Page 1

46 брой

то

се разп

ро

за повече информация

о

н

т

!!!

www.saloni.bg

анява сам тр

Сп и

е ни

с

са

4-ти/2015

чр

ез абонам

е

www.derma-info.bg * петър гогов: всеки творец трябва да бъде предизвикан * carmen - българия city tour * гримът - невероятна форма на изкуство мароканското чудо за коса marrakesh * хидратация - продукти и терапии връщаме младостта с нехиалуронови филъри * криолиполиза на ход е неоперативният лифтинг


По всяко време на годината

Фитосеан

– за мечтаните форми и контур на тялото!

1. Пилинг гел за тяло с пясък от Бора Бора. 2. Отслабващ гел – с дрениращи и моделиращи контура свойства и изглаждащ целулита. 3. Активна антицелулитна маска – самозатопляща се пудра, която стимулира потенето като помага за елиминирането на токсините и задържането на вода, както и отстранява локализираните мастни натрупвания и целулит.

Красотата е стил на живот. Грижете се за красивото си тяло целогодишно!

Продуктите могат да се ползват и самостоятелно.


Марка, носеща духа на бягството и откривателството Натурална козметика със „скъпоценности“ от морето, силни хидратиращи и прочистващи свойства, против бръчки, за стегната кожа със сияен тен.

Върнете младостта със 100% -во удоволствие!

Официален представител: „Флоресанс ЕООД“, София, ул. „Костенски водопад“ 59, тел. 02/492 34 09, 0882 10 53 42.


Запознайте се с новата линия LES ESSENCES на MARIA GALLAND и открийте успеха на вашия козметичен салон!

Достигнете нови върхове в света на красотата с легендарната маска на MARIA GALLAND, сега с нова революционна философия! Осигурете моментален ефект Генерирайте допълнителни приходи във вашия салон Предложете индивидуална грижа Вземете сега Вашия ексклузивен подарък: Индивидуална кутия с есенциите на красотата.


LES ESSENCES

MARIA GALLAND БЪЛГАРИЯ, Официален вносител : Д инамика 2000 ЕООД , търговски офис Варна : ул . Н идерле 2, тел : 052 35 45 97; 0878 462 185 търговски офис С офия: ул . Л юботрън 3 -7, тел : 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika 2000.com; e - mail: office @ dinamika 2000.com


BW20150911 Код за специални отстъпки и продукт-тестер само за читатели на списанието, валидност до 30 октомври 2015.

O R G A N I C B E AU T Y P U R E B E AU T Y


ORGANIC BEAUTY

PURE BEAUTY

Ангажимент за натуралност Лаборатории PHYT’S поддържат 100% естествени съставки във формулите си. Пълната гама продукти обособява един изключителен по рода си свят. Вдъхновени от своята етика към екологията и органиката, повече от 35 години лаборатории PHYT’S не използват химически продукти, не извършват тестове върху животни и носят етикета Cosmebio – доказателство за техния ангажимент.

СЪСТАВКИ СЪС 100% •НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД • БЕЗБЕЗКОНСЕРВАНТИ • ПАРАБЕНИ

Всеки продукт съдържа комплекс от растения, цветя, листа, кори от дървета, масла, витамини и микроминерали, съчетани във внимателно подбрани формули, специално разработени да лекуват, подхранват и укрепват кожата на терапевтично ниво, като едновременно радват клиента с видими резултати още след първото приложение.

• БЕЗ ФЕНОКСИЕТАНОЛ PEG • БЕЗ БЕЗ ГМО, БЕЗ ОЦВЕТИТЕЛИ •БЕЗ ТЕСТВАНЕ ВЪРХУ ЖИВОТНИ •

Ако вникнете по-внимателно в съставките и сложните формули, ще забележите майсторството в уникалните комбинации от растения и билкови екстракти, на които PHYT’S дължи високата си ефективност. PHYT’S представя истински и видими резултати, нещо, което отличава линията от която и да е друга козметика в света.

Пътят на PHYT’S от 100% естествени към 100% органично сертифицирани съставки PHYT’S трайно се налага като лидер в производството на козметични продукти с органичен произход, верен на обещанието си да бъде насочен към професионалистите – козметици и терапевти. Избран е за най-популярната марка козметични продукти за 2005 година, а през 2010 става ‹1 в козметичните студия и институти във Франция.

PHYT’S е в пълна хармония с Майката природа, като защитава вътрешния баланс и Вашата естествена красота без добавка на химикали. Нашата цел е да Ви предложим без компромис най-доброто от Природата, с доказани ефективни и дългосрочни резултати. Продукт, с който ще се гордеете Кожната повърхност абсорбира всичко, което поставите върху нея, така че е изключително важно да внимавате какви точно продукти използвате. При това активните съставки проникват дълбоко и влияят върху целия организъм. PHYT’S е прегърнал идеята за холистичната ни природа и се справя повече от успешно вече почти четири десетилетия. PHYT’S е едно от „бижутата” на пазара, пренаситен с имитации и некачествени продукти, които обещават много, но не предлагат нищо. Без да пести разходи за разработване на нови формули, PHYT’S работи с най-добрите чисти активни съставки, които съществуват – без филъри или други безполезни съставки. Излишно е добавянето на безполезни, вредни или токсични съставки, емулгатори или консерванти.

Вие сте експерти в областта на козметиката и Вашите клиенти очакват от Вас да знаете кое е най-доброто за тях и тяхната кожа. Убедени сме, че ще бъдете горди да използвате марката PHYT’S!

www.lideratrading.net e-mail: sales@lideratrading.net

Lidera Group

тел: 02/ 957 08 75; 957 08 90; факс: 02/ 957 08 76, моб.: 0886 741 221

Lidera Trading


съдържание

14-21

академия stephan 40 годишен опит

www.saloni.bg www.derma-info.bg

редакция отговорен редактор поли манолова 0879 03 57 61 редактори Найда Спасова Зорница Колева

28-31 ПЕТЪР ГОГОВ: „Всеки творец трябва да бъде предизвикван”

предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов счетоводство весислава леонидова разпространение abonament@saloni.bg директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg

34-35 Carmen – България City Tour

Офис мениджър info@saloni.bg адрес София, ул. “Пиер дегейтър 9” бл. 3 издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

36-37 ЕВА СЕРЕВА: Гримът е една невероятна форма на изкуство

ISSN 1314-2186 Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


коса

Васил Михайлов:

Вече 20 години фризьорството е моята страст Как съчетавате ангажиментите си като артистичен директор на фризьорска академия Stephan с многобройните си творчески изяви? Когато вършиш работата си със страст, желание и вдъхновение, когато се амбицираш от всички тези таланти, събрани в академия Stephan, когато участваш в създаването на следващото поколение фризьори – умората, натовареността изчезват. Остава само удволетворението от добре свършената работа. Какво ви провокира и какво ви вдъхновява след толкова години работа? Артистичността, креативността, която проявяваш във всеки един аспект на работата, любовта към професията е това, което ме вдъхновява и мотивира всеки ден. Вече 20 години фризьорството е моята страст. Кои са водещите принципи, залегнали в основата на обученията в Академия Stephan? Във фризьорска академия Stephan сме на мнение, че дългосрочното и задълбочено обучение е добра основа за една успешна кариера. За да станете фризъор, и то добър в професията, са нужни дисциплинираност,

14

Васил Михайлов, Артистичен директор на Stephan за Централна и Източна Европа и на популярната фризьорска академия Stephan у нас.

умения, практика, знания за професията, обща култура, добро възпитание и комуникативност. Всичко това научават учениците във фризьорска академия Stephan. През какво обучение преминават практикуващите фризьори и какво им дава тази програма като възможност за усъвършенстване в професията? Най-важното нещо е, че в академия Stephan желаещият да стане фризьор ще научи всичко за професията Фризьор. Без излишна скромност мога да твърдя, че в академия Stephan се осъществява най-доброто обучение за фризьори у нас; ние култивираме и създаваме следващото поколение фризьори. С нас няма да имате просто една диплома, а реална професия, подплатена с много знания и висок клас професионални умения, гарантиращи професионална реализация, доходност и престиж. Не може да не сте чували за метода Stephan. Академия Stephan е единствената школа за фризьори у нас, лицензирана да преподава метода на подстригване STEPHAN. Методът е създаден от един от гениите на френското коафьорство Стефан Сьонес като основен принцип, от който фризьорът се ръководи при


коса

15


коса

подстригване на клиентите. Базиран е изцяло на професионална логика, която може да бъде практикувана от всеки един фризьор. Познавайки основите на метода може да се реализира всяко желание на клиента, придружено с професионалното виждане на фризьора, прецизно водейки се от индивидуалността и типа коса (текстура, натура, растеж). Методът Stephan е това, което отличава всеки фризьор, завършил нашата Академия. Едно от основните неща, което различава категорично Академията е това, че обучението при нас няма определен срок, то трае толкова време колкото на всеки ученик му е необходимо, за да усвои всички нужни умения в подстригване, колориметрия, сешоари, къдрене и т.н., за да работи без притеснение. Може да са 10 месеца, може да е година, може да са 6 месеца – при всеки е индивидуално. А важното е, че това не се заплаща допълнително. Всеки може да започне обучението си в академията веднага, още днес, нямаме начални дати. Няма защо да чакате октомври или ноември. Може да се запишете още днес. Освен това, в повечето курсове преподават нещо и продължават към следващото, в Stephan не е така – ние обясняваме едно и също няколко пъти, връщаме се на него, обясняваме индивидуално, докато ученикът не го разбере и може да го прави без никакво колебание. Целта на тази повтаряемост e да се усвоят всички нужни знания и умения, за да може след това фризьорът да работи без никакво притеснение. Ако даденият ученик е сериозен, амбициран и наистина покаже, че иска да се развива във фризьорската професия, след завършването си на Академията е възможно да получи покана да стане част от веригата и да започне работа веднага в салони Stephan като фризьор, да получва високи доходи, да бъде в млад, интелигентен екип, да посещава обучения и семинари на марката, да бъде част от артистичния живот – да участва в шоута, артистичен екип, колекции, фотосесии. Нещо наистина ново, което въведохме тази година в обучението в Академията – това е концепцията за мултибрандинг или най-доброто от света на фризьорството. Показваме на нашите бъдещи таланти как да работят с най-популярните професионални фризьорски марки у нас, с цветовете им, да познават техниките при всяка марка, за да не бъдат ограничени в познанията си. Истината е, че за да сте истински професионалисти и да вземате адекватни и информирани решения, трябва да познавате професионалите продукти отлично. Не на последно място – това са легитмните документи за завършване, практиката в реална среда, работата с реални клиенти, участията в артистични изяви и още... Всичко това, в резюме, осигурява възможност за перфектен старт на кариерата на всеки, истински желаещ да се занимава с това. Оттам нататък всичко зависи само от него.

16

Какви са водещите тенденции в цветовете и прическите за сезон есен-зима 2015/2016? Ултра тенденциозни визии, пресъздадени в ежедневни „носими” дължини, лесни за поддръжка. Линията на подстригването позволява съвършено естествено падане на косата в съчетание с чувството за свръх лекота и движение. Разкажете за новата колекция на Stephan – какви са акцентите в нея и на какво се залага за цялостна модерна визия? Колекцията прически Rock & Bob 2015 на Stephan демонстрира линията на подстригването и модерните цветове за 2015. Тя интерпретира класическия боб с подчертана изящна изтънченост и съвременно Rock излъчване на визията. Rock & Bob колекцията има за цел да подчертае индивидуалността и красотата на всяка жена. Какво бихте посъветвали начинаещите фризьори, за да се реализират успешно в професията си? Фризьорството е като всяка друга професия и успешното кариерно развитие в тази сфера се обуславя освен от желанието да бъдеш фризьор и от полученото обучение и стартова мотивация. За съжаление в България няма категоризация на фризьорските школи: няма официален регистър за „най-добрите”, няма „5-звездни/4 звездни” центрове, което да улесни желаещите в избора. Най-често те разчитат на приятелско мнение или отзиви във форумите, а това е рисков подход. Основната ми препоръка е да следват следните стъпки при избора си за обучение: Информация за цената, има ли „скрити” такси, какво включва (продукти за практика, учебници, др.). Продължителност на курса, има ли реална практика върху клиенти или отговор на въпроса: „Ще ми даде ли курсът достатъчно време за подготовка, за да съм спокоен, че когато завърша ще знам как да изпълня всяка прическа и цвят, поискана от клиент?” Реализация след завършването. Срещнете се със завършили ученици, попитайте ги за мнението им. Легитимност на обучението. Много от курсовете не дават легитимни документи при завършване. Проверете дали всичко е легитмно. Преподавателите. Кои са? Чували ли сте за тях? Какви са методите им ? Доказани фризьори ли са? Мястото за обучение. Вижте го обезателно, преди да се запишете. Оборудвано ли е, има ли всички необходими инструменти и пособия за обучение? Проучете мненията във форумите, Фейсбук, но имайте едно наум, има много „тролове” навсякъде :) Ще завърша с една изключително важна препоръка: Изберете внимателно и обмислете няколко различни опции за обучение по фризьорство, тъй като тази професия може да бъде ваша за цял живот. И най-вече, каквото и да решите, не постъпвайте лекомислено с бъдещето си.


коса

17


коса

Иван Симеонов:

В бизнеса всъщност има много артистичност Какво представлява франчайзинговият модел Stephan и кой може да се възползва от него? Франчайзинговият модел на марката Stephan предлага ноу хау за развитие на фризьорски бизнес – уникална комбинация от над 40-годишен опит и непрекъснато усъвършенстване спрямо динамиката на пазара. Моделът се адаптира спрямо особеностите на всеки пазар и клиентските нагласи, които веригата изследва непрекъснато и на тази база усъвършенства предложенията си към тях. От него могат да се възползват както професионалисти в сферата на фризьорството, така и предприемачи без опит в бюти сферата, които търсят добра възможност за инвестиция. В България вече имаме реализирани успешни проекти и за двата типа клиенти. Ще си позволя да отбележа 3 основни предимства на франчайзинговия ни модел, които ни позволяват да задържаме лидерската позиция в нашия сегмент в България: Най-доброто съотношение цена/качество (* Салоните с марка Stephan са подчинени на идеята за достъпен лукс и изповядват философията, че качественото обслужване може да бъде привилегия на всеки клиент.

18

Иван Симеонов, Мениджър бизнес развитие на Stephan за Централна и Източна Европа

В салоните ни откривате комфорт от следващо поколение и последните разработки в оборудване, продуктово осигуряване, бизнес практики, но за да поддържаме добро ценово предложение към клиентите работим прецизно на ниво инвестиция. Изключително активни сме в разработката на ефективни програми не само към нашите глобални партньори и доставчици, но и вътрешно към екипите ни. Фокусът ни е изцяло върху иновации – преди всички в услугата, но и при администрацията, управлението и маркетирането.) Най-добрите фризьори (* В салоните Stephan работят само най-големите таланти на марката, които подбираме и развиваме внимателно на базата на множество критерии. От 2007 г. досега нашата Академия са завършили няколкостотин фризьори – от тях само 25 са получили покана за работа в салоните ни в България и те всеки ден доказват, че заслужават това място. Да работиш по метода Stephan е безспорна привилегия за всички, които завършват нашата Академия в София или Тулуза, но да работиш в салон Stephan е друга вселена на метода и истински висш пилотаж във фризьорството. За тези таланти ние отделяме цялото си внимание и подкрепа – те са част


коса

19


коса

за ноктите във всеки един момент. Уникална е ролята на нашата Академия в този процес, която действа като истинска лаборатория и ни позволява да тестваме всички предложения преди да подберем това, което считаме за най-добро и съответно да го въведем в салоните. Към момента концепцията ни включва марките Kerastase, L`Oreal Professionnel, Wella Professionals, SP Men.) Тези 3 уникални акцента подкрепяме с ефективен маркетингов модел за развитие на салона и непрекъсната професионална грижа за репутацията на веригата. Каква е концепцията на салоните Stephan? Ефективно маркетирана качествена услуга на достъпна цена, т.е. това, което предлагаме и обещаваме в своите маркетингови кампании, клиентът задължително получава в салоните. Ако има отклонения или пропуски, те се регистрат чрез системата ни за наблюдение и проследяване на качеството на всяка услуга, след което се отстраняват. Стремим се да поддържаме непрекъснато диалог с нашите клиенти – в салоните, в социалните мрежи, на различни форуми – за да чуем тяхната обратна връзка и съответно да подобряваме непрекъснато качеството.

от разширения артистичен екип на Stephan, участват в годишните ни шоу спектакли и множеството фотосесии, ревюта и артистични проекти, изготвили сме специални програми за продължаващо обучение и развитие в салона. Това не са просто нашите фризьори, а посланици на марката Stephan и наши бъдещи партньори, на които бихме искали да поверим следващите салони и развитието на бизнеса.) Най-добрите професионални продукти (* В салоните Stephan след задълбочено проучване и тестове в Академията сме направили селекция от най-добрите професионални продукти на водещи световни марки. Това не е просто мултибранд концепция, а много ясна и пазарно ориентирана визия за продуктите, от които имаме нужда, за да предложим безкомпромисно качество на обслужването. Тази селекция непрекъснато се модернизира и подобрява с идеята да предлагаме най-доброто от света на фризьорството и грижата

20

Как се съчетават бизнес и артистичност? В бизнеса всъщност има много артистичност, въображение, мечти – уникален микс за всеки истински предприемач, чиято цел е не просто да превърне цифрите от бизнес плана в реалност, а да промени нещо към по-добро, да допринесе за развитието на даден сектор. Идвам от света на високите технологии и корпоративни комуникации, работил съм с ИТ лидери на световна величина, консултирал съм едни от най-големите ИТ компании... това, което научих е, че всеки ден трябва да предизвикваш статуквото, обичайния ход на нещата и да се стремиш да научиш нещо ново, да бъдеш по-добър в работата си и да вярваш, че чрез нея даваш своя принос в промяната към по-добро. Днес за мен е истинско предизвикателство да създадем фризьорство от ново поколение като обслужване, отношение, като услуга, като организация. За първи път в България, в тази сфера или в тези т.нар. „обикновени” салони за красота, ние с Васил създаваме вътрешна култура, имаме корпоративни принципи и визия, която ни води и подчинява всяко наше действие в салоните, имаме успешни бизнес, маркетинг и административни практики, политики за социална отговорност. Всичко това превръща салоните от веригата Stephan в един уникален проект и всеки ден нямам търпение да дам своя принос за това да направим още една крачка напред. Гордея се с това, че винаги водим пазара и създаваме редица иновации в този бранш.


коса

21


коса

Marrakesh е вдъхновение! Marrakesh носи полъха на Мароко, заедно с неговите чувствени аромати и усещането за приказките от „1001 нощ“! Marrakesh разкрива тайната на перфектната, здрава, гладка и подхранена коса, скрита в една уникална комбинация, която няма да срещнете никъде другаде - вълшебната смесица от ултра укрепващото масло от конопено семе и богатото на хранителни вещества мароканско масло от арган.

Мароканското чудо за коса Marrakesh

вече и в България!

A

ргановото масло неслучайно е наричано „течното злато на Мароко“. Богатото съдържание на мастни киселини и витамин Е го правят изключително полезно за косата и кожата. Но какво се случва, когато неговите свойства се „сблъскат“ с чудотворното конопено масло? Отговорът е категоричен - най-мощният съюз за косата в лицето на Marrakesh! Конопът, един от най-богатите източници на масла на планетата, притежава огромен брой полезни свойства – защитни, регенериращи и разкрасяващи. Това, което го прави наистина специален е, че съдържа 80% незаменими мастни киселини и тази висока концентрация не се среща в нито едно друго растение. Маслото от коноп е наричано „най-перфектно балансираното масло в природата“ заради идеалното съотношение 3:1 – омега-6 към омега-3 и тази изключителна концентрация го превръща в уникално средство за разкрасяване. Конопеното масло е богато на много витамини и минерали и е източник на фибриларния протеин – кератин, който присъства в състава на косата, кожата и нокти-

22

те. Прониквайки в корените на косата, маслото стимулира нейния растеж и заздравява структурата й. Вълшебният му ефект върху състоянието на косата е безспорен - подхранва капилярните влакна, и подобрява структурата на косъма, което дава допълнителен блясък, гъвкавост, обем и улеснява разресването. Наред с всичко това, притежава естествен слънцезащитен фактор. Но чудото на Marrakesh не свършва дотук! Наред с богатия си състав, Marrakesh „изхвърля“ от формулите си всичко вредно – парабени, сулфати, фталати, производни на петрола, изкуствени оцветители, изсушаващи алкохоли и пропилен гликол. Изцяло натуралният състав дава на косата истинско подхранване чрез природата! Богатата гама от продукти и серии Marrakesh откликва на нуждите на всяка коса – от тънките, боядисани и третирани до най-буйните и неконтролируеми коси. Докоснете се до света на Marrakesh и разкрийте пълния разкош на косата си!


мозайка

Wax spray matt Матираща вакса спрей И деален

продукт за създаване на меки

и естествени обеми .

