Page 1

01

NOVEMBAR

2011 www.serijeplus.com

CENA:

129 din 1,40€ • 3,25KM • 90 ден

9 772217 734009

INTERVJU: ANA TORV MIRJANA KARANOVIĆ GORAN SKROBONJA: FAMILY GUY VAMPIRSKI DNEVNICI

TEMA BROJA:

IGRA PRESTOLA VESTEROS I PORODICE • DŽEJSON MOMOA • KNJIGA I TV

SUMRAK SAGA: PRASKOZORJE Osvojite karte!

ISSN 2217-7345

SARA MIŠEL GELER: BAFI PONOVO JAŠE


On radi više nego ikad.

HBO, Cinemax i Max su registrovani zaštitni znaci usluga koje pruža Home Box Ofce, Inc. © 2011 Home Box Ofce, Inc. Sva prava zadržana.

www.hbo.rs


REČ UREDNIKA

Kada ste dete, stariji većinu vaših nerealnih očekivanja potkrepljuju tvrdnjom da će se, ukoliko nešto zaista jako želite, to sigurno i ostvariti. Najčešće svesni da je u pitanju šarena laža, pristupate iznuđivanju predmeta želje plakanjem, lupanjem nogama o pod i beskonačnim ponavljanjem „molim te, molim te, moooooliiim teee“, što – opet najčešće – ne daje rezultate.

Broj 01 • novembar 2011. Osnivač i izdavač: GOODTIMES d.o.o.

Ipak, grafički urednik ovog izdanja (ujedno moj najbolji prijatelj) i ja volimo za sebe da kažemo da smo večiti dečaci, sanjari koji ne odustaju lako, pa smo tako odlučili da pokušamo da ostvarimo svoju želju. Pred vama je ono o čemu smo oduvek sanjali – kvalitetan časopis koji će se na jedan veoma usredsređen, ozbiljan, ali i zabavan način baviti omiljenom opsesijom tolikih ljudi – TV serijama. Da li smo i u kojoj meri uspeli da taj svoj san pretvorimo u stvarnost, pokazaće rezultati prodaje prvog broja; s druge strane, cilj ovog časopisa je pre svega ispunjenje vaših želja u pogledu onoga što želite da pročitate, a na domaćem tržištu štampanih medija trenutno nemate gde.

Glavni i odgovorni urednik: Marin Milosavljević urednik@serijeplus.com Grafički urednik: Miroslav Pavlović art@serijeplus.com Lektura i korektura: Tanja Milosavljević

U centru pažnje časopisa su TV serije zapadne produkcije, ali ne izostaju ni osvrti na druge popularne sadržaje – reality show koncept, bioskopske hitove, muziku i popularnu kulturu uopšte. Dizajn je osmišljen tako da čitaoci, osim osnovnog sadržaja, na samom dnu većine stranica mogu pronaći razne zanimljivosti koje se, na neki način, odnose na glavni sadržaj te stranice – tematski, žanrovski i slično. Potrudili smo se i da vam olakšamo pronalaženje dodatnih informacija o serijama na internetu, tako što pored prevedenog naziva serije, obavezno dajemo i njen originalni naziv. Pišući pak o serijama koje domaću publiku tek očekuju i još nemaju zvaničan „srpski“ naziv, nismo se igrali prevodilaca već smo im ostavljali originalno ime. Na ovoj stranici pronaći ćete i mali vodič kroz skraćenice i oznake koje koristimo u različitim rubrikama kako bismo vam efikasnije skrenuli pažnju na bitne informacije.

Redakcija: Nikola Velebit Goran Skrobonja Jelena Nikolić Danica Minić Mila Marinković Mila Dimitrijević Borivoje Naumovski Lazar Kovačević Mladen Stevanović Radmila Petrović Zorana Ilić Tamara Milić

Tema prvog broja je jedna, mnogi kažu, muška serija – Igra prestola, i njome se bavimo na čak šest strana. To svakako ne znači da nežniji deo populacije na preostalih pedeset osam strana neće pronaći mnogo toga zanimljivog. Baš naprotiv, imali smo veliki problem da ovaj časopis na odgovarajući način predstavimo poslovnim partnerima – u našem slučaju, definisanje ciljne grupe kao pre svega muške ili ženske stvarno je nemoguća misija.

Marketing: gT agencija marketing@serijeplus.com

Pre no što vas ostavim da uživate u onome što smo vam s puno dobrog raspoloženja i pozitivne energije pripremili, podsetiću vas još da nas 19. decembra ponovo potražite na kioscima i utvrdite da li smo zvezda koja samo jednom zasija ili pak novo grešno zadovoljstvo.

Dizajn: GOODTIMES art studio dizajn@serijeplus.com

Marin Milosavljević, glavni i odgovori urednik

Adresa redakcije: Kralja Uroša Prvog 8/25, Beograd Telefon redakcije: +381 60 3553314 Sajt: www.serijeplus.com Mejl: info@serijeplus.com Štampa: POLITIKA AD BEOGRAD Distributer: GLOBAL PRESS d.o.o.

Emitovanje sadržaja radnim danom Emitovanje sadržaja subotom Emitovanje sadržaja nedeljomv Premijarno emitovanje Reprizno emitovanje

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 79 SERIJE + / glavni i odgovorni urednik Marin Milosavljević. - God. 1, br. 1 (nov. 2011) Beograd (Kralja Uroša Prvog 8/25) : Goodtimes, 2011(Beograd: Politika). - 28 cm Mesečno ISSN 2217-7345 = Serije + COBISS.SR-ID 187516940

SARA MIŠEL GELER: BAFI PONOVO JAŠE

01

CENA:

NOVEMBAR

2011

www.serijeplus.com

129 din

1,40€ • 3,25KM • 90 ден

9 772217 734009

INTERVJU: ANA TORV MIRJANA KARANOVIĆ GORAN SKROBONJA: FAMILY GUY VAMPIRSKI DNEVNICI

TEMA BROJA:

IGRA PRESTOLA VESTEROS I PORODICE • DŽEJSON MOMOA • KNJIGA I TV

SUMRAK SAGA: PRASKOZORJE Osvojite karte!

ISSN 2217-7345

Naslovna strana: HBO press room

Tekst otkriva radnju unapred. Emitovanje poslednje epizode. Obrati pažnju!

SADRŽAJ 5 11 26 18 44 13 46 22 62 48 50 33

TEMA BROJA: IGRA PRESTOLA UKRATKO: ANA TORV TRANSFORMACIJA: SARA MIŠEL GELER VS: NEZABORAVNA vs. TELO KAO DOKAZ POPCORNER: SUMRAK SHORTCUTS: TRAČARA SVEŽE OBOJENO: DEKSTER NA DOMAĆEM TERENU: MIRJANA KARANOVIĆ U ZONI: CRVENKAPA SF: FRINDŽ HOROR: OKRUŽEN MRTVIMA NAŠ IZBOR: IZVOD IZ TV PROGRAMA


IGRA PRESTOLA

SOPRANOVI U SREDNJOJ ZEMLJI

Na male i velike ekrane u Srbiju stigla je srednjevekovna politička drama u kojoj se prepliću sudbine u borbi za krunu i moć, u kojoj se ambicije ruše a bogatstva i sreća menjaju preko noći, u kojoj zmajevi i čarobnjaci nisu samo bajka dok se drevno zlo na dalekom severu budi kako bi uništilo kraljevstva ljudi. S obzirom na broj glumaca i količinu spletki, ova priča bi se najlakše mogla opisati kao mešavina mafijaške drame Porodica Soprano (The Sopranos) i Tolkinovog Gospodara prstenova (Lord of the Rings). Ispričana iz ugla nekoliko protagonista, serija predstavlja jedinstveni doživljaj i uvid u izmišljeni svet epske fantastike u kom nema tipične podele likova na dobre i loše. Svi su pomalo sivi, uvek postoji neka tajna koju valja otkriti.

U BICI ZA PRESTO

POBEĐUJEŠ ILI UMIREŠ

VESTEROS I PORODICE DŽEJSON MOMOA

NIKOLA PAJVANČIĆ PRIMAMLJIVI SVET

Z ANIMLJIVOS TI

HBO Pressroom - www.hbo.rs

MAČA I MAGIJE

Serija “Igra prestola” 2011. godine dobila je 13 nominacija za poznatu televizijsku nagradu Emi.

Za potrebe snimanja prva sezone obezbeđen je budžet od oko 60 miliona dolara.

serijeplus.com

5


U BICI ZA PRESTO POBEĐUJEŠ ILI UMIREŠ Ovog proleća završena je sa emitovanjem prva sezona nove fanstastične serije “Igra prestola” na HBO kanalu.

Političke intrige, ubistva, izdaja, drevni neprijatelji, sve to začinjeno dozom erotike, jeste ono što je obeležilo prvu sezonu ove serije rađene prema popularnom serijalu knjiga epske fantastike “Pesma leda i vatre” američkog autora Džordža R.R. Martina. Serija “Igra prestola”, iako počinje sporije, od prve epizode intrigira pažnju gledaoca, kako zapletom i izborom likova, tako i impresivnim lokalitetima na kojima se snimalo. Svaka epizoda završava se “cliffhangerom”, odnosno nekom spletkom u ključnom trenutku, tako da gledaoci sa nestrpljenjem čekaju iduću epizodu i razrešenje. Od sjajnih kadrova ogromnog Zida na dalekom severu koji štiti kraljevstvo od Divljana i drevnog zla koje vreba iza njega, do sunčanog juga i prelepih palata i viteških turnira, preko mora do letnjih ostrva i Slobodnih gradova, do izgnanog naslednika stare loze, prepliću se sudbine najrazličitijih likova. Za one koji se prvi put susreću sa pričom, odnosno za gledaoce koji prethodno nisu čitali knjigu, početak može delovati pomalo konfuzno, dok se ne upoznaju sa velikom glumačkom postavom i likovima oko čijih života se ova serija vrti. Vesteros ili srednjevekovno carstvo Sedam kraljevstava ima sedam velikih regija ili kneževina kojima vlada sedam velikih kuća, odnosno lordova. Svi oni zakleti su na vernost Robertu I Barateonu (Mark Adi), gospodaru Gvozdenog prestola i Sedam kraljevstava koji stoluje u Kraljevoj luci. Sa svojom porodicom, u središtu zbivanja serije našao se lord Ned Stark (Šon Bin), gospodar Zimovrela i celog Severa. Nakon smrti Kraljeve desnice Džona Erina, koji je podigao dvojicu plemića sadašnjeg kralja Roberta i lorda Starka, u carstvu ostaje upražnjena značajna politička funkcija koja je prema važnosti odmah iza kraljeve i za koju bi mnogi žrtvovali sve i svakoga samo da je se dočepaju. Ova počast, prema kraljevom odabiru, pripala je lordu Starku, koji nije imao drugog izbora nego da je prihvati. Od tog trenutka, članovi porodice Stark bivaju uvučeni u spletke dvora, ne sluteći šta im se sprema.

6

serijeplus.com

Piše: Nikola Velebit

Najveće neprijatelje lordu predstavljaju kraljeva žena Sersei Lanister (Lena Hedi) i svi njeni saveznici; Džejmi Lanister (Nikolaj Koster Valdau), brat blizanac kraljice i jedan od Belih plaštova, vitezova zakletih da štite kralja i njegovu porodicu; Tirion Lanister (Piter Dinklidž), drugi kraljičin brat, kepec poznat svima kao Bauk; lord Petir Beliš (Ejden Gilen), gospodar kovačnica, samo su neki od ratnika, lažova i prevrtljivaca koje ćete upoznati. Takođe, ne smemo izostaviti ni Viserisa Targarjena (Hari Lojd) i njegovu sestru Deneris Olujorođenu (Emilija Klark), izgnanog naslednika stare loze čijeg je oca sadašnji kralj ubio. Na sve moguće načine pokušaće da se domogne izgubljene krune. Mnogi drugi igrači umešaće svoje prste i doprineti rasulu koji će se raspletati pred vama i davati doprinos kakofoniji planova glavnih spletkaroša. Na ovaj ili onaj način pokušavaće da pobede u jednoj od najsmrtonosnijih igara ikada, u kojoj samo pobednici preživljavaju - igri prestola. Gluma u seriji je na visokom nivou što se moglo i očekivati, jer je izašla iz kuhinje jedne od najvećih i najboljih televizijskih kuća, HBO. S obzirom da sam i veliki ljubitelj istoimenog serijala knjiga, samim tim su mi i očekivanja bila velika, mogu da kažem da su glumci bili i više nego dorasli svojim ulogama. Šon Bin je u svojoj izvedbi Neda Starka bio odličan. Mišel Ferli je u svemu uspela da dočara Kejtlin Stark, jedina zamerka po mišljenju mnogih jeste ta što je prestara za ulogu. Deluje daleko starije nego Kejtlin Stark iz knjiga. Iako publika nije videla prvobitnu pilot epizodu u kojoj je ulogu Kejtlin Stark tumačila Dženifer Ehl, dotičnu glumicu su imali priliku da vide u ulozi Elizabet Benet, u mini seriji “Gordost i predrasude” iz 1995. godine, što je bio prikladniji izbor. Načini upoznavanja pojedinih likova takođe nam daju više uvida u njihov karakter. Tako, na primer, Tiriona Lanistera - Bauka upoznajemo u bordelu, gde se opija i uživa u čarima devojaka. Pojedini epizodni likovi u seriji, poput prostituke Rouz, dodati su i njih nema u knjigama. To je učinjeno kako bi se gledaoci lakše upoznali sa pojedinim dešavanjima iz prošlosti, spletkama i tračevima. Ako se osvrnemo na raznovrsnost lokacija na kojima je serija snimana, na primer na

predele Severne Irske i brojne poznate zamkove Velike Britanije, vidi se da je dočarana lepota Vesterosa, okolnih zemalja i bogatstvo njihovih kultura i naroda. S druge strane, Malta je bila dom dotračkih gospodara konja i njihove nomadske kulture, uz čiju pomoć Viseris Targarjen, ekcentrični i ludi izgnani princ svrgnute dinastije pokušava da osvoji nazad očev presto. On je svoju ulogu odigrao vrlo dobro, ali je svejedno ostao u senci prelepe Emilije Klark, mlade britanske glumice, koja tumači ulogu njegove sestre Deneris. Tu je i sjajni gorostas Džejson Momoa u ulozi kala Droga kao vođe Dotraka kome je Deneris darovana kao nevesta sa namerom da Viserisu pomogne da ubije uzurpatora kralja Roberta I Barateona. Osim Vesterosa i Esosa, deo priče odvija se na dalekom severu, Zidu od leda dugačkom više od 1000 kilometara i visokom više od 200 metara u koji su uvrežene čarolije prvih ljudi kako bi odbranili kraljevstva ljudi od Tuđina, prastarog neprijatelja o kojem je malo šta ostalo zapisano. Noćna straža, zakleto bratstvo ratnika, čuva ovaj Zid već nekoliko hiljada godina. Nekada je ova organizacija brojala na stotine vitezova, danas, pak, ono je stecište lovokradica, silovatelja i ubica koji su prihvatili da “obuku crno” (pridruže se straži) umesto da budu obešeni za svoje zločine, kao i par desetina vitezova i avanturista koji i dalje veruju u drevne reči zaveta bratstva. Džon Snežni (Kit Harington), kopile Neda Starka, čije je rođenje zavijeno velom tajne, zatiče se u kritičnom trenutku na ovom hladnom i zaboravljenom mestu od ostatka kraljevstva kada prvi izvidnici počinju da nestaju iza Zida. I dok ostatak sveta biva zaokupljen igrom prestola, Noćna straža se suočava sa pretnjom ujedinjenih Divljana pod novim kraljem koji žele da pređu Zid, bežeći od neprijatelja od kojeg ne umeju da se odbrane. Vitezovi i kukavice, kurve i plemenite gospe, lažovi i časni ljudi zajedno sa zmajevima, jezovucima i mnogim drugim fantastičnim bićima nastanjenim u ovom magičnom svetu bore se za zlato, ljubav, slavu i moć. A u svetu Džordža Martina nema miljenika, niko nije siguran i svi mogu umreti, jer u igri prestola postoje samo pobednici, a oni će biti poznati kada priča bude ispričana do kraja. Until then, no one is safe! Treba napomenuti još samo jednu stvar, koju možda običan gledalac neće primetiti, ako nije čitao knjige, a to je nedovoljan broj statista. Naravno, s povećanjem broja statista povećavaju se i troškovi snimanja, a svima je poznato da novac igra presudnu ulogu u izradi serije ovih razmera. Tako su producenti Dejvid Beniof i D.B. Vajs morali strogo da vode računa o budžetu i uspeli u tome da naprave jednu od najboljih serija ovog tipa uprkos svim poteškoćama. Nadamo se da će HBO, s obzirom na ogroman uspeh prve sezone, još više odrešiti kesu za nastavak koji treba da počne da se emituje na proleće 2012. godine. Sve u svemu, ovo je jedna od onih serija koju ljubitelji dobre zabave ne smeju propustiti.

Domaći gledaoci imali su prilku da, zahvaljujući lokalnom HBO kanalu u Srbiji, isprate prvu sezonu serije Igra prestola paralelno sa gledaocima u SAD. Zapravo, premijeru serije pogledali su samo dan nakon svetske premijere!


JEZOVUCI PORODICE STARK

Na samom početku serije gledaoci se upoznaju sa jezovucima, mitskim bićima daleko većim i krvoločnijim od običnih vukova. Štence jezovuka pronalazi Džon Snežni, kopile Neda Starka i ubeđuje svog oca da ih ne ubije i da na čuvanje svojoj deci. Čopor ovih tek rođenih čudovišta u prvoj sezoni “glume” štenci severnog inuita. Prema mišljenju mnogih, najbolje rešenje za drugu sezonu bilo bi ubacivanje digitalnih zamena koje bi na mnogo bolji i uverljiviji način mogle da dočaraju ove zveri.

Kuća Starka Njihove reči su: Zima dolazi.

Kuća Grejdžoja Njihove reči su: Mi ne sejemo.

Kuća Erina Njihove reči su: Visoko kao čast.

Kuća Tulija Njihove reči su: Porodica, dužnost, čast.

Kuća Barateona Njihove reči su: Naš je gnev.

HBO viewers-guide.hbo.com

Kuća Lanistera Njihove reči su: Čuj moju riku!

Kuća Targarjena Njihove reči su: Vatra i krv.

HBO Pressroom - www.hbo.rs

Poslednju epizodu prve sezone “Igre prestola” gledalo je više od tri miliona gledalaca.

serijeplus.com

7


Kako ste dobili ulogu? Otišao sam na audiciju i upitao smem li da pokušam nešto drugačije, pa sam izveo haku. Razmišljao sam, on je kralj, gospodar rata koji odlazi u bitku, pa kako to da pokažem. Znao sam da će biti upečatljivo. Otišao sam na audiciju i, ovakav kakav sam, Havajac visok metar i devedeset pet, izveo haku – tamo za stolom sedele su dve sitne bele žene i izgledalo je kao da ću ih ubiti. Upamtili su me. Ta audicija donela mi je i ulogu Konana, jer je direktor kastinga bio isti. Ja sam polu-Havajac, a haka je nešto sveto; nešto čemu vas uče u porodici – mene je naučio moj otac. Izveo sam je na sahrani jednog rođaka, a bio sam i na Novom Zelandu i u Australiji, i tamo naučio drugačije hake. Bio sam nervozan, ali upalilo je. U prvim dvema epizodama izgovarate otprilike dve reči – dobijate li kasnije više teksta? On je u početku čovek od malo reči, ali od četvrte epizode dobijam mnogo teksta; međutim, sve je na dotračkom, novom jeziku izmišljenom za ovu seriju, pa je to kao da učite napamet gomilu besmislica i pokušavate da im date nekakav smisao. Imao sam jedan veliki monolog za koji mi je trebalo mesec dana da ga naučim. Bio je stvarno težak. U knjizi ima dotračkog jezika, međutim, prvobitna zamisao glasila je da Drogo govori na lošem engleskom, što je bilo sasvim nelogično. Valjda će ta malena bela devojka

koja dolazi u njegovo pleme naučiti dotrački, a neće Drogo učiti da govori engleski. Recite nam nešto o Drogu. Drogo je gadan tip. Na početku je pravi lav i onda lagano vidite kako se zaljubljuje u tu ženu. Usprotivi se svom klanu zato što svim srcem veruje u nju. Koliko je teško bilo snimati scene seksa sa Emilijom Klark? To su mi bile prve scene seksa u životu i bile su vrlo mučne, zato što su to zapravo scene silovanja. Emilija i ja smo veoma bliski, volim je kao sestru, ali bilo mi je vrlo neprijatno što sam nag i što povređujem svoju prijateljicu. Osećaj je stvarno bio grozan – povređivati nekog na taj način – ali opet, kao glumac želim da zađem i na te teritorije i doživim i taj osećaj. Sve što sam mogao bilo je da je posle izljubim i izvinim joj se. U stvarnom životu delujete vrlo smireno i opušteno; kako obuzdavate kralja u sebi? Volim da ističem istoriju svoje porodice, ratničku stranu svog nasleđa. Mada, opet, to što sam postao otac ispoljilo je određenu zaštitničku, snažnu stranu moje ličnosti. A doživeo sam i gadnu nesreću u svoje vreme; neki tip mi je isekao lice – imao sam sto četrdeset kopči na levoj strani lica. To je nešto od onoga što

KAL DROGO

Priredila: Tanja Milosavljević

DŽEJSON MOMOA

U Igri prestola i Konanu goli ste od pasa naviše – kako održavate formu? Nije baš zabavno – volim pivo. Nastojao sam da promenim telo za obe uloge. Drogo je kralj, tako da ima ljude koji se bore za njega, ne mora više sam da se bori, tako da pije, jede i j**e. Hteo sam da povećam mišićnu masu, da izgledam stvarno ogroman, pa sam dizao stvarno teške tegove i jeo. Mislim da sam odlično dočarao Droga. Za pilot-epizodu nisam bio baš tako krupan – prosto sam dve nedelje pre no što smo počeli znao da sam nabacio dovoljno mišića, ali kad sam počeo da radim Konana, bio sam baš ogroman. Za Konana sam ponovo morao da se vratim u formu, da budem baš u kondiciji. Za Konana sam svakih šest sati jeo pileće HBO Pressroom - www.hbo.rs

8

serijeplus.com

“Igra prestola” snimana je na nekoliko lokacija u Severnoj Irskoj i na Malti, dok je Obojena hala u Belfastu služila kao glavni studio.

HBO Pressroom - www.hbo.rs

mogu da upregnem kao glumac, za šta mogu da pokažem kako se odigrava u meni kad prizivam ratnika.


belo meso i provodio šest sati dnevno u teretani kako bih imao istinski idealne proporcije. Ono što nije valjalo bilo je to što smo morali da ponovimo neke scene iz Konana dok sam još igrao Droga, pa sam na brzinu morao da se prilagodim drugom liku što se forme tiče. Još uvek pokušavam da povratim svoje normalno obličje. Počeo sam od težine koja je varirala između devedeset sedam i sto kilograma, da bih naposletku imao čak sto trinaest, i sasvim je moguće da sam zauvek izmenio oblik tela. Je li vam lakše sad kad više ne morate toliko da pazite na liniju? Oduševljen sam što mogu da nosim košulju. A ženi sam rekao, mala, ima da se ugojim kad omatorim. Razumeju li vaša deca čime se bavite? Nemamo televizor u kući, ali moji klinci znaju šta radim – imaju figurice iz Zvezdane kapije (Stargate) s likom svog tate. Moj sinčić voli da se igra mačevima i sve redom bije tatinom figuricom. Ali Igru prestola (Game of Thrones) pogledaće tek kad budu mnogo, mnogo stariji i zreliji. Ovog leta pojavljujete se kao zvezda novog filma o Konanu – ovo je sigurno važna godina za vas? Ulogu u Igri prestola dobio sam pre one u Konanu. Scenario za Konana dobio sam pre početka snimanja pilot-epizode, a njima su bila potrebna četiri meseca i nisu našli svog Konana dok se nisu vratili kod mene. Konan je veličanstveni akcioni lik i mislim da će se ljudima veoma dopasti. Ovo nije rimejk Švarcenegerovog filma. Lik je isti, ali je priča sasvim druga. Čast mi je što ga igram. Ovo je bila godina kad sam postao pravi muškarac, kad sam doživeo uspeh i finansijski obezbedio porodicu. Proces kastinga trajao je šest-sedam meseci. Angažovali su samo dva Amerikanca – Pitera Dinklidža i mene.

NIKOLA PAJVANČIĆ Prevodilac Nikola Pajvančić govori za Serije+ o serijalu knjiga „Pesma leda i vatre“, sopstvenom prevodu, utiscima i Martinovom stilu pisanja. Kada ste angažovani da prevedete prvi deo epskog serijala “Pesma leda i vatre”? Negde 2003. već sam radio kao prevodilac u Laguni, kada je prvi put došlo do predloga da se Martinov serijal prevede kod nas. Naravno, čim sam čuo za tu ideju, svojski sam je podržao i zatražio i srećom dobio da ga prevodim. Da li Vam je Martinov serijal bio težak za prevođenje, odnosno transkripciju na srpski jezik, s obzirom da se radi o fiktivnom svetu sa velikim brojem izmišljenih imena i reči? To jeste bio izazov i to jedinstven - i u okviru žanra epske fantastike retka su dela tolikog obima i zamaha - ali je ujedno predstavljalo i istinsko zadovoljstvo - dočarati na srpskom jeziku, u najvećoj mogućoj meri, zvučnost, značenja i nijanse pojmova jednog ogromnog izmaštanog sveta. Da li ste pre angažmana čitali Martinov opus i da li ste jedan od ljubitelja epske fantastike odnosno serijala? Da, kao i mnogi odrastao sam uz Tolkina, ali zatim dugo u tom žanru nije bilo ničega što bi s njim moglo da se meri. (Uz izuzetak trilogije “Sećanje, jad i trn” Tada Vilijemsa). Negde 1998 ili 1999 sasvim slučajno sam naišao na “Igru prestola” i u početku sam bio prilično skeptičan, pretpostavljajući kako je to još jedna trivijalna kopija “Gospodara prstenova”. Prilično sam se prevario. Danas je stanje u žanru mnogo bolje nego pre deset-petnaest godina - svakom ljubitelju Martina toplo bih preporučio dela Džoa Aberkrombija (“Oštrica” i druga). Koji Vam je deo bio najteži za prevođenje? Ne bih mogao da izdvojim neki poseban deo - Martin je stilski prilično ujednačen, nema nekih izleta ili padova, a i vrlo “pitko” piše. Kada sam jednom postavio osnove sa toponimima i kada sam “uhvatio” njegov pripovedački glas, sve je išlo nekim uobičajenim prevodilačkim tokom . Možda su mi samo neki delovi uspeliji od drugih - Brenov san u prvoj knjizi, svaki dijalog Tiriona i Džejmija itd.

HBO Pressroom - www.hbo.rs

Na koji način ste pronalazili rešenja za pojedine nazive mesta i imena likova u knjizi? Od samog početka mi je bilo jasno da se imena zamkova, gradova itd. moraju prevoditi, inače bi naši čitaoci bili na velikom gubitku. U smišljanju naziva koji imaju uporišta u našem jeziku od najveće pomoći mi je bilo delo A. Deroka “Srednjevekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji” kao i najobičniji atlas - kada bih došao do nekog rešenja, upoređivao bih ga sa imenima naših zamkova, sela, reka itd. i pokušavao da ocenim da li bi se uklopilo ili ne. Znači, ideja je uvek bila da prenesem čitaocu značenje određenog toponima ili nadimka, kao i da ono pritom ne zvuči strano među našim toponimima i nadimcima.

Jara Grejdžoj, koja se pojavljuje u drugoj knjizi i drugoj sezoni, u knjigama se zove Aša. Ime je u seriji promenjeno da bi se izbegla zabuna sa Ošom.

