SDHKs raser och rasklubbar

Page 1

Våra raser 2022

En kort presentation av de raser som hör till Svenska Dvärghundklubben

2

Rasklubbarna som hör till Svenska dvärghundsklubben

3

Ordförandens rader

Svenska Dvärghundklubben, SDHK, är en förhållandevis ung specialklubb som bildades år 2000 av det som blev kvar efter det att Svenska Sällskaps- och dvärghundsklubben upplöstes.

SDHK består idag av 19 rasklubbar som företräder 24 olika raser.

Arbetet med SDHKs raser är delegerat till respektive rasklubb. Rasklubbarna arbetar med hälsoläge, mentalitet och exteriör m.m.

Varje år har SDHK fullmäktigemöte där delegater från varje rasklubb deltager.

Dessa delegater väljer på fullmäktigemötet en styrelse och revisorer som skall styra SDHKs löpande arbete.

Rasklubbarna har utöver SDHK fullmäktige egna årsmöten där de väljer egna styrelser och revisorer som skall representera och arbeta i respektive rasklubb.

SDHK har en övergripande tillsyn över samtliga rasklubbar. Utöver detta arbete anordnar SDHK varje år bland annat ca 10 utställningar runt om i Sverige, utbildningar och BPH.

Denna broschyr som du nu håller i din hand har tillkommit på SDHKs initiativ för att synliggöra och presentera alla de raser som ingår i SDHK.

Broschyren är även tänkt som ett hjälpmedel för dig som blivande valpköpare att på ett överskådligt sätt lära känna våra raser i din jakt på en ny familjemedlem. Men broschyren är naturligtvis även till för dig som bara vill veta mer om SDHKs raser.

SDHK hoppas att du tycker att broschyren fyller ett tomrum och på ett representativt sätt presenterar samtliga SDHKs raser.

4
Lars Olof Carlén Ordförande SDHK
5 Bichon frisé ...................................................................................................... 6 Bichon havanais .............................................................................................. 8 Bolognese ......................................................................................................... 10 Bostonterrier .................................................................................................... 12 Chihuahua ........................................................................................................ 14 Chinese crested dog ........................................................................................ 16 Coton de tuléar 18 Fransk bulldogg ............................................................................................... 20 Griffon bruxellois 22 Griffon belge ................................................................................................... 22 Japanese chin 26 King charles spaniel ........................................................................................ 28 Löwchen 30 Malteser ............................................................................................................ 32 Mops 34 Papillon ............................................................................................................. 36 Pekingese .......................................................................................................... 38 Petit brabançon ............................................................................................... 22 Phaléne ............................................................................................................. 40 Prazský krysarík ............................................................................................... 42 Russkaja tsvetnaja bolonka ............................................................................. 44 Russkiy toy ....................................................................................................... 46
Alla foton i broschyren är inskickade av klubbarna eller personer utsedda av dem
Rasregister

Bichon Frisé

6

BICHON FRISÉ

Ursprung och användningsområde

Bichon frisé härstammar från rasen Bichon Teneriffe. På 1400-talet tog spanska sjömän med dessa hundar till Teneriffa och därifrån fick de följa med på resor. Rasen blev sedan populär vid renässanshoven och därefter var den en uppskattad luffar- och cirkushund. Bichon frisé är formellt sett en relativt ung ras och den första rasstandarden kom 1933. Det stora uppsvinget för rasen kom då den presenterades klippt, eftersom detta framhävde både de vackra proportionerna och rasens uttrycksfulla ögon.1976 kom de första exemplaren av rasen till Sverige.

Särskiljande drag

Bichon frisé är en dvärghund med en max höjd på 29 cm. Tillhör rasgrupp 9, dvärghundar. Pälsen är vit och silkeslen med utdragna korkskruvslockar.

Speciella behov

Bichon frisé är en ras som man kontinuerligt badar och klipper pälsen på. Man måste vara medveten om är att det är mycket arbete med pälsen på en Bichon frisé. Har du själv ingen möjlighet att bada, föna och karda din hund måste du vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. Man badar sin hund ungefär varannan vecka och klipper pälsen ungefär var 6:e vecka beroende på längden och kvalité på pälsen.

Det bästa med rasen

Bichon frisé är en utpräglad sällskapshund, glad, lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Ena stunden är den full av bus och i nästa stund mycket kelig och tillgiven. Bichon frisé är en riktig showhund som gärna hittar på tokerier för att få uppmärksamhet. Rasen kräver måttligt med motion men den tackar inte nej till långa promenader eller andra aktiviteter så som rallylydnad, agility, fly ball, lydnad eller att göra konster. Den älskar skogspromenader och är den vältränad kan den mycket väl följa med på fjällturen. Bichon frisé känner snabbt igen rasfränder och fungerar i allmänhet bra med andra hundar. www.bichonfrise.se

7
8

BICHON HAVANAIS

Bichon havanais är med sitt mjuka sätt lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Rasen beskrivs som en glad clown då de har lätt för att sysselsätta sig själva men älskar också att leka med familjen. Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 23–27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och tämligen åtliggande och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i ovan nämnda färger. Rasen ska vara en liten och energisk hund. Robust, men ändå elegant.

Pälsvård

Kräver en hel del pälsvård. Den ska inte klippas eller trimmas, men måste kammas regelbundet och badas var ungefär var 14:e dag för att pälsen ska hållas ren. En fördel är att rasen inte fäller. Vid cirka 1–1½ års ålder byter den till vuxen päls och då gäller daglig kamning. Annars kan hunden lätt få stora tovor som både är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden.

