a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Juli 2015

Magazine over Goes Mural Goes | Wijkschouwen

Jaargang 46 | Nummer 2 | www.goes.nl


2

Samenspel

Inhoud Artikelen

8 Kennismaken met wethouder Derk Alssema 10 Collage Mural Goes 14 Hoe staat het met het spoor? 20 Goese vrijwilligers 23 Dag van de mantelzorg 34 #Goesfietsen Rubrieken

7 17 22 25 33 36

De Goese uitblinker De klemmende kwestie De opdracht van Wat vindt uw partij Evenementen in Goes Goes bedankt Jo-Annes

En verder

Bekijk de wijk / Het is tijd om af te spreken / Parkeren met je telefoon / Open Monumentendag / Ambtenaren in beeld / #Goesdigitaal / Social sofa Kloetinge staat / En nog veel meer!

8

10

100%

32


3

Colofon ‘Samenspel’ is een uitgave van de gemeente Goes (afdeling Communicatie) en wordt viermaal per jaar huis-aan-huis in de gemeente verspreid. ‘Samenspel’ biedt zo juist mogelijke informatie; er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Overname van teksten en foto’s is alleen toegestaan na overleg met de eindredactie en met bronvermelding. Redactie Joke Boel, Jonneke Donkers, Heidi de Jager, Guusta van Loo (hoofdredactie), Matthanja Schipper, Marjan van de Vreugde, Indra Paasse, Yolanda Pronk. Contact redactie (0113) 249 878, samenspel@goes.nl Vormgeving Nilsson communicatiekunstenaars Fotografie Hans Colijn (35), Marcelle Davidse (2, 4, 8-9, 28, 30-31), Edith van Eijk (22), Mechteld Jansen (29), Laura Luca (7), Jeroen Moerdijk (3, 17, 36), Els Swart (2, 30, 31), Suzan Thiry (cover, 2, 10 t/m13) Allard de Witte (16), Merel Verspuij (24) Oplage 17.250 ex. Openingstijden afdeling Publiekszaken Maandag t/m donderdag: 09.00 - 17.00 uur Donderdagavond: 17.00 - 20.00 uur Vrijdag: 09.00 - 12.30 uur Vanaf 1 juni kunt u alleen op afspraak bij de afdeling Publiekszaken terecht. Maak uw afspraak via www.goes.nl of bel met het nummer 14 0113. Gemeenteraad De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar en worden aangekondigd op de voorlichtingspagina in de ‘Bevelandse Bode’ en op www.goes.nl. Bij de receptie in het Stadskantoor zijn de vergaderstukken in te zien. De raadsvergaderingen zijn live te volgen via goes.raadsinformatie.nl.

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes

Om te beginnen Tussenuit In deze periode zitten veel mensen in de vakantiestand. Maar niet iedereen gaat of kan op vakantie. Wanneer je wat ouder bent, kies je voor een andere invulling: een busreis, een dag weg of misschien zelfs dat niet. En wanneer je geen geld hebt, dan lukt het ook niet om lang van huis te gaan. Nu wil ik geen mensen in de put te praten, wel probeer ik de realiteit in de gaten te houden. Er is al zoveel mooischrijverij. Ik wil alleen maar aangeven dat er deze zomer in de gemeente ook heel veel te doen is. Dan krijgt u zelfs als u niet op vakantie gaat, even het gevoel weg te zijn. Op pagina 35 vindt u veel evenementen die de komende tijd op de planning staan. En voor 4 euro koopt u een ZeelandPas en heeft u voor 400 euro korting op allerlei attracties in Zeeland. Wilt u Goes niet verlaten? Dan kunt u bijvoorbeeld naar GoesC, Muzikade, Kinderstad en de jaarlijkse kermis. Leest u ook het afscheidsinterview met Jo-Annes de Bat. Hij ging er tussenuit en is nu gedeputeerde van de provincie. Met zijn ervaring, ideeën en meer dan 100% inzet voor de gemeente zal Derk Alssema verder gaan, ook daar kunt u kennis van nemen. Weg of niet, ik hoop dat u deze zomer even kan ontspannen en dat kan soms heel dichtbij.

René Verhulst BURGEMEESTER VAN GOES

Van de redactie Beestenboel Sinds enkele weken zijn we een hoop dieren rijker. Een duif, een giraffe, een konijn en een gans. En dat allemaal op verschillende muren in Goes. Wat was het een bijzonder zicht om alle kunstwerken van Mural Goes te zien

T 14 0113 (bij calamiteiten buiten kantooruren: 06-5329 8141)

E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl

ontstaan. We zijn erg trots op het eindresultaat. Op pagina 10 vindt u een collage, maar u kunt er natuurlijk ook even langsfietsen. Fijne zomer!


4

Samenspel

Erop uit met de Zeelandpas Gaat u er graag op uit in eigen provincie? Dan is de Zeelandpas misschien wat voor u. De Zeelandpas geeft u voor â‚Ź 4,- recht op een groot aantal kortingen, zoals attracties en musea en vaak ook op gratis openbaar vervoer. De ZeelandPas is geldig vanaf 1 april 2015 tot en met 29 februari 2016 en is onder andere verkrijgbaar bij de VVV. Kijk voor meer informatie op www.zeelandpas.nl Zomerbus Vanaf half juli rijdt er een Zomerbus op ZuidBeveland en met de Zeelandpas mag u gratis instappen! De vrolijke cabriobus rijdt vier dagen per week vier verschillende routes. De bus werkt met een hop-on-hop-off systeem. U mag dus in- en uitstappen wanneer u wilt. Tijdens het ritje hoort u informatie over de omgeving. De bus stopt onder andere in Goes, Wemeldinge, Kapelle, Wolphaartsdijk en Heinkenszand.

Voor meer informatie over de routes kijk op www.zomerbus-zeeland.nl

Update Stadhuis De restauratie van het Stadhuis is in volle gang. Ongetwijfeld heeft u de steigers gezien. Renovatie Afgelopen tijd is er regelmatig enige geluidsoverlast geweest door het uithakken van delen van het voegwerk. Gelukkig zijn die werkzaamheden voor een groot deel klaar en gaat men nu verder met het opnieuw aanbrengen van het voegwerk. Binnen is er hard gewerkt aan de gang en de nieuwe toiletten. Carillon Binnenkort is de restauratie van het carillon aan de beurt en wordt gewerkt aan het herstel van houtrot in de kleine toren. Daarnaast wordt gewerkt aan het herstel van natuursteen, dakbedekking en goten en wordt er geschilderd. De bedoeling is dat de werkzaamheden voor 2016 klaar zijn.


5

Het is tijd om af te spreken Sinds juni werkt de afdeling Publiekszaken volledig op afspraak. Dit doen we zodat u nooit lang hoeft te wachten. Wij weten waarvoor u komt en u weet precies welke documenten u mee moet nemen. Dit scheelt u en ons tijd en zo kunnen we efficiënter werken. Geef het online door We bieden inmiddels 15 producten online aan. Via www.goes.nl kunt u bijvoorbeeld een verhuizing doorgeven of een uittreksel aanvragen. Daar hoeft u dan niet meer voor langs te komen. Een afspraak maken kan via www.goes.nl of telefonisch via 14 0113. Aangevraagde ID-kaarten, paspoorten en

rijbewijzen kunt u tijdens openingstijden zonder afspraak aan de receptie afhalen. U krijgt een SMS wanneer deze klaar ligt.

en een wachtwoord. U gebruikt DigiD om u te legitimeren op internet. We verwerken een digitale aanvraag in principe binnen 24 uur.

Zaterdag gesloten Naast dat we op afspraak zijn gaan werken, zijn we sinds juni ook op zaterdagochtend gesloten. Op donderdagavond blijven we tot 20.00 uur open, maar ook dan geldt: alleen op afspraak.

Hulp nodig? Op pagina 29 vindt u tips en informatie over verschillende cursussen in Goes, die u kunt volgen om handiger te worden met het gebruik van internet. Ook in de hal van het Stadskantoor kunt u hulp vragen.

Met DigiD bestellen en gelijk betalen Een product aanvragen via www.goes.nl gaat gemakkelijk: u logt hiervoor in met uw DigiD. Dit staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam

Op de foto in 1900 Met veel animo is gereageerd op de oproep van het Gemeentearchief om foto’s uit de studio van Magielse in te zenden. Dat leverde honderden portretten op van de fotograaf die zich rond 1890 vestigde in de Lange Vorststraat.

Ook een levensverhaal kwam binnen, van een knecht van Magielse. Nauwgezet beschrijft hij hoe het er aan toe ging in de studio. Zowat elke foto werd geretoucheerd. De foto’s geven een prachtig tijdsbeeld van hoe de

Bevelanders er rond 1900 uitzagen als ze op hun mooist wilden zijn. Allemaal kijken ze erg serieus. U kunt de foto’s op de website www.goes.nl/gemeentearchief bekijken.

>> De Lange Vorststraat omstreeks 1900. Het pand met de klokgevel is de fotozaak van Magielse. Tegenwoordig zitten in dit rijtje schoenenzaak Omoda, voorheen Berco en Perry Sport.