П ридава

плътност

и структура на прическата с матиращ ефект. но.

Струята се разпръсква равномер Използва се на суха коса . М оже

да се впръсква на готова прическа от разстояние като нормален лак за коса

-

обвива косата и леко я фиксира .

А ко

Стилизанти за оригинална и устойчива прическа

се впръсква отблизо се използва за бързо оформяне на индивидуални ки чури .

Косата

остава естествена , лека и

мека , без да тежи и да се наелектри зира .

Особено

подходящ за мъже, за

стилизиране на къса коса и придаване на „ разрошен ” вид .

Texturizing spray Текстуриращ спрей за обем

Любовта на косата минава през O’right! O’right – зелената революция в козметиката за коса!

Спреят създава плътност и обем на тънка , права и етажирана коса . И нова тивната му формула с минерална пудра

Б

обвива косъма и създава естествен обем , без да утежнява .

Впръсква

се на

мокра коса преди да се изсуши със се шоар.

им

природата ,

от

аромат,

събрани

в

лукс

и

златната

неусто линия

- O’right! O'right Golden Rose е цялостна грижа , която въз връща красотата и блясъка в косите, като регулира и поддържа нивото на влага и запазва цвета на бо ядисаната коса . Б огата комбинация от органично

Обемът може да се запази до ня -

колко дни като косата само се сресва .

П редпазва

огатство

от начупване и накъдряне

при влага .

от най - зеления бранд в света

сертифицирани растителни екстракти осигурява

Представяме ви Hot Tot професионална серия американски органик продукти, създадени специално за бебета и деца! Всички

продукти имат мека формула , хипоалергенни са и с напъл -

но естествени и безвредни съставки , без животински мазнини , парабени , сулфати , минерално олио и синтетични оцветители .

П едиатрично и дерматологично тествани , H ot Tot са строго съобразени със специфичната структура на детската коса .

Освен

продукти за измиване и

грижа , в

H ot Tot ще откриете нещо повече – пълна гама сти лизиращи продукти за създава не на страхотни стайлинги на малчуганите!

Гел

за коса , крем

за къдрици и спрей за разплита не са само част от възможностите, които предлага марката за подчертаване

на

стил на вашето дете!

Hot Tot – стил от самото начало!

24

уникалния

хидратация , подхранване и възстановяване балан са на боядисаната и изтощена коса . нието... над

95%

А

съдържа -

съставки с натурален произход :

органични пенители и растителни екстракти

(из -

влечени по иновативна технология , която запазва всичко ценно в тях).

След шампоана косата е иде -

ално чиста , здрава и ревитализирана . Н ейният цвят е по - силен и перфектно защитен от избледняване. Н асладете се на вълшебното действие на екс трактите, събрани в подхранващото олио O'right Golden Rose Oil! Усвоява се мигновено, заз дравява кутикулата и възстановява плътността и блясъка на косата .

С ухите

и цъфтящи краища

са подхранени и възстановени , а цветът защитен .

Златната

линия на

O’right

дава всичко, от кое -

то се нуждае твоята коса , за да бъде тя здрава , със страхотен аромат и по - красива от всякога !

O’right

е тайванска компания , световно призна -

та в производството на органична козметика за коса .

П родуктите

са с напълно натурални състав -

ки , без добавени вредни химикали и единствени в света , които от производството до изхвърлянето им в природата дават отрицателен въглероден отпечатък .

O’right са носители на множество награ -

ди и сертификати на световно ниво.


грим

Faceframe 3D С метода Faceframe 3D може да се постигне:

• • • • •

Цялостно възстановяване на вежди, които са били загубени вследствие на химиотерапия, различтравми, наранявания или алопеция. Попълване на силно изтънени вежди в резултат на прекаляване с изскубването им. Леко коригиране или придаване на изцяло нова форма на веждите за дамите, които желаят промяна във визията си. Попълване и оформяне на вежди, които са оредели с напредване на възрастта. По този начин се възвръща свежото младежко излъчване. Подчертаване на естествените вежди за специални моменти.

Предимства:

• •

Абсолютно безболезнен и безопасен метод, при който отсъства период на възстановяване. Изкуствените косъмчета перфектно се сливат с естествените косми и не могат да бъдат различени дори от опитното око на професионалист.

• • • • •

Използваното лепило е безвредно, биосъвместимо и не предизвиква алергични реакции. Няма никакъв риск за естествените вежди на клиентите, тъй като процедурата се извършва от опитни специалисти. Позволява експериментиране с различни форми и цветове. Може да се изградят вежди, изцяло съобразени с формата на лицето. С помощта на този метод се постига напълно естествена и красива визия.

Времетраене на процедурата

Процедурата, при която се поставят косъмчетата едно по едно може да отнеме от 30 минути до 1 час в зависимост от това колко трябва да бъдат възстановявани или променяни веждите. Разбира се, клиентите трябва да внимават и да полагат подходящите грижи, ако искат да запазят за по-дълго време така изградените вежди. Трябва да се има предвид, че всяко по-енергично разтриване в областта на веждите може да доведе до падането на косъмчетата.


новини

Д

ен след ден, ние WELLA PROFESSIONALS създаваме иновация след иновация, за да поставим ново начало в грижата за косата. Вдъхновени от любовта към косата, феерията на цветовете, магията на природата и Вас, нашите потребители, достигаме нови висоти, отвъд познатите граници.

Полъх от далечна Амазония създава революция в грижата за косата. Магическата сила на дърветата да възстановяват кората си, пренесохме в продуктова серия ELEMENTS! С екстракт от Kapok Tree, ще ви потопим в релаксиращия свят на екзотиката, за да възстановим точно вашата коса! Направихме тестове на над 500 вида зелени дървета, за да открием, че точно Kapok Tree има силата да възстанови и предпази косата от външни дразнения на принципа, на който се грижи за кората на стъблото си. Отглеждаме нашата Kapok Tree гора в Германия и сме горди с абсолютно безвредния за растенията метод на извличане на вълшебния еликсир. Гората ни е сертифицирана от Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes/Програма за утвърждаване на схеми за сертифициране на горите, защото за нас е важно да пазим природата, с грижата и вниманието, с които създаваме нашите продукти.

Photo Credit: Nancy Gomez BFA 26

Специално за Resort колекцията 2016 на BCBG стилистът Кевин Хюз (за Moroccanoil) пресъздаде естествената визия на калифорнийските момичета – леко разрошени, свободно падащи на вълни коси. С професионалните продукти на Moroccanoil и с няколко backstage трика прическата от модния подиум е постижима навсякъде.


коса

Петър Гогов:

Всеки творец трябва да бъде предизвикван Разкажете за новостите и предизвикателствата около вас. Новостите и предизвикателствата са постоянни спътници около мен. Имах нужда да забавя темпото. През лятото на миналата година взех решение да спра професионалните ангажименти извън салона. Ограничих се само с работа във фризьорското студио и повече почивка. Вид бягство за презареждане. Това лято бях изкушен от предложение за снимки в Истанбул. Получиха се много добри кадри. Очаквам оттам да проявят интерес към работата ми. Ще бъде добро предизвикателство за самия мен. До края на тази, а и през другата година се очертават интересни събития. Има за какво да мисля и премислям. Ще ги разкрия само в краткосрочен план. В средата на септември се представя колекция ЕСЕН–ЗИМА 2015/2016 на HCF в Париж. Съвсем отскоро HCF–СЕКЦИЯ БЪЛГАРИЯ започнахме подготовката на шоу за Международния Балкански Бизнес Форум, който ще бъде проведен през ноември в Белград. Организатор на събитието е L`oreal Professionnel. HCF–СЕКЦИЯ БЪЛГАРИЯ получи признание за своята работа. Възложена ни е отговорната задача да се представим във вечерта на закриване на форума. Темата върху която работя позволява да развихря въображението си и да го събера в 10 минути работа на сцена. Обмислям да разгърна идеята си в една фотосесия след представянето. Имам идеи, за които трябва време да бъдат осъществени… а времето никога не ми стига. Предизвикателството, провокацията към самия себе си, са хубави неща. Вдигат адреналина и дават енергия да твориш. Мисля, че всеки творец трябва да бъде предизвикван. Откъде черпите вдъхновение за създаване на прически висша мода, а също така и на прически за ежедневието?

28


коса

Фризьорството не е само работа, то е дарба и изкуство. Носиш ли в себе си тази дарба, можеш да правиш изкуство. Създал съм си свой стил на работа при подстригване и направата на прически. Съобразявам се естествено с тенденциите, но ги пречупвам през моя стил. Много са факторите, с които трябва да се съобразиш – структура на косъма, количество, форма на главата и др. Никога не правя пробни прически, защото после не мога да ги повторя. Провеждам разговор, в който опознавам характера на клиента. Информирам се за повода и начина на обличане, обсъждаме цвета и формата на прическата. Когато дойде денят Х и тя седне на стола, за мен е важно да видя изражението на лицето й и да усетя емоционалното й състояние. Случвало се е да променям първоначалната идея точно в този ден. Клиентът ми е вдъхновението за прическите. Най-обикновени неща – човек, предмет, движение, ситуация и др. могат да провокират в мен вдъхновение за създаване на прически висша мода. Например, при създаване на шоуто SOMPTUEUX. През цялото време на обсъждане на темата, пред очите ми беше игленика. Приспособление, на което шивачите си забождат карфици и игли. Спомних си всички места, на които съм го виждал. На път за Пловдив реших, че аксесоарите към прическата ще са точното му копие. Пробвах и се получи. Когато трябваше да пресъздам темата с цветовете, вдъхновението дойде от падането на капката кръв. След това си представих как хвърлям по стена различни цветове и как се смесват. Как се получава една истинска цветна картина. Отдаваш се на фантазията и се получава. Ще се радвам, ако съм успял да предизвикам това усещане в колегите. Няма значение кой фризьор от къде е, важното е там, където работи и твори, да съз-

фотограф: Д иляна Флорентин дава красота около себе си. Член сте на артистичния екип на HCF–СЕКЦИЯ БЪЛГАРИЯ. Разкажете повече за новите колекции, новите техники на подстригване и оформяне на прическите. HCF е Международна организация в която членуват салони от цял свят. На изключително професионално ниво преминава представянето на колекциите през февруари и септември. Събитието се провежда в зала Carrousel du Louvre в Париж. Усещането да си част от всичко това е велико. Колеги, които искат да бъдат частица от тази магия, могат да станат членове на HCF–СЕКЦИЯ БЪЛГАРИЯ. На следващия ден се провежда семинарът с техническо обяснение за тенденциите. За сезон ЕСЕН–ЗИМА 2015/2016 колекцията на HCF се казва CODE. Тя е съобразена с актуалните за сезона цветове на L’oreal. Запазена е тенденцията за XXL обема в косата. Във вариант по-права коса в долната част се запазва плътността, а горните сектори остават или изтънени и скъсени, или плътни, но леко раздвижени. Бретонът е плътен. Допадна ми вариантът за мокра готика на Летисия Генау. Косата се оформя със стилизант, който я оставя мокра, но в същото време има XXL обема. През какви обучения преминават професионалистите от екипа ви? На какво залагате при подбор на персонала си? Имам големи изисквания към себе си и това се прехвърля автоматично към всички. Инвестирам постоянно в моето и тяхното професионално развитие. Опитът ми и постоянните новости предавам на екипа. Така че първо се преминава през моето обучение. Аз искам фризьорът да е като един бял лист върху който мога да пиша с моя

29


коса

почерк. Да създавам мое копие, използвайки неговите професионални качества. Затова трябва да има пълно взаимно доверие. Всяко начало е трудно, особено според моите изисквания. Първо и основно е всяко нещо да е на своето място и да бъде чисто. Търся уравновесени, усмихнати и лъчезарни, дискретни и с желание за професионално развитие хора. Знам, че човек има неограничени възможности. От него трябва да се изисква повече и повече, за да се развива. Комуникацията помежду ни е от огромно значение. Информация за професионално развитие може да се набави отвсякъде. Трябва да имаш очи да видиш и да „откраднеш“. Основно и задължително правило е да посещаваш академията на марката, с която работиш. Там се провеждат тези Workshops и Look and Learn.

Как да възстановим косата си след летния сезон, ако сме прекалили с излагането на слънце? Първо трябва да се помисли: „Как да предпазим косата си от слънцето?”. Защото една увредена коса не може да се възстанови на 100% след това. Топлината независимо от какъв източник е, уврежда косъма. Слънцето в комбинация със солената вода или хлора от басейна нанася трайни поражения върху косъма. L’oreal professionnel и Kerastase предлагат пълната гама от слънцезащитни продукти. Всяка жена трябва да знае, че ползването на

30

само един продукт няма да реши проблема. Другото важно нещо е, че слънцезащитният спрей или крем трябва да се използва на определени интервали през деня. Така ще могат да поддържат тази протекция от UV лъчите. Възстановяването на косата след лятното слънце трябва да започне от скалпа и корена. След това трябва да се хидратира и подхрани косата. Лечението на увредения косъм е продължителен процес и трябват правилни действия. Клиентът трябва да се довери на фризьора си при избор на продуктите. Повярвайте ми, че ние, фризьорите от L’oreal инвестираме много в обучението си за продуктите. Знаем какво е действието на всеки един от тях върху косъма и избираме най-подходящият в зависимост от състоянието на косата на съответния клиент. Неконсултираното купуване на продукти от страна на клиента няма да доведе до желаните резултати. Вероятността да имате няколко продукта с еднаква и неподходяща функция е голяма. Вашите наблюдения – българката към традиционното ли се придържа или иска да експериментира с цвета на косата и прическата си? Българката е красива жена. Има много естествено красиви жени без интервенции и такива с леки хармонични корекции. Не коментирам тези, които приличат на комикс героини. Всеки има право да няма вкус. Обаче, ако погледнем, това си е вид експеримент. Но, въпросът е дали жената е склонна или не. Да, българката е склонна към експерименти с цвета и формата на косата. Дали ще ги реализира обаче зависи доколко фризьорът ще я провокира. Аз съм ЗА експерименти, но трябва да бъдат съобразени с типа клиент. Понякога промяната е вид бягство от себе си – да бъдеш различен и да изглеждаш различно в очите на хората. Човек трябва да бъде отворен за промяна. Необходимо е да се отнасяме с внимание към прекомерните експерименти, защото това понякога води до невъзвратими последствия за косата. Какви са тенденциите в цветовете и прическите за сезон ЕСЕН–ЗИМА 2015/2016? Под влияние сме на готическия стил. Готиката е вид противопоставяне. Възприема се като отлична реакция срещу класиката. Тенденциите в косата са под влияние на викторианско готическия стил, пречупен през призмата на нашето ежедневие. Вдъхновение се черпи от етносите, от модерните номади. Обемите XXL излизат. Акцент се поставя на плътността на косата. Модерни са ниските опашки, вързани с метални халки. Тенденциите в цветовете за коса са под влияние на червеното. Актуални са: рус тициан, червен тициан, бургундско червено, искрящо оранжево. Тъмнокестенявите тонове са съчетани с виолетово червено, за да се доближим до викторианско готическия стил.


коса

Carmen – България City Tour Артистичният директор на Eugene Perma Professionel – Людовик Женийо, заедно с Дейвид Корнелюп – член на художествения екип на Eugene Perma Professionel представиха официално новата боя за коса Carmen в България. Беше демонстриран и Keratin Essentiel – серия с иновационна формула и директно действие във фибрата на косъма. Семинарът под надслов Carmen – България City Tour събра почитателите на френския бранд в София и Варна.

Людовик Женийо е фризьор от 17 години. Обучавал се е 6 години във Франция, след което отваря собствен фризьорски салон. Една година е работил в Ню Йорк за модни ревюта и шоута, след което се връща в Париж и започва работа за Eugene Perma. В момента се занимава с обучението в компанията като поставя акцент на артистичната страна на фризьорската професия. Споделя, че в сърцето му е да пътува, да се среща с много хора, да стимулира креативността на професионалистите, работещи с Eugene Perma. Дейвид Корнелюп е фризьор от 30 години. Избран е за „Най-добър фризьор на Франция“ на 30-годишна възраст. Това е национална титла и се връчва лично от президента на Франция (тогава – Жак Ширак). Работил е като коафьор за телевизионни предавания, провеждал е обучения, изявявал се е и в областта на висшата мода. Бил е част от кръга на Intercoiffure за Франция. От 3 години работи за Eugene Perma.

32


коса

П

редставяте новата боя за коса Carmen на Eugene Perma. Известно е, че напоследък се полагат много усилия за отстраняване на алергените от боите за коса. Какви са насоките на марката Eugene Perma в това отношение? Всички продукти се разработват съвместно с химиците в лабораторията ни в Париж, а с трите вида олио, включени в боята се понижава значително съдържанието на алергени. Освен това новата боя Carmen е с намалено съдържание на амоняк и клиентите, които са с чувствителен скалп нямат никакви раздразнения. Много по-малко са и случаите на алергии. Eugene Perma се грижи за намаляване на алергичните реакции. Разкажете и за четирите техники на боядисване с новата боя Carmen.

Техниките, които представяме са: Color Block, Print Effect, Summer Look и Sun Kissed. Идеята ни е да покажем техники, които са много креативни и същевременно лесни за изпълнение. Акцентът е поставен върху усъвършенстване уменията на фризьорите от салоните, които да могат да създадат иновативна и красива прическа, при това за кратко време. При Color Block се изсветляват зони под формата на триъгълници. Основният цвят на косата е тъмен кестен. В областта на корените се нанася червена боя, за да се получат интересни червени триъгълници. Резултатът е много естествен и се постига бързо и лесно. Идеята при техниката Print Effect е само с помощта на четката и с правилно избран цвят на боята Carmen да се създаде принт (зебров) ефект. Визията Summer Look се постига чрез прилагане на омбре техника за изсветляване, при която с помощта само на един продукт се получават 3 разкошни цвята на косата. При Sun Kissed техниката се нанася оцветяваща пудра, но върху предварително нанесената боя за коса, за да се придобие ефект на целуната от слънцето коса. Това е техника, съчетаваща едновременно боядисване и изсветляване. Какви са тенденциите за есен-зима 2015/2016? Стилово ефектът е тип Риана, а цветът – бананов. Колкото до подстрижката – отпред косата е къса, а отзад се запазва дължината й, за да се придаде по този начин своеобразно рок звучене. Залага се също и на черния цвят. Друга тенденция за новия сезон е вълнистият ефект – леко начупена в краищата коса. Работим с международна модна агенция и заедно с тях определяме тенденциите за следващия сезон. Създаваме колекция на базата на креативното виждане на дизайнерите за новия сезон и на всички, заети в модния бранш и така изграждаме визията за съответната тенденция. Разкажете и за кератиновата серия. Това е гама продукти, предназначена за всеки тип коса, включително и при чувствителен скалп. Продуктите съдържат специален хидратиращ комплекс и с помощта им се постига моментален ефект и възстановяване на косата. Гамата е представена от шампоан, маска и ампули, които реструктурират косъма, косата става еластична и бляскава. Опаковката на продуктите е решена в черно и златно – наблягаме на този черно-златен код, който е символ на лукс и перфектна грижа за косата. Впечатленията ви от България и от семинара? За първи път сме в България, но сме впечатлени и приятно изненадани от отличното посрещане и много добрата организация. Определено сме впечатлени и от красотата на българките. Бяхме в Унгария миналата година, но тук усещаме една особена творческа енергия, както и желание на фризьорите да се учат, да усъвършенстват уменията си и да дават на клиентите си най-доброто, на което са способни.

33


грим

Ева Серева:

Гримът е една невероятна форма на изкуство Имате дългогодишен опит като майстор гримьор. Какво ви провокира в тази професия и с какви предизвикателства се сблъсквате? Все по-често ми се случва да гримирам дами, които никога преди това не са използвали услугите на професионален гримьор или са имали неуспешен опит в миналото. Това за мен е истинското предизвикателство и то ме провокира да давам всичко от себе си и да се стремя да постигна един впечатляващ краен резултат. Какъв тип са вашите клиентки? Вслушват ли се в професионалните ви съвети или държат на своя избор за грим? Всеки добър гримьор има отлична представа за това кой вид грим е най-подходящ за определен тип лице или форма на очи. Истинският професионалист според мен е този, който съумява да преобрази клиента както според неговите изисквания, така и според своите виждания, без да натрапва мнението си.

