SeutuMajakka 28.6.2023

Page 2

Keskiviikko

28.6.2023

nro. 25

Perustettu 2010

Weteraanimoottorikerho

Wanhan Woiman juhlavuosi

Perinteiseen tapaan työnäytöksiä, näyttelyitä, musiikkia, rompetori, hyvää tunnelmaa...

ANHA IMA W

www.weteraanikonepaivat.fi

• LVI-huollot ja korjaukset

• Ilmavesi-, maalämpö- ja ilmalämpöpumput Energiatehokkaat tuotteet laskee sähkönkulutustasi p. 08-479-5600

Oulainen-Haapavesi-Vihanti-Pyhäjoki-Raahe-Merijärvi

Tilaa tuttu Kelataksi helposti ja nopeasti! Laadukkaat ja monipuoliset Kelataksi-palvelut Pohjois-Pohjanmaan alueella tarjoaa OTAXI Kelataksi

Tilausnumero on maksuton ja palvelee 24/7

Palvelun tuottaa: Pohjois-Suomen Taksi Oy

Normaalit taksitilaukset numerosta

€ / puhelu + 1,00€/min + pvm

Työtä ja juhlaa w u o t t a Rautatienkatu 7, 86300 Oulainen

MINIRIBSIT JA

ANANASSALSA

RESEPTI K-RUOKA.FI/RESEPTIT TAI K-RUOKA-SOVELLUS

Atria

WILHELM

GRILLIMAKKARAT ja

MAKKARAPIHVIT 320-400 g (5,00-6,25/kg)

Tavallista parempi ruokakauppa

Oulaistenkatu

OULAINEN

1,25
4.-
15-17, 86300 Oulainen, puh. 08 4797 300 miku.siljander@k-supermarket.fi Palvelemme MA-PE 7-21, LA 8-21 ja SU 10-21 Ilman Plussa-korttia 2,89 pkt (7,23-9,03/kg) Olvi VICHY TAI KEVYTOLO KIVENNÄISVESI 12 x 0,33 l/pl (0,96/l) sis pantit 1,20 Ei KevytOlo mehukivennäisvesi KevytOlo Sitruuna kivennäisvesi vain K-kaupoista Rajoitus 2 erää/talous 4 99 -30 % Plussa-etu Ilman Plussa-korttia 3,85 pkt (19,25-25,67/kg) Ilman Plussa-korttia 6,59/12-pack (1,36 /l) sis pantit 1,20 Saarioinen KULTASARJAN KOKOLIHALEIKKELEET 150-200 g (14,95-19,93/kg) 2 99 -22 % Plussa-etu -29 % Plussa-etu PKT 5 49 PORSAAN MARINOIDUT ULKOFILEEPIHVIT 480 g (11,44/kg) RS 4 99 Kariniemen KANANPOJAN MINUUTTIPIHVIT 290-370 g (13,49-17,21/kg) RS 2 PKT 12 -PACK Muumi VARHAISPERUNA 1kg, Suomi 0 99 PS SUOMI TE HTY Nyt meiltä löytyy meillä valmistettuja Take Away -tuotteita herkkutorilta Patongit, jälkiruoat ja salaatit, myös gluteenittomana Tavallista parempi KESÄ HINNAT VOIMASSA TO-SU 29.6.-2.7.2023. ELLEI TOISIN MAINITA. Tuotteita rajoitettu määrä. LUE LEHTEMME MYÖS DIGINÄ k-supermarket.fi SeutuMajakka ei ilmesty heinäkuussa. Seuraava lehti ilmestyy 2.8.2023 @seutumajakka

Keskiviikkona

Numero 25 Seutu

28.6.2023

Majakka

Oulaisissa, Merijärvellä ja Vihannissa ilmestyvä kaupunkilehti

Naisten ääni kuuluviin

Oulaistelaislähtöisen Tiina Käpylän ja oululaislähtöisen

Anna-Elena Pääkkölän kirjoittama kirja Lailasta Almaan

tutkii artisteina ja muusikkoina toimivien naisten merkitystä

populaarimusiikin historiassa.

kuinka paljon. Tästä aiheesta on pakko tehdä kirja”, kertoo Tiina Käpylä.

31.7. on merkittävä päivä oulaistelaislähtöisen Tiina Käpylän elämässä. Silloin nimittäin julkaistaan hänen ja oululaislähtöisen AnnaElena Pääkkölän kirjoittama musiikkikirja Lailasta Almaan – Suomalaisten naisten populaarimusiikin historia. Into Kustannuksen kustantama kirja kertoo, miltä suomalaisen populaarimusiikin historia näyttää, jos se kirjoitetaan korostaen naisten esittämää ja tekemää musiikkia. Musiikintutkijat täydentävät historiankirjoitusta nostamalla esille uusia sekä tuttuja populaarimusiikin tekijöitä ja ilmiöitä naisten näkökulmasta.

Tiina Käpylän mukaan kirjahanke sai alkunsa jo vuoden 2018 lopulla, kun hän väitteli filosofian tohtoriksi Turun yliopiston musiikkitieteen oppiaineesta.

Samoihin aikoihin helsinkiläinen Musiikkimuseo Fame halusi tehdä naisten populaarimusiikista kertovan näyttelyn, jonka tuottajaksi Tiina Käpylä lopulta valikoitui.

”Minun väitöskirjani ja muukin toimintani liittyi vahvasti tähän aiheeseen. Musiikkimuseo Famesta pyydettiin ensin minua ja Anna-Elenaa kommentoimaan näyttelysuunnitelmaa, ja lopulta päädyin koko näyttelyn tuottajaksi. Haastattelin sitä varten kuutta artistia ja siinä vaiheessa tuli olo, että hyviä haastateltavia olisi vaikka

Kirjan tarina alkaa 1950-luvulta Laila Kinnusesta ja päättyy vuoteen 2020 ja Alma Miettiseen. Kirjaa varten on haastateltu yli 70 artistia ja muusikkoa. Tunnetuista nimistä oman tarinansa pääsevät kertomaan muun muassa Katri Helena, Mariska ja Jonna Tervomaa. Isojen nimien lisäksi kirjan sivuilla esille pääsevät monet vähemmän tunnetut underground-muusikot aina punkista metalliin ja hardcoreen saakka.

Tiina Käpylällä ja AnnaElena Pääkkölällä oli kirjaprojektissa selvä työnjako: Käpylä keskittyi omimmalle alueelleen eli undergroundartisteihin sekä metalli-, indie- ja hardcoremusiikkiin. Pääkkölän tontille taas jäi tutkia ilmiöitä iskelmä- ja tanssimusiikin alkuajoilta sekä tämän päivän popmusiikista.

”Meillä on eri osaamisalueet ja siksi alun perin aloimmekin puuhata tätä kirjaa yhdessä”, Käpylä toteaa.

Kun lukee historiankirjoja mistä aiheesta tahansa, on ne kirjoitettu hyvin pitkälti miehisestä näkökulmasta. Samaan ilmiöön törmäsivät populaarimusiikin historian tutkimuksissaan myös Tiina Käpylä ja Anna-Elena Pääkkölä. Populaarimusiikin historiaa on kuvattu hyvin vahvasti miesten tekemisen kautta.

LAILASTA Almaan -kirjan tärkeimmän annin voi Tiina Käpylän mukaan kiteyttää kolmeen populaarimusiikin kultakauteen. Ensin oli

50-luvulla alkanut jazz-iskelmä, jolloin naisten määrä laulajina kasvoi huikeasti, ja levytyksiä tehtiin runsaalla kädellä. Naiskuvan muuttumisen lisäksi myös levyjen äänitystekniikka koki mullistuksen.

”Siihen asti naislaulajien ääni oli kuulostanut oudolta kimitykseltä. Alkeellinen äänitystekniikka on syy sille, miksi vanhoissa suomalaisissa elokuvissakin ääni kuulostaa niin epäluonnolliselta. Ensimmäisen kultakauden, 1950–1963 välillä, mikrofoni- ja äänitysteknologia paranivat huomattavasti”, Tiina Käpylä tietää.

Toisen kultakauden vedenjakajana voidaan pitää vuotta 1995. Vähän ennen sitä ja muutama vuosi sen jälkeen syntyi populaarimusiikkirintamalla suuri määrä naisten tekemiä julkaisuja, niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maailmanlaajuisesti merkittävä tapaus oli Alanis Morissetten vuonna 1995 julkaisema läpimurtoalbumi Jagged Little Pill. Se muutti maailmaa ja raivasi tietä uusille naismuusikoille.

