__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση από το Επιμελητήριο Σερρών για την Δράση του ΕΠΑΝΕΚ u

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.926 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ικανοποιητική η συμμετοχή των Σερραίων στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ

3

- Εξέφρασαν την αντίθεση τους με το εργασιακό νομοσχέδιο Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αβραμάκης συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ στις Σέρρες u

- Πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης u

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης στον τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών Άρχισαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα "Ελευθέρια 2021"

5

u

Μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά Μοτοπορεία για την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου

Ελλάδα 2.0:

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν την άλλη εβδομάδα u

11

Με έντονο ελληνικό χρώμα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid u

16

4

3


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12_13.06.2021 Ήλιος » Α: 05:02 Δ: 19:48 | Σελήνη » Α: 07:33 Δ:22:03

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει Βαγγέλης Τσιρίκας παλαίμαχος Πανσερραϊκού Τυχερός που έζησε μία καλή περίοδο των «Λιονταριών».

1215: Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα.

Χρήστος Σούλης επαγγελματίας Ρομαντικός και ατόφιος.

Κύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Η πολυχλευασθείσα προσφάτως διατύπωση για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου κατόπιν επιτυχούς «στροφής 360 μοιρών»(!), επικυρώνει πανηγυρικά το εν επικεφαλίδι ρητό που επιβεβαιώνει τη ληθαργική απραξία. Εν όψει του αριθμού των εμπλεκομένων στη μαγική στροφή, ο νους πηγαίνει στο πάλαι πότε αποκριάτικο γαϊτανάκι στο οποίο συμμετείχε αριθμός γυναικεία μασκαρεμένων ατόμων περιστρεφομένων πέριξ κονταριού από το οποίο ξεκινούσαν πολύχρωμες κορδέλες που κρατούσαν οι περιστρεφόμενοι.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά Ο λόγος για τη λέξη "βδελυγμία". Η προσφυγή σε κάποιο λεξικό θα μας δώσει την εξήγηση και την ερμηνεία της λέξης με ρίζα στο ρήμα "βδελύσομαι". Την ακούσαμε σε πολύ περασμένη εποχή που είχε διαβασθεί σε σχετικό έντυπο-απόκομμα ημερήσιας εφημερίδας σε καφέ της "Πλατείας Ελευθερίας".

Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Από τα γνωστά λεξικά είχε γίνει η ερμηνεία, ανάλυση, πληροφόρηση και το νόημα της λέξης, το οποίο είναι περιφρονητικό, αηδιαστικό και δεν πρέπει να συνδέεται με λέξεις που έχουν μεγάλη σημασία (και όχι βδελυγμία, δηλαδή αποστροφή).

Χαμηλές πτήσεις για τον κορωνοϊό

Δεν πρέπει να λέγεται ή να χρησιμοποιείται σε φιλικές συντροφιές παρέες και να απευθύνεται κατ' ανάγκη σε μη φιλικά πρόσωπα. Αυτά και στα επόμενα η συνέχεια, αν δημιουργηθεί θα γίνει με επίδειξη λεξικού. Δ.Α.

ολύ χαμηλά κινούνται οι νέες μολύνσεις το τελευταίο διάστημα στην Π.Ε. Σερρών. Ειδικότερα από την αρχή της εβδομάδας είχαμε τις ακόλουθες ανακοινώσεις. Δευτέρα 7 Ιουνίου 3 κρούσματα, Τρίτη 8 Ιουνίου 3 κρούσματα, Τετάρτη 9 Ιουνίου 7 κρούσματα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 4 κρούσματα.

Π

«Σ.Θ.» ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα που πραγματοποιείται σήμερα, ευνοεί απόλυτα τον τομέα του σπιτιού και της οικογένειας! Συγγενικές σχέσεις που ίσως σε προβλημάτιζαν καιρό τώρα, σήμερα μπορούν να διορθωθούν και εσύ να κάνεις τις σημαντικές εποικοδομητικές αλλαγές, που χρειάζονται! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που σε παρασύρει σε υπερβολική γκρίνια και παράπονα, που ίσως φέρουν ανούσιες ρήξεις, που θα φέρουν τις αντίθετες συνέπειες από αυτές που θες!

Αγαπητέ Ταύρε, σήμερα με το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα, θα καταφέρεις με ποικίλους τρόπους, να βελτιώσεις τη ζωή σου, ιδίως μέσω της επικοινωνιακής οδού και θα αισθανθείς πως οι προσπάθειες σου, επιτέλους ανταμείβονται! Οι διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές, με γνωστούς, αδέρφια και γείτονες βελτιώνονται και ανανεώνονται! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που σε παρασύρουν σε κουτσομπολιά, όπως και σε απροσεξίες σε μετακινήσεις και οδήγηση!

Αγαπητέ Δίδυμε, με το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα σήμερα, είναι σίγουρα η ιδανική ευκαιρία, για να προγραμματίσεις σωστά και να οργανώσεις την ζωή σου! Η συγκεκριμένη όψη θα σε βοηθήσει, να προστατεύσεις αποτελεσματικά τα κεκτημένα σου και ό,τι πραγματικά αξίζει για σένα! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση ΆρηΚρόνου, που σε παρασύρει σε δογματικές, κτητικές και επίμονες συμπεριφορές στις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Φίλε Καρκίνε, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα, σε ανταμείβει για όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες σου! Ήρθε η ώρα, να βάλεις τώρα τις σωστές ισορροπίες σε διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές και θα δεις πως θα έχεις επιτυχία σε κάθε σημαντικό τομέα της ζωής σου! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που θα σου δώσει εγωκεντρισμό και παρορμητική έπαρση, χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν να χάσεις τις παραπάνω ευκαιρίες!

Αγαπητέ Λέοντα, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα σήμερα, θα σου φέρει αρκετές ευκαιρίες, τις οποίες αν εκμεταλλευτείς σωστά, θα δεις θεαματικές αλλαγές στην διάθεση σου και στην ψυχολογία σου! Αναζητάς μέσα σου και καταφέρνεις να αναγνωρίσεις τις αξίες, τις επιθυμίες και τις βαθιές ανάγκες σου, κάνοντας σχέδια εκπλήρωσης τους, για το άμεσο μέλλον! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που επαναφέρει αρνητικές μνήμες ή τοξικές σκέψεις!

Αγαπητέ Παρθένε, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα θα σε ανταμείψει για όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχεις κάνει μέχρι τώρα, αλλά επιπλέον, θα σε αποζημιώσει και για όλες τις απογοητεύσεις ή στεναχώριες που σου έδωσαν πρόσωπα και διαπροσωπικές σχέσεις που λανθασμένα εμπιστεύτηκες και στηρίχτηκες στο παρελθόν. Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που φέρνει εντάσεις και προστριβές στους φιλικούς σου κύκλους!

Αγαπητέ Ζυγέ, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα σου δίνει την σημερινή ημέρα, την ευκαιρία να οργανώσεις καλύτερα την ζωή σου, το πρόγραμμα σου και να σχεδιάσεις στρατηγικές, ώστε να εκπληρώσεις ουσιαστικά όνειρα και φιλοδοξίες! Προσπάθησε σήμερα να πετύχεις την έξοδο σου από αδιέξοδες καταστάσεις και τοξικές σχέσεις και επιστράτευσε λογική και ωριμότητα! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που σε ωθεί σε παρορμητικές συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν την κοινωνική σου εικόνα!

Φίλε Σκορπιέ, το σημερινό Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα θα σε ευνοήσει αρκετά, σε ό,τι κι αν έχεις σκοπό να κάνεις σήμερα! Έχεις την ευκαιρία, να εκμεταλλευτείς με ποικίλους τρόπους την αυξημένη σου τύχη και να γευτείς την απόλυτη επιτυχία, σε όλους τους τομείς της ζωής σου και κυρίως στις διαπροσωπικές σου επαφές και συναναστροφές! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που φέρνει αναποδιές σε ταξίδια και γενικά σε μετακινήσεις!

Φίλε Τοξότη, το υδάτινο Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα, που σχηματίζεται σήμερα, θα σου δώσει ουσιαστικές ευκαιρίες, ώστε να βελτιώσεις σημαντικά τη ζωή σου και να την μεταμορφώσεις. Η σημερινή ημέρα, είναι η ιδανική, για να κάνεις πράξη, κάποιες βαθιές σκέψεις σου, να πραγματοποιήσεις επιθυμίες και να πετύχεις σημαντικούς στόχους! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που θα φέρει ζήλια και φθόνο, από τους άλλους, για την επιτυχία σου!

Αγαπητέ Αιγόκερε, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα, είναι απόλυτα θετικό και ωφέλιμο για σένα! Έρχονται θεαματικές, χαρμόσυνες αλλαγές στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές, ανεβάζοντας τα επίπεδα χαράς στην ζωή σου! Πάρε τώρα τις σωστές αποφάσεις για την εξέλιξη κάποιων σχέσεων σου και καταστάσεων της ζωής σου και θα δεις ότι θα ανταμειφτείς! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που σε κάνει αρκετά παρορμητικό, εγωιστή και οξύθυμο!

Φίλε Υδροχόε, το Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα σήμερα, δίνει μία ανάσα ανακούφισης στην καθημερινότητα σου! Αυτή η όψη, θα ευνοήσει γενικά την ζωή σου, αλλά και εσένα τον ίδιο, αφού είσαι αποφασισμένος, να επιδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου και να βελτιώσεις τα πάντα, διορθώνοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, η οποία σε ωθεί σε αδικαιολόγητη τάση για άγχος και νευρικότητα!

Αγαπητέ Ιχθύ, το απόλυτα θετικό για σένα Τρίγωνο Άρη – Ποσειδώνα, σε προτρέπει να αρπάξεις και να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί τώρα και θα δεις ότι όλες σου οι προσπάθειες, για την υλοποίηση των στόχων και των σχεδίων σου, που αφορούν την βελτίωση της ζωής σου, επιτέλους στέφονται με επιτυχία! Προσοχή μόνο στην ταυτόχρονη Αντίθεση Άρη-Κρόνου, που σε κάνει λίγο πιο εγωκεντρικό και απαιτητικό απ’ότι συνήθως, γεγονός που θα φέρει προστριβές!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021Ικανοποιητική η συμμετοχή των Σερραίων στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ - Εξέφρασαν την αντίθεση τους με το εργασιακό νομοσχέδιο - Πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης

Ι

κανοποιητική ήταν η συμμετοχή των Σερραίων στην 24η πανελλαδική απεργία που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Στις Σέρρες η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών και μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλκης Απιδόπουλος χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική. Υποστήριξε καταργείται με το νομοσχέδιο ο νόμος 1264 που προστάτευε τους εργαζομένους. Τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δεν αρνήθηκε τον εκσυχρονισμό της χώρας και επανέλαβε ότι μένει έκπληκτος γιατί ο Υπουργός Χατζηδάκης

φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.

νια και τη Ουκρανία.

