Page 1

SEPTEMBAR 2013 serije.plus.in.rs

19

www.tracara.com

30

IMENA KOJA ĆETE UPAMTITI

IJAN ZIRING TORNADO AJKULA NAKON 90210!

DA LI JE OVO POVRATAK ALISE MILANO?

LJUBAVNICE


gde su...

šta rade...

Prvi srpski int


MI ZNAMO ŠTA DANAS RADE POZNATI.

nternet tabloid


102

PANDURI NOVAJLIJE Rookie Blue

13

148

Ljubavnice / Mistresses

King kao životni stil

MISTERIJE HEJVENA

3u1

TEMA BROJA 58 Dekster Poslednji rez

I <3 TV SKROBONJA

108 Okružen mrtvima Očarani mrtvima

SVEŽE OBOJENO

94 Most Konačno uspešan rimejk? 98 Nulti sat Časovnici, satovi i drugi čuvari vremena 100 Dracula Novo uskrsnuće krvopije 102 Panduri novajlije Konačno spremni! 106 The White Queen Kao Tjudori, ali ne baš

POD LUPOM

124 Carstvo poroka Krv, barut i viski

INTERVJUI

24 Ijan Ziring 28 Mark Fojerstin 30 Majkl Emerson 104 Misi Peregrim

Redakcija nije odgovorna za sadržinu oglasnih rešenja klijenata i partnera.


24

The Bridge

Ijan Ziring

MOST

INTERVJU

BROJ 19 SEPTEMBAR 2013 Osnivač i izdavač: GOODTIMES d.o.o. Glavni i odgovorni urednik: Marin Milosavljević urednik@serijeplus.com Grafički urednik: Miroslav Pavlović art@serijeplus.com Izvršni urednik: Mila Dimitrijević izvrsni@serijeplus.com Marketing i PR: Gdt Group marketing@serijeplus.com Lektura i korektura: Tanja Milosavljević Redakcija: Goran Skrobonja • J. Nikolić • Kristina Žic Lazar Kovačević • Viktor Vilotijević • Branislav Vilotijević • Saša Đorđević • Danilo Obradović Jovana Dimitrijević • Ivana Sandić Čedomir Markov

SADRŽAJ

32

1919

R 2013 EMBA SEPTserij s.in.rs e.plu 2013 SEPTEMBAR

serije.plus.in.rs

serije.plus.in.rs

Dizajn: GOODTIMES art studio dizajn@serijeplus.com

ra.com www.traca

www.tracara.com

Adresa redakcije: Kralja Uroša Prvog 8/25, Beograd Sajt: www.serijeplus.com Mejl: info@serijeplus.com FB/serijeplus @serijeplus CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 79 SERIJE + / glavni i odgovorni urednik Marin Milosavljević. - God. 1, br. 1 (nov. 2011) Beograd (Kralja Uroša Prvog 8/25) : Goodtimes, 2011- (Beograd: Politika). - 28 cm Mesečno ISSN 2217-7345 = Serije + COBISS.SR-ID 187516940

Tekst otkriva radnju unapred. Emitovanje poslednje epizode. Obrati pažnju!

30 30

IMENA KOJA ĆETE UPAMTITI ĆETE UPAMTITI IMENA KOJA

N ZIRINLAG IJAN IJAZIRING KU ADO AJ TORNADO TORNAJKULA NAKONNA90210! KON 90210!

DA LI JE OVO RATAK OVO DA LI JEPOV POVRATAK ALISE MILANO? ALISE MILANO?

LJUBAVNIC LJUBAVNICE

Naslovna strana: FOX ICB


REČ UREDNIKA

DANAS SAM GLEDAO POSLEDNJU EMITOVANU EPIZODU DEKSTERA. OK, jedno je definitivno – Zak Hamilton neće biti naslednik trona, mada je njegovim venama tekla čista krv „tamnog saputnika“. Ali kako će sada, aman, napraviti taj spinoff? I još bitnije pitanje – kako će završiti seriju?! Celu temu broja posvetilismo fantastično umobolnom Deksteru i istoimenoj seriji koju je pomenuti književnotelevizijski lik proslavio, ali ja i dalje ne mogu da mislim ni o čemu drugom. To bi stvarno moglo da mi pričinjava teškoće u pogledu produktivnosti do kraja septembra, kada se serija (istovremeno konačno i nažalost) završava. Uvek je tako – volimo i mrzimo TV serije koje traju godinama. Vezujemo se za likove, brinemo za njih, proklinjemo ih i bodrimo, a na kraju žalimo što nisu završili onako kako smo mi to želeli. S krajem Očajnih domaćica prošle i Dekstera ove godine, mogu da kažem da se za mene okončala jedna TV decenija – ona koja nam je donela revoluciju u pogledu toga kako se serijski program danas snima i promoviše; TV decenija koja nije bila savršena, daleko od toga, ali je imala hrabrosti da unese novine u produkciju i doprinela je da sada, kada se ovi projekti završavaju, počinju neki drugi, koji za protagoniste često imaju i proslavljena lica filmske industrije, a budžete po sezoni velike kao osrednji blokbaster. Uloga u TV seriji više nije kazna, dragi moji – postala je prestiž, a na tome, između ostalog, možemo zahvaliti i serijama kao što je Dekster. Broj pred vama je sveobuhvatan i obiman – bavimo se uvek zanimljivom jesenjom sezonom, koja sada već svom snagom kuca na vrata. Izdvojili smo trideset ličnosti koje će, kako se sada čini, obeležiti predstojeći TV period. Pričamo i o mnogim novim serijama i novim sezonama starih serija koje nam donose lokalni kablovski kanali – na samom vrhu ove liste u septembru su svakako Ljubavnice (Mistresses) i Panduri novajlije (Rookie Blue). Odaberite svoje favorite, sastavite listu serija koje ove jeseninećete propuštati, ali i onih kojima ćete makar dati šansu. Baš kao i ljudi, serije umeju da iznenade – na kraju krajeva, i one pričaju priču o ljudima, zato ih toliko i volimo. Do sledećeg broja, pozdravljam vas! Marin Milosavljević, glavni i odgovorni urednik

8

serije.plus.in.rs


This is us!

MARIN MILOSAVLJEVIĆ

MILA DIMITRIJEVIĆ

DANILO OBRADOVIĆ

… LENJIVAC. VELIKI. ROĐEN DA UDOBNO IZVALJEN NA TROSEDU GLEDA TV SERIJE ZAPADNE PRODUKCIJE, ŠETA PO DOBRO OZVUČENIM BIOSKOPSKIM SALAMA, ČITA BAŠ SVE STRIPOVE O SUPER-HEROJIMA, A NATERAN DA RADI. UREDNIK IZ LJUBAVI, MENADŽER IZ INATA, SPREMAN DA IGRA KAKO DRUGI SVIRAJU SVE DOK JE MUZIKA DOBRA. DIPLOMIRANI NOVINAR, EKSPERT NEKONVENCIONALNOG MARKETINGA I PIONIR ELEKTRONSKOG IZDAVAŠTVA U SVOJOJ ČARŠIJI.

... BOŠKOVA ĆERKA. ŽIVI ZA DOBAR SAUNDTREK, VOLI LEPE I BOGATE, NAŠMINKANU REALNOST I DOBRU SERIJU. FANTASTIČNI, NETOLERANTNI ORGANIZATOR. GAJI IZUZETAN PREZIR PREMA ŠTROKAVCIMA, ZAPUŠTENIM I DEPRESIVNIM LJUDIMA, ISFOLIRANIM SKOROJEVIĆIMA: KO SE PREPOZNAO KAO TAKAV, NEKA SLOBODNO PRESKOČI SVE NJENE TEKSTOVE. OSTALI NEKA JE POTRAŽE U STARZ HOLOU, KOD LORELAJ GILMOR NA TRAČU.

… NEKO KO PISKARA NEŠTO I NEKI SU UZELI ZA SHODNO DA TO OBJAVLJUJU. ONDA SU SE DRUGI POJAVILI KOJIMA SE TO DONEKLE SVIDELO PA GA ČITAJU (ILI MU SAMO POVLAĐUJU, ŠTO JE NEISCRPAN IZVOR NESIGURNOSTI ZA AUTORA)... GLEDA, ČITA, PIŠE, A SVE OSTALO NIJE ZA JAVNOST.

Glavni i odgovorni urednik

The Fall, inteligenti britanski procedural s divnom Džilijen Anderson u glavnoj ulozi! + Okružen mrtvima: Guvernerov uspon, knjiga koja nas vešto vraća na koren ludila jednog od najpopularnijih negativaca prošlogodišnje TV jeseni. Inferno Dena Brauna, ali isključivo domaće izdanje, čija puna cena iznosi 1890,00 dinara. Nema tu ni “P” od popularne književnosti, ako mene pitate.

Izvršna rednica

Ako se sa nostalgijom sećate sinhronizacije crtaća u 19:15, onda svi treba da pogledate Turbo puža, jer je konačno stigla dostojna zamena za Đuzu Stojiljkovića, Nadu Blam i Slavka Tatića. + Leto uz Pravu krv jedina opcija za dobro proveden odmor. Beogradska vrućina je podnošljiva samo uz lepljivu sparinu Luizijane. Ko hoće da gleda prljave kljakavce i bolesnu indijsku dečicu koja gladuju u favelama 2150. godine, neka zadrži Dejmonov Elizijum - ja ću svoje vreme ubuduće trošiti na nešto prijatnije. + Kada po peti put počne kulturna farsa od rijaliti programa Farma, vreme je da otkažem kablovsku pretplatu jer domaća televizija nije vredna moje pažnje. Universal i Fox nam svima bili u pomoći.

Novinar

Luter! Poslednja sezona je završena, ali još ćemo gledati Idrisa Elbu u ulozi izmučenog pandura. Sprema nam se film koji će nam pokazati ranije godine slavnog detektiva i možda otkriti kako je pomalo skrenuo sa pravednog puta (da nije, ne bi nam bio toliko zanimljiv, zar ne?) + Stiže septembar, a to znači samo jedno – počinju jesenje premijere! Lični favoriti: ekipa iz sunčane nam Filadelfije. Blago letnje razočaranje – Pod kupolom...


KRISTINA ŽIC

JOVANA DIMITRIJEVIĆ

DISKO KUGLAŠ

… BAKSUZNI GEJMER ČIJI LIKOVI SKORO NIKADA NE PREŽIVLJAVAJU. SKEPTIK SA SMISLOM ZA HUMOR, PUTUJUĆI FILOZOF U POTRAZI ZA PRAVOM FILOZOFIJOM . SMOTANA U DIJALOGU, SPRETNA U UNUTRAŠNJEM MONOLOGU. IMA RAZRAĐEN PLAN ZA ZOMBI APOKALIPSU I U VLASNIŠTVU JE JEDNE MAČKE.

… OSOBA S KOJOM JE PROBLEME NAJLAKŠE REŠITI POKLONOM: KNJIGOM ILI VENOM. POMAŽE I ČEŠKANJE KOSE. OBOŽAVA ŠETNJE, AKO NISU PO ŠOPING CENTRIMA. ZAMISAO DOBROG PROVODA JOJ OBIČNO UKLJUČUJE GITARU, KOJU VEĆ DUGO UČI DA SVIRA (NIKADA NEĆE NAUČITI). VEČITO U DRUŠTVU MUŠKARACA, A IPAK NE PODNOSI FUDBAL.

… MISTERIOZNA LIČNOST JOŠ MISTERIOZNIJEG RODA, BROJA I PADEŽA. VOLI TV, A JOŠ VIŠE BIOSKOP IAKO IM NAJČEŠĆE UDARA ČEŽNJU – KNJIGAMA. (ALI NE ONIM DEBELIM I PAMETNIM, NEGO KOJEKAKVIM.) RUKOVODI SE ZLATNIM GESLOM: SVAKO JE KRITIČAR, JEDINO SAM JA I KRITIČAR I MISTIČAR. SAMO ŠTO TO BOLJE ZVUČI NA NEKOM (ILI BILO KOJEM!?) DRUGOM JEZIKU.

Novinar

Septembar posvećujem Čistoj hemiji. Panduri i vampiri će morati da sačekaju. + Filmovi nisu samo holivudski blokbasteri. Za malo drugačiji pogled na ljubav i opsesiju pogledajte francuski film U kući (Dans la maison, 2013.) Sulejmanovo osvajanje domaćih TV kanala se nastavlja pa ko voli nek izvoli. + Vulverin je posustao, a ni Betmen više nikada neće biti isti. Čini mi se da vreme superheroja polako prolazi.

Novinar

Knjiga Enderova igra (Orson S. Kard). Poslužiće vam kao priprema za film koji nam stiže krajem godine i, što je najbitnije, podsetiti vas na to zašto uživamo u naučnofantastičnim knjigama. + Dexter. Poslednja sezona je u toku, a situacija najneizvesnija do sad. Ovo sačuvajte za večeri opuštanja kad ćete moći potpuno da se posvetite ovom šarmantnom ubici. Dance Moms, emisija za koju nikako ne razumem zašto još uvek postoji i zašto nije uništen svaki trag o njenom postojanju. Iskompleksirane mame i preslatke devojčice koje se trude da zadovolje majčine želje.

Kolumnista

The Exes – šta ću kad mi je ekipa iz 3. kamena od sunca srcu draga i mila, pa makar i desetkovana, a tema je večna i dovoljno duhovita da me sačuva od sna na tih pola čuke. Plus, tu je i onaj simpatični lik iz stažista. Za jedan nepretenciozni sitkom – sasvim dosta. + Curb Your Enthusiasm 8 - cinično, ironično, precizno seciranje pozadine Holivuda koje uvek prolazi, barem kod mene. Francuske forenzičarske serije/nije važno gde se emituju: razočaravajuće dosadna dinamika koja više podseća na statiku… ZzZzz.. A možda je to samo zato što gledamo potpuno nepoznate glumce u svim ulogama. A malo su i previše stilizovani za moj ukus, priznajem.

NATAŠA RISTIĆ

IVANA SANDIĆ

LAZAR KOVAČEVIĆ

… SVAŠTA, ALI NIJE RECIPIJENT VERBALNE PERFORACIJE KARAKTERA. FOTOGRAFIŠE, ČITA KNJIGE, OBOŽAVA FRP I ŽIVI SA PROGRAMEROM. VOLI SVE PSE, ALI SVOJE TELE NAJVIŠE. NE PODNOSI KIČ I STEREOTYPE, ALI VOLI DA KUVA. ONA JE SVAŠTA ZA MNOGE, A NEŠTO ZA POSEBNE.

... UVEK NASMEJANA I LEPO RASPOLOŽENA. STRASTVENI JE GLEDALAC SERIJA I FILMOVA. OBOŽAVA KUVANJE I UŽIVA U KUHINJI.

...BEŠTIJA KOJA VOLI DRUŽENJE U PRIRODI, SA KOJOM JE NEMOGUĆE ŽIVETI JER SVE MORA DA BUDE “POD KONAC”, RADOHOLIK, BUDUĆA RIJALITI ZVEZDA, BRSTI SALATE KAO KOZA I ŽIVOT NE MOŽE DA ZAMISLI BEZ INTERNETA.

Novinar

Instrumenti smrti, knjiga Kasandre Kler – Zato što treba biti spreman za film. + Instrumenti smrti FILM – Kad ste već pročitali knjigu red je da pogledate ekranizaciju. + Serija Skandal, jer mi nikako nije jasno kako ovo ostvarenje nisam pogledala ranije. Ne propustiti. Elizijum nije niti će ikada biti Distrikt 9. Imati to na umu!

Novinar

Novinar

Downton Abbey! Odlična serija koja će vas nasmejati i rasplakati. + Knjige iz serijala Pesme leda i vatre Dž. R. R. Martina. Štivo koje svi moraju da pročitaju.

Dijalozi u Devious Maids – kratki, jasni i gađaju posred centra! + Razgovor voditeljke BB, Džuli Čen i Erin, rasiste koja je poslednja napustila kuću BB. + Muzika iz serije Fosterovi.

Office US - ništa tu meni nije bilo smešno. Ili možda ja samo ne razumem ovu seriju

Raskid Bej i onog Indijanca iz serije Switched at Birth. + Promena imidža Hejden Panatijer – od devojčurka do… nečeg?! + Svaka epizoda The White Queen – potrošili brdo novca za snimanje, a ja potrošio deset sati života na ovu glupost.


LJUBISAV PANIĆ

MARKO KOVAČEVIĆ

BRANISLAV VILOTIJEVIĆ

… OSOBA KOJA ŽIVI OD KNJIGA, SERIJA I FILMOVA. NOVINARSTVOM JE POČEO DA SE BAVI PRE NEGO ŠTO JE DIPLOMIRAO ARHEOLOGIJU. OBOŽAVA NAUKU A PROSIPA CINIZAM U KNJIŽEVNIM I FILMSKIM KRITIKAMA IMA VELIKU ŽELJU DA NASTAVI DA SE BAVI FILMSKOM REŽIJOM, ŠTO JE ZAPOČEO KRATKIM DOKUMENTARNIM OSTVARENJIMA. DO TADA ĆE STATIRATI NA SNIMANJIMA SERIJA I FILMOVA.

… APSOLVENT PSIHOLOGIJE KOJI JE KASNO SHVATIO DA JE TREBAO DA UPIŠE KNJIŽEVNOST. VOLI DA PIŠE, PEVA I PLEŠE UZ FLORENCE AND THE MACHINE. PRIJATELJI MU POKLANJAJU SOVE SA PUTOVANJA. PREVIŠE CITIRA SERIJE.

… ZALJUBLJENIK U PUTOVANJA, DOBRU MUZIKU I ZEMUNSKI KEJ. NEKADA PRAVI TV MANIJAK, DANAS BACI POGLED S VREMENA NA VREME NA NEKE NOVE SADRŽAJE. DOBRE SERIJE SU MU OMILJENI SADRŽAJ VEĆ DESETAK GODINA!

Saradnik redakcije

Serija Hatfields & McCoys je prošlogodišnje kiss, kiss, bang bang čedo kanala History, koje je gotovo nepoznato ovdašnjim prostorima! + Elizijum je film koji pati od loše karakterizacije likova i gomile rupa u zapletu, ali samo sjajan reditelj kakav je Nil Blomkamp može i uz takve manjkavosti da servira odličan SF sa snažnom porukom. Sa rukom na srcu i srebrnim krstom oko vrata, priznajem da je posledja sezona Prave krvi bila mnogo bolja od prethodne. Ali, šta se desilo sa onom magičnom prvom sezonom u kojoj Suki, da izvinete, nije bila droca, Bil dosadan, a Lafajet i Tara svedeni na statiste? Da Džejson nije glup u svakoj sezoni, ne bih znao koju seriju gledam.

Saradnik redakcije

Poslednja sezona Futurame. Zoidberg je pronašao ljubav, tako da sad plačem zbog više stvari. + BBC-jev TV film Burton and Taylor, u kome Helena Bonam Karter igra Elizabet Tejlor. I da…predivna je. + Knjiga Nevernica od Ajan Hirsi Ali. Nem sam pred tolikom količinom bola, hrabrosti i dobrote.

Konačno sam krenuo sa davno započetom drugom sezonom Dekstera, taman pred završetak serije. Preporuka svima da je pogledaju, jer ubica nad svim ubicama ove godine secka poslednji put. + Veliki Getsbi, odličan film i odlična muzika. Izdvojio bih numeru Bang Bang koju izvode Will.I.Am i učesnice takmičarske emisije The Voice.

Ubeđen sam da je Met Groning, kada je pravio filmsku verziju Simpsonovih, ozbiljnije prišao Kingovoj knjizi nego što su producenti serije serije Pod kupolom.

Mrak film 5 je definitivno prvi film koji sam prekinuo da gledam i pre nego što sam počeo. Dao sam mu drugu šansu nakon par dana, ali bezuspešno. Ono što sam video je daleko od prva dva dela.

IVANA ČVOROVIĆ

NINA ŽDERIĆ

… REAKTIVNA STRUKTURA DOMINANTNE I VESELE LIČNOSTI KOJA SE NE PRONALAZI U PRAŠNJAVOJ REALNOSTI, TE STOGA BEŽI U VIRTUALAN SVET U KOME ISPOLJAVA SVOJE ZABRANJENE MISLI I DUBOKA OSEĆANJA POMOĆU TASTATURE I MIŠA. AMBICIOZNA NA POLJIMA DRUŠTVENIH NAUKA I UMETNOSTI, BEŽI OD BROJEVA, JEDNAČINA I TRAČEVA. HEDONISTA KOJI UŽIVA U TOPLINI ISKRENOG PRIJATELJSTVA I POPRILIČNO BILO ČEGA DRUGOG ISKRENOG.

… OSOBA KOJA UMESTO TROŠENJA VREMENA NA KORISNE STVARI, GLEDA SVE MOGUĆE I NEMOGUĆE SERIJE, A PONEKAD, SAMO PONEKAD, STIGNE I DA UČI (LAŽ, TO SE NE DEŠAVA). U SLOBODNO VREME, KOJE NEMA, VOLI DA SMARA PRIJATELJE PREPORUČUJUĆI IM NOVE ZARAZNE SERIJE I KNJIGE.

Saradnik redakcije

Iako obožavam leto, veoma se radujem oktobru koji donosi mnoštvo novih serija, poput The Originals čiju sam najavu gledala nekoliko puta. + Pesma iz trejlera The 100. Danima je tražim! A kako mi se čini, serija je poprilično interesantna. Letnje finale Slatkih malih lažljivica je uspelo, kao po običaju, da iskomplikuje stvari još više. Lakše bih rešila rubikovu kocku nego “misterije” u ovoj seriji.

Saradnik redakcije

Saradnik redakcije

Teen Wolf odbija gledaoce svojim imenom koje nije moglo biti gore, ali ima svoju priču i iz sezone u sezonu biva sve bolja (zato preživite prvu sezonu koja je ravna nuli naspram druge i treće). + The Fault in Our Stars, fenomenalna (i veoma tužna) knjiga kojom je Džon Grin još jednom dokazao zašto je najbolji. + Divergent, mlade autorke Veronike Rut, čiji je prvenac dostigao veliki uspeh. Ako ste voleli trilogiju Igre Gladi, ovo ćete obožavati The First Time, film u kom glavne uloge tumače Brit Robertson i Dilan Obrajan, pun je klišea, dosadnih likova i jednostavno spada u posebnu kategoriju loših filmova.

Budi i ti deo tima NAŠ TIM ČINE MLADI LJUDI. KREATIVCI, ENTUZIJASTI, PROFESIONALCI BEZ KOMPLEKSA I AMATERI S VIZIJOM. DA LI ŽELIŠ DA STVARAŠ NOVO, REGIONALNO NOVINARSTVO ZAJEDNO SA NAMA? POZIV JE UVEK OTVOREN UREDNIK@SERIJEPLUS.COM


HJU DENSI Hugh Dancy

PROFAJLERI Nakon što sam odgledao filmove, pročitao sam i sve knjige o Hanibalu. Toliko sam bio zaintrigiran, da sam počeo da čitam i stručnu literaturu koju je pisac Tomas Haris koristio u toku pisanja. Autori tih stručnih knjiga su stručnjaci u oblasti bihevioralne nauke i u stvarnosti su imali pacijente sa različitim oboljenjima. Pošto sam pročitao scenario za prvu epizodu, mučila su me brojna pitanja i nedoumice. Prizori nasilja su me šokirali, jer mi nije išlo u glavu da bi neko mogao da čini takva zlodela. Što sam više razmišljao o Vilu, to sam se više divio profajlerima, jer taj posao mogu da rade samo vrlo inteligentni i psihički jaki ljudi. Potrebno vam je mnogo volje da sve one odvratne stvari koje gledate u toku dana zaboravite i vratite se svakodnevici. BUNTOVNIK? Bio sam buntovan onoliko koliko to možeš biti u privatnoj školi u Engleskoj, a da te ne izbace. U suštini, nisam bio nešto posebno, samo klinac koga su tu i tamo uhvatili kako puši i pije sa društvom, pa sam morao da dobijem nekoliko packi. Zahvaljujući tome, prvi put sam se susreo sa glumom kad sam bio pubertetu. Pozorište je bilo predivno, odisalo je slobodom, jer je sve nestajalo čim bih kročio na scenu. A i bilo je devojčica iz druge škole, što je uvek veliki plus.

Ivana Sandić

ROMANTIKA Dok sam bio mlađi, smatrao sam da su knjige koje žene čitaju potpuna budalaština. Uvek postoje ON i ONA, i nešto se desi pa oni ne mogu da budu zajedno, ali ljubav ipak prevlada i sve legne na svoje mesto, i oni konačno mogu da žive srećno do kraja života. Pripremajući se za uloge, uzeo sam i pročitao nekoliko takvih knjiga. Krenuo sam od Džejn Ostin i završio sa knjigama Sofi Kinsele. O, koliko sam samo pogrešio što sam kudio te knjige. Za početak, prodate su u milionskim tiražima, uvek su vrlo lepo napisane, s mnogo opisa, a glavna junakinja vam uvek priraste za srce i morate je voleti. U suštini, svi muškarci su pročitali bar jednu takvu knjigu, čisto da bi videli šta čitaju žene u njihovom okruženju.

ivana.sandic@serijeplus.com

ČUDAK Vil Grejem je prepametan ali i neobično povučen čovek. Ne gleda ljude u oči, asocijalan je i ne želi da se uključi u normalne interakcije sa drugim ljudima. Možda je to njegov način da se zaštiti od svega lošeg i zlog što se dešava oko njega. Mada, sa druge strane, on je empata, tj. razume kriminalce i ono zbog čega su suštinski zli. Ima neverovatan duševni sklop i trebalo mi je dosta vremena da ga shvatim i da pravilno odigram lik.

12

serije.plus.in.rs


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

SERIJA DIVNIH ENTERIJERA Pilot (S01E01) Ono što će, pre nego i sami likovi, ostaviti pozitivan utisakna vas, jesu neverovatni enterijeri i pažljivo odrađena kostimografija. Četiri junakinje su veoma dobro situirane, profesionalno ostvarene u najvećoj meri u kojoj žene u njihovim godinama (kasne tridesete, čini mi se) mogu biti, što se sve vrlo lepo odražava na kuće/stanove u kojima žive, kao i radni prostor u kojem provode veliki deo dana. Lokacije su skupe, nameštaj je skup, dekorateri su očigledno bili skupi... Sve je skupo, uključujući i garderobu koju ove žene nose. Stičete nepogrešiv utisak da je neko vodio računa o svakom detalju, kako u pogledu toga štanoseglavne junakinje, tako i kada je reč o onome što ih okružuje. Sami dijalozi koje vode nisu paknešto što će vam baš oduzeti dah – pitki su i neobavezni, na trenutke ne baš prepuni potencijala, često dovoljno predvidivi da možete otići do toaleta i dok serija traje, ne čekajući reklamni blok. Naravno, od ovakve serije baš to i želimo – negde na pola puta između Očajnih domaćica (Desperate Housewives) i Seksa i grada (Sex and the City), ovo ostvarenje je namenjeno upravo onima koji traže četrdesetak minuta lagane zabave nedeljeno – all inclusive kartu u život žena koje na prvi pogled imaju sve, dok već na drugi shvatate da bi one baš sve to rado menjale za nešto drugo. Priča stara koliko i čovečanstvo, a ijednako popularna, zbog čega ovo nije prvi, a ni poslednji pokušaj njene televizijske komercijalizacije. The Morning After (S01E02) Nakon što ste pogledali prvu epizodu, profili četiri žene koje će nas voditikroz priču manjeviše su vam kristalno jasni. Alisa Milano, glavna zvezda ove serije – to je više nego očigledno i reći da je prva među jednakima bilo bi prilično rastezanje istine, jer ovde nema ni „J“od jednakosti –tumači Savanu, ženu od karijere koja

navodno radi na tome da uzdigne svoj život na sledeći nivo, a zapravo nije sigurna kako da suprugu (nekada navodno ludom&brzom surferu, a sada vlasniku restorana u razvoju) objasni da trenutnobaš i ne želi dete (barem ne sa njim, rekao bih), a još manje vremenski pažljivo programirani seks koji treba da posluži u tu svrhu. Dugogodišnja rutina, partner koga zahvaljujući potpuno suprotnoj poslovnoj satnicijedva viđa, karijera koja ne sme da trpi – sve su to faktori koji Savanu odvode u ruke Dominika, šarmantnog kolege s posla, i otvaraju u njenoj glavivrata pakla, zato što je krivica koju će joj usaditi ta jedna ukradena noć mnogo snažnija od zadovoljstva koje bi neko drugi možda osetio. Tako Savana sama sebi nameće epitet ljubavnice, koji njena sestra Džoslin nosi s mnogo više šarma. Džoslin je agent za luksuzne nekretnine, mlada žena sigurna u sebe i ono što u sebi (i na sebi) nosi – ali ne previše spremna da to podeli s nekim na duže od jedne noći. Ona je devojka za zabavu, pre svega svoju sopstvenu, vrlo slična Samanti s početka njujorške bajke produkcijeHBO, i sa zadovosljtvom se uklapa u naziv serije – ona je (samo) ljubavnica i time se ponosi. Karen i Ejpril, zajedničke prijateljice sestara, s druge strane, imaju svaka svoj problem s ovim terminom: jedna je bila ljubavnica sopstvenom pacijentu, pomogla mu da na zakonski nedozvoljen način olakša i ubrza svoju smrt, a potom, mada ne svojevoljno, dejtovala s njegovim sinom (čime je prekršila najmanje četiri, što moralna što zakonska načela, i toga je bolno svesna), dok je druga osetila na svojoj koži kako je to kada ti (da bude crnje i gore – pokojni!) suprug ima ljubavnicu, pa joj još i dete napravi, a njegovo izdržavanje ostavi tebi u amanet. Malo je reći da ove dve ženice nosepoprilično breme na leđima,ali se svaka na svoj načinnosi s tim. Drugu epizodu serije i obeležava upravo to– ova četvoročlana ekipica se nakratko deli na klanove, jer padaju neka međusobna

optuživanja i nerazumevanja, kao posledica snažnih osećanja koja vitlaju na sve strane. Breaking and Entering (S01E03) Savanina krivica narasta i uzima danak poslu – što je nekako logično, jer ne samo da je prevarila muža već je to uradila s kolegom iz kancelarije, a onda mu servirala tipičnu „sad i nikad više“ priču. Treba li da naglašavam da to jednostavno neće proćitako? Karen provaljuje u stan pokojnog ljubavnika u pokušaju da skloni dokaze koje je njihova višemesečna veza tu eventualno ostavila, pre no što se tu uselinjegov sin. Verujem da nema potrebe da pominjem kako on stiže, natovaren kutijama,bašdok je ona u stanu, a Karen iskradajući se ostavlja dokaz koji pre njenog dolaskanije bio tu. Tako to ide: ko voli da se bije, tries’ dana robije. Ejpril igorniše pozive ljubavnice svog pokojnog muža pokušavajući da se, za promenu, umesto na svoj minuli život usredsredi na onaj koji bi trebalo da počne. To baš i ne prođe kako se ona nadala, jer simpatični komšija koji ju je muvao ima i pametnija posla nego da dozvoli da ga triput zaredom ispali ženas prtljagom punim nerešenih situacija. To će joj bez previše uvijanjai reći, što i nije tako loše – mali šamar stvarnosti mogao bi da pomogne ovoj lepoj usamljenoj mami. Džoslin, devojka koja misli da u njenom rečniku ne postoji „ne“, susrešće se s situacijom koja bi mogla da je košta samopouzdanja – ali i radnog mesta. Ma koliko ona to želela, novi direktor, Evropljanin, nije gej, a za nju i njen nastup i dalje ne daje ni pet para. Ne sumnjam da će ona već smisliti kako da preokrene situaciju u svoju korist, ali se pitam kako će to poći za rukom njenoj sestri, kada kroz devet meseci bude morala da objašnjava svom suprugu zašto je beba, koju je je upravo saznala da će dobiti, pomalo crnpurasta... Ljubavnice su serija za lako i zabavno veče, namenjena pre svega publici koja se dobro zabavljala uz pomenutu žensku ekipu sa Menhetna i Visterija Lejna. U onome što pretenduju da pruže veoma su zadovoljavajuće, a da li nas očekuje dugotrajna veza ili je u pitanju, pak, samo ljubavnica za jednu sezonu – saznaćemo kroz nekoliko meseci, kada TV mreže počnu s obnovama svojih projekata.

Foto: FOX ICB

Ljubavnice (Mistresses) su rimejk popularne britanske serije, koja je od 2008. do 2010.donosilasasvimfine rejtingena kanalu BBC One. Ipak, marketing koji ovakve serije inače dobijaju (još jedna američka adaptacija britanske serije koja će sezonu od šest epizoda razvući na preko dvadeset!) njie došao do izražaja, pre svega zbog jednog detalja: ova serija predstavlja veliki televizijski povratak Alise Milano, glumice koju svi beskrajno simpatišemo, mada smo je toliko davno gledali u nekoj konkretnoj ulozi da smo već izaboravili zašto. No, Ljubavnice, kao prajm-tajm serija jedne nacionalne TV mreže u SAD (ABC), predstavljaju Alisinu zlatnu kartu za povratak na vrh popularnosti i verujem da će je ona iskoristiti.