Koliko ste ukupno vremena proveli prevodeći u svetu Vesterosa? Nikada to nisam merio - ali svaki tom je zahtevao oko četiri do pet meseci. Prevod “Plesa sa zmajevima” na kome trenutno radim, verovatno će trajati nešto više od pet meseci. Koje je Vaše omiljeno štivo, odnosno žanr? Nemam neki omiljeni žanr - knjige prosto valjaju ili ne. Tri poslednja romana koja sam preveo - “Osetljiva ravnoteža” Rohintona Mistrija, “Poverljivo iz L.A.” Džejmsa Elroja i Martinov “Ples sa zmajevima” potpuno su stilski i žanrovski različita, ali je svaki na svoj način izuzetno i za svaku preporuku.

Uvodna špica svake epizode neznatno je drugačija, jer pokazuje kraljevstva koja se obrađuju u toj epizodi.

serijeplus.com

9


Primamljivi svet mača i magije

PREGOVORI O EKRANIZACIJI “IGRE PRESTOLA” Pregovori o ekranizaciji serijala “Pesma leda i vatre” između autora Džordža Martina i HBO studija započeli su pre više od četiri godine, a pripreme za snimanje prve sezone “Igre prestola” početkom 2007. godine. Prema dogovoru, u slučaju da serija dobije zeleno svetlo, svaka sezona predstavljala bi po jednu knjigu. Za producente serije izabrani su Dejvid Beniof i D. B. Vajs. Nakon toga, usledio je kasting i odabir glumačke ekipe u kojem je učestvovao i sam autor. Premijera prve epizode bila je 17. aprila u Americi, a nedugo zatim počela je da se emituje i širom sveta.

Piše: Nikola Velebit

Džordž Martin spada u najpopularnije pisce epske fantastike, a svoje mesto među kolovođama ovog žanra zauzeo je davne 1996, objavljivanjem Igre prestola, prve knjige serijala Pesma leda i vatre. Rad na serijalu zamišljenom kao trilogija započeo je 1991. Međutim, kako se priča širila, postalo je nemoguće smestiti u tri knjige sve što je autor zamislio. Prema poslednjem dogovoru, serijal bi trebalo da ima ukupno sedam delova, od kojih je pet već napisano. Za prvim delom usledili su Sudar kraljeva, Oluja mačeva, Gozba za vrane i Ples sa zmajevima. Preostala dva neobjavljena dela nose radne naslove The Winds of Winter (Vetrovi zime) i A Dream of Spring (San o proleću), mada autor zadržava pravo da ih promeni. O početku serijala, odnosno o njegovom prvom delu, može se reći mnogo toga. S pričom se upoznajemo u trenutku kad Sedam kraljevstava, prostranu oblast u kojoj se odvija veliki deo događaja, potresaju politička previranja, smrt veoma važnog čoveka i početak rata za krunu između više pretendenata na presto. Nakon stotinak stranica, priča se grana u pet različitih smerova, a stil pisanja i način završetka svakog poglavlja navode čitaoca da sve žudnije čita dalje. Bez obzira na to da li vam je stalo do nekog lika, jedva čekate da saznate kako se dotični izvukao iz čorbe koju mu je pisac zakuvao. Martinova naracija sjajno uspeva da opiše neizvesnu i mračnu atmosferu priče, a dijalozi su duhoviti i dovitljivi. Čitajući iz perspektive nekoliko likova, upoznaćete se sa Sedam kraljevstava na sasvim poseban, intiman način i postaćete deo tog magičnog sveta; kratki ali izuzetno živopisni opisi bitaka ostaviće snažan utisak na vas. Na sebi svojstven način, pisac uspeva da dočara surovu realnost rata, gde majke i deca umiru rame uz rame sa smutljivcima i vitezovima u sjajnim oklopima. Neki na bojištu, neki na ulici, neki u mračnom kutku carstva gde njihov odlazak s ovog sveta neće biti ispraćen zvukom truba. Časni ljudi umiraće kao izdajice, a spletkaroši i lažovi biće opevani u pesmama i okićeni titulama. Treba odmah napomenuti da ova knjiga ne pripada klasičnoj epskoj fantastici. U njoj liko-

vi – s izuzetkom Tuđina – nisu jasno podeljeni na crne i bele, odnosno na dobre i loše. Čitalac već na početku ima priliku da se uveri da ova knjiga nije kao ostala dela epske fantastike. Otkačene scene seksa, ubistva dece, patnja i poniženje s kojima se suočavaju pojedini likovi, jasan su pokazatelj da Martin ne preza ni od čega. U njegovoj priči nema favorita. I koliko god se u izvesnom trenutku iznervirate zato što se baš vašem omiljenom liku dešava nešto nepredviđeno i lepo vam dođe da bacite knjigu, nećete moći to da uradite. Ne kaže se bez razloga da je radoznalost opasna; uhvatićete sebe kako nastavljate da čitate bez obzira na sve, jer želite da saznate kako se klupko priče odmotava do kraja. Inače, inspiraciju za pisanje ovog dela Martin je po mnogo čemu zasnovao na čuvenom Ratu ruža iz engleske istorije, između kuća Lankastera i Jorka. Takođe, primetno je da Egon Targarjen, odnosno Egon Osvajač, podseća na Vilijama I Osvajača, kralja Engleske iz desetog veka. Kada je reč o poređenju knjige i serije, fanovi knjige imali su više primedaba. Jedna od tih zamerki je i izostanak Brendona „Crne Ribe“ Tulija iz prve sezone, iako je u knjizi imao značajnu ulogu kao savetnik i vođa izvidnika Roba Starka, naslednika severne kneževine. Mogli bismo se osvrnuti i na nešto što gledaocima možda i nije toliko bitno, a to je neisticanje karakterističnih i neobičnih boja očiju koje imaju likovi u knjigama. Tako bi, na primer, Starkovi trebalo da imaju sive, Lanisteri zlatne, a članovi izgnane kraljevske porodice, Targarjeni, ljubičaste oči. Takođe, primetna je uvećana doza prizora nasilja i seksa. Iako već sam Martinov roman poseduje mnogo intrigantnih i nasilnih elemenata, tvorcima serije to nije bilo dovoljno. Ono što je izmenjeno u odnosu na delo jeste i starost nekih likova u seriji, pa tako Deneris nema trinaest već osamnaestak godina i u seriji glumi već zrelu devojku. Možda Igra prestola prizorima krvi i golotinje ne može da parira seriji Spartak (Spartacus), ali zato brojem eskplicitnih scena svakako uspeva da pomeri granicu u odnosu na knjigu. U svakom slučaju, serija je uspela da dočara knjigu i da gledaoce koji nisu čitali ovaj književni serijal upozna s autentičnim svetom Vesterosa, bez obzira na sitnice koje su promenjene. Producenti su od prve epizode pokazali gledaocima, odnosno fanovima Igre

prestola, kako ne nameravaju da doslovce prate radnju knjige. Serijal Pesma leda i vatre preveden je na više od dvadeset jezika i prodat u više od sedam miliona primeraka u Americi i petnaest miliona primeraka širom sveta. Primetan je i porast popularnosti književnog serijala od početka emitovanja serije, zahvaljujući čemu se prodaja ovih knjiga povećala kod nas i u svetu.

DŽORDŽ R.R. MARTIN “Reči ‘istorijska zima dolazi’ su u Vesterosu vrlo bukvalne. Ali njihovo značenje prevazilazi fantaziju – zima dolazi za sve nas, i u našim životima će uvek uslediti periodi tame, bola i smrti.” Kada su se Džordžu R. R. Martinu, autoru fantastičnog bestseler serijala “Pesma leda i vatre” obratili povodom adaptacije njegovog dela za HBO seriju Igra prestola, bio je donekle rezervisan. “I sam sam radio deset godina u Holivudu i adaptirao sam mnoga dela drugih autora, tako da mi čitav proces nije bio stran“, primetio je. “Uvek se pomalo pribojavate kada predajete svoje delo, jer postoji praksa da ljudi samo zadrže naslov, a promene sve ostalo i potpuno promaše temu. Ali kada sam se sastao sa autorima serije, Dejvidom Beniofom i D.B. Vajsom, bilo mi je potpuno jasno da su razumeli knjige i da se s velikim entuzijazmom upuštaju u projekat stvaranja verodostojne adaptacije.” Iako je Igra prestola fantazija, Martin je oslikavao istorijske događaje kao što su Rat Ruža i srednjevekovni krstaški pohodi za vreme stvaranja Vesterosa i borbe za moć koja se odvija tokom čitave serije, objašnjavajući to rečima: “Fantazija je slikovitija i uzbudljivija verzija istorije. Volim da uzmem nešto što ima korene u pravoj istoriji, ali je dovoljno drugačije da bude novo i neočekivano. Mnogo više su me zanimali ljudi. Želeo sam da knjiga bude fantazija, ali i da ima primese istorijske fikcije.”

HBO Pressroom - www.hbo.rs

10

serijeplus.com

Deo druge sezone “Igre prestola” snimao se u Dubrovniku tokom septembra i oktobra, a nakon završenog posla u Hrvatskoj, snimanje će se nastaviti na Islandu krajem novembra.


Ana Torv ANNA TORV DVOJNO VIĐENJE „Stvarno volim Oliviju, ali uživam i u alternativnoj Oliviji. Zanimljivo je za likove, ali i za nas glumce, kad odemo u taj paralelni univerzum i kasnije se u ono što već godinama poznajemo vratimo s potpuno drugačijom perspektivom. Drugačije sagledavate lik koji igrate nakon što ste bili u koži nekog drugog i videli kojim je pravcem radnja mogla da krene.“

PRISTRASNOST „Prvo što naučite kao glumac jeste da nikad ne sudite o liku i da se zalažete za njega. Što se mene tiče, svim srcem stojim iza obe Olivije. Alternativna Olivija uopšte nije tako loša, a Volternejt, po mom mišljenju, ima sasvim opravdane razloge za ono što radi.“ JE LI OVO STVARNOST ILI SAMO FANTAZIJA? „Dok snimamo Frindž, uvek su tu rotaciona svetla, ambulantna kola i policijski automobili. Pre neki dan vozila sam se kući s posla i ugledala rotaciona svetla, ambulantna kola i policijske automobile, i pomislila: ‘Ma dobro, neću da se zaustavljam.’ Tek dve ulice dalje sine mi da je to zapravo bila neka strašna nesreća, a meni na pamet nije palo da je stvarna. To nije smešno, to je strašno!“

STAPANJE UMOVA S LEONARDOM NIMOJEM „Kad sam pročitala tu epizodu, malo sam se uplašila, jer sam pomislila: ‘Kako ću ja ovo?’ Nazvala sam Džona [Nobla] i rekla: ‘Pomozi mi!’ Seli smo i dugo razgovarali o odnosu između Voltera i Bela. Pošto smo Džon i ja oboje Australijanci, imamo jezičku instruktorku na snimanju. Otišla sam kod nje i vežbale smo. Kad sam se pojavila kao Bel, Džon je bio divan, a ostali su bili prosto preneraženi!“radnja mogla da krene.“

Džon Nobl (koji glumi Voltera Bišopa u seriji Frindž) glumio je u poslednja dva nastavka trilogije Gospodar prstenova, u kojima je igrao Denetora.

Priredila: Tanja Milosavljević

serijeplus.com

11


Vampirski dnevnici stigli na Prvu!

Posle epizode „Homecoming“, vampirska saga o braći Salvatore i prelepoj smrtnici Eleni otišla je na pauzu. Poslednja epizoda Vampirskih dnevnika (Vampire Diaries) u ovoj godini prikazana je u četvrtak, 11. novembra, a fanovi najgledanije serije na američkoj mreži The CW pratiće nove avanture natprirodne družine od 5. januara 2012. Producent serije Džuli Plek objavila je ovu vest na svom Tviter profilu. I ova VD sezona imaće dvadeset dve epizode. Još jedna duža pauza očekuje se u prvim mesecima 2012. Od 14. novembra i gledaoci u Srbiji mogu uživaju u ovoj seriji prateći je na Prvoj srpskoj televiziji. U terminu Tračare (Gossip Girl), od ponedeljka do petka u 14h (repriza oko ponoći), vampiri se bore za naklonost srpske TV publike. Dok čekamo povratak omiljenih vampira sa novim epizodama, uživajte u posebnim slikama koje su na zvaničnu FB stranicu ove serije izbačene u Noći veštica (facebook.com/tvd.serbia).

Zvezda Izgubljenih u bajkovitoj seriji na ABC

Producenti hit serije Once Upon a Time već su nam predstavili Snežanu i Pepeljugu, tako da je red došao i na Bel iz Lepotice i zveri. Prelepu princezu glumiće zvezda serije Izgubljeni (Lost) Emili de Revin. Bel će imati posla s uvrnutim prorokom Rampelstiltskinom, a pojaviće se i njen prosac Gaston. Njeno prvo pojavljivanje najavljeno je za dvanaestu epizodu. De Revinova nije jedina zvezda Izgubljenih koja se priključila ABC-jevoj epskoj sagi. Alan Dejl (koji nam je poznat po ulozi Čarlsa Vidmora, igraće oca Princa „na belom konju“.

12

serijeplus.com

Objavljene nominacije za People’s Choice Awards

Glee i VD vode u TV kategoriji! Nominacije za trideset osmu dodelu People’s Choice Awards objavljene su sredinom novembra. Najviše nominacija u TV kategorijama imaju tinejdžerska serija Glee (4) i horor serija Vampirski dnevnici (4). Raspevana ekipa iz serije Glee nominovana je u kategorijama: najbolja TV komedija, najbolji glumac u TV komediji, najbolja glumica u TV komediji i omiljena gostujuća zvezda. Vampiri se nadmeću u kategoriji: najbolja naučnofantastična serija, najbolja dramska serija, omiljeni glumac i glumica u dramskoj seriji. Glasanje se odvija na zvaničnom sajtu www.peopleschoice. com i traje do 6. decembra. Jedino će za kategorije „najbolja nova TV drama“ i „najbolja nova TV komedija“ moći da se glasa do početka ceremonije koja je zakazana za sredu, 11. januara. Prenos će biti na američkom CBS-u, a program će voditi zvezda serije The Big Bang Theory, Kejli Kuoko (Keily Cuoco).

„Samo“ Zoin cimer

Maks Grinfild (Max Greenfield) igra Šmita u novom Foksovom sitkomu New Girl, ali ne smeta mu što je poznat kao TV cimer Zoi Dešanel (Zooey Deschanel). Kad je navratio u Dobar dan, LA, cela ekipa je pričala samo o zanosnoj Zoi, ali to nije nimalo izbacilo Grinfilda iz takta. Stiv Edvards je pokušao da ga bocne rekavši: „Kad je gostovala u našoj emisiji, rekla je da je serija hit pre svega zahvaljujući njoj.“ Međutim, Grinfild se nije upecao na ovo. „Čujte“, rekao je, „ne sporim da je tako.“ Premda se pojavio u više epizoda serija kao što su Ružna Beti i Veronika Mars, zahvalan je zbog uspeha serije New Girl. „Svi koji na njoj rade znaju da se to retko dešava“, rekao je.

Samo je prva epizoda “Vampirskih dnevnika” snimljena u Vankuveru, ostatak serije snima se u saveznoj američkoj državi Džordžiji.


Sudbonosno „da“ za stotu epizodu!

Bogatašica Bler i princ Lui izgovoriće sudbonosno „da“ u stotoj epizodi popularne tinejdžerske serije Tračara (Gossip Girl) koja će na američkom kanalu The CW biti prikazana 30. januara 2012. Serena će biti deveruša, ali ko će se od starih likova vratiti? DŽORDŽINA: Jedna od glavnih zloći u seriji vraća se u Aper Ist Sajd. Pozvana ili ne – Džordžina će prisustvovati kraljevskom venčanju. DŽENI: Problematična plavuša nije dobila pozivnicu za ovaj svečani događaj. Tejlor Mamsen je izjavila da neće gostovati u GG zbog prevelikih obaveza oko muzičke karijere. ERIK: Serenin mlađi brat, koji je krajem prošle sezone otišao na koledž, takođe neće biti viđen na ovom glamuroznom skupu. Glumac Konor Polo trenutno snima najgledaniju dramsku seriju u ovoj TV sezoni, Revenge, pa nije pronašao vremena za seriju koja ga je proslavila. VANESA: Iako se nagađalo da bi mogla biti specijalni gost u stotoj epizodi, glumica Džesika Zor je tu informaciju demantovala. HAROLD: Džoš Šej potvrdio je dolazak na venčanje svoje ćerke Bler, tako da ćemo na jednom mestu imati celokupnu porodicu Voldorf.

Ne tako očajna domaćica

ABC želi da se umeša u poslove Vanese Vilijams. Mreža je upravo angažovala ovu glumicu i za razdoblje posle završetka Očajnih domaćica (Desperate Housewives), serije u kojoj trenutno igra. Prema Deadline.com, Vilijamsova je potpisala ugovor za projekt predviđen za sledeću jesen. Vanesa Vilijams, inače, već šest uzastopnih sezona igra u najgledanijim serijama ABC-ja – četiri godine u Ružnoj Beti (Ugly Betty), odakle je uskočila pravo u jednu od glavnih uloga u Očajnim domaćicama, kojima upravo teče osma i poslednja sezona. Ona je prva zvezda Očajnih domaćica koja je već rezervisala potencijalni posao u novoj seriji.


Seks svuda po gradu – ponovo

The Carrie Diaries, prikvel popularne serije Seks i grad (Sex & City), dobio je zeleno svetlo početkom prošlog meseca, što znači da će uspešno ući u pilot fazu. Zasad su, kako je to i inače praksa, poznati samo producenti – u pitanju su vrlo iskusni producenti tog žanra, Džoš Švarc i Stefani Sevidž, koji stoje iza serija kao što su Čak (Chuck), Tračara, Okrug Orindž (The O.C). i Hart of Dixie, što će reći da očekivanja, kada je u pitanju ova nova serija, treba prilagoditi dosadašnjim iskustvima. Urednik jednog licencnog muškog magazina, sveo je to vrlo odgovarajuće na komentar: „Sve će biti dobro – i garderoba i muzika. Kome, uostalom, treba kvalitetna radnja?“ Scenario pilot-epizode trebalo bi da pripremi Ejmi Haris, inače takođe scenaristica aktualne sezone Tračara. Valja još pomenuti i da će jedna od producentkinja biti i Kendas Bušnel, koja je i napisala knjigu prema kojoj će se zasnivati serija. Da stvar bude zanimljivija, Vorner Bros, producentska kuća pod čijim okriljem će se projekt razvijati, otkupila je od televizijske kuće HBO sva prava na likove koji su se tokom šestogodišnjeg emitovanja pojavljivali u seriji Seks i grad, tako da ovo zapravo neće biti doslovna ekranizacija knjige. Po svemu sudeći, čini se da je nađena zamena za Tračaru ili 90210, koji već odavno žive na veštačkim plućima. Radnja će, pogađate, pratiti mladu Keri kroz njene gimnazijske dane u malom američkom gradiću – do sada neviđen zaplet.

Alkatraz – primamljivo parče televizije Koje su serije dopunjene, a koje obnovljene?

S premijerom koju je videlo 12 miliona gledalaca, najočekivanija serija ove TV sezone – Once Upon a Time – dobila je „zeleno svetlo“ od čelnika mreže ABC za snimanje dvadeset dve epizode, umesto do sada planiranih trinaest. Gledanost serije posle četiri prikazane epizode i dalje premašuje brojku od 10 miliona. Punu sezonu dobili su i sitkomi Happy Endings, Last Men Standing i Suburgatory, kao i dramska serija Revenge. The CW je odobrio dvadeset dve epizode za nove serije Secret Circle, Ringer i Hart of Dixie, dok je Foks uprkos znatno manjem rejtingu od Idola, najavio za narednu godinu drugu sezonu muzičkog šouprograma The X factor. Iako još nije počela ni emitovanje druge sezone, australijska TV mreža Starz obnovila je seriju Spartak (Spartacus). Od 27. januara, publika će, kroz novih trinaest epizoda, upoznati novog Spartaka – glumca Lajama Mekintajera.

14

serijeplus.com

Alkatraz (Alcatraz) je jedna od dve serije Dž.Dž. Ejbramsa koje su ove sezone na rasporedu (druga je CBS-ova Person of Interest), koje dolaze nakon njegovog gotovo neprimećenog neuspeha, prošlogodišnjeg Undercoversa. Kako Ejbrams voli da sarađuje sa starim znancima, od Izgubljenih je za glavnu ulogu pozajmio Horhea Garsiju, a seriju bi posle nekog vremena trebalo da prepusti veteranki Izgubljenih, scenaristkinji i producentkinji Elizabet Sarnov. Kako izgleda, Garsija će i ovog puta imati ulogu dobroćudnog gikastog ekscentrika, a trebalo bi da pomaže istraživačkom timu u rasvetljavanju tajne pojavljivanja davno preminulih zatvorenika Alkatraza, zloglasnog zatvora zatvorenog šezdesetih godina prošlog veka. Premijera se očekuje tek krajem godine ili početkom sledeće, tako da još imate vremena da nadoknadite gradivo ukoliko ste propustili neku od prethodnih Ejbramsovih serija.

Serija “Seks i grad” postala je toliko popularna da su organizovane turističke ture autobusom duž lokacija na kojima je snimana u Njujorku.


ABFAB: KONAČNO FILM

Neki će reći da su već doživele svoje zvezdane trenutke na TV. Ipak, izgleda da se dve omatorele nevaljalice, Edina i Petsi, spremaju za prodor na veliki ekran; naime, Dženifer Sonders je potvrdila da namerava da napiše scenario za film Apsolutno fantastične (Absolutely Fabulous). Pisanje planira da počne sledeće godine. BBC upravo radi na produkciji tri specijala, u kojima će Sondersova ponovo igrati PR agenta Edinu Monsun, a Džona Lamli njenu najbolju drugaricu i takođe pasioniranu nikotinsku zavisnicu Petsi Stoun. „Želim da napišem scenario za Ap-fan film. Tako smo se dobro zabavljale i smislila sam stvarno dobru ideju“, rekla je Sondersova Tajmsu. „Pomislile smo da bi bilo urnebesno kad bi Edina i Petsi otišle na žurku na jahtu nekakvog oligarha, napile se, zaspale i probudile se nasred okeana… Svi ostali su otišli, a brod je nastavio dalje.“ Kristin Langen, čelnica BBC Films, potvrdila je ovo rekavši Deadline-u: „Mislim da je Dženifer genije. Ne mogu da zamislim nešto uzbudljivije od saradnje s njom.“ U izjavi za štampu mreže BBC povodom emitovanja specijala stoji: „Edi je bila PR. Isprobala je sve moguće ludosti i modne hirove, i često je umela da se nađe na dnu šampanjske čaše, mada će pre biti flaše. Otad se nije mnogo promenilo. Njena najbolja drugarica Petsi radila je u časopisima i živela na visokoj nozi. Još uvek je tako.“

Ako ste mislili da su sve ideje iscrpljene…

Pogrešili ste. Nakon Rimljana i srednjevekovnih legendi o Kamelotu, na red je došla i italijanska renesansa. Kablovska mreža Starz ostaje u istorijskim vodama, naručivši seriju o životu Leonarda Da Vinčija, pod nazivom Da Vinčijevi demoni (Da Vinci’s Demons). Serija je dobila prvu sezonu od osam nastavaka i ubrzo možemo očekivati i prve vesti o glumcima, scenaristima, itd. Za sada je poznat samo izvršni producent koji bi trebalo da nadgleda ceo projekt, a to je Dejvid S. Gojer. Iza sebe ima par dobrih filmova na kojima je radio kao scenarista, između ostalih Mračni vitez (The Dark Knight), ali ima i par propalih serija, kao što su Operacija Prag (Threshold), Skok u budućnost (Flash Forward), što ne uliva veliko poverenje u njegovu televizijsku biografiju. Pomenimo i da će seriju producirati Starz u saradnji sa BBC Worldwide Prods, s kojima će pokušati da se probije na svetsko tržište. Seriju opisuju kao istorijsku, ali i fantastičnu dramu, koja će pratiti mladog Da Vinčija. Gojer je nedavno napomenuo kako je veliki optimista u vezi s ovim projektom i dao nekoliko nagoveštaja kuda bi serija mogla da se kreće. Ipak, nećemo prenagljivati sa zaključcima, jer je premijera serije još daleko – očekuje se tek 2013. godine.

“Seks i grad” je prva kablovska serija koja je osvojila televizijsku nagradu “Emi” za najbolji sitkom

15


NAJZGODNIJIH TV ŽENA OD ZAKONA ljević n Milosav ri a M : e iš P

Prelepe su i pametne, ali i sposobne da u svako doba ispraše zadnjicu – vašu ili lokalnog krimosa. Upoznajte deset žena od zakona koje nam već godinama oduzimaju dah.

#10 MARDŽ HELGENBERGER

#06 LOREN VELES

poznatija kao MARIJA LAGUERTA u seriji DEKSTER

poznatija kao KETRIN VILOU u seriji MESTO ZLOČINA

Koketna i prepredena, ni sama sasvim sigurna je li zaista opaka ili je samo prosečno, proračunato žensko, ova Portorikanka nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Upoznali smo je još 2000. godine, kad se prvi put pojavila kao deo odreda za istraživanje mesta zločina. Što se nas tiče, Ketrin je otad uvek na pravom mestu.

#08 DŽILIJEN ANDERSON

poznatija kao DEJNA SKALI u seriji DOSIJE X

Izazivala nam je maštu od 1993. do 2002. godine rešavajući slučajeve (ne)povezane s malim zelenim čovečuljcima s drugih planeta. Paranormalno zgodna, a ovih dana je ponovo gledamo na kanalu SciFi.

#09 ANA TORV

#05 JASMIN BLIT

Od 2008. godine do danas, Ana Torv igra superozbiljnu i superzgodnu agenticu odseka FBI koji se bavi pojavama na rubu nauke. Naučno objašnjivo ili ne, nas je zaludela – skroz.

Inspektorka specijalnog odeljenja, jedno vreme i devojka glavne face, detektiva Bridžisa lično, zgodna Kejtlin je naša stara poznanica još od visokoinspirativnih Čuvara plaže. Hm, to je bila uniforma...

poznatija kao KEJTLIN KROS u seriji NEŠ BRIDŽIS

#07 MARIŠKA HARGITAJ

OLIVIJA BENSON u seriji RED I ZAKON: ODELJENJE ZA ŽRTVE

Nemilosrdna koliko i saosećajna, detektivka Benson zabavlja nas u ovoj seriji još od 1999. godine. Žena je Zakon. Bukvalno.

16

serijeplus.com

Zatvor u Nemačkoj, koji je posetila agent Olivija Danam tokom jedne epizode, nosi naziv “Visenšaft” (Wissenschaft), što na nemačkom znači nauka.

Slike: SBB, internet

poznatija kao OLIVIJA DANAM u seriji FRINDŽ


HOT MEN

#04 DEJNA DILEJNI poznatija kao MEGAN HANT u seriji TELO KAO DOKAZ

Kad nesreća osujeti njenu karijeru uspešnog neurohirurga, doktorka Hant postaje najpoznatiji islednik u Filadelfiji. Domaća publika je od samog starta zadovoljno prati na kanalu FOX CRIME. Punih pedeset pet, ali visoko četvrto mesto na našoj listi – telo jeste dokaz.

Kako se predstavnice lepšeg pola ne bi osetile zapostavljeno, pripremili smo i kratak osvrt na pet (trenutno) najboljih TV frajera. U nekom od sledećih brojeva, detaljnije ćemo se baviti ovom temom.

#1 Džo Manganelo

#03 DŽEKLIN SMIT poznatija kao KELI GARET u seriji ČARLIJEVI ANĐELI

Od 1976. do 1981, žarila je i palila kao deo prvobitne postavke TV serije koja je postala svojevrsni klasik pop kulture. I pored brojnih lepotica koje su se pojavljivale u hiljadu i jednoj verziji Anđela kasnijih godina, Džeklin će ostati prvi izbor našeg srca.

(Joe Manganiello) dobro poznati vukodlak iz serije Prava krv (True Blood). Skidajući se pre no što se preobrazi u divljeg vuka, ovaj večiti spasitelj dobrog srca privlači pažnju svojim izvajanim telom. Iako su se čule najave da je Manganelo budući Supermen u Nolanovoj verziji, imamo tu sreću da ga i u ovoj sezoni serije gledamo kako se nadmudruje sa vampirima.