Hälsa

Bichon havanais är en sund och frisk ras. Sedan många år tillbaka undersöker de rasklubbsanslut uppfödarna avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen. Rasen lever i regel länge.

Övrigt

Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. De har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar. Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade hundar i Sverige

http://www.bbhc.se/

9

Som en utpräglad sällskapshund sedan många århundraden älskar bolognesen att vara tillsammans med sina familjemedlemmar och har en fantastisk förmåga att anpassa sig till olika situationer.

Särskiljande drag

Bolognesen är en liten och intelligent, elfenbensvit substansfull dvärghund med kvadratisk kropp, lång krusig päls och något struttande travsteg. Det är en glad hund, men varken påträngande eller överaktiv.

Ursprung och användningsområde

Redan under antiken uppskattades små, vita pälshundar av noblessen, där den var en fin gåva mellan dignitärer och aristokrater. Kung Philippe II av Spanien fick två sådana i gåva av hertigen d’Este och lär ha skrivit i ett tackbrev att dessa var den kungligaste av gåvor. På renässansmålningar förekommer hundar av bolognesetyp på flera välkända verk av bland andra Goya, Titian och Breughel.

Idag är bolognesen en uppskattad sällskapshund som gärna deltar i en rad olika aktiviteter och tävlingsformer. Det finns svenskfödda bologneser som rönt stora framgångar i lydnad, agility, freestyle och rallylydnad.

Att tänka på:

Bolognesen fäller inte, men pälsen kräver regelbunden kamning/borstning för att inte tovor ska bildas. Den kräver inte mycket motion, men anpassar sig till sin ägares livsstil.

Det bästa med rasen:

Den är en utmärkt förstagångshund. Med sitt glada okomplicerade lynne och ringa storlek är det möjligt för många att vara bologneseägare. Den naturliga ’looken’ tilltalar många då den ser lite busig ut (vilket den också ofta är)!

Bichon Bolognese & Havanaise Club

http://www.bbhc.se/

11 BOLOGNESE
12

BOSTONTERRIER

Historia

Bostonterriern är USA:s nationalhund och är idag en uppskattad sällskapshund internationellt, men rasen har sitt tidiga ursprung i England. Korsningar som i början av 1800-talet gjordes mellan bulldogg och den numera utdöda old english terrier ansågs särskilt lyckad och gav upphov till bostonterrierns anfäder. Denna hundtyp blev särskilt populär i och omkring staden Boston, Massachusetts, där en hängiven grupp hundentusiaster av vilka många kanske redan hemma i England sysslat med hundavel, skapade rasen bostonterrier.

Egenskaper

Bostonterriern är en livlig, tillgiven och intelligent liten hund väl lämpad som sällskapshund. Det är en släthårig, kortnäst, kompakt byggd, kortsvansad och välbalanserad hund. Pälsen är kort, glänsande och slätt intilliggande. Färgen skall vara antingen brindle, seal eller svart med välplacerade vita tecken. Huvudet skall stå i proportion till hundens storlek och uttrycket skall vittna om påtaglig intelligens. Rasen skall ge intryck av beslutsamhet, styrka, energi och verklig stil. Hållningen skall vara ledig och elegant. Den enda påtagliga skillnaden mellan könen är att tikens kroppkonstruktion är något mer finlemmad än hanhundens.

Aktiviteter

Bostonterriern gillar att vara social och följa med i olika sammanhang som vid fritidsaktiviteter med barnen, de dagliga promenaderna, gärna i olika miljöer, kafferep med goda vänner, träna vardagstrick, leta svamp eller aktiveras i olika hundsporter som exempelvis agility, rally/lydnad, spår, utställning och nosework för att nämna några. Bara fantasin sätter gränser för vad du och din hund gör tillsammans!

Bostonterrier fungerar för det mesta bra tillsammans med andra hundar och djur. De fungerar väl i grupp så det är inte svårt att falla för frestelsen att skaffa flera! Det är lätt att ha kul tillsammans med en bostonterrier då de tycker om att hänga med i livet men samtidigt inte är väldigt krävande.

Brakycefali, kortskallighet

Bostonterriern tillhör gruppen brakycefala raser, vilket innebär att den har ett huvud med kort nos och skalle. Dagens hundavel har en tydlig inriktning på att skapa hälsosamma förutsättningar för nuvarande och kommande generationer av hundar. Efter nyligen genomgångna inventeringar av brakycefala hundraser (år 2020) visar det sig att bostonterriern i mycket låg grad är drabbad av hälsoproblem relaterade till kortskalligheten.

https://bostonterrierklubben.se/

13

CHIHUAHUA

En fantastisk liten kamrat

Att vara ett underbart sällskap är något av det en Chihuahua gör allra bäst!

Glöm för den sakens skull inte att en Chihuahua är en stor hund i en liten förpackning och bör behandlas som en sådan också. Det är oftast är det en mycket glad och utåtriktad varelse som älskar uppmärksamhet och kel.

Särskiljande drag

Chihuahuan är världens minsta hundras och ska enligt standarden väga mellan 1-3 kg Men idealvikten är 1,52,5 kg. Rasen ska vara snabb, alert, livlig och mycket modig. En Chihuahua är en väldigt rolig hund som ofta får starka band till sin ägare. Rasen kommer i två varianter, långhårig och korthårig. Chihuahuan har dock om man tar hänsyn till dess storlek, samt att den inte är fullt så köldtålig som en stor välpälsad hund, en mängd andra användningsområden, till exempel utställning, agility, freestyle och spårning.