6

Samenspel

De social sofa staat! Maandenlang hebben vrijwilligers er aan gewerkt en sinds kort is hij eindelijk af: de social sofa in Kloetinge. De massief betonnen bank weegt zo’n 2000 kilo, telt maar liefst 18.000 mozaïeksteentjes en is te bewonderen in Riethoek bij de kruising Boudewijn Buchlaan en Annie M.G. Schmidtlaan. Inwoners van Kloetinge hebben het ontwerp zelf bedacht. Op de bank is van alles te zien: een skyline, een plattegrond van Riethoek en op de zijkanten staan drie lelies en riet afgebeeld. Kinderen hebben kleurige poppetjes op de zijkant afgebeeld. Na ’s-Heer Arendskerke kan nu ook iedereen in Riethoek gezellig bijkletsen op de Social Sofa. Heeft u hem al zien staan?

Parkeren met je telefoon Met belparkeren kunt u snel en gemakkelijk parkeren in Goes, zonder te denken aan uw pinpas of contant geld. Een ander voordeel is dat u alleen betaalt voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd.

U meldt zich aan met uw mobiele telefoon en als u vertrekt, checkt u weer uit. Zo betaalt u nooit teveel. Aan de slag Geen zin meer om te zoeken naar muntgeld of om elke keer terug te gaan naar uw auto omdat de meter afloopt? U kunt zich aanmelden voor belparkeren bij een belprovider naar keuze zoals Parkmobile, Park-line of Yellowbrick. U kunt dan ook in andere gemeenten belparkeren bijvoorbeeld Middelburg, Veere, Vlissingen en Terneuzen. Onze parkeerwachters zien aan uw kenteken dat u heeft betaald. Een kaart achter uw voorruit is dus niet nodig. Bij alle parkeerautomaten op straat (belparkeren kan niet in de parkeergarage) staat een zonecode vermeld. Deze code geeft u telefonisch, per sms of via de app door aan uw provider. Als dat is gelukt, staat u geparkeerd! Heel Goes gaat ‘bricken’. Tot en met 31 december word je gratis klant bij Yellowbrick. Kijk voor meer informatie over parkeren op: www.goes.nl/belparkeren


7

De Goese uitblinker Naam: Gino Anthonisse Leeftijd: 26 jaar Woonplaats: Den Haag Is uitblinker omdat… hij modeontwerper is.

Wie ben je? ‘Ik ben pas afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en sinds kort zelfstandig modeontwerper. Samen met drie andere ontwerpers heb ik een modecollectief opgezet, genaamd Das Leben am Haverkamp. We maken allemaal ons eigen werk, maar presenteren dit gezamenlijk.’ Wat doe je voor Goes? ‘Naast mijn werk in de Randstad, maak ik op dit moment onderdeel uit van ‘De Cirkel is Rond’. Een samenwerking van fotografe Edith van Eijk en visagiste/ hairstyliste Esther Siebers. Mijn ontwerpen worden gebruikt voor unieke fashion foto’s die worden geëxposeerd in de Grote Kerk in Goes van 22 september tot en met 26 september.’ Wat zijn je ambities? ‘Ik werk nu aan een grote presentatie in Parijs voor januari 2016: een nieuwe herencollectie die ook in de winkels te koop zal zijn. Ik hoop hiermee naam te maken binnen de modewereld!’


8

Samenspel

Nieuwe wethouder Derk Alssema vertelt open over werk en privé: ‘Ik ga vooral mezelf zijn’ Op een zonovergoten, vroege vrijdagmorgen, voorafgaand aan dit interview, fietste onze kersverse wethouder Derk Alssema in de bossen van het Poelbos. Pure ontspanning, vindt hij. Ook als daar straks wat minder tijd voor is: ‘Ik ben niet snel moe te krijgen, heb weinig slaap nodig. Desnoods fiets ik om half zes ’s ochtends een rondje op de mountainbike. Heerlijk!’ ‘Energiek dus, onvermoeibaar, zorgzaam en humoristisch. Zo zouden vrienden mij (hopelijk) omschrijven’, vertelt Derk Alssema, sinds een paar weken CDA-wethouder in Goes. Ik houd ervan om erop uit te gaan. Ook met het gezin. Na de zomer zal het een stuk drukker worden, maar gezellig de stad ingaan of barbecuen met vrienden, daar maak ik graag tijd voor.’ Niet toekijken, maar meedoen Sporten doet hij al sinds jongs af aan. ‘Ik heb zo’n 10 jaar bij Kloetinge gevoetbald. Als ik op de bank zat en niet mee mocht doen, baalde ik altijd als een stekker. Dat is ook één van de redenen waarom ik de politiek in ben gerold denk ik. Ik wil niet vanaf de bank meekijken, maar ik wil meedoen!’

Wilde je altijd al wethouder worden dan? ‘Nee, eigenlijk niet. Ik zit al wel vanaf m’n 18e in de politiek (Derk zat vier jaar in ’t bestuur bij het CDA en was ook vijf jaar raadslid, red.), maar over het wethouderschap ben ik pas gaan nadenken toen Jo-Annes z’n vertrek aankondigde. Niet heel lang overigens, de keuze was snel gemaakt. Ik vind het een enorme kans.’ Vertel, waar ga je je voor inzetten in Goes? ‘Ik wil me sterk maken voor de jeugd. Dat is zo’n kwetsbare groep. Ik wil de jeugdhulp, waar wij sinds januari verantwoordelijk voor zijn, nog eenvoudiger en effectiever organiseren. We zijn een eind, maar die klus is nog niet klaar. Ik denk ook aan de bedrijventerreinen hier. Elke organisatie op zoek naar een nieuwe locatie moet als eerste denken aan Goes. En ik wil meer inwoners aan het sporten krijgen. De faciliteiten zijn er, dus maak er ook gebruik van!’

Wat een ambities! ‘Klopt, en dat moet dan ook nog ’s met steeds minder geld, vanwege de bezuinigingen. Daar ligt ook een uitdaging.’ Toegankelijk en open zijn vind je heel belangrijk. Waarom? ‘Eigenlijk gewoon omdat ik zo in elkaar zit. Persoonlijk contact vind ik heel belangrijk. Ik verheug me op de contacten die ik straks zal opdoen, de mensen die ik ga ontmoeten. Inwoners moeten me vooral ook aanspreken. In de wijk, de binnenstad of op een evenement. Ik ga altijd liever met ze in gesprek dan dat ik ze een mailtje moet sturen. Samen kom je verder, iedereen heeft het goede voor met Goes.’


9

CV Naam Derk Alssema Geboren op 29 juni 1986 Is sinds een paar weken wethouder namens het CDA Woont in de Zuidvlietstraat, in Goes-West Komt uit een hecht gezin, met drie jongere zussen Is samen met Wendy Plus de twee kids: Bangaly (8) en Matengeh (6) Opleiding Management, Economie en Recht Wijkwethouder ’s-Heer Arendskerke, Kloetinge, Goes-West, het centrum, Noordhoek en Mannee Portefeuille Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, Economische Zaken, Binnenstad, Jeugd&Onderwijs, Sport, Cultureel Erfgoed en Archief, Energie- en Klimaatbeleid, Landschap en natuur Geen drempels dus ‘Nee, de deur staat open. Op donderdagavond ga ik met m’n collega’s meedraaien in het spreekuur. En ik ga een 100 dagen-boekje bijhouden, over mijn ervaringen. Ik ben van plan die ook te delen via goes.nl.’ Wanneer is ‘de missie’ geslaagd? Heel stellig: ‘Als onze inwoners het geslaagd vinden. Dat klinkt misschien heel afgezaagd, maar dat voelt voor mij echt zo. M’n opdracht is uiteraard om het collegeprogramma zo goed mogelijk uit te voeren, maar dat wil ik doen op de juiste manier. Iedereen moet zich er in kunnen vinden. Ik vind het ook erg fijn dat de raad mij donderdag 9 juli zo’n warm welkom heeft gegeven. Ze stemden unaniem voor, dat geeft voor mij aan dat ze vertrouwen in me hebben.’

Wat vind je de mooiste plek van Goes? ‘De Grote Markt, vooral symbolisch: mensen komen daar samen, er is ontmoeting. Ik kom er graag. Goes moet die aantrekkelijke binnenstad ook vooral houden, daar wil ik me voor inzetten. Weinig leegstand, voldoende grote en kleine evenementen. Dat maakt Goes uniek.’ Hoe ziet de komende periode eruit? ‘Mijn agenda loopt al behoorlijk vol. Tot augustus werk ik nog parttime bij de Rabobank, mijn vorige werkgever. Daarna ga ik, voordat de drukte begint, nog een paar dagen richting Frankrijk met het gezin en vanaf eind augustus met veel enthousiasme ertegenaan. Met mensen praten, contacten leggen zowel in de organisatie als met inwoners. Kortom, het veld in!’

Contact E d.alssema@goes.nl, T (0113) 249 605, @derkalssema, wekelijks spreekuur op donderdagavond vanaf 18.30 uur

Tip van oud-wethouder De Bat ‘Toon betrokkenheid! Laat je zien, luister, onze inwoners vinden dat belangrijk. Hun reacties en goede houding zijn heel waardevol!’ Veel succes! Namens college en medewerkers van de gemeente Goes


10

Samenspel

Goes is niet meer hetzelfde na Mural Goes Tijdens festival Mural Goes zijn wij allemaal 12 grote kunstwerken rijker geworden. Dit initiatief van de Culturele Raad was een geweldig succes. Bezoekers uit het hele land kwamen naar onze stad om de kunstenaars aan het werk te zien en ook de Goesenaren zelf waren laaiend enthousiast over zoveel moois dat er ineens op straat te zien is. Voor iedereen die het nog

niet gezien heeft (of er gewoon geen genoeg kan krijgen) op deze pagina’s nog eens alle kunstwerken op een rij. Om te zien hoe alles tot stand kwam kun je ook kijken op facebook. com/muralgoes.