#2 Čejs Kroford

(Chace Crawford) najbolje poznat po ulozi Nejta Arčibalda, zlatnog momka s istočne strane Menhetna u seriji Tračara (Gossip Girl). Ovaj zgodni Teksašanin s izgledom večitog dečaka često nas razoružava svojim savršenim osmehom, pa zaboravljamo kako je njegov lik u seriji spreman na smicalice jednako kao i ostali.

#3 Ijan Somerholder

(Ian Somerhalder) započeo je svoju karijeru u seriji Izgubljeni (Lost), ali proslavio se kao tinejdž idol uz lik Dejmona, prefriganog vamira koji mami uzdahe u seriji Vampirski dnevnici. Njegove plave oči i duhovite replike nas uveseljavaju i predstavljaju vampire u blistavom sjaju.

#4 Dilan Mekdermot

(Dylan Mcdermott) trenutno u ulozi grešnog psihoterapeuta u seriji Američka horor priča (American Horror Story), bori se s paranormalnim pojavama u ukletoj kući. Svojom savršenom građom i zamišljenim pogledom obezbeđuje nam povremene trenutke predaha u napetoj i stravičnoj atmosferi.

#5 Metju Foks

#02 STANA KATIĆ

#01 MIŠEL RODRIGEZ

Praktično naše gore list, Stana Katić nas je sve šarmirala kao briljantna i dinamična, oštroumna detektivka koju od 2009. godine do danas veoma uspešno igra u seriji Kasl. Ponosni smo na Stanu jednako kao na Noleta, ali nemojte nikom da kažete.

Prelepa, egzotična i pomalo nasilna, Ana Lusija je bivša policajka s tužnom životnom pričom, koja sjajno osvežava finale prve sezone čuvene TV serije Izgubljeni. Plakali smo za njom od 2005. do 2010. godine i nemamo ništa protiv da plačemo ponovo – baš naprotiv.

poznatija kao KEJT BEKET u seriji KASL

poznatija kao ANA LUSIJA KORTEZ u seriji IZGUBLJENI

Džilijen Anderson, nekadašnja zvezda serije Dosije X, karijeru je, nakon uloge FBI agenta Dejne Skali, nastavila u Velikoj Britaniji, igrajući u njihovim pozorišnim komadima, mini serijama i filmovima. Na holivudsko tržište uspešno se vratila ove godine ulogom u nastavku filma Džoni Ingliš.

(Matthew Fox) osvojio nas je svojom ulogom snalažljivog doktora Džeka Šeparda na mističnom ostrvu u seriji Izgubljeni. Iako se oprobao kao model, zahvalni smo mu što je prešao u glumačke vode i pružio nam priliku da se iz sezone u sezonu nadamo da će naći izlaz iz začarane priče.

serijeplus.com

17


Snimite proceduralnu seriju s upečatljivom ženskom osobom kao glavnim likom, stavite je u zabavan ljubavni/zategnuti odnos s muškim partnerom, dodajte nekoliko dobrih ili makar osrednjih kriminalnih slučajeva na kojima će zajedno raditi i imate sledeći potencijalni TV hit. Grešim li? Ne bih rekao. Posle dugotrajnih najava i izvesnog broja odlaganja, prošle jeseni smo imali priliku da započnemo novo druženje s Dejnom Dilejni, bivšom očajnom domaćicom, ali sad u sasvim novom svetlu (čitajte detaljnije na strani 17). Serija Telo kao dokaz (Body of Proof) pobrala je sasvim prihvatljive kritike u medijima, simpatije gledalaca i više nego prosečne rejtinge na zapadnoj hemisferi, čime je sasvim očekivano stekla sve uslove da bude obnovljena i za drugu sezonu. Ove godine, u direktnu trku s ovom serijom ušla je Nezaboravna (Unforgettable), s Popi Montgomeri u glavnoj ulozi, devojkom koja je s pravom centralni lik serije s ovakvim imenom. U kratkim crtama, serija prati Keri Vels, tajanstvenu bivšu detektivku s retkom sposobnošću besprekornog pamćenja zahvaljujući kojem joj se svako mesto, svaki razgovor, svaki trenutak sreće i patnje zauvek utiskuju u

sećanje. Nije stvar u tome da ona ništa ne zaboravlja – ona ne može ništa da zaboravi, osim jedne jedine stvari: pojedinosti ubistva svoje sestre koje se dogodilo pre više godina. Keri otad očajnički pokušava da ostavi prošlost za sobom. Napustivši policijski posao, zarađuje za život kockanjem u Njujorku oslanjajući se na svoje neverovatno pamćenje. Nakon što je jedva pobegla iz ilegalne kockarnice u kojoj su je uhvatili kako vara, vraćajući se u svoj stan u Kvinsu Keri nalazi telo ubijenog komšije. Bez svedoka zločina, ona i mimo svoje volje postaje jedini trag za njujoršku policiju. Dok daje izjavu, svim silama nastoji da izbegne Ala Bernsa (Dilan Volš iz serije Reži me), vodećeg detektiva i svog bivšeg dečka s kojim je nekad radila kao policajka. Tu, naravno, tek počinje drama. Telo kao dokaz i Nezaboravna naizgled su slične, ali ipak i veoma različite serije. Hajde da ih pogledamo malo dublje!

TERMIN EMITOVANJA:

Obe serije se u SAD emituju utorkom u 22h. CBS-ov lider, Nezaboravna, trenutno je u blagoj prednosti (2,9% gledanosti u šeru) u odnosu na ABC-jev procedural Telo kao dokaz (2,3%), ali ovo može biti i samo privremeno stanje, puka posledi-

ca činjenice da ljude uvek zanima da vide šta se to novo krčka na TV. Ipak, gledanost je svakako odlučujući faktor prilikom donošenja odluka o obnovi serije za sledeću sezonu, pa ove podatke ne treba zanemariti, ma koliko je razlika ovog časa mala.

GLAVNI LIK:

Popi Montgomeri kao Keri Vels zaista je zabavna, ali ni Dejna Dilejni u ulozi Megan Hant ne zaostaje. Obe su osmišljene kao likovi s veoma izraženom ličnošću, osobeni ali ipak jasno različiti. Kao prvo, doktorka Hant je majka koja pokušava da stvori ravnotežu između svog privatnog i poslovnog života, dok je Keri vuk samotnjak u pravom smislu te reči. Zatim, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Nezaboravna serija o detektivki sa, ipak, posebnim sposobnostima, dok Megan Hant sve svoje sposobnosti duguje samo obrazovanju i inteligenciji.

MUŠKI PARTNER:

Al Berns je mnogo više upleten u rešavanje slučaja u svakoj epizodi nego što je to slučaj sa Piterom Denlopom. Ipak, obojica imaju takoreći istovetnu svrhu – spuštanje glavne junakinje na zemlju na donekle suptilan način i pred-

COPYRIGHT AND LEGAL INFORMATION PHOTOGRAPHY DISCLAIMER COPYRIGHT © 2011 SONY PICTURES TELEVISION INC. AND CBS TELEVISION STUDIOS. ALL RIGHTS RESERVED.PERMISSION IS HEREBY GRANTED FOR PHOTOS DEPICTING THE PROGRAM HEREIN TO BE USED SOLELY FOR PROMOTIONAL PURPOSES AND FOR NO OTHER PURPOSE

18

serijeplus.com

Poremećaj od kog pati glavni lik serije Nezaboravna zaista i postoji. U pitanju je vrlo retka pojava pod nazivom hipertimezija, koja je zvanično zabeležena kod 20 osoba na američkom kontinentu.


stavljanje onog realnijeg, ovozemaljskijeg dela dvojca.

OSTALE KOLEGE:

U obema serijama, ostalim delovima tima dato je tek malo prostora – ponekad čak do te mere da deluju potpuno nepotrebni. Vrlo malo učestvovanja u dijalozima, često potpuno nebitan ili nepostojeći uticaj na razrešenje slučaja. Ipak, pred kraj prve sezone, Telo kao dokaz regrutuje u radnju i ostatak svoje postave, po principu „Kad ih već plaćamo, zašto da nešto i ne rade?“, a Nezaboravna ima i više nego dovoljno vremena za takvu akciju – radnja je tek počela da se zahuktava.

STAJLING GLAVNOG LIKA:

Potpuno različit. Za razliku od Keri Vels, čiji vrhunac doterivanja na radnom mestu predstavlja kombinovanje dveju maji-

ca bez rukava tako da ispod one svetlije vire naramenice tamnije, a kodeks oblačenja je izraz kojeg nema u rečniku, Megan Hant je školski primer elegancije. Poslovni kostimi, uglavnom brendirani, cipele koje se slažu s tašnom i uvek ukusno uklopljeni detalji jasno govore o ličnosti večito hladne doktorke.

SLUČAJEVI:

Možda najveću razliku između dveju serija predstavljaju upravo slučajevi na kojima likovi rade, kao i veštine kojima pribegavaju da bi ih rešili. Oni u seriji Nezaboravna su najrazličitiji i nemaju jasan socijalni ili bilo kakav drugi model – reč je o policijskoj stanici koja dobija slučajeve bez nekog posebnog reda i pravila, što je donekle i logično. Nasuprot tome, situacije u koje upadaju Megan Hant i njen tim u seriji Telo kao dokaz donekle su sofisticirane, uglavnom

vezane za zločine u višim društvenim krugovima i često podsećaju na samu glavnu junakinju i njenu socijalnu pozadinu. Osim toga, Telo kao dokaz se, kako i samo ime kaže, uglavnom oslanja na dokaze dobijene obdukcijom tela nakon zločina, što ovu seriju može lako svrstati u red forenzičarskih procedurala, dok je način rešavanja zločina u seriji Nezaboravna više klasičan policijski i mehanički nego medicinski. Što se mene tiče – pobednika u ovoj trci zasad nema, ali će do kraja aktuelnih sezona svakako biti kristalno jasno ko zaslužuje našu pažnju u godinama koje dolaze. U međuvremenu, obe serije možete pratiti i na našim televizijama: Nezaboravna se emituje na AXN-u od 8. novembra, svakog utorka u 22h, dok je Telo kao dokaz već duže vreme prisutna na televiziji Fox Life, nedeljom u 18.20h.

NEZABORAVNA vs TELO KAO DOKAZ U prvoj epizodi druge sezone Telo kao dokaz (Love Thy Neighbor), doktorka Megan Hant posećuje komšiluk koji neverovatno liči na onaj u kome je živela u seriji Očajne domaćice.

serijeplus.com

19


ikolić Piťe: J. N

20

serijeplus.com

Serija je prvobitno snimana u samom Pekamu, ali kako je rasla njena popularnost, tako je snimanje bilo sve teĹže zbog turista. Zato je lokacija promenjena, ali je scenografija ostala ista.


P

rvo moram da otkrijem svoj nulti, privatni razlog što volim, voleh i voleću Mućke (Only Fools and Horses): javlja mi se kristalno jasna slika mene, u delikatnom uzrastu od xy godinica, kako se smejem u – jastuk! Da, da, u „moje vreme“ mala deca nisu smela da gledaju noćni program. I... da, da – mala deca su gledala. (Ah, neke stvari se nikad ne menjaju.) Sećam se minijaturnog portabl-televizora, nabavljenog u Švajcarskoj, kako svetli s radnog stola, dok ja utišavam ton skoro do kraja da Mućke ne bi probudile radni narod (čitaj: mamu&tatu), a jastuk služi da amortizuje iznenadne provale smeha. Moj nulti, privatni razlog što volim Mućke svodi se na dve reči: nostalgija & smešno. Sledi deset opštih razloga za ljubav prema Mućkama, nabacanih slučajnim redosledom:

#6

Iako happy end Delu i Rodniju stalno & uporno izmiče, to nas uopšte ne sekira, jer je borba za cilj zabavnija od cilja. Kad bolje razmislim, Mućke su filozofski pravac.

#2 #3

Pekam je siv, Pekam je opasan, Pekam je pun sumnjivih likova i ofucan, ali... Pekam je njihov. To može da shvati samo onaj ko u svom kraju ima kome da zavidi, koga da se pribojava, koga da ismejava i – uz malo sreće – koga da mu toči piće „na crtu“.

Rodni ispada glup dovoljno često da se osetimo pametnijima i od sebe samih (a ne samo od mnogih drugih). Volimo kad onaj ko pod drugim podvalu kopa – sam u nju upadne, a to se Delu prečesto dešava. Ipak, ponekad uspe da opet izvara zlu sudbinu koja ga je zadesila, a u svakom od nas čuči mali đavo koji se goji od takvih pobedica.

#4 #5

Sve uvek nekako krene svojim tokom i – otme se kontroli. Mućke su nepredvidive kao sam život. Samo smešnije.

Na sve strane paradiraju sporedni likovi zbog kojih godinama – pardon! – decenijama kasnije po netu tražimo snimke i plačemo od smeha uz „kva-a-a-a-jiiiiing“ s usana prezanosnog Tonija Anđelina.

#7

#8

Grešiti je ljudski. I krasti. Varati. Čeznuti za većim parama. I skupljim kolima. I zgodnijim ženama. Na kraju, ipak, Troteri uvek ispadnu... nekako...skoro pa pošteni. Ko ih ne bi volô?

#9

Polupismeni, ali ambiciozni; sitni – ali bitni – prevaranti, sprdaju se s drugima i sa samim životom, a usput ispadaju smešni. Šta više tražiti od komedije?

#10

Mućke su humoristička serija koja radi svoj posao: zasmejava. Čak i n-ta repriza – bila bi dobrodošla.

Dejvid Džejson (David Jason) bio je tek četvrti na listi glumaca predloženih za ulogu Del Boja i zapravo je izabran samo četiri dana pred početak snimanja prve epizode.

Slike: www.bbc.co.uk

#1

Del Boj je superantiheroj kakav operiše u svakom predgrađu ovog sveta i vreba pravi čas da se obogati i započne gospodski život, koji u međuvremenu vežba „nasuvo“. Znamo čoveka!

serijeplus.com

21


MIRJANA KARANOVIĆ: ZAR DOMAĆI PROGRAM POSTOJI? Piše: Marin Milosavljević

Mirjana Karanović je sve samo ne osoba koja će vas ostaviti ravnodušnim. Glumica koja je debitovala 1980. godine u Petrijinom vencu, regionalnu ali i svetsku slavu stekla je ulogom u kultnom filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu. Mada velika glumica i svojevrsna diva modernog srpskog glumišta, nije se plašila ni uloga u domaćim serijama, redovno diskutabilnog kvaliteta i šund tematike, poput ostvarenja Stižu dolari i Bela lađa. Kako i sama ističe u ovom intervjuu, jedan od bitnih kriterijuma prilikom odabira uloge joj je i novac, pa stičemo utisak da se u Srbiji za slobodne scene na filmu ili u predstavi dobija pristojna količina pomenutog sredstva plaćanja. Ipak, to nije tema ovog intervjua, jednako kao ni potpuno drugačija uloga koju je odigrala u dečijim serijalima Fazoni i fore. U prenatrpanom rasporedu gospođe Karanović nema prostora za gubljenje, pa je svako odvajanje vremena za novinare luksuz na koji se nerado odlučuje. Ipak, magazin Serije+ ima tu čast da ovu čuvenu glumicu ugosti već u prvom broju. Bez dlake na jeziku, ističući prepoznatljiv karakter i stav svakom svojom rečenicom, odgovorila je na nekoliko naših pitanja. Kako se danas osećate na sceni? Da li čeznete za aplauzom publike kao na početku karijere, ili je potreba za samodokazivanjem slabija? Nekad se na sceni osećam veoma dobro, nekad ni dobro ni loše, nekad baš loše – stvar je trenutka, jer ima dobrih dana, ali i loših. To često zavisi od mene, a zavisi i od kvaliteta predstave. Naravno, neki put zavisi i od drugih ljudi, publike ili ostalih ljudi na sceni i oko nje. Ipak, kad sve saberem, mnogo češće se osećam dobro. Moram da naglasim da ne „čeznem“ za aplauzom – jer ne igram predstave zbog njega.

22

serijeplus.com

Dosta ste gostovali po različitim festivalima u inostranstvu. Koliko nastup pred stranom publikom izaziva tremu, neku vrstu nelagodnosti? Kad igram predstavu u inostranstvu, jedino što me brine pre predstave jeste da li će sve biti u redu s prevodom. Kad predstava počne, jedino o čemu razmišljam su moj lik i moji partneri. Ljudi su svuda isti. Kad birate ulogu, koji su vaši kriterijumi? Pročitam, pa ako mi nije dosadno i ako igraju neki pristojni glumci i ako je pristojan honorar, onda radim. Pored glume, vi ste redovni profesor i dekan Akademije umetnosti. Kako se snalazite u toj ulozi? U proseku dobro. Ima dobrih trenutaka, ima loših dana. I za mene i za studente. Ali, prespavaš i ideš dalje. Mogu li vaši studentski dani da se uporede sa studentskim danima današnje generacije? Ne mogu. Ja sam bila student pre trideset četiri godine – to je bilo u prošlom veku i tada je život bio dobar i ljudi su bili dobri. Tada smo verovali da nas u budućnosti čekaju dobre stvari. To nas je činilo stabilnim i dobro raspoloženim. Nismo znali da postoji stres. U slobodno vreme, gledate li više strani ili domaći TV program? Koji domaći program? Zar to postoji? Vaš izbor bi pre bila uloga u Almodovarovom filmu, blokbasteru Pitera Džeksona ili Očajnim domaćicama Marka Čerija? Ne bih igrala kod Almodovara, postao je dosadan i patetičan. Ni senka nekadašnjeg Almodovara.


serijeplus.com

23

Slika: polyfilm.at


NIL PATRIK HARIS Priredila: Tanja Milosavljević

• Rođen: 15. juna 1973. • Mesto rođenja: Albakerki, Nju Meksiko • Najpoznatiji kao: zvezda nekadašnje TV serije Doogie Howser Nil Patrik Haris (Neil Patrick Harris) je američki glumac najpoznatiji po svojim televizijskim ulogama, naročito u serijama Doogie Howser, M.D. i Kako sam upoznao vašu majku (How I Met Your Mother). Karijeru zabavljača započeo je vrlo mlad, igrajući pored Vupi Goldberg u filmu Klarino srce (Clara’s Heart) kad mu je bilo samo petnaest godina. Sledeće godine dobio je naslovnu ulogu doktora-tinejdžera u Doogie Howser, M.D., hit seriji koja se emitovala do 1993. Haris otad kontinuirano radi na televiziji; pritom se pojavio u više bioskopskih filmova, igrao u brojnim brodvejskim predstavama, a odnedavno je postao tražen i kao voditelj na svečanostima dodele nagrada. Njegov rad na televiziji obuhvata i ulogu neumornog ženskaroša u Kako sam upoznao vašu majku, koju igra od 2005, kao i gostovanje u seriji Glee, 2009, koje mu je donelo nagradu Emi. Među filmovima u kojima je igrao nalaze se i Svemirski vojnici (Starship Troopers, 1997, sa Deniz Ričards) i Prerušeni brat (Undercover Brother, 2002), dok je na Brodveju, između ostalog, igrao u predstavama kao što su Dokaz (Proof, 2002) i Kabare (Cabaret, 2003). Godine 2009. bio je domaćin na svečanim dodelama nagrada Emi i Toni. Osvojio je nagradu Emi za vođenje programa na dodeli nagrada Toni.

• Haris je nagradu Emi dobio i za ulogu Brajana Rajana u TV seriji • • • •

Svaka epizoda serije “Kako sam upoznao vašu majku” ima oko 50 scena, odnosno mnogo više nego drugi klasični američki sitkomi.

Glee, u epizodi pod naslovom „Samo ti sanjaj“ („Dream On“), a 12. juna 2011. je po drugi put bio domaćin dodele nagrada Toni. Nil Patrik Haris je 2006. objavio da je gej i da je srećan zbog toga… U oktobru 2010, on i njegov partner Dejvid Bartka usvojili su blizance Gidiona Skota i Harper Grejs (dečaka i devojčicu)… Haris je igrao naslovni lik u onlajn seriji Džosa Vedona Dr. Horrible’s Sing-Along Blog. Ova godina donela mu je i popularnost kod najmlađe populacije – gledali smo ga kao glavni igrani lik u urnebesnoj poluanimiranoj komediji Štrumpfovi (The Smurfs).

serijeplus.com

25


BAFI PONOVO JAŠE Piše: Marin Milosavljević

O novoj, potencijalnoj hit seriji Ringer prethodnih meseci dosta se pisalo i pričalo. O novoj, potencijalnoj hit seriji Ringer dosta se pisalo i pričalo prethodnih meseci. Najavljivana je kao veliki CBS hit, da bi pilot na kraju bio neočekivano odbijen, a serija prihvaćena od strane mreže The CW. Ovo ne čudi ako imamo u vidu činjenicu da je The CW zapravo sestrinska kompanija mreže CBS, koja poseduje 50 posto vlasništva nad njom. Kako je The CW već i više nego poznata po serijama kao što su Tračara (Gossip Girl), Vampirski dnevnici (The Vampire Diaries), 90210, Melrouz plejs (Melrose Place) i sličnom „laganom“ štivu, izbor ove mreže za povratak Sare Mišel Geler u velikom stilu na male ekrane na prvi pogled je pomalo čudan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Ringer najavljivan kao ozbiljan dramski projekat. U suštini, nakon odgledanog pilota i prvih nekoliko emitovanih epizoda, nekako pronalazim najviše dodirnih tačaka s atmosferom serije Nikita, koja se takođe emituje na mreži The CW; sama radnja će očigledno biti nešto plića od očekivane, te je izbor mreže sve logičniji. Ipak, potpuno očekivano, fanovi serije Bafi, ubica vampira (Buffy, The Vampire Slayer) već nedeljama pokušavaju da povuku paralelu između stare i nove Sarine serije, mada ta paralela,

bar na prvi pogled, i nije sasvim očigledna. Ovde moram da naglasim, kako niko ne bi pomislio suprotno, da ja zapravo uopšte ne kritikujem Ringer – osnovna priča, na kojoj će se očigledno graditi zaplet, i više je nego solidna; Sara Mišel Geler je izuzetno simpatična u uporednoj ulozi bogate i uboge sestre, a produkcija (najčešće) dovoljno kvalitetna da vam drži pažnju. Dakle, da odmah raščistimo, ako ste u fazonu pitkih mistery serija koje prate neverovatni obrti (a već nakon pet pogledanih epizoda jasno je da je to ovde slučaj) Ringer je vredan truda – barem u početku, dok vas radnja sasvim ne osvoji ili ne razočara. Svakako ni Bafi nije bila primer umetničke vrednosti i kvaliteta – kičasta, neretko s veoma nategnutom radnjom, serija je bila sjajna doza šećera pravo u venu i nikad nije ni pretendovala da postane više od toga – upravo u tome i jeste bio njen kvalitet. Ipak, postoje elementi koji se naprosto moraju pomenuti, zato što su neočekivano loši. Spoiler alert za sve koji nisu još gledali prvih pet epizoda Ringera, a imaju to u planu! Kao prvo, tu je ta (ali stvarno) smešna scena na gliseru. Jadna i posrnula Bridžet (lečeni narkoman, striptizeta i svedok ubistva u bekstvu) dolazi u posetu bogatoj i naizgled sasvim ispunjenoj sestri bliznakinji Šivon (preljubnica, ohola i veoma šuplja, bar kako se u pilotu činilo, a docnije i dokazalo); njih

U desetoj epizodi serije Ringer, očekuje nas mali reunion ekipe Bafi, ubica vampira. Naime, kako se priča, Amber Benson, koja je igrala Taru Meklej u čak četrdeset sedam epizoda Bafi, pojaviće se i u novoj Sarinoj seriji kao striptizeta jednog noćnog kluba u Vajomingu, insajder agenta Mačada.

26

serijeplus.com

Za ulogu Bafi, u nekadašnjoj hit seriji, u užem izboru za glavnu ulogu bile su poznate glumice Kejti Holms (Katie Holmes) i Selma Bler (Selma Blair).


dve, zarad kvalitetnog zajedničkog vremena, sedaju u gliser kojim se vozaju naokolo sve dok Bridžet ne zaspi, kada čitava drama i počinje. Malo je reći da su vizuelni efekti ovog dela pilota loši. Užasni su, sve dok ne shvatite da vas podsećaju na prve Bond filmove, nakon čega postaju uznemirujuće zabavni. Senke, probijanje hroma-pozadine, veoma vidljivo veštačko osvetljenje i dupliranje lika Sare Mišel Geler apsurdno je za ovakvu produkciju i izgleda kao da je neko zaboravio da dovrši posao na sceni i ostavio je u nekom polusirovom stadijumu obrade. No dobro, seriju sam nastavio da gledam uzdajući se u to da je ovo samo izuzetak i da će nadalje sve izgledati mnogo bolje (kao da je, recimo, zapravo i snimana u 21. veku, hvala najlepše). Zatim, radnja je u prve tri epizode blago usporena. Ponovo se kao primer može navesti Nikita, i to pre svega prva trećina prethodne sezone. Zaplet je tu, glavni lik je glavačke ubačen u radnju i prinuđen da se s njom bori; sporedni likovi fino boje priču, ali ipak se čini da je sve pomalo tromo, nedovoljno pokretno. Tim koji radi na seriji pozabavio se nešto kasnije time da seriji dâ i malo živosti, kao što je negde na sredini prve sezone učinjeno s ponovo rođenom Nikitom. Efekat svakako nije izostao – gledajući petu epizodu Sarine nove serije, stičem utisak da je radnja zaista napredovala, da su likovi postali zanimljiviji, a sve skupa mnogo vrednije mog utrošenog vremena. Već nakon prvih dvadesetak minuta osećate da je ovo serija koju ćete sasvim sigurno pogledati i sledeće nedelje, pa čak i one posle toga, i da je odustajanje nešto što čuvate kao poslednje rešenje za eventualno razočaravajuće finale sezone. Veoma je zabavno gledati kako je Sara Mišel Geler od devojčice postala žena. Lepa, ali odmerena žena koju neko vrlo pažljivo stilizuje za ovu seriju. Bafi sada nosi visoke potpetice! Ja jednostavno nisam verovao da Sara čak i ume da hoda u dvanaesticama, uzevši u obzir da ništa sem patika i bale-

tanki nije obula kroz čitavu tinejdž-vamp sapunicu. Ringer nije Bafi, ubica vampira (niti to pretenduje da bude), ali je ta kombinacija agresivnosti i ranjivosti koju Sara nosi sa sobom primetna i u ovoj ulozi, i taj lični pečat koji ova glumica ostavlja biće svakako zaslužan za eventualni opstanak serije Ringer. Sara i sama kaže da od njenog novog čeda ne treba očekivati da bude nastavak serije po kojoj je postala poznata. „Danas su zaista sjajna vremena za TV glumce, mnogo bolja nego za filmske. Rekla bih da mi je ova uloga pružila osveženje koje sam želela. Nije ovo Bafi, ubica vampira, ali zamislite Bafi u filmu Opasne namere (Cruel Intentions) i možda ćete imati jasniju sliku o tome šta Ringer želi da vam pruži.“ Ipak, ako mislite da će vam nedostajati akcije u seriji, to svakako nije slučaj – nije da proleće glavom kroz zidove, kako je to umela da čini u seriji Bafi, ubica vampira, ali Sara i kroz prve epizode serije Ringer jasno pokazuje da je u formi, te da joj kaskader nije neophodan. Okružen muškarcima, lošim i dobrim, njen lik, Bridžet, mora BUKVALNO da se izbori za svoje parče neba. Rano je reći da je ova serija uspeh. Zbrkana je, na momente zbunjujuća i očigledno još uvek nema sasvim jasno određen smer u kom će se radnja razvijati. The CW, kao i obično, ostavlja prostora za ispravke u hodu, u odnosu na reakcije gledalaca na pojedine likove i njihove postupke. Ipak, ako se prisetimo početaka Vampirskih dnevnika i nekih drugih projekata kanala The CW, jasno je koliko je ova mreža sposobna da osluškujući glas gledalaca proizvede kvalitetan guilty pleasure. U svakom slučaju, Ringer ne deluje kao jednosezonski hit i sumnjam da će mreža tako brzo odustati od njega - ostaje nam još da se nadamo da će Sara i tim koji rade na seriji uspeti da od nje naprave nešto manji guilty i nešto veći pleasure.