” Sen jälkeen tulivat Suomessa Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa, jotka nostivat rokimman popin näkyvästi esiin. Ja vaikka moni ei sitä halua uskoa, niin myös Spice Girls on vaikuttanut hirveän paljon naisten tekemiseen monien musiikkigenrejen parissa”.

KOLMAS populaarimusiikin

kultakausi ajoittuu Tiina Käpylän mukaan vuoteen 2008, jolloin Chisu julkaisi ensimmäisen Alkovi-albuminsa. Poikkeuksellista täs-

sä albumissa oli se, että Chisu siinä kappaleiden sävellykset, sanoitukset, äänitykset, miksaukset, sovitukset sekä levyn tuottamisen aivan itse.

”Tämä oli käänteentekevä levy siinä mielessä, että siihen asti miehet olivat yleensä tehneet kaikki teknologiaan liittyvät jutut. Nykyisin on kuitenkin jo enemmän sääntö kuin poikkeus, että naiset tekevät paljon asioita itse. Heiltä odotetaan sitä ja halutaan, että naiset osallistuvat musiikin tekemiseen. Tämän kaiken taustalla on osittain teknologinen murros kaikkine älypuhelinten musaohjelmineen. Teknologia on halpaa, ja ohjelmia voi opetella kuka tahansa käyttämään”.

Lailasta Almaan -kirjan tekemisen tapa muutti muotoaan pakon sanelemana vuoden 2020 kevättalvella, kun korona iski kovaa myös Suomeen. Ensimmäiset haastattelut pystyttiin tekemään vielä perinteisellä menetelmällä kasvotusten, mutta sitten työtä piti jatkaa etäyhteydellä.

”Teimme haastatteluja Zoom-palvelussa ja puhelimitse. Näen, että etätyöskentely osaltaan myös helpotti työn tekemistä. Esiintyvät muusikot olivat kotona ja heillä oli tarve edistää uriaan siitä huolimatta. Heillä oli myös enemmän aikaa puida tekemisiään, kun kriisi oli päällä”.

Lailasta Almaan -kirja ilmestyy heinäkuun viimeinen päivä. Ennen sitä kirjaa voi tilata ennakolta kirjakaupasta tai kustantajalta. Teoksesta tehdään myös äänikirjaversio.

Siihen asti naislaulajien ääni oli kuulostanut oudolta kimitykseltä. Alkeellinen äänitystekniikka on syy sille, miksi vanhoissa suomalaisissa elokuvissakin ääni kuulostaa niin epäluonnolliselta.

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 2
Matti Kuoppala Oulainen
KIRJA
Tiina Käpylä vieraili viime viikolla kotimaisemissaan Oulaisissa.

Oulaisissa.

TOIMITUS

Juttuvinkit puh. 0440 470 125 toimitus@seutumajakka.fi

Päätoimittaja

Kehut ja kiitokset

KOHTASITKO hyvää? Nyt voit jakaa hyvän mielesi kaikkien kanssa. Lähetä kiitos sähköpostilla osoitteeseen toimitus@seutumajakka.fi tai tekstiviestillä/ WhatsApp-viestillä numeroon 0440470 125. Voit myös kertoa kiitoksesi soittamalla numeroon 0440 470 125.

Musiikkikirja Lailasta

Almaan – Suomalaisten naisten populaarimusiikin historia kertoo, miltä suomalaisen populaarimusiikin historia näyttää, jos se kirjoitetaan korostaen naisten esittämää ja tekemää musiikkia.

Potkupallo-ottelun

tuotto hyvään tarkoitukseen

Yrittäjät vastaan seurakunta potkupallopelistä kertyi tuottoa Oulaisten seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön hyväksi 1100 euroa. Kyösti Terentjeff luovutti pelin pääjärjestäjän Lions Club Oulaisten puolesta 1100 euron setelin seurakunnan nuorisotyön ohjaajalle Tuomo Saarelalle. Leijonat kiittävät sponsoreita ja yhteistyökumppaneita mukavasta tapahtumasta. Kuva: Aleksi Olli

Juhani Palmun tauluja esillä Merijärvellä

SeutuMajakka Merijärvi

TAIDEMAALARI Juhani Palmun tauluja on esillä Merijärvellä Tähjän Kotiseututa-

lossa Merijärvi-viikon aikana.

TAULUT on lainattu Kai Pajalan kokoelmista Oulaisista. Merijärven näyttely on

avoinna maanantaista 3. heinäkuuta perjantaihin 7. heinäkuuta kello 15–18. Käynnin yhteydessä on mahdollista ostaa pullakahvit kotiseututyön hyväksi.

Soolotanssiteos Oulaisten keskuskentällä heinäkuussa

SeutuMajakka Oulainen

OULAISISSA nähdään heinäkuussa uudenlainen ja innovatiivinen soolotanssiteos, kun oulaistelaislähtöinen koreografi Milla Koistinen tuo esityksensä Breathe urheilukentän keskuskentälle. Breathe kutsuu yleisöä antautumaan kollektiivisen euforian ja ilon muistoihin, kun esiintyjä pelaa etäisyyden ja läheisyyden, hallinnan ja kaaoksen, yhteenkuuluvuuden ja vieraantumisen välillä.

YLEISÖ kuulee musiikin omilla kuulokkeillaan. Soolotanssiteos Breathe herättelee muistoja sekä kokemuksia yhteisöllisestä ilosta ja yksilön suhteesta väkijoukkoon. Sooloteoksen esiintyjä laajalla jalkapallokentällä tuottaa liikkeillään kuvia kollektiivisista tapah-

Oulaistelaislähtöinen koreografi Milla Koistinen tuo esityksensä Breathe urheilukentän keskuskentälle heinäkuun lopussa. Kuva: Dajana Lothert, 2021

tumista ja leikittelee välimatkallaan yleisöön. Suuri, tyhjä ulkotila geometrisine muotoineen on ollut inspiraation lähde alkujaan oulaistelaisen koreografi Milla Koistisen yhteistyölle Sandra E. Blattererin, Paul Valikosken ja Grégoire Simonin kanssa. Esitys on ilmainen.

Yleisöä pyydetään ottamaan mukaan oma älypuhelin ja kuulokkeet. Musiikin latauslinkki annetaan paikan päällä ja yleisö kuuntelee esityksen musiikkia omilla laitteillaan. Soolotanssiteos Breathe urheilukentän keskuskentällä perjantaina 28.7. kello 19.

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 3

TERVETULOA JUMALANPALVELUKSEEN

Oulaisten seurakunnan jumalanpalvelukseen on mahdollista osallistua myös nettisivujen kautta: https://www.oulaistenseurakunta.fi/tutki-uskoa/kuuntelejumalanpalvelusta

Su 2.7. Messu klo 10

5. sunnuntai helluntaista. Armahtakaa!

Evankeliumi: Joh. 8: 2–11

Matti Hirvilammi, Veli Ainali. Hannu Leppäluoto, laulu.

Su 9.7. Sanajumalanpalvelus klo 10

Apostolien päivä. Herran palveluksessa.

Evankeliumi: Matt. 16: 13–19

Jaakko Arppe, Heidi Löppönen. Wanhan ajan jumalanpalvelus.

Su 16.7. Messu klo 10

7. sunnuntai helluntaista. Rakkauden laki.

Evankeliumi: Mark. 10: 17–27

Matti Hirvilammi, Heidi Löppönen.

Su 23.7. Sanajumalanpalvelus klo 10

Kirkastussunnuntai. Kirkastettu Kristus.

Evankeliumi: Mark. 9: 2–8

Matti Hirvilammi, Heidi Löppönen.

Su 30.7. Messu klo 10

9. sunnuntai helluntaista. Totuus ja harha.

Evankeliumi: Matt. 7: 13–14

Matti Hirvilammi, Heidi Löppönen.

Hautaan siunattu

Raimo Johannes Luhtavaara 76 v.