«Το νομοσχέδιο θίγει συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Σύμφωνα με έρευνα, την οποία βίωσα και εγώ στη Ρόδο εργάζονται στα νησιά από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι μισοί από αυτούς είναι από τα Βαλκά-

Το μήνυμα του Σικάγου επίκαιρο όσο ποτέ Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κώ-

στας Στρίκας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα από την κινητοποίηση. «Να αντιληφθεί μετά από 10 χρόνια θυσιών και ενός κορωνοιού πρέπει να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή». Κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα του Σικάγου είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Ενημερωτική Διαδικτυακή εκδήλωση από το Επιμελητήριο Σερρών για την Δράση του ΕΠΑΝΕΚ

Σ

το πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ με χωρική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, μέλη της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σας προσκαλούμε στη Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε για τις επιχειρήσεις εστίασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: "Ερωτήσεις-Απαντήσεις & Χρήσιμες επισημάνσεις για την ορθή υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ": «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης CMYK

για Προμήθεια Πρώτων Υλών ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» την Τετάρτη 16/6/2021 στις 19:00. Λόγω της τεχνικής δυνατότητας της διαδικτυακής πλατφόρμας (συμμετοχή έως 300 άτομα) για την συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου στην διαδικτυακή εκδήλωση παρακαλούμε θερμά να συμπληρωθεί, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15/6/2021, η παρακάτω Φόρμα Εγγραφής για την τήρηση σειράς προτεραιότητας και την υποβολή ερωτημάτων που αφορούν στη Δράση προκειμένου να απαντηθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Δείτε τη φόρμα εγγραφής εδώ: https://docs.google.com/ .../1FAIpQLScxy2HvITz2ts.../ viewform Πληροφορίες: Τ: 23210 99744 | www.eves.gr CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης στον τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών Άρχισαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα "Ελευθέρια 2021"

Α

πό την εικαστική παρέμβαση με την αποτύπωση των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του 1821 στον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών και δρώμενα από μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου άρχισαν την Τετάρτη 9 Ιουνίου οι εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα Ελευθέρια 2021 με τίτλο «Σέρρες Γη Ηρώων». «Επιλέξαμε να ανοίξουμε συμβολικά τα φετινά “Ελευθέρια” από το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σερρών σε ένα επετειακό έτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Από αυτό το σχολείο ξεκινά το έργο της φιλοτέχνησης των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης από έναν νέο Σερραίο καλλιτέχνη, τον Κυριάκο Αβραμίδη με στόχο να αφήσουμε ένα μόνιμο αποτύπωμα του μηνύματος της φετινής, εμβληματικής χρονιάς. Οι εικαστικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε: «Στο 1ο Γυμνάσιο μαθήτευσαν χιλιάδες Σερραίοι, οι οποίοι μεγαλούργησαν και συνέβαλαν στην πρόοδο του τόπου μας.Με ιδιαίτερη συγκίνηση βλέπω σήμερα τα νιάτα, το μέλλον του Δήμου μας να τιμούν τον Σερραίο ήρωα της

Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος αγωνίστηκε και θυσίασε τα πάντα πριν από 200 χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας». Όπως είπε ο κ.Χρυσάφης, οι εκδηλώσεις για Ελευθέρια κορυφώνονται την Τρίτη, 29 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με μία μεγάλη συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Από την πλευρά της η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σερρών Σύλια Ζέττα τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι σε ένα σχολείο που αποτελεί φάρο για τις Σέρρες. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολική

κίνηση να ξεκινήσετε τις επετειακές εκδηλώσεις με τις εικαστικές παρεμβάσεις από το 1ο Γυμνάσιο Σερρών». Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλειος Κατιρτζόγλου, η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ. Σ Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σιαμάγκας, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Ρίζος και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ρίζος. Τα δρώμενα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου ξεκίνησαν με την απαγγελία του ποιήματος για τον Εμμανουήλ Παπά που έγραψε η σημαιοφόρος του σχολείου Αλεξάνδρα Γλούφτσιου. Στη συνέχεια η χορωδία του

1ου Γυμνασίου τραγούδησε τον Ύμνο του Εμμανουήλ Παπά, ενώ ακολούθησε θεατρικό δρώμενο για τον Σερραίο ήρωα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Από τον δήμο Σερρών

Παράταση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και 31-12-2020

Ο

Δήμος Σερρών ενημερώνει τους Δημότες με χαμηλά εισοδήματα, που είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών για την παράταση του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης. Η διαδικασία αυτή αφορά μόνο όσους έχουν διακοπή ηλεκτροδότησης στην κύρια κατοικία τους έως 31-12-2020, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ΥΠΕΝ/ ΔΗΕ/53061/728-31-5-2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Για να μπορέσει ένας καταναλωτής να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του άρθρου 36 του ν.4508/2017 θα πρέπει η αποσύνδεση να αφορά την κύρια κατοικία του και να πληρούνται τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού στο Διοικητήριο (Κ. Καραμανλή 36, γρ.120), προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: • Αντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου & άδεια παραμονής

• Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία προς την Επιτροπή (παρέχεται από την υπηρεσία) • Πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ (αριθμό παροχής) που αφορά το ακίνητο που έχει αποσυνδεθεί από το δίκτυο λόγω οφειλών. • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης • Ε9 Δήλωση στοιχείων ακινήτου όλων των μελών του νοικοκυριού • Δήλωση εισοδήματος φυσικού προσώπου Ε1, του τελευταίου φορολογικού έτους, όλων των μελών του νοικοκυριού • Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου φορολογικού

έτους όλων των μελών του νοικοκυριού • Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού Σε περίπτωση ύπαρξης στο συγκεκριμένο νοικοκυριό ατόμου με αναπηρία ή ατόμου το οποίο χρήζει μηχανικής υποστήριξης, πρέπει να κατατεθούν ως πρόσθετα δικαιολογητικά: • Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ, για νοικοκυριό που περιλαμβάνει στη σύνθεσή του άτομο με αναπηρία 67% και άνω • Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστο-

ποιείται η ανάγκη κατ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του νοικοκυριού. • Άλλα δικαιολογητικά που να κατατάσσουν σε κάποια από την ευπαθή ομάδα(αναπηρία, μονογονεϊκότητα , πολυτεκνία, ανεργία κ.α.) Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από ορισμένη τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπο του Δήμου Σερρών, της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 2321350571 (κ. Αικατερίνη Δούρα).


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευτέρης Αβραμάκης συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ στις Σέρρες

Ο

Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Σερρών και της ΑΔΕΔΥ. Σε συζητήσεις με τους συμμετέχοντες στην απεργία και σε σχετικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι: «Το εργασιακό έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν πρέπει να περάσει διότι: - Δεν υπηρετεί την ανάπτυξη καθώς ο εξουθενωμένος εργαζόμενος του 10ώρου θα αμείβεται λιγότερο και δεν θα είναι παραγωγικός - Η εξοντωτική υπερεργασία χωρίς μάλιστα επιπλέον αμοιβές διαταράσσει ανεπανόρθωτα την οικογενειακή ζωή κάθε εργαζόμενου, ο οποίος θα πρέπει να προσαρμόζει τις οικογενειακές και κοινωνικές του υποχρεώσεις στις ανάγκες της επιχείρησης - Η τρομακτική επέκταση της εργασίας λάστιχο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ανεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας τόσο για τους νέους όσο και για το σύνολο των ανέργων - Η κάλυψη των αναγκών της

επιχείρησης με το υπάρχον προσωπικό στερεί την εποχιακή δημιουργία θέσεων εργασίας - Η κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους πρακτικά διαμορφώνει το δίλημμα για κάθε εργαζόμενο ή να αποδεχτεί πλήρως τους όρους του εργοδότη ή να οδηγηθεί στην ανεργία - Η απελευθέρωση ουσιαστικά των απολύσεων και η κατάργηση των συνεπειών παράνομων απολύσεων πρακτικά στερεί κάθε ασφάλεια δικαίου

για τους εργαζόμενους - Η υπερβολική ένταση εργασίας, η υπερβολική αύξηση σχεδόν διπλασιασμός των ωρών υπερωρίας ιδίως στην βιομηχανία, σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση και πέραν των 150 ωρών, διαμορφώνει μια επικίνδυνη κατάσταση και για πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων λόγω της κόπωσης. - Ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας στε-

Ο Δήμος Σερρών στην Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια

Ο

Δήμος Σερρών και ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) συμμετέχουν στην Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια. Η διεξαγωγή αυτής της εκστρατείας σκοπό έχει τη διάδοση της Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών και τη διάσωση της αποτελεσματικότητας των πολύτιμων φαρμάκων , ώστε να αντιστραφούν τα καταστροφικά αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης όπως και να επισημανθεί η συμβολή των Εμβολίων στην προστασία των ανθρώπων και των κοινοτήτων για την αντιμετώπιση και την εξαφάνιση πολλών νόσων (π.χ Ευλογιάς, Πολυομυελίτιδας κτλ) Η Ορθή Χρήση των αντιβιοτικών μόνο στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη , αλλά και της απεριόριστης βλαπτικής επίδρασης τους είτε στους υγιείς, είτε και στους ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη , αποτελεί σήμερα διεθνές πρόβλημα με το οποίο ασχολούνται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- ακόμη και ο ΟΗΕ. Οι τρομακτικές διαστάσεις της κατανάλωσης αντιβιοτικών έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα που ονομάζεται “Αντοχή των Μικροβίων στα Αντιβιοτικά” το οποίο μπορεί να προβεί θανατηφόρο CMYK

αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά μειώνοντας όλοι μας την υπερκατανάλωση τους. Τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο επιτυχείς παρεμβάσεις για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους. Η Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια διεξάγεται με τη δωρεάν διανομή έντυπου υλικού για την ενημέρωση στο γενικό πληθυσμό.

ρεί από τους εργαζόμενους την συλλογική διεκδίκηση και τους υποχρεώνει στην αποδοχή μέσω ατομικών συμβάσεων των όρων του εκάστοτε εργοδότη Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για ένταξη στο εργασιακό δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς και ότι εμπεριέχονται σε αυτό το νομοσχέδιο θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, απαντάμε ότι πουθενά στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν αμφισβητείται και δεν σχετικοποι-

είται το οκτάωρο. Τα εργασιακά δικαιώματα που καταργούνται δεν μπορούν να μπαίνουν σε ζυγαριά με άλλες θετικές ρυθμίσεις. Εάν θέλει μπορεί να αποσύρει όλα τα εγκληματικά σε βάρος των εργαζομένων άρθρα και να φέρει προς ψήφιση μόνο εκείνες τις διατάξεις που δεν δυσχαιρένουν τη θέση των εργαζομένων, δεν διαταράσσουν την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, δεν ναρκοθετούν την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων».

