Page 1

FEBRUAR 2013 serije.plus.in.rs

13

HEE • 3U1: DECEPTION NS BA O: EN OJ OB E EŽ SV • O OK KU LI KE : SKROBONJA: THE OFFICE • INTERVJU


109

SVEŽE OBOJENO

Braća i sestre / Brothers and Sisters

186

20

Senke / The Fades

Kris Not / Chris Noth

TRANSFORMACIJA

HOROR

TEMA BROJA

58 SKANDAL: Pitko, seksi & provokativno tv ostvarenje

VREMEPLOV 88 4400 The 4400

SVEŽE OBOJENO

101 Devojke The Girls 104 Benši Banshee

I <3 TV SKROBONJA 120 Kancelarija The Office

SF 178 Zvezdana kapija SG-1 Stargate SG-1

INTERVJUI

38 Lukas Brajant 42 Meni Patinkin 46 Kejli Kuoko


38

Kejli Kuoko / Kayle Cuoco

Lukas Brajant / Lucas Bryant

INTERVJU

INTERVJU

BROJ 13 FEBRUAR 2013 Osnivač i izdavač: GOODTIMES d.o.o. Glavni i odgovorni urednik: Marin Milosavljević urednik@serijeplus.com Grafički urednik: Miroslav Pavlović art@serijeplus.com Izvršni urednik: Mila Dimitrijević izvrsni@serijeplus.com Marketing i PR: Gdt Group marketing@serijeplus.com Lektura i korektura: Tanja Milosavljević Redakcija: Goran Skrobonja • J. Nikolić • Kristina Žic Borivoje Naumovski • Lazar Kovačević Viktor Vilotijević • Branislav Vilotijević Saša Đorđević • Danilo Obradović • Ana Ješić Jovana Dimitrijević • Mihailo Milosavljević

serije.plus.in.rs

SADRŽAJ

46

1313

3 UARs.in.r201 FEBR s serije.plu 2013 FEBRUAR serije.plus.in.rs

Dizajn: GOODTIMES art studio dizajn@serijeplus.com Adresa redakcije: Kralja Uroša Prvog 8/25, Beograd Sajt: www.serijeplus.com Mejl: info@serijeplus.com FB/serijeplus @serijeplus CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 79 SERIJE + / glavni i odgovorni urednik Marin Milosavljević. - God. 1, br. 1 (nov. 2011) Beograd (Kralja Uroša Prvog 8/25) : Goodtimes, 2011- (Beograd: Politika). - 28 cm Mesečno ISSN 2217-7345 = Serije + COBISS.SR-ID 187516940

Tekst otkriva radnju unapred. Emitovanje poslednje epizode. Obrati pažnju!

• 3U1: D BANSHEE DECEPT ENO:HEE OBOJBANS • 3U1: SVEŽEENO: • SVEŽ OKO •E OBOJ O KU KUOK KELI LI : RVJU KE : INTE • SKROBONJA: THE OFFICEE OFFICE • INTERVJU A: TH SKROBONJ

Naslovna strana: NBC Universal


REČ UREDNIKA

ZIMSKOM SNU JE DOŠAO KRAJ. Nakon praznika i zimske pauze, svi se radujemo povratku omiljenih serija na male i nešto veće ekrane. Sušni period smo uglavnom iskoristili za nadoknadu gradiva – svi mi za vreme jesenje sezone ostavimo makar jednu seriju „sa strane“, često ne zato što je nekvalitetna već zato što TV sadržaja sad već ima toliko da jednostavno ne možemo da ih pratimo istovremeno. Kako bismo odvojili žito od kukolja, predstavili vam sve ono što zapadna produkcija danas ima da ponudi i omogućili da odlučite na šta ćete trošiti vreme, iz meseca u mesec vam predstavljamo izuzetno veliku količinu TV serija, glumaca i svega ostalog što ima veze s ovom sferom interesovanja. Trudimo se da zadovoljimo svačiji ukus, a broj čitalaca koji konstantno raste dokazuje da u tome i uspevamo. Na našim naslovnim strana dosad su se pojavile mnoge snažne i lepe žene, a od ovog meseca dobijaju pojačanje u vidu Keri Vošington, snalažljive i odlučne Olivije Poup iz serije Skandal, koju ju je lokalni Universal Channel ovih dana uvrstio u svoju programsku šemu. Cenjena autorka i dobro osmišljena radnja koja nas neprestano tera da želimo „još“, obezbedili su prvoj sezoni ove serije visoke rejtinge, a ništa lošije ne prolazi ni aktuelna druga sezona koju i mi pratimo. Čini se da je obnova za treću godinu druženja samo formalnost, pa je serija svakako zaslužila da bude obrađena u okviru „Teme broja“ ovomesečnog izdanja. Kada danas kažemo Alan Bol, prva asocijacija je serija Prava krv. Vampiri iz Bon Tampa su osvojili planetu, tu nema spora, ali ne treba zaboraviti ni još jednu seriju kojom nas je ovaj majstor svog zanata svojevremeno počastio – Dva metra pod zemljom. Ovo TV remek-delo, meni jedna od najdražih serija koje sam ikada pogledao, priča koja nas uči da poštujemo smrt, ali i život, tema je rubrike „Pod lupom“ u ovom broju. Pored toga, bavimo se i potpuno novim Bolovim čedom – serijom Banshee, koja je nakon samo dve emitovane epizode već dobila potvrdu obnove za drugu sezonu! Pomenuo sam vampire iz Bon Tampa, ali na pomen TV krvopija na um nam svakako pada još jedan, jednako fascinantan gradić: Mistik Fols, poprište Vampirskih dnevnika, popularne tinejdžerske vampirske sage. Međutim, izgleda da im ovaj grad postaje premali, jer je potvrđeno snimanje spin-ofa, naslovljenog The Originals, čija radnja će se odigravati u Nju Orleansu. Detalje o ovom TV projektu možete pronaći u uvek aktuelnoj, kratkoj i efikasnoj rubrici „Shortcuts“. Uživajte u najkraćem mesecu u godini – to samo znači da se s novim pričama iz sveta TV serija vidimo i nešto pre nego što ste navikli. Čitamo se uskoro. Marin Milosavljević, glavni i odgovorni urednik

10

serije.plus.in.rs


PREPORUKE MONTHLY JUICY

MARIN MILOSAVLJEVIĆ, glavni i odgovorni urednik

MILA DIMITRIJEVIĆ, izvršni urednik

KRISTINA ŽIC, novinar

ANA JEŠIĆ, saradnik redakcije

J. NIKOLIĆ, kolumnista

GORAN SKROBONJA, saradnik redakcije

VIKTOR VILOTIJEVIĆ, novinar

DANILO OBRADOVIĆ, novinar

BORIVOJE NAUMOVSKI, kolumnista

JOVANA DIMITRIJEVIĆ, novinar i PR redakcije

SERIJA: Downton Abbey, zato što su svi umiveni, lepo vaspitani i tako divno suzdržani u svojim izjavama. Zna se ko kosi, a ko vodu nosi – a malo toga bi nam danas dobro došlo. FILM: Atlas oblaka, koji pripoveda šest briljantnih priča, na trenutke ih međusobno preplićući i podsećajući nas da smo ovde s razlogom, ma kako taj razlog drugima možda bio mali i nebitan. KNJIGA: Dexter by Design, četvrta knjiga u serijalu prema kom je i nastao gospodar rejtinga produkcije Showtime. Sjajan način da prekratite čekanje finalne sezone serije.

SERIJA: Workaholics, serija koja nije za izbirljive, kratka, komična i brutalna! Ili možda baš jeste za izbirljive..? FILM: Hobit – Neočekivano putovanje, koji nam donosi patuljke i Hobite u borbi protiv zmajeva, Orka i trolova, što je svojevrsni dokaz da veličina nikako nije presudna. KNJIGA: Ples sa zmajevima, peta knjiga serijala Pesma leda i vatre, jer ako još uvek niste podlegli masovnoj histeriji – pravo je vreme!

SERIJA: Danski krimić Elitna jedinica, davalo se na RTV donedavno i opet će, ako bude sreće (šta ću, volim nordijske policije). FILM: Domaći, Čitulja za Eskobara, na hrvatskoj televiziji preveden kao Osmrtnica za Eskobara, s posebnim ugođajem titlovane ćirilične molitve na kraju. KNJIGA: Delo prošlogodišnjeg Ninovog pobednika Slobodana Tišme, Bernardijeva soba, s urnebesnim poglavljem „Samo za nestrpljive“ na kraju, gde čovek lepo prepričao sve, da potencijalni čitalac ne mora da se „muči“ s ionako (pre)kratkim romanom.

SERIJA: Domovina, bez ikakve sumnje najbolja serija koja se trenutno prikazuje, globalno. Ko to još nije shvatio, na velikom je gubitku. FILM: Linkoln, jer Spilberg dugo nije napravio dramu vrednu pomena, lišenu patetike. Zahvaljujući sjajnoj glumi i scenariju, dva i po sata prosto prolete. KNJIGA: The Empty Glass nije bogzna kako kvalitetno štivo, ali reč je o zanimljivoj verziji priče šta se zapravo desilo s Merilin Monro.

SERIJA: Pushing Daisies, instant klasik sa dobrim razlogom FILM: V/H/S, kojim su Britanci konačno dali sopstveni šmek real-time hororu. KNJIGA: Clive Barker ‘Abarat III: Absolute Midnight, jer se šuška o ekranizaciji nove sage epske fantastike.

SERIJA: The Newsroom, jer je Džef Danijels dovoljna preporuka da ne moram ni reč da dodam – ni reč! FILM: U dobru u zlu, film kojim sam potpuno oduševljena. Mnoštvo sitnih neprijatnosti i ubedljivih glumaca! KNJIGA: Ime vetra, Patrika Rotfusa; pritom obratite pažnju da nikako nisam mislila na knjigu Senka vetra – to mi se ne bi ni u snu omaklo!

SERIJA: Dobra žena, jer je to već četvrtu sezonu napet a duhovit, seksi a porodični, politički a advokatski televizijski koktel, koji nije izgubio u kvalitetu i pored smrti producenta Tonija Skota. FILM: Argo, jer je uspeo da s margina masovne tragedije izvuče kamernu i plemenitu istinitu priču o snazi ljudske kreativnosti i hrabrosti autsajdera. Teška i napeta saga na lakim krilima duhovitosti. KNJIGA: Cvjećarnica u kući cveća, knjiga koja zabavno, iskreno i opušteno govori o fenomenu drugde gotovo nepoznatog italijanskog a kod nas kultnog stripa Alan

SERIJA: Porodični čovek, zato što je konačno dostupna i našem gledalištu zahvaljujući lokalnom kanalu Fox. KNJIGA: Mala braća, Rika Hautale, jer je posredi čistokrvi horor u najboljem maniru Stivena Kinga - Mejn, indijanska legenda, šumska čudovišta koja izlaze iz podzemlja svakih pet godina i terorišu gradić u blizini. FIM: Pijev život, remek-delo u svakom pogledu.

SERIJA: Fringe, jer zašto ne bismo ponovo odgledali omiljene epizode možda najboljeg SF-a u zadnjih nekoliko godina (ili celu seriju – uz dva-tri sata sna dnevno, trebaće vam oko četiri dana, merio sam)? Mislim, obzirom na to da Džejdžeja Ejbramsa nećemo viđati tako često (biće zauzet raznim Zvezdanim stazama i ratovima)... FILM: Departed, zato što sam shvatio da je to jedan od retkih filmova koje svaki put ispratim do kraja, bez obzira na to kad se uključim (i svaki put se setim da Martin Skorseze i dalje nema Oskara za najbolji film). KNJIGA: Bakonja fra Brne, jer dugo nisam pročitao knjigu koja sadrži rečnik manje poznatih reči.

SERIJA: Okružen mrtvima, pripremam se za nastavak sezone. FILM: Đangova osveta je je radnja jako zanimljiva, muzika sjajna, glumci vrhunski i sadrži više od nekoliko rečenica koje će sigurno postati legendarne! KNJIGA: Knjiga bez naslova od Nepoznatog pisca, zato što vas uvodi u neku sasvim desetu dimenziju i sa razlogom se priča da su je pisali Tarantino i Rodrigez.


MEGI SMIT Maggie Smith Jovana Dimitrijević

jovana.dimitrijevic@serijeplus.com

MAGIČNA KUTIJA Kao da sam postala poznata tek pošto sam počela da glumim u ovoj (Downton Abbey, prim. autora) seriji. Čudno je to, ljudi misle da nas poznaju zbog televizije. Misle da nas poseduju samo zato što su nas gledali u seriji dok su večerali. Čak me i taksisti prepoznaju, kažu da pogledaju seriju onda kad ne gledaju fudbal.

MAGIČNA KUTIJA Postala sam potpuno zavisna i opsednuta. Ne dobijamo ceo scenario odjednom, jer ga Džulijen dorađuje. Pročitam scenario koji sam dobila, a kad završim, nestrpljivo iščekujem nastavak da vidim šta će se sledeće desiti.

MNOGO UMILJATIJA Ne smem da improvizujem na setu, pa ne pokušavam da izmenim svoje rečenice. Niko u ekipi to ne radi. Menjanje teksta bilo bi zaista smešno, jer je svaka reč biser. U privatnom životu nisam toliko oštra, ne govorim tako; mnogo sam umiljatija.

Foto: www.pbs.org

KRAJ BACANJU ČINI Još kad smo smo počeli da ih radimo, znala sam da će filmovi o Hariju Poteru biti veoma zahtevan i obavezujući posao. Potrajalo je čitavih deset godina. To je mnogo vremena u koži istog lika!

12

serije.plus.in.rs


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

I BOGATI PLAČU.. JES’, KAKO DA NE! Pilot (S01E01) Već nakon nekoliko uvodnih scena, mogu komotno da svrstam ovu seriju negde na pola puta između dveju konceptualno sličnih, a ipak dovoljno različitih: Osveta (Revenge) i Prljavi seksi novac (Dirty Sexy Money). Isti osećaj me drži i nakon tri pogledane epizode, tako da neću menjati iskaz. Pilot počinje scenom žive, a nedugo potom i mrtve mlade Vivijan, problematične naslednice farmaceutske imperije. Svi članovi porodice Bauers – njen otac, maćeha, dva starija brata i mlađa sestra – dočekuju ovu vest svi odreda šokirani, manje ili više nesrećni. Ipak, vest ne dolazi samo do njih – tu je i seksi, šarmantna na-pravom-mestuu-pravo-vreme detektivka Džoana Lokasto, koja je (kako je svet mali!) pokojnici bila najbolja drugarica u detinjstvu, dok ostale članove porodice Bauers poznaje kao svoj džep (neke i kao svoj donji veš, ispostaviće se) jer je njena majka nekada davno bila član posluge u njihovoj kući. Porodična večera ima zadatak da nam pokaže koliko su članovi porodice beskrupulozni i beskrupulozno bogati. Varnice samo sevaju, jedna otrovnija od druge, i već zatičemo sebe (gle čuda!) kako se više zanimamo za to ko je kome i ko je koga, nego zašto je mučena Vivijan, bog da joj dušu prosti, mrtva i ko ju je, pi’ malera, ubio. Do kraja epizode postajemo svesni atmosfere koju su nam scenaristi prilično namerno i divljčaki nabili na nos – ubica bi komotno mogao da bude svako od članova porodice, počev od prevejanog, iskusnog oca, preko maćehe čija se jetra kupa u alkoholu, pa do brata Edvarda koji iza sebe već ima jedno „možda“ ubistvo. Ipak, najsumnjiviji je drugi brat, zgodnjikavi Džulijan, koji poseduje prsten s gravurom bezobrazno sličnom onoj koju smo videli na obrazu mrtve Vivijan. Jesam li pomenuo da je Mija zapravo Vivijanina kćerka, a ne sestra? Eto obrta, a još ni zapleta nema, ha!

Nothing’s Free, Little Girl (S01E02) Džoana je dobila posao kao lična asistentkinja gospodina Bauersa, zato što ljudi širom sveta dobijaju mesta ličnih asistenata vlasnika najuticajnijih farmaceutskih kompanija jednostavno tako – dogodi im se. Džaba vi osvežavate onaj vaš CV i kitite propratno pismo, da vam kažem. Nije vam ubijena najbolja drugarica koju godinama niste videli, i to vam je to. Il’ vas hoće, il’ vas neće. A Džoanu baš hoće, mada nisu svi u porodici previše srećni zbog toga – a pogotovo Sofija Bauers, maćeha sa žestokim kapacitetom za alkohol i zlobu. U ovoj epizodi se malo više bavimo potpuno nekonkretnim a ipak zabavnim ljubavnim životom naše detektivke na tajnom zadatku, Džoane, koja uživljavajući se u ulogu lične asistentkinje i porodične prijateljice malo po malo vaskrsava varnice koje su nekada očigledno vrcale između nje i Džulijana (koga drugog?!). I ništa tu ne bi bilo tako strašno – još jedna zavodljiva crnkinja zaljubljena u bogatog belca (je l’ to neko pomenuo seriju Skandal?) – da nije činjenice da se Džoana već muva sa svojim kolegom detektivom. I to o-vo-li-ko, ako me razumete. Saznajemo i da ljubavni život članova bogataške porodice nije baš za potcenjivanje – tata Robert ima ljubavnicu, sin Edvard je takoreći pred razvodom, a pokojnica Vivijan u času smrti možda-jeste-a-možda-i-nije-bila trudna, dok je potencijalni tatica u bekstvu. Džulijan i dalje živi brzo i hrani se lako, ako lake droge i skup šampanjac mogu da se podvedu pod zdrav način života. Na kraju epizode, čeka nas nešto što je trebalo da bude šok – Edvard je možda (o bože, ne, to ne može biti!) ubio svoju sestru, a potencijalni otac njenog nerođenog deteta (avaj, okrutni svete!) možebiti ima nešto s tim... Veći šok je, ipak, merdžica koga na poklon dobija jadna detektivka Džoana, koja se čitave tri sekunde premišlja da li da primi ovaj skromni darak! Ako, neka je, ne ide da se direktorova asistentkinja vozi gradskim prevozom...

A Drop of Blood and a Microscope (S01E03) Na početku treće epizode, scenaristi osećaju potrebu da nam još jednom naglase kako i bogati plaču pod teškim pritiskom javnosti, pa imamo nekoliko scena u kojima mediji bezočno rovare po privatnosti uboge porodice Bauers, čiji su članovi naivni i smerni koliko i sestre Kardašijan. Ova epizoda nam servira još jedan mogući scenario Vivijaninog ubistva, ovaj put ss Džulijanom kao nosiocem glavne uloge – verovatno samo navođenje na lažni trag, no pokušaj je vredan hvale. Ličnost epizode je Mija, Vivijanina sestra kćerka, koja, u malo više od trideset minuta, od dosadne, razmažene devojčice postaje osoba s identitetom, kompleksna ličnost zatvorena u telu neshvaćene bogatašice, s tendencijom padanja na bajkere sumnjivog morala. Plakao bih, ali suze su mi presušile još kod surovih novinarskih pokušaja da iščeprkaju prljavi veš porodice Bauers. U svom izigravanju asistentkinje, napaćena detektivka Džoana mora da ide toliko daleko da pristaje čak i na kraći put na Bahame sa Džulijanom (suzice, brojanice, more ti je posteljaaaa...), odakle će se sutradan vratiti s rukom u ruci – što će njenog zvaničnog dečka, večito namrštenog detektiva Morena, koštati poneke bore. Farmaceutski skandal preti da pomuti račune odlučnim muškarcima iz porodice Bauers, a tek da stvari budu zabavnije, Džoana na staroj fotki primećuje Džulijanov prsten, sabira dva i dva, i odlučuje da je njena tropska romansa završena pre no što je i počela! Ako se premišljate da li da gledate ovu seriju, moj odgovor je – da, zato što su mini-serije ovog žanra retke, a ova će, čini mi se, biti baš takva, jer čak ni mene, sve ovako ogrezlog u TV poroku, nije uspela pošteno da navuče.

Foto: J.R. Mankoff/NBC

Deception je jedna od onih serija u čijoj radnji nema vanzemaljaca, putovanja kroz vreme i paralelnih svetova, pa je ne svrstavamo u red naučnofantastičnih, mada bismo mirne duše mogli, jer u njoj su svi bogati do besmisla, večito doterani, koketni, sa savršenim uvojcima i gabaritima, savršeno našminkani čim se probude i često slepi kod zdravih očiju… Toga u ovoj stvarnosti jednostavno nema, ma koliko mi želeli, pa mora biti se radnja serije odvija u nekoj paralelnoj, zbog čega mi i padamo tako lako na nju i njoj slične, da se ne lažemo.

13


Mila Dimitrijević

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

m o o r s w e N e Th Ko je tvseorrijace jeseArrije? on Sorkin, i možda

Tvorac napoznatije, ali iza vam to ime nije vrlo uspešni proii njega stoje ozbiljn je već poznat po m na in rk So jekti. t, sa svojom izuze političkoj tematici ilo kr o dn pa rijom Za no gledanom se i komediji Studio g) in W t es (The W ima rip, kao i filmov 60 on Sunset st ork, w et N The Social The Money ball, w Fe A i o War, ka Charlie Wilson’s ićete da se Soret Good Men. Prim oradičnih izleta, sp o lik ko ne im os kin, litičkih tema, a po o uglavnom drža im javljuju u njegov i likovi koji se po e čn sli u aj im vnom scenarijima ugla ka ič lit lo liberalna po karakteristike: vr ki o inteligentni žens tn mišljenja, izuze av pr m gi du ci skloni likovi, glavni juna m jima, koji prito doljubivim izlagan ćuju psihijatre i se po neretko uspešno sarkastičnim izjau e az odlično se snal da še nego dovoljno vama. Eto, to je vi e m ko t ep nc ko ki arijs nam se svidi scen odukcija je HBO, Pr teži Aron Sorkin. ki da su budžeti viso o sn pa je odmah ja za na eb tr po st abro jednako koliko i hr . te ek oj pr e njihov

jbolja država na plan ne, Amerika nije na e Newsroom već Th eti! I da, mene je a upecao. Nemam og ol on posle tog m u išem koliko je Džef dovoljno reči da op ed ub uloga, koliko je Danijelsu legla ova Vilova motivacija oj. ljiv kao Vil Makav ost samo raste uz ičn av pr za političku ne e i briljantne izvrš prisustvo histeričn ili m (E ekenzi Makhejl producentkinje M ica rn va a zi je prav Mortimer). Meken Vilov plamen, ona i ak sv va ta koja razbuk a, dobra i iskrena, tn re sp ne i a je pravičn da ala, ali uspeli smo kreštava i ustrept Verujte, mislim da zo. je zavolimo vrlo br ao najbolje iz Emili uk izv s jel ni je Džef Da la k i ona, koja mi je bi ča i m pa , er Mortim ciuk od britanskim pr nesnosna u svim simpatična i draga. aje st jama dosad, po

Kako da vam seewsroom? dopadne The Nnavući se na seriju koju

ne? serije jeste Koje supodozitbrivneaststrarana ove

Krajnje on informativni pr to što vidimo jeda o i to kako zaista ka gram u nastanku, a javnosti i inform ičk er am šu ni cio funk o! dn sa do nije nimalo isanje. I verujte mi, nje avoja su za pamće ak M la Monolozi Vi o ka je u m a ak sv i premotavanje, te aje zn acije koje sa Njegoševa, a inform impresivne. su a ist uz ovu seriju za

Izuzetno je lako / najbolja ekipa HBO radi nepogrešivo am or m e N Danijels. Aron Sorkin/Džef avam, jer je jasno nj jaš ob da detaljno et, imaju najveći budž i da projekti HBO u ip ek ucentsku najkvaliteniju prod islu da nikad ne u sm najbolje termine, e te nije li nešto suviš ta pi za se morate da se da splicitno... I ka drsko ili suviše ek ostavno, za pa stavi na pir, jedn oruka kad to e a, oj sv av ak M la ep ra Vi ljna pr Džef Danijes ig og voditelja vesti neke serije je dovo HBO. Sam zaplet tn en i oj lig st te in ici i šp j og oprezn iu najavno n emisije koja se em vatno komplikova ke ro rs ve to ne au je o k av pa pr e (za rij rte se a m ijim no ed ar m rad u ljno u ud tuje jednom nede li osigurao visoku svakoj epizodi, jer mnogo lažnih u bi v, ima minu), koji se, ne prosto jeste taka e a trudi da igra na žil ih sagovornika, a Th tn pe ših lo iz i t, os ija ac rm gledan s fo in ra o lik iča lit ko nikog od po lično oslikava sigurno i ne uvredi utim, vreme igranewsroom nam od N e čn ta do eđ eme doći kojima sarađuje. M teško u današnje vr sa je ča d, ka og ne on po – no e ča okon o vrem ja na sigurno je informacije u prav všu devojku Mekbi u moguće. oj ne sv i da to le os ug pr kada izgleda, gični er en n da je o m sa enzi Makhejl, i uz e avoj Americi svoj govor otkriva čit a ov jeg N i. in žb ad o ot političko mišljenje anje u Americi je st izjava koja opisuje – i dobro potkovana o lik koliko hrabra to

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

Kako glasi osnovna priča?

14

bro... atiti e sve birotivado Ali ne mrijož o tn lako pr u je neve

Ovu se u ućeni u dešavanja ukoliko ste imalo up ne mislim samo itom svetu i, verujte, pr nice u SAD već na ne od na detalje svak po dešavanja. A ako ključna globalna e, en m na ite lič da informisanosti mož a, jer uvek postoji et pa, ni to nije kraj sv uno neupućene tp po s na internet, za oj politici, velike ičk er am u a nj u previra u fe, skandale međ ekološke katastro o i vas više intere, ak senatorima... I tako ne ikone i serijski od m si, pi suju crveni te problematično, jer je ni a ist za , program o nadoknađuju. se takva gradiva lak

ne... gledammilioguć Dobro, obdaavl’ezda stvu no gleda, po

Serija se podetalji se pamte, a bez treptanja i svi a ljim te vljamo s prija sle ćemo da raspra niše američki incio o tome kako funk kakva su ovo vrei m ra og pr formativni vinara treba da se no da ka šla mena do ista zmije. Jedan od za plašimo više nego cije uk od pr ojekata i veličanstvenih pr ne zo se e ov a serij HBO, najbolja nova u svakoj kategoriji. s najbolji Džef Danijel

serije.plus.in.rs


15


. . . o o m i d u S

VILFRED Wilfred Mila Dimitrijević

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

POGLEDALA SAM PILOT-EPIZODU I OSTALA IZNENAĐENA. I TO MI NIKAKO NIJE JASNO, JER SAM BILA PRIPREMLJENA NA PRIČU, PRILIČNO KLIMAVU, KOJA OBUHVATA ČOVEKA U KOSTIMU PSA, KOJI JE RAVNOPRAVNI SAGOVORNIK RAJANU NJUMANU (ELAJDŽI VUDU). AKO NISTE POGLEDALI NIJEDNU EPIZODU MOŽDA VAM OVAKAV ZAPLET ZVUČI DOBRO, ALI VERUJTE, NIJE!

Foto: FOX ICB

Postojala je, ipak, mala nada da će serija predstavljati pozitivno iznenađenje, samo zato što sam se s nostalgijom setila predivnog filma Harvi iz 1950. (da, jeste stari, ali je fantastičan) u kome Džejms Stujart igra tipa kome se priviđa ogromni humanoidni ružičasti zec. Zbog Harvija sam se ponadala da je reč o dobroj komediji, ali kao što rekoh, nije... Vremena su se promenila, komedije više nisu komedije na koje smo navikli; sada se komedijom zove sitkom koji nit je sitkom, nit je smešan. OK, možda ovo nije tipična komedija koja bi se dopala devojkama, ali verujte, ni ja nisam tipična devojka, dakle, od malo prljavog humora neću se zarumeneti i zbuniti. Ali ovaj zaplet je nedopustiv, čak nije ni toliko zanimljiv da bih se zapitala je li Rajan poludeo ili postoji simpatičniji odgovor na to pitanje. Jednostavno, nije bitno. Nije bitno zašto Rajan ne može da se snađe u životu i zašto je depresivan, nije bitan razlog zbog kog mu se priviđa pas sa ljudskim licem i glasom i nije bitno da li će se glumačka karijera Elajdže Vuda nastaviti. Ako mene pitate, i ne mora. Bio je dosadan i kao Frodo, želela sam da premotam svaku scenu njegove patnje koju oseća

17


kao nosilac Sarumanovog prstena, on je u svakoj ulozi dosadan i ispijen tugom. U tom čoveku nema radosti i prosto mi je neverovatno da su ga odabrali za ovu ulogu; OK, razumem ja da je to komedija u kojoj je glavni lik napaćen, mada svejedno nema opravdanja za pogrešan kasting. Nameće mi se još jedno pitanje na koje ne mogu da dam odlučan odgovor. Vidite, ako ste pogledali film Ted, iz 2012. godine, onda vam je jasno na šta ciljam. Da li je moguće da američka produkcija za velike i male ekrane zaista smatra da ćemo se globalno oduševljavati konceptom pasa i plišanih igračaka koje puše, piju, naskaču sve što stignu i konstantno pričaju prljave viceve? Ne razumem, zašto to treba da bude komično? Depresivno je i ne bih volela da se pretvori u novi trend. Jedno je gledati Džejmsa Stujarta koji se rve sa svojim simpatičnim pink zecom u nevoljama, a potpuno je drugo očekivati da se zabaviš gledajući nezrele, lenje mučenike koji prave dečje smicalice sa svojim dlakavim prijateljima. Moja definitivna preporuka je da ne gledate Vilfreda. Ja im neću davati još jednu šansu, niti povećavati gledanost. Radije ću još jednom pogledati Harvija, onog iz 1950, godine; u ovom slučaju biram plišanog zeca od pre šezdeset godina, jer sve je bolje nego još jedna uloga Elajdže Vuda.

Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

MOGU LI RAZUM I SREĆA DA IDU S RUKOM U RUCI? NA TO VILFRED POKUŠAVA DA ODGOVORI ILI, MOŽDA, POKUŠAVA DA NAM KAŽE DA NIJE VAŽNO KAKO POSMATRAŠ SVET ILI KAKO SVET POSMATRA TEBE; VAŽNO JE DA ŽIVIŠ ŽIVOT I DA SI SREĆAN. PA ŠTA I AKO KOMŠIJSKOG PSA VIDIŠ KAO ODRASLOG ČOVEKA U PSEĆEM KOSTIMU... AL’ DA KRENEMO OD POČETKA. Rajan Njuman (Frodo! iliti Elajdža Vud) jeste mladić koji živi sam i čiji život očigledno ne ide uzlaznom putanjom, budući da ga zatičemo usred opsežnih priprema za samoubistvo. Sređuje stan, dorađuje oproštajno pismo i pravi hranljivi proteinski šejk začinjen šakom lekova za spavanje.

18

Rajan je pomalo čistunac, pored toga što je depresivan. Na opšte iznenađenje svih, a pogotovo Rajana, ništa se ne dešava. Ne umire, nije ošamućen, ne može ni da zaspi. Pokušava da se opusti, proverava na netu dejstvo lekova, još malo čisti stan, još malo popravlja oproštajno pismo i sumanuto masturbira pod tušem. Možemo slobodno da zaključimo da s Rajanom nije sve u redu, što se potvrdi sledećeg jutra, kad on i samo on vidi komšinicinog psa Vilfreda kao čoveka u psećem kostimu. Vilfred je zapravo australijska serija, koju su Ameri otkupili posle dve sezone. Pre par godina sam nekako uspeo da dođem do nekoliko epizoda i, posle raznih serija sa rančerima, rendžerima i spasiocima, Vilfred je bio pravo osveženje iz južne hemisfere. U pitanju je sjajna kombinacija crnog humora, nadrealne atmosfere i Džejsona Gana (glumi Vilfreda i u australijskoj i u američkoj verziji). Na pomenutog Gana se čovek uz malo truda brzo navikne. Ono što me je odmah upecalo kod Vilfreda jeste to što ćemo za vreme cele sezone (ukoliko američka verzija ne odudara previše od australijske) da se pitamo: Je li sve ovo stvarno? Je li Rajan mrtav? Je li u komi ili u delirijumu? Da li je lud od samog početka ili je poludeo od pilula? Premda do kraja prve epizode dobijamo odgovore na neka od ovih pitanja, lepota je u tome što sve to može da bude deo iluzije. Od prvog časa dobijamo naznake. Sestra mu govori da niko nije srećan i da je sve u percepciji, tj. u tome kako posmatra svet oko sebe. Činjenica da mu je to pričala dok mu se po kući šetao odrastao čovek u psećem odelu nije promenila naše mišljenje o Rajanovom duševnom stanju. A sada, malo o Vilfredu. Vilfred je ono zbog čega se mnogi vlasnici pasa ponekad zapitaju: Je li moj ljubimac sociopata? On pije, puši, duva, naskače na sve, manipuliše i laže čim zine. S druge strane, izuzetno je odan i zaštitnički nastrojen prema svojoj vlasnici Dženi (Fiona Gubelman). Kad je nema, uznemiri se, pa grize nameštaj i kopa po dvorištu. Takođe, kao svaki pas, mrzi mačke, obožava svoju lopticu i juri za motorima i automobilima. Ali, ko/šta je zapravo Vilfred? Je li on stvarno čovek u kostimu i deo neke velike zavere protiv Rajana? Ili neki loš trip od šake sedativa koje je progutao? Možda je Vilfred Rajanov unutrašnji glas; on je njegov najveći kritičar, govori ono što obojica misle, radi šta želi i savetuje ga da živi bez sumnje i straha; Vilfred je čist id.

Međutim, nije ni potreban odgovor da biste uživali. Vilfred nije jedna od onih serija koja te uzima za ručicu i postepeno uvlači u priču, već te gura u haotičan život depresivnog Froda i njegovog humanoidnog psadrugara i ostavlja da sam izvlačiš zaključke. A moj zaključak je da Vilfreda obavezno treba pogledati. Ana Ješić

ana.jesic@serijeplus.com

NIKAD NISAM BILA NEKI LJUBITELJ SITKOMA. KADA SE OSVRNEM U PROŠLOST, ZAPRAVO NE DOBACUJEM DALJE OD SADAŠNJICE, ODNOSNO OD SERIJE ŠTREBERI. NE ZNAM U ČEMU JE STVAR, DA NE KAŽEM PROBLEM, MOŽDA U ONOM SMEHU KOJI PUSTE U TRENUTKU KAD SE PO SCENARIJU ODIGRAVA NEŠTO SMEŠNO, KAO DA GLEDAOCI NE MOGU SAMI DA PREPOZNAJU ŠTA JE SMEŠNO. S druge strane, da nema tog smeha, mislim da bi bilo još gore. Možda je stvar u formatu: nazovite me snobom, zahtevnom, razmaženom, ali realno, koga u današnje vreme, kada HBO isporučuje jednosatne epizode raskošne produkcije, može da zadovolji dvadeset minuta situacijske komedije (a kad se oduzme uvodna i završna špica, ispadne to i manje) sem ako se zaista niste iz nekog dubokog svesnog, podsvesnog ili kosmičkog razloga skopčali s datim sitkomom. Ipak, u slučaju serije Vilfred, ovaj format je dobrodošao – prostim rečima, pilotepizoda mi se nije svidela, drago mi je što je trajalo kratko i ne, ne bih nastavila da je gledam, jer serija je neduhovita i dosadna. Ajnštajn je već odavno rekao da je vreme relativna dimenzija, a Vilfred to potvrđuje, jer se tih par desetina minuta razvuklo na čitavo jedno veče tokom kog sam malomalo pa pauzirala epizodu zbog bilo čega što bi mi palo na pamet (pristavi čaj, pozovi roditelje, proveri Fejsbuk, proveri mejl, pogledaj kroz prozor da li pada kiša, proveri Fejsbuk, pogledaj kroz prozor da li pada bilo šta, pogledaj trejler za Broken City, pristavi vodu za kafu, itd.). Evo, ukratko, o čemu je Vilfred: Elajdža „Frodo Forever“ Vud glumi Rajana, depresivnog dvadesetineštogodišnjaka koga, razočaranog životnom rutinom, up-

serije.plus.in.rs


oznajemo u pokušaju da se ubije tabletama koje mu je dala njegova neduhovito neurotična i iritirajuća sestra. Kao i sve u njegovom životu, samoubistvo je takođe neuspešno i rezultira samo mučnom nesanicom. Tako neispavan, bezvoljan, sa debelim podočnjacima, upoznaje novu komšinicu Dženu, dosadnjikavu plavušicu koja ima psa Vilfreda. Vilfred može da govori, baš kao pravi čovek, samo u koži psa, ali takvog ga vidi jedino Rajan.

Vilfred je američka adaptacija istoimene australijske serije koja u zemlji iz koje je potekla uživa ogromnu popularnost. Psa Vilfreda glumi isti glumac, sa sve australijskim akcentom, i ta formula proste teleportacije glavnog lika u američko okruženje očigledno ne funkcioniše, a bromantične hemije između njega i Rajana nema ni u nagoveštaju.

Pas Vilfred, jasno je, manifestacija je Rajanovog vlastitog nezadovoljstva i kanal za izlivanje, samim tim i zalečenje njegovih frustracija, ali, nažalost, serija nam ni u tom smislu ne donosi nikakvo otkrovenje, zadovoljenje i katarzu: najpribližniji pokušaj je scena u kojoj Vilfred navodi Rajana da se zajedno s njim pokaki u cipele nekog Rajanovog zlotvora – govno u cipeli zlotvora nije moja ideja osvete i duhovnog preporoda, a svakako nije čak ni originalna ni smešna.

Umesto zdravog crnog humora, kritike besmisla američke koroporativne mašinerije u kojoj se prosečan čovek poput Rajana gubi do ivice samouništenja, i duhovitog i edgy poentiranja sa buntovnim psom rastafarijanskih shvatanja, dobili smo dosadni sitkom koji jedino izaziva fascinaciju činjenicom da je obezbedio treću sezonu. Nemojte gledati.

OK, slažem se da sitkom ne mora da bude dvadesetominutna psihoterapija, ali svakako bi trebalo da bude duhovit. Osnovna premisa – frustrirani prosečni Amer koji druguje sa psom svoje komšinice na koju se loži – ima ogroman potencijal za mnoštvo urnebesnih smešnih situacija, ali, nažalost, pilot-epizoda, koja bi trebalo da nam bude mamac da nastavimo da gledamo ovaj sitkom, ostavlja nas bez ijedne smešne scene. Vilfred puši travu, i to je najjači adut za izazivanje smeha i šoka koji autori imaju da nam ponude – not funny, a ako li samo zagrebete malo po Youtube-u ili pak po postovima svojih prijatelja na Fejsbuku, otkrićete da psi, oni pravi, umeju da rade mnogo urnebesnije i bezobraznije stvari.

NE PROPUSTITE!

Četvrtkom u 21:55 na kanalu FOX

Foto: FOX ICB

Možda je problem u tome što nisam vlasnik psa – vidim da među komentarima gledalaca često promaknu oni u kojima kažu da su umirali od smeha na ovu seriju, i ne samo to, da su njihovi ljubimci sedeli kraj njih i zavijali gledajući je zajedno sa svojim vlasnicima. Kao što rekoh, nemam psa i stoga ne mogu da budem sigurna, ali možda su psi zavijali od muke, a ne od razdraganosti na jadni, pa i po njih uvredljivi pokušaj dočaravanja uma i duše psa kao ljudskih. Da Međunarodni sud pravde prihvata žalbe na psećem jeziku, izvesno bi se već uveliko bavio tužbama ove diskriminisane životinjske manjine zbog ponižavajuće predstave psa u seriji Vilfred. Ipak, čovek sam i ništa ljudsko nije mi strano, te ih u toj tužbi ne bih podržala da je ova serija – avaj – makar malo duhovitija.