NE PROPUSTITE! Od 17.9.2013. utorkom u 21.50h na kanalu FoxLife

13


LJUBAVNICE


MOJA TV SEZONA U ŽENSKOM ZATVORU

Čedomir Markov

cedomir.markov@serijeplus.com

s I e g n a Or k c a l B w the Ne ac serije? nija ove goKo je tvo or popularna kompa

Izuzetn ući pre svega zahvaljuj dine – Netflix, i to og ičk lit po t ama popu uspešnim produkcij ili četvrte sezone rds trilera House of Ca Drugi razlog krije se u. oj zv ra u ih Ometen ira vika publike i man iza promenjenih na istovremeno objada koji neguje Netflix, koju je producirao. ne zo se de vi sve epizo n, rije je Đenđi Koha Autorski, tvorac se ekat do sada bila proj čiji je najuspešniji došto je bila najava , ds komedija Wee a tim en m ele s ešanog brog humora pom ozbiljne drame.

vna prenič,a? Kako likgloasreiči:osPano a er jp Čepm mlad

Kako da vam se dopadne OITtkuNBne?postoji serija o

U ovom trenu ala ri i piše (pored fin kojoj se više govo eno pojavljivanje nj Čiste hemije), a inule TV sezone, m e nc hu vr “ spada u „Crveno venčanje du izo ep o, cim uz, re di nu a rij ni čudo. Se Igre prestola. Nije premisu, ali se ni u vn no zanimljivu os o bi je to (š e m to na kako ne zaustavlja r tes Motel ili Unde Ba a am rij se sa j sluča je u or tv a žena u za the Dome). Svak čija priča odličnim lik, n je išl pažljivo osm e ova može da iznes ek šb fle em i korišćenj alj ud se nikada ne čitavu epizodu a da u rij ale G . vne priče previše od osno rski fanatik, žena ve e čin i rij likova u se a isceljujuće moći, im da a en er koja je uv sivala imena svih od skitnica koja je zapi kako bi im jednog la kojih je nešto ukra lada žena odrasla ,m ila at vr dana sve to po ovima, a kasnije m do m ni av u popr da ih dn ština neopho zatvorima, bez ve ja kin cr a dn , transro i preživi na slobodi at vr po i ak br sačuva koja pokušava da rverzni čuvar koji pe ljubav svog sina, ilegalni protok robe ije zb ra da va ša poku k e… a spisak ovim te preko šefice kuhinj m se ne dopadnu? va počinje. Pa kako da

U neko iiz srednje klase pr plava Amerikanka e br do iz m momko prema venčanje sa ada stigne poziv en porodice, kad izn iz prošlosti – mike eš gr og zb d , za su cu trgovine drogom norne uloge u lan eracije bila njena op u kojoj je mozak eks. Pajper osude Al jka vo de tadašnja i zatvora, i to je tre na petnaest mesec je serija. Da stvar čin nutak u kojem po ži u istom zatvoru slu u zn bude gora, ka a. el vid je ni na di t go i Aleks, koju dese nimljivija, tu su i za A da stvar bude na tnih žena koje su va ro ve ne e tin se de no eš gr po raskršću nekom životnom ne da ju gi le ivi pr ale skrenule a nisu im animljivije je pak ajz , budu otkrivene. N lo Pajper Kerman di go to da se sve do e th Is e ng ra jigu O koja je napisala kn a Women’s Prisin ar Ye y M k: New Blac ler Njujork Tajmsa se st be la bi je ja on, ko isnije je postala insp 2012. godine, a ka e. rij se e priču ov racija za osnovnu

16

je. motiv za razmišljan i način već više kao ov lik o št to je e veženj Još jedno pravo os nedostatka suptilod nepopravljivo pate nosti. kt re ko e ičk lit po i i nost

bro... e sve ljubijetisvdo Ali nee.mNož ep e izode etflix objav

Ne mož d i dobro i loše. Ko odjednom, što je alo m da e lit že loše, jer ovakve serije je to ao , niko nije ni sumnj im ut eđ M potraje. u dn re na novljena za da će serija biti ob m jula zvanično aje sezonu, što je kr je da se sačeka ta os da Sa o. potvrđen imate pregršt matle do a , na da godinu svi u, jer, podsećam, terijala na internet u OITNB postoje. te likovi koje upozna ih pronađete. da o bn tre Samo je po

ili ne... da gledusam Dobroš, žedalitel’ da od prop tite jednu

Ako ba da ih serija koja je ika najboljih televizijsk te da gledate. moj snimljena, onda ne

? Koje suiradombr–eodstličranane glavna priča, za-

Da rezim i. iče, izvanredni likov nimljive sporedne pr a sjajna ravnoteža ut Žanrovski je postign ije, što konkretno med ko i e am dr u eđ izm riji otvoreno mnogo znači da je u ovoj se nja, poput užasne pita važnih društvenih u SAD, ostataka ike lit po e sk zatvor BT acije, položaja LG društvene segreg n ša vr po i ne pitak ali osoba, i sve to na

serije.plus.in.rs


17


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

DŽILIJEN ANDERSON

Gillian Anderson

DA LI JE KLETVA X SKINUTA? PROKLETSTVO VELIKOG USPEHA DUGOTRAJNE TV SERIJE NE PRAVI IZUZETKE. GLUMCI KOJI SKORO DECENIJU POSVETE JEDNOJ ULOZI, UĐU U NAŠE DOMOVE, SRCA I GLAVE, IMAJU TENDENCIJU DA TU I OSTANU – ČESTO I DUŽE NEGO ŠTO ŽELE. Hajde da napravimo mali test. Ja kažem Dženifer Aniston. Vi kažete… Rejčel. Prijatelji. Bez razmišljanja. Hju Lori. Zvuči poznato, ali… niste sasvim sigurni. A, pa da, doktor Haus, kaži bre odmah tako! Holi Meri Kombs je… Pajper, jedna od triju Začaranih i to će i ostati. Primera ima koliko god želite, a među njima je i…

da bude aktivno prisutna u životu svoje dece, što svakako ne bi bilo moguće da je prihvatila uloge u navedenim projektima. Ipak, prave uloge su se ipak pojavile. Njen povratak na američku nacionalnu televiziju obeležila je epizodna rola u prvoj sezoni serije Hanibal (Hannibal), gde se kao gostujuća zvezda pojavila u ulozi psihijatra doktora Lektora, uz tendenciju da u drugoj sezoni postane stalni član postave. No, za Džilijenin povratak na male ekrane širom sveta mnogo značajnije od ove uloge bilo je ponovno pojavljivanje u jednoj seriji britanske produkcije. The Fall je petodelna serija produkcijske kuće BBC Northern Ireland, inteligentni procedural koji obećava i koji je pobrao samo dobre kritike gde god je emitovan – od Ujedinjenog Kraljevstva, preko SAD, pa do Italije i ostalih evropskih zemalja.

Džilijen Anderson. Odnosno Dejna Skali. Dosije Iks. Odnosno Džilijen Anderson. Odnosno… pa, Dejna Skali. Nije da imate neku drugu značajnu asocijaciju, zar ne? Istini za volju, Andersonova je dala sve od sebe da je zaboravimo. Odlučna da svoju karijeru povede u drugom pravcu, po završetku kultne serije Dosije Iks (The X Files), napustila je sunčani Holivud i preselila se u magloviti London. Bilo bi nepravedno reći da tamo nije ostvarila uspeh – zapažene uloge u predstavama na Vest Endu, nagrade za pojavljivanja u britanskim serijama i filmovima… Andersonovu je londonski establišment lako prihvatio i počeo da ceni, a ona sama se veoma brzo ponovo odomaćila na ostrvu na kom je provela prvih devet godina detinjstva.

Da li se i koliko Stela Gibson, glavna junakinja serije The Fall, razlikuje od čuvene Dejne Skali? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer situacija nije ni crna ni bela. Glumački, Džilijen je napredovala i njeno iskustvo sa Vest Enda se ovde jasno prepoznaje – jednako kao i pažljivo negovani britanski naglasak. Je li posredi nešto što Andersonova radi nesvesno ili uz mnogo truda – ne znam, ali činjenica je da to zvuči mnogo, mnogo bolje nego, recimo, naglasak vremešne kraljice popa, Madone. Još nešto je takođe jasno: prijao joj je predah od glavnih uloga u TV serijama. Džilijen je u ova uloga sjajno legla i u nju je ugradila pojedine elemente onoga što smo voleli kod Dejne Skali, mada ne previše toga – Stela je čudan televizijski lik i netipična žena u snagama reda i zakona.

Sada kad je prošlo dovoljno vremena, Džlijen je lagano počela da organizuje svoj povratak na televizijsko tržište SAD. Javnost je bila u priličnom šoku nakon što se saznalo da je nekadašnja zvezda serije Dosije Iks bez razmišljanja odbila ulogu u seriji Igra prestola (Game of Thrones), kao i ulogu kontese Kore Krouli u seriji Downton Abbey. Glumica takve postupke pravda željom

Gibsonova dolazi u Belfast da reši ubistvo koje sve više izgleda kao samo jedno u nizu zlodela serijskog ubice. Hladnokrvna efikasnost, ledeni pogled i savršeno iskalkulisane izjave joj neverovatno dobro stoje – ostavlja utisak prirodne uklopljenosti u okruženje i odvodi nas korak dalje od onoga na šta smo

18

serije.plus.in.rs


19

Foto: FOX ICB / gilliananderson.com


naučili kada je u pitanju Dejna Skali. Ipak, jednako kao i u okviru svoje prethodne uloge, Džilijen u ovoj seriji ne priča mnogo ali priča pametno. Stil odevanja je i dalje strogo poslovan, ali ostaje otkopčano poneko dugme više, suknja može biti i dva prsta kraća, a frizura ne tako savršeno nameštena. Da li je to do uloge, do Džilijeninog ličnog oslobađanja ili napretka u emancipaciji žena, tek, ova promena glumici laska – njena privlačnost i seksepil nikada dosad nisu na taj način izbačeni u prvi plan, mada ju je magazin FHM i pored toga 1996. proglasio najseksepilnijom ženom na svetu. Stela Gibson je žena koja uzima ono što joj treba. Kako u poslu, gde je surovi profesionalac, tako i u privatnom životu, gde baci oko na muškarca, dobije od njega ono što joj je potrebno za jednu noć i posle ga ne poznaje. Ovo je svakako bitna razlika u odnosu na lik Dejne Skali, čijih se zlosrećnih izleta u veze osuđene na propast svakako dobro sećamo – da i ne pominjemo kako je cela planeta znala da je Foks Molder čovek njenog života davno pre no što je ona sama to ukapirala. Kao suprotnost tome, Stela već prve noći na terenu u Ujedinjenom Kraljevstvu primećuje kolegu nižeg ranga koji joj se dopada, otvoreno ga poziva u svoju hotelsku sobu i tamo vodi seksualnu igru u pravcu koji njoj paše. To je nešto što Skalijeva nikad ne bi uradila. Očigledno se plavuše ipak bolje provode… Kada je posredi profesionalni pristup vođenju slučaja, Džilijen sjajno koristi iskustvo stečeno za devet godina neprestane potere za istinom. Bez problema možete zamisliti Skalijevu u single player akciji, kako bez podrške Moldera, Dogeta i Rejesove trči ulicama Belfasta u potrazi za ubicama, vanzemaljcima, vladinim zaverenicima ili kime god. Čak i sami sastanci Gibosnove sa članovima uprave policije Belfasta, podsetiće vas načas na Skali koja podnosi izveštaj Skineru. Paralelu je ipak nemoguće izbeći. Još jedna sličnost leži i u činjenici da ni Stela ni Dejna nemaju užu porodicu, mada su obe u godinama kada bi, po logici stvari, mogle da je imaju. Nema muža koji čeka kod kuće i prigovara zbog prekovremenih sati u kancelariji, nema sitne dece koja trče oko nogu ili starije koja prave probleme u školi… Oba televizijska lika su koncipirana kao vukovi samotnjaci i to im odlično pristaje, ali se kod obeju oseća trag sete što se kockice nisu drugačije složile.

Foto: FOX ICB

Seriju The Fall su pravili pametni ljudi. Igrali su na kartu kultnog ostvarenja o istražiteljima paranormalnog – taman dovoljno da kod svakog obožavaoca Džilijen Anderson probude želju da nastavi da gleda seriju. Ipak, nisu preterali i ubili seriju pretvorivši je u samo još jednu kopiju nečega što je nekada davno dalo sjajne rezultate. Džilijen ćemo svakako još dugo na prvu loptu nazivati Dejnom Skali, ali joj uloga Stele Gibson, ako dovoljno potraje (a serija je već obnovljena za drugu sezonu) daje odlične šanse da to promeni.

20

serije.plus.in.rs


NOVOSTI IZ SVETA FILMA, TV SERIJA, STRIPA, MUZIKE, VIDEO IGARA I JOŠ PONEČEG...

WWW.MEGABLOG.RS


Lazar Kovačević

lazar.kovacevic@serijeplus.com

@TheGlades_A&E

Serija The Glades, koja je premijerno prikazana u januaru 2010. godine, neće doživeti novu sezonu. Nažalost, A&E je odlučila da ukine seriju. Razlog još nije poznat, ali je izvesno da je u pitanju slaba gledanost.

@TheMentalist_CBS

Šesta epizoda šeste sezona zove se „Fire and brimstone“. Premijera šeste sezone u SAD je 29. septembra na CBS-u.

@Longmire_ A&E

Posle nekoliko nedelja pregovora, televizija A&E odlučila da obnovi seriju Longmire za treću sezonu.

@Arrow_CW

U šestoj epizodi nove sezone, koja se zove „Keep your enemies closer“, upoznaćemo Amandu Volters koja je kidnapovala Digla.

@OnceUponATime_ABC

U jednoj od epizoda nove sezone videćemo kako su se upoznale Redžina i Arijel, koju glumi Džoana Garsija.

@Glee_FOX

Nakon smrti glumca Korija Montita, producenti su odlučili da i njegov lik u seriji umre. U oproštajnoj epizodi, od Fina će se oprostiti mnogi likovi koje dugo nismo videli.

22

@HawaiiFive-0_CBS

Posle vrlo uzbudljivog finala sezone, fanovi su postavljali samo jedno pitanje – hoće li se Grejs Park vratiti u seriju. Producenti najavljuju njen povratak u četvrtoj epizodi, ali je nećemo videti u scenama sa Hawaii Five-0 timom koji je napustila u finalu.

@BigBangTheory_CBS

U novoj sezoni možemo da očekujemo da veza između Ejmi i Šeldona bude uzdignuta na novi nivo.

@Revolution_NBC

U drugoj sezoni upoznaćemo Monroovog sina koji se dosta pominjao u prvoj sezoni.

@KingandMaxwell_TNT

Da li će ova serija dobiti drugu sezonu, biće poznato u septembru. Zbog toga pratite našu Fejsbuk stranicu u iščekivanju, nadamo se, lepe informacije za fanove ovog letnjeg hita.

@Grey’sAnatomy_ABC

Posle završetka serije Private Practice, glumica Kejt Volš vratiće se u medicinsku seriju Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy), čija deseta sezona počinje 26. septembra na ABC.

@Revenge_ABC

Naziv šeste epizode nove sezone je Dissolution, a u njoj ćemo upoznati Dženi, radnicu u supermarketu koja će imati bitnu gostujuću ulogu.

serije.plus.in.rs


PRIPREME ZA EMI I PREMIJERU TREĆE SEZONE! Hit-serija Domovina (Homeland) vraća se na male ekrane u SAD već krajem septembra, i to epizodom koja se zove „Tin man is down“. Sezona počinje pričom šta se desilo posle terorističkog napada koji je uništio američki obaveštajni aparat i izazvao globalnu potragu za teroristom Brodijem. Serija je sve gledanija, a publika i kritika su oduševljene razvojem radnje u drugoj sezoni. Sudeći po najnovijem trejleru, i treća sezona obećava. Zbog odličnog prijema i neospornog kvaliteta, serija je ponovo u centru priče o dodeli nagrada Emi. Domovina je nominovana u čak osam kategorija, od kojih je najviše pažnje izazvala nominacija Morene Bakarin.

NE PROPUSTITE!

Foto: FOX ICB

Od 17.9.2013. na lokalnom FOX kanalu!

23


Foto: NBC Universal

24

serije.plus.in.rs


IJAN ZIRING

IAN ZIERING

ŽIVOT POSLE BEVERLI HILSA PAMTIMO GA KAO ŠARMANTNOG STIVENA IZ SPELINGOVOG TINEJDŽERSKOG MEGAHITA DEVEDESETIH, SERIJE BEVERLY HILLS 90210. IPAK, OTAD SE POJAVIO KAO GOST U MNOGIM TV SERIJAMA – CSI: NY, VIP, JAG, HAPPILY DIVORCED... NJEGOVO ISKUSTVO NA MALOM EKRANU JE IZ GODINE U GODINU RASLO, DOVEVŠI GA DO TAČKE NA KOJOJ MU JE PONUĐENA GLAVNA ULOGA U FILMU O KOM POSLEDNJIH MESECI PRIČA CELA PLANETA – TORNADO AJKULA (SHARKNADO)!

Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

Los Anđelesu... Hladno je i ako niste do članaka u vodi, a mi smo bili! Cela ekipa je bila mokranon-stop – nisi nimalo srećan, znaš, kao da čitav dan kisneš a ne daju ti da otvoriš kišobran. Izuzetno neprijatno iskustvo. Ipak, ne kajem se, jer smo stvorili neverovatno zabavan film. Želim da prepričavam unucima kako sam sam sebi krčio put iz utrobe ogromne ajkule!

KAKO GLEDAŠ NA BEVERLY HILLS 90210 IZ OVE PERSPEKTIVE, SKORO PETNAEST GODINA NAKON ŠTO JE PALA POSLEDNJA KLAPA NA SNIMANJU TE SERIJE?

Bilo je to pravo vreme za realizaciju jedne takve serije. Originalna ideja, sjajan glumački ansambl, odličan scenario, talentovani ljudi iza kamere... Sve je to dalo značajan doprinos prikazivanju problema grupe mladih ljudi. Da, to jesu bile vrlo bogate porodice, ali su klinci imali stvarne probleme i prolazili kroz iste situacije kroz koje prolaze svi klinci, tada i sada, nezavisno od društveno-ekonomskog okruženja. Roditelji, škola, ljubav... Sve je to veoma stvarno. Beverly Hills 90210 je bila prvatakva serija, nakon koje su desetine drugih koristile istu formulu na putu do uspeha. Mnogo puta kopiran, nikad iskopiran, Beverly Hills 90210 je obeležio jednu čitavu generaciju...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U SLEDEĆEM BROJU MAGAZINA UNIVERSAL CINEMA+

Naša redakcija imala je priliku da više od pola sata provede u prijatnom razgovoru s ovim glumcem (koji izgleda kao da je popio serum mladosti, uprkos tome što uskoro ulazi u šestu deceniju života) i sazna mnoštvo detalja o aktuelnom televizijskom filmu, ali i drugim dešavanjima u Ijanovom životu.

KAKVA ISKUSTVA NOSIŠ SA SNIMANJA FILMA TORNADO AJKULA? REKLO BI SE DA JE SET BIO VEOMA „MOKAR“?

Mislim da je ovo bilo najteže snimanje na kom sam ikad učestvovao! Šest dana snimanja nedeljno, početak januara u

25


OVOG SEPTEMBRA NIKO NIJE BEZBEDAN! Film o kome bruji cela planeta, sti탑e i na lokalni

TORNADO AJKULA SHARKNADO

TORNADO AJKULA, REGIONALNA PREMIJERA NA UNIVERSAL CHANNEL, 19.9. U 21.20H! 26

serije.plus.in.rs


ZNAMO šta ste GLEDALI PROŠLOG VIKENDA

BESPLATNI ONLINE MAGAZIN SVUDA SA VAMA:

serije.plus.in.rs cinema.plus.in.rs tracara.com novinarnica.net/serije_plus

issuu.com/serijeplus • megablog.rs serijala.com • photontide.org • svetfilma.rs sanjamarinkovic.com • jkmagazin.com


Jovana Dimitrijević

jovana.dimitrijevic@serijeplus.com

Foto: NBC Universal

BIO SAM SA NAŠIM ZAJEDNIČKIM PRIJATELJEM KADA MI JE REKAO DA ENDRU SNIMA SERIJU. SVOJSTVENO SEBI, NAZVAO SAM GA I REKAO: „ČESTITAM NA SERIJI I NA TOME ŠTO ĆU BAŠ JA DA GLUMIM U NJOJ.”

28

serije.plus.in.rs


MARK FOJERSTIN KRALJEVSKI BOLESNICI

ČOVEK KOJI LEČI BEZOBRAZNO BOGATE KRALJEVSKI BOLESNICI (ROYAL PAINS) NIJE SAMO JOŠ JEDNA U MORU SERIJA O DOKTORIMA. DRUGAČIJA JE, ZNATNO. FOKUS JE NA BOGATAŠIMA I NJIHOVIM PROBLEMIMA, KAO I NA PRIKAZIVANJU RAZLIČITIH STANDARDA ŽIVOTA I ZANIMLJIVIH MORALNIH DILEMA. ŠARMANTNOG DOKTORA HENKA LOSONA GLUMI MARK FOJERSTIN, KOJI INAČE POTIČE IZ PORODICE LEKARA. KAKO SI SE NAŠAO U OVOM PROJEKTU?

Znao sam Endrua Lenčevskog (tvorca serije Kraljevski bolesnici) još pre nego što sam došao na audiciju za seriju. Dvanaest godina ranije, njegov otac je bio moj zubar. Rekao mi je da bi trebalo da upoznam njegovog sina, opisao ga je kao sjajnog tipa koji je pisac u Los Anđelesu. Zato sam ga i pozvao na svoju žurku. Odmah smo se sprijateljili, a od tada je prošlo već deset godina. Bio sam sa našim zajedničkim prijateljem kada mi je rekao da Endru snima seriju. Svojstveno sebi, nazvao sam ga i rekao: „Čestitam na seriji i na tome što ću baš ja da glumim u njoj.” I to je bio početak svega.

KAKAV JE ZAPRAVO TVOJ LIK?

Glumim tipa koji se zove Henk Loson i koji ima svojih problema. Ono što ne znate od prve epizode nego otkrivate tek kasnije jeste da je njegov otac nekada davno, zahvaljujući lošim ulaganjima, izgubio sav porodični novac. Morali su da pređu iz ogromne kuće u mali dvosoban stan. On ne ume sa parama, nisu mu bitne a sada mora da radi sa ljudima kojima je to sve na svetu.

ZNAČI – NJEGOVA DOBRA STRANA JE ŠTO ĆE POMOĆI I BOGATIMA I SIROMAŠNIMA?

Da, u pilotu vidimo da su mu bitni baš i samo ljudi. To je i poenta svega – otići će da pomogne i nekome ko ne može sebi da priušti lekove.

KAKO OBJAŠNJAVAŠ TAKAV USPEH SERIJE?

Trenutno svuda vlada kriza. Ljudima treba bekstvo od stvarnosti. Zato im pružamo zabavu u vidu elegantne i šarmantne serije gde sve sjajno izgleda, kuće i ljudi su neverovatno bogati… Zbog toga nas mogu zamrzeti. Mogu prestati da gledaju te bogataše jer je smešno usmeriti pažnju na njih u ovom vremenu. Zato smo prikazali i drugu stranu, ljude s kojima se lakše poistovetiti.

KAKAV JE OSEĆAJ BITI DEO TIMA KOJI JE STVORIO OVAKO NEŠTO?

Prilično sam se trudio i u proteklih dvanaest godina sam imao dosta posla. Neke serije su prošle OK, neke potpuno nezapaženo. Neke su imale veliki potencijal, ali su samo potonule. Ova je uspela. Ima sve što treba, neverovatna je. Osećam se kao najsrećniji klinac u gradu zato što sam deo toga.

ŠTA TI JE NAJVEĆI IZAZOV U OVOJ ULOZI?

Teško je naći ravnotežu svih elemenata – romantika, drama, komedija. Tu imamo i medicinski aspekt serije, što je svakako zabavno ali i teško.

DA LI TVOJ LIK UČI DA TOLERIŠE BOGATAŠE TOKOM SERIJE?

Bogati ljudi nisu samo dobri ili samo loši. To, naravno, nije tako. Zato smo i napravili ovu seriju. Jer, oni su komplikovani kao i običan svet. I u životu i u seriji. Henk ne odrađuje posao samo da bi ga završio. On upoznaje te ljude i njhove probleme i počinje da ih razume.

LJUDI IZ TVOJE PORODICE SU UGLAVNOM ADVOKATI I LEKARI. KAKO IZGLEDA TVOJ ODLAZAK KUĆI?

I onda imate mene koji glumatam doktora na televiziji. Moji su veoma ponosni na mene i posao kojim se bavim. Znam da bi me, kao i svaki roditelji,voleli šta god da radim. Važno im je samo da sam srećan. Moja majka čak nosi sa sobom moj portfolio.

NE PROPUSTITE!

Svakog dana u 20.20h, Universal Channel

29


POSTAO SAM RAZMAŽEN, NAVIKAO SAM SE NA KLIMU NA HAVAJIMA ZA VREME SNIMANJA IZGUBLJENIH, ALI IPAK MI JE DRAŽE OSTRVO MENHETN. 30

serije.plus.in.rs


MAJKL EMERSON

Michael Emerson

VIRTUALNO – GENIJALNI PROGRAMER REALNO – IZGUBLJEN U KONTAKTU SA SAJBER SVETOM ŠTA NAM MOŽEŠ REĆI O LIKU KOJI TUMAČIŠ? Ivana Čvorović

ivana.cvorovic@serijeplus.com

MAJKLA EMERSONA SMO UOČILI U VAMA SVAKAKO POZNATOJ SERIJI IZGUBLJENI (LOST) U ULOZI BENDŽAMINA LAJNUSA, SPOSOBNOG MANIPULATORA I VOĐE „DRUGIH“. POSLEDNJA EPIZODA IZGUBLJENIH (2010. GODINE) OSTAVILA NAS JE U PRAŠINI MISTERIJE, ŠTO NIJE NI ČUDNO, JER SE KROZ SVE SEZONE SERIJE PROVLAČI MISTIKU, SKORO PA MAHINALNO. Već sledeće godine, Majkl je u ulozi bilionera Harolda Finča, sajber genija u seriji Person of Interest koja sa pomenutim projektom ima zajedničkog producenta Džejdžeja Ejbramsa i glumca koji će nas uvesti u priču o sistemu koji može da prepozna zločine. Zanemarimo načas fikciju. Majkl je rođen u Ajovi, sedmog septembra 1954. godine. Od malih nogu ga je privlačila gluma, ali tek kasnije je shvatio da je posao kojim se danas bavi nešto što radi kako s lakoćom tako i s ljubavlju. Na fakultetu se u potpunosti posvetio pozorišnim predstavama. Nije bio član bratstva, a ni sportskih klubova. Kad se preselio u Njujork, na neko vreme je odustao od glume i oprobao se u crtanju. Njegov savet mladima glasi da nikad ne odustanu od svoje strasti, a njegova je svakako gluma. On tvrdi da se izazov sastoji u tome da imaš viziju i da uspeš da je predstaviš publici.

KOJI JE TVOJ PRVI UVID U SERIJU PERSON OF INTEREST? Pročitao sam scenario prve epizode, stajao je na stolu Džejdžeja Ejbramsa. Privukla me je ideja Džonatana Nolana i veoma mi se svidelo to što se serija snima u Njujorku, ali vreme nije bilo baš idealno. Postao sam razmažen, navikao sam se na klimu na Havajima za vreme snimanja Izgubljenih, ali ipak mi je draže ostrvo Menhetn. Tačno je da je serija Person of Interest postala popularna, ali ne samo to. Naime, konstantno je zanimljiva i ljudi ni posle druge sezone ne gube interesovanje za nju.

Finč je dobar čovek, povučen u svoj svet. On jeste prebogat, govorimo o milijardama, ali nije hvalisav i ne voli da se eksponira. Mislim da nije presrećan zbog toga što igra glavnu ulogu. Ubedio sam sebe da je lik koji predstavljam gledaocima na neki način heroj. Znam da sam isto to govorio i za Bendžamina u seriji Izgubljeni, ali to je sasvim drugačije (smeh). Zaboravite sve o tome.

U STVARI, TI I DŽIM KAVIZEL STE GLAVNI LIKOVI. TI SI KOMPJUTERSKA SVEZNALICA, A TVOJ PARTNER RADI „PRLJAVI“ POSAO U STILU BONDA. Da, zanimljivo je. Doduše, srećan sam što ne moram da se bijem i sve to. Jedan od razloga što me je ovaj projekat privukao jeste baš taj što Finč nije tip za akciju kakvu sam imao u ulozi Bendžamina. Hvala bogu što više ne moram da radim takve stvari. Ovo je definitivno uloga za mene, a u stvarnom svetu se ne razumem u tehnologiju, sve je čista gluma.

SERIJA DEFINITIVNO PRATI DEŠAVANJA U SAVREMENOM KOMPJUTERSKOM DOBU. Tako je. Sviđa mi se način na koji pisci prikazuju uticaj tehnologije na naš život, krivična dela i njihovo otkrivanje. Mislim da uživam u ovoj seriji i više no što sam pomišljao. Džonatan Nolan je našao inspiraciju u Londonu, jer gde god da ste možete videti neku kameru koja vas snima. Ranije nisam ni obraćao pažnju na to, ali sada sam sve svesniji nadzornog sistema i činjenice da, kako tehnologija napreduje, očuvanje privatnosti postaje problem.

PILOT, ODNOSNO PRVA EPIZODA JE PRIVUKLA 13,2 MILIONA GLEDALACA U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA. ZAŠTO SE PUBLIKA NAVUKLA NA SERIJU? Ideja je kul, a i način na koji se serija snima je fantastičan. Tema koju Person of Interest obrađuje veoma je popularna u Americi. Narod se ne pita o tim stvarima, sistemima i ostalom. To se jednostavno desi. Američki narod žudi za popularnim temama – osvetnicima, herojima koji će preseći crvenu žicu i spasti svet za dobrobit običnih ljudi. A ova serija svakako može da vam prenese delić toga.

31


KORI MONTIT Cory Monteith

• Rođen je 11.05.1982, u Kalgariju (Alberta, Kanada). • Puno ime mu je Kori Alen Majkl Montit. • Najpoznatiji je po ulozi Fina u američkoj mjuzikl seriji Glee. • Umro je od predoziranja heroinom i alkoholom, 13.07.2013, u Vankuveru (Britanska Kolumbija, Kanada) Kori Montit je bio kanadski glumac i muzičar, najpoznatiji po ulozi Fina Hadsona u Foxovoj hit seriji Glee. Kori ima starijeg brata Šona, a roditelji su im razvedeni od njegove sedme godine, što je svakako ostavilo posledice na njegov život. Odrastao je u Viktoriji, u Kanadi, gde je još u dvanaestoj godini imao problema s alkoholom i marihuanom, a u šesnaestoj je napustio školovanje. Nakon intervencije porodice i prijatelja, kao devetnaestogodišnjak je otišao na rehabilitaciju i počeo da menja svoj loš način života. Pre nego je ušao u svet šou biznisa, bio je zaposlen u trgovinskom lancu Volmart, radio je kao vozač taksija i školskog autobusa, i popravljao krovove. Nakon preseljenja u Vankuver, počeo je da se bavi glumom i imao male gostujuće uloge u serijama Zvezdana kapija: SG-1 (Stargate: SG-1), Zvezdana kapija: Atlantis (Stargate: Atlantis) i Smolvil (Smallvil) i filmovima Poslednja ekskurzija 3 (Final Destination 3), Šapat (Whisper) i Urbane legende: Krvava Meri (Urban Legend: A Bloody Mary). Godine 2007. počeo je da igra Ganera u MTV-jevoj seriji Kaya. Potom je na kastingu za seriju Glee interpretacijom numere „Can’t Fight This Feeling“ uspeo da dobije najveću ulogu u svom životu. U početku je bio član fudbalskog tima koji se prijavio za takmičenje u školskom pevačkom klubu i time rizikovao svoj status kvoterbeka. Kasnije je diplomirao, ali se u školu vratio kao profesor pevanja. Praćen uspehom u pomenutoj seriji, dobijao je uloge u raznim drugim projektima, kao što su Natprirodno (Supernatural) i Kajl XY (Kyle XY), a pozajmljivao je glas junacima u Simpsonovima (The Simpsons) i The Cleveland Show. U aprilu 2010. ostvario je glavnu mušku ulogu u romantičnoj komdiji Monte Carlo, pored Blejk Lajvli (Tračara), Selene Gomez i Kejti Kesidi (Arrow).

Branislav Vilotijević

branislav.vilotijevic@serijeplus.com

Oko dve godine bio je u vezi s Leom Mišel, glumicom i koleginicom iz serije Glee, i planirali su zajednički život i brak. U martu ove godine su ponovo počeli problemi sa zavišnošću, a uprkos naporima njegove devojke da mu pomogne, mladi glumac ovoga puta nije uspeo. Kori je kremiran, a prema pisanju američkih medija njegov otac Džo Montit nije pozvan na sahranu, jer nakon razvoda nije ostao u dobrim odnosima sa glumčevom majkom i bratom. Na dodeli nagrada Teen Choice u Los Anđelesu, Lea je održala dirljiv govor i nagradu posvetila Koriju. Rekla je da je srećna što je imala priliku da svedoči o njegovom neverovatnom talentu, neodoljivom osmehu i prekrasnom srcu. U epizodi nazvanoj „Sweet Dreams“ poslednji put se pojavio u seriji koja mu je donela najveću slavu. Producent Rajan Marfi je izjavio da će mu posvetiti treću epizodu pete sezone i da će dotad odlučiti o smrti njegovog lika Fina Hadsona.

33


"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship." -Casablanca, 1942.

LETâ&#x20AC;&#x2122;S BE FRIENDS :) Jedan lajk i tu ste... facebook.com/cinemaplusmagazin facebook.com/serijeplus


36

serije.plus.in.rs


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

PREDVIĐAMO BUDUĆNOSTI ZA VAS I VIDIMO VAM PLODNU I NEVEROVATNO ZABAVNU TV JESEN! PRED VAMA JE TRIDESET LJUDI KOJI ĆE, NA BILO KOJI NAČIN, BITI ZNAČAJNI U PERIODU KOJI DOLAZI!

37


ANA TORV Uskoro će nam se omiljena agentica Danam iz serije Na rubu nauke (Fringe), Ana Torv, predstaviti u sasvim drugačijem izdanju – kao Vindzor, instruktorka joge u seriji Open, koju najavljuje produkcija HBO. Ipak, ono o čemu se već priča i tek će se pričati u narednim mesecima, jeste podatak da će Anin lik biti lezbijka, ujedno i glavni lik serije. Datum premijere još nije određen.

DŽOZEF MORGAN Ako se za nekoga može reći da se baškari na tuđim lovorikama, može za gospodina Morgana. Dejmon i Stefan jesu zabavni i seksi, ali Klaus je faca i to svi znaju! Sada kad napuštaju već pomalo istrošeni Mistik Fols zarad povratka u Nju Orleans, Džozef i njegov Klaus imaju sve šanse da seriju The Originals pretvore u novi vampirski klasik.

LILI TEJLOR Večiti „slučaj epizode“ kultnog Dosijea X (The X Files), Nejtova supruga iz serije Dva metra pod zemljom (Six Feet Under), nedovoljno iskorišćen lik džipsi-keve iz Netflixovog produkcijskog prvenca, Hamlock Grove: Dame i gospodo, Lili Tejlor! Ova glumica koja je nekako uvek izgledala kao da može bolje i više, konačno je dobila šansu da to i pokaže. Ove jeseni gledaćemo je u jednoj od glavnih uloga u Ejbramsovoj seriji Almost Human.

38

serije.plus.in.rs


DŽOS VEDON Marvelov univerzum, koji već nekoliko godina neprikosnoveno vlada bioskopskim platnom, sada se širi na male ekrane, a krivac je ponovo isti – Vedon, otelotvorenje sna svakog štrebera, opipljivi dokaz da je moguće pretapanje kolektivne mašte mase u jednu glavu. Klanjajmo mu se i dostojno dočekajmo Agents of S.H.I.E.L.D.

DŽEJ DŽEJ EJBRAMS Gospodar svih gikova donosi nam ove jeseni dve nove serije – Almost Human i Believe, a nastavlja da nadgleda i funkcionisanje sad već ozbiljnih igrača, serija Revolution i Person of Interest. Nećemo ni pominjati šta sve radi na polju filmova – neka se time bave oni neradnici u redakciji Universal Cinema+...

MING-NA VEN Domaćoj publici poznata pre svega kao doktorka iz serije Urgentni centar (ER), ova talentovana Kineskinja se otad pojavila u brojnim TV serijama, ali čini se da njenih pravih pet minuta tek dolazi, ulogom Melinde Mej u najočekivanijem novom ostvarenju ove jeseni, seriji Agents of S.H.I.E.L.D., produkcije ABC.

39


DEJVID MORISI Guverner je ludak prve klase i bio je – i ostao – najsvetlija tačka treće sezone serije Okružen mrtvima (The Walking Dead). Kako nas je kraj sezone, skupa s masovnim pokoljem koji ga je pratio, ostavio u popriličnom šoku, ostaje nam samo da se nadamo da je Dejvidov ugovor produžen, te da nas očekuje povratak psihopate koga je tako efikasno „oživeo“ – što zvuči prilično morbidno, kad uzmete u obzir da je reč o zombi seriji.