Δήμος Σερρών:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests την ερχόμενη εβδομάδα (14/6 έως 20/6)

Τ

ο πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με τη διενέργεια των Drive through rapid tests και rapid tests στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σερρών και των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ την ερχόμενη εβδομάδα(14/6 έως 20/6), έχει ως εξής: Στον Δήμο Σερρών, Δωρεάν Drive through rapid tests: - Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και ώρες 9:00 – 14:00 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά -Την Τετάρτη 16 Ιουνίου και ώρες 9:00 – 14:00 στο 1ο χλμ Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Εθνικού Σταδίου. Rapid tests (για πεζούς) θα διενεργηθούν την Παρασκευή 18 Ιουνίου και ώρες 9:00-14:00 στην οδό Δορυλαίου (θερινό θεατράκι). CMYK
η Ρουμπρίκα

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σάββατο σήμερα, 12, Μνήμη Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου και αύριο Κυριακή 13 του Ιούνη, του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Αγίου Τριφυλλίου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***  Από το βιβλίο "Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" το παρακάτω χρονογράφημα:

Με τους Πορθμείς Αφηγήσεις - Προβληματισμοί - εμπειρίες - ιστορικές αναδρομές

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

Σκληρή και άχαρη η ζωή στο κατοχικό χωριό, που την έκαμνε σκληρότερη, ο γενιτσαρισμός μερικών ελληνοφώνων... Που να υποταχθούμε ήρεμα και υποτακτικά στις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης πούχαν επιβάλλει οι κατακτητές, που ποίκιλλαν από χρόνο σε χρόνο και από Διοικητή σε Διοικητή και από χωριό σε χωριό. Πέρα από το Στρυμόνα η Ελλάδα, δώθε η σκλαβιά. Για ν’ αποφύγουν τα παλληκάρια του χωριού την ομηρία να μην πηγαίνουν στα στενά της Κρέσνας «Ντουρντουβάκια», να μη σπάζουν πέτρες, να μη στρώνουν χαλίκι, να μη τρυπούν τα γρανιτένια βουνά για να περάσουν την σιδηροδρομική γραμμή, προτιμούσαν οδηγημένοι από παλιότερους συντοπίτες μου, να περάσουν «πέρα μεριά», κάτω από το Στρυμόνα να βγουν στην ελεύθερη Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος πορθμέας ο πάππος μου, ο σχωρεμένος μπάρμπα-Θανάσης και η συντροφιά του, ο Χρ. Τζαρλής, εγώ κι ένας πρόσφυγας ο Χρήστος που έτσι τον λέγαμε όλοι, πούχε πιασθεί «δούλος» στο σπίτι της μεγαλύτερης θείας μου απ’ τα καλά χρόνια κι είχε μείνει και σε κείνα τα κακά και στα μετέπειτα πάλι καλά. Κι άλλες ομάδες είχαν αναλάβει τον ρόλο του πορθμέα (οδηγού, στην συνθηματική γλώσσα), μα η ομάδα του πάππου μου, πούχε καλή φήμη, γιατί με μεγάλη ταχύτητα, με «ανύποπτα» σχέδια, με καλό τρόπο και προπαντός με ασφάλεια εξασφαλισμένη πετύχαινε το «πέρασμα». Να διώξουμε τους φασίστες κατακτητές ήταν κρυφή και φανερή ελπίδα όλων μας, να φέρουμε το «Ελληνικό» και ύστερα βλέπουμε για τα παραπέρα. Προσπάθεια που είχαμε αναλάβει όλοι μας μικροί και μεγάλοι, τολμηροί και άτολμοι είτε είχαμε συνείδηση είτε όχι του τι κάναμε και του τι μας αναθέτανε να κάνουμε. Ο παππούς μου και η συντροφιά του περνούσε τα παλληκάρια και τα πρόσωπα που καταδιώκονταν «πέρα μεριά» (έτσι λέγαμε στο εντοπιακό μας ιδιωματισμό, την Νιγρίτα που βρισκόταν κάτω από το Στρυμόνα). Βοηθός του και γω. Εγώ θα ξεπρόβγαλνα τους φυγαδευμένους κυρίως τους ξένους που δεν ήξεραν τα κατατόπια και τα λημέρια του χωριού μας και ζητούσαν την βοήθεια των απλοϊκών πορθμέων, των γενναίων Πενταπολιωτών που για να σώσουν την ζωή άλλων, κινδύνευαν όχι μόνον την δική τους αλλά και τον ξεκληρισμό ολοκλήρου της οικογένειάς των.

 Περασμένα ξεχασμένα θα μου πείτε. Ίσως νάναι και έτσι. Είναι όμως και αλλιώς. Όσο και αν πασχίσεις να σβήσεις με το σφουγγάρι τον μαυροπίνακα, όλο και ίχνη κιμωλίας θα αφήσεις. Αχ! Αυτά τα ίχνη!... Βιώματα των παιδικών χρόνων που κάθε τόσο αναβιώνουν. Αρκεί το ερέθισμα. Στην επικαιρότητα τώρα η Εθνική Αντίσταση. Μια η Εθνική Αντίσταση. Η αντίσταση κατά του κατακτητή. Πολλές οι μορφές της. Έγραφα τον Ιούλιο του 1978 για τους «Πορθμείς». Τα επαναλαμβάνω και τώρα αυτούσια. Σπονδή στην επικαιρότητα. Στην «Αυτοβιογραφία» του Γιαβαχαρλάλ Νεχρού, στην «Ατελή Κοινωνία και τη Νέα Τάξη» του Μίλοβαν Τζίλας έρριχνα βιαστικές ματιές και διάβαζα, πάνω σε μια συνειδησιακή κρίση, υπογραμμισμένες από μένα, περικοπές, που έκρυβαν μεγάλες αλήθειες και τα λένε όλα... έξω από τα δόντια! Καθώς ξεφύλλιζα τα βιβλία αυτά, να σου επισκέπτες στο σπίτι μου. Συμπατριώτες και φίλοι από τα παλιά χρόνια, τα χρόνια του πολέμου, της κατοχής, της αντιστάσεως και των περιόδων της ανωμαλίας. Ξενιτεμένοι για χρόνια στη Δ. Γερμανία, ήλθαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα που γεννήθηκαν. Το αντιλαμβάνεσθε. Αναφορές στο παρόν βέβαια, αλλά και αναδρομές στο παρελθόν, στα περασμένα. Αχ αυτά τα περασμένα! Μου θύμισαν και... θυμηθήκαμε... Μου θύμισαν λοιπόν, τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, και άθελα μου και ‘γω έτρεξα πίσω, πολύ πίσω, εκεί βαθειά στις κατοχικές μέρες που μόλις άρχιζα όχι να σχηματίζω την ολοκληρωμένη συνείδηση του κόσμου, αλλά μια απλή εμπειρία γύρω από τα όντα και τα πράγματα που μας περιέβαλαν. Καθώς δεν είναι καθόλου ευχάριστες οι πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις και εμπειρίες γύρω από τη ζωή δεν ήθελα να τις αναφέρω εδώ, αλλά έλα που οι καλοί συντοπίτες μου, συνομιλητές, μου τις θύμισαν και τώρα αυτές με πιέζουν και θέλουν να βγουν, να εξωτερικευθούν, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να μένουν μέσα μου απωθημένες. Ανασκαλεύοντας, λοιπόν, τα περασμένα των πρώτων παιδικών μου χρόνων, που τίποτε το παιδικό δεν βρίσκω σ’ αυτά, βρίσκω τον εαυτό μου παιδί ισχνό, αδύνατο, φτωχοντυμένο μ’ όλα τα σημάδια του καιρού της κατοχής. Φασιστοβουλγαροκρατούμενη καθώς ήταν η γενέθλια πατρίδα μου, υποταγμένοι καθώς ήμαστε στις διαταγές της ξένης εξουσίας, είχαμε μαζωχθεί, τα μέλη κάθε οικογένειας σε μια - δυο από τις κάμαρες των πελώριων σπιτιών της γενέτειράς μου, γιατί οι άλλες είχαν επιταχθεί για τους πληθυσμούς του Μπόρι, που μεταφέρθηκαν στη Μακεδονία μας, για τους γνωστούς τότε και πάντοτε σκοπούς.

Κατά το σούρουπο, λίγο μετά την δύση του ηλίου, πριν ακόμη το «μπαλαμπάνι», το νταουλάκι εσήμανε την συγκέντρωση στα σπίτια μας, θα έσερνα ένα «τυφλό» πούχε κατεβασμένο το κασκέτο μέχρι τα φρύδια, δεμένο το χέρι σαν σακάτης, φορεμένο στόνα χέρι ένα ξεσκισμένο σακκάκι, σωστός ζητιάνος, για να τον βγάλω όξω από το χωριό χωρίς να μας δει μάτι βουλγαρικό, να τον οδηγήσω ύστερα στον «Περιστεριό», μια τοποθεσία λίγα μέτρα έξω από το χωριό νότια, για να τον παραδώσω στον παππού μου που φύλαγε κρυμμένος σ’ ένα κρησφύγετο του «Περιστεριού» και με τις πραμάτιες που θάχαν φορτωθεί, πούχα φέρει από νωρίς πάλι έξω εγώ με τον υπομονετικό μας Μουντζούρη, τον μαύρο γάιδαρο μας, μέσα στα κοφίνια σκεπασμένα με κοπριές, που τάχα θάρριχνα στα χωράφια. Ύστερα θα ξεκινούσαν για το Στρυμόνα, ενώ εγώ καβάλα στο Μουντζούρη θα γυρνούσα μ’ αδειανά κοφίνια στο χωριό, που ήμουνα συμβουλευμένος ν’ απαντήσω, αν τύχαινε κανένας Βούλγαρος να με ρωτήσει για την αργοπορία μου, ότι μου πέσανε τα κοφίνια και δυσκολεύθηκα να τα φορτώσω καθώς ήμουνα και μικρός. Οι άλλοι θα προχωρούσαν. Στα μισά του δρόμου θα συναντούσαν τον Χρήστο, με δικό τους συνθηματικό, για να τους παραλάβει εκείνος και να τους ξεκουράσει και ύστερα θάφθαναν στο Στρυμόνα εκεί που θα καιροφυλαχτούσε ο Τζαρλής με την αυτοσχέδια σχεδία, αραγμένη στην όχθη, για να αποβιβαστούν όλοι και να περάσουν στην αντίπερα, στην ελεύθερη Ελλάδα, που επιτρεπόταν τα Ελληνικά και που μιλούσαν ελεύθερα και που ήταν εκεί, σχεδόν ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας. Πόσο θυμήθηκα προχθές έντονα τις μέρες εκείνες που βοηθούσα τους πορθμείς στο δύσκολο και ιερό τους αγώνα και ποιος ξέρει τι φόβο και αγωνία τραβούσαν, τι μυστικά πήγαιναν και έφερναν, τι σκοπούς εξυπηρετούσαν και τι απώτερα σχέδια είχαν! Εγώ πάντως καμμία συνειδητοποιημένη επίγνωση του κινδύνου δεν είχα και καμμιά πράξη ηρωισμού δεν νόμιζα τότε ότι εκτελούσα, αφού η έννοια του ηρωισμού ήταν ακόμη ασχημάτιστη. Ο δικός μου ο φόβος έπαιρνε την συγκεκριμένη μορφή στη θέα του Σπάσου, κάποιου ελληνόφωνου Βουλγάρου χωροφύλακα, γιατί οπωσδήποτε θα μου έδινε μερικές βιτσιές στα γυμνά και σκελετωμένα παιδικά μου πόδια, γιατί δεν θα αρκούνταν στις συστάσεις να βγαίνω πιο νωρίς για τις κοπριές αλλά θα μου έριχνε και μερικές βρισιές στη γλώσσα του κατακτητή που ωστόσο όμως καταλάβαινα από το ύφος που έπαιρνε το πρόσωπο του. Τώρα που αναλογίζομαι κείνες τις κατοχικές μέρες τις βρίσκω πολύ ηρωικές και λυπούμαι πολύ που δεν είχα την ωριμότητα που έπρεπε να νοιώθω τότε την υπερηφάνεια των γεγονότων εκείνων πλειότερο από τώρα, που είναι απλές αναμνήσεις. Πως να το κάνουμε, χρόνια ηρωισμού για μας, αλλά και χρόνια χαφιεδισμού για μερικούς. Πως να γίνει ποτέ στους στόχους μας η καπηλεία ιδανικών κάθε μορφής και είδους. Στον αγώνα για το καλό, από παιδί. Άλλη ιστορία αν δεν έχω ανακαλύψει τον τρόπο να αξιοποιώ τα αποτελέσματα του αγώνα. Με τους πορθμείς πόσα δεν με συνέδεσαν! ΡΩΜΑΙΟΣ


