewerkers van uw bedrijf meegenieten van dit inzicht. Laat u positief verrassen.

Kelly McGonigal, psychologe, spreekster en schrijfster – Stanford University.

101 Tips


TIP

# 98

OM HUN GROEI TE VERZEKEREN MOETEN BEDRIJVEN INVESTEREN IN HUN IMMATERIEEL KAPITAAL: KENNISVERWERVING, KENNISOVERDRACHT, EN HET KAPITALISEREN ERVAN.  

Ik ben ervan overtuigd dat een onderneming zijn welslagen niet enkel kan baseren op zijn materiële middelen maar zijn competenties en die van zijn medewerkers moet dynamiseren.

Jean-Michel Plane, doctor in de bedrijfswetenschappen, Universiteit Paul Valéry – Montpellier III.

101 Tips


TIP

#99

DE KUNST VAN HET MANAGEN   BESTAAT ER VANDAAG IN OM  DE GENERATIES VAN MORGEN  TE BEGRIJPEN. Bedrijven worden vandaag geconfronteerd met een mix van generaties met uiteenlopende gewoontes. Human Resources-directeurs en managers moeten in staat zijn om afstand te nemen van de axioma’s uit het verleden. In volle toewijding aan hun werkgever (waarvoor ze de rest van hun carrière zouden werken) zetten beginnende jonge werknemers toen spontaan hun privéleven en hobby’s op een laag pitje. De jonge generatie van nu wil tijd voor zichzelf, hun gezin en hun hobby’s en aarzelt niet om voor een nieuwe werkgever te kiezen als deze beter aan deze wensen tegemoetkomt. Vandaag is managen de kunst om de verschillen tussen de generaties te combineren, vanuit de overtuiging dat de kracht van een bedrijf ligt in zijn werknemers en hun diversiteit.

Oriane della Faille, Head of Marketing Private Banking - Petercam.

101 Tips


TIP

#100

Alleen wie

gek genoeg

is om te denken dat hij

de wereld kan   veranderen,

slaagt daar ook in.

Steve Jobs stelt een goed selectiecriterium voor.

Steve Jobs, stichter van Apple.

101 Tips


TIP

 GA VOOR  360° FEEDBACK. 

#101

Net zoals 360° communicatie biedt 360° feedback de kans om de prestaties van elke medewerker te analyseren door deze in het perspectief te zien van het algemeen beleid van de onderneming.

101 Tips


Edenred, de uitvinder van de maaltijdcheques (Ticket RestaurantÂŽ) en wereldmarktleider inzake voorafbetaalde diensten aan bedrijven, bedenkt en ontwikkelt oplossingen die het leven van werknemers vergemakkelijken en de efficiĂŤntie van bedrijven verhogen. Met de oplossingen van Edenred, kunnen bedrijven hun gelden gebruiken voor specifieke doeleinden.

101 Tips


Edenred Belgium n.v. Herrmann-Debrouxlaan, 54 b5 - 1160 Brussel Tel. : 02/678 28 11 - Fax : 02/678 28 28 www.edenred.be

Edenred - 101 Tips voor human resources  
Edenred - 101 Tips voor human resources  

Te allen tijde en zeker in crisistijd, is het succes van een onderneming recht evenredig met de inzet van zijn werknemers. Voor de bedrijfsl...

Advertisement