NINA DOBREV Bilo kao drevna vampirica Katerina ili romantično neodlučna maturantkinja Elene, Nina Dobrev svojom pojavom jednostavno oduzima dah. Lepa i talentovana glumica će i ove jeseni biti naš razlog broj jedan da nastavimo praćenje Vampirskih dnevnika (The Vampire Diaries).

SOFI LOU

Foto: FOX ICB

Sofi uglavnom znamo iz loših i lošijih tinejdžerskih horor ostvarenja, ali joj od ove jeseni predviđamo svetlu karijeru jer – ne dobija se, naime, svaki dan uloga Alise u zemlji čuda. Once Upon a Time in Wonderland jeste serija koja nastaje na osnovu skoro-pa-istoimenog hita ABC-a, koji jedni obožavaju a drugi ne mogu da smisle. Bez obzira na to u koju od tih grupa spadate, pokušajte da date šansu ovoj lepoj Alisi – nama se čini da ima potencijala, u svakom slučaju više nego Mia Vasikovska iz poslednje bioskopke adaptacije ove bajke.

40

serije.plus.in.rs


DŽULIJANA MARGULIS Dobra žena je pre svega dobra glumica, pa tek onda zvezda istoimene dobre serije (Good Wife). Možda smo baš zato Ališu Florik zavoleli jednako snažno kao nekada davno sestru Kerol Hatavej. Bilo da je razlog to ili nešto drugo, prosto ne možemo da dočekamo novu sezonu ove inteligentne advokatske drame!

DŽESIKA LANG Bila je jedna od najpoželjnijih žena sedamdesetih i cenjena glumica osamdesetih godina. Onda je, malo po malo, skoro sasvim nestala s radara, da bi se vratila na velika vrata, kroz dve različite uloge u prvim dvema sezonama serije Američka horor priča (American Horror Story). Potvrđeno je da će i u trećoj sezoni ove šokantne serije biti među glavnim likovima, a mi ne sumnjamo da će i to biti uloga za pamćenje.

MEGI KJU

Foto: NBC Universal

Bilo da je volite kao novu Nikitu ili baš i ne, jedno je sigurno – naredna sezona (više zimski nego jesenji period, no dobro, sitnice…) doneće poslednjih šest epizoda opasnih avantura ove devojke, a onda Nikita (ponovo) odlazi u TV istoriju… barem na neko vreme. Dobra ili loša, odgovarajuća ili sasvim pogrešna, Megi Kju će se jednog dana pominjati kao prva (a verovatno i jedina) Kineskinja koja je tumačila lik Nikite, i to skoro pune četiri godine.

41


SEM ANDERVUD Kao novi ubica s potencijalom produžene ruke pravde osvežio je poslednju sezonu serije Dekster (Dexter) i ostavio snažan utisak na gledaoce – toliko snažan da mu je već nakon prvog pojavljivanja u ovoj seriji, ponuđeno mesto u redovnoj postavi druge sezone serije The Following! O njegovoj ulozi se ne zna mnogo, ali je sigurno da će biti značajna karika u mračnom TV ostvarenju čiji nas nastavci očekuju ove jeseni.

SAŠA PITERS Alison, lepa plava devojka koja je svojom smrću zakomplikovala život četiri slatke male lažljivice, možda i nije baš sasvim mrtva… ili se samo tako čini? U seriji Pretty Little Liars ništa nije kako izgleda, ali jedno je sigurno – predstojeća jesen doneće finu količinu Saše na ekrane, bilo da je njen lik s ove ili s one strane rajskih kapija.

DŽEJMS SPEJDER

Foto: FOX ICB

Dovoljno je samo reći The Blacklist i svima će biti jasno zašto se toliko radujemo Spejderovom pojavljivanju na malim ekranima. Još od prvog zvaničnog trejlera, ova serija važi za jednog od jesenjih favorita, a očigledno je da je za to zaslužna njegova uloga.

42

serije.plus.in.rs


KERI VOŠINGTON Olivija Poup je seksi, izazovna, zabavna, inteligentna i uvek savršeno stilizovana, ali glumica koja joj je udahnula život, Keri Vošington, jeste sve to i još nešto: nakon pune četiri decenije, prva crna glumica sa glavnom ulogom u TV drami na nekoj nacionalnoj mreži u SAD. Ne možemo da dočekamo novu sezonu serije Skandal (Scandal) i ženu koja pred kamerom i iza nje menja svet!

DŽONI SEKVOJA Bo je klinkica s natprirodnim moćima, u bekstvu od ljudi koji žele da ih zloupotrebe. Još bitnije, Bo je nosilac radnje serije Believe, novog čeda Džej Džej Ejbramsa, ultimativnog kralja aktuelne generacije gikova. Je li potrebno da naglašavamo zašto će ova mala biti alfa i omega jesenje TV sezone?

Foto: NBC Universal

Foto: NBC Universal

DŽONATAN RIS MAJERS Nakon kraja Tjudorovih (The Tudors), ovaj glumac je postao poznatiji po imenima alkoholnih pića koja konzumira, nego po nazivima filmova i serija u kojima je glumio. Ipak, na jesen nas očekuje svojevrsni 3u1. Naime, najpoznatiji vampir na svetu dobija premijeru dugo najavljivane TV adaptacije; NBC, američka nacionalna mreža, pušta vampirsku seriju u udarnom terminu, što se do sada nije dešavalo (sve popularne vampirske serije izvorno pratimo na kablovskim mrežama); lik Drakule tumači glumac koji se smatra jednim od naprivlačnijih muškaraca modernog Holivuda. Sve skupa govori u prilog tome da će se o Džonatanu u narednim mesecima pisati i pripovedati.

43


SARA MIŠEL GELER Sara je svojevrsna Britni Spirs igranog programa – nekada popularna, slatka i zabavna, vrhunac karijere je doživela u prvim godinama novog milenijuma, a otada konstantno najavljuje svoj veliki povratak koji nikako da se desi. Pre dve godine je, nakon samo jedne sezone, slavno propala njena serija na mreži The CW, Ringer, već mnogo puta viđena priča o sestrama bliznakinjama, tako sličnim a opet tako različitim. Sada će se oprobati u potpuno drugom žanru, u sitkomu The Crazy Ones, rame uz rame s Robinom Vilijamsom. Sara, polomi nogu, jer ako i ovo propadne, lomićeš nokte grebući na vrata sledećeg producenta.

DŽONATAN BENKS Zatvorivši vrata hit serije Čista hemija (Breaking Bad), Džonatan je već otvorio sledeća, pa ćemo ga uskoro gledati kao stalnog člana postave nove sezone serije Community. Mada nije jedini glumac iz serije Čista hemija koji se brzo udomio na drugom TV setu, sigurni smo da će se u narednim mesecima o njemu pričati znatno više nego o ostalima.

EMILI VANKEMP

Foto: FOX ICB

Mada ima isto ime ispred i iza kamere, verujemo da stvarna Emili ima znatno mirniji život od svog TV lika Emili Torn. Kada pogledate trejler za treću sezonu serije Osveta (Revenge), zapitaćete se zašto li vam je, kog đavola, Hemptons dosad izgledao kao raj na zemlji? Tamo ljudi umiru prosečno dva puta u 45 minuta, a Emili, devojka bezazlenog lica, nekako uvek ima svoje prste u tome. Kad uzmemo u obzir da će u prvih 60 sekundi nove sezone biti upucana čak dva puta, a posle živa i zdrava nositi priču kroz 22 epizode, jasno je zašto se nalazi na našoj listi!

44

serije.plus.in.rs


STIVEN AMEL Ovih dana nam, istina, baš i ne manjka superheroja na ekranu. No, Stiven Amel je nekako uspeo da se izbori za svoje parče slave i njegov Arrow, osvetnik pod zelenom kapuljačom, uvukao nam se pod kožu. Mada prvi utisak ume da prevari, ima u njemu nečeg više od trbušnjaka i savršeno naoštrenih strela. Amelov Arrow je mračan i intrigantan, ozbiljan u svojim namerama, a kako je prva sezona odmicala, postajali smo sve sigurniji da želimo sledeću!

HEJDEN PANETIJER Neosporno najsvežije lice koje je prošla jesen donela u naše domove! Hejden je neverovatno zabavna, lepa i talentovana glumica, a ne može se reći ni da njeno pevanje para uši. Lik koji tumači – Džulijet Barns, muzička zvezda koja obećava – žestoka je koliko i uspešna, mala opasnica s onoliko lica koliko holivudska mašinerija uspeva da smisli. Želimo još Hejden i njene Džulijet, i radujemo se novim epizodama serije Nashville!

DŽULI PLEK Kada se radi i vampirima, makar onima na malom ekranu, slobodno zaboravite na Stefani Majer i En Rajs – Džuli gvozdenom rukom gospodari TV nebom. Poznata kao autor i izvršni producent Vampirskih dnevnika, nastupajuće sezone lansira čak dve nove serije: The Originals, seriju proizašlu iz radnje njenog prethodnog čeda i The Tomorrow People, rimejk britanske serije iz 1973. godine. Nekome je baš krenulo…

45


ELAJZA TEJLOR-KOTER Elajza je novo lepo lice mreže The CW. Znate za njih? To je ona mreža gde vampiri brinu o ocenama, a tek probuđeni vešci, nakon hiljadugodišnjeg sna, savršeno barataju mobilnim telefonom. E da, zaboravih: i svi su prelepi. Savršena tela, lica, kose… Sve. Elajza igra izvesnu Klark Volters, jednu od glavnih uloga u SF seriji The 100, kojoj se predviđa svetla budućnost. Ako ništa drugo, zbog gospođice Tejlor-Koter, pilot-epizodi ove serije valja dati šansu.

DŽIM KAVIZEL Njega smo želeli u ulozi novog Betmena! Njega, a ne onog… Ma, nebitno. Džim je ove jeseni dobrodošao na naše ekrane, pa makar i „samo“ kao Džon Ris, najbolji podzemni borac za pravdu kog je akciona TV serija videla u zadnjih XY godina. Neka se oni samo prepiru da li je serija Persons of Interest SF, misterija ili nešto treće – mi smo srećni sve dok traje!

TATJANA MASLANI Ova devojka-kameleon, kanadska glumica koje je u rekordnom roku postala jedna od najomiljenijih ličnosti malog ekrana, gostovaće u dvema epizodama nove jesenje sezone serije Parks and Recreation. Dok čekamo novu sezonu serije Orphan Black, produkcijske kuće BBC 2, ovo je mala injekcija Tatjane, koliko da nam lakše prođe vreme.

46

serije.plus.in.rs


EVA LONGORIJA Sada već bivša Očajna domaćica i jedna od najpopularnijih udavača Holivuda, oprobala se i iza kamere, kao izvršni producent serije Devious Maids, koja je prethodnih meseci srušila sve rekorde gledanosti na mreži Lifetime. Međutim, lepa Eva ne staje na tome, pa užurbano sprema svoje jesenje čedo: Mother Up!, animiranu komediju za odrasle, u kojoj je istovremeno centralna tačka radnje i izvršni producent. Neka, Eve nikad dosta, ako nas pitate.

ENTONI STAR Neosporno najsvežije lice koje je prošla jesen donela u naše domove! Hejden je neverovatno zabavna, lepa i talentovana glumica, a ne može se reći ni da njeno pevanje para uši. Lik koji tumači – Džulijet Barns, muzička zvezda koja obećava – žestoka je koliko i uspešna, mala opasnica s onoliko lica koliko holivudska mašinerija uspeva da smisli. Želimo još Hejden i njene Džulijet, i radujemo se novim epizodama serije Nashville!

SOFIJA VERGARA

Foto: HBO Pressroom

Prethodna sezona serije Moderna porodica (Modern Family) završila je nekako sasvim normalno i nemamo nikakvog posebnog razloga da grickamo nokte, no… Sofija Vergara je Sofija Vergara, i kao takva sasvim dovoljan razlog da nestrpljivo iščekujemo nove epizode Sofije Vergare. Pardon, Moderne porodice.

47


Foto: FOX ICB

48

serije.plus.in.rs


Marko Kovačević

marko.kovacevic@serijeplus.com

JEDNOM DAVNO VS GRIMM SLIČNO... ILI NE BAŠ? HOLIVUD JE ODUVEK ZNAO KAKO DA BUDE PREDMET OBOŽAVANJA. SVU SVOJU MOĆ I NEPOKOLEBLJIVI UTICAJ DUGUJE NEPRIKOSNOVENOM POZNAVANJU LJUDI. ON POZNAJE NAS I ZNA ŠTA ŽELIMO (ŠTO NAM I DAJE). ZNA I ZA NAŠU SLABOST PREMA REGRESIJI TJ. PREMA SKLONOSTI DA SE UMOM I TELOM PREDAMO ZAOSTAVŠTINI IZ DETINJSTVA, KADA STVARNOST POSTANE PRENAPORNA (ŠTO SE, NAŽALOST, NERETKO DEŠAVA). Svačije detinjstvo je drugačije, naravno, ali postoji nit koja ih sve povezuje, nit upletena od drevnih priča o vešticama, džinovima i herojima. Holivud je, uvidevši našu potrebu za onim što je nekad bilo, počeo da masovno proizvodi ekranizacije bajki. Poput horde Sarumanovih Orka, iz različitih studija pokuljala je horda serija i filmova stvorenih sa samo jednom svrhom: da unište svet ljudi (šalim se… donekle). U toj masi metaforičnih Orka nalaze se dve popularne serije – Jednom davno i Grim. NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI MEJN Jednom davno je projekat Adama Horovica i Edvarda Kitsiza (pisci serije Izgubljeni), nastao iz njihove ljubavi prema bajkama, misterijama i prema toj specifičnoj vrsti uzbuđenja koju izaziva otkrivanje novih svetova. Inspirisani delima braće Grim, Peroa i Andersena,

kao i Diznijevim adaptacijama njihovih priča, njih dvojica su još 2004. godine osmislili priču o gradu Storibruk, čiji stanovnici su likovi iz različitih bajki. Usled kletve koju je bacila Zla kraljica (Lana Parila), svi likovi bivaju poslani u stvarnost, bez ikakvog sećanja na to ko su pre bili. Žitelji Storibruka su tako preko dvadeset godina živeli pod uticajem kletve, nesvesni toga da ne stare, sve dok u njihov grad nije zakoračila Ema Svon (Dženifer Morison). Kao kćerka Snežane (Džinifer Gudvin) i Šarmantnog princa (Džoš Dalas), Ema je bila spasena tako što su je kao bebu poslali u stvarnost pre no što je bačena kletva, što je čini jedinom koja može dovesti stvari u red. Uz pomoć svog sina Henrija (Džered S. Gilmor), sa kojim se nedavno ponovo našla (nakon što ga je odmah po rođenju dala na usvajanje), i njegove knjige bajki, ona će svima pomoći da se vrate u svoj nekadašnji život. JAKOBOV I VILHELMOV POTOMAK Detektiv Nik Berkhart (Dejvid Đuntoli) je, istražujući ubistvo mlade devojke u crvenoj jakni, saznao da je naslednik dara loze Grimovih, koji mu omogućava da vidi natprirodna stvorenja. Pre no što je umrla, njegova tetka Mari (Kejt Barton) mu je, pored dara, prenela i zaostavštinu njihove loze: knjige, oružje i otrove, pažljivo čuvane zarad borbe protiv zla. Zajedno sa svojim partnerom Henkom (Rasel Hornsbi) i prijateljem Monroom (Sajlas Vejr Mičel), koji je vukoliko stvorenje roda Blutblad, Nik rešava ubistva na svoj (di-

49


landogovski) način, uporedo razvijajući svoj dar i učeći o stvorenjima sa kojima deli svet. MAGIJA DOLAZI Inspiricija za obe serije su bajke, to je tačno, ali uprkos tome, ove dve serije se dosta razlikuju. U seriji Jednom davno, svaka epizoda vam daje šansu da bolje upoznate jedan lik. Svako ima svoju (dorađenu) priču i svako je bitan, zato što je deo tog sveta; svi utiču jedni na druge, direktno ili indirektno, usled međusobne povezanosti nastale kao rezultat proživljenih tragedija i/ili proživljene sreće. Kako epizode i sezone prolaze, nama se njihove emocije i emocionalne reakcije objašnjavaju, suptilno nam stavljajući do znanja da pojmovi zla i dobra nisu apsolutni. Fokus serije Grimm nisu bajke niti emocionalni životi likova već sama akcija, koja se ni po čemu ne može smatrati originalnom. Drevne priče su samo lajtmotiv, čiji elementi se koriste u svrhu objašnjavanja natprirodnih aspekata njihovog univerzuma, dok se likovi mogu opisati kao jednodimenzionalni. U Grimmu je magija prosto oruđe ili uzrok, dok to nije slučaj sa Jednom davno, gde se na magiju gleda kao na dete koje je, kako je to priroda znalački udesila, i snažno i nežno u isto vreme. AKO MORA DA POSTOJI POBEDNIK Jednom davno – ne samo zbog kreativnije upotrebe kulturnog nasleđa i pristojnih vizuelnih efekata i impresivnih kostima već i zbog talentovane postave koja nas mami u zečje rupe Holivuda.

BAJKE SU I VIŠE NEGO ISTINITE: NE ZATO ŠTO NAM GOVORE DA ZMAJEVI POSTOJE NEGO ZATO ŠTO NAM GOVORE DA JE ZMAJEVE MOGUĆE POBEDITI. - NIL GEJMEN (KORALINA) 50

serije.plus.in.rs


51


serijala.com

UNDER THE DOME OBNOVLJEN ZA DRUGU SEZONU *tekst jezički pogodan za čitatelje iz HR 52

serije.plus.in.rs


IAKO SE PRVOTNO POIGRAVALO IDEJOM DA UNDER THE DOME BUDE JEDNOKRATNA MINI-SERIJA, CBS JE PRE NEKOLIKO NEDELJA ODBACIO PREFIKS “MINI-” TE ADAPTACIJU ROMANA STEPHENA KINGA OBNOVIO ZA DRUGU SEZONU. ZASIGURNO OHRABREN REKORDNOM, IZNENAĐUJUĆE VISOKOM GLEDANOŠĆU, POGOTOVO U LJETNIM TELEVIZIJSKIM OKVIRIMA. NARUDŽBA UKLJUČUJE NOVIH TRINAEST EPIZODA, SA PLANIRANIM DATUMOM PREMIJERE ZA IDUĆE LJETO. Reakcije na pilot su bile vrlo pozitivne, serija drži zavaravajuće visoku prosječnu ocjenu od 72 na agregatoru kritika Metacritic. No, kritičari su dobili samo jednu epizodu za potrebe ranih recenzija, a nakon interesantnog i donekle obećavajućeg početka, serija se ekspresno raspala u iduće dvije epizode. Ili je barem takav bio naš dojam prenesen u recenziji koju možete pronaći na sajtu serijala.com. Uglavnom, nastavak serije očito znači dodatne promjene u odnosu na knjigu. Odmak od pisanog predloška — bio on pozitivan ili ne — branio je čak i sam Stephen King, a CBS ga je uspio pridobiti da napiše scenarij premijerne epizode iduće sezone. Piše: Krešimir Vinšćak

53


A N I R A F S I N E D 55


OD STRUČNOG SAVETNIKA DO TV ZVEZDE SVAKI MEDIJ, BIO TO ČASOPIS, IZDAVAČKA KUĆA, TELEVIZIJSKA I FILMSKA PRODUKCIJA, AGENCIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU ILI BILO KOJA ORGANIZACIJA KOJA BARATA ČINJENICAMA, GARANTUJE SVOJIM KREDIBILITETOM TAČNOST INFORMACIJA KOJE PRUŽA. SVESNI SMO DA ČESTO NIJE TAKO, ALI ONI KOJI ŽELE DA BUDU SHVAĆENI OZBILJNO NIŠTA NEĆE PREPUŠTATI SLUČAJU I ANGAŽOVAĆE SPOSOBNE POJEDINCE ZA POSAO FACT CHECKERA. Na komplikovanim dugoročnim projektima kao što su naučne, istorijske ili proceduralne serije, taj posao veoma retko obavlja samo jedna osoba. Najčešće je to pouzdan tim koji se maksimalno trudi da drži sve konce u rukama u savremenom svetu u kome se jezici, žargoni, zakoni i procedure svakodnevno menjaju. U prethodnim brojevima imali smo priliku da se susretnemo s nekim od najboljih u tom poslu. Videli smo ko unosi nauku u naučnu fantastiku, ko stoji iza Šeldonovih pametovanja, zbog čega je doktor Haus tako dobar dijagnostičar a Dobra žena tako dobar advokat. To su hirurzi, fizičari, pravnici, policajci, istoričari, ali i obični ljudi koji su svojim zalaganjem i upornošću napredovali od sekretara, asistenata, nastavnika ili kolekcionara starih fotografija do stručnih savetnika produkcije naših omiljenih serija. Posao fact checkera nesumnjivo budi radoznalost i neretko neki od njih pogledaju i u drugu stranu kamere. Neki samo kao slučajni prolaznici, neki u epizodnim ulogama, a neki se vinu i do zvezda. Takva je i priča glumca Denisa Farine, nama najpoznatijeg po ulozi detektiva Majka Torela u kultnoj seriji Kriminalističke priče (Crime story) iz osamdesetih godina prošlog veka. Njegov prerani odlazak ovog leta nas je veoma rastužio. Farina je za sebom ostavio zapažene uloge u serijama Kriminalističke priče, Poroci Majamija (Miami Vice), Red i zakon (Law & Order), Luck, a tu je i nedavno pojavljivanje u ulozi simpatičnog

56

oca Nika Milera u seriji Nova devojka (New Girl). U njegovoj biografiji ostaju zabeležene i uloge u filmovima Ponoćna trka (Midnight Run), Uhvati Šortija (Get Shorty), Spasavanje redova Rajana (Saving Private Ryan) i Sneč (Snatch.) PREČICA DO HOLIVUDA Da bi neko postao koordinator scenarija ili tehnički savetnik, osim posedovanja upornosti i oka za detalje ponekad je jednostavno potrebno naći se na pravom mestu u pravo vreme. Glumcu Denisu Farini se upravo to i desilo. Rođen u Čikagu 1944. godine, mladost i srednje godine posvetio je radu u čikaškoj policiji. Kao iskusni detektiv u odeljenju za provalne krađe, 1981. dobio je ponudu da sarađuje sa poznatim rediteljem i producentom Majklom Manom kao savetnik za proceduralna pitanja na snimanju filma Lopov (Thief). Zaintrigiran potpuno novim svetom koji mu se time otvorio, Farina prihvata malu ulogu u ovom filmu, što ga u potpunosti opredeljuje da iz korena promeni život. U svojoj četrdeset prvoj godini, priključuje se jednom od čikaških pozorišta kao glumac amater i ubrzo, ne sačekavši penziju, prestaje da radi u policiji. Zahvaljujući talentu, svestranosti i hemiji koju je ostvario sa Majklom Manom kao njegov tehnički savetnik, Farina dobija epizodnu ulogu mafijaša u popularnoj seriji Poroci Majamija, posle čega sledi glavna uloga detektiva Torela u Kriminalističkim pričama. Igrajući ljude s obe strane zakona u akcijama i komedijama i ne skidajući brkove, svoj zaštitni znak, Farina brzo postaje jedan od najsimpatičnijih televizijskih i filmskih glumaca. Dvadeset godina provedenih u policijskoj službi omogućile su mu da s lakoćom ulazi u likove kao što je detektiv Džo Fontana u seriji Red i zakon. Kao neko ko je glumačku karijeru počeo sasvim slučajno, kao stručni savetnik produkcije, Farina je na najbolji način iskoristio priliku koja se pruža jednom u životu. Može se reći da je posao fact checkera poslužio kao most kojim je ovaj talentovani glumac uspeo da spoji dva zanimanja koja su mu bila najdraža. Jedan je od retkih, ali nikako ne i jedini primer stručnjaka koji je kroz posao savetnika ili koordinatora scenarija otkrio svoj pravi poziv. Za one koji žele da se bave glumom, to je sigurno zgodna prečica kojom se može stići do prvih uloga, a ostalo je zapisano u (holivudskim) zvezdama...

serije.plus.in.rs


Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

IZA SVAKE PAMETNE TV SERIJE KRIJE SE NEUMORNI KOORDINATOR SCENARIJA, TEHNIČKI SAVETNIK, ISTRAŽIVAČ ILI PRODUCENT KOJI VODI RAČUNA DA JE ŽARGON NA MESTU, DA JE NAUKA ISPRAVNA I DA SU REFERENCE NA POP-KULTURU TAČNE. ŠTA JE FACT CHECKER I ČEMU ZAPRAVO SLUŽI?

57


Foto za rubriku Tema broja: FOX ICB

NEMA TOGA ŠTO BI TREBALO DA NAS NAVEDE DA ZAVOLIMO SERIJSKOG UBICU – ALI DEKSTERA SMO, NEKAKO, ZAVOLELI.

58

serije.plus.in.rs


59


Marin Milosavljević

marin.milosavljevic@serijeplus.com

DEKSTER MORGAN NAS VEĆ OSAM GODINA NA RAZNE SUPTILNE I MANJE SUPTILNE NAČINE, UVLAČI U TAJ ZABRINJAVAJUĆI LJUBAVNI ODNOS U KOM OBOŽAVAMO ONO ŠTO RADI DRUGA STRANA, ČAK I AKO SE OD TOGA POVREMENO JEŽIMO

Kako da i ne bude tako? Deksteru ne možete suditi, jer je on sebi već presudio. Od samog početka, iskren je prema sebi i prema nama, publici kojoj se tako često i otvoreno obraća – sâm sebe karakteriše kao „veoma uredno čudovište“, oduzimajući nam tako mogućnost da ga, ispunjeni gnevom pravednika, nazovemo monstrumom. Dvadesetak dana od trenutka objavljivanja ovog broja Scifi Serije+ magazina, čudni procedural Dekster (Dexter) i njegov glavni junak, netipični antiheroj Dekster Morgan, ući će u televizijsku istoriju. Bilo da ste vatreni obožavalac njegovog lika i dela ili tek povremeno ispratite poneku epizodu, ili ste potpuno šokirani činjenicom da je jedan serijski ubica predmet masovnog obožavanja, ne možete poreći da je voljeni Deks promenio način na koji ovaj TV žanr danas funkcioniše.

60

serije.plus.in.rs


61


Posle svih ovih godina, sve i da ste živeli pod kamenom, osnovni zaplet ove serije vam je poznat. Kako saznajemo još u prvoj sezoni, Deksterova majka je bila žrtva okorelog ubice, a Dekster (ali i njegov brat, što će nešto kasnije uticati na radnju serije) prisustvali su činu njenog pogubljenja kao vrlo mala deca. U (doslovno) potoku krvi, mali Dekster sedi uplakan i istraumiran, i čeka da ga Hari, policajac koji se tada zatekao na dužnosti, iznese u novi život. Avaj, taj život ne teče kataloškim redosledom detinjstva iz bajke, buntovnog tinejdž perioda, zaljubljivanja i zasnivanja porodice. Dekster je drugačiji – opasno drugačiji. On ima potrebu da ubija i ta potreba je ono što nazivamo „nuždom“ – jača je od njega i, što se više trudi da je zakopa, ona kasnije tim burnije izbije na površinu. No, zahvaljujući Harijevom kodu, jednostavnoj nepisanoj zbirci „do’s & don’ts“, Dekster uči kako da njegova potreba postane društveno korisna. Dovevši svoje navike do granice opsesivno-kompulsivnog ponašanja, Dekster usavršava svoje uklapanje u svet „normalnih“ ljudi i postaje tiha i nevidljiva produžena ruka zakona – ubistva koja počinjava poprimaju karakter svojevrsnog društveno korisnog rada, dobročinstva, a on sam postaje bizarni primer kako psihopatologija može biti sjajno sredstvo za uređenje (i čišćenje) zajednice.

Ipak, ne vole svi starog dobrog Deksa, upravo zbog moralnog kompasa čiji su pravci kod njega tajnastveni. Nensi Devulf Smit, novinarka magazina Wall Street Journal, u svom veoma zapaženom tekstu je oštro kritikovala producente serije zbog promovisanja „rastegljive etike“ i „odobravanja uzimanja pravde u svoje ruke“. Takođe, razna verska udruženja u SAD su u više navrata pravila peticije za gašenje ove serije. Izgleda da ne morate biti policajac da bi vam zasmetao čovek koji pretiče predstavnike zakona u sprovođenju reda i mira. Dekster je prvi TV ubica koji nam je sasvim otvorio vrata svog uma. Naravno, bilo je takvih momenata u raznim serijama, ali ovako neograničenu propusnicu u svoj savršeno devijantni unutrašnji sistem funkcionisanja dao nam je samo Dekster. On nas dovodi korak bliže ubici iznoseći nam veoma transparentno sopstvenu perspektivu ubistva i počinioca, pretvarajući tako sopstveni glas u središnju tačku radnje i naš omiljeni momenat svake epizode. Taj glas je prijateljski, ljubazan, uvek razložan, pun razumevanja, glas koji uliva poverenje i na koji, koliko god čudno zvučalo, posle osam godina naviknemo toliko da nam postaje uobičajen i prijatan. Sve ove navedene osobine ne čude kad u obzir uzmete jedno – on jeste ubica, ali je ujedno i jedno od najnevinijih ljudskih bića koje ćete upoznati. Njegov odnos prema svetu, ljudima i njihovim postupcima često je potpuno infantilan – ne razume ih, ali s lakoćom uspeva da prevari i njih i nas, i da se gotovo logično uklopi u okruženje. Ne nalazimo samo mi u sebi ljubav i simpatije prema ovom ubici mekog srca – od Rite do Masuke, Dekstera svi vole i poštuju, često mu se poveravaju i redovno će u razgovoru izneti kako on jeste osobenjak ali i divna osoba s puno kvaliteta. Da se kladimo kako se jedan izdvaja od ostalih?

This is what it must feel like to walk in full sunlight, my darkness revealed, my shadow self embraced. Yeah, they see me. I’m one of them... In their darkest dreams. Dexter Morgan

Dekster je u mnogom pogledu heroj ali u isto vreme i antiheroj. On je ubica, da, a nas su učili da je to no-no. Međutim, jednako srčano su nas učili i da je kažnjavanje onih koji oduzmu tuđ život prihvatljivo i, štaviše, poželjno. Tako se naš čova uklapa u oba ova naizgled suprotstavljena sistema. S jedne strane, on je hladnokrvni ubica koji teško baždari svoj apetit za krvlju; s druge, on je nečiji dečko (jedno vreme čak i suprug), brižni brat, voljeni otac, deo snaga reda i zakona u Majamiju, poštovani kolega i dragi prijatelj koji ,eto, tu i tamo, deo svog slobodnog vremena troši na lišavanje grada nepoželjnog otpada. E tu nam se psiha nađe u rebusu – mrzeti ga ili voleti, pitanje je sad? Očigledno, serija Dekster nas izaziva da preispitamo svoje poimanje granica morala, poigravajući se s našim osećajem za torelanciju i etiku dok nas svake nedelje suočava sa hladnokrvnim ubicom koji ubija – ali samo pod određenim uslovima.

62

Čak i sama uvodna špica serije govori u prilog tome da u svima nama čuči komadičak Dekstera. Njegove jutarnje navike uobičajene su u domovima miliona ljudi. Pa ipak, baš sve možete posmatrati na dva načina – ruke vašeg komšije koje zatežu pertle na cipeli možda su sinoć zatezale sajlu oko nečijeg vrata; crvena mrlja na rukavu vaše ujne možda nije samo nezgoda s kečapom.

serije.plus.in.rs


DRUŠTVENO KORISNO ČUDOVIŠTE

63


USPONI, PADOVI I PONOVO USPONI Serija je 2006. godine startovala s natprosečnim rejtinzima i završila prvu sezonu zadovoljavajuće, s rejtingom 77. Druga sezona oborila sve rekorde gledanosti kablovskih kanala u SAD i ostvarila neverovatni rejting – 85. Gledanost je stabilna i kroz treću (78) i četvrtu sezonu (79), da bi zasićenost publike rejting pete sezone dovela prvi put ispod startog rejtinga serije – 75 je cifra koja je već tada trebalo da navede producente da stave prst na čelo. Ipak, loše odluke, baš kao nesreća, nikad ne dolaze same, pa je tako šesta sezona, s ubicom Sudnjeg dana kao centralnom temom, ostvarila krajnje zabrinjavajući rejting 63. Nakon ovakvog rezultata, sve češće su se čule glasine o tome da su zlatni dani omiljenog nam ubice prošli i da kraj serije više nije pod znakom pitanja već nešto što mora da se desi što pre. Ipak, tim koji radi na ovoj seriji odlučio je da je po svaku cenu zaključi u velikom stilu, kao što je i počela, pa su posle izvesnog većanja najavili veliko finale u vidu ne jedne već dveju pažljivo koncipiranih sezona. Ovakva strategija dala je vidne rezultate, pa je tako rejting sedme sezone serije bio 81, što je skoro na nivou najgledanije, druge sezone serije. Osma sezona, koja je trenutno u toku, zasad ima prosečni rejting 71, ali se očekuje da će ukupni rejting sezone skočiti zahvaljujući poslovično sjajnoj gledanosti finalnih epizoda.

64

serije.plus.in.rs


Keeping the truth from the people closest to you is how youâ&#x20AC;&#x2122;ll survive, and how youâ&#x20AC;&#x2122;ll protect them if anything ever goes wrong. Harry Morgan

65


„Share something with her Dexter – what you did when you were her age.“ „I killed the neighbor’s dog.“ „Well, don’t tell her that.“ Lumen Pierce & Dexter Morgan

66

serije.plus.in.rs


VELIKI ZLI VUK Serija Dekster je učila od najboljih, pa tako vešto kombinuje epizode „bauk nedelje“ s onima koje se bave stalnom, mitologijskom radnjom serije, baš kao što je to među prvima radio Dosije Iks (The X Files). Ipak, lako prepoznajemo još jednu, sada već kultnu seriju: Bafi ubica vampira (Buffy the Vampire Slayer), mada po tematici sasvim različita, tipičan je primer serije koja forsira ideju „velikog zlog vuka“ sezone. A Dekster se nagledao vukova i vukova… U prvoj sezoni, imamo „ubicu iz hladnjače“, kako je policija nazvala monstruma od kog se ježi čak i sam Dekster. Deksterov problem će postati tim veći kada shvati da je „ubica iz hladnjače“ niko drugi do njegov hladnokrvni, davno izgubljeni brat, koji nije imao Harija da mu napiše bonton za psihopate.

Druga sezona se pre svega usredsređuje na Deksterove muke s Douksom, radoznalim i naprasitim kolegom koji je veoma rešen da dokaže kako kod našeg heroja „nešto smrdi“. Tek da mu ne bude dosadno, tu je i Lila, dama u nevolji i istovremeno vučica u koži ovčice. Treća sezona donosi Migela Pradu, zamenika okružnog javnog tužioca, čoveka koji je Deksteru umalo postao prijatelj. Umalo, jer Dekster se dâ zavarati, ali samo nakratko, a onda se vrlo brzo hvata svog alata.