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021Η θέση της «λαϊκής συσπείρωσης» για την γέφυρα του Τσέλιου

Καλεί το σερραϊκό λαό να προβληματιστεί και να είναι σε επαγρύπυνση

Η

«Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται για το θέμα της γέφυρας του Τσέλιου σε σχέση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής του Δήμου Σερρών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κόμματός μας, πως η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε υπηρεσίες των δήμων όπως μελετών, κατασκευής και συντήρησης έργων, οδηγεί στο μοίρασμα δουλειών στους ημετέρους. Η λειτουργία των δήμων γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, περνάνε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ( πόσο μάλλον τώρα με το νέο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο) διαμορφώνεται ένας μηχανισμός εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να γίνονται οι δήμοι ένα θερμοκήπιο αδιαφάνειας, παρανομίας και ρουσφετολογίας, να παρουσιάζονται καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και αναβολές στην κατασκευή των έργων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σε έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία. Οι ευθύνες για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων αλλά και η κατασκευή της γέφυρας του Τσέλιου είναι μεγάλες, το φαινόμενο είναι διαχρονικό και δεν μπορεί κανείς να καλύψει τις ευθύνες του πίσω από νομιμότητες. Η Λαϊκή Συσπείρωση, στην επερώτηση της προς το Δημοτικό

Συμβούλιο Σερρών, αναφέρεται στο όλο ιστορικό της ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Βουλή στις 29-6-20, ακριβώς για να τονίσει τις όποιες καθυστερήσεις έγιναν με την επίρριψη ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία. Τι έκαναν λοιπόν όλοι αυτοί, η σημερινή δημοτική αρχή και οι προηγούμενες, που τώρα είναι στην αντιπολίτευση αλλά και οι άλλες παρατάξεις πριν φτάσουμε στο σημείο να κηρυχτεί η υπόθεση αυτή ως κατεπείγουσα; Τι έκαναν όλοι αυτοί πριν κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Όλα αυτά τα χρόνια μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έβαζε επιτακτικά τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Τώρα θέλουμε να μας απαντήσει στην επερώτηση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή και οι Υπηρεσίες του δήμου αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «Από το 2012 μέχρι σήμερα, έχοντας την αρμοδιότητα κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά για τον χείμαρρο Αγ. Αναργύρων, από την Κόκκινη γέφυρα μέχρι τη γέφυρα Σιγής, ποιες ήταν οι ενέργειες που έπραξαν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές σε σχέση με τη μελέτη, την εκτέλεση και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων;» και συμπληρώνουμε «υπήρχαν αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβούλιο που από τότε και μέχρι σήμερα ενεργούν μέσα σε αυτό, για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην

κοίτη;» Το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν σωρεία ανακοινώσεων που γράφονται εν μία νυκτί, αφού στερούνται πολιτικών επιχειρημάτων. Για την Λαϊκή Συσπείρωση η αιτία της κατάστασης αυτής είναι κατά τη γνώμη μας βαθιά πολιτική. Οι περιφέρειες και οι δήμοι  υποχρηματοδοτούν  έργα που δεν είναι επιλέξιμα όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, δίνουν γη και ύδωρ σε  κατασκευαστικές εταιρείες μέσω της ανάθεσης για έργα βιτρίνας και για έργα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε αυτούς. Οι κοκορομαχίες για το αν τηρείται η νομοθεσία, που ούτως ή άλλως  ευνοεί τις μεγάλες τεχνικές και κατασκευ-

αστικές εταιρείες, είναι για το θεαθήναι. Εκφράζουμε τη διαφωνία  μας για τις απευθείας αναθέσεις και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές, άσχετα αν πατάνε πάνω στο νομικό οπλοστάσιο που ορίζει και αυξάνει τα όρια των απευθείας αναθέσεων.   Ζητάμε να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος  έλεγχος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο ανάθεσης αλλά και να ελεγθούν οι λόγοι για τους οποίους ο δήμος πηγαίνει σε απευθείας ανάθεση. Και επειδή στην πόλη των Σερρών υπάρχουν άλλοι δύο χείμαρροι της Αγ. Βαρβάρας και του Αγ. Γιώργη που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ζητάμε να τοποθετηθούν πολιτικά όλοι σε τέτοια ζητήματα αντιπλημμυρι-

κής προστασίας πριν κηρυχτούν και αυτές οι περιοχές ως «περιοχές έκτακτης ανάγκης». Καλούμε τον σερραϊκό λαό σε επαγρύπνηση και προβληματισμό πάνω στη βάση γιατί επί δεκαετίες δεν γινόταν η συντήρηση που απαιτούνταν για τη γέφυρα του Τσέλιου όπως και για κάθε γέφυρα; Να βγάλει συμπεράσματα και να σκεφτεί πως  πρέπει επιτέλους να αντιδράσει και να διεκδικήσει να γίνουν γέφυρες, δρόμοι και γενικά έργα υποδομής σύγχρονα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του, χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω από αυτά που ήδη έχει πληρώσει.» Σέρρες, 10/6/2021

«Εφυγε» ο Γεφυρουδιώτης Κώστας Αυτζής - Συλλυπητήρια δήλωση από τον δήμαρχο Ηράκλειας Γ. Κουτσάκη

Ο

Δήμαρχος Ηράκλειας και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο μέλους του συμβουλίου της κοινότητας Γεφυρουδίου Κωνσταντίνου Αυτζή μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Ο κ. Κουτσάκης πληροφορούμενος την είδηση του θανά-

του του ανέφερε: “Ο Κωνσταντίνος Αυτζής, ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία, υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τρεις δεκαετίες ενώ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση εκλέχθηκε μέλος του συμβουλίου της κοινότητας Γεφυρουδίου με το συνδυασμό «Νέα Πορεία».

Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής του με τα κοινά έδειξε τα ανιδιοτελή του κίνητρα καθώς ρίχτηκε στον αγώνα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συνδημοτών του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος για την πρόωρη απώλειά τους”
στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σάββατο σήμερα, 12, Μνήμη Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου και αύριο Κυριακή 13 του Ιούνη, του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Αγίου Τριφυλλίου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Μέ ἀφορμή τόν ἐφετεινό ἑορτασμό τῆς μνήμης τοῦ Ἁγ. ὁσιοϊερο­μάρτυρος Βενεδίκτου καί τῆς ἐπετείου συμπληρώσεως διακοσίων χρόνων ἀπό τοῦ σεπτοῦ μαρτυρίου του ὑπέρ τῆς ἀμωμήτου πίστεώς μας (†12 Ἰουνίου 1821-2021), τό Σάββατο 12 Ἰουνίου, στίς 7:00 τό ἀπό­ γευ­μα, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θά χοροστατήσει στόν πανηγυρικό Ἑσπερινό τῆς Ἑορτῆς, πού θά τελεσθεῖ στό ἱερό Παρεκ­ κλήσιο τῶν Ἁγ. Νικήτα τοῦ Γότθου καί Βενεδίκτου τοῦ νεομάρτυρος στήν πόλη τῆς Νιγρίτης. Ἀκολούθως στόν αὔλειο χῶρο τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης θά πραγματοποιηθεῖ ἐκδήλωση λόγου καί μέ­λους, στήν ὁποία ὁ ἐλλογιμώτατος κ. Μιχαήλ Τρίτος, ὁμότιμος Καθηγη­τής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης, θά ὁμιλήσει μέ θέμα «Ἡ προσφορά τῶν Νεομαρτύρων στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821». Τήν ἐκδήλωση θά πλαισιώσει ὁ παραδοσιακός βάρδος κ. Πέτρος Γαϊτάνος μέ παραδοσια­κά τραγούδια καί ἀναφορές μνήμης ἀπό τίς ἀλησμόνητες πατρίδες. - Τήν Κυριακή 13 Ἰουνίου, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Βασιλείου Κ. Λευκῶνος. - Καθώς πλησιάζουν σέ λίγες ἡμέρες (14 Ἰουνίου) καί πάλιν οἱ ἐφε-τεινές πανελλαδικές ἐξετάσεις γιά τήν εἰσαγωγή τῶν τελειοφοίτων μα-θητῶν καί μαθητριῶν στά Α.Ε.Ι. καί Τ.Ε.Ι. τῆς χώρας μας, ἡ ἁγία μητέρα μας ὀρθόδοξος Ἐκκλησία στέκεται προσευχητικῶς δίπλα στούς νέους μας στήν στιγμή αὐτή τῆς ζωῆς τους, ἐντείνουσα τίς ἱκεσίες Της πρός τόν Κύριον, ὥστε Ἐκεῖνος νά τούς φωτίσει, στηρίξει καί ἐνισχύσει στόν δύσκολο ἀγῶνα τους γιά τήν εἰσαγωγή τους στήν τριτοβάθμια Ἐκπαίδευση. Πρός τόν σκοπό αὐτό, στούς ἱερούς Ναούς τῶν πόλεων, Σερρῶν καί Νιγρίτης καί ὅπου ἀλλοῦ ὑπάρχουν σέ κωμοπόλεις ἐξεταστικά Κέντρα, παραμονές τῶν πανελλαδικῶν ἐξετάσεων, θά τελεῖται ἡ θ. Λειτουργία. Ἐπίσης, σέ ἱερούς Ναούς κυρίως πλησίον τῶν ἐξεταστικῶν Κέντρων, καθ’ ὅλας τάς ἡμέρας τῶν ἐξετάσεων, θά τελεῖται ἡ ἱερά Παράκλησις, γιά τόν φωτισμό καί τήν πνευματική καί ψυχολογική στήριξη τῶν ὑποψηφίων.