Kompletna prva sezona serije “Bafi, ubica vampira” snimljena je pre nego što je pilot epizoda emitovana.

Slike: internet

Polovinom oktobra, The CW je objavio i da prva sezona Ringera zvanično dobija pun broj epizoda – dvadeset dve, što će reći dodatnih devet na dosadašnji broj snimljenih. Ovo je svakako reakcija na relativno dobru gledanost serije, na kojoj čelnici produkcije mogu pre svega da zahvale vernim Bafi fanovima.

serijeplus.com

27


FELISITI HAFMAN: OPROŠTAJ U SUZAMA Priredila: Tanja Milosavljević

Nedeljne večeri neće biti iste bez Linet, Gabi, Bri i Suzan, ali fanovi mogu da uživaju u još jednoj sezoni ludila (premijera osme sezone Očajnih domaćica (Desperate Housewives) bila je 25. septembra, na kanalu ABC). U cliffhangeru iz prošle sezone, žene iz Visterija lejna ušle su zajedno u još jednu zaveru, zataškavajući ubistvo Gabinog zlog očuha. Međutim, čitava postava suočava se sad sa još većim izazovom: kako će svariti činjenicu da ovaj guilty pleasure sa završetkom osme sezone prestaje da se emituje? Razgovarali smo sa Felisiti Hafman, dobitnicom nagrade EMI za izuzetnu glavnu ulogu u komediji nakon prve sezone serije, o tome kako se oseća sad kad se bliži kraj serije i kako bi volela da razreši situacija Toma i Linet. Njeni odgovori će vas možda iznenaditi. Ali sasvim sigurno će vas naterati da nestrpljivo iščekujete ono što će svakako biti nezaboravna poslednja sezona. Kako ste reagovali kad ste saznali da se serija završava? Plakala sam. Bila sam tužna. Zahvalna, ali tužna. Kući sam sa snimanja došla deprimirana. Ćerka mi je rekla: „Ne brini, mama, sigurna sam da ćeš dobiti neki drugi posao.“ Bil [Mejsi, njen suprug] zagrlio me je i rekao: „Super!“ A onda je shvatio da sam tužna i onda su me oboje uzbuđeno tešili. Kako ste saznali? Mislim da je Mark [Čeri, tvorac serije] već neko vreme znao. On je strašno loš lažov, od čega smo u prošlosti svi imali koristi. Prestao je da dolazi na set, što je bilo baš smešno. Kad me je nazvao nakon što sam doznala, rekao je: „Sad mi je lakše, nisam smeo da se pojavim na setu jer ne umem da držim jezik za zubima, ali sad smem.“ Čula sam od Marše [Kros], Eva [Longorija] mi poslala mi imejl, producenti su došli i dali zvaničnu objavu na setu, i onda nas je pogodilo kao grom.

28

serijeplus.com

Šta biste voleli da na kraju bude s Linet? Mada moje želje nisu naročito važne, volela bih da se Tom i Linet ne pomire. Mislim da u tome ima nečega strašnog i stvarnog. Nedavno sam čula podatak da se polovina prvih i tri četvrtine drugih brakova raspadne. Moraju da izlaze na kraj s dva domaćinstva i koječim drugim. Obožavam Skavove – znam da ljudi vole da ih doživljavaju kao funkcionalan brak. Volela bih da vidim promenu njihove bračne dinamike, i da Linet ne bude kučka. Ponekad se serije završe bez najave; kako je kad imate vremena da se pripremite za kraj? Mislim da je divno što imamo devet meseci da cenimo taj završetak, jer to je u prirodi čoveka – kad znate da je nešto konačno, onda to malo više cenite. Mislim da će to biti devet lepih meseci. Koliko vam je važno to što je prvobitan četverac – vi, Teri Hačer, Marša i Eva – i sad, na kraju, u potpunom sastavu? Mislim da je to pitanje scenariste. U ovoj seriji postoji neka neodrediva hemija. Ima fantastično dejstvo, mada ne umem da kažem zašto. Da, da biste stvorili zadovoljavajući kraj, zadržavate u njemu četverac s početka. Ali, ljudi moji, Vanesa je fantastična [V. Vilijams, koja igra Rene]. Tako je dobra! Mislite li da su „Domaćice“ promenile TV? Ne razumem se dovoljno u fenomen televizije da bih umela da kažem da li su je promenile, ali što se tiče toga da su žene starije od četrdeset godina uzete kao održiv izbor za glavne likove u seriji, to je svakako izmenilo TV pejzaž. Niko ne može poreći da su žene u četrdesetim godinama sposobne da igraju vodeće uloge u TV serijama.

Opra Vinfri, poznata američka novinarka koja je veliki obožavalac “Očajnih domaćica”, pozvana je da dođe na set serije kako bi napravila ekskluzivnu petnaestominutnu emisiju u kojoj bi, kao novi komšija, razotkrila sve tajne domaćica.


Slike: internet

Svaka epizoda serije “Očajne domaćice” snimi se u roku od osam dana.

serijeplus.com

29


živost radnji, jer ne možete se prosto zakopati u kolotečinu u kojoj ste doneli odluku o tome kakav je vaš lik i onda se narednih deset godina držite toga kao pijan plota. Prema tome, četvrta sezona je neverovatno uzbudljiva!

Pogotovo posle prošle godine, kad si iznenadila Stivena rekavši da bi trebalo da se venčate.

Zato što sam osetila da sam pronašla osobu s kojom želim da provedem ostatak života, i odlučili smo da se venčamo. On je tako dobar, velikodušan i inteligentan, veoma vredan i odan, i takav je u svim aspektima svog života. Nema ničega posebno komplikovanog u vezi s tim onda kad je to nešto za šta osećate da je ono pravo, a mislim da čovek to prosto zna.

Pošto ste udati za Stiva Mojera, zar se ne osećate pomalo čudno u ljubavnim scenama s Aleksom Skarsgardom, koji vam je verovatno oboma dobar prijatelj? Kraj treće sezone ostavio nas je u neizvesnosti kad je Suki (Ana Pakvin) iščezla u blesku svetlosti nakon što joj je Bil (Stiven Mojer) slomio srce. U narednoj sezoni HBO serije Prava krv (True Blood), saznajemo šta se dalje dešava s lepom konobaricom, koja je u slobodno vreme vila, i njenom isprekidanom romansom sa stosedamdesettrogodišnjim vampirom. Misterije nisu strane Ani Pakvin (29). I ona sama ispostavila se kao velika misterija kad je kao jedanaestogodišnjakinja osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu, i to za svoje prvo pojavljivanje na velikom ekranu, u filmu Klavir (The Piano), i onda izjavila da nije zainteresovana za dalje bavljenje glumom. Rođeni u Kanadi, gde su živeli njihovi roditelji, inače Novozelanđani, Ana i njen stariji brat i sestra preselili su se na Novi Zeland kad je ona imala četiri godine. Na audiciji za Klavir učestvovala je prosto zato što je otišla tamo sa sestrom, budući da su njena najranija interesovanja bila više usmerena na muziku i sport. Međutim, direktori kastinga uočili su nešto nesvakidašnje u tadašnjoj devetogodišnjakinji i među pet hiljada učesnica audicije odabrali baš nju za ulogu ćerke Holi Hanter. Posle svetskog uspeha Klavira i razvoda roditelja, Ana Pakvin preselila se s majkom u Los Anđeles, a 2005. se predomislila. Obnovila je karijeru i snimila veliki broj filmova i mini-serija, a 2008. pristala je da tumači lik tajanstvene heroine iz romana Šarlejn Haris, koja je zbog svog natprirodnog porekla na meti svih mogućih stvorenja noći. Godinu dana kasnije, njen portret Suki nagrađen je Zlatnim globusom za najbolju glumicu u dramskoj TV seriji. Prava krv nije donela Ani Pakvin samo slavu, uspeh i novac. Na snimanju je pronašla i pravu ljubav. U avgustu prošle godine udala se za glavnu mušku zvezdu serije Stivena Mejera; tiho venčanje održano je u Malibuu, Kalifornija, gde danas žive. U pripijenoj haljini bez rukava boje jorgovana s potpisom Majkla Korsa, elegantnim YSL cipelama i s porodičnim zlatnim nakitom, Ana Pakvin učinila je Pravu krv i pravu ljubav delom svojih sopstvenih životnih tajni. Počnimo od pitanja koje se samo nameće: kuda nas je odvela četvrta sezona Prave krvi? Kod naše serije – koja je na neki način zapanjujuća i, mislim, prilično jedinstvena kada je o TV serijama reč – stvar je u tome da se, čim se neki lik opusti, ili u emocionalnom ili fizičkom pogledu sredi, obavezno desi nešto što u potpunosti promeni sve ono što je taj lik uzimao zdravo za gotovo ili verovao da je stvarno ili istinito. Suki je tri sezone provela formirajući neki vrlo određen i ne sasvim neosnovan sud o Eriku Nortmanu, a onda, uprkos sebi, naposletku sagledava i njegovu drugu stranu, onda kad se situacija preokrene i kad mu postane potrebna i mora da se stara o njemu i da odluči šta joj je činiti za opšte dobro. On je u ovoj sezoni istinski bezazlen i potrebno mu je da neko brine o njemu, stoga ona uspeva da zanemari njegovo nimalo lepo ponašanje u prošlosti, i mislim da to i jeste ono što daje

30

serijeplus.com

Ne, nimalo, to jest, barem ne na način koji bi mi predstavljao problem. Uvek je pomalo čudno raditi to s nekim ko vam nije partner, ali Aleks je neverovatan profesionalac, i on i Stiv su prijatelji, on i ja smo prijatelji, ali više vam ništa nije preterano čudno nakon što se skinete za naslovnu stranu Roling stona i ljudi vas poliju punim kofama krvi pre no što vas slikaju. Prilično smo dobro probili led, biće potrebno veoma mnogo da bismo se zbog nečega zaista iznervirali.

Da li ponekad sedite i zajedno gledate seriju?

Mislim da seriji, uopšte uzev, služi na čast to što, kad je gledam, poverujem u priču i likove, i umnogome ih baš doživljavam kao te likove, ne kao ljude. Konačno, želim da serija bude zaista, zaista dobra. A ako Stiv treba da bude tamo negde i radi nešto, šta god to bilo, ko zna s kim, onda se nadam da je to nešto stvarno dobro i da on to stvarno dobro radi. Neću da radi s pola srca zato što brine da li će se žena nervirati kod kuće. To bi, kao prvo, bilo strašno neprofesionalno, i smetalo bi nam u poslu, a nama je posao veoma važan. Mada, jeste čudno.

Šta vas je iznenadilo u ovoj sezoni?

Nije bilo ničega neočekivanog… Pročitala sam knjigu, tako da otprilike znam neku opštu putanju likova, pa tu nema nekih naročitih izgleda da se iznenadim. Ali uvek je iznenađenje kad vidite kako su naši scenaristi protumačili te priče i šta su im sve dodali. Svi samo zinemo od čuda, u fazonu, je l’ vi to ozbiljno? To ćemo da radimo?

Da nisi pročitala knjige, šta bi poželela za Suki? S kim bi ona na kraju bila?

Što se tiče toga s kim bi Suki trebalo da bude na kraju, zaista nisam pristrasna. Nikad se ne zna. Možda to bude neko koga još i ne znamo. Ovo s Bilom i Erikom zaista povlači za sobom gomilu pitanja. U našoj seriji to ide tako fino, onog časa kad je svima lepo i dobro, neko ili nešto izmakne im tlo pod nogama i vrlo brzo sklone su da im se dogode istinski čudne, loše, otkačene, nesrećne stvari. Prema tome, nije se ona naprasno do ušiju zaljubila u Erika, zato što je shvatila kako divan ume da bude – na neki način u prvoj epizodi i kaže da joj još uvek izgleda kao da je pre samo nekoliko dana saznala o Bilu sve one strašne stvari koje su joj slomile srce – a ne mislim da iko može tako brzo da preboli nekog. Kad ga zatekne s drugom devojkom, on joj daje ono što ona želi, a to je prostor. Ali, u isto vreme, to i nije tako mnogo prostora, i ona pokušava da dokuči šta zapravo želi. Sve je veoma zbrkano, jer gaji mnogo veoma stvarnih osećanja prema obojici vampira.

Neko reče da knjige o Hariju Poteru govore o tome kako prevazići nedaće i pobediti zlo, a Sumrak (Twilight Saga) o tome koliko je važno naći dečka. Šta misliš, gde se između to dvoje nalazi Prava krv?

Pa sad, nisam pročitala nijednu od knjiga iz serijala Sumrak ili Hari Poter, niti sam videla ijedan film. Nisam ciljna grupa ni u jednom slučaju, tako da baš i nisam u situaciji da poredim. Ali mislim da u našoj seriji obično u pozadini teče nešto dublje. Veliki deo toga ima veze s diskriminacijom i tim idejama o prihvatanju, i obično je tu neki

Ijan Somerhalder išao je na audiciju za Pravu krv, ali nije prošao. Nakon toga, postao je zvezda tematski slične serije Vampirski dnevnici (Vampire diaries).


veliki negativac koji predstavlja nešto veće od svoje natprirodne pojave. U našoj seriji ima nečega više od žestokog vampirskog seksa i golih vukodlaka. Mislim da je neverovatno zabavna, ali da se temelji na nekim idejama koje poseduju istinsku suštinu.

ti trenuci veoma kratki. To vrlo dobro razumeju svi koji su u vezi i istovremeno veoma mnogo rade, i prosto stavljaju to na prvo mesto.

Kažeš da nisi ciljna grupa tih filmova. Reci mi, onda, kakav je tvoj ukus što se tiče filmova, muzike, popularne kulture?

Da ste me pitali pre pet godina, rekla bih da mi je posao na prvom mestu. Sad u svom životu imam još nekog koga uzimam u obzir kad donosim odluke. Svakako neću tek tako uskočiti u prvi avion i otići na sedam meseci dugo snimanje u nekom zabačenom delu sveta. Razmišljam kako će nešto uticati na mene i mog muža, zato što morate naći vremena za osobu do koje vam je stalo, inače će, verujem, vaša veza trpeti.

Da li vas dvoje nosite posao kući, raspravljate li kod kuće o svojim likovima?

Pričamo o poslu, naravno, ali ništa više ili manje od bilo kog drugog para koji se vrati kući i razgovara o tome kako im je protekao dan. Razgovarate o onome što vam se dešava u životu. Ako stvarno volite svoj posao, mislim da vam nije lako da se uveče tek tako isključite; pogotovo kad se nalazimo usred sezone, postanemo prilično obuzeti, zato što imamo nenormalno radno vreme, a svima nam je veoma stalo da serija bude dobra.

Koliko vam vremena ostaje za romantična bekstva?

Stiven je rekao da si ga naučila kako da bude iskren. Čemu je on tebe naučio?

Verovatno sam sad malo bezbrižnija, malo više opuštena. Valjda tako biva kad si neverovatno srećan.

Doslovno od malih nogu dolaziš na dodele nagrada. Sećaš li se svoje omiljene haljine?

Pre dve godine nosila sam divnu haljinu Stele Mekartni koja je bila zlatna, s perlicama i štrasom. Uživala sam u njoj, a uz to, te večeri je pljuštalo kao iz kabla, a ja sam bila jedina čija je haljina bila potpuno otporna na kišu. Takođe, ja sam iz Velingtona, na Novom Zelandu, gde otprilike cele godine pljušti, tako da kiša stvarno nije nešto što mi smeta. Stiv i ja smo se smejali posmatrajući ostale kako se nerviraju zbog nje, u fazonu, okej, na mom štrasu se voda i ne vidi. Bilo je savršeno. To mi je najdraža haljina koju sam ikad nosila na crvenom tepihu.

Mislim da od veze dobijate onoliko koliko ulažete u nju, a ako uspevate da nađete vremena jedno za drugo, tada nije važno ni ako su

Glumačka postava koja tečno govori južnjačkim američkim naglaskom, zapravo potiče sa Novog Zelanda (Ana Pakvin), iz Švedske (Aleksander Skarsgard), Velike Britanije (Stiven Mojer) i Australije (Rajan Kvanten).

Priredila: Tanja Milosavljević

serijeplus.com

31

HBO Pressroom - www.hbo.rs

Čini mi se kao da sam na žurku pop-kulture stigla na samom kraju, kad više niko ne priča o njoj. Istina glasi da, kad radim, imam veoma malo slobodnog vremena, tako da za vikend verovatno neću otrčati da pogledam najnoviju premijeru u bioskopima. Takođe, moj muzički ukus po svoj prilici nije specifično popularan niti obavezno savremen. Vrlo je raznorodan, rangira od klasičnog do alternativnog roka i malo poznatih kantautora, od teškog, gnevnog horor-panka do napadnog hip-hopa. Ne čitam onoliko koliko bi trebalo, uglavnom zato što čitam mnogo toga vezanog za moj posao, zbog čega se čitanje ponekad ne nađe na spisku onoga što me opušta.

Na koji je način brak promenio tvoje prioritete u smislu posla i porodice?


SUMRAK: PRASKOZORJE

Pojavio se i zvanični saundtrek četvrtog dela Sumrak sage, Praskozorje (Breaking Dawn), koji, na razočaranje fanova, ne sadrži ni jednu numeru od bendova Florence + the Machine i Muse, koje svi rado povezujemo s ovom filmskom sagom. Saundtrek ima petnaest numera za koje možemo samo da naslutimo da će idealno „leći“ uz očekivani zaplet ovog dela. Kao i dosad, Sumrak saundtrek nas upoznaje s manje poznatim indie rock izvođačima kao što su Angus and Julia Stone, Noisettes, kao i romantičniju remiksverziju dobro poznate pesme, „Flightless Bird American Mouth“, benda Iron and wine. Ovog puta je u album, na opšte iznenađenje, ubačeno malo pop-ritma, angažovanjem trenutno vrlo popularnog izvođača Bruna Marsa s numerom „It will rain“.

Piše: Mila Dimitrijević

FLORENCE + THE MACHINE Govoreći o svojoj muzici, Florens Velč kaže: „Želim da moja muzika zvuči kao da skačete sa drveta ili visoke zgrade,

ili kao da vas preplavljuje okean pa ne možete da dišete“, opisuje svoju muziku kao magiju koja podiže slušaoce i baca ih u novu dimenziju uzbuđenja. Bend Florence + the Machine povezujemo s brojnim saundtrekovima u poslednje dve godine, otkad i popularnost benda vrtoglavo raste. Fleksibilan zvuk ovog benda upečatljivo se izdvaja u jednom od delova filmskog serijala Twilight saga (Sumrak saga). Ovaj indie rok bend pleni svojim živim, punim zvukom uz fantastičan vokal Florens Velč i tako se idealno uklapa u severnoamerički ambijent vampirske sage. Brojni fanovi Sumrak sage oduševljeno su prihvatili ovaj bend kvalitetnog zvuka i tako doprineli nastanku čitave pomame njim na američkom kontinentu, planetarnoj popularnosti Florens Velč i njenog nesvakidašnjeg stajlinga, ali i doveli u žižu javnosti već postojeći album ovog benda, koji je izašao 2009. pod nazivom Lungs. Nakon saradnje Florence + the Machine na saundtreku trećeg dela serijala – Pomračenje (Eclipse) – sledila su brojna pojavljivanja singlova ovog benda na saundtrekovima popularnih serija kao što su Vampirski dnevnici (The Vampire Diaries), Tračara (Gossip Girl), 90210, Glee, Grejeva anatomija (Gray’s Anatomy), filmu Seks i grad (Sex & City)i brojne britanske serije. 31. oktobra izašao je nestrpljivo očekivani drugi po redu album Florence + the Machine, pod nazivom Ceremonials, koji su fanovi s oduševljem prihvatili, pa je sasvim opravdano njegovo prvo mesto na britanskoj top listi sa 90000 prodatih primeraka u prvoj nedelji po objavljivanju.

32

serijeplus.com

NAŠ PREDLOG: TOP 10 NUMERA SA SAUNDTREKA SUMRAK SAGE

1. Blue Foundation: Eyes on Fire (2008. Sumrak) 2. Muse: Supermassive Black Hole (2008. Sumrak) 3. Sia: My Love (2010. Pomračenje) 4. Florence + the Machine: Heavy in Your Arms (2010. Pomračenje) 5. Death Cab For Cutie: Meet Me on the Equinox (2009. Mlad mesec) 6. Robert Patinson: Never Think (2008. Sumrak) 7. Iron and wine: Flithless Bird, American Mouth (2008. Sumrak) 8. Noisettes: Sister Rosetta (2011. Praskozorje) 9. Bon Iver & St. Vincent: Roslyn (2009. Mlad mesec ) 10. Anya Marina: Satelite heart (2009. Mlad mesec)


NAŠ TV IZBOR Vredi p o

gledati :

Telo ka Stargat o dokaz / Fox Vampir e SG-1 / T V H Crime Ljudi s ski dnevnici / appy Šta ne n menhet na / BPrva Američ ositi / T LC 92 Mister ka horor prič a Prava kije Hejvena / / Fox Life S Prljavi rv IV / HBO ciFi , seksi n ov a c / HRT 1


NEČUJNO

Pozorište u kući

Kad lišće pada

Mladi vukodlak

Telo kao dokaz

Tuđe slađe

BandiNI 09:45

Sestra Hotorn

VAMPIRSKI DNEVNICI

Pripravnice

Žene s Dedinja

Nezaboravna

Tajna starog mosta

MarinciizLosAnđelesa

19:10 01:00

18:20 09:20 i 13:20

Šark

Frikovi

14:10 10:10 i 03:15

Zločinačke namere

KOROV

NCIS

10:55 07:50

16:30

21:40

18:35

15:10 i 15:05 (petak)

18:00

Farskejp

12:00

Ljudi sa Menhetna

23:55

Doušnici

18:35

(ponedeljak-četvrtak) 01:00

Dva i po muškarca

14:00 23:00 i 01:50

Kraljica juga

13:00 i 12:30 (petak)

Nepobedivo srce

18:00

Mala nevesta

20:05 i 04:49 15:55

Cvat lipe na Balkanu

16:45

Sestre

16:00

18:30

14:00 i 13:15 (petak)

Noć u junu

serijeplus.com

Internat

Nasleđe jedne dame

19:40

Istražitelji Iz Majamija

Tajna ljubav

34

(utorak) 22:00

19:00

19:10

02:30

20:05 04:48

17:00

(ponedeljak) 22:00

23:20

STAR GATE SG-2

Porodica Serano

SEDAM ŽIVOTA

(ponedeljak) 21:00

14:00

2112 noć

The Office

(sreda) 21:00

Bez traga

20:00

(ponedeljak) 00:10

00:10

Distrikt

18:20 09:20 i 13:20

17:30 17:30 07:50 i 13:20 00:10 i 01:00 07:00

Brojevi

20:00 21:30

01:30 i 23:30 (petak)

20:00

Prijatelji

19:15

Reci da haljini

11:00 i 11:30 09:30

Nisam znala da sam trudna 22:00 10:30

Šta ne nositi 14:30

12:00

Mali par

(utorak) 20:00 i 20:30

Cake boss

(utorak) 13:00 i (nedelja) 13:30

(ponedeljak) 08:00 i 08:30


Sestra Džeki

Dirty soap

Prava krv IV

Američka horor priča

Kendra

Obdaren III

Pretty wild

Dosadno na smrt III

The spin crowd

Tron- Legat

Khloe and Lamar

Vol Strit Novac nikad ne spava

(sreda) 22:00

Škola za parove Srećni završeci Seks i grad

(subota) 22:00

(utorak-petak) 20:55

The dance scene

Da, draga

(petak) 21:00

(subota) 22:00

Ljubav, vera, nada 20:00

Biti čovek

Dolina vukova

Legenda o tragaču

Izgubljeni

Bafi ubica vampira

Ludo srce

Futurama

Gorki život

(ponedeljak-četvrtak) 21:50

(sreda) 22:00

(četvrtak) 21:00

(ponedeljak-četvrtak) 16:00

(utorak) 21:50

(27. novembar 2011.) 20:05

(subota) 17:00

(četvrtak) 22:00

(ponedeljak-četvrtak) 16:00

(petkom) 20:05

(subota) 20:00

(ponedeljak) 22:00

(sreda) 21:00

(petak) 20:30

(nedelja) 22:00

(ponedeljak) 23:25

Misterije Hejvena

(petak) 21:00

(nedelja) 21:00

13:00

(4. decembar 2011.) 20:05

Prosvetljena

(16. decembar, petkom) 20:05

Moje tri sestre

16:05 00:00 i 11:00

Bitange i princeze 21:25 21:00 i 22:30 14:30

U raljama života (ponedeljak) 20:30

09:00

Skladište 24

(ponedeljak) 21:00

PE! 28.11.

Prljavi, seksi novac 21:00

Monk

02:00

Na rubu znanosti

01:00

serijeplus.com

35


Once Upon A Time

Dok smo prethodnih par godina bili svedoci preporoda vampira u svim mogućim medijima, uključujući i serije, ova sezona biće obeležena svojevrsnim povratkom u detinjstvo i omiljenu dečju literaturu – bajke. Iako su iz kanadskog dela severnomaeričkog kontinenta do nas već stizali nagoveštaji novog fantastičnog podžanra (Lost Girl), ipak je američka produkcija ona koja će ovaj trend, kao i sve ostale, predstaviti najširem krugu konzumenata. Nova serija mreže ABC Once Upon A Time, iliti, prevedeno na srpski – Bilo jednom, samo je jedno od nekoliko ostvarenja koja za osnovu imaju preplitanje bajki sa savremenim svetom i doživljaje poznatih likova u savremenim okolnostima. Priča se odvija u dva toka: jedan je usredsređen na Emu Svon koja stiže u gradić Storibruk verujući da je došla kako bi suviše maštovitom dečaku pomogla da se izbori sa stvarnošću. Sa dečakovom usvojenom majkom vrlo brzo stupa u otvoreno suparnički odnos, što nije čudno s obzirom na to da je ova zapravo Zla kraljica koja je kaznila Snežanu i Princa proteravši ih u surovi i ružni svet 21.veka. Emina prava, mada nevoljna, misija jeste da pomogne žiteljima Storibruka, koji su nesvesni svog porekla, da ga se sete i oslobode se kletve. Druga priča odvija se u svetu Snežane i sedam patuljaka, i rasvetljava manje poznate odnose među likovima. Očigledno je da su trud i novac uloženi u svaki detalj snimanja, s naglaskom na vizuelnom delu, počev od prelepih lokacija, pa do izbora glumaca. Najpoznatije ime je Robert Karlajl, kome je već prešlo u naviku da glumi šarmantne zloće koje volimo da mrzimo. Ovde je u ulozi Rampelstiltskina, ozloglašenog u anglosaksonskoj tradiciji, iako njegova pakost zasad ostaje samo nagoveštena i možda čak pogrešno protumačena. Od mlađih i lepših lica tu su Ginifer Gudvin, koja glumi Snežanu, i Dženifer Morison koja se našla u ulozi Eme Svon. Uprkos tome što se radnja ne udaljava mnogo od svog izvora, ili možda upravo zbog toga, Once Upon A Time uspešno kombinuje izmišljeno i stvarno jednoj modernoj mračnoj fantaziji koja obećava dobru zabavu svoj (ne)odrasloj deci.