Ursprung och användningsområde

Rasen sägs härstamma från perioden 400-500 år f.Kr. Detta bekräftas av arkeologiska fynd. Under 1200-1500talet var hunden vanlig hos Toltec-folket och tempelhund med kunglig status hos Aztec-folket. Dessa fanns i området som nu heter Mexico City. Chihuahuan är känd för sitt gälla skall och användes som vakthundar för att varna människor när okända närmade sig byn.

Speciella behov

Inga direkta speciella behov. Pälsen är lättskött på både den kort och långhåriga varianten och ska badas vid behov.

Det bästa med rasen

Chihuahuan är en fantastisk hund och tack vare sin litenhet och trevliga lynne är den behändig att kunna ta med sig nästan överallt.

De är oftast fulla med bus och upptåg, men ligger gärna timvis i ett knä och myser.

http://www.chihuahuacirkeln.com/

15

CHINESE CRESTED DOG

Puff eller naken, alltid pigg och vaken

Chinese crested dog, ”kines”, är en alert och mycket intelligent hund med väsen som ytterligare förstärker det exotiska intrycket deras utseende ger. Rasen har en otrolig förmåga att anpassa sig efter situationen och är lika gärna med på långa äventyr i skog och mar, som på stadspromenader, på träningsbanan och mys i soffan under en filt. Rasen är en utmärkt sällskapshund men syns ofta på utställningar, agility, rallylydnad, viltspår och som terapihundar. Särskiljande drag

Chinese crested dog är en liten, rörlig och graciös hund med rektangulära proportioner och medelfin till fin benstomme. Rasen förekommer i två varianter, en hårlös och en pälsad. Den hårlösa varianten ska ha päls endast på huvud, tassar och svans, men det finns stor variation i var på kroppen och hur mycket päls som förekommer. Den andra varianten, som kallas Powder Puff, är helt täckt med en slöja av lång mjuk päls. Fäller inte. Rasen har mycket egen vilja och dansar gärna efter sin egen pipa, men är mycket lättlärda och samarbetsvilliga då humöret faller på.

Ursprung och användningsområde

Rasen tros härstamma från Sydamerika, Afrika och Asien. Idag är rasen en utpräglad sällskapshund men historiskt sett användes de som vakthundar, råtthundar, gåvor, föda, värme och sällskap.

Speciella behov

Den hårlösa varianten behöver skydd mot kyla, vind och regn i form av kläder, även ”Puffen” kan behöva någon form av skydd om det är riktigt kallt eller vått, speciellt eftersom pälsen inte är vattenavstötande. En hårlös ”kines” med ljus hud kan behöva skydd mot solen för att inte bränna sig.

Det bästa med rasen

”Kinesen” är en varg i clownkläder lika mycket som en clown i vargkläder! Den charmar sig in i livet och förgyller vardagen med så mycket kärlek att hjärtat nästan brister!

www.ccclub.se

17
18

COTON DE TULÉAR

En krokodiljägare med fart –

En Coton de tuléar, så klart

De älskar att hoppa och skutta och det är en stor fördel i agility, freestyle, lydnad eller bara vara en kompis i naturen, som joggarkompis eller ett gott sällskap till barnen. De lär sig fort att hoppa på stenar och springa på trädstammar. Lika livliga, lika lugna är de när man sätter sig till ro. Här är en kompis som alltid följer en och är lika glad när man kommer hem, oavsett om man bara varit ute och hämtat posten eller varit borta flera timmar. De har ett underbart, stabilt temperament som lätt anpassas till alla i familjen. Den är läraktig och lätt att uppfostra.

Särskiljandedrag

Kännetecknet för rasen är den lätt välvda rygglinjen och det sluttande, korta och muskulösa korset. Mankhöjden är mellan 23-28 cm och vikten ungefär 4-6 kg.

Ursprungochanvändningsområde

”Cotten” är bomullshunden från Madagaskar, som enligt vissa historier var vildhundar och överlevde i djungeln, tack vare sitt pigga, vakna och snabba sätt. De blev så småningom infångade och tämjdes till att bli vall-, vakt- och gårdshundar. De fick till uppgift att vara lockfåglar till krokodiler, när man skulle vattna boskap. Då sprang de och hoppade och skuttade, så att krokodilerna koncentrerade sig på hundarna i stället för på boskapen.

Speciellabehov

Den tjocka, mjuka pälsen passar in väl i vårt svenska klimat. Den skyddar både mot kyla och värme. Tack vare den långa pälsen behövs naturligtvis tvätt och borstning, men det får man se, som ytterligare ett tillfälle att kela och mysa. En stor fördel är att den fäller minimalt. Om man väljer att bibehålla det valpiga utseendet kan man klippa pälsen.

DetbästamedCotondetuléar

Det är en frisk ras – enligt Sveland och Agria 2017 ligger den med bland de 10 friskaste hundraserna. (Härliga Hund 18/10-2017).

Den fäller minimalt.