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

ὄμορφη αὐτή προσπάθειά σας, στόν ἀγώνα σας γιά ἐπιτυχία καί καταξίωση. Καλό διάβασμα, παιδιά μου μέ μεθοδικότητα, ἀφοσίωση στά ὁράματά σας καί πίστη στόν Ἅγιο Θεό. Ἡ δέ χάρις τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ εὔχομαι νά ριζώνῃ στίς καρδιές σας καί νά ἀποτελῇ τό μόνιμο ὁδηγό σας. Μετά πατρικῶν εὐχῶν καί ἀγάπης Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ *** Λιγότεροι κατά 270.158 ή 42,87% θα είναι οι εργαζόμενοι που θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο. Ακριβέστερα, έχει προγραμματιστεί την τρέχουσα εβδομάδα να πληρωθούν όλοι όσοι κατά τον συγκεκριμένο μήνα τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για 202.741 εργαζόμενους, όταν έναν μήνα πριν, τον Απρίλιο, ήταν 472.899 οι δικαιούχοι, δηλαδή αισθητά περισσότεροι! Το γεγονός ότι «άνοιξε η οικονομία» ασφαλώς και περιορίζει τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ). Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι μπαίνουν, μετά από μια μακρά περίοδο προστασίας, «στα βαθιά». Αυτό σημαίνει ότι, για όσο χρονικό διάστημα κάποιος εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή σύμβασης, δεν κινδυνεύει με απόλυση. Όμως μόλις παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα θα φανεί και το μέγεθος της όποιας «ζημιάς» έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της πανδημίας… Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων δείχνει ότι περιορίζεται σημαντικά η καταβολή μισθοδοσίας απευθείας από τις επιχειρήσεις, αλλά παραμένει ο κίνδυνος σταδιακής αύξησης της ανεργίας από μήνα σε μήνα. ***

***

Μήνυμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. κ. Θεολόγου πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως πού διαγωνίζονται στίς Πανελλαδικές Σχολικές Ἐξετάσεις. Ἀγαπητά μου παιδιά, Σέ λίγες ἡμέρες ἕνας ὡραῖος ἀγώνας ξεκινᾶ. Εἶναι ὁ ἀγώνας σας γιά τήν εἰσαγωγή σας στά Ἀνώτερα καί Ἀνώτατα Ἐκπαιδευτικά Ἱδρύματα τῆς πατρίδας μας. Οἱ κόποι μιᾶς ὁλόκληρης χρονιᾶς, πικρῆς, δύσκολης, πρωτόγνωρης λόγῳ τῆς πανδημίας covid-19, θά ἀγωνισθεῖτε νά βροῦν τήν δικαίωσή τους στά τετράδια τῶν ἐξετάσεων. Εὔχομαι νά τό ἐπιτύχετε. Αὐτή τήν ὥρα θά ἤθελα ὅμως νά γνωρίζετε ὅτι κοντά σας εἶναι μαζί μέ τούς γονεῖς καί τούς δασκάλους σας καί ἡ ἁγία Ἐκκλησία, ἡ φιλό­στοργη πνευματική μητέρα ὅλων μας. Οἱ ἐξετάσεις αὐτές εἶναι σίγουρα μιά πολυ­ επίπεδη πρόκληση. Σέ αὐτή τήν πρόκληση ὅμως δέν ἀπαντᾶμε μέ βιασύνη, προχειρότητα καί ἀπολυτότητα. Ἡ διαχείριση τῆς ἐπιτυχίας ἤ τῆς ἀποτυχίας ἀπαιτεῖ σύνεση, μετριοφροσύνη καί σεμνότητα. Ἡ ζωή δέν κρίνεται στούς ἐνδιάμεσους σταθμούς, ἀλλά συνολικῶς καί καθολικῶς. Ὅτι σήμερα ὀνομάζουμε ἐπιτυχία αὔριο μπορεῖ νά γίνει ἀποτυχία, ὅταν τήν προσεγγίσουμε μέ ἐπιπολαιότητα καί ἐγωϊσμό. Ἡ δε σημερινή ἀποτυχία μέσα ἀπό τήν πίστη, τήν ἐγρήγορση καί τόν δημιουργικό ἀγώνα μπορεῖ νά προετοιμάσει τόν δρόμο γιά τήν αὐριανή ἐπιτυχία. Ὁ Θεός, παιδιά μου, μέσα στήν φιλάνθρωπη ἀγάπη Του ἔχει γιά τόν καθένα μας τήν μέριμνά Του. Μήν τό ξεχνᾶτε αὐτό! Οἱ ἅγιοι Πατέρες, ὡς ἄριστοι παιδαγωγοί καί ἀνατόμοι τῆς ἀνθρώ­πινης ψυχῆς μᾶς διδάσκουν νά ἀντιμετωπίζουμε τίς προκλήσεις τῆς ζωῆς μας μέ πίστη στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, μέ προσευχή καί ἀγώνα γιά ἀξιοποίηση τῶν χαρισμάτων πού μᾶς χαρίζει ἠ πρόνοιά Του. Σᾶς εὔχομαι λοιπόν ἀπό τά βάθη τῆς καρδιᾶς μου κάθε ἐπιτυχία στήν

Την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του ελληνικού λαδιού σε όλο τον κόσμο καθώς και τη διαμόρφωση ενός μελετημένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός κατά την διάρκεια χαιρετισμού του σε εκδήλωση με θέμα «Καμπάνια για την αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου. Τα δίκτυα εμπορίας του ελαιολάδου από το στάδιο της άλεσης έως τον τελικό καταναλωτή: Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές;». «Ως πολιτεία, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα ακόμα περισσότερο, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο της ποιότητας σε όλον τον κόσμο», επισήμανε σχετικά ο Σπ. Λιβανός. Μάλιστα για την επίτευξη αυτού του στόχου ανακοίνωσε ότι συστάθηκαν στο ΥΠΑΑΤ δύο ομάδες εργασίας, η μία για το λάδι και μία για την ελιά, οι οποίες αποτελούνται από έγκριτους επιστήμονες, εκπροσώπους της πραγματικής αγοράς, ειδικούς. Οι δύο αυτές ομάδες εργασίας θα εργαστούν στην διαμόρφωση της εθνικής στρατηγική δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, διορθώνοντας λάθη και αλλάζοντας κακές νοοτροπίες του χθες. «Αυτή η πολιτική εντάσσεται σε ένα ευρύ και φιλόδοξο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, που θα αναδείξει την ξεχωριστή διατροφική υπεροχή τους και θα τους δώσει προστιθέμενη αξία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσον αφορά την παραγωγή για την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι είναι 275.000 τόνοι, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την περσινή. Ενώ, όσον αφορά στις τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου δείχνουν μια ανοδική τάση, με την Μεσσηνία στα 3,30 €/κιλό, την Λακωνία 3,25€/κιλό και τα Χανιά στα 3,10 €/κιλό. Τέλος, οι εξαγωγές ελαιολάδου από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Μάρτιο 2021 βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο και έχουν φθάσει περίπου τους 100.000 τόνους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021Επιστολή του δημοτικού συμβούλου Σερρών Β. Τερζή

«Καλημέρα Γιώργο, κουκιά σπέρνω…»

Ο

δημοτικός σύμβουλος Σερρών Βασίλης Τερζής δίνει τη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή δίνοντας απαντήσεις στον αντιδήμαρχο Σερρών Γ. Νυκτοπάτη. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Γνωρίζοντας το ποιόν και το χαρακτήρα του Αντιδημάρχου Έργων, αντιλαμβάνομαι πως το ύφος του κειμένου είναι μάλλον προϊόν υποδείξεων ή και παραγγελίας. Παρόλα αυτά, ως παλιός αθλητής πετοσφαίρισης (volley), χαίρομαι για την ωραία πάσα και απαντώ σε πρώτο χρόνο. Κύριε Αντιδήμαρχε,

1

Απαντήσατε μόνο για την ανάθεση των φωτιστικών σωμάτων με ηλεκτρονικό διαγωνισμό, αλλά επιμελώς δεν απαντάτε, οπότε αποδέχεστε, τις άλλες 8 απευθείας αναθέσεις, ύψος 150.000 που έγιναν σε γραφεία εκτός Σερρών.

2

Δεν απαντάτε επίσης στην έλλειψη ή όχι επικοινωνίας με τις τέσσερεις μεγάλες, Σερραϊκές κατασκευαστικές εταιρίες, για την κατάθεση ενδιαφέροντος και προσφορών, για τη συντήρηση της γέφυρας του «Τσέλιου». Έργο απευθείας ανάθεσης 371.898,01 ευρώ.

3

Δεν απαντάτε τέλος για τον αν γνωρίζατε για την απουσία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Έγκρισης Απαλλαγής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όταν ανακοινώνατε δημόσια, ως Αντιδήμαρχος, πως θα δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα τη μια Μάρτιο, την άλλη Απρίλιο και την άλλη Μάιο.

4

Φυσικά και ενημέρωνα, έλεγα την άποψη, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου ως μέλος της παράταξης Αγγελίδη.

Δ

ε νομίζω να περιμένατε πως επικοινωνούσαμε μεταξύ μας με Δ.Τ για να τα γνωστοποιώ στην κοινωνία. Και εσείς όμως θα πρέπει να παραδεχτείτε πως και στο γραφείο σας επισκέφτηκα και τηλέφωνο σας πήρα για τρέχοντα θέματα του Δήμου και ιδιωτικά και δημόσια σας ευχαρίστησα και σας συνεχάρη για επίλυση θεμάτων.

Ε

πιπλέον χωρίς να κατείχα 5 χρόνια έμμισθη θέση ή Αντιδημαρχεία, θα βρείτε την υπογραφή μου σε πάρα πολλά θέματα υποδομής αρμοδιότητας μου, στα οποία δόθηκε οριστική λύση.

Π

αράδειγμα μικρό, τα Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας των σχολικών γυμνα-

στηρίων και του Υπογείου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

5

Η διαχείριση των ξενώνων της «Χρυσοπηγής» δεν ήταν αρμοδιότητα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Οι φορείς που χρησιμοποιούσαν τους ξενώνες έκαναν αίτηση απευθείας στον Δήμο Σερρών. Η αναφορά σας στην «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση» αφορά τον ανάδοχο της εκδήλωσης, ο οποίος με την υπογραφή της σύμβασης, κατόπιν Διακήρυξης Δημόσιου Πρόχειρου Διαγωνισμού, αναλάμβανε εξολοκλήρου όλα τα διαδικαστικά, τεχνικά και οικονομικά δεδομένα για την υλοποίηση του έργου.

Η

Κ.Ε.Δ.Η.Σ. δεν εμπλέκονταν πουθενά.

Με ξεπερνά ο υπαινιγμός σας, πως ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με μεταπτυχιακές σπουδές και επιμορφώσεις και ύστερα από 34 χρόνια στο χώρο του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, με περισσότερες από 80 εισηγήσεις σε σεμινάρια και συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκατοντάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, περίμενα τον Δήμο και την ΚΕΔΗΣ για να κάνω Δημόσιες σχέσεις. «Βλέπετε εγώ πριν δεν έπαιζα τάβλι». Ούτε και εσείς βέβαια

περιμένατε να αναδειχτείτε στην κοινωνία γεμίζοντας το προσωπικό σας προφίλ στο F.B με ζαρντινιέρες, παγκάκια, πλάκες πεζοδρομίου και κάγκελα!!! Σε αντικατάσταση του λάθους για το διαγωνισμό και την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων συνολικής αξίας 49.000,00+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη), προσθέτω και άλλες απευθείας αναθέσεις εκτός Σερρών, αντίστοιχα μεγαλύτερου συνολικού ποσού.