Ubica Trojstvo (Trinity Killer) je možda najveće zlo s kojim se Deks susreo. On je čovek koji preko trideset godina uspešno održava fasadu normalnog porodičnog života, dok s druge strane oduzima tuđe živote i maltretira sopstvenu porodicu. Glavni Deksterov problem u četvrtoj sezoni i možda jedini koji će uticati na radnju serije tako da u potpunosti obrne njen tok – Rita, Deksterova supruga i majka njegovog deteta, poslednja je žrtva Artura Mičela, ubice Trojstva.

67


68

serije.plus.in.rs


Petu sezonu serije Dekster glavni junak provodi ubijajući jednog po jednog člana bolesnog kruga ljudi koji siluju a zatim ubijaju devojke. Predvodnici ove ekipe su Sten Lidi i Džordan Čejs, a potonji je ujedno i jedini bitan Deksterov „protivnik“ koji na kraju sezone ne skonča na Deksterovom stolu. Ipak, ova sezona se ne vrti toliko oko loših momaka koliko oko Deksterovog prihvatanja Ritine smrti i upoznavanja nekog novog – Lumen Pirs, devojke koja je preživela Čejsove i Lidijeve bolesne igre. Ubica Sudnjeg dana, Trevis Maršal, opasnost je koja vreba Dekstera tokom šeste sezone serije. Trevis je utoliko opasniji zato što je prvi ubica u seriji koji kroz život nosi sopstvenog „tamnog saputnika“ veoma sličnog onome koji obitava u Deksterovog glavi. Maršalov „tamni saputnik“, šapat koji ga navodi na ubijanje, jeste profesor Geler, za koga tek na kraju sezone saznajemo da zapravo postoji samo u umu Trevisa Maršala, a da ga je ovaj ubio još davno, moguće čak i pre početka radnje opisane u šestoj sezoni serije. Sedma sezona, ona koja je Deksteru vratila prvobitnu energiju i stari sjaj, koncpirana je znatno drugačije od ostalih. To prepoznajemo i po negativcima – Ajzak Sirko, tipični don ukrajinsko/ruske mafijaške porodice, čovek je koji kreće na Dekstera iz osvete, nakon što mu ovaj ne znajući ubije ljubavnika. Ajzaka prvo mrzimo – jer on na prvi pogled mrzi Dekstera – a onda shvatimo da između njih dvojice vlada neka čudna vrsta poštovanja, dok na kraju Dekster čak ne pokuša čak da mu spase život. Osim Ajzaka, Deksteru u ovoj sezoni muke zadaju i poručnica Lagverta (što rezultuje šokantnim krajem sezone u kom je Debra lišava života) ali i „crna udovica“ Hana Mekej koja, umesto smrti, od Dekstera na njegovom „radnom“ stolu dobija strast. Osma i finalna sezona, koju publika širom sveta upravo prati, zaokružuje priču – ali ne pre no što stavi Dekstera pred nova iskušenja. Pred Deksterom je Evelin Vogel, koju s njime povezuje štošta o čemu on ništa i ne zna, a koju progoni Moždani hirurg (The Brain Surgeon), psihopata koji svoje žrtve ostavlja otvorene lobanje. Ipak, možda najveći rebus za Dekstera u ovoj sezoni, ali i u svima do sada, jeste njegova sestra Debra, koja se izuzetno teško nosi s njegovim ali i sopstvenim postupcima.

TREVIS JE UTOLIKO OPASNIJI ZATO ŠTO JE PRVI UBICA U SERIJI KOJI KROZ ŽIVOT NOSI SOPSTVENOG „TAMNOG SAPUTNIKA“ VEOMA SLIČNOG ONOME KOJI OBITAVA U DEKSTEROVOG GLAVI. 69


Blood never lies. Dexter Morgan

70

serije.plus.in.rs


KO JE KRVOLOČNIJI:

KNJIŽEVNI ILI TELEVIZIJSKI DEKSTER? Većina gledalaca je upoznata s činjenicom da je serija Dekster nastala na osnovu istoimenog književnog serijala autora Džefa Lindzija. Roman Dremljivi demon Dekster (Darkly Dreaming Dexter, 2004.) poslužio je kao osnova radnje prve sezone serije. Kako se sezone nižu, tako razlike u radnji i sudbini likova u seriji i knjizi postaju sve očiglednije. Domišljati dobrica Dekster (Dearly Devoted Dexter, 2005.) i Dekster u mraku (Dexter in the Dark, 2007.) jesu druga i treća knjiga iz serijala, koje još donekle služe kao inspiracija autorima serije – tu su elementi koje lako prepoznajemo, poput Deksterovog venčanja i saznanja da je njegov brat zapravo Ubica iz hladnjače. Ipak, u izvesnom trenutku se radnja serije i knjiga potpuno razilazi, pa će čitanje ovih književnih dela pričiniti pravim fanovima serije istinsko zadovoljstvo – tim pre jer jer Džef Lindzi zaista sjajan autor, a književni Dekster još ironičniji i zabavniji nego onaj na malom ekranu, ako je to uopšte moguće. Ipak, serija je često brutalnija i – možda – realnija od književnog predloška. Dekster u seriji ubija Brajana,

rođenog brata, dok ga u knjizi pod izvesnim uslovima pušta da ode. Lagverta nastrada još pri početku književne pustolovine, dok je u seriji gledamo sve do kraja sedme sezone. S druge strane, Douks, opaki murjak koji se nameračio da raskrinka Dekstera, u seriji gine, dok u knjizi ostaje težak invalid koji i dalje, kako god ume i zna, progoni Deksa i njegovog „tamnog saputnika“. Knjiga i serija su različite, ali jednako zarazne i zabavne. Fanovi jednog Dekstera voleće i drugog; njih dvojica su slični a ipak pomalo različiti, kao da ih je odgajao različit otac (ili bolje rečeno, različiti Hari) – u određenim trenucima čitalac/gledalac ima utisak kao da su pošli različitim putanjama i da ih vodi drugačiji „tamni saputnik“. Ipak, u delima Džefa Lindzija i seriji koja ih je proslavila, postoji jasna i nedvojmiva paralela – krv koja potocima teče i deluje na glavnog junaka parališuće, na papiru i na ekranu. Prva tri romana su prevedena i u Srbiji (izdavačka kuća Portalibris, Beograd), dok fanovi preostala tri (a uskoro i četvrti, sedmu knjigu po redu) mogu pronaći u originalnom izdanju na sajtu amazon.com.

71


72

serije.plus.in.rs


DOBRI DUH HARI Čini mi se da nije prošla nijedna epizoda cele serije, a bilo ih je dosta, niti više od dvadesetak stranica uzastopce ni u jednom delu književnog serijala, a da uz Deksterovo ime nije pomenuto i ime čoveka koji ga je podigao – Harija.

Hari je u knjizi očinska figura za primer, čovek koja je Dekstera izvukao iz pakla, u pravom smislu te reči, odgajio ga kao sopstveno dete i izveo na jedini mogući i barem donekle ispravan put. U času kad je morao da izabere manje od dva zla, čini se da je Hari postupio dobro i naučio Deksa kako da u okrutnom svetu ostane svoj a opasan samo po one koji to na ovaj ili onaj način zaslužuju. Ipak, reklo bi se da mu u TV

seriji ne sleduje medalja za oca godine. Televizijski Hari je manipulativni policajac koji koristi tajnu ljubavnu vezu s Deksterovom majkom da od nje dobije informacije o narko-grupi koju lovi. Sticajem okolnosti, nju odavanje ovih informacija košta glave, a Hari se zbog toga oseća odgovornim i uzima pod svoje malog Dekstera, koji sa sobom nosi sopstveni paket strašnih demona. Mada ga je svesno usmeravao da se

73


74

serije.plus.in.rs


preda svom „tamnom saputniku“, kad u jednom trenutku uhvati Dekstera na delu, Hari se zgrozi nad onim što je stvorio. Kako ne može da podnese posledice svojih odluka, rešava da oduzme sebi život, što Dekster sazna tek mnogo godina kasnije, kada serija već daleko odmakne. Na ovaj način, Dekster postaje još jedna varijacija pop-kulture na priču o Frankenštajnu, mitu o gresima tvoraca koji utiču na život tvorevine stvarajući tako sasvim posebnu vrstu monstruma. Ipak, Harijevo nasleđe je veće od bilo kakvog bogatstva koje je Dekster mogao dobiti testamentom – Hari ostavlja Deksteru kod koji mu je usadio, jasno postavljena pravila koga sme da ubija, kada, koji su mu prioriteti, kako da se ponaša u društvu „normalnih“ ljudi i koji su mu prioriteti ako ikada dospe u naizgled nerešivu situaciju. Neretko u toku radnje serije i knjige, Dekster se pita šta bi Hari rekao, kako bi postupio i kako se neka njegova namera uklapa u Harijev kod. Hari je uvek tu, prisutan, praktično na Deksterovom ramenu, te čitalac/gledalac ponekad nije siguran je li određenu odluku doneo jedan ili drugi. Hari je Deksterov blagoslov i prokletstvo – njegova savest i njegov izgovor, sve u jednom velikom paketu senke tuđih odlika koje su nam oblikovale život i omogućile da ga vodimo onako kako najbolje umemo.

I built my life on Harry’s code. I lived by it. But Harry lied. Why would he do that? What else don’t I know? My concrete foundation is turning to shifting sand. Maybe Rudy was right. You never can truly know anyone. Dexter Morgan

75


SESTRA JE UVEK TU KADA TI TREBA – ILI BAŠ I NIJE? Dekster ima sestru koja je na trenutke čvršća od ijednog brata kog je mogao da poželi. Ipak, Debra Morgan nije jednostavna ličnost i, bilo da voli ili mrzi, ona to radi svom snagom. U knjizi opisana kao zavodljiva, Debra u seriji je žilava devojka koja svoj fizički izgled uvek stavlja u drugi plan – ako ne još dalje. Njen odnos s Deksterom je u seriji komplikovan, pun trzavica i prolazi kroz najrazličitije faze: preko srdačne bratske ljubavi prema nekome ko je, mada joj nije u krvnom srodstvu, sa njom odrastao, pa do ljubomore i pobrkanih osećanja koje Debra u jednom trenutku čak definiše kao zaljubljenost u Dekstera. Njihov odnos kulminira na kraju šeste sezone, kada Debra ulazi u crkvu u kojoj se Dekster upravo sprema da zabode nož u jednu od svojih (opravdanih) žrtava. Agonija koju Debra od tog časa proživljava kao da nema kraj i

svaki zid u koji je mogla da lupi glavom – ona je vešto pronašla. Rastrgana između svog usađenog osećaja za pravdu, radnog mesta u policijskim snagama Majamija i potrebe da zaštiti brata, Debra će na početku finalne sezone serije pasti najniže moguće. Da li će se i kako njen i Deksterov odnos normalizovati, ostaje nam da vidimo u narednih nekoliko preostalih nedelja emitovanja serije. S druge strane, u književnom serijalu, Debra na kraju drugog dela knjige saznaje za Deksterove problematične navike i prihvata ih s određenom lakoćom, definišući Dekstera kao produženu ruku pravde i tek se povremeno sukobljavajući s njim povodom toga. Kasnije u knjigama, Debra ostaje trudna i čak odgaja dete kao samohrana majka, dok u seriji nikada nije bilo takvih tendencija.

It’s one thing to be in love with your brother, but it’s a whole other level to be in love with your brother who’s a god damn serial killer. You’re a serial killer and I’m more fucked up than you are. Debra Morgan 76

serije.plus.in.rs


77


KRAJ… ILI TEK NOVI POČETAK? Šta očekujemo od kraja serije Dekster? Svašta i ujedno ništa posebno. Verovati kako je seriju, koja traje punih osam godina, moguće zaključiti za jedan sat koliko traje finalna epizoda, potpuno je nerealno, u šta smo imali priliku da se uverimo kroz mnogo primera do sada. Ipak, svi se nadamo da će autori serije na neki način zaokružiti priču – da će nam, u najmanju ruku, dati odgovor da li je Dekster kažnjen za svoja dela ili nije. Na internetu se mesecima vode debate o tome da li će glavni lik na kraju serije ostati živ ili neće. Bilo bi svojevrsne poetske pravde u tome da i sam završi umotan u najlon, na stolu koji mu je pružio tako mnogo bolesnog zadovoljstva. Ipak, baš zato što bi to bilo toliko logično – zapravo ne deluje kao realno ostvarljivo i hvala nebesima na tome – jer, ja bih prvi bio u žalosti ako bi poslednji sekundi serije prikazali Dekstera kako zauvek sklapa oči. Želim da u poslednjoj sceni vidim Deksa nasmejanog i zadovoljnog na nekoj tropskoj plaži na kraju sveta, s havajkom na leđima i psom na povocu, možda čak u žučnoj raspravi s omatorelom i još zadrtijom sestrom Debrom. Mislim da je to zaslužio. Dođavola, mislim da sam ja to zaslužio nakon svih ovih godina praćenja serije!

I sam glavni glumac, Majkl Hol, koji je na malom ekranu tako maestralno oživeo ovog tamnog viteza, izjavio je kako je za njega jedini pravi kraj serije onaj u kom Dekster snosi odgovornost za svoje postupke. Ipak, to je rastegljiv pojam i može značiti svašta, tim pre što se sad uveliko govori o spin-ofu, seriji koja će pratiti jednog ili više likova iz serije Dekster u narednim godinama. Znamo da Majkl sasvim sigurno neće igrati u toj seriji, zato što je to u više navrata jasno i glasno izjavio. Za njega je Deksterov put završen. Da li ćemo gledati Debru kako nastavlja život negde daleko od brata? Deksterovog potencijalnog naslednika, Zaka Hamiltona, kako nastavlja učiteljevim stopama? Možda i samog Dekstera iz mlađih dana, kako se uči usvajanju Harijevog koda? Bilo kako bilo, serija Dekster, obožavana i omražena od strane miliona, završava se ovog meseca. Produkcija Showtime je napravila đavolski dobar posao i postala kablovska televizija s jednom od najgledanijih TV serija svih vremena. Da li će i kako umeti da se oduže imaginarnom liku koji ih je praktično proslavio, te da ga penzionišu na zadovoljavajući način, saznaćemo uskoro.

Taking a life is one thing, but the care and feeding of it is another. I can’t keep my problem locked away in a cabin forever. Harry always said there were plenty of people who deserved to die, but no matter how hard I close my eyes and wish, Doakes isn’t one of them. Harry, he never prepared me for this one, what do I do? What would you do? Debra Morgan 78

serije.plus.in.rs


79


Foto: FOX ICB

80

serije.plus.in.rs


MONDAY MORNINGS: MUZIKA KOJA NAS VODI Mila Dimitrijević

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

NOVA SERIJA, PRVA SEZONA, PRVI SAUNDTREK I SVE ŠTO MOGU DA KAŽEM JESTE DA SAM OČARANA. MONDAY MORNINGS SVOJIM PRVIM SAUNDTREKOM POTVRĐUJU MOJU TEORIJU: MEDICINSKE SERIJE POČINJU DA POSTAVLJAJU NOVE TRENDOVE U SVETU TELEVIZIJSKE MUZIKE. Da, sve je počelo s Uvodom u anatomiju (Grey’s Anatomy), nastavilo se sa Hausom (House) i sada je došao red da i Monday Mornings preuzmu stvar u svoje ruke. Dakle, ako volite da serije imaju dobru muzičku podlogu, ne trošite svoje vreme na nove popularne naučnofantastične serije, nikako! Bacite se na tinejdžerske serije lake tematike ili, još bolje, na medicinske serije. Indi, evergrin, rok, i sve to začinjeno sa malo laganog kantrija, garantuje uspeh na danšnjem tržištu. A kad uzmemo u obzir da je ovo novi projekat Dejva I. Kelija, jasno je da nema greške kada je veličina budžeta i usmerenost ka sitnicama u pitanju. Ova medicinska drama fokusirana je na petoro hirurga, čiji se rad uzima u razmatranje svakog ponedeljka ujutru na kolegijumu. Da li je neprijatno? Bezgranično. Da li muzika samo dodatno ukazuje na njihove već uzburkane emocije – svakako. Napeto? Jeste, i nije najprijatnije iskustvo. Želite li da nastavite da gledate? Svakako. Serija hrabrog koncepta, skučene scenografije, ružnjikavih glumaca i odličnog saundtreka. Da li je gledam? Naravno, ne propuštam ni za šta na svetu, i verujte da je to do muzike. Prvi ponedeljak ujutro, započet je pesmom Just breath, od Pearl Jama, dobar rok koji čak podseća na odličan indi stil nove generacije; odmah je probudio moje interesovanje, a onda su

81


Foto: FOX ICB

82

serije.plus.in.rs


se iznenađenja samo nizala, jer sam postajala sve radoznalija kojom će me numerom još iznenaditi. I postajalo je sve bolje od boljeg. Stonsi sa legendarnom Gimme Shelter, pa Perishers sa Never Boom Again. Legendarni spoj, odličan niz, i sve to lepo uklopljeno sa radnjom serije. Mogu samo da kažem, da kada Dejvid I. Keli radi, on se ne šali i ne žali novce. Ono čemu moram da se vratim jeste činjenica da su kvalitativni neskladi između radnje i muzike retki, ali se dešavaju. Iako Monday Mornings ima medicinsku tematiku, mogu da ga poredim sa serijama Haus ili Uvod u anatomiju samo po tome što imaju jednako kvalitetne saundtrekove – nažalost ne i po kvalitetu same serije. U slučaju serije Monday Mornings, sama atmorfera serije je pomalo hladna, sterilna i gluva, kao što, uostalom, hirurška sala i treba da bude, ali ako ovako dobar muzički repertoar ne zagreje atmosferu serije, plašim se da nećemo još dugo moći da uživamo u njenoj muzici. Muzički poroducent, vizionar svog vremena, odlično je procenio kakav saundtrek ne stari i ne gubi smisao posle nekoliko meseci. Propušteni su trenutni hitovi, obrade iz mračnih osamdesetih, kao i božićne numere. Sve što mi se činilo neizbežno da nas zapadne u jednoj sezoni izbegnuto je, i ostali su pravi dragulji koje vreme ne može da okrnji. Hrabrost i dobar ukus počastili su nas izvođačima kao što su Jose Gonzalez, CivilTwilight, The Dig i Brock Tyler.

BLEDUNJAVA ATMOSFERA, NEDOVOLJNO UBEDLJIVI GLUMCI, NEPOTREBNO NAPETA PRIČA, ALI SVE SE PRAŠTA JER JE MUZIKA TA KOJA VODI OVU MEDICINSKU DRAMU DO OZDRAVLJENJA.

TOP 10 NUMERA KOJE SU OSVANULE NA SAUNDTREKU NAPRAVLJENOM SAMO ZA JEDNU SEZONU: Just Breathe - Pearl Jam The Rolling Stones-Gimme Shelter The Perishers - Never Bloom Again Glass Horse // The Dig // Midnight Flowers (2012) José González - Crosses Human by Civil Twilight Sympathy For The Devil -The Rolling Stones Brock Tyler - City Lights Birdy - The District Sleeps Alone Tonight My Best Fiend - One Velvet Day (taken from ‘In Ghostlike Fading’)

PRVI PONEDELJAK UJUTRO, ZAPOČET JE PESMOM JUST BREATHE, OD PEARL JAMA, DOBAR ROK KOJI ČAK PODSEĆA NA ODLIČAN INDI STIL NOVE GENERACIJE; ODMAH JE PROBUDIO MOJE INTERESOVANJE, A ONDA SU SE IZNENAĐENJA SAMO NIZALA, JER SAM POSTAJALA SVE RADOZNALIJA KOJOM ĆE ME NUMEROM JOŠ IZNENADITI. 83


gde su...

šta rade...

Prvi srpski int


MI ZNAMO ŠTA DANAS RADE POZNATI.

nternet tabloid


ZGODNI SKOFILD KONAČNO „IZAŠAO IZ ORMANA“!

Četrdesetjednogodišnji glumac Ventvort Miler, poznat po ulozi Majkla Skofilda u seriji Bekstvo iz zatvora (Prison Break) priznao je javnosti da je gej. Svoje priznanje Miler je sastavio u pismu koje je adresirao na Međunarodni filmski festivalu u Sankt Peterburgu u Rusiji, u kojem je obrazložio zašto se neće odazvati njihovom pozivu. „Hvala vam na pozivu. Za nekoga ko je uživao u posetama Rusiji i ima ruske korene, rado bih se odazvao. Ali, kao gej osoba, moram odbiti vaš poziv“, poručio je glumac organizatorima festivala i dodao: „Duboko sam razočaran trenutnim potezima ruske vlade i njihovom odnosu prema homoseksualcima. Situacija je neprihvatljiva. Nikako ne mogu zdravog razuma učestvovati na manifestaciji koja se održava u zemlji gde ljudima poput mene sistem zabranjuje osnovna prava: da slobodno žive i vole.“ Na kraju svog pisma Miller je dodao: „Ukoliko se situacija promeni, biću slobodan da donesem drugačiju odluku.“

ŠOK: SAMOUBISTVO DIZNIJEVE ZVEZDE

Li Tompson Jang, koji se još kao dete proslavio kao glumac u Diznijevoj hit seriji The Famous Jett Jackson, u ponedeljak je oduzeo sebi život. „S velikim žaljenjem vas obaveštavam daje Li Tompson Jang jutros oduzeo sebi život“, napisao je Lijev menadžer i prijatelj u saopštenju poslatom medijima. „Li je bio više od briljantnog mladog glumca. Bio je divan prijatelj dobre duše koji će nam istinski nedostajati.“ Li je sebi pucao iz pištolja sebi u glavu. Tragično nastradali glumac imao je dvadeset devet godina.

GARNER VS PAPARACI

Američka glumica Dženifer Garner rešila je da otpočne ozbiljnu borbu protiv paparaca. U sudu je izjavila da je život okružen njima preveliki pritisak za njenu porodicu. Dženifer Garner se u sudu pojavila zajedno sa koleginicom Hali Beri, da bi svedočila o tome pod kakvim pritiskom odrastaju deca holivudskih zvezda. Dženifer kaže da je taj način života grozan, jer ona to nisu birala i da to prosto mora da prestane. Zaplakala se dok je izlagala pred sudijama boreći se za privatnost svoje dece. „Volim svoju decu, ona su divna, lepa i nevina. Ne želim fotografe koji vrište i pojavljuju se gde god da idemo, svaki dan, po ceo dan. Oni ne prestaju da traumiraju moju decu“, rekla je očajna Dženifer i, zaplakavši se, dodala da se zahvaljuje sudu što je imala priliku da svedoči. Hali Beri i Dženifer Garner bore za to da se uvede zakon, koji će braniti paparacima da slikaju dete bez odobrenja roditelja ili staratelja. „Ti ljudi, kako ih sad zove moja kćerka, čekaju ispred naših vrata svakoga dana, čak i na Božić“, izjavila je Hali.

86

ZVEZDA SERIJE ZLOČINAČKI UMOVI U VEZI SA TEJLOR SVIFT

Pevačica Tejlor Svift ima novog dečka. U pitanju je tridesettrogodišnji američki glumac Metju Grej Gabler, najpoznatiji po seriji Zločinački umovi. Tejlor i on upoznali su se na veoma neobičan način. Tejlor Svift nedavno je izjavila da su prave ljubavi samo one koje možete da opevate u pesmama: „Nalazim se u periodu kada sam uvidela da je jedino vredna ona ljubav koju možete da opišete u pesmama. Luda ljubav, jer kada doživite nešto što je vredno pisanja pesme, nemoguće je da osoba o kojoj pišete nije osetila isto što i vi.“ Izgleda da je Tejlor ponovo našla baš takvu ljubav. Metju i Tejlor upoznali su se pre dva meseca, tako što je pevačica glumcu na Fejsbuku poslala poruku u kojoj je napisala da je sladak! On nije verovao da je to stvarno Tejlor, ali kada ga je pozvala kod sebe na večeru shvatio je da nije reč o šali. Izvor blizak pevačici kaže da se Sviftova potrudila da sazna šta Metju voli i da su se dobro proveli. Očigledno joj se trud isplatio, pošto se još uvek viđaju.

PROBLEMATIČNA GLUMICA IZ VESELIH SEDEMDESETIH PRONAĐENA MRTVA!

Još jedna tragična vest. Američka glumica Liza Robin Keli, poznata po ulozi Lori, atraktivne i promiskuitetne sestre Erika Formana u seriji Vesele sedamdesete, pronađena je sinoć mrtva u jednom centru za rehabilitaciju. Prema pisanju američkih tabloida, četrdesettrogodišnja Liza je umrla u snu. Otkako se pojavila u seriji koja ju je proslavila, Liza je konstantno imala probleme sa zakonom. Nekoliko puta je hapšena, zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali i zbog nasilja u porodici. Nedavno je podnela papire za razvod braka od svog osamnaest godina starijeg supruga i samoinicijativno krenula na rehabilitaciju, kako bi ponovo imala svoj život u svojim rukama. „Već duže vreme se borila s demonima u sebi, da bi juče izgubila bitku“, rekao je njen agent.

SNIMA SE DOMAĆI E.R.?!

Sem srpskih Seranovih, koji se snimaju, u ponedeljak počinje snimanje srpske verzije nekada popularne američke serije E.R. Uloga kojom je Džordž Kluni osvojio srca miliona žena širom sveta, u domaćoj verziji serije pripala je Ivanu Bosiljčiću, piše Blic. Glavni lik serije tumači proslavljeni srpski glumac s iskustvom u evropskom i američkom filmu, Miki Manojlović, koji će u seriji, kao bogati lekar, postati šef klinike. Doktora igra i Ivan Bosiljčić, koji će prema nekim naznakama imati suprugu koju će tumačiti Borka Tomić, iako Klunijev lik u američkoj verziji nema suprugu. Lik medicinske sestre, s kojom će Ivan imati ljubavnu avanturu, tumačiće Katarina Radivojević. U seriji će igrati i Ivan Jevtović, Marko Janjić, Bojan Perić, Danica Maksimović, te da će epizodne uloge imati i Vlasta Velisavljević i Branka Veselinović. Reditelj domaće verzije E.R.-a biće Stevan Filipović, koji se proslavio filmovima Šejtanov ratnik i Šišanje.

serije.plus.in.rs


Ukoliko nastavi da ulazi iz veze u vezu ovim tempom, titula ženske verzije Džordža Klunija svakako će pripasti najatraktivnijoj očajnoj domaćici. Tridesetosmogodišnja glumica Eva Longorija je odnedavno ponovo sama. Tačno četiri meseca se zabavljala sa Ernestom Argueljom – rastali su se početkom ove nedelje. Par se upoznao za vreme snimanja njegovog šoua Ready For Love, na kome je Eva radila kao producent. Izvori bliski nekadašnjim partnerima kažu da su se razišli zbog previše poslovnih obaveza. Eva živi u Los Anđelesu, dok Ernesto većinu vremena provodi u Majamiju – zbog posla nisu mogli da provode zajedno onoliko vremena koliko su želeli.

TRAČARA: INSTANT INFUZIJA VRELIH INFORMACIJA! Ivanka Rendulić urednica sajta Tracara.com

Foto: FOX ICB

EVA LONGORIJA PONOVO SAMA!

87


gde su...

šta rade...

Prvi srpski int


MI ZNAMO ŠTA DANAS RADE POZNATI.

nternet tabloid


OKRUG ORINDŽ THE O.C. LEPI I BOGATI, A NE PRESTAJU DA PLAČU

OKRUG ORINDŽ, MESTO O KOME MI OBIČNI SMRTNICI MOŽEMO SAMO DA SANJAMO, ZAISTA POSTOJI. NJEGOVI STANOVNICI SU PRELEPI, OBRAZOVANI, ELOKVENTNI I VESELI, ALI BAJKE IPAK NE POSTOJE I OKRUG ORINDŽ (THE O.C.) NAM JE TO DOKAZAO. NEKOLIKO PORODICA IZ ELITNIH KRUGOVA, PRELEPE KUĆE NA OBALI OKEANA, TINEJDŽERI U PRIVATNIM ŠKOLAMA, SVE MIRIŠE NA SAPUNICU? Pa i nije baš tako; sapunica bi značila da ima i previše spletkarenja, lažnog plakanja i tona šminke. Okrug Orindž je pokazao kako postoji granica lepog ukusa, pa i što se serija tiče. Nisu baš svi tako bezobrazno bogati, skandali im se prečesto omiču, a ipak svi veruju u snagu porodice. Ako ste se nadali zlim blizancima, podmuklim svekrvama i dramatičnim kadrovima, odustanite, jer oni jesu samo normalna verzija bogatih ljudi, a drama je u granicama podnošljivosti. Jedna od najvećih prednosti serije jeste baš to što je glavni fokus na važnosti sloge u porodici, dobrom vaspitanju dece i izbegavanju poroka. Očekivali smo nekoliko razmaženih tinejdžera, a onda smo upoznali Rajana Atvuda, stub stabilnosti, poštenja i snažnog karaktera. I naravno da tako i bude; jer, ko je oslonac čitave tinejdžerske ekipe? Naravno, momak iz lošeg kraja kome je pružena šansa, a najboljima je potrebna samo jedna šansa. Upoznali smo se s okrugom Orindž iz Rajanove pers-

90

Mila Dimitrijević

mila.dimitrijevic@serijeplus.com

pektive, jer je njemu taj svet bio nov koliko i nama te davne 2003. godine kada je počelo emitovanje serije. Dotad nismo upoznali ružno stvarno naličje okruga Orindž uz rijaliti program The Real Housewives of Orange County (Stvarne domaćice iz okruga Orindž), i sva ta plastika bila nam je strana, a zaludne bogate domaćice mogli smo da povežemo samo sa Očajnim domaćicama.

PREPLANULI, LEPI I ZGODNI, ALI IMA TU I SARKAZMA Tinejdžerska ekipa serije je obuhvatala sada već poznata imena – Mišu Barton, Rejčel Bilson i Adama Brodija, koji su vrlo ubedljivo odglumili klince iz visoke klase. Lako su izgradili svoje glumačke karijere nakon ovog projekta, međutim, ipak nisu odmakli mnogo dalje od tinejdžerskih drama.

OKRUG ORINDŽ UZIMA SVOJ DANAK Godine 2003, Rajan je kročio u okrug Orindž i mi smo se upoznali sa tim ekstravagantnim predgrađem. Ako ste mislili da je bogatašima dosadno, prevarili ste se koliko i zatečeni Rajan u prvim epizodama, jer spletki i muka nikada nije previše. Oni imaju svoje ceremonije, pravilnike ponašanja, a svi koji zalutaju izvan tih granica postaju predmet ismevanja i diskretnog odbacivanja od strane društva. Naravno da se svi redom bore za svoje bogatstvo i ekstravagantni život na visokoj nozi u visokom društvu – pa šta ako im se usput omakne po koja sklonost alkoholizmu, depresiji i varanju supružnika?

Serija Okrug Orindž imala je četiri pune sezone, i predstavljala je početak vrlo uspešne karijere producenta Džoša Švarca, koji je nakon ovog projekta ređao tinejdžerske drame kao što su Tračara, Hart of Dixie i The Carrie Diaries.

Rajan upoznaje svoju novu porodicu staratelja, svoj novi dom i svog novog najboljeg prijatelja. A Koeni su sve samo nisu dosadni bogataši. Kirsten i Sendi se nikad nisu uklopili u okruženje i bogatstvo oko sebe. Koeni su sa svojim sinom Setom živeli mirno, bezbrižno i prilično otuđeno, a onda se pojavio Rajan i zabava je počela. Jer, u privatnoj gimnaziji nema ničega strašnijeg od dečka koji je došao iz siromašnog kraja, ima staratelje i teče mu maloletnička uslovna. Naoko opasan momak je zapravo tih tip, pouzdan i požrtvovan.

Okrug Orindž je koncipiran tako da glavni junak bude Rajan Atvud, autsajder u kalifornijskoj bajci, međutim, već posle nekoliko epizoda ga je zasenio Set Koen (Adam Brodi). Mada to nije bio cilj, lik ovog neprilagođenog kalifornijskog štrebera vedrog duha bio je taj koji je osvojio publiku. Mogu samo da zaključim da se publika umorila od prizemnih tipova sa teškom porodičnom slikom i turobnim detinjstvom, i da smo svi bili spremni za vedrog Seta koji nas je zasmejavao svojim idejama o svetu posmatranom iz njegove iskrivljene perspektive. Bogatstvo mu nikada nije leglo – zapravo mu je sasvim svejedno, pod uslovom da i dalje ima novca za svoje stripove. Bazeni, jahte i džipovi ne spadaju u njegova interesovanja, ali kada je reč o maloj Samer Roberts (Rejčel Bilson), to je već druga priča. Jer, Samer za Seta predstavlja ceo svet. I tako je počela neverovatno simpatična veza između otresite male

serije.plus.in.rs


91


MARISI KUPER NIKAD NE CVETAJU RUŽE, I SVE DOBRO RASPOLOŽENJE NJENE VERNE DRUGARICE SAMER NE MOŽE JE IZVUĆI IZ DEPRESIJE. PRILIČNO REALNO, ZAR NE?

92

serije.plus.in.rs


bogatašice, i kovrdžavog štrebera koji u svoju devojku gleda kao u boga. Zapleti u njihovoj ljubavnoj vezi su zaista zabavni i unose vedrinu u čitavu seriju. Serija je pobrala veliki uspeh između ostalog i zbog toga što nam nije gurala pod nos moralne pouke, kako to tradicionalno umeju da rade serije namenjene mladima. Moralna načela su, naravno, postojala, ali nisu prisilno i po svaku cenu bila primarno žarište serije – jer, ko je prati shvatiće da serija ukazuje na ispravno ponašanje tinejdžera ali ne upire prstom na to, kao što je, na primer, radio Kozbi u svom projektu. A čisto da ne pomislite da se serija bavi isključivo tinejdžerskom tematikom, Okrug Orindž smo zavoleli između ostalog i zato što su roditelji, pored svoje očigledne svrhe, imali i sopstveni život. Okrug Orindž je bio prekretnica u porodičnom konceptu na televiziji, jer su roditelji u tinejdžerskim serijama dotad imali isključivo ulogu moralnog kompasa. Okrug je započeo novi trend slike o roditeljima, koja ne podrazumeva samo sedenje za porodičnom trpezom, kažnjavanje potomaka i lepe frizure, jer su Sendi Koen (Piter Galager) i Kirsten Koen (Keli Rouen) par koji ima prošlost, probleme, porodice koje ih nerviraju, nisu savršeni i nisu dosadni. Oni su prijatni, veseli, puni ljubavi i imaju navike na koje smo brzo naučili, pa smo se već na kraju prve sezone osećali kao da smo deo porodice Koen. A ako ste mislili da su svi fini kao Kirsten i Sendi, pogrešili ste, jer pored njih postoje i Kuperovi. O, a kod njih pak nikad dosta razmirica i problema. Džimi (Tejt Donovan) i Džuli Kuper (Melinda Klark) su kao pas i mačka i razvod je već u pilotu delovao zagarantovano. Naravno, iz nesrećnih porodica poteknu nesrećni tinejdžeri i tako dolazimo do vazda napaćene Marise Kuper (Miša Barton), a njoj zaista ništa ne polazi za rukom… Ona je lepa, mlada, bogata i, naravno, tužna. Nema sreće u ljubavi, ali onda upoznaje Rajana, i taman kad smo se ponadali da joj se sreća smehnula, sve se ponovo uruši jer bogatstva nestaje, roditelji se razvode, ljubav se klima i ostaje samo lepota. Marisi Kuper nikad ne cvetaju ruže, i sve dobro raspoloženje njene verne drugarice Samer ne može je izvući iz depresije. Prilično realno, zar ne? Tačno, to je i bila glavna zamisao Džoša Švarca, koji je u svom narednom projektu, Tračara, samo podigao ovaj koncept serije na sledeći nivo. Džoš Švarc nas je navikao na televizijske roditelje koji imaju svoj život, interesovanja i mračnu prošlost. Nažalost, i na glavne likove koji nisu najvedrijeg karaktera. Pritom je definitivno tvorac projekata u kojima su sporedni likovi daleko simpatičniji i zanimljiviji od glavnih. Okrug Orindž je zato postao serija za sve generacije, nova forma drame – sapunice o bogatima i njihovim problemima. Ako ste se nadali da ćete gledati školsku problematiku, Džoš Švarc je to precrtao. Ne brinite za školu, škola nije problem – takođe novi koncept koji je potpuno evaluirao na narednom projektu Tračara, gde je Džoš odlučio da je onaj ko ide u privatne škole i dobija vrhunsko obrazovanje fokusiran isključivo na svoj privatni život i spletke u krugovima bogatih, dok se pomenuto obrazovanje stiče s neverovatnom lakoćom. Kuperi i Koeni jesu lepi, bogati i obrazovani, ali njih more teške brige, pa nam ostaje da ih pratimo dok se u lepom ambijentu probijaju kroz težak život u sunčanoj Kaliforniji na obali okeana.