34

Дори от професионална гледна точка да сме създали найдобрия грим, в крайна сметка самият клиент трябва да е удовлетворен от отражението си в огледалото. Голяма част от клиентите се вслушват в професионалните ми съвети и все повече стават желаещите за кратките курсове и семинари за грим, които предлагаме в студиото. Това показва, че съвременната жена е готова да експериментира и има желанието да се научи как да се гримира правилно. От друга страна, винаги има и една малка част клиенти, които за нищо на света не се разделят със старите си навици. Занимавали сте се с телевизионен и театрален грим. С какво са по-специални в сравнение например с празничния или ежедневния грим? Телевизионният и театралният грим нямат нищо общо с празничния или ежедневния грим. Разликата е не само в продуктите, които се използват, но и в начина на поставяне на лицето. Когато правим грим за тв или сцена, използваните продукти са с много по-наситена консистенция. Това е необходимо заради силното осветление (прожектори, светкавици) и професионална техника при заснемането или осветяването на сцената. Силната светлина поглъща голяма част от интензитета на продуктите и те изглеждат нормално на камера. В случай че решим с такъв грим да излезем на улицата, рискуваме да привлечем хиляди неодобрителни погледи. На дневна светлина с такъв грим лицето ни би изглеждало твърде неестествено и покрито като с маска. Казват, че гримът е изкуство. Вашето мнение? И в


грим

тази връзка откъде черпите вдъхновение за прекрасните визии, които създавате? Гримът определено е една невероятна форма на изкуство. Правилно поставен, той може да преобрази и разкрие красотата на лицето и формата на очите. Вдъхновението го откривам навсякъде. Намирам го дори когато купувам цветя, минавам покрай шарена детска площадка или когато се любувам на природата. Изобилието на цветовете, които ни заобикалят ме изпълва с идеи и желания за създаването на все по-абстрактни и артистични фотосесии. Имате ли любим грим продукт? Продукт, на който винаги залагате при професионалното гримиране? Никога не се разделям с фиксиращата си пудра за грим и спиралата за мигли. Гланцът или червилото също са задължителни, за да бъде един грим напълно завършен. Какви са тенденциите в грима за сезон есен–зима 2015/2016? Естествените златисти оттенъци, топлите нюанси на кафявото, синьото, жълтото, по-светлите и ярки тонове на лилавото са предпочитаните цветове за сезон есен–зима 2015/2016. Хит за сезона остава т.нар. „грим без грим", който претърпява леки промени, вдъхновени от отминаващото лято и идва при нас с едно ново име - строубинг тех-

ника. При този вид гримиране контурирането на лицето отстъпва място на хайлайтърите, които се използват за подчертаване на изпъкналите места. Подчертават се само горната част на скулите, костта под веждите, средата на челото, носа и брадичката. Останалата част на лицето вече не е необходимо да бъде подчертавана в тъмни тонове, идеята е тези зони да бъдат оставени на естествената светлина. Употребата само на бляскави и светли нюанси по лицето прави кожата да изглежда все по-искряща и сияйна. Устните са в розови, нежни и пастелни нюанси. Предлагате и услугата удължаване, сгъстяване и перманентно извиване на мигли. Какви клиентки се възползват от нея? Бихте ли разказали малко повече? Японският метод за удължаване и сгъстяване на мигли набира все по-голяма популярност. Студиото ни предлага услугата вече пета година и сме изключително щастливи, че ни посещават дами от всички възрасти. Най-младата ни клиентка е на 21 години, а една от най-любимите ни и вече пораснала дама, в началото на ноември ще навърши 70 години. Това е един напълно безвреден и ефикасен метод, гарантиращ естествена визия и дълготраен ефект. Миглите се апликират към естествените една по една с помощта на хипоалергенно лепило, без да имат директен контакт с клепача. По този начин се увеличава дължината и обема на миглите. В резултат се получава изключително изразителен поглед, за който дори не е необходима употребата на спирала. Миглите за удължаване са направени от изкуствена коприна и се предлагат в различни размери, което спомага за удовлетворяването на всякакви изисквания от страна на дамите. Процедурата по поставянето е изключително деликатна. Ако миглите са поставени от квалифициран специалист и за тях се полагат правилни грижи от страна на дамите, те могат да издържат до 3 месеца, т.е. точно толкова, колкото трае и животът на естествената мигла. След като падне естествената мигла, с нея пада и изкуствено залепената. По тази причина е необходима ежемесечна поддръжка, при която се добавят допълнителни мигли върху новоизрастналите косъмчета. Така можете да запазите пленителния си поглед с години. От съществено значение за трайността на поставените мигли е да се спазват само две основни правила: да не се използва водоустойчива спирала и продуктите за сваляне на грима да не са на мазна основа, защото намаляват действието на лепилото. Какво бихте посъветвали желаещите да тръгнат по вашия професионален път на гримьор? Все по-често пътищата ми се пресичат с млади хора, които имат големи мечти и желания да постигнат много в тази професия, но... сякаш нямат търпение за развитие и времето все не им достига, за да работят за успеха си. Съветът ми към всички тях е да не спират развитието си, да се стремят към съвършенство в работата си, да бъдат отговорни и преди всичко търпеливи. Успехът ще дойде постепенно. 35


мениджмънт

продукти и услуги във фризьорството, като добавяме, надграждаме видовете услуги, така че клиентите ни да намират все повече и повече от това, което обикновено ползват или искат да ползват. Вече разполагаме с изключително иновативната технология за скулптуриране на лице и тяло – Venus Legacy – уникална по рода си и до този момент единствена за град София. От година вече активно работим с Hydra Facial – т.нар. „нова ера в почистването на лице”. Разполагаме и с най-бързия и безболезнен уред за лазерна епилация, подходящ за всеки фототип кожа. Масажите са друга услуга, редовно търсена и предлагана в салони „Мърфи“. Така изброени, услугите оформят своеобразен център за красота, надграждащ обикновения фризьорски салон. Щастливи сме, че можем да предложим всички тези услуги на нашите клиенти! Какво отличава вашата верига от останалите салони за красота? Считам, че най-отличителната черта на салони „Мърфи“ е постоянно високото качество на обслужване, поддържането на висок професионализъм, следене на актуалните тенденции както в областта на фризьорството, така и в козметиката, маникюра и педикюра. Приятелството ни с клиентите е искрено и често не можем да определим как да наречем повечето от тях –

Мърфи:

Услугите в салон „Гарибалди“ оформят своеобразен център за красота Разкажете за откриването на третия ви салон. Въпреки че откриването не беше в най-подходящия ден от годината, имайки предвид периода на летните отпуски, много наши клиенти и партньори уважиха събитието и отправиха своите най-сърдечни пожелания към целия екип. Получих толкова много мили пожелания и подаръци, че вечерта след приключване на официалната част, ми трябваше доста време, в което да преживея отново всяка моя среща, всеки диалог и да запечатам дълбоко в съзнанието си всички тези мили думи, тези толкова приятелски погледи. От наша страна, бяхме се постарали да посрещнем подобаващо всеки гост. Избрахме най-добрата фирма за кетъринг. Какви други услуги освен фризьорски предлага салонът? С какво ще бъдат приятно изненадани дамите? Стартирайки от салон „България“, салон „Гарибалди“ задълбочава насочеността си в областта на козметологията. Разбира се, запазваме пълната гама от 36

клиенти или близки за нас хора. Как подбрахте екипа от професионалисти за новия салон? Част от тях съм избрал преди повече от половин година. Заедно с тях градихме стратегията по отношение на визията на салона, специалните послания, изненадите за клиенти. Тези мои колеги имаха и решаваща дума в избора на останалите ни колеги. Смятам, че създаденият екип е много добър, с много млади и енергични хора, готови да спечелят сърцата на клиентите ни. На какво залагате, за да привлечете повече клиенти? Залагаме най-вече на своя професионализзъм, на уважението и искреното приятелство, което създаваме с клиентите си. Полагаме постоянни усилия да се усъвършенстваме и да повишаваме квалификацията си. Вярваме, че съвкупността от умения, старание и късмет ще бъдат наш попътен вятър в привличането на все по-голям кръг от доволни и щастливи клиенти.


CND FASHION NIGHT OUT – ЕСЕН 2015

Снимки: CND

Заздравител за нокти N1

Н а 10 септември се състоя CND FASHION NIGHT OUT парти – атрактивно модно събитие, на което за първи път бяха представени новите есенни тен денции в маникюра . Гостите на над 100 престижни салона и центрове за красота в цяла България станаха част от преми ерата на новата колекция CONTRADICTIONS на CND. Н а събитието нейл арт професионалистите пред ставиха актуалните цветове при ноктите и дадоха съвети на клиентите си как да съчетават маникюра с тоалетите на сезона . Д ръзка , динамична и неочаквана колекцията CND CONTRADICTIONS (П ротивоположности) отправя предизвикателство към почитателите на модата , разчупвайки шаблоните.

Вдъхновена от

противопоставянето на материи и цветове, тя залага на контраста : кожа

& дантела , уличен стил & шик излъчване, метал & перли . Колекцията CND CONTRADICTIONS включва 6 нови цвята на оригиналния CND SHELLAC B rand 14+ Day N ail Color, а в палитрата на любимия моден лак CND VINYLUX са добавени още 8 нови цвята .

от

Официален представител на CND за България е „И нтеркозметика“ ООД

www.microcell.bg


нокти

рН

регулатор

След като сте почистили кожната гънка и сте оформили свободния край, нанесете pH регулатор SNB. Той е създаден да почисти естествените нокти от прах и излишно омазняване. Така осигурява максимално добро съединяване на основата за лак с нокътната плочка, което е първата предпоставка за създаването на по-дълготрайно лаково покритие.

Основа за лак Преди да сложите върху ноктите предпочитания цвят, нанесете основа за лак и то именно след като сте отстранили излишното омазняване от нокътната плочка. Този продукт често се пренебрегва, но той има особено важна функция. Съдейства за създаването на дълготрайно покритие, защитава естествените нокти от пожълтяване, подсилва яркостта на цвета лак за нокти и го предпазва от белене.

Топ лак с дълготраен ефект След като сте нанесли равномерното покритие в два слоя от предпочитания лак за нокти, апликирайте Топ лак с дълготраен ефект SNB. Той създава плътен защитен филм върху лаковото покритие, удължава неговата трайност и придава допълнителен блясък. След един ден можете да нанесете втори слой от този продукт. Така ще осигурите още по-добра защита на лака от увреждане.

По-дълго време

с любимия лак за нокти

Питали ли сте се как може лакът за нокти да издържа подълго време без да се бели? Решението не е тайна. Само с три продукта на SNB ще удължите трайността на лаковото покритие без много усилия. Вече сте готови да се радвате на наистина красив и дълготраен маникюр. Не се колебайте да потърсите тези и още продукти на SNB на www.starnails.bg

38


39


4 ново

градски момичета се довериха на Revitalash

Естествено красиви и дълги мигли, изразителни вежди, спирала, която не само да прави миглите по-черни, но и да се грижи за тях?

Отговорът на всички тези проблеми е Revitalash. Серията продукти за мигли и вежди включва серум за растеж на миглите, праймър, спирала, балсам за вежди, стилизиращ веждите гел, пяна за коса и други. Базирани на растителни съставки и пептиди, продуктите на Revitalash стимулират естествения растеж на косъмчетата и само за три седмици миглите стават по-дълги, по-плътни и извити. Дали това е наистина така, се съгласиха да пробват 4 градски момичета, влюбени в козметиката – Зори, Петя, Теди и Нина. Те се довериха на продуктите на Revitalash и споделиха мнението си в собствените си блогове. Ето какво казва всяка от тях: За серум за мигли Revitalash

Теди, автор на блога http://powderyourfacewithsunshine. blogspot.com/: Опаковката и четчицата на серума Revitalash са сходни с тези на очна линия. Консистенцията му обаче не се различава по нищо от вода - безцветна и няма аромат.

Нанася се веднъж дневно, за предпочитане вечер, на почистено лице директно в основата на миглите - става лесно, бързо и не се усеща изобщо. Това смятам е найголямото предимство на Ревиталаш пред други начини за удължаване като изкуствени мигли или 'косъм по косъм'. Вдясно е състоянието след четириседмична всекидневна употреба на серума - значително по-дълги, пърхащи и извити мигли, а особено в долния външен ъгъл разликата е най-забележима. Та това било значи, да имаш човешки мигли... Определено останах доволна от продукта, макар да го очаквах и не бях изненадана, защото вече бях видяла реалния ефект върху други хора.

40

Нина от http://www.lepidopteria.com/:

В началото бях скептично настроена към серума. Да, бях чела/чувала страшно много положителни мнения, но нали съм си Тома Неверни и подлагах всичко на съмнение: “ами ако при мен не подейства, ако...ако... ако и т.н." Преди да започна курса направих няколко снимки върху бяло картонче, именно за да се убедя дали има резултат или просто си самовнушавам. След като видях снимките, се убедих, че не ми се струва, а миглите ми определено са пoдълги, също така ги усещам някак по-плътни, дори ако искате го кажете по-жилави. Стилизиращ гел за вежди Hi-Def Tinted Brow Gel

Петя от http://petpandablog.com/:

Харесва ми как този гел държи веждите ми добре оформени през целия ден. Дава им лек оттенък и им помага да изглеждат така, както трябва. Спирала и праймър Revitalash

Зори от Agleu.com

Спиралата е наситено черна с “мокра” формула. Нанася се лесно и също така лесно се сваля. Издържа цял ден с почти никакво ронене. Добавянето на основата за мигли дава на миглите значителен обем.


WWW.REVITALASH.BG


коса

42


коса

43


коса

44


коса

45


ново

Център по естетика ПЕРСОНА представи любимата терапия на Мадона На изискано парти Център по естетика ПЕРСОНА представи любимата терапия на Холивуд – Intraceuticals. Гости, приятели и журналисти се запознаха отблизо с процедурата, представена от специалистите на ПЕРСОНА. Процедурата на Мадона е любима на звезди като Виктория Бекъм и Наоми Кембъл, а от родните ни звезди Ирина Флорин и Елен Колева я използват от дълго време. расивата и обичана актриса Елен Колева беше и сред специалните гости на събитието и модела, върху който се изпълни терапията. След процедурата тя бе гримирана от топ гримьора Джулия Ангелова, която сподели с присъстващите и тенденциите в грима за този сезон. „Гримът с една дума за този сезон е сияен”, каза Джулия – свежо лице, без цветен акцент върху устните, с коралови нюанси. Специални гости на вечерта бяха певицата Есил Дюран, Мадлен Иванова - Best Body на Miss Summer International 2015 и Йордана Димиторва - Мисис България, а водещ на събитието - очарователната журналистка Ева Кикерезова. Какво представлява накратко терапията на Мадона? Терапията е мощен антиоксидант. Представлява интрадермално проникване с кислородна струя под налягане и хидратиране с 95% чиста хиалуронова киселина и мултивитаминен комплекс. Революционното в технологията е, че позволява третиране върху долния и горния клепач и плътно в околоочния контур. Веднага след процедурата кожата е дълбоко хидратирана и освежена. Всички природни съставки на терапията проникват дълбоко в дермата на кожата с помощта на нано частици. Център по естетика ПЕРСОНА е създаден през 2014 г., където високо специализирани специалисти предлагат богата гама от процедури за активна, поддържаща и релаксираща грижа за кожата. Всички услуги се отличават с висока ефективност, безопасност и надеждност.

К

48


Ексклузивно за салони за красота и дерматологични клиники

НУТРИКОЗМЕТИКА

Л аборатории D-LAB

са желан партньор от най - взискателните институти

Ф ранция, заради отличното качество на продуктите и естествените високо концентрирани формули. След изключителния успех във Ф ранция, продуктите на D-LAB са вече и в България. D-LAB е нова линия от специфични грижи и продукти, разработена в партньорство с Ц ентъра за хранителна култура и диетология Vichy Ф ранция. и клиники за красота във

D-LAB работи в тясно сътрудничество със специалисти в областта на дерматологията, козметиката и капилярното хранене. D-LAB ви предлага голямо разнообразие от менюта за детокс, пленителна кожа, красива коса и перфектна фигура!

Обучение и продажби: Динамика 2000 ЕООД Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185 София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika2000.com; e-mail: office@dinamika2000.com

Нутрикозметика D-LAB красота отвътре! * * * * *

100% растителни формули 0% лактоза 0% глутен Без алергени 100% произведени във Франция


козметика

Интензивно хидратираща терапия с водорасли и органична малина Освежаваща грижа – комфорт, мекота и жизненост

Премахване на грима

Нанесете лосион за почистване на очен грим Лайка на очите. Нанесете почистващо мляко Малина на цялото лице и шия. Направете кръгови движения. Почистете с вода и тонизирайте с лосион Малина. Подсушете.

Ексфолиация Подготовка на кожата

Нанесете нежен ексфолиращ гел Лайка на цялото лице и шия като избягвате околоочния контур. Оставете за 5 мин. След това направете леки кръгови движения докато продуктът се втечни. Отмийте с вода и след това тонизирайте с лосион Малина. Подсушете. Масаж Комфорт и релаксация

Нанесете масажно масло Кокос на цялото лице и шия и направете дълъг и релаксиращ масаж. Отмийте и тонизирайте с лосион Малина. Подсушете.

50

Нанасяне на серум Хидратация

Нанесете серум Малина за моментален блясък с леки кръгови движение на лицето и шията. Не отмивайте продукта. Нанасяне на Алгомаска с органична малина Освежаване

Подготовка: Смесете съдържанието на пакетчето от алгомаската с 100 мл вода докато се получи хомогенна смес. Нанасяне: Нанесете сместа със шпатула на плътен слой като започнете от шията. Оставете за 15 мин. Отлепете маската, след това тонизирайте с лосион Малина. Подсушете. Финал на терапията Хидратация за защита

С леки движения нанесете финален продукт на околоочния контур нежен крем за очи азулен. След това нанесете нежен хидратиращ флуид или крем Малина на цялото лице и шия.


R


козметика

Хидратиране продукти и примерни терапии Хидратацията е най-важният маркер на здравата и добре обгрижвана кожа. Хидратиращите продукти и терапии имат изключително важна роля при козметологичната грижа.

Всяка пълноценна козметологична грижа има две съществени направления при провеждането си. Едното е насочено към подбора на адекватни и качествени хидратиращи козметични продукти за домашна грижа. Другото е фокусирано върху правилното подбиране на професионалните продукти в козметичните терапии, както и прецизното прилагане на методологията на работа, предписана от производителя. Хидратацията на кожата намалява с годините, а като добавим и акумулирането на въздействието на външната среда във времето, то почти теоретично остава възможността да съществува добре хидратирана кожа по природа. Мит е и това, че кожата на възраст до 20–25 години няма необходимост от хидратация. С други думи, ако трябва да направим терапия за кожа, която работим за първи път, то най-правилният из-

52

бор ще е да приложим хидратираща козметична терапия. Причината за този избор има своите научни аргументи и по-точно се основава на анатомичната структура и физиологичните процеси в кожата. Ключови елементи, с които трябва да се съобрази всяка резултатна хидратираща терапия са намаляване на количествата на трансепидермална водна загуба и засилване защитните функции на естествения хидратиращ фактор (т.нар. Natural Moisturizing Factor) в кожата. Основен и ключов елемент при подбора на продукти за домашна грижа е правилният и адекватен избор на измивен продукт. Трябва да бъде отчетен и факторът, че дехидратираната кожа често може да бъде в комбинация с проява на реактивност, чувствителност или прекомерно компенсаторно омазняване. Това


козметика

са маркерите, които ще ни помогнат да подберем правилният почистващ продукт за домашна грижа. Почистващите продукти могат да бъдат под формата на гел, пяна, лосион, мицеларна вода – основно качество на измивния продукт е да се справи неагресивно със спецификите и нуждите на конкретен тип кожа. Честа грешка на непрофесионалистите е да подбират продукта под въздействието на реклама или по това дали им харесва цветът на опаковката, а най-лошият случай е самодиагностицирането на кожата, което обикновено става чрез екстраполиране (преувеличаване) на една характеристика на кожата. Особено често е объркването при избора на продукт за т.нар. „смесена кожа” – дали да е за суха или за мазна кожа. В повечето случаи се прави драстично погрешен избор, а именно покупката на продукти за мазна кожа. Професионалистите трябва внимателно да се отнасят и да се интересуват от това как клиентите им правят подбора на продукти за домашна грижа. Най-добрият избор е компетентният избор, а именно – професионално аргументираният подбор на измивен продукт. Добре подбраният продукт от една страна ще остави субективния усет за чиста кожа, а от друга няма да доведе до намаляване на защитните й функции. Това е от основно значение при поддържането на ефекта от хидратиращите терапии и намаляване на нивата на трансепидермална водна загуба. Освен измивното средство, от съществено значение е подборът на активно хидратиращ продукт. Особено актуални в козметологията са продуктите тип серуми. Кремовете или емулсиите добре се комбинират със серумите и обикновено се нанасят след тях върху почистена и подсушена кожа. Ако вечерната грижа включва серуми на липидна основа (студенопресовани олиа), то серумът (на водна основа) отново добре се комбинира с тях като ги предхожда при нанасянето им. Професионалните терапии също имат своята специфика и акценти при подбора и провеждането им. Един от основните елементи на добрата хидратираща терапия е наличието на висококачествен серум с хиалуронова киселина. Важно е да се отбележи, че ефектът от действието на серума е по-голямо, ако бъде правилно подбран ексфолиращият продукт в хидратиращата терапия. Голямото разнообразие от ексфолиращи продукти, които са съобразени с типа и спецификите на кожата са гаранция за подобра резултатност на хидратиращите терапии. Тук ще представя две от седемте хидратиращи терапии на бранда Juliette Armand. Продуктите са от линията Елементс и чрез тях ще демонстрирам основните изисквания, насоки и практическа постройка на конкретни хидратиращи терапии.