TAPAHTUMAT

Ke 26.7. klo 10–18 Oulaisten markkinoilla seurakunnan teltassa myynnissä

kahvia, teetä, pillimehuja ja munkkeja sekä arpoja ja hunajaa. Munkkeja myydään

myös kotiin 10 ja 5 kpl:een pusseissa. Tuotto menee Oulaisten seurakunnan lähetystyöntekijöiden ja -kohteiden tukemiseen.

Ma 21.8. klo 10 Kalajoen rovastikunnan mielenterveyskuntoutujien leiripäivä

Honkaniemen leirikeskuksessa Haapajärvellä. Ilmoittaudu mukaan ke 2.8. mennessä ritva.parkka@evl.fi / 044-5797432.

La 26.8. – su 27.8. Kalajoen rovastikunnan matka Oulun hiippakunnan lähetysjuhlille Ranualle. majoitus Ranuan kr. opistolla 2 hlön huoneissa, muutama 1 hlön huone myös varattuna. Matkan hinta n. 100 €, jos lähtijöitä on vähintään 30 hlöä, sisältäen kuljetuksen Liikenne Huovarin bussilla Ylivieskasta sekä majoituksen.

Vuodepaikkoja on varattuna 47. Mahdollisuus vierailla myös Ranuan eläinpuistossa.

Tiedustelut ja varaukset: Ylivieskan seurakunta, lähetyssihteeri Maarit Salmikangas p. 044-7118663.

Pe 8.9. – su 10.9. Ruskaretki Muonioon ja Enontekiölle. Hinta 200–270 € majoituksesta riippuen. Ilmoittautuminen 27.7. mennessä kirkkoherranvirastoon p. 08-4797420 (ma, ti, to klo 9–12) tai s-postilla oulainen.kirkkoherranvirasto@evl.fi.

MUSIIKKITILAISUUDET

Ke 28.6. klo 18 Konsertti seurakuntakodilla. Lauluyhtye Roots: Eija ja Jouko

Kantola, Teija Siirtola ja Jaana Yrttiaho.

La 1.7.–5.8. klo 18 Ehtoosoitto kirkon rappusilta.

Ke 5.7. klo 18 Konsertti kirkossa. Lotta Hirvilammi, huilu ja Heidi Löppönen, piano.

Ke 12.7. klo 18 Barokkia ja klassista -konsertti kirkossa. Oulaisten puhallinorkesterin saksofoniyhtye.

Ke 19.7. klo 18 Musiikkiviikkojen etkokonsertti kirkossa. Seeli Toivio, mezzosopraano ja sellisti.

Su 23.7. klo 18 ”Jumalan suuri lahja” Anna-Maria Togbenoun jäähyväiskonsertti kirkossa. Anna-Maria Togbenou, laulu, urut ja piano; Taija Kaikkonen, piano ja urut; naiskuoro Mettiset; Tuula Mannerkorpi, Ritva-Anneli Pahkala-Tölli, Vuokko

Pelkonen ja Ville-Veikko Telkki, laulu. Hartaus: Matti Hirvilammi.

Ke 26.7. klo 18 Sekasointuja monologiteos seurakuntakodilla. L. Onervan runoja ja musiikkia taidokkaasti yhdistellen. Onervan roolissa Lotta Aakko, musiikista vastaa kitaristi Jaakko Rosnell. Käsikirjoitus ja ohjaus Niina Aho.

RYHMÄT JA YHDESSÄOLO

Torstaisin 29.6.–27.7. klo 11 Viimetippa Siukkiksessa seurakuntakodilla. Kohtaamispaikka päihdeongelmien kanssa kamppaileville.

SEURA- JA YHDISTYSTOIMINTA

Su 2.7. ja 9.7. klo 13 Seurat Rantakadun rukoushuoneella. Pe 14.7. klo 18 Nuotioilta ry:llä.

Su 16.7. klo 13 Seurat Rantakadun rukoushuoneella.

Su 23.7. klo 16 Lauluseurat ry:llä.

28.6.–7.8. Kesäseuraradio 90,8 MHz / kesaseuraradio.fi

DIAKONIAVASTAANOTTO

Heinäkuun taloudellisen avun diakoniavastaanoton ajanvaraukset ovat ti 11.7. ja 18.7. klo 9–10 p. 044-5797426.

KESKUSTELUA VARTEN

Kirkon palveleva puhelin 0400-221180 avoinna joka ilta klo 18–24.

Kirkkoherra Matti Hirvilammi puh. 044-5797470, Kappalainen Mari Jussi-Pekka puh. 044-5797472, diakoniatyöntekijä Raisa Tamminen 044-5797425 tai nuorisotyönohjaajat Tuomas Saarela puh. 044-5797451 ja Henna Röyttä puh. 0445797450.

Kirkkoherra Matti Hirvilammi lomalla 2.–29.6. Sijaisena Mari Jussi-Pekka.

KIRKKOHERRANVIRASTO JA TALOUSTOIMISTO

Kirkkoherranvirasto puh. 08-4797420 tai sähköposti: oulainen. kirkkoherranvirasto@evl.fi

Asiointiajat ovat ma, ti ja to klo 9–12.

Kirkkoherra puh. 044-5797470

Taloustoimisto puh. 044-5797430 www.oulaistenseurakunta.fi

Facebook: https://www.facebook.com/oulaistenseurakunta/

Seurakuntamestari Reijo Saukko on lomalla 19.6.–16.7. Sijaisena Ismo Salmu puh. 044-5797441.

www.oulaistenseurakunta.fi

oulainen.kirkkoherranvirasto@evl.fi

etunimi.sukunimi@evl.fi

Keskuskatu 9, 2. krs, 86300 Oulainen Kirkkoherranvirasto avoinna:

ma, ti, to klo 9-12

p. (08) 479 7420

Palveleva puhelin 0400 22 11 80 joka päivä klo 18-24

Oulaisten motoristikirkkoidean isä, Ville Kyllönen ja rakas silmäterä Honda Goldwing. Kuva: Ville Kyllönen

Motoristikirkko on hyvä paikka hiljentyä

Oulainen

OULAISTEN kirkon pihapiiri on jälleen täynnä kaksipyöräisiä, kun 15.7. siellä pidetään järjestyksessään 17. motoristikirkko. Järjestäjät toivovatkin, että tapahtumaan autolla saapuvat jättävät ajoneuvonsa yläkoulun parkkialueelle suurempien ruuhkien välttämiseksi.

Idea Oulaisten motoristikirkon järjestämisestä syntyi eräänä vappuna Oulaisten Teboilin pihalla, kun vielä silloin huoltoasemaa pitänyt Ville Kyllönen oli lähdössä muiden kavereittensa kanssa Pyhäjoen motoristikirkkoon.

”Olimme Teboililla kokoontumassa, kun Matti

(Hirvilammi) sattui olemaan samaan aikaan pesettämässä autoaan. Menin puhuttamaan häntä ja hän kysyi, että mihin olin lähdössä. Kerroin, että olemme menossa motoristikirkkoon Pyhäjoelle. Sitten keskustelumme lopuksi kysyin Matilta, että milloin hän aikoo pitää motoristikirkon täällä Oulaisissa”, Ville Kyllönen kertoo.

MUUTAMAN viikon päästä Matti Hirvilammi soitti Ville Kyllöselle ja kysyi, että olisiko motoristikirkon järjestäminen Oulaisissa vielä mahdollista toteuttaa.

”Sanoin, että kyllä se on mahdollista. Jos seurakunta pitää ensin kirkon ja minä tarjoan huoltoasemalla

kirkkokahvit. Aloimme Matin kanssa suunnittelemaan”.

OULAISTEN motoristikirkko on kiinnostanut väkeä alusta lähtien. Koska kyse on ulkoilmatapahtumasta, on vallitsevalla säätilalla aina suuri merkitys tilaisuuden onnistumisen kannalta.

”Yhden kerran oli niin huono keli, että tapahtuma jouduttiin pitämään kirkossa. Hyvällä ilmalla pyöriä on ollut 70–80 ja huonolla 30. Sitten on muu yleisö, joka tulee paikalle autolla tai jalkaisin. Se on kuitenkin hyvin sosiaalinen tapahtuma, jonka päätteeksi Veli (Tuomikoski) tarjoaa vielä kahvit Nesteellä”, Ville Kyllönen kertoo.

Ville Kyllösen mielestä motoristikirkko on monelle sopiva paikka hiljentyä hetkeksi kuuntelemaan Jumalan sanaa kaikkien työkiireiden keskellä. Hän myöntää, että hänellä itselläänkin on jossain määrin hartaampi puoli olemassa.