93


PRIJAVI SE NA NAŠU MEJLING LISTU ako želiš da budeš među prvima koji čitaju svaki novi broj naših magazina!

PRIJAVA


MOST

Foto: FOX ICB

The Bridge KONAČNO USPEŠAN RIMEJK?

95


TREND RIMEJKA UZEO JE MAHA I MEĐU TVORCIMA NAJDRAŽEG NAM TV SADRŽAJA. NAKON ŠTO JE SERIJA UBISTVO (THE KILLING) ZAVLADALA MALIM EKRANIMA, TV MREŽA FX PLASIRALA JE RIMEJK POPULARNE SKANDINAVSKE SERIJE BROEN. SERIJA MOST (THE BRIDGE) DOŽIVELA JE SVOJU PREMIJERU SREDINOM JULA OVE GODINE, A POSLE SVEGA NEKOLIKO NEDELJA REGIONALNI FOXCRIME ZAPOČEO JE NJENO EMITOVANJE PONEDELJKOM UVEČE. NA MOSTU I OKO NJEGA Kao što govori i sam naziv serije, radnja počinje baš na mostu koji spaja Meksiko i Sjedinjene Američke Države, kada policija pronađe telo misteriozno ubijene žene. Nakon što se ispostavi da su u pitanju dve žrtve, odnosno polovine dva tela, na scenu stupa policija El Pasa i Huareza. Da misterija bude veća, ubica policiji pošalje govornu poruku sa pitanjem: Zašto je jedna mrtva belkinja važnija od toliko mrtvih na drugoj strani mosta? Ubica na ovaj način aludira na veliki broj nestalih i ubijenih devojaka iz Huareza, čime dovodi u pitanje rad tamošnje policije. Mlada detektivka Sonja Kruz (Dajana Kruger) predstavnik je policije El Pasa. Ako je Horejšio Kejn iz Istražitelja iz Majamija prepoznatljiv po crnim naočarima za sunce, lik Sonje je to svakako po belim slušalicama za mobilni telefon koje detektivka koristi pri komuniciranju sa kolegama. Sonja je prikazana kao profesionalac, hladna i emotivno krajnje suzdržana. Boje policije Huareza brani iskusni de-

tektiv Marko Ruiz (Demijan Bičir). Marko je sušta suprotnost Sonji, oženjen i otac troje dece koji se nedavno podvrgao vazektomji. Na trenutak se čini da će njih dvoje započeti emotivnu vezu, naročito kada Markova žena počne s ljubomornim scenama. Ipak, zavešće ga Šarlot (Anabet Giš), novopečena udovica i još jedan od likova ključnih za razvoj radnje. Nakon smrti supruga Šarlot otkriva ko je on zapravo bio i to joj se nimalo ne sviđa. Ova zanimljiva drama u prvi mah deluje sporo, verovatno zbog dužine prvih dveju epizoda, ali se već od treće svrstava u po formatu standardne a po sadržaju privlačne serije. Atmosfera, kao i mesto dešavanja radnje, omogućavaju nam da seriju poredimo sa filmovima Nema zemlje za starca (No Country for Old Man) i Dodir zla (Touch of Evil), a prve scene sa serijom Ubistvo. Špica pomalo podseća na AMC-jev Okružen mrtvima i HBO-ovu Pravu krv, pa nas svakako intrigira da nastavimo da gledamo ovo ostvarenje. Autori su Elvud Rid, scenarista i producent serije Hawaii Five-0 i Meredit Stim, scenarista i producent Domovine (Homeland) i autor CBS-ove serije Zločini iz prošlosti (Cold Case). Za sledeću godinu je najavljeno snimanje druge sezone originalne verzije, pa se nadamo da će i FX imati uspeha sa svojom i obnoviti seriju za drugu sezonu. S obzirom na broj ukinutih serija ove sezone, Amerima definitivno trebaju dobre i uspešne adaptacije stranih projekata. Možda bismo mogli da im ponudimo Policajca sa Petlovog brda ili Bolji život…

Foto: FOX ICB

DAJANA KRUGER JE ROĐENA U NEMAČKOJ, A ODRASTALA JE I STUDIRALA BALET U LONDONU. JEDNO VREME SE BAVILA I MANEKENSTVOM, I TO U RODNOJ NEMAČKOJ. ZNANA NAM JE PRE SVEGA IZ FILMOVA NACIONALNO BLAGO (NATIONAL TREASURE) SA NIKOLASOM KEJDŽOM, I PROKLETNICI (INGLORIOUS BASTARDS).

96

serije.plus.in.rs


Branislav VilotijeviÄ&#x2021;

branislav.vilotijevic@serijeplus.com

NE PROPUSTITE!

Ponedeljkom u 20.55h na kanalu FoxCrime

97


Nataša Ristić

natasa.ristic@serijeplus.com

NULTI SAT Zero Hour

Foto: FOX ICB

ČASOVNICI, SATOVI I DRUGI ČUVARI VREMENA

98

serije.plus.in.rs


VREME JE OD VITALNE VAŽNOSTI ZA NOVU KREACIJU POLA ŠERINGA (PRISON BREAK): NULTI SAT (ZERO HOUR). PRITOM GOVORIM DOSLOVNO. U SAMO TRI MINUTA PILOTEPIZODE, SERIJA JE USPELA DA IZMEŠA NACISTE, SVEŠTENIKE DREVNOG REDA, ROZMARINU BEBU, ČASOVNIKE I KATASTROFU BIBLIJSKIH PROPORCIJA. JESAM LI POMENULA SATOVE? Tehnički, satovi nisu made in Naziland. Možda i nisu zli. Ali u seriji ima nacista i ima zla i jao, tek što ima priča o satovima. Najveći broj istih ispričaoo je stariji glumac nemačkog porekla, koji reč „clocks“ izgovara tako da skoro poželim da serija nema nikakav dijalog već samo akciju naglašenu glasom tog čoveka koji viče: „You must find these clocks!“ I obaveznog naratora sa tekstom: „Nećete verovati šta se sledeće dešava!“ Elem, Entoni Edvards, većini poznat kao dr Mark Grin iz kultne serije Urgentni centar (ER), vratio se. Stariji i, čini mi se, ćelaviji. On je urednik magazina Modern Skeptic, tip čoveka koji prihvata mistično, veruje da je istina tamo negde, prati instinkt, koristi The Force itd. Oženio je ljubav svog života, ženu koja vodi antikvarnicu satova (uviđate šemu, jelda?). Ali! Lajla je kidnapovana! Izvinite, ali sve u ovoj seriji završava

uzvičnicima. Očajnički pokušavajući da dobije svoju ženu nazad, Henk zajedno sa svojim timom iz magazina otkriva planove davno nestalih sveštenika. zabranjene misterije i supertajne artefakte. Kao gledaoci, zahvaljujući ona tri minuta znamo da će ceo njegov put biti veeeeeelika stvar... NI TAMO, NI ‘VAMO Nažalost, put do tamo uključuje i nekoliko padova u totalnu besmisao. Većina sekundi po epizodi sastoji se od ljudi koji ćorakaju nad nekim dokumentima i bledo gledaju u monitor. Ili od montaže, gde isti ti junaci idu od tačke A do tačke B za tragom C koji otkriva tačku zapleta D. Generalno, u pitanju je Lost-like serija okružena Da Vinčijevim kodom umotana u Scooby Doo misteriju. Sa dijalogom koji podseća na govore naših političara – „moramo uraditi ono što moramo“. Ipak, serija je imala perspektivu. Kažem “imala”, jer joj je vreme isteklo i ukinuta je. Tenzija, delići slagalice, misterija, simboli, polunatprirodni elementi s egzotičnim lokacijama i damama u nevolji su sasvim obećavajući recept za jednu solidnu TV zabavu, pa mi je žao što nije dobila šansu. Bila je suviše mračna za ljubitelje Očajnih domaćica, a opet, preblaga za one koji traže demonske bebe. Vama, ipak, preporučujemo da joj date šansu i uživate u njoj onoliko (dugo) koliko je moguće.

PREPORUČUJEMO DA JOJ DATE ŠANSU I UŽIVATE U NJOJ ONOLIKO (DUGO) KOLIKO JE MOGUĆE.

NE PROPUSTITE!

Od 23.9. ponedeljkom u 21.55h na kanalu FOX

99


Ljubisav Panić

ljubisav.panic@serijeplus.com

DRACULA

NOVO USKRSNUĆE KRVOPIJE 100

serije.plus.in.rs


JEDINO JE UMETNOST SPOSOBNA DA STVORI BESMRTNOST, KAKO U SVOJIM IZMAŠTANIM CARSTVIMA TAKO I U STVARNOM ŽIVOTU. PROŠLO JE VIŠE OD 116 GODINA OTKAKO JE BREM STOKER NAPISAO ROMAN DRAKULA, ALI SE PIŠČEVO IME I DANAS POMINJE. ZAJEDNO SA STOKEROM, PREŽIVELO JE I NJEGOVO DELO. OVE JESENI, NA KANALIMA SKY LIVING I NBC, VIKTORIJANSKIM LONDONOM PONOVO ĆE ZAVLADATI MONSTRUM ŽEDAN KRVI.

uloge dodeljene Džesiki de Gauv (Mina Marej), Keti Magrat (Lusi Vesterna), Oliveru Džekson-Koenu (Džonatan Harker) i Tomasu Krečmanu (Van Helsing).

Pilot-epizoda, snimana pod palicom prekaljenog reditelja Stiva Šila (Dekster), biće premijerno prikazana ove jeseni. Da bi se gledaoci na vreme pripremili na ono što ih očekuje, reklamna kampanja počela je u San Dijegu na Comic Conu, omiljenoj julskoj smotri ljubitelja filmova i serija. Srećnici su na fešti mogli da posete specijalno sagrađenu kuću strave i po prvi put pogledaju scenu u kojoj poznati Rumun ustaje iz groba. Mi sa druge strane planete osuđeni smo na Youtube, na kom se već uveliko prikazuju trejleri o moćnom vampiru. Producenti i pisci koji su pre Drakule pekli zanat na serijama kakve su Spartak, Tvin Piks i Dauntonska opatija stvorili su plodno tle da nam korseti i privlačni kaputi još jednom oduzmu dah. Stokerovo čedo modernizovano je na način sličan nedavnim ljubavnim avanturama kralja Henrija VIII. Glavnog junaka u Drakuli, baš kao i u Tjudorovima, tumači Džonatan Ris Mejers, dok su sporedne

Sa privlačnom mladom glumačkom postavom na raskošnim lokacijama u Budimpešti, Stokerove zamisli su prilagođene prohtevima dramaturgije. Scenarista i tvorac serije Kol Hedon predstavlja besmrtnog junaka kao maštovitog preduzetnika, spremnog da uvede naučne novine u londonsko društvo XIX veka. Skriven ovim alter egom, Drakula pokušava da se osveti tajnom udruženju koje mu je vekovima ranije uništilo život. Prva prepreka nastaće kada se zver zaljubi u Minu Marej, devojku koja bi mogla biti reinkarnacija njegove davno izgubljene supruge. Kao što je to često slučaj, ljubitelji romana će verovatno i na najmanju promenu gledati s velikim negodovanjem. Zato se valjaa podsetiti da Stoker nije imao ništa protiv toga da se njegovo štivo prenese u druge umetničke sfere, pod uslovom da se poštuju autorska prava. Pre nego što će objaviti roman, adaptirao je priču o Drakuli za pozorište i predstava je izvedena, doduše samo jednom, u teatru Licej.

DA BI SE GLEDAOCI NA VREME PRIPREMILI NA ONO ŠTO IH OČEKUJE, REKLAMNA KAMPANJA POČELA JE U SAN DIJEGU NA COMIC CONU, OMILJENOJ JULSKOJ SMOTRI LJUBITELJA FILMOVA I SERIJA.

Ukoliko ovaj argument ne deluje kao dovoljan, više od mesec dana, koliko nas deli od premijere zakazane za 25. oktobar, sasvim dostaje da se naoštri kritičarski glogov kolac. Ali ko zna, možda će seksi zver nastaviti da živi uz koju kap krvi i vrtlog strasti. Na kraju krajeva, ako se iko ispred kamere pokazao kao besmrtan, onda je to grof Drakula.

DA LI STE ZNALI? RUMUNSKOG SREDNJEVEKOVNOG VLADARA VLADA III TEPEŠA DANAS SVI POZNAJU KAO DRAKULU, ALI TO IME NIJE POVEZANO SAMO SA ROMANOM BREMA STOKERA. NEMAČKI CAR ŽIGMUND LUKSEMBURŠKI OSNOVAO JE 1387. GODINE RED ZMAJA. OVOM VOJNOPOLITIČKOM BRATSTVU, USMERENOM PROTIV TURAKA, PRIDRUŽIO SE I VLAŠKI KNEZ VLAD II, KOJI SE OD TADA NAZIVA VLAD DRAKUL. NADIMKOM DRAKUL ISTICALA SE PRIPADNOST REDU ZMAJA, JER REČ „DRAKUL“ NA RUMUNSKOM ZNAČI „ZMAJ“, ALI I „ĐAVO“. NADIMAK DRAKULA U PREVODU ZNAČI „SIN ZMAJA“, PA TAKO PREDSTAVLJA LOGIČAN DODATAK VLADU III TEPEŠU, SINU VLADA II. TEPEŠ JE, MEĐUTIM, TAKOĐE NADIMAK, ZA KOJI SE VLAD III SAM IZBORIO POČINJENIM SADISTIČKIM ZVERSTVIMA. TEPEŠ, NAIME, U PREVODU ZNAČI „NABIJAČ NA KOLAC“.

101


Jovana Dimitrijević

jovana.dimitrijevic@serijeplus.com

PANDURI NOVAJLIJE Rookie Blue KONAČNO SPREMNI! VEOMA BRZO SMO NAUČILI KAKO DA PUCAMO, BORIMO SE I VOZIMO POLICIJSKA KOLA, SPREMNI SMO! – KAŽE ENDI MAKNALI. A ČAK I DA NISU SPREMNI ONA, EPSTIN, DIJAZ, PEK I NEŠ NIKADA NEĆE PRIZNATI TO STARIJIM POLICAJCIMA KOJI IH OBUČAVAJU. U proteklim trima sezonama smo uglavnom uživali u nezgodama koje se dešavaju ovom neikusnoj družini, ali oni sada već postaju profesionalci. Epstina smo znali kao smotanog štrebera, međutim, on to više nije. Postigao je mnogo, a u ovoj sezoni će konačno pokazati i svoje znanje o devojkama. Ili neznanje, zavisi kako gledate na to. Pustiće povremeno da drugi utiču na njega, jer nema poverenja u sebe, ali baš u tome se i krije njegov šarm. Dijaz ni u ovoj sezoni ne odustaje od imidža dobrog dečka. Moram da priznam da sam se nadala da će i on malo da otkači, pa da ga vidimo na drugoj strani, ali ne. Čvrsto se drži svojih uverenja i sva je prilika da će napustiti stanicu kako bi mogao da odgaja svoje neočekivano dobijeno dete. Pek će vas iznenaditi u svakom smislu. Konačno će pokazati kakva je stvarno, kroz niz zgoda koje će se dogoditi. Više nije samo zgodna mamina ćerka koja misli samo na sebe. Naći će se u neko-

102

liko siuacija iz kojih će izaći kao pobednik, a način na koji će to uraditi će vas potpuno razoružati. Kažem – DAJTE NAM VIŠE PEK. Neš je samohrana majka koja može sve. Ni veza sa šefom je nije ometala. Bar u početku. U ovom sezoni najviše sarađuje sa Semom (Endin on and off dečko) koji je postao detektiv i imam utisak da je postala najzrelija od cele grupe. Stvarno se nadam da će u ovoj sezoni imati više sreće. Ono naprivlačnije, osim pet lepuškastih početnika, jeste i to što što nijedan lik nije u zapećku. Imaćete dovoljno vremena da upoznate svakog od njih i da odaberete svoje favorite. Svaka sezona je bila prilično jaka, kvalitet nije opadao. Priče su sve zanimljivije, što verovatno ide s upoznavanjem likova. Svakako je zanimljivo gledati kako izgleda njihov svet, videti priču i iz drugog ugla. POSLE DUGOG ČEKANJA, UNIVERSAL CHANEL BALKANS NAJAVLJUJE PRIKAZIVANJE ČETVRTE SEZONE. SVE SE NASTAVLJA NE MNOGO DALEKO OD ONOGA ŠTO SMO GLEDALI PROŠLOG LETA. I u ovoj sezoni ćete uživati u neverovatnim zavrzlamama i sjajnoj izvedbi glavne glumice. Veoma je talentovana i lepa a ima

serije.plus.in.rs


moć da odglumi više raspoloženja u isto vreme. Zaista je sjajno osveženje u moru bezizražajnih glumica. Stižu nam dva nova lika – Kloi Prajs (Prisila Faja), koja je u prošlosti imala romansu sa nekim od policajaca u stanici, i policajka Marlo Kruz (Rejčel Enčeril), nekadašnja članica SWAT tima koja čuva eksplozivnu tajnu. Što se Endi tiče – ovaj put mora da se izbori s novim tajnim zadatkom, koji traje šest meseci. Za to vreme ne sme da viđa prijatelje, kao ni svog bivšeg dečka/šefa Sema Svareka. Situacija se svakako menja kad se posle raznih peripetija konačno vrati u stanicu. Da li ju je Svarek čekao i ko je njegova nova partnerka? Endi se definitivno našla na potpuno nepoznatom terenu. Ipak, odmah uskače na nove zadatke, pa već prvi dan mora da rešava slučaj pljačke. Zbog mešavine droge i antraksa, dve zgodne policajke će se naći u nevolji, a i slučaj iz prošlosti će ih ponovo progoniti. Gejl će pokazati da nije klasični zloćko kog ne interesuju drugi ljudi; sigurna sam da će vas iznenaditi. Zapravo, prva epizoda četvrte sezone i nosi naziv – IZNENAĐENJA, a svakako ih možete očekivati tokom cele sezone. Ionako komplikovani odnosi protagonista dodatno se zapetljavaju, pojavljuju se novi likovi a neki stari odlaze, veze se rađaju na sve strane, i sve je to začinjeno ponekim zanimljivim slučajem.

ONO NAPRIVLAČNIJE, OSIM PET LEPUŠKASTIH POČETNIKA, JESTE I TO ŠTO ŠTO NIJEDAN LIK NIJE U ZAPEĆKU. IMAĆETE DOVOLJNO VREMENA DA UPOZNATE SVAKOG OD NJIH I DA ODABERETE SVOJE FAVORITE.

103


104

serije.plus.in.rs


MISI PEREGRIM: U OVOJ SEZONI POKAZUJEM DRUGU STRANU LIČNOSTI! MISI PEREGRIM GOVORI O ČETVRTOJ SEZONI SERIJE PANDURI NOVAJLIJE I TOME KAKO SU SE STVARI PROMENILE ZA NJU. OTKRIVA DA ĆE BITI SJAJNO ZA PUBLIKU, JER IMA NOVIH ČLANOVA TIMA KOJI ĆE UTICATI NA DRUGAČIJU DINAMIKU DOGAĐAJA, ALI DA ĆE, BAREM ŠTO SE TIČE ENDI, SVE BITI DOSTA TEŽE. MISIN LIK ENDI NA KRAJU TREĆE SEZONE ODLUČUJE DA ODE NA TAJNI ZADATAK. ,,Ona to radi zbog sebe. Mislila je da će sve biti kako treba kada se vrati, da će biti isto, ali nije tako. Sem je nastavio dalje i u profesionalnom i emotivnom smislu.” U STVARNOM ŽIVOTU, MISI I NJEN LIK ENDI MAKNALI SE MENJAJU, SAZREVAJU. ,,Morala sam da se malo odmorim i razmislim o tome ko sam. Ista stvar se dešava liku koji igram u četvrtoj sezoni. Obe moramo da konačno shvatimo da ne možemo svoje vreme trošiti na svakoga, jer ljudi to iskorišćavaju.”

SERIJA JE SAD VEĆ U ČETVRTOJ SEZONI. DA LI TI TO DAJE PRILIKU DA SE OPUSTIŠ ŠTO SE LIKA TIČE? Ljudi su nas već prilično upoznali. Scenaristi takođe, pa ponekad imam utisak da lik stvaraju prema onome što se meni dešava. Nikada nisam ovako dugo igrala istu ulogu. Zanimljivo je posvetiti se jednom liku i onda gledati kako se razvija. Čudno je praviti različite izbore i istraživati sve strane ličnosti. A baš to radimo u ovoj sezoni – prikazujemo drugu stranu ličnosti. ŠTA SE DEŠAVA U DUŽIM PAUZAMA IZMEĐU SNIMANJA? NEDOSTAJE LI TI LIK? Ne baš. Lepo je napraviti pauzu posle toliko posla. Problem nastaje kad se vratim ulozi jer sam u međuvremenu dosta sazrela i ne znam da li i kako da to prenesem na lik. Igrali smo peintbol, pa sam upucala Pitera Munija (policajac Nik Kolins). To nije bilo planirano, ali je bio i najbolji dan u mom životu. Ipak, on je to veoma dobro podneo. Nastavio je da glumi kao da se ništa nije desilo, a ja nisam mogla da se smirim od smejanja. Srećom, imala sam kacigu na glavi, pa nam to nije upropastilo scenu.

Nije da je iznenađenje, ali Misi voli da tumači uloge koje su fizički zahtevnije. Tako nešto možete videti i u njenom filmu Stick It, u kom igra gimnastičarku.

NE PROPUSTITE!

Četvrtu sezonu pratite od 17.9, utorkom u 21.20h! samo na Universal Channel

105


106

serije.plus.in.rs


THE WHITE QUEEN KAO TJUDORI, ALI NE BAŠ

Marko Kovačević

marko.kovacevic@serijeplus.com

KADA SAM PRVI PUT ČUO ZA POSTOJANJE SERIJE POD NAZIVOM THE WHITE QUEEN, SVE U MENI TOG ČASA MOLILO I KLANJALO SVIM MOGUĆIM BOGOVIMA DA JE TA SERIJA OSMIŠLJENA KAO SPIN-OFF ADAPTACIJE ALISE U ZEMLJI ČUDA TIMA BARTONA, I DA ĆE SE PREMISA ZASNIVATI NA IZMIŠLJENIM DOGODOVŠTINAMA BELE KRALJICE. Duboko sam se zaneo u tu svoju fantaziju, maštajući o seriji u kojoj će En šetati unaokolo u polušizofrenom zanosu, sa rukama koje se protive gravitaciji dok se bori proitiv svoje tamne strane i pljuje u bućkuriše koje pravi. Umesto serije u kojoj basnoslovna En Hatavej pljuje u činije dobio sam britansku seriju (tačnije, BBC-jevu) čija

se radnja vrti oko borbe za engleski presto, snimljenu na osnovu istorijskih romana spisateljice Filipe Gregori. Radnja je smeštena u 15. veku, u vreme Rata ruža, u kojem su bojevale dve plemićke kuće, Jork i Lankaster. Fokus nije na kraljevima/lordovima koliko je na kraljicama/damama koje su se našle usred bitke za tron.

Naime, prema savetu svoje majke Žakete (Dženet Mektir), Elizabet Vudvil (Rebeka Ferguson), čiji je pokojni muž bio član kuće Lankaster, zavela je kralja Edvarda IV (Maks Ajrons) iz kuće Jork. Potom se udaje za njega i njihov brak postaje predmet razmirica između kralja Edvarda i njegovog najvernijeg savetnika Ričarda Nevila (Džejms Frejn). Te razmirice započele su lančanu reakciju prožetu mržnjom, spletkama, izdajom i izlivima zavisti, koja nikog nije zaobišla. Svi su povezani (brakovima, srodstvom ili zaverama) i svi žele da budu na prestolu ili barem tik uz njega. Kada je reč o glumi, stekao sam utisak da režiser nije učinio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne glumcima da uđu u svoje uloge. Česti su bili momenti preterivanja, odnosno, manjkalo je suptilnosti. Samim tim, doživljaj je manje realističan (takođe, anahronizmi u pogledu kostima i sceongrafije su česta pojava, kao i istorijske netačnosti). Ono što je vredno pohvale jeste kinematografija, koja svojom senzibilnošću pruža osećaj estetike dovoljno jak da pokrije činjenicu da na vizuelne elemente serije nije uloženo mnogo novca. Po mome mišljenju, serija nema ništa novo niti posebno da ponudi gledaocima, jer su prethodne ekranizacije istorijskih događaja (koje su mnogobrojne) već iscrple tu temu i taj period istorije.

107


Foto: FOX ICB

BY GORAN SKROBONJA

108

serije.plus.in.rs


THE WALKING DEAD: OČARANI MRTVIMA

U DRUGOJ POLOVINI POSLEDNJE DECENIJE PROŠLOG VEKA, U NAVALI BROJNIH RAČUNARSKIH IGARA KOJE SU SE POSLUŽILE DOKAZANIM USPEHOM FPS-OVA KAO ŠTO SU BILI „VOLFENŠTAJN 3D“ I, NARAVNO, „DUM“ (NAŠI GEJMERI SU IH OD MILOŠTE NAZIVALI „PUCAČINAMA“ ILI JOŠ PRISNIJE, „DUMAČINAMA“), NAKRATKO JE IZUZETNO POPULARNA BILA IGRICA PO IMENU BLOOD, U KOJOJ JE IGRAČ – U ULOZI GLAVNOG JUNAKA KEJLEBA – POKUŠAVAO DA PREŽIVI U SVETU PUNOM NEPRIJATELJSKI NASTROJENIH STVORENJA, NAROČITO ZOMBIJA. ZA TO SU MU NA RASPOLAGANJU STAJALE RAZLIČITE VRSTE ORUŽJA, OD AŠOVA, PREKO KRATEŽA I ELEKTRIČNE „TESLA“ PUŠKE, PA DO SPREJA KOJI SE MOGAO ZAPALITI I – VUDU LUTKICE U KOJU STE UBADALI IGLU I TAKO ELIMINISALI HORDE ŽIVIH MRTVACA. KASNIJE JE OVA IGRA RUDIMENTARNE GRAFIKE I IZUZETNE ZARAZNOSTI DOBILA NASTAVAK I NESTALA U MORU SVE SAVRŠENIJIH I UPEGLANIJIH FPS-OVA, ALI VERUJEM DA NIKO KO JU JE ODIGRAO NIJE USPEO DA JE ZABORAVI. U TOJ I SLIČNIM INTERAKTIVNIM IGRICAMA, ČINI MI SE, KRIJE SE NAZNAKA ODGOVORA NA PITANJE ZBOG ČEGA JE PODŽANR FANTASTIKE I HORORA KOJI SE BAVI ZOMBIJIMA I DAN-DANAS TOLIKO POPULARAN. Naravno, kad danas izgovorite tu tako izlizanu „Z-reč“, ne mislite na one pokretne leševe iz izvorne haićanske vudu-tradicije i holivudskih horor-filmova od pre šest ili sedam decenija (Bowery at Midnight, I Walked With a Zombie, Zombies on Broad-

way...) već na one čiji je kanon krajem šezdesetih formulisao filmski pregalac iz Pitsburga Džordž A. Romero u svom klasiku Noć živih mrtvaca ili, eventualno, na tzv. „zombije trkače“ (runners) koji su se u filmovima pojavili početkom ovog milenijuma (28 Days Later) i ostali prisutni uglavnom u filmovima koji naglasak stavljaju na zaraznost i pandemiju (rimejk Romerove Zore živih mrtvaca te nedavno Svetski rat Z najbolji su primeri za to). I jednako kao na filmu (ili na TV-u), Romerovi zombiji koji nemaju nikakve veze sa vuduom već su ovaploćenje virusne infektivne pretnje po opstanak čovečanstva, dočekali su svojevrsnu renesansu i u književnosti. Još krajem osamdesetih i početkom devedesetih su dva mlada pisca „bljuzgapank“ horora, Džon Skip i Krejg Spektor, priredili antologije s pričama o zombijima iz romerovskog sveta (Book of the Dead, Still Dead) koje su napisali najpopularniji i najkvalitetniji autori horora tog vremena – Stiven King, Robert Makamon, Džo Lensdejl, Remzi Kembel i drugi, uz predgovor samog Romera i njegovog saradnika, majstora za specijalne efekte Toma Savinija. A danas imamo pravu poplavu knjiga o živim mrtvacima, dobrano zahvaljujući ogromnom uspehu Maksa Bruksa i njegovog Priručnika za odbranu i zaštitu od zombija, te već pomenutog

Svetskog rata Z. Kako god bilo, neosporno je da se „zombi premisa“, čak ni posle toliko duge eksploatacije nije istrošena, a razlozi za to su brojni, i predmet su ozbiljnog naučnog proučavanja i analize. Jedan od osnovnih razloga tolike privlačnosti zamisli o epidemiji stvorenja koja su mrtva ali se kreću vođena neobjašnjivom glađu za ljudskim mesom, i jednim jedinim ujedom žrtvu – ako pre toga ne završi proždrana ili raskomadana – pretvaraju u novog pripadnika armije zombija, krije se svakako u licenci da u samoodbrani nekažnjeno eliminišete tu pretnju i nemilice uništavate one koji su do maločas bili vaši susedi, srodnici, sugrađani, jer ne možete ubiti ono što je već mrtvo. Svaka raspolućena lobanja, odsečeni ud ili prosuta utroba na platnu, ekranu ili stranici pred vama malena je katarza i privremeno oslobađanje atavističkog poriva za nasiljem. Meni je, recimo, dok sam igrao „Blood“, bilo najzabavnije da oživelim leševima oko sebe ašovom odrubljujem glave koje bi, kad bi moj avatar Džejkob krenuo dalje, a zahvaljujući nadahnuću dizajnera igre, veselo odletele šutnute u stranu, kao fudbalske lopte.

109


Foto: FOX ICB

110

KRIS RAJAN JE ZAPRAVO PSEUDONIM BIVŠEG OPERATIVCA BRITANSKIH SPECIJALNIH SNAGA I VOJNIKA, KOJI SE DANAS BAVI PISANJEM. serije.plus.in.rs


Goran Skrobonja

goran.skrobonja@serijeplus.com

Bez obzira na to da li igramo Pritajeno zlo i gledamo Milu Jovović u filmskoj franšizi nastaloj po toj popularnoj igri, ili sedimo prikovani za TV svake sedmice iščekujući da vidimo šta će se desiti sa Rikom Grajmsom i ekipom u seriji Okružen mrtvima, neizostavno vidimo sebe kao jednog od tih retkih preživelih ljudi koji moraju da se suoče sa opasnostima zombifikovanog čovečanstva i pribegnu najsurovijem mogućem nasilju ukoliko žele da opstanu. (Zombiji su izuzetno popularni i na društvenim mrežama, i česti su vrlo duhoviti vizuelni komentari koji su zapravo trenutni odraz svesti globalne civilizacije, u vidu fotografija i natpisa, pa umem ponekad i da preteram s postavljanjem onih koji mi izgledaju posebno zanimljivo na svom tajmlajnu, zidu, ili kako se to već ne zove. Jedan od meni omiljenih takvih „postera“ jeste onaj koji se sastoji od dva istovetna kadra s vozilom opkoljenim armijom zombija, na čijem krovu stoji usamljeni naoružani čovek i bori se protiv napadača. U prvom kadru strelica pokazuje na ugroženog junaka, uz potpis: „Kako sebe zamišljate za slučaj zombi-apokalipse“, dok u drugom strelica pokazuje nasumično na jednog od pripadnika horde živih leševa, a potpis je tu: „Kako ćete najverovatnije završiti u slučaju zombi-apokalipse.“)

A taj trenutak je nastupio 2010, kada je za televiziju ovaj strip prilagodio niko drugi do slavni Frenk Darabont, režiser uspešnih filmskih obrada dela Stivena Kinga (Bekstvo iz Šošenka, Zelena milja, Izmaglica). Kao i u stripu, serija prati sudbinu grupice preživelih usred zombi apokalipse. Njena prva sezona uglavnom je smeštena u Atlanti i okolini tog grada, da bi u drugoj i trećoj sezoni mesto radnje bilo u seoskim predelima severne Džordžije, gde grupa traži utočište od hordi „hodača“ ili „žderača.“ Zaplet je prevashodno usmeren na dileme s kojima je grupa suočena u borbi da sačuva sopstvenu humanost usred svakodnevnih izazova opstanka u neprijateljskom svetu. Pored odupiranja hordama zombija, preživeli moraju i da se izbore sa sopstvenim gubicima i drugim preživelima koji najčešće predstavljaju sasvim drugačiju opasnost. Predvodnik ove grupe je Rik Grajms (u tumačenju glumca Endrua Linkolna). On je pre izbijanja zombi epidemije bio šerifov pomoćnik, ranjen u razmeni vatre s naoružanim kriminalcima.

Ako se sve gore navedeno ima u vidu, nimalo ne iznenađuje to što je serija Okružen mrtvima (The Walking Dead) trenutno jedan od najuspešnijih televizijskih proizvoda u ovom našem globalnom selu.