1 ‘Ode aan alle kunstenaars! Jullie hebben van GOES een unieke stad gemaakt. Bedankt!’

‘Goes kunststad, bijzonder’ ‘En dan ineens ga je zien waar het naar toe gaat, mooi hoor en erg knap ook!’

‘Zo trots op mijn zoons, hun vrienden en alle enthousiaste inwoners van onze stad en natuurlijk de gemeente en RWS die dit mogelijk hebben gemaakt.’

Té gek!!! Wat een mooi initiatief!!

‘Geweldig leuk om te zien een heel knap werk. Alles past goed op de diverse locaties. Ook het strakke werk op de Deltaschool is fijn om te zien.’

‘Zo prachtig, ik toeter en wuif altijd naar de schilder, ik vind het zoo mooi wat hij maakt! En dan in die hitte, dubbel pet af!!!!!’ Geweldig knap om te zien hoe die mannen één geheel kunnen maken op zo’n groot tekenvel.


11

4

2

3

5


12

Samenspel

8

6

7


13

9

11

10

12

(1) ZedZ Deltaschool Hollandiaplein (2) Zenk One Westwal (3) Utile Deltaschool Hollandiaplein (4) Jorge Rodriguez Gerada Dam (5) Super A Bongerd west (6) Marcel Thelen Bongerd oost (7) Collin van der Sluijs - Rutger Termohlen Voorstad (8) Super A Oude Singel (9) Ready2rumbl De Graaffstraat (10) Collin van der Sluijs - Rutger Termohlen - Super A Moerbeistraat (11) Hendrik Beikirch Weidezicht (12) Philippe Baudelocque Voorstad


14

Samenspel

Hoe staat het met het spoor? De gemeenteraad heeft in februari 2014 een flink maatregelenpakket vastgesteld dat de overlast van geluid en trillingen beperkt, de verkeersveiligheid en doorstroming vergroot en barrièrewerking vermindert. Al deze maatregelen hebben we gebundeld in een nieuwsbrief, zodat we u zo goed mogelijk kunnen informeren over de voortgang van het spoorproject. Omwonenden van de spoorlijn hebben de nieuwsbrief al in de brievenbus gekregen, maar hij is ook te bekijken op www.goes.nl/spoorproject onder het kopje Nieuws en Documenten. Het laatste nieuws op een rij In de nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: planning en voorgeschiedenis, geluidsbeperkende en trillingsbeperkende maatregelen, groot onderhoud aan het spoor, verwijderen van de kruiswissel aan de Willem Zelleweg/ Patijnweg, aanpassing aan de overgang Buys Ballotstraat, realiseren van een spooronderdoorgang bij de Van Hertumweg en een monitoringsonderzoek.

Veiligheid staat voorop Op het spoor wordt het steeds drukker, maar ook het aantal verkeersgebruikers neemt alsmaar toe. De spoorwegovergang bij de Van Hertumweg is een druk punt waar het verkeer vaak vastloopt en de verkeersveiligheid soms niet optimaal is. Daarom wordt de overgang vervangen door een doorgang voor alle verkeer onder het spoor. Hiermee wordt de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de verkeersdoorstroming verbeterd en de barrièrewerking verminderd. Blijf op de hoogte! Op www.goes.nl/spoorproject vindt u meer achtergrondinformatie over het totale spoorproject. U kunt zich ook inschrijven voor digitale mailings bij nieuws over dit project. Dit kan door een e-mail met hierin uw naam en (woon)adres te sturen naar

spoorproject@goes.nl. Wilt u toch liever per post op de hoogte gehouden worden? Geef dit dan door aan Yolanda Pronk via 0113-249954. Heeft u vragen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. •S poorproject: Victor de Vries via v.de.vries@goes.nl of 0113-249698. •K ruispunt Buys Ballotstraat/ Patijnweg: John Dorreman via j.dorreman@goes.nl of 0113-249760. •V erbetering Poelplein: Erik Kotvis via e.kotvis@goes.nl of 0113-249868. •O nderzoek kruispunt M.A. De Ruijterlaan: Laurens Groutars via l.groutars@goes.nl of 0113-249894.


15

Jongeren geven les Acht jongeren tussen de 14 en 21 jaar volgen momenteel de cursus ‘Ik train mijn stad’.

Interesse? Lijkt het je leuk om Citytrainer te worden? Er volgen nog meer cursussen. Neem contact op met Marjan van der Ende via m.vanden.ende@goes.nl of met Adil Fertoute van SMWO via 0113- 277 111.

In samenwerking met het CIOS en het Ostrea Lyceum worden zij door SMWO opgeleid tot Citytrainers. Jongeren leren hoe zij een sportieve, positieve bijdrage aan hun dorp, wijk, sportvereniging of school kunnen leveren door het organiseren van evenementen en activiteiten. Zij kunnen zo hun twee favoriete bezigheden combineren: sporten en chillen met vrienden. Ook zijn ze bezig met hun toekomst, want alles wat ze tijdens leren, kunnen ze later gebruiken! Tijdens en na de zomervakantie ronden de Citytrainers hun praktijkstage af en als ze klaar zijn, krijgen ze een certificaat. Hierna kunnen ze aan de slag! Activiteiten op school Citytrainers kunnen sportactiviteiten organiseren op school, in de wijk of bij hun eigen vereniging. Denk bijvoorbeeld aan een competitie of toernooi. De jongeren moeten zoveel mogelijk zelf doen, maar kunnen wel hulp inschakelen bij SMWO, de school of vereniging.

Fietsen zonder obstakels De fiets is in Goes een populair vervoersmiddel. De komst van de elektrische fiets heeft dit nog eens versterkt. Daarom hebben we als gemeente veel maatregelen genomen om het fietsen te bevorderen en de fietser te faciliteren. Eén van deze maatregelen is het verwijderen van overbodige obstakels zoals paaltjes en hoge stoepranden. Fietspaaltjes Zo’n 60 procent van alle fietsers die in het ziekenhuis terechtkomen zijn gevallen of tegen een obstakel aangereden. Meestal zonder dat andere verkeersdeelnemers daar bij betrokken waren. Daarom verwijdert Goes sinds 2012 overbodige paaltjes. Daar waar een paal toch nodig blijkt hebben we de weg veiliger gemaakt door waarschuwende markering een betere reflectie op de palen.

In 2012 zijn we begonnen met testen: waar is een obstakel noodzakelijk en waar wordt hij niet gemist? Inmiddels hebben we alle hoofdfietsroutes in Goes doorgelicht. Op 11 locaties zijn de afgelopen maanden palen weggehaald. Op 12 andere locaties werken we de komende maanden aan een veiligere inrichting. Op 7 locaties wisten we niet zeker of de paal weg kon of niet. Op deze plaatsen hebben we dit getest door de paaltjes tijdelijk te verwijderen. Veilig Nu de belangrijkste obstakels zijn aangepakt, blijven we alert op enkelvoudige ongevallen. In combinatie met groot onderhoud of bij projecten zijn er vaak kansen om de verkeersveiligheid flink te verbeteren. En nog belangrijker, voordat we ergens een nieuwe paal plaatsen maken we nu een brede afweging of de paal wel écht nodig is.


16

Samenspel

Werken met een arbeidsbeperking Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. Met de komst van deze wet wil de overheid onder andere mensen met een arbeidsbeperking meer mogelijkheden geven om te werken op een ‘gewone’ arbeidsplaats. Niet afgezonderd bij een sociale werkplaats maar ‘gewoon’ werken tussen en met mensen die geen arbeidsbeperking hebben. Banenafspraak in cijfers Om dit te kunnen bereiken moeten er wel afspraken zijn tussen werkgevers, vakbonden en overheid. Daarom hebben deze partijen in april 2013 een Sociaal Akkoord gesloten waar de zogeheten ‘banenafspraak’ is uitgerold. In heel Nederland moet dit vóór 2017 20.500 extra banen opleveren voor mensen met een arbeidsbeperking. Zeeland heeft afgesproken 440 extra banen te scheppen: 290 banen in het bedrijfsleven en 150 bij lokale overheden en in het onderwijs. Voor mensen die nu nog op een sociale werkplaats werken (bijvoorbeeld de Betho), verandert er nu nog niets. Er komen alleen geen nieuwe mensen meer bij. Dit zal op de langere termijn wel leiden tot een omvorming van de sociale werkplaats.

Wie komt er in aanmerking? Denk aan mensen die tot en met 2014 onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) of de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) vielen of mensen die een ID-baan hebben. Wat doet de gemeente Goes? Op dit moment voert de gemeente Goes verschillende grootschalige Europese projecten uit gericht op voorkoming en bestrijding van de (jeugd)werkloosheid in Zeeland. Samen met de andere 12 Zeeuwse gemeenten werkt Goes aan een gezonde Zeeuwse arbeidsmarkt. De gemeente Goes heeft hierbij een speciale rol omdat zij centrumgemeente is en daarmee verantwoordelijk voor de coördinatie en een goede uitvoering van de projecten.

Op de hoogte blijven van het nieuws rondom de arbeidsmarktregio Zeeland? Abonneer u op de nieuwsbrief ‘Aan de slag in Zeeland’ door te mailen naar: aandeslaginzeeland@grdebevelanden.nl.

Exposities in het Stadskantoor In de hal van het Stadskantoor zijn de komende tijd de volgende exposities te bekijken.