19


Ana Ješić

ana.jesic@serijeplus.com

KRIS NOT

Chris Noth

ZVERKA: ZLOČIN U NJUJORKU I KAZNA U ČIKAGU POSTOJE NEKE SERIJE KOJE TOLIKO DUBOKO DOPRU DO VAS DA ČITAV SVOJ ŽIVOT, BAREM NEKO VREME, POSMATRATE KROZ TU PRIZMU – KAO DA STE UZ NJIH PONOVO PROŠLI KROZ PROCES ODRASTANJA, A ONE SU VAM BILE DRUGI OTAC, MAJKA ILI UČITELJICA I OTKRILE ŠTA JE ZAPRAVO ŽIVOT. SERIJA SEKS I GRAD JE TO SASVIM SIGURNO BILA I JOŠ UVEK JESTE ZA MNOGE DEVOJČICE, DEVOJKE I ŽENE ŠIROM PLANETE. Ova u suštini konzervativna serija o nekoliko drugarica koje, iza svog tog razvaljivanja od seksa, zapravo samo žele da se udaju, i to ni manje ni više nego iz ljubavi, ne prestaje da se reprizira ni petnaest godina posle premijere. Voleli je ili ne, zasigurno ste čuli barem za glavnu od četiri cice iz serije, Keri Bredšo, i za njenu veliku ljubav, Zverku, u originalu zvanog Mr. Big. Zverka je oličenje muškarca kakvog, po kanonima patrijarhalne sredine, svaka žena svesno ili podsvesno želi: seksi gromada, dobar u krevetu, previše muško da bi se vezao samo za jednu, bezobziran do ponižavanja prema ženi koja trči za njim, a opet uglađenih manira, obrazovan i šarmantan... njujorška verzija stereotipa Crnogorca iz serija Siniše Pavića. Okosnica čitave serije Seks i grad jesu pokušaji krhke Keri Bredšo da priveže tog pastuva u svoju štalu, te je i uspeh čitave serije u velikoj meri zavisio od te klackalice između mačo esencije i romantične duše na kojoj je Kris Not igrao Zverku. Čitava uloga Krisa Nota bila je delikatan jo-jo približavanja Keri i udaljavanja od nje, koji nam je uverljivo pokazao da nisu žene već muškarci oni koji ne znaju šta hoće. Zverka je u seriji Seks i grad bio poput semafora sa upaljenim i zelenim i crvenim svetlom, dok je Keri je neprestano izuvala i nazuvala svoje Manolo Blanik cipele, večito razapeta

20

između scene u kojoj bosonoga pretrčava ulicu i one u kojoj čeka na pešačkom prelazu ili, još gore, okreće leđa i odlazi. Zverka pak sve vreme to radi s lakoćom: dovoljno je da podigne obrvu i da se, u gotovo identičnom luku, nasmeši uglom usana, pa da mu se sirota Keri – sva satkana od nežnosti, nesigurnosti i vretenastih mišića kakve Sara Džesika Parker neguje od prvog pojavljivanja u glumačkom svetu – preda bez ostatka, pogazivši i svoju prošlost i obećanje samoj sebi da neće podleći nepodnošljivoj lakoći Zverkinog šarma. Petnaestak godina kasnije, Krisa Nota gledamo u seriji druge vrste, namenjenoj drugačijoj publici, poklonicima produkcijskog rada braće Skot, Dobra žena. Not glumi Pitera Florika, političara koji već četvrtu sezonu prilično uspešno pokušava da se oporavi i uzdigne posle klintonovskog skandala – ne samo da je varao ženu s prostitutkama već ga optužuju i za korupciju, te će prve epizode uvodne sezone provesti iza rešetaka. Nije toliko teško zamisliti nit između ovih dveju serija, takvu po kojoj bi Dobra žena mogla da se tumači kao svojevrsni nastavak serije Seks i grad: Zverka se oženio ženom koja mu je beskrajno verna i predana, u toj meri da će zapostaviti sopstvenu karijeru da bi mu izrađala decu i posvetila se isključivo porodici, ali godine uzleta na krilima zaslepljujuće političke moći probudiće njegovu ipak neukroćenu pastuvsku prirodu i naterati ga na vanbračne afere. Zanimljivo je da se radnja Dobre žene odigrava u Čikagu, ali da je serija snimana u Njujorku... izgleda da Zverku možeš isterati iz Njujorka, ali da je mnogo teže isterati Njujork iz Zverke. Ipak, došao je trenutak za vraćanje dugova, za ispaštanje zbog maltretiranja jadne Keri, vreme kada će on morati da trči za ženom da bi ponovo pridobio njenu ljubav, a samim tim i njenu dragocenu podršku pred javnošću. Florik je Zverka s nekoliko kilograma i sedih vlasi više, s istim osmehom koji su godine (avaj!) učinile odoljivim – svet mu više nije pod

serije.plus.in.rs


21

Foto: FOX ICB / NBC Universal


nogama, a ni tlo, i moraće dobro da se pomuči da bi stao na noge. Sada je on taj koga muči neizvesnost u pogledu ljubavi njegove supruge, koji mora da pristaje na njeno potencijalno neverstvo i da u svakom trenutku bude spreman na njeno konačno i neopozivo „ne“. Svet Dobre žene je neromantično i političko-advokatski surovo okruženje u kome ljubav nije u prvom planu i za nju nema previše prilika, a i sama serija je takvog formata da za to nema ni vremena, te su seks i romantika više u službi porodično-poslovnih taktika ili pak nešto što se nagoveštava između redova i od čega se lako može odustati zbog drugih, bitnijih stvari. Florik je političar, lisica ali ne i vuk, predan karijeri i, iz sezone u sezonu, pokajnički i, reklo bi se, sve iskrenije predan porodici. S druge strane, Seks i grad je sav o seksu i ljubavi, bajkoviti svet u kom urbana verzija princa, Zverka, može da ispisuje svoju zavodničku istoriju natenane, uz odgovarajuću jazzy muziku i penušanje šampanjca. To je negde i Florikova istorija, samo što je on čvrsto rešio da je ostavi u prošlosti – tome su ga naučile zatvorske rešetke i hladan krevet.

Foto: NBC Universal

FLORIK JE ZVERKA S NEKOLIKO KILOGRAMA I SEDIH VLASI VIŠE, S ISTIM OSMEHOM KOJI SU GODINE (AVAJ!) UČINILE ODOLJIVIM – SVET MU VIŠE NIJE POD NOGAMA, A NI TLO, I MORAĆE DOBRO DA SE POMUČI DA BI STAO NA NOGE.

22

serije.plus.in.rs


TOP

10

MESTA ZA BLEJANJE KAD SI JUNAK TV SERIJE

Ono kad dođe nedelja poslepodne i ne znaš šta ćeš sa sobom od dosade, pa pozoveš najbolju drugaricu i kažeš joj: „Nađemo se za pola sata u...“ ili „KOD“...ili „NA“...ili „ISPRED“. Ili jednostavno ne kažeš ništa, jer kad imaš omiljeno mesto za blejanje s društvom neke stvari se podrazumevaju. Bilo da je u pitanju komedija, drama ili SF, junaci naših najdražih TV serija takođe imaju posebna mesta na kojima mogu da se smeju, tuguju, jedu prstima a da ih nije sramota, piju na crtu jer još nije legla plata ili da se jednostavno opuste. * Neimenovani pabovi i birtije u kojima vise detektivi pre, posle, a često i tokom radnog vremena nisu na ovoj listi, ali zaslužuju da ih pomenemo.

Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

CENTRAL PERK, PRIJATELJI

FORMANOV PODRUM, VESELE SEDAMDESETE

KAFANA KOD MOA, SIMPSONOVI

CAFÉ JACQUES, VIL I GREJS

Ako nisu u Monikinoj dnevnoj sobi, Ros, Rejčel, Monika, Čendler, Džoi i Fibi najčešće se mogu naći kako piju kafu i tračare na kauču u kafiću Central Perk. Popularnost serije Prijatelji je inspirisala ugostitelje širom sveta da otvore kopije i svoje varijante ovog izmišljenog mestašceta u kome Prijatelji provode slobodno vreme.

Lokalno pojilo koje okuplja springfildske pijandure. Fini svet ovde ne zalazi ukoliko ne želi da zaradi kriglu u glavu kad najmanje očekuje

24

Ono što je Betmenu Betmenova pećina, to je Formanov podrum za junake Veselih sedamdesetih. Mesto gde se rešavaju ljubavni problemi, planiraju žurke, raskrinkavaju međunarodne zavere i podeli po koja „rekreativna cigareta“.

Udobni Kafe Žak sastoji se od jednog stola i stolice u hodniku zgrade gde žive Vil i Grejs. U svom glamuroznom kafeu, Džek služi kafu i pecivo iz mikrotalasne i najnovije tračeve kao dezert.

serije.plus.in.rs


TROPICAL HEAT BAR, TROPSKA VRELINA

RAGINA GLAVA, MUĆKE

REGATTA BAR, ALI MEKBIL

CHEESECAKE FACTORY, ŠTREBERI

KAFE MONK, SAJNFELD

LUKOV KAFIĆ, GILMOROVE

Ki Maraja, idilični tropski raj koji čuva Nik Sloter, nema čega da se plaši. Svaki zločin je rešen, kriminalci privedeni pravdi, a vreme između dva slučaja provodi se uz koktele u lokalnom baru Tropska vrelina.

Posle napornog dana u sudnici, borbe protiv kriminala, nepravde i uniseks wc-a, Ali Mekbil i njene kolege opuštaju se u Regata baru. Nema bolje antistres terapije od čaše šampanjca , mikrofona i evergrin pesama uz pratnju klavira.

Sjajno mesto da se razgovara o svemu...i ničemu...ili oboje istovremeno.

Pab u kome je Delboj sklopio neke od najurnebesnijih poslova. Uvek pun gostiju, pivo teče u potocima, a kad su prisutni Troteri obavezno stiže i pinja kolada.

Restoran u kome Peni radi kao konobarica, a momci dolaze na hamburgere. U skladu s imenom, ovde se za rođendan dobije besplatna porcija sira, a u ogromnom frižideru mogu se simulirati uslovi života na Arktiku.

Kvalitet usluge u ovoj kafeteriji zavisi od Lukovog trenutnog raspoloženja, a što je opet u direktnoj vezi s emotivnim stanjem Lorelaj Gilmor. Iznad šanka stoji znak zabrane mobilnih telefona, a nezadovoljne mušterije rizikuju da budu naglavačke izbačene kroz vrata.

25


@ArmyWives

Američka premijera sedme sezone serije Army Wives predviđena je za 10. mart. Jedan od značajnijih spojlera za predstojeću sezonu jeste da ćemo jednom važnom liku reći zbogom...

@Dallas_TNT Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

@Dracula_NBC

Televizija NBC letos je objavila da započinje snimanje serije o grofu Drakuli, koga će igrati Džonatan Ris Mejers. Njegovu ljubu glumiće Džesika de Gauv, koju smo nedavno gledali u seriji Arrow.

@Touch_FOX

FOX-ova hit serija ostala je bez jednog stalnog lika. Naime, Marija Belo, koju smo gledali u seriji Glavni osumnjičeni (Prime Suspect), napustila je seriju u kojoj je igrala pored Kifera Saderlenda. Upoznali smo je krajem prve sezone i tada je objavljeno da će biti u stalnoj postavi druge. Međutim, dogovorom sa producentima odlučeno je da ona ipak napusti seriju.

@ModernFamily_ABC

Pedžet Bruster, koju smo gledali u seriji Zločinački umovi (Criminal Minds), videćemo u jednoj epizodi ABC-ijevog hit-sitkoma. Glumiće devojku Menijevog biološkog oca Havijera. Jedva čekate da vidite Glorijinu reakciju? Verujte, i mi.

@2BrokeGirls_CBS

Reper „2 Chainz“ biće specijalni gost u jednoj epizodi ovog popularnog sitkoma.

@NewGirl_FOX

Hit komediji pridružio se Stiv Hauvi, koga znamo iz serije Shameless. Glumiće Džeksa, veoma napetog fudbalera koji će, u seksualnom smislu, raspametiti simpatičnu Džes koju glumi Zoi Dešanel.

@Arrow_CW

Glumica Aleks Kingston (znamo je iz serije ER) izabrana je da glumi Lorelinu majku u nastavku hit serije o avanturama Olivera Kvina odnosno „Zelene strele“. Arrow je trenutno najgledanija serija na CW i samo je pitanje vremena kada će osvanuti informacija da je serija obnovljena za drugu sezonu.

26

Mislili ste da će čuveni Džej Ar tek tako otići u istoriju? Prevarili ste se. Jedan od najpoznatijih TV zloća, Džej Ar iz serije Dalas (Dallas), neće umreti prirodnom smrću. Prema najnovijim informacijama, biće otrovan. Fanovi smatraju da je za to odgovorna ista (misteriozna) osoba koja ga je pre dosta godina upucala u spektakularnoj finalnoj epizodi.

@OnceUponATime_ABC

Kesidi Frimen, koju smo gledali u serijama Smolvil (Smalville) i Vampirski dnevnici (The Vampire Diaries), pojaviće se u prvoj februarskoj epizodi serije Jednom davno, koja će se emitovati na ABC-iju. U istoj epizodi pojaviće se i Horhe Garsija u ulozi džina.

@Smash_NBC

Posle poduže pauze, ovaj „hit“ mjuzikl vraća se na male ekrane u SAD. Premda se nije baš proslavio rejtinzima i dobrim kritikama, pokušaće da opravda nominaciju za Zlatni globus i titulu „hit“ serije. U drugoj sezoni stiže i pojačanje u vidu odlične Dženifer Hadson.

@Castle_ABC

Na ovo smo čekali pet sezona. U epizodi koja će u SAD biti prikazana 18. Februara, konačno ćemo upoznati Kaslovog oca. Za ovu ulogu izabran je višestruko nagrađivani glumac Džejms Brolin.

@Homeland_SHOWTIME

Bitne glumačke izmene u trećoj sezoni hit serije Domovina (Homeland). Od septembra, za kad je planirano premijerno prikazivanje treće sezoni u Americi, Dijego Klatenhof više neće biti član ekipe. Dijego je glumio Brodijevog prijatelja s ratišta.

@CarrieDiaries_CW

Najavljivana kao pravi novogodišnji hit, nova serija mreže CW, prikvel serije Seks i grad (Sex & City), nakon pilot-epizode ispostavila se kao pravi promašaj – bar ako pogledamo rejtinge. Prvu epizodu gledalo je 1,6 a drugu 1,3 miliona gledalaca u Americi. Mlada Keri Bredšo, moguće, vrlo brzo odlazi u istoriju. Na našu sreću ili žalost, pitanje je sad.

serije.plus.in.rs


SPIN-OFF VAMPIRSKIH DNEVNIKA, ELAJDŽA POTVRDIO UČEŠĆE O ovome se dugo diskutovalo na internetu, onako opušteno, među fanovima. Sada je, međutim, postalo ozbiljno. Produkcija CW je naručila pilotepizodu spin-offa čuvenih Vampirskih dnevnika – The Originals. Ova vest razljutila je brojne fanove VD-a, i to s razlogom. Džozef Morgan (Klaus), Fibi Tonkin (Hejli) i, prema poslednjim informacijama, Danijel Džilis (Elajdža) potvrdili su učešće u seriji kao glavni članovi glumačke ekipe. Šta to znači za VD? Po svoj prilici, manje priče o Prvobitnim vampirima, a samim tim i manje prostora za Klausa, Rebeku, Kola i ostale „Prvobitne“. Ionako već oštećena (blago istrošenom) Delena/Stelena pričom, koja je udaljila od serije dobar deo fanova, VD-ju preti odlazak i fanova porodice „Prvobitnih“ vampira. Kada se sve sabere i oduzme, nekadašnja hit serija preti da postane glavni promašaj sledeće sezone. Uvod u priču, kocept i likove videćemo u specijalnoj epizodi VD-a, koja će u SAD biti prikazana 25. aprila.

27


"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship." -Casablanca, 1942.

LETâ&#x20AC;&#x2122;S BE FRIENDS :) Jedan lajk i tu ste... facebook.com/cinemaplusmagazin facebook.com/serijeplus


32

serije.plus.in.rs


Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

SEKS I GRAD VS KERINI DNEVNICI SEKS I GRAD (SEX & CITY) JESTE SERIJA KOJA JE NESUMNJIVO POMERILA GRANICE IGRANOG TELEVIZIJSKOG PROGRAMA, I TO IZ VIŠE RAZLOGA. BEZ OBZIRA NA EKSPLICITNE SCENE SEKSA KOJE SU U FILMOVIMA PRISUTNE VEĆ DECENIJAMA, TELEVIZIJA SE I DALJE STROGO DRŽALA NA NEKI NAČIN „BOGOUGODNIH“ MATERIJALA, ILI BOLJE SROČENO, ONIH KOJI SU NAMENJENI ŠIROJ POPULACIJI. Ekstremi u bilo kom televizijskom žanru više su se vezivali za nasilje i kontroverzne političke teme, nego za obradu teme odnosa među polovima sa seksualnog aspekta.

Americi je u našoj sredini značilo skandalozno i gotovo zabranjeno. U rasponu od šest godina, koliko se emitovala, serija je nominovana za čak dvadeset četiri Zlatna globusa od kojih je osvojila osam, i to za najbolju seriju u kategoriji komedije ili mjuzikla tri godine zaredom (2000, 2001 i 2002.). Sara Džesika Parker je čak četiri puta osvojila nagradu za najbolju glumicu, dok je Kim Katral za ulogu Samante nagrađena jedanput. O kultnom statusu ove serije nema potrebe govoriti, jer se i dan-danas reprizira širom sveta, a koliko se kulturološki odrazila na žene današnjice svedoče brojni romani i filmovi sa slobodoumnim protagonistkinjama, vrlo često žiteljkama Njujorka ili nekog drugog velegrada. Osim Keri i Samante, druge dve glavne junakinje bile su Miranda i Šarlot, koje su tumačile Sintija Nikson odnosno Kristin Dejvis.

Ova serija, čiji je tvorac Deren Star, prvi put je emitovana pre petnaest godina (1998), na kablovskoj mreži HBO. Premda je američko društvo prošlo kroz mukotrpan proces emancipacije medija, ipak je izazvala dosta kontroverzi. Emitovanje u Srbiji, nešto kasnije, bilo je posve druga priča. Kontroverzno u

Serija je okončana 2004. godine, ali su potom usledila dva komercijalno veoma uspešna filma, Seks i Grad iz 2008. i nastavak iz 2010. Nakon slabog prijema drugog dela kod kritike i nešto manje zarade od prvog dela, producenti nisu bili oduševljeni idejom da investiraju u treći deo igranog

33


filma, ali se druga televizijska mreža CW opredelila da otkupi prava na knjigu Kerini dnevnici, Kendas Bušnel, autorke originalne knjige Seks i grad. Kako je serija kultnog statusa s godinama okupila desetine (ako ne i stotine) miliona fanova širom sveta, po forumima se uglavnom moglo naći negodovanje i neodobravanje ove televizijske adaptacije. Pošto je objavljen trejler digla se još veća prašina, ali ništa nije išlo u korist seriji koju je tek očekivao debi. Mladu Keri Bredšo tumači Anasofija Rob koja, za početak, nema apsolutno ništa što bi asociralo na Saru Džesiku Parker. Sve i da se radi o fizičkom sazrevanju, njen lik je prevazišao taj razvojni stepen, tako da je krajnje očigledno da, počevši od lica, ove dve glumice nemaju ništa zajedničko. Drugi pokazatelj da očigledno nisu obraćali dovoljno pažnje prilikom izbora glumice za ulogu Keri jeste do što Robova, ma koliko da je simpatična i harizmatična, ne uspeva da se prilagodi ni liku iz knjige Kerini dnevnici, a kamoli odrasle Keri Bredšo u Seks i gradu. Ako se početni uspeh prvih dveju epizoda može konstatovati, premda je gledanost zanemarljiva u odnosu na Seks i grad, to je onda zahvaljujući tome što je kreativni tim pokušao da se, makar za sada, odvoji od površnosti kakve su opsednutost novcem i modom, i da celoj seriji dâ notu tinejdž sladunjavosti, pri čemu je najskandaloznija stvar gubljenje nevinosti. Pritom ne možemo da zamerimo tvorcima serije na pokušaju da se pridržavaju autentičnosti knjige, ali se zato postavlja drugo pitanje – jesu li Kerini dnevnici uopšte trebali da zažive na malom ekranu ili u bilo kom drugom obliku? Mlađe generacije, koje su možda još bile u nižim razredima osnovne škole kada se serija Seks i grad završila, mogle bi i da se zadovolje ovim „prikvelom“, ako ni zbog čega drugog a ono zbog prikaza Njujorka osamdesetih godina prošlog veka i nešto dostupnijoj modi. Hoće li Kerini dnevnici uticati na emancipaciju novih generacija žena? Teško. Međutim, mreža CW se očigledno i nije uzdala u taj efekat, niti joj je to bio primarni cilj. Dok je Seks i grad mogao da bude zabavan, provokativan i edukativan, Kerini dnevnici su vod-

34

viljska, tinejdž, ali ipak gledljiva ekranizacija jedne prosečne knjige koja će naći svoje mesto na polici sa franšizom Kupoholičarki. Uticaj producenata serije Tračara (Gossip Girl), Džoša Švarca i Stefani Sevidž, više je nego primetan. Estetika ovih dveju serija je gotovo identična. Izuzev Keri – a to je poznato onima koji su pročitali knjigu – nećete sresti nikog od poznatih likova iz Seksa i grada. S obzirom na to da se radnja odvija četrnaest godina pre one u kultnoj seriji, celo okruženje i likovi su potpuno drugačiji. Premda iza scenarija stoji Ejmi Heris, koja je pisala dve epizode Seksa i grada, stilski je to potpuno neprimetno. Presuda je sledeća: svi oni koji su odrasli uz Seks i grad, pa čak i fanovi filmova, neće biti preterano primamljeni onim što serija zasad nudi. Čudno je reći, ali Kerini dnevnici su daleko svedenija i konzervativnija verzija Seksa i grada, pa čak i u odnosu na literarni predložak, a to je najverovatnije zato što iza projekta ne stoji HBO. Za ostale, a prvenstveno tinejdžerke, pa i one koji su voleli Tračaru, ovo bi mogla da bude odgovarajuća zamena ili još bolje – produžetak programa koji prati jednu malo drugačiju priču smeštenu na Menhetnu. Ne treba suditi preoštro, jer je ceo projekat tek u početnoj fazi prikazivanja, ali vrlo je jasno da ga ne treba porediti sa Seksom i gradom koji je, hteli to ljudi da priznaju ili ne, jedna od najboljih serija iz devedesetih godina, ako je suditi po dejstvu koje je imala na gledaoce širom planete.

PRESUDA JE SLEDEĆA: SVI ONI KOJI SU ODRASLI UZ SEKS I GRAD, PA ČAK I FANOVI FILMOVA, NEĆE BITI PRETERANO PRIMAMLJENI ONIM ŠTO SERIJA ZASAD NUDI. serije.plus.in.rs


35 Foto: FOX ICB


DEJVID BORIJANAZ

David Boreanaz

SEĆAMO GA SE IZ SERIJE BAFI, UBICA VAMPIRA (BUFFY THE VAMPIRE SLAYER), GDE JE GLUMIO TAJANSTVENOG VAMPIRA EJNDŽELA U KOG SE BAFI ZALJUBLJUJE. TA ULOGA GA JE LANSIRALA MEĐU TINEJDŽERSKE IDOLE, A KASNIJE MU DONELA I GLAVNU ULOGU U SERIJI EJNDŽEL (ANGEL). Rođen je 16. maja 1969. godine u Bafalu. Završio je koledž Itaka, smer komunikacija, posle čega se preselio u Los Anđeles u potrazi za karijerom. Prvi put se pojavio 1993, u poznatoj seriji Bračne vode (Married with children), kao Kelin dečko. Uloga je bila epizodna i ne baš zapažena, tako da je morao da počne da radi poslove koji nisu imali nikakve veze s glumom (jedno vreme je dodavao peškire u sportskim klubovima). Serija Bafi, ubica vampira mu je promenila život, izbacivši ga iz anonimnosti. Glumio je dvesta godina starog irskog vampira koji luta Evropom i ubija ljude, zbog čega biva kažnjen tako što dobija dušu, a samim tim i savest. Njegov lik postao je toliko popularan da je dobio i svoju seriju – Ejndžel. Trajala je pet sezona, a središnja tema bili su moral, krivica i mogućnost pokajanja. Govorkalo se da će se ekipa ponovo okupiti i nastaviti sa snimanjem, ali je Dejvid to opovrgao, rekavši kako želi da ide samo napred, a ne da se vraća u prošlost. Dao je glas likovima u igricama Bafi, ubica vampira i Kingdom Hearts, i imao je ulogu u spotu poznate pevačice Dido za pesmu White Flag. Godine 1999. našao se na listi pedeset najlepših muškaraca na svetu po izboru Pipls magazina. Glumio je u nekoliko ne naročito zapaženih filmova, kao što su Valentine i Macabre Pair of Shorts (u potonjem, ironično, igra žrtvu vampira). Sledeće veliko pojavljivanje bilo je u ulozi specijalnog agenta Silija Buta u kriminalističkoj seriji Bouns (Bones). Emitovanje ove serije započelo je 2005. godine i još uvek traje. Zbog stalne ljubavne napetosti između dvoje glavnih likova često je porede sa Dosijeom Iks (The X- Files). Jovana Dimitrijević

jovana.dimitrijevic@serijeplus.com

Od treće sezone, Dejvid je angažovan i kao producent serije Bouns, a u četiri epizode je ostvario i davnašnju ambiciju da režira. Još neostvarena želja mu je da režira i neku epizodu serije Prava krv (True Blood). Krajem 2013. godine gledaćemo ga u filmu Officer Down, ponovo u ulozi detektiva, pored Stivena Dorfa, Tomija Flanagana i Džejmsa Vudsa.

37


Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

Foto: NBC Universal

NEJTAN I DJUK JESU SASVIM SUPROTSTAVLJENI, ALI MEĐU NJIMA ISTOVREMENO POSTOJI DUBOKA POVEZANOST.

38

serije.plus.in.rs


LUKAS BRAJANT Lucas Bryant

SPIRALA MISTERIJE

SERIJA MISTERIJE HEJVENA (HAVEN) JE , SASVIM OPRAVDANO, JEDAN OD ADUTA KANALA SCIFI – S RASTUĆOM BAZOM FANOVA, U NEPREKIDNOM KREATIVNOM I PRODUKCIJSKOM ZAMAHU, VEĆ TRI SEZONE OŽIVLJAVA PRIČU IZ ROMANA KOLORADO KID STIVENA KINGA, O GRADIĆU HEJVENU ČIJI STANOVNICI SU DECENIJAMA UNAZAD ŽRTVE TAJANSTVENIH NATPRIRODNIH ANOMALIJA LIČNOSTI KOJE SU KOLIKO BLAGOSLOV TOLIKO I PROKLETSTVO. Srce ove priče je trojka glavnih likova: Odri Parker, FBI agent čija sudbina je ukorenjena u ovoj gradiću, Nejtan Vurnos, detektiv i Odrin partner, i Djuk Kroker, sitni švercer s krupnim udelom u sudbini Odri i Nejtana, ali i čitavog Hejvena. Nejtana Vurnosa tumači kanadski glumac Lukas Brajant, i, kao i ostatku pomenute trojke, Misterije Hejvena je ključni naslov u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Već treću godinu zaredom pratimo kako uverljivo gradi sve dublji odnos s Odri i Djukom – prijateljsko-ljubavni s prvom i prijateljskosuparnički s potonjim – i rešava policijske slučajeve ovog čudnog gradića, nastalog u umu Stivena Kinga, majstora

misterije i natprirodnog, istovremeno se noseći sa teretom sopstvenog natprirodnog dara – odsustva čula dodira.

MISTERIJE HEJVENA SU POČELE PRETEŽNO KAO PROCEDURAL, ALI IZGLEDA DA JE SERIJA POSLE OVE PRVE DVE SEZONE ODMAKLA DALEKO OD TOGA.

Slažem se. Već u drugoj sezoni, serija je krenula u nekom drugom smeru, da bi u trećoj utabala taj put. I dalje svaka epizoda obrađuje novi kriminalistički slučaj, ali, baš kao u drugoj sezoni, ti slučajevi su utkani u mnogo dublju mitologiju. Serija u tom smislu mnogo više pruža gledaocima, a treća sezona je još izdašnija. Ulozi su veći, scenario je ambiciozniji, do kraja treće sezone je mnogo toga otkriveno i, iskreno, ne mogu da zamislim da će ova serija ikad više biti isti. Veoma sam zadovoljan, jer je struktura serije i dalje policijski procedural, ali dopada mi se ovo produbljivanje likova i širenje mitologije. Treća sezona jeste bila zahtevna, ali mi je istovremeno mnogo donela.

SA SERIJOM OVAKVE VRSTE, KAO DA NEPRESTANO ISKRSAVA NEŠTO NOVO SA ČIME MORAŠ DA SE IZBORIŠ. OSEĆAŠ LI, KAO GLUMAC, DA SVAKA EPIZODA PREDSTAVLJA NOVI IZAZOV?

Naravno. Posebno u ovoj sezoni, Nejtan se povremeno zatekne u situacijama u kojima baš i nije morao. Ima mnogo novih likova, samim tim i novih odnosa. U pojedinim trenucima ove sezone, činilo mi se da stvari prevazilaze okvire mog lika, ali na kraju se to isplatilo i na kraju je dobilo smisao. Bio mi je istinski izazov da se više angažujem u tumačenju Nejtanovog lika i pokažem aspekte njegove ličnosti za koje ni on sâm možda nije znao da postoje – ja ih zasigurno nisam bio svestan kada sam tek počeo da ga igram.

TI, EMILI I ERIK STE SAD VEĆ I PRIVATNO PRIJATELJI, ALI U DRUGOJ SEZONI SU TVOJ I ERIKOV LIK UŠLI U SUKOB KOJI SE PRENEO I U TREĆU SEZONU. KAKVO JE BILO ISKUSTVO SUKOBLJAVANJA S ERIKOM TOKOM SNIMANJA?

Veliki smo prijatelji, ali volim da igram Belforovog takoreći neprijatelja. Nejtan i Djuk jesu sasvim suprotstavljeni, ali među njima istovremeno postoji duboka povezanost. Silno smo se zabavljali tumačeći te likove, naročito u ovoj, trećoj sezoni, i stavljajući njihovo suštinsko prijateljstvo na još težu probu. Erik je inače sjajan momak i veoma mi je drag u stvarnom životu.

TUMAČEĆI LIK KOJI TEORIJSKI NE POSEDUJE ČULO DODIRA, DA LI SI, U GLUMAČKOM POGLEDU, MORAO TO DA DOČARAŠ NA NEKI POSEBAN NAČIN?

Na početku, u prvoj sezoni, dosta sam eksperimentisao ne bih li ustanovio kako to zapravo izgleda i kako da održim taj aspekt lika. A onda se desilo nešto magično. Kada toliko dugo tumačite takav lik, a naročito kad ste za vreme snimanja smešteni u zabačenom gradiću, živeći tu ulogu vi zapravo uđete u nju – tačnije, uvuče vam se pod kožu i ne napušta vas ni kad ne snimate. Dešavalo se da posle snimanja opalim rukom po autu i da to i ne osetim – tada bih shvatio da sam se zapravo saživeo s Nejtanom, da sam postao on. Naravno, to je izazivalo gunđanje moje supruge koja bi me stalno opominjala da moram da prestanem to da radim. Onda mi je bilo beskrajno zabavno da, u onoj epizodi kada mu se čulo dodira na-

39


kratko vrati, prenesem kako je to kad osetiš nešto pošto si toliko vremena bio lišen tog iskustva. Tada sam išao u drugu krajnost, pa sam udarao u okvir vrata ili utiskivao olovku duboko u šaku – samo da bih sebi dočarao fizičko iskustvo novootkrivenog čula dodira.

DA LI BI PODELIO S NAMA NEKE ZANIMLJIVE PRIČE, ŠALE, OMAŠKE ZA VREME SNIMANJA?

Nismo prevelike šaljivdžije na snimanju, iako nam je lepo i zabavno dok radimo zajedno. Hm, evo jedne zanimljivije priče, koju možda i ne bi trebalo da ispričam. Za jednu epizodu, bilo je potrebno da obezbedim svoju sliku iz mlađih dana. Nažalost, u životu gotovo svakog glumca dođe trenutak kad mora da nazove roditelje i zatraži porodične fotografije. Naravno, oni pošalju one najsmešnije i najsramotnije, od kojih producenti potom odaberu najgore moguće. I tako, došao je red i na mene. Isprva niko nije znao da je reč o meni, ali kad su saznali, to se raširilo po čitavom setu. Uokvirili su moje fotografije i postavili ih na zidove policijske stanice i na oglasnu tablu, sa sve balončićima nad mojom tupavom facom, u kojima su dopisali razne urnebesne – navodno moje – misli. Obećao sam Emili i Eriku da ću zapamtiti taj dan i da, kada kucne čas, neću propustiti da uzvratim istom merom.

OBOŽAVALACA OVE SERIJE IMA MNOGO I NJIHOV BROJ NEPRESTANO RASTE. KOLIKO TI JE VAŽNA REAKCIJA GLEDALACA I DA LI PROVODIŠ MNOGO VREMENA ČITAJUĆI KOMENTARE NA INTERNETU?

Jedinstvena prilika da svakodnevno radim ono što volim pruža mi se upravo zahvaljujući fanovima. Snimanje ove serije i rad s mojim prijateljima predstavljaju ogroman deo mog života, tako da prema fanovima osećam samo izuzetno poštovanje i zahvalnost. Upoznajemo gledaoce na raznim dešavanjima upriličenim širom sveta i fanovi me, iskreno, obaraju s nogu. Najbolji su, a njihova ljubav izvire iz ogromnog interesovanja za likove i priču. Ipak, moram priznati da nisam previše prisutan na društvenim mrežama. Ne tvitujem o seriji, premda sam obećao nekom da ću to uraditi, stoga se nemojte iznenaditi kad jednog dana deka kao što sam ja osvane na tviteru. Pratim pojedine forume na internetu i ono što tamo pišu o seriji. Ljudi provode mnogo vremena komentarišući seriju i to je za mene fascinantno.

ČETVRTA SEZONA SERIJE MISTERIJE HEJVENA JE IZVESNA, ALI INFORMACIJE O NJOJ SU JOŠ UVEK ŠTURE. IMAŠ LI MOŽDA NEKA KONKRETNIJA SAZNANJA?

Foto: NBC Universal

Iskreno govoreći, nemam predstavu. Sve opcije su otvorene – mogu reći samo da se radujem novoj sezoni.

40

serije.plus.in.rs


NE PROPUSTITE!

Nedeljom u 21h na kanalu Scifi

LJUDI PROVODE MNOGO VREMENA KOMENTARIŠUĆI SERIJU I TO JE ZA MENE FASCINANTNO.

41


Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

Foto: FOX ICB

KAO GLUMAC, POSTUPIO BIH SASVIM IDENTIČNO BEZ OBZIRA NA TO DA LI JE SOL POZITIVAN ILI NEGATIVAN LIK 42

serije.plus.in.rs


MENDI PATINKIN Mandy Patinkin

Ne volim da znam radnju naredne epizode koju snimam! MENDI PATINKIN SVAKAKO NIJE NOVO FILMSKO, A NI TELEVIZIJSKO LICE. ISTINA JE DA ON NIJE JEDAN OD GLUMACA KOGA ĆETE ČESTO SRETATI U TABLOIDIMA ILI VIĐATI U GLAVNIM ROLAMA, ŠTO NE ZNAČI DA GA NEĆETE ZAPAZITI. U prilog tome govori i njegova najnovija uloga u višestruko nagrađivanoj seriji Domovina (Homeland), u kojoj tumači lik Sola Berensona, šefa Odseka za Bliski istok pri CIA, kao i mentora glavne junakinje Keri, koju tumači Kler Dejns. Zahvaljujući ovoj roli, Petenkina smo na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa videli među petoricom nominovanih u kategoriji epizodne muške uloge, ali nagrada ga je ipak zaobišla. Petenkinovo lice gledaoci pamte iz filma Roba Rejnera, Princeza nevesta, ali i iz serija kao što su Zločinački umovi (Criminal Minds), Čikago houp (Chicago Hope) i Ko živ ko mrtav (Dead Like Me).

OSIM ŠTO VAM JE KARIJERA VRLO BOGATA, S OBZIROM NA DA STE SE OPROBALI I NA FILMU I NA TELEVIZIJI I U POZORIŠTU, VAŠE POREKLO JE TAKOĐE ZANIMLJIVO. MOŽETE LI NAM REĆI O TOME? Rođen sam u Čikagu, u jevrejskoj porodici koja je bila vrlo religiozna. Moja majka Doris je bila domaćica, ali je objavila vrlo uspešnu knjigu sa bakinim jevrejskim receptima. Otac Lester je radio za Iron & Metal Company, tako da nisam imao nikoga ko bi me usmerio u glumački poziv, osim možda rođaka Šeldona Patinkina, koji je osnivač komičarskog udruženja The Second City. Moja porodica je pripadala srednjoj klasi, dok nam je poreklo rusko-poljsko, tako da sam zbog vrlo konzervativnog vaspitanja morao da pohađam crkvenu školu, od svoje sedme do četrnaeste godine, neretko

pevajući u horovima pri sinagogama. I eto, 1983. sam se pojavio i kraj Barbre Strajsend u filmu Jentl, što se može dodati nizu mojih angažmana u projektima koji su imali neke veze s Jevrejima.

KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA SA SERIJOM DOMOVINA? DA LI VAS CIA UZNEMIRAVA ZBOG ULOGE?

Pa, jedino što mogu reći jeste da sam malo razočaran što me Obamin kabinet ovog puta nije angažovao, s obzirom na sve što sam pokazao u seriji, ali nekako sam preživeo. I, iskreno, ne volim da znam radnju naredne epizode koju snimam; scenario pročitam tek dan ili dva pre snimanja, pa sve i da dođe do toga da možda znam neke tajne unutar CIA, uvek mogu da se odbranim. Pritom, uvek mi je interesantno, kao i gledaocima.

POŠTO SMO, POPUT OSTATKA SVETA, POMNO PRATILI PRVU SEZONU, TRENUTNO JE KOD NAS U TOKU DRUGA. ŠTA NAM MOŽETE REĆI O TOME? Ništa. Šalim se. Zapravo, ozbiljan sam. Da možda pređemo na pitanja kao što su moja omiljena hrana ili turistička odredišta? Ali, dobro – odaću vam ponešto. Radnja počinje nekoliko meseci posle završetka prve sezone; Sol, moj lik, nalazi se u Bejrutu u trenutku kad Izrael bombarduje Iran. Pošto se to dogodi, logično, morao sam da pobegnem. Druga sezona je logičan nastavak onoga što ste već gledali, ali se stilski značajno menja. Nije više usredsređena samo na odnos SAD i Bliskog istoka već postaje vrsta metafore za postojeće stanje u svetu. Kao što rekoh, ne volim da znam šta se događa unapred. Trenutno čitam scenario za osmu epizodu, premda me čeka i onaj za devetu, ali radu na ovoj seriji pristupam isto kao i životu – korak po korak, trudeći se da živim u sadašnjosti. A i volim neizvesnost.

ZAR NE MISLITE DA BI VAM ZNANJE O SOLOVIM NAMERAMA POMOGLO DA BOLJE SAVLADATE LIK? Baš naprotiv. Volim da proživim svaku epizodu kao da se baš meni dešava. Solovo postojanje je vrlo jasno – on je tu gde jeste zbog Keri Metison, zato što veruje u njen dar, istraživački poriv i temel-

43


jan pristup radu. Uprkos svemu kroz šta prolazi njen lik, Sol je siguran da se ona bori za mir u svetu. Svakog trenutka bi dao život za nju i za ostvarenje njenih ciljeva. Na neki način, Keri je za mene poput Ane Frank, prvenstveno zbog saosećajnosti prema ljudima i borbi za pravdu.

DA LI JE SOL ZAPRAVO ZADUŽEN ZA LOV NA TERORISTE ILI IMA JOŠ NEKU SVRHU? To mi je potpuno nevažno. Kao glumac, postupio bih sasvim identično bez obzira na to da li je Sol pozitivan ili negativan lik – zato što bi se on, sudeći po karakteru lika, u oba slučaja borio za više ciljeve i za dobrobit čovečanstva.

VEOMA JE ZANIMLJIVO DA POTENCIJALNI IZDAJNIK U SERIJI BUDE I POTENCIJALNI POTPREDSEDNIK. ONO ŠTO JE JOŠ ČUDNIJE JESTE DA U OVOJ ERI, KAD SE PREISPITUJU ISTINSKI PATRIOTSKI PORIVI PREDSEDNIKA OBAME, ON IZJAVLJUJE DA MU JE OVO OMILJENA SERIJA. ŠTA MISLITE O TOME? Ako mene pitate, te sumnje u Obamin patriotizam i iskrenost njegovih namera samo su odraz kolektivnog ludila. Postoji dosta bitnijih pitanja, kao na primer, zašto bismo slušali naše vođe kad oni nisu u stanju da ostvare normalnu međusobnu komunikaciju? Serija Domovina upravo i govori o gubitku sposobnosti ljudskih bića da slušaju jedni druge i da se razumeju. I, naravno, imate odnos Keri i Brodija, unekoliko poput odnosa Romea i Julije, koji je bez obzira na veliku ljubav građen na suštinskom neslaganju i sukobima oko fundamentalnih životnih pitanja.

U FILMU PRINCEZA NEVESTA TUMAČILI STE INIGA MONTOJU, ČOVEKA KOJI JE TAKOĐE NA ODREĐENOM ZADATKU ZARAD VIŠIH CILJEVA. DA LI VAS ZAMARAJU POREĐENJA ILI PAK CITIRANJE SEGMENATA IZ OVOG FILMA? Nikada. Ne prođe ni dan a da me neko ne pita nešto vezano za ovaj lik. Doduše, i dalje mi je nestvarno da sam bio „Čarobnjak iz Oza“ tog vremena, pa uspomene radi još čuvam Inigov mač – moj je!

DA LI VAS VIŠE ZADOVOLJAVAJU ANGAŽMANI U POZORIŠTU ILI PRED KAMERAMA? Najiskrenije – ja pripadam pozorištu. Volim trenutke kad se nakon izvedbe pojave prve kritike u novinama ili neka televizija proprati događaj, a najviše taj kontakt s publikom u času kad vidim reakcije ljudi. Često sam se pitao kako to određeni glumci postanu miljenici publike i došao sam do zaključka da je to zbog toga što uspevaju da u potpunosti ožive svoje likove, a samim tim obrazuju i emotivnu sponu sa publikom. Za vreme koje sam proveo u ovom poslu, izdvojio bih dve osobe za koje mogu da tvrdim da su to i ostvarile – Kler Dejns, na televiziji, i moj sin Gideon, s kojim sam radio u pozorištu. Očaravajuće je biti u njihovoj blizini.