Serija počinje njegovim buđenjem iz kome u napuštenoj i veoma oštećenoj bolnici. Kad iz nje izađe, Rik ustanovi da se obreo u postapokaliptičnom svetu preplavljenom živim mrtvacima, kao i to da su mu nestali žena i sin. Nailazi na dvojicu preživelih – Morgana Džonsa i njegovog sina – koji mu objašnjavaju situaciju. I, poput junaka iz Kingove epopeje Uporište, Rik se naoružava i kreće na opasno putovanje prema Atlanti, u državi Džordžija, gde se nalazi američki centar za kontrolu bolesti (CDC), i gde bi bilo najlogičnije očekivati da zatekne druge preživele. Ali po dolasku u Atlantu, ubrzo otkriva da su grad preplavili „hodači.“

Robert Kirkmen, tridesetpetogodišnjak iz Kentakija, ima izuzetno plodnu karijeru strip-scenariste i radio je na različitim projektima, uključujući i one u kojima su protagonist bili Marvelovi superheroji. Ipak, svet će ga upamtiti prevashodno po stripu The Walking Dead, na kom je počeo da radi 2003. godine. (U Srbiji je prvi serijal objavljen u sveskama, pod nazivom Okružen mrtvima, što je prilično zgodan prevod, i kada je započela kablovska distribucija TV serije snimljene po stripu, distributeri su zadržali već postojeći prevod naslova, što je inače uobičajena praksa – tako je i Svetski rat Z u domaćoj distribuciji pratio prevedeni naslov Bruksovog romana u izdanju beogradskog Paladina.) Popularnost stripa o grupici preživelih u Americi usred zombikatastrofe, sa policajcem Rikom Grajmsom kao protagonistom, dobila je takve razmere da je ekranizacija bila samo pitanje trenutka.

U međuvremenu, nedaleko od grada, Rikova žena Lori (Sara Vejn Kalis) i njihov sin Karl (Čendler Rigs) kriju se od zombija sa Šejnom Volšom (Džon Berntal), Rikovim policijskim partnerom i najboljim prijateljem, koji se zaljubio u Lori. Zajedno sa grupicom drugih preživelih, oni su organizovali kamp u koji Rik stiže pošto ga u Atlanti spasu drugi pripadnici te grupe, i preuzima komandu zajedno sa Šejnom. Horda zombija konačno napadne kamp i ubije nekoliko ljudi, a većina preživelih umakne i pođe u CDC. U centru za kontrolu bolesti, međutim, nalazi se samo jedan od pripadnika njegovog osoblja, doktor Edvin Džener, dok su ostali pobegli ili izvršili samoubistvo. Džener pridošlicama objašnjava da njegovo istraživanje infekcije nije dovelo do pronalaska leka, i da već dugo ni sa kim nije bio u kontaktu. Usled nedostatka goriva za rezervne generatore, u zgradi se ubrzo aktiviraju bezbednosni

protokoli koji će izazvati eksploziju sa ciljem da se centar uništi i da se spreči puštanje smrtonosnih bolesti u okruženje. Džener i Džeki, pripadnica Rikove grupe (originalan lik izmišljen za seriju, bez parnjaka u stripu), odlučuju da ostanu tamo i predaju se sudbini. Džener šapuće nešto Riku u uvo i grupa beži neposredno pre nego centar za kontrolu bolesti ne izgori u spektakularnoj eksploziji, čiji gromoglasni prasak objavljuje i sasvim zadovoljavajući kraj prve sezone. Prva sezona je naišla na hvale kritike i postigla rezultat od 82 poena (od 100) kod Metakritike (na osnovu 25 prikaza). Heder Havrileski sa sajta Salon.com uvrstila je seriju u njihovu listu 9 novih TV serija koje se ne smeju propustiti, dajući joj ocenu „A“, uz opasku: „Dramska serija filmskog kvaliteta i to o zombijima? Neka me neko uštine, sigurno sanjam!“ Druga sezona počinje tamo gde se prva završila: Rik sa svojom grupom preživelih polazi prema Fort Beningu; usput na autoputu nailaze na ostavljena vozila ispod kojih moraju da se kriju dok se približava velika horda zombija. Jedan hodač natera Sofiju, kćerku žene po imenu Kerol (Melisa Makbrajd), da napusti skrovište i zajedno sa još jednim zombijem polazi za njom u šumu. Rik je pronađe, ali i ponovo izgubi pošto privuče pažnju zombija na sebe. Dok tragaju za Sofijom, lovac Otis slučajno pogodi Karla. Da bi mu pomogao, Otis vodi Rika i Šejna do velike, izolovane farme čiji je vlasnik veterinar Heršel Grin (Skot Vilson), a onda pomaže Šejnu da potraži lekove u obližnjoj gimnaziji. Pošto pronađu lekove, Šejn povredi nogu i žrtvuje Otisa zombijima kako bi mogao da pobegne. Potom se preživeli smeste na farmi i borave tamo dok se Karl oporavlja, trudeći se da se nekako slažu s Heršelovom porodicom, ali napetost raste zbog opasnih tajni i spora oko liderstva. Ispostavlja se da je Lori trudna (a nije sigurna da li je otac tog deteta Rik ili Šejn, dok se Glen (Stiven Jeun) zaljubljuje u Megi (Loren Kohan), Heršelovu stariju kćerku. Glen otkriva i da je štala puna hodača, a neki od njih su bili članovi Heršelove porodice. Kada Šejn pusti zombije napolje kako bi ih uništili, iz štale se pojavljuje i zombifikovana Sofija, u koju Rik s oklevanjem puca. Heršel nestaje kako bi oplakao porodicu, i Rik i Glen ga pronalaze dok pije u lokalnoj krčmi, gde zatiču još dvojicu preživelih. Ubrzo dođe do prepirke i Rik ubija njih dvojicu u oružanom obračunu. Grupa kojoj su oni pripadali ubrzo pronalazi kafanu i otvara vatru na Rika, Heršela i Glena. Buka privlači veliku hordu hodača, tako da napadači ostavljaju

111


jednog od svojih, Rendala, koji je ranjen. Rik i ostali ga vode na farmu i tamo shvataju da će ovaj verovatno svojoj bivšoj grupi otkriti gde se farma nalazi. Dok Rik i ostali razmišljaju šta da rade s Rendalom, jedan zombi smrtno rani Dejla (Džefri de Mun), tako da je Deril (Norman Ridus) primoran da ga ubije iz samilosti. Grupa zatim traga za Rendalom, koga je Šejn u potaji pustio i ubio u šumi. Deril i Glen pronalaze Rendala – kao hodača – i ubijaju ga. Deril zaključuje da je Rendal umro od slomljenog vrata (a ne od ujeda ili ogrebotine zombija) i da se potom reanimirao. U međuvremenu, dolazi do sukoba između Šejna i Rika — Šejn je isplanirao lažnu potragu kako bi mogao da ubije Rika. Rik uspeva da ubode Šejna u trup, a Karl stiže taman na vreme da vidi kako se Šejn reanimira u hodača, i puca u njega. Taj pucanj privlači veliku hordu drugih zombija, koji ubrzo preplave imanje. U borbi koja usledi, Andrea (sjajna Lori Holden) ostaje ostavljena. Ona uspeva da preživi sama i kasnije je izbavi žena sa kapuljačom koju prate dva okovana hodača bez ruku. Preostali preživeli ostaju bez benzina, a kada Rik čuje kako je Rendal završio, konačno otkriva ostalima ono što mu je Džener šapnuo u CDC-u: svi preživeli su zaraženi virusom hodača. Dok grupa kasnije te noći preispituje Rikov položaj lidera, u poslednjoj sceni se iza njih vidi veliki zatvor. Druga sezona je dobila pozitivne kritike (80/100), premda neki kritičari nisu bili toliko oduševljeni zbog toga što je ritam u prvoj polovini te sezone bio „brutalno spor“ (Nejt Roling, Tajm onlajn). Međutim, većina se saglasila s tim da je druga polovina znatno kvalitetnija, pošto su epizode daleko napetije, zanimljivije i bolje napisane. Druga sezona serije Okružen mrtvima sastoji se od 13 epizoda koje su premijerno emitovane 2011. i 2012. godine.

U međuvremenu, žena pod kapuljačom po imenu Mišon (Danaj Gurira) i Andrea dospevaju u grad Vudberi, sklonište od hodača. Tamo se upoznaju sa Guvernerom (Dejvid Morisi), gradskim liderom, i saznaju da je tu utočište pronašao i Merl Dikson (Majkl Ruker) — Derilov stariji brat. Mišon odmah posumnja u Guvernera i čitav grad, pa odluči da ode odatle, ali Andrea odbije da pođe s njom. Merl dobija naređenje da uhvati Mišon, ali uspeva samo da je povredi; potom zarobi Megi i Glena dok sakupljaju namirnice. Mišon, koja je prisustvovala toj otmici, na kraju stiže u zatvor i potom vodi Rika, Derila i Oskara (Vinsent Vord) natrag u Vudberi, u spasilačku misiju. Ekipa spasava mladi par, ali Oskar gine, a Deril ostaje zarobljen. Mišon pokuša da ubije Guvernera, uništi njegovu neupokojenu kćerku Peni (koju

112

Foto: FOX ICB

Treća sezona počinje nekoliko meseci posle bekstva grupe s farme, i Lori je u završnim danima trudnoće. Grupa je naišla na zatvor pun zombija i prionula na to da od njega sebi stvori novi dom. Prilikom čišćenja zatvora od hodača i potrage za namirnicama, Heršela ujede zombi i Rik je primoran da mu amputira potkolenicu. Ubrzo pronalaze nekoliko preživelih robijaša koji su ostali zarobljeni u kantini. Oni se pridružuju Rikovoj grupi, ali kasniji proboj hodača dovodi do toga da ostanu podeljeni. Lori počinje da se porađa i insistira na tome da Megi izvede hitan carski rez kako bi spasila bebu. Lori umire od te operacije, a Karl je primoran da puca u nju, kako bi sprečio njenu reanimaciju. Posle nekoliko dana oplakivanja, Karl i Rik daju bebi ime Džudit.

serije.plus.in.rs


113

Foto: FOX ICB


Foto: FOX ICB

114

serije.plus.in.rs


je Guverner držao okovanu u plakaru u svom stanu) i zabode mu tokom borbe staklenu krhotinu u oko. Posle toga, Guverner sazove skupštinu i javno optuži Merla za izdaju, bacivši ga zajedno s Derilom besnoj rulji. Rik i Megi se vraćaju i spasavaju ih, ali potom Deril odluči da ode s Merlom, pošto Rik ne dozvoljava da se ovaj pridruži njihovoj grupi. U zatvoru se pojavljuje još jedna grupa preživelih i Rik razgovara sa pridošlicama, ali za vreme tog razgovora halucinira da vidi Lori, zbog čega se svima čini da je sišao s uma. On tera pridošlice odatle i one pronalaze utočište u Vudberiju. Guverner sutradan napada zatvor s malom jurišnom jedinicom i probija spoljnu ogradu pre povlačenja. Pošto su Merl i Deril odlučili da se ponovo pridruže Rikovoj grupi, vraćaju se i pomažu im da odbiju napad zombija. Rik i Karl, sa kojima odlazi i Mišon, vraćaju se u rodni grad Grajmsovih kako bi prikupili oružje. Tamo Rik ponovo pronalazi Morgana i saznaje da je Dvejna ubila njegova reanimirana majka, u koju Morgan nije mogao da puca. Umesto da se pridruži Riku, Morgan odlučuje da ostane tamo. Andrea dogovara sastanak između Rika i Guvernera, čiji je rezultat proglašenje primirja pod uslovom da mu Rik preda Mišon, iako Guverner u potaji planira da svejedno pobije celu zatvorsku grupu. Andrea to otkriva i pokušava da pobegne u zatvor, ali je Guverner hvata. Merl sazna za dogovor i, posumnjavši u Rikovu spremnost da ga ispuni, otme Mišon na svoju ruku. Merl i Mišon razgovaraju, pa se Merl predomisli i pusti je. Odlazi da raskrinka Guvernerovu zasedu i gine, a Deril pronalazi Merla reanimiranog u hodača i primoran je da ga ubije. Guverner bode nožem svog bivšeg savetnika Miltona, i ostavlja ga da umre i reanimira se u ćeliji zajedno s Andreom. Onda predvodi napad na zatvor, ali Rikova grupa organizuje zasedu i odbije ih. Kad uplašeni vojnici iz Vudberija predlože da ostave zatvor na miru, Guverner ih većinu pobije. Rik, Deril i Mišon pronalaze Karen – jedinu preživelu iz tog masakra – kada pođu u Vudberi da dokrajče Guvernera; Karen uspeva da ubedi čuvare da ih puste u grad, a onda pronalaze Andreu, koja je ubila zombifikovanog Miltona, ali tek pošto ju je on ujeo. Andrea se ubija Rikovim pištoljem dok je Mišon kraj nje. Sezona se završava tako što se Rikova grupa vraća u zatvor sa preostalim preživelima iz Vudberija. A niko ne zna šta se dogodilo s Guvernerom. Rezultat treće sezone među kritičarima ponovo je bio visok (82/100 na Metakritiku, na osnovu 18 prikaza. Vern Gej iz Njuzdeja naveo je kako sezona 3 „nije razočarala“, kao i da „postoje momenti kad ćete povikati na ekran: ‘O, moj bože, nemoguće!’ Da, nova sezona jeste toliko dobra“, zaključivši svoj prikaz ocenom A+. Treća sezona je emitovana 2012. i 2013. godine, s ukupno 16 epizoda. TV kuća AMC objavila je 21. decembra 2012. da je serija Okružen mrtvima obnovljena i za četvrtu sezonu. Njena premijera planirana je za 13. oktobar 2013. i imaće takođe 16 epizoda, a Dejvid Morisi će reprizirati svoju ulogu Guvernera, iako je prvobitno imao ugovor samo za jednu sezonu. Uspeh ove serije donekle je bio zagarantovan angažmanom Frenka Darabonta, koji je umeo da joj podari upravo taj kvalitet celovečernjeg filma kojim mogu da se podiče retke TV produkcije. Ta veza s Darabontom primetna je i u tome što u seriji igra više

115


glumaca s kojima je Darabont već ranije sarađivao – Lori Holden, Džefri de Mun, Melisa Makbrajd, Sem Vitver (mrtvi vojnik u tenku u kom se Rik krije u prvoj sezoni) i Huan Gabrijel Pareha – svi su se oni pojavili u njegovom filmu Izmaglica (2007) rađenom po noveli Stivena Kinga. Međutim, za samu priču presudan je bio upliv Roberta Kirkmena. AMC je najavio seriju u januaru 2010. i naručio je isključivo na osnovu snage izvornog materijala,TV scenarija i Darabontovog učešća. Međutim, 1. decembra 2010, Darabont je objavio da će otpustiti sve scenariste i za drugu sezonu koristiti slobodnjake, što je Kirkmen nazvao preuranjenom odlukom. Ishod ovakve situacije bio je Darabontov odlazak iz serije objavljen u julu 2011, usled sporova zbog planiranih smanjenja budžeta i mešanja uprave u kreativni posao. Darabonta je zamenio Glen Mazara, koga je opet, za 4. sezonu zamenio Skot Gimpl, uz dolazak novih scenarista. Serija Okružen mrtvima nominovana je u kategoriji Najbolje nove serije za nagradu Esnafa američkih scenarista 2011. Nominovana je i kao Najbolja TV drama na 68. dodeli Zlatnog globusa. Navedena je za vreme dodele nagrade Američkog instituta za film 2010. kao jedna od 10 najboljih serija te godine. Za nagradu Saturn 2011., serija je dobila šest nominacija, a osvojila je nagradu za izuzetnu prostetičku šminku u seriji, miniseriji ili specijalnom programu na 63. dodeli nagrade Emi. Moglo bi se mnogo raspredati o različitim aspektima serije Okružen mrtvima - od muzike, preko načina snimanja, šminke i specijalnih efekata pa do marketinga, ali zahvaljujući tome što je ova serija toliko popularna i prisutna u medijima – ne samo na TV-u – njen život nam se bukvalno odvija pred očima: stripovi se pojavljuju redovno, akcione figurice sa likovima protagonista prodaju se širom sveta, na kongresima stripa i fantastike omiljene su „šetnje zombija“, a nedavno su se pojavili i romani u vezi sa serijom, na kojima su radili sam Kirkmen i pisac Džej Bonansinga. Stripove Okružen mrtvima u Srbiji objavljuje Darkwood, dok se prvi roman – Guvernerov uspon – nedavno u pojavio u našim knjižarama izdanju Paladina, s najavom drugog dela čiji je naslov Put za Vudberi.

ISTO TAKO, MOŽEMO SAMO DA SE NADAMO DA – KADA DO IZBIJANJA ZOMBI EPIDEMIJE ZAISTA DOĐE – NEĆEMO ZAVRŠITI KAO NA ONOM DUHOVITOM POSTERU S FEJSBUKA.

116

Foto: FOX ICB

I naravno, tu su i kompjuterske igrice The Walking Dead. Očaranost mrtvima ne prestaje – zombi mitos se gradi, razrađuje, širi i već je odavno postao deo našeg svakodnevnog diskursa. Kada su moje devojčice bile sasvim male, učio sam ih kako šište vampiri, kako zavijaju vukodlaci i kako – hodaju zombiji. Potom je Anica Dobra u Crnom bombarderu „hodala kao zombi“. Danas nove generacije klinaca koji neprestano bulje u svoje smart telefone nazivamo zombijima, a slike nedavnih navala i pomame pri otvaranju velikih prodavnica u tržnim centrima zaista neodoljivo podsećaju na prizore iz davne Romerove Zore živih mrtvaca. Zato uspeh serije Okružen mrtvima ne treba nimalo da nas čudi: priča je uzbudljiva, postapokaliptično okruženje poznato, likovi dovoljno snažni da nas vežu za sebe, produkcijske vrednosti vrhunske. Možemo samo da slegnemo ramenima i priznamo: čovečanstvo voli zombije, možda ponajviše kao odraz sopstvenih mračnih nagona, zgodno otelotvoren u nečemu što moramo uništiti kako bismo sačuvali sebe.

serije.plus.in.rs


117

Foto: FOX ICB


Specijal:

Velike

TV mreže

Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

USA NETWORK (ILI JEDNOSTAVNO SAMO USA), SADA DEO VELIKOG NBC-JA, TOKOM SVOG ČETRDESETOGODIŠNJEG RADNOG VEKA JE U VIŠE NAVRATA MENJALA IMIDŽ, VLASNIKA I CILJANU PUBLIKU. MOŽDA JE UPRAVO ZBOG TOGA PREŽIVELA TURBULENCIJE KOJE SU NA SVOJOJ KOŽI OSETILE VELIKE MREŽE. NEPOSTOJANJE JASNE DUGOROČNE POLITIKE JE PRILIKOM VEĆIH POTRESA SPASLO USA OD VEĆEG RESTRUKTURIRANJA ILI DRASTIČNIH PROMENA U POSLOVANJU. SVE TO SE DONEKLE PROMENILO PRE DESETAK GODINA, KAD JE OVA TELEVIZIJA JASNO POSTAVILA SEBI CILJ I POČELA DA STVARA DRAMSKI PROGRAM KOJIM ĆE OSVAJATI PUBLIKU.

121


Sport, samo sport i poneki kviz

Septembra 1971. nastao je Medison Square Garden Network, čisto sportska televizija koja je prenosila razna univerzitetska takmičenja i manje popularne sportove. Bila je putem satelita dostupna širom SAD, ali nije imala celodnevni program. Početkom 1979. stanica dobija svoje sadašnje ime, USA Network, i širi ponudu kako bi zadovoljila širu publiku. Pored sporta, na programu se mogu naći i sadržaji namenjeni deci, ali i popularne pričaonice („talk-show“). Time (danas Time-Warner) i Paramount (danas deo Viacoma) 1982. kupuju svoj deo televizije USA. Program je obogaćen kratkim i niskobudžetnim filmovima, kao i kvizovima koji će činiti veliki deo ponude ove mreže tokom dobrog dela osamdesetih i prve polovine devedesetih (pojavljivaće se i novi kvizovi, ali su reprize starih bile dosta popularne). Kviz-manija popušta od 1995. Blok kvizova se skraćuje za koji sat i USA prvi put pruža svojim gledaocima dramski program (sastavljen, pre svega, od sitkoma velikih mreža, i to onih čiji broj epizoda nije premašio magičnu brojku 100). Bilo je pokušaja sopstvene produkcije ili bar koprodukcije, ali bez većeg uspeha. Izdvajaju se neurotični i animirani alkoholičar Duckman i nama više nego poznata Le Femme Nikita, nastala u koprodukciji sa kanadskom CTV.

Characters Welcome

Negde oko 2000. godine, USA okreće novi list i ulaže velika sredstva i nade u nove projekte, koje pre svega karakterišu zanimljivi i specifični glavni likovi. Njih mahom tumače dobri glumci koji su u dotadašnjoj karijeri, nažalost, bili osuđeni na serije i filmove B i C produkcije. Reprezentativni primer ove nove politike je Monk, simpatičan i vrlo naporan hipohondar koji je ujedno i neverovatan detektiv. Monk je bio prvi pravi hit mreže USA. Trajao je osam sezona (2002-2009) i osvojio šest Emija (nije loše sa čoveka koji pati od svih poznatih fobija na svetu). U isto vreme je emitovan i nikad do kraja ostvaren Dead Zone (2002-2007).

122

Pustolovinu u SF vode je predvodio 4400. Ova SF sapunica je na početku zabeležila jaču popularnost zbog zanimljive premise koja, nažalost, nije isterana do kraja. Polovičan uspeh i nekoliko polovičnih sezona kasnije, i serija je ukinuta. USA se od tad više nije upuštao u SF projekte. Držao se proverenog recepta. Kao kod Monka, potreban je zanimljiv, karakterističan (po mogućstvu ekscentričan) protagonista koji će biti nosilac radnje i/ili oko čijeg života će se serija okretati. Pored njega, nekoliko sporednih, osobenih likova, brzih na jeziku. I sve se to smešta u prepoznatljivo i nenametljivo okruženje koje pak može da bukne svakog časa. Po tom receptu su nastali Vidovnjak (Psych) 2006, trenutno najdugovečnija serija mreže USA, Nepouzdani agenti (Burn Notice) 2007, Zaštitnica svedoka (In Plain Sight) 2008. i Belo odelo (White Collar) i Kraljevski bolesnici (Royal Pains) 2009. Iako su se ove serije po mnogo čemu razlikovale, povezivala ih je opuštena atmosfera i relativno lagana tematika. USA je bio dom (i još uvek je) drugarstva, neskandaloznog humora i likova, i pomalo predvidljivih zapleta.

Promena tona?

Ovakvo poslovanje nastavilo se 2010, serijom Covert Affairs, laganom dramom o Eni Voker, tajnom agentu CIA. Promene se naziru 2011, sa serijama Suits i Necessary Roughness. Oseća se pomalo ozbiljniji ton i vidljiv je izostanak određene doze frivolnostii koja je krasila ranija USA-ova ostvarenja. Grejslend (Graceland) će nastaviti ovaj trend i 2013. ponuditi gledaocima dosta mračniji sadržaj i glavne likove koji nisu preterano simpatični. Ipak, da sve neće prerasti u AMC/Čista hemija/Momci s Medisona klon potvrđuju budući projekti mreže USA. Za 2014. su odobreni piloti za dva sitkoma (prvence ove televizije), Playing House i Sirens, i jednu komediju, Love is Dead. Proširenje ponude komedija kao i otkup prava na Modern Family samo nam dokazuje da USA neće uskoro menjati ležerni imidž koji su izgradili Monk, Vidovnjak i ostatak ekipe. I to je sasvim u redu...

serije.plus.in.rs


Foto: SBB

MORA SE NAGLASITI DA JE, PORED SVIH NOVINA I ORIGINALNOG DRAMSKOG PROGRAMA, NAJGLEDANIJA SERIJA NA MREŽI USA BILA HOUSE, KOJU SU OTKUPILI OD VELIKOG FOXA. SKORO U SVIM SERIJAMA MREŽE USA MOGLI SU SE VIDETI GLUMCI I GLUMICE KOJI SU IZAZIVALI REAKCIJU: „TO JE ONAJ/ONA IZ... ONE SERIJE/FILMA...” VIĐALI SMO PREPOZNATLJIVE FACE ČIJA IMENA, MEĐUTIM, NISU BILA BAŠ OPŠTE POZNATA.

123


124

serije.plus.in.rs

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs


CARSTVO Boardwalk POROKA Empire Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

KRV, BARUT I VISKI ISTORIJA NADOMAK DALJINSKOG UPRAVLJAČA ISTORIJSKE TJ. POPULARNO NAZVANO „KOSTIMIRANE“ DRAME UVEK SU POSEBNA POSLASTICA ZA OČI I, POPUT VREMEPLOVA, PRUŽAJU NAM UVID U SVET KOJI JE NEKADA POSTOJAO. SMEŠTENE U VREME KADA JE SVAKODNEVNI ŽIVOT BIO JEDNOSTAVNIJI ALI I NEUPOREDIVO TEŽI NEGO DANAS, OMOGUĆAVAJU NAM DA PROVIRIMO KROZ KLJUČAONICU ISTORIJE I VIDIMO KAKO SU SE NAŠI PRECI OBLAČILI I GOVORILI, ŠTA SU RADILI, KAKVE SU PSOVKE KORISTILI I KAKVI SU BILI IZA ZATVORENIH VRATA SPAVAĆE SOBE. Bilo da su to Rimljani i njihovi bogovi i gladijatori, osvajači i vojskovođe sa svojim strategijama ili obični ljudi u decenijama iza nas, prošlost koju nam moderne serije prikazuju nikada nije delovala stvarnije i brutalnije.

KRV, BARUT I VISKI Od 2010. godine, zahvaljujući kanalu HBO imamo priliku da prošetamo čuvenim šetalištem u Atlantik sitiju, istorijskom znamenitošću po kojoj su dvadesetih godina prošlog veka tekle čitave reke alkohola ali i krvi prolivene zarad tog opojnog grešnog zadovoljstva. Serija Carstvo poroka (Boardwalk Empire) zasnovana je na istoimenoj knjizi Nelsona Džonsona Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City, i prati istoriju Atlantik Sitija u kontroverznim godinama prohibicije. Prvih decenija dvadesetog veka Atlantik Siti je bio pod vlašću moćne sprege lokalnih političara i mafijaša. Gradska kasa a i džepovi čelnika grada punili su se novcem iz kockarnica, barova i bordela. Celokupnu korumpiranu alijansu predvodio je Inak Naki Tompson, jedan od bosova Republikanske partije, koja je dominirala tadašnjim političkim i društvenim životom. Naki i njegovi saradnici drsko zalaze u sve sfere gradskih poslova, uključujući i policiju, trguju tuđim prljavim tajnama koje sežu sve do Bele kuće, a takve aktivnosti ne prolaze neprimećeno. Uskoro im se za petama nalazi federalna policija i agenti za borbu protiv nelegalnog prometa alkohola, ali i lokalno stanovništvo koje počinje da sumnja u dobre namere čelnika svog grada.

125


KO NAM TO RADI O GLAVI U Carstvu poroka nema dobrih momaka – tu je samo mnoštvo mutnih likova, od kojih ćemo neke voleti više, neke manje, a neke ni malo. Red i zakon, njihova dva najbolja druga mito i korupcija, i neizbežna ucena, do te mere su se isprepletli da je u tako haotičnom svetu bilo najbolje prikloniti se većini i ne isticati se previše. Oni koji su se ipak isticali imali su dovoljno novca ili dobru zaleđinu. A to su uglavnom bili mafija i političari.

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

U CARSTVU POROKA NEMA DOBRIH MOMAKA – TU JE SAMO MNOŠTVO MUTNIH LIKOVA

126

serije.plus.in.rs


127


128

serije.plus.in.rs

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs


POLITIČARI MNOGO IH PROŠLO KROZ CARSTVO POROKA; NEKI SU ISPLIVALI A NEKI POTONULI POD TERETOM POHLEPE I NEĆE DOŽIVETI NAREDNU SEZONU. ONAJ KOJI UPORNO USPEVA DA SE ODRŽI NA POVRŠINI I VUČE KONCE I PORED TOGA ŠTO MU JE ŽIVOT STALNO U OPASNOSTI JESTE NAKI TOMPSON.

129


Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

130

LIK NAKIJA TOMPSONA TUMAČI STIV BUŠEMI. BUŠEMI JE BIO PRVI I JEDINI IZBOR ZA OVU ULOGU KOGA JE IDEJNI TVORAC SERIJE TERENS VINTER IMAO NA UMU.

serije.plus.in.rs


Naki Tompson je sinonim za ono što danas zovemo multitaskingom. Njegov lik je zasnovan na istorijskoj ličnosti Inaka Džonsona koji je u periodu Prohibicije uspešno balansirao između nelegalne distribucije alkohola i sveta politike. Držeći u šaci mnoge ličnosti iz javnog života koje su bile dovoljno nesmotrene da za sobom ostavljaju nezakonitu decu, Naki Tompson je lagodno živeo u luksuznom hotelu i gradio svoju poročnu imperiju. Naki je od onih loših momaka Carstva poroka koje ćete voleti malo više. Moćan ali ne i nemilosrdan i večito slab na lepe žene, na početku serije upoznaje Margaret Šrauder, skromnu damu koja će ga naučiti da je pametna žena opasnija od ijedne zavodnice. Uz nju će ostvariti neke od najznačajnijih pobeda u karijeri i životu. Lik Nakija Tompsona tumači Stiv Bušemi. Bušemi je bio prvi i jedini izbor za ovu ulogu koga je idejni tvorac serije Terens Vinter imao na umu. Po sopstvenom priznanju, Vinter je želeo da se njegov glavni junak što više fizički razlikuje od pravog Nakija Džonsona, a u izboru Bušemija kao glavnog glumca imao je podršku jednog od producenata – čuvenog Martina Skorsezea. Stiv Bušemi savršeno ulazi u lik političara uglađenih manira, uredne frizure i sa upadljivim crvenim karanfilom u reveru, i podseća nas zašto je jedan od najtraženijih holivudskih glumaca.

131


Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

MAFIJAŠI U GODINAMA KADA TANKU LINIJU IZMEĐU KRIMINALA I POLITIKE NE POVLAČI ZAKON VEĆ NOVAC, ZABRANA PRODAJE I TOČENJA ALKOHOLA JE S ODUŠEVLJENJEM DOČEKANA U KRUGOVIMA LOKALNIH VLASTI. U ATMOSFERI OPŠTEG VESELJA, KRIMOSI TRLJAJU RUKE I ZAPINJU OBARAČE TRAŽEĆI ODGOVARAJUĆE SAVEZNIKE. NEKO MORA DA ŠTITI ISPORUKE KRIJUMČARENOG ALKOHOLA, A KO ĆE TO DA RADI BOLJE OD UIGRANIH I NAORUŽANIH MAFIJAŠKIH ODREDA? ZA MALU NOVČANU NADOKNADU, NARAVNO. KAO I LIK NAKIJA TOMPSONA, I ONI SU ZASNOVANI NA ISTORIJSKIM LIČNOSTIMA KOJE SU ŽARILE I PALILE AMERIČKIM PODZEMLJEM.

132

serije.plus.in.rs


133


ARNOLD ROTŠTAJN MAJKL STALBARG

Beskrupulozni njujorški gangsterski moćnik s kojim je teško pregovarati, jer je on taj koji diktira uslove. S nadimcima The Brain i Mr. Big, Rotštajn govori tiho, ne psuje, ne konzumira alkohol i cigarete, pije mleko i jede smokve. Imun na sve poroke, na kraju je ipak podlegao jednom –kocki.

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

Stalbarg je odlično dočarao lik opskurnog mafijaša s „pokeraškom facom”. Kako bi se što bolje pripremio za ulogu, detaljno je proučavao Rotštajnove fotografije a pošto snimak njegovog glasa ne postoji, konačnu inspiraciju je našao u jednoj od scena filma Kum. U pitanju je scena iz drugog dela trilogije u kojoj Hajman Rot (Li Strasberg) govori o Arnoldu Rotštajnu i njegovom nameštanju prvenstva u bejzbolu 1919. godine. „Nešto u Strasbergovom držanju i načinu kako je pažljivo odmeravao reči odavalo mi je utisak da gledam Rotštajna lično.“

134

serije.plus.in.rs


AL KAPONE STIVEN GREJEM

Al Kapone je možda jedan od najpoznatijih mafijaša u istoriji. U seriji je predstavljen kao desna ruka čikaškog bosa Džonija Torija (Greg Antonači) i pomalo nespretna ali ambiciozna figura. Upoznajemo ga kao omalenog i neuglednog vozača koji se, na opšte iznenađenje publike, predstavlja kao Al Kapone. Pravi Kapone zaista duguje prohibiciji svoj uspon na mafijaškoj lestvici. Po rečima Džonatana Ejga, autora detaljne biografije čuvenog mafijaša, glumac Stiven Grejam je odličan izbor za ovu ulogu. „Osim što je dosta niži, Grejam fizički podseća na Kaponea i poseduje njegovu energiju i harizmu. Kapone se uglavnom ne prikazuje kao harizmatičan i simpatičan lik, onako kako to Grejam radi, ali u stvari je bio takav. I zastrašujuć i druželjubiv.“

135


ČARLS LAKI LUČIJANO VINSENT PJACA

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

još jedna od legendarnih figura mafijaškog podzemlja. Lučijano se smatra ocem modernog organizovanog kriminala u Americi i u izvesnom periodu kontrolisao je snabdevanje čitavog američkog tržišta heroinom. Ovde ga vidimo kao mladog ali dovoljno lukavog da se prikloni Arnoldu Rotštajnu. Međutim, mladost, neiskustvo i ambicija su najčešće opasna kombinacija. Nije istorijski potvrđeno kako je dobio nadimak Laki (Srećan) ali smatra se da je najverovatniji razlog to što je uspeo da izbegne nekoliko atentata.

136

serije.plus.in.rs


DŽEJMS DŽIMI DARMODI MAJKL PIT

Jedan je od nekoliko glavnih junaka koji nisu zasnovani na stvarnim ličnostima. Ovde moram da zastanem i nakratko prestanem da budem objektivna, jer je Džimi Darmodi jedan od najiritantnijih likova u istoriji televizije. Razmažen, umišljen i razočaran u život, donosi bol i uništenje svima koji ga okružuju. Kao ratni veteran, pati od noćnih mora, a gnev vrlo često iskaljuje na supruzi Anđeli (Aleksa Paladino). S vremenom saznajemo još jedan koren njegove neuravnoteženosti – a to je incestuozni odnos sa majkom Džilijan (Grečen Mol). Džimi Darmodi je štićenik Nakija Tompsona, ali se s vremenom otme kontroli i pokuša da započne sopstveni kriminalni posao, tako što se poveže s mafijom. Glumca Majkla Pita pamtimo iz serije Dosonov svet (Dawson’s Creek).

137


138

serije.plus.in.rs

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs


LJUDI SA DVA LICA Carstvo poroka smešteno je u doba odmah nakon Prvog svetskog rata. Za neke je kraj rata značio olakšanje, dok se za neke on nikad nije istinski završio. Jedan od potonjih je Ričard Harou (Džek Hjuston), tragična figura koja stoji kao simbol ratnih užasa. Upoznajemo ga u čeakonici vojne bolnice, kao snajperistu koji je u ratu pogođen u lice. Zbog toga je prinuđen da nosi masku ispod koje nema ničega osim kostiju i praznine uništenog ljudskog života. Jedan je od nakompleksnijih likova, od koga možda nesvesno i sami odvraćamo pogled i zbog toga treba da se zamislimo. S druge strane, ličnu tragediju čoveka rastrzanog unutrašnjim demonima nosi i Nelson van Alden (Majkl Šenon) agent Biroa za borbu protiv prometa alkohola. Na početku, Van Alden je bio prototip pravičnog viteza nalik Eliotu Nesu, ali kako je radnja odmicala, uočili smo nešto zastrašujuće kod ovog fanatičnog borca za pravdu i zakon. Ispod značkom zaštićene površine ležao je drugi oblik fanatizma, onaj koji nagoni čoveka da se čitajući molitve samokažnjava pri pojavi „nečistih misli“. Sluđen otkrićem da je i zakon, koji on brani svom snagom svoje vere, takođe ogrezao u greh i korupciju, Van Alden potpuno zastranjuje i postaje odmetnik.

ZA NEKE JE KRAJ RATA ZNAČIO OLAKŠANJE, DOK SE ZA NEKE ON NIKAD NIJE ISTINSKI ZAVRŠIO.

139


(NE)POROČNE ŽENE

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

KOLIKO GOD DA CARSTVO POROKA NALIKUJE NA MUŠKU SERIJU O MUŠKARCIMA U SVETU MUŠKARACA, OKOSNICU TOG OKRUTNOG SVETA ČINE UPRAVO ŽENE. ŽENE KOJE MORAJU DA SE SNALAZE SAME, DA TRPE NASILJE, DONOSE TEŠKE ODLUKE I ČESTO NAILAZE NA NERAZUMEVANJE I OSUDU OKOLINE. Dva možda najbolja primera požrtvovanosti i patnje su Margaret Šrauder i Džilijan Darmodi, kao i brojne neimenovane žene koje su prošle kroz ruke muškaraca u bordelima. Margaret Šrauder (Keli Makdonald) upoznajemo kao trudnu uplašenu domaćicu sa mužem nasilnikom, zatim kao udovicu i, na kraju, kao ljubavnicu Nakija Tompsona. Ona je irska imigrantkinja, majka dvoje dece, koja posle dugogodišnjeg muževljevog zlostavljanja dobija priliku da promeni život. Nakon što Margaret svojom skromnošću i ponositošću očara Nakija, njen nasilni muž

140

gine pod sumnjivim okolnostima, a ona završava u naručju najmoćnijeg čoveka u Atlantik sitiju. S druge strane, Džilijan se, da bi spasla sina, potčinjava mafijašu Lakiju Lučijanu i koristi jedino oružje koje ima – svoje telo. Premda karakterno potpuno drugačije, ni Margaret ni Džilijan ne biraju sredstva kada treba zaštite svoju porodicu i dve su tragične heroine koje simbolišu stradanje i borbu za opstanak u svetu gde su žene i dalje svedene na mašine za rađanje i eksploataciju.

serije.plus.in.rs


141


SUFRAŽETKINJE UPRKOS TOME, U VREMENU KADA JE VELIKI BROJ GRAĐANA I DALJE SMATRAO DA JE ŽENI MESTO U KUHINJI ILI PORODILIŠTU, ŽENSKI SUFRAŽETSKI POKRET DOŽIVLJAVAO JE U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA SVOJ VRHUNAC. IZRAZ SUFRAŽETKINJE TJ SUFFRAGETTE, DOLAZI OD ENGLESKE REČI SUFFRAGE, ŠTO ZNAČI PRAVO GLASA.

Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

Od sredine 19. veka organizacije za prava žena širom sveta borile su se za jednakost, mogućnost obrazovanja i pravo da glasaju na izborima neuslovljene društvenim statusom i godišnjim prihodom. Godine 1920, u vreme kada je Naki Tompson gradio svoju imperiju u sivoj zoni prohibicije, usvojen je amandman koji je konačno ženama omogućio pravo glasa na celom području SAD. Ova serija prilično verno prikazuje težak položaj žena u tom razdoblju istorije i može se reći da je tek nekoliko decenija kasnije njihova borba za jednakost zaista dala rezultata. Žene su 1920. dobile pravo glasa, ali vlast i dalje drže muškarci.

142

Ipak, sa pravom glasa žene dobijaju i moćnu džoker kartu, time što postaju velika, nova i neopredeljena glasačka mašina koja ima moć da odlučuje. Margaret Šrauder je aktivistkinja i u lokalnom Trezvenjačkom pokretu (Atlantic City Women’s Temperance League), koji je podržavao prohibiciju ali i progresivne sufražetske ideje. Trezvenjački pokret je na početku svog delovanja savetovao umerenost u konzumiranju alkohola i duvana, da bi s vremenom skliznuo u krajnost i propovedao potpunu apstinenciju kroz religijska učenja; u seriji je predstavljen kao centar ženske moći u Atlantik Sitiju i važno utvrđenje koje treba osvojiti. Ko god uspe da ih pridobije, može da računa na izbornu pobedu, a Naki Tompson je upravo tako razmišljao, pa upravljajući njihovim glasovima preokreće izbore u korist svog kandidata.

serije.plus.in.rs


143


Foto: HBO Pressroom www.hbo.rs

ČEKAMO NASTAVAK Treća sezona Carstva poroka završila se u decembru 2012. Ubrzo potom najavljena je i četvrta, koja počinje početkom septembra. Iza i ispred kamere stoji ekipa koja garantuje kvalitet i uspeh serije, čiji idejni tvorac je Terens Vinter, jedan od autora i producenata serije Porodica Soprano (The Sopranos), a jedan od producenata je slavni holivudski reditelj Martin Skorseze. Ako je suditi po dosadašnjim epizodama, možemo sa sigurnošću reći da nas očekuje uzbudljiva sezona puna obrta, ljubavnih drama i gangsterskih obračuna.

144

serije.plus.in.rs


EKSKLUZIVNO DOMAĆA PREMIJERA ČETVRTE SEZONE SERIJE CARSTVO POROKA IZ ORIGINALNE HBO PRODUKCIJE!

Prva epizoda nove sezone će svima biti promotivno dostupna putem usluge HBO GO. Svi koji od 9. septembra do 8. oktobra posete stranicu www.hbogo.rs moći će besplatno i bez dodatne registracije da pogledaju prvu epizodu četvrte sezone i da se upoznaju sa HBO GO uslugom. Nakon toga, nove epizode će uslediti ponedeljkom.

145


VEČITA DILEMA:

PLAŽA ILI SERIJE?

146

Danilo Obradović

danilo.obradovic@serijeplus.com

serije.plus.in.rs


INBETWEE

NEKAD JE BIO VAŽAN SAMO POČETAK JESENJE TV ŠEME. SVE NAŠE OMILJENE SERIJE KRETALE SU TOKOM SEPTEMBRA, ZIMI SU PAUZIRALE ILI NUDILE NEKAKVE NOVOGODIŠNJE/BOŽIĆNE SPECIJALE, A ZAVRŠAVALE SU SE PRED LETO, KOJE JE BILO REZERVISANO ZA REPRIZE I ŠKART. Onda na scenu stupaju kablovski kanali i njihove skraćene varijante sezona. Sredina sezone nam se polako nameće kao jednako važan datum. Nekako lakše svarimo seriju ako startuje početkom godine. Nova godina, nova serija i tako to. Još ako je uklopimo u svoju novogodišnju odluku (koja kod autora ne ide dalje od: možda ove godine pogledam nešto drugačije; a drugačijeg sadržaja, ili bar pokušaja da bude drugačiji, uvek ima u ponudi na TV) onda je cela stvar dosta slađa. Ali šta je sa letom? Vreli meseci kad – ako niste pored neke poveće vodene površine – sedite zaključani u kući, ispod klime, u poziciji kojoj najmanje trošite energiju tj. najmanje isijavate toplotu. Reklo bi se, savršen period za meditiranje ispred televizora, kompjutera ili čega god. Tako se bar čini, ali zaboravljamo da je zabavna industrija vrlo lenja i ne preterano dinamična, koliko god se predstavljala takvom. Ustaljena politika poslovanja se teško menja (kao i u ostalim industrijama, kad smo već kod toga). O novim konceptima se raspravlja dugo, savet i predlog svakog menadžera i direktorčića se analizira do 101 i nazad, a odluka se čeka mesecima. Pritom su leti svi na odmoru, tako da postoji i taj problem. Ipak, nije da nema materijala za vrele letnje mesece. Na TV se može uhvatiti poneka dobra repriza. Količina serija koje prosečan građanin prati obavezno iziskuje dodatnih nekoliko nedelja da se pohvataju sva ta finala i klifhengeri. Ipak, sve to može da se odloži za desetak dana, dok ste na nekoj planini, selu, jezeru ili moru (ako ste te sreće, pod uslovom da druga reč u imenu države u kojoj letujete nije Gora). Ali šta ćemo s ovim novim trendom, gde TV mreže u letnjim mesecima puštaju pojedine serije (dobre, što je obavezno napomenuti)? Dekstera, Pravu krv, Čistu hemiju, pa i nove – Pod kupolom i Most – grehota je propustiti (a i ako ste koju epizodu u zaostatku, kako da postavljate luckaste statuse i komentare po Fejsu i Tviteru?)... Pitanje glasi: kako se izboriti sa naglom apstinencijom od serija koju sa sobom povlači odlazak na letovanje? Čuli smo za „Facebook withdrawl“, ali se niko nije bliže pozabavio ovom problematikom.

Kao najočiglednije rešenje nameće se televizija sa programskom šemom koja ne kaska više meseci/godina za svetom. Uostalom, ovde je problem biti u toku. Reprize možemo gledati i na lokalnim kablovskim kanalima. Premijum kablovska i kanali sa nacionalnom frekvencijom koji prate baš vaše omiljene serije (ili bar one najpopularnije, među kojima je i vaš favorit), retko kad će se naći u ponudi turističke agencije. Mnogo više obraćaju pažnju na kvalitet plaža i kakav je pogled sa terase, nego na TV prijem. Amateri... Elektronika i more ne idu ruku pod ruku. Slani vazduh će vam posle nedelju dana progristi rupu kroz laptop, netbuk, tablet i slično. Pesak će se uvući između svakog tastera, a i statistički gledano, tolika količina vode puta broj kupanja dnevno i verovatnoća da vam se smartfon nađe natopljen u šorcu dok jurite kroz plićak teži jedinici. Pritom ne zaboravimo da je danas, kad malo ko osim srpskih starova nosi velike količine keša na plažu, razna elektronika koja lako može da se preproda pravi praznik za lopove. Al’ dobro, recimo da imate kod sebe neki operativni sistem. Za bilo kakav striming ili daunload, za početak vam je potreban pristup netu. Negde ćete ga naći na svakom ćošku, dok ćete na drugim mestima da kradete iz barova, kafića i restorana. Uvek možete i da kupite, ali činjenica je da je wireless u turističkim mestima slabog kvaliteta i žešće zakrčen, pa se bilo kakvo skidanje sa neta pretvara u igru strpljenja i živaca. Možete i da posetite neki internet kafić i tamo odgledate tu epizodu, ali s obzirom na cenu, sve vas na kraju izađe kao poseta bioskopu. Uvek postoji opcija skidanja preko 3G mreže u romingu, koju možete... hahahahahahahahaha... Na kraju uvek možete da pozovete svog drugara/icu i tražite da vam prepričaju poslednju epizodu ili, još bolje, da vam je uživo prenose epizodu dok je gledaju, i da na taj način evocirate dane kada ste babi simultano čitali prevod španske serije jer je zaboravila gde je ostavila naočare. Ili, jednostavno, možete da batalite serije, televizor, kompjuter i sl. na nekoliko dana i da uživate u odmoru koji malo ko danas može da priušti. Cela poenta letovanja i jeste u tome da razbijete rutinu i opustite se, da ne razbijate glavu svakodnevnim problemima i pustite da vas sunce i talasi izmore i smire. Ako to pak ne možete, onda vam ostaje prilično nezavidan izbor: plaža ili serije?

147


Misterije Hejvena, hit serija inspirisana delima Stivena Kinga

KING KAO ŽIVOTNI STIL Foto: NBC Universal

Ako ste ljubitelj Stivena Kinga i serije Misterije Hejvena (Haven), verovatno ste primetili da je svaka epizoda prepuna referenci na njegova dela. Pojavljuju se gotovo svugde. Naravno, cela serija Misterije Hejvena je nadahnuta Kingovim romanom The Colorado Kid, ali u njoj možete naći i deliće ideja, likova i mesta iz drugih knjiga. Redakcija Scifi Serije+ se igrala detektiva i, samo za vas, pronašla pozamašnu gomilu kingovskih momenata u prvoj sezoni serije.

148

Nataša Ristić

natasa.ristic@serijeplus.com

PRE NEGO ŠTO KRENETE S ČITANJEM: PRIPOVETKAMA I ROMANIMA KOJI JOŠ NISU PREVEDENI KOD NAS, A NISU NI EKRANIZOVANI, OSTAVILI SMO ORIGINALNE ENGLESKE NAZIVE. ZA SVE KOJI SU OBJAVLJENI U REGIONU ILI SU PRETOČENI U FILM NAVODIMO PREVOD NASLOVA.

serije.plus.in.rs


Ep. 1. „Welcome to Haven“ U uvodnim dijalozima Nejtan obajšnjava Odri kako je poznato šetalište Tuviuvok Bluf dobilo ime po reči iz jezika plemena Mikmak, koja znači „utočište za božju siročad“. U romanu Groblje kućnih ljubimaca, životinje se sahranjuju na groblju koje pripada baš tom narodu. U istoj epizodi upoznajemo i dvojicu braće: Dejva i Tigsa. Na Dejvovoj vizitkarti stoji adresa 217 King Street (u prevodu: Kingova ulica). Glavnom liku romana Isijavanje rečeno je da se kloni hotelske sobe broj 217. Hmm...

Ep. 2. „Butterfly“ Drugo putovanje u Hejven vodi nas do sveštenika po imenu Driskol. Ne dopada nam se ni on, a ni likovi na koje nas podseća. Sveštenici Kalahan (Salemovo) i Lou (Ciklus vukodlaka) jesu crkvenjaci koji svoj položaj koriste... Pa recimo, ne onako kako bi trebalo. Bobi Miler, prva osoba pogođena „nevoljama“ nosi prezime porodice iz romana To. Kad već pominjemo To, ciklus od dvadeset i sedam godina, kada se „nevolje“ vraćaju u Hejven, identičan je ciklusu klovna Penivajza.

Ep. 3. „Harmony“ Možda je baš početak ove epizode najupečatljivije podsećanje na roman To. Vidimo dečaka u žutom kaputiću kako pušta papirni brodić niz kišni potok na ulici – scenu koja se mnogima urezala u pamćenje iz istoimenog filma. Mnoštvo ljudi koji čas gube, čas vraćaju razum u ovoj epizodi nije referenca za koju bismo mogli da upremo prstom u konkretnu pripovetku ili roman. Ali svakako je reč o nečemu na šta nailazimo u celom Kingovom univerzumu (recimo, Mobilni telefon, Mračna polovina i Lisina priča).

Ep. 4. „Consumed“ Bili Halek i njegova „nevolja“ u vidu poremećaja ishrane preuzeti su iz pripovetke The Thinner, priče o čoveku koji, koliko god da jede, postaje sve mršaviji i mršaviji (film snimljen 1996. kod nas je išao pod naslovom Kletva). Bolest koja je pogodila farmere je zapravo priča koju je lik iz knjige The Body, ekranizovana kao film s naslovom Ostani uz mene, preneo svojim prijateljima. Ne zaboravimo i sveprisutni bistro Gull (Galeb), koji deli ime sa restoranom iz knjige The Colorado Kid.

Ep. 5. „Ball and Chain“ U ovoj epizodi svedoci smo omaža epskoj priči Uporište u liku Ebi, koji nastaje kao direktna inspiracija na osnovu literarnog lika majke Ebigejl iz romana Uporište. Prilikom još jedne posete bistrou Galeb, vidimo majmuna-igračku prenetog direktno sa stranica zbirke pripovedaka Skeleton Crew. U potrazi za tragovima, Nejtan pronalazi novinski isečak u kojem se pominje gradić Deri u Mejnu. Još jedno podsećanje na roman To (ali i na većinu ostalih Kingovih romana, jer je Deri deo Kingove fiktivne topografije Mejna i, kao i Kasl Rok, poprište je radnje velikog broja njegovih romana i pripovedaka).

Ep. 6. „Fur“ Ova epizoda, u kojoj se takođe više puta pominje varošica Deri, spada u mračnije prikaze sveta Hejvena. Tobajas Gilespi, upravnik lovačkog kluba u Hejvenu ima isto prezime kao Parkins Gilespi iz romana Salemovo. Uplitanje kluba u lov na izvesnu personu u ovoj epizodi referenca je na identični događaj u knjizi Ciklus vukodlaka.

149


Ep. 7. „Sketchy“ Viki je pogođena „nevoljom“ usled koje sve što nacrta postaje stvarno. King u svom opusu na više mesta koristi ovaj koncept. Čini nam se da je u ovoj epizodi smernica Patrik Danvil (Nesanica i Mračna kula). Oni pažljiviji su mogli da primete i godišnjak iz gimnazije Bejts, koju je pohađala Keri Vajt u filmu Keri, ekranizaciji istoimenog romana.

Ep. 8. „Aint no sunshine“ Prva referenca na lik poznat kao Mračni Čovek. Poznatiji kao Rendal Flag. Najpoznatiji kao „bežim i skrivam se u bunkeru dok ne ode“. Mračni Čovek proganja mnoge stranice Kingovih romana, s previše imena i još više mračnih mesta. Producenti su iskoristili priliku da nas u odjavnoj špici podsete na Rendala Flaga. Hvala, ali mi smo i dalje u bunkeru. Izvirujemo tek toliko da vam pomenemo policajce Stena i Beverlija, imenjake članova Kluba Gubitnika iz romana To.

Ep. 9. „As you were“ Odri slavi rođendan na ostrvu koje neodoljivo podseća na Malo Visoko Ostrvo, na kojem živi Dolores Klejborn iz istoimenog romana (takođe deo Kingove izmišljene topografije). Zabava se održava u hotelu izuzetno sličnom onom iz Isijavanja. Možda najubedljivija referenca na Isijavanje jeste trenutak kada Djuk pronađe crveni tricikl. Redrum (murder – ubistvo – čitano unazad). Slavljenica dobija zanimljiv poklon, prvo izdanje knjige Misery Unchained. Ovo delo je napisao Pol Šeldon, glavni junak Kingovog romana Mizeri (i istoimenog filma). Ne zaboravimo i jezivo sumnjivog gospodina Greja iz knjige Zamka za snove.

150

Ep. 10. „The Hand You’re Dealt“ U ovoj epizodi, najviše osvrta na Kingovo stvaralaštvo odnosi se na serijal Mračna kula. Kada Djuk ode u policijsku stanicu, sat pokazuje 6 i13. Saberemo li to, dobićemo devetnaest, a devetnaest nikako nije dobar broj. (Da biste saznali zašto, morate pročitati knjige). Takođe, fotograf koji se pojavljuje na fotografiji Kolorado Kida govori o velikim bićima nalik jastozima. Isti takvi se pojavljuju na plaži u drugom delu serijala Mračna kula. Dvoje ljudi pogođenih „nevoljama“ zvuče poprilično poznato. Tim može da upali vatru bez ikakvih pomagala, baš kao junakinja filma Potpaljivačica, snimljenog prema istoimenom romanu. Vanesa poseduje sposobnost da dotakne mrtve i vidi poslednji prizor koji su ugledali pre smrti – ideja eksploatisana u romanu i seriji Mrtva zona.

Ep. 11. „The Trial of Audrey Parker Jedanaesta epizoda donosi nam više podsećanja nego konkretne reference na Kingova dela. Koordinate gde Djukov brod završava u jednom trenutku identične su onima za Malo Visoko Ostrvo (opet Dolores Klejborn, kao i Oluja veka). Nas je možda najviše nasmejalo kada je agent Hauard rekao Odri da se drži za ruke sa decom kukuruza. Verovatno ste čuli za pripovetku Deca kukuruza, ekranizovanu davne 1984. godine. U ovoj epizodi, osoba pogođena „nevoljom“ liči na Teda Brotigana. Ted čita ljudima misli i pozajmljuje tu sposobnost mladom Bobiju Garfildu, kako bi ovaj pobedio u partiji karata u pripoveci Herčevi u Atlantidi, iz istoimene zbirke. Gospodin Brotigan u serijalu Mračna kula na isti način koristi svoju sposobnost. Baš kao i Ezra u ovoj epizodi.

Ep. 12. „Resurfacing“ Odri misli da je Garikova „nevolja“ telekineza, ista sposobnost koju poseduje Keri Vajt, protagonistkinja romana Keri, u kom je nagovešteno da je ona tu sposobnost nasledila od oca. Isto tako se prenose i „nevolje“ u Hejvenu. Dok naše omiljene junake drže kao taoce, kroz sobu u kojoj se nalaze prolazi automobil-igračka, minijaturna verzija modela plimut fjuri iz 1958 - niko drugi do Kristina. Ispostavlja se da je Odri pogrešila, te da je Garikova „nevolja“ zapravo sposobnost iščezavanja, koju slučajno poseduje i zloglasni gospodin Flag u romanu Zmajeve oči.

serije.plus.in.rs


Ep. 13. „Spiral“ Gospodin Flag opet pokazuje svoju ružnu njušku. Dolazi u grad obučen kao slika i prilika izvesnog lika iz romana Uporište. Nosi torbu na kojoj piše Državni zatvor Šošenk – referenca na pripovetku Rita Hayworth and Shawshank Redemption (dalo bi se prevesti kao „Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka“), po kojoj je snimljen poznati film Bekstvo iz Šošenka. STEVA KRALJ JE NAJUSPEŠNIJI AUTOR HOROR ROMANA DANAŠNJICE. NAPISAO JE PEDESET ROMANA, OD KOJIH NEKE POD PSEUDONIMIMA, I SKORO DVE STOTINE NOVELA I PRIPOVEDAKA. S UKUPNIM TIRAŽOM OD PREKO 350 MILIONA PRODATIH PRIMERAKA, ČAK 53 EKRANIZACIJE NA VELIKOM PLATNU I TRIDESET NA MALIM EKRANIMA, SPADA U DVADESET NAJEKRANIZOVANIJIH PISACA SVIH VREMENA. NEVEROVATNO JE TO ŠTO SE SERIJA MISTERIJE HEJVENA NE ZASNIVA NA POJEDINAČNOM KNJIŽEVNOM DELU, VEĆ CRPI NADAHNUĆE IZ CELOKUPNOG OPUSA JEDNOG PISCA.

Foto: NBC Universal

AKO SMATRATE DA NAM JE U OVOM MALOM DETEKTIVSKOM POHODU U HEJVEN NEŠTO PROMAKLO, PIŠITE NAM NA NAŠOJ FEJSBUK STRANICI.

151


Nataša Ristić

natasa.ristic@serijeplus.com

JESENJA CRNA RUPA UKOLIKO PRATITE SERIJE NA KILO KAO I JA (A REALNO NE BI TREBALO...) PRIPREME ZA JESENJU TV SEZONU UVELIKO HVATAJU MAHA. GLEDAJUĆI SVAŠTA NEŠTO, DOŠLA SAM DO ZAKLJUČKA DA SF NEMA SVETLU BUDUĆNOST NA MALIM EKRANIMA. SA ELIMINACIJOM STARGATE UNIVERSA, KAO DA JE ŽANR UPAO U CRNU RUPU. NE ZNAM TAČNO KADA JE DOŠLO DO TOGA DA PRODUKCIJSKE KUĆE PAKUJU NAUČNU FANTASTIKU U TINEJDŽERSKE DRAME I POLICIJSKE PROCEDURALE, ALI SMATRAJTE SE UPOZORENIM. JEDINO ŠTO NEDOSTAJE SU VAMPIRI U SVEMIRSKIM BRODOVIMA KOJI „DIJETU“ ODRŽAVAJU VANZEMALJSKIM OBLICIMA ŽIVOTA. U DALEKOJ BUDUĆNOSTI, U GALAKSIJI TAMO NEGDE, ROĐEN JE PRVI ZELENI KRVOPIJA. I NAKON TRI SEZONE ISPOSTAVLJA SE DA JE POTOMAK ELENE I KLAUSA. POSLAT U 2052. PROPALOM ČINI MRTVE VEŠTICE SA KOLEDŽA. ASIMOV I KLARK MOGU KOMOTNO RUKU POD RUKU NA FARMU OD MUKE.

152

serije.plus.in.rs


GLUMCI ELIZA TEJLOR, PEJDŽ TURKO, TOMAS MEKDONEL, ELI GORI

The 100

PRODUKCIJA CW

PREMIJERA NEPOZNATO

Pre devedeset i sedam godina, nuklearni armagedon uništava civilizaciju na Zemlji. Jedini preživeli su pripadnici dvanest međunarodnih svemirskih stanica. Tri generacije su rođene u svemiru i broj ljudi se popeo na četiri hiljade. Resursi su opasno niski, a život ekstremno surov. Vođe mase tajno šalju na Zemlju stotinu maloletnih delinkvenata, s idejom da ispitaju može li se planeta ponovo kolonizovati. Pa ko preživi... Za potpune strance Zemlja je tajanstvena planeta, magična u jednom trenutku, smrtonosna u sledećem. Kako opstanak rase zavisi isključivo od njih, sto tinejdžera mora pronaći način da prevaziđe međusobne razlike.

PRESUDA PRESKOČITI

Hvala vam, Igre gladi. Hvala što ste stavili jasno do znanja da je OK staviti sudbinu sveta u ruke tinejdžera. Smuvavanje u srednjoj školi je prebačeno u postapokaliptični seting. A kako ih ima svega stotinu, orgije, trouglovi i ljubavne romanse sigurno će spasti svet.

153


The Tomorrow People

GLUMCI ROBI AMEL, LUK MIČEL, PEJTON LIST, MARK PELEGRINO

PRODUKCIJA CW

PREMIJERA 9. OKTOBAR 2013. Oni su sledeći evolucijski skok čovečanstva.Generacija ljudi rođenih sa paranormalnim sposobnostima. I tinejdžeri su. (Uviđate obrazac?) Do pre godinu dana Stiven je bio „normalan“ maloletnik. Sve dok se nije počeo teleportovati u snu i slušati tupi ženski glas u glavi. Očajan jer pomišlja da gubi razum, odluči da posluša misteriozni glas, a on ga vodi ka prvom susretu sa ljudima sutrašnjice. Tako počinje saga o genetski naprednoj podgrupi čovečanstva sa telekinezom, teleportacijom i telepatijom. Progonjena od supertajne vladine organizacije, grupa odabranih se bori da preživi.

PRESUDA DATI ŠANSU

Ukoliko niste gledali film Skakač, možda vam pilot i bude zanimljiv. Ako jeste, sumnjam da ćete videti išta novo. Oni koji vole Stivena Amela bez majice u seriji Arrow, uživaće gledajući njegovog mlađeg rođaka kako radi to isto. Iks-men bez vozačke dozvole.

154

serije.plus.in.rs


GLUMCI EJMI TEGARDEN, MET LANTER, GREJ DEJMON

Starr Crossed

PRODUKCIJA CW

PREMIJERA NEPOZNATO

Kada je Emeri imala šest godina, u njen mali gradić srušila se vanzemaljska letelica. Da li su došli u miru ili sa zlokobnim namerama, nije bilo važno. Ulicama su zavladale surove borbe i mali šestogodišnji dečak je našao put do Emerine šupe. Da, šupe. Dobrog srca kakva jeste, pružila mu je utočište, hranu i prijateljstvo. Avaj, uhvatili su ga i odveli. Deset godina kasnije, ljudi su se koliko-toliko navikli na pridošlice, i red je da i oni, kao i sva ljudska deca, krenu u srednju školu. Emeri sreće svog nikada zaboravljenog prijatelja iz šupe i stara veza se rasplamsava. Romansa postaje sve jača, dok istovremeno nailazi na osude okruženja.

PRESUDA PRESKOČITI

„O Romeo, zašto si Romeo?“ „O Julija, zato što sam sleteo direktno iz Distrikta devet? Ajde da se ubijemo pre druge sezone.“ Hvala.

155


GLUMCI KARL URBAN, MAJKL ILI

Almost Human

PRODUKCIJA FOX

PREMIJERA 4. NOVEMBAR 2013.

Godina je 2048. Policajac Džon Keneks je preživeo katastrofalni napad na policiju. Nakon sedamnaest meseci u komi, budi se sa saznanjem da ga je devojka ostavila a partner poginuo, i da umesto noge ima sofisticiranu protezu. Pati od depresije i mentalne atrofije. Ipak, Džon se vraća na posao i zatiče promene. Svaki policajac mora za partnera imati robota. Pošto Džon odbije saradnju sa storpocentnom mašinom, dodeljuju mu pola-pola verziju: androida s neočekivanim emocijama. Almost Human iz nedelje u nedelju prati ovu dvojicu pripadnika zakona u borbi sa kriminalcima budućnosti u futurističkom pejzažu.

PRESUDA PERSPEKTIVNO

Ako ste ljubitelji procedurala inkorporiranog u SF žanr, ova serija možda i ne bude loša. Ali samo pod uslovom da se akcenat serije ne prebaci na filozofiju robota sa osećanjima. I da nema tipskog odnosa između dva policajca. I da nema klišeiziranog humora tipa „ja te ne volim a moram da te trpim“. I da nema mehaničkih gej vukodlaka. Molim vas, samo bez vukodlaka.

156

serije.plus.in.rs


GLUMCI DŽOŠ HOLOVEJ, MEGAN ORI

INTELLIGENCE

PRODUKCIJA CBS

PREMIJERA 24. FEBRUAR 2014.

Sajber akciona avantura koja prati podvige američkog obaveštajca koji ima implant u mozgu. Ovaj čip mu omogućava instant pristup svim bazama podataka na svetu. Nešto kao posedovanje smartfona bez potrebe bukmarkovanja vikipedije. A tu je Sojer otišao nakon ostrva. Ili je u pitanju Garijeva reinkarnacija iz Alfi. Nisam sigurna. Ipak, pošto za odbranu Amerike treba „mnogo mozga“, onda cela ideja sa čipom u zgodnom liku ne deluje baš toliko nepremostivo za razum. Biće zanimljivo konačno videti Megan Ori bez uobičajenog kostima Crvenkape. Samo da ne upropaste sve nekom bljutavom romansom. Napred akcija!

PRESUDA DATI ŠANSU

157


GLUMCI BILI KAMPBEL, MEGVIN FERBRODER, DŽORDAN HEJZ

Helix

PRODUKCIJA SYFY

PREMIJERA NOVEMBAR 2013.

Najnovije ostvarenje stvaraoca Ronalda Mura, čoveka koji stoji iza: Star Trek: The Next Generation, Deep Space Nine, Roswell i Battlestar Galactica. Opisana kao napeti triler, serija prati tim naučnika iz Centra za kontrolu bolesti. Odlaze da istraže razvoj epidemije nepoznatog virusa. Odatle stvari kreću neočekivanim tokom. Ostaje da se nadamo kako je serija više SF a manje supernatural. Iskreno, jedva čekam.

158

PRESUDA POGLEDATI

serije.plus.in.rs


Marvels agents of S.H.I.E.L.D

GLUMCI KLARK GREG, MING-NA VEN, ELIZABET HENSTRIDŽ, BRET DALTON

PRODUKCIJA ABC

PREMIJERA 24. SEPTEMBAR 2013.

Gledaoci prate okupljanje i avanture male, pažljivo odabrane grupe čuvara zakona. Oni su tu da zaštite obične od neobičnih. Konačno svetlo na kraju tunela. Svi ljubitelji Marvelovih junaka i Avengera sa nestrpljenjem očekuju spin-off popularnog filma. Džoš Vedon je režirao i napisao prvu epizodu, a sve od njega je dobro. Biće zabavno videti i kako se popularni lik agenta Kolsona vratio iz groba. Superheroji, akcija i Marvel. Tri sastojka za dobru zabavu.

PRESUDA OBAVEZNO POGLEDATI

159


Besplatni e-magazin

Ä&#x152;ITAJTE U LETNJEM IZDANJU INTERVJU: Henri Kevil

Putnik: Minhen

SVA IZDANJA GLE E-MAGAZINA NA LINKOVIMA: http://issuu.com/gle-e-magazin http://www.novinarnica.net/gle_e_magazin


TV GUIDE 163


Ljubavnice (Mistresses)

Misterije Hejvena (Haven)

Universal Channel, utorkom u 21.20h Domaći start: 10.09.2013, nastavak 3. sezone IMDB ocena: 7.2 U trećoj sezoni, junaci serije pokušavaju da razotkriju tajnu koja zastrašuje stanovnike Mejna. Nakon što je stigla u gradić na obali kako bi rešila slučaj, agentica FBI-ja Odri Parker, zaljubila se u njegove slikovite pejzaže i gostoljubive stanovnike. Živahan primorski gradić ima mračnu prošlost, ali Odri je odlučila da napusti FBI i ostane u Hejvenu da istraži nekoliko natprirodnih slučajeva. Ubrzo će saznati kako je mnogo stanovnika ukleto i da su na njih bačene čini koje se, prema predaji Hejvena, nazivaju „nevolje“, a da im ona može pomoći. Nakon što se zaposli u policijskoj stanici i postane partnerka Nejtanu Vornosu, shvata kako je njen dolazak u Hejven bio igra sudbine.

FoxLife, utorkom u 21.15h Domaći start: 17.09.2013. IMDB ocena: 6.0 Dobrodošli u provokativnu i uzbudljivu dramu o skandaloznim životima seksi, životne i duhovne grupe četiri prijateljice, koja je svaka na svom putu samootkrivanja, dovoljno hrabre da krenu zajedno na suludo putovanje. Savana je uspešna žena od karijere koja radi na na sledećoj fazi u svom životu, profesionalnoj i ličnoj, istovremeno se boreći za parnerstvo u advokatskoj firmi. Ona i njen suprug, Hari, pokušavaju da osnuju porodicu. Sarina slobodouma i hirovita mlađa sestra, Džozelin, ne razlikuje se mnogo - sama živi, opsednuta je izlascima i zabavama i redovno se oslanja na stariju sestru. Njihova zajednička prijateljica, Ejpril, nedavna udovica i majka dvoje dece, obnavlja svoj život nakon tragedije i kreće napred uz podršku i vođstvo svojih najbližih prijateljica, a Karen je uspešna doktorka sa sostvenom praksom, koja se spaja sa devojkama nakon njene umešanosti u komplikovan odnos sa pacijentom sa kojim je otišla predaleko. Ljubavnice su TV drama o grupi prijateljica uhvaćenim u olujama uzbuđenja i samootkrića, tajnovitosti i izdaje.

Panduri novajlije (Rookie Blue)

Universal Channel, utorkom u 21.20h Domaći start: 17.09.2013, premijera 4. sezone IMDB ocena: 6.9 U proteklim trima sezonama smo uglavnom uživali u nezgodama koje se dešavaju ovom neikusnoj družini, ali oni sada već postaju profesionalci. Omiljeni panduri se vraćaju na lokalni Universal Channel četvrtom sezonom, najzanimljivijom do sada!

Kraljevski bolesnici (Royal Pains)

Universal Channel, svakog dana u 20.20h Domaći start: emitovanje 2. sezone u toku IMDB ocena: 6.7 Serija, Kraljevski bolesnici, priča nam o mladom doktoru Henku Losonu za kojeg se čini da ima sve: karijeru u porastu, lepu devojku i elegantan stan u Njujorku. Zbog jedne sudbonosne i principijelne odluke u sali za hitne slučajeve, Henk sve to gubi. Nekoliko meseci kasnije, sam i na crnom spisku medicinskog društva, Henk za vikend putuje sa svojim bratom. Uvaljujući se na žurku u mega-skupoj kući na plaži, Henk se baca u akciju kad je jednom od gostiju potrebna medicinska pomoć za koju samo on može dati dijagnozu. Sledećeg jutra, Henka pozivaju u drugu kuću... Onda u još jednu. Henkova karijera je ponovo u razvoju, ali to ga ne čini srećnim, jer u neku ruku postaje “lekar za iznamljivanje” u svetu bogatih, poznatih i zloglasnih. Kad ga privlačna administratorka mesne bolnice upita da li bi hteo da leči siromašne ljude iz njihovog grada, on se odjednom nalazi na tankoj liniji između činjenja dobrog za druge i činjenja dobrog za sebe.