Ville Kyllönen vannoo Honda Goldwingin nimeen. Koska miehellä on ikää jo kunnioitettavat 80 vuotta, on hän hankkinut pyöräänsä turvallisuussyistä yhden apupyörän.

”Kyllähän se saattaa pelottaa, jos lähtee ison pyörän kanssa liikenteeseen ja ottaa kaverin kyytiin ja ajaa sitten jonnekin ahtaaseen paikkaan. Nyt on jo alkanut tuntua, että kyllä siinä saa yksi lisäratas saa olla”, nauraa Ville Kyllönen.

Muistojen rippikoulu - Vuonna 1973

Oulaisissa rippikoulun käyneitten tapaaminen

Oulun aluekeskusrekisteri hoitaa Oulaisten seurakunnan osalta virkatodistustilaukset ja sukuselvitykset. Tilaukset puh. 08-3161303, sähköposti: keskusrekisteri.oulu(at)evl.fi tai Tilaa virkatodistus verkossa -asiointipalvelun kautta https://evl.fi/tietoa-kirkosta/tilaa-virkatodistus

Seurakuntakodin pitopalveluyrittäjä on Toiminimi Sari Heikkilä puh. 0400203452, sähköposti: sariheikkila04@gmail.com

Ajantasainen tieto seurakunnan toiminnasta ja mahdollisista muutoksista ilmoitetaan nettisivuilla.

OULAISISSA rippikoulun 50 vuotta sitten käyneitten tapaaminen järjestetään Oulaisten kirkossa ja seurakuntakodilla sunnuntaina 27.8.2023 kello 10 alkaen. Jumalanpalveluksen jälkeen on valokuvaus ja lounas sekä ohjelmaa seura-

kuntakodilla. Myös puoliso tai muu läheinen on tervetullut.

Tapaamiseen osallistuvia pyydetään ilmoittautumaan Oulaisten kirkkoherranvirastoon 17.8.2023 mennessä, sähköpostitse: oulainen.

kirkkoherranvirasto(at)evl. fi tai puhelimitse: 084797420. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään kertomaan yhteystiedot (puhelinnumero ja s.postiosoite) ja mahdolliset erityisruokavaliot. Lounaan ja valokuvauksen maksu ke-

rätään juhlan yhteydessä. Tietoa pyydetään kertomaan mahdollisimman monelle, jota tapaaminen saattaisi koskea, vaikkei itse juuri tähän ikäluokkaan kuuluisikaan. Lämpimästi tervetuloa Muistojen rippikoulu -tapahtumaan! Oulaisten seurakunnan tiedotussivu

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 4
Matti Kuoppala

Oulaisten helluntaiseurakunta

To 29.6. klo 18.00 Kevätkauden viimeinen

Raamattupiiri Luukas 3

La 1.7. klo 10.00 Ruokakassien jako

Kaaritemppelillä

Lauantaina 1.7.2021 klo 10.00 – 13.00

Rauhan Sana

Rakkaamme

Reijo Antero TÖRMIKOSKI

s. 30.7.1953 Vihanti

k. 19.6.2023 OYS

Kuolinilmoitukset SeutuMajakassa

KESÄPÄIVÄTEMPAUS

Kaaritemppelin takapihalla mm. matto-arpajaiset, makkaraa, lettuja, kahvia, mehua, leivonnaisia myytävänä, musiikkia, ilmainen lasten pomppulinna ja muuta mukavaa. Kaikkien seurakunnan kirpputorilla kävijöiden kesken arvotaan hedelmäkori!

KAIKKI TERVETULOA!

Su 2.7. klo 11.00 Ehtoolliskokous, Juha Kaukonen, Harri J. Nurmi

La 8.7. klo 10.00 Ruokakassien jako Kaaritemppeli

Su 9.7. klo 11.00 Päiväkokous, Kankaanpäät

La 15.7. klo 10.00 Ruokakassien jako Kaaritemppeli

Su 16.7. klo 11.00 Lähetyskokous, Hannu ja Raija

Murhu sekä Taivas Pasuunat

La 22.7. klo 10.00 Ruokakassien jako Kaaritemppeli

Su 23.7. klo 11.00 Päiväkokous, Esa Pikkumäki

La 29.7. klo 10.00 Ruokakassien jako Kaaritemppeli

Su 30.7. klo 11.00 Päiväkokous, Pekka Nikula

Ti 1.8. klo 19.00 Sanan- ja rukouksenilta, Kai Karkulahti

To 3.8. klo 18.00 Raamattupiiri, Luukas 4

La 5.8. klo 10.00 Ruokakassien jako Kaaritemppeli

Su 6.8. klo 11.00 Ehtoolliskokous, Kai Karkulahti, Harri J. Nurmi ja Kaarikuoro

Ti 8.8. klo 19.00 Sanan- ja rukouksenilta, Harri J. Nurmi

To 10.8. klo 18.00 Raamattupiiri, Luukas 5

Pe 11.8. klo 19.00 Syyskauden ensimmäinen

TeeTupa

La 12.8. klo 10.00 Ruokakassien jako

Kaaritemppelillä

La 12.8. klo 16.00 “Kesäjuhlat”, mm. Matti Halkola, musiikkiryhmä

La 12.8. klo 18.00 “Kesäjuhlat”, mm. Matti Halkola, musiikkiryhmä

Su 13.8. klo 11.00 “Kesäjuhlat”, mm. Matti Halkola, Kaarikuoro

TULEVIA TILAISUUKSIA:

Su 8.10. klo 18.00 Ihmeitä ilman määrää -ilta. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen

La 14.10. – su 15.10. Lähetysviikonloppu

KIRPPUTORI PALVELEE KOKO KESÄN

Lauantaisin klo 10.00–13.00

Tervetuloa kaikkiin tilaisuuksiimme!

Kaaritemppeli, Kaarikatu 7

Pastori Harri J. Nurmi – 040 154 5170 www.oulaistenhelluntaisrk.fi

*** 1. Tim. 2:1-4 ***

HAUTAKIVET

• Hautamuistomerkit

• Lisänimien kaiverrukset

• Vanhojen muistomerkkien entisöinti

”OLEN valmis tulemaan kaikkialle missä kunnioitetaan Jumalan Sanaa ja puhutaan Jeesuksesta”, sanoi Pekka Simojoki juhannuksena Rauhan Sanan kesäjuhlilla Kalajoella. Pekka on yksi Suomen tunnetuimpia gospelmuusikoita, ja hänen keikoilleen on kysyntää kaikissa kristillisissä piireissä.

Rauhan Sana on yksi monista lestadiolaisjuurisista herätysliikkeistä. Kuunnellessani tilaisuuden antia, ajattelin, että kuinka kaunis nimi tällä liikkeellä onkaan – Rauhan Sana – siitähän kristillisyydessä juuri on kysymys. Jumala puhuu ihmisille rauhan sanoja ja saa jopa ihmiset puhumaan toisilleen rauhan sanoja

.

KUULUN helluntaiseurakuntaan, ja kuinka nautinkaan kun voin osallistua ja siten tutustua eri kristillisiin yhteisöihin. On niin hieno huomata kuinka Jumalan Sana ja Jeesus yhdistävät meitä erilaisia ihmisiä.

myöskään rauhanyhdistyksen, uusheräyksen tai ”perusluterilaisten” uskovien kanssa. Minun on hyvä istua Vapaakirkon jumalanpalveluksessa ja baptistien seuroissa. Kaikkialla kohtaan ihmisiä, jotka kunnioittavat Jumalan Sanaa ja puhuvat Jeesuksesta syntien anteeksiantajana.

Joskus kyllä osun tilanteisiin, joissa joudun taas suorastaan opettelemaan toisten uskovien kuuntelemista, erilaisuuden kunnioittamista ja joudun jopa hivenen luopumaan alituisesta oikeaoppisuuden tarpeestani. Jos Jumala on luvannut Sanassaan olla siellä missä kokoonnutaan Jeesuksen nimessä, niin miksi minäkin en siellä viihtyisi?

Ei yllättäin, äkkiä kuitenkin, hiljeni sydän rakkahin.

Jäi vain tuska ja kaipuu sanaton, mut tiedämme sun hyvä olla on.