1 Juli Henny van Zunderen (1) Henny van Zunderen toont acrylschilderijen. Haar werk wordt vaak als mystiek of sprookjesachtig gezien. Zij werkt ook vaak in keramiek en leidt mede een klei/keramiekgroep in de Goese Polder.

www.gemeentearchiefgoes.nl > Tentoonstellingen.

2 Augustus Panevežys FotoGroep Goes (1) In zusterstad Panevežys zijn in oktober 2014 foto’s van Goes te zien geweest, gemaakt door de vrijetijdsfotografen van FotoGroep Goes. Deze foto’s worden nu in het Stadskantoor getoond.

3 September Gerhard de Witte (3) De schilderijen in acrylverf op canvas van Gerhard de Witte zijn veelal realistisch en omvatten vaak herkenbare stadsgezichten, landschappen en zeegezichten uit de omgeving van Goes. Ook bloemen en vogels zijn te zien.

4 September Foto’s Foetaal Alcohol Syndroom (4) Tentoonstelling van fotograaf Allard de Witte, die vier jaar lang kinderen met dit syndroom vastlegde. Dit wordt gecombineerd met zijn filmmateriaal en dat van journalist Joost Bos, en met foto’s van dertig FAS-kinderen zelf.


17

Klemmende kwestie

Het creëren van 440 nieuwe banen in Zeeland voor mensen met een arbeidsbeperking is haalbaar voor 2017 Wethouder André van der Reest is voorzitter van de Zeeuwse Werkkamer, de netwerkorganisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de ‘banenafspraak’. ‘Het is beslist een grote uitdaging voor de Zeeuwse werkgevers, maar ik ben er - en velen met mij - van overtuigd dat het haalbaar is. De Quotumwet, een wet die vanaf 2017 grotere werkgevers verplicht stelt om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, is naar mijn overtuiging in Zeeland niet nodig. We zien dat Zeeuwse werkgevers open staan voor de mogelijkheden, zo kunnen zij heel zichtbaar invulling geven aan hun ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid’. Daarbij komt dat door de langzaam-maar-zekere opleving van de economie de vraag naar

arbeidskrachten toeneemt. Ook kan het voor een bedrijf commercieel gezien interessant zijn om in deze nieuwe banen te investeren.’ Wat is de tussenstand? ‘Er zijn momenteel zo’n 50 nieuwe banen in Zeeland gecreëerd, dus er is zeker nog een lange weg te gaan. Maar omdat dit proces best wat voorbereiding vraagt – een analyse van het eigen bedrijf met het oog op het vinden van geschikte plekken in het bedrijfsproces en het eventueel aanpassen van proces en werkplek – ben ik ervan overtuigd dat in 2016

deze relatieve achterstand ruimschoots ingelopen wordt.’ En welk goede ‘voorbeeld’ geeft de gemeente Goes? ‘De gemeente Goes is samen met de andere Zeeuwse gemeenten druk bezig om geschikte werkplekken te vinden voor mensen met een arbeidsbeperking. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.’ De portefeuilleverdeling vindt u op www.goes.nl/bestuur-en-organisatie


18

Samenspel

Bekijk de wijk We vinden het belangrijk dat u prettig woont. Daarom toetsen we twee keer per jaar ieder dorp of wijk op de criteria schoon, heel en veilig. Tijdens zo’n schouw kijken we onder andere naar bestrating, groen, bankjes, bebording, afvalbakken, zwerfvuil en verlichting.

1 ’s Winters wordt de schouw uitgevoerd door de wijkopzichter en de voorman van de onderhoudsploeg. In de zomer lopen ook de wijkwethouder en vertegenwoordigers uit de wijk- of dorpsvereniging mee. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Bewoners zien namelijk weer andere dingen dan dat de opzichter ziet, want zij komen er ten slotte het meest. Soms leeft er een bepaalde wens in een wijk, of is er een vervelende situatie waar de gemeente niet vanaf weet. De wijkschouw is een goed moment om dit te bespreken. Ook voor bewoners is het nuttig, omdat u zo beter begrijpt hoe de wijk wordt beheerd.

Samenspel ging mee met de zomerschouw van Goes-Zuid. Op een zonovergoten vrijdagochtend verzamelden de verschillende belangstellenden zich in het wijkgebouw De Pit. Kopje koffie met wijkwethouder Loes Meeuwisse, wat grapjes over en weer en dringende opmerkingen worden alvast gemeld. Iemand vraagt: ‘Ben je verplicht om je stoep netjes te houden?’, waarop Loes Meeuwisse aangeeft dat de gemeente dit niet meer kan verplichten en dat dit ook bij sneeuwval helaas geen verplichting meer is. Natuurlijk is het wel goed om te doen: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.

Dit jaar hadden de schouwen als thema ‘burgerparticipatie’. In het collegeprogramma is namelijk opgenomen dat we willen onderzoeken of burgerparticipatie een rol kan spelen in het groenbeheer (1).

Op de fiets De wijkopzichter, Corné Sinke, vertelt vervolgens wat er op de planning staat en stelt voor om te gaan fietsen. Naast de wijkopzichter en wethouders fietsen bewoners Alie Heerspink

& Ellemijn van Waveren, stedenbouwkundige Perry Zijlema & stagiair Albert Verhelst en raadslid Dick van der Merwe mee. We staan nog maar net buiten of Alie merkt al op: ‘Het gras op het veldje hier staat veel te hoog. Je ziet het mooie kunstwerk niet eens meer.’ Ellemijn vindt het een wat minder groot probleem, maar stelt wel voor om in ieder geval het gras rondom het kunstwerk te maaien. Prima, de wijkopzichter noteert het. Onkruid We fietsen richting Stationspark, een verkeersbord moet daar een kwartslag gedraaid worden. Na een kort gesprek over het onkruid op de stoep stappen we weer op en stoppen een paar meter verder, bij de spoorwegovergang Van Hertumweg. Zo te zien is ProRail tijdens de laatste werkzaamheden wat


19

2

3 materiaal vergeten mee terug te nemen: ‘Kijk, dat ligt er al een flinke poos. Het onkruid groeit door de gaten in het beton!’ merkt Dick op. We passeren een oplaadpunt voor een elektrische auto waar geen bordje bij staat en een berm die niet gemaaid is, maar over het algemeen zijn de inwoners tevreden en ziet de openbare ruimte er netjes uit. De verbeterpunten worden door wijkopzichter Corné genoteerd (2). Goes in bloei Bij de spoorwegovergang Kloetingseweg wordt er gediscussieerd. Af en toe wordt het ‘verboden in te rijden’ bord weleens genegeerd vanaf de Kloetingseweg weet Ellemijn, maar handhaven lijkt de bewoners niet nodig. Wel is het misschien handig om iets aan de

4 wegmarkering te doen. Een eindje verderop, in de Willem Zelleweg, wordt iedereen spontaan blij van de bloeiende perken (3). Minder enthousiast worden de bewoners van een leegstaand pand wat het aangezicht van de straat niet ten goede komt. Onkruid blijkt overigens een speerpunt, bij de inwoners van Goes-Zuid. Het meeste onkruid is wel bespoten, maar is nog niet verdwenen. De restanten onkruid op de stoep zorgen volgens Alie voor ‘verloedering van de wijk’. Een pluspunt vinden de bewoners de oorspronkelijke bomenstructuur van de wijk, waardoor er in de straten veel grote groene bomen staan. Ellemijn merkt op: ‘In ons koopcontract staat dat we de boom moeten vervangen als deze dood gaat, maar heel veel mensen doen dat niet. Begrijpelijk, maar wel jammer voor het groene straatbeeld.’

Het mooiste paadje van Goes We discussiëren wat over de markering van een zebrapad, fietsen langs de goed verzorgde zorgcentra, er wordt wat genoteerd over –verrassend- onkruid en terwijl we verder fietsen passeren we een mooi stukje burgerparticipatie: bewoners hebben het boomperkje volgezet met kleurrijke plantjes in de Populierstraat. We stoppen ook nog even bij het mooiste paadje van Goes, het Nissepaadje. (4) Al met al ligt Goes-Zuid er aardig bij. Al mag er, als het aan de bewoners ligt, best eens wat vaker onkruid gewied worden. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want vanaf volgend jaar mogen we niet meer met bestrijdingsmiddelen spuiten. Het onkruid moet dan op een andere manier bestreden worden, waarbij we uw hulp natuurlijk goed kunnen gebruiken.


20

Samenspel

Goese vrijwilligers Vrijwilligers worden steeds belangrijker in onze maatschappij. Er wordt meer verantwoording bij inwoners en bij hun sociale omgeving gelegd. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar dit zie je ook terug bij bijvoorbeeld activiteiten in de dorpen en wijken. Als gemeente vinden we het geweldig dat we zoveel betrokken inwoners hebben. In de Goese dorpen en wijken wordt namelijk veel georganiseerd door actieve bewoners. Vrijwilligers kunnen hiervoor bij SMWO ondersteuning aanvragen. Ook bewoners met nieuwe initiatieven kunnen hier terecht voor advies.

samen te werken. Na de rommelmarkt hebben we een enquête uitgezet onder de deelnemers waarin zij verbeterpunten konden aangeven. Deze nemen we mee als we de rommelmarkt volgend jaar weer organiseren. Mensen uit Oost-Souburg hebben me zelfs benaderd of ik mee wil denken voor hun rommelmarkt in oktober, zo leuk!’