164

serije.plus.in.rs


TV GUIDE KA! U R O P E PR

EUREKA Eureka, američka SF serija, podseća pomalo na nekad popularne serije Život na severu i Kućice u cveću. Naime, i Eureka je idilični američki gradić na pacifičkom severozapadu, čistih ulica, lepo vaspitane dece i prelepih gradskih trgova, okruženih zelenilom. Na prvi pogled to je grad baš po meri modernog čoveka koji beži iz buke velikih urbanih centara u prirodu, tišinu i spokoj. Tako je bar mislio savezni maršal Džek Karter, kad se slučajno našao u Eureki nakon prometne nesreće koja ga je oterala s puta. No, idilična fasada je varka. Eureka je zapravo eksperimentalni gradić u koji vlada SAD smešta najbolje svetske genije kako bi odande tajno radili na državnim projektima. Naravno, u gradu koji je pod protektoratom Pentagona i u kom su najvažniji viši državni ciljevi, sve ostalo prepušteno je slučaju i prividna idila skriva haos i mračne tajne koje prete Eureki i svim njenim stanovnicima. Karter u gradiću ostaje duže nego što je mislio i u pokušaju održavanja zakona i reda suočava se sa svakodnevnim, ali ne i uobičajenim krizama. Prekršaji i zločini koje rešava su u rasponu od neuzvraćene ljubavi do profesionalne ljubomore, od bolesti zavisnosti do depresije, problemi koji niču iz izazova svakodnevnog života. Uz to, Karter i na privatnom planu pokušava da se zbliži sa svojom ogorčenom i otuđenom kćerkom Zoe, zbog koje se i našao slučajno u Eureki. No, jedinstveni talenti stanovnika Eureke, koji često balansiraju na gotovo nevidljivoj granici između genija i ludaka, stvaraju probleme i rešenje koji baš i nisu uobičajeni i zahtevaju mnogo domišljatosti, izdržljivosti i hrabrosti. Upravo ta interakcija ljudskih slabosti i supernauke, iz koje niču priče svake epizode, nit je koja prožima celu seriju.

Foto: FOX ICB

Scifi SREDOM, 22h DOMAĆI START: Premijera finalne, 5. sezone 2.10.2013.

165


SVE O FILMOVIMA SAZNAJTE U PRAVOM FILMSKOM MAGAZINU cinema.plus.in.rs

Foto: Tuck

www.facebook.com/cinemaplusmagazin www.issuu.com/serijeplus/docs/cinemaplus14

166


167


http://www.pravac.com


"Alone, bad. Friend, good." -Bride of Frankenstein, 1935.

LETâ&#x20AC;&#x2122;S BE FRIENDS :) Tweet po tweet...

twitter.com/cinema_magazin twitter.com/serijeplus


DŽIM: WHERE’S THE RULEBOOK? ŠERIL: WHAT RULEBOOK? DŽIM: YOU KNOW. THE RELIGIOUS ONE . . . THE BIBLE.

ŽIVOT PREMA ACCORDING DŽIMU TO JIM Nina Žderić

nina.zderic@serijeplus.com

NEPREVAZIĐENI PORODIČNI SITKOM

171


172

serije.plus.in.rs


KAD UZMEMO U OBZIR DA SU NOVE KOMEDIJE SVE SAMO NE SMEŠNE, OVAKAV SITKOM DOBRO DOĐE ZA PROMENU. LEGENDARNI DŽIM BELUŠI U ULOZI MAČO MUŠKARCA DŽIMA NE MOŽE VAS OSTAVITI RAVNODUŠNIM. Emitovanje serije koja je postepeno osvajala srca publike i postala jedna od najpopularnijih sitkoma završilo se 2009, posle osam sezona. Imala je dobar životni vek i uvek je uspevala da nas nasmeje do suza. Dobila je i tri nominacije za Emija, mada nažalost nije osvojila nijedan. Ovakvi sitkomi nedostaju današnjoj televiziji; sve se vrti oko već viđenih stvari, više se pretvara u dramu nego u dobru staru simpatičnu razbibrigu.

PORODICA BEZ PREZIMENA

Tajna ove serije se krije u briljantnom scenariju, odličnim glumcima i, naravno, ne tako tajnom sastojku koji čini Džim Beluši. Ova tipična porodica bez prezimena, sa tipičnim problemima, živi u predgrađu Čikaga. Džim i Šeril su jedinstveni kada je posredi vaspitanje njihove dece, koja su veoma snalažljiva kad je reč o izbegavanju spavanja, slatkišima, itd. Da bi priča bila još zanimljivija, tu su Šerilin brat Endi i sestra Dejna, koji otežavaju život Džimu. Mada je gledanost serije iz sezone u sezonu opadala, verni fanovi su ostali uz nju do kraja i na taj način dogurali ovu seriju do osme sezone. Nema sumnje da je ovu seriju nosio Džim – svojim kukanjem, izležavanjem, trapavim lažima – ali moj omiljeni deo su njegove svađe sa Dejnom. Nikad se nisu voleli i stalno su se gložili, verovatno i zato što je Dejna uvek stajala na stranu svoje sestre. Uprkos svim problemima i svim nevoljama u koje je Džim upadao, on i Šeril su ostali zajedno, ali u to stvarno nismo ni sumnjali.

ZAISTA ZABAVNI LIKOVI

Džim je odrastao sa sestrom i majkom, nakon što ih je otac napustio. Stalno je upadao u nevolje, pa je bio primoran i da nauči da se iz njih izvlači. Trenirao je klasične plesove – da, zamislite na trenutak Džima kako pleše. Venčao se sa Šeril i poseduje građevinsku firmu gde radi sa šurakom Endijem, koji mu često pomaže u spletkama protiv Šeril i Dejne. Naravno, njihove spletke apsolutno nikada ne uspevaju i uvek izvuku deblji kraj. Džim je grub ali simpatičan otac koji žudi za foteljom, hladnim pivom i velikim sendvičem. Zvuči kao Homer Simpson, zar ne? Baš kao i sam Džim Beluši, njegov lik je veliki fan bluza, kao i brojnih čikaških sportskih timova. On i Šeril imaju petoro dece, Rubi, Grejsi, Kajla i blizance Džonatana i Gordona. Džim uvek ima teškoća da zapamti imena svojih kćerki pa je Grejsi najčešće „ona druga.“ Verujem da smo svi mi pomalo Džim, barem kad je reč o hrani. Šeril je lepa i uspešna žena, majka petoro dece i Džimova voljena supruga. Uvek vešto uhvati Džima u laži i sa svojom sestrom Dejnom uspeva da ga razotkrije. Mada je Džim neretko nepromišljen, to je baš ono što Šeril voli kod njega, jer je

173


GDE GOD IDE DŽIM, TU IDE I ENDI, PA TAKO NE SAMO DA RADE ZAJEDNO VEĆ SU ZAJEDNO I U BENDU KOJI VREDNO VEŽBA U DŽIMOVOJ GARAŽI.

174

serije.plus.in.rs


on jedini koji ume da je natera da pokaže i svoju nestašnu stranu. Šeril je čezne za avanturama i želi da bude nešto više od domaćice, pa tako i ona upada u razne nevolje, što, naravno, prikriva od svog muža. Tad nam bude jasno zašto su im je suđeno da budu zajedno. Endru iliti Endi je Šerilin i Dejnin brat. Ujedno je i Džimov najbolji prijatelj i, gde god ide Džim, tu ide i Endi, pa tako ne samo da rade zajedno već su zajedno i u bendu koji vredno vežba u Džimovoj garaži. On je jedini koji se nije oženio i Džim ga često predstavlja kao primer neuspeha. Doduše, jeste nakratko bio oženjen Džimovom sestrom, ali ga je ostavila već sledeći dan. Endi živi preko puta Džima i Šeril, i jedan je od glavnih likova. U seriji se pominje da je intelektualac i da je diplomirao na Stenfordu. Dejna je Šerilina sestra i Džimova noćna mora. Poznata je po svim svojim blamovima – pomenućemo ovde neke od njih. Jednom se za Noć veštica prerušila u ženu-mačku, ali nije primetila da je izašla iz kuće sa toalet papirom na čizmi... Nakon što se porodila, odmah je htela da uskoči nazad u svoje uzane farmerke, međutim, nije shvatila da su se tokom oblačenja pocepale na zadnjici, pa je njeno svetloljubičasto rublje bilo itekako vidljivo. Tako se prošetala gradom i tržnim centrom, a onda joj je Šeril otkrila razlog zašto su svi buljili u nju. Ona je jedan od likova koje ćete definitivno zavoleti, ako ni zbog čega drugog a ono zbog njenog odnosa sa Džimom. Nikad nije propustila priliku da ga izvređa, a ni on nju, ako ćemo pravo. Dejna je poznata i po svom kukanju kako će zauvek biti bebisiterka Šerilinoj deci i to, naravno, besplatna.Mada su svi mislili kako će zbog svoje naravi zauvek ostati sama, na kraju je ipak pronašla svog gospodina Pravog, doktora Rajana Gibsona. Udavši se za njega postala je prvi član porodice sa prezimenom. Ako želite da nečim zabavnim ubijete vreme, onda je ova serija naša topla preporuka, a od jeseni je možete gledati i na B92.

ŠERIL: REMEMBER WHEN DAD TOOK US TO SEE „THE EXORCIST”? I STILL HAVE TROUBLE GOING TO BED SOMETIMES! DEJNA: OF COURSE YOU DO, YOU SLEEP WITH JIM!

175


Foto: Netflix

HEMLOCK GROVE 176

VUKODLACI NA DILETANTSKI NAČIN serije.plus.in.rs


Ljubisav Panić

ljubisav.panic@serijeplus.com

ZANOSNA SREDNJOŠKOLKA ZA VOLANOM S NESTRPLJENJEM ČEKA DA PROĐE VOZ, KOJI TUTNJA UZ ZAGLUŠUJUĆU BUKU. S DRUGE STRANE PRUGE, NEGDE NA KRAJU PUTA, ČEKA JE UČITELJICA S KOJOM IMA AFERU I O KOJOJ MAŠTA. NJENE MISLI UBRZO PREKINE TUP, SNAŽAN UDARAC U AUTOMOBIL. Rampa je podignuta, voz je odavno prošao, tako da je u automobil moglo udariti samo nešto drugo, nešto veliko i strašno. Kao i svaki lik u horor ostvarenjima, ona uplakana počinje da beži. Lepotica će, naravno, sigurnost potražiti u dečjoj kućici na igralištu, koja je šuplja sa svih strana. Do jutra, biće rastrgnuta na komade. Meni se diže kosa na glavi, ali ne od straha. Vređa me činjenica da brineta nikako ne pasuje uz takav kliše. Plavuša, i to sa silikonskim grudima – to bi već bilo prikladno. EKRANIZACIJA ROMANA Gradić usred nedođije, tinejdžerke kao žrtvena jagnjad, Cigani, vukodlaci, nakazna devojka visoka preko dva metra, kao led hladna lepotica i mnoštvo tajanstvenih događaja – roman Hemlock Grove, po čijem je zapletu snimljena istoimena serija, imao je sve adute da postane odlična TV zabava. Većina tih aduta je upropašćena. Kompanija Netflix najavila je prošle godine ekranizaciju debitantskog književnog dela Brajana Magrivija. Uz njega i Lija Šipmana kao tvorce serije i obavezu kultnog reditelja Elija Rota (Cabin Fever, Hostel) da režira pilot i producira ostale epizode, Hemlock Grove je trebalo da bude ostvarenje snova ljubitelja žanra. Ali, avaj, umesto kulta snimljen je bućkuriš zbog kojeg mi je žao što nemam vudu lutkice da autorima serije pokažem šta je istinski teror. DRAMA BEZ DRAME Dok probleme rešavaju diletantskim, gotovo eksperimentalnim putem, scenaristi ni najmanje ne mare za gledaoca, pa nije začuđujuće što odlična glumačka postava (Famke Jansen, Dagrej Skot, Kandis Maklur...) nije uspela da oživi mnoštvo likova svedenih na dramaturške fusnote. Glavni junaci serije su Piter (Landon Liborion) i Romanek (Bil Skarsgard), prijatelji koji će ničim izazvani rešiti da ubiju vukodlaka i rastegnu površnu priču sve do kraja sezone, dok pažljivo skrojene drame i sporednih likova nema nigde na vidiku.

177


Jedna epizoda je, na primer, posvećena halucinacijama koje Romanek doživljava u komi i pokušaju da ovaj razmaženi bogataš dokuči šta se krije iza njih. Pošto mu je dve nedelje život visio o koncu, Romanek će jednog dana jednostavno skočiti iz kreveta i baciti se u akciju, a duhovnu samospoznaju će odložiti za neki drugi put. Njegov siromašni prijatelj romskog porekla još je hirovitiji. Tako će Piteru, pre sukoba s vukodlakom, biti potrebno dosta masti od slanine, koju je Romanek uredno cedio iz tiganja. U bezizlaznoj situaciji, Piter će mast iskoristiti da namaže obraze, pa će mu vukodlak čeljustima oguliti kožu s lica. A sve se to dešava dok se serija svojski trudi da ne pošalje nikakvu vrednu poruku o sukobu staleža i kultura, i bolnom odrastanju ucveljenih tinejdžera. Mnogo je to ludosti čak i za horor, a ona je pristojno nagrađena. DRUGA SEZONA U NAJAVI „Članovi Netflixa voleli su moćnu kombinaciju seksi monstruma, misterije i gorke porodične drame koja se završila uz veliki obrt, ostavivši publiku širom sveta u šoku. Prva sezona samo je zagrevanje za ono što ćemo prikazati u drugoj. Pripremite se da se uplašite onako kako nikada niste očekivali“, rekao je Rot, najavljujući planove za 2014. godinu. Tako je to kad generacije odrastaju uz Sumrak sagu. Nikome više ne smeta što gledajući Hemlock Grove čovek mora da čeka treću epizodu ne bi li video pristojno iskasapljenu plavušu, a onda može da zavija na mesec sve negde tamo do dvanaeste, trinaeste epizode. Da neko ne bi pomislio da sam dežurni cinik i mrzitelj plavuša, moram da podvučem da se Hemlock Grove svojski trudi da ne bude treš, a onda nam otkrije da vampiri mogu nastati samo ako se žrtvuju, pa jedan od njih u seriji sebi odseče rep!

Foto: Netflix

HEMLOCK GROVE JE TREBALO DA BUDE OSTVARENJE SNOVA LJUBITELJA ŽANRA. ALI, AVAJ, UMESTO KULTA SNIMLJEN JE BUĆKURIŠ.

178

serije.plus.in.rs


179


AVATAR: THE LAST AIRBENDER Nataša Ristić

natasa.ristic@serijeplus.com

BALANS ELEMENATA UZEĆU SEBI TOLIKO SLOBODE DA NAPIŠEM DA JE AVATAR: THE LAST AIRBENDER JEDNO OD NAJBOLJIH ANIMIRANIH OSTVARENJA SVIH VREMENA. MOŽDA MI SE TOLIKO DOPADA ZBOG SVEOPŠTEG TREŠA KOJIM SMO OKRUŽENI. NENORMALNO VELIKI BROJ SERIJA IMA POLOVIČNO UOBLIČENE IDEJE ILI PRATI KLIŠEIZIRANE I STEREOTIPNE POPULARNE FORME. A, da, i vampiri. Što je mnogo, mnogo je. I čisto da uđe u zapisnik: ovaj (u daljem tekstu) Avatar se pojavio pre Kameronove Pandore i s istom nema dodirnih tačaka. „Voda. Zemlja. Vatra. Vazduh. Pre mnogo godina četiri nacije su živele u harmoniji. Kada je nacija Vatre napala, sve se promenilo. Može ih zaustaviti samo Avatar, vladar sva četiri elementa. Međutim, kada je svetu bio najviše potreban, nestao je. Stotinu godina je prošlo i moj brat i ja smo pronašli novog Avatara. Poslednjeg ‘bendera’ vetra po imenu Aang. Iako odlično kontroliše vazduh,mora još dosta da uči pre nego što postane sposoban da ikome pomogne. Ali ja verujem da Aang može spasiti svet.“ Ovim tekstom počinje svaka od skoro šezdeset epizoda i pruža jasan uvid u srž koncepta.

180

Dakle, postoje četiri nacije nazvane po četiri elementa. Pojedinci u svakoj od njih nazivaju se „benderi“ i u stanju su da kontrolišu element nacije kojoj pripadaju. Samo Avatar može kontrolisati sva četiri. Zadužen je za održavanje ravnoteže i predstavlja most između fizičkog i duhovnog sveta. Ali, avaj, nestao je, da bi ga u kritično važnom trenutku pronašli brat i sestra, Sokka i Katara. Rekoh ja, nema vampira. Početak serije je možda detinjast, ali su producenti shvatili da su i pripadnici populacije „starijih“ zainteresovani. Serija je izgubila svoj detinjasti prizvuk, a ipak ostala otvorena za sve generacije. KOMPLETNO A JEDNOSTAVNO Svi likovi su jedinstveni i zanimljivi. Avatar Aang je smešni slatki dečak koji voli da se igra i smišlja nestašluke, dok se istovremeno muči da se izbori sa svojom ulogom spasioca sveta i odgovornosti koju ona nosi. Katara je senzibilna i empatična, a opet, čvrsta i sposobna. Sokka je komični element, sarkastični lik prepun gafova, ali inteligentan i dinamičan. Čak i negativac Zuko ima svoju priču, odvojenu od klasičnog lika zločinca, koja ga čini simpatičnim. Likovi su pojedinačno veoma dobro

serije.plus.in.rs


181


182

serije.plus.in.rs


razvijeni. Radujemo se sa njima, plačemo, zaljubljujemo se i smejemo. Meni je pak posebno zanimljivo to što se serija ne usredsređuje isključivo na glavni lik Avatara. Slobodno mogu reći da postoji više protagonista. Očigledno je zašto su loši momci loši, a za šta se bore dobri. Ono po čemu Avatar odskače od ostalih „good vs evil“ priča jeste to što pruža uvid u motivaciju svih njih. Nije komplikovano, ali je kompletno. Zapadna animacija uzima sve više i više elemenata od japanske anime, čime im obema povećava popularnost i potencijal za inovativni dizajn. Baš na tu formulu su se i oslonili producenti Avatara – rešenje je zanimljivo i privlačno oku. Stvaraoci nisu štedeli ni na pažnji usmerenoj ka detaljima. Recimo, svaki od četiri stila kontrole elemenata korespondira pojedinom stilu borilačkih veština. Vazduh: Ba gua. Voda: Tai chi. Zemlja: Hung gar kung fu. Vatra: Northen Shaolin Kung Fu. Sve to čini seriju posebno zabavnom za gledanje, ako ni zbog čega drugog a ono zbog animacije. Glumci koji su svoje glasove pozajmili crtanim junacima su izvaredni. Njihov posao je često potcenjen, u toj meri da su oni koji shvataju važnost ličnosti glumca koji daje glas u manjini. Oni dobri kadri su da nam pukim govorom dočaraju karakter lika. Zadivljujuće zar ne? Serija ima sve – humor, akciju, razvijene likove i odličan zaplet. Za one koji traže više od polučasovne zabave u svakoj epizodi, Avatar nudi dinamične moralne priče o prijateljstvu, lojalnosti, odgovornosti, vladanju sobom i poverenju. Savršena ravnoteža između mudrosti i zabave, spektakla i sadržaja, humora i ozbiljnosti. I to sve bez napora. U jednom trenutku gledate napetu bitku, dok u sledećem brišete suze od smeha. PUN KRUG Dobre priče se moraju završiti, ako hoće da zaista budu priče. A to je ono što mnoge TV kuće konstantno zaboravljaju, pa smo zatrpani ispraznim sezonama i spin-offovima kojekakvih popularnih ostvarenja. Međutim, ne i u ovom slučaju. Priča počinje, hvata zalet, širi se, produbljuje i dolazi do kraja, s ukupno nula praznih sekudi koje su tu... eto zato. Zaplet ima širinu i pravac sve do finala. A kakvo je to samo finale! Biću hrabra i napisati da je u pitanju jedan od najboljih završetaka neke TV serije – svih vremena! Akcija, muzika, neizvesnost, iznenađenje. Jednom rečju, epski. Zaista, potrebno je potruditi se pa naći nešto što ne štima. Možda kao zamerku možemo staviti neodgovarajući odnos vreme-daljina, ali to je već puko cepidlačenje. I, za kraj, moram pomenuti neizbežno poređenje sa filmom iz 2010 godine. Možda najveći uspeh serije leži u tome što uzima premisu crtaća, razvija fiktivni svet s uverljivim likovima i pričom. Propast dugometražnog filma leži u tome što prenos celog tog sveta na ekran nije imao istu energiju i tok kao animirana serija. Iako se ironično trudio da bude realističniji i uverljiviji, fIlm je jednostavno loš. Ako ste nekim slučajem odustali od serije zahvaljujući filmu, predomislite se što pre. Budite spremni i za nastavak, The Legend of Korra, o kome ćemo opširnije neki drugi put.

183


AMERIKA America’s Got Talent IMA TALENAT

Ivana Čvorović

ivana.cvorovic@serijeplus.com

MISIJA NOVOG SASTAVA ŽIRIJA: NAĆI SUPERSTAR!

SEDMA SEZONA DOBRO POZNATOG SERIJALA AMERIKA IMA TALENAT STIŽE NAM USKORO NA LOKALNOM KANALU FOX. ŠOU MOŽETE PRATITI VEĆ OD 19. SEPTEMBRA, SVAKOG ČETVRTKA I PETKA U 21 SAT. OSIM TEK OTKRIVENIH PEVAČA, PLESAČA, AKROBATA I OSTALIH IZNENAĐUJUĆE DOBRIH ALI I POMALO ČUDNIH TALENATA, OVOG SEPTEMBRA NAS ČEKA JOŠ JEDNO PRIJATNO IZNENAĐENJE. Žiri će sačinjavati Hauard Stern, poznati američki radio-voditelj, zajedno sa Šeron Ozborn i Huvijem Mandelom. Pritom nikako ne smemo da zaboravimo harizmatičnog voditelja Nika Kenona, koji iz epizode u epizodu podiže brojnu publiku na noge. „Sedam je srećan broj”, komentariše Šeron sezonu koja nam stiže. Huvi Mandel smatra da će takmičari morati da daju svoj maksimum, jer su očekivanja veća, a duhoviti Hauard se šali na svoj račun i kaže da ne zna koliko je pametna ideja producenata da on bude treći član žirija. Od septembra nas očekuju talenti, ili barem oni, mladi i stari, koji smatraju da ih poseduju, a kako vidimo, ove sezone će i životinje imati značajnu ulogu. Srešćemo se sa mađioničarima, komičarima, trbuhozborcima, čudnim instrumentima, ekstremnim sportistima, streličarima, fenomenalnim pevačima, plesačima i mnogim drugim zanimljivim ljudima,a svi oni se bore za nagradu vrednu milion dolara.

Foto: FOX ICB

Napetost raste, žiri traži drugačije i dinamične nastupe, ceo šou krasi uzbuđenje publike, a strogi komentari sudija teraju suze na oči mnogim učesnicima, čiji snovi se polako ostvaruju ili ruše.

186

serije.plus.in.rs


NE PROPUSTITE! Od 19. septembra svakog Ä?etvrtka i petka u 21h

187


Foto: NBC Universal


JUN 2013

Pravi ljudi. Prave priÄ?e. magazinrealno.com


190

serije.plus.in.rs


BRON / BROEN:

Kristina Žic

kristina.zic@serijeplus.com

Na mOstu zločina KVALITET SKANDINAVSKE TELEVIZIJSKE PRODUKCIJE ODAVNO JE PRESTAO DA NAS IZNENAĐUJE. PROCEDURALI FORBRYDELSEN (THE KILLING) I WALANDER, POLITIČKA DRAMA BORGEN, NAUČNOFANTASTIČNA ÄKTA MÄNNISKOR (REAL HUMANS) KAO I ČUVENI FON TRIROV RIGET (THE KINGDOM) PRAVI SU PRIMER OZBILJNOSTI S KOJOM SE U ZEMLJAMA SKANDINAVIJE PRISTUPA PRAVLJENJU DOBRIH I TRAJNIH SERIJA. U PRILOG TOME GOVORI I ČINJENICA DA SE ČAK I AMERIČKI PRODUCENTI U NEDOSTATKU ORIGINALNIH SERIJSKIH SADRŽAJA SVE ČEŠĆE OKREĆU UPRAVO OVOM DELU SEVERNE EVROPE.

Nastavljajući uspešnu tradiciju, dansko-švedska koprodukcija predstavila je gledaocima krimi-dramu Bron / Broen (što je švedski tj. danski izraz za most). Pomenuti most je Oresund, koji spaja švedski Malme i danski Kopenhagen. Na saobraćajnim trakama mosta dve kulture se mimoilaze, spajaju i slobodno cirkulišu jedna kroz drugu. Jedne noći, posle kratkog nestanka struje, kamere za nadzor beleže nezapamćen prizor. Preko linije na sredini mosta, koja simbolično označava granicu između Švedske i Danske, prebačeno je telo presečeno nadvoje. U gluvo doba noći, predstavnici policije obeju zemalja dolaze na mesto zločina i, kako se telo nalazi s obe strane granice, moraju da sarađuju da bi rešili ovu misteriju. DVE STRANE ISTOG NOVČIĆA Boje danskog tima brani nadasve ležerni detektiv Martin Rode (Kim Bodnia). Pospan i iznuren, on nevoljno prihvata saveznika iz pakla – revnosnu švedsku detektivku Sagu Noren (Sofia Helin), koja slučaju prilazi na svoj način. Pogođena Aspergerovim sindromom, koji je sprečava da se uklopi u društvo ali ne ograničava njenu inteligenciju i neverovatnu moć zapažanja, Saga mora da se prilagodi novom partneru da bi istraga krenula dalje. Zločini ne prestaju, tragovi se pojavljuju i gube, a ovaj neobični detektivski dvojac uporno nastavlja dalje

međusobno se nadopunjavajući. Kako se njihov odnos produbljuje, Martin postaje neka vrsta mentora i uči Sagu društveno prihvatljivom ponašanju – da valja da bude strpljiva, da je poželjno da uputi kompliment, pa čak i da u pojednim situacijama slaže. S druge strane, otkrivamo da je flegmatični Martin daleko od dobrog uzora, i da i sam krije mračne tajne. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se dijalozi u seriji odvijaju na dva jezika. Gledaocima koji ne poznaju nordijske jezike švedski i danski zvuče isto, ali ti jezici nisu identični. Martin i Saga govore svak svojim jezickom i savršeno se razumeju, ali nijanse u izgovaranju pojedinih reči vrlo često budu izvor komičnih situacija. Upravo tako, komičnih situacija! Serija, naime, nikako nije sumorna i bez duha kako se možda na prvi pogled čini. Njeni krajnje nesavršeni junaci daju posebnu čar radnji koja počinje usporeno, ali ubrzo hvata zamah i pridobija simpatije čak i onih gledalaca koji su skeptični kada je reč o skandinavskim serijama. NESAVRŠENOSTI SAVRŠENOG DRUŠTVA Bron / Broen je ozbiljan triler koji nam pruža uvid u i socijalnu strukturu ovog dela sveta. Švedska i Danska nisu samo Ikea i sveže pecivo već i zemlje koje i te kako imaju na čemu da rade. Kroz priče koje se preklapaju susrećemo se i sa problemom alkoholizma, nasilja u porodici i društvenog raslojavanja. Čak i sâm ubica, komunicirajući s javnošću preko novinara, poručuje kako je cilj njegovih zločina da upre prst u najozbiljnije probleme društva, kao što su društvena nejednakost, imigracija, odnos prema beskućnicima i mentalno obolelim osobama i prisilni rad dece. Vodeći se izrekom da cilj opravdava sredstva, ubica započinje igru mačke i miša, i uvlači policiju u lavirint simbola i nagoveštaja. Ovaj procedural nije prošao nezapaženo kod gledalaca širom sveta, i polovinom septembra očekuje nas i druga sezona. Atmosfera možda deluje mračno, likovi u startu neprivlačni, a prigušene boje daju seriji prizvuk sedamdesetih, ali ono što zaista dobijamo jeste moderan i izuzetno kvalitetan serijski program koji zaslužuje da traje dugo.

191


1 BEN-BETMEN: ISTINA ILI IZAZOV? By Disko Kuglaš

ŽIVOT PIŠE STRIPOVE BEN JE BETMEN, BOSILJČIĆ JE DOKTOR, A KO JE NAJNOVIJI NAJPOŽELJNIJI FRAJER U ZEMLJI?

194

BEN JE BETMEN. AKO PROČITATE OVO DOVOLJNO BRZO, ČUĆETE KAKO IZVESNE KOMBINACIJE SLOGOVA POMALO VUKU NA BEZOBRAZNIJU STRANU NAŠEG JEZIKA, A TU SE NEGDE KRIJE I SVEOPŠTA OCENA POŠTOVALACA ONOLIKIH STRIPOVA I FILMOVA O ČOVEKOLIKOM ŠIŠMIŠU. Barem ovih što se javno izjašnjavaju po netu. Ima ih pun k. Začas sakupili preko 77000 elektronskih potpisa da probaju peticijom da iscimaju studio da otme tu dragocenu ulogu od zlikovca koji će upropastiti Betmena za vjaki vjakov i seme mu zatrti ekspresno. Betmenu je odzvonio fajront. Ben došao da ga zapečati. (Tolika se histerija nije podigla ni među mladim Nemicama kad je Robi Vilijams odlučio da napusti grupu.) I onda se čovek neumitno zapita: čemu tolika frka? Šta je najgore što može da se desi? Pa šta ako ga Ben i upropasti? Dešavale su se i gore stvari, upropaštavali su se i bolji likovi, nije baš ni svaki Bond bio idealan (svima). Ako ga upropasti, obrukaće se i konačno shvatiti da je bolji reditelj nego glumac, a ja u tome nekako vidim samo dobitak za svetsku fimsku industriju. Plus, žao mi čoveka. Svi se toliko polomiše da ga popljuju, na Tviteru predlažu svoje pokojne babe kao bolje Betmene od Bena, pa iako to sve jeste prezabavno, meni misli začas odlutaju do Vornera... Nisu oni naivni. Ovolika histerija na netu je u stvari samo potvrda da boljeg Betmena nisu mogli ni da nađu. Čak je i Benov najbolji drugar, Met Dejmon, uspeo da ga opljune komplimentom, a sve u njegovu odbranu, kao: „Nije vam ovo kralj Lir, to je samo Betmen, uloga je svakako u okviru njegovih glumačkih sposobnosti...“ Ili tako nekako. A drugi drugar, Kevin Smit, priča po novinama kako je Ben već na gajbi izgradio Betmenovu pećinu. Kraj takvih drugara, šta će mu uopšte hejteri ?!

serije.plus.in.rs


2

3

I MAZIĆU TE I PAZIĆU TE I ZVAĆU TE… DR.

FIRMA KRSTIĆ PONOVO VOZI

BRAVO, BRAVO! UPUŠTAMO SE U JOŠ JEDAN CIRKUS NA TEMU KROJENJA DOMAĆE SERIJE PO UZORU NA STRANU. JEDVA ČEKAMO, JA I JOŠ GOMILA OVAKVIH KÔ JA, DA VIDIMO NA ŠTA ĆE DA LIČI TAJ ER. ILITI URGENTNI CENTAR.

NAGRADNO PITANJE: NAJNOVIJI NAJPOŽELJNIJI FRAJER U ZEMLJI KO JE?

Da li će ga uopšte tako nazvati? Još ništa nije dovoljno zvanično da bi bilo pouzdano. Meni svakako nije dok ne vidim svojim očima. Da li će to biti prava napeta doktorska drama ili više komedija, odnosno sprdnja, videćemo. To verovatno zavisi od mnogih faktora, ali svakako je najistureniji faktor Kluni. Da ne kažem – Bosiljčić (Ivan. Da, da – ranjeni orao!). Na njegova se glumačka i bećarska pleća svalio teret glavnog lika zavodnika. On je taj koji treba da ispuni seksi stope zastrašujućeg Klunija Džordža, doktora Rosa, perjanice sposobnosti američkih urgentnih centara u svakom smislu – i ljudskom i profesionalnom, a nadasve fatalnom. Bosiljčić ima iskustva, nije da nema. Bio je on i fatalan i romantičan i buntovan i pristojan i gospodin i probisvet i svakako ima ceo arsenal prigodnih pogleda ispod obrva kojima će gađati gledateljke pravo u srce, i nema sumnje da će ga isukati u delikatnoj ulozi srcelomnog doktora. Takođe nema sumnje da će imati kome da ga isuče, jer čovek ima zdravu bulumentu obožavatljki, to je neosporno. Ali ima i nas koji jedva čekamo da sve to počne, samo da vidimo hoće li nam brk zaigrati jače svaki put kad pomislimo: a u američkoj verziji, ovde bi gaće... pardon – mantil! ...skidao Kluni... Ta se čarobna formula za varenje naših „serija po uzoru“ nikada neće izlizati.

OK, sad je već gužva u kaznenom prostoru, izgleda da se i vaterpolisti guraju pred golom, a odavno je poznato da protiv njih leka nema, jednostavno su najspremniji i najsposobniji za gurku. Koje god ministarstvo da osvoje, njihovo će biti najzgodnije. Tačno, ali ovde se ne postavlja pitanje najzgodnijeg nego najpoželjnijeg. A među ovdašnjim ženama najpoželjniji je uvek onaj ko drži ključ od kase, pogotovo državne. Znači: Lazare Krstiću, mac, mac! Premlad i prepametan, pa još i neki faktor u vladi, logična je pretpostavka da će se oko ovog ministra lomiti udavače. Meni lično bila bi najzabavnija neka kombinacija sa estradom, večito žednom besomučne promocije po tabloidima, iako mi dečko deluje preozbiljno za takve akrobacije, ali ko zna? Ispod mire 100 đavola... Malo zezanja ne bi škodilo. (Starlete, šta čekate?) Čisto da cela ova rekonstrukcija bude još zabavnija za široke narodne mase, koje ionako ne kapiraju te finansijske tokove (ili eventualno samo gledaju kako ih/nas zaobilaze) ali ipak priželjkuju što hitniji izlaz iz ovog gustog... granja. Eto, super – čekanju je kraj, stigla firma Krstić! Vozi Miško... Odnosno Lazo! Samo nek neko sedne za volan...

195


Serije+ #19  

Serije+ #18 Scifi Serije+ Besplatni online magazin o najboljim TV serijama www.serijeplus.com

Serije+ #19  

Serije+ #18 Scifi Serije+ Besplatni online magazin o najboljim TV serijama www.serijeplus.com

Advertisement