Първата представена терапия е „Хиалуронова терапия за лице”

Т

ерапията е разработена на базата на хиалуроновата киселина и е предназначена за приложение в специализирано козметично заведение. Цел: Осигурява дълбоко и трайно хидратиране на кожата, спомага образуването на нови клетки и инхибира (потиска) действието на свободните радикали.

I стъпка: Почистване Кожата на лицето се почиства внимателно с хидратиращото почистващо мляко – Hydra Cleansing Milk и хидратиращия почистващ лосион – Hydra Cleansing Lotion.

II стъпка: Ексфолиация Ексфолирането има за цел да отстрани вроговените епидермални клетки без ядра (т.нар. „мъртви” клетки) с цел по-добро проникване на последващо нанесените козметични продукти. Препоръчва се третиране на кожата с ексфолиращата ензимна маска (Exfoliating Enzyme Mask) и ексфолиращия ензимен лосион (Exfoliating Enzyme Lotion). (Начин на приложение на маската: 4 g от прахообразната маска се смесват с 6 ml от лосиона и се разбъркват до получаване на еднородна смес, която се нанася върху кожата и се оставя да действа 10-12 минути на лицето. След като изсъхне се отстранява с вода.)

III стъпка: Хидратиране и стягане на кожата 1 ml от серума със съдържание на хиалуронова киселина (Hyaluronic Acid Serum) се нанася върху влажна и без следи от омазняване кожа и се оставя да бъде абсорбиран или се въвежда в кожата чрез йонофореза (на „-“ полюс).

IV стъпка: Хидратиране и антиоксидантно действие 4 ml от Hydrating Therapy Mask се нанасят върху кожата на лицето и шията чрез масажни движения с цел да се освободят

53


козметика

активните съставки от микрогранулките, включени в състава на маската. Масажните движения може да продължат да се осъществяват с навлажнени пръсти. Следва отстраняване на продукта с вода.

V стъпка: Хидратиране и забавяне на стареенето 1 ml от Hyaluronic Filler се нанася чрез масажни движения върху кожата на лицето и шията до пълното му абсорбиране, след което се нанасят 2 ml от Hydra Action Cream. NB! Терапията оказва следното въздействие: Осигурява дълбока и дълготрайна хидратация на кожата. Спомага образуването на нови клетки и производството на колаген и предпазва клетките от свободните радикали. Запазва и възстановява еластичността на кожата. Съдържа съставки, които действат като „водохранилища“, осигурявайки поетапно хидратиране на кожата, дори и при много суха кожа. ПРОДУКТИ ЗА ДОМАШНА ГРИЖА: Сутрин: Hyaluronic Acid Serum + Hydra Action Cream. Вечер: Hyaluronic Filler + Hydra Action Cream.

и моделираща термо маска – Modelling Thermo Mask. (Начин на приготвяне и приложение на маската: 60 g от прахообразните частици се смесват със 17 g вода и се разбъркват до получаване на гъста хомогенна смес. Плътен слой от сместта се нанася върху влажна марля, поставена предварително върху кожата на лицето. Маската се оставя да въздейства в продължение на 15 - 20 минути, след което се отстранява.)

VI стъпка: Защита С нежни масажни движения се нанася крем за лице с 24-часово силно хидратиращо действие – Extra Moisturizing 24h Cream. NB! Терапията оказва следното въздействие: Дълготрайно хидратира кожата в дълбочина, като набавя всички необходими хидратиращи агенти в третираната област. Възстановява естествения хидратиращ механизъм на кожата и водно-липидното й равновесие. Снабдява кожата с активни съставки, които функционират подобно на „водни резервоари”, като постепенно освобождават своите запаси в кожата и повлияват благоприятно състоянието дори на изключително суха кожа. Дарява кожата с усещане за мекота.

Втората представена терапия е „Терапия със силно хидратиращо действие”

Т

ерапията е предназначена за изпълнение в специализирано козметично заведение. Цел: Възстановява естествения хидратиращ механизъм на кожата и подобрява състоянието на водно-липидната й мантия. Препоръчва се за суха и дехидратирана кожа.

I стъпка: Почистване Кожата на лицето, шията и деколтето се почиства с хидратиращо почистващо мляко Hydra Cleansing Milk и хидратиращ почистващ лосион Hydra Cleansing Lotion.

II стъпка: Ексфолиация Прилагат се ексфолиращата ензимна маска Exfoliating Enzyme Mask и ексфолиращия ензимен лосион Exfoliating Enzyme Lotion. (Начин на приготвяне: 4 g от прахообразните частици се смесват с 6 ml лосион и се разбъркват до получаване на хомогенна смес, която се нанася върху кожата и след изсъхването й се отстранява с вода).

III стъпка: Подготовка на кожата Върху кожа, която е предварително подсушена и без наличие на следи от омазняване се нанася 1 ml серум със съдържание на колаген и еластин (Collagen elastin serum). Серумът може да се остави да бъде абсорбиран от кожата или да се въведе в нея чрез метода йонофореза (на „-“ полюс).

IV стъпка: Хидратация 1 лист от пластирната маска с колаген и еластин – Collagen Facial Wrap се поставя върху кожата на лицето и се навлажнява. Оставя се да действа в продължение на 15 минути, след което се отстранява.

ПРОДУКТИ ЗА ДОМАШНА ГРИЖА: 1. Серум с хиалуронова киселина (Hyaluronic Acid Serum) или серум със съдържание на колаген и еластин (Collagen Elastin Serum). 2. Крем за лице с 24-часово силно хидратиращо действие – Extra Moisturizing 24h Cream. 3. Хидратираща маска за лице Hydrating Therapy Mask – 2-3 пъти седмично. В заключение ще отбележа, че особено подходящ период за провеждане на хидратиращи програми и терапии е преди и след излагане на слънце, при честа и продължителна работа с монитори, при усещане за опън и дискомфорт или при загрубяване на кожата.

V стъпка: Хидратация 1 ml серум с витамин С (Vitamin C Serum) се нанася върху кожата на лицето. Добавя се подсилващ слой от нощния подхранващ крем (Nourishing Night Cream), след което се нанася

54

доц. Юлия Васева-Дикова, ИИОЗ, БАН.


Красива и здрава кожа без възраст Намалява бръчките и фините линии Подорбява тонуса на кожата Хидратира в дълбочина По-здрави и подвижни стави

Видим резултат до 45 дни!

КОЛАГЕН ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

ХОНДРОИТИН СУЛФАТ

Уникална натурална матрица. Патент на

НОВО!

Две капсули на ден

Доказано с над 20 клинични проучвания

ТЪРСЕТЕ В АПТЕКИТЕ И ОНЛАЙН НА WWW.REVITA.BG


терапия

Хидратираща терапия с продукти COSNOBELL Продуктовата линия на COSNOBELL отговаря на найвисоките стандарти в индустрията. COSNOBELL са базирани на научни открития с Нобелова награда. Продуктите съдържат изцяло натурални съставки без минерални масла и парабени. COSNOBELL са разработени и произведени в Германия.

Всеки, който иска да постигне реален ANTI-AGE ефект, трябва да се прицели в мястото, където започва всичко – ядрото на клетката. Специалният комплекс от активни вещества в серията TELOPLATIN прави точно това – забавя стареенето на клетъчно ниво. Това е мястото, където научните иновации синергизират с природните процеси и създават уникална по рода си линия от продукти.

4. Флийз маска

• Успокоява кожните раздразнения. • Интензивен хидратант. • Изглажда фините линии и бръчките още от първата употреба. • Добра поносимост, дори от хиперсензитивна кожа.

ИНТЕРЕСНО!

• Премахва нежно замърсяванията. • Хидратира кожата. • Фините линии са заличени. • Кожата изглежда по-гладка и поздрава.

Л едникова вода от ледника Hardangerjшkulen Тази вода е толкова чиста , съдържа само 4 мг разтворени частици на литър. Заради ниското съдър жание на соли Комисията по храните и лекарствата я определя като вода с незначително съдържание на натрий.

2. Почистване с лосион

• Премахва нежно следите от грим без да засяга фосфолипидната мантия. • Съставките ускоряват клетъчното обновяване и подсилват защитата на кожата по време на измиване. • След употреба кожата е интензивно хидратирана, усеща се чиста, мека и гладка. 3. Ензимна ексфолиация • Подготвя кожата да поеме активните съставки от продуктите. • Отстранява мъртвите клетки. • Кожата се възстановява по-бързо.

56

ИНТЕРЕСНО!

1. Луксозна почистваща пяна

(теломери) са През 2009 г. трима американски академици, про вели това проучване , са отличени с Н обелова награда за медицина . Всеки път, когато клетката се дели, краят на хромозомите в ядрото на клетката се скъсява , в резултат на което органите , включително и ко жата , губят своята сила и жизненост. TELOMERE PROTECT TELOMERE PROTECT забавя процеса на скъсяване на краищата на хромозомите , а с това забавя и стареенето на клетъчното ядро. • Удължава се живота на клетките на кожата. • К летъчните функции са подобрени. • К ачеството на тъканта е подобрено. • Естествената защита и регенерацията на ко жата са подобрени. Окончанията

на хромозомите

особено важни за процеса на стареене.

5. Серуми – коктейл според състоянието на кожата

Главна съставка в серумите от Професионалната серия е хиалуроновата киселина. Този биополимер, който се произвежда естествено в


ИНТЕРЕСНО!

организма, е важна част от екстрацелуларната матрица. Като компонент на съединителната тъкан, хиалуроновата киселина има различни свойства – положително въздействие върху водния баланс и поддържане жизнеността на кожата.

Дълговерижната

хиалуронова киселина се характе-

ризира главно с високия си капацитет да се свързва с водата .

Хиалуроновата киселина се свързва с кератина в кожата , снабдявайки я с дълготрайна влажност.

Antarcticine ® ръзналата океан.

е гликопротеин , открит в зам -

брегова

Има

линия

на

А рктическия

много приложения: предпазва

кожата , реструктурира и се бори с фините линии и бръчките.

Благодарение

на способността си , с която

модифицира ледени кристали , тази активна съставка предлага защита срещу увреждането, причинено от студа , също така увеличава производството на колаген и еластин.

Antarcticine ®

има

доказан

терапевтичен

ефект.

6. Околоочен крем-серум

• Ефективно изглажда фините линии и бръчките. • Предотвратява загубата на еластичност на кожата. • Торбичките и кръговете под очите са видимо редуцирани. • Зоната около очите възстановява еластичността си и придобива сияйна изразителност.

ИНТЕРЕСНО!

ИНТЕРЕСНО!

терапия

Тестови резултати (ин - виво тестове): • След 15 дни е установена 30% редукция на линиите и бръчките в дълбочина . • Влажността на кожата се повишава с 45% след 7 дни. • Само след 15 дни еластинът в кожата се увеличава с 31%. • Установено е подобрение на кожната структура с 68%.

PLATINUM MATRIX-EM ® съдържа най -доброто от две активни съставки. Благородният метал платина е обвит във високо ефективна структура от пептиди , което означава , че се абсорбира по -добре от кожата . • С тимулира се естествения синтез на колаген. • Е ластичността на кожата е подобрена. • Влажността на кожата е повишена. Тестови резултати (ин - виво тестове): • След 30-дневна употреба се установява 47% подо брение на еластичността на кожата . • Влажността на кожата се повишава с 33%. • Ф ините линии и бръчките намаляват с 33%. • Кожата е успокоена в дълбочина. 7. Нанасяне на дневен/нощен крем

8. Хидратиращ дневен крем с цвят, приспособяващ се към тена и SPF15

• Придава здрав, равномерен тен на кожата. • Оставя невероятно чувство за гладкост. • Специален овлажняващ комплекс и хиалуронан интензивно хидратират кожата. Фините перли се разграждат, когато се нанесат върху кожата и придават красив естествен тен. Зоните с леки неравности и зачервявания придобиват балансиран равен тен.

За Бенико Медико-козметичните центрове Бенико предлагат най-висок професионализъм. При нас ще получите професионална консултация от квалифициран козметолог. Верига козметични салони Бенико е с повече от 25 години опит и разполага както със съвременна апаратура, така и с авангардни технологии като: E-light, ND-YagLaser, Dermarollerpro, Микродермабразио, Кислородна мезотерапия, Безиглена мезотерапия, Радиочестотни апарати с вакуум и/или масажни глави и още много други. В салоните ни се работи по най-съвременни методики и тенденции за поддържане на красотата на кожата. Ние ще ви предложим безкомпромисно качество на конкурентни цени. Във верига козметични салони Бенико се използват топ марки медицинска козметика. На място ще ви консултираме и ще предложим най-подходящия продукт за ВАШАТА кожа. За нас преди всичко е важен клиентът, затова се стремим да осигурим перфектна грижа и пълноценно усещане за релакс.

57


козметика мозайка

ИНОВАЦИИ В ПРОФЕСИОНАЛНАТА КОЗМЕТИКА ОТ THALION ИНСТИТУТ ФРАНЦИЯ Висококачествени и иновативни професионални продукти, специално разработени от THALION ИНСТИТУТ ФРАНЦИЯ, за да отговорят на високите изисквания на съвременната жена и да съхранят младостта и красотата й.

Huile Prеcieuse – Скъпоценно олио за лице

С богатата си концентрация на хранителни растителни масла, продуктът е идеалното решение за всяка суха и дехидратирана кожа. В основата на тази подмладяваща грижа са Крист Марин, морско безсмъртниче и морските хранителни микроелементи, които регенерират и съживяват кожата. Скъпоценно олио за гладка и нежна кожа. Действие • Облекчава дразненията. • Преструктурира и действа върху еластичността на тъканите. • Служи като щит, който предпазва кожата от свободните радикали. • Подхранва и регенерира кожата. • Възвръща еластичността, плътността и комфорта. Бръчките са запълнени отвътре. Препоръки за употреба Нанасяйте сутрин и/или вечер върху лицето и шията,

58

като избягвате зоната около очите. Затоплете 5 капки в дланите на ръката си и нанесете с леки движения. Нанесете след това крема THALION, който използвате. Активни съставки • Крист Марин (маслен екстракт от Crithmum maritimum – многогодишно растение от семейство С е н н и к о ц в ет н и , отглеждано по крайбрежието на Бретан, семената на което са богати на омега-6 мастни киселини), който хидратира и повишава еластичността на кожата. • Фитосквален – има изключителна съвместимост с липидите в кожата и й придава кадифена мекота. • Морско безсмъртниче (ма-

слен екстракт) – укрепва стените на капилярите и намалява пропускливостта им, като по този начин ограничава възпалението, също така неутрализира свободните радикали, предпазва клетките от липидна пероксидация и от фотостареене. • Масло от оризови трици – благодарение на съдържанието на гама-оризанол има антиоксидантни и защитни свойства, както и изключителен преструктуриращ и омекотяващ ефект. • Витамин E – бори се срещу свободните радикали, подобрява способността на кожата да задържа вода и има противовъзпалително действие. • Провитамин A – стимулира обновяването на клетките и увеличава дебелината на епидермиса.


Потопете се в сърцето на океана!

ТАЛАСОТЕРАПИЯ ЕКСПРЕСНО ОТСЛАБВАНЕ ДЕТОКС РИТУАЛ ПРОГРАМИ РЕМИНЕРАЛИЗАЦИЯ ДИНАМИКА 2000, търговски офис Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185 търговски офис София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika2000.com; e-mail: office@dinamika2000.com


козметика

BB Cream Soin Multi-Perfecteur за ПЕРФЕКТНА КОЖА

Вашият незаменим съюзник, за да започнете деня с усмивка . В една единствена стъпка , той овлажнява , изравнява , матира и осветява тена , като същевременно осигурява и подмладяващ ефект. Н еговата лека и фина текстура се топи нежно върху кожата за перфектен завършек.

Подходящ за всички видове

кожа , освен за много тъмна .

Действие • Намалява видимо несъвършенствата и неравностите по кожата. • Има ефект на щит, който предпазва от атаките на свободните радикали. • Осигурява естествен завършек на терапията за лице. • Кожата е с равномерен тен, по-свежа и по-красива. Препоръки за употреба Нанасяйте сутрин на лицето и шията. Използвайте през цялата година, самостоятелно или под дневния крем. Отлична основа за грим. Предлага се в два цвята, за да отговарят на всички тонове на кожата. Отлично действие, когато се използва с Крем Перфектна кожа от THALION. Активни съставки • Женшен – смятан за еликсир на живота, женшенът е богат на женшенозиди, подобрява микроциркулацията, тонизира и стимулира кожата, премахва признаците на умора. • Крист Марин – стимулира клетъчната обмяна и запазва еластичността на тъканите. • Улва лактука – предпазва, преструктурира и дава енергия на кожата. • Микрохиалуронова киселина – естествена съставка на нашата кожа, тя помага да се поддържа хидратацията и еластичността, като стимулира клетъчното сближаване и синтеза на колаген. • Олигосорс – концентрат от олигозахариди на водорасли, получени чрез изключителен процес на полимеризация, разработен от лабораторията на THALION. Олигозахаридите са с ниско молекулно тегло и пазят кожата от раздразнения. • Олио от оризови трици – найбогатото на витамин Е от всички растителни масла. Съдържа незаменими мастни киселини и има изключителни омекотяващи

60

свойства. Кожата възстановява своята гъвкавост, комфорт и еластичност. • Масло шея и пчелен восък – защитно, успокояващо и предотвратяващо дехидратацията действие. Thalisvelt Focus Ventre–Taille за ПЕРФЕКТНА ТАЛИЯ

Вашият

идеален партньор за изваяна талия.

Този С активен ком -

продукт намалява обема на коремната област.

Algoslim, патентован „ изтрива“ нежеланите около талията и оформя вашата фигура . комбинацията от

плекс и кофеин , той

обеми

Действие • Свеж и лек гел-крем, извайващ плосък корем и тънка талия. • Насочен конкретно към излишните коремни мазнини. • Действие на две нива: ограничава съхраняването на мастна тъкан и стимулира намаляването на запасите. Препоръки за употреба Нанасяйте един до два пъти дневно върху корема, талията и бедрата с големи кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Активни съставки • Комплекс Algoslim – ексклузивна патентована активна съставка, резултат от 5-годишни научни изследвания. Извлечена от кафяви водорасли, тя има липолитични свойства, също така намалява образуването на нови мастни клетки. Намалява нивото на триглицеридите с 29%. • Кофеин – забавя складирането на мазнини в адипоцитите, стимулира разграждането на мастните натрупвания чрез активиране на липолизата, позволява разделянето на триглицеридите, съхранявани в адипоцитите и отводнява тъканите. • Конски кестен – редуцира целулита. • Улва лактука – предпазва и преструктурира кожата. • Фукус – дренажен и облекчаващ ефект. • Ментол – тонизиращо и детоксикиращо действие. Поради наличието на ментол и кофеин, този продукт не се препоръчва за бременни жени.


SORISA BEAUTY SOLUTIONS професионални решения за третиране на целулит, локални мазнини и стрии! Ние победихме ЦЕЛУЛИТА, ЛОКАЛНИТЕ МАЗНИНИ И СТРИИТЕ! А сега ВИЕ и ВАШИТЕ КЛИEНТИ можете да направите същото със

SORISA BEAUTY SOLUTIONS!

ЗАЩО

SORISA BEAUTY SOLUTIONS?

CRY-0

Електростимулация, термотерапия и инфрачервена светлина

Криолиполиза

3 в 1 - Радиочестота, кавитация, мезотерапия

Ø

Индивидуални решения! Бързи и дълготрайни резултати! Неинвазивни техники!

DREI

Интелигентната пресотерапия

Ø Ø

BODYTER PREMIUM

ДИНАМИКА 2000, търговски офис Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185 търговски офис София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika2000.com; e-mail: office@dinamika2000.com

IMPRESS


В динамичното ни съвремие професионалистите от салоните за красота трябва да са наясно с новостите в естетичната дерматология. Какви козметични продукти, мануални терапии и неинвазивна апаратура могат или не могат да прилагат на клиент след конкретни естетични процедури, за да не се допускат грешки, а да се работи правилно и прецизно в името на здравето и красотата.

симпозиум

Дерматокозметичен симпозиум

10.00 ч. – 11.00 ч.

14.00 ч. – 15.00 ч.

Тема: Повърхностен химически пилинг при различни типове кожа: препарати, терапевтични схеми, резултати.

Тема: Приложение на етеричните масла при различни кожни проблеми

Лектор: Д-р Тубинис

Лектор: Д-р Pascal De Bauche

11.10 ч. – 11.40 ч.

15.10 ч. – 15.40 ч.

Тема: Методи и поддържане на резултатите на клиентите, след като са си поставили филъри с хиалуронова киселина, мезотерапии или мезоконци.

Тема: Пептидите като алтернатива на ботулиновия невротоксин в козметологията и специфики при провеждане на терапии с тях.

Лектор: Д-р Ванеска

Лектор: доц. Юлия Васева-Дикова, ИИОЗ, БАН.