Med en Coton de tuléar är du aldrig ensam, du har aldrig tråkigt, och du känner dig alltid älskad.

www.cotondetulearclub.hundpoolen.nu

19

FRANSK BULLDOG

Hundvärldens clown

Fransk bulldogg är en robust, muskulös hund med mycket humor och specialist på allehanda upptåg

Särdrag

Franska bulldoggen är en till sin storlek mindre sällskapshund men genom sin robusthet ingen hund man går och bär på. Den älskar människor men i vissa fall är den inte lika fördragsam mot sina fyrbenta artfränder. Med andra ord behöver den fasta gränser och då får man en härlig kamrat. Hundvana är ett måste när man skaffar sin franska bulldogg.

Tre godkända färger finns för rasen, tigrerad med så lite vitt som möjligt, fawn med eller utan mask i ansiktet, skäck med vit grundfärg och tigrerade eller fawn fläckar.

Franska bulldoggen älskar aktivitet och skall alltid hållas välmusklad i stram kondition.

Rasen har med framgång tävlat i såväl lydnad, rallylydnad, nosework som agility. Det finns dessutom flera viltspårschampions i rasen.

Att tänka på.

Rasen har få rasbundna sjukdomar men kan ibland vara överkänslig för höga proteinintag och i dessa fall utveckla klåda och utslag. Den har ju ett platt ansikte och bör därför inte utsättas för aktiviteter i hög temperatur, vilket inte är bra för någon fyrbent.

Ursprung

Den franska bulldoggen vi har idag utvecklades under andra hälften av 1800-talet i och omkring Paris, främst inom societeten och i konstnärskretsar vann de stor popularitet. Författaren Emile Zola sågs sällan utan en eller flera franska bulldoggar vid sin sida.

Utvecklingen skedde genom att man använde olika miniatyrbulldoggsliknande hundar och den första rasklubben grundades i Paris 1880. Första registreringen skedde 1885 och 1898 godkändes standarden.

Här i Sverige registrerades den första franska bulldoggen 1913 och rasklubben grundades 1982.

Idag är rasen mycket populär och når höga registreringar runt om i världen.

http://franskbulldoggklubb.se/

21

GRIFFON BRUXELLOIS, GRIFFON BELGE och PETIT BRABANÇON

Griffonraserna är balanserade små hundar som är alerta, stolta, mycket trogna sina ägare och mycket uppmärksamma.

Griffonen har ett vaket och livligt temperament. Den är som vuxen vanligen lugn inomhus, men behöver få springa av sig sin energi ute. Den är i allmänhet mycket nyfiken och orädd och har ett stort behov av att få vara med på allt. Griffonen är, trots att den kan vara envis och egensinnig lätt att fostra och lära, men det måste ske på hundens villkor och med mjuka och för hunden lustfyllda metoder.

Särskiljande drag

Griffonen är en kort kvadratiskt byggd och kraftig liten hund. Vikten varierar mellan 3,5 kg och 6 kg. Ryggen skall vara kort och rak och svansen högt ansatt och buren. Huvudet är runt och förhållandevis stort med kort bred nos och uppsvängd haka (underbett), stora mörka ögon och små halvresta öron. Griffonen finns i två hårlag och olika färgvarianter och indelas i tre olika raser därefter. Alla korthåriga oavsett färg heter Petit brabançon. De röda strävhåriga heter Griffon bruxellois. Svarta strävhåriga och black & tan (svarta med röda tecken) heter Griffon belge, dit hör även de s.k. melange, melerade med svarta och röda hårstrån över hela kroppen (helst ska varje strå vara tvåfärgat). Pälsen hos Petit brabançon är slät och åtliggande. Griffon bruxellois och belge är strävhåriga och ska trimmas.

Ursprung och användningsområde

Griffonen är en belgisk dvärghunds ras som erkändes i sin nuvarande skepnad i slutet av 1800-talet. Att Belgien är ursprungslandet framgår av rasnamnen griffon bruxellois (från Bryssel) och griffon belge (belgisk). De korthåriga exemplar, som med tiden började dyka upp fick namnet petit brabançon (liten brabanter). Den var ursprungligen en liten stall- och råtthund. Idag är den en ren sällskapshund, men en sportig och läraktig sådan som är mycket tillgiven och vänlig i sitt sätt. Rasen syns ofta på utställningar, agility, rallylydnad och används även som terapihundar.

Speciella behov

De strävhåriga griffonerna behöver i allmänhet trimmas helt ett par gånger per år när pälsen är så "mogen" att den kan plockas bort några strån i taget för hand. Den skall inte klippas eller trimmas med vass trimkniv, då förstörs både pälsens kvalitet och färg. Till utställning kan pälsen behöva putsas i flera omgångar för att framhäva det raskarakteristiska. Ett stiligt skägg är rasens prydnad, som ska kammas för att hållas rent och fräscht. I övrigt är griffonen mycket lättskött och det räcker med daglig tillsyn, och att ögonen är klara och fria från hår. Öron och klor behöver kollas med jämna mellanrum, innerörat skall vara rent och inte lukta illa. Klorna bör klippas om hunden inte sliter ner dem själv.

Det bästa med rasen

Griffonen är väldigt lättsam att ta med överallt, både i bil, båt och på flyget, tack vare sin storlek. De är nyfikna och tackar inte nej till äventyr. Du får en trogen vän som aldrig viker från din sida. Alltid glad, redo för lek och äventyr likaså alltid tillgiven och redo för gos.

23
WWW.GRIFFONSEKTIONEN.COM

JAPANESE CHIN

Historik

Japanese chin (Chin) är en av de många kortnosiga raser som har sitt ursprung i Asien. Rasen omnämns redan under 700-talet. De ägdes senare av kejsarfamiljerna i Kina och Japan och fick då endast ägas av adeln.