De straat op met je eigen rommelmarkt Lydia Clarisse uit Goes-Oost is een mooi voorbeeld van een bewoner die het initiatief neemt. Samen met andere bewoners organiseerde ze in mei een rommelmarktroute in de wijk. Met maar liefst 200 deelnemers en veel enthousiaste bezoekers, was de rommelmarkt een groot succes. Lydia: ‘In Wolphaartsdijk organiseren ze al jaren een rommelmarkt op straat en dat vond ik zo leuk dat ik het ook in onze buurt wilde doen. Via de Facebookpagina van de wijkvereniging deed ik een oproep en de aanmeldingen stroomden binnen! Echt gezellig om met de hele buurt

Meer speelvoorzieningen in de wijk Naast Lydia spant ook Esther Veldhuizen zich in voor Goes-Oost. Tijdens een wijkbijeenkomst kon iedereen zich opgeven voor bepaalde werkgroepen zoals zorg of verkeer. Esther koos voor ‘Ontmoeting jong en oud’ en samen met buurtbewoner Tamara van de Velde is ze bezig om meer activiteiten en speelvoorzieningen voor kinderen in de wijk te krijgen. Esther: ‘We hebben met basis- en middelbare schoolleerlingen een pizza-avond gehouden om te brainstormen welke speelvoorzieningen ze missen in de wijk. Naast hun schoolplein is er momenteel weinig plek

om ergens te spelen. Er kwam naar voren dat jongeren vooral ruimte willen om te voetballen. We hebben nu 4 aanbevelingen bij de gemeente ingediend. Eén daarvan is om meer bankjes bij de skatebaan neer te zetten zodat de oudere jeugd kan blijven ‘hangen’ en jongere kinderen lekker kunnen skaten. Een andere aanbeveling is om het stuk grond waar eerst het Goese Lyceum stond, gedeeltelijk in te richten als groene sport- en speelruimte. Daarnaast is in juli in het wijkgebouw Jan Ligthart de eerste disco gehouden. Na de zomer willen we hier meer activiteiten voor jongeren organiseren zoals knutselmiddagen of FIFA-toernooien. De kinderen en wij zijn erg blij met deze ontwikkelingen.’ Doe mee! Wilt u ook een activiteit beginnen maar weet u niet hoe? Of kunt u hulp gebruiken bij iets wat u organiseert? Neem dan contact op met het SMWO via 0113 277 111 of mail: info@smwo.nl.

>> Jeugddisco in het wijkgebouw Goes-Oost.


21

We feliciteren het TEC

Het Taal Expertise Centrum in Goes, speciaal voor de kinderen die wonen in het asielzoekerscentrum en de Nederlandse taal nog niet of onvoldoende beheersen, heeft onlangs het basisarrangement van de Onderwijsinspectie ontvangen: een signaal dat zij vertrouwen heeft in de kwaliteit van het onderwijs. Een erg knappe prestatie, want het TEC is anderhalf jaar geleden pas opgericht. Hoera!

Goes bezuinigt Ondanks het zware financiële weer waarin ook gemeente Goes verkeert, laten de jaarstukken 2014 een positief resultaat zien. Hoewel we er zeker nog niet zijn, toont het aan dat met de noodzakelijke bezuinigingsoperatie bereikt kan worden wat wordt beoogd: handhaving van een stabiele financiële positie van gemeente Goes. We gaan ons flink inzetten om de benodigde bezuinigingen te realiseren. Dat betekent dat er keuzes zijn gemaakt. Dat is niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk. Structureel wordt er de komende vier jaar bezuinigd op

verschillende punten, we bespreken de grootste of de bezuinigingen waarvan u het meest zal merken. Per jaar wordt er in totaal zo’n 1,5 miljoen bezuinigd. Belasting Het overschot van 2014, zo’n 1 miljoen, brengen we in mindering op de bezuinigingsopgave van 2016 en 2017. Een grote bezuiniging, zo’n 4 ton, wordt gerealiseerd door het invoeren van precario op kabels en leidingen. Dit is een ‘nieuwe’ belasting waarvan de opbrengst afhankelijk is van de leidingen die in de grond liggen.

Geen poepzakjes meer Verder wordt de welstandscommissie afgeschaft, passen we het budget van het sociaal domein aan en verstrekt de gemeente niet langer hondenpoepzakjes. Daarnaast wordt het budget voor peuterspeelzaalwerk verminderd door voorschoolse voorzieningen voor schakelklassen af te schaffen en wordt het budget verlaagd voor schoolzwemmen en schoolbegeleiding. De volledige lijst met bezuinigingen en bedragen vindt u op www.goes.nl/perspectiefbrief


22

Samenspel

De opdracht van Erik Wie? Erik Kotvis, senior projectleider ruimtelijke ordening Wat? ‘Ik coördineer de projectgroep Goes Beter Bereikbaar, de nieuwe aansluiting A58.’ Waarom? ‘Om de verkeersproblemen om ’s ochtends Goes in en ’s avonds Goes uit te komen op te lossen.’ Voor wie? ‘Voor automobilisten die het ADRZ, Emergis, Revant en Poel II willen bereiken. De aansluiting zorgt voor een betere spreiding van het verkeer.‘ Hoe? ‘Dankzij bijdragen van Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen worden af- en opritten van en naar Bergen op Zoom en Middelburg aangelegd en ter hoogte van de spoorwegovergang van de Stoomtrein Goes - Borsele op de Nansenbaan aangesloten.’ Met wie? ‘We werken samen met verschillende partijen zoals Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, gemeente Borsele, Waterschap Scheldestromen en Stroomtrein Goes- Borsele.‘ Wanneer klaar? ‘Onze (ambitieuze) planning is dat de aansluiting eind 2017 moet liggen. Of we dit halen hangt af van de bestemmingsplanprocedure en verwerving van gronden.’


23

Open Monumentendag Dit jaar is op zaterdag 12 september alweer de 29e editie van Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Kunst en Ambacht’. Duizenden monumenten in Nederland zijn gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Kunst en Ambacht in Goes Ook in Goes en de dorpen kunt u cultureel erfgoed bezoeken. U kunt deelnemende monumenten die normaal voor publiek gesloten zijn, gratis bezichtigen. Er is speciale aandacht voor vakmanschap, restauratie (ambacht) en daarnaast vertonen schilders, beeldhouwers, musici en andere kunstenaars hun kunsten. Zien we u 12 september? Kijk voor deelnemende monumenten op www.openmonumentendag.nl.

Dag van de Mantelzorg Dinsdag 10 november is het weer Dag van de Mantelzorg. Kent u een mantelzorger uit de gemeente Goes die altijd voor u, een familielid, vriend(in) of buur klaarstaat? Laat ons weten om wie het gaat en waarom hij/zij een bedankje verdient. Het bedankje is dit jaar een overheerlijke chocoladeverrassing.

Aanmelden Aanmelden kan door deze bon vóór 15 september 2015 te verzenden aan: Gemeente Goes, t.a.v. afdeling Samenleving, antwoordnummer 52, 4460 VB te Goes. Of kijk op: www.goes.nl/dagvandemantelzorg.

Naam Mantelzorger:. . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......................

Straat:....................................................................................................................................................

Straat:.. . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......................

Postcode en plaats:.......................................................................................................................

Postcode en plaats:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......................

Telefoonnummer:............................................................................................................................

Telefoonnummer:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......................

Ik bied dit presentje aan omdat:.........................................................................................

Wordt aangeboden door:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......................

...................................................................................................................................................................


24

Samenspel

Ambtenaar in beeld Vraag mensen hoe een ambtenaar eruit ziet en ze hebben vaak een bepaald beeld. Een ambtenaar ziet er netjes uit, in pak of in een nette kokerrok en vaak zijn het oudere mensen. Maar klopt dit beeld wel? Hoe kleden medewerkers van de gemeente zich in hun vrije tijd en is dat heel anders dan op het werk? Fotografe Merel Verspuij portretteerde voor haar opleiding 14 medewerkers van de gemeente Goes. De foto’s laten de ‘mensen’ achter de ambtenaar zien.

Dianne Waverijn, secretaresse burgemeester Verhulst en wethouder van der Reest

>>

 aurits van Belzen, M ambtenaar openbare veiligheid

>>

>>

Sandra Sonke, consulent schuldhulpverlening


25

Wat vindt uw partij hiervan? Gemeentelijke belastingen voor bedrijven kunnen verhoogd worden wanneer die bedrijven profiteren van succesvol beleid van de gemeente.