44

BLIŽITE SE ŠEZDESETIM. IMATE LI JOŠ NEKIH AMBICIJA? Odgovor je lak – sve što još nisam postigao. Čak i kada po četrnaest sati snimamo Domovinu – a ipak, nije mi trideset i neka kao većini ostalih glumaca u seriji – i kada mi dođe da se onesvestim, energija na setu doprinosi da se osećam živahno, pa možda i mlađe. Ne želim da zvučim negativno, ali niko ne živi večno, tako da bi moja deviza glasila da valja iskoristiti svaku priliku do maksimuma, dokle god je čovek sposoban.

ZA KRAJ, ŠTA STE JOŠ NAUČILI OD CIA? Upoznao sam pravog Sola, šefa Odseka za Bliski istok u CIA, i sve što sam uspeo da saznam bilo je u toku tog jednog poslepodneva, kad sam sedeo s njim i njegovim kćerkama, i razgovarao o privatnim stvarima. Isto tako, i serija se zasniva više na porodičnim odnosima, nego na strogo čuvanim tajnama. Taj odnos između Sola i Keri, poput odnosa oca i kćerke, potom Brodijeva porodica, CIA „porodica“ – sve se na kraju svodi na porodicu i međuljudske odnose. Ako bih nekome morao da predstavim Domovinu u jednoj slici, to bi svakako bila vrlo dirljiva scena kad se Brodi i njegova kći drže za ruke na krovu svoje kuće. Njihovi izrazi lica i stezanje dlanova kazuju suštinu ove serije.

SERIJA DOMOVINA UPRAVO I GOVORI O GUBITKU SPOSOBNOSTI LJUDSKIH BIĆA DA SLUŠAJU JEDNI DRUGE I DA SE RAZUMEJU. I, NARAVNO, IMATE ODNOS KERI I BRODIJA, UNEKOLIKO POPUT ODNOSA ROMEA I JULIJE, KOJI JE BEZ OBZIRA NA VELIKU LJUBAV GRAĐEN NA SUŠTINSKOM NESLAGANJU I SUKOBIMA OKO FUNDAMENTALNIH ŽIVOTNIH PITANJA.

serije.plus.in.rs


45

Foto: FOX ICB


KEJLI KUOKO

Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

Foto: B92

Kaley Cuoco ŠTREBERKA ZALJUBLJENA U HARIJA POTERA I IGRU PRESTOLA!

46

serije.plus.in.rs


SIMPATIČNA PENI IZ SERIJE ŠTREBERI (THE BIG BANG THEORY) GOVORI O SVOM LIKU, ODNOSU S DRUGIM LIKOVIMA, DETINJSTVU, KARIJERI I NAJGLEDANIJEM SITKOMU U AMERICI ZBOG KOJEG JE POSTALA POSTALA JEDNA OD NAJPLAĆENIJIH TELEVIZIJSKIH GLUMICA. Prelepa i veoma harizmatična Kejli Kuoko osvojila nas je igrajući Bridžet u hit komediji Osam jednostavnih pravila (8 Simple Rules). Malo smo je gledali u seriji Čari (Charmed) kao davno izgubljenu sestru čarobnica Halivel. Međutim, ova dvadesetsedmogodišnja američka glumica najviše je dobila učešćem u hit sitkomu Štreberi, koji nedeljno gleda oko dvadeset miliona gledalaca u Americi. Njena glumačka karijera počela je 1992, kad je dobila ulogu u TV filmu Quicksand: No Escape. Zahvaljujući ulozi Peni u Štreberima dosegla je status jedne od najplaćenijih, a visoko se kotira i na listi najseksepilnijih televizijskih glumica.

SERIJA JE U AKTUELNOJ SEZONI POSTIGLA NEVEROVATNU GLEDANOST, REKORDNIH DVADESET MILIONA. ŠTA MISLIŠ ŠTA JE DOPRINELO TOME?

Ovo je sezona u kojoj su se desile mnoge promene. Prvo, Šeldon i Ejmi, pa onda Peni i Leonard, pa Bernadet i Hauard... Znam da nas je publika i pree volela, i to se videlo kroz veliku gledanost, ali sada... Ovo je neverovatno.

KAKO VIDIŠ EVOLUCIJU LIKA ODRI KROZ SVE OVE SEZONE?

Čini mi se da je sada malo više naoštrena, odlučnija, više zaštitnički nastrojena, svesnija toga šta treba da se uradi... Pomaže drugim ljudima, ali takođe je i mnogo usredsređenija.

HOĆE LI PENI I DALJE RADITI U KAFIĆU? HOĆI LI BITI PROMENE POSLA U EPIZODAMA KOJE SLEDE?

Da, nažalost. Volela bih da vidimo tu njenu užasnu glumu, da se prijavi za neku audiciju i slično. Zasad, međutim, njen rad u kafiću dobro prati priče ostalih junaka, pa ćemo je i epizodama koje dolaze gledati u „uniformi“.

KAKO BI OPISALA PENINU VEZU S EJMI?

Joj, njih dve su divne. Obožavam scene s njom. Ejmi je divna prijateljica i uvek pomaže Peni. Doduše, na svoj osobeni način, ali nema veze. Ejmi je vrlo druželjubiva i emotivna. I njoj i meni je potrebno rame za plakanje, i tako smo se našle. (smeh)

NEKI KAŽU DA SI ROĐENA DA GLUMIŠ U SITKOMIMA...

Mislim da se u tome potpuno slažem. Angažman u Osam jednostavnih pravila otkrio je moj urođeni dar za komediju, idealan za sitkome poput te serije ili Štrebera. Prirodnost je na prvom mestu – neki sitkomi su propali upravo zbog toga što je komika bila usiljena. Prirodnost je ključ uspeha.

VOLIŠ DA BUDEŠ U CENTRU PAŽNJE?

KOLIKO JE USPEH SERIJE UTICAO NA TVOJ PRIVATNI ŽIVOT?

Naravno. Verovatno su me zato zvali da po drugi put vodim dodelu nagrada People’s Choice. (smeh) Još od malena sam volela da budem u centru pažnje. Čim je u blizini kamera, odmah sam spremna da pričam i pričam. Ljudima oko mene to ide na živce, ali ja to obožavam. Često sam sklanjala tatu ispred kamere, samo da bih rekla neku reč. Tatu je uvek ta moja osobina nervirala. Ali, danas se isplati biti takav.

NAJZAD SMO DOČEKALI TO „VOLIM TE“ IZMEĐU PENI I LEONARDA?

JOŠ KAO MALA TRENIRALA SI TENIS...

O, da. Plakala sam dok sam čitala scenario, pa posle na probi i onda na kraju, dok smo snimali scenu. Zatvorila sam oči, ali su suze same išle. Koliko sam uspela da saznam i fanovi na Tviteru su slično reagovali. Veoma lepa scena.

Eh, da je bio samo tenis. U ovom sportu sam bila odlična. Zato imam ovako razvijena ramena. (smeh) Oduvek sam bila fizički aktivna. Prvo je to bio tenis, pa ples, a sad uvek nađem vremena za džoging. Šta god da sam započinjala, dobijala sam punu podršku roditelja i to mi je mnogo značilo. Pogotovo za tenis, koji je bio i ostao vrlo skup sport. Sav novac koji su imali ulagali su u mene.

KAKO BI OPISALA PENI?

KAKAV JE TVOJ STIL OBLAČENJA?

Mnogo. Prvenstveno finansijski. Moja porodica nije bogata, često nismo imali novca da proslavimo praznike onako kako dolikuje. Uspeh serije mi je doneo neverovatnu zaradu. Ne bih da se hvalim, ali tako je – svrstala sam se među najplaćenije televizijske glumice. Kako gledanost serije raste, tako se naš honorar povećava.

Da se razumemo, Peni nije previše „knjiški“ obrazovana, pre svega je prošla onu životnu školu, uličnu. Vrlo često uopšte ne razume o čemu razgovaraju Šeldon, Radž i ostatak muške ekipe. Najvažnije je, međutim, da ima dobru dušu i da je uvek spremna da pomogne. Zato je fanovi i vole.

PRODUCENT JE NAJAVIO DA ĆEMO USKORO UPOZNATI I TVOJU TELEVIZIJSKU MAMU. KOJA JE GLUMICA IDEALNA DA GLUMI PENINU MAMU?

Bez dileme – Lisa Kudrou. Peni je kao mala Lisa. Već sada je zamišljam kako bi se nabacivala ostatku muške ekipe. Zamilite nju i Šeldona. Ah... (smeh) Bilo bi urnebesno kada bi se ona priključila seriji.

To sve zavisi od prilike. Generalno, odlično se osećam u farmerkama i dukserici. Kada sam pred kamerama, onda sam isključivo u visokim potpeticama i nekoj haljinici koja me podmlađuje. Jeste da nisam stara i da imam dvadeset sedam godina, ali volim lepršave haljine koje sam nosila još kao devojčica. Lepo se osećam njima kad gostujem u nekoj emisiji ili kad me fotografišu.

KOD KUĆE VOLIŠ DA SE ŠMINKAŠ?

Ne, nikako. Zbog posla koji radimo, nama glumcima je šminke preko glave. Još samo fali da i po kući šetam našminkana. Kao tinejdžersa sam imala dosta problema s licem, ali s vremenom se očistilo i, srećom, još uvek mi nije potrebno da koristim ikakve posebne preparate za negu lica.

47


VOLIŠ DA ČITAŠ KNJIGE?

Da, uvek kad ugrabim priliku. Snimanja su duga i potrebno je dosta pripreme, tako da i nemam puno vremena. Veliki sam fan knjiga o Hariju Poteru, imam ih sve, i uživala sam i plakala čitajući ih. Imala sam priliku da upoznam i ekipu iz filma. Da nismo kolege, verovatno mi se ta prilika ne bi ni ukazala.

ZNAMO DA VOLIŠ KOMEDIJE, ALI U JEDNOM INTERVJUU SI REKLA DA OBOŽAVAŠ IGRU PRESTOLA...

O. Tačno je da volim komedije, ali Igra prestola je fenomenalna. Knjige obožavam, odlične su, i drago mi je što su ih pretočili u seriju. Radujem se novoj sezoni!

ZA KRAJ – MOGU LI ŠTREBERI DA BUDU SEKSI?

Apsolutno. Ova serija je to i dokazala. Slogan serije u prvoj sezoni bio je „Smart is the New Sexy“. Ljudi izuzetne inteligencije, briljantni naučnici, veoma su privlačni.

• • • • • • • • • • • • • •

Zavisnik je od kafe. Triput nedeljno ide na časove kik-boksa. Voli brzu vožnju i često je kažnjavaju zbog prekoračenja brzine. Ima tetovažu na vratu koja znači „vera“. Oba svoja kučeta uzela je iz azila i tako ih spasla života iza rešetaka. Obožava sport, pogotovo tenis. Kao mala, snimila je šest reklama za Barbike. Njen prvi posao bio je modeling; počela je sa šest godina. U ormaru ima mnogo odevnih predmeta koje nikad nije obukla. Desetak minuta dnevno svira bubnjeve samo da bi se oslobodila stresa. Bila je dve godine u vezi s kolegom Džonijem Galekijem (Leonard iz serije Štreberi) Veliki je fan pevačica Tejlor Svift i Britni Spirs. Obožava kuglanje. Omiljeni dizajner joj je Guči.

Foto: B92

JOŠ OD MALENA SAM VOLELA DA BUDEM U CENTRU PAŽNJE. ČIM JE U BLIZINI KAMERA, ODMAH SAM SPREMNA DA PRIČAM I PRIČAM. LJUDIMA OKO MENE TO IDE NA ŽIVCE, ALI JA TO OBOŽAVAM.

ONO ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O KEJLI!

48

serije.plus.in.rs


49


Foto: Privatna arhiva

VIŠE GLEDAM STRANI PROGRAM JER JE NAŠ NEINTERESANTAN

50

serije.plus.in.rs


Jovana Dimitrijević

jovana.dimitrijevic@serijeplus.com

ŽIKA JELIĆ

NEZAINTERESOVAN ZA INDIJSKO-TURSKE SERIJE ŽIKA JELIĆ JE JEDAN OD RETKIH NAŠIH MUZIČARA KOJI SE I DALJE BAVE PRAVIM I KVALITETNIM ROKOM. OBJEDINIO JE POSAO I ZADOVOLJSTVO, TAKO DA MUZIKA PROŽIMA SVE SEGMENTE NJEGOVOG ŽIVOTA. JOŠ JEDNA VELIKA LJUBAV SU MU OLDTAJMERI I MOTOCIKLI, ŠTO SE SAVRŠENO UKLAPA U SLIKU PRAVOG ROKERA.

KAKO SE OPUŠTAŠ POSLE NAPORNOG DANA?

KAKO SI POČEO DA SE BAVIŠ MUZIKOM?

DA LI GLEDAŠ NEKU OD AKTUELNIH SERIJA?

Još od malena sam se zainteresovao za muziku slušajući je preko radija, a onda sam negde u petnaestoj godini dobio gitaru i, rešen da naučim koliko-toliko da sviram na njoj, pa malo po malo i…sa osamnaest godina sam se opredelio za muziku kao životni poziv.

ČIME BI SE BAVIO DA NISI MUZIČAR?

Ima mnogo stvari koje me zanimaju i mislim, da nisam muzičar, da bih bio dobar zanatlija.

Bez obzira na to što se bavim ovim, opuštam se slušajući muziku, provodeći vreme pored reke ili u vožnji motorom.

VIŠE GLEDAŠ DOMAĆI ILI STRANI TELEVIZIJSKI PROGRAM?

Pa, mislim da definitivno više gledam strani program jer je naš neinteresantan.

DA LI GLEDAŠ STRANE ILI DOMAĆE SERIJE? KOJA TI JE NAJDRAŽA?

Kada su serije u pitanju, moj izbor je ipak jedna domaća: Grlom u Jagode. Ne, ne pratim nijednu, jer ove koje se emituju, neke indijskoturske, uopšte me ne zanimaju.

DA LI BI BIO GOST U NEKOJ SERIJI I KOJE BI USLOVE ONA MORALA DA ISPUNJAVA?

Da, bio bih...zašto da ne? Ali sadržaj serije bi onda morao biti baziran na rock & rollu, na muzici, ili da je neka tema koja predstavlja nešto istorijsko, po mogućnosti s ovih prostora.

OMILJENI DEO POSLA?

Moj posao je vezan za putovanja, to znači poznavanje gradova, ljudi, i mislim da je to jedan od interesantnijih momenata u mom poslu.

51


DR HOUSE

FACT CHECKER D탑on Sotos John Sotos

53


Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

Foto: FOX ICB

ŠTA JE FACT-CHECKER I ŠTA JE TAČNO NJEGOV ZADATAK? IZA SVAKE PAMETNE TV SERIJE KRIJE SE NEUMORNI KOORDINATOR SCENARIJA, TEHNIČKI SAVETNIK, ISTRAŽIVAČ ILI PRODUCENT KOJI VODI RAČUNA DA JE ŽARGON NA MESTU, DA JE NAUKA ISPRAVNA I DA SU REFERENCE NA POP-KULTURU TAČNE.

54

serije.plus.in.rs


Pre nešto više od pola godine, saga o doktoru Gregoriju Hausu, najboljem detektivu među televizijskim lekarima , došla je do kraja. Naš omiljeni mizantrop i genije za dijagnostiku i njegov tim još uvek su nam sveži u sećanju i dugo ćemo pamtiti „hausizme“ koji su nas oduševljavali iz epizode u epizodu. Doktor Haus nam je pružio sate i sate dobre zabave ali je, više nego ijedna druga medicinska drama, probudio znatiželju gledalaca u pogledu pogađanja dijagnoze na osnovu simptoma. Slično „sindromu istražitelja“ o kome smo već pisali, ova serija je proizvela takozvani „Haus efekat“, koji polako postaje jedna od najgorih lekarskih noćnih mora.

NAIME, U JEKU NAJVEĆE POPULARNOSTI OVE SERIJE, LEKARSKE ORDINACIJE ŠIROM SVETA BILE SU PUNE PACIJENATA KOJI SU U JEDNOJ OD ODGLEDANIH EPIZODA HAUSA PREPOZNALI SVOJU DIJAGNOZU. NIKOME OD NAS NIJE STRANO GUGLANJE SIMPTOMA KOJI NAS MUČE, ALI HAUSOVE EGZOTIČNE DIJAGNOZE DOVODILE SU LEKARE DO LUDILA. Koliko god serija Doktor Haus idealizuje savremenu medicinu u pogledu brzine i preciznosti laboratorijskih analiza i dijagnostike, i pretvara ih u bajku sa srećnim krajem, verodostojnost stručnih termina, naučnih činjenica i medicinskih stanja stanja o kojima se govori ne sme se dovoditi u sumnju. Sklapanje kockica u komplikovanu ali logičnu celinu koja predstavlja ljudsko telo, zadatak je fact checkera Džona Sotosa. Džon Sotos je kardiolog, specijalista za transplantacije na čuvenom američkom medicinskom univerzitetu Džons Hopkins. Sotos je pravi čovek za posao fact checkera za seriju Doktor Haus, s obzirom na to da je i sam proveo mnogo vremena u proučavanju ove problematike, i čak objavio knjigu pod naslovom Zebra Cards: An Aid to Obscure Diagnoses, koja se bavi upravo retkim i tajanstvenim bolestima. To što su na svojoj strani imali stručnjaka ovog kalibra bilo je od neprocenjivog značaja za ekipu ove serije. Ipak, kako kaže, posao mu je veoma olakšan činjenicom da su scenaristi serije veoma iskusni i vrlo brzo se snalaze uz njegova uputstva i sugestije. Džon Sotos kaže da nema mnogo sličnosti sa Gregorijem Hausom. „Ova serija je veoma mračna, a ja se trudim da ne puštam taj mrak u svoj lični život.“ KAKO STE SE NAŠLI U EKIPI SERIJE DOKTOR HAUS? Prijateljica me je pozvala i rekla mi da je naišla na seriju čiji glavni lik je veoma podseća na mene. Ne verujem da je mislila na to da sam karakterno teška osoba već pre svega na oblast kojom se bavim. Pogledao sam nekoliko epizoda i bio sam veoma uzbuđen. Poslao sam im primerak svoje knjige i nekoliko meseci kasnije su me pozvali da im se pridružim.

NA KOJI NAČIN SARAĐUJETE SA SCENARISTIMA, KAKO IZGLEDA VAŠ POSAO? Dobijem nacrt scenarija za svaku epizodu i sve nedoslednosti podvlačim crvenom olovkom, kako zbog scenarista tako i zbog odgovornosti prema javnosti. Scenaristi mi se obraćaju za stručni savet i na samom početku rada na scenariju. MOŽETE LI NAM DATI NEKI PRIMER ZA TO? Jedan od pisaca me je pozvao i rekao mi da želi da opiše slučaj izvesne porno zvezde. A kad lekaru pomenete porno zvezdu, odmah mu na pamet padnu standardne zdravstvene tegobe i rizici tog posla. Ali mi nismo hteli da se bavimo očiglednim već smo se dosetili problema koje bi imao neko ko previše brine o higijeni i do kakvih zdravstvenih teškoća bi to dovelo. Drugi put smo od običnih simptoma prehlade stigli do Hensenove bolesti, tj. lepre. Međutim, nemaju svi koji pate od prehlade lepru, tako da smo taj simptom zamenili osećajem neprekidnog trnjenja udova . Ponekad pisac kaže da želi da dođe od tačke A do tačke B, tj. ima pacijenta s određenim simptomima i želi da pacijent završi na magnetnoj rezonanci. Moje je da osmislim uverljivu hipotezu koja će metodom logičkog zaključivanja dovesti upravo do potrebe za magnetnom rezonancom, a to je veliki izazov. DA LI STE SAVETOVALI HJUA LORIJA O TOME KAKO BI TREBALO DA GOVORI I DA SE PONAŠA TOKOM SNIMANJA? Sve što likovi ove serije izgovaraju pažljivo je objašnjeno u scenariju, tako da sam imao utisak da nije bilo potrebe za dodatnim sugestijama. Povremeno je bilo pitanja oko pravilnog izgovora određenih medicinskih izraza, ali je uz svaki scenario išao i mali vodič medicinskih fraza, a i na snimanjima je stalno bila prisutna i medicinska sestra koja je pomagala oko sličnih nedoumica. KAKVE PROMENE NAJČEŠĆE UNOSITE U SCENARIO? Najčešće je samo semantika u pitanju. Na primer, pisac će koristiti izraz ‘bol u grudima’ kada se govori o angini pektoris, a pravi lekar će pre reći ‘pritisak’ ili ‘nelagodnost’ zato što angina pektoris zapravo nije bol. Nekad, u odnosu na navedene simptome, ubacim i pogodniju dijagnozu od one koju su ponudili pisci. KOJA JE NAJVEĆA GREŠKA KOJU STE „UHVATILI“ U SCENARIJU I POSTOJI LI NEKA BITNA KOJA VAM JE PROMAKLA? Kada dobijem nacrt scenarija, do samog snimanja preostalo je još desetak dana. Ako uočite veći problem, ne možete menjati motor automobila samo nekoliko dana pre trke. Sećam se epizode s petogodišnjom devojčicom koja je koristila kremu na bazi testosterona, što je dovelo do preranog ulaska u pubertet. Za takvo stanje potrebno dejstvo ženskih hormona, a ne muških, i to je greška koju nisam uspeo da ispravim. Morao sam da progutam ponos i da pustim da stvari idu svojim tokom. Tri godine kasnije naišao sam na identičan slučaj u jednom medicinskom članku i u pitanju su zaista bili muški hormoni, tako da sam mogao da odahnem. Što se tiče omaški koje nisam na vreme primetio, desilo se da je ime ser Vilijama Oslera, čuvenog lekara, jednog od osnivača mog matičnog univerziteta Džons Hopkins, pogrešno izgovoreno. To me je veoma pogodilo i osećao sam se kao da sam izneverio sve značajne ljude u svom poslu.

55


58

serije.plus.in.rs

Foto za rubriku Tema broja: NBC Universal


TEMA BROJA

PITKO, SEKSI & PROVOKATIVNO TV OSTVARENJE IMATE VELIKI PROBLEM, VI STE JAVNO, POLITIČKI IZLOŽENA OSOBA? DAKLE, ZA VAS NEMA DVOJBE, ČIM SE PROBLEM ISKRISTALIŠE, ANGAŽOVAĆETE OLIVIJU POUP. ŠTO VEĆI PROBLEM, TO JE JASNIJE DA JE OLIVIJA JEDINO REŠENJE ZA VAS.

59


U E T E N D A P U D KA U J O K A N I D E J NEVOLJU, E T E V O Z O P A D TREBA . P U O P A J I V I L O JESTE OLIVIJA I NJENA ODABRANA EKIPA NE SPAVAJU KAD NASTUPI KRIZA, ONI VERUJU U SVOJE KLIJENTE I DAJU SVE OD SEBE DA POPRAVE STVAR.

60

serije.plus.in.rs


Mila Dimitrijević

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

OLIVIJA JE PROFESIONALNI MAJSTOR ZA POPRAVLJANJE SVAKE SITUACIJE. ONA POMAŽE DA PROBLEMI NESTANU, ČAK I PRE NEGO ŠTO JAVNOST POSTANE SVESNA DA JE SKANDAL NA POMOLU. ABC nas je 2012. godine upoznao sa serijom Skandal, koja je toliko kompleksna i kvalitetna da joj zaista želimo dugo emitovanje. Međutim, možda nikad ne bismo postali fanovi ove serije da nema fantastične Keri Vošington. Ona je prepametna i prelepa, ostavlja nas bez daha u svakoj sceni, a njene emotivne krize nas pomeraju kao da ih i sami preživljavamo. Tvorac i producent serije je Šonda Rajms i možda vam to na trenutak neće ništa značiti, ali kada vas podsetim da je ona stvorila Grejevu anatomiju i njen spin-off Privatnu praksu, znam da ste, kao i ja, sigurni da gospođa Rajms ne

može da omane. Tačno je tako i bilo, zavolela sam Skandal već posle pilot-epizode. Emitovanje ove serije započelo je u Americi u proleće 2012, a moram priznati da je ni mi nismo dugo čekali. Tako sada, zahvaljujući kanalu Universal, bolje upoznajemo američku političku i predizbornu frtutmu, gde se igra prljavo i razmišlja nekoliko poteza unapred. Svi su napeti, u strahu da ih neko ne izigra, a Olivijina koncentracija ne popušta premda joj je ljubavni život potpuno rasulo. Ona je najbolji krizni PR menadžer kog možete da platite. Olivija i njena odabrana ekipa ne spavaju kad nastupi kriza, oni veruju u svoje klijente i daju sve od sebe da poprave stvar. Članovi njenog tima nazivaju sebe „gladijatorima u odelima“, i oni to zaista i jesu. Imaju beskonačno poverenje u Oliviju i njen čuveni „osećaj“; ako ona veruje da klijent govori istinu, pomeriće nebo i zemlju da vas spasu iz naizgled bezizlazne situacije.

61


62

serije.plus.in.rs


, O V T S N A C O S I V O N NJE N O T G N I Š O KERI V KERI VOŠINGTON, KOJA NAM JE POZNATA IZ BROJNIH FILMOVA KAO ŠTO SU GOSPODIN I GOSPOĐA SMIT, ĐANGO, POSLEDNJI KRALJ ŠKOTSKE, REJ, ILI IZ SERIJE BOSTONSKI ADVOKATI, IMA MNOGO PROJEKATA IZA SEBE, ALI U SERIJI SKANDAL KONAČNO SMO JE UPOZNALI KAKO TREBA. Ona više nije samo tamnoputa lepotica – ona je neverovatno ubedljiva kao Olivija Poup. Lakog koraka, vitke linije u lepo skrojenoj garderobi, prosto odvlači pažnju od zapleta. Prijatnog cvrkutavog glasa, prosto nas zaprepasti kad se naljuti; o da, iz tog malog tela može da se zaori bes, ali i dalje je simpatična. Po meni, Keri Vošington je otkrovenje TV produkcije i samo se pitam kako je ranije niko nije primetio, zašto smo i ovoliko čekali da se Keri nađe na malim ekranima? Nedostajala nam je takva ličnost, jak ženski lik koji nosi celu seriju. OK, razumem da to povlači poneki problem, ali to se sve dâ prevazići. Evo šta hoću da kažem: jednostavno, u ovoj seriji, niko osim Keri ne može da zablista. Za ostatak postave angažovani su odlični glumci, ali oni jednostavno ne mogu dovoljno da se istaknu kad svi žele da vide šta se dešava u životu Olivije Poup. I tako, premda ključne likove tumače Džef Peri (Sajrus) i Toni Goldvin (predsednik), oni predstavljaju samo ubedljivu pozadinu i podršku za ples tamnopute dive. Keri Vošington je rođena 1977. godine u Bronksu. Ova rođena Njujorčanka završila je elitnu žensku gimnaziju Spens na Menhetnu, istovremeno nastupajući s

tinejdžerskom pozorišnom trupom. Kasnije je, kao stipendista predsednika SAD, diplomirala na univerzitetu Džordž Vašington. Njena karijera je uzela maha nakon uloge u filmu Save the Last Dance (2001.), kad je osvojila nagradu Teen Choice. Godine 2002. zaigrala je u filmu Lift, a ta rola donela joj je nominaciju za nagradu Independent Spirit za najbolju žensku ulogu. Godine 2004, Keri je osvojila NAACP nominacije za najbolju glumicu u filmu Rej, u kojem je igrala pored Džejmija Foksa. Dobila je dodatna priznanja za uloge u filmu Poslednji kralj Škotske, Mrtva devojka i Lakeview Terrace, u kom je glumila sa Samjuelom L. Džeksonom i Patrikom Vilsonom. Pojavila se i u dokumentarcu Ljudi govore, Hauarda Zina, u društvu Meta Dejmona i Šona Pena.

PREDSEDNIK OBAMA IMENOVAO JU JE ZA POČASNU PREDSEDNICU ODBORA ZA KULTURU I UMETNOST.

63


e k c i t i l Po ZABORAVITE NA PONEKAD NELOGIČNE SERIJE KOJE VAM PRIKAZUJU ZASTRAŠUJUĆE LUDNICE I STANOVE OPSEDNUTE DUHOVIMA. OVA SKANDALOZNO INTRIGANTNA VEČERNJA POLITIČKA SAPUNICA JE ODLIČNA. NE TOLIKO POTRESNA KAO DOBRA ŽENA, ALI ZATO SA DALEKO VIŠE INTRIGA. Među producentima ove serije je i Džudi Smit, čije osnovna profesija u stvarnom životu jeste baš krizni PR i tzv. DC Fixer, tako da možemo da pretpostavimo da je u seriju Skandal prenela dosta toga iz sopstvenog iskustva. Već nakon pilot-epizode postaje nam vrlo jasno da Olivija Poup nije samo radila za predsednika (tada još kandidata za tu funkciju), već je s njim imala i ljubavnu aferu. I nije da nas to nije iznenadilo, jer smo Oliviju shvatili kao oličenje poštenja, pravdoljubivosti i hrabrosti. Međutim, treba i imati hrabrosti pa se upustiti u strastvenu ljubavnu avanturu sa predsednikom Amerike. Ona mu je pomogla da bude izabran, njeni vešti i promišljeni potezi doprineli su da se zataškaju svi skandali, sve bruke su sasečene u korenu, ali cena zaljubljenosti u predsednika je previsoka. Olivija čvrsto odlučuje da ne bude predsednikova druga dama, ali racionalne odluke su jedno, a ljubavne muke nešto sasvim drugo. Bežeći od ljubavne afere koja je buknula kao požar, i skandala u najavi, Olivija prestaje da radi za predsednika i otvara agenciju za krizni PR, okupljajući oko sebe i tim stručnjaka sastavljen od ljudi sa jednako tajnovitom prošlošću.

64

serije.plus.in.rs


e k t e l sp Međutim, ispostavlja se da se Olivija zalud nadala da će uspeti da se distancira od Bele Kuće. Sa svakom epizodom, ponovo se sve više upetljava u presednikov život i odluke na koje ga je potrebno navesti. Daleko od toga da je predsednik glup, ali nesrećno zaljubljen čovek nije najpromišljeniji, njegove nade su prevelike, a njegova porodica je vrlo stvarna. Taman kad smo pomislili da je predsednik Amerike najmoćniji čovek na planeti, Skandal nas natera da shvatimo da je on u stvari čovek zatvoren u četiri zida, suočen sa gomilom važnih odluka i mnogo nesreće u svom privatnom krilu Bele Kuće. Tačno, gospođa je taktički odabrana i predivno se slažu dok stoje jedno pored drugog, ruku pod ruku, namešteni za slikanje, ali u surovoj stvarnosti ljubavi odavno nema i ostali su samo mudro povučeni politički potezi. Toni Goldvin, koji igra predsednika Ficdžeralda Granta, potpuno nas je ubedio u svoju moć, ali isto tako i u svoj nesrećni brak sa prvom damom Mili Grant (Belami Jang). Prva dama je najmanje naivna od svih likova u seriji. Ne preza ni od čega; izmišlja pobačaje, planski rađa naslednike u pravim trenucima i možda se baš ona najviše interesuje za politiku svog supruga. I baš kada pomislimo kako je tužno biti u braku sa čovekom koji je zaljubljen u drugu ženu i teško uspeva to da sakrije, Mili to okrene u svoju korist. Izuzetno proračunata i spremna na sve, promišljeno gradi idealnu podlogu za buduću sopstvenu političku karijeru.

65


L O K E N N NAKO P E H I N A D E ODGL shvatila sam šta je ključ ove serije i ono po čemu me podseća na ostale projekte Šonde Rajms: to su neverovatno brzi dijalozi. Vidite, Rajmsova je poznata po tome što dijaloge koji bi u realnom vremenu trajali dva sata uspeva sabije u četrdesetpetominutnu epizodu. Pitate se kako? Lako. Šonda Rajms glumce, između ostalog, bira prema sposobnosti da razgovetno ali izuzetno brzo izgovaraju sve deonice teksta. Naime, oni su po pravilu vrlo uzrujani kad ispaljuju svoja izlaganja, mi smo napeti i ne trepćemo dok pratimo titlove, a uza sve to postoji i još jedna caka: glumci po pravilu pričaju u isto vreme, dakle uglas. Eto, nije ni nama gledaocima lako – kad je napeto, postaje zaista zahtevno za praćenje, ali u tome i jeste čar. Jer, setite se kako i mi sami izgledamo kad se uzbudimo i naljutimo – nije baš da sa strane imamo Olju Bećković u narandžastoj stolici, koja daje ili uskraćuje reč sagovorniku; naprotiv, svaka rasprava postane bojno polje preplavljeno bujicom reči, pri čemu nije važno da li pričamo uglas, bitno je samo da pobedimo. Eto, to je jedna od najvažnijih karakteristika produkcije Šonde Rajms; ona nas svojim konceptom snimanja i dijaloga lako ubedi da je, kada je napeto, situacija zaista krizna.

66

serije.plus.in.rs


LIKO PIZODA,

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH KARAKTERISTIKA PRODUKCIJE ŠONDE RAJMS; ONA NAS SVOJIM KONCEPTOM SNIMANJA I DIJALOGA LAKO UBEDI DA JE, KADA JE NAPETO, SITUACIJA ZAISTA KRIZNA.

67


â&#x20AC;&#x17E;Glad

68

serije.plus.in.rs


“ a m i l e d o u i r o t dija IZRAZ KOJI BIH JA PRIMENILA SAMO NA OLIVIJU POUP, ZATO ŠTO JE ZAISTA SAMO ONA TOLIKO VELIČANSTVENA; OSTATAK EKIPE JOJ SAMO PRILIČNO SLEPO VERUJE, ŠTO ZBOG TOGA ŠTO SE POKAZALO DA JE UNUTRAŠNJI OSEĆAJ NE VARA, ŠTO ZBOG TOGA ŠTO IH JE SVE IZVUKLA IZ VELIKIH PROBLEMA I NAPRAVILA OD NJIH SVOJE DOŽIVOTNE DUŽNIKE. Možda to nije najbolji način da upravljate firmom, ali u ovom slučaju je upalilo; oni strahuju od njenog gneva i veruju u njene odluke. Sve počinje upoznavanjem sa Kvin Perkins (Kejti Louvs) i iznenadnim razgovorom za posao u lokalom baru; imali smo utisak da će postati član nekog forenzičkog tima, ali ne, ona se pojavljuje u kancelariji Olivije Poup. Ali to zapravo nije kancelarija, to je BAZA, i imamo osećaj da je pristupila odredu osvetnika. Prostorije Olivijine firme su zapravo jedno ogromno potkrovlje, čudno osvetljeno i nastanjeno odlučnom, ne preterano društvenom radnom ekipom. Kosi krovni prozori koriste se kao velika istražna tabla, na kojoj osvanu slike svih koji su iole umešani u tekući skandal. Pratimo Kvin kako se snalazi kao novi član tima, ali ne ide joj baš tako glatko, budući da ostali nisu naročito pristupačni ni pričljivi. Svi su mahom zabrinuti i užurbani u obavljanju svojih zadataka. Niko ne govori o svojoj prošlosti, uključujući i tajnovitu Kvin, koja se trudi da se što bolje uklopi u tim, ali ceo trud pada u vodu kad isplivaju ubistva i suđenje koji se vezuju za njego ime. Krivica nije njena, sećanja o zločinu nema, sve je namešteno, ali ko bi joj poverovao osim Olivije. Olivija Poup povlači sve svoje veze kako bi je oslobodila krivice, ali tužno je kada vam samo jedna osoba veruje, i pitanje je zašto je Olivija toliko sigurna u nevinost Kvin. E, u tome je suština.

Čitava problematika ove serije zasniva se na tome da jednostavno nismo sigurni ni u kog od likova; iza svakog stoji neka spletka, malo znamo o njima i zato je prostor za iznenađenja preveliki. Olivija je član tajnih političkih društava, predsednik stalno izvlači po nekog keca iz rukava, a Sajrusova prepredenost je doslovno beskonačna. Tu su i neke moje nedoumice oko zapleta, a jedna od njih je kako Olivija Poup uspeva da se u rekordno kratkom roku pojavi na poprištu krize? Čini se da svuda stiže za samo nekoliko minuta, uvek s mobilnim telefonom u ruci, pa se pitam ne čuči li na vrhu onog potkrovlja neko vazdušno prevozno sredstvo? Uvek je u toku svih društvenih i političkih događanja, na njenim televizorima vrte se samo vesti i političke emisije, displej telefona stalno seva iz mraka sa hitnim mejlovima, a ona samo leti od mesta do mesta, vazda spremna za sve vrste izazova. Olivija je jednako zavodljiva dok trči na štiklama i dok panično šparta bosa po svom stanu. Uvek je sređena, uredna i lepršava, prepametna, praktična i fantastično dobro organizovana. I ko bi mogao da omete takvu ženu, da je potpuno poremeti i izbaci iz ravnoteže, osim najmoćnijeg čoveka na planeti (što ne propuštaju da nam naglase, možda i prečesto…) –predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ficdžeralda Granta? On nam pak na prvi pogled deluje mekano, ali to je samo ako je Olivija u blizini, inače je odlučan i častan. Sve će učiniti za svoju zemlju, izlazi na kraj sa svojom gospođom i nikad se ne žali na količinu obaveza koje ima u toku samo jednog radnog dana. I sve je u redu ako samo bar povremeno uspe da vidi Oliviju, makar i zbog nekakve krizne situacije, samo da se pojavi u Beloj kući. Ali kad nje nema, sve je pusto.

69


TRENUTNO SE EMITUJE NEKOLIKO SERIJA KOJE NAM PRIKAZUJU POLITIČKU SCENU AMERIKE, PA MI JE DONEKLE JASNIJE KAKO FUNKCIONIŠE TA REPUBLIKANSKO-DEMOKRATSKA KLACKALICA. Drago mi je što se Skandal ne bavi time već nam pokazuje kako je komplikovano biti izabran za bilo koji položaj u političkom poretku Amerike. Vidite, nije mi ni palo na pamet šta malo dobre prezentacije može da učini u toku jedne kampanje. Jeste li se ikad pitali kakvu sliku stvarate u javnosti onda kad prosto stojite pored svog partnera? Ja nisam, ali sad mi je jasno da se, ako želite da ostvarite sliku sreće i bračne idile, morate s vremena na vreme zaljubljeno pogledati i nehajno dodirivati, ili cela priča pada u vodu. Ukoliko je telo ukočeno, a smeh lažan, ne može vam pomoći ni Olivija Poup. Sve to smo naučili samo u jednoj epizodi koja se bavila predsedničkom predizbornom kampanjom, i brzo smo shvatili kakvo je zapravo stanje u najpoznatijem braku na svetu. Ljubavi nema, predsednik sanjari o tome da dâ ostavku, razvede se i živi s jedinom ženom koju je ikad voleo. Taman pomislite kako je to tužno, a onda se sve okrene na naličje i shvatite koliko je ambicija veća od svega drugog. Najbitnije je, ipak, zadržati poziciju, i osigurati sebi napredak u karijeri. Privatni život trpi i to se u ovakvom okruženju podrazumeva. Možda ova serija nije baš idealan životni primer, ali zato svakako jeste pravo osveženje na televizijskom programu, pa stoga željno iščekujem sledeću sezonu. Dok ovo pišem, uviđam još jednu sličnost između serija koje producira Šonda Rajms. Postoji šablon kojim se ona vodi i sad, kada bolje pogledam, ne znam kako ga nisam ranije primetila. Naime, politika Šonde Rajms glasi: UVEK ĆEŠ NAĆI LJUBAV NA POSLU, i poznato je da svi njeni likovi po pravilu prelaze granicu između poslovnog i privatnog. Po njoj, podrazumeva se ćeš, ako voliš ono što radiš, po pravilu naći životnog saputnika iz iste branše. E pa sad, ne znam koliko se slepo slažem sa ovim, mada nije da nema logike – Šondini lekari daju sve od sebe ne bi li ostvarili uspešnu karijeru, pa nije ni čudo što im ne ostaje vremena da partnera potraže izvan bolnice. Izgleda da ovaj njeno šablon važi i za političare. Serija se bavi temama koje se česta potka mnogih scenarija – devojka tvrdi da je imala aferu sa predsednikom, posle čega slede nerazjašnjena ubistva koja rešavaju problem, tako što se začepljuju sve moguće rupe kroz koje bi mogao da pokulja skandal. Odmah nakon toga pojavljuje se i „Madam“ koja opslužuje samo najvišu i najskuplju klijentelu. Nije da nismo već videli takve zaplete, ali nismo mogli ni da zamislimo koga će sve skupo stajati te tajne. Baš kad smo se umorili od visokih političkih položaja, došle su na red velike korporacije, aviokompanije okrivljene za neobjašnjiv pad aviona. I sve to Olivija Poup rešava mudro, ili bar donekle mudro, uz svesrdnu pomoć svog tima.

