22-02-2022

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 52ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 15.086| ΤΡΙΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Πανεπιστημιούπολη Σερρών

Τα προβλήματά της άκουσε ο Α. Συρίγος

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεωργαντά με τους Σερραίους αγρότες

-Στόχος η ενδυνάμωση των υπαρχόντων τμημάτων δήλωσε ο υφυπουργός

-Αναμένονται εγκρίσεις για τη δημιουργία εστιών δήλωσε ο Α.Καϊσης u

3

u

4

Καμία αύξηση του τιμολογίου ύδρευσης - αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Σερρών

«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Θανάσης Σεϊτανίδης

Επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας στον Μητροπολίτη Θεολόγο

Υπήρξε ο τελευταίος Νομάρχης Σερρών πριν καθιερωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση u

Σε εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν θέμα επικαιρότητας

6

u

u

Νεκρός 82χρονος σε δασική περιοχή στο Λιθότοπο

Θετικές εξελίξεις για τις γεωτρητικές εργασίες στην περιοχή του Χαροπού u

3

6

Τον πυροβόλησε 70χρονος κατά την διάρκεια κυνηγιού

u

3

BUSINESS CONSULTING & MANAGEMENT

Λογιστικές - Φοροτεχνικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πλαταιών 1 Σέρρες Τ.Κ. 62121 2321065600 info@kantas-group.gr/www.kantas-group.gr

CMYK

CMYK

5


Σ.Θ. [

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

[

Ανατολή ήλιου: 07:06 - Δύση ήλιου: 18:11 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 5 λεπτά

σαν σήμερα

Νίκος Γιοβάνηςμέλος διοικούσας Πανεπιστημιούπολης Σερρών Θετική εικόνα άφησε η επίσκεψη Συρίγου

Γιάννης Τουρτουράςαντιδήμαρχος Σερρών Πολύ πρόχειρη η απόφαση για να βγούν τα τρακτέρ στο δρόμο

Σελήνη 20.5 ημερών

1630 Ο ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ-κορν. 1848 Ξεσπά η λεγόμενη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας. 1993 Μάνος Χατζιδάκις.H «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του Νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο - μανιφέστο του μεγάλου έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού, με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού». 2015 Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, με εισβολή οπαδών του «τριφυλλιού» στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά, οι πράσινοι θα επικρατήσουν με 2-1. 2016 Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, ανακοινώνει η Europol.

ΦΩΤΟγραφήματα

19 ασθενείς δίνουν μάχη στο Νοσοκομείο Σερρών

Τ

ο πρωί της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου στο Νοσοκομείο Σερρών νοσηλευόταν 19 ασθενείς. Από αυτούς οι 16 στις απλές κλίνες και οι 3 στη ΜΕΘ. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 92 νέες μολύνσεις για την Π.Ε. Σερρών. «Σ.Θ.»

ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Κατερίνα Σταυρακίδου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 700 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 700 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 700 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, σήμερα προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο σου σε συναισθηματική εκβάθυνση και αναγνώριση των βαθύτερων αναγκών σου! Περιόρισε συναισθηματικές εκδηλώσεις, πριν σιγουρευτείς για τις προθέσεις και την εντιμότητα των ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφείς και εκμεταλλεύσου την ισχυρή ενέργεια και την αυξημένη διορατικότητα σου, ώστε να κάνεις τα κατάλληλα ξεκαθαρίσματα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Αγαπητέ Ταύρε, σήμερα έχεις την ευκαιρία, να επαναπροσεγγίσεις άτομα που είχατε απομακρυνθεί για κάποιος λόγο, αλλά και να ενδυναμώσεις γενικά, τις ήδη υπάρχουσες διαπροσωπικές σου σχέσεις! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να αναγνωρίσεις και να παραδεχθείς κάποια λάθη σου που προκάλεσαν απομάκρυνση με κάποιες επαφές ή συναναστροφές! Αντιμετώπισε πρόσωπα και καταστάσεις, με καλοπροαίρετη διάθεση, διακριτικότητα, ευγένεια και δικαιοσύνη!

Φίλε Δίδυμε, σήμερα παρά τις αρκετές υποχρεώσεις που έρχονται, καταφέρνεις και βρίσκεις την άνεση και τις ευκολίες που τόσο καιρό ήθελες! Γενικά, είναι η ιδανική ημέρα, για να πάρεις αποφάσεις ή να κάνεις νέα ξεκινήματα, που έχουν να κάνουν με ευεξία, διατροφή και άσκηση! Ο κοινωνικός περίγυρός σου, θα επιδιώξει σίγουρα επαφές μαζί σου, αφού βασίζονται στα λόγια σου, στις συμβουλές σου και την βοήθεια που τους προσφέρεις!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα η αγάπη των γύρων σου, είναι πλέον φανερή και έντονη, γεγονός που θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σου! Όλη η σημερινή εύνοια, δεν σημαίνει πως σου δίνει το δικαίωμα να ξεπεράσεις τα όρια προβολής του εαυτού σου, κάνοντας υπερβολές και επιπολαιότητες και έχοντας έπαρση! Θα μπορέσεις να απολαύσεις την ημέρα σου με πάθος, θάρρος και στιγμές καλοπέρασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά περιόρισε τον εγωκεντρισμό!

Φίλε Λέοντα, σήμερα το σίγουρο είναι, πως οι καταστάσεις βελτιωθούν, σε συγγενικές σχέσεις και οικιακά θέματα! Μάλιστα, πολύ πιθανόν ένα θέμα που εδώ και καιρό σε απασχολεί και έχει να κάνει με το σπίτι και την οικογένεια, θα έχει εξελίξεις και πιθανόν να βρεθούν λύσεις, αν κινηθείς με γνώμονα την λογική! Επιπλέον, την σημερινή ημέρα, μπορεί να είσαι λίγο περισσότερο κλειστός, συναισθηματικός, συνεσταλμένος και ευαίσθητος στις κοινωνικές επαφές!

Φίλε Παρθένε, σήμερα ενδυναμώνεις την κοινωνική σου ζωή, εμπλουτίζεις τον κοινωνικό σου περίγυρο με νέα πρόσωπα και ευχάριστες παρέες και νιώθεις περιζήτητος και αγαπητός! Μόλις έφτασε μία αισιόδοξη, ανανεωτική και χαρούμενη ημέρα για σένα, κατά την οποία όμως θα πρέπει να προσέξεις, αποφεύγοντας βιασύνη, υπέρμετρο ενθουσιασμό, ρίσκο και νευρικότητα, γιατί ενδεχομένως να οδηγηθείς λάθη και να έχεις απώλειες!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα θα καταφέρεις μέσα από διαπροσωπικές επαφές και συναναστροφές, να πετύχεις ανάκτηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης σου! Διεκδίκησε, αποφεύγοντας βιασύνες, τους στόχους σου και θα πάρεις αυτό που πραγματικά σου αξίζει και σου ανήκει! Απέφυγε όμως, οπωσδήποτε την τάση σου για πείσματα και απαιτήσεις και θα δεις πως οι καταστάσεις και οι συγκυρίες, θα ωφελήσουν την προσωπική σου σιγουριά και ασφάλεια!

Φίλε Σκορπιέ, σήμερα φρόντισε να μην κολλάς σε ανούσιες αντιπαραθέσεις ή μικροαντιθέσεις, που ενδεχομένως θα προκύψουν και απόλαυσε την εύνοια της ημέρας, εκμεταλλευόμενος την τύχη σου! Σε διακρίνουν ενθουσιασμός, δυναμικότητα, ενέργεια, τόλμη, θάρρος, καλή διάθεση και είσαι φανερά στα καλύτερα σου! Επιπλέον, θα υπάρξουν ευκαιρίες για να πραγματοποιήσεις μία έξοδο ψυχαγωγίας ή ένα ταξιδάκι!

Φίλε Τοξότη, σήμερα είναι μία ημέρα, όπου καλύτερα να επιλέξεις την απομόνωση και την ηρεμία σου, επικεντρώνοντας αποκλειστικά το ενδιαφέρον σου στην ψυχική σου γαλήνη! Μέσα από συγκυρίες, γεγονότα και καταστάσεις που θα προκύψουν τώρα, θα καταφέρεις επιτέλους να ανακαλύψεις τις βαθύτερες ανάγκες σου και τις πραγματικές σου επιθυμίες! Για να τις εκπληρώσεις όμως, φρόντισε να κινηθείς παρασκηνιακά και μυστικά!

Φίλε Αιγόκερε, σήμερα οι φίλοι θα είναι δίπλα σου κάθε λεπτό, σε κάθε σου δραστηριότητα και θα έρθεις σίγουρα πιο κοντά συναισθηματικά μαζί τους! Θα σου αποδείξουν την αγάπη τους και την αφοσίωση τους σε εσένα, με ποικίλους τρόπους και εσύ θα εκμεταλλευτείς τις πολύτιμες συμβουλές τους! Γενικά, οι κοινωνικές σου σχέσεις χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, εκπλήξεις και ενθουσιασμό, γεγονός που σε ανανεώ

Αγαπητέ Υδροχόε, σήμερα πετυχαίνεις την αποδοχή των γύρων σου με ευκολία, γεγονός που το έχεις ισχυρή ανάγκη! Οι ώριμες αντιδράσεις σου, αλλά και η σωστή και έντιμη συμπεριφορά σου, κερδίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων! Καταφέρνει να ελέγχεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, να κινήσεις εσύ τα νήματα όπως επιθυμείς, να δρομολογήσεις όπως πρέπει τις καταστάσεις και να δείξεις με ποικίλους τρόπους τι πραγματικά αξίζεις!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα καταφέρνεις και μετατρέπεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου, σε πράξη! Μπορείς εύκολα πια να διεκδικήσεις την εκπλήρωση των υψηλών και μεγαλεπήβολων στόχων σου, αρκεί να μετριάσεις βιασύνη, παρορμητικότηα και υπέρμετρο ενθουσιασμό, ώστε να μην κάνεις λάθη σε επικοινωνίες, επαφές και μετακινήσεις! Επιπλέον, θα νιώσεις ιδιαίτερα περιζήτητος και αγαπητός στους κοινωνικούς σου κύκλους!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Καμία αύξηση του τιμολογίου ύδρευσης - αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Σερρών