Gemeenten zijn sowieso verplicht een op succes gericht beleid te voeren met betrekking tot het beter functioneren/aantrekken van (nieuwe) bedrijven. Dat is vooral eigen belang: als namelijk dat beleid daadwerkelijk succes heeft, levert dat profijt op voor een gemeente (meer werkgelegenheid, aantrekkingskracht op andere bedrijvigheid enz.). De condities die een gemeente schept voor wonen, werken en bedrijvigheid moeten gewoon goed zijn. Dan voldoet een gemeente aan haar maatschappelijke plichten. Slecht idee dus om dat te frustreren met hogere belastingen! Hans de Jonge | Steunfractielid Partij voor Goes

De SGP-ChristenUnie wil dat de gemeente zich inzet voor zowel de inwoners als ondernemers. Die mogen dan ook een succesvol beleid van de gemeente verwachten, anders is het beter om te stoppen met de uitvoering van dat beleid. Daarnaast geldt het omgekeerde ook niet: verlagen van belastingen wanneer beleid faalt. Dus hoe sympathiek de stelling ook klinkt, de SGP-ChristenUnie is er niet voor om ondernemers zwaarder te belasten met als reden dat gemeentelijk beleid werkt. Succesvol beleid mag men gewoon verwachten. Jan Jaap Bouma | Raadslid SGP

GroenLinks is geen voorstander van (extra) belasting voor bedrijven die van gemeentelijk beleid profiteren. Als de gemeente succesvol beleid voert, profiteert iedereen daar immers van en dat is ook de bedoeling. Bovendien is het lastig te bepalen wat het concreet betekent wanneer bedrijven profiteren. Zouden bedrijven dan allemaal hun boekhouding moeten overleggen bijvoorbeeld? Dat lijkt GroenLinks niet wenselijk. Bovendien kan in gevallen waar de gemeente iets doet voor een specifieke groep ondernemers (bijvoorbeeld binnenstadwinkeliers) de gemeente al gebruik maken van baatbelasting om de gemaakte kosten door te berekenen. Daar is geen nieuwe belasting voor nodig! Carel Bruring | Fractievoorzitter Groenlinks

De vraag is of je kunt vaststellen of een bedrijf of inwoner profijt heeft van gemeentelijk beleid. Wie bepaalt dat? De werkelijke reden is dat het Rijk minder belastinggeld naar de gemeenten wil schuiven. Dat kan alleen als gemeenten dat kunnen opvangen door zelf extra belasting te gaan heffen. Iedere gemeente zal de kosten van allerlei plannen dan direct bij de burger in rekening brengen. Den Haag speelt mooi weer. En u? U betaalt dus altijd de rekening. Wij wensen u verder een zonnige zomer zonder gesteggel over belastingen. De fractie van D66 Goes

Vanaf het moment dat mensen samen gingen wonen op een vaste verblijfplaats ontstond de behoefte om zaken samen te regelen. Enkele bewoners namen het op zich te zorgen voor veiligheid en bestuur. In ruil daarvoor werd in hun onderhoud voorzien door hiervoor te betalen. Dat is de oorsprong van belasting. Als de gemeente Goes actief succesvol beleid voert dat ondernemers meer kansen biedt, dan is het vanzelfsprekend dat zij daar ook een bijdrage aan leveren. Daarbij is het uiteraard wel van belang dat de ondernemers het door de gemeente gevoerde beleid herkennen als succesvol voor hun bedrijf. Betrek ondernemers in het te voeren beleid, dan is er voldoende draagvlak om daar ook een proportionele bijdrage aan te betalen. Het is daarbij belangrijk dat diensten van de overheid in principe kostendekkend zijn. Frans van der Knaap | Fractievoorzitter CDA

De gemeente hoort te presteren met belastinggeld en burgers en bedrijven horen daarvan te profiteren. En met meer geld kan ook meer gedaan worden. Daarom hebben ondernemers in de binnenstad via speciale reclamebelasting bijgedragen aan het Masterplan Binnenstad. Daardoor dragen bedrijven en gemeente samen verantwoordelijkheid. Belastingverhoging vanwege het profiteren verstoort zulke samenwerking. Ondernemers zullen het als straf voor succes voelen. Er zullen geschillen komen over de prestaties van de gemeente. Profiteren bedrijven daarvan of van hun eigen inspanningen? Het zal lijken dat de gemeente zich op de borst klopt. Wij-zij-tegenstellingen in plaats van samenspel. Niet goed. Floor van Lamoen | Fractievoorzitter SP

De VVD vindt om verschillende redenen dit geen goed idee. Allereerst moet worden vastgesteld dat de economische groei van bedrijven niet direct wordt veroorzaakt door gemeentelijk beleid. Op zijn best kan de gemeente er voor zorgen dat zij juist de uitbreiding van bedrijfsactiviteiten niet te veel hindert door bijvoorbeeld een strikte toepassing van bestuurlijke regels. Een oorzakelijk verband tussen economische groei en gemeentelijk beleid is niet aantoonbaar aanwezig. Daarnaast moet worden vastgesteld dat bedrijven nu al meer OZB betalen dan huishoudens. Immers bedrijven betalen de gebruikersheffing en huishoudens niet. Tot slot hebben deze voortellen al snel het karakter van inkomenspolitieke maatregelen. Dit is onwenselijk en mogelijk zelfs in strijd met de Gemeentewet. Dick de Korte | Fractievoorzitter VVD

De PvdA vindt dit geen goed idee. Wanneer voorzieningen aantoonbaar voor een bedrijf worden aangebracht, is het eenvoudiger de onderneming mee te laten betalen aan die voorziening (bijvoorbeeld: een extra weg). Belastingen -ook gemeentelijke- houden we graag overzichtelijk en volgens het solidariteitsbeginsel: iedereen betaalt belasting naar draagkracht en dit geld wordt door de overheid gebruikt voor het algemene nut. Daarbij: hoe kun je meten of een bedrijf specifiek baat heeft bij gemeentelijk beleid? En wat als de bedrijfsomzet toch tegenvalt, gaat de gemeente dan terug betalen? Dat geeft allemaal gedoe. Niet doen, dus. Wiert Omta | Fractievoorzitter PvdA


26

Samenspel

CJG is er voor iedereen Ieder gezin kan te maken krijgen met vragen of zorgen bij het opvoeden. Hiervoor kunt u altijd aankloppen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), hoe klein of groot deze zorgen ook zijn.

We kijken per situatie, samen met ouders en jeugd, naar oplossingen en komen met een plan om de problemen aan te pakken. Sinds januari dit jaar zit het CJG op de tweede verdieping in het Stadskantoor. Iedereen is welkom en u kunt zonder afspraak (via de lift) binnenlopen. In dit artikel laten we de mensen achter het CJG zien. Wat doet het CJG? Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet op de Jeugdzorg. De gemeente Goes heeft er voor gekozen om alle vragen over opvoeden en opgroeien via het CJG te laten lopen. Het CJG is dan ook onderdeel van de gemeente Goes. Ook is het een loket tot zorg, wanneer er meer nodig is dan alleen het geven van informatie.

Samen kijken naar oplossingen Voor het CJG Goes staan kinderen en jongeren op nummer één. Samen met u gaan we op zoek naar een passende oplossing en of hulp. We werken hierin samen met (zorg-) professionals in de buurt. Ons gezamenlijk doel is dat alle kinderen en jongeren in Goes zichzelf goed kunnen ontwikkelen en gezond en veilig op kunnen groeien. Hoe doen we dat? Wanneer u als ouder zorgen heeft over uw kind of wanneer u vragen heeft over opvoeding, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt advies vragen of om een persoonlijk gesprek. Dit vindt plaats met één van onze screeners: goed opgeleide professionals met een uitgebreide ervaring op het gebied van kinderen, jongeren en opvoeden.

Elk gezin is anders Samen kijken we wat er nodig is voor het probleem. Elk gezin is anders en uniek, daarom vinden we zorg op maat erg belangrijk. We werken samen met zorgprofessionals uit de wijken en kernen, om te voorkomen dat we langs elkaar heen werken. In zogenaamde ‘gebiedsteams’ stemmen we met elkaar af. Enkele partners van het CJG zijn: MEE Zeeland, SMWO, Juvent, GGD, Indigo, Bureau Leerplicht, Bureau Halt, Raad voor de Kinderbescherming en Politie. Uiteindelijk willen we samen met u tot een oplossing komen. We zorgen ervoor dat de hulp, zorg of ondersteuning zo snel mogelijk op gang komt en houden in de gaten of afspraken worden nagekomen. We werken hierbij met 1 gezin, 1 plan en 1 regisseur.


27

‘Mijn dochter lijkt soms afwezig. Hoe kan ik haar bereiken?’

‘Is het normaal dat mijn zoon van 8 nog in zijn bed plast?’

‘Help mijn kind wordt puber! Hoe moet ik met hem omgaan?’

Waar vindt u ons? Het Centrvoor Jeugd en Gezin is gevestigd op de 2e verdieping van het Stadskantoor. M.A. de Ruijterlaan 2, 4461 GE Goes T 0113 244 388, E cjg@goes.nl Voor openingstijden zie www.cjggoes.nl.

>> Van links naar rechts: Brenda ( linksboven), Astrid, Eveline (linksonder) en Hylke. Het CJG team bestaat uit drie screeners, een jeugdconsulent en administratieve ondersteuning. De screeners werken vooral op kantoor en de Jeugdconsulent gaat de wijk en dorpen in. Eveline, Brenda en Astrid werken als screener: ‘Wij hebben het eerste contact met ouders. Dit kan een persoonlijk gesprek zijn of telefonisch. Wij kijken welke vragen er zijn en bespreken de vervolgstappen met de klant. Soms kunnen we de vraag zelf beantwoorden, als dat niet lukt zoeken we contact met de juiste hulpverlening. Daarnaast houden we in de gaten of iedereen de gemaakte afspraken nakomt.’ Hylke en Eveline werken als jeugdconsulent: ‘Waar screeners vooral op kantoor werken, zijn wij als jeugdconsulenten veel buiten te

vinden. Wij zijn een verbindende schakel tussen organisaties, scholen, huisartsen, noem maar op. Je ziet ons bijvoorbeeld op ouderavonden op scholen. We werken samen met organisaties waar veel kinderen en jongeren komen, bijvoorbeeld kinderopvang. Omdat we zo dicht op het leefgebied van ouderen en kinderen zitten, kunnen we zo snel mogelijk signaleren of er problemen zijn. Voorkomen van problemen is beter dan genezen!’