I Skandinavien har denna lilla älskliga ras överraskande nog aldrig tillhört de populäraste dvärghundsraserna. Som mest har det registrerats kring 100 valpar per år.

Användningsområde.

Rasen är en utpräglad sällskapshund – men har även med bruksintresserad ägare visat framgång inom bland annat agility, rallylydnad och lydnad.

Egenskaper/Mentalitet

Rasen är en underbar sällskapshund med lite kattlikt beteende. Japanese chin vill gärna sitta högt och tvättar sig ofta som en katt i ansiktet med frambenen. Den älskar att vara med familjen i allt vad de företar sig och passar inte i ett hem där den måste lämnas ensam hemma längre stunder. Den är raspräglad och lycklig om den får umgås med sin egen ras med sitt speciella beteende. Japanese chin är inte en skällig ras och den jagar inte.

Storlek och utseende

En kvadratisk liten orientalisk dvärghund med högt ansatt svans tätt buren över ryggen och nerfallande på ena sida av kroppen, ganska kort hals, stort runt huvud med hängande små öron med pälsbehäng, mörka, runda ögon – (ofta med lite vitt i ögonvrån), trubbig nos med uppsvängd haka och väl utfyllda noskuddar (kinder). Sundheten premieras framför storleken.

Färg och pälsvård

Japanese chin är godkänd av SKK/FCI i två färgkombinationer: vit/svart och vit/röd. Pälsvården är inte särskilt krävande. Det räcker att kamma igenom pälsen en gång i veckan. Rasen kan tidvis fälla rätt mycket.

För mer information, kontakta JCS styrelse (Japanese Chin Societeten).

http://japanesechin.se

KING CHARLES SPANIEL

~ älskvärd, snobbig, charmig och alldeles underbar ~

King charles spaniel (charlies som vi gärna kallar dem) är pigga och tillgivna, och kan vara lite högdragna mot personer de inte känner eller inte gillar. De är ljuvliga sällskapshundar som inte ställer höga krav på mycket träning och motion, men som gärna hänger med på långa promenader. Om det regnar kan de nöja sig med ett varv runt kvarteret och mer kvalitetstid i soffan med de människor de älskar! Många charlies är roade av olika hundsporter, och det finns individer som med framgång sysslar med rallylydnad, agility, nosework och viltspår.

Särskiljande drag

King charles spaniel är liten och ska ha en kompakt kropp. Huvudet är rundat med kort nos och öronen ska helst ha långt, silkeslent hår. De finns i fyra färger: blenheim (pärlvit med rödbruna fläckar), tricolor (vit med svarta fläckar och rödbruna tecken bland annat över ögonen), ruby (helt röd) och black and tan (svart med rödbruna tecken). Till sättet är de vänliga, tillgivna och stolta. Många charlies utvecklar fantastiska personligheter som blir mer framträdande ju äldre hunden blir.

Ursprung och användningsområde

King charles spaniel är en brittisk dvärghund med gamla anor. De är avlade från små varianter av jaktspaniels, senare har förmodligen orientaliska dvärghundar korsats in. Rasens utseende har ändrats väldigt lite sedan 1850 -talet. Små spanielhundar har varit populära sällskapshundar hos kungligheter och adelsmän både i England och på kontinenten och det är lätt att hitta gamla målningar där sådana hundar finns med.

Speciella behov

King charles spaniels mår definitivt bäst om den får vara nära sin familj. De vill ligga mjukt och ombonat och de älskar att få sova i sängen. Pälsen är lättskött och behöver inte klippas eller trimmas, regelbunden (varje vecka) borstning och kamning räcker fint. De fäller en del, i synnerhet tikarna.

Det bästa med rasen

De är vackra, de är utmärkta sällskapshundar, de är roliga och intelligenta, de är fantastiska personligheter. Vad mer kan man begära?

http://www.kingcharlesspaniel.se/

LÖWCHEN

Petit Chien Lion

”Detsällskapligalillalejonet”

Rasen är utvecklad genom århundraden för att vara just ett sällskap. Den är familjekär, enkel och anpassningsbar, därför passar en löwchen både i den aktiva familjen och hos den mer stillsamma. Den är frisk och rörlig långt upp i ålder hänger den med på långa promenader eller sportaktiviteter. Vill man ha en kompis i soffhörnet är den också väldigt nöjd, viktigast för en löwchen är att få vara nära sina människor.

Särskiljandedrag

Löwchen är en liten, intelligent hund, full av liv med ett piggt och vaket uttryck. Den karaktäristiska lejonklippningen ger den en kvadratiskt, elegant men kraftfull siluett som är rasens signum. Rasen glada och livliga temperament avspeglar sig i stolt buret huvud och beslutsamma rörelser. Löwchen finns i alla färger och den praktiska rasfrisyren underlättar pälsvården. Det är oftast friska hundar som lever till hög ålder. Löwchen är sociala och deras flock får gärna bestå av flera hundar och andra djur.

Ursprung&användning

Löwchen har anor från medeltiden och många rastypiska löwchen finns avbildade på gamla målningar. Frankrike räknas som rasen hemland, ett omfattande avelsarbete har gjorts i Europa för att rädda rasen som var nära att utrotas efter andra världskriget. Löwchen är och har alltid varit avlad för att vara en sällskapshund, det gör den mycket formbar och den acklimatiserar sig till de flesta situationer. Förutom att vara familjehund ser man löwchen på utställning, agility, lydnadsprov, freestyle, viltspår.