Grimm

Druga serija bajkovite tematike, čije je emitovanje u Americi počelo krajem oktobra na kanalu NBC, ne uspeva da dostigne isti nivo. Grimm, osmišljen kao detektivska misterija s elementima fantastike, najviše podseća na popularnu Bafi, ubicu vampira (Buffy, the Vampire Slayer), što mu baš i ne ide u prilog. Likovi su podjednako jednodimenzionalni, specijalni efekti su ono što pokreće radnju, a sama priča ne otkriva preteranu složenost osim na nivou pojednačnih epizoda. Serija počinje otkrićem glavnog junaka – inače, gle čuda, detektiva – da su članovi njegove porodice generacijama služili kao zaštitnici čovečanstva od natprirodnih bića koja nastanjuju naš svet. Ova bića opisana su u bajkama, a zaštitnici su poznati pod imenom koje uteruje strah u kosti zlikovcima – Grim. Desetinama puta odgledan mehanizam ni ovde ne zakazuje, sve je tu: usamljeni borac protiv zla koji mora da otkrije svoju sudbinu i izađe na kraj sa svojim nasleđem, prikriveni i moćni neprijatelj čijeg postojanja naš junak još nije svestan, brojna čudovišta s kojima se iz epizode u epizodu suočava uz malu pomoć neočekivanog prijatelja – „izlečenog“ velikog zlog vuka koji je u stalnom sukobu sa svojom prirodom. Ovaj slučajni pomagač, uz svu krvoločnost koja mu se povremeno omakne (u službi dobra, naravno), pruža, ako ne baš komičan, a ono makar polusmešan otklon od detektivskog zapleta. I upravo to je ono najbolje što se može reći za Grimm – ne uspeva da impresionira gledaoca inteligentnom postavkom, ali ipak ima izvesnog šarma u pojedinostima.

Piše: Danica Minić

36

Vampirski dnevnici (The Vampire Diaries)

Ako poznajete apetit prosečnog TV gledaoca, onda znate i kakvo „jelo“ da mu servirate. Ukoliko u pravom trenutku smućkate dobru storiju s poslednjih godina aktuelnom vampirskom tematikom, začinite je specijalnim efektima i zasladite zgodnom glumačkom ekipom – dobićete „jelo“ zvano Vampirski dnevnici (The Vampire Diaries), koje ćete odmah servirati kao guilty pleasure. Na prvo gledanje, serija nudi nešto već viđeno – smrtnica se zaljubljuje u vampira. Stvar se komplikuje kad se pojavi još jedan vampir, šarmatan ali zao, koji takođe privlači pažnju smrtnice. Potom se ispostavi da ona gaji dublja osećanja prema obojici. A oni su, pri tom, braća. Reakcija na ovo – klasična TV sapunica s elementima horora namenjena tinejdžerima. Međutim, Vampirski dnevnici su put do srca publike utrli već posle nekoliko prvih epizoda. Producentima je trebalo malo vremena da uvere publiku da je ovo malo drugačija vampirska priča. Drugačija od Sumraka (Twilight) i Prave krvi (True Blood), ova priča je počela da izaziva OMG efekat gotovo posle svake druge scene. Serija ima odličnu glumačku ekipu, koju predvodi mlada Nina Dobrev u dvostrukoj ulozi – smrtnice Elene i vampirice Ketrin. Sve pohvale lepoj Bugarki za dvostruku rolu – nevinašceta i zavodljive, proračunate vampirice. Devojke se prepiru oko toga ko je bolji – Pol Vesli u ulozi Stefana ili Ijan Somerholder u ulozi zlog brata Dejmona. Jedno je sigurno – uloge kao da su pisane za ove glumce. Svako od njih dao je lični pečat liku i učinio ga izuzetno popularnim kod fanova. Ipak, ko može odoleti kristalnoplavim Dejmonovim očima ili Stefanovom dobrom srcu? Producenti Džuli Plek i Kevin Vilijamson nisu pogrešili ni u izboru sporednih glumaca. Nabildovani Majkl Trevino u ulozi Tajlera pokazao je da ima mnogo više u glavi nego u bicepsima, detinjasti Stiven Mekvin u ulozi Eleninog mlađeg brata Džeremija, tamnoputa Ket Grejam u ulozi veštice Boni, kao i prelepa barbi-vampirica Kerolajn koju glumi simpatična Kendis Akola. Čak su i gostujuće uloge bile izuzetno zapažene. Vampirica Leksi je, na insistiranje publike, često gostovala u flešbekovima i važi za jednog od najomiljenijih likova. Ono čime The CW mreža, na kojoj se TVD već treću sezonu uspešno prikazuje, može da se pohvali u odnosu na konkurenciju jesu fanovi. Pošto kritika baš i nije naklonjena serijama koje proizvodi The CW, sve nagrade koje je serija osvojila potekle su upravo od brojnih fanova širom sveta. Armija obožavalaca ove vampirske sage žestokim kritikama kroji priču prema sopstvenim afinitetima. Ono što svakako smeta iole realnijem gledaocu jesu idealna šminka i frizura u svakom trenutku. Da li ustaju ili ležu, da li su u akciji ili ne – to nije važno. Hajde da ostanemo malo prirodni i da se budimo kao sav normalan svet – bez šminke i nameštene frizure. Vampiri sami po sebi treba da budu gadni, ali se kroz ovu seriju taj element smanjuje na minimum. U opisu serije stoji da je ovo priča koja bi najviše trebalo da zanima tinejdžere. Stoga je kritika usmerena na manjak bavljenja tinejdžerskim a samim tim i školskim problemima. Često se zaboravi da oni uopšte idu u školu. Mnogo je efektnije čitavu vampirsku priču povezati sa stvarnim životnim problemima, jer će time i serija biti bliža gledaocima. Izbor muzičke podloge za upečatljive scene je odličan. Neke pesme su posle pojavljivanja u seriji postale veoma popularne. Cosmic Love (Florence and the Machine), A drop in the Ocean (Ron Pope) samo su neke od njih. Uz sve mane i vrline, serija Vampirski dnevnici je istinsko „grešno zadovoljstvo“, i to s debelim razlogom. Kad jednom počnete da je „konzumirate“, poriv za „svežom krvi“ ne može da prestane.

Piše: Lazar Kovačević

Pratite nas na facebook.com/serijeplus ili svojim telefonom skenirajte ovaj QR kod

serijeplus.com


GODINE PROLAZE – TRAG UGRIZA OSTAJE

www.carobnaknjiga.com Prva 3 čitaoca koji pošalju mejl na adresu pokloni@serijeplus.com sa naslovom VREMEPLOV i svojim podacima u tekstu mejla, na poklon dobijaju po komplet Vampirskih hronika En Rajs.

INTERVJU S VAMPIROM Od premijere prvog dela poslednjeg nastavka posve bizarnog sociološkog fenomena zvanog Sumrak saga (The Twilight Saga) deli nas svega koji dan. U to ime, nema boljeg trenutka za podsećanje na rane devedesete, poznate i kao „druga renesansa filmova o vampirima“, na čelu s prvom natprirodnom dramom iz serijala Vampirske hronike (The Vampire Chronicles). Pretočeno u film, još jedno čedo iz kreativnog opusa En Rajs, Intervju sa vampirom (Interview with a Vampire), preko noći je zaposelo planetu – ali ne zahvaljujući količini naoštrenih očnjaka, mermernobele kože i potoka krvi. S izuzetnim kvartetom najtraženijih glumaca devedesetih, Intervju se pretvorio u epopeju o ljubavi, izdaji, usamljenosti i neutoljenoj gladi. Za razliku od većine svojih prethodnika, sa delimičnim izuzetkom Kopolinog Drakule (Dracula) iz 1992. godine, ova vampirska saga ogolela je pred gledaocima duboku intimu natprirodnog bića, zauvek izmenivši prvobitnu predstavu o jezivim krvopijama koje vrebaju iz tame. Nešto više od tri veka duga potraga za smislom ne samo života već i večnosti silno je ustalasala srca širom planete. Luijeva priča trgla nas je iz učmalosti iz jednostavnog razloga – u njegovoj priči otelotvorene su

Piše: Borivoje Naumovski

38

serijeplus.com

najskrivenije čežnje iz našeg svakodnevnog života, ali i tipičan strah od prolaznosti. Očaranost svih redovnih uživalaca horora vampirskom mitologijom konačno je dobila novi ugao i potanko se pozabavila celokupnim setom mogućnosti koje se za nju vezuju. Besmrtnost, nadmoć, zavodljivost, snaga, svi aspekti borbe da jednog dana ostavimo neizbrisivi trag, imaju i svoju cenu. Poput Dorijana Greja, devijantnost protagonista filma je koliko uzbuđujuća toliko i tragična. Kroz lepezu likova koji na ekranu ostvaruju sve naše mračne fantazije, shvatamo neminovnost usamljenosti, koja je u Intervjuu sa vampirom jedina izvesnost večne mladosti. I jedini razlog psihičkog razdora koji vodi ka uništenju. Ljubav i mržnja, pečat svake kvalitetne filmske romanse, ne izostaju ni u ovom ostvarenju, i usuđujem se reći da su odvedeni korak dalje. Kako mrzeti nekoga ko nam je podario večnost, a kako voleti čudovišnost u koju se ta večnost pretvara? Izopačeni odnosi „porodice“ vampira ogledaju se kroz scene u kojima večno dete, Klaudija, ostvaruje klasičnu čežnju mlade dame osamnaestog veka – bekstvo od roditelja (ubistvo Lestata) sa svojom nemogućom ljubavi (Luijem). Zahvaljujući ovom


izuzetnom obrtu ustaljenog recepta za ljubavnu dramu, priča se seli iz postkolonijalne Amerike u srce razvrata i dekadencije – Pariz, kako bi nas autori uveli u avangardnu verziju priče o moći i vladavini. Arman, poštovani kralj malog kovena koji se krije iza slike o vampirskom pozorištu, nije u stanju da utoli svoju najveću glad – glad za društvom. Nikad sam, večno usamljen. Autori filma dali su snažan akcenat tom osećanju usamljenosti, u kojem je ovaploćen mnogo veći razlog za strah od glogovih kolaca, sunčeve svetlosti ili svete vodice, svih uobičajenih oružja za borbu protiv vampira. Druga renesansa uputila nas je u one pojedinosti života natprirodnih bića koje su ih danas učinile podložnim ljudskosti, približivši nam razne mogućnosti da se poistovetimo s njima. Stoga i nije iznenađenje da se, ukorak s razvojem moderne kulture mračnijih supkultura, relativno brzo pojavio i ne toliko kvalitetan ali pomena vredan nastavak hronike, Kraljica prokletih (Queen of the Damned). Vraćajući se korak unazad, nakon saživljavanja s likovima koji nose više ljudskog nego demonskog, ponovo smo gurnuti u instinktivno preživljavanje. Sama činjenica da je dijapazon likova drastično modernizovan, učinila je ovaj film klasičnijim

vampirskim hororom dvadesetog veka i jednim od centara inspiracije već pomenutih supkultura, za razliku od svog prethodnika koji se svima nama obraća na mnogo dubljem emotivnom nivou. Što se tiče kultnog statusa filma Intervju sa vampirom, više je nego srećna okolnost to što je snimljen u prvoj polovini devedesetih, jer kako roman obiluje romansiranom homoerotikom, sumnjam da bi u današnjoj produkciji film zadržao samo nagoveštaj romantičnih osećanja između istopolnih likova. Umesto toga, verujem da bi aktuelna režija išla prema nešto eksplicitnijem prikazu, propustivši, za ljubav šok-efekta, priliku da višemilionskom auditorijumu predstavi jednu izuzetnu priču. I sami autori objasnili su ublažavanje živopisnih scena uvoda u Vampirskim hronikama strahom da bi se srž priče utopila u bespoštednoj kritici istopolne ljubavi devedesetih godina. Blaga razvodnjenost filma u odnosu na roman En Rajs ogleda se i u činjenici da je ukupan broj žrtava u filmu svega dvadeset i šest. Prilično slab rezultat da bi se film klasifikovao kao horor, zar ne? Međutim, Intervju sa vampirom nikad i nije imao tendenciju da postane horor.

serijeplus.com

39


GORAN SKROBONJA: SERIJE KOJE VOLIM

FAMILY GUY Stoji tako Bog za šankom, sve sa dugom belom kosom i bradom, u beloj odori i sandalama, i muva ribu.

Ona ne može da pripali cigaretu i pita Boga ima li vatre. Naravno, on pucne prstima iz kojih izleti munja i pripali joj. „Vidiš“, kaže, mrdajući razmetljivo prstima, „imam čarobne prste.“ Tad mu se iz tih čarobnih prstiju omakne nova munja koja siroticu sprži na licu mesta. „Isuse!“, usklikne Bog, na šta se kraj šanka pojavi – Isus. „Šta je bilo?“, pita Sin Oca. „Tutanj odavde!“, veli Bog i njih dvojica zdime iz kafane ostavivši za sobom zadimljenu hrpicu pepela. Šokirani ste i preneraženi bezobraznim gaženjem po hrišćanskoj tradiciji (premda vam istovremeno dođe da puknete od smeha)? Ili ste besni zbog toga što se neko usudio da na televiziji prikaže kako još postoje oni koji bi da pripale cigaretu na javnom mestu? Kako god bilo, posredi je tek jedan od bezbroj bisera iz američke animirane TV serije Family Guy (možda bi na srpski to najbolje bilo prevesti kao – Glava porodice). Inače sam notorni obožavalac TV serija, pogotovo animiranih (jedno vreme sam – u dubokoj VHS praistoriji – čak imao i video klub koji se zvao „Homer“ i u kojem su zainteresovani mogli da nađu najnovije epizode najpopularnijih angloameričkih sitkoma). Prijateljima sam se penjao na glavu sa Simpsonovima (The Simpsons) mnogo pre no što su redovno krenuli na Pinku, nastavio da ih smaram Futuramom (tad su već znali za caku pa su me preduhitrili sa Saut Parkom (South Park)), da bi se sve to nastavilo upravo serijom Family Guy. Prve epizode ove tvorevine čoveka koji se zove Set Mekfarlan pogledao sam na DVD izdanju pre nekih sedam-osam godina i momentalno se upecao.

KAKO JE SVE POČELO

Mekfarlan je seriju Family Guy smislio 1995. godine, dok je studirao animaciju. Na koledžu je kao diplomski rad snimio film pod nazivom The Life of Larry, koji je njegov profesor poslao studiju HanaBarbera, a studio je potom zaposlio Mekfarlana. Sledeće godine snimio je nastavak pod naslovom Larry and Steve, u kojem su glavne uloge imali sredovečni lik po imenu Leri i pas intelektualac Stiv. Ovaj kratki animirani film emitovan je 1997, na mreži Cartoon Network. Leri i Stiv će postati osnova za likove Pitera i Brajana u seriji Family Guy. Ljudi iz Foksa odgledali su kratke crtaće o Leriju i ugovorili sa Mekfarlanom seriju s

40

serijeplus.com

nazivom Family Guy i, dok je on radio na tome, likovi Lerija i njegovog psa Stiva polako su se razvili u Pitera i Brajana Grifina. Mekfarlan je rekao da je glavna razlika bila u tome što se „...Life of Larry prikazivao uglavnom u mom studenjaku, dok se Family Guy prikazivao posle Superboula.“ Posle pilot-epizode, serija je dobila zeleno svetlo, a Mekfarlan je inspiraciju crpeo iz nekoliko sitkoma poput Simpsonovih ili All in the Family. Family Guy je imao zvaničnu premijeru posle Foksovog prenosa XXXIII Superboula, 31. januara 1999, epizodom „Death Has a Shadow“ („Smrt ima senku“). Serija je debitovala sa 22 miliona gledalaca i smesta izazvala kontroverzu zbog sadržine namenjene odraslima. Kada se 11. aprila 1999. vratila u program, serija je imala pristojan rejting u Foksovom terminu u 20.30 nedeljom, između Simpsonovih i Dosjea Iks (The X Files). Na kraju prve sezone, bila je na 33. mestu po Nilsenovom rangiranju, sa 12,8 miliona domaćinstava koja su je pratila. Druga sezona serije je u novom terminu, četvrtkom u 21.00, krenula 23. septembra 1999, u vreme kada se na NBC prikazivao Frejžer (Frasier), tako da je gledanost strmoglavo pala. Potom je Foks isključio seriju Family Guy iz stalnog rasporeda mreže i počeo da je emituje neredovno. Na kraju druge sezone, Foks je objavio da je serija otkazana, ali je u poslednji čas promenio stav i 24. jula 2000. najavio da će naručiti i treću sezonu od 13 dodatnih epizoda. Family Guy se vratio u etar 8. novembra 2001, ponovo u nezgodnom terminu, četvrtkom uveče u 20.00, u direktnoj konkurenciji sa Servajverom (Survivor) i Prijateljima (Friends). Tokom druge i treće sezone, Foks je često menjao termine prikazivanja, gotovo bez ikakve najave, zbog čega je trpeo rejting serije. Konačno, sredinom 2002, mreža je objavila da je serija i zvanično ukinuta.

KULTNI STATUS, USPEH I OBNAVLJANJE

Prava na prikazivanje serije Foks je prepustio mreži Cartoon Network, praktično besplatno. Family Guy se reprizno pojavio 20. aprila 2003, u bloku crtaća za odrasle, i smesta postigao vrhunski rejting, dominirajući u kasnim terminima nad konkurencijom, sa gledanošću uvećanom za 239 procenata. Kompletna prva i druga sezona objavljene su u DVD izdanju iste nedelje kad je počelo reprizno prikazivanje, a serija je postala kultni fenomen, pošto je za samo mesec dana prodato preko 400000

primeraka. DVD komplet dostigao je prodaju od 2,2 miliona, postavši tako najprodavaniji TV DVD 2003. godine i drugi najprodavaniji televizijski DVD svih vremena. I treća sezona je na DVD-ju prodata u više od milion primeraka. Sve je ovo ponovo podstaklo interesovanje Foksa, koji je 20. maja 2004. naručio novih 35 epizoda Family Guya, tako da je ovo postala prva serija koja je obnovljena zahvaljujući prodaji na DVD-ju. Prva emitovana epizoda obnovljene serije imala je 11,85 miliona gledalaca. Ostalo je, što se kaže, istorija.

LIKOVI

Serija se vrti oko pustolovina porodice Pitera Grifina, radnika irsko-katoličkog porekla s naglaskom karakterističnim za Roud Ajlend i istočni Masačusets. Njegova žena Lois je domaćica i učiteljica klavira koja, kao pripadnica porodice Pjuteršmit iz visokog društva, ima izraziti novoengleski naglasak. Piter i Lois imaju troje dece: Meg, kćerku tinejdžerku, nespretnu i neprilagođenu u školi, predmet neprestane sprdnje ili ignorisanja od ostalih članova porodice; Krisa, sina tinejdžera, debelog, neinteligentog, koji je u mnogočemu mlađa verzija svog oca; i Stjuija, dijaboličnu bebu nejasne seksualne orijentacije koja se ponaša kao odrasli i tečno govori londonskim naglaskom, koristeći stereotipne fraze filmskih zlikovaca. S porodicom živi i pas Brajan, koji voli da pije martini i učestvuje u ljudskim razgovorima, premda se svi i dalje prema njemu ophode kao prema kućnom ljubimcu. Pored porodice Grifin, učestalo se pojavljuju mnogi drugi likovi. Među njima su i komšije: seksom opsednuti pilot i neženja Glen Kvegmajer, Klivlend Braun i njegova žena Loreta, paralizovani policajac Džo Svonson, njegova žena Boni i njihova kćerka Suzi; neurotični jevrejski apotekar Mort Goldman, njegova žena Mjuriel i njihov nesnosni šmokljan od sina Nil; najzad, tu je i ostareli Herbert, seksualni predator koji progoni adolescente. TV spikeri Tom Taker i Dajen Simons, novinarka Azijatkinja Triša Takanava i meteorolog Oli Vilijams takođe se često pojavljuju, dok glumci Adam Vest i Džejms Vuds gostuju glumeći sami sebe.

MESTO RADNJE

Dogodovštine Pitera Grifina i njegove ekipe zbivaju se uglavnom u Kohogu, izmišljenom gradu na Roud Ajlendu. Mekfarlan je kao student živeo u Providensu, i u seriji se pojavljuju mesta koja upadljivo liče na stvarne krajeve Roud Ajlenda. U intervjuu koji je jed-


nom prilikom dao, Mekfarlan je naveo kako je Kohog zamislio na osnovu tamošnjeg grada Kranstona.

HUMOR

Family Guy naglašeno koristi gegove koji komentarišu tekuće događaje ili savremene kulturne ikone. Prve epizode svoje komične situacije u velikoj meri zasnivaju na Stjuijevom kompleksu „super-zlikovca“, iskazanom kroz neprestano smišljanje planova za ovladavanje svetom, njegove zle eksperimente, izume kojima želi da se reši onih koje ne voli i konstantne pokušaje majkoubistva. Kako je serija odmicala, scenaristi i Mekfarlan su se saglasili da je to već počelo da biva pomalo dosadno, pa su Stjuija počeli da prikazuju drugačije. Family Guy se često sprda na sopstveni račun, a najčešću formu humora obrazuju vicevi na račun mreže Foks (videti kraj ovog teksta) i prilike kad se likovi obraćaju publici.

GLASOVI

Ono što izuzetno doprinosi uspehu svake animirane serije ili filma jesu glasovi koje likovima pozajmljuju glumci. Teško da bi iko ikad saznao za ime Dena Kastelanete da nije planetarne popularnosti Homera Simpsona. U seriji Family Guy, Set Mekfarlan daje glas trojici glavnih likova: Piteru, Brajanu i Stjuiju. Sam je odabrao i kakvi će biti: Piterov glas nastao je na osnovu glasa radnika obezbeđenja s njegovog fakulteta, Stjuijev se zasniva na glasu engleskog glumca Reksa Harisona, dok za glas psa Brajana Mekfarlan koristi svoj uobičajeni način govora. U njegovom tumačenju su i drugi česti likovi u seriji, pogotovo Kvegmajer, Tom Taker i Loisin otac Karter Pjuteršmit. Većinu ženskih glasova radi glumica Aleks Borštajn, dok se od poznatijih imena u seriji pojavjuju još Set Grin (Kris) i Mila Kunis (Meg). Valja pomenuti i Patrika Vorbartona (Džo Svanson), poznatog našoj publici iz sitkoma Škola za parove (Rules of Engagement) koji se emituje na kanalu Foks lajf.

USPEH

Family Guy je požnjeo veliki uspeh kod kritike, koja ga je nazivala „gadnim ali izuzetno smešnim crtaćem“, „serijom s neverovatno satiričnom porodicom“, „remek-delom punim popularne kulture“ toliko pametnim da „od toga zastaje dah“. Jedan kritičar je seriju sumirao rečima: „Bezobrazna, gruba i izvanredno politički nekorektna.“ Pored Amerike, Family Guy je našao izuzetno

topao prijem i u Velikoj Britaniji gde redovno privlači između 700000 i milion gledalaca. Zahvaljujući svemu tome, ovaj sitkom je osvojio i sijaset uglednih profesionalnih nagrada.

KRITIKE

Zbog beskompromisnog sprdanja sa bezbrojnim tabuima, serija Family Guy je u Americi bila podvrgnuta žestokim kritikama. Jedan od najupečatljivijih slučajeva odnosi se na sekvencu „Imaš sidu“, u kojoj kvartet iz berbernice pacijentu u bolnici pesmom saopštava da je HIV-pozitivan. Ova sekvenca je nagnala više organizacija za pružanje podrške obolelima od side da grmnu protiv autora i producenata serije, ispunjene moralnim gnevom pravednika. Stoga je pisac Frederik S. Lejn u svojoj knjizi Ratovi za pristojnost: Kampanja čišćenja američke kulture pomenuo Family Guy kao jedan od nekoliko TV sitkoma usmerenih na „mračniju stranu porodičnog života.“ Organizacija Parents Television Council, koja vodi računa o neprimerenim sadržajima na televiziji, već dugi niz godina vodi aktivnu kampanju protiv Foksa i serije Family Guy zbog seksa, golotinje, prostota i neukusa, premda niti jedna zvanična prijava i tužba ovih pristojnih moralnih džinova nije uspela da se održi pred američkim sudovima. Opet, epizode kao što je ona sa nazivom „Put u multiverzum“ – u kojoj se prikazuje srećno futurističko društvo lišeno hrišćanstva, u čijoj se istoriji mračni srednji vek nikad nije dogodio – kao i „Sveto sranje“ koja navodno promoviše antikatoličanstvo, naveli su brojne kritičare da optuže Mekfarlana i Foks za stavove suprotstavljene veroispovestima (nije posredi samo hrišćanstvo – ima tu, navodno, i antijudaizma, a o epizodama u kojima se pojavljuju arapski teroristi i pripadnici islama ne treba ni trošiti reči, premda one, zanimljivo, kritičarima u Americi nimalo ne smetaju). Na tapetu Family Guy-a su i transvestiti, hendikepirani, određeni mediji, kao i druge animirane i igrane TV serije – sve u cilju zasmejavanja pučanstva. I premda se može priznati kako gegovi u Family Guy-u često podilaze lošem ukusu, opet to nije ništa novo niti nešto što, recimo, autori Saut Parka već nisu milion puta radili – ali bez prigovora kritičara. Za vreme svog govora na Harvardu održanog 7. juna 2006, Mekfarlan se osvrnuo na kritike autora SP-a Stouna i Parkera Stjuijevim glasom, napomenuvši kako „...digresije i flešbekovi u epizodama nemaju nikakve veze s pričom.

Oni su tu samo da bi bili ‘smešni’. To je plitkoumna zabava na čiji se nivo Saut Park nipošto ne spušta i ja im zbog toga od srca čestitam.” Na koju god stranu da se svrstate, jedno se ne može poreći: Family Guy zasmejava gledaoce širom sveta i istovremeno nagoni mnoge zvaničnike na drastične mere uključujući i zabranu prikazivanja (kao u Venecueli, gde je bila zabranjena epizoda u kojoj Stjui i Brajan promovišu legalizaciju marihuane); u današnje vreme, kada je teško kod prezasićene publike izazvati makar kakvu iskrenu reakciju, kontroverze i subverzivnost koje prate seriju Family Guy nesporno su izuzetno dostignuće.

GEG ZA KRAJ – META: FOKS

I tvorci Simpsonovih često su se u epizodama svoje serije šegačili na račun Foks televizije, zahvaljujući kojoj i dalje postoje, ali Mekfarlan i kompanija su – kao i u svemu drugom – otišli mnogo dalje. To najbolje ilustruje sekvenca izbačena iz epizode namenjene emitovanju, ali sačuvana za DVD verziju. U njoj Piter razgovara sa direktorom Foksovog studija, koji mu se izvinjava što mnogi zaposleni nisu tu, pošto slave Dan Martina Lutera Kinga. „Ali, zar on nije bio rođen u januaru?“ pita Piter zbunjeno. „Ovo je april.“ „Mi slavimo dan kada je ubijen“, odgovara mu kratko i jasno sagovornik. Konačno, ako bih u mnoštvu sjajnih i duhovitih epizoda koje su Mekfarlan i družina dosad napisali, nacrtali i emitovali, baš morao da se odlučim za onu koja mi je najmilija, onda neka to bude „Patriot Games“ („Patriotske igre“) u kojoj Piter dobija priliku da igra za šampione američkog fudbala, Nju Inglend Pejtriots – upravo za ekipu čiji sam i sâm navijač. Ono po čemu se ova epizoda izdvaja (pored urnebesnog straha zvezde Nju Inglenda, kvoterbeka Toma Brejdija, koga proganja voditelj Džej Leno), jeste muzička tačka u kojoj je iskorišćena numera „Shipoopi“ iz pozorišnog mjuzikla The Music Man (1957). Ovoj sekvenci može da parira jedino čuvena Piterova tuča sa džinovskim piletom – potražite i jednu i drugu na Ju-Tjubu – i sve će vam biti jasno. Na moju, kao i na sreću miliona obožavalaca širom sveta, Set Mekfarlan i Foks ne pokazuju nameru da prestanu s nerviranjem mediokriteta i moralnih gromada; Family Guy već odavno ima kultni status, ali spada u one retke TV proizvode kojima uspeva da takav status iz sezone u sezonu samo dodatno potvrđuju.