70

serije.plus.in.rs


POLITIKA ŠONDE RAJMS GLASI: UVEK ĆEŠ NAĆI LJUBAV NA POSLU 71


72

serije.plus.in.rs


SLOŽNA & ODGOVORNA EKIPA NEGO, DA SE VRATIMO JOŠ JEDNOM NA TIM S KOJIM OLIVIJA SARAĐUJE: ONI SU NJENA SLOŽNA PODRŠKA I IDEALNA POZADINA NASPRAM KOJE ONA SIJA. KERI VOŠINGTON KAO OLIVIJA POUP IZRAŽAVA SE ISKLJUČIVO KROZ VRLO SLOŽENA VERBALNA IZLAGANJA, UVEK S PRATEĆIM PRODORNIM POGLEDOM UPERENIM U SAGOVORNIKA, I TO – NEVEROVATNO – BEZ TREPTANJA. Taj kontakt pogledom se nikad ne prekida, što je politika kojom se vode i ostali članovi ekipe, koji se izražavaju slično kao Olivija, pa uza svu tu silnu verbalnu homogenost mogu samo da primetim da je jasno da je vole/plaše je se/cene je/ obožavaju je. Njen požrtvovani tim obuhvata: Stivena Finča (Henri Ijan Kjuzik) advokat koji želi da se uskoro povuče iz posla; Harison Rajt (Kolambas Šort), briljantni advokat koji sebe u svakoj prilici opisuje kao „gladijatora u odelu“; Ebi Velan (Darbi Stančfild) ledenu kraljicu, oholu, pravičnu i krutu ženu čija prošlost krije nasilje u braku/porodici; Hak (Giljermo Dijaz) koga je CIA, čim je završio koledž regrutovala, za svoj odsek Tajnih operacija, tako da je uradio mnoge stvari kojima se nimalo ne ponosi; Kvin Perkins (Kejti Louvs) koja ima možda najproblemtičniju prošlost, a dolazi im kao mlada i relativno neiskusna akvokatica.

TIM S KOJIM OLIVIJA SARAĐUJE: ONI SU NJENA SLOŽNA PODRŠKA I IDEALNA POZADINA NASPRAM KOJE ONA SIJA

73


74

serije.plus.in.rs


75


KRATAK UVOD U DRUGU SEZONU WHITE HAT’S OFF Ubistvo, seks i politika u prvom planu Konačno je otkriven pravi identitet Kvin Pekins, a tim Olivije Poup shvata da je to ujedno i najveći skandal koji imaju u rukama. U međuvremenu, senator zatraži pomoćod Olivijekad njegov život postaje javna sramota, ali to, naravno, nije sve što muči ovu vrsnu advokaticu. Naime,predsednikjoj se takođe obrati za pomoć, nakon kompromitujuće situacije u kojoj se našao nakon televizijskog intervjua koji je išaouživo.

OTHER WOMAN Neverni suprug plaća visoku cenu Olivijin tim je ponovo u istom sosu: javna ličnostnašlase u kompromitujućoj situaciji, pa zaista moraju da se potrude kako bi uklonili sav nered. Uporedo s Olivijinim mukama, Sajrus i Fic suočeni su s ozbiljnim problemom koji se tiče spoljne politike.

HAUNTING SEASON Olivija pada u zamku Paranoični državni službenik uspeva da uvuče Oliviju i njene ljude u skandal nepojmljivih razmera. Nerazrešeni problemi Kvinine prošlosti ne doprinose slozi tima. U međuvremenu, premda Sajrus daje sve od sebe da obuzda zaljubljenog predsednika, stvari između Olivije i Fica počinju da se zahuktavaju.

76

serije.plus.in.rs


NOVA SEZONA! od 20.1.2013. Utorkom u 21.20h na Universal Channel

BELTWAY UNBUCKLED Tajne počinju da se razotkrivaju Student je nestao i njegovi zabrinuti rotitelji se obraćaju za pomoćOliviji i njenom timu. U međuvremenu, Dejvid i dalje istražuje Sitronov slučaj, a pomoć stiže iz krajnje neočekivanog izvora. U Beloj kući, Fic je ponovo pod pritiskom, kad se prva dama Mili ponovo pokaže kao izuzetno dobar političar.

ALL ROADS LEAD TO FITZ Ponekad cilj opravdava sredstvo U epizodi gostuju Tom Mendez i Renda Strong. Nakon što je guvernerova supruga silovana, on odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke, a posle toga traži od Olivije i njenihljudi da mu pomognu i počiste njegov nered.U međuvremenu,predsednik Fic i Sajrus ostaju zatečeni kad se Sajrusov suprug Džejms odlučuje da se vrati na poziciju novinara-izveštača iz Bele kuće.

77


s m j a R Šonda u l a d n o Ska SVOJE NOVO ČEDO, SKANDAL, ŠONDA RAJMS NAJRADIJE OPISUJE KAO SERIJU ZA ODRASLE KOJA ĆE NAM NA KRAJU SVAKE EPIZODE ODUZIMATI DAH. OBJAŠNJAVA KAKO JOJ JE JASNO ŠTA SE UGLAVNOM DEŠAVA S PUBLIKOM KADA JE REČ O NOVIM PROJEKTIMA: „I PORED MOJE NAJAVE, SVI SU OČEKIVALI KOPIJU GREJEVE ANATOMIJE, TAKO DA NISAM ZATEČENA IZNENAĐENJEM GLEDALACA.“ Šondu često pitaju o saradnji sa Džudi Smit, i o tome kako ona tačno prenosi svoje iskustvo i pomaže u radu na epizodama. Tvrdi da je saradnja zapravo vrlo jednostavna, zato što je Džudi odlično upoznata s likovima, a i sama je radila na njihovom stvaranju na početku projekta, kao i da ona, naravno, ne odaje tajne iz Bele kuće već scenaristi smisle zaplet, a Džudi ih savetuje tako što predlaže rešenja koja bi u realnom svetu dolazila u obzir za dati problem. Kaže da je ponešto preuveličano, ali ne otkriva više od toga. Veoma je dobra u tome što radi i cela ekipa koja radi na seriji tvrdi da ona bi bila ni upola toliko dobra da nema korisnih sugestija Džudi Smit. Šonda kaže da se scenariji uglavnom smišljaju kroz istraživanje ranijih skandala, koji su bili detaljno ispraćeni u štampi i generalno su poznati javnosti; nešto što je i inače interesovalo ljude preradi se u zaplet za seriju. Napominje da se s urednikom produkcije ABC dogovorila da Skandal u drugoj sezoni ima trinaest epizoda, što je takoreći dvostruko više u odnosu na prethodnu sezonu

78

(koja je imala samo sedam epizoda). Kaže da je tako mali broj epizoda u prvoj sezoni bio pravo uživanje, jer se radilo bez opterećenja i razvlačenja, ništa nije produžavano na silu već je ispalo baš kako treba. Za drugu sezonu pak spremaju se brojni novi zapleti, koji će posledično dodatno povećati gledanost. Sa svojim sad već ogromnim iskustvom, ova producentkinja tvrdi da bi za svaku seriju bilo idealno da ima samo trinaest epizoda, i da je sve preko dvadeset ili dvadeset dve čisto preterivanje i prava muka za scenariste.

I PORED MOJE NAJAVE, SVI SU OČEKIVALI KOPIJU GREJEVE ANATOMIJE, TAKO DA NISAM ZATEČENA IZNENAĐENJEM GLEDALACA

serije.plus.in.rs


79


NA PITANJA KAKO PLANIRA DA KONCIPIRA NAREDNU SEZONU I U KOJOJ MERI PLANIRA DA UPOZNAJE PUBLIKU S OSTALIM LIKOVIMA U SERIJI, ŠONDA ODGOVARA DA OSNOVNA IDEJA GLASI DA SE PUBLIKA POLAKO, IZ EPIZODE U EPIZODU, UPOZNAJE S POJEDINIM ČLANOVIMA IZ OLIVIJINOG TIMA. Kako kaže, tek se očekuje da se publika veže za njih, a to će se dogoditi tek kad bolje upoznamo njihovu prošlost i kako je došlo do toga da sarađuju s Olivijom Poup. Ipak je glavna zamisao bila da oni takoreći čitavu prvu sezonu budu prekriveni velom tajne, koji će se lagano podizati tek kasnije, u odgovarajućim trenucima, onda kad se oseti stvarna potreba za tim. Šonda kao najveći problem u vezi sa serijom navodi potragu za glumcima koji će igrati Oliviju i Ficdžeralda. Kaže, međutim, da je i to na kraju vrlo lako došlo na svoje, jer je Tonija Goldvina već odranije veoma dobro znala, budući da je režirao neke epizode Grejeve anatomije, i ispostavilo se da je samo čekao da zaigra u odgovarajućem projektu, a uloga predsednika kao da je pisana za njega. Kad su to rešili i konačno odabrali njega, Keri se nametnula kao jedino i idealno rešenje. Na pitanje šta misli o Oliviji i Ficdžeraldu kao paru, Rajmsova kaže da postoji milion razloga zašto ne treba verovati u takav par, ali da joj je izuzetno drago što je stvorila takvu seriju, u kojoj ljudi navijaju za vezu koja preti da rasturi najvažniji brak u zemlji. Tvrdi da je ključno bilo stvoriti dobru hemiju između ta dva lika i da, pošto je to uspešno ostvareno, nema bojazni za nastavak priče.

GLAVNA ZAMISAO BILA JE DA LIKOVI TAKOREĆI ČITAVU PRVU SEZONU BUDU PREKRIVENI VELOM TAJNE. 80

serije.plus.in.rs


81


Foto: FOX ICB

MORAM REĆI DA SE GLUMAČKI POZIV DANAS POSVE RAZLIKUJE OD PERIODA KAD SAM JA POČINJALA, PA MOŽDA ČAK I U ODNOSU NA VREME PRE DESETAK GODINA

82

serije.plus.in.rs


SNEŽANA SAVIĆ DOBRA PITA SE NE PRAVI OD LOŠEG MATERIJALA LEGENDARNA SNEŽANA SAVIĆ, KOJA JE U SERIJI SREĆNI LJUDI USPEŠNO TUMAČILA LIK MALINE VOJVODIĆ, ODLUČILA JE DA PODELI S NAMA NEKE OD BITNIH TRENUTAKA SVOJE KARIJERE, ALI I PLANOVE ZA BUDUĆNOST, KAO I GENERALNO MIŠLJENJE O GLUMIŠTU U SRBIJI DANAS. SVI VAS ZNAJU KAO MALINU VOJVODIĆ IZ SERIJE SREĆNI LJUDI, KOJA SE IZNOVA I IZNOVA REPRIZIRA NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI. S OBZIROM NA TO DA IMATE VRLO BOGATU KARIJERU, KOJE BISTE TELEVIZIJSKE ULOGE JOŠ IZDVOJILI? Rekla bih da je jedna od mojih najbitnijih rola verovatno i jedna od prvih koje sam imala na televiziji, lik Koštane u istoimenoj adaptaciji dela Borisava Stankovića iz 1976. godine. Naravno, kasnije su usledile i uloge u Srećnim ljudima, Boljem životu, te serijama Porodično blago i Stižu dolari. Doduše, nikad nisam bila orijentisana samo na televiziju, uvek je tu bilo mesta za dobru filmsku ili pozorišnu ulogu.

PRIČALO STE DA ĆETE ZAIGRATI GLAVNU ŽENSKU ROLU U NASTAVKU FILMA PROHUJALO SA VIHOROM. KOLIKO IMA ISTINE U TOME? Nastavak Prohujalo sa vihorom? Mislim da to nikada nije bilo u planu, a ja svakako nisam dala takvu izjavu. Verovatno su ljudi načuli da pregovaram o učestvovanju u drugoj adaptaciji jednog holivudskog filma, ali u pozorišnu predstavu – Ko se boji Virdžinije Vulf - da. Trebalo je da tumačim lik Marte u pozorišnoj predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Bili smo u pregovorima i mogu reći da sam bila vrlo zainteresovana, te se na neki način i spremala za ulogu, ali se ta saradnja ipak nije dogodila. Bila je to velika uloga i želela sam da joj se posvetim u potpunosti, ali na kraju sam je iz određenih razloga ipak odbila.

Viktor Vilotijević

viktor.vilotijevic@serijeplus.com

ŠTA MISLITE O SAVREMENOJ TELEVIZIJSKOJ PRODUKCIJI? PRATITE LI NEKU SERIJU ILI NEKI ODREĐENI PROGRAM? Naravno. Kao umetnik, vi se konstantno morate razvijati i biti u toku sa zbivanjima na globalnom nivou, ali ako bih morala nešto da izdvojim, to bi bila BBC-ijeva produkcija. Konkretno, mislim na njihove adaptacije klasika, bilo da su televizijske drame, filmovi ili serije.

A ŠTA MISLITE O USLOVIMA U NAŠOJ ZEMLJI I TOME KAKO SE PRAVE TELEVIZIJSKI PROGRAMI? KOJE JE VAŠE GENERALNO MIŠLJENJE O POLOŽAJU UMETNOSTI DANAS I OVDE? Moram reći da se glumački poziv danas posve razlikuje od perioda kad sam ja počinjala, pa možda čak i u odnosu na vreme pre desetak godina. Danas se retko nalazi nešto što bi meni kao glumici predstavljalo izazov da odigram. Eto, pomenula sam da volim klasike, i to bi, recimo, bilo nešto čemu bih se uvek rado odazvala. No, danas ljude to ne interesuje. Realnost je da postoji hiperprodukcija zasnovana na velikoj kompetitivnosti, ali kvalitet ispašta zbog toga. Vidim dosta mladih, talentovanih ljudi koji se očajnički bore da dođu do uloga, pa i pored talenta i dobre volje teško uspevaju, ili pak ne uspeju. Nekad je zaista talenat bio na ceni, a danas zaista treba znati kako se dovijati i kojim putem ići ne biste li nešto postigli.

KAKO SE SNALAZITE U TOJ NEMILOSRDNOJ BORBI? Znate, ja ne pripadam kategoriji ljudi koja je previše preduzimljiva. Znam da to nije dobro, jer čekanje nije u opisu glumačkog posla, a ja eto, opet, očekujem da će biti dobrih uloga i prilika da nastavim ono čemu sam posvetila ceo život i čemu sam i dan-danas posvećena. Istina je takođe da su budžeti usled nemaštine veoma mali, a dobra pita se ne pravi od lošeg materijala. Možda sam ipak malo više zaljubljenik u neka prošla vremena, mada vrlo svesno živim u sadašnjosti i svesna sam stanja u kom se nalazi umetničko stvaralaštvo.

83


POSTOJI LI NEKA VAŠA ULOGA ZA KOJU SE MALO ZNA A KOJU BISTE IZDVOJILI? Zapravo, postoji jedna. Bilo je to sad već davne 1987, kada sam pored Keneta Brane tumačila Mariju Tanase u BBC-ijevoj adaptaciji novele Olivije Mening Ratne sudbine. To je zaista bilo posebno iskustvo, raditi sa nekim kao što je on, a pri tome je osim glumačkog postojao i pevački izazov, jer sam, kao što znate, uporedo gradila obe karijere.

A GDE VAS MOŽEMO GLEDATI DANAS, POŠTO VAS OD POSLEDNJE AUDIJENCIJE NISMO VIDELI NA MALIM EKRANIMA? To je tačno, u poslednje četiri godine nisam radila ništa što je vezano za televiziju, što ne znači da nemam ništa u planu, ali možete me gledati u predstavi Pozovi M radi užitka, u Zvezdara teatru. Sa mnom igraju Katarina Žutić i Ivan Jevtović. U svakom slučaju, pozivam vas da dođete i pogledate, dok se, nadam se uskoro ne pojavim na malom ekranu ili, možda, čak i na velikom platnu. Nikad ne znate šta budućnost nosi.

ISTINA JE TAKOĐE DA SU BUDŽETI USLED NEMAŠTINE VEOMA MALI, A DOBRA PITA SE NE PRAVI OD LOŠEG MATERIJALA.

84

serije.plus.in.rs


NOVOSTI IZ SVETA FILMA, TV SERIJA, STRIPA, MUZIKE, VIDEO IGARA I JOŠ PONEČEG...

WWW.MEGABLOG.RS


Mila DimitrijeviÄ&#x2021;

Foto: Ben Leuner/AMC

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

86

serije.plus.in.rs


BREAKING BAD

OVA MUZIKA JE ČISTA HEMIJA, BUKVALNO… NEPREGLEDNA PUSTOŠ NOVOG MEKSIKA. PRAZNIM PUTEM KREĆE SE NEZGRAPNO SVETLOZELENO VOZILO S NAPUKLIM VETROBRANSKIM STAKLOM. USAMLJENI SEMAFOR NA RASKRSNICI POKAZUJE CRVENO I VOZAČ SA CRNIM ŠEŠIROM ZAUSTAVLJA AUTO I ZAMIŠLJEN ČEKA. S RADIJA DOPIRE MELANHOLIČNA PESMA O BEZIMENOM JAHAČU KOJI PUSTINJI ŽRTVUJE SOPSTVENU DUŠU.

Originalnu muzičku numeru komponovao je Dejv Porter, a dalji izbor poveren je timu stručnjaka pod budnim okom muzičkog supervizora Tomasa Golubića. Tomas Golubić je ime koje se često pominje kada je reč o muzičkom segmentu televizijskih serija. Bio je zadužen za selekciju muzike u hit serijama Okružen mrtvima (Walking Dead), The Killing, Rubikon (Rubicon), Šest stopa pod zemljom (Six Feet Under). U dosadašnjih pet sezona našlo se preko sto fantastičnih numera kao što su:

Vozač pomera usne tiho prateći stihove pesme i s prvim nagoveštajem zelenog daje gas i nestaje u vrtlogu prašine i smrvljene suve trave, ostavljajući iza sebe svoje ime, prošlost i ljudskost. Kamera se udaljava, a gledalac ostaje s poslednjim akordima pesme u ušima boreći se da zapamti bar koju reč dok ne stigne do kompjutera i prihvati se potrage po internetu za više detalja o izvođaču.

THE WALKMEN „RED MOON“

Bez ikakvog preterivanja može se reći da svaka epizoda serije Čista hemija (Breaking Bad) ima barem jedan ovakav momenat, kad se vizuelni i auditivni doživljaj poklope tako da gledaoca ostave bez daha. Značaj muzičke podloge se nažalost nepravedno umanjuje u odnosu na specijalne efekte. Činjenica je da pažnju prvo usmerimo na lep predeo, auto, frizuru i odeću glumca, kao i na emotivne ili duhovite dijaloge. Muziku primećujemo kad je veoma glasna, iznenadna, ili potpuno neprikladna za scenu koju prati. U slučaju Čiste hemije, svaki ton je pažljivo doziran. Bez obzira na to da li Voltera Vajta, njegov alter ego (Hajzenberga) i druge junake ove serije prate pop, hip hop, fank, latino ritam ili samo instrumental, muzika savršeno nadopunjava trenutak. Odabrane muzičke numere ostavljaju za našim omiljenim junacima trag poput senke i omogućavaju nam da zaista shvatimo moć koju odgovarajuća muzička podloga ima nad gledaocima.

GNARLS BARKLEY „WHO’S GONNA SAVE MY SOUL“ AMERICA „HORSE WITH NO NAME“ MICK HARVEY „OUT OF TIME MAN“ DARONDO „DIDN’T I“ THE SILVER SEAS „CATCH YER OWN TRAIN“ SASHA DOBSON „WITHOUT YOU“ THE BE GOOD TANYAS „WAITING AROUND TO DIE“ 10,000 MANIACS „CANDY EVERYBODY WANTS“ THE MOTELS „SUDDENLY LAST SUMMER“

87


Vrhunac maštovitosti muzičkog odeljenja Čiste hemije u saradnji s njenim idejnim tvorcem Vinsom Giliganom jeste i čuvena pesma posvećena upravo glavnom protagonisti i antagonisti ove serije.

BALADA O HAJZENBERGU „THE CARTEL’S RUNNING HOT BECAUSE THEY WEREN’T GETTING RESPECT TALKING ‘BOUT SOME ‘HEISENBERG’ WHO OWNS THE MARKET NOW NO ONE KNOWS THE MAN SINCE THEY HAVEN’T SEEN HIS FACE“ Narkokorido (Narcocorrido) je specifičan i kontroverzan muzički podžanr, nastao iz tradicionalne meksičke folk muzike (norteño folk corrido). Najčešće je u formi balade, ali s tekstom koji ne govori o ljubavi. Vrlo često se poredi s američkim gangsta-repom.

88

Originalne korido pesme slavile su velike revolucionare, pozivale na rušenje vlasti i tražile pravdu za siromašne, a tridesetih godina prošlog veka začule su se prve NARKOkorido pesme koje su govorile o životima krijumčara droge. Ono što je počelo kao glasnik o društvenoj nepravdi proširilo se i na aktivnosti lokalnih narko-bosova, kao što su ubistva, reketiranje, iznude, krijumčarenje droge, ilegalna imigracija. Štaviše, postala je stvar prestiža imati sopstveni narkokorido bend koji bi opevao „poslovne“ uspehe određenog kartela. Zanat narkokorido pevača se tim pre smatra jednim od najrizičnijih na svetu. Na desetine izvođača ovog žanra ubijeno je u obračunima kartela kao poruka konkurenciji. U mnogim zemljama španskog govornog područja ova muzika je već postala deo mejnstrima i pored pokušaja da se na nju stavi zabrana, a ni televizijska i filmska ostvarenja nisu propustila da je pomenu. Idejni tvorac Čiste hemije Vins Giligan uspeo je da nagažuje autentični narkokorido bend, „Cuates De Sinaloa“, koji je za potrebe serije ispevao baladu u čast Voltera Vajta. Sedma epizoda druge sezone počinje upravo pesmom „Negro y Azul: The Ballad of Heisenberg“ u njihovom izvođenju i to je jedini narkokorido spot emitovan javno na komercijalnoj američkoj tv stanici.

serije.plus.in.rs


Foto: Ben Leuner/AMC

U MNOGIM ZEMLJAMA ŠPANSKOG GOVORNOG PODRUČJA OVA MUZIKA JE VEĆ POSTALA DEO MEJNSTRIMA I PORED POKUŠAJA DA SE NA NJU STAVI ZABRANA, A NI TELEVIZIJSKA I FILMSKA OSTVARENJA NISU PROPUSTILA DA JE POMENU.

89


VOLIŠ DA PIŠEŠ?

KOD NAS UVEK IMA MESTA ZA KREATIVCE

GLEDAŠ MNOGO TV SERIJA ILI IMAŠ KRAĆI SPISAK PROBRANIH FAVORITA? FB STATUS TI NIJE DOVOLJNO DOBRO SREDSTVO DA ISKAŽEŠ SVOJE MIŠLJENJE O NJIMA? ZANIMA TE KAKO IZGLEDA RAD U REDAKCIJI SAVREMENOG MAGAZINA?

MAGAZIN SERIJE+ TE POZIVA DA UČESTVUJETE U STVARANJU NOVE SEZONE: JESEN 2012! DA LI ĆEŠ BITI DEO STALNE POSTAVE ILI SAMO GOSTUJUĆA ZVEZDA, ZAVISI SAMO OD TEBE! Svoj CV, uz odabrani tekst na odgovarajuću temu (1800 do 3600 znakova), uz naznaku ZA KONKURS pošalji na urednik@serijeplus.com. Profesionalno iskustvo i stručno usmerenje je poželjno, ali ne i obavezno.


S A A E


Blejk i Rajan: nerazdvojni duo na meti tabloida

Posle nedavno okončanog prikazivanja serije koja ju je proslavila, Tračara (Gossip Girl), atraktivna glumica Blejk Lajvli se zbog braka s kolegom Rajanom Rejnoldsom našla na udaru šala (pomalo) zlobnih online tabloida. Lepi par postao je školski primer uspešnog skrivaja veze od očiju javnosti, pa smo tako s njihove svadbe dobili samo „mrvice“, tačnije, sporedne detalje poput fotografija dekoracije stolova i prostora gde se odigralo intimno venčanje... Neki online tabloidi nisu bili zadovoljni ponuđenim, pa su počeli da se (neslano) šale na račun poznatog para, koji je očigledno zaljubljen i svaki trenutak provodi zajedno. Međutim, nakon što su ga nedavno fotografisali na ručku s prijateljem, na nekoliko online tabloida osvanule su priče sa ciničnim naslovima poput „Rajan ručao BEZ Blejk“ i „Rajan i Blejk se odvojili na dva sata – smak sveta“! Hmm, zlobnici! :)

Čarli Šin žali što se nije drogirao!

Kada Čarli Šin pokuša da objasni situaciju oko svog javnog sunovrata, poljuljanog ugleda i izgubljenog posla, onda to bude izjava koja se danima prepričava! Naime, ovaj problematični glumac sa statusom zvezde je prilikom gostovanja u šou-programu Dejvida Letermana progovorio o teškim trenucima koji su sad iza njega, ali veoma mnogo uticali na njegov život i karijeru. „Žao mi je što nisam pušio krek ili se ubijao votkom i antidepresivima, za šta me optužuju. Sigurno ne bih pukao“, rekao je četrdesetsedmogodišnji Šin vidno zbunjenom voditelju, objasnivši da su ga iz serije Dva i po muškarca (Two and a Half Men) pre dve godine izbacili zbog sloma živaca, a ne zato što je narkoman. Šin je izjavio da je producentu serije Čaku Loru zaista rekao da je „iskompleksirani crv koga bi najradije zgazio“, ali ne zato što je bio pod uticajem opojnih supstanci već zbog svog nezadovoljstva uslovima rada na setu. Kad malo razmislimo, bolje da ništa nije objašnjavao…

Baby Boom: Džensen Ekls postaje tata!

Džensen Akls, zvezda serije Natprirodno (Supernatural), uskoro će postati otac! Jurnjava za demonima i čudovištima će izvesno opasti na njegovoj listi prioriteta, jer su američki mediji izvestili kako će on i njegova supruga Denil Haris Ekls, takođe glumica (znamo je iz serija One Tree Hill i One life to live) po prvi put postati roditelji. Glumac je putem društvene mreže Tviter zahvalio fanovima na lepim željama i tako potvrdio napise o prinovi, koja u porodicu Ekls stiže u drugoj polovini ove godine.

92

Srećan rođendan, Beti Vajt!

ONA je vanvremenska, nepobediva i nekrunisana TV kraljica i, mada je krajem januara proslavila devedeset prvi rođendan, zaposlenija je no ikad! Zvezda serije Ludnica u Klivlendu (Hot in Cleveland) zahvalila je fanovima na čestitkama i iznela zanimljivu molbu u vezi s rođendanskim poklonima. Naime, sve koji su želeli da joj poklone nešto zamolila je da u njeno ime doniraju i tako pomognu jednoj neprofitnoj fondaciji koja se bavi zdravljem životinja. Bravo za Beti! Mi joj želimo da doživi i stotu godinu, i uopšte ne sumnjamo da hoće! :)

Monika Kruz: Trudnoća iz epruvete

Prelepa španska glumica Monika Kruz, zvezda serije Korak napred (Un Passo Adelante) i sestra slavne Penelope Kruz, otkrila je medijima da je u drugom stanju. Ova vest ne bi bila nimalo čudna da Monika već neko vreme nema muškarca u svom životu. Na pitanje ko je srećni otac, markantna Španjolka nije imala konkretan odgovor već je otkrila da se, iz straha da neće naći idealnog muškarca, odlučila za veštačku oplodnju i nepoznatog donora, što je izazvalo oprečne komentare javnosti. Kako god bilo, Monika će u 2013. postati mama, a mi joj čestitamo na hrabrosti da to uradi baš ovako!

Srećan rođendan, Eštone!

Bliži se rođendan još jednog glumca koga obožavamo da gledamo u TV serijama. To je Ešton Kučer, koji će 7. februara proslaviti trideset peti rođendan. Iako je u 2012. prošao kroz ne baš bezbolan raskid s glumicom Demi Mur, koji su mediji pomno ispratili, zvezda serija Vesele sedamdesete (That ‘70s Show) i Dva i po muškarca brzo je uspeo da se povrati i upotpuni svoj privatan život novom ljubavlju, koleginicom Milom Kunis. Evo zanimljive pojedinosti iz privatnog života ovog zlatnog momka Holivuda, za koju možda niste znali glasi: pre nego što je postao slavan bio je maloletni delinkvent, jer je kao vrlo mlad uhapšen zbog provale!

serije.plus.in.rs


TRAČARA: INSTANT INFORMACIJE O TV FACAMA! Piše: Redakcija tracara.com

ZVEZDA SERIJALA GLEE U NOVOM SKANDALU! Izgleda da je glumac Mark Seling sliku žestokog momka Paka, koga tumači u seriji Glee, preneo i u svoj privatni život. Mark se ovih dana suočava s ozbiljnim optužbama svoje bivše devojke, koja tvrdi da ju je fizički i seksualno zlostavljao, a jednom prilikom i naterao na seks bez zaštite. Devojka koja je s Markom bila u vezi nekoliko meseci 2010. i 2011. godine, optužuje glumca i za neverstvo i bahatost, pa je posle svega odlučila da podnese tužbu protiv njega. Ipak, Mark joj nije ostao dužan, pa je vrlo brzo demantovao ove glasine i najavio protivtužbu za klevetu. Ostaje da vidimo kako će se ovo završiti...

93


osveta 2

Ĺ˝

?


4400 SERIJA 4400 (THE 4400), S ELEMENTIMA NAUČNE FANTASTIKE, DRAME I MISTERIJE, SNIMANA JE OD 2004. DO 2007. TJ. ČETIRI SEZONE I IMA UKUPNO ČETRDESET TRI NASTAVKA. IZA SERIJE STOJI TV MREŽA USA A PRODUCENTI SU RENE EČEVARIJA (KOJI POTPISUJE SERIJE KAO ŠTO SU MEDIJUM (MEDIUM), KASL (CASTLE), (DARK ANGEL), TERRA NOVA I MLADI VUKODLAK (TEEN WOLF)) I SKOT PITERS (POZNAT I PO NEUSPELOM RIMEJKU SERIJE POSETIOCI (V)). Počev od polovine 20. veka, muškarci, žene i deca neobjašnjivo su nestajali na teritoriji cele Amerike, i tako čitavih šezdeset godina. Nije im bilo ni traga ni glasa. Niko ih nije mogao pronaći. Međutim, krajem veka pojavilo se nešto što će razjasniti taj njihov misteriozni nestanak. U sadašnjosti, tačnije 2005, kad i počinje radnja serije, na nebu se iznenada pojavljuje kometa za koju američki naučnici tvrde da će udariti u Zemlju i da planeti nema spasa, što izaziva opštu pometnju. Panika koja neizostavno proističe iz novonastale situacije postaje sve veća. Kometa ipak nije udarila u Zemlju, već je usporila, lebdela neko vreme u Zemljinoj orbiti, i na kraju pala u jezero na severu Amerike, proizvevši pritom zaslepljujuću belu svetlost. Kad se svetlost povukla, od komete nije bilo ni traga, ali zato je bilo nečega drugog –

96

UMESTO SMRTI, KOMETA JE DONELA ŽIVOT! Branislav Vilotijević

branislav.vilotijevic@serijeplus.com

iz jezera su počeli da izlaze ljudi. Njih 4400, odnosno svi oni koji su u proteklom veku tajanstveno nestali i za koje se mislilo da su mrtvi. A što je najvažnije, nisu ostarili ni dana; želeli su samo da nastave da žive tamo gde su stali. Mada na početku ne izgleda tako, svih 4400 ljudi vratilo se na Zemlju s natprirodnim moćima. Neki su postali vidovnjaci, neki su iscelitelji, dok neki mogu da vladaju tuđim mislima, a svako od njih će, kako se radnja serije bude odvijala, na osobeni način spoznati te svoje moći. Nakon posmatranja i analiziranja njihovog ponašanja u posebno obrazovanom centru, naučnici otkrivaju injekciju promicin+, koja običnim ljudima daje moći kakve imaju onih 4400 povratnika, s tim običan čovek umire ukoliko njegov organizam ne prihvati injekciju. ONI SU 4400 Devetogodišnja Maja Skorijus nestala je prva, davne 1946. godine. Njene porodice odavno više nema, pa je usvaja NTAC-ova agentkinja Dajana Skorijus. U želji da živi normalnim životom, Maja laže da više nema vizija, ali ih potajno zapisuje u dnevnik, a te njene vizije postaju sve opasnije. Pilot u Korejskom ratu, tridesetogodišnji Ričard Tajler, otet je 1951. Kad se vrati, zaljubljuje se u Lili Mur, koja je takođe jedna od 4400. Ričard i Lili su u budućnosti začeli dete, ali tek su po povratku u sadašnjost saznali za Lilinu trudnoću. Lili je pre otmice bila supruga i majka, a kad se vratila zatekla je muža ponovo oženjenog, dok njena

kćerka Hajdi nije ni znala za nju. Međutim, Lilin život je krenuo nabolje kad je upoznala Ričarda. Nakon rođenja njihove kćerke Izabel, Ričard i Lili žive u bekstvu od Kolijera i NTAC-a, bojeći se za sigurnost svoga deteta. Međutim, porodica se pomirila s Kolijerom i nastanila se u Centru 4400. Iako je Ričard priželjkivao miran život, drastične promene koje su se desile nisu mu to dozvolile. Njegova kćerka se, od male bebe, preko noći pretvorila u odraslu ženu. Njegova žena Lili umire, a on otkriva da poseduje telekinetičke sposobnosti. Devetnaestogodišnji Šon Farel je nestao 2001, umesto svog rođaka Kajla, tokom noći provedene na obali jezera u Hajlend Biču, u Sijetlu. Kada se zajedno s ostalih 4400 vrati na Zemlju, Šon otkriva da ima isceliteljske moći, ali i da svojim dodirom može da nanosi bol. Zbog tog dara mnogi su ga označili kao mesiju modernog doba. Šon napušta porodicu i pronalazi dom u Centru 4400, kod Džordana Kolijera. Budućnost je htela Kajla Boldvina, ali umesto njega je uzet Šon. Kajl je tri godine nakon toga proveo u komi, sve dok se Šon nije vratio i probudio ga svojim novim moćima. Posle buđenja, međutim, Kajl više nije bio svoj, jer je u njemu bilo biće iz budućnosti koje je upozorilo ljude na katastrofu koja predstoji. Nakon što je godinu dana proveo u izolaciji, smatralo se da je izlečen, ali je trpeo čudne posledice. Ponekad ne bi znao što je radio proteklih nekoliko sati; u jednom od tih pomućenja svesti ubio je Džordana Kolijera. Šon uspeva da ga oslobodi od nepoznate sile koja ga je zaposela, ali Kajl se ipak predaje policiji.

serije.plus.in.rs


97


TAJNU NESTAJANJA LJUDI TREBALO JE DA OTKRIJU U PETOJ SEZONI, MEĐUTIM, POŠTO JE ODLUČENO DA ČETVRTA IPAK BUDE I POSLEDNJA, PRODUCENTI SU JE OTKRILI U PETOJ EPIZODI POSLEDNJE SEZONE.

98

serije.plus.in.rs


Orson, bivši gradonačelnik Takome u Vašingtonu, nestao je 1979. Po povratku doživljava pravo otkrovenje – za njega je vreme stalo, ali se u njegovom nekadašnjem okruženju mnogo toga promenilo. Orson poseduje moć da snagom uma uništava sve što mu predstavlja smetnju, pa čak i da ubija ljude – svesno ili nesvesno. Izvesno vreme, svih 4400 zadržani su u izolaciji, takozvanom karantinu, ali onda ih puštaju na ograničenu slobodu, ne prestajući, međutim, da motre na njih. Vlada Amerike ubrzo obrazuje tim koji vodi ovaj slučaj, na čelu s Tomom Boldvinom (Džoel Greč) i Dajanom Skorijus (Džeklin Makenzi). Njihov zadatak je da reše misteriju nestanka njih 4400, ni ne sluteći šta će sve otkriti… Sumnjaju da su ih oteli vanzemaljci, ali zaprepastiće se kad shvate koliko su pogrešili. Tajnu nestajanja ljudi trebalo je da otkriju u petoj sezoni, međutim, pošto je odlučeno da četvrta ipak bude i poslednja, producenti su je otkrili u petoj epizodi poslednje sezone. Naši junaci su zapravo posetili budućnost. Dajana Skorijus i Tom Boldvin su jedini likovi koji se pojavljuju u svim epizodama. Džordan Kolijer (Bili Kembel) jeste čovek koji je komercijalizovao 4400, napisao knjigu o njima i otvorio centar za njihov smeštaj. Iako će ga Kajl Boldvin ubiti, Džordan se vraća na dan venčanja Šona i Izabel. Pored pomenutih glumaca, ekipu serije čine: Patrik Fluger kao Šon, Končita Kembel kao Maja, Čad Faust kao Kajl, Maheršalalhašbaz Ali kao Ričard, Lora Alen kao Lili i Megalin Ečikunvoke kao odrasla Izabel. ZAŠTO GLEDATI 4400? Serija ima pomalo sličnosti sa Spilbergovom serijom Oteti (Taken) iz 2002, u kojoj je Dakota Fening imala veoma značajnu ulogu (koja prati generacije ljudi koje su vanzemaljci oteli i posle nekoliko stotina godina vratili na Zemlju). Često je porede sa čuvenom serijom Dosije X (The X Files) što je svakako veliki plus za producente i celokupnu ekipu koja stoji iza nje. Gostovanja poznatih glumaca u drugoj sezoni doprinela su gledanosti serije – Robert Pikardo, poznat kao The Doctor ili EMH iz Zvezdanih staza: Vojadžer; Džefri Kombs, koga znamo iz Enterprajza, kao zapovednika Šerna; pojavljuje se i Leksa Doig, svima nam draga iz Andromede, a u novije vreme i iz 9. sezone SG-1; a tu je i Samer Glau, koja je igrala u serijama Fajerflaj (Firefly) i Terminator: Hronike Sare Konor (Terminator: The Sarah Connor Chronicles). Uvodna špica serije, koja je ostala nepromenjena do kraja emitovanja, traje 44 sekunde. Kako bi slika o nestalima bila upotpunjena, od raznih fotografskih agencija kupljene su fotografije običnih ljudi, kako bi se smanjili troškovi angažovanja pravih glumaca. Stihovi pesme iz uvodne špice serije, „A Place In Time“, koju izvodi Amanda Ebizejd, izvanredno dobro pogađaju tematiku serije. So long ago, another life, I can feel your heartbeat. It’s not a dream, remember us. I can see it in your eyes. We’ll find our place in time, A place in time beyond the sun. We’ll find our place in time, A place in time to call our own.

99


UhvaÄ&#x2021;eni na delu.


Foto: HBO Pressroom

, A N O Z E S A V NO E K J O V E D E T IS 101


Viktor Vilotijević

viktor.vilotijevic@serijeplus.com

LINA DANAM JE DVADESETŠESTOGODIŠNJA REDITELJKA, SCENARISTKINJA I GLUMICA, KOJA JE PRE NEPUNIH GODINU DANA NAPRAVILA SENZACIJU OD SOPSTVENOG NISKOBUDŽETNOG PROJEKTA NAZVANOG DEVOJKE (GIRLS). NAIME, REČ JE O SERIJI IZA KOJE STOJI HBO, ALI OVO NIJE JEDAN OD ONIH PROJEKATA ZA KOJE JE NOVAC OLAKO ODOBREN ILI IZA KOG JE PAK STAJAO VELIKI BROJ LJUDI. Lina je sa dvadeset tri godine predstavila svoj dugometražni prvenac Tiny Furniture, za koji je dobila nagradu Independent Spirit za najbolji prvi scenario. Ubrzo potom, sa već spremnim scenariom za pilot-epizodu Devojaka, zahvaljujući uspehu filma uspela je da stupi u kontakt i sarađuje sa Džadom Apatoom, koga znamo po filmovima Četiri banke a nevin, Zaglavilo se i aktuelnom – Ovako je sa 40.

Lina tumači Hanu, spisateljicu koju najednom posećuju roditelji iz Mičigena, kako bi joj saopštili da više neće finansirati njen skup život u Njujorku. Rešena da po svaku cenu nastavi da živi kao i dosad, za vreme vikenda provedenog s roditeljima pokušala je da se dovije na svakojake načine, pa i da izlažira da joj je pozlilo. Ništa joj, naravno, nije pošlo za rukom, i odatle kreću sve peripetije. Alison Vilijams igra Marni, Haninu najbolju drugaricu i cimerku. Ona radi u galeriji i kroz prvu sezonu pratili smo njene ljubavne dileme – da li da ostane u vezi s Čarlijem, dečkom na kog se toliko žalila. Pošto je ostavi, ona se iz neznanih razloga odlučuje da povrati njegovu naklonost. No, pošto ga je odvukla u krevet, ipak odlučuje da ga ostavi. Nakon svađe sa Hanom napušta stan i useljava se kod njihovih dveju najboljih drugarica – Džese (Džemajma Kerk) i Šošane (Zosija Memet). Za razliku od Seksa i grada, u seriji Devojke pruža nam se prilika da se susretnemo s problemima običnih Njujorčanki, od kojih su neke bogatije, neke siromašnije, neke više a neke manje uspešne i, konačno, ono ključno – neke su emotivno zrele, dok druge nisu.

Druga sezona je startovala na televiziji HBO 13. januara ove godine, a četirima glavnim junakinjama iz prve sezone pridružili su se: Adam (Adam Sekler) – Hanin povremeni ljubavnik, s kojim nikada nije ostvarila vezu premda su oboje prolazili kroz faze kad su mislili da bi možda trebalo da budu zajedno; Čarli – bivši Marnin dečko; TomasDžon – dečko koji se oženio Džesom; Rej – Čarlijev drug koji odbija da pomogne Marni pri pokušaju pomirenja i sa kojim Šošana gubi nevinost na kraju prve sezone; i Elajdža – Hanin bivši dečko koji je dok su bili zajedno otkrio da je gej, a koji joj je sada novi cimer. Radnja druge sezone nadovezuje se na prvu i nastavlja svega nekoliko nedelja kasnije. Vidimo razvoj odnosa između Hane i Adama – ona brine o njemu nakon što je polomio nogu, on se nada nečemu ozbiljnijem, dok ona paralelno izlazi s još jednim dečkom. Marni je ostala bez posla, dok Hana i Elajdža kao novi cimeri priređuju zabavu na kojoj Šošana i Rej nastavljaju s odnosom koji je započeo gubljenjem nevinosti. Džesa se vraća sa medenog meseca, ali najveći šok za sve je svađa između Elajdže i njegovog dečka, nakon koje on pokušava da ima seks sa Marni, što zbunjuje celo društvo, a ponajviše Hanu.