Rakkaudella muistaen ja kaivaten

Riitta

Marjo perheineen

Mikko ja Elina perheineen

Jussi ja Johanna perheineen

Ville perheineen sisarukset perheineen muut sukulaiset ja ystävät

Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että rakkaamme siunataan Vihannin kirkossa 14.7.2023 klo 10.00. Muistotilaisuus pidetään läheisten ja kutsuttujen kesken. Lämmin kiitos kaikille Reijoa hoitaneille.

Rakkaamme Katri Annikki

o.s. Lämsä

s. 7.1.1938

k. 23.5.2023

Puh. 0440 470 126, ilmoitukset@seutumajakka.fi

Kauniit muistot voimia antaa Surun raskaan hiljaa kantaa.

Rakkaudella kaivaten

Mikko

Pirjo perheineen

Arja perheineen

Mirja perheineen

Kari perheineen

Minulle ei ole ollenkaan vaikea kokea yhteyttä Rauhan Sanalaisten kanssa, ei

Ruskaretki Muonioon ja Enontekiölle

Jari perheineen Harri perheineen sukulaiset ja ystävät

Siunaus toimitettu läheisten läsnäollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

Veljeni

Tapio Edvard KATILA

Rakkaamme

Keijo Matti HONKAKOSKI

Aluemyyntiedustaja

Mika Kallio Oulainen puh. 040 846 5845 kiviyka@gmail.com www.ylivieskankivihiomo.fi

Palvelen Oulaisissa ja naapurikunnissa, myös Raahe, Pattijoki, Saloinen, Ruukki, Siikajoki, Pyhäjoki

Hautakivien oikaisut ja pesut paikan päällä puh. 040 846 5845

0440 470 126, ilmoitukset@seutumajakka.fi

OULAISTEN seurakunta ja Eläkeliiton Merijärven yhdistys järjestävät ruskaretken Muonioon ja Enontekiölle 8.–10.9.2023. Lähtö on perjantaina kello 8 ja paluu sunnuntaina illalla. Hintaan sisältyvät matkat, majoitus aamupalalla sekä ateriat ja iltapalat. Ajomatkalla syödään omakustanteisesti ja ruskakahvilassa myös.

OHJELMASSA on lauantaina tutustuminen Särkitunturin juurella lähetyksen ruskakahvilaan ja nousua Särkitunturille tai puoliväliin voimien mukaan. Voi myös odotella ruskakahvilassa ja ihailla maisemia. Iltapäivällä tehdään retki Hettaan Luontokeskukseen ja kirkkoon. Paluu on Sonkamuotkassa olevan matkamuistomyymälän

kautta majoituspaikkaan. Sunnuntaina osallistumme Muonion kirkossa kello 11 alkavaan messuun ja palaamme lounaspaikan kautta kotiin Ylläksen maisemareitin kautta.

Alustavat hinnat (sis. matkan, ateriat ja iltapalat perillä): majoitus Lapland Hotels Oloksella (2 hh, oma keittiö ja sauna) 270 e/hlö, majoitus Keimiölahen majalla 4 hh 200 e/hlö, 3 hh 212 e/hlö, 2 hh 230 e/hlö.

Ilmoittautuminen 27.7. mennessä Oulaisten kirkkoherranvirastoon p. 08 4797420 (ma, ti, to klo 9–12) tai oulainen. kirkkoherranvirasto(at)evl. fi. Ilmoittautumisen yhteydessä majoitus- ja ruokavaliotoiveet. Edullisempia huoneita on rajattu määrä.

on saanut kutsun ikilepoon

s. 18.1.1951

k. 5.6.2023

On hiljainen taivaanranta eikä lintujen laulu soi

Ei kuoleman tarkoitusta aina ymmärtää voi

Rakkaudella veljeä muistaen ja kaivaten

Anna-Maria perheineen sukulaiset ja tuttavat

Siunaus toimitettu 21.6.2023

läheisten läsnä ollessa. Kiitos osanotosta.

s. 10.1.1960 Oulu k. 30.5.2023 Oulainen

Päivänä kauniina keväisen Hiljeni sydän kultainen Lähtösi vaikea kestää on Surumme suuri ja sanaton Kiittäen ja kaivaten Suvi ja Oskari Vili ja Anniina Samu

Veljet perheineen muut sukulaiset ja ystävät

Keijon siunaus- ja muistotilaisuus järjestetään 30.6. vain läheisille ja kutsutuille.

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 5
8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53.
-merkki Sotaveteraani -merkki Lotta-svärd -merkki
Sotainvalidi
JÄRVENPÄÄ
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 40. 41. 42. 43. 44. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53.
Sotainvalidi -merkki Sotaveteraani -merkki Lotta-svärd -merkki PÄIVÄN SANA Esa Pikkumäki Merijärvi
Puh.

Nuoruuttaan tavalla tai toisella Oulaisissa

Entisten Nuorten

perinteiseen tapaan heinäkuun kolmantena

Klo 15.00 Osallistuminen Motoristikirkkoon

Motoristikirkossa palvelee liturgina Matti Hirvilammi. Kuullaan myös saarna sekä motoristin puheenvuoro. Vaikuttava ylistys moottoreiden yhteiskäynnistyksellä. Esiintyy gospel-yhtye, jossa mukana entisiä nuoria. Motoristikirkon kesto noin tunnin.

- Tänä vuonna Motoristikirkon yhteydessä motoristien ja entisten nuorten edustajat laskevat kukkalaitteen joulukuussa edesmenneen Pekka Ylivaikon haudalle. Pekka oli nuoruudessaan motoristi ja aikuisiällä huolehti monena vuonna Motoristikirkon äänentoiston. Kukkalaitteen lasku tapahtuu Motoristikirkon aikana. Saattuetta johdattaa motoristeista Ville Kyllönen ja Esa Rautio sekä entisistä nuorista Antti Epäilys ja Veikko Simunaniemi. Saattueeseen voi liittyä kuka tahansa motoristikirkkoväestä.

Klo 16.00 Kirkkokahvit

Kauppias Veli Tuomikoski ja Oulaisten Neste tarjoavat maksuttomat munkkikahvit motoristeille ja entisille nuorille Oulaisten Nesteellä.

Klo 17.00 Kiertoajelu

Kiertoajelu Pirttijärven onnikalla keskustassa ja taajaman liepeillä. Matkaoppaana kaupunginjohtaja Riikka Moilanen. Selostusta avustaa joku/jotkut entisistä nuorista kertoen niistä rakennuksista, joita ei enää ole. Lähtö torilta ja kiertoajelu on maksuton. Jos bussi ei tule täyteen entisistä nuorista, on kaupunkilaisilla mahdollisuus tulla mukaan niin paljon kuin istumapaikkoja autossa riittää. Kilometreissä kiertoajelu on vain noin 24 km, mutta aikaa siihen käytetään 1,5-2 h. Ajellaan hitaasti ja jopa pysähdellään, mutta linkkarista jalkaudutaan vain kahdessa kohteessa. Alustava reittisuunnitelma: tori, läntinen kiertoliittymä, Oulaistenkatu, itäinen kiertoliittymä, Niskanmäki, uusi ambulanssihalli, Oulaskangas, puuparantola, tk, helikopterikenttä (=Huttueskon puutarha), Taukokangas, Lähde, vanha ravirata/urheilupuisto, padelhalli, Esperi care, Haaranmäki, ohitustie, SSAB/Rautaruukki.

Huiman Hallin tontti, jossa pidetään, ei minuutin mittaista hiljaista hetkeä, vaan äänekäs minuutin mittainen disko, jotta entiset nuoret pääsevät - vielä kerran elämässään - nauttimaan legendaarisen Huiman Hallin diskotunnelmasta!

Pohjoinen ylikulkusilta->näkymä Väyläviraston uudelle lastausalueelle, ’Nokian kenkätehdas’, ’Vieskaman halli’, Vestian alue, Pyyn/Junnikkalan saha, Halmeperä, seurakuntakoti, kirkko, Soihtula, kouluinfra, Penttilän talo, Väinölä, kirjasto, ’kauppakoulu’, Allasbaari, jonka kohdalla kunniapysähdys, Hiirenmutka, Miettimäen kauppa, Jauhinkankaan koulu.

Törmäperällä Wanhan Woiman Perinnekeskuksen vieressä Bertsan kioskin luona poistutaan bussista ja tutustutaan alueeseen. Paluu Amiraalintie, eteläinen ylikulkusilta, uusi teollisuushallikeskittymä Kivisenkankaalla, Nesteen liikennevalot, Oulaistenkatu, rautatieasema, ’Matkustajakoti Kulma’, paluu torille.

Klo 20.00 Yhteislaulutilaisuus Myllynrannassa Nuoruudessamme ei ollut karaokea, ravintoloissa pidettiin joskus lauluiltoja. Oulaisissa laulettiin silloin tällöin mm Onnikassa, Tuopissa, Ravunkulmassa ja MatKiss -baarissa. Myllykahvilan terassilla yhteislauluna nuoruutemme aikaisia ikivihreitä iskelmiä sekä iloisia ralleja ja kaihoisia sävelmiä tarjolla. Laulattamassa Veikko Simunaniemi ja Harry Wuite, säestää Päivi Kaski. Sateen sattuessa tilaisuus pidetään Tuopissa.

Klo 22.00-> Illanvietto Tuopissa

Esiintymässä oulaistelainen Steel. Steel lukuina: ohjelmisto 60-luvun rautalankaa, muusikot keikkailivat jo 70-luvulla eri yhtyeissä, Steel perustettu 80-luvulla, aktiivisimmillaan 90-luvulla. Ravintolaan on normaali ravintolan pääsylippu.

Facebook: Entiset oulaistelaiset nuoret

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 6
ANHA IMA W Aaltopahvipakkaukset mittojen mukaan OVIKAUPPA • IKKUNAT • ULKO-OVET • MÖKKIOVET • VÄLIOVET • SAUNAOVET p. 050-4639707 erma@kotinet.com PRO VARASTOMYYMÄLÄ OULAISISSA! OVI- ja IKKUNAkauppaa YLI 40 v Palvelemme: MA-PE 6.00-21.00 LA 7.00-21.00 SU 9.00-21.00 Ylivieskantie 87, Oulainen Puh. (08) 470 421 www.nesteoulainen.fi
Nelipyöräsuuntaukset
Tuulilasit
Ilmastoinnin huollot
Ym. muut huollot
korjaukset www.oulaistenseurakunta.fi Oulaisten Seurakunta oulainen.kirkkoherranvirasto@evl.fi etunimi.sukunimi@evl.fi Keskuskatu 9, 86300 Oulainen Puh. (08) 479 7420 Palveleva puhelin 01019 0071
ja
KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 7
kokoontuminen kolmantena viikonloppuna www.oulaistenapteekki.fi OULAISTEN APTEEKKI Pohjolankatu 1 86300 Oulainen (08) 470 477 (08) 470 022 AVOINNA: MA-PE 9-18 LA 9-15 OJAN RAUTA Nurmelankatu 4 , 86300 Oulainen Puh. 044 799 7200 Palvelemme: ma-pe 8-18, la 9-16, Tervetuloa! TAKSI RAUTIO OULAINEN 0400-581 280 www.facebook.com/tuoppipub Oulaistenkatu 40 86300 Oulainen P. 044 983 7071 Illan orkesteri: STEEL
Keskuskatu 11, Oulainen | ma-pe 9-18 puh. 08 473740 Keskuskatu 11, Oulainen | Arkisin 10-18 P. 0440 658 300
Oulaisissa 70- ja 8O-luvuilla viettäneiden
kiertoajelulla. Kuvan otti Köpi päästyään ilmalaivan kyytiin.

MIELIPIDE !

KIRJOITA TAI LÄHETÄ KUVA:

Lähetä korkeintaan 2500 merkkiä pitkä mielipidekirjoitus osoitteeseen toimitus@seutumajakka.fi.

Voit myös lähettää kirjoituksen postissa osoitteeseen

Rautatienkatu 5 L1 86300 Oulainen. Liitä aina mukaan myös yhteystietosi.

KOLUMNI PÄÄTOIMITTAJALTA

Palaute ja juttuvinkit: toimitus@seutumajakka.fi

Kesälomalla riittää tekemistä Kesän rauhaa?

HYVÄÄ juhannuksen jälkeistä viikkoa kaikille niille, jotka tästä keskikesän juhlasta hengissä selvisivät. Juhannus on ollut etenkin hukkumistilastoissa murheellista aikaa, mutta tänä ”jussina” suomalaiset näyttivät muistavan paremmin viranomaisten jokavuotiset paasaukset: hukkuneita oli nimittäin vain yksi. Tämä yksikin on tietysti aina liikaa, mutta ensi vuonna voimme pistää tavoitteeksi ei yhtään hukkunutta.

Kesälomien kovin sesonki starttaa tuttuun tapaan heinäkuussa. Koronavuosien jälkeen ihmiset uskaltavat

LUKIJAN KUVA

lomailla rohkeammin ja osallistua erilaisiin kesätapahtumiin. Oulaisissa suven ehdoton kohokohta on Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät. Jos kelit sattuvat olemaan taas kohdillaan, ei ole epäilystäkään, etteikö Oulaisiin virtaisi heinäkuun toisena viikonloppuna 20 000 konepäivien kävijää. Oma kävijäkuntansa on myös heinäkuun puolivälissä järjestettävällä Motoristikirkolla. Tapahtuman idean isä, Ville Kyllönen kertoo tässä lehdessä hauskan tarinan tapahtuman syntyhetkistä. Vaikka Motoristikirkko kutsuu erityisesti kaikkia

motoristeja, saavat sinne tulla uskon asioita kuuntelemaan myös kaikki ei moottoripyöriä harrastavat ihmiset.

Aina ei tarvitse lähteä kotia edemmäksi viettääkseen rattoisaa lomapäivää. Suunnan voi ottaa vaikka oman takapihan terassille ja pysähtyä hyvän kesälukemisen äärelle. Sellainen voi olla esimerkiksi oulaistelaislähtöisen Tiina Käpylän kirjoittaja musiikkikirja Lailas-

ta Almaan. SeutuMajakkakin jää tämän lehden myötä kesätauolle. Palaamme taas asiaan elokuun 2. päivä. Oikein hyvää kesää kaikille!

Myös riista vilvoittelee.

Lukijan kuvissa julkaisemme viikoittain lukijoilta tulleen kuvan.

Lähettäkää kuvat osoitteella: kuvat@seutumajakka.fi

” Laihialainen oli satuttanut kätensä, ja lääkäri laittoi siihen pari tikkiä.

”Se on sitten satanen, sanoi lääkäri työn tehtyään”.

Laihialainen pyörtyi, mutta virkosi jonkin ajan kuluttua.

”Luojan kiitos, ettette ole räätälini!”

SE kauan odotettu, aurinkoinen, lämmin kesä on vihdoin täällä! Useille se merkitsee lomaa, omaa aikaa ja rauhaa kiireisestä työstä. Toisille (kuten allekirjoittanut) se taas merkitsee työntäyteisiä viikkoja, kun vuoden sato yritetään saada kasvatettua ja kerättyä talteen. Yhtä kaikki, kesä on lämpöä, jäätelöä, uimista ja aurinkoa. Voit varmasti kuvitella itsesi makoilemassa rippukeinussa tai rannalla lämmön hivellessä ihoa. Mieli rauhoittuu ja keho rentoutuu… ja sitten kuuluu piippaus, pilinä tai muu älämölö, kun kännykkä ilmoittaa sinulle jotain erittäin tärkeää tapahtuvan sometilien syövereissä! Ja vaikka olisit itse onnistunut ”unohtamaan” puhelimesi keittiön pöydälle uintireissun ajaksi, niin kaverin kännykkä kyllä muistuttaa pysymään perillä somen tapahtumissa.

Kännykkä on nykyajan monitoimilaite, josta löytyy puhelimen ja viestimien lisäksi kamera, tietokone, radio, televisio ja paljon muuta käyttökelpoista. Mutta käytännöllisyyden mukana on tullut jatkuva tietovirta, jonka sammuttaminen voi olla todella vaikeaa. Puhelimen voi laittaa hetkeksi äänettömälle, mutta sitä tulee kuitenkin vilkuiltua ilmoitusten näkemiseksi mahdollisimman nopeasti. Jokainen äppi kun lähettäisi mielellään koko ajan ilmoituksia koskien muiden tai omaa toimintaa. Juuri koskaan ei tule laitettua puhelinta kokonaan kiinni. Koska siitähän seuraa katastrofi, kun ei ole koko ajan tavoitettavissa!?