Set Vudberi Mekfarlan je rođen 26. oktobra 1973. i bavi se animacijom i pisanjem, komičar je, producent, glumac, pevač i režiser, i proslavljeni tvorac animiranih sitkom serija Family Guy, American Dad! i The Cleveland Show, u kojima daje glasove mnogim različitim likovima. Diplomirao je na Fakultetu za dizajn na Roud Ajlendu, gde je studirao animaciju. Radio je kao animator i scenarista na TV serijama u produkciji Hana-Barbere, među kojima su poznati Johnny Bravo, Cow and Chicken, Dexter’s Laboratory i I Am Weasel, pre nego što je započeo rad na sopstvenoj seriji Family Guy za mrežu 20th Century Fox. Za rad na ovoj seriji dobio je više nagrada, uključujući dve Primetime Emmy nagrade i nagradu Annie. U februaru 2011, kada je učestvovao u tok-šou emisiji Konana O’Brajena, Mekfarlan je objavio da će režirati svoj prvi celovečernji igrani film Ted, u kojem Mark Valberg glumi odraslog muškarca koji je u detinjstvu želeo da mu plišani meda oživi. U septembru ove godine, Mekfarlan je izdao svoj prvi album američkih standarda, Music Is Better Than Words, a ove jeseni navodno započinje s radom na novoj verziji Porodice Kremenko za mrežu Foks. Prva epizoda ove serije treba da se emituje 2013. godine.

serijeplus.com

41


prasko

SUMRAK SAGA

Biće krvi OVO JE POČETAK KRAJA ZA EDVARDA I BELU – A KRVOLIPTANJE JE ZAGARANTOVANO

Praskozorje (Breaking Dawn) jeste deo u kojem Sumrak saga (Twilight Saga) postaje više priča, pa... za odrasle. Ako još niste pročitali poslednji roman Stefani Majer, ne čitajte dalje ovaj članak. Ako pak jeste, onda znate da se Edvard i Bela u četvrtoj knjizi venčavaju i konačno prelaze na stvar, a Bela donosi na svet nemrtvo dete, izgubivši pritom toliko krvi da Edvard nema izbora do da je pretvori u vampira. Dakle, kako ubacite sve to u film i obezbedite da upozorenje o neprimerenosti sadržaja važi samo za mlađe od trinaest godina? „To nam je od prvog trenutka bila namera i, eto, uspeli smo“, kaže producent Vik Godfri. „Komisija pri Američkoj filmskoj asocijaciji, koja odlučuje o tome kako će neki film biti rangiran, mnogo je gadljivija kada je o seksu reč i to je bilo najteže postići,

44

serijeplus.com

ali porođaj i krvoliptanje i eksplicitna priroda načina na koji je rođena Renesme [novorođenče], to smo izveli baš onako kako smo želeli. Pokušali smo da stvarno snimamo porođaj iz Beline, opadajuće perspektive, tako da je sve vrlo grozničavo i neuredno, a opet, vidi se samo ono što ona sama može da vidi. Sve i da smo ciljali da film ne bude podoban za mlađe od sedamnaest godina, opet bismo sve isto uradili.“ Pored krvi do kolena, najveći povod za priče oko Praskozorja jeste odluka da se poslednja knjiga podeli na dva filma. Godfri kaže da je bilo veoma lako odrediti mesto podele. „Vrlo brzo vam postane jasno da se knjiga deli na dve oblasti; pre nego što je Bela postala vampir i posle toga. U prvom delu dobijate venčanje, medeni mesec, trudnoću, porođaj i njen preobražaj; u drugom ćete se zaista baviti Belom koja je konačno postala vampir.“ SLATKO MALO Premda Godfri nije sklon da suviše odaje o Drugom delu, spreman je da otkrije delić tajne o brzorastućem vampirskom detetu Renesme. „Ona rangira od animatronike do desetogodišnje glumice koju podmlađujemo kroz isti proces koji je primenjen u Bendžaminu Batonu. Posmatraćete kako njen lik ‘stari’ i od bebe postaje desetogodišnja devojčica.“

Film BESMRTNICI (Immortals) je tokom prvog vikenda prikazivanja samo u Americi zaradio preko 30 miliona dolara! Od 17. novembra, film se našao i na redovnim repertoarima bioskopa Kolosej, Cineplexx Srbija, Takvud, Roda, Dvorana Doma Sindikata, Arena (Novi Sad), Kraljevo, Cineplex Montenegro (Podgorica). U ODABRANIM BIOSKOPIMA FILM BESMRTNICI SE PRIKAZUJE I U 3D-u!


PUN KRUG Praskozorje: prvi deo služi kao neka vrsta propratne priče za prvi film. „Najzad možete da vidite ono što je Bela oduvek želela, da je Edvard pretvori u vampira“, kaže Godfri. „A on je stalno odbijao... i u sledeća dva filma posmatrali smo razvoj tog sukoba u njihovoj vezi. Sad se i to ostvaruje, i tu je samo još jedan konflikt koji moraju da prevaziđu, a to je konflikt ‘odrasle’ ljubavi. Mislim da je to ono što ga čini odličnim krajem prvog dela.“

ozorje

Džejkob Blek ide dalje?

BIL JE PRAVI ČOVEK ZA TO... S filmom poput Kinsija (Kinsey) u svojoj radnoj biografiji, Bil Kondon nije bio očigledan izbor za reditelja finalnih Sumrak filmova. Ali pošto je glavni trojac filma ovog puta morao da izađe na kraj s nekim problemima odraslih, Godfri kaže da je tragao za rediteljem više posvećenim glumcima. „Pravi je izazov posmatrati kako Robert, Kirsten i Tejlor slede svoje emocije, a Bil je vrlo sofisticiran ‘glumački’ reditelj, tako da je bio savršen izbor.“

Slike: www.tuck.rs

Priredila: Tanja Milosavljević

Tejlor Lautner, mišićavi vukodlak iz Sumraka, nakratko je napustio svet svetlucavih vampira za ljubav glavne uloge u akcionom filmu Abduction, koji je svoju svetsku premijeru imao 23. septembra ove godine. U filmu koji je režirao Džon Singlton (Four Brothers) i u kojem pored njega igraju još Lili Kolins, Sigorni Viver i Alfred Molina, Lautner glumi Nejtana Harpera, gimnazijalca koji se udružuje sa svojom školskom drugaricom i prvom komšinicom kako bi zajedničkim snagama napisali seminarski rad, ali u toku istraživanja otkrivaju da se na vebsajtu Nestala deca (Missing Children) nalazi fotografija njega kao deteta. Ovo otkriće dovodi do spoznaje da ljudi za koje je oduvek verovao da su mu roditelji (igraju ih Marija Belo i Džejson Ajzeks) zapravo nisu oni za koje se izdaju... Abduction označava prvu Lautnerovu glavnu ulogu posle angažmana u filmskom serijalu Sumrak, a ujedno je to i prvi film koji je proizvela njegova produkcijska kuća Kvik siks entertejnment. TUCK i SERIJE+ vam poklanjaju 10 x 2 karte za bioskopske projekcije filma SUMRAK: PRASKOZORJE! Deset najbržih čitalaca koji na adresu pokloni@serijeplus.com pošalju mejl sa naslovom SUMRAK KARTE i svojim podacima u sadržaju, biće obavešteni o načinu preuzimanja svoje dve karte za projekciju filma u Tuckwood bioskopu u Beogradu!

serijeplus.com

45


O! N E J O B SVEŽE O

DEKSTER DEKSTER (NI)JE VERNIK

6. SEZONA

Slike: SBB

Premda je ova serija srušila sve poznate pretpostavke o tome kolika može biti najveća gledanost nekog sadržaja kablovske televizije i postavila određene standarde koje je (i to tesno!) premašila tek serija Okružen mrtvima (The Walking Dead), ni Dekster nije imun na loše izbore scenarista, producenata i režisera. Tako je peta sezona, sad već davno iza onih koji seriju prate dinamikom publike u SAD, bila veoma razvučena, nedorečena, nemaštovita, mlaka… jednom rečju – izlišna. Ova sezona je stvorila parove među glavnim likovima, a samog Dekstera (previše brzo nakon Ritine smrti) ubacila u novu romansu, pokušavajući da na sve same pogrešne načine istakne osećajnu stranu heroja koga volimo upravo zato što je (samo naizgled) bezosećajan. Stručna kritika i gledaoci bili su veoma složni u mišljenju da Dekster ima problema, ovaj put ozbiljnijih od trauma iz detinjstva, a počelo je da se nagađa čak i o tome da li bi seriju, nakon pet izuzetno uspešnih i gledanih sezona, trebalo ugasiti dok je na vrhu. To se, ipak, nije dogodilo, jer krava muzara daje mleko sve dok ne ritne kofu, pa je ekipa koja se bavi ovom jedinstvenom TV serijom stavila prst na čelo i zapitala se kuda odvesti junaka koji je suviše skrenuo s dobro utabane staze. Zaključak je bio jednostavan – vratiti ga na početak te staze, kako bi ponovo prošao svim dobro poznatim putanjama. Tako je Dekster, u aktuelnoj šestoj sezoni ponovo usamljenik, s tajnama taman toliko mračnim da ne možemo a da ih ne volimo. Nema dece koja mu trče oko nogu, žene/devojke koja zvoca i brine, a čak ni suviše bliskih prijatelja koji bi zajedno s njim da se naslađuju nad crevima prekršilaca zakona. Tu je samo on, a mali Harison, bebica koja tek sriče prve reči, kao da već ima i sopstvene opasne tajne, tako da su sjajan tandem. Radnja je usmerena na konstantno preispitivanje Deksterove vere u sebe, ljude koji ga okružuju i višu instancu, bilo da je ona Bog, Alah, Buda ili prosto kosmička ravnoteža. Na kraju dana, uprkos svim pokušajima da ga uvere u suprotno, Dekster i dalje najviše veruje sebi i svom kodu, jedinom korisnom nasledstvu koje mu je otac ostavio. Zajedno s ekipom koja ga (vrlo uspešno) stvara već šest godina, pokušava da se pretvara kako se peta sezona nikad nije ni desila (u prvoj polovini aktuelne sezone ne pominje se nijednom rečju) i hrabro ruši rekorde gledanosti, koračajući savršeno osvetljenom stazom ka novom potpisivanju ugovora za produžetak serije kojem se svi nadamo.

Piše: Marin Milosavljević

46

serijeplus.com

Iako se radnja u seriji mahom odvija oko Majamija na Floridi, snimanje se uglavnom obavlja u Long Biču u Kaliforniji, a unutrašnje scene u studiju Sunset-Gower. Sekundarne ekipe na Floridi snimaju dodatne scene, kako bi se dobilo na uverljivosti serije.


Kad mi je pre par godina dugogodišnji prijatelj rekao da mu je jedan od omiljenih televizijskih likova serijski ubica, odbrusio sam mu da nije normalan.

Bio sam zatečen. Kako je moguće da mu je idol neki takav lik? Međutim, to je bilo pre nego što sam se navukao na Dekstera (Dexter), Šoutajmovu kriminalističku dramu o serijskom ubici koji koristi svoj posao kako bi ušao u trag sebi sličnima i eliminisao ih. Dekster Morgan (Majkl Hol), policijski forenzičar preko dana i predator preko noći, šokiraće vas i zgroziti svojim uvrnutim moralnim načelima. Uprkos svemu, uhvatićete sebe kako iz epizode u epizodu sve više navijate za njega. Danas sam i ja jedan od Deksterovih fanova i sa sve većim nestrpljenjem iščekujem novu epizodu, pitajući se čime će me serija opet iznenaditi. Uz svoju sestru Debru (Dženifer Karpenter), koja igra policijsku službenicu koja postaje detektiv, devojku Ritu (Džuli Benz) i mnoštvo kolega pred kojima pokušava da održi iluziju bezazlenog momka, Dekster upada u najuvrnutije moguće situacije. Imaćete prilike da vidite kako se trudi da bude dobar očuh i uzor, partner i brat, dok istovremeno upotpunjava svoju zbirku krvavih pločica svih zločinaca koje je likvidirao. Postoji mnogo detalja zbog kojih ćete ostati zgroženi i uvideti da glavni lik nije savršen. Međutim, priča koja prožima seriju ostaviće vas bez daha. U sijaset prilika poistovetićete se sa Deksterom, uprkos početnom neodobravanju metoda koje koristi. Nikad nećete uspeti da pogodite u kom smeru će se serija nastaviti. Upravo je to glavni adut ove mračne drame. Zadržaće vaše interesovanje do poslednjeg minuta i nateraće vas da se i sledeće nedelje vratite kako biste videli da li će glavni junak biti uhvaćen. Spomenuo sam reč „junak“; možda će nekima biti teško da progutaju tako nešto, pogotovo kad znaju da je reč o ubici. Ali, ovaj ubica to zaista i jeste. Na neki čudan način, Dekster oličava viteza osvetnika za svaku žrtvu koja je stradala od ruke njemu sličnih. Načini likvidacije, temeljitost planova i neočekivani obrti držaće vas prikovane za ekran do poslednje sekunde. Iako u mnogo scena imate prilike da upoznate Deksterovu čudovišnu stranu, to neće umanjiti vašu očaranost njegovim karakterom. Pogotovo kad shvatite pod kakvim je okolnostima rastao, odnosno da je od malih nogu vaspitavan da svoje ubilačke porive upotrebi na koristan način. Naime, Dekstera je otac, odnosno očuh, pronašao u lokvi krvi. Tokom godina uvideo je da je on drugačiji, ali ga je naučio da kontroliše svoju nasilnu prirodu i ispolji je samo prema onima koji to zaslužuju. Po mnogo čemu, Dekster podseća na Vika Mekija, glavnog protagonistu Prljave značke (The Shield). Uprkos svemu lošem što radi, i dalje ćete pronalaziti opravdanje za njega. Njegovi postupci deluju kao opravdana iako surova kazna za zločince. A glavni glumac podseća na neku iskrivljenu verziju modernog Robina Huda, s tim što svojim žrtvama ne oduzima zlatnike već život, a pravdu deli pridržavajući se sopstvene osobene logike. Takođe, većina gledalaca verovatno ne zna da je serija zasnovana na knjizi Mračni sanjar Dekster, Džefa Lindzija. Prva sezona uglavnom prati zaplet prve knjige, a i veći deo teksta koji glavni glumac izgovara izvučen je iz nje. U kasnijim sezonama to nije slučaj i primetna je razlika u odnosu na pisanu priču. Osim toga, ime Dekster na latinskom znači „desna ruka“ (pravde, u ovom slučaju), dok leva ruka ima suprotno značenje – zlo. To na pravi način ocrtava dvojnost i mračnu stranu Deksterovog karaktera. Nakon mnogo tumbanja priče tokom prethodnih sezona i velikog broja negativnih kritika koje je požnjela peta sezona ove kriminalističke drame, tvorci su se u novoj sezoni vratili njenim korenima i onome zbog čega je i postala jedinstvena. U svakom slučaju, Dekster je ubica koji će vam se uvući pod kožu, a složenost njegove ličnosti i jeste ono što ovoj seriji daje posebnu draž.

Tajni krug mlađanih veštica

Kad smo letos pogledali trejler za novu seriju The Secret Circle, zasnovanu na knjigama spisateljice L.Dž.Smit, obradovali smo se što žarište priče nije na vampirima, nego na vešticama i magiji. Još od serije Istvik (Eastwick), snimljene i ukinute 2008. godine, nismo imali TV seriju u kojoj veštice vode glavnu reč. Još kad znamo da istu potpisuju Kevin Vilijamson (Vampirski dnevnici – The Vampire Diaries) i Endru Miler (Smolvil – Smallville), očekivali smo uzbudljivu natprirodnu priču punu horor elemenata svojstvenih ovim autorima. Međutim, dobili smo premalo magije, a previše momenata poput ne-smem-da-sezaljubim-u-nju/njega i nama-nije-suđeno-da-budemo-zajedno. Autori su napravili solidnu uvodnu priču. Kesi Blejk ostaje bez majke Amali, koja gine u tragičnom požaru. Odlazi u gradić Čens Harbor, u kojem stanovnici znaju o Kesi više nego ona sama o sebi. Školski drugovi joj otkrivaju da su svi oni potomci moćnih veštica i da im je ona bila potrebna kako bi upotpunili novu generaciju Tajnog kruga... Odličnu glumačku ekipu predvodi simpatična Brit Robertson (Neočekivani život – Life Unexpected), a tu su još i Tomas Deker (Terminator: TSCC), Gejl Herold (Očajne domaćice – Desperate Housewives), Fibi Tonkin (H2O) i drugi. Zasad je u Americi prikazano devet epizoda, a nastavak sledi početkom 2012. Rejtinzi su solidni – oko dva miliona gledalaca po epizodi. Ipak, pošto se emituju odmah posle hit serije Vampirski dnevnici, valjalo bi da je gledanost veća. Ukoliko uporedimo sa serijom Čari (Charmed), TSC ima manje dobre replike, ali i napitaka i čini koje je teško izgovoriti, a kamoli zapamtiti. Ipak, posle devet prikazanih epizoda, serija postaje sve bolja. Priča se razvija i sve kockice se lagano slažu. Nije sjajna, ali, ukoliko imate vremena, zavirite u svet veštice Kesi. Gluma mlade Brit vas sigurno neće razočarati.

Piše: Lazar Kovačević

Piše: Nikola Velebit

Iako je bila uz Majkla u danima kada mu je bilo najteže (terapija kancera) Dženifer Karpenter je u decembru prošle godine podnela zahtev za razvod braka. Razlog - šuška se da je Majkl bio nevaljao sa koleginicom Džulijom Stajls.

serijeplus.com

47


NA RUBU... NEDOGLEDA

Piše: Mladen Stevanović

SFANTASTIČNE NOVOSTI ZVEZDANE STAZE: NOVI FILM I SERIJA Brojni obožavaoci franšize „Zvezdanih staza“ imaće uskoro prilike da pogledaju nastavak filma „Zvezdane staze“ iz 2009 godine. Džej Džej Adams režiraće i ovaj deo popularne franšize, a premijera se očekuje u junu 2012. godine. Takođe, u najavi je i nova serija smeštena u ovaj naučno-fantastični svet koja bi hronološki trebalo da se nastavi odmah posle Vojadžera. Razgovori producenata ovog novog projekta i CBS studija su u toku.

RIMEJK „FANTASTIČNOG PUTOVANJA“ Džejms Kameron priprema novi film, odnosno rimejk „Fantastićnog putovanja“ iz 1966. godine. U ovom holivudskom rimejku klasika tim naučnika u minijaturizovanoj podmornici putuje kroz ljudsko telo kako bi uništili neoperativni tumor.

LJUDI U CRNOM STIŽU U MAJU Treći deo sjajne komedije „Ljudi u crnom“ iz 1997. i ne tako slavnog nastavka iz 2002. stiže u bioskope u maju iduće godine. I u trećem delu imaćemo prilike da vidimo Vila Smita i Tomi Li Džonsa u ulozi vanzemaljskih policajaca, odnosno ljudi u crnom.

BORBENA KRSTARICA GALAKTIKA: KRV I HROM Kanal Syfy odobrio je još jednu seriju smeštenu u svemir „Borbene krstarice Galaktika“. Naime, nakon „Kaprike“ obožavatelji ove svemirske opere imaće prilike da uživaju u novoj seriji čija je radnja smeštena tokom prvog sajlonskog rata i početka vojne karijere potporučnika Vilijama Adame. Premijera je najavljena za februar 2012. godine.

NASTAVAK PODZEMLJA Krajem januara u bioskope stiže četvrti nastavak sad već popularne vampirske sage „Podzemlje“ (Underworld) u kojem će glavnu ulogu ponovo tumačiti Kejt Bekinsejl. Film „Podzemlje: Buđenje“ direktno se nastavlja na drugi deo filma i u ovom nastavku dolazi do rata ljudi protiv vampira i vukodlaka.

TITANI SE VRAĆAJU U BIOSKOPE Nakon „Sudara Titana“ (Clash of the Titans) stiže nam i nastavak priče od Varner Brosa, odnosno „Bes Titana“ (Wrath of the Titans) i priče o Persejusu koji se upušta u novu avanturu u Podzemnom svetu kako bi spasao Zevsa.

48

serijeplus.com

IZGLEDA DA ČOVEK NIJE NI RAZUMNO BIĆE NITI BIĆE KOJE SE IGRA, VEĆ DA JE U SUŠTINI PREDVIDLJIV. Zaista, ako ste iole oštrooki i tek trunčicu uporniji, lako ćete uočiti društvene obrasce koji se ponavljaju. Nije velika nauka uočiti odnose između brata i sestre, između majke i ćerke, oca i sina... I tako u nedogled. Svako malo pojavi se neki sajt koji nas podseća na neke divne filmske ili televizijske trenutke koji se u tolikoj meri podrazumevaju da ih uzimamo zdravo za gotovo. Junak istrčava iz automobila i ne zaključava ga. Video-kaseta sa dokazima jednostavno se gurne u videorikorder i svi uređaji se tajanstveno uključe, a slika bez premotavanja kreće baš s onog mesta koje je nama zanimljivo. Detektiv uskače u auto i sprema se za suludu poteru za zlikovcem, milisekunde odlučuju hoće li ga stići, ali ipak prvo vezuje sigurnosni pojas i, gle čuda, pojas nikad nije zapleten, niti se ikad zaglavljuje. I tako u nedogled. Šta tek reći o radnji koja podrazumeva srećan završetak priče koja počinje razdvajanjem brata i sestre na samom početku ili razdvajanjem gospodina viteza od svoje drage, a sve zahvaljujući delovanju zlih sila. To bi se moglo nazvati obrascem jednog višeg reda. Antičke priče iz 4. veka pre nove ere u latinoameričkoj ili turskoj produkciji. O ovome bi u nedogled mogao neko ko to zaista gleda. No, izgleda da nije sve u sadržaju, ima nešto i u pakovanju. Ne postoji drugi način za objašnjenje ovakvih fenomena. Čak i ako ste užasno skeptični, razumete se u materiju i maksimalno ste oprezni, autori serije Frindž (Fringe) prodaće vam manje-više sve obrasce iz naučnofantastičnih serija. Sve ćete to progutati u stilu iskusnog paranoičnog tabletomana, a onda ćete sesti s nekim sličnim sebi i u šest rečenica shvatiti da negde u vama sve vreme tinja

svest o tome da nasedate na klišee. S tim što nasedanje na klišee nije po definiciji loša stvar. Dž. Dž. Ejbrams, Aleks Kurcman i Roberto Orsi očigledno su našli meru i valjan odnos u iskorišćavanju SF obrazaca i upakovali jednu prilično zanimljivu seriju koja gledaoca brzo vezuje za ekran. Budući da serije kod domaćih distributera televizijskog signala kasne po pet, šest ili deset godina, ako ikad i stignu, praćenje ove serije ide uz dovijanje svojstveno Homo Balcanicusu. Nakon što pronađete sliku, tako što je generišete iz internet signala, na tom istom internetu možete naći i titlove koji se, zahvaljujući entuzijastima, uglavnom pojave u gotovo realnom vremenu. Naši zapadni susedi, a sa njima i internet drugari, naziv serije prevode kao Na rubu znanosti. Dobro, priznaćemo originalnost prevoda i nije čak ni da je netačan, ali serija nije samo na rubu znanosti (što bi mi rekli, nauke), ona je nekako sva na rubu. Upravo zbog toga i jeste zanimljiva za praćenje. Čega sve tu zapravo ima? Pre svega, tu je praktična implikacija doživljaja sveta kao multidimenzionalne pojave, hvala Ajnštajnu. Otud sledi da postoji i paralelni svet, po mnogo čemu nalik našem, ali ipak donekle različit. U tom paralelnom svetu žive naši dvojnici, a taj svet, iako dosad ne preterano često predstavljan, izgleda nešto romantičnije od ovog našeg. Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što se u njemu umesto aviona koriste dirižabli. Kad jednom dođe do sudara ili, bolje rečeno, presecanja svetova, dolazi do tajanstvenih pojava. Razrešavanje ovih pojava pripada odseku Frindž Federalnog biroa za istraživanja. Put do pakla popločan je dobrim namerama, kaže poslovica. Svetovi su se sudarili onog trenutka kada je briljantni naučnik iz našeg sveta oteo sina svom parnjaku. On je, naime, prethodno izgubio dete i kroz procep koji je načinio u svojoj laboratoriji video je da se i sinu njegovog parnja-

Kultna serija Dosije X (The X Files) kreće sa ponovnim emitovanjem na lokalnom kanalu SciFi. Mada smo svaku epizodu već naučili napamet, ipak se radujemo još jednoj prilici da tražimo istinu negde tamo. (28. novembar 2011. 13 časova, dupla epizoda).


ZVEZDANE STAZE

ka sprema slična sudbina. Ipak, kad je jednom prešao i oteo dete kako bi ga izlečio, nije mogao da ga vrati, iako mu je to bila prvobitna namera. Ovo otvara mnoga pitanja o roditeljstvu. Šta je roditeljstvo, biologija ili odgoj? Dobro, i jedno i drugo, ali šta ako bismo morali da biramo? Ovo je konkretan povod. Radnja serije počinje dvadesetak godina kasnije. Nižu se tajanstveni, teško objašnjivi događaji, naučnik od koga je sve počelo nalazi se u ludnici, a dete oko kog se sve vrti je poodrasli probisvet, koji u suštini živi od prevara. Perjanica odseka Frindž je agentica Danam, ranije deo naučnikovih eksperimenata. I sve je tu. Volter, ludi naučnik koga dobrano drma demencija; Piter, njegov sin, odnosno sin njegovog dvojnika Volternejta, bistar, šarmantan i odlično povezan sa sumnjivim tipovima iz podzemlja; i Olivija, žrtva Volterovih eksperimenata, simpatična i žustra na užasno ženstven način. Ovoj ekipi treba dodati agenta Brojlsa, šefa svih operacija odseka Frindž i Astrid, Volterovu pomoćnicu – dadilju. Šta dalje? Voltera igra sjajni Džon Nobl, toliko šarmantan da zaboravljate da je njegov lik otmičar deteta, pa još iz paralelnog sveta, čovek koji je eksperimentisao na deci, i prepuštate se njegovom malim hirovima i gafovima. Džošua Džekson je ubedljiv u ulozi belosvetske barabe Pitera Bišopa, čiji su glavni aduti suva inteligencija i glupost okruženja. O glumici koja će tumačiti junakinju Oliviju Danam očigledno se vrlo pažljivo odlučivalo. Pošto bi davanje prednosti nekom kao što je Monika Beluči svelo uverljivost na nulu, odabrana je glumica za koju niko u hiljadu ne bi rekao da je ružna, ali ni da je naročito lepa. Ana Torv je, u suštini, genijalno rešenje. Uz to, zarad političke ispravnosti, suvonjavog, strogog, izduženog i ćelavog Brojlsa glumi tamnoputi Lens Redik, a Astrid, čije nesrećno ime Volter nikako da zapamti, prilično upečatljiva Džesika Nikol.

Treba li napomenuti da između Danamove i Pitera tinja seksualna privlačnost koja nikako da se ostvari, da se rešenje za pomirenje svetova krije u Piteru, da će junaci prelaziti s jedne na drugu stranu i tražiti rešenja za probleme koji se eksponencijalno umnožavaju – na jedan rešeni problem, otvara se bar desetak novih... Za dobru seriju nije potrebno mnogo originalnosti, dovoljan je odličan tim scenarista kadar da od postojećih arhetipova sačini dramski uverljivu celinu, zanimljivu širem auditorijumu – onima koji traže mudrovanje ali i onima koji traže čistu akciju. Serija je po mnogo čemu na tragu legendarnog Dosijea X (The X Files), možda još i više na tragu pojedinih epizoda Zone sumraka (The Twilight Zone), ali to ne mora da bude ništa loše, naprotiv. Može biti da je istina negde tamo, ali čini se da je još više ima svuda oko nas. Ima uživanja u onome što pronađete, ali je još veće uživanje u samoj potrazi. Frindž je ušao u četvrtu sezonu, naši svetovi će se valjda pomiriti, a onda ćemo moći da vidimo i „njihovu“ verziju serije. TUCK poklanja DVD X-MEN: PRVA KLASA dvojici najbržih čitalaca koji na adresu pokloni@serijeplus.com pošalju mail sa naslovom X-MEN, a u tekstu mejla napišu svoje podatke! Ovaj bioskopski hit vraća nas na početke X-Men priče, kroz široki kontekst velike svetske istorije, od naci-logora u Aušvicu, do dramatične Kubanske krize iz 1962!