11.50 ч. – 12.20 ч. Тема: Епилация - нови апарати и технологии. Възможни усложнения след неправилна експлоатация.

16.00 ч. – 16.30 ч.

Тема: Най-чести възпалителни дерматози. Лектор: Д-р Брощилова

Лектор: Д-р Христозовa

12.20 ч. – 12.50 ч.

Кафе почивка

13.00 ч. – 13.20 ч.

16.40 ч. – 17.10 ч.

Тема: Иновационна “Jet” технология! Успешна инвестиция за Вашия бизнес.

Тема: Иновации и традиции в козметичните продукти.

Лектор: Paola Tessariol

Лектор: Проф. д-р Христакиева

17.20 ч. – 17.50 ч.

13.30 ч. – 13.50 ч. Тема: Медицина на опита Лектор: Проф. д-р Христакиева

Тема: Нежеланата пигментация причини за появата и съвременни методи в козметологията за третирането й. Лектор: Д-р Литов

Организатор: Сп. Beauty Woman, Контакти: 0876 414 415, www.saloni.bg 62


Специален уикенд с уникалните и неповторими

Morenasso & Anais. От 11 до 13 септември в хотел Маджестик в Слънчев Бряг се състоя Кизомба уикенд. Бяха изнесени 7 урока и 1 представление с едни от най-добрите Кизомба учители и танцьори Morenasso Ckack Sensualonda & Anais + 3 партита с тях и музиката на DJ Gass Kizomba Semba. Имаше и уроци с: - David Pauline - Yannis Salsa Kizomba Bachatango & Anna Maria - Kizomba.Ro Музикалното оформление беше дело на DJ Kizombie.

За информация за следващи събития: Тони Попов Телефон: +359878204337 E-mail: toni_popov2003@yahoo.com


козметика

Сenq Mondes BEAUTY RUTIALS OF THE WORLD

"КО БИ ДО – Фонтан на младостта“ – ритуал за лифтинг и изглаждане от Япония Техниката КО БИ ДО е древен японски масаж, наречен още дермопунктура и добре позната като една от най-мощните за възстановяване младостта и сияйността на лицето.

Ефектите от този древен японски ритуал за младост и красота са: • Стимулира и енергизира микроциркулацията на лицето и деколтето. • Елиминира токсините и тонизира мускулите. • Възстановява младостта и блясъка на лицето. • Изглажда линиите. • Релаксира тялото. Естествен детокс или „skin dietetics – диетика на кожата“ – наличието на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини в растителните масла засилва ефекта на терапевтичните еликсири. Всяко масло има свои собствени качества да ребалансира основното състояние на кожата. Как се постига това: 1. Успокояващ терапевтичен еликсир – с масла от ленено семе, камелия, гроздови семена. 2. Почистващ терапевтичен еликсир – с масла от черен кимион, конопено семе, морков. 3. Подхранващ терапевтичен елексир – с масла от арган, магарешки бодил, авокадо. 4. Регенериращ терапевтичен еликсир – с масла от женшен, черна боровинка, пореч, шипка. 5. Изсветляващ терапевтичен еликсир – с масла от орехче кемири, папая, коноп, амбър, бръшлян. 66

Био продукти със следните основни качества и ценности: 1. Селекция от органик и натурални активни съставки. 2. Без парабени и феноксиетанол. 3. Без силикон и минерални масла. 4. Без изкуствено оцветяване. 5. Тествани под дерматологичен контрол. Ритуалът е с продължителност 80 минути, възвръща младостта и сияйния блясък на кожата и е истинска наслада за всички сетива. Следват се четири основни стъпки в грижата за кожата: прочистване, хидратация, тонизиране и стимулиране към естествен детокс.


Официален представител: „Флоресанс ЕООД“, София, ул. „Костенски водопад“ 59, тел. 02/492 34 09, 0882 10 53 42.


козметика

Терапия Златен воал луксозна подмладяваща терапия за лице със златни пептиди

Терапията започва с „еуфльоризиращ метод“, който носи оригиналния почерк на марката: • Подобрява отпускането и комфорта на клиента. • Оптимизира резултатите на лицевата процедура. • Създава първия контакт. • Подсилва философията на бранда „благосъстоянието – източник на красота“. Луксозната подмладяваща терапия е подходяща за зряла кожа и за зоните, които са изложени най-много на стареене (лице, околоочен контур, деколте, ръце). Действие: • Анти-ейдж, против бръчки, стягане. • Предпазва, регенерира и възвръща младежкото излъчване. • Заличава бръчките и фините линии. • Изглажда чертите на лицето. • Възстановява естествения сияен блясък на кожата.

68

Продуктите, прилагани при терапията Златен воал съдържат следните активни съставки: • 24-карата чисто злато: антиоксидантно, регенериращо и ревитализиращо действие. • Екстракт от кора на мимоза: неутрализира вредното действие на свободните радикали, защитава колагеновите и еластиновите нишки. • Здравец: мощен антиоксидант, намалява дълбочината на бръчките. • Етерично масло от мирта: стимулира, ревитализира, регенерира. • Тамян: тонизира, енергизира. • Масло от кокум: хидратира, подхранва, омекотява. • Пчелен восък: защитава, хидратира.


CC CReME Perfect Skin Solution Перфектна комбинация за грижа за кожата и грим едновременно.

Заличава петна и пори и действа терапевтично.

Освежава тена и придава блясък. Хидратира и попълва кожата.

Уеднаквява кожната текстура и изглажда.

Защитава от свободни радикали и UV лъчи.

Съдържа SKIN’EXCELL – активна съставка с висока концентрация за оптимална рехидратация, която действа на фибробластите и стимулира синтеза на хиалуронова киселина.

Официален представител: „Флоресанс ЕООД“, София, ул. „Костенски водопад“ 59, тел. 02/492 34 09, 0882 10 53 42. 69


new

Нас може да намерите на адрес: гр. Пловдив-4003, ул. Иван Рилски 12

SlimCity - сервиз

за козметични апарати

Търговската марка SlimCity създаде свой собствен сервиз за гаранционна и извънгаранционна поддръжка и ремонт на козметични апарати. Сервизът е оборудван с професионална диагностична апаратура, с изключително добри качества. Високо квалифицираните ни и с богат опит специалисти не само отремонтират, но и значително подобряват параметрите на апаратите, когато това е възможно. Всички продавани апарати с марката на SlimCity задължително се тестват в нашия сервиз, преди да бъдат доставени на клиентите. Продажбата на всеки апарат включва гаранционно и извънгаранционно обслужване. По този начин се стремим да изпълним нашата цел – да осигурим на клиентите ни в максимална степен безаварийна работа с козметичните апарати.

70

С натрупания опит, професионалната диагностична апаратура и високо квалифицирани експерти смело можем да твърдим, че нямаме проблем, с който да сме се срещали и да не сме решили в следните апарати: * IPL & E-light & SHR * Кавитация * Криолиполиза * Диодни лазери * Кислородна и безиглена мезотерапии * Водно и микродермабразио * Фракционен RF * LED светлини * Високо интензивен фокусиран ултразвук HIFU Ние предлагаме на всички наши клиенти, закупили апарати с търговската марка SlimCity, 12- и 24-месечно гаранционно сервизно обслужване. За всички ремонти в обсега на гаранционното обслужване фирмата поема и транспортните разходи (предварително съгласувани) от клиента до сервиза и обратно.


За контакт: тел.: 0886507020, e-mail: slimcity_service@mail.bg

Гаранцията е валидна само за ремонти, извършвани от оторизирани от нас лица.

Общите

условия за гаранционно обслужване са

поместени в сайта на фирмата на страница

http://

slimcitybg.com/service.php?lang=bg

При извънгаранционно обслужване, както и за апарати закупени от други фирми транспортните разходи до и от сервиза са за сметка на клиента. Апаратът се придружава от подписано от клиента писмо /Приемо-предавателен протокол/, в което се описва подробно каква според него е повредата и какви ремонтни дейности иска да бъдат извършени. При постъпване на апарат в сервиза задължително се извършва диагностика. Изготвя се констативен протокол с опис на необходимите ремонтни действия за привеждане апарата в нормален работен режим, цената на ремонта и частите. Тази информация се изпраща по ел. поща на клиента за одобрение. След съгласуване с клиента се пристъпва към работа в описаните срокове.

Срокът

за извършване на ремонт варира в зависи -

мост от сложността му и необходимостта от дос тавка на резервни части , които сервизът не поддържа на склад:

Максимален срок – 7 работни дни (за ремонт с налични резервни части).

„SlimCity” предлага и абонаментно извън гаранционно обслужване за своите клиенти, включващо безплатни: профилактика на апарата веднъж в годината диагностика и ремонт при необходимост (без стойността на резервните части подлежащи на подмяна) безплатни консултации в процеса на експлоатация на апарата.

сервиз за козметични апарати

Максимален срок – 30 дни (при необходимост на доставка на резервни части от производителя). Ремонтираният апарат или частта от него се връща на клиента с „Протокол за ремонт”. В него се описват констатираните дефекти, извършените ремонтни дейности, срокът и обхватът на гаранцията. Той е неразделна част от Приемнопредавателния протокол. Гаранцията се отнася само за извършения ремонт.  тел . 0886507020 e - mail: slimcity _ service @ mail . bg

www.slimcitybg.com


козметика

Hydradermie Treatment терапията на „звездите”

Н

е случайно HYDRADERMIE се нарича козметичната терапия на „звездите“, защото е станала любима на редица известни личности в цял свят поради безспорната си ефикасност и видими резултати. Hydradermie е ексклузивната козметична терапия на Guinot, която възвръща младостта и блясъка на кожата още след първата процедура. Уникална патентована иновация спомага за бързо и дълбоко проникване на йонизираните активни съставки, което е ключът към изключителната ефикасност на терапията. Hydradermie се предлага в седем различни разновидности, всяка от които е съобразена с индивидуалните нужди на Вашата кожа. Hydradermie с двойна йонизация се извършва единствено от опитни и специално обучени козметици. Без значение дали сте в Ню Йорк, Лондон, Хонконг, Сидни, Торонто, Мадрид или Рим, в козметичен салон или спа център, можете да сте сигурни, че терапията Hydradermie „двойна йонизация” се прилага според високите стандарти на Guinot, очаквани от всеки клиент. HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ е най-новата разновидност на доказаната терапия за лице на Guinot. Чрез използването на два електрода – единият положително зареден, а другият – отрицателно, се спомага проникването както на положителните, така и на отрицателно заредените йони на специфичните гелове, подбрани според типа и козметичния проблем на кожата. За разлика от стандартната йонизация, при която проникват само позитивните йони, двойната йонизация е в пъти по-ефикасна. Чрез нея в кожата могат да се вкарват активни съставки с отрицателен заряд като хиалуронова киселина, нуклеинова киселина, витамин Е, витамин F, витамин С, салицилова киселина, плодови киселини и аминокиселини. Специално разработените електроди за двойна йонизация повишават прецизността на терапията, тъй като са идеално адаптирани за работа върху деколтето, шията и лицето, а чрез сферичните им краища се третират специфичните зони, като окоолочен контур, назолабиални гънки и пр.

72

Благодарение на повече от 40-годишния си опит в салонната козметика във Франция и повече от 70 държави в цял свят, Guinot затвърждава позициите си на лидер в професионалната красота. Още през създаването си през 30-те години на ХХ век, френската марка е истински пионер в грижата за кожата чрез използването за първи път на йонизация чрез световноизвестната си козметична терапия HYDRADERMIE (Хидрадерми). HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ започва с подробна консултация с клиента, което дава възможност на козметика да постави точна диагноза на кожата и да определи най-подходящите йонизиращи серуми за работа по време на терапията. Guinot са разработили специфични серум-гелове за всеки козметичен проблем: хидратация, подхранване, за мазна и смесен тип кожа, за чувствителна кожа, изсветляващ, против бръчки, за комплексна регенерация, както и гел за подготовка на кожата преди излагане на слънце и за поддържане на тена. Специфични гелове се прилагат и в областта около очите и шията и деколтето. Тайната на козметичната терапия HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ е, че козметикът може да съчетава различните гелове, за да постигне максимални резултати за кожата на клиента. Двойната йонизация трае общо 10 минути, като симетрично се обработват двете половини на лицето, шията и деколтето както с положителния, така и с отрицателния електрод. Следващата стъпка е ОКСИГЕНАЦИЯТА, при която се прилага специфична кислородна емулсия със стабилизиран кислород. Под въздействието на високочестотен ток /Д’арсонвал/ емулсията се трансформира в молекули озон с антисептично и противовъзпалително действие. Микроциркулацията е активизирана благодарение на хиперемията, кожата е видимо наситена с кислород. Истинското удоволствие от HYDRADERMIE терапията се крие и в мануалния масаж, който се извършва със специфичен серум-крем с регенериращи и хидратиращи активни съставки с растителен произход. Веднага след това се прилага мозайка от няколко вида маски и финални серуми и кремове според типа кожа. „Тестът с огледалото“ в края на козметичната терапия е гаранция за клиента за постигнати резултати: лицето е видимо променено, чертите са релаксирани, а кожата е с уравнен и блестящ тен.


ДВОЙНА ЙОНИЗАЦИЯ

ОКСИГЕНАЦИЯ

РЕЛАКСИРАЩ МАСАЖ

Двойна йонизация – двойно по-добри резултати Официален представител на GUINOT за България: тел. 02 462 70 88, 0888 709 790; e-mail: office@selenta.bg 73


medical козметика

КОЗМЕТИЧНА ТЕРАПИЯ ЗА БЛЯСЪК И СИЯЕН ТЕН В , 30 ъзвръща блясъка премахва умората и сивкавия тен на лицето само за

Т

ази нова професионална терапия, вдъхновена от морските активни съставки, включва

3 ключови стъпки, които

възстановяват блясъка на повяхналата кожа и разкриват красотата на лицето.

СТЪПКА 1: Топящ се ексфолиант с морски кристали. Подходящ дори за най-фината кожа, този невероятно чувствен и ефикасен ексфолиант съчетава три естествени екстракта за постигане на постепенна тройна ексфолиация. Кожата е освободена от замърсяванията и токсините и диша отново. В СЪРЦЕТО НА ФОРМУЛАТА: Екстракт от папая действа като ензимен пилинг, за да премахне нечистотиите и мъртвите клетки. Неравният и груб релеф се изглажда благодарение на механичното действие на морските кристали, съчетани с професионалните масажни техники на козметика. Порите са почистени чрез специфичен растителен полимер VEGEPOL, който разтваря излишния себум. Епидермисът е идеално гладък, по-фин и освежен. Ултрафината гелообразна текстура се разтапя при контакт с кожата и се трансформира в копринено мека консистенция, която идеално изглажда. СТЪПКА 2: Маска за изключителен блясък. Тази маска с двойно действие премахва сивкавия тен и възвръща блясъка на кожата. В СЪРЦЕТО НА ФОРМУЛАТА: Екстракт от китайски кориандър с ботокс-подобен ефект, който изпълва и изглажда кожата и действа в унисон със специфичния естракт Seve Bleue des Oceans с 24-часово хидратиращо действие. Активната съставка Lumiscore избистря тена и възвръща прозрачния и блестящ вид на кожата. Действието на маската за изключителен блясък се подсилва от специфичен точков масаж, който се изпълнява от козметика с цел стимулиране клетъчните функции и жизнеността на кожата. Масажът детоксикира тъканите и ги насища с кислород.

74

минути

СТЪПКА 3: Концентриран серум за абсолютен блясък. Този истински „еликсир" за хидратация съдържа енергизиращи активни съставки, които „събуждат" клетките и стимулират метаболизма им за истински блестящ вид на лицето. В СЪРЦЕТО НА ФОРМУЛАТА: Комбинация от 3 вида киселини стимулира клетъчното обновяване и възстановява бляскавия вид на кожата. Биоактивен хесперидин в съчетание с хиалуронова киселина стимулират насищането на тъканите с кислород, премахват умората и имат изпълващ бръчките ефект. Ампулите се предлагат и за домашна употреба като 7-дневен интензивен курс за хидратация и блясък на кожата.

T

halgo предлагат и първата козметична серия за домашна употреба с

24- часово действие

за възстановяване запасите от вода и

възвръщане на блясъка:

• Creme Hydra-Marine –

богата

и топяща се консистенция, ко ято осигурява дълготрайна хидратация и блясък..

Hydra • Gel-creme Marine – свежа и лека консистенция, специално адаптирана за смесен тип и мазна кожа. • Serum Hydra-Marine – свеж серум-гел, който реактивира естествените детоксикиращи процеси в кожата и я хидратира в дълбочина.

• Concentre d'Hydratation Absolu – 7-дневна интензивна програма за хидратация на кожата.

• Masque Concentre d'Hydratation – ултрахидратираща мска, която е истински „извор" на вода за кожата със специална четка-апликатор за по -лесно нанасяне в домашни условия. • Perfect Glow Primer и BB Cream – основа за грим и BB крем в три нюанса, които гарантират безупречен вид на кожата след нанасяне на хидратиращите продукти.


medical

75


80

Последни новини от естетичната медицина

96-98

Връщаме младостта с нехиалуронови филъри

Интервю с Д-р КАТЯ ПАСКОВА КОМЕНТАР Д-р СИЯНА ЖИВКОВА 82

102-104 Системата Alma

Accent

Ново ПОКОЛЕНИЕ ФИЛЪРИ

Интервю с Д-Р ИВА СТОИЛОВА 106 86-87

ОЧНА СУХОТА

Д-р Бисера Самсонова 88-89

РЕВОЛЮЦИЯ В БОРБAТА С ЦЕЛУЛИТА

Криолиполиза алтернатива на липосукцията

Интервю с Д-р АНА ПЕЙКОВА 108-110

КАРБОНОВ ЛАЗЕРЕН ПИЛИНГ

Д-р РОСИ ДЕНЧЕВА


ПРИ УМОРЕНИ ОЧИ

НЕЗАБАВЕН КОМФОРТ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ЗАЩИТА Systane® ultra овлажняващи капки за очи

Продуктът се отпуска без рецепта в аптеките. За повече информация: АЛКОН България EООД, София 1505, Сердика Център, ул. „Ситняково“ 48, ет. 8, тел. 02/950 15 65, факс 02/954 97 55

Ph-001/1/2014

Най-честите симптоми на сухо око са: дразнене, замъгляване, прекомерно сълзене


medical

Последни новини от естетичната медицина

На ход е неоперативният лифтинг Когато се снимаме за селфи, насочваме камерата нагоре и поглеждаме към нея от долу, така че да изглеждаме перфектно. След това снимката минава през фотошоп. Дали обаче сме действително ние на картинката или образът, който търсим? Да излъжем себе си и да си повярваме е лесно. Да излъжем специалиста по естетична медицина обаче е невъзможно. В кабинета той ни подава огледалото в ръцете, за да се погледнем от долу нагоре, обратно на селфито, което обичаме да си правим. Защото само така можем да видим с очите си несъвършенствата и това, което действително искаме да променим и постигнем. След това той ни препоръчва скенeр диагностика, с помощта на която получаваме 3D изображение и разбираме за състоянието на кожата си в дълбочина. „Скенер диагностиката разкрива скрити пигментации, които не са видими с просто око и показва съдовата компонента, т.е. дали имаме разширени кръвоносни съдчета в дълбочина. Ако направим теста, пациентът може да разбере как е хидратирана кожата му, има ли разширени пори и как изглежда колагено-еластиновата мрежа, дали има бръчки.“ – казва д-р Сияна Живкова от Jewel Skin. Съвсем наскоро тя се завърна от последния конгрес по естетична медицина в Прага, където бяха обсъждани най-новите инжекционни техники, заместващи оперативния лифтинг. Благодарение на тях можем да постигнем това, което търсим чрез селфито. Всъщност с право може да се каже, че срещата в Прага е революционна за естетичната медицина. Пред специалисти от цял свят бразилският пластичен хирург Маурицио де Майо, един от светилата в областта на разкрасителната индустрия, препоръчва неоперативния лифтинг. Парадоксално, но факт! „Ако се върнем назад във времето преди повече от 20 години, когато естетиката прохождаше, ще установим колко много тя се e развила. В началото запълвахме линии – бръчици, след това правехме обеми – скули, днес на мода е създаването на структура наоколо и чак тогава се връщаме към проблемната зона.” – разказва д-р Сияна Живкова за последните тенденции. Създаването на структура може да се постигне с триточков, петточков и осемточков лифтинг. С напредването на възрастта лицевите структури се променят и подкожната мастна тъкан започва да намалява обема си, костите изтъняват и се свиват. Резултатите са отпускане на кожата, поява на бръчки и „уморен” вид. При общо отпускане на кожата е необходимо да се възстанови цялостно обемът. Това може да стане с т.нар. 8 точков лифтинг (8 point lift), който представлява неоперативен лифтинг на кожата на лицето посредством филъри, в основата на които стои т.нар. VYCROSS технология. С тази техника е възможно да се 80