Π

ρος ορθή ενημέρωση των Σερραίων δημοτών, κατόπιν ανακριβών και ατυχών δημόσιων τοποθετήσεων και δηλώσεων κάποιων προσώπων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος αποσαφηνίζει με δήλωσή του τα εξής: Η ΔΕΥΑΣ, σε αντίθεση με την πολιτική αυξήσεων που υιοθετούν οργανισμοί κοινής ωφέλειας το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχώρησε από 1.1.2021 σε σημαντικές μειώσεις στην τιμή του νερού, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. το έτος 2020, πιστή στη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη. Στα χωριά του Δήμου Σερρών μεσοσταθμικά η μείωση ανέρχεται στο 30% ενώ και στην πόλη οι χρεώσεις μειώθηκαν κατά 10%. Ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκε δραστικά το φαινόμενο των φουσκωμένων λογαριασμών στα χωριά εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων που επιλύθηκαν. Με την ίδια ως άνω απόφαση, η οποία περιλάμβανε και το

5ετες επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΥΑΣ, το αυτοτελώς υπολογιζόμενο Ειδικό Τέλος 80% επί της αξίας ύδρευσης καταργήθηκε από 1.1.2022 και ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού ανά κυβικό η οποία αντίστοιχα αυξήθηκε ισόποσα. Η ενσωμάτωση αυτή μάλιστα επιφέρει και ένα μικρό όφελος για τους δημότες και την ΔΕΥΑΣ, καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ στο Ειδικό Τέλος 80% ήταν στο 24% ενώ πλέον εφαρμόζεται στο ποσό αυτό ο συντελεστής ΦΠΑ ύδρευσης που βρίσκεται στο 13%. Επιπλέον, από 1.1.2022 το τέλος αποχέτευσης ακαθάρτων μειώνεται από 90% στο 55% επί της νέας αξίας του νερού, προκειμένου να μην επέλ-

θει ουδεμία αύξηση στη συνολική αξία του λογαριασμού.

σουν να παράγουν έργο και να είναι βιώσιμες.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ στην τιμή του νερού, παρά μόνο η ενσωμάτωση στην αξία ύδρευσης του Ειδικού Τέλους 80% που προϋπήρχε, όπως άλλωστε έχει πράξει το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να συνεχί-

Διαδόσεις και αναφορές περί δήθεν αυξήσεων, είναι είτε ατυχείς είτε απλά παραπλανητικές ως προς την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεωργαντά με τους Σερραίους αγρότες

Ε

Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς άκουCMYK

σε τα προβλήματα τους άλλα επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα δώσει απαντήσεις αφού ενημερωθεί σχετικά. Η αντιπροσωπεία των αγροτών σύμφωνα με πληροφορίες μας του έθεσαν θεσμικά αιτήματα και του μετέφεραν την

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΣ είναι προσανατολισμένη στην παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών στους δημότες, συνυπολογίζοντας πάντα ότι το νερό αποτελεί ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Νεκρός 82χρονος σε δασική περιοχή στο Λιθότοπο

Δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα προβλήματα τους αφού ενημερωθεί

ν μέρει ικανοποίηση υπάρχει στις τάξεις των Σερραίων αγροτών μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Περιπτώσεις λογαριασμών με τυχόν ασυνήθιστη αύξηση που μπορεί να οφείλεται σε δι-

άφορες αιτίες – και όχι βέβαια στη ΔΗΘΕΝ αύξηση τιμής - αντιμετωπίζονται και επιλύονται άμεσα από τη ΔΕΥΑΣ.

Τον πυροβόλησε 70χρονος κατά την διάρκεια κυνηγιού

πιεστική κατάσταση που διαμόρφωσε η ενεργειακή κρίση που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής ενώ οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα της πυκνότητας βόσκησης και την άρση της αδικίας που εκτιμούν οι ίδιοι ότι υπάρχει. Δ.Ν.

Τ

ο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα περίπου 07.30, σε δασική περιοχή στο Λιθότοπο Σερρών, κατά τη διάρκεια κυνηγιού, 70χρονος ημεδαπός, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 82χρονου ημεδαπού, που επίσης κυνηγούσε στην περιοχή. Ο 70χρονος συνελήφθη και η κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας. CMYK


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Τα προβλήματα της Πανεπιστημιούπολης Σερρών άκουσε ο Α. Συρίγος -Στόχος η ενδυνάμωση των υπαρχόντων τμημάτων δήλωσε ο υφυπουργός -Αναμένονται εγκρίσεις για τη δημιουργία εστιών δήλωσε ο Α.Καϊσης Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σ

υνάντηση είχε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος με τον Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, τον κοσμήτορα και τους προέδρους των σχολών. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι τρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών και ο δήμαρχος Σερρών. Ο υφυπουργός αρχικά ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης που μπορεί να γίνει πυλώνας αναπτύξεως. Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την μετάβαση από το ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς την απαραίτητη προεργασία και κοιτάζουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα θέματα.» Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι στη φάση που βρισκόμαστε στόχος είναι η ενδυνάμωση των υπαρχόντων τμημάτων και όχι η δημιουργία νέων τμημάτων . Προσδιόρισε ως συγκριτική πλεονέκτημα της Πανεπιστημιούπολης την γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες καθώς έχει περάσει ένα πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα προπτυχιακών ξενόγλωσσών προγραμμάτων. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε υψηλή θέση σε γενικές γραμμές στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι πολλά βαλκανικά κράτη θα θελαν να σπουδάσουν με προπτυχιακό επίπεδο για αυτό παρακάλεσα και τους προέδρους των τμημάτων . Ο πρόεδρος της Διοικούσας κ. Αθανάσιος Καϊσης έχει ανοίξει το δρόμο από το Διεθνές Πανεπιστήμιο να δούμε αν μπορούμε να έχουμε ξενόγλωσσα προγράμματα. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε με πέντε ξενόγλωσσα, αρκεί ένα, να δούμε πως

προχωρά, να το διορθώσουμε και πάνω σε αυτό να πατήσουμε στα επόμενα. Και φέρνει έσοδα στο πανεπιστήμιο και θα δίνει την δυνατότητα σε νέο προσωπικό να έρθει να εργαστεί ενώ θα περνά την αίσθηση της πνευματικής ακτινοβολίας της Ελλάδας στις γειτονικές χώρες. Είναι θέμα του Πανεπιστημίου να φτιάξει ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.» Ο υπουργός ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η στελέχωση, χρειάζονται νέα μέλη ΔΕΠ, διδακτικού ερευνητικό προσωπικό, για να μπορέσουν να γίνουν αυτοδύναμα τμήματα. Δυστυχώς είπε « η μετάβαση από ΤΕΙ σε ΑΕΙ έγινε εν μία νυκτί, στο πόδι, αυτά καλούμαστε να τα θεραπεύσουμε. Δεν θεραπεύονται από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι, όταν δίνεις 400 θέσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορείς να δώσεις τις 100 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Έχουμε όμως το πλεονέκτημα ότι η κατανομή των θέσεων γίνεται με ένα καινούργιο τρόπο και το ΔΙΠΑΕ είναι το κερδισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνει πολύ περισσότερες θέσεις. Ένα από τα θέματα που πρέπει να δούμε είναι το θέμα των εστιών. Και επειδή υπάρχουν μία σειρά από προγράμματα ΣΔΙΤ. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε εστίες γιατί ειδικά για τις οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες είναι άκρως απαραίτητο να για μπορέσει κάποιο παιδί να σπουδάσει» ανέφερε ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος .

«Ουσιαστική η επίσκεψη του Υφυπουργού» λέει ο Α. Καϊσης Η αποστροφή αυτή έδωσε την δυνατότητα παρέμβασης από τον πρόεδρο της Διοικούσας Αθανάσιο Καϊση να αποκαλύψει ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με 30 και 10 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύψει όλες τις ανάγκες εστιών τόσο για τις

Σέρρες όσο και τα λοιπά μέρη του Διεθνούς Πανεπιστημίου και αναμένονται οι εγκρίσεις. Ο κ. Καίσης εξέφρασε ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την επίσκεψη στο ΔΙΠΑΕ. «Η επίσκεψη δεν ήταν καθόλου τυπική ήταν ουσιαστικότατη. Ήταν τη συνάντηση μας οι βουλευτές των Σερρών και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Έγινε μία ουσιαστική έκθεση των προβλημάτων τα οποία απασχολούν το ίδρυμα.

Τονίζουμε δυο στοιχεία, ότι το Ιδρυμα είναι μόλις δυο ετών. Παρά την λειτουργία του παλιού ΤΕΙ. Είναι κάτι ξεχωριστό η συγχώνευση. Ένα πράγμα που δεν μνημονεύτηκε αλλά έχουμε πάντα στο νού μας. Κινούμαστε σε πλαίσιο υγειονομικούς δυσχέρειας, από την πρώτη στιγμή είμαστε όλοι με τις μάσκες και με την δυσχέρεια επικοινωνίας. Αυτό είναι αλλαγή της ποιότητας στη δουλειά και την ανθρώπινη επικοινωνία και της ταχύτητας και συχνότητας πάνω

στην επικοινωνία. Αλλαξε ριζικά τα πράγματα, μας έδωσε όμως την δυνατότητα αυτά τα δυο χρόνια να λειτουργήσουν πολύ καλά τα πανεπιστήμια. Πρωτίστως γιατί το υπουργείο αντέδρασε σε όλες τις καταστάσεις αυτές και είχαμε την δυνατότητα αμέσως με οικονομικά μέσα που πλούσια μας παρασχέθηκαν και ταχύτατα. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα ούτε να κινηθεί κόσμος.»


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας στον Μητροπολίτη Θεολόγο Σε εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν θέμα επικαιρότητας

Τ

ον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022, o αρμόδιος για θέματα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, στο πλαίσιο της επισκέψεως του Υπουργικού Κλιμακίου στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών. Ο Σεβ., υπεδέχθη τον κ. Συρίγο, στο Επισκοπείο Σερρών, συνοδευόμενο από τους Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδη και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησε σε εγκάρδιο κλίμα ζητήματα επικαιρότητος και κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στην διακονία-μαρτυρία της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης στον πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα, ως και στο κλίμα γονίμου και παραγωγικής συνεργασίας και συναντιλήψεως μετά των λοιπών θεσμικών φορέων, επ’ ωφελεία του φιλοπροόδου Σερραϊκού λαού. «Η Εκκλησία μας διακονεί με πιστότητα το όραμα της ενότητος, της συνεργατικότητος και της ομοψυχίας του λαού μας μέσα από την καθαρότητα και την δυναμική της χριστιανικής μας πίστεως και αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμελιακό στοιχείο της ταυτότητος του τόπου μας και προϋπόθεση περαιτέρω προόδου και προοπτικής», υπεγράμμισε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος. Επίσης, στο πλαίσιο της συναντήσεως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ενημέρωσε τον κ. Συρίγο, για το θέμα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας των Σερρών. «Το αίτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ως έργον δικαιοσύνης και ιστορικής αληθείας, είναι πάντα επίκαιρον!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Ο κ. Συρίγος, αφού ήκουσε μετά πολλής προσοχής και βαθείας κατανοήσεως τα λεχθέντα υπό του Σεβ., ευχαρίστησε για την εγκάρδια δοχή και φιλοξενία, καθώς και για τον γόνιμο διάλογο. Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, προσέφερε στον κ. Συρίγο, εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεως.

τοπικά


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Θετικές εξελίξεις για τις γεωτρητικές εργασίες στην περιοχή του Χαροπού

Τ

ον Δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου 2022 κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Γεωθερμίας Απόστολο Αρβανίτη και τον Υπεύθυνο του Έργου στην περιοχή του Χαροπού Παναγιώτη Βακαλόπουλο και συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο Συμβουλίου Κοινότητας Χαροπού Θωμά Μελαδίνη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή βόρεια του Χαροπού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτελείται από την ΕΑΓΜΕ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο

Σιντικής και περιλαμβάνει την ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων μεγάλης διαμέτρου με στόχο τη διερεύνηση των γεωθερμικών συνθηκών στο βόρειο τμήμα του πεδίου Σιδηροκάστρου. Η πρώτη γεώτρηση ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτώβρη 2021 και έφτασε σε βάθος περίπου 200 μέτρων, με τα αποτελέσματά της να είναι ενθαρρυντικά, καθώς εντόπισε ρευστά θερμοκρασίας περίπου 75 βαθμών! Το γεωτρητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον Μάρτιο, με στόχο τόσο τη διερεύνηση των θερμοκρασιακών συνθηκών της περιοχής, όσο και της δυναμικότητας, όπως αυτή εκφράζεται με την παροχή. Τόσο ο Δήμαρχος Σιντικής όσο και ο Πρόεδρος Συμβουλί-

ου Κοινότητας Χαροπού τόνισαν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη γεωθερμική έρευνα, ευχόμενοι τα αποτελέσματά της να δώσουν την ευκαιρία να μετατρέψουν τη γεωθερμία σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της

ευρύτερης περιοχής. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΕΑΓΜΕ ευχαρίστησαν για ακόμη μια φορά τον κ.Δομουχτσίδη και τον κ.Μελαδίνη για την άμεση συμπαράστασή τους και στήριξη

στην όλη προσπάθεια και σημείωσαν ότι στόχος τους είναι τα αποτελέσματα της γεωθερμικής έρευνας να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία.

«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Θανάσης Σεϊτανίδης Υπήρξε ο τελευταίος Νομάρχης Σερρών πριν καθιερωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Οργανωτικός, πράος , ουσιαστικός άνθρωπος με διοικητικές ικανότητες Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου «Έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου ο Αθανάσιος Σεϊτανίδης και κηδεύτηκε στα Α΄κοιμητήρια Θεσσαλονίκης. Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1938 .Έμαθε τα πρώτα του γράμματα τον τόπο μας και φοίτησε στο Γυμνάσιο στις Σέρρες. Αργότερα η οικογένεια του μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ο τελευταίος διορισμένος Νομάρχης Σερρών ένα χρόνο πριν καθιερωθεί η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Με ακαδημαϊκή μόρφωση, σπούδασε τοπογράφος μηχανικός διετέλεσε Νομάρχης Καβάλας στα τέλη της δεκαετίας του 80 και ήρθε στις Σέρρες όταν το ΠΑΣΟΚ το τοποθέτησε στη θέση του Νομάρχη μετά τις εκλογές της 10η Οκτωβρίου 1993. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του θυμούνται την ηρεμία , αναγνωρίσουν την ικανότητα του να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και υπενθυμίσουν τη συμβολή του στην κατασκευή του καινούργιου Νοσοκομείου Σερρών. Είχε αναμφίβολα διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, δεν ήταν επικοινωνιακός αλλά ουσιαστικός και αποτε-

λεσματικός. Στη θητεία του στη Νομαρχία ένα μέρος από δεσμευμένες πιστώσεις του Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ την εποχή εκείνη διατέθηκαν για να χαραχθεί και να κατασκευαστεί ο δρόμος Λιθότοπος- Στρυμονικό. Ήταν υποψήφιος Νομάρχης Σερρών με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1994 και την περίοδο 1995-1998 αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο. Εκ των στενών συνεργατών του την εποχή της θητείας του στη Νομαρχία Σερρών στενοί του συνεργάτες υπήρξαν οι Αλέξανδρος Φωταρούδης( τεχνικά έργα) Γιώργος Βουκουρέσλης ( αγροτικά θέματα) ο Γεώργιος Παλάσκας(θέματα Πρόνοιας) και Βασίλης Γιαννογλούδης( στην επικοινωνία, υπήρξε Γραφείο Τύπου στη θητεία του). Μετά την αποχώρηση του από την Νομαρχία , υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Δρομέας. Με την σύζυγο του Αννα ο Θανάσης Σεϊτανίδης απέκτησε δυο παιδιά, τον Λεωνίδα και τον Θεοχάρη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Η φωτογραφία απο το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου απο προεκλογική ομιλία του Θανάση Σεϊτανίδη τον Οκτώβριο του 1994 όταν διεκδίκησε την εκλογή του στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Καμία ανησυχία για τον σταθμό του ΕΚΑΒ στην Κοίμηση Συνάντηση Κουτσάκη με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ

Σ

υνάντηση με τον Δήμαρχο Ηράκλειας Γιώργο Κουτσάκη είχε κλιμάκιο του ΕΚΑΒ αποτελούμενο από τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Χαρίλαο Λώτη , τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χρήστο Αγγελίδη και τον Υπεύθυνο Τομέα ΕΚΑΒ Σερρών κ. Κράσιο Θωμά. Επι τάπητος τέθηκ η λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ

στην Κοινότητα της Κοίμησης ύστερα από την έντονη φημολογία περί αναστολής λειτουργίας του Σταθμού που όπως ήταν εύλογο προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο δήμαρχος Ηράκλειας Κουτσάκης στην τοποθέτηση του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνέχισης της λειτουργίας του σταθμού. «Η περιοχή σε έχει μεγάλη

έκταση και αυξημένες ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά. Ο Λώτης διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά τον Δήμαρχο πως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να ανησυχούν μιας και δεν έχει τεθεί ούτε ως υπαινιγμός η αναστολή λειτουργίας της βάσης στην Κοίμηση.

Δήμος Σερρών

Νέα ενημέρωση για το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests

Ο

Δήμος Σερρών πληροφορεί τους δημότες του, σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ότι το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Μονάδες Υγείας διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα, ως εξής: • Δευτέρα 21/2/2022 8:30 - 15:30 •Τρίτη 22/2/2022 8:30 - 19:00 •Τετάρτη 23/2/2022

8:30 - 19:00 •Πέμπτη 24/2/2022 8:30 -19:00 •Παρασκευή 25/2/2022 8:30 - 15:30 •Σάββατο 26/2/2022 •Κυριακή 27/2/2022 8:30-15:30 Οι μαζικές δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται στην είσοδο του ΠΕΔΥ Σερρών, επί της

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

οδού Ιπποκράτους & Αγίας Σοφίας 3, (στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Σερρών). Επίσης μαζικές δειγματοληψίες θα γίνουν την • Δευτέρα 21/2/2022, στη Δημοτική Κοινότητα Μητρουσίου από 9:00-15:00 • Τρίτη 22/2/2022, στη Δη-

μοτική Κοινότητα Σκουτάρεως από 9:00-15:00 • Τετάρτη 23/2/2022, στην Τοπική κοινότητα Αναγέννησης από 9:00-15:00 Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι εκτός από το Τοπικό Κέντρο Υγείας μπορούν να επικοινωνούν για δήλωση ενδιαφέροντος και με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων του Δήμου Σερρών στο τηλέφωνο 2321085661 καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

Πόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από κορωνοϊό

Σ

την επιτακτική ανάγκη, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που αποτελεί βασικό πυλώνα στην θωράκιση των κοινωνιών απέναντι στις υγειονομικές απειλές, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε ημερίδα που διοργάνωσαν διαδικτυακά, ο ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνα) και ο ΕΟΔΥ, με θέμα την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τις νέες ανάγκες που αναδύονται για το σύστημα υγείας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ιατροί, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και φορέων από όλη την Ελλάδα. Όπως επισημάνθηκε «η πανδημία ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ και της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε τις ανισότητες στην πρόσβαση και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς και την αξία της διασύνδεσης δημόσιας υγείας και ΠΦΥ». Έχει διαπιστωθεί από μελέτες, ότι «στις κοινότητες με ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλ-

ψη, ισχυρότερες υποδομές δημόσιας υγείας και μικρότερες κοινωνικές ευπάθειες, οι πολίτες είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από covid-19 λοίμωξη. Επίσης η ιατρική φροντίδα κατ’ οίκον μειώνει κατά 50%, περίπου, την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, την ανάγκη για υποστήριξη οξυγόνου και το ποσοστό θνησιμότητας». Παράλληλα, οι ομιλητές παρουσίασαν τα διαγνωστικά εργαλεία και τις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς. Τονίστηκε ότι το εμβόλιο και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα παραμένουν και στη νέα φάση της πανδημίας ισχυρά όπλα, για την προστασία του πολίτη και της κοινωνίας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας αναφέρθηκε στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας

Φροντίδας Υγείας των ΙΣΑ, ΙΣΠ (Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά) και Περιφέρειας Αττικής για την covid-19 λοίμωξη και τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας των πολιτών. «Η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τοποθετείται στον πυρή-

να των σύγχρονων και αποδοτικών συστημάτων υγείας. Πιστεύουμε σθεναρά, σε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τον τόπο μας, οργανωμένη σε διεπιστημονικές ομάδες και με καινοτόμους ρόλους, για επαγγελματίες υγείας, εξοπλισμένη με ψηφιακή τεχνολογία», τόνισε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε ότι στην στρατηγική αυτή, η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο. «Οργανώσαμε το Δίκτυο

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την covid-19, με στόχο σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να ξέρει πού να απευθυνθεί. Ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω σε μία ισχυρή πρότυπη δομή που θα παίξει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον τόπο μας», κατέληξε. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις καταναλωτικές συναλλαγές Μελέτη της ΕΕΚΕ

Σ

τατιστική μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στις καταναλωτικές συναλλαγές, πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ). Όπως αναφέρει η ΕΕΚΕ, η μελέτη παρουσιάζει τη στατιστική ανάλυση των καταγγελιών, που έλαβε και διαχειρίστηκε η ΕΕΚΕ κατά την περίοδο της πανδημίας, κατά τα έτη 2020 και 2021 ανά κατηγορία και τομέα, καθώς και τη συγκριτική παρουσίαση σε σχέση με τις καταγγελίες που έλαβε το έτος 2019, έτος προ της έλευσης της πανδημίας. Σκοπός της μελέτης είναι να αποτυπώσει την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά τη χρονική περίοδο που η πανδημία Covid-19 εξαπλώθηκε στη χώρα με σοβαρό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο, καθώς και την αλλαγή που παρατηρείται ως προς τη συμπεριφορά των καταναλωτών, «οι οποίοι εκφράζουν ολοένα και πιο δυναμικά την επιθυμία τους να ενημερώνονται για όλες τις πτυχές των καταναλωτικών δικαιωμάτων τους και να τα διεκδικούν δυναμικά», επισημαίνεται.ΕΚΕ

Τα κύρια σημεία της μελέτης Βασική διαπίστωση υπήρξε η ραγδαία αύξηση των καταγ-

γελιών κατά την περίοδο της πανδημίας, με τη μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών να έχουν υποβληθεί στην ΕΕΚΕ τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 97,8%. Σημαντική παράμετρος αποτελεί η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών (αναστολή συμβάσεων εργασίας) και η συνεπαγόμενη αδυναμία εξόφλησης των καθημερινών και πάγιων δαπανών των νοικοκυριών: Στην κατηγορία των Ακινήτων εντοπίζεται αδυναμία εξόφλησης μισθωμάτων κατοικιών σε ποσοστό 87,5% και αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών κοινοχρήστων σε ποσοστό 8,3%. Στην κατηγορία των Τηλεπικοινωνιών παρατηρείται διακοπή παροχής υπηρεσιών από την πλευρά των παρόχων, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους σε ποσοστό 12,2%. Το μεγαλύτερο ποσοστό προβλημάτων απαντάται στις παράτυπες χρεώσεις (47,6%), οι οποίες, ως επί το πλείστον, αφορούν στο κόστος σύνδεσης καταναλωτών στο διαδίκτυο και την τηλεφωνία, ειδικά κατά την περίοδο της εκτεταμένης τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Στην κατηγορία των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, οι ρυθμίσεις οφειλών ανέρχονται σε 22,7% ενώ η άρνηση παροχής υπηρεσιών (διακοπή ρεύματος/

νερού) σε ποσοστό 13,6%. Εξίσου σημαντική παράμετρος αποτελεί η αύξηση των καταγγελιών στην κατηγορία των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών. Το κύριο καταναλωτικό πρόβλημα εστιάζεται στο δικαίωμα στην υπαναχώρηση (54,5%), ενώ το δικαίωμα της αντικατάστασης ελαττωματικών προϊόντων καταστρατηγήθηκε σε ποσοστό 27,3%. Το μεγαλύτερο ζήτημα προέκυψε στην κατηγορία Προϊόντα – Υπηρεσίες κατά τα έτη 2020 και 2021 (51,60% και 25,4% αντίστοιχα). Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα τον ταχυμεταφορών, τα έτη 2020 και 2021 παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση του όγκου των καταγγελιών, που αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό 95,9% του συνόλου των καταγγελιών στον τομέα αυτό, με τους καταναλωτές και τους προμηθευτές να αγνοούν τους όρους που διέπουν τις ταχυμεταφορές, όπως ενδεικτικά, ημέρες παράδοσης προϊόντων και αποζημιώσεις απολεσθέντων κ.ο.κ. Αρνητικά επηρεάστηκαν και οι Τραπεζικές Συναλλαγές, με κυρίαρχο ζήτημα τις δεσμεύσεις χρηματικών ποσών από ακατάσχετους λογαριασμούς, όπου οι καταγγελίες ανήλθαν τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 84,7% του συνόλου των καταγ-

γελιών που έχει διαχειριστεί η ΕΕΚΕ στην κατηγορία αυτή. Τέλος, σημαντική αύξηση σημείωσε ο όγκος των καταγγελιών στην κατηγορία Τουριστικές Υπηρεσίες, γεγονός που οφείλεται στα μέτρα υγειονομικής προστασίας των πληθυσμών και τις επακόλουθες ακυρώσεις στη μετακίνηση και διαμονή. Η ΕΕΚΕ, από το σύνολο των καταγγελιών που διαχειρίστηκε, είχε ως έκβαση τη δικαίωση των καταναλωτών σε ποσοστό 99,4%. Η αναστολή εργασιών ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, η συνεπακόλουθη αναστολή των συμβάσεων εργασίας που εφαρμόστηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας και η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ, οδήγησε στην αδυναμία των νοικο-

κυριών να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, η μη εξοικείωση των καταναλωτών με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη συνήθη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και την προσφυγή τους στην ΕΕΚΕ. Το 2022 βρίσκει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών με: • Οφειλές προς τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. • Πιθανή διακοπής παροχής ρεύματος. • Παράτυπες χρεώσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. • Προβληματικές συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Επιστρεπτέες προκαταβολές:

Γιατί το ΥΠΟΙΚ λέει «όχι» σε νέο κούρεμα Ανησυχία για άλλη μια «γενιά οφειλετών» σε Δημόσιο και τράπεζες

«Φρένο» στην παροχολογία βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν συγκεντρωθεί στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν αφήνουν περιθώρια λήψης γενικευμένων μέτρων ελάφρυνσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, «πάγωσε», προς το παρόν τουλάχιστον, τα σενάρια χορήγησης επιδόματος ακρίβειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια, παρά μόνο για δράσεις σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος»

των επιστρεπτέων προκαταβολών, πέραν των 6 δισ. ευρώ που έχει ήδη «χαρίσει» η κυβέρνηση σε περισσότερους από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από το συνολικό ποσό των περίπου 8,3 δισ. ευρώ που χορήγησε μέσω των κρατικών ενισχύσεων. Κίνηση την οποία ωστόσο ανέμεναν οι επαγγελματίες, καθώς το «παράθυρο» αυτό το είχε αφήσει ανοιχτό το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σε επανειλημμένες δηλώσεις του όχι μόνο δεν είχε αποκλείσει το νέο «κούρεμα», αλλά αντίθετα άφηνε να εννοηθεί ότι εφόσον τα δημοσιονομικά περιθώρια το επέτρεπαν ήταν στις προθέσεις του και νέα μείωση των οφειλόμενων ποσών. Προσδοκίες που προς το παρόν διαψεύδονται όχι μόνο λόγω της υστέρησης που κατέ-

γραψαν οι εισπράξεις τον Ιανουάριο κατά 608 εκατ. ευρώ, με τις απώλειες από τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται στα 224 εκατ. ευρώ, αφού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι είναι «πρόσκαιρη» και οφείλεται στη μετάθεση πληρωμής φόρων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας», αλλά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, για την οποία μάλιστα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με δεδομένο ότι αναλυτές αναμένουν να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και στις αρχές του 2023. Το γεγονός φυσικά αυτό, όπως αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που θα βρεθούν στις «συμπληγάδες» συνεχόμενων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων που ειδικά από φέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα, καθώς ήδη έχει εξαγγελθεί ότι και οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν από τον Μάρτιο και άρα τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα έρθουν νωρίτερα, αλλά και η καταβολή του νέου ΕΝΦΙΑ, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η «πίεση» στα εισοδήματα λόγω της ακρίβειας αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη που ήδη τραπεζικά στελέχη «κρούουν τον κώδωνα», καθώς φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο «κύμα» καθυστερήσεων στην αποπληρωμή δανείων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αγορά και το τραπεζικό σύστημα.

Επιστρεπτέες

Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει ήδη να κάνουν «λογαριασμό» για το πώς θα εξοφλήσουν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών και να μην ελπίζουν σε νέες μειώσεις, λόγος για τον οποίο άλλωστε είχαν μείνει «μακριά» από τα ταμεία των εφοριών όλο το προηγούμενο διάστημα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλόμενων ποσών στους λογαριασμούς των υπόχρεων, με την οφειλή να εμφανίζεται στις τυχόν λοιπές οφειλές, και έτσι κάθε οφειλέτης επιστρεπτέας θα μπορεί είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό λαμβάνοντας έξτρα έκπτωση 15% και έτσι συνολικά να τύχει μείωσης του αρχικού ποσό κατά 79%, ή να επιλέξει την οδό των 60 δόσεων από τον Ιούνιο με την έκπτωση να παραμένει στο 64%. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπό την προϋπόθεση πως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας: 1. για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: - επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. - επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση

ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. 2. για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%. 3. για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: - επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. - για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%). Με βάση λοιπόν το εν λόγω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι: - το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το ένα τέταρτο (25%), - το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το ένα τρίτο (33,3%), - το 33% θα επιστρέψει το 50%. Επισημαίνεται ότι για τους κύκλους 1 έως 3 της επιστρεπτέας, επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους κύκλους 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Η νέα πραγματικότητα των νηπιαγωγείων στο Δήμο Σερρών

Τ

Γράφει ο Δημήτρης Σιαμάγκας Διευθυντής 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Σερρών

ο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή του κέντρου απασχολεί την πόλη των Σερρών και τους αρμόδιους φορείς για δεκαετίες. Έγινε, όμως, πιο έντονο πριν 3 χρόνια, γιατί η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων, που επιβλήθηκε με τον Ν.4521/2018, δημιούργησε ακόμα πιο μεγάλες στεγαστικές ανάγκες στο Δήμο μας, καθώς και σε όλη τη χώρα. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα, που δεν βρήκε τη λύση του από όλες τις Δημοτικές Αρχές, που προηγήθηκαν. Ο Ν.4610/2019 μας έδωσε ένα νέο εργαλείο, για να απαντήσουμε στις ανάγκες των οικογενειών. Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Χρυσάφη ήρθαν χωρίς κόστος στο Δήμο μας δύο καινούργιες, προκατασκευασμένες αίθουσες νηπιαγωγείων. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών με ομόφωνη απόφαση-πρόταση μας υπέδειξαν το χώρο της εγκατάστασής τους, για να δοθεί μια προσωρινή λύση, που ο νομοθέτης ορίζει στα 4 έτη, στο χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή του κέντρου. Στο διάστημα αυτό ο Δήμος μας έχει προγραμματίσει την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου με πρόγραμμα ΣΔΙΤ στην οδό Σινώπης (περίπου 300-350 μ. από το χώρο που τώρα θα λειτουργήσουν προσωρινά τα δύο τμήματα). Επιπλέον, μετά από επίμονη αναζήτηση κατάλληλης έκτασης, οι αυτοψίες με στελέχη των υπηρεσιών μας και η έρευνα στα αρχεία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έφεραν στην επιφάνεια δημόσια έκταση κατάλληλη για σχολική χρήση κοντά στο κέντρο της πόλης, ανατρέποντας μια γενική και διαδεδομένη αίσθηση, που κυριαρχούσε για δεκαετίες περί μη ύπαρξης κατάλληλου χώρου. Η έκταση αυτή παραχωρήθηκε 1991 από το ελληνικό δημόσιο στην πρώην Νομαρχία για ανέγερση νηπιαγωγείου, όμως μέχρι πέρσι δεν είχε γίνει καμία ενέργεια. Ελάχιστοι εναντιώθηκαν από την αρχή της προσωρινής αυτής λύσης, χωρίς να έχουν πληροφόρηση από καμιά υπηρεσία (Τμήμα Παιδείας ή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και προτού καν να δουν τις νέες αίθουσες. Συγχέουν τις περιοχές ευθύνης των νηπιαγωγείων και προσπερνούν με ευκολία τις ανάγκες, όσων δεν μπόρεσαν να βρουν θέση στο κέντρο και μετακινούν τα παιδιά τους στην περιοχή της Κηφισιάς (Σιγής). Φτάνουν να τοποθετούνται προσβλητικά απέναντι στις 17 οικογένειες, που, στο μέσον του σχολικού έτους, αποφάσισαν να αφήσουν τα παλιά τους νηπιαγωγεία (με αυλή 2 τουλάχιστον στρεμμάτων), για να φοιτήσουν στα νέα, που τα περιγράφουν με λέξεις με ισχυρό αρνητικό φορτίο, όπως «φυλακή», «κλουβιά», «κάγκελα», «επικίνδυνα». Νηπιαγωγοί, που περίμεναν να δουν τις δύο αίθουσες και το παιδαγωγικό υλικό με το οποίο εξοπλίστηκαν, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την ποιότητα κατασκευής

τους και την καλαισθησία τους. Ιδίως για το εκπαιδευτικό υλικό και το βοηθητικό εξοπλισμό ζήτησαν ενημέρωση για τον προμηθευτή και τη δυνατότητα να παραγγείλουμε και για άλλες σχολικές μονάδες. Ο εκπρόσωπος της ΚΤ.ΥΠ., που επισκέφτηκε τις αίθουσες ως μέλος της επιτροπής καταλληλότητας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπεροχή τους σε σχέση με αυτές που αγόρασαν και τοποθέτησαν Δήμοι της Θεσσαλονίκης και έλεγχε ο ίδιος. Σε όλη τη χώρα πάνω από εκατό τέτοιες αίθουσες έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας στους Δήμους, για να βρουν διαθέσιμα και κατάλληλα οικόπεδα, ώστε να χτίσουν νέα νηπιαγωγεία. Η κριτική για τα νέα νηπιαγωγεία αναφέρεται ακόμα στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και το κόστος. Ακόμα και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και τις διαδικασίες που το συνοδεύουν, το έργο δεν ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως ήταν η επιθυμία μας κι ο σχεδιασμός μας. Δυστυχώς, αυτοί είναι οι ρυθμοί του δημοσίου όσο κι αν μας πληγώνει η πραγματικότητα αυτή. Αναφορικά με το κόστος, οι επικριτές αναφέρονται σε «δύο κοντέινερ» αγνοώντας ίσως ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες έχουν καθαρό εμβαδό 36 τ.μ. η καθεμία και συνοδεύονται από ξεχωριστή τουαλέτα για εκπαιδευτικό, νήπια και ΑμΕΑ εμβαδού 18 τ.μ., είναι πλήρως εξοπλισμένες με το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό, που συνοδεύει ένα νηπιαγωγείο, ενώ ο ανάδοχος το έχει εξοπλίσει με τα απαραίτητα μέσα ψύξης και θέρμανσης. Τέλος, παραλείπεται να αναφερθεί ότι στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση του χώρου, οι υποδομές έως το πεζοδρόμιο, η κατασκευή πλακόστρωτης αυλής, η οριοθέτησή του με περίφραξη και η κατασκευή διαφορετικής εισόδου από τη δυτική πλευρά. Κανείς από όσους πρότειναν την προσωρινή αυτή λύση, μέχρι την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων, δεν προτιμά τις προκατασκευασμένες αίθουσες από τα νέα και ιδιόκτητα σε δημοτική έκταση. Ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ούτε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, που είναι δάσκαλοι, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών, στο οποίο συμμετέχουν και Νηπιαγωγοί. Η πρότασή τους για την αξιοποίηση προκατασκευασμένων αιθουσών στο συγκεκριμένο χώρο δεν έγινε από ταπεινά ελατήρια, όπως η ψηφοθηρία, αλλά από αληθινό ενδιαφέρον για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος. Η Δημοτική Αρχή σέβεται και λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις του συλλόγου των εκπαιδευτικών για θέματα που γνωρίζουν καλά, ιδίως αυτές που είναι ομόφωνες και έχουν μια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Μπορώ να καταλάβω και να αντέξω την κριτική για τα πάντα. Όσοι υπηρετούμε δημόσιες θέσεις οφείλουμε να δεχόμαστε την κριτική και των πολιτικών μας αντιπάλων και του κάθε πολίτη είτε είναι

ενημερωμένοι είτε όχι. Ακόμα κι όσων με έπαρση δηλώνουν ότι ΜΟΝΟ αυτοί καταψήφισαν την προσωρινή λύση που νομοθέτησαν δύο κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και δυο διαφορετικές συνθέσεις του ελληνικού κοινοβουλίου, την προσωρινή λύση που πρότειναν δυο διαφορετικοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και ομόφωνα τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των Εκπαιδευτικών εκλεγμένα από πέντε (5) διαφορετικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, την προσωρινή λύση που ομόφωνα αποδέχτηκαν τα εννέα (9) μέλη της Επιτροπής Παιδείας με εκπροσώπηση κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, γονέων και εκπαιδευτικών, την προσωρινή λύση που ψήφισαν τα σαράντα από τα σαράντα ένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και, τέλος, την προσωρινή λύση που είδαν ως ΑΜΕΣΗ λύτρωση δεκαεπτά (17) οικογένειες, που διαβιούν στην περιοχή του κέντρου. Μπορεί αυτό που αναθεματίζει ο ένας (για την ακρίβεια η μία) και αποδέχονται όλοι οι άλλοι ως τη μοναδική προσωρινή λύση ως την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων να είναι το σωστό; Ίσως. Όμως, το προφανές, συνήθως, είναι το πιο σωστό. Όταν συλλογικότητες διαφωνούν με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η κριτική που ασκείται είναι ότι αγνοείται η φωνή τους κι οι προτάσεις τους. Αν επιστημονικές ενώσεις και συνδικαλιστικοί σύλλογοι με χιλιάδες μέλη όχι μόνο συμφωνούν, αλλά προτείνουν μια λύση, τότε η κριτική είναι ότι η Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από τρίτους!!! Όταν μέλη της αντιπολίτευσης γίνονται κοινωνοί των προβλημάτων των δημοτών και πιέζουν με ερωτήσεις και έλεγχο για τη δρομολόγηση των λύσεών τους, ασκούν υπεύθυνα το ρόλο τους. Όταν η Δημοτική Αρχή εντοπίζει δυσλειτουργίες, ελλείψεις και κενά και γρήγορα λαμβάνει αποφάσεις για την εξάλειψή τους, τότε ψηφοθηρεί. Όταν οι εκπρόσωποι των πολιτών αποφασίζουν για λογαριασμό τους, καταργούνται στην πράξη οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, που μας κληροδότησε η δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή. Όταν οι ίδιοι οι γονείς, κάνοντας χρήση του αυτεξούσιου και της δυνατότητας της επιλογής, λαμβάνουν αποφάσεις για το νηπιαγωγείο φοίτησης του παιδιού τους και το είδος της αγωγής που θα λάβει, τότε αμφισβητείται το ειλικρινές ενδιαφέρον τους και το μέγεθος της ανάγκης τους. Αυτή η Δημοτική Αρχή έχει βάλει στόχο να χτίσει νέα νηπιαγωγεία στην περιοχή του κέντρου, για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Το νηπιαγωγείο επί της Σινώπης, που θα χτιστεί πρώτο, θα ανα-

κουφίσει σημαντικά το πρόβλημα των οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή της Δορυλαίου. Στη δημόσια έκταση, εμβαδού περίπου 970 τ.μ., επί της Παγγαίου (πολύ κοντά στο πλατάνι της Ανατολικής Θράκης) μπορούν να χτιστούν δύο νέα νηπιαγωγεία με δυνατότητα φιλοξενίας όλων των νηπίων του κέντρου. Με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, τα νήπια δεν θα μετακινούνται με λεωφορεία πρωίμεσημέρι κι όσα δεν μετακινούνται δεν θα φοιτούν στο ισόγειο κατάστημα της Δυτικής Θράκης με αυλή ούτε μισή από αυτή, που θα έχουν τα παιδιά των νέων τμημάτων. Αυλή καθαρή και με πράσινο στο πίσω μέρος, κι όχι χώρος στον οποίο οι νοικοκυρές τινάζουν τα σεντόνια και τα τραπεζομάντηλά τους. Αυλή, που θα τη βλέπει ο ήλιος όλη μέρα κι όχι μόνο το μεσημέρι, όπως συμβαίνει τώρα στα ενοικιαζόμενα καταστήματα, που έκαναν τους ακάλυπτους χώρους αυλή των παιδιών. Θα περίμενε κανείς κριτική με ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ανέγερσης των νέων νηπιαγωγείων, την πηγή της χρηματοδότησης, την υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας στο σχεδιασμό και τη λειτουργία τους, κ.ά. Αντί για αυτά, που δείχνουν το μέλλον και την οριστική λύση, εμμονικά κάποιοι στέκονται στην προσωρινή λύση επικαλούμενοι την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην ψυχοσύνθεση των μαθητών, η οποία όμως ισχύει μόνο για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στα νέα τμήματα κι όχι για αυτά που φοιτούν για δεκαετίες στα ισόγεια και ημιυπόγεια καταστήματα, αφού εκείνα δεν συνδέονται με τη Δημοτική Αρχή Χρυσάφη. Κατανοώ όσους μη γνωρίζοντας ένα θέμα τοποθετούνται βιαστικά και άκριτα. Οι χορτασμένοι εύκολα κατακρίνουν τους νηστικούς για τη διατροφή τους. Την ίδια κατανόηση δείχνω και στα στελέχη παρατάξεων και κομμάτων, που αγνοώντας την πραγματικότητα επιτίθενται πότε στη Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους της και πότε σε αντίπαλες παρατάξεις για τις δικές τους προσωπικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες. Η πολιτική αυτή πρακτική πάντα μου προκαλούσε τα πιο αρνητικά συναισθήματα και μια αποστροφή συνολικά για την πολιτική, όπως, πιστεύω, στους περισσότερους. Τώρα με πεισμώνει περισσότερο. Ασφαλώς, ο τρόπος που πολιτεύεται κάποιος είναι δικαίωμά του και επιλογή του. Όλοι απολαμβάνουν της πλήρους ελευθερίας του ευγενέστερου πολιτεύματος, της δημοκρατίας,. Να γνωρίζουν, όμως, ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες όλες οι πολιτικές συμπεριφορές είναι αποδεκτές αλλά και όλες κρίνονται.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

11

«Μάστιγα» η παχυσαρκία στην Ελλάδα Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Τ

α τελευταία σαράντα χρόνια το πρόβλημα της παχυσαρκίας στον πλανήτη έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Το 2016 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς είναι πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μιας μελέτης που χαρτογραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και προτείνει μια σειρά από δράσεις σε σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπισή του. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Αναγνωρίστηκε ως νόσος πριν από περίπου μισό αιώνα και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Το αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, υπέρβαρο ή όχι υπολογίζεται με τη μέτρηση του σωματικού του λίπους. Ωστόσο, επειδή αυτή είναι δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό, γι’ αυτή τη δουλειά κατά κανόνα χρησιμοποιείται ο «Δείκτης Μάζας Σώματος» (o γνωστός με το αγγλικό αρκτικόλεξο BMI), που μετρά το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος, εκτιμώντας έτσι έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Ο BMI υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 70 κιλά έχει BMI 22,9. Όπως φαίνεται και για τον παρακάτω πίνακα, που αφορά κυρίως στα σώματα ενηλίκων Ευρωπαίων/Καυκάσιων, άτομα με ΒΜΙ άνω του 25 λογίζονται ως υπέρβαρα και άτομα με ΒΜΙ άνω του 30 ως παχύσαρκα (σε άτομα άλλης εθνοτικής καταγωγής τα όρια είναι ελαφρώς διαφορετικά). Για τη μέτρηση της παχυσαρκίας των ανηλίκων χρησιμοποιούνται άλλες κλίμακες, οι οποίες διαφοροποιούνται και ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Γιατί η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2 -το 80-85% του ΣΔ2 στους ανθρώπους αποδίδεται στην παχυσαρκία) τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιοι καρκίνοι, η οστεοαρθρίτιδα, χολολιθιάσεις (οι πέτρες στη χολή, δηλαδή) και σοβαρές διαταραχές του ύπνου. Για κάθε αύξηση του BMI κατά 5 μονάδες αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 27% και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 18%. Η παχυσαρκία έχει, επιπλέον, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και οικονομικό κόστος (ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας). Στα παιδιά συνδέεται με τη σιδηροπενία και την υποβιταμίνωση D οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη γνωσιακή, μυοσκελετική και σωματική τους ανάπτυξη. Και, βεβαίως, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες. Η αύξηση του λίπους επιπλέον πυροδοτεί και μια σειρά από άλλες βιοχημικές διεργασίες, από την αύξηση του επιπέδου κάποιων ορμονών μέχρι τη διαταραχή της μεταφοράς της χοληστερόλης από το συκώτι στο έντερο (μια διαταραχή που μπορεί να δημιουργεί πέ-

τρες στη χολή) καθώς και μια σειρά από άλλες διαταραχές, από τη συσσώρευση λίπους στο φάρυγγα που μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέχρι την πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα και στις αρθρώσεις. Τα λιποκύτταρα, δε, δεσμεύουν τη βιταμίνη D, η οποία είναι λιποδιαλυτή. Τα παχύσαρκα άτομα, καθώς έχουν αυξημένο σωματικό λίπος, συχνά έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα. Μεταξύ άλλων συνεπειών αυτού του φαινομένου, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες βαριάς νόσησης ή θανάτου αν νοσήσουν με Covid-19. Στα παιδιά, δε, τονίζεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους πριν από την ενηλικίωση (από αυξημένες πιθανότητες αναπνευστικών ή ορθοπεδικών προβλημάτων, μέχρι διαταραχές στην έμμηνο ρύση), αλλά και την αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν από την παιδική ή την εφηβική ηλικία παθολογικές καταστάσεις που κατά κανόνα εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση -περίπου τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας με παχυσαρκία εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης) υπάρχουν και άλλες: τα υπέρβαρα παιδιά φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο και απουσιάζουν συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα μαθήματα. Και, βεβαίως, το 70-80% των παχύσαρκων εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες. Δεν μπορούν να αγνοηθούν και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Οι προκαταλήψεις στις κοινωνίες συχνά οδηγούν σε κοινωνικό στιγματισμό και διακρίσεις κατά των παχύσαρκων ατόμων που, όπως έχει φανεί σε μελέτες, συμβάλουν στην εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2019, δε, στην παχυσαρκία οφείλεται το 9% των ετήσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ετήσιο ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2020-2050 θα είναι 3% μικρότερο από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ από το 2019, το 37,9% των Ελλήνων ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 24,9% είναι παχύσαρκοι. Το 44% των Ελλήνων και το 30,8% των Ελληνίδων είναι υπέρβαροι/ες, ενώ τα δύο φύλα εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά παχυσαρκίας: ένας στους τέσσερις Έλληνες και μία στις τέσσερις Ελληνίδες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ενδιαφέρον έχει επίσης, όπως επισημαίνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, το ότι στα τρία τέταρτα των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Παράλληλα, τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι 20,6%. Στα παιδιά ηλικίας 6-10 ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών φτάνει το 41,2%. Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις. Αλλά και εντός των πόλεων εμφανίζονται ανισότητες: μόνο το 2,7% των παιδιών στο Χαλάνδρι είναι παχύσαρκα -στο Κερατσίνι το ποσοστό είναι 20,3%. Ωστόσο, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι παρόμοια σχεδόν παντού -περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπέρβαρο.

Στις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα αγόρια, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά εξισώνονται μέχρι την εφηβεία, όταν και τα αγόρια γίνεται πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα. Πού οφείλεται το φαινόμενο της παχυσαρκίας στην κοινωνία μας Η μελέτη της διαΝΕΟσις επισημαίνει στη συνέχεια ότι η παχυσαρκία οφείλεται στο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος -το ότι δηλαδή εισάγουμε περισσότερη ενέργεια στο σώμα με τις τροφές από όση καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται ως λίπος. Υπάρχουν, όμως, διάφοροι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και γενετικοί παράγοντες που κάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ανισορροπίας μεγαλύτερο. Κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται ακόμα και από τα πολύ πρώιμα στάδια της ζωής -ακόμα και πριν από τη γέννηση. Πριν δούμε αυτούς τους παράγοντες αναλυτικά, αξίζει να τονίσουμε ότι η επίδρασή τους στο φαινόμενο είναι συνδυαστική. Το θέμα της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο και ευαίσθητο κοινωνικά και συχνά η απόδοση ευθυνών για την εμφάνισή του στο επίπεδο των προσωπικών επιλογών ή και στο επίπεδο της οικογένειας είναι απλουστευτικές και άδικες. Παρακάτω θα διαβάσετε, για παράδειγμα, ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να είναι παχύσαρκο αυξάνονται αν η μητέρα του κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή αν παίρνει βάρος πάρα πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση. Ή, ακόμα, ότι τα παιδιά που τα φροντίζουν κυρίως οι γιαγιάδες ή η παππούδες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα από ό,τι αυτά που τα φροντίζουν κυρίως οι γονείς. Ή ότι 3 στους 4 Έλληνες ενήλικες τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά από τις ενδεδειγμένες ποσότητες. Κανένας από αυτούς του παράγοντες δεν είναι μοναδικός και δεν προσφέρεται για την απόδοση εύκολων ευθυνών. Αντίθετα, λειτουργούν μόνο σε συνδυασμό μεταξύ τους και με τις άλλες συνθήκες που ορίζουν τη ζωή και το περιβάλλον του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα, μερικοί από τους πιο κρίσιμους είναι ελάχιστα γνωστοί και σπάνια αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία, όπως η ασφάλεια της γειτονιάς, το πόσα σπίτια έχουν αυλή, η ποιότητα των πεζοδρομίων, η εύκολη πρόσβαση σε χώρους άθλησης ή η οικονομική άνεση μιας οικογένειας. Εδώ παραθέτουμε μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο, οι οποίοι αναλύονται στη μελέτη. Οι πιο γνωστοί παράγοντες έχουν, βεβαίως, να κάνουν με τον τρόπο ζωής παιδιών και ενηλίκων. Το πόσες και τι είδους τροφές καταναλώνουμε, το αν αθλούμαστε ή ασκούμαστε σωματικά και το πόση ώρα αφιερώνουμε σε «καθιστικές» δραστη-

ριότητες επηρεάζουν δραματικά την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων. Πρόκειται για πράγματα που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα αλλά, από ό,τι αποδεικνύεται, για πολλούς δεν είναι. Σύμφωνα με μία από τις έρευνες που συγκέντρωσαν πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, μόνο το 8% των Ελλήνων γνωρίζουν τις συστάσεις για τη σωστή διατροφή, και μόνο το 35,2% τις συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα (νούμερα αρκετά χαμηλότερα από άλλων ευρωπαϊκών χωρών). Όπως αναφέρεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, στην Ελλάδα μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται. Αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρό, αλλά από διάφορες έρευνες τεκμηριώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι πολύ χειρότερες από τις συνήθειες άλλων λαών με πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Ή κρίσιμη διαφορά ίσως να είναι το εξής: το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζονται καθόλου και δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες, δε, καταναλώνουν πάνω από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνες εκτός εργασίας -περισσότερο από τους κατοίκους 15 άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και, βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες, από το κοινωνικό περιβάλλον και τη γειτονιά στην οποία ζει κανείς, μέχρι την οικονομική κατάσταση, τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εξηγούν και το γιατί οι Έλληνες δεν ασκούνται αρκετά σωματικά: σε σχετικές ερωτήσεις πρόσφατης έρευνας το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωναν ότι δεν ασκούνται επειδή η γειτονιά τους «δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές», «δεν έχει καλή αισθητική» ή «δεν είναι ασφαλής» ήταν διπλάσιο από το ποσοστό των ερωτηθέντων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ένα σοβαρό αλλά ελάχιστα γνωστό πρόβλημα είναι η υποεκτίμηση του βάρους των παιδιών από τους γονείς τους. Το 88% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι υπέρβαρα και το 55,8% των γονέων με παιδιά που είναι παχύσαρκα θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος. Κάτι που βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό -εμφανίζεται συχνά και σε άλλες χώρες σημειώνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις. Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Υπάρχουν και άλλοι, που δρουν από πολύ, πολύ νωρίτερα. Από ό,τι έχει τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες, παράγοντες όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, η υπέρμετρη

αύξηση βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ενεργητικό ή παθητικό) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού. Ένα παιδί είναι 2,6 φορές πιθανότερο να γίνει παχύσαρκο όταν η μητέρα του είναι παχύσαρκη πριν από την εγκυμοσύνη. Το 35% των Ελληνίδων μητερων αυξάνουν το βάρος τους υπέρμετρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -τα παιδιά τους έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία από τα υπόλοιπα. Το 11,5% των Ελληνίδων μητέρων δηλώνουν ότι κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σύμφωνα με την έρευνα Feel4Diabetes, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 2,6 μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Η συσχέτιση αυτή τεκμηριώνεται ακόμα και για το παθητικό κάπνισμα. Μετά τη γέννηση, δε, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Βρέφη που γεννήθηκαν με βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού έχουν 1,8 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ως παιδιά. Περίπου 10% των Ελληνίδων μητέρων θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες -τα παιδιά που τρέφονται έτσι σε αυτό το διάστημα έχουν 2 φορές μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, τα παιδιά που αυξάνουν το σωματικό τους βάρος υπερβολικά γρήγορα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους -πάνω από 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία- έχουν τετραπλάσια πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε επόμενα στάδια. Όλοι αυτοί οι «περιγεννητικοί» παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά. Κανένας από μόνος του δεν καθορίζει αποφασιστικά το τι θα συμβεί στο μέλλον ενός παιδιού, αλλά όλοι μαζί διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι πιθανότητες ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες ζωής του. Όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους παράγοντες, αν και ο ρόλος των περιγεννητικών παραγόντων είναι σημαντικός, δεν είναι ο μόνος, και γι’ αυτό η απόδοση ευθυνών σε μητέρες ή σε γονείς (ή σε γιαγιάδες, ή παππούδες) απομονώνοντας κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά είναι αναποτελεσματική και άδικη. Όλα τα επόμενα στάδια της ζωής του ανθρώπου, με κρισιμότερη την εφηβεία και το διάστημα μετά την ενηλικίωση, επηρεάζουν επίσης το φαινόμενο με πολύπλοκους και αλληλοσυμπληρώμενους τρόπους, σημειώνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

Ισόπαλο το (μέτριο) ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

Χ

ωρίς νικητή και γκολ ολοκληρώθηκε το ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ, το πρώτο ύστερα από τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού. Οι «κίτρινοι» έχασαν κι άλλο έδαφος στην προσπάθεια συμμετοχής στα πλέι οφ, ελπίζοντας πάντα στην επιστροφή των 6 βαθμών από το CAS. Ο «Δικέφαλος» έμεινε αήττητος για 15ο αγώνα εντός συνόρων, αλλά η διαφορά από τον Ολυμπιακό είναι πια στους 11 βαθμούς. Οι γηπεδούχοι είχαν πιο «καθαρές» ευκαιρίες, όμως

ο Πασχαλάκης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ενώ ο «Δικέφαλος» έλεγξε το ρυθμό αλλά δεν απείλησε. Το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ μεγάλη διπλή χαμένη ευκαιρία για τον Άρη, στο 3ο λεπτό: ο Καμαρά απέτυχε να νικήσει τον Πασχαλάκη και στο ριμπάουντ ο Εντιαγέ έστειλε την μπάλα πάνω στον Μιχαηλίδη και κόρνερ. Ένα σουτ του Άκπομ στο 13΄ (άουτ) και μια ωραία απόκρουση του Πασχαλάκη σε σουτ του Ματέο Γκαρσία στο 25΄ συμπλήρωσαν το αγωνιστικό κάδρο του πρώτου ημιχρόνου, που δεν είχε άλλες συγκινήσεις.

Νίκη ψυχολογίας για την ΑΕΚ, 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα

Α

νεβάζοντας την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο σκόραρε δις, η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής και βρέθηκε στο +6 από τους Γιαννιώτες, με παιχνίδι λιγότερο. Η Ένωση πήρε μία νίκη που τόσο πολύ χρειαζόταν για να συνέλθει ψυχολογικά και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί αγωνιστικά, αν και στο πέμπτο ο Τσιντώτας χρειάστηκε να κάνει διπλή απόκρουση στο τετ α τετ με Περέα και Οικονομόπουλο για να κρατήσει το «μηδέν». Στο 44΄ οι γηπεδούχοι διαμαρτηρήθηκαν για πέναλτι του Καραχάλιου στον Ανσαριφάρντ από τον Καραχάλιο στο 44΄, όμως ο Παπαδόπουλος δεν την είδε και ο VAR δεν τον κάλεσε ποτέ για να την εξετάσει. Στο 67ο λεπτό ο Πέτρος Μάνταλος μπήκε ως αλλαγή. Στο 69ο και στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, από σέντρα του Ρότα. Έκτοτε ο χρόνος κυλούσε χωρίς να συμβεί τίποτα αξιόλογο. Εν τέλει η ΑΕΚ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» με τον Ανσαριφάρντ να σκοράρει με κοντινή προβολή στο 88΄ για το τελικό 2-0.

Ο ΠΑΟΚ είχε μια καλή ευκαιρία με τον Μπίσεσβαρ στο 56΄, που αστόχησε στο

σουτ που επιχείρησε. Οι πρώτες αλλαγές τόνωσαν τον Άρη, κι έτσι κεφαλιά του Σάσα στο 65’

πέρασε άουτ κι άλλη μία του Λέισμαν στο 69΄ μπλόκαρε ο Πασχαλάκης.

Νίκη στο Βόλο και πρωτιά στην κανονική περίοδο για Ολυμπιακό

Μ

ε γκολ του Ματιέ Βαλμπουενά στο λυκόφως της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός έφυγε με πολύ σημαντική νίκη από το Βόλο (1-0) στο πλαίσο της 24ης αγωνιστικής και αύξησε σε 12 βαθμούς τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ, που παίζει σε λίγη ώρα στην έδρα του Άρη.

Ο Γάλλος άσος είχε μπει αλλαγή στο 63ο λεπτό και στο 81ο σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης υπογράφοντας τη 18η νίκη της ομάδας του σε 23 αγώνες και διατηρώντας το αήττητό της στη φετινή Λίγκα. Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε και μαθηματικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Το πρώτο ημίχρονο είχε να επιδείξει μόλις δύο καλές στιγμές. Στο 21΄ ο Φαν Βέερτ δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα από κοντά και να στείλει στα δίχτυα. Στο 27΄ ο Αγκιμπού Καμαρά είχε δοκάρι, ενώ στο «ριμπάουντ» ο Μασούρας αστόχησε σε άδεια εστία! Στο 57΄ από εκτέλεση φάουλ ο Ρομέρο πήρε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Βατσλίκ και στο 81΄ μίλησε ο Βαλμπουενά: ο Ελ Αραμπί συνδυάστηκε με τον Γάλλο άσο κι εκείνος εκτέλεσε τον Κλέιμαν για το 0-1 με υπέροχο σουτ από το ύψος της περιοχής. Στο 87΄ η κεφαλιά του Φαν Βέερτ έφυγε φεύγει άουτ, στην τελευταία ευκαιρία του Βόλου, ενώ στις καθυστερήσεις ο Κλέιμαν αρνήθηκε το 0-2 στον Τικίνιο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

13

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 ανέργων

Ξ

εκίνησε και λήγει στις 18 Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου, 25.000 ανέργων – εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Στόχος του πολυαναμενόμενου προγράμματος, το οποίο βγήκε τελικά με σημαντική καθυστέρηση, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Αφορά την απασχόληση συνολικά 25.000 ωφελουμένων, σε δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, κέντρα κοινωνικής πολιτικής και λοιπούς φορείς, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή: • Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού). • Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3%). • Αποκεντρωμένες διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4%). • Λοιποί φορείς: 1.689 θέσεις (6,7%). Θα απασχοληθούν για οκτώ μήνες σε δήμους, περιφέρειες

και υπηρεσίες του Δημοσίου. Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους του ΟΑΕΔ με 56,6 εκατ. ευρώ και έχει δύο σκέλη: α) την απασχόληση των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργων για 8 μήνες σε δήμους, περιφέρειες κλπ. και β) την παροχή προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 στοχευμένες θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ολοκληρωμένη ενεργητική πολιτική απασχόλησης, η οποία θα βοηθήσει στην εργασιακή ένταξη των ανέργων. Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr Επίσης μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων. Με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα προσληφθούν σε δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και λοιπούς φορείς 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ.Ε.), 6.575 άνεργοι δευτερο-

βάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.). Το σύνολο των ωφελουμένων του προγράμματος θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία των φορέων υποδοχής μέσα από 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Ειδικότερα, με το νέο πρόγραμμα προσφέρονται στους φορείς υποδοχής 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες

καθαριότητας, εργασίες πρασίνου κ.ά.), 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες κ.ά.), 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές κ.ά.) και 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ά.). Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

δήλωσε ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έρχεται να ενισχύσει τους δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις περιφέρειες και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και επεσήμανε ότι αυτή τη φορά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ΟΑΕΔ:

Μειώθηκαν κατά 5% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2021 -Τα στατιστικά

Τ

α στατιστικά στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιανουάριο του 2022 ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Από την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ προκύπτουν τρία βασικά δεδομένα:

του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιανουάριο 2022, ανήλθε σε 1.103.901 άτομα. Από αυτά 572.900 (ποσοστό 51,90%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 531.001 (ποσοστό 48,10%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιανουάριο 2022, ανήλθε σε 8.650 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 3.192 (ποσοστό 36,90%) και οι γυναίκες σε 5.458 (ποσοστό 63,10%).

Οι άνδρες ανέρχονται σε 402.647 (ποσοστό 36,47%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 701.254 (ποσοστό 63,53%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων1, για τον μήνα Ιανουάριο 2022, (αφορά τον

αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 212.800 άτομα, από τα οποία οι 105.661 (ποσοστό 49,65%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 107.139 (ποσοστό 50,35%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 91.383 (ποσοστό 42,94%) και οι γυναίκες σε 121.417 (ποσοστό 57,06%). Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 86.984 (ποσοστό 40,88%) είναι κοινοί, 1.979 (ποσοστό 0,93%) είναι οικοδόμοι, 107.139 (ποσοστό

50,35%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 15.370 (ποσοστό 7,22%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 1.168 (ποσο-

στό 0,55%) είναι εκπαιδευτικοί, και 160 (ποσοστό 0,08%) είναι λοιποί.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία

Παραδοσιακό οπωροπωλείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών με σταθερή πελατεία.

ZHTEITAI

Πληροφορίες τηλ.: 6994255230

Έμπειρη κυρία για περιποίηση ηλικιωμένης στο κέντρο των Σερρών. Πληροφορίες τηλέφωνο: 6951925126

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ZHTEITAI εργάτρια μπουγάτσας έως 40ετών για απασχόληση σε βιοτεχνία μπουγάτσας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6948370109 ή αποστολή βιογραφικών στο email: info@mpougatsa.com.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ZHTEITAI ζευγάρι για κουζίνα στη Γερμανία με όρεξη για μάθηση. Απογευματινό ωράριο, εκτός Κυριακής και αργίες. Πενθήμερο, Δευτέρα-Τρίτη κλειστά. Παρέχεται μισθός, ασφάλιση, διαμονή, διατροφή, περιοχή Αμβούργου Τηλ. 017622276313 και 6946487687

ZHTEITAI ζευγάρι (ψητάς και βοηθός κουζίνας) με σχετική εμπειρία για άμεση πρόσληψη σε πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, μέσα σε άριστο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με πολύ ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση στην περιοχή Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0049-17663891192 κ. Δημήτρης

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κύριος 65 ετών με αρκετή περιουσία ζητά γυναίκα έως 60 ετών για σοβαρό σκοπό . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6943616916

Από Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές office των windows, κυρίως excel. • Να έχει εμπειρία ως υπεύθυνος λογιστηρίου τουλάχιστον δύο έτη σε εταιρεία που τηρούσε τα λογιστικά βιβλία με διπλογραφικό σύστημα. Επιθυμητή καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας . Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο infotl@ thermie.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Αγροτεμάχιο στα όρια του χωριού Σκουτάρεως έκτασης 9.600 τ.μ., κατάλληλο και για φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες στον κύριο Βαγγέλη στο τηλέφωνο 6972330777

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Διαμέρισμα 125 τ.μ., τρία δωμάτια, δύο μπάνια, μία αποθήκη και πλήρως ανακαινισμένο, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974671031

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

15

ÅÈÁà ·ÉÁÑ Ï·ÍÁÅÑ ÁÌý͹½Ñ

Æ ÃѽÌÂÓÆ ÂØÓ¿ ÏØ Ä®×ÎÂÓÆ ³ ®Ñ×ÆÊ ÌÂÊ ÒØμ×ÆÊ XXX TLZXBMLFS HS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας κατάφεραν οι αγροσυνδικαλιστές του «μπλόκου Λευκώνα»

Καθαρά Δευτέρα.

Εκεί που τα πράγματα οδηγούνταν σε άδοξο τέλος και οι μπλοκατζήδες του Λευκώνα αναζητούσαν ένα εύσχημο τρόπο να τερματίσουν την «αγωνιστική κινητοποίηση», προέκυψε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Γεωργίας.

Το 40νθήμερο μνημόσυνο για τον Δ. Αστάκογλου

Σε μια συγκυρία που η «αγωνιστική ενότητα» αποδείχτηκε ανύπαρκτη, ετίθετο ζήτημα πραγματικής εκπροσώπησης των αγροτών και ακούγονταν επώδυνα ερωτήματα ποιους εκπροσωπούν οι αυτοχριζόμενοι «Πρόεδροι» και από πότε έχουν να εκλεγούν με εκλογές , να σου το θαύμα της πρώτης πανελληνίως συνάντησης με τον Υπουργό. Τα πολιτικά γραφεία να είναι καλά ανασταίνουν και νεκρούς. Πολλοί μιλούν και για το πρώτο λάθος του νέου Υπουργού, στον οποίο πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους. Μετά την συνάντηση, πάντως, και την ζητούμενη αναμνηστική φωτογραφία ακολούθησε η αποχώρηση από το μπλόκο και η «λήξη συναγερμού». Του χρόνου πάλι, θα αναζητήσουν τα μικρόφωνα και τις κάμερες οι Πρόεδροι. Δ.Ν.

ΤΡΙΤΗ 22.02.2022

«Σ.Θ.»

Περιμένουν λύσεις οι άνθρωποι της Πανεπιστημιούπολης από τον Α. Συρίγο

nnn

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου τελέστηκε στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου το 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Δημήτρη Αστάκογλου. Συγγενείς, φίλοι βρέθηκαν στην Μητρόπολη για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του αειμνήστου προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών Σιδηροκάστρου και Περιχώρων «Ο Άγιος Παντελεήμονας». Ήταν εκεί η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή , ο πρώην δήμαρχος Σιδηροκάστρου Αθανάσιος Σπάσης με την σύζυγό του Ηρώ και Σιδηροκαστρινοί που γνώρισαν τον εκλιπόντα που έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά. Υπήρξε όπως θυμούνται οι παλαιοί ποδοσφαιρόφιλοι η κολώνα του Εθνικού Σιδηροκάστρου, θηριώδης τερματοφύλακας με μεγάλη προσφορά στο σωματείο, γεύτηκε επιτυχίες γνώρισε την ποδοσφαιρική καταξίωση ενώ υπερασπίστηκε την εστία και του Πανσερραικού στην Α’ Εθνική την περίοδο 1972-1973. Δ.Ν.

Ξεναγήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος το πρωί του περασμένου Σαββάτου 19 Φεβρουαρίου στο campus της Πανεπιστημιούπολης Σερρών και εντυπωσιάστηκε όντως από τις υποδομές που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Ο υφυπουργός επισκέφθηκε και το κτίριο Διοίκησης και Οικονομίας που είχε εγκαινιαστεί στις 8 Οκτωβρίου 1993 από τον τότε εκπρόσωπο της κυβέρνησης του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Τζαννή Τζανεττάκη ( ήταν δυο μέρες πριν τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου). Πληροφορούμαστε ότι σε πρώτη ανάγνωση υπάρχει ικανοποίηση από την επίσκεψη του Υφυπουργού στις Σέρρες. Η ικανοποίηση όμως αυτή θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν ο υφυπουργός δώσει λύσεις στα προβλήματα που άκουσε και του κατατέθηκαν και γραπτώς. Δ.Ν.

nnn

Τρέχει ο Φεβρουάριος Καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλοι αναγνώστες. Ο χρόνος τρέχει το ημερολόγιο λέει Τρίτη 22 Φεβρουαρίου- την άλλη Τρίτη , υγεία να έχουμε όλοι- θα έχουμε μπει σε περιβάλλον Μαρτίου. Η μέρα θα έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και όλοι θα περιμένουμε την

nnn

«Αλλάζουμε σελίδα στην προστασία των παιδιών» Για την αλλαγή σελίδας που συντελείται στην προστασία των παιδιών μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Καλύπτουμε τα κενά του παρελθόντος

και, με απόλυτη διαφάνεια, βάζουμε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια στις μονάδες παιδικής προστασίας», ανέφερε ακόμη σχετικά με το θέμα της παιδικής προστασίας η κ. Μιχαηλίδου. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στοχεύει να οριστούν με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές οι προϋποθέσεις ίδρυσης και

λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέσω του σχεδίου της υπουργικής απόφασης, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022. «Σ.Θ.»