Mnogobrojni obožavaoci naučne fantastike svedoci su ubrzanog razvoja tehnologije u svetu i pojedinih izuma koji premašuju ideje i zamisli pisaca i scenarista žanra iz sedamdesetih godina prošlog veka. Najprisutniji izum iz „Zvezdanih staza“ danas jeste „komunikator“. Naime, kada god bi kapetan Kirk izašao na misiju van Enterprajza sa sobom bi nosio komunikacionu napravu koja bi se mogla nazvati ondašnjim mobilnim telefonom. Međutim, ovi „mobilni telefoni“ funkcionisali su poput voki tokija, nisu imali ekrane u boji, kamere i multimedijalni sadržaj današnjih tehnoloških parnjaka. Po mnogo čemu, savremeni mobilni telefoni predstavljaju mini-računare kakve niko od ondašnjih svemirskih junaka nije imao. Još jedan od izuma jesu „hiposprej“ injekcije, vrsta injekcija bez igle koje vazdušnim pritiskom utiskuju tečnost ispod kože. Ova tehnologija, brža i bezbednija za primenu od standardnih vakcina, predstavljena je u „Zvezdanim stazama“. U širokoj upotrebi je već nekoliko godina. Kada je o oružju reč odnosno omamljivačima, kakve su nosili kapetan Kirk i posada, možemo ih uporediti sa današnjim tejzerima. Svrha im je ista, onesposobljavaju žrtvu. Jedina razlika je što današnji „omamljivači“ moraju biti fizički povezani sa metom i imaju manji efektivni domet. Pojedine kompanije danas imaju sličnu tehnologiju u razvoju, laserski navođenu energiju, poput laserskih pištolja koje će prema meti ispaljivati određenu količinu električne energije kako bi je onesposobili. S obzirom da je vojna tehnologija, nažalost, jedna od najrazvijenijih u svetu, bez sumnje ćemo u vojsci pojedinih zemalja uskoro imati prave omamljivače. Osim ovih tehnologija tu su još i univerzalni prevodioci, razni merni instrumenti poput trikodera iz „Zvezdanih staza“ i viziri koji omogućavaju poluslepim osobama da obavljaju svakodnevne poslove bez upotrebe psa vodiča. Imamo i „teleprezentere“ ili drugim rečima unapređene video konferencije kod kojih je vizuelni aspekat mnogo realističniji, ovde je današnja tehnologija prevazišla ideje ondašnjih scenarista i vizionara. Bilo kako bilo, videćemo koliko će čovečanstvu trebati vremena da zaista zakorači u svemir i vorp brzinom krene putem zvezda. Piše: Nikola Velebit

Slike: internet

Slike: internet

I TEHNOLOGIJA DANAS

serijeplus.com

49


OKRUŽEN MRTVIMA Piše: Borivoje Naumovski

U vremenima kad polako prestajemo da gledamo filmove i serije zbog priče,

a počinjemo više da ih pratimo zbog više-milionske zarade i specijalnih efekata, Holivud je odlučio da na naše male ekrane donese staru zarazu u potpuno novom svetlu. U toku samo jedne sezone, uvučeni smo u centar borbe za preživljavanje u postapokaliptičnom ostvarenju iz pera Frenka Darabonta, mastermajnda koji stoji iza kultnih dela poput Košmar u Ulici brestova 3: Ratnici snova (Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors), Zelena milja (The Green Mile) i Priče iz grobnice (Tales from the Crypt). Nakon kratkog izleta u svet porodičnih serija, Darabont nas je, inspirisan originalnim stripom Okružen mrtvima (The Walking Dead), autora Roberta Kerkmana, ponovo gurnuo u svojevrsni svet straha, navodeći nas da se još jednom zapitamo gde vidimo sebe u panici zvanoj borba za goli život. Priča serije Okružen mrtvima vrti se oko Rika Grajmsa, policajca iz Sintijane u državi Kentaki, njegove porodice i šačice preživelih koji se bore za opstanak u divljem predgrađu Atlante. Nakon što je ostavljen u bolnici i samim čudom preživeo prvi talas zaraze, Rik se budi iz kome, otkrivajući da je svet kakav je ranije poznavao potpuno nestao. Vođen čistim instiktom, Rik se, naoružan

50

serijeplus.com

nadom da su mu sin i supruga preživeli, kao i omanjom zbirkom revolvera, pušaka i municije, upućuje u Atlantu, gde se, navodno, nalazi sigurnost. Zombi armagedon još je jednom potvrđen kao recept za pridobijanje masovne gledanosti. Iako je reč o već izanđalom i prežva-kanom žanru zapadne kinematografije, posebno u horor produkciji, Okružen mrtvima donosi nam pregršt noviteta. Sam začetak prve sezone svojski se potrudio da ovu seriju okarakteriše kao nešto što će vaše majke zamrzeti – što je uvek bilo najbolje obeležje horora koji se ne propušta. U pregršti direktno prikazanog nasilja, krvi, čerečenja, lomljenja kostiju i lobanja, čak i najtvrđi hororofil će se zapitati nije li produkcija otišla predaleko. Za razliku od većine današnjih horor ostvarenja, Okružen mrtvima najmanje se oslanja na kompjuterske efekte, a najviše na uverljivu glumu i kvalitetnu šminku. Upečatljiv izbor prilično nepoznate glumačke ekipe pokazao se kao pun pogodak. Za početak, većina glumaca izgleda kao da je bukvalno iskočila iz originalnog stripa, čime je onemogućeno favorizovanje ijednog lika. Kroz saznavanje pojedinosti njihovih ličnih priča, u stanju smo da se mnogo lakše povežemo sa samim ličnostima

Reč zombi nijednom nije upotrebljena tokom prve sezone serije “Okružen mrtvima”. Nazivani su “šetačima”, “nakazama” i u Centru za kontrolu bolesti “test subjektima”.


i da na neki način vidimo deo sebe u postapokalipsi. Da ništa nije onako kako se na prvi pogled čini, saznajemo kroz plejadu protagonista koje samostalno svrstavamo i među antagoniste. Obrti i dinamika serije ne ostavljaju vremena za ustoličavanje ijednog pozitivca ili negativca.

Da li je zlatna era horora konačno dobila novi život ili će ostati zakopana? Najviše zavisi od daljeg razvoja ove nesvakidašnje serije. Ukoliko vam je dosad nekako promakla, ne dozvolite da se to i dalje dešava. Uzdignite se iznad horde zaražene svojevrsnim zombi virusom zvanim „rijaliti TV“ i uključite u borbu za opstanak u ovom nesvakidašnjem ostvarenju.

Slike: press.amctv.com

Šminka igra ključnu ulogu u svim hororima koji se dotiču zombi apokalipse, pa samim tim Okružen mrtvima nije izuzetak. Kvalitet maske varira, na trenutke izgleda briljantno, posebno kod nešto starijih zaraženih, dok kod nekih „svežijih“ primeraka deluje kao loša priprema za izlazak u darkerski klub. Nasuprot tome, klasifikacije zombija kakve su izvedene u stripu daju nagoveštaj šta ćemo tek gledati u narednim sezonama. Uzbuđenje raste iz epizode u epizodu, što klimaks priče čini neizbežnijim i pompeznijim. Prva sezona nam nije donela ni jedno veliko objašnjenje nastanka zaraze, ali je zauzvrat dala sjajan razvoj likova. Od aktuelne druge sezone logično je očekivati samo dublje uvlačenje u priču, posebno nakon napuštanja vrlo netipičnog poprišta kataklizme, sasvim suprotnog ustaljenim višemilionskim metropolama kao što je Njujork. Atlanta je u SAD poznata kao jedan od „gradova greha“, što zapravo daje snažan osnov za brže širenje zombi virusa.

Da se pomenuti virus brzo širi, dokazuje i izuzetan uspeh prve sezone Okružen mrtvima, uprkos promeni režisera. Posle samo šest epizoda, koliko broji prva sezona, ljudi su sa velikim nestrpljenjem dočekali premijeru prve epizode druge sezone, a autori serije ugovor za treću. U prilog popularnosti serije govore i promocije koje su se ogledale u svetskim zombi marševima, prolascima krvavih kamiona prepunih „leševa“ i drugim dovitljivim idejama marketing tima serije Okružen mrtvima. Dokaz da Srbija medijski ni najmanje ne kaska za ostatkom sveta jeste i rekordna gledanost premijere druge sezone na kablovskom kanalu Foks krajm, samo dan posle svetske premijere.

Glumci, odnosno statisti koji su igrali zombije u seriji morali su da prođu obuku tokom koje su naučeni kako da se ponašaju i kreću kao zombiji.

serijeplus.com

51


52

serijeplus.com


MILAN STANKOVIĆ:

Piše: Tamara Milić

GLEDANJE SERIJA JE LUKSUZ Tražimo obične stvari na neobičnim mestima, pa smo upravo zato pitali Milana Stankovića, potpuno neobičnu facu za muzički talas koji predstavlja, šta radi kad ne drži mikrofon. S obzirom na tvoju profesiju, koja zahteva posvećenost i ulaganja koja oduzimaju dosta vremena, da li uopšte gledaš televiziju? Televizija je moćan medij i, pored interneta, najmoćniji izvor informacija. Po meni je hendikep ne gledati televiziju, jer se time zbog nekakvog trenda odričete novih saznanja. Da li više pratiš domaće ili strane kanale? Preferiram strane kanale. Domaće pratim najčešće onda kad mi jave da sam na nekom programu, čisto da pogledam i iskritikujem samog sebe. Koji tip emisije može uvek da ti privuče pažnju? Zavisi od raspoloženja. Volim emisije edukativnog karaktera, mada su kod mene stalno uključeni muzički kanali. Ipak je muzika moja najveća ljubav, ali i profesija, pa zato, pored uživanja, moram biti u toku s najnovijim dešavanjima na svetskoj sceni. Za šta se radije opredeljuješ, za seriju ili film? Serija podrazumeva neku vrstu obaveze. A ja ih imam i previše, pa ne mogu sebi dopustiti taj luksuz da mi jedna od svakodnevnih stavki bude gledanje serije. Što se filmova tiče, pored dobre drame, volim one koji navode na razmišljanje i inspirišu. Da li trenutno pratiš neku seriju i koju? Trenutno ne pratim, ali mnogi iz mog okruženja oduševljeni su serijom Sopranovi, pa ću, ako mi obaveze dozvole, skoknuti do video kluba i pogledati je. Šta misliš o domaćim serijama? Činjenica je da su to veoma gledani formati. Poštujem svakog ko pronađe način da široke narodne mase zavole njegov proizvod. Takođe, legendarne domaće serije, poput Boljeg života, bile su sastavni deo detinjstva mnogih nas. Po tebi, film za sva vremena je... Zaista ih je mnogo u svetu, ali smatram da ni mi nimalo ne zaostajemo, uz legendarna ostvarenja kao što su, na primer,

čuveni Maratonci i Ko to tamo peva… pa neka to bude moj odgovor.

Mali ekran ili bioskopsko platno? Moj izbor je mali ekran, jer je atmosfera intimnija i prijatnija... nekako baš po mom ukusu. Nažalost, zbog prirode posla kojim se bavim, ne mogu tek tako da odem do bioskopa i opustim se uz kokice, dobar film i još bolje društvo. Kao učenik si češće iznajmljivao lektire u biblioteci ili videoteci? Lektire i članska karta u biblioteci su, pored recitovanja i glume, deo mog odrastanja. Naravno, nemoj misliti da sam propuštao televiziju i bio štreber. Naprotiv. Kojeg glumca ili glumicu izdvajaš na srpskoj sceni? Zaista je mnogo glumaca koje uvažavam. Veoma cenim tu profesiju i od malena sam želeo da budem glumac. Zato, neka moj odgovor budu moji tadašnji idoli: Milan Gutović i Vesna Trivalić. Kad bi ti ponudili da zaigraš u nekoj seriji ili filmu, kakav bi bio tvoj odgovor? Već sam imao nekoliko ponuda i razgovora na tu temu. Smatram da mi to nije preko potrebno u muzičkoj karijeri, ali ako mi se neka ponuda svidi – pre svega žanr i uloga – ništa nije isključeno. Šta misliš, u kakvoj ulozi bi se najbolje snašao? Definitivno ne u ulozi nekog vedrog i šaljivog lika. I pored činjenice da me je publika najčešće doživljavala kao nasmejanog i energičnog, ono što mi predstavlja izazov jeste da vide i moju drugu stranu, dozu zrelosti i ozbiljnosti koju sam stekao. Moja balada Perje, poklon fanovima, jedan je od odraza te moje zrele, emotivne i ozbiljne strane. Kojem bi liku iz sveta crtanih filmova rado pozajmio glas? Hmmmm… definitivno Petru Panu, zato što mi je omiljeni crtani lik iz detinjstva! Koji film ili seriju preporučuješ našim čitaocima? Nisam kompetentan što se serija tiče, ali primećujem da je izbor širok i ne sumnjam da će se vaši čitaoci snaći. Od filmova bih izdvojio Blistavi um, Dečak u prugastoj pidžami ili Milioner iz blata, zbog muzike za koju je i nagrađen.

serijeplus.com

53


Piše: Mila Marinković

ILI MAGARAC VEŠTO PRERUŠEN DA LIČI NA NJU? Fenomen reality show programa (nastao u Holandiji) doživeo je u prethodnoj deceniji takvu ekspanziju da je broj ljudi koji nisu čuli za Velikog Brata danas isti kao i broj ljudi koji nikad nisu čuli za koka kolu! Zašto želimo da gledamo scene iz života drugih ljudi, njihove običaje, ponašanje, da sudimo o njihovoj inteligenciji, kritikujemo njihove stavove?

Televizijski producenti u svetu shvatili su da reality show privlači gledaoce zato što su ljudi ispred kamera slični njima ili isti kao oni. U sve to su, naravno, umešani različiti interesi kao i velike količine novca, tako da se veoma često prelaze granice dobrog ukusa. Dok Veliki Brat snima ljude sto dana dvadeset četiri časa dnevno, bez prava na privatnost, neke druge reality emisije zamenjuju žene po kućama, zatvaraju popularne ličnosti bez vode i hrane na pusto ostrvo... Idejama nikad kraja! Poznati američki realiti show sakupio je tim stručnjaka za estetsku hirurgiju koji menja lični opis žena i za tri meseca uspeva da od ružnog pačeta napravi labuda! Kuda ide ovaj svet? Koji je motiv ljudi da troše vreme na ovakve emisije i da u grču, s velikim nestrpljenjem, očekuju šta će Veliki Brat dati kao zadatak u sledećoj emisiji ili da li će Pera napokon reći Lazi kako ga strašno nervira. Odgovor je vrlo jednostavan, ali možda je najbolje da ga svako samostalno pronađe u sopstvenom zdravom razumu. Šta reći u vezi s instant-slavnim pojedincima koji u ovakvim TV emisijama – veoma često uz pomoć skandala, gluposti ili nečega još goreg – u izvesnom trenutku izbiju u prvi plan? Ako se osvrnemo na njihove kvalitete, složićemo se da u toku te dve sekunde slave oni plene nesrazmerno veliku pažnju javnosti. Ponekad čak pokupe i poneku simpatiju emotivno nezrelog dela publike. Pažnja je pažnja, svejedno da li je pozitivna ili negativna, ali bilo bi dobro osvrnuti se ponekad na „kvalitete“ koje proklamuju ove televizijske kompanije. I na kraju, još jedno pitanje: spektakl ili poniženje? Pristajem da me izoluju i snimaju non-stop, po njihovim pravilima i uslovima pokušaću da budem duhovit i spontan kako bih se dopao publici, pa ako još budem imao i sreće, nagrada će biti moja! Ako ste razmišljali da se prijavite za neki od realiti show programa, samo napred, nebo je granica! A o realnosti možemo i neki drugi put...

Slike: SBB

Za kraj, priča: Iz poznatog zoološkog vrta pobegla je zebra, pronalazaču sledi nagrada! Kako bi uspeo da savlada makar deo svojih finansijskih poteškoća, jedan od građana reši da svom magarcu nacrta pruge i podmetne ga kao traženu zebru. Tokom burnog ubeđivanja s upravnikom vrta da to jeste ta zebra, doznaje od njega da je odbegla zebra ženka...

KAKO BISTE SE OSEĆALI U NAJSKUPLJIM CIPELAMA NA SVETU?

Šta zapravo znači reč starleta? To je glumica koja igra sporedne uluge u filmovima, ali je na neki način posebna ili talentovana, te se izdvaja. Danas su granice pomerene. Kim Kardašijan je definitivno najpoznatija starleta dvadeset prvog veka. Popularnost je počela je da gradi na porno filmu koji je slučajno dospeo u javnost, u kojem razmenjuje nežnosti sa svojim dečkom, popularnim pevačem Vilijamom Rejem Norvudom mlađim. S obzirom na to da je to bilo davne 2007. godine, na putu do zvezda ovaj detalj je zaboravljen i Kim je danas veoma ponosna na svoj uspeh. Slična je mnogim devojkama svuda u svetu, pa i u našoj maloj Srbiji, koje nemaju određeno zanimanje i diplomu a često se pojavljuju u javnosti, s tim da je ona zapravo uspela u onome o čemu druge sanjaju. Ljudi komentarišu kako su ove devojke obučene, gde izlaze i s kim se trenutno zabavljaju. Jeste li se ikad upitali kako biste se osećali u cipelama koje su najskuplje na svetu? Kim ima sve – savršen život, veliku slavu, srećnu porodicu i mnogo novca. Njen brak se posle samo osam nedelja zajedništva završio, ona izvlači profit iz svega što radi, ali da li taj profit sa sobom nosi i lično zadovoljstvo i satisfakciju? Da li to predstavlja veći problem od neudobnih cipela na kojima drugi vide samo to da su ukrašene kobrom, okruženom brilijantima, safirima i rubinima od ukupno dvadeset karata? Medalja uvek ima dve strane. Ljudi vide samo njenu lepotu, uspeh i popularnost, dive joj se i na neki način joj zavide, a ne razmišljaju da je zapravo ceo njen život marketing i da neko stoji iza svakog njenog pokreta. Starlete su zapravo glumice sopstvenih života. Kad bismo potražili sličnu njoj na našoj estradi, ne bismo imali mnogo poteškoća da je nađemo. Kim je predstavnica svih Iva Štrljić ovoga sveta. Da bi danas uspeo na medijskoj sceni, nije toliko bitno imaš li diplomu, koliko jezika govoriš i da li se zalažeš za dobrobit ljudske zajednice. Važno je samo koliko moćnih ljudi poznaješ, koliko novca (želiš da) imaš i dokle si spreman da ideš zarad svoje slave. I naravno, koliko skupe cipele nosiš, a ne kakve su one puteve prešle.

Piše: Radmila Petrović

54

serijeplus.com

Kim Kardašijan se ovih dana igrala toplo-hladno po pitanju svog braka: neki tvrde da se zaista razvodi, a neki da su promene odluke na dnevnom nivou samo još jedno dobro marketinško sredstvo.


Piše: Zorana Ilić

Osamdesetih godina prošlog veka, na Balkanu se javila pomama za televizijskom formom koja je pomerila norme i granice u dotadašnjim shvatanjima života – telenovelom.

Može se reći da s emitovanjem venecuelanske telenovele Kasandra – koja je dospela u Ginisovu knjigu rekorda kao latinoamerička produkcija koja je izvezena u čak 128 država sveta – u Srbiji počinje neverovatna popularizacija ove vrste razonode. Međutim, kako su s vremenom takve serije uzimale maha, nekako je sve zahtevnije bilo smisliti nešto novo i drugačije, i biti poseban. U moru epizoda, moglo vam se desiti da propustite nekoliko, a da se posle, sasvim nesmetano nadovežete na radnju, baš kao da ste verno pratili svaki minut prethodne. Kao odgovor, javljaju se turske serije i predstavljaju nešto što bi se moglo opisati kao poboljšana verzija dotadašnje amoralne slike koja se prečesto servirala. Glavni junaci susreću se sa svakodnevnim brigama i problemima, međutim, naglasak se stavlja na duhovne vrednosti, a neretko se prikazuju tamošnji običaji, kao i bogata tradicija. Kad se sve proprati veoma dobrom muzičkom podlogom, ne može ostati neprimećeno. To sa sobom povlači temu uticaja turske kulture i brojna pitanja: Je li turski uticaj ikad i nestao sa Balkana? I gde, onda, tražiti „krivca“? Da li u nezadovoljstvu ljudi sopstvenim životom, nedostatku novca, zabave, samoispunjenja, pa na kraju i ljubavi… ili u onoj večitoj težnji za nečim boljim? Naš narod doista ima taj neobjašnjivi poriv da sve tuđe prihvata bez pogovora, misleći kako je sve strano ujedno i bolje, pa ma šta to bilo. Istina je, kakav god stav imali o takvim serijama, ljudima u zemljama na Balkanu, pa i u svim ostalim zemljama s lošijim standardom, potrebno je da povremeno izađu iz svoje kože i glave pune problema. I da, velika većina posegnuće za onim što im se svakodnevno servira posredstvom agresivne reklame. Naime, posle napornog dana na poslu, razočaranja ili neuspeha, u tačno određeno vreme, čekaće vas doza samopouzdanja. I niko ne mora da zna, zar ne? To je svet koji postoji u okvirima četiri zida, između televizora i vas. U njemu ćete poverovati kako su sve ljubavi iskrene, snažne i traju do kraja života; zajedno s junacima preći put od siromaha do bogatog naslednika,

za samo jedan dan; biti kivni i ogorčeni na zlu maćehu; dobiti zadovoljenje kada dobro pobedi zlo… To je vaših četrdeset pet minuta, tokom kojih možete zaboraviti na sopstvene probleme i prepustiti se stručnom rešavanju tuđih. Serije prerastaju u vrstu psihološke igrice gde se javlja simulacija života ili makar nadoknada za sve ono što u istom nedostaje. A kad se vratite u svet realnosti, u kojem bajke ne postoje a takvi sadržaji ocenjuju se kao vređanje intelekta – ostaje mala doza stida… Baš kao kad pojedete najslađi kolač, a onda se setite da ste odlučili da držite dijetu; guilty pleasure ipak u sebi nosi nešto neodoljivo. Sutradan se možete vratiti na posao i u društvu snishodljivo reći kako je to jeftina zabava i da zaista ne pratite takve serije, sve dok se možda jednom, sasvim slučajno, ne opustite i ne upitate prijatelje: „Šta mislite, šta će se sada desiti u domu porodice Tekin?“ Osuda društva tera one koji gledaju da se toga stide i da kriju, a one koji osuđuju – s razlogom ili bez njega, argumentovano ili ne – da pogledaju šta je to što ljudima privlači pažnju, obrazujući tako začarani krug unutar kojeg vladaju malograđanstvo i predrasude. Može li iko zaista iskreno reći kako nikad nije video nijednu epizodu neke od ovih serija… ili da barem ne zna nekog ko bi ga možda nesvesno uputio u poneku sitnicu? Možda je čak i to moguće, iako su šanse veoma male; morali biste se sasvim isključiti iz sveta kako nijedan uticaj ne bi dopro do vas. S druge strane, nasuprot lažnim ili doslednim moralistima stoje oni koji ne kriju utiske koje je na njih ostavila priča iz neke daleke, bogate zemlje u kojoj su problemi mnogo veći ali se, zanimljivim spletom okolnosti, nekako uvek reše i tako ozare lica brojnih fanova. Kad bi se stvari posmatrale tako bezazleno… Šta je tu onda toliko loše, ako će vam već popraviti raspoloženje, vratiti osmeh na lice? Naizgled, ništa – sve dok znate kad je vreme da napustite šareni virtuelni svet i ostavite u njemu sve nade i maštanja; želje kojih u stvarnom svetu, veoma često sivom, nema. Sve dok se pridržavate „uputstva za upotrebu“ nećete imati izneverene nade, a tamo negde će uvek postojati „viša sila“ koja će uredno i redovno narodu davati hleba i igara u dobro poznatim terminima. Jer, baš kao i za sve ostalo, uvek će postojati dve strane medalje. Na vama ostaje da iz onoga što vam je ponuđeno izvučete samo ono što vam je neophodno, što će vam nahraniti dušu. Bilo da ih potcenjujete, mrzite, volite, osuđujete. . . jedno je sigurno: turske serije nećete vas ostaviti ravnodušnima.

serijeplus.com

55


Bodež snova prvi deo Robert Džordan

Postoji svet svetlosti i senke, u kojem dobro i zlo vode večni rat. To je svet Točka vremena - najveće epopeje epske fantastike ikada napisane. IP Laguna pred čitaoce donosi jedanaestu knjigu ovog fantastičnog serijala. Dok se tkanje stvarnosti rastače, sva znamenja ukazuju na to da je Tarmon Gai’don – Poslednja bitka – pred osvitom. Rand al’Tor mora da se pripremi za suočavanje sa Mračnim. Ali Rand najpre mora da ugovori primirje sa seanšanskim vojskama, budući da borba sa njima sve više iznuruje njegove vojne snage. Sve je u metežu dok tradicionalne svetovne moći propadaju... U Kaemlinu Elejna se bori kako bi zadobila Lavlji presto, sve vreme pokušavajući da spreči građanski rat, dok Egvena dolazi do zaključka da u Beloj kuli više nije bezbedno. Vetrovi vremena uskovitlali su se u oluju, a Rand i njegovi saborci nalaze se u njenom središtu. Ova mala družina mora da savlada iskušenja sudbine i zlehude sreće – ili će Mračni odneti pobedu, a svet biti izgubljen. Poslednji roman iz pera Roberta Džordana epski je u svakom smislu te reči. Serijal Točak vremena završiće najbolji mladi pisac epske fantastike, Brendon Sanderson, na osnovu beležaka koje je Robert Džordan ostavio za sobom.

PREDIVNA STVORENJA

SERIJAL PRAVA KRV Šarlejn Haris

Suki Stakhaus, konobarica iz gradića u Luzijani i devojka koja ume da čita tuđe misli, oduvek je maštala o tome da upozna nekog vampira. Svet se mnogo promenio u poslednje dve godine i vampiri su počeli neskriveno da žive među ljudima. Takvu koegzistenciju je omogućio nov proizvod, sintetička krv, zahvaljujući kojoj vampiri više ne moraju da love ljude. Kada u kafanu u kojoj radi bude utešao Bil, vampir iz njenih snova, Suki će dobiti možda i više nego što je tražila. Postaće predmet obožavanja nekoliko zanosnih i moćnim vampira i nekih drugih natpriorodnih bića, ali će biti uvučena u čitav niz krvavih ubistava koja će zadesiti njen gradić. Utrkujući se s vremenom i natprirodnim silama u pokušaju da reši mnogobrojna ubistva, Suki će se i sama naći na meti opasnog zločinca i shvatiće da odabir vampira za momka možda i nije jedna od najpametnijih stvari koje je u životu uradila... Mrtav do mraka je „Prvoklasna misterija... ubedljiva koliko i puna iznenađenja!“, kako ju je okarakterisao Washington Post Book World i tek je prva knjiga u serijalu Prava krv – prate je naslovi Živeti mrtav u Dalasu, Klub mrtvih i Za ceo svet mrtva, koje domaćim čitaocima donosi izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Kami Garsija i Margaret Stol

U okrugu Getlin nije bilo iznenađenja. Bar sam tako mislio. Ispostavilo se da nisam mogao biti dalje od istine. Bilo je tu nekakvo prokletsvo. Bila je tu jedna devojka. A na kraju, bio je tu i grob. Lina Djukejn razlikuje se od svih sa kojima se mali južnjački grad Getlin dosad susreo i pokušava da sakrije svoje moći i prokletstvo koje generacijama progoni njenu porodicu. Ali čak ni među zaraslim baštama, mračnim močvarama i ruševnim grobljima tajna ne može zauvek ostati skrivena. Itana Vejta, koji odbrojava mesece kad će pobeći iz Getlina, progone snovi o prelepoj devojci koju nikad nije upoznao. Kad se Lina doseli na najstarije i najozloglašenije imanje u gradu, Itan oseća da ga njoj vuče nešto neobjašnjivo i odlučuje da otkrije kakva je to veza između njih. U gradu u kome nema iznenađenja, jedna tajna mogla bi promeniti sve.

RUSKA ZIMA Dafni Kalotaj

Nezaboravna priča o putovanju jedne žene od mračnog sveta Staljinove Rusije do savremenog Bostona i o tajni za koju bi sve učinila da je sakrije. U ovoj uzbudljivoj priči o ljubavi i umetnosti, izdaji i iskupljenju, tajanstveni komad nakita čuva ključ tajne koja će svima promeniti život. Odlučivći da proda na aukciji svoju izvanrednu kolekciju nakita, Nina Revska, nekadašnja velika baletska zvezda Boljšog teatra, veruje da je konačno navukla zavesu na svoju prošlost. U Rusiji je otkrila čaroliju pozorišta; zaljubila se u pesnika Viktora Jelsina; zajedno sa svojim najdražim prijateljima – Geršom, briljantnim kompozitorom i prelepom Verom, svojom najbližom prijateljicom – postala je žrtva staljinističkog terora. Takođe u Rusiji, strašno saznanje podstaklo je smrtonosni čin izdaje – i dosetljivo bekstvo koje je Ninu odvelo na Zapad i naposletku u Boston. Nina je pola života čuvala svoje tajne. Međutim, dvoje ljudi neće dozvoliti da prošlost počiva u miru.

56

serijeplus.com


TIGROVA ŽENA Tea Obreht

Mlada lekarka, Natalija, pokušava da otkrije istinu o smrti svoga dede negde na Balkanu. Prisećajući se priča koje joj je pripovedao u detinjstvu, Natalija shvata da je možda umro dok je tragao za besmrtnim čovekom, vagabundom za koga se govorilo da ne može umreti. Nastojeći da shvati zbog čega bi se čovek koji je oduvek bio racionalan upustio u takvu potragu, nailazi na trag koji će je dovesti do pohabanog primerka Knjige o džungli i neobične priče o tigrovoj ženi.

MISIJA: SPASITI BOŽIĆ 3D

TUCK nam preporučuje porodični film koji prosto poziva a druženje! Film Misija: Spasiti Božić 3D nam otkriva neverovatan, nikada ranije dobijen odgovor na pitanje svakog deteta: Kako Deda Mraz isporuči sve one poklone u samo jednoj noći? Odgovor je: Deda Mraz ima teleporter ultra visoke tehnologije, koji je sakriven ispod Severnog pola. U suštini ovo je jedna vesela priča o pomalo čudnoj porodici i jednom neobičnom heroju Arturu, sa zadatkom koji mora hitno završiti, pre nego što osvane božićno jutro. U domaćim bioskopima od 17. novembra.

Kompletna druga sezona

Jeste, ova SF serija je bila potpuno đubre. Loši efekti, naivna gluma i nategnuti zaplet. Ali baš smo je voleli – što nam naravno ne služi na čast. No, ABC produkcija je prilično komercijalno usmerena i nekako, su, gle čuda, koncentrisani na snimanje isključivo serija koje ostvaruju koliko-toliko pristojnu gledanost, pa je rimejk serije V ukinut nakon skraćene i zbrzane druge sezone, koja nas je ostavila pred večnim pitanjem da li smo ružne i pohlepne vanzemaljce oterali natrag u tri lepe planete matične ili su nas ipak porobili. Ako ipak želite svoje oči još jednom da napojite vanredno glupom frizurom Logana Hafmana (igra Tajlera, sina agentkinje Evans, do iznemoglosti iritantnog tinejdžera) ili savršeno ledenim pogledom Morene Bakarin (sjajna kraljica Ana, kučka broj jedan u ovoj seriji), zvanični DVD vas čeka na svim bolje opremljenim stranim sajtovima. Kako su naši ljubazni državni organi bili „napredni“, pa ukinuli i carinu na proizvode naručena sa interneta jeftinije od 70 eur, ovo čak neće biti tako skupo (grešno) zadovoljstvo.

ŠERLOK HOLMS: IGRA SENKI

Svetski poznati detektiv, Šerlok Holms (Robert Dauni Džunior) i njegov dugogodišnji verni prijatelj Dr Votson (Džud Lo), ponovo se hvataju u koštac sa zakletim suparnikom, kriminalnim genijem Morijartijem (Džared Haris).Prethodni film izazvao je veliko interesovanje publike širom sveta, kako zbog odličnih scena, tako i zbog same glumačke ekipe. Da li će nam ovaj pružiti isto zadovoljstvo – saznaćemo uskoro. U domaći bioskopima od 21. decembra.

CRNI LABUD

Film koji je u prošloj godini bio prisutniji u medijima od svih domaćih i stranih političara zajedno, stigao je i na domaće DVD izdanje. Kako je časopis Vanity Fair ocenio, ovo je do sada najbolja uloga u karijeri glumice Natali Portman, a vrlo verovatno i ona koje će trajno obeležiti njenu karijeru. Film govori o Nini, zadiljujuće talentovanoj, ali opasno nestabilnoj balerini na pragu velike slave. Kada je koreograf gurne do krajnjih granica, a pretnja stigne i od izazovne rivalke iz trupe, Ninina nežna predstava stvarnosti počinje da se gubi i ona uskače u pravi košmar.

serijeplus.com

57


RIČARD KASL: TALAS VRELINE Roman Talas vreline Ričarda Kasla prvi je u nizu knjiga o pustolovinama detektivke Niki Hit, koja je nasledila Derika Storma, starog junaka iz romana ovog pisca kriminalističkih bestselera. Kao što poklonici dobre savremene krimi-proze dobro znaju, Kasl je posle romana Stormov pad, u kojem publici omiljeni borac protiv zločina neočekivano gine, zapao u svojevrsnu kreativnu blokadu iz koje ga je prenuo slučaj serijskih ubistava izvedenih tako da su predstavljali kopije zločina iz Kaslovih ranijih knjiga. Prilikom isleđivanja u 12. policijskoj stanici u Njujorku, slavni pisac je prvi put video detekivku Kejt Beket i u njoj pronašao inspiraciju za svoju novu junakinju, beskompromisnu, zanosnu, zagonetnu i komplikovanu Niki Hit. Pod naslovom Talas vreline, roman o slučaju ubistva njujorškog magnata koji detektivka Hit rešava opterećena nesnosnim društvom poznatog novinara Džejmisona Ruka (mnogi čitaoci su u njegovom liku prepoznali samog Kasla), pojavio se u tvrdom povezu 29. septembra 2009. i debitovao na 26. mestu liste bestselera Njujork tajmsa, gde se posle samo četiri nedelje probio čak na mesto broj 6. Bio je to izuzetno uspešan početak novog serijala, što je potvrđeno 28. septembra 2010, objavljivanjem drugog romana o Niki Hit, Gola vrelina, koji se smesta našao na 7. mestu liste Njujork tajmsa. Uspešan niz nastavlja i treći roman iz serijala, Vrelina raste, objavljen ove jeseni. U čemu je tajna Kaslovog uspeha? Kasl za sobom ima već 26 bestselera. Njegov prvi roman, Oluja metaka, osvojio je nagradu „Tom Strou“ u kategoriji krimi-proze, koju dodeljuje društvo Nom DePlum. Iako njegova najpopularnija dela, među kojima treba istaći Stormovo poslednje uporište i Stormovo upozorenje oduševljavaju čitaoce uzbudljivim avanturama neustrašivog Derika Storma, Kaslu je taj lik dosadio, pa je odlučio da ga u poslednjoj knjizi iz tog serijala – ubije. Njegove kolege pisci, prijatelji i partneri u partijama pokera, Džejms Paterson i Stiven Džej Kanel (inače, u istom društvu su još dvojica osvedočenih majstora trilera, Majkl Koneli i Denis Lehejn) bili su protiv ovakve Kaslove odluke, ali pisac je ostao nepokolebljiv. Njegova potonja saradnja s njujorškom policijom, a pogotovo s Kejt Beket, umnogome je doprinela tome da Ričard Kasl o kriminalističkoj istrazi piše uverljivije, preciznije i mnogo kompetentnije nego ranije. Potreban je znatan talenat kako bi se napisao dobar krimi-roman s prikazom policijske procedure. Još veći talenat potreban je kako bi se napisala krat-

58

serijeplus.com

ka verzija u ovom žanru (dvesta stranica ili manje). Danas su čitaoci navikli na ogromne knjižurine s velikim brojem sporednih zapleta čija je svrha samo da povećaju broj stranica, tako da gotovo i ne umeju da cene ekonomično i efikasno napisan roman. Ričard Kasl se ne obazire na to i Talas vreline, uprkos pomalo iritirajućem autorskom manerizmu, izuzetno je dobra knjiga i donosi žanru neke zanimljive novine. Zahvaljujući užasnom ubistvu koje se dogodilo u njenoj prošlosti, policijska detektivka Niki Hit ne može da se posveti normalnoj vezi i odnosu sa muškarcima ali, s druge strane, izuzetno dobro obavlja svoj posao. Posle pada bogatog magnata s prozora njegovog penthausa, pomišlja kako u pitanju ipak nije samoubistvo. Forenzičari ubrzo potvrđuju njene slutnje, tako da njoj preostaje da sklopi mozaik i sliku onoga što se zaista dogodilo. To što se neprestano pojavljuju novi osumnjičeni nimalo joj ne olakšava posao. Međutim, najveće poteškoće pričinjava joj novinar Džejmison Ruk, slavni izveštač za časopise (slika i prilika samog Ričarda Kasla) koji je prati kako bi obavio istraživanje za svoj članak o njujorškoj policiji. Primorana je da se izbori s ogromnom nervozom koju on u njoj izaziva, kao i sa sve većom (nevoljnom) privlačnošću koju oseća prema njemu. Karakterizacija Niki Hit, Ruka i policajaca koji sa Hitovom rade na rešavanju zločina zaista je izvanredna. Naročito su dobri (i zabavni) „Rouč“ („bubašvaba“), zapravo dva policajca po imenu Očoa i Rejli, nerazdvojni drugari kojima stoga svi tepaju tim skraćenim zajedničkim imenom. Neprestano se međusobno šegače, tako da čitalac jednostavno želi da ih što češće susreće na stranicama. Ipak, najzanimljiviji su Hitova i Ruk. Seksualna napetost među njima pomalo je klišetizirana, verovatno zato što već unapred znamo da će u ovakvim romanima glavni muški i glavni ženski lik završiti zajedno u krevetu. Međutim, zanimljivo je ono što se dešava potom – Hitova ni najmanje ne smekšava, iako Ruk to očigledno želi. Ona je i dalje odsečna, ponaša se prema njemu kao prema teretu u profesionalnom smislu (premda makar prestaje da ga vređa), i ne prepušta se tipičnoj romansi. Ekonomična proza je ono što dopušta ovoj knjizi da bude relativno kratka i da ujedno sadrži zanimljiv zaplet, pripadajuće preokrete i sve one lične dileme kroz koje Hitova prolazi. Nijedna reč nije protraćena, ali čitalac nema utisak da bilo šta nedostaje. Prozni stil ne podseća na kratke rečenice Roberta B. Parkera, ali je i dalje vrlo efikasan i donosi pravo uživanje u čitanju. Sve u svemu, može se reći kako je Talas vreline veoma dobar prvi roman o Niki Hit, ubedljivi uvod u manjkav ali i dalje simpatičan lik (ona sama najviše podseća na nevoljnu Kaslovu partnerku Kejt Beket). Knjiga sadrži interesantnu misteriju koja i čitaoca i Hitovu obuzima do samog kraja i sasvim je sigurno da će ljubitelji dobrog kriminalističkog romana, posle ovakvog uvoda, spremno prionuti na čitanje sledećih romana o privlačnoj njujorškoj detektivki. Roman Ričarda Kasla Talas vreline u Srbiji je objavila izdavačka kuća PALADIN iz Beograda, u svojoj biblioteci „Kult film & TV“ (2011), uz najavu i sledeća dva romana, Gola vrelina i Vrelina raste.

Nejtan Filion (Nathan Fillion) prvobitno je pokušao da dobije ulogu vampira Ejndžela u seriji Bafi: ubica vampira Džosa Videna (Joss Whedon). Međutim, samog Videna upoznao je tek kada se prijavio za ulogu kapetana u seriji Fajerflaj (Firefly).


Video klub u vašoj kući! Zamislite da možete da uživate u vrhunskim filmskim naslovima različitih žanrova, bez izlaženja iz vašeg doma ili da se mučite s nekvalitetnim piratizovanim kopijama s Interneta i lošim prevodom. Holivudski hitovi, omiljeni klasici, najbolje serije i još mnogo toga –preko 2500 naslova bez reklama. Pauzirate i gledate kada i koliko poželite. Vaš video klub u Vašoj sobi, uvek dostupan na pritisak dugmeta. Sve to je moguće zahvaljujući SBB Video Zoni, naprednoj usluzi najvećeg nacionalnog kablovskog operatera. Ukoliko već posedujete SBB kablovski priključak, pretplatom na ovu uslugu dobićete digitalni prijemnik koji će Vam omogućiti sve pomenute pogodnosti u dometu daljinskog upravljača.

lnih televizijskih sistema u standardnoj definiciji. Visoka definicija Vam omogućava ne da gledate, nego da doživite film! Sport zauzima posebno mesto u Video Zoni. Napravili smo poseban deo za ljubitelje ostrvske lige, tako da ćete od sada moći da gledate sve najzanimljivije utakmice koliko god puta poželite! Sve što Vam je potrebno je jedan poziv SBB kontakt centru: 0113305252. Više informacija na www.sbb.rs

Video zona, poželi i gledaj!

U ponudi se nalaze i HD filmovi. Konačno možete da uživate u svim prednostima vaših LCD ili plazma televizora. HD kvalitet ima značajno veću oštrinu slike i izraženije boje od tradiciona-

HBO PREMIUM SBB prvi i jedini u Srbiji nudi najnoviju HBO uslugu HBO Premium paket, koji vam pored praćenja kanala HBO, HBO Comedy, Cinemax i Cinemax 2, omogućava i korišćenje servisa HBO GO, HBO OD i HBO HD! HBO OD je usluga videa na zahtev. Mozete uživati u ekskluzivnim HBO programima, najnovijim filmovima i serijama kad god nađete vremena! Koristi se vrlo jednostavno – pomoću daljinskog upravljača birate na ekranu film, seriju ili dokumentarac koji želite da gledate, a lista naslova se osvežava nedeljno. HBO kad god poželite! HBO GO je sajt koji sadrži 600 sati zabave dostupne za emitovanje putem interneta. Jedinstvena kombinacija savremenih

60

serijeplus.com

tehnologija koja vam omogućava da budete prvi i pogledate najnovije filmove i odabrana ostvarenja iz HBO produkcije pre premijernog prikazivanja na standardnim HBO kanalima! Gledajte HBO GO na svom kompjuteru kad putujete po Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj ili Sloveniji, ili jednostavno gledajte program po svom izboru dok ostatak porodice gleda nešto drugo na televiziji! HBO gde god poželite! HBO HD je vrhunski doživljaj za filmofile! Novi standard u emitovanju televizije koji vam omogućava da gledate najbolja filmska ostvarenja na HBO programu u visokoj rezoluciji. Konačno uživajte u svim prednostima vaših LCD i plazma televizora! HBO u visokoj rezoluciji! Ovaj paket u promotivnom periodu možete dobiti po ceni standardnog HBO paketa. Više informacija možete pronaći na www.sbb.rs


ZOI DEŠANEL

obični problemi obične devojke

Nosim ogromnu torbu u kojoj svakog dana iznova gubim ključeve. Možda je to prosto stena za mog Sizifa. Every single day I lose my keys in my giant purse. It may just the boulder to my sisyphus.

RAJAN KVANTEN mudrica mala

Nedostaje mi sna: „Iz očajanja u nadu najlakše pređete nakon što se dobro ispavate.“ Autor: Džozef Kosman.

EVA LONGORIA rezignirana zvezda

Prvo Džesika Simpson, a sad ovo. U štampi su opet sve izokrenuli, Met Barns i ja nismo u šemi! Bavimo se humanitarnim radom za dobrotvornu organizaciju Sveštenici i sportisti protiv kancera... Zašto istina nikad ne dospeva na naslovnu stranu? Zašto se uopšte truditi da komentarišeš kad tvoja izjava završi na kraju članka? #iritirajuće First Jessica Simpson, now this. Once again, press gets it wrong, Matt Barnes and I are not dating! We are doing a charity event together for Padres and Athletes vs Cancer… Why is the truth never the headline? Why did I bother to comment when they put your statement at end of articles? #stillannoying

Sleep required: “The best bridge between despair and hope is a good night’s sleep.” Author: E. Joseph Cossman.

ČEJS KROFORD

KEJT VOLŠ

Dobro jutro, narode! :D Srećan vam četvrtak ;D <3

Koji vam je dosad omiljeni trenutak u ovoj sezoni Privatne prakse?

pozitivac

Morning guys!!! :D Have a awesome thursday ;D <3

radoznala

What’s your favorite Private Practice moment from this season, so far?

Šta gledA... SANJA MARINKOVIĆ voditeljka emisija Magazin IN i Bračni sudija

“Gledam serije Prijatelji i Dr Haus – opuštaju me i svaki put iznova nasmeju.”

Enterijeri Linea Milanović

LEONTINA kompozitor i pevačica

“Nekad sam gledala Šark, to sam obožavala, ali sada ne stižem da gledam ništa sem dečijih televizija.”

serijeplus.com

61


Red Riding Hood Š 2010 Warner Bros Ent. All Rights Reserved.


POTPUNO DRUGAČIJA CRVENKAPA

Naslov originala: Red Riding Hood Godina proizvodnje: 2011. Trajanje filma: 100 min. Glavne uloge: Amanda Sejfrid (Amanda Seyfried), Gari Oldman (Gary Oldman), Bili Berk (Billy Burke), Lukas Has (Lukas Haas), Virdžinija Madsen (Virginia Madsen) Scenario: Dejvid Džonson (David Johnson) Režija: Ketrin Hardvik (Catherine Hardwicke) Pravo sa bioskopskog platna, stiže nam priča o Valeri (Amanda Sejfrid), prelepoj mladoj ženi rastrzanoj između dva muškarca. Zaljubljena je u Pitera (Šajlo Fernandez), ali su joj roditelji već ugovorili brak s bogatim čovekom. Valeri i Piter ne žele da izgube jedno drugo i planiraju da pobegnu. Međutim, saznaju da je Valerinu stariju sestru ubio vukodlak koji živi u šumi koja okružuje njihovo selo. Željni osvete, seljani pozivaju čuvenog lovca na vukodlake, oca Solomona (Gari Oldman). Ali, Solomonov dolazak donosi neželjene posledice i upozorenja.

Veliki, zli vuk

Od rediteljke Ketrin Hardvik dolazi nam triler fantazija Crvenkapa. Decenijama su žitelji sela Dagerhorn održavali nelagodno primirje s vukodlakom koji se pojavljuje pri svakom punom mesecu, nudeći zveri mesečno žrtvovanje životinja da bi joj primirili apetit. Međutim, pod krvavocrvenim mesecom vuk menja uloge i uzima život jednog od njihovih. Žrtva je Valerina starija sestra. Valeri je devojka koja je upravo saznala da su joj roditelji ugovorili brak s Henrijem (Ajrons), potomkom najbogatije porodice u gradu. Ali ona želi samo Pitera, siromašnog drvoseču koga je volela celog života. Opirući se razdvajanju, par je planirao da pobegne zajedno, ali u zastrašujućem momentu vuk menja sve. Gladni osvete, meštani pozivaju u Dagerhorn čuvenog lovca na vukodlake - oca Solomona, da ubije zver jednom za svagda. Međutim, Solomonov dolazak donosi samo još više previranja, jer ih on upozorava da vukodlak uzima ljudsku formu tokom dana i da može biti bilo ko od njih. Niko nije isključen. Panika zahvata mesto, dok broj žrtava raste sa svakim crvenim mesecom, rasturajući na delove nekada usko povezano selo. Valeri je ta koja otkriva da ima jedinstvenu vezu sa vukom. Ta veza ih neumoljivo objedinjuje i čini je sumnjivom, ali i vukodlakovim plenom. Rediteljka Ketrin Hardvik primećuje da priča sadrži više zlokobnih korenova koji se savršeno uklapaju u triler fantaziju. “Većina nas je odrasla s cenzurisanom verzijom Crvenkape, ali originalna bajka sadrži mračnije elemente koji čine priču intrigantnom. Ideja o devojci koja sama ide u šumu i koju prati vuk s kojim ona može da komunicira; toliko misterije na mnogo različitih nivoa. Kada ste bili dete, priča je imala potpuno drugačije značenje, ali ako se vratite na nju kao tinejdžer ili odrasla osoba, reagujete potpuno drugačije”.

Seks, laži i crvena kapuljača

“Indirektna poruka bajke Crvenkapa je: “Ne razgovarati sa nepoznatim. Ali šta ako se ispostavi da je vuk neko koga znate, neko kome verujete, neko koga volite?”, pita se producent Kiloran. “Priča provocira naše strahove, da neko blizak nije baš onakav kako izgleda. Za mene, veliki, strašni vuk predstavlja strah od neznanja da ne znate s čim se nosite.” Unoseći zaplet u klasičnu priču, glavni predator u filmu je vuk koji nosi ljudsku masku sve do punog meseca, kada se pojavljuje u pravom svetlu. Oslanjajući se na te pretpostavke, scenarista Dejvid Džonson stvorio je misteriozno ubistvo u kome je svako mogući osumnjičeni, što rezultira pojavom terora i paranoje među čitavom zajednicom. Kiloran potvrđuje: “Bukvalno svaki lik ima taj trenutak kada izgubite veru u njega. Veoma smo svesno koncipirali tako da je svako mogao da bude vuk”. “Mislim da je Dejvid uradio predivan posao”, izjavila je Hardvikova. “On je zašao u srž legende da bi izvukao suštinu iz nje. A onda je uz pomoć svoje mašte obogatio priču”. Džonson kaže:” Mnogo sam istraživao promene basni tokom poslednjih decenija, u zavisnosti od vremena i mesta. Ranije su basne bile lepo upakovane, s mašnom na vrhu, i bile su prezentovane kao bajke, ali one sadrže i dosta grafičkih i prilično uznemirujućih detalja.

KO SE BOJI VUKA JOŠ? Amanda Sejfrid (Valeri) Američka glumica, pevačica i model. Karijeru je započela kao devojčica, radeći kao fotomodel za razne modne agencije. Proslavila se ulogom u filmovima Opasna Dženifer i Pisma Juliji. Gari Oldman (Solomon) Engleski glumac, muzičar i filmski stvaralac široj javnosti poznat je po tumačenju mračnih i misterioznih karaktera u filmovima. U njegovu opsežnu filmografiju ubrajaju se filmovi Profesionalac, Peti element, Hanibal, Hari Poter i zatvorenik iz Askabana i Hari Poter i vatreni pehar. Bili Berk (Cezar) Američki glumac poznat je po ulozi Čarlija Svona u blokbaster hitovima Sumrak saga: novi mesec i Sumrak saga: praskozorje. Pored uspešne karijere na velikom platnu, ostvario je i značajne uloge u televizijskim serijama (24).

Film Crvenkapa vas očekuje i u vašem ličnom video klubu – SBB Video zoni! Pored njega, u ponudi je još 2500 vrhunskih naslova različitih žanrova. Kada god poželite, u SBB Video zoni ćete pronaći najnovije filmske hitove, klasike, domaće filmove ili „one“ filmove, ali i HD filmove koji će vam konačno omogućiti poptuno korišćenje svih prednosti vaših LCD i plazma televizora. Sve što pogledate, plaćate kroz sledeći SBB račun.

serijeplus.com

63


ZARA

ACCESORIZE

MANGO MANGO

KORTNI KOKS (Courtney Cox)

MANGO

ZARA

ZARA

Volimo da gledamo serije, ali često i da kopiramo stil junaka koji nas na neki način inspirišu. Bilo da želite da se odenete za opuštenu popodnevnu kafu sa prijateljicama ili za odlazak u grad sa drugarima, sasvim smo sigurni da ćete naći odgovarajuću kombinaciju među našim predlozima. Kortni Koks i muška postava serije Tračara su najbolji primer da udobna garderoba, uz malo maštovitosti i truda, može biti odgovarajuća svakoj prilici. Priredila: Mila Dimitrijević

MANGO

ZARA

ZARA

ZARA

VIA SPIGA MISS SIXTY

MANGO MANGO MISS SIXTY ALDO ZARA

64

serijeplus.com


SPRINGFIELD

ZARA

ZARA

CONVERSE

PEN BEDŽLI (Penn Badgley)

PULL&BEAR

ZARA ZARA

MASSIMO DUTTI

ZARA

ZARA

ZARA

ZARA

ED VESTVIK (Ed Westwick)

ZARA PULL&BEAR

ZARA

ČEJS KROFORD (Chace Crawford)

serijeplus.com

65


Piše: J. Nikolić

Dnevnik daljinskog upravljača

PROĐE LETO PRENAPETO Prođe još jedno leto. I još jedna „letnja šema“ koja mi je zauvek promakla. Što je i razumljivo: leto + sunce = raznorazne vannastavne aktivnosti napolju... daleko od skromne imitacije života kakvu nudi TV. Ali evo, jesen stiže... a TV polako postaje moj najbolji drug. Kažem polako, jer mu nešto baš i ne ide. Prepun je iznenađenja, ne mogu da prepoznam mnoge karakterne crte (čitaj: kanale) na koje smo nekad (kad se znao neki red) mogli računati. Na primer, pre ove letnje turbulencije – a sigurno je bilo turbulencije, jer ništa više nije na svom mestu, mislim se ja – kad uveče kreneš na turneju po daljinskom postojali su dobri izgledi da negde naiđeš na gledljiv igrani program (čitaj: polupristojnu produkciju s engleskog govornog područja). A sad mi na pamet pada samo vic, koji ujedno najbolje i opisuje moju muku dok daljinski prelazi preko kanala 5 i 6: „Viče Kraljeviću Marko: ’Ooooj, narodeee, idu Tuuurciiiii!!!!’ Odgovara sirotinja raja: ’Ja l’ na Pinku il’ na Prvoj srpskoj?’“ Ha, ha, ha. Uh. Ali, tako je. Turci dolaze s mrakom. Odmah posle domaćih (više nego iščašenih) interpretacija zapadnjačkih rijalitija u kojima su glavne zvezde nesrećnici na sve spremni ne bi li se dočepali ulaznice za bolji život u obliku novih (odnosno – svih?) zuba, između ostalog. Bez obzira na to šta se dešava – da l’ se svadba sprema il’ se domaćin ženi, il’ se možda silikon ugrađuje u... bolje sutra – kod nas je to uvek nekako tugaljivo i na ivici. Ne možeš da se opustiš i uživaš u zabavnom aspektu programa (ako ga ima!) jer – malo-malo pa te sa TV ekrana za oči ujede naš naopaki mentalitet ili socijalni pâtos. A ako uspešno (odnosno: u budnom stanju) savladamo i ovu prepreku, stiže zaslužena nagrada: turska serija, komada dva – jedna za drugom do u sitne sate. Nemam pojma zašto su te turske serije toliko popularne. Verovatno zato što ih ne gledam. (Još!) Ali moraću da pokušam ako mislim da proniknem u tajnu njihovog sevdaha, ne samo kod nekadašnjih turskih podanika nego i šire. Čujem da ima evropskih zemalja u koje Turci nisu ni zalazili onomad, a pokidaše se oko tih serija. Sve ovo samo ide u prilog tezi da se svet u današnje vreme osvaja televizijom, a ne topuzom, kao nekad. Zna to naš narod, al’ šta će kad voli serije? A i nije jedini. Kud svi Turci, tu i mali Mujo.

66

serijeplus.com


KO NE PRATI – ZAŽALI SERIJE+Facebook strana: facebook.com/serijeplus


Serije+ #01  

Re-izdanje (ranije objavljen u printu)

Serije+ #01  

Re-izdanje (ranije objavljen u printu)

Advertisement