Mielen ja kehon kokonaisvaltainen rentoutuminen vaatii rauhaa ja hiljaisuutta.

On todella vaikeaa kuulla omia sisäisiä mietteitään, jos ympärillä on koko ajan hälinää tai meteliä. Mieli karkailee, ryntäilee ja keho pysyy adrenaliinista jännittyneenä. Siksi olisi meille kaikille hyväksi sammuttaa kännykkä kokonaan välillä tai edes unohtaa se sinne keittiöön ulos lähtiessä. Myös ilmoitusten vähentäminen helpottaa ääniruuhkaa ympärillä. Ihmisen ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa ja valmiina vastaamaan viesteihin tai some kommentteihin. Jokaisella on oikeus omaan rauhaan ja hiljaisuuteen.

Some maailma ruokkii itseään tekemällä käyttäjille niihin koukuttavia tehtäviä, ja algoritmit valitsevat meille koko ajan uutta katsottavaa. Edellisessä työpaikassani nuorille järjestettiin digitön viikonloppuleiri (kännykät kerättiin pois pe-su) ja se oli monille todella vapauttava elämys. Siksipä heitänkin nyt kesähaasteen kaikille lukijoille: elä yksi päivä ilman kännykkää! Kokeile miltä tuntuu laittaa laite kiinni puoleksi päiväksi tai jättää äänettömälle koko päiväksi. Miltä tuntuu istua nuotiolla tai makoilla rannalla tekemättä yhtään somepäivitystä tai selailematta muiden tekemisiä? Ihan vaan olla olemassa…. Rauhaisaa kesää!

Palaute ja juttuvinkit: toimitus@seutumajakka.fi

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 8
?
Matti Kuoppala toimitus@seutumajakka.fi Kuva: Sauli Takalo Marika Kamps
Viikon vitsi

RIVIT

Myytävänä Oulaisissa

OK-talo ja piharakennus paikkakunnalta muuton vuoksi, tontti 1200 m2. Hinta 19 500 euroa. Puh.

040-610 6770

Myytävänä liikehuoneisto Oulaisten keskustassa. 42m2. Puh: 0440 470 750

Vuokrattavana asuntoauto vapaa alkaen viikko 30 puh. 040-5080 626 Oulainen.

Vuokrattavana kt 1h + k 35m2 Oulaisissa. Puh.

040 539 3261

Vuokralle tarjotaan Oulaisissa rivitaloyksiö 30 m2 rauhalliselta alueelta läheltä palveluja puh.

0400-283 183

Koulureppu joka selkään

SeutuMajakka Oulainen

OP ja Hope Ry ovat vuosittain järjestäneet Reppu joka selkään -kampanjan, jossa tuetaan vähävaraisten perheiden lapsia lukuvuoden alussa. Lapsiperheiden talous on voimakkaasti kohonneiden elinkustannusten myötä aiempaa tiukemmalla. Siksi on entistä tärkeämpää tukea lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta. Keräyksellä halutaan varmistaa tasavertainen alku koulutielle: Tavoitteena on, että mahdollisimman monella lapsella on oma reppu heti ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Myös isompien lasten ja nuorten koulurepuille on tarvetta. Koulureppujen lisäksi voi lahjoittaa myös muita koulutarvikkeita.

KOSKA Hope Ry ei toimi OP Suomenselän toimialueella, järjestää pankki keräyksen yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisten yhdistysten sekä Haapavedellä seurakun-

PALVELUHAKEMISTO

Silmälasien ostajalle

10

muihin tarjouksiin.

Varaa aika optikolle: nettiaika.fi/ OptiAikaOulainen tai puhelimitse

- Uudisrakennukset

- Saneeraus

- Koneurakointi

- Asennukset

Kuka tahansa voi toimia lahjoittajana reppukeräyksessä. Suomenselän Osuuspankin konttorit toimivat lahjoitusten keräyspisteinä 1.7 –28.7.2023 välisenä aikana kassa-aukiolopäivinä.

nan diakonia- ja nuorisotyön kanssa ja Kärsämäellä kunnan nuorisotyön kanssa.

Kuka tahansa voi toimia lahjoittajana reppukeräyksessä. Suomenselän Osuuspankin konttorit toimivat lahjoitusten keräyspisteinä

1.7 – 28.7.2023 välisenä aikana kassa-aukiolopäivinä.

”Toivomme, että lahjoitettava reppu on uusi ja siististi pakattu. Lahjoituspisteellä voit halutessasi

kirjoittaa terveisesi kortille, joka sujautetaan reppuun sen uutta omistajaa ilahduttamaan. Osuuspankki toimittaa reput paikalliselle yhteistyökumppanillemme, joka lajittelee ja jakaa lahjoitukset koululaisille elokuun alussa”, Suomenselän Osuuspankista kerrotaan.

Koulureppua voi hakea omalle, tuttavan tai naapurin lapselle – kenelle vain, kenen tiedät koulutielle reppua tarvitsevan. Haku-

tavoissa on paikkakuntakohtaisia eroja, Oulaisissa ja Haapavedellä sähköinen hakulomake löytyy internetistä alla mainitusta osoitteesta, muilla paikkakunnilla vapaamuotoinen hakemus lähetetään mainittuun sähköpostiosoitteeseen.

Haapajärvi: mllhaapajarvi@gmail.com, Kannus: kannuksen.yhdistys@mll.fi, Pyhäjärvi: pyhajarvenmll.@ gmail.com, Oulainen: https://forms. gle/7znS9hGNFm4JtXHJ6, Haapavesi: https://urly. fi/3aK0, Kärsämäki: eveliina.illikainen@karsamaki.fi

VIILENNYSTÄ KESÄN HELTEISIIN!

Onko päihteet sinun tai läheisesi ongelma

AA-ryhmä kokoontuu Ylivieskassa seuraavasti Ylivieska, Katajistontie 10, Mielikkitalo

Tiistai ja perjantai klo 19:00

Alueella myös muita ryhmiä Lisätietoa: www.aa.fi

Auttava puhelin: 0413196687

Sähköposti: aa.ylivieska@gmail.com

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 10
Pyykölänkatu 6 86300 Oulainen p. 040 177 1770 www.rakennustivitek.fi
O. Niemi 10 kk
kulutonta maksuaikaa Opti-Aika Järvelä Oulainen Oulaistenkatu 24 ma-pe klo 9.30-17, (08) 470 016, 050 501 7342, fennooptiikka.fi
on voimassa ostaessasi norm.hint. silmälasit. Ei voi yhdistää
Opti-Aika Järvelä
korotonta ja
KEHYKSET
€ tai AURINKOLASIT KAUPAN PÄÄLLE! Tarjous
Sinun ilmoituksesi tähän?
p. 0440 470 126
ilmoitukset@seutumajakka.fi
Seuraa meitä somessa: @seutumajakka Seutu Majakka SE TOIMII VEIKON KONE OULAINEN Keskuskatu 11, 86300 Oulainen Puh. 08 473 740 Ma-pe 9-18, kesälauantait suljettu
(1490€) 899 CLIMATE 3000I W53E 5,3KW VIILENTÄVÄ ILMALÄMPÖPUMPPU Energialuokka jäähdytys A++ Antoteho jäähdytys 5,3 kw Vuosihyötysuhde 7,0 (SEER) Laitetta ei ole tarkoitettu lämmityskäyttöön. KYSY RAHOITUSTARJOUSTA!

Kesäisiä terveisiä Jokihelmen opistosta!

Jokihelmen opiston syksyn 2023 kurssitarjonta julkaistaan la 1.7. opistopalvelut.fi/jokihelmi

Kurssit ovat nähtävillä internetissä sekä oppaat selattavissa kirjastoissa.

Kursseillemme voit ilmoittautua

Internetissä la 1.7.2023 klo 9 alkaen, opistopalvelut.fi/jokihelmi

Puhelimitse ke 9.8.2023 klo 10 alkaen, p. 044 7591 999.

Olemme lomalla 1.7.-6.8.2023

Jokihelmen opisto toivottaa kaikille aurinkoista kesää!