ревитализира, лифтира кожата на лицето и да се постигне естествен вид. „Зоните, които могат да се променят с този лифтинг, са: скулите, долината на сълзите, околоочната зона, назолабиалната зона, устните, брадичката. Например с триточковия лифтинг можем да повдигнем веждите и отворим окото, с петточковия – да оформим скулите.” – разяснява техниките дерматологът д-р Сияна Живкова. Тя вече прилага новата VYCROSS технология, която бразилският специалист де Майо презентира в Прага. Огромното предимство на новите филъри е, че те не създават лимфен оток и едем, не изискват възстановителен период от 6 месеца, а само лифтират. „Идеята е цялостен подход към грижата за пациентите и подмладяване, а не запълване на една бръчка, защото това може да продължи до безкрай. Резултатът е напълно естествен вид, нещо, което всеки от нас иска да постигне.” – коментира д-р Сияна Живкова. Сега вече спокойно застанете пред камерата за едно селфи!


www.bioptron.com

BIOPTRON АНТИЕЙДЖИНГ СВЕТЛИНА Здравата кожа е хубавата кожа

ЛИДЕРИ В СВЕТЛИННАТА ТЕРАПИЯ

BIOPTRON медицинска светлина – произведена в Швейцария от Zepter. BIOPTRON E НОСИТЕЛ НА АНТИЕЙДЖИНГ ТРОФЕЯ ЗА НАЙ-ДОБЪР УРЕД, ИЗЛЪЧВАЩ ЕНЕРГИЯ от 2-ия ЕВРОПЕЙСКИ КОНГРЕС НА ЕСТЕТИЧНАТА И АНТИЕЙДЖИНГ МЕДИЦИНА,

www.zepter.com

„Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, Бранд Медикал, тел. 0886 799 066, e-mail: medical@zepter.bg, www.zepter.com


medical

PERFECTHA® най-новото поколение филъри с хиалуронова киселина

P

ERFECTHA® стъпва на нашия пазар през месец октомври. На официалното представяне на бранда за България ще присъстват гост-лектори и международни тренери, които ще представят пълната гама от продуктите Perfectha с иновационнта E-brid технология. Всеки един от тях има различни свойства и се прилага за различни индикации. Съдържат стабилизирана хиалуронова киселина под формата на двуфазен гел, с различни размери на частиците. Както е известно, хиалуроновата киселина е естествен компонент от нашия организъм, съдържа се в големи количества в кожната тъкан, като й осигурява оптимална хидратация. Но с напредване на възрастта съдържанието й намалява. Кожата изтънява, повяхва и се появяват първите бръчки. Иновативният хиалуронов филър е разработен за запълване на фини повърхностни линии и по-дълбоки бръчки, хидратация на кожата, възстановяване на загубените обеми на лицето вследствие напредване на възрастта, оформяне на брадичката, придаване на обем и/или корекция на формата на устните, неоперативен лифтинг. В областта на дермалните филъри непрекъснато се правят научни изследвания и се появяват нови разработки с цел осигуряване на максимални резултати в борбата със стареенето. Според водещи специалисти хиалуроновите филъри са много добър продукт поради безвредността на хиалуроновата киселина, която е с еднакъв състав при всички организми (не е алерген) и няма странични реакции при прилагането й. Доказано е, че Perfectha осигурява абсолютно безопасни, ефективни и дълготрайни резултати. Проучванията показват, че средното времетраене на ефекта от процедурата е приблизително 18 месеца. От 2007 г. се прилага от дерматолози и пластични хирурзи по целия свят благодарение на отличните си качества – Perfectha е биоразградим и биосъвместим филър, който не провокира алергични реакции. Perfectha се използва в повече от 2,5 милиона процедури, в над 70 държави по света

Perfectha

е част от портфолиото на

Sinclair

is

Pharma,

фармацев -

тична компания с тясна специализация в разработването на продукти за естетиката и всеобщо признат производител в дерматологията .

Продуктовият

каталог на компанията напълно задоволява нуждите

и изискванията на множество реномирани дерматолози в световен мащаб.

82


Най-новото поколение филъри с хиалуронова киселина за естествени и дълготрайни резултати.


medical

Актьорът Калин Врачански поддържа отлично здраве и форма с веган концентрата Regulatpro® Bio

А

ктьорът

К алин Врачански,

известен с любовта си към екстремните спортове

и бойните изкуства разкри как поддържа тонус и добра форма .

Звездата от киното и малкия екран сподели , че приема продуктът Регулатпро Био от лятото, за да засили нивата на енергия и имунната си система преди старта на есента и новия театрален сезон.

„Ежедневието ми е адски натоварено, освен репетициите в театъра, записите и всички професионални ангажименти, и спортувам активно. Ролите ми в театъра са много динамични, изискващи сериозна физическа подготовка. Преди старта на есента и новия театрален сезон имах нужда от по-високи нива енергия и от засилване на имунната система. Още през лятото моите приятели от клуба по таекуондо, с които тренираме заедно, ми споделиха за продукта Регулатпро Био. Разбрах, че професионални спортисти го пият и ми допадна, че продуктът е от природата. И най-вече ме впечатли, че дава енергия. Приемам го от края на юли, два пъти дневно по 10 ml, като се старая да спазвам определен режим - сутрин и вечер, преди сън – винаги на гладно“, сподели Калин Врачански. „През последните няколко седмици имах двойни репетиции всеки ден сутрин и вечер, за премиерата на новото представление „Няма ток за електрическия стол“ в Пловдив. Преди премиера е винаги уморително. Затова след консултация със специалист, увеличих дозата на концентрата. Тонусът и енергията, които идват чрез него са изненадващи.

Много прилича на вълшебното биле от комиксите на Астерикс и Обеликс, от което се получава супер сила. Приливът на енергия идва още веднага след приема сутрин и продължава през целия ден. Не усещам умора независимо колко изтощителна е програмата ми. Дори концентрацията ми се подобри, което ми помага в справянето с текстовете, репетициите и тренировките. Найинтересното е, че независимо колко часа спя, се събуждам зареден с енергия и желание за действие. Ще продължа да го приемам и ще го предложа на моите колеги в театъра, защото смятам, че помага за тонуса и формата. Дори чувствам, че дишам по-дълбоко“, каза актьорът. Регулатпро е висок клас немски продукт, получен чрез патентования революционен процес на „каскадна ферментация”. Добавката енергизира всяка клетка в тялото, като увеличава енергийните нива и оптимизира имунната система. Био концентратът влияе по изключително

благотворен начин на всички жизнени процеси в тялото и на способността му да се „саморегулира”. Само в еднократната доза от 10 ml от продукта са събрани най-ценните съставки, равняващи се на полезното действие на общо шест килограма прецизно селектирани свежи плодове, зеленчуци и ядки. Регулатпро® Био възстановява жизнеността и здравето на тялото, осигурява детоксикацията на организма, регулира алкално-киселинното равновесие и ускорява метаболизма. Съдържа активни биоелементи за ензимния синтез, подпомагайки организма да замести липсващите или да възстанови нефункциониращите ензими. Концентратът е създаден като 100% органичен веган продукт без добавена захар, консерванти, оцветители, алкохол, глутен. Поради изцяло натуралния си състав и благоприятно въздействие, Регулатпро® Био може да се приема от бременни, бебета, деца и възрастни без ограничение на възрастта.

Продуктът можете да намерите в аптеките. За повече информация посетете: www.regulat.bg 84


medical

Здравни проблеми на съвременния човек

очна сухота

Е

дин от здравните проблеми на съвременния човек, свързан с работата и бита е синдромът на сухото око. Окото, най-нежният орган, е подложено на безконтролна свръхексплоатация. Приемаме наличието на зрение за даденост, без да си даваме сметка колко фатални последствия може да има след години прекомерната зрителна работа. Синдромът на сухото око се изразява в нарушение на качеството и количеството на слъзния филм. Слъзният филм е важен фактор за здравето на очната повърхност и доброто качество на зрение. Предназначен е да се разполага като защитен филм върху повърхността на окото, който да осигурява постоянно и добро овлажняване на роговицата, необходимо за нейната прозрачност и доброто качество на зрението ни. В слъзния филм се съдържат много имунни фактори, осигуряващи защита на очната повърхност от вирусни и бактериални инфекции. Той има отмивно действие, като непрекъснато прочиства

86

окото от попадналите в него прах, частици, алергени от околната среда. Слъзният филм има и подхранваща роля за роговичния епител и конюнктивата. Състои се от три слоя, секретирани от различни жлези на окото. Най-близо до очната повърхност е муцинозният слой, по средата е водният, продуциран от слъзната жлеза и най-повърхностно е разположен мастният слой, произведен от Мейбомиевите жлези, разположени в клепачите. Мастният слой създава своеобразна защита на водния, като го предпазва от изпаряване и го задържа в окото. При нормални условия, човек извършва чести неволни мигания, при които се изцеждат жлезите, произвеждащи съставките на слъзния филм и той периодично се възстановява. Когато работим с часове пред компютъра или гледаме телевизия, взирането става причина за намаляване броя на миганията, при което слъзният филм върху очната повърхност се разкъсва, не се възстановява своевременно и се оголват от повърхността зони, които остават незащитени и подложени на външни въздействия. При хронична повтаряща


с medical дългОтрайна заЩита и хидр В зависимост от това се подобна ситуация, след се наблюдават някои съвреме тези зони от очнаществени различия в опта повърхност се възпалялакванията на хората. ват и пораждат усещане Като цяло общите симпза дразнене и зачервяване томи на сухота, са: пана очите. Слъзният филм рене, глождене, зачере мазен, вискозно-еласвяване на очите, очен тичен. Той позволява при дискомфорт, понякога всяко мигане клепачът да болка при отваряне на се приплъзва върху очната очите сутрин, непоноповърхност, без да причисимост към контактни нява неприятно усещане лещи, остри стрелкащи от триене. прободни болки в очната При нарушен слъзен филм, повърхност, епизодично всяко мигане е съпроводезамъгляване на зрениено с усещане за дискомто, което временно се форт, дразнене, чувство подобрява при по-агреза напесаченост в очите, сивно премигване с очи, зачервяване, парене. Друпонякога и сърбеж. Лечеги фактори от значение * IMS данни за 2014на г. сухия синдром е необходимо - първо, за да нието за очната сухота са хроничната употреба на медисе възстанови очният комфорт. Хроничният очен дискаменти, някои заболявания на организма, както и някомфорт води до невроза у пациентите и страх от кои естествени физиологични състояния. Например слепота. Тежките състояния на сухота се отразяват системната употреба на лекарства против високо Медицинско изделие. Отпуска се без рецепта в аптеките. съществено върху здравето на ЕООД, очната повърхност, кръвно налягане, на антидепресанти и контрацептивЗа повече информация: Алкон България София 1505, Сердика център, бул. „Ситняково” 48, ет. 8, водят до увреда на15 роговичния епител и от там до ни средства, както и заместители на хормоните на тел. 02/950 65, факс 02/954 97 55, www.systane.bg осезаемо влошаване на зрението. щитовидната жлеза, може да доведе до сухо око. При Лечението на сухия синдром се осъществява с помопациенти с някои автоимунни заболявания като ревщта на капки, наречени изкуствени сълзи. Такъв вид матиоиден артрит и болест на Сьогрен, очната сукапки са Systane ultra, със сериозното предимство, че хота е съпътстващо оплакване. От физиологичните могат да се накапват директно и върху контактни състояния на организма, фактори за сухота в очите лещи, без да ги увреждат. Разнообразието от изкустсе явяват напреднала възраст, менопауза при жените вени сълзи на пазара е огромно. Необходимо е първо да и състояние на бременност и кърмене. Други причини се консултирате с очен специалист, за да определи за очна сухота са заболявания на окото, като възпалетипа на вашата очна сухота и да подбере подходящиние на мигления ръб и клепачите, наречено блефарит. те капки за нейното лечение. При тях се затормозява отделянето на мастния сеНай-важното е да осъзнаете, че очната сухота може крет на клепачните жлези, който участва в образувада е причина за множество неприятни субективни усенето на слъзния филм, защото отворите на жлезите щания в очите и вместо да се травмирате психически, са покриват с фини крустички. Туморни заболявания на посетете очен лекар и започнете незабавно лечение с клепачите, травми, нарушения в инервацията и двиизкуствени сълзи! жението им също могат да причинят сухота, защото пречат на доброто затваряне на клепачите и очната повърхност остава оголена, слъзният филм лесно се разкъсва и изпарява без възможност за възстановяване. Оперативни намеси върху окото като лазерни корекции на диоптри, операция за перде и др. също могат да доведат до очна сухота. При синдрома сухо око може да се наблюдава дефицит в количеството и/или качеството на някой от трите слоя на слъзния филм или на няколко слоя едновременно.

Българо-Американски очен център Про лайт GSM: 0888907013, Д-р Бисера Самсонова 0885176740

87


medical

РЕВОЛЮЦИЯ В БОРБAТА С ЦЕЛУЛИТА, ДВОЙНАТА БРАДИЧКА И ОТПУСНАТАТА КОЖА Повдигнато. Стегнато. Красиво. Без брич и без целулит. Секси... Така изглежда дупето на София Вергара. Е, вече така може да изглежда дупето и на всяка българска дама. Защото отскоро и у нас жените могат да си направят терапията, с която София се похвали в Instagram, че оформя прелестите си. Първият медицински апарат за борба с целулита, двойната брадичка и отпуснатата кожа – Venus Legacy, е вече в България. Само 5 салона в страната разполагат с него: София – при д-р Дончо Етугов и в салони Murphy, Пловдив – в студио Сияна и Варна – в студиата Melissima и Sea Side.

Кое е уникалното? Апаратът комбинира 3 модерни технологии, които го правят уникален: мултиполярна радиочестота, пулсиращо магнитно поле  и VariPulse™ технология – за борба с целулита, двойната брадичка и отпуснатата кожа. Терапията с Venus Legacy оформя и скулптурира неоперативно тялото, редуцира целулита, стяга и витализира кожата. 

K aкво представлява терапията? Мастните клетки в човешкото тяло са константен брой през целия ни живот. Те не се увеличават, а просто се раздуват. Именно увеличеният обем на

88

мастните клетки е причина за появата на целулит. Съчетанието на 3 типа енергии във Venus Legacy налага нов стандарт в естетичната медицина: Технологията на пулсиращите магнитни полета, която се използва в традиционната медицина от десетилетия и регенеративните й възможности са научно доказани. Мултиполярна радиочестота, която  загрява равномерно тъканта отвътре навън,  стимулирайки производството на колаген и еластин. Увеличава се FGF-2 протеин, който прави клетъчната мембрана по-рехава. Триглицеридите в мастните клетки се разграждат и освободените мастни киселини се отделят през рехавата мембрана, преминават в лимфата, а оттам през черния дроб и бъбреците се изхвърлят от организма. Мастната клетка се свива, а това води до видимо намаляване на целулита. Технологията VariPulseTM позволява регулирано импулсно всмукване за дълбоко проникване на енергията в тъканите, което води до дрениране и стимулиране на кръвообращението. По този начин не само обемът на мастните клетки е намален, но те се наместват правилно и целулитът изчезва.

1 2

3

Ефектът е видим още след първата процедура, защото апаратът загрява в дълбочина и по време на цялата терапия поддържа постоянна температура от около 42 градуса в дълбоките слоеве на кожата, където се произвеждат колаген и еластин.

Колко е важен навикът? Клетките в организма ни се обновяват на всеки 21–28 дни в зависимост от метаболизма. Ако в рамките на тези дни се правят повтарящи се действия, те ще бъдат запомнени от клетките и ще се изпълняват от тях и след това. Затова трябва да се направят 3


ударни процедури в рамките на 3 седмици. Така мастните клетки в тялото свикват да бъдат дренирани и свивани. Потокът на кръв в третираната зона се подобрява, а витамините, минералите и кислородът достигат по-лесно до клетките. Повечето пациенти виждат значителна разлика след третата сесия, като ефектът трае над 18 месеца! За да се задържи резултатът е необходимо много движение, пиене на поне 2-2,5 литра вода на ден, както и балансирано хранене.

Кои зони на тялото могат да се третират с този апарат ? Могат да бъдат третирани бедра, седалище, корем, паласки, ръце, лице, шия и деколте. В зависимост от конкретните нужди на клиента може да се изготви индивидуална програма чрез задаване на необходимите параметри за сила и интензивност на прилагане на всяка отделна технология. По абсолютно безопасен и приятен начин Venus Legacy:

• • • • • • • • •

Редуцира целулитните депа. Неинвазивно оформя тялото. Видимо намалява обиколките в третираните зони. Стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Стяга и изглажда кожата. Редуцира бръчки и торбички около очите. Оформя скулите и контура на лицето. Стяга и тонизира кожата на шията и деколтето. Редуцира двойната брадичка.

Процедурите са много подходящи след бременност и осигуряват впечатляващ резултат в борбата за връщането на добра форма. Апаратът постига невероятен ефект върху кожата, дори в най-трудните за стягане зони.

Колко процедури са необходими? За лице са препоръчителни от 6 до 8 процедури веднъж седмично. За тяло от 8 до 10 – един или 2 пъти седмично. Третирането на една зона отнема по-малко от 30 минути, след което можете да се върнете към обичайните си занимания. Няма странични ефекти и възстановителен период.

Безопасна ли е терапията? ДА. Радиочестотата и технологията на пулсиращите магнитни полета се използват в традиционната медицина и са абсолютно безопасни. Процедурата не се препоръчва за бременни и кърмещи, както и за хора с метални импланти в тялото. Онкоболните също не бива да се подлагат на терапията.


medical

Medik8 Deep Hydration Facial Интензивна хидратираща и възстановяваща терапия за лице Терапия, която възвръща жизнеността и еластичността на кожата като я хидратира в дълбочина. Богатата на витамини, стягащи пептиди и растителни екстракти Cream Mask работи в комбинация с хидратиращия серум Hydr8 B5 с високо съдържание на хиалуронова киселина и витамин В5, за да преобразят кожата. С тази ефективна терапия се постигат максимални нива на влага в кожата, възстановяват се комфортът и естественият и блясък. Резултатът е подхранена и тонизирана, копринено гладка и сияйна кожа. Терапията е подходяща за всеки тип кожа, особено за дехидратирана кожа без блясък, загуба на еластичност, линии и бръчки.

90

П ревенция

С-Tetra

(про -колаген серум). Революционна формула , 100% стабилизиран ви тамин C серум, който предпазва кожата от слън чевото увреждане, подпомага производството на колаген , увеличава еластичността и плътността , подобрява текстурата и озарява тена . С ъдържа витамин С в липидна разтворима форма и натурален витамин Е, които в комбинация повишават антиоксидантните му свойства . П оправяне – Hydr 8 B5 Serum и Firma D erma. Hydr 8 B5 Serum е интензивен хидратиращ серум, който лесно се абсорбира от кожата . О мекотява витамин

* серуми за лице.

Продължителност на терапията: 60 минути. Препоръчва се курс от 6 терапии веднъж или два пъти месечно.

Терапията започва с почистване с eyeCleanse или Pore Cleanse Gel в зависимост от типа кожа. eyeCleanse е мек разгримиращ лосион за всеки тип кожа с екстракти от лайка и метличина, които имат противовъзпалително и успокояващо действие. Гелът за почистване и изглаждане на порите с бадемова киселина Pore Cleanse Gel е подходящ за мазна и комбинирана кожа. Съдържа AHA и BHA киселини с леко ексфолиращо действие и помага за поддържане естествените нива на хидратация и балансиране на рН. Следва ексфолиация с Bamboo Micro Polish – пилинг с фини сухи ексфолиращи частици от бамбук. Пилингът нежно полира, възстановява блясъка и предпазва от образуване на комедони и огнища на акне. Частиците от пилинга се отстраняват с pН Balance – хидратиращ рН балансиращ тоник, който съдържа екстракти от роза и алое вера, глицерин и алантоин и е предназначен за всеки тип кожа, включително акнеична. Регулира рН на кожата за по-добро усвояване на активните съставки, успокоява и омекотява. Прилага се специфичен масаж (лимфен дренаж) с масажно олио Ludo, съдържащо олиа от слънчоглед, жожоба и грейпфрут, и витамин Е. Масажът дренира и оставя кожата свежа и блестяща, като я подготвя за приемане на активните съставки от последващите продукти в терапията. Следва нанасяне на Cream Mask – интензивна терапевтична antiagеing маска, богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Маската премахва щетите, нанесени на кожата от свободните радикали, стимулира регенерацията, стяга, хидратира и подхранва. Маската се отстранява, кожата се тонизира и се нанасят серуми за лице*. Терапията завършва с нанасяне на Dark Circles Serum - аntiаgeing формула против тъмни кръгове под очите с двоен пептид. Високи дози двоен пептид комплекс и оптически светлоотразяващи частици видимо намаляват тъмните кръгове и подпухналост около очите. Активната формула заздравява съединителната тъкан и подобрява кръвната хемодинамика и микроциркулацията.

С

антиоксидантен

и повишава нивата на хидратация благодарение на активните си съставки от пантотенова киселина

(витамин В5)

и високи концентрации на хиалуро -

нова киселина .

Осигурява дълготрайна 24-часова Подобрява регенерацията и възстано вява естествената защита на кожата . Firma D erma е стягащ серум за шия и деколте, който подобрява тонуса и възстановява елас тичността на кожата . А ктивната съставка DMAE доказано отстранява увисването на кожата и въз връща младежкия й вид , а органичният екстракт от розмарин е мощен антиоксидант, който намалява следите от стареенето. С ерумът е подходящ за поддържане на кожата след липосукция на брадичката , лифтинг на контура на лицето и дермални филъри (ускорява регенеративните процеси и подобрява резултатите от терапиите). Х идратиране – Hydr 8 Post-Treatment (рехидратираща и успокояваща формула). Осигурява най -добрата хидратация и комфорт на кожата , бори се с вредите, нанесени от външни фактори и замърсената околна среда . С ъдържа успокояващи и регенериращи съставки . хидратация.


medical

Триото продукти от серията Enlighten – ИЗСВЕТЛЯВАНЕ е създадено от лидерите в ефикасната дермокозметична грижа Neostrata за третиране на пигментациите и изсветляване и уравняване на тена.

К

омбинацията между изсветляващите продукти и химичните пилинги на Neostrata гарантира видими резултати при изсветляване на пигментациите и възвръщане блясъка и здравия вид на кожата.

тъчното обновяване и ексфолира

бират тирозиназа и предотвратяват

кожата .

пептид в

появата на нови пигментации.

кле-

първа стъп -

приложението на депигментиращия

Illuminating Serum

и депиг-

ментиращ крем Pigment Controller.

Патентован NeoGlucosamine™

из -

светлява пигментациите и ексфо -

Комбинация

растителни кожата .

92

Този

перлен

комбинация с екстракт от сладник , витамин

С и 7 алпийски растителни

тамин

Е

Ви -

предпазва кожата от по -

нататъшно увреждане , а оптични

екстракта инхибира тирозиназа и

дифузери изсветляват тена .

регулира меланиновия синтез , като

ът се нанася върху лицето веднъж

уравнява и изсветлява тена .

дневно през първите две седмици и

Серу-

Флуид-

два пъти дневно след това .

ята два пъти дневно.

да се

ръчително е ограничаване излагане-

изсветлява

използва самостоятелно или под

то на слънце , за да се предотврати

почистващ

изсветляващия

от алпийски

екстракти

Депигментиращ

мът се нанася върху лицето и ши -

лира повърхностния слой мъртви клетки.

кожа .

подготвя кожата преди

Neostrata ,

серум

е за всеки тип

програма

К ато

изсветляващата

Cleanser

торната поява на пигментации.

Подходящ

Ultra Birghtening

чиства кожата . на

слънце , за да се предотврати пов -

кожата .

Pigment Controller Изсветляващ депигментиращ флуид Синергичната комбинация от висо ко ефективни съставки , включително патентован N eoG lucosamine™, Ретинол (0,1%) и стабилизиран ви тамин С, подобряват клетъчното обновяване и премахват обезцветяването на кожата . А лпийски рас тителни екстракти и SabiWhite ®, алтернатива на хидрохинона , инхи -

тъчното обновяване и нежно по от

телно е ограничаване излагането на

и замърсяванията , като освежава

Illuminating Serum Изсветляващ серум срещу пигментации Този мощен серум изсветлява пигментациите , причинени от въз растта , хормоналните промени и UV-лъчите. Формулата съдържа 12 активни съставки, които изсветляват пигментациите и предотвратяват появата на нови. П атентован NeoGlucosamine™ подобрява кле-

Ultra Brightening Cleanser Изсветляващ почистващ крем Измивният крем стимулира ка

крем ефективно отстранява грима

крем.

Може

Препоръчи -

Препо -

повторната поява на пигментации.


medical

KrauterhoF Hyaluron+ Phytocomplex Интензивна хидратация за гладка, свежа и сияйна кожа Поддържането

на оптимален баланс на

влага в кожата е най - важната част от козметичната грижа за всеки тип кожа и във всички периоди на живота . тъчната хидратация се отразява

Недостаизключи -

телно зле на кожата на лицето и добавя години към видимата възраст.

Основна

роля за овлажняването на ко -

жата има хиалуроновата киселина

уни -

кален биополимер, част от междуклетъч ната матрица на дермата .

Всяка

молекула

хиалуронова киселина абсорбира вода до

1000

пъти над собственото си тегло

и по този начин буквално „ напомпва“ ко жата .

Добре

хидратирана , тя е по - свежа ,

гладка и нежна .

К лючовата

хидратираща функция на хиал-

уроновата киселина , както и способнос тта и да стимулира синтеза на колаген и да подобрява защитната бариера на кожата , я прави предпочитан компонент в козметичните формули .

Локалното

приложение на хиалуронова киселина

KrauterhoF Hyaluron+ включва пет продукта за пълноценна ежедневна грижа:

Дневен крем с интензивен изглаждащ ефект 50 мл. Суперактивен дневен хидратант, обогатен с патентования комплекс Cell-Active® с екстракт от мангостин, хидрогел от семки на дюля и естествен Cell-Boost Factor. Високотехнологичната комбинация от съставки предпазва кожата от загуба на еластичност, стимулира образуването на липиди и дарява нова сила и свежест. Леката текстура на крема попива бързо, предпазва кожата от неприятно лъщене и създава идеална основа за грим. Изследванията, проведени в независимия институт по дерматология Dermaconsult® (Мюнстер, Германия), показват 39% по-високо ниво на влага в кожата след 14-дневна употреба на крема и 49% - след 28 дни.

обаче невинаги е ефективно заради твърде големия размер на нейната молекула , която трудно преминава през епидермиса на кожата .

По

тази причина технолозите на

немската компания

ASAM

поставиха в

основата на новата продуктова серия

KrauterhoF Hyaluron+ две форми на хиалуронова киселина - с високо и с ниско молекулно тегло. Първата действа на ниво епидермис и повишава защитата на кожата срещу вредни външни въз действия, а втората прониква дълбоко в дермата , изпълва междуклетъчното пространство и изпълнява незаменимата си роля на главен фактор в хидратацията на тъканите.

KrauterhoF Hyaluron+

е ексклузив -

на козметична линия за лице, шия и деколте, в която хиалуроновата киселина е съчетана с фитокомплекс от седем натурални екстракта със силно антиоксидантно, регенериращо и успокояващо действие

-

магнолия, лайка , върба , зелен

чай, туйопсис, грейпфрут и прополис .

Богати

формули, коприненонежни

текстури и деликатен плодов аромат без

– серия KrauterhoF Hyaluron+ очарова още от първо нанасяне. Подходяща е за всеки тип кожа , дори за много чувствителна . парфюмни алергени

94

Нощен крем Регенериращ и освежаващ 50 мл. Богата нощна грижа с интензивно регенериращо действие. Хидратира в дълбочина, подхранва, освежава и избистря тена. Формулата е допълнена от благородни растителни масла (макадамия, вечерна иглика, бадеми и ший). Специален хидратиращ комплекс със сложни въглехидрати, много близки до тези, съдържащи се в stratum corneum на кожата, предпазва от загуба на влага и подпомага защитата на кожата срещу вредни фактори и дразнители. Резултати от тестовете в Dermaconsult®: след 28-дневна употреба се регистрира подобрение на способността на кожата да задържа вода с 13% и повишаване на защитната и бариера с 83%. Околоочен крем, Суперхидратиращ 20 мл. Интензивно хидратира и съдейства за намаляване на фините линии и бръчиците. Съдържа фитосквален – мощен антиоксидант, който предпазва липидите на кожата от

разрушаване в резултат на оксидативния стрес. Благодарение на специалния NMF Complex (естествен овлажняващ фактор) с урея, лактат и аминокиселини хидратацията е пълноценна и равномерна през цялото денонощие. Леката, неароматизирана крем-гел текстура попива мигновено. Кожата изглежда по-нежна, гладка, озарена. Интензивен серум за лице с технология Aquaporin 30 мл. Специална грижа за кожата с урея, фитосквален, NMF Complex и растителни аквапорини. Откриването на аквапорините през 2003 г. донесе Нобелова награда на американския учен Питър Агре и разкри нови перспективи в козметологията. Миниатюрните протеинови каналчета провеждат вода през стените на клетките и ги насищат с влага. С годините намалява както броят им, така и тяхната проводимост, което пряко се отразява на вида и състоянието на кожата. Технолозите на ASAM избират аквапорини от листа на жен шен заради способността им да подкрепят аквапорините в кожата в изпълнение на тяхната естествена функция. Резултатът: трайна хидратация, по-висока защита, неустоима свежест. Измиващ хидрогел. Супермек, без сулфати 200 мл. Нежна, отлично почистваща формула – идеално решение и за найчувствителната и капризна кожа. С удивителна лекота отстранява замърсяванията и грима, като същевременно хидратира и освежава кожата. Идеално чиста и тонизирана, тя е готова за следващите стъпки от козметичната грижа. В отговор на актуалните потребителски търсения продуктът е създаден без сулфати (SLS).


medical

Връщаме младостта с

нехиалуронови филъри

д-р Катя Паскова Клиника Дерма Вита

Р

азбира се, че искаме да сме по-млади и свежи. Да изглеждаш добре означава да бъдеш самоуверен и контролиращ съдбата си. Подобреният външен вид ни позволява да се чувстваме по-уверени и спокойни. Докато остаряваме ние критично изучаваме нашето отражение в огледалото и го сравняваме с това от по-ранните ни дни. Младото лице има отчетлива V-образна форма. Но с остаряването кожата губи влага, гъвкавост и еластичност. Предишните ясни контури на лицето изчезват. Макар че последователността от събитията наблюдавани при стареене е донякъде предсказуема, скоростта при отделните индивиди е различна и може да бъде повлияна както от вътрешни (пол, генетична предразположеност), така и от външни (излагане на слънце, пушене, стрес и др.) фактори. Самостоятелно или по-често съвместно, различните факто-

96

ри влияят върху състоянието на кожата. В процеса на стареене се губи равновесието между кожа, мастна, мускулна тъкан и кости и прогресивно настъпват промени в техния състав, обем, форма и разположение.

Решението? Връщането на младостта е процес, който изисква най-вече съобразеност с това да изглеждаме естествено. Именно за това нехиалуроновите филъри са предпочитан продукт, т.к. те възстановяват загубен обем, но и стимулират колагенообразуването. Това гарантира континуален процес на възвръщане на младежкото изображение без лицето да се „препълва“ с допълнителен обем. Кой продукт е нехиалуронов филър? Такъв е Radiesse, който е дермален попълнител на базата на микросфери от калциев хидроксилапатит вложени в специален стерилен гел. Той е идеален продукт за


А ктив Медикал ЕООД www.activemedical.bg


medical

лицево контуриране, като съдейства изключително много за възстановяване на по-младежкия вид, помага в борбата срещу гравитацията и последващото отпускане на кожата. Едновременно с мисията си по възстановяване на загубен обем Radiesse е и колагенов стимулатор. Поради това нехиалуроновият филър осъществява своя ефект по впечатляващ начин. Непосредствено след неговото инжектиране се вижда как настъпва възстановяване на обема, контуриране и повдигане в различни зони, като максимално се запазва естественият вид. Така в продължение на месеци се разгръща пълният ефект, благодарение на колагеностимулацията. Нехиалуроновите филъри имат по-голям живот – над 24 месеца. Абсолютен заместител са на мезоконците, избягвайки всички техни нежелани странични ефекти. С методиката на инжектиране нехиалуроновият попълнител създава невидима решетка, която е идеална за целите на лицевото контуриране. Така естественият обем на лицето е възстановен, както и V-образната форма на контура. Поради своя естествен резултат този вид попълнители са изключително препоръчителни и за мъжките лица.

R adiesse е подходящ за: - Възстановяване на загубения обем в средната част на лицето; - Попълване на назолабиални бръчки; - Корекция на брадичката; - Корекция на носа; - Попълване при хлътнали слепоочия; - Възстановяване обема на ръцете /длан горна част/. При директни клинични проучвания, сравняващи Radiesse филър за обем с водещите филъри с хиалуронова киселина, Radiesse филър за обем е доказано значително по-ефективен в третирането на бръчки и е предпочитан от пациентите, носейки им по-висока пациентска задоволителност.

Защо да изберем R adiesse ®? Защото е: 1) 100% биосъвместим - няма нужда от тест за алергия . 2) 100% биоразградим . 3) процедурата е лесна за изпълнение. 4) един продукт с широк спектър от показания и зони . 5) постига се незабавен резултат. 6) Естествен стимулатор на колагеновата синтеза . 7) има по -дълъг ефект от повечето водещи дермални филъри . постигнат с по - малко количество продукт. 8) безопасен – след повече от 5 000 000 продадени единици няма съобщени случаи на гранулома в множеството клинични проучвания .

9)

висока удовлетвореност на пациентите

множество лоялни

пациенти .

10) не на последно място - филър номер 1 за 2013/ 2014 година .

98


medical наложена марка в естетичния пазар – Alma Laser и техния голям хит Alma Accent™ - усъвършенствана VShape технология за стягане на кожата, моделиране на тялото и подобряване на естетичния му вид.

Вие също вече имате натрупан двугодишен опит в практиката си, доколкото си спомням тази апаратура има възможности да отстрани нежеланото потене, а сега ни разкривате и други нейни възможности на приложение?

Системата Alma Accent

Д-р Ива Стоилова

е специалист по

кожни и полово предавани болести и е експерт в областта на естетичната медицина .

Тя

е управител на центро -

ве по естетична медицина вист “,

С

Пловдив

и

„Дерма-

Варна.

цел запознаване с последните

достижения на естетичната медицина и тяхното практическо приложение в

България,

тя посещава ежегодно

европейски и международни конференции с теоретични и практически обучения за най -новите постижения на науката за цялостно подмладяване на нашия организъм.

Има

отноше-

нието на перфекционист в своята област на работа .

Д-р Ива Стоилова

е член на

Евро -

пейския консорциум по естетична и анти -ейдж медицина ,

Европейската

академия по дерматология и венеро логия и

Българското

дружество.

102

дерматологично

Д-р Стоилова, завръщате се от 6-тия световен конгрес по естетика и лазерна медицина в Кан. Какви са последните тенденции и използвани технологии в естетичните процедури? Това е световен конгрес, който посещавам с голямо удоволствие, защото се явява един от най-добрите форуми за дерматолози, пластични хирурзи и естетични лекари, където може да се докоснеш до най-съвременните лазерни технологии, да чуеш и споделиш своя собствен опит, както и да научиш нови терапии и техники в полза на пациентите в собствената си практика. Напоследък се забелязва повишен интерес на клиентите ни към процедури, целящи редукция на целулит, оформяне и стягане на тялото в проблемните зони, като коремна област, бедра и ханш. Затова и акцентът тази година бе върху технологиите, подпомагащи моделиране на тялото. Презентации, касаещи този проблем започваха с апаратурата на известната и

Компанията Alma Lasers са глобален лидер в областта на лазерните технологии с естетична насоченост. Системата Alma Accent e уникална комбинирана платформа, разработена на основата на ултразвукова и специфична радиочестотна технология, с която се постига бърз, естествен и дълготраен резултат. Разнообразните приложения и възможности позволяват да се намери решение за различните типове кожа, да се обхване широк спектър от естетични интервенции, използвайки оптимално комбинираните технологии. Става въпрос за неинвазивните процедури за лице и тяло. Апаратурата е разработена въз основа на няколко технологии, спечелила е и съответни патенти: Един от тях е ефективен механизъм за стягане кожата на лицето и тялото и е на базата на диелектрично затопляне, чрез което високочестотната (RF) енергия преминава директно към тъканите. Това води до мощна стимулация и образуване на нов колаген, повишава се здравината и еластичността на кожата, подобрява се метаболизмът в терапевтираните тъкани. Друг метод е патентованата Unipolar™ технология, позволяваща целенасочено, безопасно и дълбоко затопляне на тъканите на различна дълбочина, доставяйки концентрирана енергия, която достига дълбоките слоеве на кожата, без дискомфорт и болка за пациента. Това води до значително стимулиране синтеза на колаген и еластин в тъканите, има дрениращ ефект, придава и блясък на кожата.


Комбинация от технологии за бързи и по-дълготрайни резултати Клинично доКазани в мащабни проучвания бързи и Комфортни процедури без болКа и без време за възстановяване


medical

При Alma Accent можем да контролираме прецизно дълбочината на третиране в съответните слоеве на дермата, за да постигнем максимален ефект. Процедурата трае в зависимост от зоната около 40 минути. Тя е изключително комфортна процедура и е удоволствие за пациента да констатира видими и естествени резултати, абсолютно контролирано моделиране и скулптуриране на тяло и лице както при жени, така и при мъже. Когато целим разграждане на мастни натрупвания, използваме студени ултразвукови вълни за селективна обработка и стопяване на мастните депа, като околните тъкани се запазват невредими, което е изключително важно за здравето на пациента. Вибрациите, предизвикани от тези вълни, разкъсват мембраните на мастните клетки, водейки до освобождаване от натрупаните мазнини. Разрушените мастни клетки се отделят от тялото посредством лимфната система. Така желанието на пациента бързо и безвредно да намали обиколките си, видимо, без да се получава отпускане на кожата е абсолютно реалистично. Неслучайно тази апаратура се цитира като „неоперативна липосукция“. И най-важното е, че може да обработваме всяка една зона на тялото, без това да отнема много време на пациента. Микроплазмената технология е уникална и единствена патентована разработка, реализирана от компанията Alma Lasers, която има широко приложение в медицинската практика. С Accent Pixel RF™ извършваме ресърфейсинг на кожата, комбинирайки прецизно загряване и аблация. Фракционираната аблативна микроплазма е по-фин и атравматичен метод, който значително намалява риска от нежелани пигментации след процедурата. Чрез контролирана аблация и фокусирана доставка на енергия, Pixel RF засяга единствено проблемната зона, като оставя околната тъкан незасегната. Епидермисът се реге-

104

нерира по-бързо, осигуряват се подобри резултати с минимален риск и по-малко време за възстановяване. Тази технология изключително успешно се бори срещу белези от операции, следи от акне и варицела, разширени пори и неравности по кожата, бръчки и стрии. Alma Impact модул излъчва периодично позитивни и негативни вълни с акустично напрежение, като този метод позволява без инжекция и нарушаване целостта на кожата да проникнат активните съставки и да достигнат до желаната дълбочина в тъканите. Това се използва в практиката изключително успешно при лечение на акне, хиперпигментации, белези, стрии, бръчки и хипертрофични белези. По този начин се скъсява броят на терапевтичните процедури и се увеличава ефeктивността на аблативните технологии, и не на последно място се намалява времето за възстановяване на кожата. Една от последни иновации е охлаждащ вакуум с различни стационарни накрайници, които оперират с висока RF мощност и използват охладен вакуумен механизъм за максимално ефективна обработка. Вакуум технологията изолира третираната зона, улавяйки течността в тъканите в определената област, докато охлаждащият ефект при допир защитава кожата и намалява болката. RF енергията се използва, за да предизвика термален шок на тъканите в резултат на насочено, концентрирано лечение. Тази единствена по рода си комбинация намалява броя на сесиите и продължителността им, постигайки забележителни и дълготрайни резултати. Изключително подходяща за натрупан целулит и профилактиката му, често срещан при женския пол.

Можем ли да се преборим успешно с предизвикателствата на възрастта? Разбира се, несъвършенствата по кожата, включително бръчки, фини линии и загуба на еластичност, могат значително да бъдат подо-

брени с Alma Accent. Технологията ефективно се справя със съществуващите недостатъци, като едновременно с това забавя процеса на стареене и прави кожата жизнена, гладка, тонизирана и еластична. Съществуват различни накрайници, с които се третират съответните зони: CoaxlPolar – за деликатните зони с реален, текущ мониторинг на кожната температура, UnlLarge – със специален дизайн за манипулации на лице, Perlorbital – за стягане на отпуснатата кожа в зоната около очите, Tune body вакуум, предназначен за стягане кожата на тялото и Tune face вакуум – за стягане кожата на лицето.

По какъв начин Alma Accent би помогнал в борбата с целулита? Несъмнено един от най-големите проблеми на жените – целулитът, пречи на самочувствието ни, предизвиква тревоги относно визията ни. За постигане на съвършен естетичен вид се прилага комбинацията от RF енергия и вакуумен дренаж с цел засилване на метаболизма, редуциране обема на мастните натрупвания, стимулиране на лимфен дренаж и видимо стягане и изглаждане повърхността на кожата.

Защо да предпочетем технологията Alma Accent? Предимствата са селективно третиране на различни дълбочини, което позволява отличен контрол и по-добри резултати, запазвайки околните тъкани невредими. Безопасност: манипулациите с Alma са безопасни и ефективни за всички типове кожи, както и за лице, шия и деколте. Позволява приложение на комбинираните технологии за побързи и дълготрайни резултати, с по-малко на брой процедури. Комфорт: постепенното затопляне и системата за охлаждане елиминират усещането за болка, липсва дискомфорт в пациента. И не на последно място – спестява времето на нашите клиенти. Те могат да се върнат към ежедневните си ангажименти веднага след процедурата.


medical

Криолиполиза алтернатива на липосукцията К акво

представлява

процедурата

криолиполиза?