Speciellabehov

En löwchen har inga speciella behov annan än normal motion och viss pälsvård.

Detbästamedrasen

En löwchen är otroligt anpassningsbar och mångsidig. Det är en väldigt frisk och sund ras.

http://slclowchen.se/

31

MALTESER

Litet vitt charmtroll

Det mest utmärkande för en malteser är den vackra, vita, mjuka långa pälsen som faller som en mantel ner till marken, och de tre svarta prickarna (ögonen och nosen) i allt det vita. Men malteser är också en hundras där skenet bedrar. Visst är den liten och söt, men den är också orädd. Denna lilla hund har en hel del personlighet, den är både energisk och intelligent, men framförallt sällskapssjuk. Dess kärlek till sina ägare och andra vänner är stor, och den lämpar sig därför väl som sällskapshund.

Ursprung och användningsområde

Maltesern hör förmodligen till världens äldsta dvärghundraser, och har varit en självständig ras i mer än 2000 år. De flesta källor anger medelhavsområdet som ursprungsområde även om vissa nämner Asien. Italien räknas dock som deras ursprungsland. Namnet malteser kan syfta på ett antal platser som staden Melita, ön Meléda och naturligtvis ön Malta. Historiskt har de använts som råttjägare på båtar i hamnarna runt medelhavet, men kanske främst som gåvor till kungligheter och andra förnäma människor.

Rasen är väldigt läraktig och passar därför till hundsporter som agility, spår och lydnad. Det är en pigg och vaken hund som gillar det mesta – busa, gå långa promenader och ligga i knäet och gosa.

Speciella behov

Den långa vita pälsen kräver en hel del vård, daglig borstning och kamning och regelbundna bad. Eftersom pälsen inte är vattenavstötande och hunden inte har någon underull kan den behöva något skydd (regnrock eller täcke) vid blött och kallt väder. Ögon och tänder behöver också daglig vård.

Det bästa med rasen

Denna lilla silkestuss är älsklig och tillgiven och följer dig gärna överallt. Den fäller inte hår mer än en gång när den tappar valpullen.

http://www.malteser-ringen.se/

33

Mopsen är en stor hund i litet format med ett stort knippe självförtroende, mycket humor och älskar hela världen. Mopsen hänger med på det mesta, men huvudsaken är att den får vara med sin familj, då trivs den som allra bäst!

Särskilda drag

Mopsen är en liten och kompakt hund. Den har fyra godkända färger, fawn, aprikos, silver och svart. Pälsen ska vara sammetsmjuk och kort. Mopsen är känslig för stark kyla samt för heta sommardagar då den med fördel rastas tidiga morgnar och svala kvällar.

För övrigt slår vi ett slag för att mopsar älskar att tävla/deltaga i lydnadskurser/prov, kantarellsök, rallylydnad, nosework, men också viltspår. Det finns mopsar som med framgång tävlat i dessa olika aktiviteter. Att få göra saker tillsammans med husse och matte, älskar mopsen. Mopsen mår bra av att röra på sig och hållas i god kondition - den får inte bli överviktig.

Att tänka på

Det är en ras med få rasbundna sjukdomar, vad beträffar skador, är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl då mopsen är kortnosig.

Ursprung och andra användningsområden

Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av sällskapshund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan i 700-talets Kina. Den kom till Europa under 1500-talet.

Mopsen är en väldigt social och orädd hund, men för det inte dumdristig, men kan vara lite våghalsig. Det är nästan mer regel än undantag, att mopsens alltid är hungrig, så därför är det enkelt att älska sin älskling för mycket. Det är därför viktigt med kosthållning och motion, så att mopsen får de bästa förutsättningarna för att må väl och leva länge.

http://www.mopsorden.se/

35
MOPS En sann allrounder

Den lilla hunden med de stora möjligheterna

Papillonen är en aktiv, spänstig och intelligent hund som vill ha mycket tid och uppmärksamhet. Rasen passar lika bra som sällskapshund med härliga promenader som till olika hundsporter. Rasen är ofta orädd, nyfiken och framåt. Tittar man runt i olika hundsporter finner man papilloner inom agility, lydnad, rallylydnad, freestyle/HTM och nosework. Även inom bruksgrenar såsom viltspår hittar vi en och annan papillon.

Särskiljande drag

Rasen har fått sitt namn, papillon (fjäril på franska), på grund av öronens utseende. Rasen finns också i en annan variant, phaléne (nattfjäril), vilken har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser. Storleksmässigt är det en liten hund (ungefär 28 cm i mankhöjd), men mentalt är det en hund som lätt kan jämföras med många större raser.

Ursprung & användningsområde

Papillon har i grunden mycket gamla anor och finns avmålad på många målningar i Italien redan på 1500-talet. De små trevliga sällskapshundarna blev mycket omtyckta inom Europas kungahus och spreds därför från Italien till de övriga europeiska länderna. Rasen har genom åren blivit en populär dvärghund då den är vacker, men också en tuff, charmig, glad, sällskaplig och lättlärd liten kompis.

Speciella behov

Trots sin medellånga härliga päls så är pälsen ganska lättskött. Den kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan bildas vid öronen och i pälsen på bakbenen.