Foto: HBO Pressroom

Serija se zasniva na autobiografskim elementima iz Lininog života i doživela je veliki uspeh, osvojivši ove godine dva Zlatna globusa, za najbolju seriju (komedija ili mjuzikl) i najbolju glavnu žensku ulogu u seriji (komedija ili mjuzikl) – Lina Danam.

Dramaturški je osmišljena kao odgovor na Seks i grad (Sex & City), i prikazuje onaj deo ženske populacije koji je po autorki, nepravično zapostavljen ili pogrešno prikazan.

102

serije.plus.in.rs


ZA RAZLIKU OD SEKSA I GRADA, U SERIJI DEVOJKE PRUŽA NAM SE PRILIKA DA SE SUSRETNEMO S PROBLEMIMA OBIČNIH NJUJORČANKI.

103


Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

BENŠI BANSHEE Foto: HBO Pressroom

ZAISTA PRAVA KRV

104

serije.plus.in.rs


BANSHEE, NOVA HIT-SERIJA PRODUKCIJE HBO, OSVOJILA JE AMERIKU. MISTERIJE U MALOM GRADU U PENSILVANIJI GLEDALO JE OKO POLA MILIONA GLEDALACA, ŠTO JE MEĐU KABLOVSKIM TELEVIZIJAMA ODLIČAN REJTING ZA PETAK UVEČE. SEKSI, KRVAVE I NEODOLJIVE TAJNE OTKRIVAĆEMO KROZ DESET EPIZODA KOLIKO ĆE IMATI PRVA SEZONA. Dobrodošli u Banši, gradić u Pensilvaniji u kom se životi stanovnika i došljaka isprepleću u deset neverovatno napetih epizoda. Priča prati bivšeg zatvorenika i najpoznatijeg prevaranta, koji igrom slučaja postaje šerif gradića Banši. Kako se zvao ranije, sada nije važno – njegovo novo ime je Lukas Hud. Opasni i neodoljivi bivši robijaš deli kriminalnu prošlost s Keri, koja je sada uzorna supruga i majka. Pre petnaest godina, njih dvoje ukrali su hrpu dijamanata od izvesnog Rebita, mafijaškog bosa koji ne prestaje da ih proganja zbog krađe vredne više miliona dolara. U želji da se smiri, Keri se oprostila od poročnog života koji je vodila sa Lukasom i otišla u Banši. Hud je petnaest godina čekao da poseti zgodnu Keri. Sada se vraća da bi je pronašao i raspalio plamen zapretenih emocija... U skrivanju starog identiteta i otkrivanju novih tajni u vezi sa starim neprijateljima, Hudu pomaže izvesni Džob, koji svojim likom i ponašanjem neodoljivo podseća na Lafajeta iz Prave krvi (True Blood). Ista produkcijska kuća (Cinamax, HBO), isti producent (Alan Bol), pa i ne čudi postojanje vrlo

sličnih likova u „prijateljskim“ serijama. Krimi-bos Kaj Proktor glavni je krivac za svako naše izgovoreno „bljak“ tokom brutalnih scena koje uglavnom prate njega i likove koji mu se suprotstave... ZGODNA MILIČEVIĆKA I MISTERIOZNI STAR Glumačku ekipu nove hit kablovske serije predvode američka glumica hrvatskog porekla Ivana Miličević (koja igra Keri) i Entoni Star s Novog Zelanda (Hud). Zgodna Miličevićka uspela je, već u pilot-epizodi, da pokaže sav svoj talenat dostojan glumica iz filmova za odrasle. Nismo fascinirani njenom glumom, ali ona u sebi nosi krv našeg podneblja i, za televiziju, poželjan seksi izgled. Time nas je kupila. Međutim, ipak se nadamo da će u epizodama koje slede pokazati glumački dar dostojan produkcije HBO. Ne bismo želeli da je svrstamo u red glumica poput Trejsi Spiridakos, koju gledamo u ulozi Čarli u seriji Revolution. Entoni Star (Hud), s izvajanim telom, tajnovitim pogledom i „bad guy“ stilom, osvojio je ženski deo publike. Tu su i fantastični Ulrik Tomsen kao Kaj, Hun Li kao Džob, Ras Blekvel u ulozi Gordona, kao i brojni drugi dobri glumci.

ŠTA OČEKUJEMO DALJE? OK. Banshee je postao naše „grešno zadovoljstvo“ i radujemo se svakoj novoj epizodi. Ono što bismo voleli da saznamo u epizodama koje slede je jeste da li je jedno od Kerine dece zapravo Hudovo, hoće li Hud i Keri ponovo biti zajedno, kakvu tajnu krije sveštenikova kćerka, hoće li Džobu doći glave to što pomaže Hudu... Ovo su samo neka od pitanja na koja željno iščekujemo odgovor. Nadamo se da nas ova serija, koja nas je još od jednočasovne pilot-epizode osvojila brutalnim scenama nasilja, golišavim atributima glumačke ekipe, neverovatnim obrtima i odličnom produkcijom, neće razočarati.

OBEĆAVAJUĆI POČETAK Premijeru serije Banshee u Americi pratilo je odličnih pola miliona gledalaca. To je jedna od najgledanijih serija koja se emituje petkom na kablovskim televizijama u SAD. Ujedno, ovo je, još od serije Strike Back, najgledanija premijera originalne serije iz produkcije HBO (koja se emituje petkom).

SRPSKA MAFIJA OPET, HARA!

U sceni u kojoj Keri (Ivana Miličević) i Hud (Entoni Star) raspravljaju u vezi s ukradenim dijamantima, Keri tvrdi da je htela da ih proda, ali da ju je srpska mafija prevarila i otela joj dijamante. Hajde da kažemo da je bilo zanimljivo videti glumicu sa Balkana da izgovara ovu rečenicu. Zanimljivo, ali ne i neviđeno. Ivana je u seriji Hawaii Five-0 glumila članicu srpske mafije i imala nekoliko replika na srpskom.

105


Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

FABRIKA LAŽI House of Lies

Foto: HBO Pressroom

ILITI KAKO ZARADITI NA RECESIJI

106

serije.plus.in.rs


PRE NEKIH GODINU DANA, SHOWTIME JE ZAPOČEO EMITOVANJE POLUSATNE KOMEDIJE FABRIKA LAŽI (HOUSE OF LIES). U POKUŠAJU DA OSNAŽE SVOJ PROGRAM (POGOTOVO OSLABLJENU PONUDU KOMEDIJA), NEKOM JE PALA NA PAMET IDEJA DA ISKORISTE TRENUTNU LOŠU EKONOMSKU SITUACIJU I DEBELO NEZADOVOLJSTVO JAVNOSTI BAHATIM PONAŠANJEM LJUDI IZ FINASIJSKOG SEKTORA. TAKO JE ZAŽIVELA FABRIKA LAŽI I, VEĆ POSLE MESEC DANA EMITOVANJA, PORUČENA JE DRUGA SEZONA.

Don Čidl (Hotel Ruanda, Gvozdeni čovek 2) glumi šarmantnog Martija, vođe tima konsultanata koji još čine Džejni van der Huven (Kristen Bel – Veronika Mars, Tračara), Klajd Oberholt (Ben Švarc – Parks and Recreations) i Dag Gugenhajm (australijski glumac Džoš Loson). Koji je njihov posao? Dakle, oni rade za firmu koja se bavi pomenutim konsaltingom. Ali šta konkretno rade, to niko tačno ne zna. Govore klijentima ono što oni već znaju, kažu im da negde greše, obasipaju ih pohvalama, koriste besmisleni komplikovani žargon, lažu, manipulišu i rade sve ostale moguće radnje kako bi prodali svoje „usluge“ – i sve to papreno naplaćuju. Po rečima Martija Kana: „Ne znate šta radimo? To znači da dobro obavljamo svoj posao.“

Serija je zasnovana na knjizi Kuća laži – kako vam savetnici za menadžment ukradu sat i potom vam kazuju vreme (House of Lies: How Management Consultants Steal Your Watch and Tell You the Time), autora Martina Kina. Sam naslov dosta toga govori. Očekujte dosta lažnih osmeha, praznih pohvala, licemerja i podilaženja. Protagonisti će stalno zalaziti u moralno mutne vode, a često i kršiti pravila (ucene, prevare, iznude, itd.) da bi dobili ono što žele. A ono što žele je novac.

Dobra premisa. Grupa koja poput Robina Huda uzima od bogatih, ali ne daje siromašnima već puni svoje džepove. Ipak, serija na trenutke previše pažnje poklanja površnim elementima svakodnevnog poslovanja finansijske elite, tako da priča ponekad deluje prazno. Ipak, situaciju vade sjajna gluma i razvoj likova (ili barem naznake da likovi imaju dubinu, i pored površnosti sveta u kome rade,). Četvorka iz tima ima odličan odnos i dinamiku. Kad se

sve uzme, Marti, Džejni, Dag i Klajd su vrlo simpatični. I sporedni likovi su interesantni. Od Martijevog sina (Donis Leonard Ml.) koji je još nesiguran u pogledu svoje seksualne orijentacije, preko Don Olivijeri u ulozi njegove psihički ne baš stabilne bivše žene (koja radi u suparničkoj firmi za konsalting), pa do Grega Norberta (Greg Berman – Ričard iz serije Ali Mekbil), koji savršeno igra nesigurnog i površnog japi seronju. Dobri likovi i gluma vade Fabriku laži. Serija nije savršena, ali jeste zanimljiva i nudi zanimljivih pola sata zabave. Pogledajte nekoliko epizoda i prosudite sami. Da li ćete gledati zbog Martija, koji ubire malo bogatstvo od svojih „klijenata“ dok mu se istovremeno u privatnom životu gomilaju problemi? Možda ćete posmatrati kako simpatični likovi povremeno prolaze kroz pravu pravcatu krizu identiteta obuzeti prezirom prema sebi, jer ne vide razliku između sebe i korporacija za koje rade. Ili ćete zavoleti Daga i Klajda koji bezuspešno glume plejboje... Sve to, poneka psovka i, naravno, dosta golotinje i sličnih momenata (ipak je ovo Showtime), čini Fabriku laži serijom na koju treba obratiti pažnju.

ČETVORKA IZ TIMA IMA ODLIČAN ODNOS I DINAMIKU. KAD SE SVE UZME, MARTI, DŽEJNI, DAG I KLAJD SU VRLO SIMPATIČNI. I SPOREDNI LIKOVI SU INTERESANTNI. 107


BRAÄ&#x2020;A I SESTRE Foto: NBC Universal

Brothers and Sisters

109


U JANUARU JE NA LOKALNOM UNIVERSAL CHANELU ZAPOČELO PREMIJERNO EMITOVANJE PETE I POSLEDNJE EPIZODE SERIJE BRAĆA I SESTRE (BROTHERS AND SISTERS). MI VAS OVOM PRILIKOM PODSEĆAMO NA GLAVNI ZAPLET SERIJE I TERMIN EMITOVANJA NEDELJOM OD 21 SAT. Izuzetna dramska serija o porodici Voker, koju sačinjavaju petoro dece i njihova izuzetno jaka majka, Nora Voker (igra je oskarovka Sali Fild). Život ove mnogobrojne porodice sastoji se od svakodnevnih izazova, ljubavi, razvoda, neverstava, bolesti zavisnosti, hapšenja i brojnih drugih poteškoća koje su stavile na probu članove ove porodice. Najstarija od njih petoro, Sara (Rejčel Grifits, nominovana za nagradu Emi), jeste razvedena zaposlena žena i majka dvoje dece, koja svim silama nastoji da ponovo iskusi pravu ljubav s tajanstvenim Francuzom, baveći se pritom porodičnim poslom koji je u dubokoj finansijskoj krizi. Sara je naučila da živi i radi pored ljubavnice svog pokojnog oca, Holi Harper (Patriša Vetidž, predsednica iz Bekstva iz zatvora – Prison Break), koja je pak obuzeta planovima za venčanje svoje kćerke sa sinom Vokerovih, Džastinom. Kevin (Metju Rajs, poznat po ulozi u filmu Love and Other Disasters, gde je bio najbolji drug Britani Marfi) jeste advokat, homoseksualac koji je najzad našao srodnu dušu i supruga u kuvaru Skotu Vendelu (Luk Mekfarlejn), saosećajnom i punom ljubavi. Njih dvojica su zajedno odlučili da načine korak dalje i prošire porodicu, zbog čega zalaze u lavirint potrage za surogatmajkom. Mezimče porodice, Džastin (Dejv Anabl, aktuelan po ulozi u ne tako sjajnoj i već ukinutoj novoj seriji Park Avenue 666), izborio se sa svojim ratnim traumama, povredom i zavisnošću, ali je napokon našao ljubav sa verenicom Rebekom (Emili Van Kamp, popularna osvetnica Emili Torn) i doneo odluku da pohađa medicinski fakultet.

110

Kiti (Kalista „Ali Mekbil“ Flokart) i Robert Makalister (Rob Lou) zaljubili su se u svog sinčića Evana; posle Robertove guvernerske kampanje, nastavljaju da rade na tome da im brak uspe. Sol Holden (Ron Rifkin) jeste emotivni oslonac porodice Voker, koji najzad odlučuje da živi svoj sopstveni život tako što istražuje svoja osećanja – sada javno, kao homoseksualac – dok sebe istovremeno zadužuje da brine o poslednjoj prinovi u klanu Vokerovih, Rajanu Lafertiju (Luk Grajms), tek pronađenom vanbračnom sinu koga je otac porodice Voker dobio s jednom od svojih ljubavnica. Pošto je suočen s mogućim hapšenjem zbog pronevere novca kompanije, Tomi Voker (Baltazar Geti, poznat nam kao Tomas iz serije Alias) pobegao je u Meksiko na lično emocionalno putešestvije, izolovao se od supruge, kćerke i cele svoje porodice. A kada se kod jednog od njih otkrije smrtna bolest, Nora Voker (Sali Fild) i dalje ih sve drži na okupu za vreme najvećih iskušenja koja ih snalaze kao porodicu. Serija istražuje značaj porodice u 21. veku i kako ova braća i sestre balansiraju vlastite živote dok se bore da prihvate svoje roditelje kao ljude s manama, kontradiktorne i dostojne oproštaja, a ne samo kao majku i oca. Pomalo s elementima čuvene Dinastije, ali s malo manje sapunice i više razrađenih likova, serija Braća i sestre se veoma uspešno emitovala od 2006. do 2011, i to u ukupno stotinu jedanaest epizoda. Poslednja sezona donosi mnogo novih zapleta za junake serije, no mi ih ovom prilikom nećemo otkrivati, kako bismo to zadovoljstvo prepustili vama. Ipak, u želji da vam malo zagolicamo radoznalost, pomenućemo da sezona počinje ishodom saobraćajne nesreće u kojoj je učesnik Holi. Sol saznaje da je HIV pozitivan, a Nora se sve više angažuje kao spikerka na radiju. Kiti je spremna na promene u svom životu i rešava nesuglasice sa sestrom Sarom čije je venčanje na pomolu. Kevin i Skoti se vraćaju zajedničkom životu, a Džastin pronalazi bivšu ljubav nakon raskida veridbe s Rebekom. Ne propustite, rasplet se polako ali sigurno približava!

IDRIS ELBA JE L DŽONA LUTERA ŽIVOTNOST I OR CEO KONCEPT P SASVIM NOVO I serije.plus.in.rs


Nedeljom u 21h na Universal Channel

OVO NISTE ZNALI… • Tom Skerit (Vilijam Voker) i Sali Fild (Nora Voker) tumačili su u filmu Čelične magnolije roditelje Džulije Roberts. • Metju Rajs (Kevin) i Rejčel Grifits (Sara) igrali su zajedno u filmu Very Annie Mary. Lik majke je prvobitno nazvan Ajva, i u pilotu ju je tumačila Beti Bakli, ali nekoliko nedelja pre emitovanja producenti su preimenovali lik i angažovali Sali Fild. • Kevin takođe nije bio Kevin, nego Brajan i trebalo je da se nalazi suočen s razvodom i borbom za starateljstvo nad decom, zbog otkrivanja svoje homoseksualnosti.

Foto: NBC Universal

LIKU DETEKTIVA A UDAHNUO TAKVU RIGINALNOST DA JE POPRIMIO NEŠTO I SPECIFIČNO

NE PROPUSTITE!

111


FRINGE

DILEMA – LOŠ KRAJ DOBRE SERIJE?

112

serije.plus.in.rs


113


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

TOG DALEKOG 9. SEPTEMBRA 2008, SERIJA FRINDŽ (FRINGE) STARTOVALA JE NA AMERIČKOJ MREŽI FOX I POBRELA GLEDANOST OD 9,13 MILIONA GLEDALACA, ŠTO JE BILO I VIŠE NEGO DOBRO ZA PRVU EPIZODU JEDNE SF SERIJE. Tek da pokaže da može i bolje, Ejbrams je tu prvu sezonu, fantastičnu i tako različitu od svega dotad (a i do danas, ako ćemo pravo) emitovanog na malom ekranu, napumpao do 9,3 miliona gledalaca, a onda ih ostavio da na letnjoj žezi nestrpljivo čekaju jesen i nove avanture Olivije, Pitera i Voltera, trojca bez kormilara koji plovi na rubu onoga što danas možemo okarakterisati kao nauku. Pet godina kasnije, poslednju epizodu serije Frindž videla su jedva 3,2 miliona ljudi. Zainteresovanost se smanjila, i to bukvalno tri puta, mada je serija naizgled i dalje servirala iste oprobane specijalitete, a miris SF žanra i aroma protagonista se nisu izgubili. Međutim, nešto je pošlo naopako... Ja sam ipak ostao veran seriji do kraja – a sebe svrstavam, bez lažne skromnosti, u kompetentne gledaoce TV sadržaja zapadne produkcije; ako ništa drugo, dugotrajni staž ispred malog ekrana mi to dozvoljava – mada ne onako kao u početku. Serija koja je, putem sad već propale TV Avala, samo privirila u Srbiju, stizala je iz nedelje u nedelju na moj računar iz različitih izvora, ali kako su sezone odmicale, tako su epizode počinjale da se gomilaju na mom drajvu. Da se ne lažemo, TV je opuštanje. Sasvim je OK da malo upregneš vijuge zarad redovne doze kvalitetnog zapleta i britkog humora, ali Frindž je u jednom trenutku postao bespotrebno komplikovan. Možda mi je zaplet, čije je težište prebačeno na paralelne svetove,

postao suviše nelogičan. Možda mi je zasmetalo brisanje Pitera iz svih svetova i sećanja naših junaka na kraju treće sezone. Možda sam pomalo ljut što je poslednja sezona serije zaboravila da su one pre nje ikada postojale, i tako nam ukinula sve ono što smo u ovoj seriji voleli – to večito (ne)prijateljsko nadmetanje između Voltera i Bela, menjolike, crvenu Oliviju naspram plave Olivije, stravična istraživanja korteksifanom, povremene jednoepizodne misterije koje su me suptilno ali taman dovoljno podsećale na Dosije Iks (The X Files)... Nisam siguran koji je odgovor, ali jedno znam – obradovala me je vest da će serija dobiti kakav-takav ali bar isplaniran kraj. Ako nešto ne mogu da podnesem, to je ulaganje godina u gledanje nečega što mreža u izvesnom trenutku jednostavno ukine. To je bezobrazno i nezahvalno, pre svega prema gledaocima, ali i prema sponzorima, ekipi, tvorcima i svima koji su sebe uložili u nešto što je trajalo. Bez obzira na to da li nam se Frindž iz ove perspektive – pola decenije kasnije – dopada ili ne, možemo sa sigurnošću reći da je serija bila jedinstvena. Takvih nije bilo i izvesno ih jedno duže vreme neće ni biti. U određenim segmentima uporediva s pomenutim Dosijeom Iks, a opet, toliko drugačija od ove serije koja je svoje fanove takođe vozila od obožavanja do proklinjanja i natrag, ova futuristička bajka XXI veka nas je, ako ništa drugo, a ono na kraju iznenadila. Frindž je sjajan dokaz da je žongliranje podžanrovima u okviru jednog primarnog žanra, u ovom slučaju SF-a, danas nesumnjivo moguće i izvodivo – možete, bez problema, započeti pisanje krimi-romana, uploviti u ljubavnu priču i završiti ekskurzijom u kataklizmičnu budućnost, a da čitalac (jednog dana možda i gledalac) nema ništa protiv toga. Ipak, nemojte mu kidati osnovne karike zapleta na koji se navukao, to nije lepo – kreativna sloboda autora je jedno, ali igranje s vremenom verne publike je nešto sasvim drugo. Naši čitaoci, barem oni zainteresovani za SF, poslali su nam i sopstvena viđenja o putu koji je serija Frindž prešla od prve do poslednje sezone – objavljujemo nekoliko najzanimljivijih, a onda vas prepuštamo drugarima sa sajta Serijala.com, koji su izneli svoje utiske o završetku ove serije...

BEZ OBZIRA NA TO DA LI NAM SE FRINDŽ IZ OVE PERSPEKTIVE – POLA DECENIJE KASNIJE – DOPADA ILI NE, MOŽEMO SA SIGURNOŠĆU REĆI DA JE SERIJA BILA JEDINSTVENA. 114

serije.plus.in.rs


FRINDŽ JE BILA ODLIČNA SERIJA...

FINALNA SEZONA SERIJE FRINDŽ NAM DONOSI ANTIUTOPIJSKU SLIKU SVETA

do kraja treće sezone. Bio je to novi, moderni i bolji Dosije Iks, s odličnim glumcima, simpatičnim likovima, dobrom hemijom među njima i zanimljivom pričom. Osnovni zaplet je bio solidan i obećavao možda i previše. Sve u svemu – dovoljno da me kupi.

kojim su zavladali Posmatrači, dok šačica pripadnika pokreta otpora pokušava da svrgne njihovu autokratiju. Ljudi žive bez prava i privatnosti, u svetu u kom šaka oraha predstavlja neprocenjivo bogatstvo.

Producenti su nas ubeđivali da imaju osmišljenu priču od prve do poslednje epizode i da neće biti besmislica karakterističnih za serije čija priča zavisi od rejtinga. No dogodilo se upravo suprotno. Četvrta sezona je bila bleda i bezidejna. Producenti su, iz meni nepoznatih razloga, odlučili da zaborave sve ono što je u seriji bilo dobro – paralelni univerzum, menjolike, Vilijama Bela i Volterovu prošlost. A onda su i rejtinzi krenuli nizbrdo i, umesto instant ukidanja, Fox je dozvolio da se napravi kakav-takav kraj. Petu i poslednju (polu)sezonu okarakterisali su iznuđena, jeftina, tipično ejbramsovska Lost-like priča i bedan kraj. Serija je toliko mnogo obećavala, a toliko malo dala. Džejdžej Ejbrams me je ubedio da je prevarant koji publici prodaje jeftini SF. Unapred mi je žao serijala Zvezdani ratovi koji će Ejbrams da sahrani...

POSLAO: ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ

Nastali 2167. godine kao pokušaj usavršavanja ljudske inteligencije, lišeni emocija i sposobni da čitaju ljudske misli i osećanja, Posmatrači zastrašujuće podsećaju na centralu za prikupljanje podataka, koja na osnovu informacija koje odajemo kroz aktivnosti na internetu izrađuje naš profil i ustupa ga raznim vladinim institucijama i marketinškim agencijama. Postajemo poput podanika iz ove serije, koji rade za Posmatrače i na licima nose serijske brojeve, verovatno iste one pod kojima smo upravo i sami zavedeni u bazi podataka negde u Silikonskoj dolini – Nikola Bešević, broj 19330-2345-123049. Radnja se dešava 2036. godine, ali Gugl još 2013. radi na projektu koji će prikupiti sve naše dosadašnje pretrage na internetu i na osnovu toga izraditi pretraživač koji će pre nas znati šta želimo da pronađemo na mreži. Koliko je čovečanstvo udaljeno od trenutka potpune dominacije tehnologije poput one koja je u ovoj seriji prikazana kroz likove Posmatrača? Koliko smo daleko od postizanja visoke inteligencije zarad otupljenosti? Hoćemo li svi jednog dana imati ugrađene čipove na koje ćemo prenositi podatke s interneta i biti poput hodajućih enciklopedija, na osnovu kojih će neko ispred tamo nekog ekrana uvek znati gde se nalazimo (što tehnologija mobilnih telefona već omogućava), ali i kako se osećamo i šta želimo? Ljudima najlakše upravljate kad ih otuđite od drugih ljudi i otupite im osećanja zatrpavajući ih suvišnim informacijama. Pritom valja imati na umu da je internet nastao kao oružje i da to nikad nije ni prestao da bude. Serija Frindž nas u svojoj petoj sezoni upozorava na put uništenja kojim se čovečanstvo uputilo, samo što naša civilizacija, na žalost, neće biti u prilici da restartuje vreme i počne odbrojavanje od početka. Za kraj, citiraću Brojlsa u njegovom obraćanju Oliviji dok pokušava da je privoli da pređe u Odsek Frindž: „Kao da neko tamo eksperimentiše, s tim što mu je ceo svet laboratorija.“

POSLAO: NIKOLA BEŠEVIĆ

115


svojim (sada starijim) alter egom i uspeva da uzme Majkla. Sa svim delovima za mašinu koja će spasti svet od Posmatrača, Septembar počinje da sastavlja uređaj koji će stvoriti crvotočinu, dok Volter otkriva Piteru šta će se, nažalost, desiti ako plan uspe. Pošto je Majkl vraćen, Volter, Piter i Olivija nastavljaju s planom da transportuju dete Posmatrača u 2167, gde valja da ubedi naučnika u Oslu, u Norveškoj, da promeni mišljenje o stvaranju inteligentnije vrste tj. Posmatrača. Za to vreme Vindmark otkriva da Brojls radi sa Frindž timom. Da bi sproveli plan u delo trebao im je poslednji deo, onaj za napajanje mašine, koji je Vindmarkov tim ugrabio od Septembrovog osećajnog prijatelja Decembra. Pošto je prvobitni plan osuđen na propast, Astrid daje ideju da se u budućnost transportuju pomoću jedne od kocaka Posmatrača. Očekivano, Volter je morao da se žrtvuje i s Majklom, detetom Posmatračem, otputuje u daleku budućnost kako bi napravio vremenski paradoks namenjen da spreči invaziju Posmatrača 2015. godine. Kako bi sproveli plan do kraja, tim kao oružje protiv Posmatrača koristi sve protekle događaje „na rubu“, što je, kao što je rekao Volter, bilo „kul“. Ali, kao što sam rekao, kada je Volter pred kraj otkrio da je Septembar iskoristio poslednju injekciju za putovanje kroz vreme da on odvede Majkla kako bi ovaj ispunio svoju sudbinu, stekli smo utisak da će se završiti drugačije. Septembar je pričao o emocijama koje je osetio pored dečaka i kako je, posmatrajući Volterovu vezu s Piterom, shvatio šta mora da uradi. „Kad sam video šta Piter znači tebi, shvatio sam zašto su moja osećanja bitna“, rekao je. „Kad ga uhvatim za ruku i odvedem ga u 2167, znaće da ga volim.“

POSLAO: VELIBOR MITRIĆ KULTNA SERIJA FRINDŽ, KOJU JE KRITIKA ODUŠEVLJENO PRIHVATILA, svoj poslednji naklon izvela je dvosatnom finalnom epizodom na TV Fox, posle pet sezona uprkos lošem rejtingu i riskantnim zapletima. Još pokušavamo da shvatimo sva skrivena značenja u ovoj naučnofantastičnoj seriji, ali finale je, u emocionalnom pogledu, bilo veoma zadovoljavajuće za sve koji su seriju od početka pratili. Za trenutak, dok se poslednji zaplet približavao kraju, pomislili ste da će se ova priča završiti drugačije, ali nije. S Majklom, detetom Posmatračem, u rukama Vindmarka i Posmatrača, prava moć koju dečak poseduje otkriva se kad je Vindmark povređen u pokušaju da pročita misli anomalije, tj. dečaka. Da bi spasli Majkla od Posmatrača, Frindž tim odlučuje da je jedina opcija da se Olivija teleportuje u Alternativni Univerzum. Posle četiri injekcije korteksifana, Olivija se sastaje sa

116

Septembrova krajnje herojska odluka je, nažalost, neuspešno sprovedena, zato što njega upucaju Vindmarkovi ljudi. Premda joj je prethodno rečeno da korteksifan deluje samo četiri sata, Olivija sledećeg dana gasi struju u celom gradu i telekinezom ubija Vindmarka. Volter odlazi sa dečakom i beli blesak nas vraća u park. Vreme je resetovano, vratili smo se na scenu s početka pete sezone. Samo što ovog puta, kad Piter pozove Etu, ona dolazi u njegovo naručje a da se Posmatrači pritom ne pojave. Kod kuće Piter pronalazi pismo i VHS kasetu koju je Volter ostavio kao objašnjenje, s papirom na kojem je nacrtana bela lala. Kao fanovi, znamo da Piter to neće prihvatiti i da će Volterov nestanak biti potpuno nova avantura za Frindž tim. Nećemo je videti, očigledno, ali to je, kao poslednji poklon fanovima, jedna potpuno nova priča o kojoj možemo da maštamo i sad, kada je seriji došao kraj. Kao sa svakom serijom, više se radi o putovanju nego o rejtingu. Mnogo serija nikad ne uspe da kaže svoje doviđenja. Zahvaljujući svojim fanovima, Frindž je dobio dve šanse. Kao i uvek, pre svega je prikazao neverovatne priče. Poenta nikad nisu bili Posmatrači ili visokotehnološka oružja već čovekova radoznalost i njegova ljubav prema nepoznatom.

serije.plus.in.rs


POSLE ODGLEDANE POSLEDNJE EPIZODE, imao sam veoma podeljeno mišljenje. Iskreno, ne mogu da tvrdim da sam dobio ono što sam i očekivao... Ali sada nema natrag – šta je, tu je. Ono što mi je najviše zasmetalo jeste Olivijina priča, koja je po svemu stavljena u drugi plan. OK, Volter i Piter jesu odlični, ali Olivija po meni zaslužuje mnogo više. Da – na kraju „ljubav“ pobeđuje, ali zar je to Olivija? Ubeđen sam da je ona i mnogo više od toga. Međutim, svakako Frindž kao serija ulazi u mojih TOP 5 i drago mi je što sam bio jedan od miliona koji su davali sve od sebe da se snimanje serije nastavi – potpisivao globalne peticije, slao tvitove i tome slično.

POSLAO: NIKOLA KOVČIĆ

117


FRINGE: SERIJA KOJA JE PREVARILA SUDBINU

seri

ZA SERIJALA.COM: MARKO ĐURĐEVIĆ BILA JE OVO PRVA SUBOTA U POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA KOJA MI JE PROŠLA BEZ OBAVEZNOG JUTARNJEG RITUALA GLEDANJA FRINGEA (ILI, TOKOM NEPODNOŠLJIVIH PAUZA U EMITIRANJU, ISČEKIVANJA NOVIH EPIZODA). Fringe je (pret)prošli tjedan zauvijek zatvorio most prema svojim univerzumima, i dirljive riječi kojima se Walter oprostio od Petera rezonirale su i metatekstualno: “The time we had together, we stole. I cheated fate to be with you. And we shouldn’t have had that time together, but we did. And I wouldn’t change it for the world.” Bila je jesen dvijetisuće i osme godine kada je premijerno prikazan pilot, s vjetrom u leđima Lostovog povratka s kreativnog dna te uz najave Whedonove nove serije nakon pet godina na istoj mreži; fanovi žanra puno su očekivali. Naravno, niti jedna od ove dvije činjenice nije realno imala puno veze s očekivanjima — žanr i Foxov eksperiment s duljim, pedeset-minutnim epizodama te polupreklapajuća fanovska skupina bile su jedine poveznice s Dollhouseom, a od početka se znalo da će Abrams, kao i kod Losta, kreativnu kontrolu predati drugom showrunneru: u ovom slučaju, Jeffu Pinkneru koji je prethodno radio na Aliasu i (do tada) Lostu te J.H. Wymanu koji osim Keen Eddiea nije imao interesantnijih radova u životopisu. No, bez obzira na to, Abramsovo ime uvijek, makar podsvjesno, vuče neka očekivanja uz seriju: veliko srce, velike mindfuckove i situacije veće od života. Uzevši to u obzir, započelo je prilično razočaravajuće: pilot je bio jednostavno — u redu — no, osim simpatičnih ekscentričnosti Waltera Bishopa i površne zanimljivosti bizarnih i u pravilu odvratnih slučajeva, nije postojalo nikakvo sidro za zakačiti se. Činilo se kao ništa više od tipičnog procedurala sa gadnim mutacijama umjesto klasičnih ubojstava i razbojstava. I sami producenti na čelu s Abramsom izjavljivali su kako se žele maknuti od serijaliziranosti Losta i imati zatvorene proceduralne slučajeve svaki tjedan, eventualno s natruhama neke veće priče u svakoj. Situaciji dodatno nije išlo u korist što se Anna Torv u glavnoj ulozi činila drvena kao stup, a Joshua Jackson kao da želi odraditi posao i pobjeći negdje (vjerojatno se sakrivati od preostalih fanova Dawson’s Creeka). Sam Jeff Pinkner kasnije je rekao kako su imali fantastične teasere, ali rasplet bi bio prebrz i prečist. Iako su vrlo rano i detaljno isplani-

118

serije.plus.in.rs


ijala.com

rali mitologiju i bitne točke globalne priče koju su željeli ispričati (što je retrospektivno prilično očito — uz pojavljivanje ambera u trećoj i Observer beacona u četvrtoj epizodi), neka generalna suzdržanost bila je očita. No, vrlo brzo stvari su se počele mijenjati. Kako je Abrams rekao, počeli su slušati što im serija govori i voditi se osjećajem i instinktom. I kako su u početku solidne Nielsenove brojke polako padale, gotovo obrnuto proporcionalno rasla je kvaliteta. Za posljednje dvije (ili tri) sezone doslovno vrijedi izjava kako je vrijeme koje je dobila — ukradeno. Fringe je od proceduralnog mišunga X-Filesa, Twin Peaksa, Altered Statesa i Twilight Zonea postao topla intimna priča o genijalnom znanstveniku koji je zbog svog ponosa i arogancije činio vrlo upitne pokuse, o ocu koji je za život svog sina bio voljan riskirati svo postojanje; o slomljenom čovjeku koji je tražio put do iskupljenja. Priča o dvoje ljudi čija je ljubav bila veća od postojanja i naposlijetku, ali ne najmanje bitno, epizodne priče, iako gotovo uvijek proceduralne, isto tako gotovo uvijek krasno su ispitivale teme poput identiteta, ljudskosti i utjecaja znanosti i tehnologije na njih te neizbježnog pitanja “što nas čini ljudima”. Možda zvuči otrcano, ponekad je i bilo, no kad god je bilo bitno, ponekad kada bi i na papiru djelovalo otrcanim, bilo je izvedeno fantastično i to isključivo zaslugama autora, producenata i glumaca. Jedino što je od onog planiranog ostalo jest potpuna suprotnost Lostu — i u smislu reakcije mainstreama i priče koja je na potpuno drugačiji način bila veća od života i slijeda događaja koji ovdje nisu bili zacrtani u kamenu, već su timelineovi i grananja u njima bili vrlo fluidni; no u oba slučaja pojedini izbor načina storytellinga imao je svoj smisao i u konačnici ta komplementarnost ih baš čini lijepim parom serija (za imati na polici). No, usporedbe su manje bitne. Fringe odlično stoji samostalno, a posljednjih nekoliko godina i pomalo usamljeno kao predstavnik SF-a na televiziji. Potpuno usamljeno, ako ćemo računati *dobar SF*. Eh sad, mnogi (a pod mnogi mislim na zagrižene SF-fanboye) se neće složiti što znači “dobar SF” i što znači “SF” i prigovarati kako je znanost u seriji bila prilično neutemeljena iako su se povlačili kroz nju znanstveni termini kojima se (kao) pokušavalo mitologiju serije postaviti “na rub” mogućih događaja i takvima nemam što drugo reći osim: jebite se. I, koga briga? Nije mi nikada bio jasan takav stav; pogotovo kada je dolazio od fanova Star Treka (a takvi su često najglasniji) — nije poanta SF-a fikcionaliziranje znanstvenih radova, već pričanje dobre priče. A SF je samo podloga, samo platno koje autorima omogućava veću slobodu i neizmjerne mogućnosti za priče o ljudima; o tome tko smo i kako ti drugi i drugačiji svjetovi utječu na nas, kamo nas mogu odvesti ili kao komentar na sadašnjost. A u tome je Fringe potpuno uspio. Način na koji nas je vodio kroz paralelne i alternativne svjetove i vremenske tokove bio ponekad strašan, ponekad odvratan, često dirljiv, a gotovo uvijek fantastičan. I ne bih ga mijenjao za ništa na svijetu.

119


THE OFFICE

NAJBOLJI ŠEF NA SVETU

Foto: FOX ICB

i r o g

120

serije.plus.in.rs


BY GORAN SKROBONJA

121


Goran Skrobonja

Foto: NBC

goran.skrobonja@serijeplus.com

122

serije.plus.in.rs


Svako ko je ikada radio u kancelariji neke firme vrlo brzo je, posle prvog radnog dana, morao da postane svestan specifične dinamike međuljudskih odnosa, osobene hijerarhije i nepisanih pravila ponašanja. (Lično sam u raznim kancelarijama i sa raznim ljudima radio više od četvrt veka i svaki put sam tu dinamiku, hijerarhiju i pravila morao iznova da učim, a svakako nikad neću zaboraviti svoj prvi dan na poslu, kad su me dvojica starijih kolega odmah pitali da se izjasnim kojoj kancelarijskoj frakciji pripadam – zvezdaškoj ili partizanovskoj; isto tako, nikad neću zaboraviti duboku razočaranost obojice kad sam im rekao da sam, otkad znam za sebe, ofkovac...) Kancelarijsko okruženje je, u neku ruku, presek društva u malom, i kao takvo izuzetno zahvalno za sve moguće vrste umetničkih postupaka i obrada – a naročito za televizijsku. Čak bi se možda mogao definisati i podžanr „kancelarijske TV serije“ – među najpopularnijima su neke koje se bave likovima u advokatskim (Boston Legal, Ally McBeal, The Practice, Law & Order), marketinškim (Mad Men), pa čak i transportnim (Taxi) firmama, a u širem smislu tu bi se mogle uvrstiti čak i policijske ili medicinske serije koje počivaju na istovetnoj mreži interakcija zaposlenih u konkretnoj stanici ili bolnici. Čak su i u najpopularnijim domaćim serijama (Bolji život, Srećni ljudi, Porodično blago) među efektnijim segmentima bili oni koji su se zbivali na radnim mestima protagonista (Giga Moravac u svom samoupravnosocijalističkom preduzeću, gospodin Popara u smutno doba tranzicije, Gavrilo Gavrilović u doba samrtničkog ropca bivšeg sistema), prevashodno zahvaljujući srednjoj klasi koja je u tim protagonistima bila oličena, i ti segmenti krajnje minuciozno i precizno prikazuju proces propadanja srednjeg sloja građanstva kod nas, tako da ilustruju pro-

teklih nekoliko decenija verodostojnije – i svakako zabavnije – od socioloških studija. Naravno, kancelarijska interakcija je plodno tle za komediju, i bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti sitkom koji će se baviti zaposlenima u nekoj običnoj kompaniji, daleko od glamuroznog sveta korporativnog ili krivičnog prava. Tako se i dogodilo 2001. godine, kada je na kanalu BBC 2 emitovana serija jednostavnog naziva Kancelarija (The Office), koju su osmislili, napisali i režirali Riki Džervejz i Stiven Merčant. Serija se bavila svakodnevnim životom zaposlenih u filijali izmišljene firme za trgovinu kancelarijskim materijalom. Džervejz je takođe i glumio u ovoj seriji, ulogu centralnog lika Dejvida Brenta, direktora filijale. Zanimljivost je bila u tome što je serija, premda izmišljena i rađena po scenariju, snimana kao tobožnji dokumentarac (eng. mockumentary) uz često pominjanje prisustva kamere i ekipe snimatelja. Kancelarija je 2001. u Velikoj Britaniji osvojila nagradu za najbolju novu TV komediju, a Džervejz nagradu kao najbolji TV komičar. Tri godine kasnije, u Americi je osvojila Zlatni globus za najbolju TV seriju, pretekavši naslove poput Arrested Development, Monk, Sex and the City i Will & Grace, kao prva britanska serija koja je posle dvadeset pet godina nominovana za tu nagradu, i prva koja ju je ikad dobila. Tom prilikom, Riki Džervejz je takođe dobio Zlatni globus za najboljeg glumca u TV seriji. Posle ovakvih uspeha, niko nije bio zaista iznenađen kada je TV mreža NBC objavila da će emitovati američku varijantu Kancelarije. Seriju je za američku publiku prilagodio Greg Denijels, stari scenarista takvih serija kao što su Saturday Night Live, King of the Hill i The Simpsons. Američka verzija Kancelarije bavi se svakodnevnim životom kancelarijskih službenika u gradu Skrentonu, u Pensilvaniji, koji rade za izmišljenu kompaniju „Dander

KANCELARIJSKA INTERAKCIJA JE PLODNO TLE ZA KOMEDIJU, I BILO JE SAMO PITANJE VREMENA KADA ĆE SE POJAVITI SITKOM KOJI ĆE SE BAVITI ZAPOSLENIMA U NEKOJ OBIČNOJ KOMPANIJI, DALEKO OD GLAMUROZNOG SVETA KORPORATIVNOG ILI KRIVIČNOG PRAVA.