Криолиполизата е иновативна медицинска процедура за премахване на локални подкожни мазнини по тялото. При нея контролирано чрез охлаждане до минус 8 градуса се замразяват мастните киселини в мастните клетки, след което те кристализират и се унищожават завинаги. След около 3 седмици постепенно и физиологично организмът се освобождава от тях. Процедурата се извършва с медицински сертифициран апарат от квалифицирано и обучено медицинско лице. Тя трае минимално 60 минути, оптимално 70. Прави се един път месечно на определена зона и максималният брой процедури за тази зона е 3 в рамките на една година.

К акво усещам дурата?

по време на проце-

Накрайниците на апарата, които замразяват мастната тъкан засмук-

ват кожна гънка с мощен вакуум по време на който се усеща лек натиск и охлаждане в тази зона. След около 5 минути кожата става безчувствена.

такива с диабет, неконтролирано високо кръвно налягане, активни заболявания на черния дроб – хепатит и цироза.

К акво рата?

е усещането след процеду-

комбинира с други процедури за

Веднага след процедурата мястото е силно изтръпнало и леко подуто. Нарушена е сетивността в обработваната зона и около нея и това трае до една седмица. Прави се деликатен масаж в третираната област. Кожата е леко зачервена до 30 минути след процедурата.

При хора с повече локални мастни натрупвания е препоръчително да се направят 1-2 процедури Vella Shape 2, за да се втечни мастната тъкан, да омекне кожната гънка, за да се захване по-добре с вакуума при криолиполизата и резултатът да е подобър. След криолиполиза е необходимо да се прави LPG–липомасаж за по-ефективен дренаж (до 7 дни след криолиполизата). Ръчни масажи в зоната се правят без проблем също до 10 дни след процедурата. Криолиполизата е медицинска процедура, алтернатива на липосукцията. За добър и траен ефект е необходимо да се спазва двигателен и балансиран хранителен режим. След 3 процедури се унищожават до 70% от мастната тъкан. Ако обаче се приема храна (като калории) повече от необходимата за организма, мастната тъкан се отлага на други места или се раздуват наличните мастни клетки.

Кои

зони се обработват с криоли-

полиза?

С криолиполиза се третират зони с локални мастни натрупвания – корем, паласки, бедра (вътрешна и външна част), колена и ръце. В рамките на една седмица могат да се правят до 3 процедури на различни зони.

Трябва ли да спазвам режим преди и след процедурата? Преди процедура е добре да се ограничи приемът на мазна храна, за да се подготви организмът за обременяването му след това с отпадни продукти. След криолиполизата е добре да не се правят загряващи процедури, като сауна, солариум, термални басейни до 3 дни. Около две седмици да не се приемат мазни храни и алкохол, за да не се натоварва черният дроб. До няколко дни след процедурата е препоръчително да не се тренира активно. Добре е да се пие вода поне по 2 литра дневно. За да се избегне натрупване на мазнини в останалите мастни клетки трябва трайно да се ограничи приемът на мазни храни.

Има

ли криолиполизата да се

тяло?

ли хора, които не могат да се

подлагат на криолиполиза?

Противопоказани за криолиполиза са хора с кожни възпаления в зоната, която ще се третира, раково болни,

106

Може

Д-р Ана Пейкова

медицински център Дерма Елит


medical

КАРБОНОВ ЛАЗЕРЕН ПИЛИНГ

ЕФЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОМАЗНЯВАНЕТО НА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО И РАЗШИРЕНИТЕ ПОРИ Повишеното омазняване и разширените пори са сред найчесто наблюдаваните козметични проблеми по кожата на лицето в различни възрасти. Обичайно прилаганите методи за третиране на разширени пори са химични пилинги, различни аблативни лазерни технологии, фракционирана радиочестота, микронидълинг и други. Карбоновият лазерен пилинг е неаблативна лазерна процедура, чрез която се постига намаляване на омазняването, намаляване размера на разширените пори и цялостно изглаждане на повърхността на кожата. Същност на процедурата

Карбоновият лазерен пилинг се осъществява в два етапа. Като подготовка за процедурата върху кожата се нанася карбонов гел или карбонова пудра. Целта е тя да покрие плътно кожата и да навлезе в самите пори. Карбоновият гел се използва с цел засилване на ефекта на лазерния лъч върху кожата и достигане до вътрешните повърхности на порите, което не би било възможно или поне не в достатъчно количество, ако обработваме кожата без подобен „усилвател“. Така подготвената кожа се обработва с Nd YAG лазер с дължина на вълната 1064 nm, като се работи с много къси импулси. Лазерната светлина се поглъща от карбоновите частици и води до тяхното разрушаване чрез фотомеханична деструкция в самите пори. Така ефектът на светлината върху третираната кожа се усилва многократно и се постига обработване и на вътрешните повърхности на порите, където са попаднали карбоновите частици. В резултат на този процес се наблюдава ремоделиране на вътрешната повърхност на пората, намаляване на размера й и намаляване на омазняването на повърхността на кожа-

108

преди

след

преди

след

та. При фотореакцията се потиска и бактериалният растеж в пората, като по този начин се намалява броят на акнеичните лезии по кожата на лицето. Така в резултат на осъществения карбонов пилинг в дългосрочен план намаляват прис-

тъпите на акне. Излющването на повърхностните слоеве на кожата в резултат на фотомеханичната деструкция се съчетава със засилената продукция на колаген, настъпваща в резултат на активация на фибро-


Дозировка възрастни: Обичайна дневна доза 120-240 mg дневно, разделени на 2-3 дози. Лекарствен продукт за възрастни. Преди употреба прочетете листовката. В аптеките без рецепта. За повече информация: Санофи-Авентис България ЕООД, 1303 София, бул. Ал. Стамболийски 103, Офис сграда - София Тауър, ет. 8, тел.: 970 53 00, факс: 970 53 33, e-mail: bg-medical-info@sanofi-aventis.com BG.DRT.CH.14.06.01


medical

бластите. Това води до видима промяна в повърхностните кожни слоеве и постигане на по-свежа и подмладена кожа. По време на процедурата се усеща леко затопляне до парене на повърхността на кожата, но няма болка. То се преодолява чрез използване на струя студен въздух, която неутрализира усета за повишена температура. Непосредствено след пилинга лицето е зачервено, като този ефект се задържа за 1-2 дни, последван от излющване на повърхностния слой на кожата, което завършва в рамките на 1-2 дни. През този възстановителен период е важно да се използва слънцезащитен крем и омекотяващ крем, който прави излющването по-плавно и намалява дразненето. Обичайно се прилага серия от 3 или 4 процедури през 3-4 седмици, но поради факта, че още след първата процедура настъпват видими резултати, възможно е да останете удовлетворени още след нея. В случай че резултатите от първите 1-2 процедури са напълно задоволителни може лечението да бъде преустановено на този етап. Очаквани резултати от карбоновия пилинг

Стягане и видимо намаляване на разширените пори. Почистване на порите от себума. Свиване на мастните жлези и като резултат намаляване на омазняването на кожата - в резултат на това намалява и активността на акнето при предразположени индивиди. Антисептичен ефект върху космено-мастните фоликули, което води до намаляване на количеството бактерии и ограничаване на акнето. Стимулиране колагеновата синтеза с последващо стягане кожата. Излющване на нежизнеспособни клетки от повърхностните слоеве на кожата.

110

Предимства пред останалите използвани за целта методи

Съществуват няколко причини за въвеждане на карбоновия лазерен пилинг в практиката ни при толкова много съществуващи алтернативни процедури. На първо място това е неаблативна лазерна процедура, т.е. при осъществяването й не се наранява кожната повърхност и няма проникване на лазерния лъч през повърхността й. Това прави процедурата минимално инвазивна с малка травма върху обработваната кожна повърхност и бърз възстановителен период. За разлика от останалите лазерни процедури, които използваме за третиране на разширени пори, възстановяването е за период от 5-7 дни и той е свързан най-вече със зачервяване на кожата. Така тази процедура е съизмерима с времето за възстановяване, необходимо за химичен пилинг. От друга страна, при карбоновия лазерен пилинг не се използват киселини, което прави процедурата приложима при хора с чувствителна кожа. Рискът от възникване на остатъчна хиперпигментация, характерен за някои лазерни процедури и среднодълбокия химичен пилинг тук е минимален.

Противопоказания

Както при всяка процедура и при карбоновия пилинг трябва да се вземе предвид състоянието на кожата и съпътстващите заболявания на организма, за да бъдат избегнати възможни странични ефекти. Противопоказания за извършване на този вид пилинг са активно и тежко протичащо акне, което може да се влоши в хода на процедурата. Наличието на бактериална (стафилококова, стрептококова и др.) или вирусна (херпес симплекс) инфекция са абсолютни противопоказания за осъществяване на пилинга. Всички заболявания, които определят повишена чувствителност към светлина трябва да се имат предвид като противопоказания за карбоновия пилинг.

Д-р Росица Денчева

Дерматологична клиника „София“


За контакти: „Цептер-България” ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза” 47, За контакти: Бранд Медикал – тел. 0886 799 066, „Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, e-mail: medical@zepter.bg, www.zepter.bg Бранд Медикал, тел.: 0886 79 90 66, e-mail: medical@zepter.bg www.zepter.bg


medical

EAU THERMALE AVENE Hydrance Optimale oптимална хидратация и перфектен тен СВОЙСТВА на продуктите:

Дерматологична грижа от EAU THERMALE AVENE, която осигурява интензивна хидратация, възвръща жизнеността и естествения блясък на кожата и гарантира перфектен равномерен тен.

Hydrance Optimale SPF 30 Л ек хидратант за чувствителна нормална към смесена дехидратирана кожа , с усещане за опъване и дискомфорт, безжизнен тен и без блясък.

Hydrance Optimale SPF30 Богат хидратант за чувствителна суха към много суха дехидратирана кожа , с усещане за опъване и дискомфорт, безжизнен тен и без блясък.

40ml

40ml 112

РЕЗУЛТАТИ: Още с нанасянето, тенът незабавно се озарява и уеднаквява, без ефект ”маска” за естествен свеж и приятен вид. Незабавно хидратирана и озарена, кожата възвръща своята гладкост и комфорт. Ден след ден тя изглежда по-свежа и разкрива пълната си красота. Хипоалергенни и некомедоногенни продукти, разработени с оглед минимизиране на риска от алергични реакции.

SEBIACLEAR ACTIVE CREME

HYDRALIANE CREME LEGERE Hydraliane Creme Legere е интензивен хидратиращ крем за лице с 60% физио-адаптирана вода, обогатена с цинк, манган и магнезий. Използваната физио-адаптирана вода е пречистена на максимален праг, 100% изотонична и физиологична. Hydraliane Creme Legere осигурява 24-часова хидратация без да оставя мазен филм върху кожата. Флуидна текстура, подходяща за нормална към мазна кожа. Клинично тестван продукт, адаптиран за нуждите на чувствителната кожа.

Деликатно тонирана грижа, която се адаптира към по-голямата част от тоновете на кожата, осигурява оптимална хидратация и придава приятен вид и перфектен тен, благодарение на: • Комбинацията от 2 активни съставки – Мейбосерин и Липомуцин®, които осигуряват равномерно разпространение на Термалната вода Avеne в кожата и възпрепятстват нейното изпаряване. • Комбинацията от минерални пигменти и бляскави перлени частици мигновено коригира недостатъците на тена. • Фотозащитната система SPF30 предпазва кожата от неблагоприятните ефекти на UV лъчите.

Sebiaclear active creme е активен крем за мазна и склонна към акне кожа - елиминира пъпките и черните точки, свива порите и регулира лъщенето. Клинично доказано, продуктът намалява несъвършенствата след 7-дневна употреба и същевременно осигурява 12-часово хидратиращо действие. Уникалната комбинация от 14% глюконолактон и 4% ниацинамид осигурява противовъзпалително, кератолитично, антибактериално и себорегулиращо действие. Нанася се сутрин и вечер върху добре почистена кожа. Не съдържа алфа-хидрокси киселини. Не предизвиква фоточувствителност. С физиологично pH.


индекс

www.derma-info.bg

Бионат ЕООД - тел. 032 692610, 0884 889334. M Asam www.bionat.bg, office@bionat.bg ФЛОРЕСАНС ЕООД гр. София, ж.к. Гоце Делчев, ул. Костенски водопад 59 Tелефон: 0882 105 342; 02 492 34 09 Санофи Авентис България - София 1303, бул. „Александър Стамболийски” №103 Офис сграда Sofia Tower,ет.8 Тел: +359 2 970 53 00, Факс: +359 2 970 53 33 Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com Виталити клуб – София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02/484 0701, тел. 02/484 0702 – Ericson Laboratoire, Dr. Renaud Лидера Груп 1345 София, ж.к. Захарна Фабрика, ул. Кукуш 1, тел.: 02 957 08 75, 957 08 90, 0886 741 221, факс: 02 957 08 76 Навона Интернешънъл, бул. Цар Борис III, № 81, вход А, ет. 1, ат. 1, 1612 София, България, тел.: 02 444 598, 0886 111 388 Ревита, www.revita.bg, www.alive.bg Макаве ЕООД, Microcell, Vanish PFB, www.microcell.bg Star Nails Bulgaria Ltd., www.starnails.bg, www.cnd.bg e-mail: office@theravine.bg, www.theravine.bg ДИНАМИКА 2000, Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185, София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262, www.dinamika2000.com Алкон България ЕООД, София, Сердика Център, бул. Ситняково 48, ет. 8, тел.: 02 950 1565 Спектро Груп ООД, София, кв. Витоша, ул. „Асен Разцветников“ 6 ,Тел: +359 2 971 25 93, Моб: +359 887 562 164 Глобал Естетикс ЕООД, София, ул.Руен 18, ап.1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net www.globalaesthetics.net Актив Медикал ЕООД, www.activemedical.bg

Медицински център за пластична хирургия д-р Николай Георгиев София, кв.Княжево, бул.Цар Борис III, No.315, тел. 02/ 957 11 08 Д-р Антонина Чапанова Пловдив, ул. Волга 49, тел.: 0888 551333 Д-р Виолета Янева Димитровград, ул. Беласица 3Б, ет. 1, каб. 116, тел.: 0889983150 ПАНДЕРМА Дерматологичен лазерен център, Бул. “Цар Борис III” № 69 (локалното на “Цар Борис III” и ул. Нишава), тел: 02 8691210, 0888 308249, Специализиран кабинет по кожни болести и козметична дерматология Д-р Диана Дянкова Русе, ул. Мостова 18, тел.: 0888 332293, www.proderma-bg.com Кабинет по естетична и козметична дерматология Д-р Марина Санкева гр. Габрово, ул. „Брянска” 11, тел.: 066 800-140, 0889 43 66 13 Клиника ДермаПро гр.София ул. Григор Пърличев 2, тел: 02 8524800; 0887524800 Дерматологичен център Д-р Снежана Атанасова гр. Пловдив, ул. Копривщица 36А, ет. 2, кабинет 3, тел: 0887 414442, 0884 515181, www.ataderma.com Magna Beauty гр. София, Младост 2, ул. Св. Киприян 44, тел: 02 9748944, www.magnabeauty. com Belle Femme гр. София, бул. Арсеналски 45, ет. 1, ап. 1 тел: 02 8667133, 0882 265599, www.drmandjukova.bg Clinic гр. Варна, ул. Ян Палах 10, Палах център,ет.2 тел.: 0886 602525, www.clinic-bg.com Derma Health Care тел.: 052 83 6060, 0886 750289, 0878 503389, www.derma-health.eu Aesthetic Club тел.: 052 606012, 0887 070907, www.aesthetic-club.com Медеа гр. Варна, 052/ 712222; моб.: 0878 712222, 0884 712222, www.medea.bg Hill Clinic София, тел.: 02 439 31 31, www.hillclinic.com Клиника по естетична козметична дерматология AESTHE clinic София, бул. „Г.М. Димитров” 75 – Хотел „Вега”, ет. 7, тел. 02/ 961 60 06 Клиника за естетична медицина Jewel Skin София, бул. “Арсеналски” 125, тел. 0884 070 748 Център за естетична медицина и козметика Дерма Елит София, ул. „Дукатска планина” № 18, тел. 02/ 9530310 Медико-козметичен център Skin Systems София, кв.“Лозенец“, бул.“Джеймс Баучeр“ 95-97, тел. 02/ 962 43 64 Д-р Биляна Мирчевска - кабинет естетична дерматология гр. София, ул. Григор Начевич 11, тел.: 0898 310 960, www.drmirchevska.com Център по дерматология и естетична медицина Дерма Вижън Пловдив, бул. „Шести септември” 56,тел. 032/ 646 606 Специализиран кабинет по естетична дерматология и кожни болести Dermaspot, Д-р Мариета Кътева София, пл. България 1, ет. 2, НДК Административна сграда тел.: 0888 756638, www.dermaspot.eu Медико козметичен център Elos гр. София, ул.Гургулят 22А тел.: 02 952 2005, 0878 449113 Център по естетична дерматология Медика Естетика, гр. София, ул. Акад. Ст. Младенов бл. 80, офис 1, тел.: 02 961 58 55, 0885 819434 Медицински център по пластична, реконструктивна и естетична хирургия Д-р Тонев гр. София, ул. Феликс Каниц 20, тел.: 0885 720728, 0888 993847 Дерматологична клиника Derma Vita София, ул. Академик Иван Буреш 8, тел.: 02 962 2533, 02 962 2544, 0884 949581 Дерматологичен лазерен център Skinmed Пловдив, бул. Васил Априлов 14, 0896 910404 Дерматологична клиника Derma Medika Казанлък, ул. Акад. Петко Стайнов 10, ет. 4 и 5, 0431 63334, 0879002365 Очен кабинет Д-р Елена Димитрова Ямбол ,ул. Търговска №6 - център, тел.: 046 66 34 35,0888264838 Д-р Христина Хайдудова Клиника Дерматология и Венерология, УМБАЛ “Д-р Г. Странски”, ул. Ген. Владимир Вазов 91, гр. Плевен, тел.: 0878 18 68 68, 0899 32 86 13, 0878 95 50 56 Частен дерматологичен кабинет Д-р Андасорова Пловдив, бул. „Христо Ботев“ №109, тел.: 0888640278 Кабинет кожни и венерически болести Д-р Сурлекова Пловдив, ул. Радецки 43, тел.: 0888 608 402

Zepter Bulgaria София, бул. Княгиня Мария-Луиза № 47, ет. 1-2 и 5-6, тел.: (02) 988 44 58 e-mail: gm.assistant3@zepter.bg Бургас, ул. Хан Крум 3, тел.:(056) 841 153 e-mail: office-burgas@zepter.bg Варна, ул. Христо Самсаров № 13, ет. 1, тел.: (052) 612 141 e-mail: office-varna@zepter.bg Плевен, ул. П.Р.Славейков № 73, тел.: (064) 806 687 е-mail: office-pleven@zepter.bg Пловдив, АТЦ LEVEL CENTRE, бул. 6-ти септември № 144а, ет.2 тел.: (032) 624 046, e-mail: office-plovdiv@zepter.bg Русе, ул. Д-р Петър Берон № 1, ет.3, тел.: (082) 834 165 e-mail: office-ruse@zepter.bg Стара Загора, Сити Център Стара Загора, бул. Александър Батенберг 28, ет.3, офис 11 и 12, тел: (042) 600 143 e-mail: office-zagora@zepter.bg Благоевград, ул. Митрополит Борис № 21, партер, тел.: (073) 882 775 e-mail: office-blagoevgrad@zepter.bg Велико Търново, ул. Цар Тодор Светослав №29, ет.2, ап.4, тел.: (062) 650 086 e-mail: medical-tarnovo@zepter.bg; homeart-tarnovo@zepter.bg Добрич, ул. Полковник Дрангов № 1, ет.1, ап.1, тел.: (058) 600 706, e-mail: homeart-dobrich@zepter.bg Перник, ул. Искър № 1,тел.: (076) 600 066 e-mail: homeart-pernik@zepter.bg Хасково, бул. България № 150, к-с „Градски хали”, магазин № 105,106, тел.: (038) 661 204; 661 668, e-mail: medical-haskovo@zepter.bg, homeart-haskovo@zepter.bg Шумен, ул. Симеон Велики № 46 Д,тел.: (054) 830 114 e-mail: homeart-shumen@zepter.bg Ямбол, ул.Кара Кольо 7,тел.: (046) 660 111, e-mail: homeart-yambol@zepter.bg Враца, ул. Лукашов №11, ет.3, офис №3 и ет.4, офис № 1, тел.: (092) 623 747 и (092) 621 129 e-mail: homeart-vraca@zepter.bg, medical-vraca@zepter.bg


Beauty Woman 46  
Beauty Woman 46  
Advertisement