28

Samenspel

Mantelzorgwaardering Sinds dit jaar ontvangen alle gemeenten budget van het Rijk om het mantelzorgbeleid uit te voeren. In Goes kozen we ervoor om eerst de mening van de mantelzorger zelf te peilen en met behulp van deze resultaten het mantelzorgbeleid op te stellen. Uit de gehouden mantelzorgenquête bleek dat mantelzorgers een bedankje in euro’s erg waarderen maar ook behoefte hebben aan goede ondersteuning en persoonlijke waardering. De gemeente

biedt nu een financiële tegemoetkoming aan van 75 euro. En we trekken extra geld uit voor het mantelzorgsteunpunt en stellen budget beschikbaar voor de Dag van de Mantelzorg. De financiële tegemoetkoming van 75 euro kan aangevraagd worden door zorgvragers. De zorgvrager kan van dit bedrag bijvoorbeeld uit eten gaan met de mantelzorger maar kan er ook voor kiezen om het bedrag te schenken.

Hoe kan ik dit aanvragen? Het aanvraagformulier is vanaf 1 september af te halen bij de balie in het stadskantoor, bij het SMWO (‘s-Heer Elsdorpweg 12 in Goes) of te downloaden via de website van SMWO: www.vrijwilligerspuntgoes.nl.

Wonen aan het water Interesse in een van de vrije kavels? Neem dan contact op met Pieter Wielhouwer, afdeling Omgeving & Economie via p.wielhouwer@goes.nl of (0113) 249 951. Voor meer informatie over bedrijventerrein Havengebied kunt u contact opnemen met Emiel de Vis, ook van de afdeling Omgeving & Economie. Zijn telefoonnummer is (0113) 249 769.

Samen met woningbouwvereniging RWS en bouwbedrijf Heijmans gaan we door met woningbouw in het Goese Diep en Westerschans. Vanwege de economische crisis en de situatie op de woningmarkt is het project Goese Schans in 2011 stilgelegd. Na een periode van bezinning en overleg gaan

de drie partijen verder met de ontwikkeling van de woningbouwplannen. Samen zullen ze ongeveer 500 woningen bouwen aan en bij het water van het havengebied in Goes. Er is ruimte voor sociale woningbouw, appartement, wonen in een rij of riant en vrijstaand. Het kan allemaal!

Meer informatie vind je op www.goes.nl/wonenaanhetwater


29

#Goesdigitaal Overal Wi-Fi! Zoals u waarschijnlijk al wel weet, hebben we al enige tijd WiFi in de binnenstad van Goes, bij het station en in de Marconistraat. Het werkt heel makkelijk: u logt gratis in via het WiFi Zeeland netwerk. Hierna komt u op de pagina van EchtGoes. Hier vindt u wat er allemaal te doen is in Goes en speciale aanbiedingen zijn te vinden onder het kopje ‘uitgelicht’. Liever nóg sneller internet? Ga dan online met WiFi Zeeland Premium. Dit is een betaalde variant en biedt meer snelheid om foto’s en video’s te bekijken en te uploaden.

Nog moeite met de vernieuwde www.goes.nl? We helpen u graag op weg. Ga naar de website en kijk mee. Moeilijk leesbaar • Is de website lastig te lezen? Helemaal rechts bovenaan ziet u: Moeilijk leesbaar? Hierachter staan een aantal opties waaruit u kunt kiezen. • Klikt u op Hoog contrast, dan wordt de website weergegeven in grijstinten. Klikt u weer op standaard contrast, dan krijgt de website zijn kleur weer terug. • Met de optie Lees voor wordt de informatie op de website voorgelezen. Een fijne optie als u moeite heeft met lezen. • Een andere handige mogelijkheid is de optie Grote letters. Hiermee vergroot u het lettertype. Door daarna op kleine letters te klikken wordt de normale lettergrootte weer gebruikt. • U kunt ook een pagina uitprinten door op Print te drukken, zo kunt u de tekst nog eens nalezen. Handige info De belangrijkste informatie vindt u direct op de homepage van www.goes.nl onder Product,

Melding doen en Afval. Meer informatie is eenvoudig te vinden als u de verschillende stapjes volgt in de menustructuur. Een overzicht van alle informatie per hoofdonderwerp (dus Zelf Regelen, In de gemeente, Bestuur&Organisatie) vindt u door op het kopje te klikken. Gaat u er met de muis overheen, dan vindt u de deelonderwerpen waar u naar toe kan. Regel het online Bij Zelf Regelen vindt u informatie om bijvoorbeeld een paspoort aan te vragen of een verhuizing door te geven. Onder het kopje In de gemeente vindt u algemene informatie over de gemeente Goes zoals lopende projecten. Bij Bestuur & Organisatie vindt u alles over onze organisatie. Hulp In samenwerking met de bibliotheek Oosterschelde organiseert de gemeente vanaf september een gratis cursus voor inwoners die met www.goes.nl en ook met andere overheidssites willen leren werken. De cursus start

in september. Wilt u zich aanmelden voor de cursus? Neem dan contact op met Rutger den Toom via 14 0113 of mail naar r.den.toom@goes.nl. Ook op woensdagochtend tussen 09.30-11.30 uur bent u welkom voor digitale hulp bij Coffee Bar Shine aan de Magdalenastraat 2-4 in de Goese binnenstad. Hier helpt DigiSteun u graag op weg. Goes online U vindt ons ook op social media. Stel uw vraag eenvoudig op twitter via @gemeentegoes, op www.facebook.com/ gemeentegoes of Whatsapp ‘m naar 06 17 008 007. Kunt u informatie op de website niet vinden? Bel dan naar 14 0113, wij helpen u graag met het vinden van de juiste informatie en verbinden u zo nodig door met de juiste persoon.


30

Samenspel

Inspraak binnen de gemeente Goes

Als gemeente Goes zijn we een open en transparante organisatie. Dat betekent dat we graag van inwoners en maatschappelijk organisaties horen hoe zij over het beleid denken. Sterker nog, we vinden het fijn om hen vooraf te betrekken bij de totstandkoming van het beleid.


31

Sinds april 2013 wordt het gemeentebestuur (het college van Burgemeester en Wethouders) op het gebied van zorg, welzijn, wonen en mobiliteit geadviseerd door de Adviesraad. Alles in één De Adviesraad is in de plaats gekomen van de Seniorenraad, het Platform voor mensen met een functiebeperking en de Raad voor maatschappelijke ontwikkeling, die alle drie begin 2013 zijn opgeheven. De Adviesraad adviseert het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd op het brede terrein van wonen, welzijn, zorg en mobiliteit. De raad is een onafhankelijk adviesorgaan, dat naar het gemeentebestuur toegaat met één mening. Het doel is om samenspraak tussen Goese inwoners en de lokale politiek te garanderen. Advies ‘In verband met de veranderingen in de zorg, hebben we dit jaar vooral aandacht besteed aan de mantelzorg, het sociale domein en de Wet maatschappelijke ondersteuning’, vertelt Maryline Lamp, lid Adviesraad. ‘Dit zijn voor ons interessante onderwerpen omdat dit veel inwoners raakt. Om goed te adviseren, volgen en of onderzoeken wij belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. We stellen het daarom ook erg op prijs als inwoners ons laten weten waar zij tegenaan lopen. Hier kunnen wij dan weer mee aan de slag.’ Brug slaan tussen inwoners en bestuur Rinus Verbeek, lid Adviesraad, voegt toe: ‘Als Adviesraad proberen we een brug te slaan tussen inwoners en het gemeentebestuur. Ik houd me voornamelijk bezig met het ouderenbeleid en economische zaken. De gemeente is volop bezig de kansen van Goes te benutten. Wij kijken dan of deze doelen haalbaar zijn voor de economische groei, weerbaarheid en evenwichtige duurzaamheid. Hiervoor hebben we onder andere overleg met ondernemers in Goes. We denken dat we op de goede weg zijn om inwoners dichterbij het lokale bestuur te brengen. De decentralisaties van overheidstaken leggen een zware last op de gemeente. We vragen daarom aandacht voor goede lokale en regionale samenwerking en zo open mogelijke communicatie. Daarnaast beoordelen we ook de voortgang van het collegeprogramma.’

Cliëntenraad Werk, Inkomen, Zorg Voorheen hadden de vijf Bevelandse gemeenten elk haar eigen cliëntenraad. Omdat de vijf gemeenten nu samenwerken in de Gemeentschappelijke Regeling de Bevelanden zijn deze cliëntenraden ‘gefuseerd’ tot één gezamenlijke cliëntenraad WIZ (Werk, Inkomen en Zorg). De cliëntenraad komt op voor de belangen van mensen met een uitkering of een zorgbehoefte en in het algemeen voor alle minima in de Bevelandse gemeenten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kwaliteit van dienstverlening van de afdeling WIZ. Ook denkt de cliëntenraad (kritisch) mee over het minimaen zorgbeleid en geeft hierover gevraagd en ongevraagd advies. De onafhankelijk functionerende cliëntenraad wordt gevormd door cliënten van de vijf Bevelandse gemeenten en door vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, zoals het maatschappelijk werk en de seniorenraad. Vragen? Heeft u vragen over het beleid of suggesties voor een betere dienstverlening? Neem dan contact op met de cliëntenraad via 277 116 (iedere woensdagochtend, buiten de schoolvakanties) of per e-mail: clientenraad@grdebevelanden.nl.

Wilt u meer weten over de Adviesraad? Kijk op www.goes.nl.

Korting huishoudelijke ondersteuning De zorg in Nederland is veranderd. De kosten en de vraag naar zorg en hulp blijven komende jaren stijgen. Toch wil iedereen goede zorg. Daarom moeten we elkaar helpen, zodat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan blijven doen in de maatschappij. Ook de gemeente Goes wil goede zorg voor onze inwoners. Om hen tegemoet te komen in alle veranderingen bieden we een tijdelijke kortingsregeling aan voor huishoudelijke ondersteuning. Regeling voor 75+ De kortingsregeling geldt voor alle inwoners van 75 jaar en ouder óf mensen met een indicatie Wmo of Persoonlijke Verzorging en/of verpleging. De regeling is bedoeld voor werkzaamheden in en rond het huishouden voor 75-plussers die geen indicatie hebben of voor mensen met een indicatie die aanvullende werkzaamheden of activiteiten willen inkopen.

Ondersteuning Hoort u bij één van deze groepen, dan kunt u maximaal 120 uur per jaar ondersteuning inkopen bij een zorgaanbieder. Van de gemeente ontvangt u een korting van € 12,50 per uur. Het resterende bedrag betaalt u zelf aan uw zorgaanbieder. Let op: dit is een tijdelijke kortingsregeling en eindigt weer op 1 januari 2017. Meer informatie Wilt u meer informatie over deze regeling? Neemt u dan contact op met uw zorgaanbieder of met de afdeling WIZ van GR de Bevelanden, www.grdebevelanden.nl/wiz, info@grdebevelanden.nl of (0113) 239 100


32

Samenspel

Slot Oostende wordt stadsbierbrouwerij Samen met de twee ondernemers Yamina Abdoun en Anita Maas uit Kloetinge onderzoekt de gemeente momenteel de realisatie van een stadsbierbrouwerij, orecagelegenheid en winkel in het historische slot Oostende aan de Singelstraat. Een initiatief dat zal bijdragen aan de levendigheid in onze binnenstad! Het

is de bedoeling het gehele complex in oude stijl op te trekken: de gewelven en de vroegere ridderzaal blijven in ieder geval behouden, van andere bouwdelen wordt dit nog onderzocht. En, er komt een doorsteek van Singelstraat naar Wijngaardstraat. Aan al deze plannen wordt momenteel door

Een

ef initiati

de initiatiefnemers, (tuin)architecten, de constructeur, Provincie en gemeente hard gewerkt. De verwachting is dat er in de tweede helft van 2016 – na het doorlopen van alle procedures en de werkzaamheden aan gebouw en buitenruimte – een Goes’ biertje kan worden geschonken in het slot.

Zakelijke zomer voor jonge Goese starters Het project ZomerOndernemer is een initiatief van de stichting The New Entrepreneur en wordt regionaal aangeboden door een uniek samenwerkingsverband van hoofdsponsor Rabobank, gemeenten Goes, Terneuzen, Hulst, Borsele, Reimerswaal, Sluis, Schouwen-Duiveland en Vlissingen, Provincie Zeeland, Fonds 21, Impuls Zeeland, Ondernemerscontact Goes, het CCHO, WSP Oosterschelderegio en de Kamer van Koophandel Zeeland. Voor meer informatie over het project, zie www.zomerondernemer.nl.

>>

De lamp die Gijs heeft gemaakt is onder andere gemaakt van cakeblikken en is te bewonderen in Taart & Tafel.

Twee jonge Goese starters doen - samen met nog 18 andere Zeeuwse jongeren - in de zomervakantie mee aan het project ZomerOndernemer Zeeland: Zeeland is een regionaal initiatief dat jongeren laat kennismaken met het ondernemerschap en bij hen alvast wat ondernemersgeest creëert. Ze worden daarbij begeleid door regionale professionals als

accountants, financieel adviseurs of marketeers, zijn verzekerd en krijgen een startkapitaaltje tot 200 euro. Gijs Wouters uit Kloetinge, één van de deelnemers, is onlangs gestart met zijn bedrijf waarin hij van vintage vondsten ‘nieuwe’ meubels maakt: ‘Meedoen met ZomerOndernemer Zeeland is voor mij de kans om interessante contacten op te doen die mij en m’n bedrijf verder

kunnen helpen. Het project komt oorspronkelijk uit Zweden en daar zitten dé professionals op het gebied van design en inrichting. Wie weet welke lijntjes ik straks uit kan zetten.’ De komende weken starten alle jonge deelnemers hun bedrijfje verder op, eind augustus wordt het project afgesloten. Laat het een zakelijke zomer zijn!


33

Evenementen in Goes Zondag 26 juli Dancetour 13.00 - 22.00 uur, Grote Markt Goes Een feestje op de Grote Markt met Dancetour! Vorig jaar waren er maar liefst 7000 festivalgangers. Kijk op www.dancetour.nl. Dinsdag 28 juli t/m vrijdag 31 juli Zeeuwse Fietsvierdaagse Omnium Tochten van 25, 40 of 60 km door Noord en Zuid-Beveland. Meedoen? Kijk op www.fietsvierdaagsezeeland.nl. Vrijdag 14 t/m donderdag 20 augustus Kermis Binnenstad Goes In de botsauto’s, poffertjes halen of in een enge attractie. Het kan allemaal tijdens de kermis in Goes. Zaterdag 22 augustus GoesC Festival 13.00-24.00 uur, Bleekveld Een cultureel evenement op het Cultuurplein. Overdag is het open huis bij onder andere de Koperen Tuin, Grote Kerk en de kunstuitleen. ‘s Avonds zijn er optredens op het Bleekveld. Entree is gratis. Er is een speciaal optreden van The Voice finalist Sjors van der Panne en er is een Popup Factory in de voormalige It’s winkel. Zaterdag 22 augustus Snuffelmarkt 09.00 uur, Zeelandhallen Honderden kramen waar u kunt snuffelen naar oude en nieuwe artikelen en unieke koopjes. Zaterdag 29 augustus Goes Kinderstad 11.00 - 16.00 uur, binnenstad Goes De hele stad staat in het teken van kinderen! Elk jaar wordt een nieuw kindercollege gekozen, bestaande uit een kinderburgemeester en twee wethouders. Dit jaar komen Suske & Wiske naar Goes in verband met hun 70-jarig jubileum. Ook komt er een grote Lego Ninja show. Kijk op www.goeskinderstad.nl.

Goes is goes presenteert iedere Samenspel een selectie van de evenementen in onze gemeente. Komt u ook?

5 september MuziKade 19.00 uur, Goese kaden Het gratis muziekspektakel in en rondom de stadshaven en historische Goese Kaden. Met muzikale optredens van o.a. Berget Lewis en coverband Jampact XL. Overdag geeft roeivereniging Scaldis demonstraties. Zie www.muzikade.nl.

Volg Goes is goes via: /goesisgoes /goesisgoes


34

Samenspel

#Goesfietsen Zo halverwege juni was het hier #goesfietsen! Een heleboel van onze inwoners deden toen mee aan de LadiesNightRide en de DELTA Ride for the Roses, bezochten de speciale wielertalkshow met Humberto Tan of supporterden de profs, kids en ID-renners die (een stukje van) de proloog van de Ster ZLM Toer reden. Een fotooverzicht!


35

fietsen


36

Samenspel

Goes bedankt Jo-Annes Vanwege zijn vertrek als wethouder staat de ‘Goes en ik’ die u altijd op deze laatste pagina vindt speciaal in het teken van Jo-Annes de Bat. Na vijf jaar wethouderschap in onze gemeente werd hij vrijdag 10 juli geïnstalleerd als CDA-gedeputeerde van de Provincie Zeeland. Jo-Annes (35) blijft met vrouw en kids wonen in Kloetinge.

Als je terugdenkt aan vijf jaar Goes, wat komt dan als eerste bij je op? Na een lange stilte…: ‘Niet specifiek één beeld, het is een aaneenschakeling van. De upgrade van sportpark Het Schenge, de doorstart van het Goese Diep. De grotere projecten uit mijn portefeuille dus, maar net zo goed de spreekuurmomentjes op donderdagavond. Ja, vooral de zo verschillende, leuke contacten. Ook met de jeugd hier in Goes. Na al die voorleesontbijtjes en gastlessen op school kennen ze me bij m’n voornaam ondertussen, dat is speciaal.’

Wilt u oud-wethouder De Bat bedanken voor zijn inzet, laat dan zeker een berichtje (eventueel mét foto) achter in het speciale gastenboek op www.goes.nl. Na de zomer, op woensdag 16 september, nemen we op sportpark Het Schenge officieel afscheid. Meer informatie volgt!

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes

T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl www.goes.nl

Wat ga je missen? ‘Ik kon vaak snel iets voor inwoners en ook verenigingen en organisaties doen. Zij kwamen met een vraag en ik mocht meedenken, zoeken naar een oplossing. Vaak kon ik dan ook meteen iets in gang zetten. De schaal van Goes is precies mooi: klein genoeg om aanspreekbaar te zijn, maar met toch een heleboel prachtige projecten waar een hoop uitdaging in zit.’ Wat wens je Goes toe? ‘Dat die drive om al ’t goede voor Goes te doen er blijft, zowel bij college, de raad, medewerkers én inwoners. En dat alles wat we hebben ingezet om onze binnenstad zo levendig te houden doorgang vindt. Want daar profiteert iedereen van. Ik ook, want ik blijf privé gewoon onderdeel hoor!’

Profile for Seasight Media

Samenspel juli2015  

Samesnspel goes

Samenspel juli2015  

Samesnspel goes

Advertisement