Page 1

P O R T F O L I O Sean N. McGillicuddy


1

Table of Contents Information

1

STUDIO PROJECTS Riva San Vitale Bridge

3

Alpine Hut

9

Helsinki Beach Complex

13

DRAWING STUDIES Walter Pichler’s Smithy House

23

STUDY PROJECTS Line House

27

ART Sketches

29

Paintings

31


2

Sean N. McGillicuddy seannmcgillicuddy@gmail.com seannmcg@vt.edu (704)-956-3475


3

RIVA SAN VITALE FOOTBRIDGE Riva San Vitale, Switzerland

A pedestrian footbridge over one of the streams that lead to Lake Lugano in Switzerland, this bridge takes influence from Carlo Scarpa’s ideas of what a bridge should be. Touch points are wood and warm while the structure is steel, a material that carries a visual strength along with a physical one. Stone steps lead to the bridge from the land and the transition between land and bridge is instantly apparent.


4

ASSEMBLY


5


6

N


7


8


9

ALPINE HUT Wengen, Switzerland


10

The Alpine hut is a humble way-station for weary hikers as they ascend the rigorous trails of the Alps. This hut is for two backpackers at a time and is low maintenance enough that it does not require on-call staff.


11

The proportions of this project were inspired by Le Corbusier’s ideas of the modular. This humble hikers cabin takes after the cells at the monastery of La Tourette where Corbusier designed them to be as simple and efficient as possible while maintaining a basic level of comfort.


12


13

SWIMMING Helsinki, Finland

The intention of this project was to enhance the existing site on the island with a path to the sea where people could swim in the summer and enjoy theater and concerts in the winter. There would also be a cafe open year-round. The swimming is facilitated by a series of docks that extend into and over the water.


14

DIAGRAMS The site incorporates smaller loops into the larger one that inscribes the island. The loops interact with the water, the larger loop, and the sky. The site is articulated by loops which provide egress around the island. Many people jog on these loops throughout the day. The site must integrate with the broader loop of the island without interrupting it. The building must engage and enhance the site.

The altitude of the sun changes drastically with he seasons. In the winter the sun rises to five degrees inclination. In the winter it rises to near sixty degrees. The sun-path in Helsinki varies widely throughout the year. In the winter, there are only six hours of sunlight per-day. In the Summer, there are eighteen hours per-day.


15

ELEVATIONS

SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION

EAST

NORTH ELEVATION

WEST

NORTH

SOUTH


16

PLAN N AMPHITHEATER

LOBBY

THEATER

RESTROOMS

GARDEN

CAFE BAR

STORAGE

SWIMMING DOCKS


17


18


19

UPPER DECK

ENTRY

GARDEN

CAFE OVERLOOK AND SWIMMING DOCKS


20

GRASS AMPHITHEATER SEATING


21

FINAL PRESENTATION


22

FINAL PRESENTATION


23

LINE_HOUSE Study Project

This project began as an attempt to design a house where one can move from one side of the house to the other without turning. It became a study of rendering, particularly VR rendering.


24

PLAN

LEVEL 2

PORCH

LEVEL 1

LIVING ROOM

DINING ROOM

KITCHEN

STUDY

BEDROOM

BATHROOM

ENTRY


25


26 An example of stereo Spherical rendering in a top-bottom layout before meta-data is injected to create a functional VR panorama.


27

Smithy House by Walter Pichler Study


28


29

Sketches


30


31


32

CORVIN CASTLE


Sean N. McGillicuddy seannmcgillicuddy@gmail.com seannmcg@vt.edu (704)-956-3475

Portfolio 2018  

Architecture portfolio 2018 for CAUS Virginia Tech student Sean McGillicuddy.

Portfolio 2018  

Architecture portfolio 2018 for CAUS Virginia Tech student Sean McGillicuddy.

Advertisement