Pläkkyrikurssi 04400056 7.7., 5,33 t, vapaa pääsy, pe 11–15, Perinnekeskus ja Törmänhovin alue, Ojanperä Tom. Teemme kierrätysmateriaaleista kynttiläalustoja tai kukka-alustoja vanhoista säilykepurkeista.

Peltiseppäkurssi pidetään perinnekeskuksen alueella, seppien katoksessa Wanhan Woiman tapahtumassa Oulaisissa. Ohjaajana pläkkiseppä Tom Ojanperä Kokkolasta Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen paikan päällä.

Riikanpäivän

Sääntömääräinen VUOSIKOKOUS

Kerhotilassa

ke 5.7.2023 klo 18.30 Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Tekstiviestipalsta: Lähetä tekstiviestisi numeroon 0440 470 125. Viestin alkuun tekstiviestipalsta ja loppuun nimi tai nimimerkki. Voit lähettää viestejä myös Whatsappin kautta.

Vihanti-kalenteri 2024

Tulevan vuoden kalenterissa julkaisemme Vihannin alueen yhdistysten ja yhteisöjen toimintaa kuvin ja sanoin.

Myös mainospaikat varattavissa. Tiedustelut ja Ilmoittautumiset 31.8.2023 mennessä

LC Vihanti Jouni Siponmaa jouni.siponmaa@gmail.com

Riskienhallintakoulutus

AM-, A-, B-opetus

Kaikki opetuslupapalvelut helposti meiltä

- Teoriaopetukset verkossa

- Pimeälläajonkurssi simulaattorissa

Kurssille voit ilmoittautua netissä, pekanliikennekoulu.fi. Kurssin voit aloittaa joka päivä. Tervetuloa!

Lähettäjä: Inga Petäjäsoja

p. 0400 560 895 www.pekanliikennekoulu.fi

Vastaanottaja: Aineisto

Aihe: kirjaston ilmoitus

Päivämäärä: 29. toukokuutata 2023 23:33:52

Kaupunginjohtaja Riikka Moilanen ja muut kaupungin luottamushenkilöt ovat jututettavissa Riikanpäivän kahveilla 18.7. Arkistokuva

SeutuMajakka

Oulainen

ALMANAKASSA on 18.–24. heinäkuuta seitsemän päivän ajanjakso, jolloin suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on vain naisten nimiä. Ajanjakson aloittaa Riikka 18. heinäkuuta. Vanhan perinteen mukaan ajanjakso on tunnettu naistenviikkona tai akkain viikkona. Ajanjakso sijoittuu heinäntekoaikaan, joten silloin

on ollut tapana seurata säätä erityisen tarkkaan.

Akkain viikon aloitusta ja Riikanpäivää juhlistetaan

Oulaisissa kahvitarjoilulla

tiistaina 18.7. alkaen kello 14 torilla. Vesisateen sattuessa kahvit nautitaan kahvila Herkutellassa. Kahvien

yhteydessä on mahdollisuus

tavata ja vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilasen ja Oulaisten luottamushenkilöiden kanssa.

Uutismedian Liiton jäsen

Ilmoitusvaraukset maanantaina klo 16.00 mennessä

Aineistoaikataulu:

Valmis aineisto tiistaina klo 10.00 mennessä.

Ilmoitusainestot: aineisto@seutumajakka.fi

OULAISTEN KAUPUNKI

Hei, Ilmoitus Majakkaan 31.5.2023

OULAISTEN KAUPUNKI

OULAISTEN KIRJASTO

OULAISTEN KAUPUNKI

YMPÄRISTÖNSUOJELUN KUULUTUKSET

Oulaisten kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen kuuluttaa seuraavista päätöksistä:

TI 13.6. klo 13-14 Digituki (yksityisohjausta ilman ajanvarausta, tarvittaessa voidaan sopia erillinen aika)

OULAISTEN KIRJASTO

Oulaisten kaupunginkirjasto 1.6.-31.8.2023

ASIAKASPALVELU OMATOIMIAJAT

MA-KE klo 10-18 klo 09-10 ja 18-21

TO klo 12-18 klo 09-12 ja 18-21

PE klo 10-16 klo 09-10 ja 16-21

LA-SU suljettu klo 09-21

Hyvää juhannusta (ei sulkuviikkoja!)

- valvonta- ja lupalautakunta on päätöksellään (20.6.2023 § 34) myöntänyt Oulaisten kaupungille ympäristöluvan koskien maankaatopaikkaa ja muuta jätteenkäsittelyä Selkäkankaan alueella kiinteistöllä 563-402-19-29 (Lastumäki), joka sijaitsee käyntiosoitteessa Ylivieskantie 469a. Päätöksen valitusaika päättyy 28.7.2023.

- ympäristösihteeri on päätöksellään (26.6.2023 § 7) hyväksynyt Pamitek Oy:n ilmoituksen melua aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta. Ilmoitus koskee ulkokonserttia, joka järjestetään 7.7.-9.7.2023 osoitteessa Amiraalintie 162. Konsertti ajoittuu viikonloppuun ja myös yöaikaan. Päätöksen valitusaika päättyy 2.8.2023.

Kirjaston on koko kesän auki. https://joki.finna.fi: tarkista aukioloajat, uusi ja varaa, käytä eAineistoja; PIN-koodi on sama omatoimi- ja verkkokirjastossa.

Lehden julkaisija: Pohjanmaan Viitosmedia Oy, Oulainen

to 22.6. klo 10-16 klo 09-10 ja 16-21 pe 23.6. suljettu suljettu, myös luukku la 24.6. suljettu suljettu, myös luukku su 25.6. suljettu klo 09-21, luukku suljettu https://joki.finna.fi: tarkista aukioloajat, uusi ja varaa, käytä eAineistoja; PIN-koodi on sama omatoimi- ja verkkokirjastossa.

Päätöksiä koskevat kuulutukset sekä päätökset ovat kokonaisuudessaan nähtävillä Oulaisten kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla (www.oulainen.fi). Päätöksiin voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta niihin liitetyn valitusohjeen mukaisesti.

Jakelu: Keskiviikkoisin jokaiseen talouteen ja yritykseen. Oulainen - Merijärvi - Vihanti

Jakeluhäiriöt: www.jakelupalaute.fi/seutumajakka | p. 029-001 0044

Paino: Suomalainen Lehtipaino

ISSN: 2342-1649

Toimitus: Rautatienkatu 5 L1, 86300 Oulainen. Puh. 0440 470 125

Päätoimittaja: Matti Kuoppala 0440 470 125 toimitus@seutumajakka.fi

Myyntipäällikkö: Pirkko Haapakoski 0440 470 126 ilmoitukset@seutumajakka.fi

Sivuvalmistus: Aleksi Olli 0440 470 127 aineisto@seutumajakka.fi

Järjestöpalsta: jarjestopalsta@seutumajakka.fi

Yhtiön johto / hallinto: hallinto@seutumajakka.fi Internet ja näköislehti: www.seutumajakka.fi

Sivumitat:

Tabloid 6 Palstaa

Sivukoko 260x360mm

1 Palsta 40 mm

2 Palstaa 84 mm

3 Palstaa 128 mm

4 Palstaa 172 mm

5 Palstaa 216 mm

6 Palstaa 260 mm

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 11
OULAISTEN KAUPUNKI
kahvit käynnistävät akkain viikon Oulaisissa

Koulureppu jokaiselle selkään!

PAKETTIMATKAT

vuonna 2023

Wien & Bratislava - 14.-18.9.2023

Viiniä Wienissä -kahden maan yhdistelmämatka

Jäljellä 10 paikkaa. Hinta: 999 €/hlö

Oktoberfest - 22.-24.9.2023

Monta pitkää kylmää Münchenissä -olutfestarimatka

Jäljellä 6 paikkaa. Hinta: 899 €/hlö

Mäkiviikko - 28.12-7.1.2024

Koe koko viikko tai vain osa osakilpailuista

Matkan myynti alkaa 1.8. Ota SOME seurantaan!

PS. Rally Estonialle 20.-23.7 vapautui 2x4hh (Tarjous: 599 €/hlö)

Varaukset ja lisätietoa: Lupinus.fi

Lue lisää:

asiakaspalvelu@lupinus.fi tai

+358 41 471 9627 / Saana Vuoti

KESKIVIIKKONA 28. KESÄKUUTA 2023 12
Teemmemyöstilausmatkoja!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.