Det bästa med rasen

Det är en livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Den är lättanpassad i olika miljöer, och mycket klok och lättlärd.

www.papillonringen.se

37
PAPILLON
38

PEKINGESE

Pekingesen är en utmärkt och utpräglad sällskapshund. Den är en sann vän: lojal och kärleksfull inom den trängre familjekretsen men kan upplevas som något högdragen och egensinnig av för hunden främmande människor. Pekingesen är charmig, trofast, social och ganska envis väl medveten om sitt kejserliga ursprung i Kina. En ljuvlig ras att leva med där tempot ger tid till reflektion.

Särskiljande drag

Pekingesen är en robust dvärghund. Den är mycket tilldragande inte minst genom sitt speciella utseende med mörka vackra ögon och den vackra pälsen med sin svansplym och lejonliknande pälskrage. Dess personlighet präglas av eftertänksamhet – en hund med lejonets mod och värdighet och silkesapans litenhet och finurlighet.

Ursprung och användningsområde

Pekingesen är en av våra äldsta raser. ”Pekingesen, sol- och lejonhunden, har ett anträd som ingen annan, dess rötter bottnar någonstans i den grå forntiden och den har utvecklats i de kinesiska kejsarpalatsens prakt, i deras av mystik och hemligheter fyllda luft.” (J A Ekelöf)

Under kejsardynastiernas årtusenden förbehölls pekingesen den kejserliga familjen och fick inte lämna Den förbjudna staden. De första exemplaren av rasen kom till Europa 1860 som krigsbyte. Det var i samband med att sommarpalatset i Peking stormades av engelska trupper som man påträffade några individer av rasen. Några av dessa togs med hem till England där en pekingese förärades drottning Victoria. Numera betraktas England som rasens moderna hemland.

”Pekingesen har sällskapstalanger i osedvanlig grad och är dessutom en ytterst kultiverad varelse … Kännetecknande är ett slags psykisk och fysisk robusthet. Den mest tilltalande egenskapen hos pekingesen är den lugna lojaliteten och intelligenta uppmärksamheten mot ägaren i kombination med en arrogant och självmedveten inställning till omvärlden.” (L Ch Sigfridsson, Dvärghundsboken)

Speciella behov

Pälsen måste skötas regelbundet. Det brukar räcka med att borsta igenom pälsen en gång i veckan eller var fjortonde dag. Pälsen behöver speciell omtanke under fällning. Nosrynkan måste hållas torr och ren. Pekingesen uppskattar regelbundna promenader i sin egen takt. Den som vill ha en hund att ta med på joggingrundor ska inte välja en pekingese. Sådant passar inte en pekingese.

Det bästa med rasen

Pekingesens personlighet: dess trofasthet, charm, finurlighet och envishet. Dessutom är de vackra och gemytliga. En gång pekingese – alltid pekingese.

www.pekingeselogen.com

39

PHALÈNE

PHALÈNE

En liten dvärgspaniel/dvärghund

Helhetsintryck

Phalène är en liten elegant långhårig dvärgspaniel/dvärghund sunt och harmoniskt byggd, med silkig päls, behagfullt utseende och eleganta rörelser. Eftersom hängande öron i hög grad bidrar till rasens namn (phaléne = nattfjäril) är utseendet på dessa en viktig detalj. De skall vara stora, befransade, väl avrundade i spetsen och mycket breda i basen och skall i stillastående vila intill huvudet.

Egenskaper

Phalène är en intelligent och allsidig sällskapshund. Det är en hund full av energi, som älskar att samarbeta med sin ägare. Rasen är en utpräglad familjehund. Den har ett stort behov av närhet och kroppskontakt och vill vara med där något händer. Temperamentet skall vara vänligt, socialt, glatt och alert utan inslag av nervositet.

Användningsområde

Rasen är mycket allsidig, lättlärd, charmig och behaglig. Pigg och alert, men aldrig jobbig med sitt behagliga format. Den är dessutom vacker och lättskött. Det är många individer som deltar i såväl lydnad, rallylydnad, viltspår, nosework och utställning med stora framgångar. En phalène fordrar inte alltför mycket och är så månsidig att man kan hitta nästan vilken aktivitet som helst. Med glädje ställer den upp.

Pälsvård

Phalène har en mycket lättskött päls, vilken inte behöver badas så ofta och inte heller trimmas.

Historik

Phalène kommer ursprungligen från Belgien och Frankrike. Phalène är känd sedan 1500-talet vid franska hovet där den också fick vara med på många målningar tillsammans med kungligheter och högre ståndsfolk. Namnet phalène antogs år 1955. Uppfödningen av phalène började i Sverige år 1962. Sedan dess har mycket hänt inom rasen.

www.phalenesallskapet.se.

41

Det finns alltid plats för en prazský krysarík. Det är en stor hund i litet format som är lätt att ta med sig på aktiviteter och äventyr. I en prazský krysarík har du en lojal kompis som följer dig under många år.

Särskiljande drag

Rasen kan beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund med god muskelmassa. Ideal mankhöjd är 21-23 centimeter (tolerans +/- 1cm) och vikt cirka 2,6 kilo. Godkända färger är: svart-, brun-, blå-, och lila med tanteckning, merle i dessa varianter samt enfärgat röd och gul.