1

Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, προϋπολογισμού 23.131,60€ με ΦΠΑ, (Θεσσαλονίκη).

2

Συντήρηση - Υποστήριξη Λογισμικού και Εξοπλισμού e- Health στο Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Σερρών και 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη Ηλικιωμένων, 17.800+ΦΠΑ (Θεσσαλονίκη).

3

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αξιολόγησης του Δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Δήμου Σερρών και Σχεδιασμού - Οργάνωσης Επιχειρησιακού Σχεδίου Αξιοποίησης του, 18.050+ΦΠΑ (Θεσσαλονίκη). Όντως Κρίμα… Με τιμή Βασίλης Τερζής

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σ

ε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος για την έναρξη των Πανελληνιων Εξετάσεων, τονίζει: Αγαπητά μας παιδιά, Ξεκινά μια από τις πολλές μάχες, που θα χρειαστεί να δώσετε στη ζωή σας. Μάχη σημαντική, όχι όμως και απόλυτα καθοριστική για το μέλλον και από την οποία όλοι μας έχουμε πείρα. Οι φετινές εξετάσεις σας έχουν το χαρακτηριστικό ότι διεξάγονται ύστερα από μία πρωτοφανή και δύσκολη περίσταση, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού covid – 19. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να

σας πτοήσει, αλλά, αντιθέτως, να χαλυβδώσει την θέλησή σας για επιτυχία.

Η συστηματική εργασία, που έχετε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, συνδυαζόμενη με ψυχραιμία και υπομονή, αποτελούν

τα κατάλληλα εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση στην δοκιμασία σας αυτή. Ακόμη, όμως, και αν την χρονιά αυτή δεν ευοδωθεί ο σκοπός σας, η εμπειρία, που θα αποκτήσετε θα σας φανεί χρήσιμη στην επόμενη. Άλλωστε, στην ζωή, το σημαντικότερο είναι να μάθουμε να στεκόμαστε όρθιοι, ό,τι κι αν συμβεί.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία και στους γονείς σας υπομονή και καρτερικότητα για την περίοδο αυτή. O Aντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

Συναξάρι Αγίων…

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, προστάτις των παρθένων, των ψυχορραγούντων, των πυροβολητών (Β΄ Μέρος)

Επιμέλεια: Ελευθερία Ξενοδόχου (e-mail: elxeno@hotmail.com)

Ναοί – Μονές – προσκυνήματα της Αγίας Βαρβάρας

Ο

ι κάτοικοι της Αττικής γης διακρίνονταν πάντοτε για την ευλάβειά τους καθώς και την πίστη τους προς την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων. Έτσι ανήγειραν αρκετές εκκλησίες για να προσκυνούν τιμητικά την αγαπημένη τους Αγία. Εντός λοιπόν της Αττικής προσκυνούμε την Αγία Βαρβάρα στους Ιερούς Ναούς του Ψυχικού (ιστορικός του 16ου αιώνος), Άνω Πατησίων, Αργυρουπόλεως, Ιλίου, Δάφνης, Αιγάλεω (όπου το ίδρυμα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος), Μεταμορφώσεως (Κουκουβάωνες) περιοχής παλαιού μπαρουτάδικου, στο Ιερό Μετόχιο Μεγάρων (που ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυπαρισιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου), στο αριστερό κλίτος του πανσέπτου Πανεπιστημιακού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέας και στο ομώνυμο μετόχι της Μονής Σινά στον Κόκκινο Μύλο. Παρεκκλήσια της Αγίας ευρίσκονται σε διάφορα στρατόπεδα του Πυροβολικού σε όλη την ελληνική επικράτεια (π.χ. στο κέντρο Θηβών, στα στρατόπεδα Παπαργύρη, Φωστηρίδη, Κορυλόβου Δράμας κλπ.). Στην Αγία Βαρβάρα είναι αφιερωμένη η ομώνυμη Μονή στα Τάλαντα Σύρου που ιδρύθηκε το 1900 από τον Υδραίο Ιερομόναχο Ιωακείμ Πολίτη, αδελφό της Σκήτεως των Πατέρων της Χίου και υποτακτικό του Οσίου Ασκητού Παχωμίου και Γέροντα του Αγίου Νεκταρίου. Από την Μονή αυτή κατά την κατοχή (1942-1949) πέρασε και η Γερόντισσα Θεοδούλη Κουνδούρου η οποία εν συνεχεία ίδρυσε στην Ηλιούπολη Αττικής την Ιερά Μονή Θεομήτορος και τα γνωστά σήμερα εκπαιδευτήριά της. Το όνομα της Αγίας φέρει και η Μετεωρική Γυναικεία Μονή (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-) Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου που ανηγέρθη το 1545 και το καθολικό της είναι διακοσμημένο με εξαίρετες βυζαντινές τοιχογραφίες. Στην Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείριον Βοιωτίας το όνομα της Αγίας Βαρβάρας φέρει η κρύπτη όπου ο τόπος ενταφιασμού του Οσίου και η μνήμη της τιμάται στο αριστερό –εντοιχισμένο με το Καθολικό- παρεκκλήσιο που φέρει το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου (Κοίμησις-Εισόδια) και Αγίας Βαρβάρας.  Στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας η Αγία Βαρβάρα τιμάται στο ωραιότατο παρεκκλήσιο στο Ύδραμα της πόλεως με τιμές πολιούχου καθώς και στο ιστορικό ναΐδριο στον περίβολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης (του έτους 452) στο Παγγαίον Όρος. Στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου υφίσταται γυναικεία Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Σιδηρόκαστρο πλησίον των θερμών πηγών.  Στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας ευρίσκεται το προσκύνημα της Αγίας στα Προκοπάτα που κτίστηκε τον 18ο αι. εις ανάμνησιν θαύματος της Αγίας, η οποία έσωσε από θάνατο ένα νήπιο το οποίο παίζοντας έπεσε στην χαράδρα. Η μητέρα του, επικαλούμενη την Μεγαλομάρτυρα, αφιέρωσε την περιουσία της με την οποία κλείστηκε το σπήλαιο στην βάση της χαράδρας και μετετράπη σε Ναό. Το θαύμα αυτό ήταν η αφορμή για μετονομασία του παρακειμένου εκκλησιδίου του Αγίου Βαρβάρου του Μυροβλύτου (15 Μαΐου) σε Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Προς αναψυχήν των προσκυνητών η μητέρα του νηπίου μερίμνησε για το άνοιγμα πηγαδιού στην κορυφή της χαράδρας, από την οποία σήμερα περνά αυτοκινητόδρομος. Στο χωριό Σταυρός της νήσου Ιθάκης υφίσταται ο περικαλλής Ιερός Κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Βαρβάρας ο οποίος ανηγέρθη δια χειρών και εξόδων του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη του Ιθακησίου και Βατοπεδινού μοναχού πριν το 1836 και επί των ερειπίων αρχαίου ναού της Αγίας. Τέλος μνημονεύουμε τους δύο αρχαιότερους ναούς της Αγίας που διαθέτουν από τις παλαιότερες αγιογραφημένες εικόνες και είναι ο Κοπτικός (πρώην Ορθόδοξος) του 5ου αι.  στο Παλαιό Κάϊρο (όπου και φορητές εικόνες της) και στην κοιλάδα Goreme  της Καππαδοκίας (τοιχογραφία 11ου αι.). Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα πολλών : Οι όπου γης Χριστιανοί εμπνεύστηκαν από την ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και βρήκαν καταφυγή στις πρεσβείες της. Έτσι την θεωρούν πρώτα απ’όλα προστάτιδα του πυροβολικού σώματος Στρατού όλοι οι χριστιανοί και ιδιαιτέρως στην πατρίδα μας όπου η εορτή της καθιερώθηκε ως επίσημη εορτή αυτού του στρατιωτικού σώματος. Το έθιμο αυτό εισήλθε στην χώρα μας από την Δύση όπου θεωρήθηκε ότι οι τιμωρητικοί κεραυνοί που κατέκαυσαν τον άσπλαγχνο πατέρα της συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού. Για πρώτη λοιπόν φορά το «Ελληνικό τάγμα πυροβολιστών» (ονομασία της παλαιάς εποχής) εόρτασε την Αγία Βαρβάρα κατά την 4η Δεκεμβρίου 1829 δια τελέσεως δοξολογίας, δια παραθέσεως επισήμου στρατιωτικού δείπνου στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς τους κ.τ.λ.  Παλαιότερα επίσης «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων  και έτσι θεωρείται προστάτης των πυριτιδοποιών. Κατά τα νεότερα χρόνια θεωρήθηκε προστάτις της Ελλάδος λόγω των γνωστών γεγονότων που προκάλεσαν οι αντάρτες στην μνήμη της Αγίας στις 4 Δεκεμβρίου 1944 στου Μακρυγιάννη στην

Αθήνα. Η Αγία επίσης συνδέθηκε με την θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς και θεωρείται ως προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα αλλά και των Νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας επιδημίες χολέρας, πανούκλας και ευλογιάς είχαν ενσκήψει πολλές φορές στην παλαιά Αθήνα. Μάλιστα ο λαός πίστευε ότι «εις τους κατά το Αστεροσκοπείον χώρους κατοικούσαν τρεις γυναίκες, η πανούκλα, η χολέρα και η βλογιά» που κατά καιρούς ταλαιπωρούσαν τους Αθηναίους με την φοβερή και θανατηφόρα παρουσία τους. Όμως υπήρχαν προστάτες Άγιοι όπως ο Άγιος Χαράλαμπος κατά της πανούκλας και η Αγία Βαρβάρα κατά της ευλογιάς που τις καταπολεμούσαν και τις έθεταν ως τρόπαιο κάτω από τα πόδια τους. Αυτό φαίνεται στην παλαιά αθηναϊκή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κεραμεικού όπου απεικονίζεται η Αγία Βαρβάρα ένθρονη έχοντας ως υποπόδιό της την ασθένεια της ευλογιάς με μορφή άσχημης γυναίκας. Επίσης μεταξύ Τρύφου και Δρυμού Βόνιτσας υπάρχει μια ιαματική πηγή που φέρει το όνομα της Αγίας Βαρβάρας και θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Ακόμα η Αγία θεωρείται προστάτις των πυροσβεστών, των τυφεκιοφόρων, των μεταλλορύχων, των αρχιτεκτόνων, των βιβλιοθηκαρίων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών, των μαθηματικών, των σταφιδεργατών (Ηράκλειο Κρήτης), των ναυτεργατών. Εξαιρετικώς όμως τιμάται ως προστάτις των παρθένων, των ετοιμοθανάτων-ψυχορραγούντων και όσων εργάζονται με κίνδυνο αιφνιδίου και βιαίου θανάτου. Εξάλλου αυτό φανερώνει το άγιο Ποτήριο στα χέρια της, ότι δηλαδή πρέπει ο πιστός για να μην γευθεί το πικρόν ποτήριον του θανάτου να είναι έτοιμος με τα έργα της μετανοίας να λάβει το «ποτήριον της ζωής» και να αποφύγει τον πνευματικό θάνατο και την αιώνια καταδίκη. Υπάρχει ακόμη μοναστηριακή παράδοση που επιβάλλει να γίνεται προσευχή με κομβοσχοίνι στην Αγία Βαρβάρα για την αποτροπή αιφνιδίου θανάτου και την επίτευξη χριστιανικού και ειρηνικού τέλους. Είναι τέλος και προστάτιδα όσων κινδυνεύουν από καταιγίδες, κεραυνούς και πυρκαγιές.