Miflin“. Da bi simulirala izgled stvarnog dokumentarca, serija je snimana jednom kamerom, bez publike u studiju ili nasnimljenog smeha. Debitovala je 24. marta 2005. na NBC-ju, sa glumačkom ekipom koju su činili Stiv Karel, Rejn Vilson, Džon Krasinski, Džena Fišer, B. Dž. Novak i Ed Helms. Od prvog emitovanja, prikazano je 187 polusatnih epizoda i trenutno je u toku deveta sezona, koja će, kako je potvrđeno, ujedno biti i poslednja. Američka verzija Kancelarije pobrala je hvalospeve kritike i uvrštena je u nekoliko listi vrhunskih TV serija, a osvojila je i više nagrada, premda je debitovala s veoma malom gledanošću, da bi zatim u svojoj drugoj sezoni postala najgledanija igrana serija na NBC-ju, pa je konačno odabrana za emitovanje posle 43. Superboula. Pre nego što je emitovana druga epizoda serije, scenaristi su proveli izvesno vreme u istraživanju u pravim kancelarijama. Pilotepizoda je bila direktna adaptacija prve epizode britanske verzije, a pošto su scenaristi saznali koji će glumci biti angažovani, mogli su da pišu upravo za njih, tako da su bili originalniji u sledećoj epizodi („Dan različitosti“). Usled pomešanih reakcija na prvu sezonu, pokušali su da u seriju unesu više optimizma i Majkla učine simpatičnijim. Takođe su više razradili epizodne likove, dali im uverljive ličnosti i pojačali osvetljenje u kancelariji, tako da se serija i po tome razlikovala od britanske verzije. Premda je svaka epizoda bila unapred napisana, glumci su imali slobodu improvizacije, pogotovo Stiv Karel i Rejn Vilson, koji su u tome bili briljantni. Zahvaljujući snimanju serije u stilu „sinema verite“ i odsustvu studijske publike i snimljenog smeha, sav njen apsurdni humor uspeva da dođe do punog izražaja. Ekipa koja navodno snima dokumentarac rešena je da neprestano prati firmu „Dander Miflin“ i njene zaposlene. Likovi pokazuju da su svesni prisustva kamere, naročito Majkl Skot koji oduševljeno učestvuje u snimanju. Kad god se Majkl nađe u nezgodnoj situaciji, njegovi službenici gledaju prema kameri, a samu radnju u epizodama dopunjuju i pojedinačni intervjui sa zaposlenima, kada likovi govore sami pred kamerom o dnevnim događajima. U Kancelariji se pojavljuje čitava plejada likova, koji su zasnovani na britanskoj verziji serije. I premda oni obično imaju iste stavove i percepciju kao njihovi britanski parnjaci, uloge su im preuređene kako bi se bolje uklapale u američki milje. Glavna zvezda je Stiv Karel (Get Smart, Date Night, Despicable Me, The 40 Year Old Virgin, Little Miss Sunshine i mnoge druge uspešne komedije), u ulozi Majkla Skota, regionalnog

123


direktora skrentonske filijale Dander Miflina. Donekle zasnovan na liku Dejvida Brenta, koga u britanskoj verziji glumi Džervejz, priglup je i usamljen, pokušava da se sprijatelji s ljudima u kancelariji zbijajući šale i obično time postiže suprotan efekat. Rejn Vilson (Galaxy Quest, Juno, Transformers: Revenge of the Fallen) glumi Dvajta Šruta koji je, kao lik Gareta Kinana, pomoćnik regionalnog direktora. Džon Krasinski (It’s Complicated, Something Borrowed, Promised Land) je Džim Halpert, komercijalista i pomoćnik direktora sklon zbijanju neslanih šala, naročito na Dvajtov račun (zasnovan na liku Tima Kenterberija iz britanske verzije), i zaljubljen u recepcionarku Pam Bizli koju igra Džena Fišer (The Promotion, Solitary Man). Pam je pandan britanskom liku Don Tinsli, stidljiva je, ali se često udružuje sa Džimom kako bi zajedno napakostili Dvajtu. B. Dž. Novak, koji je istovremeno i scenarista i izvršni producent serije, glumi Rajana Hauarda, u prve dve sezone službenika na određeno vreme; Rajan u trećoj sezoni postaje potpredsednik kompanije za severoistok, sve dok ne dobije otkaz zbog pronevere, pa ponovo završi kao privremeni službenik skrentonske filijale. U računovodstvu su Anđela Martin, licemerno pobožna žena koja teži tome da sve bude u savršenom redu i da sve situacije ostanu maksimalno ozbiljne; Kevin Maloun, smeteni, gojazni muškarac koji uživa u detinjastom humoru i često se prepušta uživanju u kockanju i slatkišima; i strpljivi Oskar Martines, koji je zbog svoje homoseksualnosti i hispano porekla česta meta Majklovih nenamerno rasističkih komentara. Ekipu u kancelariji dopunjuje strogi prodavac Stenli Hadson, koji jedva trpi Majklovo neprestano pominjanje njegovog crnačkog porekla (i isto tako ne želi da učestvuje u sastancima na kojima se samo gubi vreme, ponekad spava na njima i rešava ukrštene reči); ekscentrični službenik za kontrolu kvaliteta Krid Breton; dobra i brižna prodavačica Filis Lapin-Vens, koja se udaje za Boba Vensa, vlasnika firme za proizvodnju frižidera preko puta; napadna i brbljiva službenica za podršku kupcima Keli Kapur; promiskuitetna alkoholičarka i raspuštenica Meredit Palmer zadužena za nabavku; često na meti Majklovog zlostavljanja, službenik za kadrove Tobi Flenderson, koga Majkl iz nepoznatih razoga ne može ni da smisli; šef skladišta Deril Filbin; radnik u skladištu i Pamin bivši verenik Roj Anderson; i Majklova ljubav i bivša potpredsednica za regionalnu prodaju u „Dander Miflinu“, Džen Levenson. Na kraju pete sezone pojavljuje se nova recepcionarka Erin Henon, kao Pamina zamena. Krajem šeste sezone se pojavljuje Gejb Luis, dodeljen skrentonskoj filijali „Dander Miflina“ kao regionalni direktor prodaje. U

124

petoj sezoni je tu i Holi Flaks, premeštena u kancelariju kao zamena za Tobija, koja stupa u ljubavnu vezu sa Majklom. Prvobitno su glumci koji su igrali druge radnike u kancelariji bili navedeni na špici kao gostujuće zvezde, pre nego što su u drugoj sezoni postali redovni akteri. Veliki glumački ansambl serije uglavnom je pobrao hvale kritike, a serija je zahvaljujući njemu osvojila dve nagrade Esnafa filmskih i televizijskih glumaca za izvanredno ostvarenje ansambla u komičnoj seriji. Karel je navodno bio plaćen 175.000 dolara po epizodi počevši od treće sezone, dok su Krasinski i Fišerova započeli sa honorarima od po 20.000 dolara, da bi od četvrte sezone bili plaćeni 100.000 dolara po epizodi. Tipična epizoda Kancelarije traje dvadeset i po minuta. Poslednja epizoda druge sezone bila je prva od nekoliko budućih produženih, od po oko 28 minuta. Treća sezona je predstavila prvu od povremenih epizoda od po 42 minuta, koje su se mogle prikazivati i kao dve zasebne normalne epizode u jednosatnom programskom slotu.) Prvu sezonu Kancelarije čini šest epizoda. Serija počinje tako što direktor filijale Majkl Skot predstavlja zaposlene vodeći ekipu snimatelja i Rajana Hauarda, pripravnika kome je to prvi dan na poslu, kroz poslovni prostor. Publika saznaje da se prodavcu Džimu Halpertu dopada recepcionarka Pam Bizli (koja mu pomaže u raznim smicalicama na račun kolege Dvajta Šruta), iako je njen verenik Roj (koji radi u skladištu firme smeštenom u prizemlju iste zgrade). Filijalom se pronosi glas da centrala kompanije planira da otpusti celu filijalu, što dovodi do opšte napetosti, ali Majkl odlučuje da to poriče i umanji ozbiljnost situacije kako bi održao moral zaposlenih na nivou. Druga sezona se sastoji od dvadeset dve epizode, i među njima je i prva četrdesetominutna „superepizoda“. Mnogi likovi koji su viđeni u pozadini u prvoj sezoni razvijeni su u sekundarne protagoniste, dok generalna pretnja otpuštanjem i dalje traje. Među nekim likovima dolazi do romantičnih veza. Majkl provodi noć sa svojom šeficom Džen, posle njenog razvoda, ali ne spava s njom. Spanđaju se Dvajt i Anđela, ali kriju svoju vezu od svih ostalih. Keli se loži na Rajana, i njih dvoje počinju da se zabavljaju. Kada Roj odredi datum svadbe sa Pam, Džim pada u depresiju i razmišlja o tome da zatraži premeštaj u stamfordsku filijalu, u Konektikatu, ali saopštava Pam u poslednjoj epizodi sezone da je voli, iako Pam i dalje insistira na tome da se uda za Roja. Njih dvoje se poljube, ali Džim ubrzo odlazi u stamfordsku filijalu.

Treća sezona Kancelarije sastoji se od dvanaest i po sati materijala, podeljenog u 17 polusatnih epizoda, četiri „superepizode“ i dve jednosatne (kada se računa u programskim slotovima). Džim nakratko prelazi u stamfordsku filijalu pošto mu Pam potvrdi da će ostati verna Roju, pre nego što centrala spoji dve podružnice i osoblje iz Stamforda preseli u Skrenton. Među onima koji dolaze u Skrenton nalaze se i Karen Filipeli, sa kojom je Džim stupio u vezu, kao i Endi Bernard, sklon izlivima besa. Pam je ponovo sama pošto je otkazala venčanje i raskinula s Rojem pre spajanja filijala, a Džimova stalna osećanja prema njoj i njegov nov odnos sa Karen dovode do neprestane napetosti između njih troje. U međuvremenu, Majklova i Dženina veza se zahuktava, što dovodi do toga da se oboje ponašaju neposlovno, dok Dvajt i Anđela nastavljaju sa svojom tajnom romansom. U završnici sezone, Džim, Karen i Majkl odlaze na razgovor za posao u centrali za koji se ispostavlja da je zamena za Džen, koja će biti otpuštena zbog loših rezultata. Džim dobija to mesto, ali odbija ponudu i odlučuje da se umesto toga vrati u Skrenton bez Karen i pozove Pam da izađu zajedno, što ona radosno prihvata. U poslednjoj sceni, saznajemo da je Dženin posao dodeljen Rajanu, zahvaljujući njegovom dobrim ocenama na poslovnom fakultetu. NBC je naručio punu četvrtu sezonu od trideset polusatnih epizoda, ali je na kraju dobio samo devetnaest, usled zastoja izazvanog štrajkom Esnafa američkih scenarista 2007-2008. Sezona se sastojala od devet polusatnih i pet jednosatnih epizoda, u kojima Karen odlazi is skrentonske podružnice posle raskida sa Džimom i postaje regionalni direktor filijale Utika. Pam i Džim uživaju u svojoj vezi. Nezaposlena Džen se useljava kod Majkla, sve dok se njihova veza ne raspadne polovinom sezone. Posle Dvajtove grube (premda dobronamerne) eutanazije Anđeline bolesne mačke bez njene dozvole, ona ga ostavlja zbog Endija, što Dvajta tera u depresiju. Rajan iz centrale u Njujorku pokušava da modernizuje poslovanje „Dander Miflina“ pomoću novog sajta za internet prodaju; isto tako saznaje da njegov šef, Dejvid Valas, ceni Džima, pa Rajan zbog toga pokušava da sabotira Džimovu karijeru. Uskoro Rajana hapse i daju mu otkaz zbog prevare u vezi s rezultatima prodaje preko sajta. Tobi, posramljen pošto je slučajno otkrio svoju naklonost prema Pam, objavljuje da se seli u Kostariku, pa ga zamenjuje Holi Flaks, koja ubrzo pokazuje privrženost prema Majklu. Pam odlučuje da sledi svoja umetnička interesovanja i pohađa tromesečni kurs iz grafičkog dizajna na Pratovom institutu u Njujorku. U poslednjoj epizodi sezone, Endi

serije.plus.in.rs


Foto: NBC

AMERIČKA VERZIJA KANCELARIJE POBRALA JE HVALOSPEVE KRITIKE I UVRŠTENA JE U NEKOLIKO LISTI VRHUNSKIH TV SERIJA

125


prosi Anđelu, koja nevoljno pristaje. Filis potom zatiče Dvajta i Anđelu kako vode ljubav u kancelariji.

Foto: NBC

Materijal u petoj sezoni podeljen je u 24 polusatne i dve jednosatne epizode, a jedna od te dve emitovana je posle 43. Superboula. Džim i Pam su se verili, i ona se konačno vraća iz Njujorka u Skrenton, gde je Džim za njih dvoje kupio kuću svojih roditelja. Pošto je izbegao zatvor, Rajan se vraća u „Dander Miflin“, ponovo kao pripravnik. Majkl započinje romansu sa Holi, ali nju premeštaju u drugu podružnicu i njihova veza prestaje. Kad Endi shvati da je Anđela i dalje sa Dvajtom, obojica je ostave. Novi potpredsenik firme Čarls Majner uvodi nova stroga pravila u filijalu, što navodi Majkla da iz protesta dâ ostavku. Majk otvara sopstvenu firmu i preuzima Pam i Rajana kao prodavce, i premda je njegov model poslovanja krajnje neodrživ, zarada Dander Miflina dolazi u opasnost. U postupku otkupa Majklove firme, njih troje se vraćaju u podružnicu, s tim da je Pam unapređena na mesto u sektoru prodaje. U haotičnom periodu, angažovana je nova recepcionarka Erin kako bi popunila mesto koje je Pam napustila. Na kraju sezone gledaocima je kao mamac ostavljen nagoveštaj da je Pam možda trudna. Šesta sezona se sastoji od materijala podeljenog u 22 polusatne i dve jednosatne epizode. Džim i Pam se venčavaju i dobijaju bebu, Sesiliju Mari Halpert. U međuvremenu, Endi i Erin se međusobno zainteresuju jedno za drugo, ali usled svoje urođene nesposobnosti nikako da izađu zajedno. Firmom počinju da kruže glasine o bankrotstvu. Za Božić, Valas objavljuje podružnici da je kompanija prihvatila ponudu za otkup od korporacije „Sejber“, koja proizvodi štampače. I premda su Valas i ostali funkcioneri otpušteni, skrentonska filijala opstaje zahvaljujući svom relativnom uspehu unutar firme. U poslednjoj epizodi, Dvajt kupuje poslovni kompleks. Majkl pristaje da dâ izjavu za štampu o manjkavim štampačima. A kada Džo Benet (Keti Bejts), predsednica „Sejbera“, upita Majkla kako može da mu se oduži, Majkl odgovara da bi mogla da vrati Holi u skrentonsku podružnicu.

126

Sedma sezona (22 polusatne i dve jednosatne epizode) poslednja je sezona sa Stivom Karelom u ulozi Majkla Skota, pošto Karel nije želeo da produži ugovor koji mu je tada istekao. Počevši od ove sezone, Zak Vuds, koji glumi Gejba Luisa, postao je redovan član glumačke ekipe. Erin i Gejb su počeli da se zabavljaju, što Endiju teško pada, tako da on pokušava da ponovo osvoji njenu naklonost. Majklova bivša devojka Holi vraća se u Skrenton kako bi zamenila Tobija koji je

serije.plus.in.rs


član porote na suđenju „Skrentonskom davitelju“. Majkl i Holi obnavljaju vezu i, posle njihove veridbe, on objavi da napušta Skrenton i odlazi u Kolorado sa Holi, kako bi njih dvoje pomagali njenim ostarelim roditeljima. Kada Majklova zamena (Vil Ferel) pretrpi teške povrede, Džo formira komitet za razgovor sa kandidatima i izbor novog direktora kancelarije. U dvadeset četiri epizode osme sezone Džejms Spejder se ponovo pojavljuje u ulozi Roberta Kalifornije, novog predsednika „Dander Miflin/Sejbera“. Endi je unapređen u regionalnog direktora i veoma se trudi da ostavi dobar utisak na Roberta, a od Dvajta traži da mu bude zamenik. Pam i Džim čekaju drugo dete, Filipa, na početku sezone, što se poklapa sa trudnoćom Fišerove u stvarnom životu. Anđela čeka svog prvog sina (natuknuto je da je biološki otac deteta Dvajt Šrut). Deril se zaljubljuje u novu radnicu u skladištu, Val. Dvajt dobija zadatak da otputuje u Talahasi, Florida, kako bi pomagao direktorki „Sejbera“ za specijalne projekte Neli Bertram (Ketrin Tejt) u pokretanju lanca prodavnica, zajedno sa Džimom, Rajanom, Stenlijem, Erin i novom pripravnicom u kancelariji, Keti Sims. Ispostavlja se da Keti ima zadnje namere tokom tog putovanja, i da želi da zavede Džima, ali u tome ne uspeva. Robert kasnije ukida projekt sa prodavnicama, a Erin odlučuje da ostane na Floridi. Endi odlazi tamo da ponovo zadobije Erininu ljubav, ali to omogućuje Neli da postane direktorka filijale. Robert saopštava Endiju da je degradiran na mesto prodavca, ali ovaj to odbija, zbog čega dobija otkaz. Endi sada ima motiva da pokuša da se vrati u „Dander Miflin“ i udružuje se sa bivšim visokim funkcionerom kompanije Dejvidom Valasom da zajedno otkupe firmu od „Sejbera“, tako da „Sejber“ ostaje potpuno izbačen iz posla, a Endi ponovo dobija direktorsko mesto. Jedanaestog maja 2012, serija je obnovljena u devetoj sezoni, koja će ujedno biti i poslednja, sa ciljem da zaokruži priče o protagonistima Kancelarije i tako zaključi zaista impresivan TV projekt koji je neobično uspešno preradio britansku premisu i „presadio“ je u američki etar. Obično su takvi pokušaji tek polovično uspešni, ali u poslednje vreme serije poput Kancelarije ili Zločina (The Killing) pokazuju kako je u Americi stasala nova generacija ozbiljnih televizijskih stvaralaca, kao i nova generacija publike koja se ne usteže od intelektualnih izazova toliko kao one prethodne, odrasle na jeftinoj i ispraznoj zabavi. Iako reakcija kritike posle kratke prve sezone nije bila ohrabrujuća, od trenutka kada su scenaristi odstupili od britanskog

uzora i predstavili publici ostvarenje koje nije bilo tek bleda kopija Džervejzovog originala već priča čvrsto zasnovana na upadljivo američkoj poslovnoj tradiciji i tipičnim međuljudskim odnosima u kancelarijskom okruženju, manje tmurna i više okrenuta satiri, prijem je u javnosti postao daleko topliji i Kancelarija je krenula u svoj pohod po nagrade i srca publike, obezbedivši svima koji su u njenom nastanku učestvovali sjajne karijere u TV i filmskoj industriji. Uprkos pojedinim mišljenjima o tome da je Kancelariju trebalo okončati po odlasku Stiva Karela, kao i da je kvalitet u poslednjim sezonama dramatično opao, ova serija je do sada imala 40 nominacija za nagradu Emi, i četiri puta ju je osvojila (premda su mnogi članovi glumačke i produkcijske ekipe bili besni zbog toga što Karelu nije pripao Emi). Ali, Karel je zato osvoji Zlatni globus 2006, a iste te godine, i potom 2008, Američki filmski institut je Kancelariju proglasio najboljom TV serijom, dok je ona 2006. i 2007. osvojila i dve nagrade Esnafa filmskih i televizijskih glumaca za izvanredan nastup glumačkog ansambla u komičnoj seriji. Ne treba svakako zapostaviti ni kulturološki uticaj serije – Skrenton, koji je uglavnom bio poznat po svojoj industrijskoj prošlosti, kao rudarski grad i železnički čvor, prikazan je u seriji krajnje toplo i s naklonošću, da bi zatim postao vrlo popularan. „Sad smo glavna fora“, izjavio je pomoćnik gradonačelnika. Logotip „Dander Miflina“ postavljen je na jarbol ispred gradske većnice Skrentona, kao i na pešačkoj pasareli prema tržnom centru. Novine u drugim gradovima na severoistoku SAD štampale su vodiče za lokacije u Skrentonu namenjene turistima koji žele da posete mesta pominjana u Kancelariji. Skrenton je poistovećen sa serijom čak i izvan Amerike. Za vreme svog govora povodom dana Sv. Patrika 2008, bivši irski premijer Berti Ejhern pomenuo je grad kao dom „Dander Miflina“. Uspeh serije omogućio je Kancelariji da se proširi i izvan medija televizije. Likovi su se pojavljivali u promotivnim materijalima za NBC, a zvanična video igrica The Office pojavila se 2007. Sledeće godine su predstavljene još dve igre: The Office Trivia Board Game i The Office DVD Board Game. Godine 2009. i 2010. pojavile su se i „kancelarijske“ verzije Klueda i Monopola, a u prodaji se mogu naći i drugi proizvodi, od majica i lutke-klimoglavke Dvajta Šruta, preko „Dander Miflin“ papira za fotokopiranje, pa do parodija motivacionih plakata na kojima su likovi iz serije. „Dander Miflin“ ima dva sajta, a članovi glumačke ekipe bloguju glumeći i dalje svoje likove.

Na kraju, posle toliko sati provedenih u smehu – ponekad i do suza – zajedno s likovima iz jedne naizgled potpuno prozaične i nezanimljive provincijske kancelarije, obično se postavlja pitanje koji su to likovi i situacije najzaslužniji za tako duboko zadovoljstvo i sjajan gledalački ugođaj. Kada sam pokušao da se odlučim za najupečatljivijeg protagonistu, priznajem da sam se dvoumio između Karela i Vilsona, odnosno likova Majkla Skota i Dvajta Šruta, ali na kraju je Majkl ipak prevagnuo – možda i zato što me Stiv Karel, pored sve svoje komičarske umešnosti, neodoljivo podseća na jednog bivšeg kolegu sa kojim sam godinama radio. A ako bih morao da se odlučim i kažem koja mi je od Džimovih smicalica namenjenih Dvajtu najdraža, onda je to svakako ona iz epizode u kojoj zaposleni u skrentonskom „Dander Miflinu“ shvate da im se u prostoru između tavanice i spuštenog plafona krije veliki slepi miš (3. sezona, epizoda „Business School“ koju je režirao – a ko bi drugi? – Džoš Vidon!), pa se Džim – znajući za Dvajtovu gikovsku opsednutost fantastikom i Vidonovom serijom Bafi: Ubica vampira – požali da ga je taj slepi miš izgleda ujeo, i počinje da glumi simptome koji navode Dvajta da pomisli kako je to bio vampirski šišmiš i kako se Džim preobražava u vampira (kamera nam pokazuje da Dvajt u fioci krije pažljivo zašiljeni glogov kolac). Od svih kancelarijskih romansi, možda je najinteligentnije i – na kraju krajeva, najdirljivije – prikazana ona najmanje verovatna, zlosrećna veza između Majkla i Džen. Posebno pak valja pomenuti i plejadu Majklovih „drugih ja“ koje ovaj najgori šef na svetu voli da zamišlja dok se neprestano trudi da zabavlja i edukuje svoje potčinjene – među njima svakako „tajnog agenta“ Majkla Skarna, „osuđenika“ Zatvorskog Majka, i „Slepca Mekpipavca“ koga je Majkl smislio za časove improvizacije koje pohađa, kao izgovor da pipka ostale polaznice. Kancelarija je, u ovo doba apsurdne sveprisutne političke korektnosti, uspela – zahvaljujući izuzetno dobrim scenarijima i nastupima glumačke ekipe – da suptilno i mudro zaobiđe taj besmisleni diktat modernih medija, ismeje ga i istovremeno žestoko iskritikuje sve ono što zaista podleže svakoj osudi – od rasizma, preko nepotizma i mobinga, pa do homofobije. Sve i da nije bila toliko uspešna i popularna, sama ova činjenica dovela bi do toga da zlatnim slovima bude upisana u istoriju sjajnih televizijskih serija.

127


Specijal:

Velike

TV mreže

Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

PRE DESETAK GODINA, NA POJEDINIM DOMAĆIM KANALIMA PRATILI SMO NEKE SERIJE KOJE SU DRASTIČNO ODUDARALE OD DOTADAŠNJE PONUDE. PORODICA SOPRANO, SEKS I GRAD, OZ, NA DOTAD NEVIĐENI NAČIN SU SE BAVILE TEMAMA KOJE SMO RETKO KAD VIĐALI NA DRUGIM SERIJAMA. SVE SU NAM NEDVOSMISLENO PRIKAZIVALE SEKS, GOLOTINJU, BRUTALNO NASILJE I PSOVALI SU DO MILE VOLJE. I SVE SU DOŠLE SA NAMA TADA MALO POZNATE TELEVIZIJE – HOME BOX OFFICE ILITI HBO.

129


Istim stopama je 1999. krenula Porodica Soprano (The Sopranos). Serija je dostigla neslućenu popularnost i priznanje kritike. Za šest godina emitovanja, Toni i ekipa sakupili su dvadeset jednu nagradu Emi (od toga dve za najbolju dramu). Nešto kasnije, 2002, usledio je ne toliko gledan ali jednako hvaljeni The Wire. Sve u svemu, HBO je na početku ovog veka sebi obezbedio ugled televizije koja nudi kvalitetan sadržaj.

Pre desetak godina, na pojedinim domaćim kanalima pratili smo neke serije koje su drastično odudarale od dotadašnje ponude. Porodica Soprano, Seks i grad, Oz, na dotad neviđeni način su se bavile temama koje smo retko kad viđali na drugim serijama. Sve su nam nedvosmisleno prikazivale seks, golotinju, brutalno nasilje i psovali su do mile volje. I sve su došle sa nama tada malo poznate televizije – Home Box Office iliti HBO. Poznato krčanje najavilo bi program, logo HBO-a bi nakratko zatreperio na ekranu i usledili bi Alabama 3 i Woke Up This Morning, Keri Bredšo i panorama Njujorka ili sivilo Oza. Bio je to prvi kontakt domaće publike s ovom televizijom, koja, s tridesetak miliona pretplatnika samo u SAD-u, kao i znatnim brojem gledalaca u sto pedeset jednoj zemlji (među kojima je i Srbija), danas uživa kultni status. Sve je krenulo početkom sedamdesetih, kad je poznati američki biznismen Čarls Dolan, u saradnji s kompanijom Time-Life osnovao Home Box Office, prvi pretplatnički TV kanal. Signal je preko mreže predajnika i kablovskog sistema dolazio do korisnika na Menhetnu i u početku je beležio ubrzani rast. Nažalost, broj pretplatnika nije bio dovoljan (oko 20 hiljada). Dolanova firma je propala i Time-Life ju je ubrzo otkupio. Otada je HBO u vlasništvu kompanije Time-Life (današnji Time Warner, posle spajanja s Warner Communications 1989.). Osamdesete je obeležilo širenje mreže i ponude HBO-a. Na samom početku decenije počinje celodnevno emitovanje programa. Osnovan je sestrinski kanal Cinemax, čiji se program sastojao od klasičnih filmova (odgovor kanalu TMC). Nastaju porodični i dečiji program (preteča onoga što će kasnije izrasti u HBO 2/Plus, HBO Family, itd.). HBO je možda bio najveći premijum kanal, imao je kvalitet, ali je po gledanosti bio daleko iza velike trojke i FOX-a. Za vreme devedesetih bilo je kvalitetnog programa poput Mr. Show, Arliss, Tales from the Crypt; možda najzapaženiji bio je The Larry Sanders Show, najpopularniji u programskoj šemi HBO-a. Takvo je bilo stanje do 1997.

Zašto baš do 1997? Odgovor je Oz!

S obzirom na to da je HBO pretplatnička televizija, ograničenja količine slikovitog jezika, golotinje, seksa i nasilja kao takva ne postoje, a Oz je sve to obilato koristio. Serija nije bila za svakog; scene silovanja i stalnog brutalnog nasilja bile su sastavni deo skoro svake epizode. I pored toga – ili baš zbog toga – Oz je bio izuzetno popularan i postigao je svetski uspeh.

130

Od ostalih projekata ove mreže se izdvaja svetski fenomen, Seks i grad (Sex and the City), koji se i dalje nesmanjenom žestinom emituje na televiziji. Tu je i Dva metra pod zemljom (6 Feet Under), serija koja je svojim crnim humorom preporodila žanr dramedije. Izdvajaju se i sjajni ali nedovršeni Karneval (Carnivale), dugovečni Curb Your Enthusiasm, preskupa istorijska drama Rim (Rome), poligamni Big Love, kao i mini-serije Pacifik (Pacific) i Braća po oružju (Band of Brothers), vestern Dedvud (Deadwood) i mnoge druge.

DANAS SE PROGRAMSKA ŠEMA SASTOJI OD ORIGINALNIH SERIJA, HOLIVUDSKIH I TV FILMOVA KAO I MUZIČKIH, SPORTSKIH I STENDAP SPECIJALA. Ipak, ovaj magazin se zove Serije+, tako da nas najviše zanima serijski programove mreže i mora se priznati da je njegova oštrica u poslednjih nekoliko godina otupela. Devet desetina dramskog programa ove mreže može se svrstati u dve grupe: 1 – serije u kojima je protagonista šarmantni antiheroj, često vrlo nasilan, ali pokušava da se popravi i ima to nešto što nas tera da uprkos svemu navijamo za njega. Primer: nekad – Sopranovi, Dedvud; sada – Carstvo poroka (Boardwalk Empire) i donekle Prava krv (True Blood). 2 – serije koje se bave tzv. white people problems iliti stvarima koje devedeset devet procenata svetske populacije ne bi okarakterisalo kao problem. Primer: nekad – Seks i grad, Svita (Entourage); sada – Girls, Enlightened. Preostalu desetinu čine dragulji poput Igre prestola (Game of Thrones), The Wire, Dva metra pod zemljom... I pored megahitova poput Igre prestola i Prave krvi, koji trenutno svake nedelje obezbeđuju višemilionsko gledalište, HBO ne sedi na lovorikama. Već neko vreme se priča o ekranizaciji Mračne kule, serije romana Stivena Kinga. U pitanju je ambiciozni projekat koji bi se sastojao od tri filma i serije od dve sezone, sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi. Radi se i na ekranizaciji romana Nila Gejmana, Američki bogovi, koja bi sadržavala čak šest sezona! Bez obzira na ove najave, primećuje se da je HBO pomalo usporio na kreativnom planu. Čelnici ove mreže zadovoljavaju se izbacivanjem visokobudžetnih ostvarenja koja, međutim, polako počinju da liče jedna na druge. Ipak, HBO mora pre svega da zadovolji svoje pretplatnike, pa tek onda da traži nove mušterije. Što ne znači da ćemo biti manje kritični. HBO je program koji je započeo renesansu televizije i od njega će se uvek mnogo očekivati.

serije.plus.in.rs


BOARDWALK EMPIRE CARSTVO POROKA Holivudske zvezde na HBO-u

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

Pre petnaestak godina, silazak zvezda s velikog platna na male ekrane bio je prava retkost. Može se reći da su HBO i Džejms Gandolfini započeli ili barem ustoličili ovaj trend sa Sopranovima. Od tada, dosta velikih holivudskih imena je našlo mesto na HBO-u, pred kamerom i iza nje (Pol Điamati, Stiven Spilberg, Tom Henks, Al Paćino, Kejt Vinslet, Meril Strip, Majkl Man, Gaj Pirs, Šon Bin, Stiv Bušemi, Džef Danijels i dr.)

131


DVA METRA POD ZEMLJOM

Six Feet Under

TOPLA POGREBNIČKA PRIČA PROŠLO JE VIŠE OD SEDAM GODINA OTKAKO SE ZAVRŠILA KULTNA HBOOVA SERIJA DVA METRA POD ZEMLJOM (SIX FEET UNDER), A JEDINO ŠTO SE U MEĐUVREMENU POVEĆALO, OSIM GODINA STAROSTI SERIJE, JESTE BROJ NOVIH FANOVA. Mnogi je nisu pratili u početnom periodu prikazivanja, od 2001. do 2005, ali se zato dosta pričalo o tome koliko je promenila televiziju, makar i kad je u pitanju žanrovanje programa. Spoj satire, crne komedije, drame, a katkad i trilera, zaista je ovu seriju godinama izdvajao od većine i, razume se, nije baš bila za svakoga i nisu se svi gledaoci mogli stopiti sa pričom koja prati život porodice pogrebnika. HBO sad već ima višedecenijsku tradiciju produkcije kultnih serija, a Dva metra pod zemljom je svakako jedna od njih. Kreator i producent je Alan Bol, koji je nagrađen Oskarom za scenaristički angažman na filmu Američka lepota. Osim toga, pisao je scenarije i za serije Prava krv (True Blood) kao i Sibil (Cybill). Bol je otvoreno gej, što se dâ primetiti kroz sadržinu njegovog stvaralačkog opusa. Serija se i dan-danas u krugovima kritičara smatra za jedno od najboljih televizijskih ostvarenja, a za TV mrežu HBO je, pored Seksa i grada, i dalje jedan od najunosnijih projekata. Za pet godina i nakon pet sezona, serija je dobila 46 nagra-

132

da, uključujući devet Emija, tri Zlatna globusa, tri nagrade Udruženja filmskih i televizijskih glumaca kao i tri nagrade GLAAD-a. Serija prati losanđelesku porodicu Fišer koja se bavi pogrebnim uslugama. Na Badnji dan, otac porodice Natanijel Fišer Stariji gine i ostavlja svojoj dvojici sinova, Dejvidu i Nejtu, da vode računa o porodičnom poslu. Mlađi sin Dejvid je homoseksualac, u vezi je s policajcem Kitom i trudi se da niko iz njegove okoline ne sazna za njega. Nejt je pak bio taj koji se ranije odvojio od porodice i, baš kad je planirao da dođe iz Sijetla i provede praznične dane s porodicom, naprasna očeva smrt ga iznova zarobljava u Los Anđelesu. Dominantna ličnost u porodici je majka Rut, histerična žena koja, ostavši udovica, počinje da vrši još veći pritisak na svoju decu. Odveć konzervativna, najviše problema ima sa kćerkom Kler, koja je sve ono protiv čega se Rut zalaže – neodgovorna tinejdžerka, narkomanka s nedovoljno poštovanja prema porodici, a naročito prema majci. Iako je Nejtov život promenio kurs u odnosu na njegove želje, putujući avionom ka Los Anđelesu upoznao je Brendu, sa kojom je imao seks i koja je postala deo njegovog novog poglavlja života u rodnom gradu. Obuzeti bolom, Fišerovi kriju stvari jedni od drugih, živeći paralelne živote, trudeći se da sastave kraj sa krajem i da vide šta će sa očevim preduzećem, oko čijeg vođenja Nejt i Dejvid nikako ne mogu da se dogovore. Svakome ponaosob i u različitim prilikama počinje da se ukazuje otac, Natanijel, koji kroz dijaloge sa svojom decom i suprugom ostaje prisutan za vreme celog trajanja serije, konstantno ih suočavajući s greškama i životnim odlukama koje donose.

serije.plus.in.rs


Viktor VilotijeviÄ&#x2021;

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

viktor.vilotijevic@serijeplus.com

133


ZBOG NJIH SMO PLAKALI NEJT FIŠER I SMEJALI SE! Piter Krauze NATANIJEL FIŠER MLAĐI NAJSTARIJI JE OD TROJE DECE POGREBNIKA NATANIJELA FIŠERA STARIJEG, ROĐEN 1965. GODINE U LOS ANĐELESU. Prvi susret publike sa njim je na Badnji dan, kada saznaje da mu je otac poginuo baš kada se on vraćao iz Sijetla kako bi proveo Božić sa svojima. Pošto je napustio porodični pogrebničku firmu, u Sijetlu se godinama bavio biznisom vezanim za organsku hranu. Zbog novonastalih događaja, odlučuje da ostane nekoliko dana duže u Los Anđelesu, koji na kraju ponovo postaje njegov dom. Sa svojim rođenim bratom Dejvidom deli nasledstvo dobijeno od oca, tačnije porodičnu firme za pogrebne usluge – Fišer i sinovi. Nejt, iako prvobitno zamišljen kao glavni lik, deli tu rolu sa Dejvidom, koji se od prve epizode nameće kao dominantniji. Dok je Nejt i dalje zatečen situacijom u kojoj se našao, Dejvid pokušava da na njega svali svu krivicu za svaku grešku, bez obzira na to da li ju je on počinio ili nije. Koren tog početnog neslaganja je u tome što Dejvid zamera Nejtu što je napustio porodicu i distancirao se od posla koji je on, Dejvid, ostao da radi s ocem. Nejt ipak pronalazi sebe u celoj priči i, dok Dejvid većinom provodi vreme u podrumu s leševima, preuzima dosta ozbiljniju ulogu konsultanta, čija je dužnost da se suočava s ožalošćenim porodicama, klijentima firme čiji je sada suvlasnik. Na letu iz Sijetla ka Los Anđelesu upoznao je Brendu sa kojom je imao seks u avionu, ali iz čega se izrodio dosta ozbiljniji odnos, koji se protezao kroz čitavih pet sezona. Na

134

kraju prve sezone saznaje da ima arteriovaskularne probleme koji bi mogli da mu stvore probleme na mozgu, u vidu šloga ili kome, ali ipak odlučuje da ne ode na operaciju, jer mu je doktor rekao da je ishod operacije često fatalan. Nejt odlučuje da nikome ne kaže za svoje stanje, već odlučuje da zaprosi Brendu, a potom odlazi u Sijetl gde posećuje Lizu, svoju ljubavnicu iz dana dok je živeo tamo, i upravo tada doživljava prvi ozbiljan napad. Mučen krivicom zbog toga što je prevario Brendu s Lizom, odlučuje da najzad saopšti porodici o čemu se radi i da prihvati propisano lečenje, tačnije, da ode na operaciju. Nekoliko meseci kasnije, Liza se vidno trudna doseljava u Los Anđeles i, nakon malo oklevanja, Nejt priznaje Brendi da ju je prevario, ali kako je i ona učinila isto, njih dvoje se razdvajaju. Na početku treće sezone, nakon vrlo maštovitog prikaza kako je sve mogao izgledati ishod Nejtove operacije, vraćamo se u stvarnost i shvatamo da se Nejt oženio Lizom, te da imaju tromesečnu kćerku Maju. Njihov brak, prvenstveno uslovljen njenom trudnoćom, nikada nije funkcionisao kako treba. Liza je uvek nastojala da kontroliše Nejta, što je njega izluđivalo, ali baš kada se odlučila za drugačiji pristup, život je spremio drugačiji scenario za njih dvoje – Liza nestaje, a mesec dana kasnije pronalaze njen leš, jer se navodno utopila. Nejt se suočava sa bolom zbog Lizine smrti, ali i teškoćama koje nameće položaj samohranog oca. Miri se sa Brendom i ponovo se vere, ali dan uoči venčanja ona ima pobačaj, što, barem za nju, umanjuje lepotu ovog događaja kom se godinama nadala. Iako Brenda ponovo ostaje trudna, Nejt je sve vreme sumnjičav u pogledu ishoda te trudnoće i tera je da se podvrgava raznim analizama kako bi bili sigurni da dete neće imati Daunov sindrom ili bilo kakav drugi medicinski prob-

serije.plus.in.rs


lem. Rezultati pak nagoveštavaju da bi se dete moglo roditi sa specijalnim potrebama i, umesto da bude podrška Brendi, Nejt se udaljava od nje i zbližava sa kćerkom svog očuha, Megi, s kojom ponovo vara Brendu.

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

Ubrzo potom, Nejt doživi drugi napad, posle kog završava u bolnici, zapavši u kratkotrajnu komu iz koje se naposletku ipak budi. Doktori su ubeđeni da će sve biti u redu i Brenda, sada vidno trudna, oprašta Nejtu prevaru – ali on želi razvod. Iznenada, Nejt umire tog istog dana, baš dok je Dejvid pored njega. Porodica, zajedno sa Brendom i njihovim nerođenim detetom, nasuprot prvobitnoj želji da ga sahrani žena rabin, organizuje „zelenu sahranu“, intimnu ceremoniju u šumi gde njegovo nebalsamovano telo zakopavaju u rupi na travnjaku.