Godkända färger är: svart-, brun-, blå-, Pälsen ska vara kort, glänsande och slätt liggande intill kroppen eller medellång med fransar på öronen, benen och svansen samt knappt märkbart längre behåring i bringan. Stopet ska vara tydligt. Öronen skall vara placerade bak på skallen. De skall vara trekantiga, styva och naturligt upprättstående. Ögonen skall vara medelstora, runda, inte överdrivet framträdande. Ryggen skall vara kort, plan och stram. Sundhet, helhet och typ, samt konstruktion och mentalitet är viktigast.

I rörelse är rasen snabb, vig och uthållig. Den är en energisk, aningen reserverad mot främlingar men ändå tillgänglig. Den är kelig och nyfiken, med ett balanserat temperament. Den kan vakta, men är inte överdrivet skällig. Den är en trevlig och mycket lojal familjehund, som trots sin ringa storlek hänger med bra i de flesta aktiviteter.

Ursprung och användningsområde

Rasens ursprung finns i Böhmen, Tjeckien, och den kan spåras långt tillbaka i tiden. Denna lilla livliga hund ska enligt rasstandarden ha tjänstgjort som prydnad och råttjägare vid det tjeckiska hovet och skänkts som gåvor från tjeckiska regenter till andra hov i Europa. Så småningom hamnade den också ute bland allmänheten. I början av 1900-talet höll rasen på att försvinna. Ett försök till stambokföring gjordes då men andra världskriget kom emellan. 1980 återupptogs avelsarbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen ökar nu stadigt, men det är fortfarande en ras under uppbyggnad.

Rasen har potential att nyttjas i de flesta av dagens hundaktiviteter, till exempel lydnad, agility, freestyle, spår och utställning. Den är lättlärd, tuff och arbetsvillig med välbevarade jaktinstinkter. Ursprungssyftet är råttjakt och den är fortfarande en duktig råttjägare med ett högt utvecklat luktsinne. Det är dock relativt ovanligt att en PK drar iväg på egna äventyr.

Speciella behov

När termometern visar minusgrader vill många individer ha ett värmande täcke.

Det bästa med rasen

Det finns alltid plats för en till!

http://www.spkk.se/

43 PRAZSKÝ KRYSARÍK

RUSSKAJA TSVETNAJA BOLONKA

”eller rätt och slätt Bolonka”

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ ägaren, trivs inte att vara ensamma.

Rasen passar bra som sällskap till alla åldrar. Det är en ras som gärna hänger med på allehanda aktiviteter och är ingen ”prydnadshund”. Agility, nosework, rallylydnad är aktiviteter som passar bra. Men de är också duktiga terapi/besökshundar.

Särskiljande drag

Den är en liten elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar. Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Ursprung

Russkaja tsvetnaja bolonka är inte en speciellt gammal ras. I den ryska rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan bichon frisé, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Det som eftersträvades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik sällskapshund. 1962 namngavs rasen tsvetnaya bolonka (färgad knähund) och 1966 erkände ryska jordbruksministeriet rasen. Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.

Speciella behov

Man ska vara intresserad av pälsvård och vara beredd på att minst en gång per vecka kamma genom pälsen noggrant och eventuellt bada hunden.

Pälsen är inte vattenavstötande så vid regn och/eller blåst kan en lättare regnjacka vara lämpligt. Den tål kyla bättre.

Det bästa med rasen är att

De är sällskapliga och vänliga, lättlärd och gillar att vara med på aktiviteter

www.srtbk.se

45
46

RUSSKIY TOY

Liten, alert och rolig

Bakgrund och historik

Rasen har sannolikt hållits som sällskapshundar för de ryska adelsdamerna, och samtidigt fungerat som levande ringklockor och råttfångare på de stora godsen. Den släthåriga varianten är den ursprungliga och finns dokumenterad redan på 1800-talet. Den långhåriga varianten föddes i Moskva 1958 och tog över populationen. 1966 kom första rasstandarden i Ryssland, där båda hårlagen beskrevs. 2006 fastställdes den standard som gäller idag, och rasen godkändes av Svenska Kennelklubben. Svenska Russkiy Toyklubben bildades 2007.

Egenskaper / Mentalitet

Russkiy toy ska vara aktiv, spontan och kontaktsökande. De är stora personligheter och väldigt lättlärda. Agility, lydnad, freestyle och spår passar utmärkt som aktivitet för denna ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt älskar de att mysa i knät hos sin ägare. De är tydliga i sitt kroppsspråk och därmed har de lätt för att umgås med andra hundar. Storleken gör att lek med större raser bör ske med försiktighet.

Hälsa

Russkiy toy är en frisk och kry ras. Rasen ingår i SKK’s hälsoprogram avseende patella (knäleder). Ögonlysning rekommenderas.

Storlek och utseende

Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Öronen är karaktäristiskt stora, högt ansatta och upprättstående. Rasen finns som lång- och släthårig variant.

De långhåriga ska ha långa fransar på öron, svans, ben och tassar.

De släthåriga ska ha kort, tät päls. Önskvärd mankhöjd är 25 cm och önskvärd vikt är 2,3 kg.

Övrigt

Det positiva med rasens storlek är att den är lätt att ta med och kräver inga stora utrymmen. Man bör vara aktsam för faror i vardagen för en liten hund och den behöver tränas att inte skälla överdrivet.

Vill du ha en liten, alert, rolig och signalkänslig hund med stor personlighet, är det här en ras för dig!

http://www.srtk.se/

47

Svenska dvärghundklubben

Hemsida: www.sdhk.net

mail: sekreterare@sdhk.net

Ansvarig utgivare Lars Olof Carlén ordforande@sdhk.net

48