Από την Υμνολογία για την Αγία Βαρβάρα ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ Ήχος δ’. Βαρβάραν την αγίαν τιμήσωμεν∙ εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε, και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών, βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος. Έτερον. Ήχος πλ. α΄. Τον Συνάναρχον Λόγον. Της Τριάδος την δόξαν ανακηρύττουσα, εν τω λουτρώ τρεις θυρίδας υπεσημήνω σοφώς, κοινωνίαν πατρικήν λιπούσα πάνσεμνε∙ όθεν ηγώνισαι λαμπρώς, ως Παρθένος ευκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Αλλά μη παύση πρεσβεύειν, ελεηθήναι, τας ψυχάς ημών. Κοντάκιον. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ. Τω εν Τριάδι ευσεβώς υμνουμένω, ακολουθήσασα σεμνή Αθληφόρε, τα των ειδώλων έλιπες σεβάσματα, μέσον δε του σκάμματος, εναθλούσα Βαρβάρα, τυράννων ου κατέπτηξας, απειλάς ανδρειόφρον, μεγαλοφώνως κράζουσα σεμνή∙ Τριά-

δα σέβω, την μίαν Θεότητα. Μεγαλυνάριον. Πατέρα λιπούσα τον δυσσεβή, εδείχθης θυγάτηρ, Βασιλέως των ουρανών, υπέρ ου προθύμως, αθλήσασα Βαρβάρα, λυτρούσαι πάσης νόσου, τους προσιόντας σοι.  

Βιβλιογραφικές πηγές:

• Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Συναξαριστής των δώδεκα μηνών», τόμος δεύτερος, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη, Θεσσαλονίκη 1998. • Βασιλοπούλου Χαραλάμπους, Αρχιμανδρίτου, «Η Αγία Βαρβάρα», εκδόσεις Ορθόδοξος Τύπος, Βίοι Αγίων, Αθήναι. • Ευστρατιάδου Σωφρονίου Μητροπολίτου πρ. Λεοντοπόλεως «Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Έκδοσις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1955. • Λαγγή Ματθαίου, Αρχιμανδρίτου «Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόμος ΙΒ’, Μην. Δεκέμβριος, Αθήναι 1979. • Μικραγιαννανίτου Γερασίμου, Μοναχού, «Νέος Ενιαύσιος Στέφανος», Άγιον Όρος 2006. • Μολοττού Ζώτου, «Λεξικόν των Αγίων Πάντων της Ορθοδόξου Εκκλησίας», έν Αθήναις 1904. • Σιμωνοπετρίτου Μακαρίου, Ιερομονάχου, «Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Διασκευή εκ του Γαλλικού Ξενοφών Κομνηνός, τόμος τέταρτος, Δεκέμβριος, Ίνδικτος, Αθήναι 2008. • «Συναξάριον Κωνσταντινουπόλεως», (Delehaye Hippolyte, Propylaeum ad Acta Sanctorum, Novembris, Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae), Bruxellis • «MarΧyrologium Romanum». • «Μηνολόγιον Βασιλείου Πορφυρογεννήτου», Πατρολογία ΜΙGΝΕ, τ. 117, στ. 192 • Συμεών Μεταφράστου «Άθλησις της Αγίας ενδόξου και καλλινίκου μεγαλομάρτυρος του Χριστού Βαρβάρας», Πατρολογία ΜΙGΝΕ, τ.116, στ.301-316. • Ιωάννου του Δαμασκηνού, «Εγκώμιον εις την αγίαν και ένδοξον του Χριστού μάρτυρα Βαρβάραν», Πατρολογία ΜΙGΝΕ, τ. 96, στ. 781813. • Cairo today, Απρίλιος 1988, σελ. 27-28 • Attwater Donald, «Dictionary of saints» , σελ. 54 • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Φοίνιξ» • Μηνιαίον Δεκεμβρίου, Εκδόσεις «Φώς», σελ. 27-40 • Αγαθαγγέλου Επισκόπου Φαναρίου, «Ιερά λείψανα Αγίων της καθ’ημάς Ανατολής στη Βενετία», Εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 114-118 • Αγιεροθεϊτίσσης Ισιδώρας Καθηγουμένης, «Προσκυνητάριον του Ιερού Μετοχίου “Αγία Βαρβάρα” πλησίον της πόλεως Μεγάρων», Έκδοσις Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, Νοέμβριος 2007. • Γεδεών Μανουήλ «Βυζαντινόν Εορτολόγιον», Κωνσταντινούπολις 1899, σελ. 197 • Ράμφου Ιωάννου Πρωτοπρεσβυτέρου, «Αγιολογικά μελετήματα», Αθήναι 1987, σελ. 2-30-31 • «Corpus beatae Barbarae in Constantinopolim est delatum tempore Justiniani imperatoris et in ecclesia S.Salvatoris, qual graece dicitur Loco Pastu collocatum», Fl. Corner, Ecclesiae Venetae cit., II, σελ. 180 • Καμπούρογλου Δημητρίου Γρ., «Ιστορία των Αθηνών», τ. Β’, σελ. 156 • Καββαδία Δημητρίου Ιερομόνου, «Τα Ιερά Προσκυνήματα της Κεφαλλονιάς – The Ηoly Shrines of Cephalonia», Αθήναι 2002 • Μικραγιαννανίτου Γερασίμου Μοναχού, «Ακολουθία της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας», Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας, Άνω Τούμπα-Θεσσαλονίκη (Πεμπτουσία, 4 Δεκεμβρίου 2019, Αρχ. Δημήτριος Καββαδίας)


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

11

Ελλάδα 2.0:

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν την άλλη εβδομάδα

Τ

ο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», αναμένεται να περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα των Εθνικών Σχεδίων που θα λάβουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άλλη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη πρώτη αυτή λίστα θα περιλαμβάνεται και το «Ελλάδα 2.0». «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Έως σήμερα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια» τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι «η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν». Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, δηλαδή της

προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 13% από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ, αναμένονται εντός του Ιουλίου. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν στα κράτη-μέλη τον Ιούλιο». Οι επικείμενες ανακοινώσεις των πρώτων αξιολογήσεων των Σχεδίων Ανάκαμψης των χωρών –μελών έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι την άλλη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Τυπικά μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από την Επιτροπή, θα υπάρξει μία διαδικασία δύο εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από τα αρμόδια όργανα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα δεν

έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κι ενός έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η προεδρία της Πορτογαλίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Κατόπιν θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να διατεθούν τα χρήματα της προκαταβολής που δικαιούνται τα κράτη.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σ

το πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2021 στις 14 Ιουνίου, η οποία συμπίπτει με την επέτειο της κατάκτησης του Χρυσού Eurobasket 1987 από την Ελληνική Εθνική Ομάδα, η Lions Basketball Academy του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού και η εταιρία «Γατίδης Fresh» που αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή από την ίδρυσή της, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Σερρών και με την υποστήριξη του Συνδέσμου φίλων της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ «Οι Πελαργοί», θα πραγματοποιήσουν μεγάλη «Εθελοντική Αιμοδοσία» την Κυριακή 13 Ιουνίου και ώρες 09:00-13.00 στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”

του Διοικητηρίου Σερρών (Κ. Καραμανλή 36), υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Κ.Μ. Τόσο η εταιρία Γατίδης Fresh, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και η πρότυπη Ακαδημία Μπάσκετ του Πανσερραϊκού, αμφότεροι ως ενεργά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε καθήκον τη στήριξη του Νοσοκομείου μας και επιτακτική ανάγκη την ανταπόκρισή μας στις αυξημένες ανάγκες του σε αίμα, ιδιαιτέρως εν μέσω της πανδημίας από τον θανατηφόρο ιό SARS COVID-19. Με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης λοιπόν, καλούμε

όλους τους συμπολίτες μας την προσεχή Κυριακή σε έναν ασφαλή και εύκολα προσβάσιμο χώρο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προσφέροντας αίμα, το πολυτιμότερο δώρο της ζωής! Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. • Πληροφορίες – ραντεβού: → Lions Basketball Academy: 6949 442907 (Μιχαηλίδου Κική) → Γατίδης Fresh: 2321 066356 (εσωτ. κωδικός 2020) → Τμήμα Αιμοδοσίας Γ.Ν. Σερρών: 23210 94643

Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα αυτά εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν στην χώρα μας έως το τέλος Ιουλίου. Εντός του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου, προγραμματίζεται και η έξοδος της Κομισιόν στις αγορές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό της Ευρ. Επιτροπής Γιοχάνες Χαν «έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις προχρηματοδοτήσεις, με διάφορες εκδόσεις ομολόγων, πριν από τις καλοκαιρινέ διακοπές».


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

Basket League:

Πρωταθλητής για 40ή φορά στην Ιστορία του ο Παναθηναϊκός

Τ

ον 40ό τίτλο στην ιστορία του και 12ο νταμπλ στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ πανηγύρισε το βράδυ της Πέμπτης (10/06) ο Παναθηναϊκός, μετά το εκτός έδρας 82-66 επί του Λαυρίου. Οι «πράσινοι» στον 4ο τελικό των play off της Basket League έκαναν το 3-1 και κατέκτησαν το πρωτάθλημα, έχοντας απέναντί τους μία ομάδα που απέδειξε μέχρι το τελευταίο λεπτό ότι απόλυτα δικαιολογημένα έφτασε σε αυτό το σημείο. Μετά το αρχικό 10-8 του Λαυρίου, η ομάδα του Όντεντ Κάτας απάντησε με σερί 9-0 κι έκτοτε δεν κοίταξε πίσω της. Ξέφυγε με 41-26, μπήκε με +10 στ΄ αποδυτήρια για το πρώτο μέρος (41-31) και παρά την προσπάθεια που κατέβαλλε στο δεύτερο μέρος το συγκρότημα

του Χρήστου Σερέλη, αυτή την φορά οι «πράσινοι» είχαν τις απαντήσεις και επί της ουσίας δεν απειλήθηκαν ποτέ. Με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να κάνει ένα ακόμη μεγάλο ματς και τον Ντίνο Μήτογλου άξιο συμπαραστάτη του, το «τριφύλλι» έφτασε στο στόχο του και με τον τρόπο αυτό έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο τη σεζόν 2020/2021 κατακτώντας το νταμπλ (είχε επικρατήσει και στον τελικό Κυπέλλου του Προμηθέα Πατρών). Ο Παπαπέτρου με 24 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ ήταν σε ένα ακόμη ματς ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, που επίσης είχε σε μεγάλη βραδιά και τον Μήτογλου, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με double double (23 πόντους, 11 ριμπάουντ), ενώ σημαντική ήταν και