135


DEJVID FIŠER Majkl K. Hol

DEJVID FIŠER, ROĐEN 1969, MLAĐI JE SIN NATANIJELA FIŠERA STARIJEG, A U NEJTOVOM ODSUSTVU JE POMAGAO OCU U POSLU ZAJEDNO SA ZAPOSLENIKOM RIKOM. Iako homoseksualne orijentacije, Dejvid je poprilično konzervativnih shvatanja i veoma je naklonjen porodici. Tumačenje Dejvida jedan je od najvećih uspeha Majkla K. Hola, a ova uloga mu je donela mnogo nagrada, uz pohvale da je jedan od najrealističnijih gej likova u istoriji televizije. Dejvid je isprva želeo da bude advokat, ali je žrtvovao svoje prvobitne planove kako bi pomogao ocu u vođenju porodičnog biznisa. Premda je gej, dosta je konzervativniji od Nejta i Kler, i za vreme studija je čak bio republikanac. Njegovi unutrašnji sukobi dovodili su do sukoba s ocem, dok se sa majkom slagao kao i ostali ukućani – u zavisnosti od njenog raspoloženja. Dejvidov odnos s Nejtom je najkompleksniji. Isprva, po Nejtovom povratku, Dejvid je ostrašćen i besan, zato što smatra nepravičnom očevu odluku o podeli imovine, uzevši u obzir žrtve koju je podnosio svih godina rada s ocem. Majka Rut je pak obično na strani Nejta, koji nije u stanju da ispravno percipira kako valja da posluju, niti išta od toga shvata ozbiljno, Dejvid se ipak otvara pred porodicom i predstavlja Kita kao svog dečka, mada je Kler to već znala. Rut i Nejt prihvataju ovu činjenicu, ali Dejvid i dalje ima problem sa samim sobom, jer je veoma pobožan. Nakon više svađa, Kit ostavlja Dejvida na neko vreme i ovaj upada u niz neprilika, poput optužbe za seks na javnom mestu u Las Vegasu, iz kojih ga na kraju spasava Kit.

Kitova sestra, ima problema sa narkoticima. S vremenom, zajednički život je izazvao više problema nego dobrobiti. Premda su se odlučili da usvoje dete, Kit postaje sve nasilniji prema Dejvidu i najzad se opredeljuju za terapiju. Kad jednog dana upoznaju Serža, igrača peintbola, Kit i Dejvid završavaju u krevetu s njim. Iako mu se isprva dopalo, Dejvid počinje da shvata da otvorena veza nije nešto što ga čini srećnim, iako i Kit i on nastavljaju s takvim ponašanjem. Jedna svađa je vodila drugoj I, nakon što je sav taj bes eskalirao u prezir, Dejvid se vraća u roditeljsku kuću. Posle Lizine sahrane, Dejvid i Kit odlučuju da pokušaju ponovo. Kit menja posao i postaje telohranitelj pop zvezdi Selest, sa kojom odlazi na tromesečnu turneju. U međuvremenu, neki autostoperi napadnu, premlate i opljačkaju Dejvida. Nakon što su se strasti stišale, Dejvid je ponovo bio sa Seržom, dok ga je Kit prevario sa Selest. Kit po povratku kući sve priznaje, a Dejvid strahuje od novog raskida. Tenzija između njih dvojice dovela je do incidenta u restoranu, kad je Dejvid napao čoveka, koji je hteo da ga tuži za 500.000 dolara ukoliko ga Kit seksualno ne zadovolji, na šta Kit pristaje i uskoro postaje njegov telohranitelj, dok Dejvid ne biva optužen ni za šta. Pošto su odlučili da se najzad skrase, usvajaju dva dečaka, koji su isprva nemogući, barem po Kitovim kriterijumima, ali ga Dejvid ubeđuje da ne odustane. Nakon Nejtove smrti, Dejvid potpuno gubi vlast nad sobom i umalo spaljuje stan. Zbog sveukupne situacije, Kit savetuje Dejvidu da na neko vreme, dok se ne sredi, ode da živi sam. Kada se najzad sabrao, Dejvid zajedno sa Kitom odlučuje da otkupi deo kompanije Fišer i Dijaz (čiju je polovinu prethodno kupio njihov partner Riko) od Brende i Rika, i vraćaju joj ime Fišer i sinovi..

Dejvid je očajan kada sazn da Kit ima novog dečka, ali pošto se Kitu dogodi incident na poslu, on se upravo Dejvidu okreće za pomoć. Ipak, posle neuspelih pokušaja da budu s drugim partnerima, Kit i Dejvid se zajedno useljavaju u stan i počinju da se brinu o Kitovoj sestričini Tejlor, čija majka,

136

serije.plus.in.rs


137

Foto: HBO Pressroom hbo.rs


RUT FIŠER Frensis Konroj

RUT FIŠER JE ROĐENA 1946. I UDOVICA JE NATANIJELA FIŠERA STARIJEG , I MAJKA NEJTA, DEJVIDA I KLER. STROGO VASPITANA, RUT NIKAD NE POKAZUJE OSEĆANJA ILI SE BAREM TRUDI DA BUDE HLADNA SVE DOK NE EKSPLODIRA PRED SVIM UKUĆANIMA.

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

Oseća se osujećeno zato što je mladost provela podižući decu, koju je rađala od svoje devetnaeste godine. Rut je u konstantnom sukobu sa sestrom Sarom, umetnicom čiji životni stil ne odobrava smatrajući je „previše slobodnom“.

138

Nasuprot svojoj sterilnoj i ucveljenoj pojavi, Rut je varala Natanijela sa frizerom Hajramom, s kojim je nakratko okončala vezu dok je žalila za suprugom, ali ju je nešto kasnije nastavila. Njen sledeći izabranik je vlasnik cvećare u kojoj se zaposlila, Nikolaj. Međutim, ni s njim nije bila ništa srećnija, jer se ispostavilo da je Nikolaj sa njom samo zbog griže savesti, jer ona čini sve što može za njega.

Nakon raskida sa Nikolajem i Lizinog nestanka, Rut upoznaje šizofrenog geologa Džordža Siblija i ubrzo se udaje za njega, ali docnije saznaje dosta toga neprijatnog o njemu, kao što psihoze i opsesije vezane za nuklearnu apokalipsu zbog koje gradi sklonište, više žena od kojih se razveo ali o kojima nije govorio, kao i sin koji se iznenada pojavljuje. Pošto ne može više da se nosi sa Džordžovim vizijama i napadima panike, nagovara ga da se podvrgne terapiji elektrošokovima, koja rezultuje gubitkom pamćenja. Posle određenog vremena posvećenog negovanju Džordža, Rut se lagano udaljava od njega i naposletku razvodi. Posle smrti svog starijeg sina Nejta, Rut najzad odlučuje da se opusti i krene da živi punim plućima, i odseli se kod svoje sestre i njene drugarice Betine. panije Fišer i Dijaz (čiju je polovinu prethodno kupio njihov partner Riko) od Brende i Rika, i vraćaju joj ime Fišer i sinovi..

serije.plus.in.rs


KLER FIŠER Lorin Embrouz

KLER FIŠER JE NAJMLAĐA OD TROJE DECE BRAČNOG PARA FIŠER I JEDINA KOJU OTAC TESTAMENTOM NIJE UKLJUČIO U NASLEĐE FIRME.

oblike a uvek levitirala jeste sa Brendinim bratom Bilijem, čiji je bipolarni poremećaj uništio njihovu vezu.

Od samog početka serije pratili smo njene ispade, bilo da je u pitanju konzumacija narkotika, alkohola, izlaženje s lošim momcima ili, vrlo često, sve to odjednom. I pored toga što je preterano opsednuta sobom, uvek se našla članovima porodice kada su bili u krizi. Imala je poseban odnos s ocem, jer mu je uprkos nestašlucima uvek bila mezimica.

Sve vreme studija, Kler je razvijala ljubav prema fotografiji i, bez obzira na osporavanja, uspela je u nameri da izloži i proda neka od svojih dela. Kratko se zabavljala s advokatom Tedom, republikancem, kog je ostavila i preselila se u Njujork. Takođe, ovo je prvi put da se Kler odvojila od svoje porodice i, naravno, nikad se nije vratila.

Po prijemu na studije umetnosti, počela je da se zabavlja s Raselom, dečkom čiju je seksualnost poljuljao Olivije, profesor slikarstva, koji je prethodno koketirao s oboma.

Prva njena veza koju vidimo u seriji jeste s problematičnim dečkom Gejbom, koja se brzo raspala, ali ona koja je menjala

139


BRENDA ČENOVIT

Rejčel Grifits BRENDA ČENOVIT JE ROĐENA 1969. GODINE, A U SERIJI JE UPOZNAJEMO KAO DEVOJKU SA KOJOM JE NEJT IMAO SEKSUALNI ODNOS U AVIONU, DOK SU LETELI IZ SIJETLA U LOS ANĐELES. Njeni roditelji su bogati psihijatri, koji su razvedeni, ali ona je i dalje bliska sa svojom majkom Margaret, koja pored problema s alkoholom i muškarcima ima i lične psihičke probleme, tako da se neretko Brenda nalazila u ulozi psihijatra.

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

Brenda je pak veoma nesigurna u sebe, jer je prate traume iz detinjstva, a ponajviše knjiga nastala na osnovu praćenja njenog odrastanja, jer je i pored toga što su je smatrali genijem imala simptome raznih mentalnih poremećaja. Celog života se starala o svom bratu Biliju, koji pati od bipolarnog poremećaja, tako da nije imala prostora da izgradi sopstveni život. Njihov odnos je često bio na ivici incesta. Nakon što je počela da se zabavlja s Nejtom, Bili je u više navrata ometao njihovu vezu, sve dok na kraju nije postao nasilan. Brenda je uspela da ga hospitalizuje, a svoju depresiju je pretočila u kreativnost pišući sopstvene memoare. Nakon nekog vremena provedenog u konvencionalnoj vezi sa Nejtom, Brenda se sprijateljuje s prostitutkom koja radi sa bogatijim klijentima i uz nju otkriva da ima neostvarene seksualne fantazije. Isprva samo koketira, a potom se upušta u seksualne odnose sa strancima. Nejt je ostavlja, a ona napušta Los Anđeles da bi potražila pomoć, kako po pitanju svog poriva za seksom tako i po pitanju konzumacije narkotika.

140

Brenda se vraća u Los Anđeles zbog bolesnog oca i miri se sa Nejtom, s kojim ostaje u drugom stanju i najzad stupa u brak. U toku njihovog braka, Nejt se zbližava sa Megi, kćerkom svog očuha, sa kojom vara Brendu i neposredno pred smrt joj saopštava da želi razvod. Šest nedelja kasnije, Brenda na svet donosi bebu po imenu Vila i postaje samohrana majka.

serije.plus.in.rs


GEJB

Erik Belfor

GEJB JE KLERIN DEČKO U ZAVRŠNOJ GODINI GIMNAZIJE. NAKON ŠTO JE CELOJ ŠKOLI RAZGLASIO DA SU SPAVALI ZAJEDNO I DA JE ISPUNILA FETIŠ SISANJA NOŽNOG PALCA, KLER IZ OSVETE KRADE STOPALO JEDNOG MRTVAKA IZ PODRUMA SVOJE KUĆE I STAVLJA GA U ŠKOLSKI ORMARIĆ. Njihov raskid traje sve do pogibije njegovog brata, za čiju smrt roditelji krive Gejba. Premda je oduvek bio sklon ispadima i zavisnik od narkotika, Kler je verovala da mu može pomoći, ali je on konstantno zloupotrebljavao njeno poverenje. Posle niza neuspelih pokušaja veze i prijateljstva, njih dvoje su prekinuli svaki kontakt i sudbina njegovog lika se samo nazire kroz Klerine maštarije na kraju pete sezone, gde ona ima viziju Gejbove smrti i njegovog susreta s davno preminulim bratom.

141


Foto: HBO Pressroom hbo.rs

FEDERIKO DIJAZ 142

Fredi Rodrigez

FEDERIKO DIJAZ, ILI RIKO, ZAPOSLEN JE U FIRMI FIŠER I SINOVI, I POMAGAO JE NATANIJELU FIŠERU DOK OVAJ NIJE PREMINUO. KASNIJE JE OSTAO DA RADI S DEJVIDOM, PA I NEJTOM, OD KOJIH JE U JEDNOM TRENUTKU ZBOG FINANSIJSKE KRIZE KUPIO DEO FIRME, KAD JU JE PREIMENOVAO U FIŠER I DIJAZ. Riko se bavi restauracijom i balsamovanjem tela pre sahrane. Od svog posla je napravio pravu umetnost, uspevajući da dotera čak i najunakaženija tela. Oženjen je Vanesom, s kojom ima dvoje dece. Kao i svaki brak, i njihov je prošao kroz krizu kada ju je Riko prevario, nakon čega ga je ona privremeno izbacila iz kuće. Po pomirenju, a nakon Nejtove smrti, Dejvid i Kit otkupljuju deo firme Fišer i Dijaz i vraćaju joj prvobitni naziv, dok Riko i Vanesa otvaraju sopstvenu firmu u istoj delatnosti.

serije.plus.in.rs


KIT ČARLS

Metju Sent Patrik KIT JE POLICAJAC I PARTNER DEJVIDA, S KOJIM JE NERETKO RASKIDAO ILI BIO U OTVORENOJ VEZI. ROĐEN 1968. GODINE, JEDAN JE OD RETKIH OTVORENO GEJ POLICAJACA PRI LOSANĐELESKOM ODREDU. Nekoliko puta je raskidao sa Dejvidom, prvi put zbog medicinskog tehničara Edija, sa kojim takođe raskida jer želi da se brine o svojoj sestričini Tejlor, pošto je njena majka, Kitova sestra, ovisna o drogama. Kit se miri sa Dejvidom I, po hospitalizaciji njegove sestre Karle, njih dvojica započinju proces usvajanja. Zbog porodičnih tenzija Kit postaje sve napetiji, što dovodi do incidenta na radnom mestu, posle čega Kit daje ostavku i šalje Tejlor kod svojih roditelja, njenih babe i dede, a da se prethodno nije posavetovao sa Dejvidom. Vidno uznemiren ovim događajima, Dejvid predlaže Kitu da idu na zajedničku terapiju, ali to ne uspeva, i Kit ponovo ostavlja Dejvida. Pronalazi novi posao kao telohranitelj pop zvezde Selest, koja ga kasnije zavodi i sa kojom stupa u seksualni odnos. Dok je Kit bio na tromesečnoj turneji sa Selest, Dejvid napadnu i opljačkaju. Kit dolazi da vidi o čemu se radi, pošto mu je i dalje stalo do Dejvida. Njih dvojica su ponovo u vezi, ovog puta otvorenog tipa, ali obostrano neverstvo stvara napetost, a posebno strah kod Dejvida da će ga Kit opet ostaviti, ali sada zbog Selest. Kit i Dejvid na kraju odlučuju da zasnuju porodicu, pri čemu Kit favorizuje surogat-majku, a Dejvid usvajanje. Kako je ceo plan sa surogat-majkom propao, njih dvojica usvajaju dvoje dece, braću, i udružuju ušteđevinu kako bi otkupili firmu Dejvidovog oca i ponovo je preimenovali u Fišer i sinovi.

143


NATANIJEL FIŠER STARIJI Ričard Dženkins

144

serije.plus.in.rs


Natanijel Fišer gine na samom početku serije, ali ga viđamo gotovo u svakoj epizodi u toku svih pet sezona, jer se članovima porodice prikazuje kao duh, kritikuje ih, savetuje, ismeva ili im pak služi kao rame za plakanje. Iako nije fizički prisutan, sve vidi i sve zna. Osnivač je pogrebnog preduzeća Fišer i sinovi i bio je u braku sa Rut sve do svoje smrti.

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

Rut je na njega gledala kao na osobenjaka i ne baš požrtvovanog muža i oca, iako se kroz flešbekove u toku serije vidi da je imao izgrađene odnose sa svoje troje dece. Osim toga, jako je pomogao Riku, kome je ponudio posao u svojoj firmi kada je Rikova majka došla da ugovori sahranu svog supruga, Rikovog oca.

145


KAKO I KADA SU OTIŠLI NA “BOLJE MESTO”?

146

serije.plus.in.rs


Nejt umire 2005, u petoj sezoni, nakon drugog napada, neposredno pošto su mu doktori saopštili da će se za nekoliko nedelja oporaviti.

Dejvid umire 2044, na porodičnom okupljanju, dok mu se ukazuje Kitova vizija.

Kit 2029. godine pogine na zadatku, tako što ga upucaju iz automobila.

Kler umire 2085, u svojoj sto prvoj godini, kao uspešan fotograf.

Riko umire 2049, na krstarenju, od srčanog udara, u svojoj sedamdeset petoj godini.

Rut umire 2025, u bolnici, pored svog poslednjeg supruga Džordža, u svojoj sedamdeset devetoj godini.

Brenda umire 2051. godine, od starosti, u Domu za stare, u osamdeset drugoj godini života.

Foto: HBO Pressroom hbo.rs

U jednoj od najemotivnijih zaključnih scena svih vremena, ova serija nam je omogućila da, makar na trenutak, zavirimo i u budućnost likova koje smo tokom godina zavoleli. Oni su “na onaj svet” ispratili mnoge prijatelje, poznanike i klijente, a mi smo ispratili njih…

147


148

serije.plus.in.rs


149

GDE SU OVI GLUMCI DANAS?

Foto: HBO Pressroom hbo.rs


PITER KRAUZE Piter je rođen 1965,a pre uloge Nejta, imao manje role u serijama Sajnfeld (Seinfeld), Beverli Hils (Beverly Hills, 90210) i Sibil, na setu koje se upoznao sa Alanom Bolom – tvorcem serije. Posle Dva metra pod zemljom, pojavio se u seriji Dirty Sexy Money, dok je 2010. godine dobio glavnu ulogu u seriji Parenthood, koja se i dalje emituje na NBC-iju i u toku je četvrta sezona. Osim televizijskih projekata, Krauze se pojavio i u filmu Trumanov šou, a nedavno smo ga mogli videti i u filmu Beastly. Sa bivšom devojkom ima jedanaestogodišnjeg sina, dok je trenutno u vezi sa Loren Grejem, koleginicom iz serije Parenthood.

150

serije.plus.in.rs


KIT ČARLS

Majkl je dobio ulogu Dejvida pošto ga je predložio Sem Mendez (sa kojim je sarađivao tvorac serije Alan Bol). Iako je imao više iskustva u pozorištu, prihvatio je ulogu koja mu je kasnije donela brojne nominacije za nagrade kao što su Emi ili pak Nagrada udruženja glumaca. Godinu dana po završetku serije Dva metra pod zemljom, Majkl je prihvatio ulogu u seriji Dekster, koja i dalje traje, a čija osma sezona treba da počne na leto 2013, par meseci ranije nego što je očekivano. Majkl je bolovao od raka, te je Zlatni globus za ulogu u Deksteru primio sa kapom na glavi jer je u toku 2010. izgubio kosu usled hemoterapije. Nekoliko meseci kasnije konstatovano je da je izlečen.

Foto: FOX ICB

Bio je dva puta oženjen, glumicama Ejmi Spenger i Dženifer Karpenter, ali se razveo od obe.

151


FRENSIS KONROJ Pre serije Dva metra pod zemljom, Frensis Konroj se pojavljivala u filmovima kao što su Zaljubljivanje, Miris žene, Besani u Sijetlu i Sobarica s Menhetna. Nakon ove serije ostvarila je nekoliko manjih rola u filmovima Žena mačka, Avijatičar, Prodavačica i Čovek od pruća. Sada, u svojoj pedeset devetoj godini, najpopularnija je po ulozi u FX-ovoj seriji Američka horor priča (American Horror Story) gde je tumačila sobaricu Mojru. Pridružila se i drugoj sezoni te serije, koja se trenutno emituje. Njen televizijski angažman je takođe raznovrstan, budući da se s vremena na vreme pojavljuje u epizodama serija kao što su Red i Zakon, Očajne domaćice, ER, Reži me, Kako sam upoznao tvoju mamu i druge.

Foto: FOX ICB

Godine 2004. Frensis je dobila Zlatni globus za ulogu Rut u seriji Dva metra pod zemljom.

152

serije.plus.in.rs


LORIN EMBROUZ Pre uloge Kler, ova tridesetpetogodišnja glumica pojavila se u seriji Red i zakon, i filmu In and Out, ali ju je uloga u ovoj seriji proslavila. Kasnije su usledile uloge u mnogobrojnim nezavisnim holivudskim filmovima i u najnovijem TV filmu Koma, koji je producirao Ridli Skot. Studirala je operu, a udata je za profesionalnog fotografa Sema Hendela, s kojim ima šestogodišnje dete.

153


REJČEL GRIFITS Rejčel Grifits rođena je 1968. u Australiji. Ova filmska i televizijska glumica je vrhunac svoje karijere doživela pre tumačenja lika Brende, u filmu Hilari i Džeki, za koji je bila nominovana za Oskara. Pre Dva metra pod zemljom, mogli smo je gledati u filmovima Mjurielina svadba, Venčanje mog najboljeg druga, a posle ove serije u filmovima Blow i Ned Keli, i seriji Braća i sestre (Brothers & Sisters). Nominovana je za tri Zlatna globusa, od kojih je osvojila jednog, za ulogu Brende u prvoj sezoni ove serije.

Foto: NBC Universal

Grifitova je već deset godina u braku s australijskim umetnikom Endruom Tejlorom, s kojim ima troje dece. Poslednju ulogu je ostvarila u australijskom TV filmu Podzemlje: Priča o Džulijanu Asanžu.

154

serije.plus.in.rs


ERIK BELFOR Erik Belfor je rođen 1977. u Los Anđelesu, te se moglo i očekivati da će bar pokušati da se otisne u glumačke vode. Pre ove, gledali smo ga u serijama Dosonov svet, Neš Bridžis, Čikago houp, ali i u filmu America’s Sweethearts, pored Džulije Roberts i Ketrin Zite Džons. Nakon uloge u Dva metra pod zemljom, pojavio se u seriji 24 sata, ali su mu najzapaženije ostale role u rimejku Teksaškog masakra motornom testerom, iz 2003, kao i u SyFy seriji Hejven, koja je i dalje aktuelna, a jesenas i obnovljena za četvrtu sezonu.

155


PR AVI FI L M SK I M AGA ZI N

08 FEBRUAR 2013 cinema.plus.in.rs

ŠVARCI SE VRATIO:

ŠKI MU RE UM SE DA N DA R BA DO A RIC MA I CA IVI PREMIJERE: VRELA SRCA


TV GUIDE 159


Džordan (Crossing Jordan) Fox Life, četvrtkom u 21.50h Domaći start: 28.02.2013. IMDB ocena: 6.8

Skandal (Scandal)

Universal Channel, utorkom u 21.20h Domaći start: emitovanje u toku IMDB ocena: 7.5 Svi imaju tajnu, a Olivia Poup je svoj život posvetila gradnji imidža državne elite i skrivanju njihovih tajni ispod tepiha. Cenjena, ali istovremeno stroga, Olivia, bivša savetnica za medije američkog predsednika, odlazi iz Bele kuće kako bi osnovala vlastitu agenciju za krizni menadžment. Nadala se kako će početi novo poglavlje u svom životu – profesionalno i privatno – ali čini se da ne može da prekine sve veze sa svojom prošlošću.

Misterije Hejvena (Haven) Scifi, nedeljom u 21h Domaći start: emitovanje u toku IMDB ocena: 7.4

Serija prati samouverenog FBI agenta, Odri Parker, sa izgubljenom prošlošću, koja stiže u svoj rodni grad Hejven , gradić u državi Mejn, na rutinski zadatak. Uskoro, pokazuje se da je njen instinkt za rešavanje misterija dobrodošao nakon što otkrije da je, naizgled uspavani gradić, u stvari služio kao mesto u kome se skrivaju ljudi sa natprirodnim talentima.

Seksi i genijalna, ona je veštak za sudsku medicinu iz Bostona. Uprkos šarolikoj karijeri, za dr Džordan Kavano ne postoji ništa što može da je zaustavi u rešavanju slučajeva. Džordan je izgubila posao forenzičkog patologa u bostonskom odseku za sudsku medicinu jer je njena strast prema rešavanju slučajeva ubistava često išla dalje od stola za obdukciju. Mnogo godina kasnije, stari saveznik spasava Džordan od terapije za obuzdavanje besa koju je naredio sud u Los Anđelesu i vraća je na stari posao u Bostonu. Džordan je i dalje svojeglava, nestalna i ume da gnjavi, ali uprava to toleriše jer dobro radi svoj posao. Ona i njen otac, bivši bostonski detektiv sa mrljom u karijeri, često zajedno rešavaju slučajeve koristeći igru “uživljavanja u lik” koju igraju od njenog detinjstva. Ono što motiviše Džordan u životu i karijeri je zločin koji je najduže rešavala - ubistvo njene majke.

Duval i Moreti (Duval et Moretti) TV Pink 2, radnim danima u 19h Domaći start: emitovanje u toku IMDB ocena: 2.8

Duval i Moreti su policajci, ali i nerazdvojni prijatelji koji rade pođ pođstvom Palome Ruiz, komesara „gvozdene ruke“. Iako su uvek zavodljivi, na momente nesmotreni i ponekad smešni, Duval i Moreti su uglavnom odlični panduri. Ova francuska serija nije direktna licenca, ali je inspirisana serijom Starski i Hač (Starsky & Hutch).

Očajne domaćice (Desperate Housewives) Fox Life, utorkom u 21.50h Domaći start: 05.02.2013. IMDB ocena: 7.3

Svemu dobrom jednom dođe kraj, a u poslednjoj sezoni ove popularne serije, ulozi su viši nego ikad! Očajne domaćice su dobile Zlatni globus za najbolju TV seriju 2005. i 2006. godine. To je sapunica koja se prikazuje u udarnom terminu i daje zaista moderno tumačenje rečenice “živeli su srećno do kraja života”. I u osmoj sezoni pokojna Meri Alis Jang nastavlja da nas vodi kroz živote svojih prijateljica iz Visterija Lejna, Suzan Delfino, Linet Skavo, Bri Van de Kamp i Gabrijele Solis. Na početku poslednje sezone domaćice pokušavaju da zataškaju ubistvo koje se desilo u finalu prethodne... S ovim omiljenim junakinjama uzbuđenje je zagarantovano!

160

serije.plus.in.rs


TV GUIDE KA! U R O P E PR

Osveta REVENGE Emili Torn je kao tajanstveni došljak oborila Hamptons s nogu prošlog leta. Ona izgleda kao druželjubiva i prefinjena “devojka iz susedstva”. Njen neverovatni šarm i velikodušnost otvorili su joj vrata u privatnim krugovima džet-seta u Hamptonsu. Ipak, Emili Torn nije onakva kakva izgleda: krijući se iza lažnog identiteta, ona je žena koja ima samo jedan cilj - osvetu. Emili se vraća da dovrši ono što je započela u prvoj sezoni. Saznala je da je njen otac ubijen, da joj je majka još živa i da se zavera nije završila sa Grejsonovima. Ostala su samo pitanja koliko daleko zavera ide i šta će Emili usput otkriti..?

Foto: FOX ICB

Fox Life utorkom u 20.55h Domaći start: 05.02.2013.

161


PRIJAVI SE NA NAŠU MEJLING LISTU ako želiš da budeš među prvima koji čitaju svaki novi broj naših magazina!

PRIJAVA

162

serije.plus.in.rs


Foto: MCF

ĐANGOVA OSVETA

163


164

Foto: Tuck


RADNJA FILMA „ĐANGOVA OSVETA“ JE SMEŠTENA NA JUGU AMERIKE, DVE GODINE PRE POČETKA GRAĐANSKOG RATA. Đango je rob, koga surova prošlost i iskustvo sa prethodnim vlasnicima dovodi licem u lice sa nemačkim lovcem na glave, dr Kingom Šulcem. Neobični Šulc pridobija Đanga uz obećanje da će ga osloboditi nakon hvatanja braće Britl, mrtve ili žive. Nakon uspešne misije, Šulc je primoran da pusti Đanga. Iako Đango, vešt i sposoban lovac, njegove misli su sve vreme usmerene na spašavanje Brumhilde, supruge koju je davno izgubio u trgovini robljem.

SVE O FILMOVIMA SAZNAJTE U PRAVOM FILMSKOM MAGAZINU cinema.plus.in.rs www.facebook.com/cinemaplusmagazin www.issuu.com/serijeplus/docs/cinemaplus04

165


"Alone, bad. Friend, good." -Bride of Frankenstein, 1935.

LETâ&#x20AC;&#x2122;S BE FRIENDS :) Tweet po tweet...

twitter.com/cinema_magazin twitter.com/serijeplus


Borivoje Naumovski

Foto: TV B92

borivoje.naumovski@serijeplus.com

168

serije.plus.in.rs


INBETWEE

BORBA MOZGOVA

NAPOMENA: OVO SU MIŠLJENJA JEDNOG PLAVUŠANA O VAŠIM MOŽDA OMILJENIM SERIJAMA, STOGA NIJE PREPORUČLJIVO DA IH SHVATITE OZBILJNO. AKO NISTE SPREMNI DA SE SUOČITE S MALO GLUPOSTI, POGLEDAJTE PRETHODNU ILI SLEDEĆU STRANICU, PA SE ČITAMO NEKI DRUGI PUT, KAD BUDETE MANJE OSETLJIVI. Svi smo imali bar jedan čuveni dan kada se s posla vratiš mrtav umoran, s ukupno dve direktive: pod jedan, jedi, ne dok se ne najedeš nego dok ne počneš da mrziš samog sebe, i pod dva, pusti korenje na kauču. Najbolji deo mog radnog dana je oduvek bilo lenjo popodne u kome mogu potpuno neiskreno da sažaljevam „one nesrećnike“ koji rade drugu smenu. Korak po korak, umetnost lenčarenja sam pretvorio u remek-delo potpunog odsustva mozga, sve dok nisam odlučio da u popodnevno izležavanje uključim i daljinski upravljač. Od kanala do kanala, sve je manje onih TV serija koje se slažu s mojom politikom „bez mozga“. Možda ima veze s tim što sam plav, ali stvarno mi nije jasna iznenadna popularnost „pametnih“ holivudskih ikona moderne televizije. Od relativno komičnih serija u kojima će prosečan gledalac shvatiti tek svaku petu referencu, pa do brda noviteta i repriziranih klasika na temu forenzike koje prosečnog gledaoca mogu detaljno da nauče kako funkcioniše um ubice, provlači se jedno jedino pitanje: „Šta se dogodilo sa zabavom?“ Istina, Štreberi (Big Bang Theory) uspešno su popunili onu prazninu koju imamo već nekoliko godina, od kako su se 2004. završili Prijatelji (Friends). Međutim, nakon što najmanje

osam sati provedem frenetično ispunjavajući zadatke i naloge na poslu, pazeći na svaku sitnicu, poslednje što treba jeste da provedem dvadesetak minuta nad činjenicom da me doktor Šeldon Kuper otvoreno proziva kako sam glup. A ako mi mišljenje samo jednog doktora nije dovoljno, uvek se mogu vratiti modernom klasiku i zatražiti mišljenje ozloglašenog Hausa. Ili ne. Pokušao sam da izbegnem poučno-zabavne serije, stvarno jesam. I zakucao se na već pomalo isuviše prominentnom duelu forenzičara. Hajde što su atraktivne i inteligentne (kombinacija za instant ljubomoru, zar ne?), ali mi mozak doktorki Džordan Kavano i Megan Hant nije najjasniji. Kako dve izuzetno lepe i inteligentne žene završe okružene leševima? Šta je puklo u glavi? U svakom slučaju, atraktivne i mlade ili starije i iskusne... Izbor je samo gledaočev, s identičnim rezultatom. Osećam se glupo što ne uspevam da ih sustignem u trci za ubicama. Da se ne lažemo, postoji i ona druga strana medalje – serije koje su toliko prizemne da bukvalno čujem zapomaganje svog koeficijenta inteligencije, koji sa svakim minutom odumire. Premda je stekla izuzetnu popularnost, serija Dva i po muškarca (Two and a Half Men), na primer, nikad mi nije bila smešna. Pokušao sam. I svaki put sam se samo iznervirao. O rijalitijima (nakašljaću se značajno na Majke plesača, koje su ozbiljni udar na moj vikendposao) tek neću ni da počinjem, urednik mi nikada neće dati dovoljno stranica. Zdrav i jednostavan humor je, kao zaseban brend televizijske produkcije, na samrti. Posle kultova kao što su Očajne domaćice (Desperate Housewives), Vil i Grejs (Will and Grace) ili Malkolm u sredini (Malcolm in the Middle), program je postao nešto više mračan, nešto otvorenije sarkastičan, nešto malo više spreman da „prozove“ svoju publiku. A u snažnoj borbi da ostane relevantan, ponovo je rekreirao mozak. Što nikako nije loše. Samo je postalo najbitnije, ponekad i bitnije od zabave. Dajte mi Vesele sedamdesete (That 70’s Show) ili Porodičnog čoveka (Family Guy), serije koje će uvek biti jednostavne i bliske prosečnom gledaocu i, u trenucima popodnevne dokolice, najdalje moguće od suvišnog razmišljanja.

169


Branislav VilotijeviÄ&#x2021;

Foto: TV B92

branislav.vilotijevic@serijeplus.com

170

serije.plus.in.rs


INBETWEE

NA VELIKOM PLATNU I MALIM EKRANIMA HOLIVUDSKE PREMIJERE, CRVENE TEPIHE, GLAMUR I MRAK BIOSKOPSKIH SALA JUNACI NAMA OMILJENIH FILMOVA ZAMENILI SU ZA UŠUŠKANI AMBIJENT TOPLE DNEVNE SOBE. OSVOJIVŠI FILMSKI HOLIVUD, NAŠI JUNACI SU POSTALI ZVEZDE POLICIJSKIH TV SERIJA.

DEJVID KARUZO (1956) Debitovao je u filmu Oficir i džentlmen, a nakon toga ganjao Stalonea u prvom delu filma Rambo. Potom je zablistao u krimiću Kralj Njujorka (1990). Igrao je u Njujorškim plavcima (NYPD Blues), a pritom snimio filmove poput Poljubac smrti i Besan pas i Glori. Ipak, najveću popularnost je stekao, ulogom Horejšij Kejna, u sad već završenoj franšizi Istražitelji iz Majamija (CSI: Miami). Za ovog forenzičara/policajca/detektiva nije bilo nerešivog zločina.

Veliko platno zamenili su malom kutijom, ali slobodno možemo reći da nisu pogrešili, a vi ćete se sigurno složiti s listom glumačkih veličina koju ćemo vam predstaviti. Zajedničko im je to što su zaduženi za rešavanje najmračnijih zločina, čuvanje reda i mira, i to što rade u ime zakona i naroda.

LORENS FIŠBURN (1961) O njemu nije potrebno previše pričati. Od mladalačkih dana u Apokalipsi danas (još 1979.), pa opet kod čuvenog Kopole u Rumble Fish, Koton klubu i Kamenim vrtovima, stekao je holivudsku slavu i poštovanje. Usledile su uloge u filmovima Kralj Njujorka, Pravedan cilj, Otelo, Konačni horizont, a potom i trilogija Matriks. Ulogu Rejmonda Lengstona u seriji Mesto zločina prihvatio je na nagovor producenata (verovatno i zbog visine honorara), ali možda i kao izazov. Naime, njegov lik je trebalo da podigne gledanost nakon odlaska Vilijama Petersena. Kao specijalni gost pojavio se u obema franšizama koje su nastale iz originalne serije.

VILIJAM PETERSEN (1953) Bio je Vil Grejem, čovek koji je u filmu Lovac na ljude iz 1986. prvi jurio Hanibala Lektora na velikom platnu, dok je u krimi-filmu Živeti i umreti u LA, iz 1985, tumačio lik Ričarda Čensa; ipak, svima nama je najpoznatiji kao Gil Grisom, glavni forenzičar iz serije Mesto zločina (CSI). Grisom je zaljubljenik u bube i larve, koji sa svojim timom otkriva krivce pre svega zahvaljujući klikerima (u glavi). Njegov lik pratili su veliki rejtinzi, pa su producenti bili na velikim mukama kada je odlučio da posle devet uspešnih sezona napusti seriju. GERI SINIS (1955) Premda je karijeru započeo na daskama koje život znače, sa Džonom Malkovičem, Geri se publici predstavio i kao glumac u filmovima kao što je Forest Gamp, gde je igrao pored Toma Henksa. Ulogom vojnog invalida poručnika Dena u ovom filmu zaradio je 1995. nominaciju za Oskara. Sa Henksom je sarađivao i u filmu Apolo 13, potom je bio loš momak u filmovima Brzi i mrtvi, Otkup, Zmijske oči i Igre jelena, dok se u Misiji na Mars ponovo vinuo u svemir. I tako sve do 2004, kad se i on zatekao na Mestu zločina, ali u Njujorku. S Horejšijom, kolegom iz franšize Majami, zajedničkim je snagama rešio mnoge zamršene zločine na relaciji Majami-Njujork.

KIFER SADERLEND (1966) Poslednjeg s ove liste, glumca koji nije igrao ni u jednoj verziji Mesta zločina, upoznali smo kao sina glumačkog asa Donalda. Međutim, naslednik je rano izašao iz tatine senke. Filmovi kao što su Izgubljeni momci, Mladi revolveraši, Tanka linija smrti, Nekoliko dobrih ljudi i Nestajanje, obezbedili su mu sigurno mesto među velikim filmskim glumcima. Na televiziji se nije oprobao kao forenzičar, ali je zato bio federalni agent Džek Bauer u akcionoj megahit seriji 24. Njegov je zadak bio da za dvadeset četiri sata spase Ameriku od terorističkih, bioloških i bombaških napada.

171


http://www.pravac.com


REBA

OSTVAREN KANTRI SAN 173


174

serije.plus.in.rs


Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

KADA SU REBU MEKINTAJER, KANTRI PEVAČICU I GLUMICU, SVOJEVREMENO PITALI U ČEMU JE TAJNA NJENOG USPEHA, ODGOVORILA JE: „DA BISTE USPELI U ŽIVOTU, POTREBNE SU TRI STVARI – HRABROST, SMISAO ZA HUMOR I SNOVI OD KOJIH NIKAD NE TREBA DA ODUSTANETE.“ U NJENOM SLUČAJU, OVAJ RECEPT SE POKAZAO KAO PUN POGODAK. Od devojčice koja peva američku folkmuziku na takmičenjima u rodeu, stigla je do titule najboljeg ženskog kantri vokala i trostrukog platinastog albuma. Tu su takođe i brojne nagrade i nominacije za nabolju televizijsku glumicu u sitkomu koji se zove, ni manje ni više nego – Reba. A kada dođeš do toga da, uz sve lične i porodične trijumfe, imaš i sopstveni sitkom (i to ne jedan nego dva, pošto je krajem prošle godine startovao sitkom Malibu Country, u kome Reba Mekintajer takođe tumači glavnu ulogu), reklo bi se da si poprilično uspeo u životu.

HAOS KAO STALNI ČLAN PORODICE Neko bi u ovakvoj situaciji priznao poraz, jer mu se život srušio kao kula od karata. Ali ne i Reba. Ona navlači na lice osmeh koji je hajlajt čitave serije i odlučuje da ponovo pohvata konce svog života. Rebina svakodnevica je haos u kome se ona odlično snalazi i pliva s takvom lakoćom da se čovek zapita ne drži li možda u tašni flašu nečega žestokog da joj pomogne da pregura dan. A Rebin dan izgleda otprilike ovako: Mir i tišina su misaona imenica i traju vrlo kratko, ako ih uopšte ima. S troje dece u kući, od kojih je najmlađi Džejk (Mič Holman) zainteresovan samo za igru, kćerka Kira (Skarlet Pomers) mrzi ceo svet, a najstarija Šajen (Džoana Garsija) očekuje dete sa svojim priglupim dečkom Vanom (Stiv Haui), Reba ima vrlo malo vremena za odmor. Da bi bio blizu Šajen i njihove bebe, Reba poziva Vana da se useli kod njih, svesna činjenice da Van, osim što igra

Foto: FOX ICB

DA BISTE USPELI U ŽIVOTU, POTREBNE SU TRI STVARI – HRABROST, SMISAO ZA HUMOR I SNOVI OD KOJIH NIKAD NE TREBA DA ODUSTANETE

Serija Reba započela je 2001.godine i trajala je punih šest sezona. Uvodna špica prikazuje nasmešenu damu kratke crvene kose, koja kao da nas poziva da joj se pridružimo. U pozadini je vesela melodija čiji stihovi opisuju suštinu radnje serije, o samohranoj majci koja se bori da održi svoju porodicu srećnu i na okupu uprkos svakodnevnim nedaćama. Ta prosečna, samohrana majka troje dece je Reba Hart (Reba Mekintajer), čiji život je sve osim prosečan. Reba živi srećno u svom ušuškanom svetu u predgrađu Hjustona, ukrašenom belim drvenim ogradama, sve do trenutka kad je muž ostavi zbog svoje mlade trudne asistentkinje. Da sve bude još gore, u isto vreme i Rebina sedamnaestogodišnja kćerka priznaje da je trudna.

175


fudbal za školski tim i nada se stipendiji, nema baš mnogo ambicija u životu. U susednoj kući žive Rebin bivši muž Brok (Kristofer Rič) i njegova trudna žena Barbra Džin (skraćeno zvana B. Dž., odnosno Bidžej) koju tumači Melisa Paterman. Njih dvoje su vrlo često u Rebinoj kući, što ih sve skupa čini jednom ogromnom disfunkcionalnom porodicom – koja opstaje uprkos svemu. Glava porodice je upravo Reba, koja svojim temperamentom i oštrim humorom koji nikog ne štedi uspeva da gospodari situacijom. Reba je klasičan porodični sitkom s naglaskom na porodične vrednosti i neguje tip humora koji se neće svima dopasti. Međutim, za poruku koju Reba upućuje gledaocima nikako se ne može reći da je prevaziđena. A to je – svi za jednog i jedan za sve. Da ne bi sve ostalo na gegovima i dosetkama, kroz radnju se provlači i dublja pouka i upozorenje. Šajen i Van su stereotip nezrelog tinejdžerskog para koji je upao u nevolju. Njihova situacija se ni u kom smislu ne izvrgava ruglu i, sem povremenih šala, uglavnom služi kao tiha opomena na posledice neodgovornog ponašanja. Reba je zabavan šou, u isto vreme dramatičan, duhovit i dirljiv u opisivanju zgoda i nezgoda jedne neobične teksaske porodice. Lako ćete se navući na ovaj sitkom ali, ne zavaravajmo se, teško da je posredi serija koju biste gledali po nekoliko epizoda u nizu, napeto očekujući razvoj događaja, jer, realno, i nema događaja koji bi trebalo da se razviju. Nosilac radnje je Reba Mekintajer i bez njene harizmatičnosti ova serija bi se utopila u moru sličnih zapleta. Čitava atmosfera je neopterećujuća i asocira na sunčano letnje poslepodne, kome nedostaje samo osvežavajuća limunada pa da osećaj bude savršen. A serija Reba je upravo to – osvežavajuća limunada ili, ako hoćete, udoban par starih kaubojki kojima se uvek rado vraćamo.

REBA JE ZABAVAN ŠOU, U ISTO VREME DRAMATIČAN, DUHOVIT I DIRLJIV U OPISIVANJU ZGODA I NEZGODA JEDNE NEOBIČNE TEKSAŠKE PORODICE. 176

serije.plus.in.rs


177


ZVEZDANA KAPIJA SG-1 178

serije.plus.in.rs


Foto: NBC Universal

KULTNA SERIJA PROSEト君E GLEDANOSTI 179


Foto: SBB

IDEJA JE BILA JASNA: UZETI ORIGINALNI FILM I PROŠIRITI GA. UMESTO JEDNE DALEKE PLANETE, NEKA IH JE NA HILJADE, DESETINE HILJADA.

180

serije.plus.in.rs


Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

FILM ZVEZDANA KAPIJA (STARGATE) IZAŠAO JE 1994. BIO JE TO PERIOD DEVEDESETIH, KADA JE SF BIO VRLO POPULARAN, A KURT RASEL DEO HOLIVUDSKOG KREMA. FILM JE POSTIGAO ZAVIDAN USPEH U SAD, ALI I ŠIRE, I NIJE PROŠLO MNOGO VREMENA A PRONELA SE PRIČA DA STUDIO MGM PLANIRA SNIMANJE TV SERIJE NA ISTU TEMU. ČUVŠI TO, PRODUCENTI BRED RAJT I DŽONATAN GLASNER SU NEZAVISNO PONUDILI SVOJE USLUGE I MGM JE ODLUČIO DA IH OBOJICU ANGAŽUJE. NASTALA JE SERIJA KOJA ĆE ČITAVIH DESET SEZONA BORAVITI NA TELEVIZIJI (1997-2007) I SADRŽATI PREKO 200 EPIZODA. IZNEDRIĆE NEKOLIKO SPINOFOVA (ATLANTIS, UNIVERZUM, INFINITY) I TV FILMOVA (ARK OF TRUTH, CONTINUUM) I OSVOJIĆE MILIONE GLEDALACA NE SAMO U SAD NEGO I U EVROPI, AUSTRALIJI I KANADI. Prvih pet sezona serije emitovao je Showtime, dok je pet preostalih preuzeo Scifi. Iako je spadala u najgledanije programe na ovim televizijama, Zvezdana kapija SG-1 nikad nije gospodarila rejting listama. Svake nedelje je pred TV ekranima okupljala 2 do 3 miliona gledalaca. Pored toga, prava za emitovanje ove serije su otkupljivana širom sveta, što joj je, kao i desetogodišnje trajanje, osiguralo kultni status. SG-1 je ime tima, tj. ime koje će dobiti tim poslat kroz kapiju u originalnom filmu. Od prvobitnog sastava su ostali samo pukovnik Džek O’Nil i Danijel Džekson (koje su u filmu glumili Kurt Rasel i Džejms Spejder). Oni će, zajedno s kapetanom Samantom Karter i Tilkom, predstavljati uzdanicu programa SG. Ideja je bila jasna: uzeti originalni film i proširiti ga. Umesto jedne daleke planete, neka ih je na hiljade, desetine hiljada. Samim tim više vanzemaljaca, više neprijatelja i saveznika, i više svetova za istraživanje, u šta se članovi SG-1 tima uveravaju na samom početku. Ispalo je da je njihova zvezdana kapija povezana s kompletnom mrežom kapija na planetama širom galaksije (a i šire, kako će kasnije saznati). Takođe, na njihovu žalost, saznaju da je Ra iz filma samo jedan od Goaulda, koji se ljudima milenijumima predstavljaju kao rasa bogova, kao i da su svi podjednako arogantni i okrutni. A za razliku od Raa, imaju mnogo više fanatičnih vojnika i daleko opasnije „igračke“.

Upravo će jedan od tih vojnika da se odmetne od svog gospodara. Tilk će u Taurijima (kako se po legendi zovu ljudi s matične planete iliti Zemlje) videti moguće oslobodioce miliona potlačenih pod Goauldima, među kojima su i njegova braća Džafe (robovi/ratnici od kojih su sačinjene vojske lordova Goaulda). Tokom godina pratili smo tim kako istražuje nebrojeno mnogo planeta. Nailazili su na društva različitog stepena razvoja (najčešće nižeg). Nailazili su na saveznike u borbi protiv Goaulda (pobunjenike Tok’Ra, tehnološki moćan Asgard), ali i na nove neprijatelje (Replikatore). S vremenom u igru ulaze i Rusi, kada se na Zemlji pronađe još jedna zvezdana kapija. Javljaju se i posebne interesne grupe koje žele da iskoriste znanje i tehnologiju programa SG (NID – National Institute for Defense). Od ostalih vanzemaljaca izdvajaju se i napredni Tolani koji na prvi pogled žele da pomognu ljudima, ali se ispostavlja da se njihovi ciljevi ne razlikuju bitno od ciljeva lordova Goaulda. Negde na polovini serije saznajemo o Drevnima, prastaroj eteričnoj rasi koja je odavno evoluirala do te mere da je odbacila fizičko telo. Pre toga su, međutim, njeni pripadnici sagradili kapije i povezali svetove i, na ovaj ili onaj način, i dalje utiču na dešavanja u galaksiji. Danijel im se nakratko pridružuje, ali je ražalovan zbog mešanja u sukobe običnih smrtnika (tačnije, svojih nekadašnjih prijatelja). U svakom slučaju, još od treće sezone, a pogotovo u drugom delu serije, vaznesenje Drevnih biće nešto na šta će se više puta vraćati. Razuzdana evolucija neće zaobići ni Replikatore. Od mašina što liče na mehaničke paukove prerašće u bića slična ljudima ali daleko superiornija i bez trunke emocija (osim njihove pete verzije, koja će postati tragičar svoje vrste). Da Goauldi ne ostanu bez svog razvijenijeg primerka, pobrinuo se Anubis. Ovaj poluvazneseni Goauld će se posle dugog odsustva pojaviti i uzdrmati status kvo među svojim sunarodnicima. Svojom nadmoćnom tehnologijom zavladaće nad ostalim lordovima i naposletku krenuti na Zemlju. Spas dolazi u vidu tajnog Drevnog oružja ispod arktičkog leda (koje će SG-1, naravno, aktivirati u poslednjoj sekundi). Taman kad izgleda da je sve rešeno (Anubis je poražen, Replikatori su uništeni i Goauldi nemaju ni delić moći kojom su nekad raspolagali), pojavljuju se Ori, zli blizanci Drevnih. Ori smatraju da vaznesenje ne podrazumeva i prosvetljenje, tako da zavet Drevnih da se neće mešati u živote „nižih“ bića za njih ne važi. Ori zahtevaju apsolutnu odanost svojih podanika, tako da se, posle Goaulda, Džafe, ljudi i ogroman broj drugih ponovo nalaze na udaru lažnih bogova. Arktičko oružje ovaj put nije dovoljno, pa Danijel i ekipa moraju da krenu u potragu za oružjem koje su Drevni davno, baš zbog ovoga, sakrili po galaksiji. Mičel i Vala se pridružuju timu SG-1 dok O’Nil postaje komandir programa SG.

SVE OVO, KAO I POVREMENI IZLETI U PROŠLOST / BUDUĆNOST / PARALELNE DIMENZIJE, SADRŽANO JE U VIŠE NEGO IMPRESIVNIH 214 EPIZODA SERIJALA ZVEZDANE KAPIJE SG-1. Autori su inspiraciju izvlačili iz bogate mitologije starih civilizacija. Pre svega je prisutan staroegipatski panteon, a kasnije i nordijski, dalekoistočni, feničanski i dr. Razne legende, uključujući i arturi-

181


janski mit, našle su, u ovom ili onom obliku, mesto u velikom broju epizoda. S druge strane, autori su malo zakazali kad je trebalo da stvore profil nekog naroda „od nule“. Kad su sami izmišljali istoriju, verovanja ili razvojni put neke nove zajednice, bilo je dosta pojednostavljivanja. Svi su bili pripadnici istog naroda, govorili su istim jezikom (engleskim!?) i imali su ista verovanja. Kad je i bilo neke podele, preovladavali su generični nazivi, kao što su Severna alijansa, Pogranične kolonije ili neka federacija. Očigledno je da na drugim planetama nije prisutan različitost kao na Zemlji, što je i razumljivo, jer su Goauldi otimali čitave zajednice i prebacivali ih na druge svetove (a i ko bi smišljao složenu istoriju, kulturu ili, ne daj bože, jezik za svaki narod s kojim SG-1 dođe u kontakt). Druge zamerke? Pa, ima ih. Za deset godina štošta ti zapadne za oko, ali možda najviše to što dolazak SG tima na neku planetu skoro uvek izazove neke katastrofalne promene. Retko kad SG-1 stigne na neki svet, istraži ga, popriča sa stanovništvom (ako ga ima) i vrati se kući; često dođe do promene statusa kvo koji vlada stotinu ili hiljadu godina, neretko s razornim posledicama (pobune, kulturološka revolucija, tektonski poremećaji koji će pokidati planetu na komadiće, itd.). Ovo ni u kom slučaju ne treba shvatati ozbiljno. Zvezdana kapija SG-1 tu je pre svega zato da bude zabavna. Kada je Ričard D. Anderson (Džek O’Nil) prihvatio da igra u seriji, jedan od uslova je bio da i ona i njegov lik budu mnogo vedriji od izvornog filma. Prenebregnite nekoliko stvari i to što svi u galaksiji besprekorno govore engleski, i uživaćete u sjajnoj hemiji koja vlada među članovima SG-1 tima – jer, to je suština serije. Kroz deset sezona provlačile su se mnoge teme, kao što su tolerancija, neobuzdani tehnološki razvoj, neukrotivost ljudskog duha, kao i ne tako suptilno aludiranje na verski fundamentalizam, ali pored svemirskih brodova, putovanja među zvezdama i svakojakih kul gedžeta, fokus je na odnosu među likovima. Njihovo drugarstvo je osnov serije i konstanta koja se provlači kroz svih deset sezona.

POSTOJI DOSTA SG TIMOVA (TOKOM SERIJE SE POMINJE NJIH DVADESET PET), ALI SAMO JEDAN JE SG-1, KOJI MU DOĐE KAO 63. PADOBRANSKA MEĐU SG TIMOVIMA. DŽEK O’NIL (Ričard Din Anderson) – Od samog početka u programu SG i vođa SG-1 tima. Pukovnik, kasnije general O’Nil, kao svaki pravi junak, u početku ne želi da učestvuje u tom napornom istraživanju svemira, rezervisan je i slobodno vreme mahom provodi sam. S vremenom pak prerasta u pravog vođu poznatog među prijateljima i neprijateljima, i dolazi na čelo programa SG. DANIJEL DŽEKSON (Majkl Šenks) – Takođe od samog početka prisutan u timu. Čovek od knjige, lingvista, arheolog i antropolog. U prvo vreme, nasuprot Džekovom pesimizmu, Danijel je večiti optimista i moralista grupe, s pomalo naivnim pogledom na svet. Međutim, sve to pada u vodu kad goauldski lord Apofis otme njegovu ženu Šaru. Tada umišljeni i pomalo trapavi Danijel postaje odlučan u nameri da vrati svoju dragu.

AUTORI SU INSPIRACIJU IZVLAČILI IZ BOGATE MI JE STARIH CIVILIZACIJA SVEGA JE PRISUTAN ST GIPATSKI PANTEON, A K I NORDIJSKI, DALEKOIS FENIČANSKI I DR.

SAMANTA KARTER (Amanda Tiping) – Drugokomandujuća u SG-1. Astrofizičar i sertifikovani genijalac. Pametna, vredna i hrabra, morala je u više navrata da donosi teške odluke dok je muški deo tima bio zauzet. Iako ne baš tipična lepotica koje

182

serije.plus.in.rs


NE PROPUSTITE!

Radnim danom u 17.10h na kanalu Scifi

Foto: SBB

U ITOLOGIA. PRE TAROEKASNIJE STOト君I,

183


Foto: FOX ICB

184

serije.plus.in.rs


viđamo na malim ekranima, Sem je za tih deset godina bila na meti udvaranja mnogih muškaraca, vanzemaljaca, humanoidnih replikatora, itd. TILK (Kristofer Džadž) – Fizički najimpozantniji član tima, ali i mnogo više od toga. On je Džafa – tih, snažan i plemenit, pravi samuraj sveta SG. Ne priča mnogo, ali i ne mora; jedan njegov pogled dovoljno je rečit. DŽONAS KVIN (Korin Nemec) – Punopravni član tima samo u šestoj sezoni. Zauzeo je Danijelovo mesto pošto je ovaj naprasno evoluirao među Drevne (tj. kad je Majkl Šenks nakratko napustio Zvezdanu kapiju jer je smatrao da njegov lik nije dovoljno iskorišćen u seriji). Ostatak tima prihvata sa zadrškom Kelovnijanca s planete Langare; ipak, on brzo uči i uklapa se u tim, ali Danijel se posle jedne sezone vraća među niža bića, a Džonas se vraća na svoju matičnu planetu. KAMERUN MIČEL i VALA MAL DORAN (Ben Brauder i Klaudija Blek) – Pridošlice u programu SG (došli pravo sa snimanja Farskejpa). Deo tima od devete sezone, Kamerun preuzima vođstvo SG-1 od unapređenog Džeka i okuplja ostale članove koji su se u međuvremenu raštrkali po galaksiji. S druge strane, Vala je bivši lopov i prevarant, i njen odnos sa Zemljanima je na početku pomalo klimav. Ipak, svojim odlukama i požrtvovanjem, oboje će se dokazati kao dragoceni članovi tima.

KO JE SVE PRETIO MIRU U NAŠOJ I OSTALIM GALAKSIJAMA?

REPLIKATORI – Automatizovane mašine, sastavljene od hiljada i miliona blokova, čiji je jedini cilj da se množe iliti replikuju. Nekada davno, Drevnima je bilo potrebno novo, efikasno oružje. Nastali su Replikatori i, po klasičnom „Frankenštajn“ scenariju, brzo su se oteli kontroli svojih tvoraca. Počeli su da se neobuzdano razvijaju i šire, prebacivali su se s planete na planetu i naposletku prešli u druge galaksije, gde su došli u kontakt s Asgardom, a kasnije i s ljudima. ORI – Pomenuli smo i Orije. Ova nekadašnja braća Drevnih su posle raskola krenuli drugačijim putem. Iskoristili su svoj napredak, moć i tehnologiju da porobe mnoge niže vrste. Osnovali su Religiju porekla (engleski „origin“, otud Ori) koja je svojim podanicima obećavala prosvetljenje, ali im je nudila samo ropstvo i na kraju smrt.

Foto: FOX ICB

...POVREMENI IZLETI U PROŠLOST / BUDUĆNOST / PARALELNE DIMENZIJE, SADRŽANO JE U VIŠE NEGO IMPRESIVNIH 214 EPIZODA SERIJALA ZVEZDANE KAPIJE SG-1.

GOAULD – Svaki parazit bi želeo da postane Goauld. Ova vrsta nalikuje malim zmijama i pošto uđe u ljudsko biće, potpuno ga preuzima. Pritom ljudsko telo stiče povećanu snagu, imunitet i produženi životni vek. Goauldima je ovo, zajedno sa naprednom tehnologijom koju su sami razvili ili oteli od drugih civilizacija, omogućilo da se predstavljaju kao bogovi. Po pravilu su ponosni, lukavi, ćudljivi i beskrajno arogantni – odlični primeri su Apofis, Sokar, Bal (zapravo, bilo koji od lordova Goaulda), kao i Anubis.

185


Foto: FOX ICB

186

serije.plus.in.rs


SENKE The Fades NEODOLJIVO JEZIVE SENKE

VEROVATNO BI BILO PREVIŠE ZA OČEKIVATI DA TV HOROR PRIKAŽE NEŠTO ŠTO NISMO VEĆ VIDELI, ALI PONEKAD SE, PRESLAGANJEM RECEPTA OD VEĆ POZNATIH SASTOJAKA, MOŽE BAREM STVORITI UTISAK DRUGAČIJEG. UPRAVO TO JE ONO ŠTO JE DŽEK TORN U SUŠTINI UČINIO STVARANJEM SERIJE SENKE (THE FADES), PRIKAZANE PREMIJERNO NA BBC AMERIKA POČETKOM 2012. OVA ZANIMLJIVA I DRUGAČIJA HOROR PRIČA STIŽE NAM USKORO NA LOKALNI FOX KANAL.

187


Foto: FOX ICB

POLA EPRESTANO MUČE NOĆNEM MORE O POSTAPOKALIPTIČNOM SVETU NASTANJENOM SENOVITIM STVORENJIMA

188

serije.plus.in.rs


Miloš Marinković

milos.marinkovic@serijeplus.com

NAJPOVRŠNIJI OPIS SERIJE GLASIO BI – SKINS POMEŠAN SA TORČVUDOM (TORCHWOOD). SERIJA SE FOKUSIRA NA SEDAMNAESTOGODIŠNJEG ŠTREBERA POLA, KOJI ŽIVI S MAJKOM I SESTROM BLIZNAKINJOM ANOM I POKUŠAVA DA PREŽIVI SREDNJU ŠKOLU PROVODEĆI VEĆINU VREMENA S NAJBOLJIM ORTAKOM MEKOM. Pola eprestano muče noćnem more o postapokaliptičnom svetu nastanjenom senovitim stvorenjima koja konstantno lutaju kroz kišu pepela što nikad ne prestaje. Njegov psihijatar tumači da problemi u prilagođavanju i te noćne more imaju veze s nedostatkom očinske figure. Međutim, u trenutku kad Polove noćne more počinju da postaju stvarnost, ispostavlja se da se on nalazi u središtu bitke između živih i „nemrtvih“. Ovi „nemrtvi“, nazvani „senkama“,zapravo su mrtvi koji su, iz bilo kog razloga, zarobljeni na ovom svetu i i ne mogu da ga napuste. U lancu događaja, Pol susreće Nejla, koji ga vrbuje u grupu ljudi s posebnim moćima, prozvanih Angelici, koji pokušavaju da spasu ljudski rod od desetkovanja od strane sve moćnijih „nemrtvih“. Iako Senke već duže vreme samo lutaju uokolo zastrašujući sve redom, nedavno su razvile smrtonosniju moć i moraju da budu zaustavljene! Pol postaje mesijanska nada sveta, ali se suočava s nizom problema dok pokušava da živi normalan tinejdžerski život i u isto vreme uči kako da koristi svoje posebne moći. Koliko god ovaj kratak opis deluje komplikovano, on predstavlja samo središnju radnju serije, koja se dodatno zapetljava rađanjem Polovog odnosa sa sestrinom prijateljicom Džej i nestankom Sare, supruge Polovog učitelja Marka.

NE PROPUSTITE!

Iako Polove noćne more izgledaju kao da su vaskrsle iz pedesetih godina prošlog veka i serijala o Flašu Gordonu karakterističnih za to vreme, najbolje scene su one u kojima učestvuju same Senke, što čitavu seriju čini slasno jezivom. I premda smo u opasnosti da zadobijemo trzajne povrede usled vratolomnih skokova radnje od Polovog adolescentskog života do njegovih susreta s Utvarama i nazad, konceptualno posmatrano, ovakav pristup na pametan način održava serijal dovoljno zastrašujućim, bez odlaženja u nepotrebne krajnosti.

Sredom u 22.50 na kanalu FOX

189


KRVAVA DRUŽINA UNIŠTENOG DETINJSTVA Happy Tree Friends Foto: Mondo Media

ONI SU SLATKI. ONI SU KRZNENI. ONI SU DRAGI. ONI SU KRVAVO OTELOTVORENJE SVAKE NAJMRAČNIJE UBILAČKE MISLI, S INTRIGANTNOŠĆU KOJA BI I KRALJEVE NAJBRUTALNIJEG HORORA NAVELA DA ZATRAŽU KESU ZA BLJUVANJE. I SKORO PUNU DECENIJU I PO ZLOSTAVLJAJU NAŠE SREĆNO DETINJSTVO.

192

serije.plus.in.rs


193


SREĆNI ŠUMSKI PRIJATELJI SU OD SAMOG POČETKA BILI VID ZABAVE KOJI NAŠI RODITELJI NISU ODOBRAVALI RANI DOMAĆI INTERNET MANIJACI VRLO DOBRO ZNAJU O ČEMU JE REČ. JEDINSTVENO „ČEDO“ TROJCA ANIMATORA ODRI ANKRUM, RODA MONTIHA I KENA NAVARA, VRO BRZO JE POSTALO JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SINONIMA KVALITETNE I BESMISLENE BRUTALNE ZABAVE POZNATE KAO „FLEŠ (FLASH) ANIMACIJA“. Za kratko vreme, od objavljivanja prve jednominutne epizode, Srećni šumski prijatelji postali su svojevrsna senzacija, koja mesečno broji u proseku preko petnaest miliona pregleda, i to samo posredstvom regularnog kanala Mondo Media. http://www.mondomedia.com/ U tek rastućem, privatnom interaktivnom centru sa samog kraja poslednje decenije XX veka, pravila nisu postojala i lako je bilo preterati u ime zabave. ZABAVA NA VRTEŠCI Bez pompezne najave, pilot-epizoda Srećnih šumskih prijatelja je osvojila kompjuterske ekrane širom planete. Prema sajtu kompanije Mondo Media, Montiho je 1999. godine začeo ideju ranom ilustracijom jednog od najpoznatijih likova serijala, žutog zečića Kadlsa (Cuddles), natpisom „Otpor je uzaludan!“ Da je bio u pravu, pokazuju milioni vernih pratilaca i fanova, godinama nakon što su Šumski prijatelji zauzeli svaki poznati medij.

Foto: Mondo Media

Koncept epizoda je veoma jednostavan. U svetu u kome najobičnija svakodnevna aktivnost ili socijalizacija može da krene morbidno naopako, živi malena družina preslatkih animiranih životinjica koje su, prema konceptu serije, istovremeno veoma krhke i, na sveopšti užas, suviše izdržljive. Epizoda počinje potpuno nevinim, čak dečjim prikazom drugarstva između nemuštih prijatelja (u gomilu besmislenih zvukova umetnuta je poneka jednostavna reč, dajući likovima psihološku dubinu infantilnosti), a završava se rasutim udovima, krvoprolićem, umirućim kricima i neizdrživim terorom.

194

Ono što je zapanjilo gledaoce, a što ih iz nedelje u nedelju neminovno vraća Srećnim šumskim prijateljima, jeste već pomenuta izdržljivost. Neretko bi neko od likova završio presečen na pola ili s pratećim prosipanjem organa, ali

Borivoje Naumovski

borivoje.naumovski@serijeplus.com

bi do poslednjih ostataka bio spreman da se bori za goli život, najčešće uvodeći fanove u novu seriju neverovatnih slučajnosti koja vodi ka neizbežnom. Kroz desetak sezona, životinjice su prolile par omanjih okeana krvi, nemilosrdno parirajući čuvenim opsesijama roditelja kasnog XX veka, „štetnim“ kompjuterskim igricama, s jednim jedinim ciljem – ubiti protivnika, i to što brutalnije i krvavije. KO SU PRIJATELJI? Parafraza svih naših zbirki plišanih igračaka iz detinjstva koje su žive (kako smo se potajno nadali kada smo bili deca) samo da bi bile raskomadane (što nismo mogli ni da sanjamo) otelotvorena je u nekoliko likova koji su doživeli da imaju jednu od najsnažnijih baza fanova poslednje decenije: Zec Kadls (Cuddles) – neretko prvi cilj kad su posredi krvava ubistva. Zašto? Zato što je zec. I nosi plišane patofne. Sa zekama! Medvedica Gigls (Giggles) – najtipičnija plišana igračka i ljubavni interes broj jedan. Roze medvedić s velikom mašnom boje krvi. Da, nagoveštaj je vrlo jasan. Medvedić Flipi (Flippy) – vijetnamski veteran (da, dobro ste pročitali) kome čak i pucanje kokica može izazvati flešbekove i pomračenja svesti u kojima se pretvara u ratnu mašinu. Zaplet – jasan. Dabar Tuti (Toothy) – Kadlsov najbolji prijatelj. Očigledno, podjednako drag cilj krvoprolića. Jelen Lampi (Lumpy) – ne baš najbistriji član družine. Veliki smotanko nenormalne snage. Najčešći uzrok masovnog sakaćenja. Verovatno zato i omiljeni lik fanova serijala. Veverica Petunija (Petunia) – Kako svaka „glavna cica“ ima svoju nešto ružniju prijateljicu, Petunija je sjajan privezak za Gigls. U zajedničkim epizodama, zadovoljenje „pravde“ se često odigra u Petunijinu korist... Ako je u stanju da živi sa činjenicom da svaki put unakazi svoju najbolju prijateljicu. Dabar Hendi (Handy) – šumski „majstor kvariša“, simpatični prijatelj kome ne želite da dozvolite da vam išta popravi, osim ako niste suicidni. Mravojed Snifls (Sniffles) – stereotipni prikaz školskog štrebera. Zaljubljenik u knjige i prirodne nauke, najčešća žrtva nemilosrđa sopstvene hrane.

serije.plus.in.rs


195


TRAČARA POD PALMA Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

AKO VAM JE KOJIM SLUČAJEM BILO ŽAO KADA STE ČULI DA SE SERIJA TRAČARA (GOSSIP GIRL) ZAVRŠAVA, ILI STE MOŽDA ČAK NEŠTO EMOTIVNIJE PODNELI EMITOVANJE POSLEDNJE EPIZODE OVE SERIJE, VAŠIM PATNJAMA JE DOŠAO KRAJ, JER OVA POZERKA SE SELI – U AKAPULKO! Dobro, šalu na stranu, niko od likova iz sada već završene, kultne, šest sezona (pre)duge tinejdž serije ne seli se u bukvalnom smislu reči, ali sâm koncept dobija priliku da se oproba i u nešto drugačijem okruženju. Zvanična licenca serije Tračara, pod nazivom Gossip Girl: Acapulco, pod dirigentskom palicom Pedra Toresa i strogom kontrolom produkcije The CW, započela je vrlo agresivnu online kampanju, mada zvanično emitovanje počinje tek na jesen. Kako se na prvi pogled čini, likovi se zovu drugačije, ali veoma liče na aktere originalne serije, pa je jasno na koju kartu će igrati ova „tropska“ varijanta. „Zamenili smo Menhetn nečim sasvim drugačijim, tropskom egzotikom, da tako kažem, ali ova drama nije izgubila baš ništa od svojih čari. Veoma sam uzuđen!“, naveo je Tores u izjavi za medije. Mada nije prvi pokušaj jedne zemlje da lokalizuje tračarenje, spletke i skandale bogate elite i njihovih razmaženih naslednika, mora se priznati da se Gossip Girl: Acapulco više od svih dosadašnjih licenci oslanja na originalnu seriju i samim tim ima najviše šanse za globalni uspeh. Turska varijacija na temu, Küçük sirlar (doslovno, Male laži) podseća na Tračaru, ali samo suštinski, dok zaplet funkcioniše kudikamo drugačije; za najavljenu kinesku verziju, China Girl, čak nije sigurno da li će se raditi po licenci ili će samo biti „inspirisana“ originalnom Tračarom. Uzevši u obzir popularnost koju je Tračara imala na TV Prva, samo je pitanje kad ćemo čuti informacije o snimanju domaće – legalne ili nelegalne – varijante ove serije. Je l’ to neko pomenuo Ivu Štrljić? www.youtube.com/watch?v=aG3MoCnnbf4

196

serije.plus.in.rs


AMA

197


Madvedići Pap i Kab (Pup & Cub) – Pap je slika i prilika ponosnog oca. Činjenica da prečesto nenamerno „presudi“ svom sinu Kabu ne čini ga ništa manje ponosnim ocem. Jež Flejki (Flaky) – uprkos popularnom mišljenju, Flejki jeste žensko. U šovinističkom svetu to objašnjava konstantnu opreznost (koja je najčešće košta glave) i učestalu hipohondriju. Krtica Mol (Mole) – (igra reči, eng. mole – krtica, mladež; prim. aut.) ne vidi dalje od nosa na kom ima mladež sa nenamernim kanibalističkim sklonostima. Naime, često se dogodi da ruka/noga/oko nekog od Molovih prijatelja završi na njegovom tanjiru. Kako je praktično slep... U redu, shvatili ste. Medved Disko (Disco) – kako i samo ime kaže, meda „zavodnik“ u odelu još više demodiranom od svojih zavodničkih metoda. Do sada nije omastio brke, ali je pola šume obojio svojom krvlju. Veverica Nati (Nutty) – hiperaktivna „krznena loptica“ kojoj, zbog dementne količine šećera koje unosi u sebe, preti tahikardija. Nati nikada dosad nije umro od šećerne bolesti, ali je preko trideset pet puta umro proganjajući svoju najveću ljubav – slatkiše. Vidra Rasel (Russel) – simpatični bledi pirat s dvema drvenim nogama i kukom umesto ruke... Da li se uopšte postavlja pitanje kako Rasel najčešće strada? Rakuni Lifti i Šifti (Lifty & Shifty) – žive u stilu „leva ruka, desni džep“. Ovi kradljivci ne prezaju pred opasnostima kad je posredi veća, bolja, skuplja krađa. I to odsustvo straha je ujedno i njihova propast.

Jelen Majm (Mime) – pantomimičar, jedini lik koji nikad ne daje glasa od sebe, što je posebno jezivo u dugim scenama njegove smrti u kojima je i dalje dosledan svojoj ulozi pantomimičara. Kro-mrmot (Cro-marmot) – blok leda i zaleđeni kromanjonac u njemu. I dalje jedna od najvećih misterija Srećnih šumskih prijatelja. Vrlo aktivan i agilan prijatelj, uprkos... pa, bloku leda. Leteća veverica Splendid – superheroj s manom... koja obično košta života sve njegove prijatelje. Ovčica Lemi i Gospodin Pikls (Lammy & Mr. Pickles) – predstavljeni tek 2010. godine, zalutala domaća životinjica s imaginarnim prijateljem, kiselim krastavčićem. Dosad ubila petoro, umrla samo jednom. IZVUCITE POUKU Verovatno jedan od najmanje primećenih „bonusa“ ove serije jeste poučni aspekt s morbidnom crtom. Naime, na kraju svake epizode je istaknuta pozitivna i kvalitetna životna poruka. Kako je ta poruka najčešće tematski usko povezana s prikazanim brutalnostima, dobija potpuno novu crtu. Međutim, sama za sebe može se smatrati izuzetno pozitivnom i kvalitetnom. Srećni šumski prijatelji su od samog početka bili vid zabave koji naši roditelji nisu odobravali. Što nije ni najmanje smetalo rastu tadašnje baze fanova (zahvalimo svim internet centrima). Od prelaska na MTV, popularnost crtaća Srećni šumski prijatelji je samo rasla. Nakon što je HBO Comedy zakupio nove sezone, može se reći da je retko koje dete iz devedesetih godina ostalo uskraćeno za priče s toplim krajem, pa makar ta toplina poticala od izmrcvarenog leša jednog od „prijatelja“ u plamenu.

Foto: Mondo Media

VEROVATNO JEDAN OD NAJMANJE PRIMEĆENIH „BONUSA“ OVE SERIJE JESTE POUČNI ASPEKT S MORBIDNOM CRTOM.

198

serije.plus.in.rs


199


HELIX vam predstavlja NAJKVALITETNIJA IZDANJA IZ POPULARNE NAUKE

PARALELNI SVETOVI Mičio Kaku

U ovom uzbudljivom putovanju kroz misterija kosmosa, poznati fizičar i autor bestselera kakvi su „Fizika nemogućeg“ i „Ajnštajnov kosmos“, vešto vodi nas u svet crnih rupa i vremeplova, višedimenzionalnih prostora i zajedno s nama istražuje primamljivu mogućnost postojanja paralelnih univerzuma. Kaku nas upoznaje s najnovijim inovacijama u teoriji struna i njenom poslednjem ovaploćenju, M-teoriji, koja kaže da je naš svemir možda samo jedan od mnogih u beskonačnom multiverzumu, tek jedan mehur koji pluta u moru beskrajnog mnoštva mehurastih svemira. Ako se dokaže da je M-teorija tačna, možda ćemo napokon naći odgovor na pitanje: “Šta se desilo pre Velikog praska?” Ovo je uzbudljiv i nezaboravan uvod u nove, najnaprednije teorije fizike i kosmologije od jednog od najcenjenijih glasova iz ove oblasti fizike.

202

serije.plus.in.rs


NAJBOLJI NASLOVI IZ POPULARNE NAUKE

www.heliks.rs


PRIZNAJEM, POPUSTIO SAM PRED NAVALJIVANJEM DOBRONAMERNIH PRIJATELJA. Ako me pamćenje dobro služi, bilo je to jednom prilikom u omiljenom sastajalištu beogradske „žanrovske mafije“ (kako je našu malobrojnu grupu s izvesnom privrženošću nazvala jedna druga, daleko bolje organizovana i promišljenija književna „glavnotokovska mafija“), to jest u čuvenom beogradskom irskom pabu „Tri šargarepice“ (The Three Carrots, kome tepamo od milja „Ojriš“). Inače, moja veza s ovim mestom seže daleko u prošlost, gotovo do samog njegovog osnivanja, ali o tome neki drugi put. Ovde ga je važno pomenuti zbog toga što – kad god sam tamo, uz ginis i vruće klupske sendviče – postanem sav sentimentalan i mekan, pa me nije teško nagovoriti na stvari od kojih bi se inače, u svakodnevnim okolnostima, prilično ustezao. „Neka tema tvoje nove tematske antologije budu vampiri!“, rekao je jedan od mojih manje-više stalnih saučesnika u književnim nepočinstvima ove vrste. Upravo sam bio najavio konkurs za treću takvu knjigu u „Paladinovoj“ biblioteci Fraktali, čija je tema bila smak sveta (antologija koja je 2011. ugledala svetlo dana pod naslovom Apokalipsa juče, danas, sutra), i sa drugarima sam razmatrao moguće teme za sledeće slične poduhvate. „Vampiri su u modi – vidi šta sve rade ovi klinci što se lože na Sumrak – dobićeš gomilu priča! A gde je tek Prava krv, Vampirski dnevnici... Osim toga, vampir je, što bi se reklo, naše gore list, tako da će tu biti sigurno tušta i tma dobrih tekstova...“ I sve tako. E sad: sâm sam već mnogo puta pisao o vampirima – toliko, čak, da sam se posle novele „Sveti rat“ zarekao da im se više neću vraćati i predočio sebi i svima koji su želeli da me slušaju kako posle nje nemam o vampirima više šta da kažem. Stoga sam znao da, ukoliko budem priređivao vampirsku antologiju, neću u njoj imati sopstvenu originalnu priču i u najboljem slučaju moći ću da priložim neku od već postojećih, tek koliko da knjiga ne prođe bez priređivačevog doprinosa. Isto tako, bio sam sumnjičav prema mogućnosti da me zatrpaju priče mladih i perspektivnih Edvardovih obožavatelja i obožavateljki, pošto inače zazirem od fenomena koji se u svetu naziva fan fiction: ne, ono što me je prelomilo da popustim bila je intrigantna mogućnost da od pripadnika književnog establišmenta u Srbiji i regionu dobijem priče koje će fenomenu vampirizma pristupiti na širi, kreativniji, žanrom nesputan način. I eto, uz gutljaj kao mleko gustog ginisa, doneo sam odluku zahvaljujući kojoj postoji ova knjiga. Šta se ispostavilo u međuvremenu? Fandom organizovan oko Sumraka raspao se i nestao, tako da od gomile priča mladih i perspektivnih horor-pisaca nije bilo ništa. Dobronamerne kolege žanr-mafijaši delimično su zakazali i neki od onih na koje sam ozbiljno računao ni posle više puta produžavanog roka za dostavljanje priča, nisu poslali svoj prilog, ostavivši me donekle na cedilu. Ali, trenutno najistaknutije stvarateljke i stvara-

oci na današnjoj domaćoj književnoj sceni bili su dovoljno zaintrigirani mojim pozivom da o vampirima pišu na netradicionalne načine, tako da slobodno mogu da kažem kako se priče koje sam od njih dobio ubrajaju među najbolje kratke prozne tekstove koje sam ikada pročitao. A to je, opet, za posledicu imalo daleko strožije kriterijume pri ocenjivanju, odabiru i sastavljanju ove antologije. Najzad, po dobro poznatom principu „nikad ne reci nikad“, ipak sam se i sâm ponovo latio pisanja o vampirima, tako da sam napisao ne jednu, već dve vampirske priče – sa protagonistima iz mog romana Čovek koji je ubio Teslu – od kojih se ovde pojavljuje jedna, dok će druga sasvim sigurno osvanuti kao ranije neobjavljivani bonus u mojoj sledećoj autorskoj zbirci. Pojavio se i tehnički problem, pošto je prispelo više od četrdeset priča, s izobiljem teksta, i taj problem me je nagnao da pomislim – a zatim i realizujem ceo „projekt“ u dva dela: pošto su dame ovaj put bile izuzetno aktivne, pomislio sam da zaslužuju posebnu knjigu za svoje priče, i otud U znaku vampirice, Ženske priče o krvopijama, dok su „muške“ priče sabrane, dakako, pod naslovom U znaku vampira, Muške priče o krvopijama. Reč-dve o samim pričama u „muškom“ tomu: Miomir Petrović je u svom prepoznatljivom raskošnom maniru opisao početak prave vampirske porodične crnotravske sage; Vasa Pavković nas podseća na jedno časno zanimanje koje se, nažalost, odavno pridružilo izumrlim zanatima i veštinama; Ilija Bakić piše o potrazi za stvarima koje je najbolje ostaviti na miru, u retko opisivanom baroknom periodu istorije naših prostora; Vule Žurić baca svetlost na tajnu koja je decenijama kopkala svu ovdašnju „decu komunizma“; Srđan Srdić nam predočava strašne opasnosti od povampirenja – fašizma; Zoran Pešić Sigma u nadrealnom i naučnofantastičnom ključu oslikava gladnu budućnost čovečanstva; Oto Oltvanji nas vraća u pred-tranziciono vreme diktature, dojče maraka, začetaka privatizacije i krvožednosti vladajuće klike; Filip Rogović objašnjava vezu između vampirizma i poezije; Đorđe Bajić otkriva priču o poreklu njegovog junaka, vampira Časlava, iz romana Ostrvo prokletih; Dejan Ognjanović pripoveda o incidentu negde u srpskoj generičkoj vukojebini, veran oprobanim postulatima horor žanra, uz ozbiljan klimoglav Klajvu Barkeru; Darko Tuševljaković, kao i u većini svojih drugih priča, govori o ljubavi i žrtvama na koje smo zbog ljubavi spremni; Marijan Cvetanović daje jezivi prizvuk pozdravu „Dobro jutro, Srbijo!“; Ivan Nešić se vraća na velika vrata u našu prozu ovim urnebesnim omažom njemu omiljenom Čarlsu Bukovskom; Damir Mikloš donosi fantazmogoričnu i ambiciozno razrađenu pripovest o dželatu vampira; Pavle Zelić nam dočarava veoma moguću blisku budućnost u kojoj će „izvor života“ postati – izvor smrti; Aleksandar Bjelogrlić poetično pripoveda o porodičnoj kletvi, a Aleksadar Žiljak je napisao izvrsnu samurajsko-feminističku priču, ako vam nije teško da nešto takvo zamislite; Boban Knežević se s uobičajenim podsmehom osvrnuo na fenomen raznih ovdašnjih turističkih događaja, „ijada“, kombinujući to sa klasičnom naučnom fantastikom kakvu je već decenijama teško pronaći u onome što važi za žanrovsku književnost; i konačno, priča moje malenkosti na neki način najavljuje sledeći moj roman smešten u „Teslaverzum“ ,i u njoj su prisutni akteri koji su imali prilično značajne uloge u Čoveku koji je ubio Teslu (uz kratko podsećanje: posredi je alternativna, pogodbena Srbija iz 1920, u ko-

joj je Nikola Tesla stvorio naučno i industrijsko carstvo, a od Beograda načinio centar progresa u Evropi). Sve u svemu, ove dve knjige donose obilje teksta, mnoštvo različitih glasova i stilova, i mnogo razloga da se zamislite o vampirima – ili definitivno odmahnete rukom i manete se ćorava posla. Sasvim dovoljno da ostanem sasvim uveren u to kako ponekad valja poslušati prijatelje, kao i da nikad – baš nikad – čovek ne treba sebi da veruje do kraja. Goran Skrobonja Beograd, 2012.


PALADIN.BEOGRAD@YAHOO.COM • WWW.PALADIN-BELGRADE.COM


Serije+ #13  
Serije+ #13  

Scifi Serije+ Besplatni online magazin o primetime TV serijama