η συνεισφορά του Παπαγιάννη με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Προκριματικοί Μουντιάλ:

Ασταμάτητη η Βραζιλία, «πέταξε» βαθμούς η Αργεντινή

Ο Ντιαλό με 17 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ του Λαυριού, ενώ με 14 τελείωσε το ματς ο

Τρίτη η ΑΕΚ στη φετινή Basket League

Σ

Έ

να ακόμη σημαντικό βήμα για την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022 έκανε η Βραζιλία με το εκτός έδρας 2-0 επί της Παραγουάης. Την ίδια ώρα, η Αργετινή άφηνε δύο πολύτιμους βαθμούς στο ματς με την Κολομβία (2-2). Η Βραζιλία «τρέχει» με... σπασμένα φρένα προς το Κατάρ. Με το 2-0 επί της Παραγουάης έκανε το 6 στα 6 στην φάση των προκριματικών της ζώνης της Λατινικής Αμερικής και καμία ομάδα, τουλάχιστον, προς το παρόν δεν μπορεί να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της «Σελεσάο» στο ματς με την Παραγουάη ήταν ο Νεϊμάρ. Ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν άνοιξε το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, ενώ στις καθυστερήσεις έδωσε την ασίστ στον Πακετά για το τελικό 2-0. Στην Μπαρανκουίλα της Κολομβίας, η Αργεντινή απέτυχε να επικρατήσει των γηπεδούχων με το τελικό 2-2 να «σφραγίζει» τις προσπάθειες των 22 παικτών. Βασικός σε όλο το ματς με την «Αλμπισελέστε» ήταν ο Λιονέλ Μέσι.

Η ομάδα του Σκαλόνι προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο δεκάλεπτο με τα γκολ των Ρομέρο και Παρέδες κι έδειχνε πως θα έκανε «περίπατο». Τελικά, όμως, ισοφαρίστηκε από τους «καφετέρος», με αποτέλεσμα να γνωρίσει την 3η ισοπαλία της στα προκριματικά (έχει και 3 νίκες) και να μείνει στο -6 από την πρωτοπόρο Βραζιλία. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 6ης αγωνιστικής: Εκουαδόρ - Περού 1-2 Βενεζουέλα Ουρουγουάη 0-0 Κολομβία-Αργεντινή 2-2  Παραγουάη - Βραζιλία 0-2 

Κάρτερ και με 12 ο Γερομιχαλός.

την τρίτη θέση της φετινής Α1 Ανδρών κατετάγη η ΑΕΚ, που νίκησε 95-72 τον Προμηθέα Πατρών στο ΟΑΚΑ, γράφοντας το 3-1 στη σειρά των «μικρών» τελικών, που αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι του Μάκη Γιατρά στον πάγκο των Πελοποννησίων. Η Ένωση προηγήθηκε με 24-12 στην πρώτη περίοδο, έχοντας σκοράρει τους 16 πόντους μέσα από τη ρακέτα. Με τους Μέικον και Χρυσικόπουλο να χτυπούν από τα 6,75 στη συνέχεια, οι «κιτρινόμαυροι» πήγαν στα αποδυτήρια με διαφορά 15 πόντων (53-38), με τον Προμηθέα να είναι άστοχος. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στο παι-

χνίδι, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στους 10 πόντους της διαφορά (69-59 στο 30΄). Στην τελευταία περίοδο, όμως, η ΑΕΚ βρήκε ξανά ρυθμό από την περιφέρεια, έσφιξε την άμυνά της κι έφτασε με άνεση στο 95-72. Ο Ντάριλ Μέικον Τζούνιορ αποτέλεσε και πάλι τη σταθερή λύση στην «κιτρινόμαυρη» επίθεση, τελειώνοντας με 20 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες του οι Κώστας Γόντικας (12π., 7ρ.), Γιανίκ Μορέιρα (13π.) και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (11π.). Από τον Προμηθέα Πατρών, που δε είχε τους Τζέριαν Γκραντ και Τζιάν Κλαβέλ στη σύνθεσή του, ξεχώρισε ο Δημήτρης Αγραβάνης με 17 πόντους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

13

144 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

1914 - 2021 : 107 χρόνια παρουσίας του Ε.Ε.Σ. στις Σέρρες

Μ

ε αφορμή τη συμπλήρωση 144 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Σερρών αισθάνεται έντονα την ανάγκη να εκφράσει και εγγράφως τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του, σε όλους τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις, τους συλλόγους και τους φορείς, οι οποίοι βρίσκονται κοντά του όλα αυτά τα χρόνια και συνδράμουν στο έργο του Ε.Ε.Σ. το οποίο επιτελείται στο Ν. Σερρών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους, επώνυμους και ανώνυμους, όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών

πρώτης ανάγκης κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το οποίο, σημειωτέον, σημαδεύτηκε από τις μεγάλες δυσκολίες, σε όλα τα επίπεδα, που δημιούργησε η πανδημία του SARS-CoV-2, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συνανθρώπων μας κατά την περίοδο της εορτής του Πάσχα.

- Το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών

Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε από καρδιάς :

- Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελενεκιτσίου - Τον Σύλλογο Εθελοντών Τριανταφυλλιάς Ν. Σερρών και φυσικά, όλους τους φίλους και φίλες, τα μέλη και τους εθελοντές μας που στηρίζουν αθόρυβα και με ζήλο όλα αυτά τα χρόνια τις δράσεις μας.

- Τον Όμιλο Επιχειρήσεων ΚΑΝΤΖΑΣ Σ/Μ - Το Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, 3ο χλμ Ε.Ο. Σερρών-Δράμας - Το Σ/Μ DISCOUNT MARKET ΑΞΙΑ, Βενιζέλου 111

Ελπίζουμε και στο μέλλον να σας έχουμε κοντά μας και η λίστα αυτή όσων αγαπούν και στηρίζουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να μεγαλώνει και να διευρύνεται διαρκώς, αποδει-

κνύοντας έμπρακτα τη στήριξή σας στο ανθρωπιστικό έργο του

Ερυθρού Σταυρού στο Νομό Σερρών, αλλά και τη χώρα μας!

Εκδήλωση λόγου και τέχνης αφιερωμένη στον Βισάλτη Αγιο Βενέδικτο Με αφορμή τα 200 χρόνια από το μαρτύριο του

Ο

Δήμος Βισαλτίας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200

Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, συνεχίζει με την πραγματοποίηση εκδήλω-

σης Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Πρόκειται για μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Βισάλτη Άγιο Νεομάρτυρα Βενέδικτο των εξ Εζεβών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το μαρτύριό του στις φυλακές του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 στις 8:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Στο πρώτο μέρος θα μιλήσει για τους νεομάρτυρες ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπι-

στημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος. Στο δεύτερο μέρος

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

της εκδήλωσης ο γνωστός καλλιτέχνης Πέτρος Γαϊτάνος θα τραγουδήσει έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια. Πριν την εκδήλωση, στις 7:00 μ.μ., θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικήτα, στη Νιγρίτα, στο τέλος του οποίου θα γίνουν τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου και η αποκάλυψη της αφιερωματικής πλάκας για την επέτειο των 200 χρόνων από το μαρτύριο του συντοπίτη μας Αγίου Βενέδικτου.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία : 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη. Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Μοτοπορεία για την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 12-13.06.2021

Μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά

μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει».

Ο Σύλλογος Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας και Αυτοκινήτου Σερρών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό από τα 108 χρόνια της απελευθέρωσης Σιδηροκάστρου, θα διοργανώσει άτυπη εκδρομή με πορεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εποχής, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στις 11.15 π.μ. έως τις 13.00 στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου και από τις 13.30 έως τις 17.00. στην πλατεία Αχλαδοχωρίου, δίνοντας στους δημότες τη δυνατότητα να δουν από κοντά οχήματα μιας άλλης εποχής. "Σ.Θ." nnn

Με έντονο ελληνικό χρώμα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid Στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid αναφέρθηκε μέσω του βήματος της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης.Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί «μήνυμα προς όλους τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό για το τι πραγματικά

«Είναι ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με έντονο ελληνικό χρώμα. Η πρόταση του πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε, και η εφαρμογή του στην πράξη από 1ης Ιουλίου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Ήρθε στη Βουλή ως ΠΝΠ για να προλάβουμε τη διαδικασία και να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουμε», διευκρίνισε. Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως «η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στο ότι υπήρχε ήδη ένα ψηφιακό σύστημα έτοιμο, πάνω στο οποίο, ακολουθήθηκαν τρεις αρχές: Πρώτη αρχή ότι το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, δεύτερη, ο σχεδιασμός υπηρεσιών με τον πολίτη στο επίκεντρό του και τρίτη, ότι το κράτος αξιοποιεί στον βέλτιστο βαθμό τις υποδομές του». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε: «Τα δύο συστήματα που εφαρμόσαμε, του εμβολιασμού και του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, παράγουν δύο μηνύματα, ένα προς το εσωτερικό και ένα προς το εξωτερικό. Ο εθνικός εμβολιασμός είναι ένα μήνυμα προς όλους στο εσωτερικό της χώ

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η σχολική χρονιά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήταν μία χρονιά ιδιαίτερη, με πολλά προβλήματα. Σίγουρα οι μαθητές δεν κατέκτησαν την γνώση στο βαθμό που θα μπορούσαν με την δια ζώσης διδασκαλία. Ήταν, όμως, μια καλή εμπειρία και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, την οποία η πολιτεία προετοίμασε και εφάρμοσε με έναν απρόσμενα επιτυχή τρόπο. Και θα μείνει ως μια θετική προίκα αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας Ευχόμαστε του χρόνου να μην χρειαστεί να κλείσουν οι σχολικές μονάδες και τα μαθήματα να γίνουν κανονικά χωρίς προβλήματα. Δ.Ν. ρας, για το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Γιατί αυτό που βλέπετε για το εμβόλιο, αφορά όλες τις κυβερνήσεις, γιατί χτίζεις πάνω σε ό,τι έχεις. Και εμείς επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε ότι καλή υποδομή είχαμε, όπως κάναμε για παράδειγμα για την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης. Στο εξωτερικό, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέτει στο τραπέζι ιδέες, μπορεί να προσφέρει, μπορούμε να μιλάμε για

το δικό μας παράδειγμα. Αυτή η ψηφιακή πολιτική covid, δίνει το μήνυμα ότι θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, ότι παράγει αποτέλεσμα». «Είναι μπροστά μας ένα φιλόδοξο ψηφιακό στοίχημα που μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια. Αν επενδύσουμε όλοι θα είναι νομοτέλεια, και αν το πιστέψουμε όλοι σίγουρα θα πετύχουμε», επισήμανε καταληκτικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. "Σ.Θ."

Profile for sertharros

12_06_2021  

12_06_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded